IT| Satira| Život

„Vreme password-a“

Srdjan Staletović RSS / 23.07.2010. u 11:31

Ljubaznošću prosvetnih radnika nazive dela Dobrice Ćosića upoznao sam veoma mlad. Predstavili su mi ga kao „pisca, romasijera i esejistu“ takođe i kao „partizana, političkog i nacionalnog teoretičara, političkog komesara partizanskog odreda“. Što je škola više odmicala sve su ga češče nazivali i „duhovnim ocem srpske nacije“ i „redonim članom Akademije“. Jednom smo, gluvareći na nastavi, na papiru sastavili tekst predloga za izradu Ćosićeve vizit-karte i na njemu nabrojali 26 titula koje je do tada nosio.

 

virus
virus

Pažljivom analizom sadržaja (inače svojstvenom deranima tinejdžerskog uzrasta) uočili smo da se uz njegovo ime nikada nije pominjala uobičajena titula za spisatelje te generacije – „vizionar“. Međutim zaslugom grupe mojih savremenika u bermudama predstavljam izvode iz nacrta Rezolucije o dodeli titule vizionara Dobrici Ćosiću u odnosu na razvoj naučno-tehnološke revolucije u Srbiji.

 

Slede neautorizovani odlomci iz delimično sačuvanog teksta Nacrta tinejdžerskih savremenika:

 

·        Dok je svetom narastala pomama za tehnološkim rešenjem u obliku metalnog ormara obavijenog kablovima nazvanom „computer“ u našim krajevima se o tome malo znalo. Akademski krugovi odbacivali su čak i pomisao da makar jednog socijalističkog radnog čoveka može u bilo čemu zameniti mašina, a pisac-vizionar Ćosić kao da je rekao „mi tako nećemo nikad’“ naslovom dela „Daleko je sunce“. Stavio je tačku na tadašnje kolaboracionističke misli o IBM-u, Comodore-u i inim proizvođačima.

 

·        Nekoliko godina kasnije, Srbiju osvaja svetska atrakcija traženja nebeskih objašnjenja za ljudske gluposti - u zemlju stiže horoskop. Ovo vreme poklapa se sa velikim astronomskim otkrićima dokaza o Srbima kao „nebeskom narodu“ te naučne ekspedicije opsedaju svemir da utvdre precizne podatke. Bivajući nosilac horoskopskog znaka jarca (čuvenog takmičara) Ćosić uviđa neophodnost da u narodu pronađe elemente začetaka informatičke tehnologije, te naziv njegovog dela „Koreni“ postavlja osnove budućeg kompjuterskog razvoja.

 

·        Tadašnji jugoslovenski tenk proizvodio se na više mesta u zemlji, a tender za proizvodnju domaćeg kompjutera izazvao je žestoke podele među uticajnim svetom. Vizionar Ćosić ne želi da informatičko društvo u zemlji zamre, delom „Deobe“ utvrđuje razlike u hardverskim kapacitetima republika-članica i otvara vrata softverskom rešenju.

 

·        Na dan kada prvi računar dobija svoje mesto u armiji radnog naroda i narodnosti (inače smešten u ćošak jedne velike banke, kod stola sa geštetnerom) vizionarski nastrojeni pisac svojim delom „Vreme smrti“ najavljuje konačni poraz civilizacije kakvu smo do tada znali.

 

·        Direktori sektora za razvoj ljudskih resursa Socijalističke federativne...sve češće su tih godina na konkursima za saradnice birali mlađe i zgodnije žene, posebno one koje su umele da barataju NSK (novim svetskim kompjuterom). Socijalna raslojavanja i nestajanje srednje klase koje je tada započelo, pisac-vizionar mudro smešta u naslov dela „Vreme zla“.

 

·        U godinama kada zemljom vladahu vidovnjaci, bingo-igre, lozovi, lutrije i kada su kompjuteri odlučivali o sretnim dobitnicima, nulama na inflatornim novčanicama i kada se čovek nije pitao ni šta će jesti (jer jela bilo nije) vizionarski naziv dela „Vreme vlasti“ potvrdio je da tehnologija vlada čovekom, a ne on njome.

 

·        Milioni duša koje lutaju Fejsbukom, moćni virusi koji otimaju kodove platnih kartica, tone poruka kojima afričke zemlje zovu na deobu dijamanata i blaga, orvelovski zapis o računaru koji određuje šta ćemo i kako ćemo, nostradamusovski scenario biranja oblika grudi iz baze podataka sisa po lekarskim ordinacijama, dominacija servera izbornih komisija i elektronskih baza podataka – vizionarski su opisane u nazivu Ćosićevog dela „Vreme zmija“.

 

Danas, kad počnete radni dan, u računar prvo morate da ukucate šifru. Da sprečite da vam maloletno dete napadne Mr. Internet takođe ubacite šifru, svoju kreditnu karticu štitite šifrom, mobilni telefon ima sopstvenu, kad plaćaš gorivo na pumpi ukucaš šifru...šifra za biblioteku, zdravstveni karton, aranžman za letovanje, izvod iz banke, ulaznice za utakmicu...

 

Gospodine Dobrice Ćosiću, mislite li da je sazrelo za „Vreme password-a“.

Atačmenti



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 11:48 23.07.2010

...

tone poruka kojima afričke zemlje zovu na deobu dijamanata i blaga


PS Prvi
libkonz libkonz 12:45 23.07.2010

Re: ...

tone poruka kojima afričke zemlje zovu na deobu dijamanata i blaga

koliko ih je samo naselo na ovu priču
NNN NNN 12:31 23.07.2010

mislite li

...da je sazrelo za „Vreme password-a“?

Single sign-on
zna Dobrica za jadac
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:03 23.07.2010

Vreme knjige

Gospodine Dobrice Ćosiću, mislite li da je sazrelo za „Vreme password-a“.

Koliko sam shvatio gospodin Ćosić se povukao iz javnog života. Poklanjajući "Medalju 65 godina pobede u Velikom otadžbinskom ratu od 1941. do 1945. godine" kojom ga je odlikovao predsednik Rusije, Vojnom muzeju izjavio je:

"U duši, ovim činom, završavam svoj javni život. Okončao sam književno delo, a istovremeno svoje književne zapise, ali nisu svi objavljeni", rekao je Ćosić i dodao da će "tri knjige objaviti moja porodica pošto ja odem, kako se to lepo kaže".

Zato osnovano sumnjam da će Ćosić odgovoriti na postavljeno pitanje autora posta.

Vreme knjige prolazi, zamenjuje ga Vreme Google-a i passworda-a, pa će Ćosić ostati upamćen samo po svojim političkim promašajima i eventualno naslovima knjiga.
Mnogi neće stići dalje od naziva njegovih knjiga, a iza tih naziva, itekakao, ima šta da se pročita.
kukusigameni kukusigameni 14:41 23.07.2010

Re: Vreme knjige

a iza tih naziva, itekakao, ima šta da se pročita.


Ima, ima. Dugacke su mu knjige.
otvorenota otvorenota 14:58 23.07.2010

Eh, te šifre

Danas, kad počnete radni dan, u računar prvo morate da ukucate šifru. Da sprečite da vam maloletno dete napadne Mr. Internet takođe ubacite šifru, svoju kreditnu karticu štitite šifrom, mobilni telefon ima sopstvenu, kad plaćaš gorivo na pumpi ukucaš šifru...šifra za biblioteku, zdravstveni karton, aranžman za letovanje, izvod iz banke, ulaznice za utakmicu...



Otvorila sam folder u svom kompjuteru u kojem držim sve svoje šifre, naravno sa specijalnom šifrom na samom folderu
Definitivno, Vreme password-a
alselone alselone 15:59 23.07.2010

Ovo treba da bude smesno?

bocvena bocvena 19:20 23.07.2010

Re: Ovo treba da bude smesno?

Ih, bre, Alselone, što si ti neka nadžak baba:)
(bar nisi blogobaba kao ja)

Baš je smešno.
alselone alselone 21:36 23.07.2010

Re: Ovo treba da bude smesno?

blogobaba



bocvena bocvena 01:49 24.07.2010

Re: Ovo treba da bude smesno?


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana