Literatura| Umetnost

Svaki dan čudo

mikele9 RSS / 06.07.2010. u 23:14

hrabal_gb_lawsonconquer.jpg

Ukras moji sedih vlasi je lopovluk i šašavost.

Toliko sam zdrav da se plašim da sam užasno bolestan.

Volim da posmatram upaljen televizor sa zadnje strane.

Treća šljivovica je u stanju da konkretizuje aleju šljiva.

Užasno sam ostario, lažem ma kuda išao, istinu ne vidim čak ni kroz naočare.

Povlačim sve što sam bilo kada rekao, samo da ne izgubim dušu za koju još nemam ključ

Kada sam svojoj ženi za rođendan kupio u Hradištu grob, poželela je još da je izvedem u društvo, pošto joj je kuće preko glave. Uzela je najlepšu haljinu odnekud iz Amerike, crvenu kao krila nekakvog azijskog leptira, sa plavim mrljama a ja sam pristao da stavim kravatu, to se sada nosi i odveo sam je u društvo kod Dve mačke. Samo što smo seli, završavali su nekakvi poljoprivredni zadrugari sos od mirođije i hitali u Narodno pozorište a ja primetim kako su ostavili pet šnitova knedli i dosta sosa i privučem tanjir i sa velikim uživanjem to dovršim i stanem da hvalim kako se ovde dobro kuva; a žena je bila sva crvena i odmakla se od mene i bilo ju je sramota.

Ma šta da napišem, to kao da je napisao neko drugi. Na kraju se toga grozim i više nikada to ne mogu da čitam.

 

Tako se grozio i nije mogao to više nikada da čita, Bohuška, moj dragi Bohumil Hrabal.

 

Bohumil Hrabal, bio je češki pisac ili književnik ako vam je draže. Rođen je 1914 a umro 1997 godine.

Diplomirao je pravo na Praškom Karlovom univerzitetu i ostao da živi u Pragu. Radio je sve i svašta osim onoga što je diplomirao. Jedno vreme je radio kao fizički radnik u čeličani, lopatom tovario vagonete, zatim kao radnik u depou za skupljanje papira u kojem je listao i čitao gomile časopisa i knjiga koje je država odbacila ili kao štetne ili kao nepotrebne i nekorisne, bio je dugo zaposlen na železnici a radio je i u pozorištu. Znao je i umeo da se okoristi stečenim iskustvom, što se najbolje može shvatiti ako se pročitaju njegove lucidne i pune duha, knjige. Citati koje sam na početku naveo, to najbolje potvrđuju.

 

Pisao je a tako je i govorio, nekonvencionalno i neuobičajeno, iskreno, šašavo...

U svetu je najpopularniji njegov roman iz 1965 godine Strogo kontrolisani vozovi ali ne mogu a da ne pomenem meni ne manje drage: Služio sam engleskog kralja, Časovi plesa za odrasle i napredne, Domaći zadaci iz marljivosti, Striženo-košeno, Svaki dan čudo, Klubovi poezije. Uvrnut je bio moj dragi i omiljeni Bohuška, često citiram njegovo razmišljanje iz Sveska učtivosti koje se ne razlikuju: Zato sam najradije kod kuće, gde tugujem za pivnicom, u pivnici, pak, razmišljam o tome kako je to divno biti kod kuće i sanjariti kako odlazim u pivnicu, u kojoj tugujem za predivnim domom.

Najradije sam tamo, gde me upravo nema.

 

Po njegovim knjigama snimani su filmovi. Za Strogo kontrolisane vozove

Jirži Mencl je dobio Oskara za najbolji strani film. Mencl je snimio i Selo moje malo (tako je preveden kod nas) na osnovu Hrabalove zbirke pripovedaka Svaki dan čudo. Često se sa veseljem setim strica Pepina i Bohuškine mame na vrhu visokog dimnjaka pivare kojoj je njegov tata bio upravnik. Stric Pepin je svojim životom, svojom duhovitošću, nepredvidljivošću postupaka, dranjem na sav glas i sprovođenjem u delo najneverovatnijih poduhvata koji su mu svaki čas padali na pamet, ostavio neizbrisiv trag na svog bratanca:......moj stric Pepin bio je taj koji je svojim gegovima uspevao više od četrdeset godina da zabavlja ne samo našu porodicu, već i celo mestašce kroz koje je prolazio kada se vraćao s posla, kada je svakoga dana posećivao sve krčme u kojima je postojala ženska posluga. Mislim da je stričev humor bio odista svetski...

 

Bohuška Hrabal nije razbijao glavu tražeći nekakve specijalne i visokoparne teme za svoja dela, nalazio ih je u neposrednoj okolini, u porodici, na radnim mestima, u pivnici, bolje reći u pivnicama, koje je obožavao koliko i pivo, u novinskim vestima makar i zastarelim, mućkanjem svoje lude glave...Ma šta da se odvija pred mojim očima, ja sam sa tim momentalno povezan čvrstim gajtanom kao dete pupčanom vrpcom sa majčinim telom. Tako se čovek može ubaciti bez nasilja doslovno u sve. Ili: ...prva moja želja je da se odbacim od izvora svoje dirnutosti, da pobegnem i odnesem utisak...do te mere je potresan taj prvi pogled, tako dragocen....To je verovatno stoga što se tim prvim pogledom iz ljubavi u mene uliva suština onoga što vidim....ja sam pokorni ljubavnik zaplašen lepotom što mi je došla u susret...Duhovito surov prema sebi a onda posledično i prema drugima, Hrabal piše: Dva moja najveća neprijatelja bili su moja majka i moja žena. Prva me je predala drugoj i obe su htele i želele neprekidno da me vaspitavaju i usavršavaju. Stoga neprekidno bežim od kuće i u najgroznijoj krčmi je moj dom, u kome neprekidno strepim da će se otvoriti vrata i da će tamo ući moja žena praćena nadgradnjom moje preminule majke.....Nikada nisam smogao snage da presečem zajednički čaršav i da noću odem, kako je to uradio autor Kurana Muhamed.

A propos najgroznije krčme, bivalo je i toga ali njegova omiljena kafana je bila

pivnica Kod zlatnog tigra, pola života je proveo u njoj. A bez obzira na želju za presecanjem zajedničkog čaršava, Bohuška je ceo svoj vek proveo sa ženom koja je kao njegova majka neprekidno pokušavala da ga vaspita i usavrši! Sreća naša te ni jedna ni druga u tome nisu uspele!

 

Njegov esej o velikom češkom i svetskom umetniku Jirži Anderleu, može da posluži kao kanon likovnim kritičarima širom sveta, koji ulažu enorman napor da napišu što dosadniji i zamumuljeniji tekst o umetniku ili umetnosti uopšte

Pre više od trideset godina imao sam sreću da u Galeriji Kulturnog centra Beograda vidim i uživam u radovima, delima, Jirži Anderlea. Bejaše to VREME!

Naslovna strana, korice, Hrabalove knjige Domaći zadaci iz marljivosti, izdanje DEČJIH NOVINA, 1988 godine, ilustrovane su fantastičnim bakropisom Jirži Anderlea.

Naslov eseja je: Grafički listovi i Jirži Anderle. 

Esej počinje ovom rečenicomj: Jirži Anderle ima dve ljubavi. Doboš seoske kapele i likovnu umetnost.

Pa dalje: I tako je Jirži Anderle konstatovao da je makrokosmos udaljen od mikrokosmosa ljudskog tela samo za jedan skok.

 

U jednom intervjuu kaže: Danas radije sedim i tako mi se vraćaju rečenice koje sam napamet naučio iz one knjige Kanonska knjiga vrlina Lao-Cea; sedim i u ustima mi je kao bombona, po celi dan sam u stanju da živim sa jednom jedinom rečenicom koja mi je došla, ustala ne iz mrtvih, već je oživela u meni i mnome.

Na pitanje: Volite li da se smejete?, Hrabal odgovara: Nego šta, odmalena volim da se smejem....Tako je predivno osećanje biti ispunjen osmehom, onim blaženim osmehom koji poseduju budistički sveštenici, koji posmatraju kip Bude što se smeška, koji se posmatrajući pupak, vraća nazad prvom čoveku, sve do krila prve majke koja nije imala pupak...

 

Čitajte, pronađite knjige Bohumila Hrabala, nećete se pokajati, naprotiv.

 

I na kraju ovog verovatno zbrda-zdola ali s ljubavlju pisanog teksta, da se još jednom nasmejemo:

Najveća nesreća koja može da zadesi muškarca je da na svoju veliku žalost ima suprugu sa univerzitetskim obrazovanjem, koja je isto tako, na žalost, smislila da će eto od muža načiniti umetnika ili pronalazača. Takva želi da za dve godine postanete Sezan, za tri godine Dostojevski, za pet godina da napišete novu Bibliju.....I neprekidno, na žalost, ta žena pomaže svom suprugu citatima i primerima, tako da na kraju ispadate i pijanica i lenština i badavadžija koji je prokockao svoj talenat, koji je profućkao svoju šansu.......Najvažnije je, međutim, to da imam dragu ženu i jezu od same pomisli šta bi moglo da me strefi da sam uzeo ženu sa univerzitetskim obrazovanjem, koja bi mogla da smisli da mi pomaže u mom suludom literarnom radu.



Komentari (43)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jesen92 jesen92 23:22 06.07.2010

prva

..ajd i ja jednom...
mikele9 mikele9 23:34 06.07.2010

Re: prva

prva
..ajd i ja jednom...

Jeseni zar i ti? Zavelo te blogersko utrkivanje? Ali ajd kad si prva evo ti


Bohuška bi te ovako počastio, pa ja umesto njega, živela
jesen92 jesen92 23:48 06.07.2010

Re: prva

Jeseni zar i ti? Zavelo te blogersko utrkivanje? Ali ajd kad si prva evo ti
..taman posla da sam zavedena...nego vidim nema nikog pa da "povucem nogu"...da poteku komentari i usput dobijem nesto...pivu se nisam nadala , hvala veliko bas sam nesto zedna....
mirelarado mirelarado 00:11 07.07.2010

Re: prva

Микеле, препорука за то што си се сетио да препоручиш Богумила Храбала. Хумор је лековит, а смех је оно због чега човечанство, можда, неће пропасти.
mikele9 mikele9 10:29 07.07.2010

Re: prva

..taman posla da sam zavedena

Šalio sam se jesenjava i drago mi je da si bila prva

.pivu se nisam nadala , hvala veliko bas sam nesto zedna....

Pomislih...na ovu vrućinu šta ćeš bolje
mikele9 mikele9 10:35 07.07.2010

Re: prva

смех је оно због чега човечанство, можда, неће пропасти

I ja se nadam, smeh je lekovit i zdrav, hvala Mirela
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:36 07.07.2010

Bogudrag

Striženo-košeno

Ako je, a najverovatnije jeste, po toj njegovoj knjizi snimljen film, ja moram da kažem da je to jedan od meni najmilijih filmova, posle kog izađeš vedriji od vedrog dana, sa osmehom do ušiju.
mikele9 mikele9 23:14 07.07.2010

Re: Bogudrag

Bogudrag


Striženo-košeno

Ako je, a najverovatnije jeste, po toj njegovoj knjizi snimljen film, ja moram da kažem da je to jedan od meni najmilijih filmova, posle kog izađeš vedriji od vedrog dana, sa osmehom do ušiju.

U originalu se delo zove: Postřižiny a kod nas je prevedeno kao Striženo-košeno, takav naslov je čini mi se nosio i film. Što kažeš uživam i sećajući se a voleo bih da ga ponovo gledam Osmeh do ušiju a u grudima milina i toplina
P.S. Divno si prevela bohuškino ime
Dr M Dr M 23:38 06.07.2010

Pivo..pivo..

Za mene je njegovo prezime uvek bilo Hrabar..

I, polutrol..kakva je to razlika izmedju ceskog i nemackog piva..kad na ceskom izrastu Hasek i Hrabal a na nemackom...da ne pominjem..?
mikele9 mikele9 10:41 07.07.2010

Re: Pivo..pivo..

Za mene je njegovo prezime uvek bilo Hrabar..

Može Doktore, Bohuška je celog života gurao svoje i samo svoje, a to je zaista hrabrost
I, polutrol..kakva je to razlika izmedju ceskog i nemackog piva..kad na ceskom izrastu Hasek i Hrabal a na nemackom...da ne pominjem..?

A na nemačkom (pivu) izraste Dolfi The Rat, to si mislio? Češko pivo je bilo No 1 dok ga ne prodadoše Južnoj Africi
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:58 07.07.2010

Re: Pivo..pivo..

Upravo "Striženo-košeno" je najlepši film o pivu koji sam videla, J.Mencel je režirao.
mikele9 mikele9 23:17 07.07.2010

Re: Pivo..pivo..

Re: Pivo..pivo..
Upravo "Striženo-košeno" je najlepši film o pivu koji sam videla, J.Mencel je režirao.

A podela uloga!? Sve Majstorica do Majstora, režija i scenario Mencelovsko-Hrabalovska, dakle vrhunska. Nezaboravno
kukusigameni kukusigameni 07:37 07.07.2010

Hvala

za podsecanje na Hrabala. Setio sam se jednog lepog vremena i nekih sjajnih ljudi. Trebalo bi obnoviti znanje. Repetitio ets mater studiorum!
mikele9 mikele9 10:43 07.07.2010

Re: Hvala

Hvala
za podsecanje na Hrabala. Setio sam se jednog lepog vremena i nekih sjajnih ljudi. Trebalo bi obnoviti znanje. Repetitio est mater studiorum!

Nema na čemu, više od pola mog života inspiriše me Bohumil i stalno mu se vraćam
aleksanadar aleksanadar 08:08 07.07.2010

Смех је лековит!

Samo što smo seli, završavali su nekakvi poljoprivredni zadrugari sos od mirođije i hitali u Narodno pozorište a ja primetim kako su ostavili pet šnitova knedli i dosta sosa i privučem tanjir i sa velikim uživanjem to dovršim i stanem da hvalim kako se ovde dobro kuva; a žena je bila sva crvena i odmakla se od mene i bilo ju je sramota.




Разумем човека. Донекле и његову жену...
mikele9 mikele9 10:46 07.07.2010

Re: Смех је лековит!

Разумем човека. Донекле и његову жену...

E jesi čovek i kavaljer, i ja je malčice razumem ali Bohuška...koji lik
sesili sesili 08:31 07.07.2010

Hvala

za divan tekst o sjajnom čoveku. Jeste da njegova razmišljanja "vuku" na smeh, ali nešto imam osećaj da je time krio nešto drugo. "Najradije sam tamo gde me upravo nema".
mikele9 mikele9 10:51 07.07.2010

Re: Hvala

Hvala
za divan tekst o sjajnom čoveku. Jeste da njegova razmišljanja "vuku" na smeh, ali nešto imam osećaj da je time krio nešto drugo. "Najradije sam tamo gde me upravo nema".

Zar nismo svi u nekim trenucima: Najradije sam tamo gde me upravo nema Mislim da je to univezalija a Hrabal je imao hrabrosti, ludosti i iskrenost da iz sebe izbacuje sopstvena i najskrivenija osećanja
sesili sesili 08:33 07.07.2010

Zaboravih

Svaki dan je zaista čudo. U to se uveravam iz dana u dan. Pozdrav.
mikele9 mikele9 10:53 07.07.2010

Re: Zaboravih

Zaboravih
Svaki dan je zaista čudo. U to se uveravam iz dana u dan. Pozdrav.

Vaistinu!!!
Pozdrav i tebi od
angie01 angie01 09:11 07.07.2010

...samo za jedan skok.

myredneckself myredneckself 10:42 07.07.2010

Re: ...samo za jedan skok.

Lep tekst mikele
A propos najgroznije krčme, bivalo je i toga ali njegova omiljena kafana je bila
pivnica Kod zlatnog tigra, pola života je proveo u njoj. A bez obzira na želju za presecanjem zajedničkog čaršava, Bohuška je ceo svoj vek proveo sa ženom koja je kao njegova majka neprekidno pokušavala da ga vaspita i usavrši! Sreća naša te ni jedna ni druga u tome nisu uspele!

Divno si ovo kazao
A ja volim i onu rečenicu Miloša Hrne iz Strogo kontrolisanih vozova -
U životu je sve tako teško
A za neke je to dečija igra...
(verovatno misleći na Hubičku)



mikele9 mikele9 10:55 07.07.2010

Re: ...samo za jedan skok.

...samo za jedan skok.


Hvala angie01. Jirži je čovek, umetnik za pamćenje
mikele9 mikele9 11:02 07.07.2010

Re: ...samo za jedan skok.

A ja volim i onu rečenicu Miloša Hrne iz Strogo kontrolisanih vozova -
U životu je sve tako teško
A za neke je to dečija igra...

(verovatno misleći na Hubičku)

Ej Dušo kako to zvuči jednostavno rečeno a ustvari je velika životna istina.
Drago mi je da ti se dopao tekst
Biljana 77 Biljana 77 11:21 07.07.2010

Ti o piscu, ja o zemlji

Imam neku svoju sliku o Češkoj u kojoj se slažu izuzetni pisci, pivo, lepe žene, otkačeni filmovi, vedri ljudi, čiste ulice, mali događaji, crtani filmovi iz detinjstva... Nek zemlje asociraju na grandioznost, neke na egozotiku, a Češka, bar mene, na jedan običan život, na nas.. kakvi smo možda mogli da budemo.
mikele9 mikele9 12:51 07.07.2010

Re: Ti o piscu, ja o zemlji

Ti o piscu, ja o zemlji
Neke zemlje asociraju na grandioznost, neke na egozotiku, a Češka, bar mene, na jedan običan život, na nas.. kakvi smo možda mogli da budemo.

Draga Biljana, kamo te lepe sreće da živimo običan tz dosadan život!!! Sa setom se sećam Ciriha i Švajcarske iz polovine sedamdesetih. U prvo vreme mi je prijao takav život a kasnije (mladost-ludost) počeo da me zamara. E da mi je da živim (i ti) u zemlji gde sve dosadno i jednolično funkcioniše, gde su zakoni zakoni a ljudi ljubazni i gledaju svoja posla a ipak spremni da pomognu, solidarni.
Pozdrav,
Mikele
angie01 angie01 11:49 07.07.2010

a za Hrabala,

mikele9 mikele9 12:53 07.07.2010

Re: a za Hrabala,

a za Hrabala,

Angie, hvala ti u njegovo i moje ime
angie01 angie01 13:18 07.07.2010

Re: a za Hrabala,

Janssen, d grejt!:)
mikele9 mikele9 13:30 07.07.2010

Re: a za Hrabala,

Janssen, d grejt!:)

Evo i tebi
angie01 angie01 15:04 07.07.2010

Re: a za Hrabala,

Najs!

GajaR GajaR 22:14 07.07.2010

pitalica

da li mikele bolje slika ili piše...???
mikele9 mikele9 23:26 07.07.2010

Re: pitalica

pitalica
da li mikele bolje slika ili piše...
???

Gajo, naravno da nije na meni da odgovorim na tvoju pitalicu ali ne mogu da odolim!
Volim da pišem ali mislim da sam bolji slikar. Ipak, mnogo više ljudi čita ono što pišem nego što je videlo moje slike. Tu pre svega mislim uživo, jer me na raznim svetskim sajtovima ima onoliko, pa je broj viđenja/gledanja mojih slika preko neta ogroman. Nego da vidimo da li će neko odgovoriti na tvoju pitalicu
miloradkakmar miloradkakmar 23:28 07.07.2010

Re: pitalica

GajaR
da li mikele bolje slika ili piše...???

NajBolje radi jedno i drugo.
mikele9 mikele9 23:31 07.07.2010

Re: pitalica

GajaR
da li mikele bolje slika ili piše...
???

NajBolje radi jedno i drugo.

Šta bi čovek bez prijatelja u životu...bio bi Sirak tužni bez igđe ikoga, slamka jedna među vihorove...
margos margos 00:31 08.07.2010

Re: pitalica

Evo i ja da kažem svoje mišljenje: tebi je najvažnije da se istačeš, a forma nije toliko bitna, nekada je i ćuteći.


PS Sjajna priča o sjajnom tipu. :)
mikele9 mikele9 08:36 08.07.2010

Re: pitalica

Evo i ja da kažem svoje mišljenje: tebi je najvažnije da se istačeš, a forma nije toliko bitna, nekada je i ćuteći.

Istačinjanje mi je prva stvar Margi! Najvažnija! Kud bih ja bez mene
PS Sjajna priča o sjajnom tipu. :)

Volim pisanje mnogih ali Bohumil mi se nekako zalepio, ne mogu bez njega
kukusigameni kukusigameni 08:42 08.07.2010

Re: pitalica

Sto se pisanja tice, cist plagijat Tabukija!
mikele9 mikele9 08:50 08.07.2010

Re: pitalica

Sto se pisanja tice, cist plagijat Tabukija!

Hvala na komplimentu
margos margos 09:31 08.07.2010

Re: pitalica

Istačinjanje mi je prva stvar

Istaaačeš, dragi moj... od istakanja, a ne isticanja.
Mogla sam da napišem i da ti jednostavno moraš da se izraziš, al mi nije tako lepa i jaka slika izražavanja (u mojoj glavi), kao slika istakanja (dugo a).

mikele9 mikele9 18:04 08.07.2010

Re: pitalica

Istaaačeš, dragi moj... od istakanja, a ne isticanja.
Mogla sam da napišem i da ti jednostavno moraš da se izraziš, al mi nije tako lepa i jaka slika izražavanja (u mojoj glavi), kao slika istakanja (dugo a).

Moz' me zvati Gimpel luda...poceo sam da previdjam...ej ne citam pazljivo sta pise moja drugarica!
Pisem ti iz Neoplante, iz kafica Eldorado, valjda me predstojeci put smeo a mozda postajem smotan?
Hvala ti na ISTAKANJU, dopada mi se tvoje mudre i duhovite glave izraz
ana_radmilovic ana_radmilovic 02:44 08.07.2010

evo

Čitajte, pronađite knjige Bohumila Hrabala, nećete se pokajati, naprotiv.

ja našla "služio sam engleskoga kralja" i verujem da ću početi da čitam ovi' dana

hvala mikele
mikele9 mikele9 08:38 08.07.2010

Re: evo

ja našla "služio sam engleskoga kralja" i verujem da ću početi da čitam ovi' dana
hvala mikele

Videćeš...kao potočić što žubori a u potoku....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana