Beograd danju 12, ili "Baš sam se obradovao"

Nebojša Spaić RSS / 03.12.2007. u 18:06

Portret muškarca
Portret muškarca
Još uvek strepim da će nešto da mi pokvari radost. Ta priča oko Zlatnog pera nije mi toliko strašna, pa mada je šteta što je zbog Modiljanija ta izložba skinuta (a biće da će je postaviti u januaru, nisam pratio vest do kraja?), činjenica da smo prvi koji vidimo ni manje ni više nego novog Modiljanija me apsolutno oduševljava.

Svakako je mnogo razloga, a ja ću navesti samo neke:

- Paradoks da uopšte može postojati novi Modiljani, mada je čovek odavno mrtav;

- Činjenica da je u pitanju prvorazredan umetnički događaj, rekao bih svetskog značaja, koji se vezuje upravo za Beograd, sa ironijskim momentom da je sam kvalitet slike potpuno nebitan i niko se na njega ni ne osvrće;

- Zabavna, romantičarska priča o nepoznatom vlasniku, koja se sjajno uklapa u romansirano viđenje Modiljanijeve biografije kakvo ja, laik, imam;

- Lični afinitet prema Modiljaniju kao jednom od 25 najdražih svetskih slikara.

 

 

 

Atačmenti



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dax Dax 18:22 03.12.2007

Dobre vesti

Činjenica da je u pitanju prvorazredan umetnički događaj, rekao bih svetskog značaja, koji se vezuje upravo za Beograd, sa ironijskim momentom da je sam kvalitet slike potpuno nebitan i niko se na njega ni ne osvrće

Pored one milijarde sto je prilegla da potrosimo na nekakav razvoj i priblizavanje EU vrednostima ova vest je po meni jos bolja,jer cemo pare potrositi olako mozda i uzalud a ovaj dogadjaj ce uci u Beogradsku istoriju .Zanimljiva je sva prica oko nalazenja vlasnika i njegove tajnovitisti.
ivana23 ivana23 20:19 03.12.2007

Slika

"Otvarajući izložbu, direktor Instituta "Modiljani" u Rimu Kristijan Parizo je rekao da je svetska premijera slike poznatog portretiste, jednog od najuticajnijih predstavnika "pariske škole", održana u Beogradu po želji njenog vlasnika, inostranog kolekcionara srpskog porekla, rođenog Beograđanina.
Slika je, kako je preneo Parizo, njegov poklon rodnom gradu, iako su za takav događaj bili zainteresovani svetski umetnički centri od Njujorka do Pariza. On je precizirao da je takav potez vlasnika, koji i dalje ne želi da otkrije svoj identitet, "van svih političkih priča" i da je motivisan samo umetnošću.
"Ovo je njegov narod i njegova zemlja i treba da cenimo njegov današnji gest", dodao je Parizo. Zainteresovanost svetske javnosti za novootkriveno Modiljanijevo delo on je ilustrovao podatkom da je više od 130 novinskih kuća u svetu pratilo proces utvrđivanja autentičnosti slike "Portret muškarca".
Vlasnik, koji ne želi da otkrije svoj identitet, sam je finansirao 17 godina dugo i skupo utvrđivanje autentičnosti slike, koju su nedavno konačno potvrdili Institut "Modiljani" i Institut za atomsku fiziku "Ars mensure" u Rimu.

izvor B92


Taska Dana Taska Dana 05:02 04.12.2007

Re: Slika

Oh Modiljani....:)
Divna vest. Blago svima vama koji cete imati priliku da vidite sliku.
Ja videla izlozbu njegovih slika i skulptura pre par godina ....... dan napolju bio prelep i ja lebdela u njemu, laka od srece...:)

Floria Floria 22:54 04.12.2007

Autoportret

Danas sam bila, zaista je treba videti. Medjutim covek koji je stajao pored slike i delovao kao neki organizator ili slicno, rekao je posetiocima da je direktor Instituta Modiljani u Rimu rekao da je ova slika zapravo autoportret. Na katalogu je namerno zbog toga na prednjoj strani stampan ovaj autoportret, a na zadnjoj fotografija u koju je Modiljani gledao dok je slikao. Kada se katalog otvori stoje jedna do druge i slicnost je zaista velika. Vrednost ove slike je tim veca, jer postoji samo jos jedan njegov autoportret na svetu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana