Društvo| Ekonomija| Politika

Kapital, Radnici, Poslodavci III a.

dragan7557 RSS / 06.07.2010. u 10:36

Kako kapitalizam sprečava sve, od nauke do humanog odnosa među ljudima?

Međuljudski odnosi, poremećeni već kako jesu u kapitalističkom naćinu privređivanja su nastavili da deluju tokom celog perioda tzv. real-socijalizma, u svim državama sa jednom iznimkom: Jugoslavija. Jugoslovenski Komunisti (naravno pod rukovodstvom...) su formalno pravnim potezima menjanjem zakonodavstva,  (svojinnski pravni odnosi) promenili pravo, čime je ponovo kreirana zajednička (društvena svojina) koja je postojala i u Feudalizmu kao i u ranom kapitalizmu, (zajednička, javna, dobra - common property) a koja je nasilnim otimanjem pretvorena u privatnu svojinu, a koji proces (otimanja) pod novim nazivom privatizacija, korporativna država nastavlja svom snagom.

Formula je veoma prosta Javna preduzeća koja su stvarale generacije se ultimativnim (ne imperativnim) odlukama  državnih oragana pretvaraju u privatna putem ili Berze (javna "dokapitalizacija" ili putem raznih državnih Agencija koje se osnivaju u te svrhe. Oba modela predtavljau način da se ogroman društveni kapital (u Građanskoj Političkoj Ekonomiji, Javni sektor), stvaran generacijama jednim potezom privatizuje, i u ime takozvanog "boljeg gazdovanja" (čitaj Management) ili za publiku uvek atraktivnog "pojevtinjenja" usluga ili produkata, a koje pojevtinjenje u Tercijarnom sektoru (u druga dva takođe) osobito nije uvek posledica privatizacije već upravo suprotno, skoro po pravilu donosi Poskupljenje istih. Svuda prisutna uloga profita koja nalaže njegovu maksimalizaciju, umesto optimalizacije, prvo ultimativno, a kasnije imperativno, određuje i sam pravac kretanja prvo profita, a samim tim i cene koja više nije u funkciji društvenih potreba, već je u funkciji profita. Posledica je poskupljenje konkretnih roba i usluga, na koje poskupljenje nacionalna država ostaje nemoćna, pošto je jedini mehanizam (vlasništvo de jure) nad izvršiocem (preduzeća u javnom ili društvenom sektoru) privatizacijom izgubila. Na ovaj način se društvo u ime profita (kao posledice novih odnosa) a za račun kapitala odriče svojih mehanizama kontrole, i dalje asocijalizuje, na svom putu u korporativne odnose u kojima ulogu nacionalne države, preuzima korporativni kapital.

Da je ovaj (ukratko opisan put ka korporativnoj državi), način kreiranja novih društvenih odnosa u kojima ključnu ulogu u društvu igra korporativni kapital je pokazano u prošlom veku  upravo u razvijenim kapitalističkim državama koje su prave i započele privatizaciju (za razliku od uobičajenog mišljenja da je privatizacija nešto svojstveno socijalističkim državama) i koje su na putu da skoro unište tzv. nacionalnu državu kao tip organizovanja ljudskog društva.

Veliki državni sektori poput: socijalnog stambenog sektora, energetski sektor, javni saobraćajni sektor, školstvo, pošta ... itd. koje su generacije gradile, se prostim usvajanjem zakona, pretvaraju u privatne prćije pojedinaca ili korporativnog kapitala na čijem su čelu opet pojedinci ili što je još gore sumnjive skupine udruženih pojedinaca kojima je glavni i jedini cilj maksimalizacija profita u što kraćem vremenskom periodu. Ovim aktom nacionalna država gubi uporište i pre nego što bilo ko shvati da je država potpuno nemoćna, ona to u realnosti i postaje, a ovim aktima svoje birokratije nacionalna država gubi svoje ingerencija (privatizacijom) i mogućnost adekvatnog kontrolisanja društveno-ekonomskih procesa, u korist većine (demokratija (ako je ikad i postojala)), postaje nepotrebna, dok državna birokratija menja poslodavca i postaje nova korporativna birokratija, dok se pravo odlučivanja o vitalnim pitanjima društva, sa ranijeg nacionalnog nivoa seli na korporativni nivo na kome su sve vitalne odluke podređene maksimalizaciji profita, bez obzira na potrebe građana, koji postaju nepotreban balast=trošak. Nacionalna država kroz razne suksesivne faze postaje vlasništvo korporativnog kapitala, koji na bazi vlasništva odlučuje o svakom pojedincu, a  tzv, Nacionalni Parlamenti služe samo za formalno usvajanje odluka ( zakona, uredbi i naredbi) koje se donose u preluksuznim direkcijskim kabinetima vodećih korporacija.

Promoteri 'Pijačne Ekonomije' poznate još od oca iste Adam Smith-a (Wealth of Nations), oličene u tzv. nevidljivoj ruci tržišta nikada nisu shvatili pojam kartelizacije, fuzije po vertikalnoj ili horizontalnoj liniji, sektorsko ujedinjavanje kako bi se vladalo nekim tržištem i slične mehanizme koji nevidljivu ruku tržišta čine ne medveđom šapom već čeljustima Tirannosaurus Rex-a kojem je hrana potrošač = ljudska bića=ljudsko društvo, a tržište arena poput Circus Maximus-a u kojem  publika uživa u scenama klanja, frenetično slavi novog "heroja", dok ovaj nemilosrdno proždire istu tu publiku, koja shvata da je pojedena tek kada je samlevena čelustima svog heroja.

Promoteri Pijačne=Tržišne Ekonomije kao da nikada nisu pročitali čak ni Naslov (koji bode oči) slavljenog "Starog Zaveta",  (Biblije njihove Ekonomije) spomenutog Adama Smitha, koji je, (eto zbog vlastite drskosti, bezobrazluka, arogancije i bahatosti  rečenog Adam Smith-a), za svoje "epohalno" delo umesto "prirodnog" (njima odgovarajućeg) Naslova "Wealth of Corporations" odabrao sumanuti Naslov "Wealth of Nations."

Naravno ovu Istorijsku grešku će budući Ekonomisti Pijačne Ekonomije uz pomoć Nove Korporativne Istorije lako ispraviti, kako buduće generacije ne bi dolazile čak ni u Teoretsku zabunu i nedaj Bože pomislili da su u pitanju Nacije i Nacionalna Ekonomija relikti prošlosti. Feudalizam nije poznavao nacionalnu pripadnost, kapitalizam jeste, Globalizam nacionalnoj pripadnosti odriče Istorijsku Važnost i negirajući Nacionalnu, Religioznu i Ideološku Etiku, i umesto nje uvodi samo vrednosti (profitne).

 

cerski

P.S. o pokušaju sinteze hrišćanske, nacionalne i socijalističke Etike i relaciji nacionalizama i demokratije, videti :

dr. Milan Kangrga  

"Ethics: the basic problems and tendences", 2004
"Nationalism or Democracy" 2002


 

 

 

 



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:04 06.07.2010

Džaba si krečio

Dragane, ako u nekom od narednih nastavaka ne ponudiš smislene odgovore i rešenja, onda si džaba krečio po svom blogu, a i mi koji smo tvoje blogove o kapitalu, državi, poslodavcima i radnicima čitali.

dragan7557 dragan7557 16:07 07.07.2010

Re: Džaba si krečio

Vojislav Stojković
Dragane, ako u nekom od narednih nastavaka ne ponudiš smislene odgovore i rešenja, onda si džaba krečio po svom blogu, a i mi koji smo tvoje blogove o kapitalu, državi, poslodavcima i radnicima čitali.


Kad moleri završe ceo posao mislim da ću donekle moći da ispunim tvoju (i drugih) želju, a dotle braćela Vojislave ostaj mi zdravo,

cerski
Voja Radovanović Voja Radovanović 05:20 07.07.2010

blog

Dobar blog...pozz Dragane...
dragan7557 dragan7557 16:09 07.07.2010

Re: blog

Voja Radovanović
Dobar blog...pozz Dragane...

Hvala, i pozdrav Vojo.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 07:34 07.07.2010

Za nas ne važi

Feudalizam nije poznavao nacionalnu pripadnost, kapitalizam jeste, Globalizam nacionalnoj pripadnosti odriče Istorijsku Važnost i negirajući Nacionalnu, Religioznu i Ideološku Etiku, i umesto nje uvodi samo vrednosti (profitne).

Mi smo baš bili nacionalno najsvesniji za vreme feudakizma i do nam je i sada ideal kome teže sve naciJonalno svesne stranke i Obrazovne organizacije.
Zbog navedenih razloga Srbija je najveća preprteka novom sveckom poretku i globalizmu, uz malu modifikaciju glede ličnog profita i love za čije se preklo ne pita.
seceranac seceranac 10:57 07.07.2010

Re: Za nas ne važi

Milan Karagaća

Mi smo baš bili nacionalno najsvesniji za vreme feudakizma i do nam je i sada ideal kome teže sve naciJonalno svesne stranke i Obrazovne organizacije.


ne bi se slozio da je u srednjem veku a i kasnje u feudalizmu kod nas postojala jaka (ikakva) nacionalna svest. Nacija je postala vazna tek kasnije kada ju je burzoazija iskoristila za ratove na kojima je uvek profitirala.

prvih dvesta godina posle turske "okupacije" srbi se nisu bunili cak ni podizali glas protiv osmanskog carstva jer je to carstvo bilo naprednije od nase srednjevekovne drzave, feudalci bili bolji i ono najvaznije porez je bio manji. tek posto su turci poceli da gube u 17. veku i podizu porez na ovim prostorima nas narod je poceo da se buni i seli. Cak se ni nasa srednjevekovna vlastela nije zamajavala nacijom vec su nasi vlastelini po potrebi postajali grci, latini, bugari, madjari itd

To sto mi ucimo laznu istoriju u kojoj samo pominjemo vlastelu i to samo iz danasnjeg ugla a ne pominjemo kako je ziveo i sta je mislio narod ne znaci da je to bilo tako. Istorija kakva se uci u skolama je zlocin protiv zdrave pameti.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:34 07.07.2010

Re: Za nas ne važi

Istorija kakva se uci u skolama je zlocin protiv zdrave pameti.

tO STE 100% U PRAVU.
ne bi se slozio da je u srednjem veku a i kasnje u feudalizmu kod nas postojala jaka (ikakva) nacionalna svest.

sada će i Vas da napadnu nacionalno svesni elementi koji tvrde da upravo oni zastupaju srpstvo i nacionalizam Svetog Save.Pa da je Sv.Sava nas najveći samosvesni Srbin, pa diplomata, pa prosvetni radnik, pa utemeljivač savremene srpske crkve i države.........
dragan7557 dragan7557 16:14 07.07.2010

Re: Za nas ne važi

Nacija je postala vazna tek kasnije kada ju je burzoazija iskoristila za ratove na kojima je uvek profitirala.

Buržoazija=Kapital
prvih dvesta godina posle turske "okupacije" srbi se nisu bunili cak ni podizali glas protiv osmanskog carstva jer je to carstvo bilo naprednije od nase srednjevekovne drzave, feudalci bili bolji i ono najvaznije porez je bio manji.

Porez je kod Turaka bio manji i od poreza Miloša Obrenovića a postoje podatci da su Srbi iz Miloševe prćije bežali ponovo u Turski Beograd.
To sto mi ucimo laznu istoriju u kojoj samo pominjemo vlastelu i to samo iz danasnjeg ugla a ne pominjemo kako je ziveo i sta je mislio narod ne znaci da je to bilo tako. Istorija kakva se uci u skolama je zlocin protiv zdrave pameti.

Jasno, kratko i ISTINITO.

cerski
dragan7557 dragan7557 16:18 07.07.2010

Re: Za nas ne važi

sada 'e i Vas da napadnu

Pa šta?

Oni koji zanju pravu Istinu nemaju ni potrebe da se osvrću na suprotne argumente.

Onih koji bi da Istorijsku sliku doteraju prema svojim željama i potrebama će uvek biti.

cerski
sentinel26 sentinel26 16:40 07.07.2010

Re: Za nas ne važi

dragan7557
To sto mi ucimo laznu istoriju u kojoj samo pominjemo vlastelu i to samo iz danasnjeg ugla a ne pominjemo kako je ziveo i sta je mislio narod ne znaci da je to bilo tako. Istorija kakva se uci u skolama je zlocin protiv zdrave pameti.
Jasno, kratko i ISTINITO.
cerski

Ja sam navikao na psovke i uvrede zbog ovakve tvrdnje i navikao sam.
Većina zna da je ta istorija falsifikat ali se ne buni.
Nekima je svejedno, nekima odgovara da na tim lažnim talasima zaradjuju, pišući pamflete, knjige, udžbenike, kandiduju se na izborima itd...

Neka proba jedan da kaže nešto o lažnoj istoriji vezano za Kosovo, ima da bude anatemisan i proklet i svrstan u društvo Vuka Brankovića...
milisav68 milisav68 17:35 07.07.2010

Re: Za nas ne važi

Oni koji zanju pravu Istinu

Šta je prava istina?
Ko ima licencu na istinu i ko je izdaje?
Pitam uopšteno.
dragan7557 dragan7557 19:11 07.07.2010

Re: Za nas ne važi

milisav68
Oni koji zanju pravu Istinu

Šta je prava istina?
Ko ima licencu na istinu i ko je izdaje?
Pitam uopšteno.

BRATEEEEE, TEEEEŠKO PITANJE BRATEEEE.

cerski
milisav68 milisav68 20:26 07.07.2010

Re: Za nas ne važi

dragan7557
milisav68
Oni koji zanju pravu Istinu

Šta je prava istina?
Ko ima licencu na istinu i ko je izdaje?
Pitam uopšteno.

BRATEEEEE, TEEEEŠKO PITANJE BRATEEEE.

cerski

Čime sam zaslužio ovakav odgovor?
dragan7557 dragan7557 22:46 07.07.2010

Re: Za nas ne važi

milisav68
dragan7557
milisav68
Oni koji zanju pravu Istinu

Šta je prava istina?
Ko ima licencu na istinu i ko je izdaje?
Pitam uopšteno.

BRATEEEEE, TEEEEŠKO PITANJE BRATEEEE.

cerski

Čime sam zaslužio ovakav odgovor?

Nisi , ali ja sam stahovito umoran i idem pravac u krevet.

Uz laku noć svima,

cerski

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana