Istorija| Region

DAN DRŽAVNOSTI I DAN USTANKA CRNE GORE

Milan Karagaća RSS / 13.07.2010. u 17:06

 Nizom manifestacija u Crnoj Gori je  dostojanstveno proslavljen Dan državnosti u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i na 13. jul 1941. godine, kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

 124px-Flag_of_Montenegro.svg.png      90px-Coat_of_arms_of_Montenegro.svg.png

 

Za razliku od nekih drugih država nastalih raspadom SFRJ, u kojima je na delu potpuna revizuija istorije, ideološko nadgornjavanje, obračun sa prošlošću i samim sobom, raspirivanje novih svađa i podela uz “neutralno” posmatranje od strane države, u;enje nove istorije i vere kojom se unuci vaspitavaju da pljuju po svojim dedovima i pradedovima,  Crna Gora je primer kako se dostojanstveno odnosi prema istoriji i kako se poštuju tradicije svog a i drugih naroda.

Imali su i Crnogorci dinastije, imali su i bjelaše i zelenaše, imali su četnike i partizane, imaju i sada “Velike Crnogorce” i “Velike Srbe”, ali sve to ih ne sprečava da se prema svojoj istoriji odnose sa dužnim poštovanjem.

Povodom Dana državnosti, Vujanović je sinoć na Cetinju priredio prijem za domaće zvanice i ambasadore akreditovane u Podgorici, kao i za predstavnike međunarodnih organziacija.

Na svečanom prijemu na Cetinju crnogorski predsjednik Filip Vujanović je rekao da su slobodarstvo i antifašizam večne vrednosti Crne Gore, objedinjene u simboliku 13. jula i da Crna Gora obilježava i 65 godina pobjede antifašizma, kojoj je dala prepoznatljiv doprinos
Vujanović je naveo i da je Crna Gora dužna da poštuje i pamti svoje četiri dinastije kojima je sloboda i država bila smisao ne samo dinastičke, već i životne misije.
Centralna svečanost povodom Dana državnosti Crne Gore i 65 godina pobede nad fašizmom  održana  je na obnovljenom spomen-kompleksu na Grahovu. Predsednik Crne Gore je na svečanosti uručio Oreden crnogorske zastave prvog stepena predsedniku i potpredsedniku Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i antifašista Andriji Nikoliću i Branku Pavićeviću.
Državna delegacija, na čelu s ministrom odbrane Borom Vučinićem, položila je danas venac na Spomenik Partizanu borcu na brdu Gorica u Podgorici. Na spomenik je venac položila i delegacija Gradske skupštine Podgorice, na čelu s gradonačelnikom Miomirom Mugošom.
Venci i cveće položeni su na partizanska spomen obiležja širom Crne Gore.
U govoru na centralnoj svečanosti, Vujanović je istakao da

 

“U Crnoj Gori se nikada nijesu osporavale vrijednosti antifašističke ideje, jer je trajno opredijeljena da zauvijek sačuva taj svoj kapital” i da “u građanskoj Crnoj Gori svi imaju jednaku vrijednost čovjeka, u kojoj niko ne smije da bude diskriminisan, jer se u nečemu razlikuje. To je suština antifašizma i po kome će Crna Gora biti prepoznata u međunarodnoj zajednici.”
Kako prenosi novinska agencija MINA,”Predsjednik Crne Gore istakao je da je 13. jul veličanstveni datum, koji je, ne slučajno, ove godine odredio centralnu svečanost na Grahovu, na kome je stradalo 276 mještana, a iz koga je devet narodnih heroja, dok su 83 nosioci Partizanske spomenice. Vujanović je podsjetio na 13. jul 1878 godine koji je na Berlinskom kongresu obezbijedio međunarodno priznanje nezavisnoj Crnoj Gori, zasluženo kroz viševjekovnu borbu za slobodu u kojoj je bitka na Grahovcu bila zadivljujući iskaz hrabrosti. Iskazao je i divljenje 13. julu 1941. godine u kome je Crna Gora uputila poruku svijetu da fašizam nije ni vječan ni nepobjediv, što su potvrdile i riječi francuskog i svjetskog velikana Žan Pol Sartra da da je ”crnogorski ustanak upozorio čovječanstvo kojim putem da se kreće”.

“Fašizam je globalno zlo i u ideji nadmoći i zla jednih prema drugima zbog nacionalnih, rasnih i vjerskih razlika i njenom ostvarenju, nasiljem i ratom koji je donio najveće zlo čovječanstvu”, ukazao je Vujanović.
Podsjetio je da je u tadašnjoj malobrojnoj Crnoj gori pod oružjem bilo više od 45 hiljada ljudi, kao i da je bilo čak 18.537 žrtava i da su 234 borca proglašena narodnim herojima. Vujanović je kazao da je centralna svečanost pobjede nad fašizmom prirodno održana u Moskvi veličanstvenom vojnom paradom, koja je uputila i vrijednu poruku da je Rusija iskazala novi sadržaj partnerstva sa NATO-om. 

Predsjednik SUBNOR-a i antifašista Andrija Nikolić ocijenio je da je Grahovo crnogorsko svetilište i istakao da je 13. jul biljeg hiljadugodišnjeg trajanja i opstanka crnogorskog naroda i države. Vujanović je položio vijenac na obnovljeni spomen kompleks žrtvama fašizma na Grahovu.”

 Za razliku od ostalih na ovim prostorima Crna Gora nikada nije dovodila u pitanje svoj odnos prema antifašizmu.

Treba  preporučiti  i ostalim liderima u regionu da pročitaju Vujanovićev govor u celini -mogli bi i da nauče  ponešto.





Komentari (245)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:17 13.07.2010

Ajd ja

prva, pozvali su me na prijem povodom dana državnosti, red je...pre no što odem, evo...kad neko pomene NOB i Crnu Goru, moja prva asocijacija je fotografija Ljube Čupića, napravljena tik pre no što su ga streljali, 1942. godine...i njegov neverovatno iskren osmeh pred smrt. Neki kažu da su lanci oko ruke docrtani kasnije. Što se mene tiče to je nevažno, sa njima ili bez njih, Ljubo Čupić je junak, jer za takav osmeh treba imati srce.

Milan Karagaća Milan Karagaća 19:22 13.07.2010

Re: Ajd ja

prva, pozvali su me na prijem povodom dana državnosti,

Hvala i lepo se provedite.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:31 13.07.2010

Primer koji sve govori


"Čedomir Ljubo Čupić (1913-1942), student prava, politički komesar čete u Nikšićkom NOP odredu i narodni heroj Jugoslavije. Njegovo hrabro držanje i pobjedonosni osmjeh na gubilištu ovjekovječen je fotografijom, koja je postala simbol otpora i obišla je svijet.
Rođen je 1913. godine, kao jedno od desetoro djece u radničkoj porodici Sava i Stane Čupić, rođene Burić, iz Zagrače, koja je dugo živjela u Sjevernoj i Južnoj Americi.
Tridesetih godina 20. vijeka, vraća se u Nikšić, gdje završava gimnaziju. Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu i pripadao naprednom studentskom pokretu, a 1940. godine postao je član KPJ.
Poslije Aprilskog rata došao je u Nikšić i kao član KPJ učestvovao u pripremi ustanka. Početkom jula 1941. godine, izbjegao je iz okupiranog Nikšića, a po izlasku iz grada pristupio je partizanskoj četi "Đuro Đaković", koja je formirana od provjerenih komunista i skojevaca koji su napustili okupirani Nikšić.
Na dužnosti komesara samostalne čete Nikšićkog partizanskog odreda zarobljen je aprila 1942. godine, u borbi protiv četnika na Kablenoj Glavici kod Nikšića. U zatvoru, gdje je bio mučen, pokazao je junačko držanje i prkos. Četnički sud mu je javno sudio u okupiranom Nikšiću. Svojim prkosnim držanjem i britkom riječju otvoreno je izvrgao ruglu vijećnike tog suda i četničku izdaju, pa su organizatori procesa na brzinu donijeli odluku o smrtnim presudama grupi komunista među kojima je bio i Čupić. Mirno je saslušao smrtnu presudu, a poznat je i njegov prkosni osmijeh.
9. maja 1942. godine izveden je na strijelište ispod Petrove Glavice kod Nikšića. I na strijelištu je nastavio da bodri drugove, čime je podizao duh otpora kod stanovništva, prisiljenog da prisustvuje javnom strijeljanju komunista i rodoljuba."
gorran2 gorran2 19:39 13.07.2010

ženski lik



Desa Adžić, učiteljica, poginula u četničkoj zasedi kod Lutova aprila 1942.



Dr. Ruža Rip, obešena u Kolašinu aprila 1942.



Jelica Mašković, puškomitraljezac u Četvrtoj proleterskoj, poginula u napadu na ustaško uporište Kupres 13. avgusta 1942. Narodni heroj.



Ljubica Popović, narodni heroj, opkoljena, izvršila samoubistvo 17. novembra 1942. da ne bi pala četnicima u ruke.



Stana Tomašević, sekretar PK SKOJ-a za Crnu Goru i Boku za vreme govora na mitingu u Nikšiću 1944.
gorran2 gorran2 19:45 13.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Na Badnji dan 1942. godine partizani su počinili svoj po zlu najčuveniji zločin u Crnoj Gori. U kolašinskom lugu na desnoj obali Tare, nad telima 240 unakaženih građana, razapeli su lešinu psa na daskama u obliku krsta. Zatim su napisali: "Ovo je pasje groblje"...
Od 1941. do 1944. na Cetinju je radila industrija ovakvih "otkrića", sponzorisana od fašističke uprave. Glavni proizvod bile su publikacije "Glas Crnogorca" i "Pakao ili komunizam".

Zanimljivo da je nakon 1989. postalo uobičajeno citirati ovu propagandu kao validan istorijski izvor. Tako se ovde na blogu stalno srećemo sa izmišljotinom ljotićevaca o masakriranju nemačkih vojnika kod Kragujevca.
predatortz predatortz 19:51 13.07.2010

Re: Primer koji sve govori



Vađenje leševa iz jame Veleta. Jedno od mnogih 'pasjih grobalja' u CG. Teško da je ovo ljotićevska propaganda.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:04 13.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Vađenje leševa iz jame Veleta. Jedno od mnogih 'pasjih grobalja' u CG. Teško da je ovo ljotićevska propaganda.

Neko bi isto tako mogao tvrditi da jeste.
Nego šta Vi zapravo hoćete sa vašim komentarima da dokažete,nije ovo post o partizanima i četnicima.Crna Gora je barem sa time rasčistila što je i danas pokazala.
predatortz predatortz 20:15 13.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Nego šta Vi zapravo hoćete sa vašim komentarima da dokažete,nije ovo post o partizanima i četnicima.Crna Gora je barem sa time rasčistila što je i danas pokazala.


Hoću da ukažem na Vaše uporno insistiranje na tome da na borbu protiv fašizma na ovim prostorima tapiju imaju samo komunisti. Dosta je Srbiji bilo i 4. i 7. i 13. jula... Dosta joj je bilo i optuživanja za nekakav hegemonizam...

Osnujte KPJ, sastančite, pravite odbore, komitete, slavite šta hoćete, ali nam prestanite da gurate prst u oko pričama o moralu onih koji su započeli najkrvaviji građanski rat u istoriji ovih prostora.

To hoću da kažem.
gorran2 gorran2 20:17 13.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Priča o Kolašinu je dobar test.
U Kolašinu i Mateševu su Italijani držali po bataljon vojske krajem 1941. Sa zaoštravanjem zime, počeli su pripreme za povlačenje ovih garnizona. Komski NOP odred dobio je zadatak da ih napadne i domogne se oružja. U tom smislu, poslali su zahtev nacionalističkim grupama na tom terenu da se pridruže, ili da makar ne ometaju.
Kapetan Leko Lalić i ekipa odbili su ovaj zahtev.
Italijani su se bezbedno izvukli, a partizani su ušli u Kolašin posle odlaska Italijana, 7. januara.
Jedan broj ljudi su proglasili za petokolonaše i streljali.

Njihovi kriterijumi često bili preoštri ili sumnjivi na drugi način.
Neopravdana ubistva desila su se i u Kolašinu, i na drugim mestima.

Ono što je sporno, i što čini razliku između istraživanja i fašističke propagande, je broj - odnosno prihvatanje sumanute propagande.

Između ostalog, u Kolašinu nije ni bilo 240 duša. Dr Vučeta Redžić, veliki obožavalac i pisac žitija Pavla Đurišića, u svojoj iscrpnoj dvotomnoj knjizi "GRAĐANSKI RAT U CRNOJ GORI", licitira sa 700 ubijenih u Kolašinu. Istovremeno, ulažući trud da poimenično pobroji žrtve, iznosi pet ili šest imena.

Ovaj broj od 240 je iz Glasa Crnogorca.

Inače, jedna četa Komskog odreda krenula je zatim da razoruža Lalića i ekipu. Četnici su je opkolili na konaku na Barama Kraljskim 20 januara, 33 ubila, a ostale postreljala. To je bio početak otvorenog građanskog rata u Crnoj Gori.

A ovakve "informacije" i "materijali" su u širokom opticaju nakon 1989, i, u suštini, samo identifikuju svoje korisnike.

Tako je, na primer, u Čačku devedesetih, preštampana bez reči komentara Nedićeva publikacija "Krvava lista komunističkih zločina" iz 1942.



Ali ubeđen sam da Vam je to poznato.
predatortz predatortz 20:20 13.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Ali ubeđen sam da Vam je to poznato.


Meni je, druže, poznato da mi je pola porodice ubijeno u 'lijevim skretanjima'... Posle je Miro Popara zbog toga nešto ukoren, no ipak proglašen narodnim herojem...
mostarac mostarac 20:27 13.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Meni je, druže, poznato da mi je pola porodice ubijeno u 'lijevim skretanjima'... Posle je Miro Popara zbog toga nešto ukoren, no ipak proglašen narodnim herojem...

A ti to po licnoj osnovi.
Ja rekoh ti realan, nezavisan i objektivan posmatrac.
predatortz predatortz 20:34 13.07.2010

Re: Primer koji sve govori

A ti to po licnoj osnovi.
Ja rekoh ti realan, nezavisan i objektivan posmatrac.


Čovek, moj mostarac, nije mašina. Teško je bilo kome od nas biti objektivan. Vidiš da je podela duboko ušla u nas sve. I ako se budemo igrali oprobanih igara iz vremena SFRJ da zločine jedne strane dižemo na n-ti stepen, a druge potpuno negiramo, nećemo daleko odmaći.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:42 13.07.2010

Re: Primer koji sve govori

A ovakve "informacije" i "materijali" su u širokom opticaju nakon 1989, i, u suštini, samo identifikuju svoje korisnike.

Upravo tako.
gedza.73 gedza.73 21:17 13.07.2010

Re: Primer koji sve govori

A ovakve "informacije" i "materijali" su u širokom opticaju nakon 1989, i, u suštini, samo identifikuju svoje korisnike.

A onakve "informacije" i "materijali" su u širokom opticaju nakon 1944, i, u suštini, samo identifikuju svoje korisnike.
Filip2412 Filip2412 22:18 13.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Nego šta Vi zapravo hoćete sa vašim komentarima da dokažete,nije ovo post o partizanima i četnicima.Crna Gora je barem sa time rasčistila što je i danas pokazala.
Milanche, ne bi trebalo da bude ali ti si tako napisao tekst da upravo izgleda kao da je bas o partizanima i cetnicima.
Filip2412 Filip2412 22:23 13.07.2010

Re: Primer koji sve govori

najkrvaviji građanski rat u istoriji ovih prostora
e zato je i meni muka od bilo kojih prica iz WWII vezano za Balkan, borba protiv fasizma je samo sporedna stvar, na zalost, gradjanski rat kao i srpsko-hrvatsko-muslimanski ratovi su zagovnjali stvari toliko da mi je prosto degutantno slusati neku pojednostavljenu bajku o fasistima i antifasistima.

Neka je Crnoj Gori srecan dan drzavnosti!
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:05 13.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Filip2412
Nego šta Vi zapravo hoćete sa vašim komentarima da dokažete,nije ovo post o partizanima i četnicima.Crna Gora je barem sa time rasčistila što je i danas pokazala.
Milanche, ne bi trebalo da bude ali ti si tako napisao tekst da upravo izgleda kao da je bas o partizanima i cetnicima.

Tema je ustanak u CG protiv okupatora i antifašistička borba i ne vidi zašto se neko nalazi ili se prepoznaje da je to protiv četnika.Ja nigde četnike pomenuo nisam.
Dobro bre Filipe, a zašto onima koji su veliki poštovaoci četničkih likova i dela toliko smeta pominjanje antifašizma i isticanje da je cela bivša Jugoslavija kroz NOB bila priznata članica antihitlerovske i antifašističke koalicije.Da li je to griža savesti i korišćenje svake prilike da verbalnom agresijom naprave odstupnicu da im neko ne bi prigovorio za kolaboraciju.
Oni još uvek žive u vremenu 2.svetskog rata, a vreme je da se te međusobne čarke ostave istoriji, a antifašizam usvoji kao zajednička vrednost.
Već sam ranije napisao da skoro više nema živih ni partizana ni četnika, da je 60% ljudi koji su bili u četničkim jedinicama posle kapitualacije Italije i posle naredbe Kralja Petra II od avgusta 1944.godine prešlo u redove NOV i tako je NOV mogla i imati preko 800.000 boraca 1945.godine.E ti četnici i još mnogi drugi su po tom osnovu i uz pomoć 2 svedoka dokazivali svoje učešće u NOP-u pa i penzije ostvarivali.Prema tome potezati pitanje četnika nema nikakvog smisla jer se većina rehabilitovala kroz učešće u NOB, a ona manjina koja nije htela već do kraja ostala verna okupatoru ili nastavila borbu da ruši novu vlast i ne zaslužuje nikakav osim sraman značaj u istoriji.
Već sam rekao i da bi Srbija trebalo da nađe opšteprihvatljiv datum za dan ustanka, recimo iz kratkog perioda zajedničkih partizansko-četničkih akcija protiv okupatora, ali da je sramota da Srbija ne obeležava taj dan.
Filip2412 Filip2412 23:37 13.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Dobro bre Filipe, a zašto onima koji su veliki poštovaoci četničkih likova i dela toliko smeta pominjanje antifašizma i isticanje da je cela bivša Jugoslavija kroz NOB bila priznata članica antihitlerovske i antifašističke koalicije.
Bila je priznata to stoji i ne treba nikome da smeta, ali takodje ne bi trebalo da nekome smeta sto amerikanci daju odlikovanje Drazinoj unuci i sto po nekim tamo selima dele odlikovanja za spasavanje pilota.

Već sam rekao i da bi Srbija trebalo da nađe opšteprihvatljiv datum za dan ustanka, recimo iz kratkog perioda zajedničkih partizansko-četničkih akcija protiv okupatora, ali da je sramota da Srbija ne obeležava taj dan.
Slazem se... pa zar ne obelzavamo bas ni jedan dan iz WWII?
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:03 14.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Hoću da ukažem na Vaše uporno insistiranje na tome da na borbu protiv fašizma na ovim prostorima tapiju imaju samo komunisti.

Nije tačno, ne samo komunisti već i mnogo više nekomunista koji su bili u partizanskoj vojsci i borili se protiv fašizma, i svi oni koji su se biorili ako su i koliko su se borili.
Dosta joj je bilo i optuživanja za nekakav hegemonizam...

ko je spomenuo hegemonizam
Osnujte KPJ, sastančite, pravite odbore, komitete, slavite šta hoćete, ali nam prestanite da gurate prst u oko pričama o moralu onih koji su započeli najkrvaviji građanski rat u istoriji ovih prostora.

Šta Vas briga šta ću ja osnovati. KPJ je osnovana u Beogradu 1919.godine, čisto za one koji kažu da je Srbija uvek bila antikomunistička a na izborima 1920.bila treća parlamentarna stranka koja je htela da se kao i svaka partija za svoj program bori demokratski u parlamentu ali su je zabranili i progonili sve do rata a onda zajedno sa okupatorom.
I nemoj da Vas neko laže, građanski rat su počeli oni koji su rekli da im je preča borba protiv komunista nego okupatora.
To hoću da kažem.

Pa pošto se očito ne slažemo oko ključne stvari ja bih Vam preporučio da sec aktivnije sa komentarima uključite na blogove autora koji su Vam bliži po nazorima.Mislim čisto da se ne nervirate, a nadam se da nema potrebe niti ćemo se vređati.I dalje sam otvoren za razgovor argumentima.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:21 14.07.2010

Re: Primer koji sve govori

ali takodje ne bi trebalo da nekome smeta sto amerikanci daju odlikovanje Drazinoj unuci i sto po nekim tamo selima dele odlikovanja za spasavanje pilota.

Tp je u redu ali nije valjda zadatak JVuO bio da sakrije američkog pilota ako padne na teritoriju koju kontroliše. Bilo bi susludo da ih je predavao Nemcima, kroz to je i nastojao da se kod Amerikanaca legitimiše.I OK oni su mu za to odali priznanje i dodelili odlikovanje, ali saveznici su tražili i da konačno počne da bude njihov aktivni saveznik u borbi protiv Nemaca sa čim je on odugovlačio da bi na kraju prešao u otvorenu kolaboraciju.
E sada, to je priča o Draži ali mi nije jasno što nerki uporno nastoje da proglase partizane minornim, neznačajnim, pa onda zločincima valjda da bi se podrazumevalo da je Draža bio na pravoj strani.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 00:30 14.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Vaše uporno insistiranje na tome da na BORBU protiv fašizma


To autoru nije ni malo teško. Predlog: bar jedanput autoru navesti makar jedan jedini primer ko je i gde je i kada to još neko pozvao na borbu protiv fašizma&nacizma, ko se to još i gde i kada protiv istoga kao takvog borio. Ovako badava. Tapije se ne dobijaju talambasanjem. Heviga, i moj deda je, garantujem, prvi otišao u šumu ali bilo bi tupavo da tražim tapiju na njegovu antifašističku borbu jer on je otišao da u šumi nakupi suvarke. Pa i da je ostao u šumi da sačeka dok ne dodje neka vojska da ga oslobodi, pa da su ga na početku partizani i navukli da malo pripuca po švabama kad se, eto, već našao u tu - izgubio bi to pravo baš onog dana kad bi na Trešnjici umesto na nemce okrenuo pušku na drugu stranu. Ne prema Bajinoj Bašti odakle su nadirali nemci nego na one izmedju koji su se sa švabama borili. Život je surov što rekao Elvis Prisli.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 01:19 14.07.2010

Re: Primer koji sve govori

i sto po nekim tamo selima dele odlikovanja za spasavanje pilota.

Unapred izvinjenje za uplitanje. Ne sumnjam u napisano, jednostavno nisam nigde, nikada naleteo da neko ima nešto protiv. Ne bih samo mogao da uklopim tu puuzlu u nešto što je organizovana borba za nesto (protiv nečega). Oborene Američke pilote su u celoj Evropi spasavali svi odreda, od boraca pokreta otpora do običnih domaćica i svi i zaslužuju ordenje za to. Vesela mu majka bila onom ko je u tadašnjoj Evropi još i oborene pilote predavao Nemcima. Mada, i tu ima mesta blagoj skepsi posle saznanja da su Amricki piloti prilikom naleta u ovim zadnjim bombardovanjima imali uz sebe i obaveznih par hiljada dolara za slučaj plaćanja lokalnom stanovništvu, e, ne bi li im se pomoglo.
wukadin wukadin 10:32 14.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Crna Gora je barem sa time rasčistila što je i danas pokazala.


Prava komunisticka frazeologija.
E, nekada se bar rasciscavalo.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:54 14.07.2010

Re: Primer koji sve govori

wukadin
Crna Gora je barem sa time rasčistila što je i danas pokazala.


Prava komunisticka frazeologija.
E, nekada se bar rasciscavalo.

Prijatelju preskoči ako ti se ne sviđa. Možda bi bio bolji termin prepoznala što je sada u masovnoj upotrebi pa svi su kao "neko ko je ili koga su prepoznali da on kao nešto kao ono msleeem".
Dakle, Crna Gora definitivno nema dilemu, niti je imala, da je antifašizam vrednost koju poštuje, kao i one koji su pripadali antifašističkom pokretu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:00 14.07.2010

Re: Primer koji sve govori

pa zar ne obelzavamo bas ni jedan dan iz WWII?

koji?
gorran2 gorran2 11:57 14.07.2010

Re: Primer koji sve govori

borba protiv fasizma je samo sporedna stvar, na zalost, gradjanski rat

Pošto je primetno da vlada ogromno neznanje o WW2 u Crnoj Gori (kao i u celoj Jugoslaviji, uostalom), nekoliko napomena:

Italija je okuppirala Crnu Goru i odlučila da fingira obnovu državenosti. Ova marionetska država-karikatura potrajala je dve nedelje. Sredinom jula 1941. izbio je opštenarodni ustanak, a 26. jula naimenovani vojni guverner Pircio Biroli preuzeo je svu vlast. U tom periodu u Crnu Goru je koncentrisana glavnina italijanske Devete armije.

Nakon kaznene ekspedicije, masovni ustanak je splasnuo, ali su s vremenom formirane partizanske jedinice. Nakon reokupacije počelo je i formiranje kvislinških snaga separatista i četnika. Ove snage (ojačani XIV armijski korpus 9. armije i četnici) uspeli su da odbace partizanske odrede iz Crne Gore do početka juna 1942. Tvrdo jezgro preostalih partizana preformirano je u proleterske brigade i krenulo u pohod protiv ustaških garnizona u Bosni.

U Crnoj Gori je zavladao jednogodišnji "red i mir". Nije bilo borbi ni gubitaka okupatora. Ubijeno je oko 3.000 civila, a broj interniranih bio je još veći.

Prilikom povratka partizana na Neretvu februara 1943, Italijani su opremili i naoružali 5.000 četnika i prevezli ih vozovima iz Nikšića u Mostar. Ipak su zajedno pretrpeli slom.

Tokom jednomesečnog boravka NOVJ u Crnoj Gori broj boraca NOVJ iz Crne Gore se udvostručio. Međutim, Nemci su pripremili novu operaciju za uništenje. Tokom bitke na Sutjesci na teritoriji Crne Gore, pored Italijana, borilo se i oko 50.000 nemačkih vojnika, a preko 3.000 boraca i 1.000 civila je poginulo.

Nakon kapitulacije Italije, Jugoslaviju je "dužila" Druga oklopna armija. Crnu Goru, severnu Albaniju, deo Kosova i zapadne Makedonije držao je 21. armijski korpus: u Crnu Goru stigla je 181. divizija iz Norveške i 2. puk Brandenburg. Ove snage su potčinile muslimanske kvislinge, separatiste i četnike pod svoju komandu i koristile ih u operacijama protiv prostrane slobodne teritorije NOVJ,
npr:
Kugelblic
Frilingservahen
i protiv koncentracije snaga NOVJ za prodor u Srbiju,
npr:
Draufgenger
Ribecal...
Nakon otvaranja fronta u Srbiji, septembra 1944, Armijska grupa E iz Grčke bila je prinuđena da se probija preko Sandžaka u istočnu Bosnu. 21. korpus stavljen je pod njenu komandu i dobio je zadatak da se probije prema Mostaru. Međutim, snage NOVJ odbile su dvomesečne pokušaje proboja ovog korpusa prema Nikšiću i preuzele su inicijativu, oslobađajući tokom novembra Boku i Cetinje. 21. armijski korpus bio je prinuđen da se probija prema severu, odakle mu je sadejstvovao 91. armijski korpus. Na teritoriji Crne Gore vođene su tromesečne otvorene borbe u kojima je na kraju angažovano 50.000 Nemaca. Za sve ovo vreme četnici Pavla Đurišića su se borili rame uz rame s Nemcima, pa ih je komndant AgE Ler 16. XI 1944. ubrojao u ukupno brojno stanje svojih jedinica.
Tokom deset dana novembra na ulicama Cetinja rame uz rame sa delovima nemačke 181. divizije odbijali su napade 10. crnogorske i 1. delova bokeljske brigade.
19. decembra nemačke snage sa severa i juga spojile su se kod Kolašina, i 21. korpus zajedno sa Đurišićevim četnicima, trpeći teške gubitke, probio se kroz taj koridor. Do 3. januara 1945. Crna Gora je oslobođena, a NOVJ iz Crne Gore nastavila je ofanzivu prema Sarajevu, čiju je odbranu preuzeo 21. nemački korpus.

Dakle, daleko od toga da je u Crnoj Gori besneo građanski rad, a sve ostalo bilo nevažno. U Crnoj Gori, kao i u celoj Jugoslaviji, odvijale su se značajne ratne operacije koje su bile značajan sastavni deo operacija u Evropi, a "građanski rat" se uglavnom sastojao u tome što je jedna strana služila kao pomoćna snaga naci-fašistima.

Par slika za ilustraciju:



Četnici Baja Stanišića ukrcavaju se u italijanski voz u Nikšiću januara 1943.



Kapetan Jakov Jovović (drugi s leva) i major Đorđije Lašić (prvi s desna) sa pukovnikom Handkeom, nemačkim vojnoupravnim konandantom.



Smotra delova Prve tenkovske brigade NOVJ novembra 1944. u Nikšiću, u periodu odbrane od napada nemačkog 21. korpusa na Nikšić.



Prva bokeljska brigada uz pomoć dve britanske baterije napada Ledenice, ključni položaj za odbranu Boke Kotorske, novembra 1944.
gorran2 gorran2 12:25 14.07.2010

Znanje, propaganda i istina

Tokom WW2 zapadni saveznici naoružavali su NOVJ, učestvovali u manjim taktičkim sadejstvima, i zbrinjavali ranjenike i civile. Oko 15.000 ranjenih boraca NOVJ lečeno je u savezničkim bolnicama u Italiji i na Malti, a oko 30.000 civila zbrinuto je u prihvatnim centrima u Egiptu.

Balkan Air Force

Gde ova priča postaje zanimljiva i aktuelna? Pre dva meseca TV-kuća b92 u više navrata emitovala je dokumentarni film nekog kvazi-istraživačkog novinarčića koji je snimio postavljanje spomenika kod sela Brezna severno od Nikšića, odakle su 22. avgusta 1944. saveznici evakuisali 1.059 ranjenika, uglavnom boraca 12. korpusa i 6. proleterske divizije.

I ovaj kvazi-istraživački kvazi-novinarčić razvio je onda tezu sasvim u aktuelnom tonu:

Naime, ustvrdio je da su "komunisti" iz nekih nejasnih razloga stvorili "šezdesetogodišnju zaveru ćutanja" oko ovog događaja. Doduše, budući da su oni bili i ostali opaki, to valjda dovoljno objašnjava sve.

Dakle, došli smo u fazu kad je istina o WW2 do te mere obrisana da novinarčići mogu da uzmu sopstveno neznanje i stvoreno neznanje u javnom mnjenju kao argument u korist teorije o još jednoj "zaveri komunista".

Inače, ja u svojoj kućnoj biblioteci imam bar 20 knjiga u kojima se podrobno opisuje ovaj "pomno skrivani" i "tajanstveni" događaj.

Evo par slika sa Brezana avgusta 1944:





Milan Karagaća Milan Karagaća 13:03 14.07.2010

Re: Primer koji sve govori

a "građanski rat" se uglavnom sastojao u tome što je jedna strana služila kao pomoćna snaga naci-fašistima.

to je pravi odgovor.
predatortz predatortz 13:06 14.07.2010

Re: Primer koji sve govori

koji?


Nije li neki dan Slavica bila na proslavi povodom 7.jula?
Malo li je, kume, na ovu skupoću?
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:20 14.07.2010

Re: Primer koji sve govori

predatortz
koji?


Nije li neki dan Slavica bila na proslavi povodom 7.jula?
Malo li je, kume, na ovu skupoću?

Da ali SPS Slavica a ne Slavica predsednik skupštine. Viđešte li negde pripadnike Vojske Srbije da polažu vence, viđeste li druge funkcionerte i državne zvaničnike bilo iz DS, G17 i više,.
A viđeste li kako rukovodstvo RS bi na Mrakovici 4.jula, doduše opet uz asistenciju Harčenka, ruskog amabasadora u biH, a ovaj naš Konuzin otišao na taj dan da predsedniku Srbije da medalju koju su zaboravili da mu uruče na svečanosti kada su davali i Ćosiću.
Da Srbija nema kriterijum i da joj nije jasno kako da se postavi govori i zahtev onog ESPEVOVA da predsednica skupštine položi venac i na spomenik Draži.
predatortz predatortz 13:24 14.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Da ali SPS Slavica a ne Slavica predsednik skupštine.


To je na vama da razmislite ko vas predstavlja. Ovo je demokratska zemlja. Ko je osetio potrebu da bude tamo - bio je.

Sa druge strane, skupština je izjednačila u pravima dva srpska AF pokreta. Da Slavica položi venac na Ravnoj Gori? Neka, hvala... Ne mora se mučiti. Vremešna je gospođa, a vrućine su...
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:47 14.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Sa druge strane, skupština je izjednačila u pravima dva srpska AF pokreta

To je sramota i nije istorijski opravdano , bilo je to čišto dnevnopolitičko šibicarenje s jedne, i to što ovi novopečeni antikomunisti i bivše komunjare ne znaju da naprave razliku pa slično kao Česi i Estonci da bi pokazali koliki su navodni antikomunisti proteraše antifašizam.
Ako je i po odlukama skupštine i državnih organa na čije poštovanje se pozivate, onda je činjenica da DM još nije zvanično rehabilitovan.
Inače, to četničtvo još jedino protežira SPO jer nikakvog drugog programa i nema osim da budu KUD "Ravnogorac".
Ne mora se mučiti. Vremešna je gospođa, a vrućine su..

Đe vremešna, nemojte tako o dami,elegantna&lepo se nosi, nije prešla 55, a vremešna joj je cela strankaali se drže jer su drugi još vremešniji.
kobacmess kobacmess 02:48 15.07.2010

Re: Primer koji sve govori

BRAVO! Komunizam nas je u Srbiji odveo u ...
kobacmess kobacmess 02:58 15.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Sem da izmislimo neki datum, kod nas je konstantno vodjen gradjanski rat. Na Ravnoj Gori se obelezava zadnjih 20 godina, dan ustanka, kada je djeneral Dragoljub Mihajlovic ustao protiv Nemaca, kome se ne svidja, ne mora ni da obelezava...
kobacmess kobacmess 03:00 15.07.2010

Re: Primer koji sve govori

mislite SPO :)
predatortz predatortz 17:24 15.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Italijani su se bezbedno izvukli, a partizani su ušli u Kolašin posle odlaska Italijana, 7. januara.
Jedan broj ljudi su proglasili za petokolonaše i streljali.



Nekako, i ustaše i partizani su baš na Božić voleli da se razračunavaju sa srpskom nejači. Verovatno ih na to obavezivao sporazum Pijade-Budak. Reč je reč!
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:23 15.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Nekako, i ustaše i partizani su baš na Božić voleli da se razračunavaju sa srpskom nejači.

budimo korektni, partizani nigde nisu ubijali nejač, pa ni srpsku.Nemojte nasedati na laži onih koji su zaista iako Srbi ubijali srpskežene i decu i palili sela.
Verovatno ih na to obavezivao sporazum Pijade-Budak.

jel može link tog sporazuma, nemojte tako olako barati izmišljotinama ljotičevske i nedićevske propagande koja je narod kljukala da su partizani Jevreji a inače je Nedić posebno pohvaljen od Hitlera kako je sistematski očistio Srbiju od Židova.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:52 15.07.2010

Re: Primer koji sve govori

Verovatno ih na to obavezivao sporazum Pijade-Budak. Reč je reč!

Prijatelju, nemojte da Vas lažu.
Budak je emigrirao u Italiju 1932.godine i vratio se 1938.godine i pokrenuo neki list u Zagrebu koji je zabranjen 1940.godine i on uhapšen.
Moša Pijade bio u zatvoru u Sr.Mitrovici ukupno 14 godina odakle je izašao 1939.godine pa ga u Beogradu uhapsili i poslali u logor u Bileće (to mu dođe isto ili malo gore od Golog otoka) odakle je pusten dva dana pre napada Nemačke na Jugoslaviju.
Oni koji su izmislili tu laž samo su se malo zeznuli jer nisu vodili računa o godinama. Pa kako je moguće da 1935.godine ta dvojica sklope sporazum ako je Budak u Italiji a Pijade u zatvoru u Mitrovici.
U laži su kratke noge.
niccolo niccolo 17:30 13.07.2010

Čestitam

građanima CG dan državnosti...
docsumann docsumann 18:13 13.07.2010

Re: Čestitam

niccolo
građanima CG dan državnosti...


Hvala u ime mene
Filip2412 Filip2412 17:39 13.07.2010

...

Fašizam je globalno zlo i u ideji nadmoći i zla jednih prema drugima zbog nacionalnih, rasnih i vjerskih razlika i njenom ostvarenju, nasiljem i ratom koji je donio najveće zlo čovječanstvu
Polupismena raja na Balkanu ni dan danas ne zna sta je fasizam a kamoli da su se cedrdeset i neke borili protiv fasizma.

Mrznja prema Nemackoj je terala Srbe na "antifasizam" a ta mrznja i danas postoji i jaca je od svake politicke ideologije. Srbi od WWI do dan danas imaju kontinuirani animozitet prema Nemcima bila nemacka fasiticka ili ne. Slicno, kod Hrvata tradicionalna naklonost prema Nemackoj postoji i danas kao za vreme NDH.

Dalje, postoji stari srpski nacionalizam i patriotizam koji je naravno strepeo od komunistickog grubog unistavanja nacionalne simbolike i tradicije.

Dalje, postoji siromasni narod za koji Kraljevina jednostavno nije imala sluha.

U tom smislu, ja izmedju opsteg medjusobnog ubijanja i ratovanja na Balkanu i nekakvog antifasizma ne vidim skoro nikakve veze.
ana.antic ana.antic 18:36 13.07.2010

Re: ...

Filip2412
Polupismena raja na Balkanu ni dan danas ne zna sta je fasizam a kamoli da su se cedrdeset i neke borili protiv fasizma.

Mrznja prema Nemackoj je terala Srbe na "antifasizam" a ta mrznja i danas postoji i jaca je od svake politicke ideologije. Srbi od WWI do dan danas imaju kontinuirani animozitet prema Nemcima bila nemacka fasiticka ili ne. Slicno, kod Hrvata tradicionalna naklonost prema Nemackoj postoji i danas kao za vreme NDH.

Dalje, postoji stari srpski nacionalizam i patriotizam koji je naravno strepeo od komunistickog grubog unistavanja nacionalne simbolike i tradicije.

Dalje, postoji siromasni narod za kejega Kraljevina jednostavno nije imala sluha.

U tom smislu, ja izmedju opsteg medjusobnog ubijanja i ratovanja na Balkanu i nekakvog antifasizma ne vidim skoro nikakve veze.


mozda je ovo malo van teme, ali meni je uvek bilo fascinanto koliko se paznje u NOB-u poklanjalo obrazovanju boraca. naravno, njima je veliki problem bio sto mnogi partizani cesto nisu znali skoro nista o anti-fasizmu ili nacizmu, niti o teoriji marksizma i sl. zbog toga je jedna od najtrajnijih i najsveobuhvatnijih akcija unutar NOB i komunisticke partije za vreme rata bila upravo edukacija, opismenjavanje clanova, kako bukvalno tako i politicko ili ideolosko. to sada mnogi nazivaju indoktrinacijom, ali cini mi se da nije bilo tako crno-belo. prava obrazovna revolucija, tako da mnogi jesu naucili sta je fasizam a sta, recimo, socijalizam, nakon sto su se pridruzili NOB-u. a naucili su i da citaju i pisu, usput. postoje sacuvani ti programi i spisak literature, i uputstva za diskusiju, a sve na frontu, usred rata, oni citaju gorkog i lenjina, i kritikuju musolinijeve govore.
predatortz predatortz 18:43 13.07.2010

Re: ...


mozda je ovo malo van teme, ali meni je uvek bilo fascinanto koliko se paznje u NOB-u poklanjalo obrazovanju boraca. naravno, njima je veliki problem bio sto mnogi partizani cesto nisu znali skoro nista o anti-fasizmu ili nacizmu, niti o teoriji marksizma i sl. zbog toga je jedna od najtrajnijih i najsveobuhvatnijih akcija unutar NOB i komunisticke partije za vreme rata bila upravo edukacija, opismenjavanje clanova, kako bukvalno tako i politicko ili ideolosko



Divna ideja. Ali, u praksi je bilo malo poteškoća. Učitelji su često pre rata bili šverceri duvanom (S.Kovačević), opančari i sl. Tako su nastala i 'leva skretanja', pa je 'klasni neprijatelj' , kulak i buržuj bio i onaj koji je imao prase više od učitelja.
Filip2412 Filip2412 18:43 13.07.2010

Re: ...

prava obrazovna revolucija, tako da mnogi jesu naucili sta je fasizam a sta, recimo, socijalizam, nakon sto su se pridruzili NOB-u. a naucili su i da citaju i pisu, usput. postoje sacuvani ti programi i spisak literature, i uputstva za diskusiju, a sve na frontu, usred rata, oni citaju gorkog i lenjina, i kritikuju musolinijeve govore.
Da, i ja sam slusao o tome. To jeste nekako prirodno da se siromasan narod na kraju radovao komunizmu, barem vecina... s obzirom da u Kraljevini mnogi siromasni slojevi nisu imali sanse da dodju do obrazovanja.

E sad, oni sto su mnogo dobro nabubali knjige posle su slati na Goli Otok da se podsete kako ipak knjiga ima raznih partija je jedna...
docsumann docsumann 18:45 13.07.2010

Re: ...

E sad, oni sto su mnogo dobro nabubali knjige posle su slati na Goli Otok da se podsete kako ipak knjiga ima raznih partija je jedna...


Treba učiti sa razumjevanjem
Filip2412 Filip2412 19:00 13.07.2010

Re: ...

docsumann
E sad, oni sto su mnogo dobro nabubali knjige posle su slati na Goli Otok da se podsete kako ipak knjiga ima raznih partija je jedna...


Treba učiti sa razumjevanjem
Bez muke nema nauke.
ana.antic ana.antic 19:05 13.07.2010

Re: ...

docsumann
E sad, oni sto su mnogo dobro nabubali knjige posle su slati na Goli Otok da se podsete kako ipak knjiga ima raznih partija je jedna...


Treba učiti sa razumjevanjem


:))
mislim da ipak nisu bubali. to jeste bio period idealizma, i mnogi od tih politickih komesara zaduzenih za edukaciju jesu bili iskreno predani tome da rese probleme neinformisanosti partizana i njihove politicke 'neosvescenosti,' kako su govorili, jer su bili uvereni da oni koji su 'teorijski slabi' ne bi mogli sprovoditi drustvene promene posle rata, a i bili bi skloniji dezerterstvu. posle je bilo sta je bilo, mnogo manje egalitarizma i slobode diskusije, na primer, ali ta obrazovna revolucija se nastavila i posle 1945. u jugoslaviji, na jos sveobuhvatniji nacin. upward mobility.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:33 13.07.2010

Re: ...

U tom smislu, ja izmedju opsteg medjusobnog ubijanja i ratovanja na Balkanu i nekakvog antifasizma ne vidim skoro nikakve veze.

Ne vidi samo onaj ko neće da vidi.
Predlažem da pročitate gore biografiju i sudbinu Ljube Čupića koga Jelica pomenu.
dragan7557 dragan7557 19:36 13.07.2010

Re: nekad=sad

Dalje, postoji siromasni narod za koji Kraljevina jednostavno nije imala sluha.


Vala baš kao i sad.

cerski
dragan7557 dragan7557 19:41 13.07.2010

Re: nekad=sad

To jeste nekako prirodno da se siromasan narod na kraju radovao komunizmu, barem vecina...


Onda se "desio" narod koji se radovao kapitalizmu u kojem će svi biti bogataši.

Barem većina je kliktala "dole komunjare."

cerski
docsumann docsumann 19:45 13.07.2010

Re: nekad=sad

Onda se "desio" narod koji se radovao kapitalizmu u kojem će svi biti bogataši.

Barem većina je kliktala "dole komunjare."


Razlika između komuniste i "komunjare" je kao između seljaka i "seljačine".
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:45 13.07.2010

Re: ...

Dalje, postoji stari srpski nacionalizam i patriotizam koji je naravno strepeo od komunistickog grubog unistavanja nacionalne simbolike i tradicije.

Pri čemu se tak nacionalizam , ne samo srpski, krio iza patriotizma.
A svoj patriotizam ti nosioci starog srpskog nacionalizma su pokazali kada je trebalo braniti zemlju pa su se opredelili da ipak u saradnji sa okupatorom čuvaju svoje pozicije.
Patriotizam ne zavisi od ideologije ni materijalnog stanja, ni vere ni obrazovanja pa ni od nacije, to je odnos prema domovini.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:48 13.07.2010

Re: nekad=sad

dragan7557
To jeste nekako prirodno da se siromasan narod na kraju radovao komunizmu, barem vecina...


Onda se "desio" narod koji se radovao kapitalizmu u kojem će svi biti bogataši.

Barem većina je kliktala "dole komunjare."

cerski

e sada, može se postaviti pitanje ko je više naraod izneverio.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:58 13.07.2010

Re: ...

E sad, oni sto su mnogo dobro nabubali knjige posle su slati na Goli Otok da se podsete kako ipak knjiga ima raznih partija je jedna...

Predlažem Vam da napišete poseban post o Golom otoku. Lepo reče onaj jedan Crnogorac što je prošao Goli otok da ga tamo nije poslala partija nego brat od tetke.Nisu ni tamo slali bas sve koji su nabubali ali to je druga tema.
ana.antic ana.antic 20:14 13.07.2010

Re: ...

Milan Karagaća
Dalje, postoji stari srpski nacionalizam i patriotizam koji je naravno strepeo od komunistickog grubog unistavanja nacionalne simbolike i tradicije.

Pri čemu se tak nacionalizam , ne samo srpski, krio iza patriotizma.
A svoj patriotizam ti nosioci starog srpskog nacionalizma su pokazali kada je trebalo braniti zemlju pa su se opredelili da ipak u saradnji sa okupatorom čuvaju svoje pozicije.
Patriotizam ne zavisi od ideologije ni materijalnog stanja, ni vere ni obrazovanja pa ni od nacije, to je odnos prema domovini.


inace, u gotovo svim ratnim proglasima kpj, patriotizam je centralni motiv, ali od samog pocetka radikalno drugaciji od 'starog srpskog nacionalizma' i kombinovan sa stalnim pozivima na bratstvo i jedinstvo, usred cetnickih i ustaskih pokolja i uprkos njima. takodje kombinovan uvek sa jasnim programom drustvene i politicke revolucije (zbog cega je bilo problema sa sovjetskim savezom). a ipak partizanski pokret je jacao, iako je njegov socijalisticki i komunisticki element bio prilicno jasno izlozen od samog pocetka (uprkos staljinovim uputstvima).
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:18 13.07.2010

Re: ...

docsumann
E sad, oni sto su mnogo dobro nabubali knjige posle su slati na Goli Otok da se podsete kako ipak knjiga ima raznih partija je jedna...


Treba učiti sa razumjevanjem

Tačno tako i nikada ne presisati.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:34 13.07.2010

Re: nekad=sad

docsumann
Onda se "desio" narod koji se radovao kapitalizmu u kojem će svi biti bogataši.

Barem većina je kliktala "dole komunjare."


Razlika između komuniste i "komunjare" je kao između seljaka i "seljačine".

Kod nas i jeste najveći problem što smo stalno imali više "komunjara" i "seljačina". Sada su se one "komunjare" transformisale u neke druge vrste a "seljačina" fala bogu imamo veoma mnogo iako oni sami sebe čak i političarima zovu.
gedza.73 gedza.73 20:45 13.07.2010

Re: ...

Samo da pitam, jel mi komentar obrisan samo sada ili sam banovan?
gedza.73 gedza.73 21:12 13.07.2010

Re: ...

Pri čemu se tak nacionalizam , ne samo srpski, krio iza patriotizma.
A svoj patriotizam ti nosioci starog srpskog nacionalizma su pokazali kada je trebalo braniti zemlju pa su se opredelili da ipak u saradnji sa okupatorom čuvaju svoje pozicije.

Pri čemu se takav komunizam, ne samo srpski, krio iza antifažizma.
A svoj patriotizam ti nosioci naovog srpskog komunizma su pokazali kad je trebalo braniti zemlju pa su se opredelili da ipak u saradnji sa okupatorom čuvaju svoje pozicije.

U prošlom komentaru sam čestitio praznik građanima crne gore, citirao filipov komentar uz odobravanje, al se domaćinu nije svidela aluzija na obraz 1389.
Filip2412 Filip2412 21:50 13.07.2010

Re: ...

Dalje, postoji stari srpski nacionalizam i patriotizam koji je naravno strepeo od komunistickog grubog unistavanja nacionalne simbolike i tradicije.


Pri čemu se tak nacionalizam , ne samo srpski, krio iza patriotizma.
A svoj patriotizam ti nosioci starog srpskog nacionalizma su pokazali kada je trebalo braniti zemlju pa su se opredelili da ipak u saradnji sa okupatorom čuvaju svoje pozicije.
Ipak, ne mozete imati patriotizam bez osnovnih obelezja zemlje: zastava, grb, naziv zemlje, zatim nekakva tradicija i kultura... a sve su to komunisti iz korena menjali i to gle koincidencije, bas u vreme velike borbe protiv fasizma, valjda im je taj fasizam bio lak protivnik pa su imali visak slobodnog vremena...

Komunisti jesu branili zemlju, ali ne postojecu (nju su zapravo rusili) vec neku svoju zemlju koja ce tek biti stvorena. Unistavanje tradicije nije dobra stvar ni za jednu kulturu, stvara konfuziju na duge staze, konfuziju koja se i sad oseca i odrazava se u preteranom nacionalizmu i uticaju crkve. Razlog za tako jak uticaj crkve kod nas a i u Rusiji recimo je upravo surovo dugogodisnje potiskivanje iste od strane komunista.

Mrsko mi je skoro sve iz tog rata, da sam se nasao tamo u to vreme najpametnije sto bih uradio, ako bih mogao je da pobegnem odatle ili da onako pomazem ljude bez ikakve ideologije.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:19 13.07.2010

Re: ...

nije Vam baš ova ekvilibristika uverljiva, više je nespretna.
Pri čemu se takav komunizam, ne samo srpski, krio iza antifažizma.

Netačno. Nisu Svi antifašisti bili komunisti ali su svi komunisti bili antifašisti.
A svoj patriotizam ti nosioci naovog srpskog komunizma su pokazali kad je trebalo braniti zemlju pa su se opredelili da ipak u saradnji sa okupatorom čuvaju svoje pozicije.

Pa nisu komunisti bili ministri u Nedićevoj vladi, bankari,industrijalci i profesori za vreme okupacije pa da čuvaju pozicije. A čuvati pozicije po šumama i gorama naše zemlje ponosne nije bila nikakva ekskluziva poput balova po nemačkim oficirskim kluboivima u Beogradu.
al se domaćinu nije svidela aluzija na obraz 1389.

Ja vas nisam vređao, pa molim, ne dozvoljavam ni da Vi mene vređate.Bez obzira šta ja lično mislio o tim organizacija, ali vaša namera je bila da me uvredite.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:24 14.07.2010

Re: ...

Učitelji su često pre rata bili šverceri duvanom (S.Kovačević), opančari i sl.

Prijatelju, oni su bili mala deca u odnosu na one pred početak rata u SFRJ 1991.godine.Koje se tu društvo na svim stranama skupilo ali su bili toliko značajni da bez njih rata sigurni ne bi ni bilo.
docsumann docsumann 01:36 14.07.2010

Re: ...

Učitelji su često pre rata bili šverceri duvanom (S.Kovačević),

Vidiš, šverc duvana tada i šverc duvana sad, to je ta nit, ta istorijska konstanta - PUŠENJE UBIJA VAS I LJUDE OKO VAS!
Dobro je Milisav primjetio za istoriju ovih prostora - baš se ponavlja, napadno i bukvalno.
docsumann docsumann 09:28 14.07.2010

Re: ...

error
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:32 14.07.2010

Re: ...

ana.antic
Milan Karagaća
Dalje, postoji stari srpski nacionalizam i patriotizam koji je naravno strepeo od komunistickog grubog unistavanja nacionalne simbolike i tradicije.

Pri čemu se tak nacionalizam , ne samo srpski, krio iza patriotizma.
A svoj patriotizam ti nosioci starog srpskog nacionalizma su pokazali kada je trebalo braniti zemlju pa su se opredelili da ipak u saradnji sa okupatorom čuvaju svoje pozicije.
Patriotizam ne zavisi od ideologije ni materijalnog stanja, ni vere ni obrazovanja pa ni od nacije, to je odnos prema domovini.


inace, u gotovo svim ratnim proglasima kpj, patriotizam je centralni motiv, ali od samog pocetka radikalno drugaciji od 'starog srpskog nacionalizma' i kombinovan sa stalnim pozivima na bratstvo i jedinstvo, usred cetnickih i ustaskih pokolja i uprkos njima. takodje kombinovan uvek sa jasnim programom drustvene i politicke revolucije (zbog cega je bilo problema sa sovjetskim savezom). a ipak partizanski pokret je jacao, iako je njegov socijalisticki i komunisticki element bio prilicno jasno izlozen od samog pocetka (uprkos staljinovim uputstvima).

Hvala Vam.
Svaka Vam čast. Lepo je kad neko tako mlad misli svojom glavom i nije podlegao agregisvoj i sistematskoj reviziji istorije.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:03 14.07.2010

Re: ...

Vidiš, šverc duvana tada i šverc duvana sad, to je ta nit, ta istorijska konstanta

samo što onda nisu bili šleperi i Marlboro već hercegovački krdža.A i obim i razgranatost poslova je neuporediva.
docsumann docsumann 11:27 14.07.2010

Re: ...

Vidiš, šverc duvana tada i šverc duvana sad, to je ta nit, ta istorijska konstanta
samo što onda nisu bili šleperi i Marlboro već hercegovački krdža.A i obim i razgranatost poslova je neuporediva.


E, da smo u svemu tako napredovali
predatortz predatortz 17:57 13.07.2010

Aplikacija

Kako se stiče državljanstvo te idealne države?
docsumann docsumann 18:11 13.07.2010

Re: Aplikacija

Kako se stiče državljanstvo te idealne države?


Tako što postaneš Dragan Džajić ili npr. Omar Kuk (bivši tamnoputi košarkaš CZ)
predatortz predatortz 18:20 13.07.2010

Re: Aplikacija

Malo sam okasnio za sportove sa loptom... Znam dosta ljudi koji dvadesetak godina žive dole, izbegli 90-tih iz BiH, pa još nisu ni blizu dobijanja državljanstva. Znači, slabi su u sportovima sa loptom! Oni, naivni, misle da im državljanstvo ne daju jer su Srbi!
docsumann docsumann 18:22 13.07.2010

Re: Aplikacija

Znači, slabi su u sportovima sa loptom! Oni, naivni, misle da im državljanstvo ne daju jer su Srbi!

Ili nek treniraju više ili nek se učlane u DPS.
koksy koksy 18:25 13.07.2010

Re...

Za razliku od nekih drugih država nastalih raspadom SFRJ, u kojima je na delu potpuna revizuija istorije, ideološko nadgornjavanje, obračun sa prošlošću i samim sobom, raspirivanje novih svađa i podela uz “neutralno” posmatranje od strane države, u;enje nove istorije i vere kojom se unuci vaspitavaju da pljuju po svojim dedovima i pradedovima, Crna Gora je primer kako se dostojanstveno odnosi prema istoriji i kako se poštuju tradicije svog a i drugih naroda.


S oprostenjem, a u uverenju da nisam slep kod ociju i gluv kod zdravih usiju, ovaj mi slavujev poj deluje kao prilicno preterivanje.
koksy koksy 18:27 13.07.2010

Re: Aplikacija

docsumann
Kako se stiče državljanstvo te idealne države?


Tako što postaneš Dragan Džajić ili npr. Omar Kuk (bivši tamnoputi košarkaš CZ)


Mada, mozes pokusati da se preurish i u Shinavatru.
predatortz predatortz 18:30 13.07.2010

Re: Aplikacija

Pre bih prošao kao Cane.
docsumann docsumann 18:34 13.07.2010

Re: Aplikacija

Mada, mozes pokusati da se preurish i u Shinavatru


Hell yeah

Milan Karagaća Milan Karagaća 19:51 13.07.2010

Re: Re...

S oprostenjem, a u uverenju da nisam slep kod ociju i gluv kod zdravih usiju, ovaj mi slavujev poj deluje kao prilicno preterivanje.

S oproštenjem, koje činjenice demantuju navedeno.?
koksy koksy 07:04 14.07.2010

Re: Re...

Milan Karagaća
S oprostenjem, a u uverenju da nisam slep kod ociju i gluv kod zdravih usiju, ovaj mi slavujev poj deluje kao prilicno preterivanje.

S oproštenjem, koje činjenice demantuju navedeno.?


Pa, na primer, uverenja sam da je na sceni ostra "istorijska" podela na "zelene" i "b(ij)ele" koja se ogleda u sukobu dve pravoslavne crkve, ostra je podela izmedju Crnogoraca (nanovo osv(ije)scenih ) i (crnogorskih) Srba, na sceni je revizija jezicke politike a i o reviziji istorije (u smislu osnovne zeleno-bele podele) dalo bi se stosta reci.
Ali ne obracaj paznju! Samo ti shibenzi!
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:07 14.07.2010

Re: Re...

koksy
Milan Karagaća
S oprostenjem, a u uverenju da nisam slep kod ociju i gluv kod zdravih usiju, ovaj mi slavujev poj deluje kao prilicno preterivanje.

S oproštenjem, koje činjenice demantuju navedeno.?


Pa, na primer, uverenja sam da je na sceni ostra "istorijska" podela na "zelene" i "b(ij)ele" koja se ogleda u sukobu dve pravoslavne crkve, ostra je podela izmedju Crnogoraca (nanovo osv(ije)scenih ) i (crnogorskih) Srba, na sceni je revizija jezicke politike a i o reviziji istorije (u smislu osnovne zeleno-bele podele) dalo bi se stosta reci.
Ali ne obracaj paznju! Samo ti shibenzi!

Vidiš u CG sve te razmirice ne utiču na stav zvanične države prema antifašističkoj borbi, za razliku od Srbije gde država nema jasan stav ni poziciju malo bi da bude četnička pa malo partizanska kad Rusi navale, pa malo antibrozovska pa malo nesvrstana, pa malo mnogo Vidovdanska a onda i strateškopartnrerska sa Turskom kojoj priznaje istorijsku ulogu.
Što se tiče jezika u CG to je njihova unutrašnja stvar i oni će to rešiti. Da se radi o varijanti srpskog jezika , radi, da je baš isti i nije, Uostalom ne govore isto ni u Šapcu i Pirotu. Problem je što neki politiziju jezik oko imena, a zapravo sve je maternji jezik. Ako ljudi hoće da se razumeju, razumeće se pa makar i preko prevodioca, a ako neće onda se ni dva rođena brata ne razumeju.
gedza.73 gedza.73 09:56 14.07.2010

Re: Re...

stav zvanične države prema antifašističkoj borbi, za razliku od Srbije gde država nema jasan stav ni poziciju malo bi da bude četnička pa malo partizanska kad Rusi navale, pa malo antibrozovska pa malo nesvrstana, pa malo mnogo Vidovdanska a onda i strateškopartnrerska sa Turskom kojoj priznaje istorijsku ulogu.

Da su partizani bili posle rata onakvi kakvi su bili u otpisanima onda se zemlja srbija ne bi stidela.
Posle svih ovih godina vidi se da su jedne diktatore i okupatore smenili drugi.
Ti moraš da shvatiš da je II sv.rat završen i da komunizam (srpski) više ne postoji. Niti će se vratiti. Oš'o.
Da su ti datumi, na koje se pozivaš, bili vredni oni bi opstali a ne nestali.
Meni su isti i oni sa titovom slikom i petokrakom i ona baba sa slobinom slikom.I oni bradati na ravnoj gori.
Šta li smo mi Bogu zgrešili da nam zapadnu takvi pacijenti nije mi jasno.
koksy koksy 10:33 14.07.2010

Re: Re...

Vidiš u CG sve te razmirice ne utiču na stav zvanične države prema antifašističkoj borbi,

Nakon pojanja o svekolikom skladu, a nakon sto sam na tvoj zahtev napabircio primercice kojima pokazujem da bas i nije sve tako idilicno,sada se prica svodi samo na "stav drzave prema antifasistickoj borbi". Ali, ne mari: mozemo i o tome.
Ja ne poznajem dobro karakter cetnistva u Crnoj Gori. Ali, bar sto se tice Srbije , ja nisam sklon crno-belom tretmanu ni partizanskog ni cetnickog pokreta. I da oba ta pokreta i nisu bila jednobojna pokazuju, izmedju ostalog, i neke od fotografija koje su (i) ovde prikazane. Relativizacija zlocina ili (suprotno) glorifikovanje uloga jedne ili druge strane uvek su - po meni - produkti ideoloskog slepila (delimicnog ili totalnog).
U tom smislu, meni je potpuno neshvatljiva potreba nekih ljudi da u 21.veku tako srcano i nekriticki brane istoriju ispeglanu komunistickim glacalom i aplaudiraju Jovu "bio sam Bog" Kapicicu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:25 14.07.2010

Re: Re...

Da su partizani bili posle rata onakvi kakvi su bili u otpisanima onda se zemlja srbija ne bi stidela.

Ovo ti je po principu u tuđem oku vidiš trun a u svome ne vidiš balvan.Vidiš većina su bili takvi ali nekima odgovara da vidi one druge i posebno one koji su se posle rata ponašali bahato.S druge strane. Istovremeno, četnicima se ističe kao najveći doprinos pobedi nad fašozmom to što nisu ubili američke pilote koji su pali na teritoriju koju su kontrolisali a to što se nisu borili protiv okupatora se prećutkuje.
Posle svih ovih godina vidi se da su jedne diktatore i okupatore smenili drugi.

Sramotno je izjednačavati nemačku okupacionu nacističku vlast i oslobođenje.
To oko diktature je vrlo diskutabilno, a najčeće tu kvalifikaciju koriste ljudi koji ni pojma nemaju šta je diktatura.Kod nas je inače vređanje deo političkog vokabulara pa evo i danas neke domaćinske opozicione stranke govore da je u Srbiji diktatura.A radi se o tome da bi oni hteli da dođu na vlast.
Ti moraš da shvatiš da je II sv.rat završen i da komunizam (srpski) više ne postoji. Niti će se vratiti. Oš'o.

Prvo ti shavti i rasčisti da govoriti o antifašizmu nije apsolutno veličanje komunizma, mada su svi komunisti bili antifašisti, atifašisti su bili i Englezi, Amerikanci pa im niko ne kaže da su komunisti. Niko ne kaže da oni kada se okupe u Normandiji prizivaju komuniste.
Ja sam burazeru, za razliku od mnogih ovde na blogu, sve mnogo ranije shvatio.Znam ja, što oni ne znaju, i da odavno nema ni Karađorđa ni Miloša ali to ne znači da ih treba izbaciti iz istorije.
Meni su isti i oni sa titovom slikom i petokrakom i ona baba sa slobinom slikom.I oni bradati na ravnoj gori.

Ipak ostavljaš utisak u svojim komentarima da su ti ovi treći bliži.
mikimedic mikimedic 11:36 14.07.2010

Re: Re...

a zapravo sve je maternji jezik


cujem odnekud da i aboridzini govore maternjim? da li to znaci da kad odem na tasmaniju ne treba mi prevodilac?
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:29 14.07.2010

Re: Re...

U tom smislu, meni je potpuno neshvatljiva potreba nekih ljudi da u 21.veku tako srcano i nekriticki brane istoriju ispeglanu komunistickim glacalom i aplaudiraju Jovu "bio sam Bog" Kapicicu.

Vidite, u 21.veku braniti četništvo je čak manje logično i inteligentno kao recimo odlazak u četnike 1945.godine.Dakle, osim zaslepljenosti nema drugog ni argumenta ni opravdanja.
Nemojte imputirati aplaudiranje Kapičiću, nije lepo.
vludvig vludvig 14:39 14.07.2010

Re: Re...

Četništvo je odvratno.
Kada sam slušao Kapičića kod Jugoslava Ćosića nisam mogao da se otmem utisku da je on čovek bez imalo samokritičnosti, da je slepo i potpuno samouvereno učestvovao i u nekim ružnim projektima tadašnjeg tvrdog komunizma. Fascinira me da danas, što kažete u 21. veku, taj starac ne pokazuje ni trunku sumnje u svoje delovanje i delovanje tadašnje vlasti.
gorran2 gorran2 19:04 13.07.2010

НАРОДУ ЦРНЕ ГОРЕ И БОКЕ





"БРАЋО ЦРНОГОРЦИ!

13. јула 1941. црногорски народ је први међу поробљеним народима, у позадини окупаторских армија, у њедрима фашистичке "нове Европе", запалио буктињу свенардног оружаног устанка против фашистичких поробљивача и стао раме уз раме братске Русије, раме уз раме великих савезника, у џиновској борби против заклетих непријатеља свега човјечанства - њемачких и италијанских фашистичких империјалиста. Јулски устанак и жртве дате у њему високо су подигле част и име црногорског народа међу свим поробљеним народима који се боре против Хитлеровске тираније..."

(Из прогласа Земаљског антифашистичког вијећа Црне Горе и Боке, 15. новембра 1943.)
NNN NNN 21:01 13.07.2010

Re: НАРОДУ ЦРНЕ ГОРЕ И БОКЕ

13. јула 1941. црногорски народ је први међу поробљеним народима...
Srpski narod još prviji - dva meseca ranije
mayo1 mayo1 20:03 13.07.2010

Sjećanje

Za razliku od nekih drugih država nastalih raspadom SFRJ, u kojima je na delu potpuna revizuija istorije, ideološko nadgornjavanje, obračun sa prošlošću i samim sobom, raspirivanje novih svađa i podela uz “neutralno” posmatranje od strane države, u;enje nove istorije i vere kojom se unuci vaspitavaju da pljuju po svojim dedovima i pradedovima, Crna Gora je primer kako se dostojanstveno odnosi prema istoriji i kako se poštuju tradicije svog a i drugih naroda.


Čestitka Crnoj Gori i bravo za Crnogorce.




Ivo Josipović polaže vijenac na Šaranovu jamu - žrtvama ustaškog logora Jadovno

(26.06.2010.)
predatortz predatortz 20:06 13.07.2010

Re: Sjećanje



Hrvatski predsednik Ivo Josipović položio je venac na spomen obeležje pripadnicima oružanih formacija NDH iz Drugog svetskog rata, ustaša i domobrana, na Blajburškom polju u Austriji.


Hrvatski predsednici, izgleda, imaju čudne navike kad je u pitanju WWII
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:22 13.07.2010

Re: Sjećanje

Hrvatski predsednik Ivo Josipović položio je venac na spomen obeležje pripadnicima oružanih formacija NDH iz Drugog svetskog rata, ustaša i domobrana, na Blajburškom polju u Austriji.

Ovim je devalvirao ono prethodno. Ne može se imati isti odnos prema žrtvama u Jasenovcu i njhiovim dželatima.
Pa , bre, čak ni Mesić nije hteo da ide u Blajburg.
Čudi me šta bi Josipoviću, ko ga nagovori, da li politika toliko zahteva da se čovek odrekne svog integriteta, pa otac mu je bio partizan i prvoborac što ga nije pitao ako je živ ili pretpostaviop šta bi mu rekao.
vludvig vludvig 10:03 14.07.2010

Re: Sjećanje

Pa , bre, čak ni Mesić nije hteo da ide u Blajburg.


Zato je išao u Australiju da poseti prijatelje.
docsumann docsumann 20:08 13.07.2010

Vidim

da ovdje započinje još jedna maratonska i rovovska diskusija između dobro poznatih vječito sučeljenih strana.

Ima li boljeg datuma od 13. jula ? (retoričko pitanje)
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:25 13.07.2010

Re: Vidim

docsumann
da ovdje započinje još jedna maratonska i rovovska diskusija između dobro poznatih vječito sučeljenih strana.

Ima li boljeg datuma od 13. jula ? (retoričko pitanje)

Pa vidite i sami da neki jedva dočekaju da okrenu raspravu. Još čekam i one koji će osporavati i Berlinski kongres, pa nezavisnost CG....
predatortz predatortz 20:30 13.07.2010

Re: Vidim

Pa vidite i sami da neki jedva dočekaju da okrenu raspravu. Još čekam i one koji će osporavati i Berlinski kongres, pa nezavisnost CG....


Taj nisam. Kao što se iz mojih odgovora delimično naslućuje, imam ja korena tamo. Negirati crnogorski patriotizam je stvar lošeg ukusa... Nezavisnost CG mi nije prijala, priznajem. Ipak, u ovim nesretnim rasulima i raspadima, prepustimo odluku njenim građanima. Polako se navikavam da na Sitnici vadim ličnu kartu.

Samo ne bih vezao 13.jul 1878. sa 13.julom 1941. Svaki otpor okupatoru je za poštovati, pa i 13.jul 1941. Samo, ono u šta se to posle izrodilo ne mogu da poštujem.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:38 13.07.2010

Re: Vidim

Samo ne bih vezao 13.jul 1878. sa 13.julom 1941. Svaki otpor okupatoru je za poštovati, pa i 13.jul 1941. Samo, ono u šta se to posle izrodilo ne mogu da poštujem.

E vidite, tu se slažemo.
Nadam se da ćete se i Vi složiti da zbog onoga što se dešavalo posle rata pa i sada treba zaboraviti ili pljuvati i po onima koji su izginuli boreći se za slobodu i ne dočekavši je.
predatortz predatortz 20:42 13.07.2010

Re: Vidim

Nadam se da ćete se i Vi složiti da zbog onoga što se dešavalo posle rata pa i sada treba zaboraviti ili pljuvati i po onima koji su izginuli boreći se za slobodu i ne dočekavši je.



Proširiću priču. Pošto sam i sam bio učesnik rata u BiH, često se pitam šta bi nam sad rekli oni koji su poginuli 92., 93., 94... Da kojim čudom ustanu iz groba. Svi mi iz rata izađemo razočarani. Malo ko bi se borio za ovo što danas svi imamo.
docsumann docsumann 20:56 13.07.2010

Re: Vidim

Proširiću priču. Pošto sam i sam bio učesnik rata u BiH, često se pitam šta bi nam sad rekli oni koji su poginuli 92., 93., 94... Da kojim čudom ustanu iz groba. Svi mi iz rata izađemo razočarani. Malo ko bi se borio za ovo što danas svi imamo.


Surovo tačno !
antioksidant antioksidant 21:34 13.07.2010

Re: Vidim

Ima li boljeg datuma od 13. jula ?


nema
ziveli
volim i ja vas
vidimo se na jesen
docsumann docsumann 00:07 14.07.2010

Re: Vidim

nema
ziveli
volim i ja vas
vidimo se na jesen


o, trinestolujka

uzdravlje
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:08 14.07.2010

Re: Vidim

Svi mi iz rata izađemo razočarani. Malo ko bi se borio za ovo što danas svi imamo.

Baš tako. Ali to nije razlog da za to optužujete one koji su poginuli tokom rata.Oni nisu krivi za ono što se danas ima ili nema.
Neki uporno upravo tako rade, optužuju sve partizane i NOB pa i one koji su izginuli zato što im se ne sviđa što posle rata nije baš sve bilo po njihovoj volji ili što su neki radili neprihvatljive stvari.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:11 14.07.2010

Re: Vidim

trinestolujka

lujka ili julka?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana