Budućnost| Istorija| Politika| Satira

SVI U NAPAD, AJMO, AJDE!

oscarkliper RSS / 29.07.2010. u 08:17

Razmišljam o tome kako me uvek, iznova oduševi zaključak da „nije prvi ko je prvi", samoproglašenje za moralne pobednike, i uopšte taj pokušaj da svaki poraz pretvorimo u pobedu. Istorijski posmatrano, a rečnikom psihoanalitičara izgovoreno, to sigurno mora da je neka trauma u detinjstvu!

A šta će nam veće traume od najtragičnijeg poraza u srpskoj istoriji. Boj na Kosovu je i u trinaestercu, zvanično, najveća naša pobeda!

A fin smo narod, kao da smo prvi susedi Finske. Malo smo, doduše, prgavi. Ali, dobri smo u duši... i junaci... svi odreda... Ponekad se, eto, ubijamo medjusobno, ali to je deo naše tradicije. Nije red da preskočimo istorijsku kumovsku kategoriju, Miloš i Karadjordje. I bila je to pobeda posle koje smo zakoračili u bolje sutra, stvorili jednu prosperitetnu Srbiju!

Taman ako pomislimo da su evropski dvorovi bili neobavešteni o nekom tamo omanjem borba-za-vlast incidentu, dodjemo do Majskog prevrata. Nije bilo dovoljno što smo ubili kralja i kraljicu, nego morasmo i pošteno da ih izmasakriramo. Ali, bio je to jedan tiranin i ... bila je to pobeda posle koje smo zakoračili u bolje sutra, stvorili jednu prosperitetnu Srbiju!?

Na prvim stranama novina u Londonu, pričaju, osvanuli su tada naslovi o nekim divljim ljudima koji žive u nekoj divljoj zemlji. Pa, mrze nas, dabome. Mrzi nas ceo svet. Mrze nas, možda, i zbog toga što ubismo i prestolonaslednika jedne svetske sile. A da ne izneverimo tradiciju ubismo i njegovu trudnu ženu. Izazvali smo jedan svetski rat, ali smo u njemu pobedili... malo smo bežali i umirali po albanskim planinčugama i grčkim ostrvima, ali smo se vratili i pobedili... i posle toga smo zakoračili u bolje sutra, stvorili jednu prosperitetnu Srbiju!?!

Bolje rat , nego pakt - bolje grob, nego rob! Rečeno, učinjeno! Pogibosmo krasno, al' pobedismo! I stvorili smo jednu bolju, lepšu i prosperitetniju Srbiju, socijalističku republiku?!?

Sećate se "Niko ne sme da vas bije"? Kosovo, 24. april 1987... Pobedama nikad kraja... Slovenija 1991, Hrvatska 1995, Bosna 1995 i Kosovo1999, šest vekova od prve traume!

A posle tačno 100 godina  stiže i avet ubistva vladara, tog 12. marta 2003. Ali, preživeli smo, opametili smo se, postali smo bolji ljudi, zavoleli su nas u svetu, pružili smo svima ruku prijateljstva, stvorili smo jednu prosperitetnu Srbiju?!?

I zato ja verujem! Jedno neobavezujuće mišljenje, nekog tamo sudića nepravde, izgubljena je bitka koja ne znači izgubljen rat. Zato sam siguran! Pobedićemo opet, u Ujedinjenim nacijama, i Kosovo će biti naše! I Ejupa Ganića će da nam izruče! I bolje ćemo živeti! Imaćemo dobre plate! Standard će da poraste! Primiće nas u Evropsku uniju! Sve će biti dobro, živećemo u jednoj prosperitetnoj Srbiji! Hajde da navijamo! Sa drugih tribina se čuje „odbrana, odbrana". Kakvo je to navijanje? Kakvi su to metiljavci? Mi navijamo „svi u napad, ajmo, ajde..."! Ljudi, setimo se slavne istorije! Najjači smo!

Miljan Vitomirović



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vlasta92 Vlasta92 08:50 29.07.2010

Pa sad,

kako bih ti rekla...
Znaš šta, ova bi zemlja bila super da nije nekih...Mi smo, recimo, baš super! I da li se to računa? Ne. Kao kap vruće vode na tri kubika ladne...

oscarkliper oscarkliper 10:03 29.07.2010

Re: Pa sad,

Da, da Sećam se da je neko u Vel'kom bratu tako grejao vodu E, tako ti mi živimo, k'o u Reality show-u.
miloradkakmar miloradkakmar 09:15 29.07.2010

Otkud

znaš da nismo ?
A fin smo narod, kao da smo prvi susedi Finske.

Srbi su plavi.
oscarkliper oscarkliper 10:05 29.07.2010

Re: Otkud

Aha Naročito posle 500 godina pod okupatorskom dimiskijom... Veliki sam fan ove nove turske serije, svi mi liče na mene!
westvleteren westvleteren 11:38 29.07.2010

Re: Otkud

oscarkliper
Veliki sam fan ove nove turske serije, svi mi liče na mene!


Pa vise su oni Srbi nego sto smo mi Turci. Znas ono, janjicari, neveste iz Srbije, sve je to ostalo u Turskoj.
oscarkliper oscarkliper 12:58 29.07.2010

Re: Otkud

A može i tako! Al' slabo ih ima plavih No, to su nevažni detalji.
yngwie92 yngwie92 09:18 29.07.2010

Darwin za nas bas ne vazi,

sve vise i vise vjerujem da smo nebeski narod, navikavamo se da zivimo samo od vazduha uz svakodnevnu kupovnu magle.
docsumann docsumann 09:51 29.07.2010

Re: Darwin za nas bas ne vazi,

sve vise i vise vjerujem da smo nebeski narod, navikavamo se da zivimo samo od vazduha uz svakodnevnu kupovnu magle.


samo se ti zajebavaj



Pralade, Srbine !!!
g.radicevic g.radicevic 13:56 29.07.2010

hmm......

Sve će biti dobro, živećemo u jednoj prosperitetnoj Srbiji


pa el ti pratish deshavanja na malim ekranima
nashih TV prijemnika...???
el tamo lepo, svaki dan, pripovedaju da mi vec zzivimo u jednoj prosperitetnoj Srbiji.
iskljuchi glavu
ukljuchi RTS

zzivot je lep
oscarkliper oscarkliper 15:43 29.07.2010

Re: hmm......

Kako da ne... Svakog dana ne mogu da docekam 19:30, jos sada kad su vratili tackice... Vracamo se na onu iz devedesetih: Da bog da ziveo u zemlji iz drugog dnevnika. Zar ne?
kamenkoza kamenkoza 21:26 29.07.2010

Re: hmm......

Sve si lepo rekao, nemam sta ni da dodam ni da oduzmem, na zalost!

"Vracamo se na onu iz devedesetih: Da bog da ziveo u zemlji iz drugog dnevnika. Zar ne?"

To je ono sto ne bi mogla da prezivim drugi put, a sve je vec vidjeno, sve lici na to, istorija se ponavlja.....uzas!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana