Roditeljstvo

Rodila majka psihoterapeuta

Krugolina Borup RSS / 28.06.2010. u 23:01

2005.04.18.pile.jpgSećam se ko juče da je bilo, imao je 3 (tri) godine, razbacao igračke na sve strane, neće da ih skupi... pa ja zapretim:

"Sve što ne pokupiš dok se ja vratim iz kuhinje, ima da bacim u đubre!"

A moje dete me pogleda, onako... kako bih rekla... ko da oće da kaže: "Mene si našla da zahebavaš?", priđe gomili igračaka, pokupi 3 komada istih (od pola miliona ukupno prisutnih, leba mi), vrati ih na mesto i mrtav ladan reče:

"Ovo ostalo baci."

Vidim ja da je vrag odneo šalu, propao mi blef skroz naskroz, udarilo dete kontrablef. To jest, MISLIM JA da je kontrablef. Pa udarim kontra-kontrablef.

Uzmem sa gomile igračaka dve omanje, i krenem ka kanti za đubre.

On gleda.

"Jel' da bacim?"

"Baci."

"Ne šalim se, Marko, stvarno ću da bacim!"

"Baci!"

Jao mene, šta ću sad?! Kud da bacim, ne mogu da bacim, srce mi se cepa da bacim, žao mi da bacim, leleeeee!!! Turim ruke s igračkama nekako u kantu, ali ih ne ispustim, već zakovrnem nekako u rukav, džep, šta li, ne sećam se više tačno (tad sam još mogla da ga varam jeftinim mađioničarskim trikovima). Ali se dobro sećam da sam osećala da će mi srce prepući ako ih stvarno bacim.

"Eto, bacila sam. Skupljaj ovo ostalo, ili ću da bacim još!"

Gleda mene moj sin Marko. Smeška mi se, ljubi ga majka, pa se okrete, ode do one gomile igračaka, uze dva komada, dođe do mene i ladno ih ubaci u kantu za đubre.

"Pa, jesi ti normalan!!!" vičem ja, i vadim one igračke iz kante, pa nosim u kupatilo na dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

I siđe osmeh sa lica moga sina Marka, a umesto njega se pojavi iskrena zbunjenost.

Tu ja shvatim da on mene uopšte nije kontrablefirao. On je, bre, mrtav ozbiljan bio rešen da pobacamo te njegove igračke. I sad mu uopšte nije jasno šta je sa mnom, što čas pričam jedno, čas drugo. (I useli se u mene nekakav strah da će, kad odraste, svima da priča da mu je majka bila teška šizofreničarka dok je odrastao.)

Poterah ga potom na kupanje, večeranje, spavanje, da mu skrenem misli s majke šizofreničarke, a kad se zanesvestio, sednem pa počnem da razmišljam...

Kome, bre, ja kupujem sve te igračke i zašto?

Dođem do poražavajućeg zaključka da ih, u stvari, kupujem sebi. Lečim traumu iz detinjstva. I prisetih se nekakve bele plastične table sa rupicama, i nekakvih raznobojnih plastičnih eksera, i kako sam mnogo volela da s tim ekserima na toj tabli "crtam". Ama mi uvek falilo tih vražijih eksera! I vazda kumila i molila roditelje da mi kupe još eksera! A oni - srca kamenoga - njet, pa njet! Nikada ih nisam dobila. Večna su mi ostala želja pusta... Valjda sam zato sa nežnih šesnaest, dok su moje drugarice s večeri i noćom vijale momke, ja pod prigušenim svetlom lampe vezla Vilerove goblene.

Nego... iako mi to razmišljanje od pre tri godine rasvetli traumu iz detinjstva, osta mi problem nerešen. Dan danas se DAVIMO U IGRAČKAMA! Stanje je alarmantno. Prelivaju se iz njegove sobe u dnevnu sobu, jer u njegovoj sobi više nema mesta. Ni ne znamo više šta imamo (on sigurno ne zna, a ja tek naslućujem). Sećam se, onako kroz maglu, "paki mama brm, brma" faze. Dakle, možete da zamislite vozni park. I dve garaže koje su izlomljene i pokidane, hebo me patak ludu što ih ne bacih još pre tri godine, samo skupljaju prašinu! Onda se sećam "bager" faze. Pa velike lego kocke faze. Pa gluposti iz Mekdonaldsa i Kindrejaja, gospodebožesačuvajisakloni!

I sad sve to treba da bacim.

Kako? Pobogu, kako?

Ne mogu, da me čereče, da me melju, da me na krst razapinju, ne mogu!

Postah žrtva one stare narodne "Dabogda nemao pa imao".

Jel' ima neko neki savet? Jel' ima negde neko prihvatilište za sirote igračke? Muzej? Groblje? Bilo šta, samo da nije - đubre.

Pomagajte ako Boga znate.

Propadoh od nebacanja.

 



Komentari (87)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 23:17 28.06.2010

1

Kru!
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:21 28.06.2010

Re: 1

maca22
Kru!


Ma šta "Kru"?
Raspričavaj: o'š igračke il nećeš?!
maca22 maca22 23:22 28.06.2010

Re: 1

"Ovo ostalo baci."



Pitaj dete za savet, vidis da nema problem sa time.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:43 28.06.2010

Re: 1

Pitaj dete za savet, vidis da nema problem sa time


Imaš pravo. On će najpre da me dovede u red.

Pre otprilike mesec dana, nakon što je uspeo neometano da zgreši u nedozvoljenoj radnji, uglavnom zato što sam ja rešila da ga pustim da zgreši jerbo sam bila prezaposlena za kompjuterom, dođe on do mene prezaposlene za kompjuterom i reče:

"Mama, jesi ti zaboravila da ja ovo ne smem da radim?"

Hebo me i kompjuter!
lucidalina lucidalina 18:29 30.06.2010

Re: 1

"Mama, jesi ti zaboravila da ja ovo ne smem da radim?"


kakav car

a inace sto se tice tvog problema, mi smo poklanjali igracke novootvorenim a nekad i starim obdanistima. ne bacamo nikad, ne mogu ni ja da se odvojim od njih. ali mi je lepo kad pomislim da se neka deca igraju sa tim igrackama, za razliku od originalnih vlasnika
Freedom of Information Freedom of Information 23:22 28.06.2010

pozdeav

Nisam ni procitao tekst,kasnije cu,ali samo da kazem zdravo!!Vec sam se bio zabrinuo,gde je Kru?
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:33 28.06.2010

Re: pozdeav

Freedom of Information
Nisam ni procitao tekst,kasnije cu,ali samo da kazem zdravo!!Vec sam se bio zabrinuo,gde je Kru?


Gde sam ja sve stigla i šta sam sve doživela od prethodnog bloga do ovog... ne bi mi verovali. Reći ću samo da jedna epizoda podrazumeva posetu praistorijskom rudniku (jednom od najstarijih u Evropi) u selu Rudna glava (prelaz 5. i 6. milenijum p.n.e). E, dok sam se popela na vr' onog brda, kroz onu šumsku prašumu, a sve da bih videla tri i po rupe koje se urušavaju zato što su arheološka iskopavanja prestala 1989. godine, i otad to stoji - isto nako ko što je stajalo i u praistoriji... nisam znala dal' da plačem ili da se smejem. Zgrožena sam kako se odnosimo prema arheološkim nalazištima. A što volimo da ih turamo u turističke vodiče kao atrakciju... samo nigde ne piše da je prilaz istima osto isti kao što je bio i u praistoriji. Što se održavanja tiče - u praistoriji je garant bilo bolje.

Detetu bilo zanimljivo. Brojao kornjače po šumi na koje smo iznova nailazili prilikom duuuuuuugog uspona. I pripitkivao gluposti. (Mama, jel ima ovde tigrova?)
tmrnsk tmrnsk 13:09 30.06.2010

Re: pozdeav

Juče sam bio u toj Rudnoj glavi, prvi put. Mesto sa sjajnim pogledom. Kornjače po šumi. Hoda se po magnetitu, uglavnom. A rudnik kažu najstariji u Jevropi (ovo kažu znači da je evropska arheologija prihvatila argumente naših arheologa, ali sa knedlom u grlu).
mlekac mlekac 14:24 30.06.2010

Re: pozdeav

tmrnsk
Juče sam bio u toj Rudnoj glavi, prvi put. Mesto sa sjajnim pogledom. Kornjače po šumi. Hoda se po magnetitu, uglavnom. A rudnik kažu najstariji u Jevropi (ovo kažu znači da je evropska arheologija prihvatila argumente naših arheologa, ali sa knedlom u grlu).


A gde mu je to?
Zvuci kao mesto koje bi se dopalo ovim mojim indijancima (nemoj da mi Zmu vidi ovo - jos mi nije oprostio onaj uspon na Kosutnjak )
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:55 30.06.2010

Re: pozdeav

A gde mu je to?


Dvadesetak km južno od Donjeg Milanovca. Imaju i razvijen seoski turizam. Regstrovane i ekstra sredjene kuće, s internetom čak, koje se iznajmljuju. Kad sam ja videla šta oni zovu seoski turizam, nisam mogla da verujem. Kuća sređena, bre, ko na Dedinju! Uvek sam u okviru tog seoskog turizma zamišljala nekakve brvnare i poljske WC-ee... Daleko od istine!

A rudnik je nekih 2 km u brdo od sela. Kroz pustinju i prašumu.
ivana23 ivana23 18:37 30.06.2010

Re: pozdeav

Gde si tacno bila u kom selu, objektu?

link

Pitam zbog konfora i neta.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:26 30.06.2010

Re: pozdeav

Gde si tacno bila u kom selu, objektu?


Pazi, mi smo bili u Donjem Milanovcu stacionirani, pošto sam ja u stvari išla da vitlam u taj deo Srbije zbog Lepenskog vira, koga obrađujem za domaći zadatak na onim mojim posdiplomskim studijama. A samo smo jedan dan išli u Rudnu Glavu, ali sam ja imala tamo kontakt s gosn. Borivojem Krčmarevićem, geologom, oko posete tom praistorijskom rudniku, preko pak potpuno druge osobe. Ali, nakon što smo obišli rudnik, pozvao nas je kod sebe u goste, pa smo u predivno uređenoj baštici popili, pojeli i tu sam saznala i da je registrovan za seoski turizam.

Na sajtu koji si dala, njegovo je domaćinstvo ovde:

http://www.selo.co.rs/listingview.php?listingID=168
ivana23 ivana23 20:17 30.06.2010

Re: pozdeav

Krugolina Borup

Hvala
ivana23 ivana23 23:22 28.06.2010

***

Malo u Zvecansku, malo u Dom za nezbrinutu decu 'Drinka Pavlovic'... itd.

Krugolina Borup Krugolina Borup 23:28 28.06.2010

Re: ***

ivana23
Malo u Zvecansku, malo u Dom za nezbrinutu decu 'Drinka Pavlovic'... itd.


Misliš da bi bili zainteresovani?
Meni sve glupo da zovem da pitam, sve mislim da se i oni dave u tome...
Recimo, pitala sam u 2 vrtića i rekoše mi da ni oni ne znaju šta će od igračaka.
irenaema irenaema 08:16 29.06.2010

Re: ***

ivana23
Malo u Zvecansku, malo u Dom za nezbrinutu decu 'Drinka Pavlovic'... itd.




Redovno, jednom godišnje u Zvečansku i deci iz susedstva.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:25 29.06.2010

Re: ***

Redovno, jednom godišnje u Zvečansku i deci iz susedstva


Deca iz susedstva, da ne kažem roditelji im, istu muku muče.
Ali, Zvečanska deluje sjajno, izuzev što se plašim tamo da odem.
Svojevremeno, tokom devedesetih, bio jedan moj drug nekim poslom i vratio se odande u stanju teškog šoka. Kaže, mnogo tužno. Gledaju te ona deca svojim velikim očima tako da ti dođe sve da ih vodiš kući.
irenaema irenaema 13:15 29.06.2010

Re: ***

Krugolina Borup
Redovno, jednom godišnje u Zvečansku i deci iz susedstva


Deca iz susedstva, da ne kažem roditelji im, istu muku muče.
Ali, Zvečanska deluje sjajno, izuzev što se plašim tamo da odem.
Svojevremeno, tokom devedesetih, bio jedan moj drug nekim poslom i vratio se odande u stanju teškog šoka. Kaže, mnogo tužno. Gledaju te ona deca svojim velikim očima tako da ti dođe sve da ih vodiš kući.


Stisni srce i odnesi!

Neko će se sigurno obradovati, ako već ne možeš nijedno da usvojiš
Bili Piton Bili Piton 23:25 28.06.2010

Sjajna pricica




Sad kad pokusavam da se prisetim nesto svojih igracaka, bas i ne mogu - ja sam se od malih nogu vezao za gramofon i ploce i to je bilo to. Bilo je nesto onih Matchbox automobilcica (od kojih je par prezivelo i dan danas), i nesto Star Wars figurica (koje su zapravo vise zakacile mog mladjeg burazera nego mene) - da sam nesto bio zasipan igrackama i ne mogu da se prisetim - niti mnogo zalim zbog toga.

Ah da - lego kockice koje su se vukle svuda, i jedan Teddy Bear, corav na jedno oko. Bio je poveci i nije mogao da stane u ves masinu pa su mi ga bacili kad se prljavstina vec skorila na njemu - jedino tad sam vriskao, secam se.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:46 28.06.2010

Re: Sjajna pricica

ja sam se od malih nogu vezao za gramofon


I za gramofon mi je vezana trauma iz detinjstva.
Kukala za gramofon, kukala i kukala... a moj otac dođe jedan dan s posla i donese: kasetofon!
Prodavao mi muda za bubrege, bre!
yugaya yugaya 23:27 28.06.2010

snage haosa i bezumlja

Mi (citaj ja i koga navatam po kuci) jednom godisnje pretresemo sve, i sto nije jako omiljeno i u prometu od odece i igracaka nosimo kod babe, ona to onda sve lepo opere, dotera, prisije dugme, uvo ili rep gde fali i zalepi cosak i spakuje puzle svaku u svoju kutiju i odnese u dom za nezbrinutu decu.

Svake godine oni joj posalju cestitku za novu godinu, a rasla je k'o buva na plotni jednom kada je dobila i zahvalnicu.

A onako, redovno, otprilike jednom u dva meseca mi pukne film, obicno kada skoro skrsim vrat kad zapnem za slona ili se okliznem na vilinske karte za gatanje u 3 AM, izbacim decu izjutra iz sobe i na kraju izadjem sa dve pune kese krsa i loma, cisto preventive radi da nas igracke ne bi pojele.
Problem je sada sto i beba k'o hrcak sve nosi kod sebe u sobu pa imam dva epicentra ekspanzije snaga haosa i bezumlja i bojim se da mi ponestaje snage i da ce plisane zeke jedne noci da me pridave

PS. Ja sam jednom zapravo bacila novu lutku u smece i odnela pravo u kontejner da se ne predomislim. Posle me grizla savest, pa sam im kupila umesto te jedne - dve. Na kobajagi bacanje pored kante u cistu kesu za smece se vise niko ni ne strecne
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:40 28.06.2010

Re: snage haosa i bezumlja

Mi (citaj ja i koga navatam po kuci) jednom godisnje pretresemo sve, i sto nije jako omiljeno i u prometu od odece i igracaka nosimo kod babe, ona to onda sve lepo opere, dotera, prisije dugme, uvo ili rep gde fali i zalepi cosak i spakuje puzle svaku u svoju kutiju i odnese u dom za nezbrinutu decu.


E, pa kad imaš babu!
Mene jeza hvata pri pomisli da treba da odvojim nedelju dana da razvrstam šta je u stanju za poklanjanje, a šta je za 'frk'. A i od tog 'frk' me jeza hvata. One dve garaže su za 'frk' već tri godine. TAčno sam alergična na 'frk'... A nemam podrum.

Ama, najviše od svega se plašim da ću neku igračku da dam/bacim, i da će onda - posle jedno 20 godina, kad Marko bude imao svoju decu - doći da me pita: "Mama, jel' se sećaš one igračke..." i da mi je traži.

Ma, nisam ja normalna, definitivno.
blogovatelj blogovatelj 05:02 29.06.2010

Re: snage haosa i bezumlja

A onako, redovno, otprilike jednom u dva meseca mi pukne film, obicno kada skoro skrsim vrat kad zapnem za slona ili se okliznem na vilinske karte za gatanje u 3 AM


Nema nista gore nego kad krenes u klonju usred noci pa nagazis na Lego kocku.
Sreca da su mi deca prosla tu fazu.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 05:32 29.06.2010

Re: snage haosa i bezumlja

Svake godine oni joj posalju cestitku za novu godinu, a rasla je k'o buva na plotni jednom kada je dobila i zahvalnicu.


kru, izvini na trollpatrollu
al' kad ne mog da odolim.


ako smem da primetim

ova

priča je...
...divna.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:12 29.06.2010

Re: snage haosa i bezumlja

ako smem da primetim
ova
priča je...
...divna.


Jao mene, jeste, ti si sad u toj fazi...
Uživaj dok možeš. Sve to tako brzo prođe, oni tako brzo rastu... dok se okreneš, ima 30 kila i do ramena ti je, a nije još ni u školu poš'o...
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:23 29.06.2010

Re: snage haosa i bezumlja

Nema nista gore nego kad krenes u klonju usred noci pa nagazis na Lego kocku.


E, imao je jednu fazu, oko četvrte godine, kada ih je turao pod jastuk.
maca22 maca22 09:44 29.06.2010

Re: snage haosa i bezumlja

Krugolina Borup
posle jedno 20 godina, kad Marko bude imao svoju decu - doći da me pita: "Mama, jel' se sećaš one igračke..." i da mi je traži.

Uopste ne razumem zasto bi to neko trazio? Dotle ce biti drugih, novih i lepsih igracaka.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 16:15 29.06.2010

Re: snage haosa i bezumlja

Jao mene, jeste, ti si sad u toj fazi

ma nema veze u kojoj sam fazi,
htela sam da kažem da ova yugaya odlično piše.
yugaya yugaya 17:57 29.06.2010

Re: snage haosa i bezumlja



tnx
lucidalina lucidalina 18:34 30.06.2010

Re: snage haosa i bezumlja

rasla je k'o buva na plotni




jacHa. jacHa. 23:29 28.06.2010

:-)

ja te u svemu razumem i podržavam. zatvori blog za komentare i čuvaj sigračke.
trebaju ti!
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:48 28.06.2010

Re: :-)

ja te u svemu razumem i podržavam. zatvori blog za komentare i čuvaj sigračke.
trebaju ti!


Hvala na razumevanju.
jacHa. jacHa. 00:11 29.06.2010

Re: :-)

njen trotinet stoji u kujni. njena kujna stoji pod mojim toaletnim stočićem na kojem je parkiran avion. moja šminka stoji kojegde, ali se njena važnira pored šolohova.
noću ne smemo bosi po podu od avrlja, a ni ne ustaje nam se. pored kreveta vreba mačketina puna lutaka, instrumenata, loptica... džak u obliku žabe je ispraznila i odnela u kujnu. sedne u nju pa krekeće iz žabinog stomaka. kaže da joj sav taj krš treba.
ljubi je mamica!
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:19 29.06.2010

Re: :-)

avrlja


Šta ti je ovo, sestro slatka?!
jacHa. jacHa. 00:26 29.06.2010

Re: :-)

ne bih znala etimologiju reči, poreklo niti značenje, niti imam pojma odakle sam pokupila (iz kuće, odakle bih?) ali ja sam ga razumela kao beznačajne sitnice. kod nas avrlje čine igračke iz kinder jaja, kockice, šnalice, bojice, slagalice...
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:13 29.06.2010

Re: :-)

Aaaaa... misliš FRCABOCE!
antioksidant antioksidant 09:47 29.06.2010

Re: :-)

Krugolina Borup
Aaaaa... misliš FRCABOCE!

Џуџе
NNN NNN 09:58 29.06.2010

Re: :-)

jacHa.
njen trotinet stoji u kujni. njena kujna stoji pod mojim toaletnim stočićem na kojem je parkiran avion. moja šminka stoji kojegde, ali se njena važnira pored šolohova.
noću ne smemo bosi po podu od avrlja, a ni ne ustaje nam se. pored kreveta vreba mačketina puna lutaka, instrumenata, loptica... džak u obliku žabe je ispraznila i odnela u kujnu. sedne u nju pa krekeće iz žabinog stomaka. kaže da joj sav taj krš treba.
ljubi je mamica!

NNN NNN 14:47 29.06.2010

Re: :-)

antioksidant
Krugolina Borup
Aaaaa... misliš FRCABOCE!

Џуџе
Drde
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:50 29.06.2010

Re: :-)

Drde



Upropastih se od smija...
lucidalina lucidalina 19:09 30.06.2010

Re: :-)

Џуџе


pinkle
maca22 maca22 00:17 01.07.2010

Re: :-)

Krš.
illuminated illuminated 23:42 28.06.2010

Recycle & reuse ;)

Mi smo sa prvim znakom da se dete gubi u igrackama i da zne zna sta sa cime da radi uradili sledece: pokupili jedno 95% svega, ubacili u dzakove za djubre i prebacili u podrum (u toku noci, naravno :) ). Narednih desetak dana je iskoriscenost ostatka bila oko 100% :) Sa prvim znakom dosade ("hocu crrtaaaniiiiii" mi sklonimo pola od onoga sto je ostalo i zamenimo igrackama iz podruma. Opet veselje bar desetak dana pa se ponavlja procedura... :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:51 28.06.2010

Re: Recycle & reuse ;)

Zvuči mudro.
Ali naporno.
illuminated illuminated 23:59 28.06.2010

Re: Recycle & reuse ;)

Ma jok, nije uopste, narocito kad vidis da onih desetak dana dete bas lepo posveceno u igranju a kuca cista i uredna non-stop :)
Neke stvari nemaju cenu, za ostalo tu se bake i deke
irenaema irenaema 08:21 29.06.2010

Re: Recycle & reuse ;)

Oprobani recept koji uvek daje pozitivan rezultat!
NNN NNN 23:48 28.06.2010

:)



Liči na našu dnevnu sobu (a još ako dođe seka Lenka, to poprimi mnogo drastičnije razmere)
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:55 28.06.2010

Re: :)

Liči na našu dnevnu sobu (a još ako dođe seka Lenka, to poprimi mnogo drastičnije razmere)


Moj vam je savet da preventivno već sad krenete da rešavate problem, jer se on iz godine u godinu nagomilava, i nagomilava, i nagomilava...
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 00:01 29.06.2010

Stegni srce

Slozi u kutije koje ces krasnopisno obeleziti, pa kad malo otstoje u nekoj pomocnoj prostoriji, pravac Goodwill, ili tako nesto.
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:04 29.06.2010

Re: Stegni srce

pa kad malo otstoje u nekoj pomocnoj prostoriji


Pazi kad bi to moglo da 'upali' da umanji traumu.
Prvo spakuješ, ali ne baciš, nego pustiš da prođe vreme da zaboraviš šta je unutra (nije ti više pred očima, pa da se stalno pitaš: 'kako ovo da dam/bacim'?), i onda... action!
Kao, ono, tranzitni period...
Hm.
mlekac mlekac 02:43 29.06.2010

Imam ja resenje...

Sve koje nisu plisane (mogu i one, ali moras prvo da ih operes), primaju s puno radosti u "Majci i detetu".

Odes bilo kog dana izmedju 9 i 14 do prijemne ambulante pedijatrije i tu ima kao mala igraonica i jedna mnogo ljubazna teta zaduzena za igracke.

Deo igracaka ona ostavlja tu a ostatak se deli na dnevnu bolnicu i odeljenja.

Proverano - nosila ja i bas sam je pitala pre neki dan treba li jos.

Kaze slobodno donesite, samo je molila da se plisane operu jer njihova perionica nikako da shvati kako se postupa sa istima, pa zato, eto, preferiraju plasticne.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:17 29.06.2010

Re: Imam ja resenje...

Sve koje nisu plisane (mogu i one, ali moras prvo da ih operes), primaju s puno radosti u "Majci i detetu".


Hvala na informaciji!
Mislim da ću da iskombinujem ovo s onim što je Jelena predložila, pa em da se s minimum traume rešim ličnog problema, em da nešto korisno pri tom uradim.
antioksidant antioksidant 07:54 29.06.2010

Пресели се...

.. и остави играчке у старом стану. Само обавезно у купопродајни уговор убаци клаузулу да купац преузима све обавезе везане за играчке (око пореза се не смарај то и онако нико не јури).

И не заборави да поведеш децу са собом кад кренеш (да се купац не шлогира кад дође "на насеље".
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:18 29.06.2010

Re: Пресели се...

Само обавезно у купопродајни уговор


E, jesi vickast...
Oklen mi pare za kupovinu stana, jesi ti normalan, šta ti misliš da astrolozi leže na parama?!
antioksidant antioksidant 09:38 29.06.2010

Re: Пресели се...

Oklen mi pare za kupovinu stana,

Па купиш мањи (који ће бити сасвим довољан јер више нема играчака)
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:40 29.06.2010

Re: Пресели се...

Па купиш мањи (који ће бити сасвим довољан јер више нема играчака)


Jedino što sam trenutno u stanju da uradim je da napravim novi stan od igračaka.
Skoro da imamo dovoljno Lego kocki bar za garsonjeru...
antioksidant antioksidant 09:43 29.06.2010

Re: Пресели се...

Jedino što sam trenutno u stanju da uradim je da napravim novi stan od igračaka.

jednatanja jednatanja 09:07 29.06.2010

Aktuelan problem

Pa gluposti iz Mekdonaldsa i Kindrejaja, gospodebožesačuvajisakloni!

ja te krišom bacim u smeće (to jest, recycling plastiku, ovde u DE), nema šanse pored svih "normalnih" igračaka još to kinesko djubre da mi zatrpava stan, a pogotovo mi je presela procedura svakodnevnog traženja (uz suze i vapaj "mama, traži!!!!) delića od 2mm po celom stanu da bih mu vratila osmeh na lice...do sledeće potrage. LEGO kockice uvek na ćebe izručim, i posle uredno spakujemo u kutiju, a u zadnje vreme se trudim da ako već nešto treba da dobije, da to budu kreativne stvari, knjige, kockice, društvene igre za njegov uzrast, mali sintisajzer, bojice. Figurica i autića imamo previše, a i još uvek stiže od bake i dede, tako da smo kao roditelji na te plastične gluposti stavili tačku, upravo zbog toga što sam i sama kao i ti uvidela da kasnije neću znati kuda sa njima. Igračke koje smo spakovali u podrum (velike LEGO kocke, itd) ovog leta nosimo ćerkici mog brata u SR. Dovoljno da sačuvaš par igračaka za "njegovu decu", a mi ćemo to učiniti sa LEGO kockicama i jednim plišanim medom. Javi kako si rešila.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:21 29.06.2010

Re: Aktuelan problem

Javi kako si rešila


Oću.
Dok rešim definitivno.
deandrej deandrej 09:32 29.06.2010

Igracke

u nasem domu su mog dragog problem.Posto i on vuce neku traumu iz detinjstva onda i preteruje u kupovini igracaka.Jedino sto sam donekle uspela jeste da te igracke ne izlaze previse iz njihove sobe.U sobi da ne opisujem kakav haos zna da bude.Povremeno indijanci sa tatom naprave selekciju igracaka:za baciti,pokloniti nekom,skloniti dok jos porastu itd i onda soba zablistaNekoliko danaA tek sto tata voli da kupuje igracke sa kojima i on moze da se igraTrenutno je aktuelan laserski pistolj Ben10 kojm se cilja kopca na pojasu i onda obe stvari ispustaju neke krestece uzvike tipa "Hey wild boys" i sad zamisli uz svu jurnjavu po stanu kako to atakuje na culo sluha.Sreca pa najavljuju prestanak kisa pa ce tih igri biti vise napolju.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:38 29.06.2010

Re: Igracke

Posto i on vuce neku traumu iz detinjstva onda i preteruje u kupovini igracaka.


Traume iz detinjstva su čudo.
Ču-do!
mlekac mlekac 10:57 29.06.2010

Re: Igracke

deandrej
u nasem domu su mog dragog problem.Posto i on vuce neku traumu iz detinjstva onda i preteruje u kupovini igracaka.Jedino sto sam donekle uspela jeste da te igracke ne izlaze previse iz njihove sobe.U sobi da ne opisujem kakav haos zna da bude.Povremeno indijanci sa tatom naprave selekciju igracaka:za baciti,pokloniti nekom,skloniti dok jos porastu itd i onda soba zablistaNekoliko danaA tek sto tata voli da kupuje igracke sa kojima i on moze da se igraTrenutno je aktuelan laserski pistolj Ben10 kojm se cilja kopca na pojasu i onda obe stvari ispustaju neke krestece uzvike tipa "Hey wild boys" i sad zamisli uz svu jurnjavu po stanu kako to atakuje na culo sluha.Sreca pa najavljuju prestanak kisa pa ce tih igri biti vise napolju.


Podsetila si me na onaj stari dobri vic

- Kakva je slicnost izmedju elektricnih vozica i zenskih grudi?
- I jedno i drugo je namenjeno deci, i jednim i drugim vise vole da se igraju TATE!
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:16 29.06.2010

U moje vreme...

... nije blo igračaka - nego napolje (uz parće hleba, masti, paprike i soli) pa se vrati znojav i oderan od igre do večere.

Ne sećam se ni jedne svoje igračke iz detinjstva

Predlog za tebe:

Pokupite igračke, pa vikendom kod Delijske česme (valjda se tako zove), u Knez. Pa lepo rasprostrete i prodajete. Za male pare, samo da odu. A usput gradiš kod naslednika osećaj za preduzetništvo.

Može i đoranje
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:04 29.06.2010

Re: U moje vreme...

Pokupite igračke, pa vikendom kod Delijske česme (valjda se tako zove), u Knez. Pa lepo rasprostrete i prodajete. Za male pare, samo da odu. A usput gradiš kod naslednika osećaj za preduzetništvo.


Šta? Šta?
To ima u nas?!
Zvuči zabavno totalno!
Jel samo vikendom?

Može i đoranje


Pa, kako će to da mi reši problem crni Milutine, majke ti?
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:45 29.06.2010

Re: U moje vreme...

Bilo je ranije, ne znam za sada. No, izadjite vi, pa otvorite sezonu ponovo.

A za đoranje - dajte po tri za jednu (kao ta je vrednija)
ivana23 ivana23 13:06 29.06.2010

Re: U moje vreme...

Milutin Milošević
... nije bilo igračaka - nego napolje (uz parće hleba, masti, paprike i soli) pa se vrati znojav i oderan od igre do večere.
Ne sećam se ni jedne svoje igračke iz detinjstva

To jednostavno nije tacno.
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:23 29.06.2010

Re: U moje vreme...

To jednostavno nije tacno.

Pazi: radi se o ranim šezdesetim, o radničkim barakama pored transportne železničke stanice u Zemunu. Jednostavno: tu gde sam ja rastao nije ih bilo.
ivana23 ivana23 13:29 29.06.2010

Re: U moje vreme...

Milutin Milošević
To jednostavno nije tacno.

Pazi: radi se o ranim šezdesetim, o radničkim barakama pored transportne železničke stanice u Zemunu. Jednostavno: tu gde sam ja rastao nije ih bilo.

OK, sada je jasnije.
mlekac mlekac 15:16 29.06.2010

Re: U moje vreme...

Krugolina Borup


Može i đoranje


Pa, kako će to da mi reši problem crni Milutine, majke ti?


Pa prosto - djoras 3 za 1 i smanjis broj!
EDIT:
Sad tek videh da je Milutin napisao istu stvar!
Vidi se da sportska razmislja na isti nacin
bocvena bocvena 10:27 29.06.2010

Hoću i ja taj pištolj!

aktuelan laserski pistolj Ben10 kojm se cilja kopca na pojasu i onda obe stvari ispustaju neke krestece uzvike tipa "Hey wild boys"


Izem ti igračku s kojom ne možeš i ti da se igraš! Imam samo dve traume iz detinjstva i uspešno sam ih prevazišla sa svojom decom - mikroskop i pozorište s onim ginjol lutkama! Deci je dosadno, ali ko njih pita!

Skoro smo krečili i taj mučenički posao razvrstavanja igračaka i garderobe teže mi je pao nego čišćenje posle. Vrlo sistematično sam ih podelila po grupama, pa posle zaboravila kome je šta namenjeno:)))

I tako...
antioksidant antioksidant 10:29 29.06.2010

Re: Hoću i ja taj pištolj!

Skoro smo krečili i taj mučenički posao razvrstavanja igračaka i garderobe teže mi je pao nego čišćenje posle
Узмеш, пробаш да се сетиш кад си последњи пут обукао. Ако не можеш онда у канту
bocvena bocvena 10:41 29.06.2010

Re: Hoću i ja taj pištolj!

A što možeš da smršaš, pa da ti opet zatreba? :))))

Mislila sam na dečju garderobu. To ne može da razmrsi ni tajna policija! Gomilica od starijeg deteta za mladje, al' kad doraste. Gomilica za mladje rodjake (posebno za dečake, posebno za devojčice). Gomilica za leto i za zimu. Gomilica za školu/vrtić i za po kući. Gomilica za podrum i za bacanje. Gomilica u slučaju vanzemaljske opsade....:))))
antioksidant antioksidant 10:49 29.06.2010

Re: Hoću i ja taj pištolj!

Узмеш, пробаш да се сетиш кад си последњи пут обукао. Ако не можеш онда у канту

Да допуним: Горњи метод не примењивати ако много пијеш. Брзо ћеш остати без гардеробе
mlekac mlekac 11:01 29.06.2010

Re: Hoću i ja taj pištolj!

bocvena
A što možeš da smršaš, pa da ti opet zatreba? :))))

Mislila sam na dečju garderobu. To ne može da razmrsi ni tajna policija! Gomilica od starijeg deteta za mladje, al' kad doraste. Gomilica za mladje rodjake (posebno za dečake, posebno za devojčice). Gomilica za leto i za zimu. Gomilica za školu/vrtić i za po kući. Gomilica za podrum i za bacanje. Gomilica u slučaju vanzemaljske opsade....:))))


Joj, sto mi je ovo poznato!
Posle svakog pranja i peglanja!

"Mama, ovo nije vise moja majica - dao sam je bratu...!"

Najstariji prosledjuje srednjem, ovaj najmladjem, a princeza se tu negde usput ogrebe za farmerke, a ti mama pokusaj da dokucis ko sta trenutno nosi i u ciji orman treba da ide! (izuzimaju se Princezine roze stvarcice - njih nikad ne stavim na pogresno mesto)
mlekac mlekac 11:03 29.06.2010

Re: Hoću i ja taj pištolj!

antioksidant
Skoro smo krečili i taj mučenički posao razvrstavanja igračaka i garderobe teže mi je pao nego čišćenje posle
Узмеш, пробаш да се сетиш кад си последњи пут обукао. Ако не можеш онда у канту

To je moj metod kada treba nesto da se kupi za kucu!

Prvi uslov - svidja mi se ili ne?
Drugi uslov - da li cu ga koristiti?
Treco uslov - da li cu to koristiti vise od jednom mesecno?

Ako nisu sva tri ispunjena - doticna stvar mi ne treba, koliko god da mi se svidja!


Krugolina Borup Krugolina Borup 11:05 29.06.2010

Re: Hoću i ja taj pištolj!

Gomilica u slučaju vanzemaljske opsade....:))))


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:03 29.06.2010

u kese

sve smo to prisli i evo sta smo uradili.

1. jedan broj igracaka smo poklonili

2. druge smo stavili u kutije i kese i pohranili na tavan.da ih vide njihova deca, jednog dana i zbog sentimentalne vrednosti.

tako je moja mama acuvala jedan kofer lutaka iz mog detinjstva. moji klinci su ga pregledali kao arheolosko nalaziste. to im je bila jedna od prvih lekcija o vremenu i promenama:)



Krugolina Borup Krugolina Borup 11:09 29.06.2010

Re: u kese

tako je moja mama acuvala jedan kofer lutaka iz mog detinjstva. moji klinci su ga pregledali kao arheolosko nalaziste. to im je bila jedna od prvih lekcija o vremenu i promenama:)


Pa, to je meni najveća frka. Kako da odaberem šta je za taj kofer?

A što se tiče lekcija o vremenu i promenama... ne mož dete sebi da dodje da kad sam ja bila mala, nije bilo kompjutera, kao ni da kad je deda bio mali, nije bilo televizora. Šokiran je skroz naskroz!
antioksidant antioksidant 11:10 29.06.2010

Re: u kese

Pa, to je meni najveća frka. Kako da odaberem šta je za taj kofer?

sonу play игрице
Оне су чиста археологија колико за 2 месеца
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:04 29.06.2010

Re: u kese

Pa, to je meni najveća frka. Kako da odaberem šta je za taj kofer?



nema frke jer i izbor ima svoju pricu:)

elem, ja sam se s decom konsultovala sta ide na tavan za buducnost:)


sesili sesili 16:12 29.06.2010

I ja sam

dok su mi deca bila mala, sklanjala na neko vreme, a onda opet davala igračke. To je baš palilo kod mene. A onda sam odabrane (sa tim nisam imala problema ) stavila u kutiju, pravac garaža! Sada moji bivši klinci sa oduševljenjem pričaju svojim klincima o njihovim igrčkama. Dakle, i to pali!
kleinemutter kleinemutter 19:19 29.06.2010

igracke deci

krugolina mozete igracke da poklonite i razvojnom vrticu vencic. imate na netu njihov kont. telefon.
bila nedavno tamo da vidim kako izgleda i gorak mi je ukus ostao u ustima, jer mi je licio taj vrtic na bolnicu, a ne na vrtic.
imaju senzornu sobu i neki tobogan sa lopticama, a neke igracke jos sigurno imaju , ali ih ja nisam primetila.
dvoriste fenomenalno napunjeno raznim penjalicama i sl. ali trava ne pokosena i ne ugazena, tu decu ocito niko na polje ne izvodi.......

i rado bih volele da neko pocne da pise o stanju po vrticima.o ponasanju osoblja, o postovanju zakona da i deca sa problemima u razvoju sa hendikepom imaju pravo i prednost na mesto u redovnoj vrsnjackoj grupi.
mislim mogu i sama da doprinesem, ali nemam opciju objavljivanja teksta...
masovna_keva masovna_keva 21:17 29.06.2010

Istovaruj ! :)

Propadoh od nebacanja.

Hahahahahahahaha
E, ja sam juce izbacila 3 kesetine (one home market) igracaka. Doduse, ja nemam odnos prema igrackama osim prema onim edukativnim i njih stvarno cuvamo a imace uvek i ko da ih nasledi. Meni je vazno da deca idu u park na istrcavanje, da rolaju, klizaju, voze bajs, da se pentraju idu na sportove i da dišu :)
Elem, prvo lete one slomljene, puzzle kojima nedostaju delovi, kocke kojima su se delovi pogubili ili slomili, neupotrebljive slikovnice i knjige i sve na tu temu. Time napunis jednu posebnu kesu i ona leti u djubre. Ja posto sam sistematicna odvajam papir od plastike, pa tako punim kese :)
Neupotrebljive flomastere i razne bojice - posebno.
Plisane igracke ako imas spakuj posebno - to, uglavnom, nikome ne treba.
Igracke koje su upotrebljive a koje je prerastao ili duplikate i triplikate spakuj posebno.
Posto je dete vec u fazonu da mu ne treba, posao sa trecom gomilom odvojite zajedno.

Pre nego krenes u tu akciju, pozovi domove za decu i pitaj ih da li im treba i sta im treba. Tako mozda formiras jos jednu gomilu.
Ja sam nase upotrebljive igracke stavila pored kontejnera.
Ukoliko nisi spremna na sveobuhvatnu akciju, prvo pobacaj ono sto je neupotrebljivo pa kada se psihicki pripremis, onda preduzmi ostale korake :)
Zelim ti puno srece i veruj mi da se lakse diše :)
zilikaka zilikaka 22:16 29.06.2010

.....


Jel' ima neko neki savet? Jel' ima negde neko prihvatilište za sirote igračke? Muzej? Groblje? Bilo šta, samo da nije - đubre
.
Mi smo svojevremeno pokupili nekoliko džakova igračaka (onih celih, naravno) i odneli bivšem vrtiću. Vaspitačice bile zadovoljne, za decu ne znam.
ljuboten ljuboten 06:43 01.07.2010

Rodila majka psihoterapeuta

Kome, bre, ja kupujem sve te igračke i zašto?


Ovo je pravo pitanje. Još da ste nam rekli da li to samo mama kupuje igračke da bi se dodvorila svome detetu ili to rade gosti. Da li vi žalite igračke ili darodavce? Odgovor samo Vi znate, a zna i neka po vokaciji talentovana vaspitačica u obdaništu, ukoliko Marka redovno ostavljate tamo na čuvanje. Pedagog ili psiholog, naravno ne samo po diplomi, takvih ima mnogo, sasvim Vas dobo poznaje, kao što zna Vaš odnos prema detetu, jer im to Marko stalno pokazuje, a ako ga pitaju i kazuje. Ne pominjete tatu? Da li Vaši pokloni Marku...? Razumeli ste šat sam hteo da pitam. A mogao sam da se zadržim na pravac razmišljanja koji ste predložili čitaocima, da bi tako potkrepili ono za šta inače sebe obmanjujete. I najgrublje koje udara u dušu: volite dete ne igračke.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:01 01.07.2010

Re: Rodila majka psihoterapeuta

Razumeli ste šat sam hteo .


Ma shvatam.
Ja sam loša majka.
Jesam, priznajem.
Ja bih sebi dete oduzela.
mecabg mecabg 11:05 01.07.2010

Re: Rodila majka psihoterapeuta

Ne možeš da izadješ na kraj sa detetom od tri godine???
Nema problema, biće ti lakše kad napuni trinest

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana