Društvo

Podrška za državnu spoljnju politiku

Saša Radulović RSS / 25.07.2010. u 22:21

Sud je rekao da su deklaraciju doneli Đura i Pera. Iako su u trenutku donošenja deklaracije, Đura i Pera bili fizički u zgradi i sali skupštine Kosova, koja jeste Privremena institucija samouprave na Kosovu, oni su se potpisali kao Đura i Pera, tako da je sud našao da Privremena institucija samouprave na Kosovu nije donela nikakvu deklaraciju. I stoga deklaracija nije prekršila međunarodno pravo.

Sud se propisno obrukao. Njihovo objašenjenje je beskonačno komično. I tragično u isto vreme. Tragično po ceo svet. Jer separatizam i pokušaj njegovog gušenja predstavlja ogroman problem čovečanstva. Rezultat su nebrojani ljudski životi i tragedije sa obe strane. Ovaj problem traži pravni odgovor. Sud nije imao snage da se sa tim uhvati u koštac. Sakrio se u mišiju rupu.

Međutim to nije tema. Tema je: da li je to što je sud rekao loše po Srbiju? Ili možda nije baš najbolje za Đuru i Peru? Da nije Sud Kosovarima učinio medveđu uslugu?Jer kad budžite, obično se sapletete.

Sud je rekao da rezlocija 1244 predstavlja jedini pravni okvir za Kosovo. Da ovaj pravni okvir nije obaveza za Đuru i Peru. Ali jeste obaveza za Privremene instistucije samouprave. Kao UNMIK ili skupština Kosova. Ali jeste obaveza i za sve zemlje članice UN.

Posledično, sud je kazao, a da to nije kazao, da su sve zemlje koje su priznale Kosovo, prekršile Rezoluciju 1244 i time posledično prekršile međunarodno pravo.

Da bi postala država, prvo moda da bude sila. Sila se stiče silom, obično silom uz pomoć prijatelja, ili političkim procesom jačanja autonomije. Nova država formalno postaje država kada se druga država na čijoj se teritoriji nalazi složi sa tim. Tako je i Srbija postala država. Država na čijoj smo teritoriji bili se složila sa tim. To slaganje se najbolje postiže kada država izgubi rat. Nakon tog slaganja svih, nova država biva primljena u UN. A kada nema saglasnosti? Onda recimo savet bezbednosti može da donese rezoluciju kojom legalizuje stvaranje nove države. Recimo referendumom. A kada toga nema? Onda nova država u pokušaju pokušava da nagovori druge države da je priznaju. U pokušaju stvaranja svršenog čina. Neke prihvate iz ovih ili onih razloga. Time krše međunarodno pravo.

Srbija nije postavila loše pitanje. Prvo treba voditi računa o tome da ga Srbija nije ni postavljala. Srbija je našla formulaciju koja je dobila podršku Generalne skupštine UN. I pored protivljenja najjačih i najbogatijih zemalja. To je kolosalan uspeh naše diplomatije.

Na postavljeno pitanje postoji jedan jedini ispravan odgovor. Srbija nije mogla da pretpostavi da će se sud obrukati. Tako da argumentacija koja kaže da nismo trebali da postavljamo pitanje ako nismo bili sigurni u odgovor ne stoji. Ona važi za nekorumpirane sudove. Ako ste ikada bili u situaciji da se nosite sa korumpiranim sudom, jedina strategija je da postavite pitanje koje ima jedan odgovor i naterate sud da pokaže svoju korumpiranost. Jer mora da budži. A to se vidi.

Srbija je takođe postavila konstruktivu i krajnje inovativnu spoljnju politiku. Uspela je da ostane prijatelj Amerike, a u isto vreme da joj se direktno suprotstavi po pitanju koje je nacionalni interes naše zemlje i koji Amerika ugrožava. Isto i sa EU. To je kolosalan uspeh naše diplomatije.

Srbija je uspela da zaustavi talas priznanja, iako je protiv sebe imala najjače i najbogatije zemlje sveta. I to je kolosalan uspeh naše diplomatije.

Odnos Srbije i Hrvatske od izbora novog hrvatskog predsednika je najbolji dokaz konstruktivnosti srpske spoljne politike u regionu. Naš stav o korišćenju isključivo političkih i pravnih sredstava u borbi za teritorijalni integritet zemlje je izuzetno konstruktivan i doprinosi stabilnosti. Naši pozivi su iskreni pozivi na kompromisno rešenje. Mi nismo protiv kosovskih Albanaca i njihovih legitimnih interesa. Ali imamo i mi naše legitimne interese.

Jedino mesto gde je Srbija zakazala je unutrašnja politika na samom Kosovu, posebno ekonomska politika. Trošimo ogromne pare i sipamo ih u džepove raznih patriota lupeža. Ovo je verovatno u vezi sa tim da ni u ostatku Srbije, reforme, ekonomska politika, borba protiv korupcije, društveni interesI i tako to, nikako da počnu da rade u interesu građana.

Oni koji raspolažu sa parama za Kosovo imaju više veze sa opozicijom nego sa vlašću. "It's alive" Koštunica nema nameru da ode. Njegova unutrašnja i spoljnja politika su bili katastrofalni za Srbiju. Na našu veliku sreću, građani su to prepoznali. O njegovim drugovima na desnoj strani neću ni da govorim. Što se tiče LDP-a, njihova spoljna politika je neozbiljna i nikave veze nema sa državnim interesom. Oni ga i ne razumeju. Oni žive u make believe svetu u kome su svi dobri samo smo mi loši.

Ovu vladu kritikujem po pitanjima unutrašnje i ekonomske politike, po pitanjima nestručnosti, korumpiranosti ... Što se tiče spoljnje politike, tu imam samo reči podrške. Vlada na najbolji način predstavljaja moje interese kao građanina. To je moje mišljenje.

Sud se propisno obrukao. I usput se sapleo. Posredno je rekao:

Jedini razlog zašto deklaracija o nezavisnosti ne krši međunarodno pravo  je što su je doneli Đura i Pera.

Ali, da je deklaraciju donela skupština Kosova koja jeste Privremena institucija samouprave Kosova , ona bi kršila međunarodno pravo.

Ovo takođe znači da Ustav Kosova krši međunarodno pravo.

Sud je rekao i da je rezolucija 1244 ona koja jedina definiše pravni okvir za Kosovo. Ona je deo međunarodnog prava. A u rezoluciji 1244 piše nešto o teritorijalnom integritetu ... pa dok se ona ne promeni ...

 



Komentari (121)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Innana Innana 22:28 25.07.2010

1244

Sud je mnoge stvari elegantno zaobišao i komotno tumačio, pa je preskočio 1244 i suštinske odredbe 1244.

Kakav je stav većeg dela sveta uključujući i veliku petorku po pitanju 1244? Paradoksalno svi priznaju da ta rezolucija i dalje važi. Ali ako rezolucija važi otkud onda nezavisna država i priznavanje iste...
Meni je sve ovo kao laiku kada je pravni aspekt u pitanju šizofreno.

Ustav Kosova krši pre svega 1244 i u tom smislu UN je mogao da ga poništi. Međutim pošto ne postoji saglasnost unutar Saveta Bezbednosti, setili su se da žele da budu statusno neutralni što tvrde i danas. Ahtisarijev plan nikada nije zvanično usvojen.
Plan od 6 tačaka se ne primenjuje,ostao je mrtvo slovo na papiru zbog sabotaže velike petorke, tu Srbija nije kriva.

P.S. otkud onaj kuriozitet da se Ameri pozivaju na ekstradicioni sporazum sklopljen sa Kraljevinom, a zahtev šalju Kosovu? Ako je istina, onda je to vrh brate, vrh...blamaže.

P.P.S. He vidi ja se prva zapljunula

P.P.P.S što se tiče toga da se niko nije nadao ovakvom odgovoru suda evo šta znam o tome. Albanci su većim delom bili šokirani. Nedelju dana pre objavljivanja odluke bilo je mnogo pritisaka na sud. Dva dana pre objavljivanja odluke letelo je perje na sve strane među sudijama što je rezultiralo naprasnim razboljevanjem Kineza.

Srbija je zakazala na više mesta. Prvo arčenje para na Kosovu koje niko nije kontrolisao. Lepo je to što su hteli da ulažu i pomognu, ali je omanuo mehanizam unutrašnje kontrole.
Drugi deo gde su kiksnuli i gde će tek da kiksnu je rad na terenu. Niko nema kontrolu toga šta radi vlast i političari i nemaju plan B da zaštite Srbe na Severu od potencijalne eskalacije.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:06 26.07.2010

Re: 1244

Sud je mnoge stvari elegantno zaobišao i komotno tumačio, pa je preskočio 1244 i suštinske odredbe 1244.

Nije mi uopšte drago da je tako ali R1244 suštinski je suspendovala suverenitet Srbije na Kosovu, uz naglašavanje poštovanaja suvereniteta SRJ tj Srbije i CG, tj.suvereniteta onog dela Srbije izvan Kosova na kome suverenitet preuzima međunarodna zajednica.
Paradoksalno svi priznaju da ta rezolucija i dalje važi. Ali ako rezolucija važi otkud onda nezavisna država i priznavanje iste...

Potpuno ste u pravu jer ne moše biti nezavisna država a da vlast na njenoj teritoriji vrše UN i sve dok je tako i Kosovska nezavisnost je formalna ali je njena nezavisnost od Srbije stvarna.Prema tome Kosovo ne može biti primljeno u UN kao nezavisna država jer je protektorat, što će reći da bi se prethodno morala ukinuti R1244.
S druge strane gsn.Putin reče da je dovoljno da jedna država nekog prizna pa da ima međunarodni legitimitet, kao što je Rusija priznala Abhaziju i J.Osetiju. E sada, možda on misli da to nema veze sa medveđom uslugom prijateljskoj Srbiji ili misli da veću snagu uma priznanje samo Rusije nego 69 drugih zemalja.
Srbija je zakazala na više mesta. Prvo arčenje para na Kosovu koje niko nije kontrolisao. Lepo je to što su hteli da ulažu i pomognu, ali je omanuo mehanizam unutrašnje kontrole.
Drugi deo gde su kiksnuli i gde će tek da kiksnu je rad na terenu. Niko nema kontrolu toga šta radi vlast i političari i nemaju plan B da zaštite Srbe na Severu od potencijalne eskalacije.

Ovo ste potpuno u pravu. Što se tiče plana B njega je imala vlada dr.Koštunice pa se na terebu pokazalo da je bolje da ga nema. Setite se one komične vožnje vozom pa teranje policajaca iz službe pa ponovno vraćanje, a da ne računamo čuveni miting u Beogradu nakon kojeg je Srbija morala da o svom trošku renovira nekoliko stranih ambasada.
filvas filvas 10:09 26.07.2010

Re: 1244

Nije mi uopšte drago da je tako ali R1244 suštinski je suspendovala suverenitet Srbije na Kosovu, uz naglašavanje poštovanaja suvereniteta SRJ tj Srbije i CG, tj.suvereniteta onog dela Srbije izvan Kosova na kome suverenitet preuzima međunarodna zajednica.


NESHVATLJIVO je da mozete da kazete nesto ovako. To naprosto nije istina, covece! Suspendovana je funkcija nekih organa izvrsne vlasti, ali nije suspendovan suverenitet. Rezolucija predvidja povratak srpskih vojnika i policajaca.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:23 26.07.2010

Re: 1244

Dva dana pre objavljivanja odluke letelo je perje na sve strane među sudijama što je rezultiralo naprasnim razboljevanjem Kineza.

Ako se ne varam, nije se radilo o razboljevanju, nego je Kinez otišao u penziju usred traženja odgovora, a zamenio ga je drugi, koji nije imao prava da glasa jer nije tu bio od početka.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:30 26.07.2010

Re: 1244

Suspendovana je funkcija nekih organa izvrsne vlasti, ali nije suspendovan suverenitet.

Kojih nekih, a kojih nekih nije, koji je državni organ ostao da funkcioniše na Kosvu. U čemu se ogleda naš suverenitet na Kosovu.?
Rezolucija predvidja povratak srpskih vojnika i policajaca.

da, ali kada i ko to odobrava?Da li mi suvereno moemo da ne pitajući nikoga posto smo suvereni uputimo tamo vojnike i policajce.Pa čoveče ni naš ministar za KiM ne može da ide tamo bez odobrenja nekoga drugog ko tamo ima suverenitet.
Da ne bude zabune, ni kosovski Albanci još uvek nemaju suverenitet niti su nezavisna država.
Molim da rasprava, ako može bude bez vređanja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:35 26.07.2010

Innana,

samo sitnica
otkud onaj kuriozitet da se Ameri pozivaju na ekstradicioni sporazum sklopljen sa Kraljevinom, a zahtev šalju Kosovu?

To sa sporazumom su kanda naučili od Slovenaca Naime pre 4-5 godina, kada je bio aktuelan Medj. sud u Rimu, Ameri su se rastrčali po Evropi, gnjaveći države da sa njima potpišu bilateralni sporazum o neizručivanju, ne bi li izbegli izručivanje svojih vojnika tom sudu. Tako su stigli i u Sloveniju, koja je s jedne strane bila u EU, a EU je podržavala taj sud, a s druge strane nije baš smela da odbije Amere. Dva dana su cincale delegacije, a trećeg nam je stiglo saopštenje da Slo nije potpisala taj sporazum sa SAD, jer se pozvala na postojeći sporazum o neizručivanju iz 1918. godine sklopljen između "Kraljevine SHS i SAD"...
To je meni, naravno, bilo čudno jer 1918. još uvek nije bilo Kraljevine SHS, pa sam od ovdašnjeg min. spoljnog tražila i dobila objašnjenje. I naravno izvinjenje zbog pogrešnog podatka. Naime, tada se Slovenija, kao pravna naslednica, pozvala na sporazum koji je Kraljevina Srbija potpisala sa SAD 1918. godine.
E, sad, pitanje je da li je i Kosovo pravni naslednik Kraljevine Srbije?..
Innana Innana 10:44 26.07.2010

Re: Innana,

Jelica Greganović
samo sitnica
otkud onaj kuriozitet da se Ameri pozivaju na ekstradicioni sporazum sklopljen sa Kraljevinom, a zahtev šalju Kosovu? Naime, tada se Slovenija, kao pravna naslednica, pozvala na sporazum koji je Kraljevina Srbija potpisala sa SAD 1918. godine. E, sad, pitanje je da li je i Kosovo pravni naslednik Kraljevine Srbije?..

Pa to isto i ja pitam. Posteno priznajem da medjunarodno pravo nije moja jaca strana, i nije mi bas najjasnije u kontekstu Kosova, na koju foru se pozivaju na taj sporazum. Mislim jasno je meni da pojedini medjudrzavni sporazumi nemaju rok trajanja i da se prenose na pravne naslednike i vaze sve dok se ne donese neki drugi sporazum, ali u slucaju Kosova meni je to blaze receno cudno. U tom smislu i pitam pravnike ovde na blogu da pojasne malo.
filvas filvas 10:55 26.07.2010

Re: 1244

Molim da rasprava, ako može bude bez vređanja.

Ja bih ako moze da prodje i bez vredjanja zdravog razuma.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:14 26.07.2010

Re: 1244

Ja bih ako moze da prodje i bez vredjanja zdravog razuma.

Tačno, sve je podložno razmatranju i ni jedan komentar ne upućijem kao atak na ličnost ni njegov razum.Dakle, iznosim samo stavove i argumente da se o njima raspravlja.
Pa u tom smislu evo da još jednom ponovim da treba čitati šta piše u R1244 bez obzira što se ni meni ne sviđa.Sinoć je minister Jeremić rekao jednu stvar koju malo ko kod nas priznaje, a to je da je NATO kao pobednik diktirao uslove u R1244 (znači da mi nismo pobedili NATO kao što mnogi tvrde,) Znači, SRJ je prihvatila R1244 u kojoj se kaže i sledeće:
Izvodi iz R1244
“поново потврђујући приврженост свих држава чланица суверенитету и територијалном интегритету СР Југославије и других држава региона, како је наведено у Хелсиншком документу и анексу 2,
3. Нарочито тражи да СР Југославија одмах обустави насиље и репресију на Косову на начин који се може верификовати, и да започне и оконча повлачење у фазама са Косова, на начин који се може верификовати, свих војних, полицијских и паравојних снага, у складу са хитним распоредом, са чим ће бити синхронизовано распоређивање међународног безбедносног присуства на Косову;
11. Одлучује да ће главне одговорности цивилног присуства укључивати:
a) унапређење успостављања, до коначног решења, суштинске аутономије и самоуправе на Косову, узимајући у потпуности у обзир анекс 2 и споразуме из Рамбујеа (С/1999/648);
c) организовање и надгледање развоја привремених институција за демократску и аутономну самоуправу, до коначног политичког решења, укључујући и одржавање избора;
e) олакшавање политичког процеса чији је циљ дефинисање будућег статуса Косова, узимајући у обзир споразуме из Рамбујеа (С/1999/648);
f) у коначној фази, надгледање преноса власти са привремених институција Косова на институције које ће бити успостављене у складу са политичким решењем;
Анекс 1
Изјава председавајућег о закључцима са састанка министара Групе 8, одржаног у Петерсбургу, 06. маја 1999. године
Министри Групе 8 су усвојили доле наведене опште принципе о политичком решењу кризе на Косову:
• тренутна и проверљива обустава насиља и репресије на Косову;
• повлачење војске, полиције и паравојних снага са Косова;
• распоређивање ефикасног међународног цивилног и безбедносног присуства на Косову, које ће подржати и усвојити Уједињене нације, способног да гарантује остваривање заједничких циљева;
• успостављање привремене администрације за Косово о чему ће донети одлуку Савет безбедности Уједињених нација, како би се обезбедили услови за миран и нормалан живот за све становнике Косова;
• безбедан и слободан повратак свих избеглица и расељених лица и неометан приступ хуманитарних организација Косову;
• политички процес ка успостављању споразума о привременом политичком оквиру, који ће обезбедити суштинску самоуправу на Косову, узимајући у потпуности у обзир споразуме из Рамбујеа и принципе суверености и територијалног интегритета СР Југославије и других земаља у региону, и демилитаризацију ОВК;
Анекс 2
Споразум треба да буде постигнут на основу доле наведених принципа како би се кренуло у правцу решавања кризе на Косову:
1. Тренутна и проверљива обустава насиља и репресије на Косову.
2. Проверљиво повлачење свих војних, полицијских и паравојних снага са Косова, у складу са хитним распоредом.
3. Распоређивање на Косову, под покровитељством Уједињених нација, ефикасног међународног цивилног и безбедносног присуства, способног да гарантује постизање заједничких циљева, које ће деловати, ако се тако одлучи, у складу са Главом VII Повеље.
4. Међународно безбедносно присуство уз суштинско учешће НАТО мора да буде распоређено под јединственом командом и контролом и овлашћено да успостави безбедно окружење за све људе на Косову, као и да олакша безбедан повратак свих расељених лица и избеглица њиховим домовима.
5. Успостављање привремене администрације за Косово као дела међународног цивилног присуства под којим ће народ Косова моћи да ужива суштинску аутономију у оквиру СР Југославије о чему ће одлуку донети Савет безбедности УН. Привремена администрација треба да обезбеди прелазну управу, и да при томе успоставља и надгледа развој привремених демократских самоуправних институција како би се обезбедили услови за миран и нормалан живот свих становника Косова.
6. Након повлачења, договореном броју југословенског и српског особља ће бити дозвољено да се врати и обавља следеће функције:
• везу са међународном цивилном мисијом и међународним безбедносним присуством;
• обележавање/чишћење минских поља;
• одржавање присуства на местима српске културне баштине;
• одржавање присуства на главним граничним прелазима.”
Dakle, nije ova politička garnitura prihvatila ni R1244, ni tač. 3 u kojoj se priznaje represija na Kosovu i pristaje da se obustavi, ni tačke u kojima se spominje da će se status urediti shodno sporazumu iz Rambujea koji je odbačen i po cenu bombardovanja.Pa zašto ga onda kasnije prihvatiše.
Ovo je ono što je ova vlada nasledila i iz tih okvira nije mogla da izlazi.Drugo je pitanje da li je uvek i uopšte to uzimano u obzir ili se nastavilo sa ponašanjem koje je promovisao V.Koštunica da se ništa nije desilo i da je Kosovo Srbija iako sa stvarnošću nema mnogo veze.
ljuboten ljuboten 11:36 26.07.2010

Re: 1244

Meni je sve ovo kao laiku kada je pravni aspekt u pitanju šizofreno.


Kada bi Vam naveo sva šizofrena ponašanja srpskih političara osamdesetih, dvedesitih godina, pa nastavk sa Koštunicom kao predsednikom države posle toga, dobili bi odgovor zašto se Međunarodna zajednica šizofreno ponaša prem nama.
freehand freehand 11:41 26.07.2010

Re: 1244

ljuboten
Meni je sve ovo kao laiku kada je pravni aspekt u pitanju šizofreno.


Kada bi Vam naveo sva šizofrena ponašanja srpskih političara osamdesetih, dvedesitih godina, pa nastavk sa Koštunicom kao predsednikom države posle toga, dobili bi odgovor zašto se Međunarodna zajednica šizofreno ponaša prem nama.


Što će reći da je normalno kad se neuropsihijatar, kad smo već na tom terenu, vlada i rezonuje isto kao pacijetn?
Ili smo od te MZ očekivali da se bar ona ponaša normalno i uravnoteženo ako mi već ne možemo?
vludvig vludvig 11:42 26.07.2010

Re: 1244

Milan Karagaća
S druge strane gsn.Putin reče da je dovoljno da jedna država nekog prizna pa da ima međunarodni legitimitet, kao što je Rusija priznala Abhaziju i J.Osetiju.


Da li se vi slažete s ovom izjavom Putina, nije mi sasvim jasno?
nestor92 nestor92 12:07 26.07.2010

Re: 1244

Milan Karagaća
Suspendovana je funkcija nekih organa izvrsne vlasti, ali nije suspendovan suverenitet.

Kojih nekih, a kojih nekih nije, koji je državni organ ostao da funkcioniše na Kosvu. U čemu se ogleda naš suverenitet na Kosovu.?
Rezolucija predvidja povratak srpskih vojnika i policajaca.

da, ali kada i ko to odobrava?Da li mi suvereno moemo da ne pitajući nikoga posto smo suvereni uputimo tamo vojnike i policajce.Pa čoveče ni naš ministar za KiM ne može da ide tamo bez odobrenja nekoga drugog ko tamo ima suverenitet.
Da ne bude zabune, ni kosovski Albanci još uvek nemaju suverenitet niti su nezavisna država.


Upravo tako. Nije važno kako se šta zove i šta piše po rezolucijama. Mi nemamo suverenitet na Kosovu - ne vršimo nikakvu vlast tamo. Drugi se pitaju za sve.

Zašto je to tako i da li je to pravilno, drugovi - drugo je pitanje.

filvas filvas 12:23 26.07.2010

Re: 1244

поново потврђујући приврженост свих држава чланица суверенитету и територијалном интегритету СР Југославије...


Znaci to tamo pise? To je jedna od polazinih premisa na osnovu kojih se traze ostale stvari.
ljuboten ljuboten 12:24 26.07.2010

Re: 1244

ljuboten
Meni je sve ovo kao laiku kada je pravni aspekt u pitanju šizofreno.


Kada bi Vam naveo sva šizofrena ponašanja srpskih političara osamdesetih, dvedesitih godina, pa nastavk sa Koštunicom kao predsednikom države posle toga, dobili bi odgovor zašto se Međunarodna zajednica šizofreno ponaša prem nama.


Što će reći da je normalno kad se neuropsihijatar, kad smo već na tom terenu, vlada i rezonuje isto kao pacijetn?
Ili smo od te MZ očekivali da se bar ona ponaša normalno i uravnoteženo ako mi već ne



Evo navešću samo dva primera, koja se tiču sudbine Srba u SK u Hrvatskoj i Srba na Kosmetu. Kada je stigao predlog Plana Z-4 u Beograd, kojim se predviđa srpska država u državi Hrvatskoj, nahurčeni Srbi isključivo su prevodili i pisali sva dokumeta ćirlicom, "a'te molim vas, nećemo da se služimo ustaškim pismom". No ne lezi vraže, vođa Srba u Krajini, bivši Titov milicioner, Milan Martić slabo se služio ćirilicom. Tako kada su mu našli "teku oslobodioci Knina" avgusta 1995 mogli su da pričitaju u njegov dnevnik slediči zapis:"Ja,onaj američki Plan 34 nisam hteo ni da pročitam..!"
Kada su na Kosovu peouzele da vode civilnu upravu ptedstavnici UN, UNMIK, izdali su saopštenje i predali ga srpskim vlastima u Beogrdau, a ovi jedva uspeli da ga daju nekim listovima da ga objave, bilo je dozvoljeno da se prijave svi Srbi koji su iz bilo koga razloga napustili Kosovo i Metohiju od 1941. do 1999. pa nadalje, da dobiju pravo građanstva. No, Koštunica kao predsednik države, podržan od Radikala i SPS, a njihovi spipatizeri u to vreme su pertstavljali većinu u Srbiji, sada samo na Kosovu(!), insistirali su u svakoj prilici preko TV i njhovih medija da se ne posluša poziv "okupatora Kosova". Kad Vam kažem da je moglo preko 800.000 Srba da dobiju pravo glasa, onda vidite sami kolika je to šiziofrenija bila.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:49 26.07.2010

Re: 1244

filvas
поново потврђујући приврженост свих држава чланица суверенитету и територијалном интегритету СР Југославије...


Znaci to tamo pise? To je jedna od polazinih premisa na osnovu kojih se traze ostale stvari.

Pa da , to nije sporno ali se suspenduje suverenitet SRJ na Kosovu i da ga neće biti dok se dogovorom ili drugim načinom ne povrati ili odluči da se ne vraća.
To je možda i jedini ustupak koji je NATO prihvatio, a Miloševiću bilo važno kako ne bi baš izgledalo kao potpuni poraz. S druge strane, glavni argument koji se navodio zašto nismo mogli prihvatiti sporazum iz Rambujea je da bi to značilo gubitak suvereniteta jer bi NATO snage mogle da se kreću po Srbiji.
Znači, ovo je formalna formulacija kojom se mi zavaravamo da imamo suverenitet iako ga faktički nema.
Evo i šef pravnog tima reče u skupštini da je Srbija doživela pravni poraz.
gorio92 gorio92 14:22 26.07.2010

Re: 1244

Nije mi uopšte drago da je tako ali R1244 suštinski je suspendovala suverenitet Srbije na Kosovu,


Ovo je suština, nema Srbije u R1244.
Ima SRJ/SCG, ali njih nema.
ivana23 ivana23 15:29 26.07.2010

Re: 1244

gorio92
Nije mi uopšte drago da je tako ali R1244 suštinski je suspendovala suverenitet Srbije na Kosovu,

Ovo je suština, nema Srbije u R1244.Ima SRJ/SCG, ali njih nema.


Koliko puta treba ponoviti da je Srbija drzavno-pravni naslednik SRJ i SCG.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:41 26.07.2010

Re: 1244

ivana23
gorio92
Nije mi uopšte drago da je tako ali R1244 suštinski je suspendovala suverenitet Srbije na Kosovu,

Ovo je suština, nema Srbije u R1244.Ima SRJ/SCG, ali njih nema.


Koliko puta treba ponoviti da je Srbija drzavno-pravni naslednik SRJ i SCG.

Koliko treba ponoviti da je suverenitet SRJ i SCG i Srbije na Kosovu suspendovan na neodređeno vreme. Na Kosovu suverenitet nema ni Srbija ni tzv.nezavisno Kosovo već onaj ko ima protektorat tj. starateljstvo nad Kosovom a to su UN.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:50 26.07.2010

Re: 1244

vludvig
Milan Karagaća
S druge strane gsn.Putin reče da je dovoljno da jedna država nekog prizna pa da ima međunarodni legitimitet, kao što je Rusija priznala Abhaziju i J.Osetiju.


Da li se vi slažete s ovom izjavom Putina, nije mi sasvim jasno?

Naravno da se ne slažem ali je ovo ilustracija principijelnosti i Rusije i onih koji govore o tome da činjenica da su Kosovo priznale 69 država nije važna i ne znači ništa.Putin je uradio isto što su uradile i ove zemlje koje su priznale Kosovo, samo se interesi razlikuju.Ako se dogovore Rusija i SAD da Gruziji otrgnu Abhaziju i Osetiju onda će i Rusija priznati Kosovo.
cbronson cbronson 15:51 26.07.2010

Re: 1244

Koliko treba ponoviti da je suverenitet SRJ i SCG i Srbije na Kosovu suspendovan na neodređeno vreme. Na Kosovu suverenitet nema ni Srbija ni tzv.nezavisno Kosovo

bas tako.
a to kosovo, odnosno njegovi predstavnici pera i djura kazu da usvajaju deklaraciju kojom proglasavaju suverenitet nad kosovom. msp kaze da je to ok iako m. karagaca u svom postu jasno i glasno kaze da je nosilac suvereniteta
onaj ko ima protektorat tj. starateljstvo nad Kosovom a to su UN.


... starateljstvo nad un imaju amerikanci, ali o tome sam vec pisao.
ivana23 ivana23 15:53 26.07.2010

Re: 1244

Milan Karagaća

ivana23


gorio92

Nije mi uopšte drago da je tako ali R1244 suštinski je suspendovala suverenitet Srbije na Kosovu,

Ovo je suština, nema Srbije u R1244.Ima SRJ/SCG, ali njih nema.

Koliko puta treba ponoviti da je Srbija drzavno-pravni naslednik SRJ i SCG.

Koliko treba ponoviti da je suverenitet SRJ i SCG i Srbije na Kosovu suspendovan na neodređeno vreme. Na Kosovu suverenitet nema ni Srbija ni tzv.nezavisno Kosovo već onaj ko ima protektorat tj. starateljstvo nad Kosovom a to su UN.


Milane, ja sam samo odgovorila na konstataciju da se u R 1244 spominje SRJ/SCG, a da nema Srbije.
U dalje tumacenje se nisam upustala.
cbronson cbronson 16:17 26.07.2010

Re: 1244

Milane, ja sam samo odgovorila na konstataciju da se u R 1244 spominje SRJ/SCG, a da nema Srbije.
U dalje tumacenje se nisam upustala.


srbija je i pravna naslednica zajednica.
srbija je bila i konstitutivna drzava ovih zajednica.
nisam siguran u vezi prenosa suveereniteta, mozda bi pomoglo neko pravno tumacenje, ali garancija suvereniteta drzavnoj zajednici istovremeno znaci i garanciju suvereniteta drzavama clanicama i drzavi naslednici, dakle po dvojakom osnovu.

nije to jedina odredba rezolucije 1244 koja se ne postuje. rezolucija je izbusena sa svih strana. postoji opasnost da u trenutku donosenja resenja o konacnom statusu kosova budu pogazene sve, od prve do poslednje, odredbe te iste rezolucije koja je trebalo da posluzi resavnju problema kosovskog pitanja. amerikanci su naterali un da se blamiraju sa donosenjem rezolucije ciju nijednu odredbu nece biti u stanju da sprovedu.

bila je to tada, a i dan danas je, demonstracija moci sa jedne strane i priznanica o smrti umrlih un.
inace, un su jos u vreme rata u bosni i hrvatskoj pokazivale simptome obolelog od neizlecive bolesti.
vludvig vludvig 16:43 26.07.2010

Re: 1244


Milan Karagaća
Ako se dogovore Rusija i SAD da Gruziji otrgnu Abhaziju i Osetiju onda će i Rusija priznati Kosovo.


Znači, slažete se da je, u neku ruku,SAD oteo Kosovo od Srbije? Kad smo već kod principijelnosti..

Milan Karagaća Milan Karagaća 18:37 26.07.2010

Re: 1244

vludvig

Milan Karagaća
Ako se dogovore Rusija i SAD da Gruziji otrgnu Abhaziju i Osetiju onda će i Rusija priznati Kosovo.


Znači, slažete se da je, u neku ruku,SAD oteo Kosovo od Srbije? Kad smo već kod principijelnosti..


Pa vidite, malo je komplikovano reći jer da su hteli da otmu to bi uradili 1999.godine i bez R1244. Evo i Velja Ilić reče u skupštini da se moglo nešto uraditi već 2000 i 2001. godine. E nije se uradilo jer se neodgovorno ponašalo,nije se ukapiralo da vreme radi protiv Srbije.Dakle, u R1244 se govori o suštinskoj autonomiji što će reći da je SAD u svojstvu nerijatelja našeg ipak ostavile mogućnost da Kosovo bude u Srbiji ali u drugačijem statusu nego do tada.Umesto da Srbija odmah insistira da to završi shodno R1244 pustila je da divlja gradnja dođe do stanja legalizacije.Način na koji je vlada VK vodila pregovore bio je kontraproduktivan.
Inače, hteo sam da istaknem činjenicu da se SAD i Rusija neće posvađati zbog nas i ako im to bude u interesu da će se i oko toga dogovoriti makar i na našu štetu.
DOS nije iskoristio svoju poziciju kao nekoga ko je srušio predhodnu vlast da to valorizuje i uz pomoć iste te Amerike i Evrope reši problem u svoju korist.
gorio92 gorio92 19:08 26.07.2010

Re: 1244

Koliko puta treba ponoviti da je Srbija drzavno-pravni naslednik SRJ i SCG.


Sa nasledstvom ti je jako nezgodno, taman pomisliš kako je sve tvoje, a onda se pojavi neko sa pravom na neki "nužni deo".
freehand freehand 19:27 26.07.2010

Re: 1244

Milan Karagaća
E nije se uradilo jer se neodgovorno ponašalo,nije se ukapiralo da vreme radi protiv Srbije.

Eh, da je ta stvar bila jedina za rešavanje posle oktobra dvehiljadite...
A uz to - u tom je trenutku izgledalo da vreme radi za nas, ne protiv; posle onolikih čestitki i izliva uvažavanja, prijateljstva i poštovanja teško da je iko razmišljao kako nam SAD i dalje, dok nas jednom rukom grli u drugoj ruci drži bejzbolku nad glavom... I to sa ozbiljnom namerom da je spusti.
freehand freehand 21:18 26.07.2010

Re: 1244

Upravo tako. Nije važno kako se šta zove i šta piše po rezolucijama. Mi nemamo suverenitet na Kosovu - ne vršimo nikakvu vlast tamo. Drugi se pitaju za sve.

Zašto je to tako i da li je to pravilno, drugovi - drugo je pitanje.

Ko vrši vlast i ko se pita u Iraku? Ili u Afganistanu? I šta je u tim slučajevima sa suverenitetom?
Doctor Wu Doctor Wu 21:42 26.07.2010

Re: 1244

Ko vrši vlast i ko se pita u Iraku? Ili u Afganistanu? I šta je u tim slučajevima sa suverenitetom?

Ili u New Orleansu? Californiji? Ako je sistematsko krsenje ljudskih prava legitiman kriterijum za ukidanje suvereniteta drzave zasto NO i citava delta Misisipija nisu stavljeni pod medjunarodni protektorat posle Katrine? Ko skuplja poreze po slumovima juznog Cikaga ili juznim predgradjima LA-a?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 02:32 27.07.2010

Re: 1244

Sud je rekao i da je rezolucija 1244 ona koja jedina definiše pravni okvir za Kosovo. Ona je deo međunarodnog prava. A u rezoluciji 1244 piše nešto o teritorijalnom integritetu ... pa dok se ona ne promeni .


postavio bih pitanje lobija? kako funkcionishe i postoji li uopshte srpski lobi u SAD, i chime se bavi tachno ukoliko postoji? primetite da je israel imao takodje jednu rezoluciju UN protiv sebe, naizgled, na kraju dobijenog rata 1967, te da su izraelske diplomate i lobisti, pre svega u SAD, uradili sve tokom godina da se znachenje te rezolucije maksimalno otupi. ponavljam pitanje, kako su to uradili? uz pomoc snazhnih veza sa SAD. kako je doshlo do toga da albanija ima bolje odnose sa SAD od srbije, nekadashnjeg americhkog saveznika, ostaje nam samo da nagadjamo posmatrajuci pritom neshvatljivo nadobudne srpske diplomate kako guraju sebe i drzhavu koju zastupaju izvan domena saveznishtva sa sjedinjenim drzhavima. zashto SAD vide boljeg saveznika u albaniji od srbije? jedino shto mi pada na pamet je slovensko-komunistichki antiamerichki sentiment, uz verovatno pametnije investicije u strateshki savez sa SAD od strane albanije.
milisav68 milisav68 15:56 27.07.2010

Re: 1244

ostaje nam samo da nagadjamo posmatrajuci pritom neshvatljivo nadobudne srpske diplomate kako guraju sebe i drzhavu koju zastupaju izvan domena saveznishtva sa sjedinjenim drzhavima

Objasnio to odavno Dušan Kovačević u filmu "Ko to tamo peva" u sceni kada treba da se plati prelaz preko oranja.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:36 25.07.2010

Preporuka

+Večeras ste raspoloženi. Preporuka.
mostarac mostarac 22:38 25.07.2010

jbg...

Sad tek vidimo kako je bilo Madjarskoj i Austriji 1918.
I jos se nisu oporavili od toga.
Jaci tlaci.
vludvig vludvig 22:41 25.07.2010

..

Voleo bih da Drago da argumentovani komentar na ovaj tekst.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:39 26.07.2010

Re: ..

vludvig
Voleo bih da Drago da argumentovani komentar na ovaj tekst.

Evo, kad sam prozvan, da pokušam...
Najpre, mislim da Srbija uopšte nema spoljnu politiku, nego je sve ovo što se radi unutrašnja politika. I kad Saša govori o onome čime nije zadovoljan, to je jako tesno vezano sa ovim sa čime je zadovoljan.
Ali, hajde, da vidimo konkretno o odluci MSP
Sud se,po meni pozabavio pitanjem koje mu je postavljeno. E sad dali je ono suštinsko ili nije to nije problem suda nego onoga ko ga je postavio. Pitanje je glasilo da li je proglašenje nezavisnosti u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Odgovarajući na pitanje sud je protumačio rezoluciju 1244, ulogu Martija Ahtisarija i sve relevantne odluke Saveta bezbednosti i njihovu motivaciju. Protumačio je po onome što sam ja čuo stvarni, postojeći pravni okvir u kome je došlo do proglašenja nezavisnosti Kosova.Odgovor na suštinsko pitanje glasi, kao što je u decembarskoj raspravi i istaknuto da će glasiti, da međunarodne instance, recimo Savet bezbednosti ili njegovi predstavnici, mogu da se izjasne, što su često i činili, o nekom činu secesije ili samoopredeljenja ili proglašenja nezavisnosti – pozitivno ili negativno. Sud je našao da ništa u pravnom okviru i u odlukama Saveta bezbednosti ne ukazuje na to da se zabranjuje ili proglašava nelegalnim proglašenje nezavisnosti Kosova.
Ja ne znam šta je naša diplomatija očekivala ili šta je očekivala najšira javnost, ali ako je mislila da će odgovor biti manje eksplicitnan, odnosno da će on sadržavati elemente koji bi se mogli dobro koristiti u produžetku parnice, onda je i pitanje moralo biti "kreativnije".
Lično smatram da bilo kako postavljeno pitanje ne bi mnogo pomoglo Srbiji, jer je sve ovo skupa nešto čime se insistira na "nemogućem"...Da je kojim slučajem sud odlučio i u korist Srbije, šta bi Srbija konkretno dobila...?
Ako neko misli da bi politika najmoćnijih država sveta bila nakon toga vraćanje suverenitat Srbiji, grdno se vara..
I još nešto..
Nema toga spoljno političkog ili razvojnoga cilja koji Srbija može postići konfrontirajući se sa SAD i EU..
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:46 26.07.2010

Re: ..

Da je kojim slučajem sud odlučio i u korist Srbije, šta bi Srbija konkretno dobila...?

Mogućnost da traži nove pregovore.
Ako neko misli da bi politika najmoćnijih država sveta bila nakon toga vraćanje suverenitat Srbiji, grdno se vara..

Dakle, Srbiji je ipak oduzet suverenitet? Neko je jednoj državi, članici UN oduzeo suverenitet, a ovaj sud je odlučio da to nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom? Zanimljivo.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:02 26.07.2010

Re: ..

Dakle, Srbiji je ipak oduzet suverenitet? Neko je jednoj državi, članici UN oduzeo suverenitet, a ovaj sud je odlučio da to nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom? Zanimljivo.

Da, pa puna je istorija toga..Do duše onda nije bilo suda...
Britansko kraljevstvo je izgubilo suverenitet nad SAD, Turska nad Srbijom, Grčkom, Rumunijom, Bugarskom..
Ne treba zaboraviti da je na Kosovu bio rat i da je zbog Kosova usledila intervencija NATO pakta protiv Srbije..
vludvig vludvig 12:02 26.07.2010

Re: ..

Sud je našao da ništa u pravnom okviru i u odlukama Saveta bezbednosti ne ukazuje na to da se zabranjuje ili proglašava nelegalnim proglašenje nezavisnosti Kosova.

Ovo ne ide na korist ni nama ni Albancima, jer se takva albanska dekleracija ni ne dotiče međunarodnog prava. Ipak je sročeno na način da izgleda da smo mi u gubitku, što se ima zahvaliti našim pravnicima koji su postavili pitanje. Sad mnogi kažu da bi bilo isto kakvogod da je pitanje bilo postavljeno ali se ne slažem s tim jer su naši pravnici u timu morali unapred da pretpostave kakav odgovor mogu dobiti.

Slažem se da je naša politika, spoljnja i unutrašnja, veoma loša. Ali, čini mi se da smo mi u situaciji da nas SAD i EU gotovo prisiljavaju na korake s kojima se ne slaže skoro čitav narod. Ne bi bilo loše da zapadnjaci popuste s ucenama a da naši političari edukuju narod o stvarnim događajima na Kosovu, tokom devedesetih i šire. Tako bi se vremenom problem učinio manje bitnim i manje bolnim. To sve je vrlo teško učiniti ako iza leđa imate siledžijsku politiku SAD.

Ako neko misli da bi politika najmoćnijih država sveta bila nakon toga vraćanje suverenitat Srbiji, grdno se vara..

Mislim da se moć država kao i njihova politika s vremenom menja.
nestor92 nestor92 22:56 25.07.2010

Nickelodeon

Stvarno ste dobro primetili neke stvari koje ljudi često ne vide i ne žele da vide.

Mi smo mala zemlja. Naš uticaj u svetu je mali, reputacija loša. Oduzet nam je deo teritorije uz pomoć i možda po planu velikih zemalja.

Da li je naša spoljna politika loša? Činjenica je da je dve godine nakon proglašenja nezavisnosti Kosova ono još uvek nepriznato od strane većine. Naravno da su ga priznali oni koji su čitavu stvar i izveli i pomogli i njihovi sateliti i politički partneri.

To jeste definitivno uspeh.

Ali je to samo odlaganje neizbežnog. Od državne spoljne politike očekujem više. Očekujem i plan B. I nadam se da ga ima.

EU je daleko i sve dalje. Uslovljavanje prijema rešavanjem kosovskog spora je za sada samo pretnja, ali naše iskustvo nam govori da se situacija neće kretati u našu korist.

Mada, ja uopšte nemam problem sa tim da se kaže da nećemo priznati Kosovo, naprotiv. A svakako bismo ispali neozbiljni da menjamo stav brzo i besplatno.
Innana Innana 23:09 25.07.2010

Re: Nickelodeon

nestor92
Stvarno ste dobro primetili neke stvari koje ljudi često ne vide i ne žele da vide.

Mi smo mala zemlja. Naš uticaj u svetu je mali, reputacija loša. Oduzet nam je deo teritorije uz pomoć i možda po planu velikih zemalja.

Da li je naša spoljna politika loša? Činjenica je da je dve godine nakon proglašenja nezavisnosti Kosova ono još uvek nepriznato od strane većine. Naravno da su ga priznali oni koji su čitavu stvar i izveli i pomogli i njihovi sateliti i politički partneri.

To jeste definitivno uspeh.

Ali je to samo odlaganje neizbežnog. Od državne spoljne politike očekujem više. Očekujem i plan B. I nadam se da ga ima.

EU je daleko i sve dalje. Uslovljavanje prijema rešavanjem kosovskog spora je za sada samo pretnja, ali naše iskustvo nam govori da se situacija neće kretati u našu korist.

Mada, ja uopšte nemam problem sa tim da se kaže da nećemo priznati Kosovo, naprotiv. A svakako bismo ispali neozbiljni da menjamo stav brzo i besplatno.


Ja već duže vreme slušam od diplomata pitanje zašto se toliko saginjemo i zašto dopuštamo toliko mešanje sa strane? Kritikuju Tadića da je previše popustljiv i da je preterao sa tim floskulama o miroljubivosti.
Usput ide opaska da je ulazak u EU više nego izvestan, ali daleko i to ne zbog Kosova. Sutra da ga priznamo, opet se ništa suštinski ne bi promenilo.
Da sam neka faca u vlasti ja bih napravila temeljne reforme unutar zemlje i vodila malo drugačiju i agresivniju politiku na terenu kada je Kosovo u pitanju. kad kažem agresivniju ne mislim na konfrontacije već na veći i drugačiji stepen angažovanosti.
nestor92 nestor92 23:13 25.07.2010

Re: Nickelodeon

Da sam neka faca u vlasti ja bih napravila temeljne reforme unutar zemlje i vodila malo drugačiju i agresivniju politiku na terenu kada je Kosovo u pitanju.


Pa recimo.

Ali mi imamo problem sa temeljnim reformama.

Za to trebaju stvarno "face u vlasti".
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:45 25.07.2010

Re: Nickelodeon

Ja već duže vreme slušam od diplomata pitanje zašto se toliko saginjemo i zašto dopuštamo toliko mešanje sa strane? Kritikuju Tadića da je previše popustljiv i da je preterao sa tim floskulama o miroljubivosti.

Baš me interesuje od kojih diplomata?Da li misle na mešanje na Kosovu na kome smo mi suvereni?
O kom mešanju sa strane se radi?Šta bi ste Vi , ali baš ozbiljno pitam,radili da ste na mestu Tadića? Saša je dobro primetio da je Tadić upravo takvom politikom uspeo da očuva dobre odnose i sa SAD i Rusijom i EU i sa susedima.Time je obezbedio kredit i da sa njima može razgovarati, sa EU i SAD, oko rešavanju pitanja na Kosovu. Da su neki drugi bili na mestu Tadića Srbija bi već bila izolovana, sa prekinutim odnosima sa susedima, zemljama EU i SAD, a ništa u vezi Kosova rešili ne bi,možda samo isprovocirali mnogo veći broj priznanja, a da su nastavili sa podgrejavanjem "spontanih protesta i spontanog razbijanja i paljenja" i ono malo samostalnosti na severu Kosova ne bi postojalo.
kad kažem agresivniju ne mislim na konfrontacije već na veći i drugačiji stepen angažovanosti.

slažem se da treba veći i drugačiji sterpen angažovanosti samo nisam siguran da li mislimo na isto jer Vi niste rekli šta bi to obuhvatilo.
Innana Innana 00:06 26.07.2010

Re: Nickelodeon

Milan Karagaća

Baš me interesuje od kojih diplomata?Da li misle na mešanje na Kosovu na kome smo mi suvereni?
O kom mešanju sa strane se radi?Šta bi ste Vi , ali baš ozbiljno pitam,radili da ste na mestu Tadića? Saša je dobro primetio da je Tadić upravo takvom politikom uspeo da očuva dobre odnose i sa SAD i Rusijom i EU i sa susedima.Time je obezbedio kredit i da sa njima može razgovarati, sa EU i SAD, oko rešavanju pitanja na Kosovu. Da su neki drugi bili na mestu Tadića Srbija bi već bila izolovana, sa prekinutim odnosima sa susedima, zemljama EU i SAD, a ništa u vezi Kosova rešili ne bi,možda samo isprovocirali mnogo veći broj priznanja, a da su nastavili sa podgrejavanjem "spontanih protesta i spontanog razbijanja i paljenja" i ono malo samostalnosti na severu Kosova ne bi postojalo.slažem se da treba veći i drugačiji sterpen angažovanosti samo nisam siguran da li mislimo na isto jer Vi niste rekli šta bi to obuhvatilo.


-Diplomate zemalja koje su članice EU i nekih koje to nisu poput Indije i pojedinih predstavnika Rusije i USA. Da dobro ste shvatili, kažu mi ok je to da se naglašava miroljubivi aspekt, ali negde je moralo da bude mnogo oštrije i morao je da ima mnogo ozbiljniji i proaktivniji stav. Ono što se zove diplomatska inicijativa je samo delimično dalo rezultat i to zbog interesa drugih zemalja, ne zahvaljujući tra la la Jeremiću. Usput dozvoljavamo i preveliko mešanje u unutrašnje stvari i ne bunimo se kada nas ucenjuju nego o tome ćutimo.
-Nemam ambiciju da se bavim politikom te vam ne mogu odgovoriti na pitanje šta bih ja da sam Tadić. Znam iz iskustva jer primarno radim sa političarima da su na terenu omanuli i to žestoko. Delimično pasivno ponašanje na terenu i insistiranje od 2008. da se o svemu pita Beograd i da se sva pitanja rešavaju preko Beograda uz postavljanje potpuno nepismenih i nekompetentnih ljudi na ključna mesta na terenu - to se radi već 10 godina dakle nije samo Tadić kriv, to su neka opšta mesta. Previše improvizacije, premalo planiranja unapred. Na terenu imate ljude koji kuliraju i ponašaju se kao ladoleži dok Albanci za svaku sitnicu pišu pisma i žale se i manipulišu i pritiskaju na sve strane. A još ako može to da se izrežira pred kamerama, još bolje. Naši nisu naučili od 91 kako se vodi propaganda, kako se komunicira sa MZ, gde se biju bitke, kako se bori za interese itd.



Milan Karagaća Milan Karagaća 09:57 26.07.2010

Re: Nickelodeon

Naši nisu naučili od 91 kako se vodi propaganda, kako se komunicira sa MZ, gde se biju bitke, kako se bori za interese itd.

Izgleda da su baš dobro naučili i ponavljaju. jedino im niko nije rekao da je ondašnja propaganda bila do zla Boga kontraproduktivna.
Da dobro ste shvatili, kažu mi ok je to da se naglašava miroljubivi aspekt, ali negde je moralo da bude mnogo oštrije i morao je da ima mnogo ozbiljniji i proaktivniji stav.

I naravno Vi im poverujete u iskrene namere i onda im naširoko objašnjavate kako naše rukovodstvo radi dobro ili slabo.
Nemojte zaboraviti da su diplomate fini, uglađeni i uviđajni ljudi prema građanima zemlje domaćina i da je određena doza ulagivanja način da se sagovornik što više otvori u razgovoru.Diplomata se za razgovore priprema dobro izučavajući stavove javnoig mnenja i posebno kako ono reaguje na zvaničnu politiku, onda iniciraju razgovori i slušaju šta građani o tome misle.
Prema tome,imajte u vidu da diplomata kad kaže da misli možda, kad kaže možda misli ne a ne retko izgovara jer onda i nije diplomata.
Innana Innana 10:14 26.07.2010

Re: Nickelodeon

Milan Karagaća
Naši nisu naučili od 91 kako se vodi propaganda, kako se komunicira sa MZ, gde se biju bitke, kako se bori za interese itd. Izgleda da su baš dobro naučili i ponavljaju. jedino im niko nije rekao da je ondašnja propaganda bila do zla Boga kontraproduktivna.
Da dobro ste shvatili, kažu mi ok je to da se naglašava miroljubivi aspekt, ali negde je moralo da bude mnogo oštrije i morao je da ima mnogo ozbiljniji i proaktivniji stav.I naravno Vi im poverujete u iskrene namere i onda im naširoko objašnjavate kako naše rukovodstvo radi dobro ili slabo.Nemojte zaboraviti da su diplomate fini, uglađeni i uviđajni ljudi prema građanima zemlje domaćina i da je određena doza ulagivanja način da se sagovornik što više otvori u razgovoru.Diplomata se za razgovore priprema dobro izučavajući stavove javnoig mnenja i posebno kako ono reaguje na zvaničnu politiku, onda iniciraju razgovori i slušaju šta građani o tome misle.Prema tome,imajte u vidu da diplomata kad kaže da misli možda, kad kaže možda misli ne a ne retko izgovara jer onda i nije diplomata.

Postovani Milane, drago mi je da poznajete kako rade diplomate. Ljudi s kojima pricam su mahom moje kolege ili ljudi koje poznajem duzi vremenski period. Ne radi se o tome u sta ja verujem, kome verujem, jer se sve sto cujem i vidim filtriram u mojoj glavi. Nismo bas toliko naivni.
Dugogodisnje iskustvo me je naucilo da se ovde na terenu igraju razne igre i vrte razni spinovi.
Medjutim za mene licno notorna je cinjenica da se nasa politika svela na "ostre osude" (jeste bas smo im lepo sve rekli) i na nikakav ili mali rad na terenu. Dobar politicar zna da igra igru i da pokriva sve delove terena, da se tako izrazim, u ovom slucaju vodi dobru spoljnu politiku ali istovremeno koristi situaciju na terenu da bi ojacao svoju poziciju.
Ovde su Srbi na Kosovu vec odavno de facto pusteni niz vodu, jer kao sto rekoh a to je iskljucivo licna opservacija, ne postoji kontrola stanja na terenu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:23 26.07.2010

Re: Nickelodeon

Medjutim za mene licno notorna je cinjenica da se nasa politika svela na "ostre osude" (jeste bas smo im lepo sve rekli) i na nikakav ili mali rad na terenu. Dobar politicar zna da igra igru i da pokriva sve delove terena, da se tako izrazim, u ovom slucaju vodi dobru spoljnu politiku ali istovremeno koristi situaciju na terenu da bi ojacao svoju poziciju.

Ovo ste veoma lepo rekli i sve se slažem.
Ovde su Srbi na Kosovu vec odavno de facto pusteni niz vodu, jer kao sto rekoh a to je iskljucivo licna opservacija, ne postoji kontrola stanja na terenu.

Potpuno tačno.
ljuboten ljuboten 12:45 26.07.2010

Re: Nickelodeon

Da sam neka faca u vlasti ja bih napravila temeljne reforme unutar zemlje i vodila malo drugačiju i agresivniju politiku na terenu kada je Kosovo u pitanju. kad kažem agresivniju ne mislim na konfrontacije već na veći i drugačiji stepen angažovanosti.


Kada bi imali apsolutnu vlast. Pa i tada ne bi mogli mnogo da uradite, jer najvažniji resurs je čovek i njegovo znaje i umešnost, a mi još uvek ne znamo koliko ne znamo, u čemi je naš problem.
Samo oni koji ne znaju, a njih je većina u Srbiji, pogrešno je kada kažem misle, da neki drugi na vlasti uradili bi više. Naravno da, ali ne oni koji nam se nude na izborima. U tome je problem demokratije, što se ne biraju oni za koje bi stvarno znali da su najbolji, a takvi gledaju svoja posla pa bi trebalo da ih molimo, već oni koji nas ubeđuju da će uraditi najviše. A ne mogu, jer nemaju skim, a neki ni sami ne znaju.
vludvig vludvig 15:12 26.07.2010

Re: Nickelodeon

Da li je naša spoljna politika loša? Činjenica je da je dve godine nakon proglašenja nezavisnosti Kosova ono još uvek nepriznato od strane većine. Naravno da su ga priznali oni koji su čitavu stvar i izveli i pomogli i njihovi sateliti i politički partneri.

To jeste definitivno uspeh.


Neuspeh naše politike je da je ljudima tokom ove dve godine (i duže) Kosovo užasno opteretilo živote. Vitalniji narodi (a i bogatiji) bi teško izlazili na kraj s ovom temom. Takvo nerešeno pitanje stvara mnogo lopova koji love u mutnom.
yngwie92 yngwie92 16:58 26.07.2010

Re: Nickelodeon

vludvig
Da li je naša spoljna politika loša? Činjenica je da je dve godine nakon proglašenja nezavisnosti Kosova ono još uvek nepriznato od strane većine. Naravno da su ga priznali oni koji su čitavu stvar i izveli i pomogli i njihovi sateliti i politički partneri.

To jeste definitivno uspeh.


Neuspeh naše politike je da je ljudima tokom ove dve godine (i duže) Kosovo užasno opteretilo živote. Vitalniji narodi (a i bogatiji) bi teško izlazili na kraj s ovom temom. Takvo nerešeno pitanje stvara mnogo lopova koji love u mutnom.


Konacno meni razumljivo pisanje.
sentinel26 sentinel26 23:11 25.07.2010

A flash in the pan !

Yes ! You are learned justice at Djura, Pera and Mika !

No support for this Government !

Resignation, resignation and resignation !

Like government, like lawyers !

Belgrade will continue to use same arguments.

It is stupidity !

Serbian political class is incompetent, corrupt and arrogant.

After many mass graves, Serbia was long lost moral legitimacy to establish contact with Albanian population on Kosovo.

Game is Over !

Innana Innana 23:22 25.07.2010

Re: A flash in the pan !

sentinel26

After many mass graves, Serbia was long lost moral legitimacy to establish contact with Albanian population on Kosovo.Game is Over !

This is a load of cronk. How about we reverse the angle and say after 11 years of ethnic cleansing, destruction of religious and cultural heritage monuments, terrorist attacks, unsolved murders of elderly and children, discrimination in every area of life, attempts to eradicate any evidence Serbs were once in Kosovo, the supporters of Kosovo's independence have no moral ground to stand on and Albanians should change their politics and behavior?
freehand freehand 23:30 25.07.2010

Re: A flash in the pan !

Innana
sentinel26

After many mass graves, Serbia was long lost moral legitimacy to establish contact with Albanian population on Kosovo.Game is Over !

This is a load of cronk. How about we reverse the angle and say after 11 years of ethnic cleansing, destruction of religious and cultural heritage monuments, terrorist attacks, unsolved murders of elderly and children, discrimination in every area of life, attempts to eradicate any evidence Serbs were once in Kosovo, the supporters of Kosovo's independence have no moral ground to stand on and Albanians should change their politics and behavior?

Da probaš ijekavicom?
Sa lovćensko-dedinjskim naglaskom?
Innana Innana 23:38 25.07.2010

Re: A flash in the pan !

freehand
Innana
sentinel26

After many mass graves, Serbia was long lost moral legitimacy to establish contact with Albanian population on Kosovo.Game is Over !

This is a load of cronk. How about we reverse the angle and say after 11 years of ethnic cleansing, destruction of religious and cultural heritage monuments, terrorist attacks, unsolved murders of elderly and children, discrimination in every area of life, attempts to eradicate any evidence Serbs were once in Kosovo, the supporters of Kosovo's independence have no moral ground to stand on and Albanians should change their politics and behavior?

Da probaš ijekavicom?
Sa lovćensko-dedinjskim naglaskom?

Pa kad Sentinel neće da spika srpski, i pravi se englez, reko da mu pomognem da shvati porukuLovćensko dedinjski mi je nepoznat ja sam brate iz blokova brate, mi brate pričamo drugačije, razumeš brate.
Napisala sam da je napisao gomilu gluposti. Kako bi bilo da promenimo ugao i da kažemo da posle 11 godina etničkog čišćenja, uništavanja verskih i kulturnih spomenika, terorističkih napada, nerešenih ubistava staraca i dece, diskriminacije u svakoj oblasti života, pokušaja da se izbriše svaki dokaz da su Srbi nekad bili tu na Kosovu, oni koji podržavaju nezavisnost Kosova nemaju nikakvog moralnog stanovišta-moralnog tla a Albanci bi trebalo da promene svoju politiku i ponašanje.
El sad u redu brate
freehand freehand 23:58 25.07.2010

Re: A flash in the pan !

El sad u redu brate

Važi sestro.
Nego sam te ja razumeo, ama se bojim da te on neće razumeti.

Innana Innana 00:09 26.07.2010

Re: A flash in the pan !

freehand
El sad u redu brate

Važi sestro.
Nego sam te ja razumeo, ama se bojim da te on neće razumeti.

Ono brate je šala u vezi sa dijalektom. A Sentinel me neće razumeti ma koji jezik koristila. Neki ljudi vide samo deo slike i samo o tome žele da pričaju.
Pozdrav
P.S. Isti patetični proglas Sentinel je ostavio i na drugom blogu. Rešio čovek da pravi kampanju protiv vlade pa to ti je.

Sve ovo me nedoljivo podseća na Nušića i Čkalju koji se u filmu na klaviru dernja Dole vlada...Nema snimak tog filma ali kao ilustracija može da posluži

http://www.youtube.com/watch?v=vlHftQJE9FI
looping looping 07:08 26.07.2010

Re: A flash in the pan !

Game is Over !

Start New Game
Load Previous Saved Game
Options
Credits
Gallery
Quit the Game

escherichije_colic escherichije_colic 07:11 26.07.2010

Re: A flash in the pan !

After many mass graves, Serbia was long lost moral legitimacy to establish contact with Albanian population on Kosovo.


Milan Karagaća Milan Karagaća 09:24 26.07.2010

Re: A flash in the pan !

Napisala sam da je napisao gomilu gluposti.

Ako Vam se njegova argumentacija ne sviđa mogli ste to na drugi način reći.Pristup da je sve glupost što nije po mome ukusu nije nikakva osnova za dijalog, niti će se nečije mišljenje promeniti ako ga uvredimo time što ćemo reći da lupa gluposti.Ne sviđa se ni meni niti mi je drago ali što se tiče našeg suvereniteta na Kosovu mislim da je, na žalost , igra završena.To nikako ne znači da se ne može mnogo stvari regulisati koje se tiču položaja Srba na Kosovu,imovinskih prava, zaštite srpske baštine itd.
Kako bi bilo da promenimo ugao i da kažemo da posle 11 godina etničkog čišćenja, uništavanja verskih i kulturnih spomenika, terorističkih napada, nerešenih ubistava staraca i dece, diskriminacije u svakoj oblasti života, pokušaja da se izbriše svaki dokaz da su Srbi nekad bili tu na Kosovu, oni koji podržavaju nezavisnost Kosova nemaju nikakvog moralnog stanovišta-moralnog tla a Albanci bi trebalo da promene svoju politiku i ponašanje.

Istu sam argumentaciju čuo na jednoj konferenciji od albanskog predstavnika pa sam morao da reagujem pitanjem da li on misli da se isključivošću može doći do rešenja.On ladno poteže upravo slične argumente, te toliko i toliko dece i staraca pobijeno, te pljačke, proterivanja i da "posle 1999.godine više ništa ne može da bude isto, da Srbija mora da promeni politiku i ponašanje i da posle toga kako je postupala sa svojim građanima nema moralno pravo a ni mogućnost da upravlja Kosovom".Na pokušaj objašnjavanja i argumentovanja da se ni Albanci nisu ponašali "nežno" ni korektno prema Srbiji kao svojoj državi, da su maltretirali Srbe, tip mi rafalno iznese koliko je iz njegove porodice stradalih iako su bili u korektnim komšijskim odnosima i jedni druge pomagali.Reče čak da komšije Srbi nisu smeli da ih zaštite.
Dakle, ako se spusti na nivo pojedinačnih sudbina pa se to generalizuje na celi narod onda nema kompromisa.Zato je zadatak političara da gledaju šire.
Mislim da je greška Srbije što odmah nakon petoktobarskih promena nije rekla da nova demokratska vlast koja je srušila Miloševića ima novi pristup rešavanju pitanja Kosova i da odmah to počne. Ovako, pustila je da stvari odu daleko, da , kao što reče Đinđić, divlja gradnja postane realnost i da se legalizuje.Dakle, mogla se nova srbija distancirati od svega što je predhodni režim loše radio i svoh zločina, a onda sa tih pozicija priterari i kosovske Albance da preuzmu i svoj deo krivice, pa da se zajedno stavi tačka na ružnu prošlost i izgrađuju odnosi na zdravim osnovama.
Lovćensko dedinjski mi je nepoznat ja sam brate iz blokova brate, mi brate pričamo drugačije, razumeš brate.

Ne znam taj lovćensko-dedinjski dijalekt ali je konstrukcija očito uvredljiva i upućena nekim ljudima.
A što se tiče tog blokovskog sestro brate mislm, jepte, ne vidim u tome nikakav doprinos srpskom jeziku, naprotiv, pa mislim da se time ne treba ni hvaliti, odnosno uvažiti da se i oni koji pričaju taj lovćensko-dedinjski u najmanju ruku ponose njime kao i Vi Vašim blokovskim.
Innana Innana 10:29 26.07.2010

Re: A flash in the pan !

Milan Karagaća
A što se tiče tog blokovskog sestro brate mislm, jepte, ne vidim u tome nikakav doprinos srpskom jeziku, naprotiv, pa mislim da se time ne treba ni hvaliti, odnosno uvažiti da se i oni koji pričaju taj lovćensko-dedinjski u najmanju ruku ponose njime kao i Vi Vašim blokovskim.

E Milane, vama fakat fali smisao za humor. Ne moramo da uvek i svugde dajemo ozbiljan ton.

Sto se tice ostalog sto ste napisali, upravo u mom postu upucenom Sentinelu stoji i opaska da uvek postoji i taj drugi ugao, i da ako zelimo da vodimo postenu diskusiju, onda bi trebalo da sve cinjenice uzmemo u obzir. Medjutim, suvise cesto se potencira jedna strana prica o albanskim zrtvama, gde se navode pogresni ili iskrivljeni podaci, gde se ponavljaju jedni te isti argumenti bez kriticke provere verodostojnosti takvih stavova. Jedni od drugih prepisuju i maltene a capella horski pevaju istu pricu. Jos kad krenu da se tumace istorijski dogadjaji od II SV rata na ovamo na jedan nakaradan nacin, bez ikakvog licnog iskustva ili dubljeg ulazenja u materiju, ajme, pa to onda postaje verbalni cirkus.

Jedino pitanje koje mene licno interesuje u ovom momentu, jer sam vise fokusirana na sada i ovde, je sta drzava namerava da uradi, odnosno da li ima uopste taj plan B? Da li imaju mudrosti i snage da se izbore sa ovolikim izazovima? I interesuje me cemu tolika nebriga za stanje na terenu? Kako mogu sebi da dopuste luksuz da im se lokalni predstvanici prepucavaju oko fotelja i time sabotiraju blagovremeno i hitno potrebno formiranje opstine u Mitrovici? To su tolike moralne gromade da im je bitnija fotelja i funkcija od dobrobiti svog naroda. U tom smislu doduse ne vidim razliku izmedju pozicije i opozicije.

Fusnota: A load of cronk nije narocito uvredljivo uveravam vas.


S postovanjem
freehand freehand 10:34 26.07.2010

Re: A flash in the pan !

Ne znam taj lovćensko-dedinjski dijalekt ali je konstrukcija očito uvredljiva i upućena nekim ljudima.

Konstrukcija je namenjena jednom čoveku. Zato što taj gospodin od bloga do bloga, sa teme na temu, besomučno i bezobrazno lupa po Srbiji kako stigne. Genocid, genocid, genocid, sravniti, sravniti, sravniti.
Zabolelo me ovo malo mozga od njega i sličnih. Pri tom bii, valjda, trebalo pogled da okrenemo ka svetioniku slobode i demokratije dole na Cetinju.
Cinizam i vređanje nisu osobine stila koje bih voleo da gajim, ali mi se u afektu izmakne ponekad.
Ako je to ispod poželjnog nivoa komunikacije na blogu - moliću fino, neka autor briše.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:58 26.07.2010

Re: A flash in the pan !

E Milane, vama fakat fali smisao za humor. Ne moramo da uvek i svugde dajemo ozbiljan ton.

niste u pravu. Ne fali mi smisla za humor, prvo uvek pričam viceve na svoj račun i volim svaki humor ali nije baš sve za podsmevanje.
Konkretno, ako je čovek napisao na engleskom, meni je simpatično kad se neko našali pa kaže može li na ijekavskom ali bez namere da se posmeva ijekavskom i nekoj konstrukciji koja ismejava.
Meni je recimo simpatičan onaj primer kada Martić piše latinicom da nije ni pročitao taj neki plan 34.
Domazet Domazet 14:27 26.07.2010

Ja samo da kazhem da...

Innana
sentinel26

After many mass graves, Serbia was long lost moral legitimacy to establish contact with Albanian population on Kosovo.Game is Over !

This is a load of cronk. How about we reverse the angle and say after 11 years of ethnic cleansing, destruction of religious and cultural heritage monuments, terrorist attacks, unsolved murders of elderly and children, discrimination in every area of life, attempts to eradicate any evidence Serbs were once in Kosovo, the supporters of Kosovo's independence have no moral ground to stand on and Albanians should change their politics and behavior?

...Innanu treba banovati. For ever! Mislim, odgovoriti Shjentiju na engleskom, posle ONAKVOG njegovog teksta, predstavlja eklatantan primer cruel and unusual punishment-a...
Innana Innana 14:38 26.07.2010

Re: Ja samo da kazhem da...

Domazet

...Innanu treba banovati. For ever! Mislim, odgovoriti Shjentiju na engleskom, posle ONAKVOG njegovog teksta, predstavlja eklatantan primer cruel and unusual punishment-a...

Pazi kad imas preporuku od mene za to
Cuti mogla sam na francuskom to isto da mu napisem, e to bi tek bila pervezijaNego greota za francuski nije mi to jezik za politicke pamflete, vec za drugaciju vrstu borbe. C'est l'amour...
Dr M Dr M 23:14 25.07.2010

?


"Srbija nije postavila loše pitanje"
Srbija je postavila pitanje u stilu Muje iz onog vica, kad je Suprkompu postavio pitanje: "S`a imaa, ba"?

Trash in, trash out.

"Što se tiče LDP-a, njihova spoljna politika je neozbiljna i nikave veze nema sa državnim interesom"

Ne pitam zbog LDP-e, pitam zbog sebe: Sta je, zbilja, drzavni interes Srbije?
Da satre sebe, u plemenitoj zelji da podjarmi dva miliona ogorcenih, na sve spremnih ljudi?
tyson tyson 20:12 26.07.2010

Re: ?

Da satre sebe, u plemenitoj zelji da podjarmi dva miliona ogorcenih, na sve spremnih ljudi?

Na osnovu čega zaključuješ da je Srbji cilj da podjarmi kosovsko stanovništvo?



Dr M Dr M 22:57 26.07.2010

Re: ?

tyson
Da satre sebe, u plemenitoj zelji da podjarmi dva miliona ogorcenih, na sve spremnih ljudi?Na osnovu čega zaključuješ da je Srbji cilj da podjarmi kosovsko stanovništvo?


Vekovima pokusavaju da odrze svoj way of life, za moj ukus naopak, ali, o ukusima...Na Berlinskom kongresu, izvukli duplo golo..1912, supalj nos do ociju, samo promenili okupatora i fiksirali Srbiju kao jedinu prepreku a Srbe kao arhineprijatelje, 1941 im bio dobar svako ko je bio protiv Srba, 1944 platili racun ali nisu zaboravili, posle toga im nismo mnogo pomagali da zaborave, 1981 su osetili novu sansu,od 1991 prave paralelnu vlast, od 1999 do danas slobodno uzivaju u naplati realnih i izmisljenih racuna a Srbija im je i dalje u glavi kao arhineprijatelj koji im ne dozvoljava da udju u UN.
Sa njihove tacke gledista, svaki pokusaj Srbije da ima bilo kakav uticaj na njihov zivot, makar i dobronameran i koristan, bio bi shvacen kao nova okupacija.

Njihovoj eliti, formiranoj na hajduckokriminalnim zaslugama, odgovara da imaju Srbiju kao izgovor za neresavanje osnovnih zivotnih problema kao sto su nezaposlenost, odsustvo ljudskih prava itd.

U takvoj situaciji, svaki poklic Kosovo je Srbija znaci neki milion vise u dzepu nekog Tacija i nekoliko spaljenih srpskih kuca.

Zato bi i za njih i za nas bilo bolje da, umesto Nikad necemo priznati Kosovo, kazemo: Priznacemo Kosovo kad Privremena vlada Kosova, EU i UN obezbede sva prava manjinama, kulturnu autonomiju itd.
freehand freehand 23:54 25.07.2010

Ima nešto u tom Hagu...

,,, što pravnicima daje nešto što im nije ni svojstveno ni potrebno: kreativnost.
Kao laik se ne usuđujem da ulazim u raspravu o formulaciji postavljenog pitanja; takođe, siguran sam da su na tu temu napravljene ozbiljne konsultacije sa svetskim ekspertima i nekim stalnim članicama Saveta bezbednosti.
Ali sam apsolutno siguran da bismo na bilo kako formulisano pitanje dobili isti odgovor.
E sad, u ovom momentu je verovatno najlepše i najlakše biti ruski političar. Sa win-win situacijom mogu samo da zamislim kako, recimo, Putin, na ono "važi SAMO, JEDINO I ISKLJUČIVO ZA KOSOVO", kaže - "Aha, dobro, važi."

Što se naše spoljne politike tiče, biće da je ona, kad se u obzir uzme važeći Ustav Srbiej, postojeće međunarodne pravne norme i Rezolucije koje se na našu državu odnose, pa i ekonomske, teritorijalne i kulturne interese - u ovom momentu jedino moguća.
Pošto nam Predsednik države i ministar spoljnih poslova nisu profesor Baltazar i Mandrak, oni se kreću u okvirima u kojima su(smo).
Pa su tako krenuli u Hag po pravdu, a vratili se iz pravnog Guantanama.
A obzirom na to kako nam situacija izgleda - ne bih da sam im u koži. Jer nas evo 20 godina u tamnom vilajetu, pa se mi saginjali ili ne saginjali isto nam se vata.

Šta raditi? Nemam blagog pojma.
mayo1 mayo1 00:03 26.07.2010

Zanimljivo

Čitam blog i štampu nakon odluke MSP - reakcije su, naravno, različite.
Gledajući sa strane, mislim da se ovoj odluci daje prevelika važnost. Premda ministar Jeremić i neki blogeri najavljuju "propast svijeta", to se, jasno, neće dogoditi.
Zbog ove odluke neće biti ni manje ni više onih koji nemaju državu, a žele je imati.
Naime, sve države ovog svijeta su nastale ili se mijenjale isključivo nakon ratova - nijedna nije nastala (ili nestala) sudskim putem.
Stvar je jednostavna: onaj /pokret/ koji ima dovoljnu vojnu, ekonomsku i političku moć, uz podršku jakog vanjskog faktora i dobro odabranog trenutka, taj će izboriti državu.
Onaj koji to nema - neće.
Džaba Tibetu, Kataloniji, Sj.Irskoj, pa i Rep.Srpskoj ovo mišljenje Suda, a bez gore navedenih uvjeta.
Ovo mišljenje može eventualno donijeti konkretne koristi samo i isključivo - Kosovu.
Da je kojim slučajem mišljenje bilo u korist Srbije, ništa se bitno ne bi u stvarnosti promijenilo.
Povijest i činjenice to potvrđuju.
escherichije_colic escherichije_colic 07:13 26.07.2010

Re: Zanimljivo

Stvar je jednostavna: onaj /pokret/ koji ima dovoljnu vojnu, ekonomsku i političku moć, uz podršku jakog vanjskog faktora i dobro odabranog trenutka, taj će izboriti državu.
Onaj koji to nema - neće.


cbronson cbronson 13:45 26.07.2010

Re: Zanimljivo

Zbog ove odluke neće biti ni manje ni više onih koji nemaju državu, a žele je imati.
Naime, sve države ovog svijeta su nastale ili se mijenjale isključivo nakon ratova - nijedna nije nastala (ili nestala) sudskim putem.
Stvar je jednostavna: onaj /pokret/ koji ima dovoljnu vojnu, ekonomsku i političku moć, uz podršku jakog vanjskog faktora i dobro odabranog trenutka, taj će izboriti državu.
Onaj koji to nema - neće.

nije to podrska vanjskog faktora kako kazete, to je sasvim jasna odluka usa, ili mozda cak samo odluka jednog dela njene administracije koju zatim istom takvom silom namece svim medjunarodnim organizacijama po unapred uhodanom mehanizmu. u slucaju srbije i kosova, usa su cak bombardovale, otcepile i okupirale kosovo, a zatim resile da takve svoje postupke opravdaju odlukama raznih medjunarodnih tela, kakavo je i msp. preko svega toga, usa u zelji da opravda svoje poteze optuzuje srbiju, kojoj je otela deo teritorije, za zlocine i satanizuje je u ocima medjunarodne javnosti.
pre amerikanaca ovakve aktivnosti na medjunarodnoj sceni provodio je jedan svima poznat covek. njegovo ime bilo je adolf hitler.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:56 26.07.2010

Šta imamo od toga

Sud je dao objašnjenje koje je dao i kao takvo će biti uzeto kao relevanrno od strane GS UN , čiji je sud organ.Nemamo mi ništa od toga što ćemo se podsmevati i izvrgavati ruglu sud i sudije, te da su nesamostalni, te da su većina sudija iz država koje su priznale, pa sve smo to znali i pre tržaenja mišljenja. Bilo bi pametnije da se skoncenrišu svi kojima je to posao na to kako će dalje nego da kroz medije stvaramo kod naroda lažnu sliku da mišljenje suda zapravo i nije ništa. E sada svaka domaćica i penzioner koji nemaju čak ni pojma o proceduri razglabaju o mišljenju suda.
Njihovo objašenjenje je beskonačno komično. I tragično u isto vreme.

Međutim to nije tema. Tema je: da li je to što je sud rekao loše po Srbiju? Ili možda nije baš najbolje za Đuru i Peru?

Pa u tom smislu i ova ocena da je odluka komična, te Đura i Pera.Objašnjenje ima nekoliko problematičnih natezanja upravo da bi sud izbegao da se decidno odredi, a tek nam onda ne bi bilo po volji,ali podsmevanjem nećemo ništa postići.
Da bi postala država, prvo moda da bude sila. Sila se stiče silom, obično silom uz pomoć prijatelja, ili političkim procesom jačanja autonomije. Nova država formalno postaje država kada se druga država na čijoj se teritoriji nalazi složi sa tim. Tako je i Srbija postala država. Država na čijoj smo teritoriji bili se složila sa tim. To slaganje se najbolje postiže kada država izgubi rat.

Srbija je izgubila rat i prihvatila uslove R1244. Da je NATO hteo da stvori "NATO državu na Kosovu", to bi uradio odmah 1999.godine Nije.Ostavljena je mogućnost da se eventualno pregovorima naže rešenje izmežu Srbije i Kosova.Kosovu je odgovaralo da razgovori o tome počnu što kasnije jer će tako biti bliže nezavisnosti.Srbija je morala što pre početi pregovore a nije i to je krupna greška.
Naš stav o korišćenju isključivo političkih i pravnih sredstava u borbi za teritorijalni integritet zemlje je izuzetno konstruktivan i doprinosi stabilnosti.

Tačno, da je drugačije bilo stvar bi davno bila završena.
Naši pozivi su iskreni pozivi na kompromisno rešenje. Mi nismo protiv
kosovskih Albanaca i njihovih legitimnih interesa. Ali imamo i mi naše legitimne
interese.

Koliko su iskreni i jedne i druge strane najbolje pokazuje činjenica da pregovori nisu uspeli.O našem odnosu prema Albancima najbolje govore mediji, a i zvanični organi i političari ih baš i ne tretiraju kao građane koji žive na teritoriji celovite Srbije. Čak se često dešava da se kaže da mi izuzetno brinemo o našim građanima Srbima na Kosovu.
Srbija je uspela da zaustavi talas priznanja, iako je protiv sebe imala najjače i najbogatije zemlje sveta. I to je kolosalan uspeh naše diplomatije.

Da li je baš kolosalno to je diskutabilno i šta Srbija ima od toga.
Mislim da bi bio mnogo kolosalniji uspeh da se postigao neki dogovor sa Prištinom da se rešavaju životna pitanja jer Srbi na Kosovu baš i ne osećaju neki konkretan boljitak što nije priznalo 110 već samo 69 država.
Slažem se sa Vama, diplomatija je postigla uspeh što je pitanje Kosova premestila u UN ali bi bio mnogo veći uspeh da su pregovori u Beču uspeli i onda nam ne bi trebali novi na kojima ćemo verovatno pristati na ono što na Bečkim nismo hteli, a u međuvremenu nam je pregovaračka pozicija daljeko nepoviljnija.
Uspeh diplomatije se može priznati i po tome što nema te svetske diplomatije koja može biti uspešna ako država nije jasno definisala šta hoće i ne zna šta može.
Ovoj generaciji političata i diplomatije je zapalo da rešava problem koji su predhodne generacije pogrešno postavile i dovele ove u poziciju nemoguće misije.
Uspeh će biti ako se ishoduju pregovori, a to je moguće jedino uz intenzivnu saradnju sa EU i SAD, nikako u svađi sa njima. To je bio i glavni motiv da napišem post o neophodnosti hitnog usaglašavanja naših daljih aktivnosti sa EU i pridobijanje podrške.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 03:33 26.07.2010

Re: Šta imamo od toga

Nemamo mi ništa od toga što ćemo se podsmevati i izvrgavati ruglu sud i sudije, te...


Pamtim rečenicu mog prijatelja, sad se baškari na nekom oblačku ili kuva u nekom loncu u podzemlju, otprilike - hajd što hoće da nas hebu, ako nam je sudjeno i bićemo hebani, ali meni se čini da je njima izgleda mnogo važnije da dok nas oni hebu mi pevamo pesme koje njima prijaju, pa još da im mašemo njihovim omiljenim zastavicama, e to bi im tek bio pravi ćejf.

Tako ja dozivljavam i autorov pristup. Uočio glupost i podsmehuje joj se. Ne tvrdi da i kako se šta moze menjati ali ne vidi ni što bi pevao slavopojke nečemu sto veze nema sa zdravim razumom.

P.S. "Oni što bi da hebu" nije se odnosilo ni na koga poimence. Pogotovu ne na današnje prilike. Davno bilo.Prilike se menjaju ali uvek postoji hor pevača slavopojki koji samo čeka ko zapeta puška da dirigent zamahne rukama. A horistima, biće, smeta kad neko neće da peva i maše zastavicama nego bi da se podsmehne.
Doctor Wu Doctor Wu 06:36 26.07.2010

Ovo je lepo receno

Što se tiče LDP-a, njihova spoljna politika je neozbiljna i nikave veze nema sa državnim interesom. Oni ga i ne razumeju. Oni žive u make believe svetu...

Ne razumem ove poluinteligente koji se stalno pitaju koji je to interes drzave Srbije. Valjda je osnovno pitanje koji je to interes gradjana Srbije? Kosovo nije samo spoljno-politicko, nego drzavno pitanje par excellence, test na kome se vidi da li je Srbija u stanju (kao i da li ce joj biti dopusteno) da bude normalna drzava ili ne. Pravno uredjena drzava, sa jasnim drzavnim granicama, zar to nije dovoljno jasan interes? Drzava koja se svakih 5-6 godina komada, u kome se pitanje kriminalnih bandi, placanja poreza, (ne)postovanja nekih osnovnih zakona i ugovornih obaveza, vlasnickih prava, pa cak i placanja osnovnih komunalnih racuna predstavljaju kao pitanja ljudskih prava, ne moze biti normalna drzava.

Ono sto brine, medjutim, je nemoc i potpuno pogresna i strategija i taktika srpske diplomatije. Preveliko oslanjanje na Rusiju, nemogucnost da se angazuje Kina (ja bih, na primer, sa Kinezima direktno pregovarao o ustupanju Metohije, najplodnije visoravni u Evropi, na jedno 50 godina), besomucna putovanja Jeremica po Africi i Juznoj Americi u kojima on pokusava da animira korumpirane vlade na nesto sto jedan telefonski razgovor Hillary Clinton promeni za 30 sekundi. Mislim da je i samo glasanje ne sudu pokazalo u kojoj deluziji zivi srpska diplomatija: umesto ocekivanih 7:7 dobili su 10:4. To je ocigledan poraz i tu se neko pod hitno mora menjati.
antioksidant antioksidant 07:49 26.07.2010

Re: Ovo je lepo receno

poluinteligente koji se stalno pitaju koji je to interes drzave Srbije


Što se tiče LDP-a, njihova spoljna politika je neozbiljna i nikave veze nema sa državnim interesom.


lepa licna promocija, moram priznati
irvas92 irvas92 10:16 26.07.2010

Re: Ovo je lepo receno

Dr Wu:Ono sto brine, medjutim, je nemoc i potpuno pogresna i strategija i taktika srpske diplomatije. Preveliko oslanjanje na Rusiju, nemogucnost da se angazuje Kina (ja bih, na primer, sa Kinezima direktno pregovarao o ustupanju Metohije, najplodnije visoravni u Evropi, na jedno 50 godina), besomucna putovanja Jeremica po Africi i Juznoj Americi u kojima on pokusava da animira korumpirane vlade na nesto sto jedan telefonski razgovor Hillary Clinton promeni za 30 sekundi. Mislim da je i samo glasanje ne sudu pokazalo u kojoj deluziji zivi srpska diplomatija: umesto ocekivanih 7:7 dobili su 10:4. To je ocigledan poraz i tu se neko pod hitno mora menjati.

ovo je jedini normalan komentar koji cujem (citam) ovih dana. izgleda da niko u srbiji nije svestan tezine ovakvog raspleta dogadjaja. skoro svi dele misljenje autora bloga koje je vrlo povrsno i niko ne shvata da smo samoubilackom diplomatijom izgubili i ono malo saveznika sto smo imali.

dosli smo do samog dna i nesto ce morati da se menja sto je pre moguce. uostalom, ovakva blamaza nece proci ne kaznjeno. o vuku jeremicu necu ni da govorim. njegove greske nisu cak ni pocetnicke.
looping looping 06:59 26.07.2010

Preporuka

Svaka cast za tekst.
mayo1
Onaj koji to nema - neće.
Džaba Tibetu, Kataloniji, Sj.Irskoj, pa i Rep.Srpskoj ovo mišljenje Suda, a bez gore navedenih uvjeta.

-Nije dzaba, jer ce posle ovog misljenja suda dobiti volju da malo porade na sebi ( pravni uvjet imaju a ovi ostali ce doci kad-tad ) i svom osamostaljenju, narocito na teritoriji Evrope. To u sustini Evropi ne odgovara, ni Americi - zato i smatraju da Jeremica treba smeniti ( onoga koga smatraju za uzrok ).

zadnjapetoletka
Tako ja dozivljavam i autorov pristup. Uočio glupost i podsmehuje joj se. Ne tvrdi da i kako se šta moze menjati ali ne vidi ni što bi pevao slavopojke nečemu sto veze nema sa zdravim razumom.

Autor je i rekao da nam unutrasnja politika ne valja ( gde nas hebu ) a da spoljna ne moze da bude bolja od trenutne.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 08:04 26.07.2010

Re: Preporuka

Autor je i rekao da nam unutrasnja politika ne valja ( gde nas hebu ) a da spoljna ne moze da bude bolja od trenutne.


Ako iz onoga ispod treba da zaključim da je rekao ovo iznad, onda ja definitivno izgubio pojam o šta je gore a šta dole, šta levo šta desno. Hvala na objašnjenju, u svakom slučaju.

"Sud se propisno obrukao. Njihovo objašenjenje je beskonačno komično. I tragično u isto vreme. Tragično po ceo svet. Jer separatizam i pokušaj njegovog gušenja predstavlja ogroman problem čovečanstva. Rezultat su nebrojani ljudski životi i tragedije sa obe strane. Ovaj problem traži pravni odgovor. Sud nije imao snage da se sa tim uhvati u koštac. Sakrio..."
looping looping 08:13 26.07.2010

Re: Preporuka

zadnjapetoletka zadnjapetoletka 08:24 26.07.2010

Re: Preporuka

Ma nista nejasno. Samo pitam kako da okrenem ovo pa da zakljucim da ovim autor kaže "da nam unutrusnja politika ne valja..." itd. Jel da čitam izmedju redova, s desna na levo, odozgo na dole...?

Autor:
"Sud se propisno obrukao. Njihovo objašenjenje je beskonačno komično. I tragično u isto vreme. Tragično po ceo svet. Jer separatizam i pokušaj njegovog gušenja predstavlja ogroman problem čovečanstva. Rezultat su nebrojani ljudski životi i tragedije sa obe strane. Ovaj problem traži pravni odgovor. Sud nije imao snage da se sa tim uhvati u koštac. Sakrio..."

looping looping 08:37 26.07.2010

Re: Preporuka

Time se kritikuje Medjunarodni Sud Pravde.
A ovo je kritika unutrasnje politike:
"Jedino mesto gde je Srbija zakazala je unutrašnja politika na samom Kosovu, posebno ekonomska politika. Trošimo ogromne pare i sipamo ih u džepove raznih patriota lupeža. Ovo je verovatno u vezi sa tim da ni u ostatku Srbije, reforme, ekonomska politika, borba protiv korupcije, društveni interesI i tako to, nikako da počnu da rade u interesu građana."
"Ovu vladu kritikujem po pitanjima unutrašnje i ekonomske politike, po pitanjima nestručnosti, korumpiranosti ... Što se tiče spoljnje politike, tu imam samo reči podrške. Vlada na najbolji način predstavljaja moje interese kao građanina. To je moje mišljenje."

ninasimone ninasimone 07:57 26.07.2010

Ovo ko da je MSP srocio

Sasa Radulovic

Oni koji raspolažu sa parama za Kosovo imaju više veze sa opozicijom nego sa vlašću. "It's alive" Koštunica nema nameru da ode. Njegova unutrašnja i spoljnja politika su bili katastrofalni za Srbiju.

Pa zar nije kolosalno uspesni Jeremic njegov kadar?
jinks jinks 09:00 26.07.2010

Kada

Država na čijoj smo teritoriji bili se složila sa tim. Nakon tog slaganja svih, nova država biva primljena u UN.

tačno neka država biva primljena u UN. Da li postoji neko eksplicitno pravilo po tom pitanju (u smislu, da odredjeni procenat članica UN prizna tu državu, ili nešto drugo).
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:16 26.07.2010

Saša, slažem se

sa napisanim, možda ne bih baš toliko koristila pridev kolosalno, ali to je to.
Što se tiče LDP-a, njihova spoljna politika je neozbiljna i nikave veze nema sa državnim interesom. Oni ga i ne razumeju.

Tu vrstu neozbiljnosti sebi može da priušti samo opozicija, koja je nezavisna po Vojnoviču - od nje ništa ne zavisi. Da su na vlasti, bila bi druga pesma. Ali nisu i to zdušno koriste dok mogu, naročito kada se radi o ovakvim pitanjima, jer za neozbiljnost kojom žongliraju i tako neće nositi nikakvu odgovornost. Zato mislim da oni itekako razumeju državni interes, ali ne moraju da se opterećuju njime i mogu time da skupljaju demagoške poene. Prosto, biti u opoziciji ima i svoje prednosti.
Oni žive u make believe svetu u kome su svi dobri samo smo mi loši.

I u kom su loši svi koji ne misle kao oni.
A, to da je sud prvo R 1244 uzeo kao relevantan međunarodni akt za traženje odgovora na postavljeno pitanje, da bi onda izignorisao odredbu iz tog istog akta o ter. integritetu...to je tek bruka.
O Peri i Đuri ne bih...to je stvarno...šta to znači, da je i Društvo ljubitelja malih životinja moglo da uđe u kos. skupštinu i proglasi nezavisnost?..
freehand freehand 11:17 26.07.2010

Re: Saša, slažem se

Tu vrstu neozbiljnosti sebi može da priušti samo opozicija, koja je nezavisna po Vojnoviču - od nje ništa ne zavisi. Da su na vlasti, bila bi druga pesma. Ali nisu i to zdušno koriste dok mogu, naročito kada se radi o ovakvim pitanjima, jer za neozbiljnost kojom žongliraju i tako neće nositi nikakvu odgovornost. Zato mislim da oni itekako razumeju državni interes, ali ne moraju da se opterećuju njime i mogu time da skupljaju demagoške poene. Prosto, biti u opoziciji ima i svoje prednosti.

Plus što pred Skupštinu i javnost iznose viđenja i stavove jedne strane politčkog spektra koji drugačije ne bi mogli biti izneti. Što je legitimno i korisno za politički život Srbije, a od političara na vlasti traži još malo više napora da sliku sagledaju celovitije.
nestor92 nestor92 12:02 26.07.2010

Re: Saša, slažem se

I u kom su loši svi koji ne misle kao oni.




Jedno vreme nije moglo da se zivi od toga.
filvas filvas 10:28 26.07.2010

Razmišljajte slobodno

Čestit takst, Saša Raduloviću. Bravo!
Sepulturero Sepulturero 11:08 26.07.2010

No win situation

Ствар је наравно у перцепцији. Тзв. међународна заједница, читај Запад и његови вазали, тумаче ову пресуду као легализовање независности. То је било за очекивати и никада ми није било јасно зашто смо ми уопште постављали ово питање и потезали Суд правде.
Јеремић је критичних деведесетих година живео у Лондону, требало би да зна како западни свет функционише, па ме зато чуди ова грешка. Свакако да би требало да поднесе оставку али не баш сада када то Амери траже.
Штета јер је у основи добар министар спољних послова, сигурно бољи од својих претходника, бар је радио нешто.
irvas92 irvas92 11:35 26.07.2010

Re: No win situation

Штета јер је у основи добар министар спољних послова, сигурно бољи од својих претходника, бар је радио нешто.

neverovatno, cak i sad posle svega, da neko ko ume da cita i pise, uspe da napise ovako nesto. taj jeremic je jedan bezprizoran lik koji je doveo do toga da mu ostale svetske diplomate okrecu ledja. cak i dojucerasnji saveznici izbegavaju da se rukuju sa njim. sta je tu dobro majketi?
ljuboten ljuboten 11:28 26.07.2010

Podrška za državnu spoljnju politiku

"Jedino mesto gde je Srbija zakazala je unutrašnja politika na samom Kosovu, posebno ekonomska politika. Trošimo ogromne pare i sipamo ih u džepove raznih patriota lupeža. Ovo je verovatno u vezi sa tim da ni u ostatku Srbije, reforme, ekonomska politika, borba protiv korupcije, društveni interesI i tako to, nikako da počnu da rade u interesu građana."

Kada sam dobio priliku da pročitam Vaše tekstove mogao sam da zaključim da Vi mora da imate problema među Srbe samo iz jednog razloga: zato što mnogo znate i brzo i dobro zaključujete. Evo,sa ovim mislima koje sam naveo posredno dajete odogovr svim Srbima, a oni su nažalost većina, koji postavljaju pitanje:"šta će nam EU?", i slične sintagme istog značenja. Pa upravo kriterijum učlanjivanja u EU počiva na dobrom radu svih vladinih institucija, što znači da znaju i imaju planove razvoja, da ih ostvaruju, bez da lažu i kradu.
A kada se vratimo naslovu Vašeg bloga lako je da se setimo da državnu politiku kreiraju i vode predsednik Tadić i njegov nekada odlični učenik, činimi se Prve beogradaske gimnaizije - Jeremić.
Još da imaju skim da rade.
looping looping 11:45 26.07.2010

Re: Podrška za državnu spoljnju politiku

Evo,sa ovim mislima koje sam naveo posredno dajete odogovr svim Srbima, a oni su nažalost većina, koji postavljaju pitanje:"šta će nam EU?"



Marko Jevtic Marko Jevtic 11:42 26.07.2010

pitanje

. Što se tiče spoljnje politike, tu imam samo reči podrške. Vlada na najbolji način predstavljaja moje interese kao građanina. To je moje mišljenje.


A glavni interes je Kosovo? I sta posle?
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:32 26.07.2010

Re: pitanje

A glavni interes je Kosovo? I sta posle?

Posle ćemo da te podržimo u patentiranju istinometra.
Marko Jevtic Marko Jevtic 14:51 26.07.2010

Re: pitanje

Posle ćemo da te podržimo u patentiranju istinometra.




Nadam se da će mi Saša odgovoriti
ljuboten ljuboten 11:51 26.07.2010

Podrška za državnu spoljnju politiku

"Jedino mesto gde je Srbija zakazala je unutrašnja politika na samom Kosovu, posebno ekonomska politika"

Na Kosovu su uspešniji Albanci, naravno pomaže im američki čovek Piter Fejt. Oni su uspeli da razbiju srspke enklave i to uz pomoć meštana Srba. Pa upravo onaj napad pištoljem u K. Mitrovici, enklava koja je još uvek najkompaktnija, ivršen je na Srbina koje je službenik albanske vlasti na Kosovu. A o pljački i mržnji Srba prema Srbina "tašnjarevićima" (kako ih Srbi nazivaju) koje plaća Srbija, to je za plakati, jer sam upravo ovih dana boravio kod mojih sestara na Kosovu.
pape92 pape92 13:36 26.07.2010

bistriji ili tuplji čovek biva kad

Dosadan deo, već prežvakan:
1. Odluka suda je očekivana i jedino moguća. Drugačija bi značilo da bi se Zapadu moglo ozbiljno spočitavati da je napravio grešku. Zapravo bi morao to da prizna, makar ona bila samo „formalna“. Kada se to poslednji put dogodilo?
2. Države se ne stvarju sudskim odlukama, nego na svima poznat način (mehanizam je jasan; bitni detalji se mogu veoma razlikovati od Kvebeka preko Baskije do Tibeta, ali osnovni princip se ne menja od kako je država: upravljivost plus priznanje drugih država).
3. Odluka suda je i specifično (nesuštinski) prilično nevažna. Odnosno, bila bi važna kada bi bila u našu korist, ali nije mogla biti u našu korist pa isto tako možemo reći da bi bilo važno kada bi popodne američki predsednik rekao da povlači trupe sa Kosova. Čak i povoljna odluka suda bi bila samo teg više na našoj strani vage, koji svakako ne bi doveo Kosovo nazad pod upravu Srbije. Ovakva kava je odluka jeste teg na suprotnoj strani vage, ali je baš zato skoro nevažan, tamo je već toliko preteglo da „kilo“ više ne igra ulugu u odnosu na ishod vaganja.

Zanimljiv deo:
Ja nisam bistriji od njih. Ovde mislim na poslovičnu grešku mnogih analitičara koji ispravno prouče situaciju samo da bi zaključili: kakvi nesposobnjakovići (ti na vlasti) pa to nisu videli. Korisnije je zauzeti razuman stav: ja nisam bistriji – dozovoljeno je reći ni tuplji - od osobe koja vodi ovu politiku (ma koliko ovo zvučali smešno, apsurdno, ponižavajuće: mislite na ovo samo u kontekstu lakih stvari kao što su stvari 1, 2, 3) pa ako sam ja znao ovo, mora da su i oni. Tako možemo doći u priliku da sa zdravih pozicija razmotrimo najvažnije pitanje, a to je pitanje: zašto? Čemu sve ovo služi? (I da li radi).
Dobijamo skup rešenja od kojih mnoga ne isključuju jedno drugo. Moje je mišljenje da je čitav ovaj cirkus upravo to: predstava u kojoj se za publiku namešta jedno lice, dok se sprovodi agenda na čijem je kraju razilazak iz šatre sa što više zadovoljne publike. U ovom trenutku radi se samo na jednom delu publike, da sam upotrebio stadionsku metaforu, rekao bih: Severu. Ovakve predstave su ovde uvek igrane sa mnogo uspeha, mada najčešće suprotnim oružjem, raspirivanjem a ne umirivanjem želje za teritorijama (ne ulazim u pravičnost ili nepravičnost te želje, govorim samo o mehanizmu), i uvek su iza sebe imale skrivenu agendu. Za promenu, mislim da agenda iza ove predstave jeste dobra za gledaoce. Forma i umetnički dojam su božemesačuvaj, nemamo vrhunske glumce, ali je cilj najzad koristan i za publiku a ne samo za izvođače.
gorio92 gorio92 15:01 26.07.2010

Kako smo postali država

Tako je i Srbija postala država.


Nisam baš siguran da je tako.
Srbija prvo nije htela da postane država ni pod kakvim uslovima i ni po koju cenu.
Zbog toga je ušla u ratove, u kojima nije učestvovala, sa svima koji su hteli i nisu hteli.
Ni posle "veličanstvenih pobeda" u ratovima, u kojima nismo učestvovali, Srbija nije htela da postane država.
Niko nas nikada nije pitao hoćemo li da budemo država.
Onda je MILO pitao Crnogorce.
Neko je pitao Albance.
Tako je Srbija postala država.
Nas naravno i dalje niko ništa ne pita.
tyson tyson 20:32 26.07.2010

Re: Kako smo postali država


Ovaj, rekao bih da se mislilo na nastanak savremene srpske države u XIX veku...




gorio92 gorio92 22:31 26.07.2010

Re: Kako smo postali država

Ovaj, rekao bih da se mislilo na nastanak savremene srpske države u XIX veku...


Ko zna šta je Saša mislio, a i svet je za razliku od nas ušao u XXI vek.
freehand freehand 23:27 26.07.2010

Re: Kako smo postali država

gorio92
Ovaj, rekao bih da se mislilo na nastanak savremene srpske države u XIX veku...


Ko zna šta je Saša mislio, a i svet je za razliku od nas ušao u XXI vek.

i šta to implicira kod tako gorljive želje Albanaca i mentora da baš u tom hebenom XXI veku zapate svoju novu, najsavremeniju i najmoderniju, dvaesprvovekovnu državu?!
08sale82 08sale82 15:24 26.07.2010

Protivurečno

Interesantno je kako naša Vlada svojim spoljnom politikom, a i oni koji podržavaju takvu politiki sami sebi skaču u stomak.
Evo Saša Radulović opisuje odgovor suda u dva pravca.
Prvim pravcem on obrazlaže logične osnove odgovora na POSTAVLJENO PITANJE.
Pitanje je bilo:

„Da li je unilateralna deklaracija Privremenih institucija samouprave na Kosovu o nezavisnosti od 17. februara 2008. godine u suprotnosti sa međunarodnim pravom?"

Odgovor suda: Nije ...

jer deklaraciju nisu ni donele Privremene institucije samouprave Kosova već Đura i Pera, a njh dvojica su delovali van pravnog okvira UN ustanovljenog rezolucijom 1244.

Sud je rekao da to što je deklarisala navedena grupa građana nema nikakvu pravnu težinu sa stanovišta međunarodnog prava, pa sa njim ne može ni biti u konfliktu.

Dalje Radulović kaže
Srbija nije postavila loše pitanje.Na postavljeno pitanje postoji jedan jedini ispravan odgovor. Srbija nije mogla da pretpostavi da će se sud obrukati.

Ovo znači da je sud trebao dati drugačiji odgovor, a ovaj koji je dao je logičan odgovor na postavljeno pitanje. Kako pitanje može biti dobro ako se moglo unapred pretpostaviti u kom smeru može ići logika odgovora, a cilj je bio suprotan smer.

Drugim pravcem Saša Radulović opisuje odgovor istovetno načinu na koji ga opisuje Vlada Srbije kao štur odgovor koji ne daje odgovor na "suštinsko pitanje".

Ovde se odslikava sva pritivurečnost i apsurdnost naše spoljne politike.

Sud je odgovorio na POSTAVLJENO PITANJE, a zamera mu se što nije dao odgovor na suštinsko pitanje. Kada nas pitaju što niste postavili to pitanje mi kažemo nismo hteli jer postavili smo pitanje koje će nam u slučaju nepovoljnog odgovora doneti najmanje štete. To je danas rekao ministar Jeremić u Skupštini. Nismo postavili suštinsko pitanje jer smo se plašili odgovora pa smo postavili neku degradaciju tog pitanja. Kad smo dobili odgovor na pitanje koje smo postavili bunimo se što nismo dobili odgovor na pitanje koje nismo hteli i smeli da pitamo. O ovome je pisao i Vladimir Gligorov.
E to ti je naša politika. I da mi neko kaže da je to dobro i suvislo.
Jeremiću podnesi ostavku.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana