Politika

Krsenje ljudskih prava kao argument za nezavisnost Kosova

Virtuelni Vasilije RSS / 15.07.2010. u 09:51
Dok se ocekuje odluka medjunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova osvrnuo bih se na glavni argument druge strane. 

Da ne bude zabune i ja se, kao obican gradjanin i pravni laik, slazem sa argumentacijom srpske strane. I sa tim da "krsenje ljudskih prava" nikako ne bi moglo da bude izvan i iznad svih drugih normi medjunarodnog prava. Izmedju ostalog i zato sto se radi o oblasti koja se moze tumaciti na vrlo razlicite nacine i, jos gore, vrlo lako zloupotrebljavati u politicke svrhe.  Sto cu pokazati i na ovom konretnom slucaju...

Pored odbrane svojih stavova mislim da je srpska strana, bar po onome sto sam ja imao prilike da procitam, morala neuporedivo vise da se posveti pobijanju tog glavnog argumenta suprotne strane. I da ce taj aspekat biti jos mnogo bitniji u nastavku politicke/pravne borbe za pravednije resenje kosovskog problema (ako tog nastavka bude bilo).
 
Dva su elementa bitna kad se govori o pobijanju tog argumenta. Prvi se odnosi na suvise jednostrano prikazivanje i optuzivanje samo jedne strane - srpske za sve prekrsaje ljudskih prava koji su se desavali na Kosovu pre i za vreme "humanitarnog bombardovanja". Tacno je da je Miloseviceva vlast krsila neka ljudska prava Albanaca na Kosovu i da je, u nastojanju da spreci secesiju, u mnogim situacijama koristila silu vise nego sto je to u skladu sa medjunardnim normama. Ali postoje nepobitni dokazi da je i druga strana koristila teroristicke metode u svojoj borbi a i da je NATO vise puta prekrsio pomenute norme ...

Ono glavno sto sam hteo da istaknem ovim tekstom ustvari pocinje sa potpisivanjem kumanovskog sporazuma i povlacenjem JNA sa Kosova. Od tog momenta pocinju da se desvaju najdrasticniji prekrsaji ljudskih prava koje smo imali prilike da vidimo na prostorima ex-Yu u zadnjim decenijama. Kao prvo, za razliku od ranijih slucajeva do kojih je dolazilo u neregularnim ratnim uslovima oruzanih sukoba i gradjanskog rata (razlicitog intenziteta), sada imamo prekrasje ljudskih prava u POTPUNOM MIRU. Dok smo ranije imali etnicka ciscenja uperena protiv jedne etnicke grupe, sada imamo etnicko ciscenje svih drugih nacija - NEALBANACA. I, procentualno gledano, ovo je stoprocentno etnicko ciscenje: prakticno svi nealbanci su proterani sa onih prostora gde je nova albanska vlast imala kontrolu. I to etnicko ciscenje je ucinjeno trajnim - najveci deo proteranih ljudi se nikad nije vratio. A jedan deo onih koji su se vratili bili su stalno izlozeni raznim pretnjama, provalama nasilja i izlozeni permanentnom prekrsaju jednog od najosnovnijih ljudskih prava - pravu na slobodu kretanja...

Ako se prekrsaji ljudskih prava posmatraju kao bitan faktor u odlucivanju o nezavisnosti Kosova onda je nedvosmisleno jasno da je to jedan od glavnih argumenata PROTIV te nezavisnosti. Kosovo je vec vise od jedne decenije teritorija na kojoj se najdrasticnije krse mnoga ljudska prava i na kojoj je jedno od najvecih etnickih ciscenja posle drugog svetskog rata na tlu Evrope ucinjeno trajnim. Ako se prekrasaji ljudskih prava i mogu tumaciti na razlicite nacine ovde se radi o toliko ociglednim i drasticnim primerima da su sve dileme iskljucene. Priznati Kosovo kao nezvisnu drzavu u takvom (sadasnjem) stanju  je bruka celog civilizovanog sveta na pocetku 21. veka... 
 



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 10:04 15.07.2010

Mala amnezija

Kada se govori o kršenju ljudskih prava, zaboravlja se pomenuti terorizam i stvaranje paralelnih institucija koji je rezultirao nezgrapnim odgovorom države.
loader loader 10:33 15.07.2010

Odjek detonacije

Srpska strana je izgubila rat, taktički započet '87-'88, faktički odigran 1991-1999. I danas se, iz vana, celokupna pozicija Srbije (i Kosova) u mnogome tretira kroz tu po nas neugodnu i krajnje nepovoljnu činjenicu. Na nju se nadovezuju i faktor prirodnoh priraštaja (po nas takođe nepovoljan) i ko zna koje sve izvedene projekcije, o kojima se nesumnjivo razmatra na mnogim "punktovima odlučivanja" u okvirima međunarodne politike. Tu su ljudska prava na zarepku, kao i uvek. Na žalost. Ali je tako.

Naravno da treba govoriti o tome da je bruka civilizovanog sveta činjenica da se na Kosovu najdrastičnije krše ljudska prava, a ta teritorija je od strane jednog značajnog broja zemalja priznata kao nezavisna država. Mada, ja ova dva pojma ne bih tako usko vezivao jedan za drugi (ljudska prava - nezavisnost). Ljudska prava se ne smeju kršiti bez obzira na dodelu ili nedodelu nezavisnosti. Drugo, ta nezavisnost nije određena samo pitanjem da li se krše ljudska prava, već i drugim faktorima.

O moralu u međunarodnim razmerama smo govorili i tokom ratova na teritoriji bivše sfrj, i tokom bombardovanja 1999, i kasnijom primenom dvojakih aršina... To će malo koga pogoditi u srce. Kao što ni mi sami ne želimo da vidimo celinu 20-godišnjih dešavanja, već samo fragmente, pretežno birkajući samo one koji dokazuju da smo mi u pravu.

Mi danas, kao učesnici igre oko Kosova, ne baratamo nekakvim otvorenim i poštenim i tek podeljenim kartama, pa nam je manevarski prostor za igru širok. Ne. Igra je poodmakla. Mi se na Kosovu uglavnom bavimo posledicama.
eric_the_viking eric_the_viking 10:48 15.07.2010

Re: Odjek detonacije

а зашто мислиш да је "рат" започет баш те 87-88 ?
loader loader 11:01 15.07.2010

Re: Odjek detonacije

Tada se ovde odlučivalo hoćemo li modernizaciju društva, ili ćemo čuvati tekovine revolucije - zapravo interese crvene oligarhije, koja je zadržala preduzeća u svojim rukama sve do dan-danas, žestoko dobro prošla tokom ratova, preinačila se u patriote i postala klasa vernika od koje je teško danas ući u crkvu. Umesto da Slovenci predlažu nama da se zemlja demokratizuje, mi smo kao najveći u tadašnjoj državi (a gde tek kao najpametniji!) morali njima to da predložimo. Ovako, oni predložili nama, a mi rekli: "Avaj! Oni hoće da ruše titinu jugoslaviju"

U daljem procesu odbrane interesa ovdašnje crvene oligarhije i okrenutosti nadi da će u Rusiji opstati boljševička klika, mi smo svakim narednim danom, po malo, neosetno, povećavali dozu sukoba i klizili u sve očitiji, budući rat. Kad su počeli prvi okršaji, tada se stvar, kao popino prase istorije, više nije mogla vratiti unazad.

Kosovo je jedna od posledica te naše "opštedruštvene odluke" od pre 20-tak godina. U međuvremenu neki su nekima postali saveznici, na kraju se našavši na strani pobednika, a mi na strani koja je poražena. Ako se taj kontekst ne uzme u obzir, onda zaista deluje logočno da se popaljeno govori o belosvetskoj pravdi i nepravdi.

ivana23 ivana23 11:29 15.07.2010

Re: Odjek detonacije

loader

Da se slozim loader, ali sta cemo sa 1981.(tadasnjim uvodjenjem vanrednog stanja na Kosovu)?

I mnogim desavanjima tokom 19. i 20. veka...
loader loader 21:34 15.07.2010

Re: Odjek detonacije

U kom smislu "šta ćemo sa ..." ?
Ako mislite da vratimo točak istorije unazad, ja ne bih da se znojim. Ionako je vrućina :)
Ako mislite da nam je tada naneta nekakva nepravda, i ja donekle tako mislim. Ali, poenta je u jednom važnom istorijskom momentu (kraj osamdesetih) kad smo MI mogli da odlučimo na koliko lak ili težak način ćemo da preteremo narednih 10-20-30 godina, pa i da odredimo sudbinu narednih generacija. Prethodni period (1941-1986) praktično i nije bio u našim rukama. Bili smo okupirana zemlja. Ideološki okupirana, praktično vezana, međunarodno "spakovana" od strane drugih. Završetak 80-tih je bio prvi tračak nade da mi svojom voljom, nekakvim izborom, možemo da odlučimo kako ćemo. I, odlučili smo najgore.

wukadin wukadin 11:18 16.07.2010

Re: Odjek detonacije

Tada se ovde odlučivalo hoćemo li modernizaciju društva


Laffe, jesi li na drugom mestu a priori (jer su te tako naucili) ponavljao mantru o modernoj Jevropi. Motivisao te tip-fender (sto bi rekla Aj-Dzi) "izolaZija"...
Dakle, kad vec pricas o modernizaciji imaj u vidu da vidjeniji Ameri odavno (recimo pocetak 2005, sto jes odavno) rekose kako je ovo vek Azije. Sve ili skoro sve sto se dogodilo od onda im daje za pravo.
Naravno, u Srbiji vazda bilo vecih katolika od pape.
Danas biti moderan znaci saradjivati i uciti od Kineza. Pre svega. Rusija, Indija i Brazil takodje nisu na odmet.
Dakle - bez zaokreta za 180 stepeni, koji nikad nisu zdravi, no svakako bez glorifikovanja EU i pravdanja svacijih zahteva frazom "ako hocemo u Evropu".
Uostalom prva Evropa je bila u Srbiji - znas ono Lepenski vir, Vinca...

Ako pricas o onome sto je bilo pre 20 godina, donekle jesi u pravu, no istoriju smestaj u istorijski kontekst. A ne price o "crvenoj oligarhiji" a necemo se setiti da su samo pre dve godine uticali na formiranje "proevropske" vlade Cvetkovic - Dacek.
loader loader 18:53 16.07.2010

Re: Odjek detonacije

Šteta, ovoliki tekst... Kao 10 šuteva, a od toga jedna prečka i nekoliko durisanja lopte na ulicu :)

Konačno, ako vam je Dačić u savezu sa "patriotama", ili Dačić u savezu sa proeuropejcima nekakva veza sa temom i, što je još gore, argument da se pre 20 godina nije desilo ono što se desilo... onda dobro. Tu nema razgovora. A desilo se - da vas podsetim - da je crvena oligarhija ovu zemlju i ovaj narod krajem 80-tih uvela u dugotrajan sunovrat, koji se još godinama neće završiti. Svakoga dana, u tzv. običnom životu, naiđemo na neku od posledica. Ali, sve u svemu, ako tako razmišljate - dobro. Vaša je stvar kako ćete se zaigrati pred spavanje :) .. Jel mrmljate u snu onu o maršalu titu, ili o nekom od ruskih vođa :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:10 16.07.2010

Re: Odjek detonacije

ali sta cemo sa 1981.(tadasnjim uvodjenjem vanrednog stanja na Kosovu)

Ma, to je bilo zbog pasulja u studentskoj menzi, bar je tako tvrdio rahmetli Dolanc.
ime_korisnicko ime_korisnicko 10:34 15.07.2010

stop verbalnom i literarnom komforu!


Kosovo i Metohija.

wukadin wukadin 11:24 16.07.2010

Re: stop verbalnom i literarnom komforu!

Наравно, тако је исправније. Но може се рећи и само Косово. Онда треба подвући разлику између појма Косово, јер Косово је Србија. А оно њихово називати "Kosova", јер то је њихов назив, преузет из српског, као и именам огромне већине места на Косову и Метохији. Наводници зато што то није држава и не функционише као држава. То је НАТО творевина.
seceranac seceranac 10:51 15.07.2010

argument

ne bi da se upetljavam u pitanje kosova, ljudskih prava, itd vec mi za oko zapade nesto drugo :argument, tj. nedostatak istog

malopre procitah clanak u kome NJKV princ Carls napada i optuzuje "global warming" skeptike kako prodaju "pseudo science" i ugnjetavaju vlade:

"People have heard the climate sceptics and attempted to listen to the kind of pseudo science they are peddling," he said."

Kakav li on argument ima da napada i optuzuje "skeptike" one koji se pitaju da li je tacno ono sto neki pokusavaju da proture bez dokaza kao istinu? Pa zar pseudo science nije bas ono sto on prodaje bez ikakvog naucnog dokaza? Zar teret dokaza nije uvek i po pravilu na onima koji pokusavaju da nametnu novu teoriju a ne na onima koji sumnjaju u istu?

Svet se opet vecinski (nakon krace pauze u jednom delu) vratio u onu brutalnu fazu u kojoj je licemerje najveca vrlina.
Kada ovako stvari stoje u pravoj nauci, sta onda mozemo ocekivati od tog sveta kada su u pitanju virtuelne drustvene tvorevine poput nezavisnosti, ljudskih prava, terirorijalih integriteta, suvereniteta, demokratije ... koje ni uz najbolju volju niko ne moze uhvatiti ni za glavu ni za rep ...
jinks jinks 11:07 15.07.2010

...

Zbog cega istorija Kosova sa stanovista medjunacionalnih odnosa pocinje (iz ugla jedne strane ... albanske) u najvecoj meri sa vremenom Slob. Mil.

Vreme SM je jedna kratkotrajna epizoda, koja daleko od toga da moze da ilustruje odnos srpske strane prema tom problemu i polozaj srpskog naroda u tom problemu.

Devedesete su kulminacija politike koju je drzava stvorena 1945. imala prema polozaju srpskog naroda kako na Kosovu, tako na drugim teritorijama bivse drzave. Ta politika je sve probleme jednog naroda u velikoj meri stavljala u kos velikosrpske hegemonije i tako ga tretirala od samog pocetka pa sve do samog kraja.

A od kada su to arsini koje je postavila Kominterna '30.ih godina (i ko zna ko sve jos ne slican njoj), postali zvanicni arsini medjunarnodne politike.
loader loader 11:12 15.07.2010

Re: ...

arsini koje je postavila Kominterna '30.ih godina (i ko zna ko sve jos ne slican njoj),

To su stvari koje stoje.
Ali, to ne znači da je ionako lošu istorijsku inerciju trebalo, pride, od kraja 80-tih pretvoriti u opštenacionalno samoubistvo - a sve zarad odbrane crvene oligarhije koja je iskoristila sve načine da zadrži upravu nad preduzećima (i drugim tokovima novca), postavši u međuvremenu patriotsko-tajkunski kamen oko vrata ove ionako izmučene zemlje.
jinks jinks 11:42 15.07.2010

Re: ...

mozda je i ta oligarhija o kojoj pisete neka vresta lose istorijske inercije (od '45. na primer), i kao takva ne bi trebalo da se uzima kao ozbiljan argument za bilo kakve dalekosezne istorijske odluke od strane bilo koga
loader loader 00:03 17.07.2010

Re: ...

Ako se računa istorijska inercija, sve ima svoje "prethodnike" i "rodonačelnike", svaka ideološka varijanta, svaki proces. Ali, tada bismo prestali da govorimo o bilo kakvoj odgovornosti. Sve bi lepo bilo inercija i gotovo. Stoga, mislim da niste u pravu. Naročito što se u onom momentu (86-89) pridodao element nacionalizma, tradicije, nacionalnog buđenja, mitomanije... U procesu formiranja novog društvenog vrednosnog poretka učestvovali su maltene svi. Upravo tolika je i odgovornost. A kad pominjem crvenu oligarhiju, naglašavam je samo kao društveni element koji je sve vreme stajao u pozadini čitavog tog procesa, držeći se uz tokove novca (to mu je zajednički imenitelj svih ovih godina). Jedan deo populacionog mehanizma tu crvenu strukturu nije prepoznao, verujući da ona više nije crvena, a drugi je, upravo suprotno, intimno politički osećajući je kao i dalje crvenu - podržao, jer nije nipošto mogao da se odrekne ranijih shvatanja. Stvari su mnogo komplikovanije od "inercije '45".
Inner Party Inner Party 19:50 15.07.2010

Ono jeste da...

... narod koji moze sinhronizovanom akcijom da odglumi masovno monoetnicko trovanje - ne moze da izgubi rat protiv bahatih i nediscplinovanih naivcina kao sto smo mi...

wukadin wukadin 11:28 16.07.2010

Da se podsetimo

Nije slučajna ta ljuCkopravaška retorika, ona je usmerena da bi "Kosova" bila "jeidnstven slučaj". Drugim rečima, ono što mogu Amerika i Albanija, ne mogu Rusija i Osetija, recimo...
Pa evo nečeg o tome

Možda još nije taksativno navedeno zašto su Južna Osetija i Abhazija „posebniji“ slučaj od Kosova. Pa evo nekoliko naznaka:
1. Osetija i Abhazija su postojale pre kao države, Kosovo nije.
2. Južna Osetija i Abhazija su pripojene Gruziji voljom komunista (Staljina), sa Kosovom nije bilo tako.
3. dve nove kavkaske države funkcionišu kao samostalne već preko 15 godina, Kosovo je funkcionisalo samo kao protektorat UN.
4. Srbija je imala bar dve, parlamentarne, smene vlasti, Gruzija nijednu.
5. Sakašvili je diktator bar koliko je Milošević bio (zatvaranje medija, vanredno stanje, sumnje u regularnost izbora...), Srbija već deset godina ima demokratske vlasti.
thebee269 thebee269 16:17 16.07.2010

firma...

mozda je ovo beznacajno ali mislim da je to sustina stvari koje nam se dogadjaju a da mi nista iz toga ne naucimo kao narod, pa nam se sve ponavlja vekovima i sto je jos gore desava ce nam se i u buducnosti u to sam siguran jer mi ne ucimo , mi samo ponavljamo greske... elem,
u jednoj ovdasnjoj polu drustvenoj firmi jako maloj i u nekim merilima beznacajnoj, trebaju da se zaposle dve pomocne radnice, ali znate vec nece moci ako nisu iz demokratske stranke ili bar da to sve ide preko njih.Ne zaboravite ovo je 2010.g.
tako je bilo devedesetih sa SPS om, tako je bilo ranije sa komunistima , elem nismo se pomerili 70g. od pocetka.
ovo je samo sitan primer kako se kod nas vrednuju stvari, sta je vazno a sta ne.
a zamislite nas tek u vrednovanju desavanja na svetskom nivou, procene bitnih dogadjaja, olucivanja i opredeljivanja u bitnim istoriskim momentima i situacijama.
pa mi smo totali diletanti.
i jos se kao cudimo kako nam otese ovo ili ono i kako ima nepravde, boze moj kao mi smo male djokice pa tek sada saznadosmo kako svet funkcionise.
mnogo smo bre glupi, nazalost.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:15 16.07.2010

*

Tacno je da je Miloseviceva vlast krsila neka ljudska prava Albanaca na Kosovu

More, da se ne lažemo, kršena su dole ljudska prava od kralja Petra, preko Tiiite, Ranković im se krvi napio...samo što tada ljudska prava nisu bila trendi, al sad jesu, platićemo na ćupriji, ako nismo na mostu. A, to da i oni krše ljudska prava, to sporno nije, samo je pitanje da l smo to dokazivali i dokazali ili će rezultat biti posledica narodne - Kadija te tuži, kadija ti sudi.
seceranac seceranac 01:07 18.07.2010

Re: *

Jelica Greganović
Tacno je da je Miloseviceva vlast krsila neka ljudska prava Albanaca na Kosovu

More, da se ne lažemo, kršena su dole ljudska prava od kralja Petra, preko Tiiite, Ranković im se krvi napio...samo što tada ljudska prava nisu bila trendi, al sad jesu, platićemo na ćupriji, ako nismo na mostu. A, to da i oni krše ljudska prava, to sporno nije, samo je pitanje da l smo to dokazivali i dokazali ili će rezultat biti posledica narodne - Kadija te tuži, kadija ti sudi.



ako je tacna kao sto kazes ta prica o mostu i cupriji ja samo cekam da vidim kada pocne naplata mostarine "slobodnim i demokratskim" drzavama sveta za krsenja ljudskih prava u samo poslednjih 100 godina da ne pominjem onih 400 pre toga

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana