Hobi| Putovanja| Sport| Život| Životni stil

Kameno More

srdjan.pajic RSS / 24.07.2010. u 17:45

SRK_2317.JPG

 

Na put ka "moru" smo krenuli kasno popodne. Zadimljenu beogradsku policijsku stanicu u kojoj se čekalo na pasoš, zamenila je zaptivena Lada Niva, teško natovarena speleološkom i kamperskom opremom, gomilom hrane i četiri vesela pećinara. Zbijeni na samo 3 sedišta, za narednih desetak dana smo prevalili skoro 1500 kilometara, od kojih otprilike trećinu po retko posećivanom kamenjaru u zaledju Bokokotorskog zaliva, izmedu Grahova i Risna, tražeći jame i pećine. 

 

SRK_2587.JPG

 

Kao i uvek, da bi izbegli uobičajenu smor-vožnju do mora, odabrali smo manje turističku rutu, vodjeni interesovanjem za neobična mesta i redje posećivane prirodne lepote kojima obe naše zemlje obiluju. Overivši jedan od boljih kamiondžijskih restorana na Ibarskoj magistrali, pozdravili smo se sa njom nešto pre Užica. Uz pomoć odlične GPS mape ovog područja, i Ladinog pogona na četiri točka, prešli smo preko Zlatibora držeći se zaraslih šumarskih puteve, koji vrludaju podno Čigota. Svratili smo u selo Sirogojno i obišli vrlo lep muzej na otvorenom, koji se sastojao od velikog broja modela starih srpskih kuća prekrivenih krovovima od škriljca, i kompletne prateće opreme za obavljanje starih i zaboravljenih zanata. Vešto smo zaobišli grozno pošabanjenu turističku zamku zvanu "Zlatibor", što bi svakom preporučili da uradi.

 

SRK_2019.JPG 

 

SRK_2874.JPG 

 

Rakidzinica.jpg

 

U potpunom miru i tišini kampovali smo na livadici ispred uklete Tošine banje. Nadrealnu tvorevinu je poslednjih četvrt veka svog života pokušao da podigne čudesni starac Toša Lazović. Zgrada, koja pomalo podseća na Danvers State Insane Asylum, sa ogrominim betonskm flašama koje se uzdižu na krovovima, je nazalost ostala nedovršena. Kao i pansion, bazeni sa termalnom vodom, mostovi nad veštačkim slapovima i još trista nekih čuda koje je Toša imao u svojoj viziji zabačenog lečilišta ugnježdenog u veoma lepoj dolini, koju preseca rečica sa lekovitom vodom. Do banje je izgradio i oko kilomatar puta, koji je danas potpuno propao i zaboravljen zarastao u zlatiborskoj prašumi. Mesto je toliko retko posećivano, da je ostalo vrlo čisto i zgodno za podizanje šatora, barem onima koji do njega znaju da dodju, pošto putokaza odavno više nema.

 

TosinaBanja.jpg

 

Idućeg dana smo šacnuli komercijalnu Stopića pećinu i na kraju se prošetali duž fenomenalnih  vodopada Gostilje, koje lokalna turistička organizacija, napokon shvativši šta ih hlebom hrani, drži u izvanredno uredjenom stanju. 

 

SRK_1977.JPG 

 

Da bi izbegli nepodnošljivu saobraćajnu gužvu u kanjonu Morače, nastalu zbog radova na putu zgodno otpočetih u sred turističke sezone, iskusno smo se preko Nove Varoši i Prijepolja prebacili u Crnu goru i zavrnuli odmah na zapad, ka Pljevlji. Pri tome smo bili gotovo jedino vozilo na putu i sanjivi carinici na obe strane granice su nas pomalo u čudu gledali, ne pitajući ništa. Plaćena ekološka taksa će, nadamo se, biti utrošena na uklanjanje ogromne zapaljene deponije smeća na prilazu u ovaj, i inače teško zagadjeni, rudarski gradić na obodu površinskog kopa. 

 

Potom smo preprečili preko Djurdjevića Tare, Durmitora, Šavnika i Nikšića, pa se starim putem preko Vilusa i Grahova spustili u Risan i konačno dobacili do Kotora, u bazu smeštenu u našoj kući na moru.  

 

CG-KM%20%2881%29.jpg 

 

Ceo ovaj put je veoma interesantan za vožnju, jer prikazuje jednu malo drugačiju Crnu Goru, dosta različitu od one koju mi, paradajz-turisti iz Srbije obično imamo prilike da vidimo. To je takva jedna veličanstvena vukojebina, sa prelepom prirodom koja varira od gusto pošumljenih planina tipičnih recimo za istočnu Bosnu, pa do golog primorskog krša, proizvoda hroničnog nedostatka sveže vode. Kilometri lošeg puta su isečeni kroz surov krševiti planinski pejzaž i povezuju zaboravljene varošice tipa Šavnika ili Vilusa, u kojima vreme stoji negde tamo u pedesetim godinama prošlog veka, kada ih je nesrećnim spletom okolnosti zaobišla socijalistička industrijalizacija.

 

Staga ne treba da vas iznenade krave bez čobana, koje na svakoj drugoj krivini blokiraju put, ili konjanici bez glave, koji u mrkloj noći umeju da prokaskaju pored vas, ako ste stali pored puta da se malo odmorite.  

 

IMG_0380.JPG

 

Od impresije teške zabiti i sveopšte jedne zapuštenosti, odvojiće vas nacionalni parkovi Durmitor i Tara. U razvoj je očigledno uloženo dosta novca, i ova mesta sada privlače značajan broj turista kojima čvarenje na krcatim plažama Budve ili Bečića ne pričinjava zadovoljstvo. Nažalost, u Žabljaku, koji predstavlja kapiju durmitorskog masiva, već se oseća slična stvar kao na našem Zlatiboru. Tzv. "privatno preduzetništvo" se otelo kontroli i sada Žabljak liči na budvansku rivijeru, ili centar Zlatibora, potpuno haotično razvijen, sa kafanama praktično u svakoj kući, iz kojih trešti crnogorska karaoke turbofolk muzika, i osim prilike za besomučno krkanje ne nudi gotovo nikakav sadržaj. Durmitor i reka Tara zaslužuju poseban blog i posvetićemo im više pažnje nekom drugom prilikom.

 

CG-KM%20%28143%29.jpg

 

Nekoliko mesta na ovom putu ćemo pominuti, jer će ih retki putnici, ako uopšte krenu ovuda, verovatno zaobići. Legendarni komandant Sava Kovačević, je 13. Jula 1941. artiljerijskim napadom na vojne instalacije italijanskog okupatora, u Grahovu otpočeo crnogorski ustanak protiv fašista.  Iznad ove njegove varošice podignut mu je spomenik sa koga se pruža izvanredan pogled na brda koja okružuju Grahovo i razbacane omanje zaravni, sa parčićima dragocene plodne zemlje na kojoj stanovnici gaje povrće.  

 

IMG_0360.JPG

 

A 6 kilometara pre Grahova, kraj puta koji vodi iz pravca Nikšića nalazi se uredjeno jezerce, ogradjeno betonskom ogradom.  U tom jezeru živi endemska vrsta amfibijskog daždevljanjaka - tritona (Triturus Vulgaris, ili na crnogorskom: mali mrmoljak), koji liči na nekakvu mešavinu žabe i guštera. Do nedavno ovo jezerce je bilo lako promašiti, a sada se tamo nalazi sasvim pristojan znak. Tritone je ovoga puta bilo dosta teško uočiti, za šta je moguć krivac baštensko crevo, diskretno spušteno u jezerce, koje vodi do obližnjeg polja krtole.

 

SRK_2077.JPG

 

Na istom ovom putu, posle Grahova, odvaja se teško uočljiv puteljak, koji kroz razbacana imanja izbija na stari austrougarski kameni put, koji krivudavo vodi na vrh brda Dvrsnik. Austrougarska imperija je u 19 veku na ovom brdu podigla moćno vojno utvrdjenje, čija je svrha bila da dalekometnom artiljerijskom vatrom iz topova velikog kalibra brani ulaz u Bokokotorski zaliv. Centralna tvrdjava okružena je sistemom pomoćnih utvrdjenja i bunkera, koji su pokrivali prilazni put. Podignut je i niz velikih kamenih rezervoara za vodu, bistjerni, tako da je u ono vreme, utvrdjenje bilo praktično neosvojivo.

 

SRK_2102.JPG 

 

Ovo su nažalost shvatili i vojni stratezi bivše JNA, i da bi sprečili eventualni padobranski desant potencijalnog neprijatelja, kojim bi se praktično izgubila kontrola nad Bokokotorskim zalivom, povukli su artiljerijska orudja i podigli u vazduh centralno utvrdjenje. Ipak, na ostacima glavne kupole uvrdjenja, ostalo je sasvim dovoljno materijala da se može, uz kaficu, izležavati na suncu i uživati u pogledu.

 

SRK_2096.JPG

 

Do utvrdjenja je iz pravca Risna malo teže doći, jer je put prilično zarastao u makiju i na nekim mestima je zastrašujuće eksponiran. Tako da je samo hladnokrvni Musketar, čvrsto vezan pojasom za svoju Ladu  ("da bolje oseća teren"), u stanju da mu pridje, u mrtvoj tišina nas ostalih saputnika.   

 

IMG_0351.JPG

 

U nastavku će biti reči o samom Kamenom moru i speleološkom delu akcije.

Više fotografija možete videti ovde.
 
Zahvaljujem se mojim saputnicima Simonidi, Jeleni i Musketaru na nekoliko fotografija koje sam pozajmio. 


Komentari (106)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vishnja92 vishnja92 18:05 24.07.2010

e pa pajicu

opet super blog, zasvrbeli me tabani :)

Nadrealnu tvorevinu je poslednjih četvrt veka svog života pokušao da podigne čudesni starac Toša Lazović.

ne znam da li si cuo za ovog lika, bio je lud na slican nacin.

(mozda cu blog sa pecinama da preskocim, nista se to meni ne svidja. te rupe)
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:03 24.07.2010

Re: e pa pajicu

vishnja92
opet super blog, zasvrbeli me tabani :)

Nadrealnu tvorevinu je poslednjih četvrt veka svog života pokušao da podigne čudesni starac Toša Lazović.

ne znam da li si cuo za ovog lika, bio je lud na slican nacin.

(mozda cu blog sa pecinama da preskocim, nista se to meni ne svidja. te rupe)


Ma samo ti Šnjo lupaj preporuke pa preskači do mile volje

vishnja92 vishnja92 19:16 24.07.2010

Re: e pa pajicu

pa izlupala sam vec, nego sta si mislio
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:38 24.07.2010

Re: e pa pajicu

vishnja92
opet super blog, zasvrbeli me tabani :)

Nadrealnu tvorevinu je poslednjih četvrt veka svog života pokušao da podigne čudesni starac Toša Lazović.

ne znam da li si cuo za ovog lika, bio je lud na slican nacin.

(mozda cu blog sa pecinama da preskocim, nista se to meni ne svidja. te rupe)


Potpuno iščašeno!
albicilla albicilla 14:55 29.07.2010

Re: e pa pajicu

ti bokca, to sam kameno more istrazivao, odozdo, naravno, kojih 5-10 god pre nego sto si prvi put navukao speleoloski pojas
krkar krkar 18:42 24.07.2010

Oprošteno ti je

Ma nek' si šaban - odlični su ti blogovi

Spremam se i ja za nekoliko dana vukojebinama do mora
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:10 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

krkar
Ma nek' si šaban - odlični su ti blogovi

Spremam se i ja za nekoliko dana vukojebinama do mora

krkar
Ma nek' si šaban - odlični su ti blogovi

Spremam se i ja za nekoliko dana vukojebinama do mora


Jesam, a imam i svoju jamu:

srdjan.pajic srdjan.pajic 19:14 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

srdjan.pajic
krkar
Ma nek' si šaban - odlični su ti blogovi

Spremam se i ja za nekoliko dana vukojebinama do mora

krkar
Ma nek' si šaban - odlični su ti blogovi

Spremam se i ja za nekoliko dana vukojebinama do mora


Jesam, a imam i svoju jamu:



Samo napred, Krksone, nemoj samo ko mi, da se uopšte ne okupaš! Znaš li gde ćeš? Ako mogu nešto da preporučim. Na primer, kanjon Pive. I da prodješ preko Hercegovine, ono recimo Gacko, Nevesinje, Bileća i kako se bre zove onaj grad iznad Dubrovnika, da Trebinje! Mislim, ako ideš na tu stranu.
krkar krkar 19:18 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

Samo napred, Krksone, nemoj samo ko mi, da se uopšte ne okupaš! Znaš li gde ćeš? Ako mogu nešto da preporučim. Na primer, kanjon Pive. I da prodješ preko Hercegovine, ono recimo Gacko, Nevesinje, Bileća i kako se bre zove onaj grad iznad Dubrovnika, da Trebinje! Mislim, ako ideš na tu stranu.


Prošle godine sam tuda poslednji put prošao. Ove godine su druge bosanskohercegovačke vukojebine na redu. Idem sam, neću se baktati fotografisanjem tako da neće bidne bloga
vishnja92 vishnja92 19:22 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

da prodješ preko Hercegovine, ono recimo Gacko, Nevesinje, Bileća i kako se bre zove onaj grad iznad Dubrovnika, da Trebinje!

e, meni je taj hercegovacki potez nesto najdepresivnije sto sam videla u bivsoj nam zemlji. ustvari, Deliblato je jos gore, ali ga je manje pa se prezivi nekako.

aj ti kroz Bosnu, nema da omane :)
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:40 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

vishnja92
da prodješ preko Hercegovine, ono recimo Gacko, Nevesinje, Bileća i kako se bre zove onaj grad iznad Dubrovnika, da Trebinje!

e, meni je taj hecegovacki potez nesto najdepresivnije sto sam videla u bivsoj nam zemlji. ustvari, Deliblato je jos gore, ali ga je manje pa se prezivi nekako.

aj ti kroz Bosnu, nema da omane :)


Ma nemaš bre pojma šta je lepota! Što depresivnije, to bolje.
krkar krkar 19:44 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

e, meni je taj hecegovacki potez nesto najdepresivnije sto sam videla u bivsoj nam zemlji. ustvari, Deliblato je jos gore, ali ga je manje pa se prezivi nekako.


Vidi se odmah ko je učio školu da diže goleme betonske nakaze
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:13 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

krkar
e, meni je taj hecegovacki potez nesto najdepresivnije sto sam videla u bivsoj nam zemlji. ustvari, Deliblato je jos gore, ali ga je manje pa se prezivi nekako.


Vidi se odmah ko je učio školu da diže goleme betonske nakaze


Nije ona učila školu, nego je išla u MG
vishnja92 vishnja92 20:33 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

pajicu...
krkar krkar 20:41 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

Nije ona učila školu, nego je išla u MG


Ti da ćutiš, od dve škole u ulici odabrao si baš pogrešnu!
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:48 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

krkar
Nije ona učila školu, nego je išla u MG


Ti da ćutiš, od dve škole u ulici odabrao si baš pogrešnu!


Zar i ti, sine Brute?
Au, ala ću slatko da banujem večeras ove zabalavljene MG-ovce. Samo da mi još Wu dodje, pa da vas sve kolektivno bacim na led .
vishnja92 vishnja92 20:51 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

Ti da ćutiš, od dve škole u ulici odabrao si baš pogrešnu!


pazi, kad se setis da u toj ulici postoji i pijaca i porodiliste i nekoliko kafana, shvatis da se pajic nije mnogo ni zeznuo. kakav je rasrafljen, ne smem ni da pomislim sta je sve moglo da bude.
krkar krkar 21:06 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

pazi, kad se setis da u toj ulici postoji i pijaca i porodiliste i nekoliko kafana, shvatis da se pajic nije mnogo ni zeznuo. kakav je rasrafljen, ne smem ni da pomislim sta je sve moglo da bude.


Ima i crkva, doduše ulaz nije iz ulice. Mogao je da postane i pojac.

Doduše, mož' da se pohvali da je išao u školu iz koje niko nikad ni jednu ribu kresnuo nije.

EDIT: Tijekom cjelokupne povijesti Pogrešne Škole U Ulici bila su 3 učenika sa kombinacijom hromozoma koja obično označava žensko. Nijednoj niko nikad nije tražio...
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:08 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

vishnja92
Ti da ćutiš, od dve škole u ulici odabrao si baš pogrešnu!


pazi, kad se setis da u toj ulici postoji i pijaca i porodiliste i nekoliko kafana, shvatis da se pajic nije mnogo ni zeznuo. kakav je rasrafljen, ne smem ni da pomislim sta je sve moglo da bude.




Kunem se, ako sam imao ikakva druga interesovanja osim banderaštva, onda je to bila ona Pedagoška akademija tamo kod Odeona.

Dobro ljudi, nemo' opet da počinjemo ovaj thread, neprofesionalno je da ja budem najveći troller na mom rodjenom blogu, ok?!
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:10 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

krkar
pazi, kad se setis da u toj ulici postoji i pijaca i porodiliste i nekoliko kafana, shvatis da se pajic nije mnogo ni zeznuo. kakav je rasrafljen, ne smem ni da pomislim sta je sve moglo da bude.


Ima i crkva, doduše ulaz nije iz ulice. Mogao je da postane i pojac.

Doduše, mož' da se pohvali da je išao u školu iz koje niko nikad ni jednu ribu kresnuo nije.


Pa šta da se radi kad nam je najbolja riba u razredu bila - razredna?!
vishnja92 vishnja92 21:13 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

Ima i crkva

da, previdela sam to.
srki, pajz vamo:



heheee :))

srdjan.pajic srdjan.pajic 21:32 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

vishnja92
da, previdela sam to.
srki, pajz vamo:



heheee :))



Au, sad kad nisam pao sa stolice, sve mi se prividja Bogoljub Karić .
mlekac mlekac 22:06 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

srdjan.pajic
krkar
Nije ona učila školu, nego je išla u MG


Ti da ćutiš, od dve škole u ulici odabrao si baš pogrešnu!


Zar i ti, sine Brute?
Au, ala ću slatko da banujem večeras ove zabalavljene MG-ovce. Samo da mi još Wu dodje, pa da vas sve kolektivno bacim na led .

Mene neces - meni je dete upisalo TVOJU skolu

A i ja sam isla u XIII, pa se ne brojim!
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:12 24.07.2010

Re: Oprošteno ti je

mlekac

Mene neces - meni je dete upisalo TVOJU skolu

A i ja sam isla u XIII, pa se ne brojim!


Ostaće normalno, ko ja. A ne ko ova Višnja...
bauer. bauer. 18:45 24.07.2010

...

Lepo, komšo, baš lepo. E, a kakav je to kamen škriljac? Nikako to da skontam. Znam da se ovde, u tvom kraju vadi nafta iz škriljaca (to se sećam još iz Dinastije). A pitam, jer se od njega prave ploče za bilijarske stolove (slate je prevedeno kao škriljac, u svim rečnicima koje sam našao). I to baš od njega, a ne od mermera ili granita, jer je lakši za obradu i porozan je pa, navodno, upija vlagu iz vazduha i čoja ostaje suvlja i brža. Živ nisam.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:08 24.07.2010

Re: ...

bauer.
Lepo, komšo, baš lepo. E, a kakav je to kamen škriljac? Nikako to da skontam. Znam da se ovde, u tvom kraju vadi nafta iz škriljaca (to se sećam još iz Dinastije). A pitam, jer se od njega prave ploče za bilijarske stolove (slate je prevedeno kao škriljac, u svim rečnicima koje sam našao). I to baš od njega, a ne od mermera ili granita, jer je lakši za obradu i porozan je pa, navodno, upija vlagu iz vazduha i čoja ostaje suvlja i brža. Živ nisam.


Ma ne kaže se slate, Komšo, nego shale, ako se ne varam (imaš na wikipediji).
Pa šta ja znam, taj "kamen" izgleda kao lisnato testo. Ne znam zašto se koristi kod nas kao gradjevinski materijal, prvi put sam to video, možda jer ga ima u izobilju, verovatno i traje a nije ni preterano težak, pa može na krov, mada mi nije jasno to sa upijanjem vlage i da li je to ok ili nije. Ali svejedno, meni izgleda sasvim cool.




bauer. bauer. 19:15 24.07.2010

Re: ...

Ma ne kaže se slate, Komšo, nego shale, ako se ne varam

Ma, ti si, Komšo, nešto pobrkao, čini mi se. Ako pričaš o krovovima onih kuća na slikama, gore, taj pokrivač se zove šindra a ne škriljac, mislim.

Ali, nema veze, nego, ako budeš brisao onaj tvoj dupli komentar o Šabanovoj jami, obriši drugi, jer sam ti na prvi dao preporuku
krkar krkar 19:15 24.07.2010

Re: ...

Ma ne kaže se slate, Komšo, nego shale, ako se ne varam (imaš na wikipediji).
Pa šta ja znam, taj "kamen" izgleda kao lisnato testo. Ne znam zašto se koristi kod nas kao gradjevinski materijal, prvi put sam to video, možda jer ga ima u izobilju, verovatno i traje a nije ni preterano težak, pa može na krov, mada mi nije jasno to sa upijanjem vlage i da li je to ok ili nije. Ali svejedno, meni izgleda sasvim cool.


Shale je zaista škriljac, a i njih ima više vrsta i sastava (ima i uljni škriljci iz kojih se vadi nafta itd).

Slate je kamena ploča koja se koristi u raznim krajevima sveta i u raznim kulturama za krovopokrivanje. Slate može ali ne mora da bude od shale - tamo gde su škriljci prisutni tamo se skidaju tanke ploče škriljca, ima mnogo frugih vrsta kamena slične strukture koje tvore ploče pa se one koriste na sličan način. Takvih ploča ima dosta u krečnjacima, sigurno ste se kupali na raznim mestima na Jadranu na velikim kamenim ravnim pločama.

Ploče se odvajaju pajserima, podkajluje se na jednom kraju i skida se cela ploča. Onda se seče ili kontrolisano lomi u večičinu pogodnu za manipulaciju, obično najviše 0,5 x 0,5 m.

Kod nas su takvim kamenim pločama pokrivene kuće a posebno objekti u kojima apsolutno dihtovanje nije primarno - staje, bačije itd - u dinarskom području.

Ono na Zlatiboru su krovovi od drvenih ploča, šindra.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:17 24.07.2010

Re: ...

bauer.
Ma ne kaže se slate, Komšo, nego shale, ako se ne varam

Ma, ti si, Komšo, nešto pobrkao, čini mi se. Ako pričaš o krovovima onih kuća na slikama, gore, taj pokrivač se zove šindra a ne škriljac, mislim.

Ali, nema veze, nego, ako budeš brisao onaj tvoj dupli komentar o Šabanovoj jami, obriši drugi, jer sam ti na prvi dao preporuku


Pa ne znam, tako mi je "reklo". Moguće je da sam u krivu, ček da čujem 2nd opinion, pa da promenim u tekstu, da se ne blamiram.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:19 24.07.2010

Re: ...

krkar
Ma ne kaže se slate, Komšo, nego shale, ako se ne varam (imaš na wikipediji).
Pa šta ja znam, taj "kamen" izgleda kao lisnato testo. Ne znam zašto se koristi kod nas kao gradjevinski materijal, prvi put sam to video, možda jer ga ima u izobilju, verovatno i traje a nije ni preterano težak, pa može na krov, mada mi nije jasno to sa upijanjem vlage i da li je to ok ili nije. Ali svejedno, meni izgleda sasvim cool.


Shale je zaista škriljac, a i njih ima više vrsta i sastava (ima i uljni škriljci iz kojih se vadi nafta itd).

Slate je kamena ploča koja se koristi u raznim krajevima sveta i u raznim kulturama za krovopokrivanje. Slate može ali ne mora da bude od shale - tamo gde su škriljci prisutni tamo se skidaju tanke ploče škriljca, ima mnogo frugih vrsta kamena slične strukture koje tvore ploče pa se one koriste na sličan način. Takvih ploča ima dosta u krečnjacima, sigurno ste se kupali na raznim mestima na Jadranu na velikim kamenim ravnim pločama.

Ploče se odvajaju pajserima, podkajluje se na jednom kraju i skida se cela ploča. Onda se seče ili kontrolisano lomi u večičinu pogodnu za manipulaciju, obično najviše 0,5 x 0,5 m.

Kod nas su takvim kamenim pločama pokrivene kuće a posebno objekti u kojima apsolutno dihtovanje nije primarno - staje, bačije itd - u dinarskom području.

Ono na Zlatiboru su krovovi od drvenih ploča, šindra.


Fala Krksone, ali ovi krovovi definitivno nisu od drvenih ploča, ispipao sam ih, kao i neke odvaljene parčiće pored. Definitivno kamen.
krkar krkar 19:19 24.07.2010

Re: ...

Moguće je da sam u krivu, ček da čujem 2nd opinion, pa da promenim u tekstu, da se ne blamiram.


Ne s... nego promeni!
bauer. bauer. 19:23 24.07.2010

Re: ...

Sve je to lepo, ali ja i dalje ne znam šta je to škriljac. A ravne stene po obalama Jadrana odlično poznajem. Di to može da bide škriljac? Izelo bi ih more. Sve.
krkar krkar 19:25 24.07.2010

Re: ...

Fala Krksone, ali ovi krovovi definitivno nisu od drvenih ploča, ispipao sam ih, kao i neke odvaljene parčiće pored. Definitivno kamen.


Ovo



je šindra, drvene ploče, iz aviona se vidi.

A šta si ti po vukojebinama pipao ... bolje da ne dođe do tvoje žene.

A ovo







su krovovi od kamenih ploča
krkar krkar 19:40 24.07.2010

Re: ...

Sve je to lepo, ali ja i dalje ne znam šta je to škriljac. A ravne stene po obalama Jadrana odlično poznajem. Di to može da bide škriljac? Izelo bi ih more. Sve.


Škriljac:

Shale

Iz ovoga bi trebalo da ti bude jasno. Imaš ih, recimo u Đerdapskoj klisuri







krov od ploča škriljca

bauer. bauer. 19:47 24.07.2010

Re: ...

Znači, kamen, brate. Pa tako kaži, a ne škriljac, shale, slate. Nekako, svi znamo za mermer i granit, a ovo je - kamen. I dalje mislim da su stene u Jadranu od granita.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:48 24.07.2010

Re: ...

krkar
Fala Krksone, ali ovi krovovi definitivno nisu od drvenih ploča, ispipao sam ih, kao i neke odvaljene parčiće pored. Definitivno kamen.


Ovo



je šindra, drvene ploče, iz aviona se vidi.

A šta si ti po vukojebinama pipao ... bolje da ne dođe do tvoje žene.



Aaaa, sad kapiram šta vas buni. Pazi, rekao sam da je ovo muzej, i kuce su iz raznih delova Srbije. Ova koju si okacio je zaista ta tvoja sindra, ali ova je definitivno kamen (skriljac)


krkar krkar 19:50 24.07.2010

Re: ...

I dalje mislim da su stene u Jadranu od granita.


Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Ima l' neki smajli da se besi???

Ono, jes' kamen al ja 'tedo' da objasnim...

A na Jadranu baš nema granita. Ni jedan jedini kubik.
mostarac mostarac 19:50 24.07.2010

Re: ...

bauer.
Znači, kamen, brate. Pa tako kaži, a ne škriljac, shale, slate. Nekako, svi znamo za mermer i granit, a ovo je - kamen. I dalje mislim da su stene u Jadranu od granita.

Nisam neki strucnjak, ali mermer i granit su takodje kamen.
Stene na Jadranu su uglavnom od krecnjaka.
krkar krkar 19:52 24.07.2010

Re: ...

Ova koju si okacio je zaista ta tvoja sindra, ali ova je definitivno kamen (skriljac)


Pajiću, ova koju sam "ja okačio" je ona koju si TI, bre, okačio. A ti si u stvari mislio na onu koju si video a nisi uopšte okačio. Pa je trebalo da mi oformimo komisiju koja će da skonta šta si ti mislio.

Ima pravo Višnja, baš si šaban!
bauer. bauer. 19:58 24.07.2010

Re: ...

E, Krki, jbte, ova tvoja objašnjavanja me podsećaju na one likove na Jadranu koji nisu imali čime da se pohvale, pa ubace oblutak sa plaže u speedo gaćerone i onda se puvaju okolo. Meni je samo krivo što se ploče za bilijarske stolove ne prave od mermera, nego od najobičnijeg kamena.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:58 24.07.2010

Re: ...

krkar


A šta si ti po vukojebinama pipao ... bolje da ne dođe do tvoje žene.


What happens in Vegas, stays in Vegas, jel' tako kažete vi pustinjaci, Komšo!?

Pazi, Krksone, pored Rebeke, ovo čita moja cela speleogrupa, uključujući i ove dve drugarice, nemoj da mi mnome plašiš ljudstvo, ko će posle da me vodi na teren?

A ti nemoj da slučajno nisi poneo taj fotoaparat, ima da te se odreknem preko bloga!

srdjan.pajic srdjan.pajic 20:00 24.07.2010

Re: ...

krkar
Ova koju si okacio je zaista ta tvoja sindra, ali ova je definitivno kamen (skriljac)



Ima pravo Višnja, baš si šaban!


Pazi, ovo je bilo nesporno, otpočetka
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:05 24.07.2010

Re: ...

krkar
Ova koju si okacio je zaista ta tvoja sindra, ali ova je definitivno kamen (skriljac)



E idem sad da razjebem tu tvoju šindru, samo gledaj!
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:09 24.07.2010

Re: ...

srdjan.pajic
krkar
Ova koju si okacio je zaista ta tvoja sindra, ali ova je definitivno kamen (skriljac)



E idem sad da razjebem tu tvoju šindru, samo gledaj!


Neka je, ostavio sam je u edukativne svrhe, eto. Znači, prva slika, krov je od škriljca, koji je kamen, a drugi je od šindre, koja je drvo.

krkar krkar 20:13 24.07.2010

Re: ...

A ti nemoj da slučajno nisi poneo taj fotoaparat, ima da te se odreknem preko bloga!


Samo ako uspem da ga popravim, ne pomera objektiv a unutra nešto krcka. Kad ga otvorim ima 2 varijante

a) ispalo nešto i ja to vratim na mesto
b) slomljeno i mošsebem
krkar krkar 20:15 24.07.2010

Re: ...

E, Krki, jbte, ova tvoja objašnjavanja me podsećaju na one likove na Jadranu koji nisu imali čime da se pohvale, pa ubace oblutak sa plaže u speedo gaćerone i onda se puvaju okolo. Meni je samo krivo što se ploče za bilijarske stolove ne prave od mermera, nego od najobičnijeg kamena.


Će proverimo od čega se prave, možda i ima i neki luksuzni stolovi sa nadgrobnim pločama.

BTW, kad već spomenuh, meni već mesecima ne izbija iz glave činjenica da je kamenorezački zanat u ex-Sefereji skoro izumro jer već godinama uvoze blanko nadgrobne ploče iz Kine!!! Niko cenom ne može da konkuriše.

Naši samo još slova urezuju
bauer. bauer. 20:21 24.07.2010

Re: ...

Niko cenom ne može da konkuriše.

Tako je, kad ovi u Crnu Goru šjede s' palčevima u guzici. A kamena imaju, kol'ko oćeš. Saraniće nas ti kinezi.
myredneckself myredneckself 20:25 24.07.2010

Re: ...

Stene na Jadranu su uglavnom od krecnjaka.

Što bi rekli na Jadranu, od vapnenca
a otapanjem vapnenca nastaju špilje i ponori, Srđane
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:26 24.07.2010

Re: ...

krkar
A ti nemoj da slučajno nisi poneo taj fotoaparat, ima da te se odreknem preko bloga!


Samo ako uspem da ga popravim, ne pomera objektiv a unutra nešto krcka. Kad ga otvorim ima 2 varijante

a) ispalo nešto i ja to vratim na mesto
b) slomljeno i mošsebem


Možeš, Krksone, da ga zaviješ u 5 evra i da ga ostaviš na ulici. To ti je nešto ušlo u navoj objektiva i to ume da sjebe onaj piezo motor koji pomera objektiv a koji ne voli prepreke dok to radi. Svaki će serviser u slast da ti to naplati, plus da ti, ako baš nemaš sreće (imaš neko Canonovo govance, na primer) promeni i optiku. Koji aparat imaš? Ako je jeftiniji od par stotina evra, ja bih prosto kupio novi.

EDIT: Meni je tako riknuo moj stari Coolpix 5000, pa sam se zajebao da ga popravljam...
vishnja92 vishnja92 20:32 24.07.2010

Re: ...

Znači, kamen, brate. Pa tako kaži, a ne škriljac, shale, slate. Nekako, svi znamo za mermer i granit, a ovo je - kamen.


jack, zvucis kao Nikoletina Bursac

Samo ako uspem da ga popravim, ne pomera objektiv a unutra nešto krcka.

pokvario se, jasta. vlasnik ima poremecen estetski dozivljaj i aparat krepao, tek tako.
krkar krkar 20:36 24.07.2010

Re: ...

Možeš, Krksone, da ga zaviješ u 5 evra i da ga ostaviš na ulici. To ti je nešto ušlo u navoj objektiva i to ume da sjebe onaj piezo motor koji pomera objektiv a koji ne voli prepreke dok to radi. Svaki će serviser u slast da ti to naplati, plus da ti, ako baš nemaš sreće (imaš neko Canonovo govance, na primer) promeni i optiku. Koji aparat imaš? Ako je jeftiniji od par stotina evra, ja bih prosto kupio novi.


Panasonic Lumix FZ-7 (ili tako nešto, Leica optika 12x, odlična). Pristojan za akanje okolo.

Prethodnik, FZ-5 potrajao je 2 godine dok se zajedno sa mnom nije okupao u moru. Eno ga negde, posle svog ispiranja i desalinizacije u destilovanoj vodi i dalje odbija da radi. Sad može da dođe korisno za neki rezervni deo???

Ako ga sutra ne popravim svakako moram da kupim novi
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:43 24.07.2010

Re: ...

krkar
Možeš, Krksone, da ga zaviješ u 5 evra i da ga ostaviš na ulici. To ti je nešto ušlo u navoj objektiva i to ume da sjebe onaj piezo motor koji pomera objektiv a koji ne voli prepreke dok to radi. Svaki će serviser u slast da ti to naplati, plus da ti, ako baš nemaš sreće (imaš neko Canonovo govance, na primer) promeni i optiku. Koji aparat imaš? Ako je jeftiniji od par stotina evra, ja bih prosto kupio novi.


Panasonic Lumix FZ-7 (ili tako nešto, Leica optika 12x, odlična). Pristojan za akanje okolo.

Prethodnik, FZ-5 potrajao je 2 godine dok se zajedno sa mnom nije okupao u moru. Eno ga negde, posle svog ispiranja i desalinizacije u destilovanoj vodi i dalje odbija da radi. Sad može da dođe korisno za neki rezervni deo???

Ako ga sutra ne popravim svakako moram da kupim novi


Ajde, ajde, opravljaj/kupuj, pa na teren nosi i slikaj, da te ne prozivamo ovde bespotrebno. I ne slušaj ovu Višnju, poznato je ona podjebavalo.
libkonz libkonz 21:20 24.07.2010

Re: ...

imaš neko Canonovo govance, na primer

Canon je najbolji, kakve su ovo dezinformacije! Jedva prežalih moj A75.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:25 24.07.2010

Re: ...

libkonz
imaš neko Canonovo govance, na primer

Canon je najbolji, kakve su ovo dezinformacije! Jedva prežalih moj A75.

Da nisi i ti možda išao u MG? Mis'im, kad već banujem
libkonz libkonz 21:30 24.07.2010

Re: ...

Da nisi i ti možda išao u MG? Mis'im, kad već banujem

ne u BG
libkonz libkonz 21:33 24.07.2010

Re: ...

nego, brojim dane do godišnjeg (8), a spremio sam aparat, pa ću slikam. na žalost, ni blizu egzotike poput tvoje. će vidite.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:46 24.07.2010

Re: ...

libkonz
nego, brojim dane do godišnjeg (8), a spremio sam aparat, pa ću slikam. na žalost, ni blizu egzotike poput tvoje. će vidite.


Samo kači Libe, mojne si lijenčina, ko ovaj Krkar, koji je očigledno štošta prošao, ali više voli ovde da dodje da kenja dal' je nešto škriljac il' je šindra, umesto da nam servira neki ultrablog o putovanju na prave egzotične lokacije, na kojima se krovovi prave ne od škriljca, nego od jakovog izmeta! I na kojima bi mu i robylad možda pozavideo!

Šta ti se desilo sa tim A75? Nadam se da ti ga nisu maznuli ili tako neka glupost, da ne mogu posle da te zajebavam.

libkonz libkonz 23:07 24.07.2010

Re: ...

Samo je ekran postao crn. Mogu samo da listam slike sa kartice. Pre pola sata pročitam na nekom našem forumu da je crkao neki "ccd imager čip" koji u ovlašćenom Canon servisu džabe menjaju
Ako sam dobro razumeo...
libkonz libkonz 23:11 24.07.2010

Re: ...

taj Krkar je meni od početka sumnjiv, da ti ja kažem. Samo, bolje da je lenština. Šta sad, nakači nam neku sumanutu egzotiku, a ko će posle da čita moj blog o (nek ostane tajna, za sad).
Nego, upravo sam napisao pljuvački blog o Guči i opet me mrzelo da ga pišem u Wordu i nestade. Idem ponovo, na brzinu.
Unfuckable Unfuckable 13:31 25.07.2010

Re: ...

nego, brojim dane do godišnjeg (8), a spremio sam aparat


bogami i ja sam spremio

nerod nerod 12:32 26.07.2010

Re: ...

Unfuckable
nego, brojim dane do godišnjeg (8), a spremio sam aparat


bogami i ja sam spremio


Hahaha, sjećam se reklame: "Uz pomoć VEPa, budućnost je lijepa!" A ja u pubertetu i kontam zar ovo nekome treba
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:46 24.07.2010

Dvrsnik

pazi kad pojma nisam imala da i tamo ima neka tvrdjava. kažeš da sve ovo ima u gps mapi a? ja nemam evropsku mapu na mom gps-u ali letos ću ubacim.

nego idem i ja na kameno more za jedno 2 nedelje, ali preko Lovćena i Cetinja. jbg kum je zakon i moram da slušam.

super ti blog Pajiću.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:52 24.07.2010

Re: Dvrsnik

njanja_de.manccini
pazi kad pojma nisam imala da i tamo ima neka tvrdjava. kažeš da sve ovo ima u gps mapi a? ja nemam evropsku mapu na mom gps-u ali letos ću ubacim.

nego idem i ja na kameno more za jedno 2 nedelje, ali preko Lovćena i Cetinja. jbg kum je zakon i moram da slušam.

super ti blog Pajiću.


E Njanjo, ček da se raspitam, nisu to neke zvanične (komercijalne) mape, nego ih je, kako sam skapirao, napravio-pretabao neki naš čovek, i okačio ih u public domain. Šibnuću ti link na PP kad ga pronadjem.

EDIT: Ima tamo tih tvrdjava još nekoliko. Čekaj nastavak.
krkar krkar 21:02 24.07.2010

Re: Dvrsnik

E Njanjo, ček da se raspitam, nisu to neke zvanične (komercijalne) mape, nego ih je, kako sam skapirao, napravio-pretabao neki naš čovek, i okačio ih u public domain. Šibnuću ti link na PP kad ga pronadjem.


šibni i meni
krkar krkar 21:04 24.07.2010

Re: Dvrsnik

nego idem i ja na kameno more za jedno 2 nedelje, ali preko Lovćena i Cetinja. jbg kum je zakon i moram da slušam.


Obavezno, ali neizostavno, zaustavljanje na pršutu, sir i rakiju Kod Pera na Bukovicu (tako se, baš tako, zove kafana).

Kad kreneš da se spuštaš prema Njegušima prva kafana. Sedneš u hlad košćele i uživaš.

Paz' da ne prepijete, do dole su 23 serpentine!
bauer. bauer. 21:06 24.07.2010

Re: Dvrsnik

ja nemam evropsku mapu na mom gps-u ali letos ću ubacim.

Oooooo? Značči, kupili smo GPS :))))))

E, A onaj put, Tjentište, Gacko, Bileća, Trebinje, Dubrovnik, smo prošli, ne zna se koliko puta. I od Trebinja na Ni'šić, DanilovGrad, PodGoricu, pa uBudvu. Ili na PeTrovačke strane, pa do Suto - mora. I jeli janjetine na Tjentištu. I opet ćemo, samo se ne zna kad!
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:07 24.07.2010

Re: Dvrsnik

Čekaj nastavak.

pa požuri ti ja krećem za desetak dana

što se tiče mapa - čekam tvoj pp. ništa bez tebe Pajiću. zahvaljujem
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:10 24.07.2010

Re: Dvrsnik

krkar
Obavezno, ali neizostavno, zaustavljanje na pršutu, sir i rakiju Kod Pera na Bukovicu (tako se, baš tako, zove kafana).

mislim da sam bila tamo, ali nisam sigurna. znaš ja kad god idem kod kuma moram na Lovćen i Cetinje. JBG!
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:12 24.07.2010

Re: Dvrsnik

krkar
E Njanjo, ček da se raspitam, nisu to neke zvanične (komercijalne) mape, nego ih je, kako sam skapirao, napravio-pretabao neki naš čovek, i okačio ih u public domain. Šibnuću ti link na PP kad ga pronadjem.


šibni i meni


Okidoki.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:19 24.07.2010

Re: Dvrsnik

bauer.
ja nemam evropsku mapu na mom gps-u ali letos ću ubacim.

Oooooo? Značči, kupili smo GPS :))))))

E, A onaj put, Tjentište, Gacko, Bileća, Trebinje, Dubrovnik, smo prošli, ne zna se koliko puta. I od Trebinja na Ni'šić, DanilovGrad, PodGoricu, pa uBudvu. Ili na PeTrovačke strane, pa do Suto - mora. I jeli janjetine na Tjentištu. I opet ćemo, samo se ne zna kad!


Tjah, evo ga jos jedan Jugosloven! U, mi smo tamo neke 97 ili 98 krenuli na Kameno more preko Višegrada, Goražda i Foče. Bolje da ne pričam kako smo ga zamalo najebali u ovom drugom, zbog naših, tada nepopularnih, BG tablica. Nije pomoglo ni to što mi je osnovna škola bila bratimljena sa onom iz Goražda.

srdjan.pajic srdjan.pajic 21:37 24.07.2010

Re: Dvrsnik

njanja_de.manccini
krkar
Obavezno, ali neizostavno, zaustavljanje na pršutu, sir i rakiju Kod Pera na Bukovicu (tako se, baš tako, zove kafana).

mislim da sam bila tamo, ali nisam sigurna. znaš ja kad god idem kod kuma moram na Lovćen i Cetinje. JBG!

bauer. bauer. 21:44 24.07.2010

Re: Dvrsnik

Nije pomoglo ni to što mi je osnovna škola bila bratimljena sa onom iz Goražda.

Jbte!!! I moja je bila!!!
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:50 24.07.2010

Re: Dvrsnik

bauer.
Nije pomoglo ni to što mi je osnovna škola bila bratimljena sa onom iz Goražda.

Jbte!!! I moja je bila!!!


Sine, nije ni čudo što je kod nas posle izbio pravi bratoubilački rat. A na šta je to Goražde ličilo posle rata, nije ni malo čudno da smo zamalo završili u Drini, sa sve kolima.
masovna_keva masovna_keva 00:54 25.07.2010

Re: Dvrsnik

Tjah, evo ga jos jedan Jugosloven! U, mi smo tamo neke 97 ili 98 krenuli na Kameno more preko Višegrada, Goražda i Foče. Bolje da ne pričam kako smo ga zamalo najebali u ovom drugom, zbog naših, tada nepopularnih, BG tablica. Nije pomoglo ni to što mi je osnovna škola bila bratimljena sa onom iz Goražda

Pa, kad si problematičan :))) Ja tim putem vozim svake godine i ništa, samo su me prve u Foči zaustavili zbog prekoračenja brzine i čak mi ni kaznu nisu naplatili, posle sam znala za jadac pa vozila tu deonicu skromnih i dozvoljenih 40km/h :)
Inače, celo veče bistrim mapu, kojim putem da vozim.Sa sitnom decom turitički obilazak nije moguć a ove godine ne vozim na Bosnu jer deca nemaju pasoše, te je moj itinerer sledeći : Beograd, Batočina (autoput), Kragujevac, Kraljevo, Novi Pazar, Rožaje, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Podgorica pa na more.Ovo preko Grahova je i dalje horor koliko vidim, tako da je Kanjon jedina opcija.
Odakle ti da su u Kanjonu radovi i zar ih nema kod Nove Varoši ? Ako su u Kanjonu radovi, ja jedino da vozim preko vode do slobode, pa da idem preko Tare i Žabljaka na Nikšić, pa na Podgoricu. To je nekad bio dobar put (Nikšić - Podgorica).
Jel znamo kakav je put Žabljak - Nikšić ?
Na šta liči put od Nove Varoši do Žabljaka ?
Da li rade Ibarsku do Nove Varoši ?
I samo da dodam, blog je super a samo lud čovek može da vozi na Grahovo :))))
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 00:57 25.07.2010

Re: Dvrsnik

I samo da dodam, blog je super a samo lud čovek može da vozi na Grahovo :))))

skroz se slažem : ))))))))))
topcat topcat 08:58 25.07.2010

Re: Dvrsnik

blog je super


Potpisujem.
masovna_keva masovna_keva 10:30 25.07.2010

Re: Dvrsnik

E, a Pajiću, sad čuh da ima neki novi put Nikšić-Risan. Da li znaš nešto o tome ?
srdjan.pajic srdjan.pajic 10:34 25.07.2010

Re: Dvrsnik

masovna_keva
Tjah, evo ga jos jedan Jugosloven! U, mi smo tamo neke 97 ili 98 krenuli na Kameno more preko Višegrada, Goražda i Foče. Bolje da ne pričam kako smo ga zamalo najebali u ovom drugom, zbog naših, tada nepopularnih, BG tablica. Nije pomoglo ni to što mi je osnovna škola bila bratimljena sa onom iz Goražda

Pa, kad si problematičan :))) Ja tim putem vozim svake godine i ništa, samo su me prve u Foči zaustavili zbog prekoračenja brzine i čak mi ni kaznu nisu naplatili, posle sam znala za jadac pa vozila tu deonicu skromnih i dozvoljenih 40km/h :)
Inače, celo veče bistrim mapu, kojim putem da vozim.Sa sitnom decom turitički obilazak nije moguć a ove godine ne vozim na Bosnu jer deca nemaju pasoše, te je moj itinerer sledeći : Beograd, Batočina (autoput), Kragujevac, Kraljevo, Novi Pazar, Rožaje, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Podgorica pa na more.Ovo preko Grahova je i dalje horor koliko vidim, tako da je Kanjon jedina opcija.
Odakle ti da su u Kanjonu radovi i zar ih nema kod Nove Varoši ? Ako su u Kanjonu radovi, ja jedino da vozim preko vode do slobode, pa da idem preko Tare i Žabljaka na Nikšić, pa na Podgoricu. To je nekad bio dobar put (Nikšić - Podgorica).
Jel znamo kakav je put Žabljak - Nikšić ?
Na šta liči put od Nove Varoši do Žabljaka ?
Da li rade Ibarsku do Nove Varoši ?
I samo da dodam, blog je super a samo lud čovek može da vozi na Grahovo :))))


Prvo mali Disclaimer. Nijedan od ovih puteva nije, ono, tipa autobanh-a kao taj kroz kanjon . Ali preterao bih ako bih rekao da ga ne preporucujem nikom sa malo slabijim zivcima ili malom decom u kolima. Stavise, smeo bih da se opkladim da je broj nezgoda (normalizovan na broj vozila) na ovom putu daleko manji, nego na tom kroz Moracu. Po meni, jedini pravi problem sa tim putem je sto ako vam nesto crkne na kolima, malo je teze naci neku asistenciju. Medjutim, gde god da ste, Durmitor, a posle i Niksic nisu tako daleko, a oni su opremljeni za pomoc, s obzirom na broj turista (Durmitor) koji tamo sad dolazi.

Od Zabljaka do Niksica je put sasvim ok, a taj deo posle do Podgorice ne znam, nisam tuda prosao odavno. A za dalje, iznenadila bi se, Kevo, jer su tamo oko Grahova izgradili sasvim solidan nov put (tacnije jos uvek ga grade na nekim delovima, ali ako prodjete tuda popodne, verovatno necete videti nikog osim par masina ostavljenih u prasini pored puta), tako da je i to sasvim ok. Eventualno mozete da naidjete na nekog sabana iz Niksica koji pokusava da probije zvucni zid, ali nista gore nego oko Morace, te budale treba samo pustiti da vas obidju, sto je sasvim trivijalna radnja na putu na kome osim vas, i budale, nema nikog.

Jedini stvarno zajeban deo je onaj stari put kojim se od sela Ledenice silazi do Risna (to izbija tamo kod onih rimskih mozaika u gradu), koji ne bih preporucio ako niste bas hladnokrvni vozac, a sasvim sigurno ne ako putujete sa decom. Ali tamo kod Grahova ima odvajanje, napravili su, i konacno povezali, nov put kojim se silazi dole do iza Herceg Novog, tacnije do Morinja. Imas ga, Kevo, na google maps-u (sa'cu da ti bacim link na PP). Ne brini, tamo izgleda nepovezan, ali zapravo je zavrsen i silazi skroz dole do mora i sasvim je dobar. Usput mozes i da svratis do Ćatovića Mlinova (valjda sam ubo ovaj padez?), tu u Morinju, imaju sasvim ok morsku klopu a i fino je mesto za kafanicu.

Za radove u kanjonu Morače su se, koliko sam cuo, pobrinuli Crnogorci, koji su ih u isto vreme kad i mi otpoceli. Video sam kasnije na TV-u u nekom kaficu kad smo stigli u Kotor da smo obisli neku strasnu guzvu koja se tamo napravila. U Srbiji su radovi bili samo dole oko Nove Varosi. Pre toga je Ibarska magistrala bila cista, sto smo videli doduse u povratku.
Mada ni taj deo koji rade oko Nove Varosi nije strasan, ako tuda prodjete kasnije popodne. Zeznuto je ako se u sred vrucine zaglavite u onoj prasincini (ja ne znam koje su budale koje rade taj put, a koji su umesto da zavrse kompletno deonicu po deonicu, prvo kompletno razjebali sto kilometara manjevise ok puta, a sad asfaltiraju po kilometar na dan. Sabani.
Da se ja nesto pitam, ja bih to sve prosao nocu.

Svejedno, ako ipak krenete uobicajenom trasom, mozes uvek da svratis sa decom do Biogradskog jezera, to je dole kod Kolasina. Sjajno mesto, prava prasuma, sad je nacionalni park (ulaz - 2 evra po coveku)
masovna_keva masovna_keva 15:53 25.07.2010

Re: Dvrsnik

Jedini stvarno zajeban deo je onaj stari put kojim se od sela Ledenice silazi do Risna (to izbija tamo kod onih rimskih mozaika u gradu), koji ne bih preporucio ako niste bas hladnokrvni vozac, a sasvim sigurno ne ako putujete sa decom. Ali tamo kod Grahova ima odvajanje, napravili su, i konacno povezali, nov put kojim se silazi dole do iza Herceg Novog, tacnije do Morinja. Imas ga, Kevo, na google maps-u (sa'cu da ti bacim link na PP). Ne brini, tamo izgleda nepovezan, ali zapravo je zavrsen i silazi skroz dole do mora i sasvim je dobar. Usput mozes i da svratis do Ćatovića Mlinova (valjda sam ubo ovaj padez?), tu u Morinju, imaju sasvim ok morsku klopu a i fino je mesto za kafanicu.

E,to što silazi do Risna je horor. A ovaj Morinjski nisam znala da je završen, hvala na informaciji,sa'cu da razmotrim tu varijantu. Izgleda da je to put kojim sada Nikšićani za sat vremena stižu do mora.I valjda taj put treba da se spoji sa onim koji od Trebinja, preko Vrbnja vodi u Herceg Novi odnosno Meljine.
Inace taj put, sto kažeš Ledenice-Risan, nekad je bio (u mladosti mojih roditelja) jedini put za more i ceo je bio tako loš pa se do mora putovalo 2 dana,tuda su išli i autobusi, pa kad naiđeš na isti, moraš da se vraćaš nazad dok ne naiđeš na proširenje gde možete da se mimoiđete. E to u bila vremena, a ne ova sad razmaženost :)
Ovo parče Nikšić - Podgorica je dobar, širok, prazan put, relativno nov.
Nisi ubo padež, kaže se Ćatovića Mlini a u padežu je "svratiš do Ćatovića Mlina" :)
Mislila sam ako idem na Novi Pazar da svakako noćimo u Kolašinu, nema šanse da mi ovi talibani sede u stoličicama 10 sati do mora :) Zaista bi najzgodnije bilo noću, ali ne vidim belu mačku noću a i kad bih stigla ujutru, ne bih znala za sebe od umora a talibani čili,orni,naspavani i u odličnoj kondiciji da maltretiraju roditelje :)))) A mužu ne dam da mi vozi decu, tako da je jedino izvodljivo danju :)
i da rezimiramo : ti si isao Nova Varoš, Prijepolje,Pljevlja,Žabljak,Šavnik,Nikšić, Vilusi, Grahovo,Han, Ledenice, Risan ?


srdjan.pajic srdjan.pajic 17:14 25.07.2010

Re: Dvrsnik

masovna_keva

Izgleda da je to put kojim sada Nikšićani za sat vremena stižu do mora.


E, upravo od tih Nikšićanina, koji silaze za sat vremena do mora, treba da se paziš!
Taj put od Ledenica je sada prakticno pust.

Vidiš, kod mene u kući Rebeka vozi sve trivijalne stvari, a mene budi samo kad zaveju snegovi u Ajdaho-u, ili stegnu teške oregonske magle (šibamo kolima svakog Božića do Sijetla i nazad, što je oko 19 sati vožnje, koju izdelimo u dva dana). Ni ona ne vidi noću bas najbolje, ali sam zato ja ko sova. I volim, jer mnogo je mirnije, mislim ako isključimo jelenove.

Rezime je korektan.
masovna_keva masovna_keva 19:51 25.07.2010

Re: Dvrsnik


Ok, sad mi je sve jasno, sutra cu jos da konsultujem AMS pa da smislim kuda cu. Mrzim onaj Kanjon.

Vidiš, kod mene u kući Rebeka vozi sve trivijalne stvari


Rebeka vozi sve TRIVIJALNE stvari...misiiiim Pajiću, stvarno ! :)
U našoj kući, ja vozim sve, da mi se muž ne zamara :)))))
mlekac mlekac 22:16 24.07.2010

Ja cu penzionerski

da sedim za ovim sokocalom i da uzivam u vasim putovanjima!

Provedite se i za mene!

Cekam nastavak.

EDIT:
Kakva ti je ono SANDZAMA na slikama????
srdjan.pajic srdjan.pajic 10:39 25.07.2010

Re: Ja cu penzionerski

mlekac
da sedim za ovim sokocalom i da uzivam u vasim putovanjima!

Provedite se i za mene!

Cekam nastavak.

EDIT:
Kakva ti je ono SANDZAMA na slikama????


Sta su ti to SANDZAME, guglam vec pola sata?
milisav68 milisav68 10:55 25.07.2010

Re: Ja cu penzionerski

srdjan.pajic
Sta su ti to SANDZAME, guglam vec pola sata?

Mislim da je mislila na pauka.

ps.blog je super.
mlekac mlekac 18:29 25.07.2010

Re: Ja cu penzionerski

srdjan.pajic
mlekac
da sedim za ovim sokocalom i da uzivam u vasim putovanjima!

Provedite se i za mene!

Cekam nastavak.

EDIT:
Kakva ti je ono SANDZAMA na slikama????


Sta su ti to SANDZAME, guglam vec pola sata?



Sandžama - avetinja,prikaza,cudoviste,nakaza,sablast...

Moras da Guglas sa dž.

http://vukajlija.com/sandzama
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:28 25.07.2010

Re: Ja cu penzionerski

mlekac
srdjan.pajic
mlekac
da sedim za ovim sokocalom i da uzivam u vasim putovanjima!

Provedite se i za mene!

Cekam nastavak.

EDIT:
Kakva ti je ono SANDZAMA na slikama????


Sta su ti to SANDZAME, guglam vec pola sata?



Sandžama - avetinja,prikaza,cudoviste,nakaza,sablast...

Moras da Guglas sa dž.

http://vukajlija.com/sandzama


Ma nisam provalio ni koji je jezik u pitanju, gde onda da stavim kvačice? Hvala puno mlekac, naučio sam još nešto novo i korisno, pored šindre, škriljca, dijabaznih rožnaca i feldspata.
srdjan.pajic srdjan.pajic 10:37 25.07.2010

Re: izvinjavam se na

Doctor Wu
uzurpaciji prostora, ali stvarno ima jako malo autora kod kojih zelim da ostavim komentar: ko je onom malom nabedjenom smoru dao pravo da brise komentare topcat?


E, nema frke za "uzurpaciju". Nisam u toku, Wu-e, ko je sta i gde brisao od topcat?

krkar krkar 10:58 25.07.2010

Re: izvinjavam se na

uzurpaciji prostora, ali stvarno ima jako malo autora kod kojih zelim da ostavim komentar: ko je onom malom nabedjenom smoru dao pravo da brise komentare topcat?



Ja sam jutros napisao ovo pa me obrisao i banovao:

...........

Predlažem da Blogouredništvo pošalje dopis Centru za socijalni rad Gradske opštine Vračar (ako nemate adresu i broj telefona evo izvol'te Vračar a evo i gradski centar) sa predlogom da preduzmu mere da dvanaestogodišnje dete, koje podleže specijalnom zakonom uređenom režimu staranja i vaspitanja, ne bude na webu u 5.03 ujutru.

Postoji osnovanja sumnja da roditelji odnosno zakonski staratelji ne vode računa o zdravstvenoj i socijalnoj dobrobiti preadolescentnog deteta čime se stiču uslovi za postojanje krivičnog dela iz čl. 62, 68 i 69 Porodičnog zakona kao i niza drugih zakonskih odredbi

zapostavljanja deteta

i to fizičkim zanemarivanjem, kroz neadekvatno zadovoljavanje potreba za odmor deteta,

te je potrebno preduzeti mere iz Čl. 263 i 264 Porodičnog zakona.

Nepreduzimanje zakonom predviđenih mera od strane Uredništva moglo bi imati elemente saučesništva u navedenom krivičnom delu odnosno prikrivanja krivičnog dela.
Doctor Wu Doctor Wu 10:59 25.07.2010

Re: ajde da pomognem

malom nabedjenom smoru

A koji se ne potpisuje sa Stosic...

Grupa gradjana (uz to dosta priglupih i ogranicenih) koja sebe naziva i ratko pocesta je jutros na svom blogu prebrisala par komentara blogerke topcat, pa samo reagujem. Mislio sam da je jedan Dragec Kovacevic dovoljan, kad ono...
srdjan.pajic srdjan.pajic 11:13 25.07.2010

Re: ajde da pomognem

Doctor Wu
malom nabedjenom smoru

A koji se ne potpisuje sa Stosic...

Grupa gradjana (uz to dosta priglupih i ogranicenih) koja sebe naziva i ratko pocesta je jutros na svom blogu prebrisala par komentara blogerke topcat, pa samo reagujem. Mislio sam da je jedan Dragec Kovacevic dovoljan, kad ono...


A, da, to je onaj klinac. Sta se lozis, ja mislim da ce topcat nekako preziveti.
QQ, mogu da zamislim sta bi bilo da ti je slucajno obrisao neki komentar od Zeljke Buturovic.
vishnja92 vishnja92 11:35 25.07.2010

Re: ajde da pomognem

Ja sam jutros napisao ovo pa me obrisao i banovao:

jeste, zivi sam svedok - u 6 bilo, u 8 vec nije. to brzopleto i brzo na obaracu bozemesacuvaj.



pajicu, gledaj sta cinim za tebe pa posle preti banovanjem ako imas srca:


srdjan.pajic srdjan.pajic 12:19 25.07.2010

Re: izvinjavam se na

krkar
uzurpaciji prostora, ali stvarno ima jako malo autora kod kojih zelim da ostavim komentar: ko je onom malom nabedjenom smoru dao pravo da brise komentare topcat?



Ja sam jutros napisao ovo pa me obrisao i banovao:

.


Au, surovo!
srdjan.pajic srdjan.pajic 12:21 25.07.2010

Re: ajde da pomognem

vishnja92
Ja sam jutros napisao ovo pa me obrisao i banovao:

jeste, zivi sam svedok - u 6 bilo, u 8 vec nije. to brzopleto i brzo na obaracu bozemesacuvaj.



pajicu, gledaj sta cinim za tebe pa posle preti banovanjem ako imas srca:




topcat topcat 12:25 25.07.2010

Re: ajde da pomognem

Sta se lozis, ja mislim da ce topcat nekako preziveti.

Topcat hoće, ali za ovakav blog ne garantiram.

Zavapih jutros "O, Komšije!"
Unfuckable Unfuckable 13:34 25.07.2010

Re: izvinjavam se na

Wu, pa ti si čist ejdžista

masovna_keva masovna_keva 15:56 25.07.2010

Re: izvinjavam se na

ko je onom malom nabedjenom smoru dao pravo da brise komentare topcat?


Pa, ko s decom spava popišan se budi, tako je vazda bilo :)
masovna_keva masovna_keva 15:59 25.07.2010

Re: izvinjavam se na

krkar
Predlažem da Blogouredništvo pošalje dopis Centru za socijalni rad Gradske opštine Vračar (ako nemate adresu i broj telefona evo izvol'te Vračar a evo i gradski centar) sa predlogom da preduzmu mere da dvanaestogodišnje dete, koje podleže specijalnom zakonom uređenom režimu staranja i vaspitanja, ne bude na webu u 5.03 ujutru.

Postoji osnovanja sumnja da roditelji odnosno zakonski staratelji ne vode računa o zdravstvenoj i socijalnoj dobrobiti preadolescentnog deteta čime se stiču uslovi za postojanje krivičnog dela iz čl. 62, 68 i 69 Porodičnog zakona kao i niza drugih zakonskih odredbi

zapostavljanja deteta

i to fizičkim zanemarivanjem, kroz neadekvatno zadovoljavanje potreba za odmor deteta,

te je potrebno preduzeti mere iz Čl. 263 i 264 Porodičnog zakona.

Nepreduzimanje zakonom predviđenih mera od strane Uredništva moglo bi imati elemente saučesništva u navedenom krivičnom delu odnosno prikrivanja krivičnog dela.

Krkara za predsednika !!!
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:23 25.07.2010

Re: ajde da pomognem

vishnja92
Ja sam jutros napisao ovo pa me obrisao i banovao:

jeste, zivi sam svedok - u 6 bilo, u 8 vec nije. to brzopleto i brzo na obaracu bozemesacuvaj.



pajicu, gledaj sta cinim za tebe pa posle preti banovanjem ako imas srca:





Aha, turilo me na naslovnu stranu! Vala sam i zasluzio, vidi samo koliko sam komentara napisao!
vishnja92 vishnja92 17:56 25.07.2010

Re: ajde da pomognem

pa turilo, nego sta ce

kazem ja da je super blog, a jos si uspeo i da ostanes u temi pored sve skriljac-sindra-mg-kamen-bilijar zbrke. vidi se da si rastao na neuredjenoj teritoriji, u divljim skolama i tako

a stigo ti i Wu :)
Doctor Wu Doctor Wu 18:17 25.07.2010

Re: ajde da pomognem

vidi se da si rastao na neuredjenoj teritoriji, u divljim skolama i tako

Dobro, strucna skola, generalno nepoznavanje geografije, ono magmatske, metamorfne, sedimentne stene, sve isto, da se ne ide u slozenije formacije poput fliseva ili dijabaznih roznaca; ali, pored Save Kovacevica i SFRJ u srcu, ostala je i ljubav, zelja za znanjem, sto je za svaku pohvalu.

I, dobro, makar se blog nije posvecivao Srxhanu Qusoviciju, . A mogao je.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana