Budućnost| Društvo| Ekonomija

Rafinerija u Smederevu?

Velimir Mladenovic RSS / 05.07.2010. u 14:22

 

Izvor: Politika
Smederevo -- Holandski konzorcijum „Komiko overzis” izgradiće rafineriju u Smederevu u naredne tri godine, u koju će uložiti 250 miliona dolara. 

1789241299496f0dce11212462819145_huge.jpg


Uslov je da Vlada Srbije i lokalna samouprava poštuju memorandumom o razumevanju koji je ta firma krajem prethodne godine potpisala sa gradonačelnikom Smedereva Predragom Umičevićem, uz blagoslov premijera, Ministarstva za energetiku i lokalnog Gradskog veća. 

„Poštovanje tog dokumenta je najvažnije i zavisi od obe strane. ‘Komiko overzis’ će ispuniti sve što je zahtevano, a pogotovo propise Srbije o zaštiti životne sredine, na čemu je najviše insistirao gradonačelnik Smedereva”, kaže član Nadzornog odbora „Komiko overzisa” Vencislav Ivanov. 

„Od srpske vlade i vlasti u Smederevu očekujemo podršku u sprovođenju plana u dogovorenom roku od 36 meseci. Nemamo razloga da odustanemo od tog projekta koji je obostrano važan, osim u slučaju da dođe do nerazumevanja i prekida saradnje sa srpske strane”, dodaje Ivanov. 

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević najavio je formiranje gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, koji će nadgledati izgradnju rafinerije, a kasnije pratiti i rad postrojenja i poštovanje ekoloških normi. 

Kako se saznaje, konzorcijum „Komiko overzis” je osnovan 2006. godine sa sedištem u Amsterdamu. Čine ga tri američke firme koje učestvuju u finansiranju projekata u naftnoj industriji. Firma „Brajan Meri” će u saradnji sa Evropskom investicionom bankom finansirati izgradnju smederevske rafinerije.

Memorandumom o razumevanju dogovoreni su uslovi pod kojima bi u naredne tri godine na obali Dunava u ovom gradu bila izgrađena najsavremenija rafinerija za proizvodnju benzina, evrodizela i kerozina. Najpre za plasman na domaćem tržištu, a potom i za izvoz u Hrvatsku i Makedoniju. U rafineriji bi posao dobilo od 300 do 500 radnika, a indirektno do 3.000 osoba. Smederevo bi od ovog projekta imalo prihod od zakupa zemljišta, naknade za izgradnju, naplate ekoloških taksa do ugovorenih donacija u periodu izgradnje. Gradnja bi, ukoliko sve bude teklo po planu, trebalo da počne 2010. godine, a završetak radova realno je očekivati tek u 2012. godini.

„Bejzik ekvipment” proizvodi opremu za naftnu industriju, a „Globalgas” poseduje naftne bušotine u Nigeriji. Te tri firme udružile su se zbog zajedničkog ulaganja u izgradnju rafinerije na prostoru Balkana. Smederevo je bila idealna lokacija za planirani projekat zbog geostrateškog položaja i izlaska na Dunav. 

Sirova nafta koja bi se prerađivala u smederevskoj rafineriji bila bi dopremana iz Nigerije i Rusije. Brodovima bi stizala do luka na Crnom moru, a potom rečnim brodovima do postrojenja u Smederevu. 

Konzorcijum „Komiko overzis” registrovan je u Holandiji zato što je pre desetak godina između Holandije i Srbije potpisan ugovor koji omogućava lakšu i efikasniju privrednu saradnju, rekli su predstavnici „Komika overzisa”. 

Investiciju u Smederevu vodiće njihova kompanija-ćerka u Srbiji „Komiko oil”, koja bi, na insistiranje lokalne samouprave, početkom idućeg meseca trebalo da bude preseljena u Smederevo. 

„ ‘Komiko oil’ razume potrebe grada da sedište firme bude u Smederevu, jer bi u tom slučaju svi doprinosi, a kasnije i promet, išao preko tog grada, što bi uticalo na prilive u gradsku kasu. Zbog toga će srpska ispostava konzorcijuma ‘Komiko overzis’ od 1. februara iz Beograda biti preseljena u Smederevo”, kaže direktor „Komiko oila” Radomir Radivojević. 
 
 Odbornici gradske skupštine Smedereva usvojili odluku o raspisivanju referenduma na kome će se građani izjasniti o izgradnji rafinerije sirove nafte u tom gradu. Referendum će biti održan 8. avgusta.

Rano jutros, odbornici gradske skupštine Smedereva usvojili su odluku o raspisivanju referenduma na kome će se građani izjasniti o izgradnji rafinerije sirove nafte u tom gradu. Referendum će biti održan 8. avgusta.

smederevo13.jpg

Na sednici Skupštine prihvaćen je predlog da sve političke partije u vlasti (DS, SPS sa koalicionim partnerima, Pokret za Smederevo, SPO, SDDS) i opozicione DSS, koalicija Za bolje Smederevo, SRS i SNS u lokalnim medijima agituju za referendum.

Odbornik Srbislav Dević iz Smederevske demokratske stranke (SDDS),čije primedbe o kršenju zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Skupština nije prihvatila, rekao je jutros agenciji Beta da će tokom dana podneti žalbu Upravnom sudu koji je nadležan za odluke lokalne samouprave.

Dević je rekao da je postupak za referendum vođen mimo zakonom propisane procedure, jer je skupljanje potpisa umesto sedam dana trajalo šest meseci. Potpise su skupljali DSS i koalicija Za bolje Smederevo.

Odbornik Srbislav Dević zatražio je da i on, za iznošenje mišljenja o postupku vođenja postupka za referendum, ravnopravno dobije prostor u medijima.

Sednica gradske Skupštine počela je 29. juna u 10 sati i prekinuta iste noći pred ponoć. Nastavljena je 30. juna u 10 sati i zatim ponovo prekinuta 1. jula u 5 i 30 sati.

Sednica će biti nastavljena 3. jula. Odbornici u nastavku treba da odluče o još 16 tačaka. Materijal za sednicu Skupštine težak je 2,1kg.

Mimo redovno najavljenog dnevnog reda odbornici su pred počekat sednice 29. juna dobili dopunski dnevni red po kome treba da odlučuju o predlogu mera za žetvu i razrešenju i imenovanju direktora javnih preduzeća.

 

 

HRONOLOŠKI POPIS AKATA VEZANIH ZA DAVANjE U DUGOROČNI ZAKUP NEIZGRAĐENOG OSTALOG GRAĐEVINSKOG ZEMLjIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI ZA IZGRADNjU RAFINERIJE
 
Veoma sam iznenađen i potresen osudom koja je, tokom proteklih dana, upućena na moju adresu. Objavljena lažna dokumenta u lokalnim i državnim medijima oko izgradnje rafinerije u našem gradu, grube insinuacije i podmetanja na moj račun, mogli su se pročitati  u lokalnim i državnim medijima. 
    Kako bi se sve eventualne sumnje otklonile i u cilju efikasne informisanosti građana o preduzetim aktivnostima oko izdavanja u zakup zemljišta za izgradnju rafinerije, zbog učestalih javnih nagađanja o ovoj investiciji i aktuelne političke situacije u našem gradu, dana 24. maja 2010. godine uputio sam zahtev Preduzeću "Comico Oil" d.o.o. Beograd, broj 037-2-23/2010-13, kako bih dobio saglasnost za skidanje klauzule tajnosti sa Ugovora o zaštiti poverljivosti podataka, koji je zaključen 30.12.2009. godine i koji je zaveden pod brojem POV. br. 1-5/2009-13 kod Grada Smedereva i pod brojem 178 kod "Comico Oil" - a d.o.o. 
    Istog dana dobijena je Saglasnost broj 221 koja se odnosi na skidanje klauzule tajnosti sa sledećih dokumenata, čije kopije dostavljam u prilogu:
    - Memorandum o razumevanju od 30.12.2008. godine, potpisan između Grada Smedereva i ""Comico Overseas" n.v. Hollland
    - Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi izgradnje postrojenja za preradu nafte na teritoriji grada Smedereva, potpisan 13.8.2009. godine
    - Aneks 1/COL.01.09. uz Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi izgradnje postrojenja za preradu nafte na teritoriji grada Smedereva, potpisan 30.12.2009. godine.

    Iskreno se nadam da će sve sumnje i nedoumice u vezi sa sadržinom pomenutih pravnih dokumenata biti otklonjene i da će građani, pravovaljano i objektivno biti obavešteni o značaju ove investicije ne samo za sadašnje, već i za buduće generacije.
    Samo nas striktna primena demokratskih pravila, prava, dužnosti i sloboda može izvesti iz ćorsokaka u koji se, kako stvari stoje, nalazimo. Opasne i nepromišljenene igre našeg doskorašnjeg koalicionog partnera sve skupa nas odvode dublje na istorijsku stranputicu. Ne odupremo li se autoritarnim tendencijama, bićemo sumoran grad u kome caruju samovolja i beda. 

    Ovakav transparentan pristup omogućava potencijalnim investitorima sigurno i zakonito ulaganje u razvoj našeg grada, i ujedno bezbedan i korektan odnos u samom postupku investiranja. Na ovaj način su otklonjene sve sumnje na relaciji potencijalni investitor – lokalna samouprava.
 
 GRADONAČELNIK
GRADA  SMEDEREVA
Predrag Umičević
 
 
Između ostalog, u Rafineriji bi radilo oko  4 000 radnika, a većina bi tu radila za stalno. U gradu u kojem je većina fabrika pod stečajem, ovo je velika investicija.  
 
 Naše društvo je kao retko kad u svojoj istoriji u proteklom periodu jurnulo da nadoknadi sve zablude koje je sa sobom doneo dvadeseti vek. U toj besomučnoj trci pitanje duše, morala i ličnog integriteta su duboko potisnuti i kao društvo besomučno srljamo u površnost i ništavilo koje materijalni svet suštinski nudi.  Pitanje lične odgovornosti, za svoju ulicu ili grad više ne postoji.
 
Svaki put se počinje i najmanjim korakom, kaže stara poslovica.
 
Zato smatram da u mom gradu postoje ljudi koji smatraju da je Rafinerija ili bilo koja druga velika fabrika, dobra investicija, za njih same, i za njihovu decu.
 
Možemo da učinimo mnogo, samo pitanje je da li to želimo! 
 


Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

seceranac seceranac 09:31 06.07.2010

samo sloga s spasava

Na sednici Skupštine prihvaćen je predlog da sve političke partije u vlasti (DS, SPS sa koalicionim partnerima, Pokret za Smederevo, SPO, SDDS) i opozicione DSS, koalicija Za bolje Smederevo, SRS i SNS u lokalnim medijima agituju za referendum.


kada je welfare "big business-a" u pitanju svi su slozni

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana