Društvo| Gradjanske inicijative| Roditeljstvo

O zajednici i monstrumima

udruzenje_roditelj RSS / 29.06.2010. u 12:52

Da, jesu meštani Starih Ledinaca svesrdno tražili osumnjičenog. Jeste monstrum, koji je silovao i ubio osmogodišnje dete. Jeste 100 policajaca tražilo zločinca, koji se skrivao po nekim vrletima. Sada se licitira dužinom kazne, preti hemijskim kastracijama, a komentari na ovu vest prepuni su verbalnog nasilja, besa i samo dodatno potpiruju vatru.

Ima li ijedne hladne glave da se zapita da li je morala osmogodišnja devojčica da bude silovana i ubijena? Da li će nekoliko decenija kazne izbrisati patnju porodice i svi ćemo moći da se pravimo da se ništa nije dogodilo u „inače pitomom i mirnom mestu“? Da li će ubica, ako ikada izađe iz zatvora biti rehabilitovan i neće više posegnuti ni za čijim detetom?

Zajednicu čine ljudi. U našim zajednicama, bez obzira da li smo selo u kojem svi znaju šta komšija radi, ili ogromna prestonička zgrada u kojoj se komšije ne pozdravljaju ni klimanjem glave i ne znaju ništa jedni o drugima, nasilja ima.

 

Ali, to nisu naša posla. Nama nije dovoljan razlog za paniku što komšija Pera voli malo da popije, pa da „dovati“ ženu, koja sutradan obavezno šeta u dugim rukavima. Ni što deca komšinice preko puta, kad kreneš da pomaziš po glavi, rukama instiktivno zaklanjaju lice. Svejedno nam je što onaj nastavnik iz osnovne škole voli da pipa devojčice, jer smo čuli da je takav samo prema onima koje se oblače izazovno. Šokirani smo kad vidimo da poznate ličnosti završe u crnoj hronici zbog ubistva i samoubistva, dok svi mediji trabunjaju o „velikoj, strasnoj tragičnoj ljubavi“ tek po neki slabašni glasić se zapita: hej, ljudi pa to je nasilje u porodici, šta vam je?

Osumnjičeni za zločin već je sumnjičen za silovanje. Miran, rehabilitovan i ušuškan, čekao je svoju priliku. Sada Slobodan Homen priča o nekakvim narukvicama za takve ljude. A nosiće ih oni, najokoreliji. Koji su več počinili zločine. Koji, možda nisu ni morali da se dogode.

Nisu, jer je negde u pletenju i preplitanju života u zajednici ispuštena jedna ili više žica. Jer neko nije na vreme uočio da dete odrasta u nasilnoj porodici, da trpi nasilje. Da izrasta u nasilnika. Jer je Centar za socijalni rad izgubio iz vida da treba da obilazi i „ima na oku“ problematičnu porodicu. Jer je majka preplašena za svoj život konačno, posle 15 godina batinjanja pozvala policiju, a oni nasilnika potapšali po ramenu i rekli – daj, stari nemoj je tući i ostavi malog na miru. Takve primere gladamo gotovo svaki dan, naslovi nas bombarduju čim otvorimo novine.

I nemoćno kršimo ruke, jer ne možemo nikoga da zaštitimo. Čak smo možda i jedni od onih u sistemu institucija, ali se igramo „gluvih telefona“ - od škole do policije, od centra za socijalni rad preko zdravstvenih radnika u dilemi, svi smo nekako sputani i osećamo da ne menjamo ništa.

Svi žmurimo, na jedno oko. Okrećemo glavu. Nije nas briga. Dok ne pukne nešto ovako. Onda se zgražavamo i licitiramo kaznama za još neosuđenog. A možda treba, za početak, da pogledamo u svoje i u tuđa dvorišta i da se zapitamo: jesmo li zajednica ili nismo? Slutimo li nesreću, bol, zlostavljanje i patnju? I možemo li išta sem da čekamo da se, posle zločina raspravlja o „pravednoj kazni“?

p.s. Udruženje RODITELJ u beogradskoj Opštini Zemun počinje kampanju čija suština će biti upravo u budjenju zajednice. U pomoći da se napravi mreža institucija koja će im omogućiti da „plivaju“, ali fer, bez vezanih ruku i potapanja na kvarno, bez buke zbog koje nisu čuli da je trka odavno startovala. Koja će im omogućiti da u krugu, zajedničkom koraku složno, a ne jedni protiv drugih i jedni gluvi na druge zaštite našu decu. Uz našu pomoć. Ne smemo biti nemi posmatrači eskalacije nasilja i baviti se gašenjem dima na zgarištu, ako smo već tu bili s vodom kad je požar tek počinjao. Jesmo li zajednica koja se zgražava, ili zajednica koja podržava?

 

stop-child-abuse7.jpg

 

Udruženje RODITELJ




Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

eyes eyes 13:13 29.06.2010

Ipak smo zajednica koja se zgražava

Cenim vaša nastojanja jer bez takvih pojedinaca bi sasvim izgubili nadu da se išta može uraditi da se izazove pozitivna promena.

(I naravno posle ove rečenice sledi ALI) Ali, mislim da u napori da se nešto promeni od strane pojedinaca uvek i samo uvek, budu uzaludni. Glavni je problem u tome što mi reagujemo samo kad su naša deca ugrožena, ali ne i druga. Isto tako, uvek sa zahtevima izlazimo pred nosioce vlasti, bez da stvar uzmemo u svoje ruke. Na primer, ukoliko u školi postoji grupa nasilnika koja maltretira drugu decu, treba organizovati roditelje koji će posetiti njihove roditelje i upoznati ih sa siacijom. Ukoliko postoji nastavnik (a ima ga svaki grad i selo, glavu dajem) koji pipka decu, treba nastupati zajednički i bez obzira da li taj nastavnik predaje vašem detetu. Uh šta sve treba...

No, da li je ovoga bilo i ranije, dok su vremena bila bolja pa se o tome nije govorilo u štampi, ili broj manijaka raste sa generalnim propadanjem društva uopšte.

udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 13:22 29.06.2010

Re: Ipak smo zajednica koja se zgražava

Uh, baš gadjate suštinu.
Otupeli smo (ili nikad nismo ni bili osetljivi), ćutimo samo ako nije po našoj glavi, a ionda znamo da se sagnemo i čekamo još...
Nemamo rešenje, daleko od toga, ali, recimo, da ćemo se osećati bolje ako ne sedimo i čekamo.
U našoj zemlji je još uvek nezamislivo da recimo pozovete policiju ako sumnjate da je vaša prijateljica zlostavljana u porodici, ili da je dete zanemarivano. Predstoji dug put do takve svesti, ali i najduži put počinje jednim korakom, zar ne?
maca22 maca22 14:10 29.06.2010

Re: Ipak smo zajednica koja se zgražava

Ne razumem poentu teksta: sta ce udruženje roditelj da pokrene sto vec ne posotji rasejano u hiljadu sos telefona, centara, savetovalista i sl?
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 14:11 29.06.2010

Re: Ipak smo zajednica koja se zgražava

To možda nije eksplicitno rečeno u tekstu, jer i nije tema teksta - akciju javnog zastupanja da se na nivou jedne Bg opštine formira telo koje bi koordinisalo umrežilo i povezalo sve te silne institucije ne bi li radile bolje. Ako ikako može.
maca22 maca22 14:24 29.06.2010

Re: Ipak smo zajednica koja se zgražava

Pa sta želite od nas, da u nacelu pozdravimo vasu želju da sve bude bolje?
Dobro, pozdravljam svačiju takvu želju.
Kum Djole Kum Djole 17:11 29.06.2010

Re: Ipak smo zajednica koja se zgražava

Možete da uradite i nešto više: upoznajte se s projektom UR i ukoliko ga podržavate, tj. ukoliko smatrate da je važno da se na jednom mikro-nivou ustanovi praksa koja će se itekako preslikati na ostale nivoe u horizontali i vertikali, dostavite Vaše mišljenje u pisanoj formi predsedniku opštine Zemun i na taj način pozdravite i želju ali i angažovanje koje tu želju sprovodi u delo.
AlexDunja AlexDunja 17:32 29.06.2010

Re: Ipak smo zajednica koja se zgražava

Možete da uradite i nešto više: upoznajte se s projektom UR i ukoliko ga podržavate, tj. ukoliko smatrate da je važno da se na jednom mikro-nivou ustanovi praksa koja će se itekako preslikati na ostale nivoe u horizontali i vertikali, dostavite Vaše mišljenje u pisanoj formi predsedniku opštine Zemun i na taj način pozdravite i želju ali i angažovanje koje tu želju sprovodi u delo.


i,

dostavite slično pismo predsedniku vaše opštine,
uz želju da se tako nešto sprovede i u vašoj sredini.
možda on preuzme inicijativu, nikad se ne zna.
vishnja92 vishnja92 19:32 29.06.2010

Re: Ipak smo zajednica koja se zgražava

upoznajte se s projektom UR i ukoliko ga podržavate, tj. ukoliko smatrate da je važno da se na jednom mikro-nivou ustanovi praksa koja će se itekako preslikati na ostale nivoe u horizontali i vertikali, dostavite Vaše mišljenje u pisanoj formi predsedniku opštine Zemun i na taj način pozdravite i želju ali i angažovanje koje tu želju sprovodi u delo.


a da preskocimo horizontale i vertikale i multiplikovanje "institucija" koje se "bave" i kojima je potrebna "podrska"?
umesto toga, dajte na sunce jednu porodicu u kojoj ste sprecili porodicno nasilje, ili slucaj kada ste reagovali na ravnodusnost policije, nekompetentnost savetovalista, sporost suda? naprimer?

ili makar, kada vec spominjete porodicno nasilje, pokusajte da izgledate kao da znate o cemu pricate.
za ovakve granicne slucajeve koji sluze kao povod za tekst definitivno niste kompetentni, samo se brukate bezveze.
arianna arianna 14:49 29.06.2010

Zajednica

Zajednicu čine ljudi. U našim zajednicama, bez obzira da li smo selo u kojem svi znaju šta komšija radi, ili ogromna prestonička zgrada u kojoj se komšije ne pozdravljaju ni klimanjem glave i ne znaju ništa jedni o drugima, nasilja ima.



Da li je monstrum pojedinac, koji je proizvod i deo zajednice ili je monstruozna i čitava zajednica koja poziva na linč?
galja92 galja92 14:55 29.06.2010

O zajednici i "monstrumima"



Slazem se sa Vama u potpunosti. Misljenja sam da je nase drustvo pre svega licemerno a onda i sustinski nezainteresovano za bilo sta sto se u njemu desava. Citam vrlo cesto srceparajuce komentare "dusebriznika", ispacenih, samopozrtvovanih roditelja, empaticnih dusa o tome KAKO i STA i KO treba da uradi u vezi ne samo ove vec i raznih drugih tema vezanih za stradanje dece (pocev od nezbrinute dece preko zrtava porodicnog nasilja pa do ovakvih tragicnih slucajeva).
Na pitanje KO? bih se radije postidela nego sto bih uzela da drvljem i kamenjem "oslovaljavam" razne institucije ili pojedince. Osecala bih krivicu sto to nisam bila JA koja sam to mogla da sprecim. Taj deo u glavi nam nedostaje. Vazno je da je nama dobro a o drugima DRUGI treba da vode racuna.

Iskreno, nasla sam se u obe situacije (uskusenja) u zivotu. Kada sam mozda mogla nekome da pomognem ali iz straha da se meni nesto ne desi nisam i obrnuto kada sam to uradila bez obzira na posledice.

Kaze se da treba prvo ocistiti ispred svoje kuce, pre bih rekla, u svojoj savesti. Primetila sam da se ljudi vrlo slabo preispituju u vezi sopstvenih postupaka u nasoj zemlji.

Nama pre svega nedostaje OBRAZOVANJE I VASPITANJE. Zato mislim da nikad nije dosta organizacija koje ce time da se bave jer o odredjenim temama mora da SE PRICA. Da se ne lazemo i dalje smo veoma konzervativna sredina i mnoge teme koje se ticu porodice, drustva i sl. su TABU.

Mi nismo ni zajednica koja se zgrazava ni zajendica koja podrzava - mi smo ugalvnom zajednica koja IGNORISE.
sesili sesili 15:18 29.06.2010

Patnju

ove porodice, a i mnogo drugih, ništa ne može da izbriše. A da ne bi bilo više takvih, zaista moramo da protresemo glavom. Kada sam bila u situaciji - po potrebi - reagovala sam, ali... Moj sin je devedesetneke bio u Internatu Srednje šumarske škole u Kraljevu. Jedan vaspitač i predavač me je zvao telefonom na sastanak zbog nekih prekršaja koja su deca učinila. Kada sam otišla, začudila sam se razlogu, jer je bio zaista beznačajan. Ali, videla sam da nešto sa tim čovekom nije u redu. On je stanovao u zgradi škole, samac. Pozvao me na kafu i osećala sam se kao kod neke moje tetke, kada me je poslužio slatkim, sve sa šustiklom na služavniku. A onda sam pritisla mog sina da mi kaže šta se to događa. Rekao mi je da taj vaspitač ima svoje "ljubimce", kojima slavi rođendan, pravi im torte, ti dečaci spavaju u njegovom stanu! Zaprepastila sam se. Odmah sam tražila razrednog starešinu mog sina i iznela mu svoje sumnje i čuđenje. A on, majstor, sve je rekao vaspitaču, da bi mi to ovaj prebacio!? Mom detetu sam rekla šta mu je činiti za nedaj Bože, a dalje...nisam ni mogla niti sam osećala da bi imalo rezultat.
u-r-talking-2-me u-r-talking-2-me 15:20 29.06.2010

poziv na linc je odraz nemoci

mislim da ljudi osecaju grizu savest jer su znali
a nisu reagovali
citam da je jedan od komisija rekao majci da je video starijeg coveka kako vodi dete u pidzamici preko potoka. I NIJE REAGOVAO! taj komsija je odgovoran jer je iscoolirao jednu totalno zloslutnu scenu. odgledao kako neko odvodi tudje dete i nije ni prstom mrdnuo.

dolazimo ponovo do mentaliteta. da, izazovno je zabijati nos u tudje stvari; da izazovno je viriti u tudje dvoriste. da, neodoljivo je ogovarati... voajerstvo, eto sta je!

a zastititi jedno dete, spreciti zlocine??????????? to izlazi iz sive zone bolesne radoznalosti, to je vec RISKY; potencijalna pretnja za sopstveno dupe. KUKAVICLUK.

posle ovako uzasnog zlocina, svi upadamo u zamku price "sta bi bilo kad bi bilo", ali, JEDAN ZIVOT BI BIO SPASEN DA JE TAJ FUCKING KOMSIJA POZVAO POLICIJU KAD JE UTOLIO SVOJU VOAJERSKU SELJACKU RADOZNALOST.

izvinjavam se zbog agresivnog tona, ali kljucam od besa.
arianna arianna 15:34 29.06.2010

Re: poziv na linc je odraz nemoci

u-r-talking-2-me
dolazimo ponovo do mentaliteta.



Mentalitet nam je primitivan i nasilan. Jedino to i znamo-nasiljem na nasilje.

Kad i ako nekada budu uvedene sistemske mere prevencije nasilja ( edukacija, savetovanje, stvaranje humanije i bezbednije sredine, onemogućavanje nasilja i adekvatno procesuiranje nasilnika), možda i proradimo po drugačijem principu.

Kum Djole Kum Djole 15:59 29.06.2010

Re: poziv na linc je odraz nemoci

Kad i ako budu uvedene sistemske mere? Izvinite, ali svako ko očekuje da se nešto samo od sebe uvede može slobodno da iskulira narednih nekoliko decenija i nastavi da se oseća kao gost u sopstvenom društvu. Sistemske mere ne uvode se bez pritiska i kondicionala: mnogo buke odozdo (inicijacija) i mnogo uslovljavanja odozgo (implementacija). Šta je potrebno da profunkcioniše nešto poput "neighbourhood watch" na jednoj opštini u Srbiji? Potrebno je da društvo na toj opštini neguje vrednosti poput volonterizma, raznolikosti/raznovrsnosti, partnerstva, odgovornosti i transparentnosti. Da li ovo društvo neguje te (osnovne) vrednosti? Ne. Ovo društvo više neguje sve drugo osim vrednosti koje mu garantuju opstanak, i taman toliko je zainteresovano za činjenicu da je bolestan čovek učinio zločin, a nezainteresovan čovek propustio da zločin spreči ili ublaži. Mislim da ne postoji organizovano društvo koje se toliko puta na dan pita "kakav smo to narod?" i isto toliko puta ne uradi ništa po pitanju te večite dileme, osim što predlaže da se nešto ili neko uništi ili satre za sva vremena, po mogućstvu sistemski.
arianna arianna 16:05 29.06.2010

Re: poziv na linc je odraz nemoci

Sistemske mere ne uvode se bez pritiska i kondicionala: mnogo buke odozdo (inicijacija) i mnogo uslovljavanja odozgo (implementacija)


Kum Djole, pa jel vidiš da pritiskamo?
Ljudi pišu blogove, nezadovoljni komentarišu, valjda će oni odozgo da pročitaju
Kum Djole Kum Djole 17:01 29.06.2010

Re: poziv na linc je odraz nemoci

arianna

Ljudi pišu blogove,



udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 21:32 29.06.2010

Re: poziv na linc je odraz nemoci



Nadamo se da ovo nije cinično, jer ako jeste, nemojte, dovoljno imate prostorima na drugim blogovima, gde ćete dobiti željenu pažnju.

Blog je kanal komunikacije, kojim se određena ciljna grupa informiše, ne dajmo sebi previše na važnosti.
ivana23 ivana23 21:42 29.06.2010

Re: poziv na linc je odraz nemoci

arianna
Kum Djole, pa jel vidiš da pritiskamo?Ljudi pišu blogove, nezadovoljni komentarišu, valjda će oni odozgo da pročitaju

Pa 'pritiskali' su i Sabic i Jankovic u vezi Zakona o elektronskim komunikacijama... i? Ako njih ne uzimaju dovoljno ozbiljno, ko ce se obazirati na blogove. Mozemo mi da kuckamo do sudnjeg dana...

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o elektronskim komunikacijama za koji su republički ombudsman, zaštitnik građana za informacije od javnog značaja i pojedine opozicione stranke, upozorili da omogućava uvid u ostvarenu komunikaciju građana bez odluke suda.

Link

Ovi blogovi su samo nacin da iskazemo svoj opravdan bes.
arianna arianna 21:53 29.06.2010

Re: poziv na linc je odraz nemoci

Ovi blogovi su samo nacin da iskazemo svoj opravdan bes.

slažem se u potpunosti



UR - moj komentar nije ciničan, naprotiv- pričamo i pokušavamo da dopremo do onih odozgo da čuju, ako uopšte žele da čuju
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 22:10 29.06.2010

Re: poziv na linc je odraz nemoci

arianna
Sistemske mere ne uvode se bez pritiska i kondicionala: mnogo buke odozdo (inicijacija) i mnogo uslovljavanja odozgo (implementacija)


Kum Djole, pa jel vidiš da pritiskamo?
Ljudi pišu blogove, nezadovoljni komentarišu, valjda će oni odozgo da pročitaju





Nadamo se da ovo nije cinično, jer ako jeste, nemojte, dovoljno imate prostorima na drugim blogovima, gde ćete dobiti željenu pažnju.

Blog je kanal komunikacije, kojim se određena ciljna grupa informiše, ne dajmo sebi previše na važnosti.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 22:23 29.06.2010

Re: poziv na linc je odraz nemoci

arianna
Ovi blogovi su samo nacin da iskazemo svoj opravdan bes.

slažem se u potpunosti


UR - moj komentar nije ciničan, naprotiv- pričamo i pokušavamo da dopremo do onih odozgo da čuju, ako uopšte žele da čuju



Onda se izvinjavamo, jer upravo, na svojoj koži smo više puta osetili da institucije ne tangira mnogo glas "odozdo". Izmežu ostalog, Udruženje su osnovali roditelji, besni na mnoge pojave u društvu i situacije u koje upadaju samom činjenicom da su rešili da postanu roditelji.
Još jednom izvinjenje za paušalnu ocenu.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:36 29.06.2010

Dvorište


udruzenje_roditelj
A možda treba, za početak, da pogledamo u svoje i u tuđa dvorišta i da se zapitamo: jesmo li zajednica ili nismo


Rekao bih, da udruženje _ roditelj treba, za početak, da pogleda u svoje dvorište.
Hoću da kažem da usmeri svoju pažnju i aktivnost na porodicu, pre svega na roditelje. Na to kako se roditelji odnose prema porodičnoj zajednici, jedno prema drugome, a kako prema svojoj deci.
Porodica je vekovima osnov društva, zajednice i države.
A, kakva je savremena porodica?
Solipcizam, hedonizam, ambicioznost, želja za uspehom i uspinjanje u poslovnoj i društvenoj hijerarhiji.
Gde su tu deca, gde je porodica?
Pa, ne može, društvo, škola, a ne mogu ni komšije i meštani voditi više računa o nečijoj deci nego njihovi roditelji. Naravno, ovde ne misim na tragični slučaj.
marouk marouk 16:39 29.06.2010

uh

Neće niko ništa da čini jer se boje ili ih nije briga!
Zvala sam policiju kad je komšinica prebijala svoje dvogodišnje dete. Došli su posle 2 sata. Zvala sam ih opet.-.. ništa, videla ih je sa terase, čujem kako viče na dete: ćuti ubiću te ako pisneš! Idi tamo spavaj!
Dete zaćuti istog trenutka.a svog, da izvinete, švalera je uvek morala da se kinđuri a on je isto tako vikao na dete kako je nesposobno jer ne ume da uhvati loptu - to muškarci umeju da rade - pitam se, da li su uopšte svesni da posle toliko batina nešto boli? ŠTa im je ono? Igračka?
Srela sam je u hodniku i rekla joj otvoreno da ću pozvati policiju ili ću je ja lično sprečiti da opet udari dete. Bila je u čudu, htela je da nasrne na mene.

A probala sam lepim, rekla sam joj da čujem da je ona nervozna, ako želi, imam bebu, neka dovede dete kod mene ako ima nešto da radi, sama je... samo se iskezila i ništa, nastavila sa maltretiranjem.
Kad sam joj zapretila bila je tišina nekoliko dana.
Onda sam je čula onog dana kad smo se selili odatle, isti scenario. Znala je da idemo - nekad poželim da odem i razvalim joj vrata i uzmem jadno dete...

Nije stvar hoće li se nama desiti?
Šta da nam se desi? Da me ošamari ćurka? Pa može jednom.. nasilnici su kukavice, uglavnom paranoici, prikrivaju se, ima vremena i za reagovanje, jer ono što mi možemo osetiti jednom na svojoj koži ta deca, žene, stari ljudi osećaju na svojoj koži svakodnevno.
Njima je dan bez batina i zlostavljanja dan raja.

Ma ne mogu više... :((
maca22 maca22 16:49 29.06.2010

Re: uh

marouk

Kad sam joj zapretila bila je tišina nekoliko dana.

A nakon tih nekoliko dana, jel ste ostvarili pretnje?
eyes eyes 19:22 29.06.2010

Re: uh

marouk
Kad sam joj zapretila bila je tišina nekoliko dana.Onda sam je čula onog dana kad smo se selili odatle, isti scenario. Znala je da idemo - nekad poželim da odem i razvalim joj vrata i uzmem jadno dete...


Napišite pismo nadležnom Centru za socijalni rad i Policiji. Znam da neće ništa uraditi, osim što će ih posetiti ili pozvati da daju izjavu i sa tim će se sve završiti, ali neka imaju u evidenciji. Neka stoji pisani trag da je nekom ipak stalo do tog deteta. I ako se, nedaj Bože, sutra nešto teže desi tom detetu kriviće i te organe.

Uradite to, i nećete se kajati. Verovatno će i vas zvati na razgovor, ali neka...recite šta imate i to je najmanje što možete da uradite. Ionako ih više nećete sretati...
marouk marouk 20:37 29.06.2010

Re: uh

nakon tih nekoliko dana smo se odselili iz zgrade i nisam je više videla. Obavestila sam gazdaricu da kaže novim stanarima, obavestila i centar za socijalni rad i policiju.
marouk marouk 20:43 29.06.2010

Re: uh

Samo sam htela da dodam da niko iz centra nije zvao.
Iz policije su bili 2 puta ali se oba puta ništa nije čulo - kažu,možda nisu tu, mora da otovri - a nije otvorila i znala sam da je tu - oni nisu ništa mogli.
Kažu ne mogu da provale na silu.

Inače, od komšija niko NIŠTA nije čuo...trešti cela zgrada od njene vike i dečije vriske i niko neće da se meša.
Iskreno se nadam da će nju jednog dana neko tako prebiti..nek misli sada ko šta hoće, nisam za nasilje, ali sam sama pala u iskušenje da tu ženu udarim u lice
vishnja92 vishnja92 21:16 29.06.2010

Re: uh

da izvinete, švalera je uvek morala da se kinđuri a on je isto tako vikao na dete kako je nesposobno jer ne ume da uhvati loptu - to muškarci umeju da rade


Srela sam je u hodniku i rekla joj otvoreno da ću pozvati policiju ili ću je ja lično sprečiti da opet udari dete. Bila je u čudu, htela je da nasrne na mene.


A probala sam lepim, rekla sam joj da čujem da je ona nervozna, ako želi, imam bebu, neka dovede dete kod mene ako ima nešto da radi, sama je...


Šta da nam se desi? Da me ošamari ćurka?



kakvo kompetentno autorsko moderisanje bloga. od tzv Udruzenja ni pisma ni razglednice :)))


udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 21:23 29.06.2010

Re: uh

Pravo na mišljenje.
vishnja92 vishnja92 21:57 29.06.2010

Re: uh

nije tacno, nego nemate stav.
uzgred, imate li neki program, osim onih opstih mesta u profilu?

i ne trosite reci tako olako - "pravo", "misljenje", "monstrumi", "zajednica" - sve su to reci koje imaju tezinu, znate. uprkos vasoj nvo lakoci i ocekivanom sponzorisanom angazmanu, to su teme koje ce se jednom resavati, bilivmi. i to bez vas, i bez ovakve i sadasnje drzave i njenih institucija.

samo nas saplicete i trosite nam vreme, nama, ljudima.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 22:17 29.06.2010

Re: uh

vishnja92
nije tacno, nego nemate stav.
uzgred, imate li neki program, osim onih opstih mesta u profilu?

i ne trosite reci tako olako - "pravo", "misljenje", "monstrumi", "zajednica" - sve su to reci koje imaju tezinu, znate. uprkos vasoj nvo lakoci i ocekivanom sponzorisanom angazmanu, to su teme koje ce se jednom resavati, bilivmi. i to bez vas, i bez ovakve i sadasnje drzave i njenih institucija.

samo nas saplicete i trosite nam vreme, nama, ljudima.



Moderacija bloga je naša stvar, kom se ne svidja, zna gde su vrata. Voleli bi da recimo, u nekom tamo, 5,6, komentaru budete maaalo konstruktivniji i prestanete da trolujete i trunite kako o tome niko ništa ne zna. Ako ste baš stručnjak za pitanja nasilja, još bolje, trebaju nam takvi volonteri.

Što se tiče "velikih reči" kao roditelji, nijednu od tih reči ne potežemo lako. Pitamo se šta ćemo dok neko, iz svemira ne krene da ih rešava?
I Vi olako spočitavate da se neko bavi NVO angažmanom zbog para. Opšte mesto i predrasuda.
www.roditelj.org, tamo imate viziju, misiju, statut, program, izveštaje o radu i naše akcije.


Kum Djole Kum Djole 22:18 29.06.2010

Re: uh

vishnja92
nije tacno, nego nemate stav.
uzgred, imate li neki program, osim onih opstih mesta u profilu?


Imaš li ti možda makar sumanutu ideju da nešto postoji i van bloga B92, odnosno da je prvo negde nastalo i da negde funkcioniše, pa se usput i ovde oglašava, a ne obrnuto? Pritom mislim i na stvarne ličnosti, ljude, roditelje, zaposlene, volontere u NVO (sve to ujedno). Ako ti se nešto ne dopada, hajde vidi šta je to konkretno, pa daj da vidimo šta ti ljudi mogu da nauče od tebe, ok?
vishnja92 vishnja92 22:54 29.06.2010

Re: uh

Imaš li ti možda makar sumanutu ideju da nešto postoji i van bloga B92, odnosno da je prvo negde nastalo i da negde funkcioniše, pa se usput i ovde oglašava, a ne obrnuto? Pritom mislim i na stvarne ličnosti, ljude, roditelje, zaposlene, volontere u NVO (sve to ujedno). Ako ti se nešto ne dopada, hajde vidi šta je to konkretno, pa daj da vidimo šta ti ljudi mogu da nauče od tebe, ok?

(ovo je bio prolog)

Imaš li ti možda makar sumanutu ideju da nešto postoji i van bloga B92, odnosno da je prvo negde nastalo i da negde funkcioniše, pa se usput i ovde oglašava, a ne obrnuto?

ako to nesto postoji i funkcionise van bloga b92, a oglasava se na b92, onda je red da se na blogu b92 predstavi kako treba - linkom, sajtom, izvestajem o aktivnostima. nikako zakukavanjem tipa "donesite nam stolice".

sindrom wannabe Krugolina ne prolazi - tu je bilo malo vise strasti, truda, vremena i bavljenja pre prvog fidbeka, molim lepo. nije isplativo.
Pritom mislim i na stvarne ličnosti, ljude, roditelje, zaposlene, volontere u NVO (sve to ujedno). Ako ti se nešto ne dopada, hajde vidi šta je to konkretno, pa daj da vidimo šta ti ljudi mogu da nauče od tebe, ok?

ja sam stvarna licnost, ljud, roditelj, zaposlen, nisam volonter (to izvikivanje mi malo, kako bih ti rekla, masi granicu ukusa).
ne dopada mi se da se kojeko kaci na ovaj blog, ok? jer je on bio dobar, nekad.
osim toga, ovo je moja prva net kuca i branicu je od anjale-pojava dok sam tu, zalim slucaj veoma. od svih laznih, losih, pateticnih i ispod-nivoa pojava. nek me se banuje, ok, ali:

kada serete o porodici - pomislite da to neko i cita.
a ovo Mesto je vece od vas, i nece biti servis za laznu brigu o bitnim stvarima, dok je blogonaroda okolo. ako nista drugo - svi vas ignorisu :)))
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 23:13 29.06.2010

Re: uh



NVO RODITELJ je registrovana 2006. godine

Bilo bi lepo da ste pročitali prethodni komentar gde rekoh upravo gde možete da nadjete više o nama. A može i da se izgugla. Ko hoće.
http://www.roditelj.org/onama/
http://www.roditelj.org/onama/godisnji-izvestaji/
http://www.roditelj.org/onama/statut/
http://www.roditelj.org/onama/starteski-plan/
http://www.roditelj.org/onama/roditelj-uzice/

Sta radimo
http://www.roditelj.org/aktivnosti-i-projekti/
http://www.roditelj.org/aktivnosti-i-projekti/godisnje-akcije/nedelja-dojenja/
http://www.roditelj.org/aktivnosti-i-projekti/godisnje-akcije/poklonijada/
http://www.roditelj.org/aktivnosti-i-projekti/vrsnjacko-savetovaliste/vrsnjacko-savetovaliste/
http://www.roditelj.org/aktivnosti-i-projekti/vrsnjacko-savetovaliste/vrsnjacko-savetovaliste/savetovaliste-za-dojenje/

naš presskliping blog http://roditelj.mojblog.rs/
nasa fb strana http://www.facebook.com/roditelj

i na kraju google: http://www.google.rs/search?q=udruzenje+roditelj&hl=sr&safe=off&ei=zG8qTIrYBdSHOJOd5bID&start=0&sa=N

Da ste pročitali ijedan post od našeg pojavljivanja ovde, videli bi da smo se, lepo, domaćinski predstavili, a pre toga pokucali i pitali da li je slobodno.

Nismo ni mislili da nece biti ljutih kućnih ljubimaca koji misle da smo došli da im zapiškimo teritoriju.
Situacija je to uobičajena, psi laju, karavani prolaze.


UPDATE:
Angelina


jacHa. jacHa. 23:23 29.06.2010

Re: uh

Nismo ni mislili da nece biti ljutih kućnih ljubimaca koji misle da smo došli da im zapiškimo teritoriju.


ako pišeš u ime udruženja, ne smeš ni višnju ni bilo koga drugog da vređaš. dikredituješ udruženje. nastupi argumentima.

Situacija je to uobičajena, psi laju, karavani prolaze.


inače - prođi, i pusti nas da lajemo

update: angelina, registruj se pod svojim privatnim nadimkom, pa laj sa nama
vishnja92 vishnja92 23:23 29.06.2010

Re: uh

o ne, nisam duzna da budem vas arhivar, a na vasem profilu tih linkova nema. ne osecam se obaveznom da citam bas sve blogove, vremenom svako ipak pocne da bira na sta ce da potrosi vreme.

kakogod, i dalje me iritira vase ime "roditelj", s obzirom na to da sam i ja to, a ne secam se da sam vas delegirala da govorite u moje ime.
aj promenite naziv, pa ordinirajte po zemunu koliko vam volja, necete biti ni prvi ni jedini.


samo nemojte praviti zabavu na tudj racun i preko tudjih ledja.


pozz, over&out.
sinkroo sinkroo 00:02 30.06.2010

Re: uh

O ne, nisi dužna, ali ako želiš da palacaš uvredama, otrovnim kliše-vicevima kao "kada serete o porodici - pomislite da to neko i cita." i rečenicama-pametnicama kao "laznu brigu o bitnim stvarima", "wannabe Krugolina..."
...onda to implicira da makar iole bar malo znaš o čemu se radi, a barem dosta razumeš. Ne moraš sve da čitaš, ali onda se rukovodi onom "Drvo ćutanja donosi plodove mira."
U protivnom ti se može dogoditi da budeš samo usputna jedva nešto malo maligna pojava koja se začudo predstavlja divnim tuđim stihovima.

To što odjednom ugledaš ime "udruženje roditelj" pa ti nešto krene u stomaku jer ti to izgleda kao samo još jedna grupa foliranata koji ti nisu pomogli kad ti je trebalo a predstavljaju se kao neko ko pomaže, pa ti dodje da na njih istreseš sve to što nosiš u sebi... kanda govori da treba da se javiš i upoznaš ovo udruženje, tražiš neki sastanak ili tako nešto, jer bila bi im vrlo korisna tamo napolju u stvarnom životu.

Zaviri se u sebe u svaki ugao, molim te, da nema kukavičjih jaja, da nisi nešto pogrešila.

oh, pardon, ti si over end aut...
Kum Djole Kum Djole 00:22 30.06.2010

Re: uh

vishnja92
o ne, nisam duzna da budem vas arhivar, a na vasem profilu tih linkova nema.


Ima. Odavno.

kakogod, i dalje me iritira vase ime "roditelj", s obzirom na to da sam i ja to, a ne secam se da sam vas delegirala da govorite u moje ime.


Ovo tvrdi neko ko apriori govori u ime svih:

samo nas saplicete i trosite nam vreme, nama, ljudima.


...over & out? Good luck & good night.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 07:12 01.07.2010

Re: uh

jacHa.
Nismo ni mislili da nece biti ljutih kućnih ljubimaca koji misle da smo došli da im zapiškimo teritoriju.


ako pišeš u ime udruženja, ne smeš ni višnju ni bilo koga drugog da vređaš. dikredituješ udruženje. nastupi argumentima.

Situacija je to uobičajena, psi laju, karavani prolaze.


inače - prođi, i pusti nas da lajemo

update: angelina, registruj se pod svojim privatnim nadimkom, pa laj sa nama



Hocu, to je o.k.

Angelina.
jacHa. jacHa. 09:33 01.07.2010

Re: uh

Hocu, to je o.k.

Angelina.

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:08 29.06.2010

Re: Drzava ne radi svoj posao

Potpuno se slažem sa svim što ste napisali, sem sa navodnicima. Ako postoje monstrumi, strašna bića, jezivi i neshvatljivi stvorovi, među njima je sigurno ljudsko biće, koje taj naziv nosi samo zaradi prirodne pripadnosti vrsti, koje siluje i ubije dete. I tada su navodnici olakšavjući višak. To jeste monstrum.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 20:19 29.06.2010

Re: Drzava ne radi svoj posao

Navodnici su, ne da bi umanjili značenje reči, već da opet neko ne bi pogrešno protumačio pričanje u kontekstu osudjivanja osumnjičenog unapred kao počinioca, tj. monstruma.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:33 29.06.2010

Re: Drzava ne radi svoj posao

Ok
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:24 29.06.2010

Re: Drzava ne radi svoj posao

Navodnici su, ne da bi umanjili značenje reči, već da opet neko ne bi pogrešno protumačio pričanje u kontekstu osudjivanja osumnjičenog unapred kao počinioca, tj. monstruma.


Jelica je u pravu. Navodnici u naslovu navode na pomisao da monstrumi nisu monstrumi, vec su to kobajagi.

Vas oprez je nepotreban, zasto bi vas neko pogresno protumacio?

udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 21:34 29.06.2010

Re: Drzava ne radi svoj posao

U redu, samo uvažičemo sugestiju.
ivandudukovic ivandudukovic 21:58 29.06.2010

Reakcija

Pre nekih šest godina dok sam u Mladenovcu služio vojsku i uživao u jednom od malobrojnih izlazaka u grad imao sam prilike da na ulici budem svedok prebijanja deteta. Dete se igralo loptom, lopta otišla na ulicu, dete potrčalo za njom i umalo ga nisu udarila kola. Majka, sva izbezumljena sledom događaja, pritrčava do deteta i kreće da ga šamara zato što nije poslušalo njene savete o saobraćaju. Pošto nisam mogao da izdržim prišao sam i krenuo lepo da joj objašnjavam kako batinama ništa neće postići i da dete starosti tri ili najviše četiri godine nije sposobno da se samo igra na ulici, dok ona ćaska sa drugaricom. Tako me je sočno opsovala, da kada bi ponovio šta je sve rekla, moderatori ne bi objavili komentar. Prosto me je izvređala i napravila od mene barabu.
A onda PREOKRET !!! Puko mi je film i raspalio sam joj takvu šamarčinu da joj se i dan danas vrti u glavi. Tek tad je shvatila da je pogrešila i čak mi se uljudno izvinila i obećala da nikad više neće udariti dete. Naravno da joj nisam poverovao i naravno da je nastavila da ga tuče.
POENTA: Kompletno nam je društvo poremećeno. Nije da nemože da se promeni ali ne tako lako i sigurno ne putem ovakvih bledih akcija. ODUZIMANJE DECE NASILNICIMA, NAJSTROŽE KAZNE SILOVATELJIMA, EDUKACIJA OD PRVIH DANA ŽIVOTA. Nikakve sigurne kuće, SOS telefoni i skrovišta neće rešiti problem.

Znam da nasilje stvara nasilje. Ali nasilnik ne poznaje drugi jezik. On je naučen da je to sistem vrednosti i na slabije od sebe će napasti, a jačih će se plašiti i povinovati se.
margos margos 22:14 29.06.2010

Re: Reakcija

Mladiću, mene bi bilo sramota i pred sobom da ovako nešto priznam.

Od toga da sluđena žena pred mogućnošću da izgubi dete u deliću sekunde reaguje agresivno, preko tvoje verbalne agresije, a potom i fizičke - sve dalje i dalje od stvarnog rešenja... Ne pomažite više.
ivandudukovic ivandudukovic 07:51 30.06.2010

Re: Reakcija

margos
Mladiću, mene bi bilo sramota i pred sobom da ovako nešto priznam.

Od toga da sluđena žena pred mogućnošću da izgubi dete u deliću sekunde reaguje agresivno, preko tvoje verbalne agresije, a potom i fizičke - sve dalje i dalje od stvarnog rešenja... Ne pomažite više.



Od koga? Sramota je nešto sto treba da oseti ta majka, koja je svoje dete podredila bespredmetnom razgovoru sa prijateljicom. A detetu je rekla: Ako ti ode lopta na ulicu nemoj za njom da trčiš ! Ako me ne poslušaš, razvaliću te od batina !!! To dete još nije znalo šta je to ulica !!! Ali je uredno znalo da primi batine.
Znam ja dobro šta sam uradio i nije me sramota, ni pred sobom ni pred drugima. Onog dana kada ga je prvi put udarila, od njega je stvorila NASILNIKA. To je poenta moje priče. A o mom postupku je već neko sudio i presudio. I to žestoko. JA sam u vojnom zatvoru zbog toga bio. I spreman sam još nekoliko puta da odem. Ali nemam za koga. Jer PANDUR koji je mene priveo nije ni razmislio o tome da obavesti socijalnog radnika o maltretiranju i fizičkom nasilju nad detetom. O tome je ovde reč. I izvinite, još jednom, NIJE ME SRAMOTA.
arianna arianna 08:14 30.06.2010

Re: Reakcija

ivandudukovic
... nasilnik ne poznaje drugi jezik. On je naučen da je to sistem vrednosti i na slabije od sebe će napasti, a jačih će se plašiti i povinovati se.




O kako silno grešiš. Za svaku naopaku nauku ima i odvika i nenasilni metodi koji se koriste da se uspostavi poželjan sistem vrednosti i ponašanje bez nasilja




margos margos 08:50 30.06.2010

Re: Reakcija

Onog dana kada ga je prvi put udarila, od njega je stvorila NASILNIKA. To je poenta moje priče.

A ti si mu samo dopunio iskustvo...
Jasno mi je - ti si reagovao tako u datom trenutku, za to snosio posledice i stoga smatraš da si ti izravnao račune, što se tebe tiče. Ali, nisi.

Sankcionisan je tvoj gest, no, i dalje si uveren da si u tom predatorskom lancu izvršio častan potez. Izvini, ali si se postavio kao i mnogi roditelji koji svom uplakanom ili zbunjenom detetu kažu 'e sad kad te JA tresnem/dohvatim/umlatim, imaćeš zašto da plačeš i histerišeš'. Ma koliko iza celog događaja bilo priče o tuđoj neodgovornosti, ti si se samo poneo kao veći mangup.
anakcosa anakcosa 11:29 30.06.2010

Re: Reakcija

Ivane, veruj, ta zena je bila van sebe samo pri pomisli na to sta je moglo da se desi! I da li bi ti danas ovde komentarisao da su to dete zaista udarila kola? Tako da tvoj samar zaista nije nimalo zastitio to dete, ako ti je to bila namera! Mi smo svi tempirane bombe, i trebalo bi sebe da obuzdavamo, a ne druge!
maca22 maca22 13:31 30.06.2010

Re: Reakcija

ivandudukovic
Znam da nasilje stvara nasilje. Ali nasilnik ne poznaje drugi jezik. On je naučen da je to sistem vrednosti i na slabije od sebe će napasti, a jačih će se plašiti i povinovati se.

Naravno. Znam da u nekim zemljamau slucaju prijave porodicnog nasulja, siledžij svakako provede noć u zatvoru. Jer ta nelagoda i gubitak komforma mu pomognu da se sledeći put porazmisli.
Ali to ga ne neće pomeniti, i to nije SVE što treba da se radi. Takođe, nekima ni to ne pomaže. Tako da je pitanje složenije.

ivandudukovic

Od koga? Sramota je nešto sto treba da oseti ta majka, koja je svoje dete podredila bespredmetnom razgovoru sa prijateljicom. A detetu je rekla: Ako ti ode lopta na ulicu nemoj za njom da trčiš ! Ako me ne poslušaš, razvaliću te od batina !!! To dete još nije znalo šta je to ulica !!! Ali je uredno znalo da primi batine.


1) Prvo užasavam se ideje da građani s punim pravom po ulicama batinama vaspitavaju majke ako oni sami procene da nisu po njihovom privatnom ćefu uradile dobro.

2) Ne možeš biti siguran da je to tako bilo kao što si opisao - da je ona ludača koja se ne bavi detetom, osim što batinama pokušava da ga parališe, e da ne bi morala njime da se bavi.

3) Plašim se da detetu nisi pomogao. Niti je ona nešto naučila, a plus dete može dobiti batina jer je zbog njega čika tukao mamu (jer ono je najslabije u tom lancu). Treba se truditi da ona počne da SAOSEĆA sa detetom. Ma koliko te psovala. Ako ti je interes deteta važniji, od tvojih prohteva.
Cak iako od tebe napravi "barabu". Ako si došao da se mešaš izbezumljenoj ženi za dete, šta si očekivao?
Jesi siguran da je nisi udario jer tebe vređa? Jel misliš da je neko izbezumljen dužan da sluša tvoje lekcije? Jesi bio taktičan?

4) Ako je bilo sve kako opisuješ, naravno da razumem da želju da je odvališ i podsetiš kako je to biti slabiji. Naravno da postoji izreka "leglo kao budali šamar".
maca22 maca22 22:00 02.07.2010

Re: Reakcija

margos
Od toga da sluđena žena pred mogućnošću da izgubi dete u deliću sekunde reaguje agresivno,

Ako je mama zaista udarala dete po licu, ovako kao iz opisa, kreten je, sluđenost nije objašnjenje.
andjelija_lisac andjelija_lisac 00:18 30.06.2010

kasno je,

previše je kasno, jednostavno ceo svet postao je jedna monstruozna zajednica, pojedinci vise ne mogu da učine ništa. 7 milijardi pojedinaca-loše su se raspodelili, nažalost. čovečanstvo u svom ukupnom postojanju kada svede bilans, u svom najbitnijem segmentu, onom duhovnom, uspelo je da nazaduje. čovek više nije i graditelj, već samo rušitelj samoga sebe. sve smo uspeli naopako da okrenemo, drugačije da pročitamo... potreban je jedan reinstall.
sistemom slucajnog uzorka staviću ovaj -
čisto da pitam: kako, zašto, ko, zbog čega?????????????? ima li neki smisleni odgovor?!... reinstall
branko jov. branko jov. 11:13 30.06.2010

pa nije da se bas ne moze

Pozdrav svima!! jednostavno nisam izdržao da pročitam sve komentatre i proverim da li neko misli slično kao ja, pa se unapred izvinjavam ako budem ponovio ono što je već neko rekao.
Mislim da od pojedinačnih pokušaja na lokalnom nivou: u opštini, u MZ, ulici, školi, jednom gradu, regionu, nema ništa. Samo na nivou države. Tu je jednino rešenje. Ne moramo da budemo mnogo pametni, možemo lepo da prepišemo od pametnijih ili uspešnijih ili onih koji o svojoj deci, svojim građanima, o ljudima brinu, mnogo više nego što je slučaj u našoj zemlji. Nigde nije idealno i svuda postoje zločini, pedofili, bolesnici...ali postoje države, uređenja, gde postoji sistem zaštite koji ovakve slučajeve svode na najmanju moguću meru ili ih potpuno isključuju.
Od samoinicijativnih dogovora kod nas nema ništa, roditelji brinu samo dok im je zbog njihove dece, neki problem aktuelan. Čim odu iz porodilišta, vrtića, osnovne škole, srednje škole......fakulteta......ove institucije za njih više ne postoje. Jedino ako imaju nove naraštaje ili tek sa unucima, ovi problemi postanu nanovo aktuelni.
Pogledajmo kako je to rešeno kod dugih. Ja neću da navodim nikoga posebno osim (Amerike, Turske, Kuvajta, Nemačke, Francuske...............). Tamo....daleko .....u škole se deca dovode školskim autobusom, samo školskim autobusom i nikako drugačije (u nižim razredima), u autobus dete može da uđe samo ako ga roditelj ili za to poznata osoba (vozaču, nastavniku...) dovede do autobusa. Sve vreme boravka u školi, školsko dvorište i škola su zaključani. Do kraja radnog vremena - smene, niko ne može da uđe ni izađe iz škole, osim na službeni ulaz za nastavnike -koji je pod strogom kontrolom. Nastavnici imaju osmočasovno radno vreme svaki dan (časove imaju prema rasporedu tri, pet, dva, ostalo vreme spremaju nastavu, dežuraju, čitaju......), ali su u školi. Đaci, svi imaju školska odela sa obeležjima škole i samo u njima mogu da pohađaju nastavu i borave u školi. Od obuće do frizure sve je propisano od strane Ministarstva prosvete. Učenici su ponosni na svoje grbove, boje škole, organizuju se takmičenja između škola (sportska, kvizovi....) ...i tako do fakulteta, naravno shodno uzrastima......
Samo tako i na nivou cele države. Da li je ovo skupo, nije. Za mlade ljude, za decu, za buduće generacije, za ljude koji treba da žive u ovoj zemlji i da je porave, ništa nije skupo. Samo treba da se želi i ne samo dok su naša deca u školi. Sve ovo može da se uvede i uspostavi ceo sistem za dve godine , ako ne i kraće. A onda dalje redom po svim sektorima, oblastima......
Nisam hteo da obrazlažem pojedinačno koji su efekti, posledice i razlozi ovih pravila, principa i istema. Mislim da je većini, ako ne i svima, potpuno jasno.

Srdačan pozdrav
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 07:36 01.07.2010

Re: pa nije da se bas ne moze

branko jov.
Pozdrav svima!! jednostavno nisam izdržao da pročitam sve komentatre i proverim da li neko misli slično kao ja, pa se unapred izvinjavam ako budem ponovio ono što je već neko rekao.
Mislim da od pojedinačnih pokušaja na lokalnom nivou: u opštini, u MZ, ulici, školi, jednom gradu, regionu, nema ništa. Samo na nivou države. Tu je jednino rešenje. Ne moramo da budemo mnogo pametni, možemo lepo da prepišemo od pametnijih ili uspešnijih ili onih koji o svojoj deci, svojim građanima, o ljudima brinu, mnogo više nego što je slučaj u našoj zemlji. Nigde nije idealno i svuda postoje zločini, pedofili, bolesnici...ali postoje države, uređenja, gde postoji sistem zaštite koji ovakve slučajeve svode na najmanju moguću meru ili ih potpuno isključuju.
Od samoinicijativnih dogovora kod nas nema ništa, roditelji brinu samo dok im je zbog njihove dece, neki problem aktuelan. Čim odu iz porodilišta, vrtića, osnovne škole, srednje škole......fakulteta......ove institucije za njih više ne postoje. Jedino ako imaju nove naraštaje ili tek sa unucima, ovi problemi postanu nanovo aktuelni.
Pogledajmo kako je to rešeno kod dugih. Ja neću da navodim nikoga posebno osim (Amerike, Turske, Kuvajta, Nemačke, Francuske...............). Tamo....daleko .....u škole se deca dovode školskim autobusom, samo školskim autobusom i nikako drugačije (u nižim razredima), u autobus dete može da uđe samo ako ga roditelj ili za to poznata osoba (vozaču, nastavniku...) dovede do autobusa. Sve vreme boravka u školi, školsko dvorište i škola su zaključani. Do kraja radnog vremena - smene, niko ne može da uđe ni izađe iz škole, osim na službeni ulaz za nastavnike -koji je pod strogom kontrolom. Nastavnici imaju osmočasovno radno vreme svaki dan (časove imaju prema rasporedu tri, pet, dva, ostalo vreme spremaju nastavu, dežuraju, čitaju......), ali su u školi. Đaci, svi imaju školska odela sa obeležjima škole i samo u njima mogu da pohađaju nastavu i borave u školi. Od obuće do frizure sve je propisano od strane Ministarstva prosvete. Učenici su ponosni na svoje grbove, boje škole, organizuju se takmičenja između škola (sportska, kvizovi....) ...i tako do fakulteta, naravno shodno uzrastima......
Samo tako i na nivou cele države. Da li je ovo skupo, nije. Za mlade ljude, za decu, za buduće generacije, za ljude koji treba da žive u ovoj zemlji i da je porave, ništa nije skupo. Samo treba da se želi i ne samo dok su naša deca u školi. Sve ovo može da se uvede i uspostavi ceo sistem za dve godine , ako ne i kraće. A onda dalje redom po svim sektorima, oblastima......
Nisam hteo da obrazlažem pojedinačno koji su efekti, posledice i razlozi ovih pravila, principa i istema. Mislim da je većini, ako ne i svima, potpuno jasno.

Srdačan pozdrav


SVE sto ste napisali ste u pravu. Ali, poslegajte koji svi propisi i zakoni se odnose na sprecavanje i reagovanje na zlostavljanje i zanemarivanje dece. Narocito na tzv multisektorski pristup.
Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta iz 1989. godine, svaki oblik nasilja nad decom smatra ugrožavanjem jednog od osnovnih prava deteta - pravo na život, opstanak i razvoj.

Odredbe Konvencije odnose se na zaštitu deteta od:
• fizičkog i mentalnog nasilja, zloupotrebe i zanemarivanja (član 19);
• svih oblika seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja (član 34);
• otmice i trgovine decom (član 35);
• svih drugih oblika iskorišćavanja ( eksploatacije) štetnih po bilo koji vid detetove dobrobiti
( član 36);
• nehumanih i ponižavajućih postupaka i kažnjavanja (član 37).

Takođe, odredbom člana 39. Konvencije određena je obaveza države da obezbedi mere podrške za fizički i psihički oporavak deteta – žrtve nasilja i njegovu socijalnu reintegraciju.

Republika Srbija je kao potpisnica Konvencije prihvatila da prava deteta nisu nešto što država ili porodica daju detetu, već nešto što deci pripada samim rođenjem i ova prava niko ne može da im oduzme. Detetom se u smislu ove Konvencije smatra osoba starosti do 18 godina.

U periodu nakon 2000. godine uspostavljeni su brojni novi ili ojačani postojeći institucionalni mehanizmi za zaštitu dece od nasilja na nacionalnom nivou. 2006. godine donet je Ustav koji izričito govori o pravima deteta, prvi put u ustavnopravnoj istoriji Republike Srbije i usvojeni su brojni zakoni kojima se, izmedju ostalog, zabranjuju različiti oblici nasilja nad decom:
• Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zabranjuje fizičko nasilje i vređanje ličnosti dece, odnosno garantuje pravo deteta (učenika) na zaštitu od diskriminacije i nasilja (2003);
• Porodičnim zakonom ustanovljena je obaveza države da preduzme sve potrebne mere za zaštitu deteta od zanemarivanja, od fizičkog, seksualnog i emocionalnog zlostavljanja, te od svake vrste eksploatacije, kao i obaveza svih dečjih zdravstvenih i obrazovnih ustanova, ustanova socijalne zaštite, pravosudnih i drugih sudskih organa, udruženja i građana da obaveste javnog tužioca ili organ starateljstva o potrebi i razlozima za zaštitu prava deteta. Porodični zakon zabranjuje nasilje u porodici, ustanovljava pravo na zaštitu od nasilja u porodici, definiše nasilje u porodici, utvrđuje krug lica koja imaju pravo na zaštitu od nasilja u porodici, predviđa mere zaštite i uređuje poseban sudski postupak za porodično-pravnu zaštitu od nasilja.
• Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, radi posebne zaštite ličnosti maloletnih lica kao oštećenih, odnosno oštećenih koji se saslušavaju kao svedoci u krivičnom postupku, izričito predviđa uvođenje posebne specijalizacije svih aktera krivičnog postupka (sudija koji predsedava većem, javni tužilac, istražni sudija, policijski službenik i punomoćnik oštećenog) u slučaju kada se sudi punoletnim učiniocima 27 taksativno nabrojanih krivičnih dela, odnosno u svim onim slučajevima kada to proceni specijalizovani javni tužilac. Takođe, zakon sadrži nova dokazna pravila koja su doživela značajne procesne modifikacije i to, pre svega, u svetlu zaštite maloletnog oštećenog lica (usvojen 2005, u primeni od 1. januara 2006).
• Krivični zakonik prvi put definiše sam pojam maloletnog lica kao: „lice koje nije navršilo osamnaest godina” i propisuje široku lepezu krivičnih dela koja mogu biti učinjena „na štetu dece i maloletnika”, a u cilju njihove krivičnopravne zaštite (usvojen 2005. godine, u primeni od 1. januara 2006);
• Zakoni o krivičnom postupku jasno propisuje pravila vezana za prijavljivanje sumnje da je učinjeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno sadrži nova proceduralna pravila u smislu zaštite oštećenog (usvojen 2006, u primeni od 1. januara 2009);
• Zakonom o zdravstvenoj zaštiti garantovano je pravo svakog pacijenta da zdravstvenu zaštitu ostvaruje uz poštovanje najvišeg mogućeg standarda ljudskih prava i vrednosti. Na taj način, prvi put, dete-pacijent ima garantovano pravo na fizički i psihički integritet i na bezbednost svoje ličnosti, kao i na uvažavanje njegovih moralnih, kulturnih, religijskih i filozofskih ubeđenja (2005);

Radi ostvarenje prava deteta predviđenih Konvencijom, ali i ciljeva predviđenih Nacionalnim planom akcije za decu koji je usvojen 2004. godine, Vlada Republike Srbije usvojila je Opšti protokol za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja 2005. godine, koji, u cilju ostvarivanja efikasne međusektorske saradnje predviđa da ministarstva prosvete i sporta, zdravlja, pravde, unutrašljih poslova, rada, zapošljavanja i socijalne politike:

• posebnim protokolima detaljnije razrade interne postupke unutar svakog pojedinog sistema, u skladu sa osnovnim principima i ciljevima Opšteg protokola;
• u okviru svoje nadležnosti, preporuče ustanovama i drugim organizacijama da detaljnije
razrade sopstveno postupanje radi bolje zaštite dece od zlostavljanja i zanemarivanja;
• podstiču sistematsko obučavanje za primenu protokola zaposlenih u oblasti prosvete, zdravstva, socijalne zaštite, unutrašnjih poslova i pravosuđa;
• podstiču sklapanje sporazuma o saradnji na lokalnom nivou između ustanova i drugih organizacija čija je saradnja neophodna za efikasno ostvarivanje i sprovođenje zaštite dece od zlostavljanja i zanemarivanja.

Zaključno sa 2009. godinom sva nadležna ministarstva usvojila su svoje posebne protokole.

Vlada Republike Srbije u decembru 2008. godine usvojila je Nacionalnu strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja kojom je obuhvaćen period od 2009. do 2015 godine uz obavezu izrade i usvajanja Akcionog plana za njenu primenu od strane Vlade Republike Srbije (izrada Akcionog plana je u toku). Jedan od 8 specifičnih ciljeva čije ostvarivanje Strategija treba da obezbedi je i razvijanje delotvornih multisektorskih i multidsciplinarnih mreža za sprečavanje i zaštitu dece od zlostavljanja, zanemarivanja i iskorišćavanja.

Multisektorski pristup u radu na implementaciji prava deteta na zaštitu od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja sprovodi se u sledećim oblastima:
• u primeni Strategije za smanjenje siromaštva. Tim potpredsednika Vlade u saradnji sa nevladinim sektorom formirao je mrežu organizacija koje će na lokalnom nivou promovisati i pospešivati sprovođenje Strategije za smanjenje siromaštva, posebno u delu koji se odnosi na zaštitu prava deteta;
• u primeni Strategije razvoja sistema socijalne zaštite. S ciljem razvoja integralne socijalne zaštite na lokalnom nivou pokrenuti su pilot programi u pet opština za zajedničku akciju u oblasti zaštite od nasilja, zlostavljanja i maloletničke delikvencije, za brigu o deci bez roditeljskog staranja i decu u sukobu sa zakonom;
• u realizaciji Nacionalnog plana akcije za decu. U 21 opštini u Republici Srbiji izrađeni su Lokalni planovi akcija za decu, uz podršku UNICEF, Saveta za prava deteta, relevantnih ministarstava i lokalnih samouprava, s ciljem približavanja strateških ciljeva i prioriteta lokalnim potrebama. U tim opštinama su formirani i obučeni međuresornki timovi za zaštitu dece i u budžetu opštine su planirana sredstva za njihove aktivnosti na godišnjem nivou;
• u stvaranju sveobuhvatne baze podataka (DevInfo) koju je ustanovio Republički zavod za statistiku i gde se dva puta godišnje ažuriraju podaci, s ciljem prikupljanja i objedinjavanja relevantnih podataka iz svih sektora koji se odnose na zaštitu prava i interesa deteta;
• kroz Fond za socijalne inovacije, osnovan 2003. godine, s ciljem podrške razvoju usluga u oblasti socijalne zaštite u okviru lokalnih zajednica i uspostavljanja partnerstva između državnih i nevladinih pružalaca usluga i lokalnih samouprava. U periodu od 2004. do 2007. godine, Fond je podržao preko dvadeset projekata koji se bave prevencijom i zaštitom od nasilja;
• u saradnji policijskih službenika, predstavnika socijalne zaštite i Službe za koordinaciju zaštite žrtava trgovine ljudima, u skladu sa propisanom Instrukcijom o dežurstvu sistema socijalne zaštite u saradnji sa policijom (2007);
• u saradnji policijskih službenika i predstavnika obrazovno-vaspitnog sistema, zdravstvene, socijalne zaštite i pravosuđa u postupanju policijskih službenika prema maloletnicima, shodno Uputstvu o postupanju policijskih službenika prema maloletnim i mlađim punoletnim licima (2006);
• u saradnji nevladinih i vladinih organizacija u formiranju lokalnih mreža i skloništa za zaštitu žrtava nasilja (Mreža poverenja protiv nasilja zasnovanog na rodnoj pripadnosti, Skloništa za žene i decu žrtve nasilja i dr.).


Dakle, PROPISI su doneti, ali NE FUNKCIONISU.

branko jov. branko jov. 11:19 01.07.2010

Re: pa nije da se bas ne moze

Dakle! kod nas uvek i u svemu isto: Sve imamo, al' da liči!!!! (Sve zakone, propise, konvencije, dogovore......ali samo da ličimo na uredjene države). To što se ništa ne primenjuje, ili bolje reći - primenjuje se samo zakon jačeg - to i onako nikog ne interesuje.
anakcosa anakcosa 11:20 30.06.2010

dobro dosli u Zemun!

Hallo! Malo su se komentari oteli kontroli!

Moram da pozdravim ideju i pozelim dobrodoslicu u Zemun!

Ja sam nova u ovom blogovskom svetu, ali sam u roditeljstvo ukljucena na jedan potpuno drugaciji nacin. Ja sam majka dvoje dece, od kojih je jedno sa smetnjama u razvoju!
Ne zelim da pametujem, ali da nemam takva iskustva kakva imam i ja bih roditeljstvo shvatala zdravo za gotovo, i nervirale bi me ovakve organizacije! Ko nije imao potrebu za podrskom, taj ne treba da prica i sudi! Prave ideje ce opstati, svakom treba pruziti sansu.
Moramo shvatiti da kao pojedinci u ovom sistemu nemamo sanse! Samo kao organizacija ili udruzenje! Sistem je napravljen tako licemerno da ako naidjes na prepreku, mozes da poludis dok ne izguras svoju stvar ili da odustanes i okrenes se na drugu stranu!

Jeste problem sto komsija Pera voli da popije pa bije zenu i sto komsinica tuce svoje dete, ali kako da ti to sprecis, ako sistemski nije reseno, i ako Perina zena cuti a detetov otac ili baka ne znaju na vreme da prepoznaju sta sledi! A Perina zena mozda ni ne zna da je u problemu....Mnogo je takvih slucajeva! Nacija se mora nekako osvestiti.

Sto se tice naseg Zemuna, moram priznati, ujeo me je za srce! Tek kada sam se nasla u problemu shvatila da nemam kome da se obratim u svom gradu, da Socijalno nema vremena za nas, da razvojno savetovaliste postoji reda radi, da predskolska ustanova nema sluha ni za sta!Itd....Zemun je do sada bio tu za mene samo kad treba da se igra i peva!!!! A pevalo se i igralo! Sad kad treba nesto ponoci, nigde mog Zemuna! Vreme je da se to promeni.

Izvinjavam se, malo sam ogorcena, ali nadam se da cemo se zajedno potruditi da bude bolje!
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 07:37 01.07.2010

Re: dobro dosli u Zemun!



Pozdrav i Vama i drago nam je da ćemo imati podršku od Zemunke.
Ako nije problem ostavite nam na pp mail ili podate da Vas kontaktiramo.
Pozdrav

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana