Gastronauti| Planeta| Putovanja| Životni stil

Karnivore

Milutin Milošević RSS / 30.07.2010. u 21:44

02K.jpg

 

Prilikom prethodnog boravka u Keniji, nakon nekoliko dana na lokalnoj hrani uglavnom zasnovanoj na pirinču, povrću i neuhranjenoj piletini, odlazak u Kornivore bio je pravo osveženje za moj stomak. Iznenadjujuće, najviše su mi prijale govedina i svinjetina, onako reš pečene. Okreni - obrni, nema lepše ptice od prasice. A meso je bilo ispečeno po mom ukusu: dovoljno meko, dovoljno hrskavo, dovoljno pečeno, a i bilo ga je više nego dovoljno. Sve u svemu, slasan kraj jedne naporne nedelje!

 

*** 

Karnirove se reklamira kao "najbolje iskustvo u jelu Afrike". Potporu za to imaju u činjenici da su dva puta bili izabrani medju 50 najboljih restorana u svetu! Za trideset godina od kako radi, ugostio je preko 2 miliona posetilaca. Kažu da je knjiga gostiju u stvari "ko je ko u svetu".

Smešten je u južnom delu Najrobija (Langata Road). Na putu do njega proći ćete pored Vlson aerodroma, sa koga idu letovi na unutrašnjim linijama po celoj Keniji. Posetioci su uglavnom vazungu - belci, turisti i medjunarodno osoblje raznoraznih ambasada, agencija, nevladinih organizacija i kompanija (trčiš, trčiš pa naidješ na crnca). Smešten je u prostranom ograđenom prostoru sa obezbedjenjem - zauzimajući mesto koliko i jedna osrednja farma. Sastoji se od nekoliko sala u zatvorenom prostoru i na terasama sa travnjacima, fontanama i raznoraznim ukrasnim statuama. U sred restorana je veliki roštilj na ugalj na kome se meso sprema i onda služi unaokolo. Osoblje je veoma uslužno, obučeno u tunike sa zebrastim motivima. Higijena je na vrhunskom nivou. U WC-u je stalno čovek koji otvara vrata kabina i dodaje papirne ubruse posle pranja ruku. U sklopu kompleksa su prodavnice suvenira (prirodno, sa cenama višim nego u gradu) i sitnica sa znakom restorana. Sve vreme svirao je orkestar iz Burundija. Ono veče, nekome za stolom u blizini je bio rodjendan, pa je celo osoblje došlo i otpevalo "Hakuna matata" - onu čuvenu Minimaksovu verziju. Ukratko: hrana i luksuz koji koštaju toliko koliko treba.

Kelner će vas uputiti do stola i objasniti postupak služenja hrane. Odmah će vam doneti na sto i postaviti na drveni plato koji se okreće veliki izbor raznovrsnih sosova (kari, ljuti, beli luk…), hlepčiće koji se peku u restoranu, puter i obilnu porciju salate. Pre nego što krenete, simpatični lokalac Dava koji nosi pred sobom kutiju sa sastojcima (kao one zečice koje prodaju cigare u nekim restoranima) poslužiće vas koktelom od votke, limeta i meda na smrskanom ledu. Takodje, svako dobija porciju ljutkaste supe.

Kad podignete zastavicu na sred stola, kreće posluženje. Sistem je sličan "brazilskom roštlju". Kelneri neprestano kruže sa raznim vrstama mesa na tradicionalnim Masai mačevima, upravo skinutim sa roštilja. Oni će vam ponuditi odredjenu vrstu mesa, pa ako ste raspoloženi da ga probate narezaće onoliko koliko poželite i odakle poželite i posavetovati koji sos da koristite. Ja sam uvek insistirao na rešijim delovima, što se uklapalo u ukus ostalih belaca koji uglavnom vole krvavo ili polupečeno. Ređali su se piletina (sasvim dobra), pileće džigerice (malke žilave), svinjska rebarca (slatka, valjda sa medom - nažalost), rostbif (dobar), krilca (ni prići Dubočici), svinjska kobasica (ona iz engleskog doručka), krokodil (mali komadi, belo, lako, vrlo, vrlo podseća na ribu), ćufte od noja (mrko, jako meso, nikada ne bih rekao da je od ptice), jagnjetina (odlična, slankasta), prasećina (sjajna, hrskava), teleća rebra (vrlo veoma). Valjda sam sve nabrojao.

Da ne zaboravim, postoji i dobra vegetarijanska ponuda, organizovana kao bife.

Ja sam, pretpostavićete, obrnuo krug i po. Nisam mogao da propustim da uzmem još malo prasetine, jagnjetine i rostbifa. Završio sam prasećom kožicom - u oči sam je trpao! Nije bilo teško posle četiri dana skoro posta i uz hladan Tasker (lokalno pivo). Mislim, nije bilo teško za stolom, ali kako sam posle večere proveo nekih 20-tak sati u avionu, na aerodromu u Kairu i vozeći od Budimpešte, jedva sam došao kući.

 

 

***

Čitajući neke utiske posetilaca ovog restorana videh da su nezadovoljni vrlo ograničenim izborom mesa divljih životinja. I moj šef, onaj koji mi je preporučio da obavezno odem u Karnivore, bio je iznenadjen. Ovaj restoran je nekada bio na glasu upravo zbog toga, a danas se na meniju nalaze samo ćufte od kengurovine i krokodilovina. Za svakog ko dolazi ovde sa idejom da proba nešto što ne jede kući, ovo zaista jeste razočarenje. No, vlasti Kenije rešile su da suzbiju ilegalan ulov divljači koja je zbog toga ugrožena, te je meso koje se služi isključivo ono koje se dobija od životinja sa farmi. Pre desetak godina, lovokradice bi jednostavo ubiile neku divlju životinju i onda je na crno prodali, te bi ona isto veče bila služena u Karnivoreu. Danas, na sreću, toga nema, barem ne u toliko velikom broju, mada je sigurno da lovokradice i dalje obezbedjuju divljač za probrane kupce.

Da, visokozahtevni Britanci će biti razočarani, ali je meni sasvim u redu da se na ovaj način štite ugrožene vrste nauštrb ličnog kaprica da se proba jelo egzotičnih životinja, Liči mi ovaj poriv na sve one dugogodišnje genocide nad divljači Afrike koje su raskalašni zapadnjaci praktikovali zarad ličnog zadovoljstva, krkanja i tona lovačkih trofeja kojima su se posle ponosili po Jorkširima i Berkširima. Nažalost, u nekim drugim zemljama Afrike i dalje se može naručiti meso zebre, žirafe, bradavičave svinje, gnua, bradavičastog praseta i ko zna čega još. U Južnoj Africi je to mnogo bolje rešeno, jer su farme na kojima se gaje divlje životinje mnogo bolje organizovane, pa je izbor mesa širi.

 

***

Evo me ponovo u Najrobiju. Već smo overili libanski restoran, bili na pivu sa tapas ikebanom i jeli u jednom lokalnom u mest na raskrsnici. Karnivore planiram još jednom, pre nego što krenem, pod obavezno.

Atačmenti



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 22:14 30.07.2010

Krvave orgije

Milutin Milošević Milutin Milošević 22:19 30.07.2010

Re: Krvave orgije

Ama jok - veliko ždranje
docsumann docsumann 22:31 30.07.2010

Re: Krvave orgije

loader loader 03:21 31.07.2010

Re: Krvave orgije

Milutine, jel bilo ono:
vi njima punjene paprike ponete iz domovine Serbie,
a oni vama afričke ćevape i ostale igre mesom ... ? :.

loader loader 03:29 31.07.2010

Re: Krvave orgije

Prijatelj jednog mog komšije, koji je bio tu dok sam pisao komentar, reče:
"More,
ne bi ja dao punjene paprike ni za kakve te njihove zavitlancije..!"

Milutin Milošević Milutin Milošević 04:14 31.07.2010

Re: Krvave orgije

Uistinu, ne bih menjao naše specijalitete za njihove
loader loader 09:08 31.07.2010

Re: Krvave orgije

vlad-perun vlad-perun 21:45 02.08.2010

Re: Krvave orgije

@docsumann,

ko ti je kriv kad nisi u stanju da ispeces parce mesa?
Jukie Jukie 01:40 31.07.2010

Ukus

A jesi li inače probao te životinje iz Opstanka i kakav ukus imaju kada se uporede sa domaćim?
Milutin Milošević Milutin Milošević 04:16 31.07.2010

Re: Ukus

Napisah već da sam probao samo meso krokodila i ćufte od noja i da me nisu oduševile. Valjda sam "baždaren" na našu 'ranu.
mlekac mlekac 03:19 31.07.2010

Pravis mi zazubice...

po obicaju.

I preporuka. Po obicaju.

Provedi se lepo i uzivaj i za mene!
Milutin Milošević Milutin Milošević 04:18 31.07.2010

Re: Pravis mi zazubice...

He, he - praviš i ti meni zazubice tu gde si sada

A ja ću morati još jedno par tekstova da napišem odavde.
myredneckself myredneckself 08:32 31.07.2010

Sladokusci

A dezerti gazda Milutine?
Ne kažeš ništa o tome
mlekac mlekac 09:08 31.07.2010

Re: Sladokusci

myredneckself
A dezerti gazda Milutine?
Ne kažeš ništa o tome

Drz se voca i tu neces pogresiti. Afrikanci bas nisu vesti u pravljenju dezerta.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:43 31.07.2010

Re: Sladokusci

A dezerti gazda Milutine?

Napisao sam u tekstu. Ne pratiš radnju fabule:
još malo prasetine, jagnjetine i rostbifa. Završio sam prasećom kožicom
Vlasta92 Vlasta92 09:34 31.07.2010

:)

Okreni - obrni, nema lepše ptice od prasice


Guda je čovekov najbolji prijatelj?
Bright Spot Bright Spot 10:10 31.07.2010

Re: :)

Dok ne probam lava, za mene je guda car životinja... :)
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:45 31.07.2010

Re: :)

Dok ne probam lava, za mene je guda car životinja

miloradkakmar miloradkakmar 10:12 31.07.2010

Čuo

sam da valja jesti samo jedno meso, ne mešati sa drugim vrstama.
Imaju li Afrikanci objašenjenje za taj niz od pileta do noja i krokodila ili je dovoljno biti gladan.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:53 31.07.2010

Re: Čuo

Kao što napisah, ovo je pravo rešenje za kraj nedelje na lokalnoj hrani. Da ovako jedem svaki dan, bilo u Keniji ili gdegod drugde, danas bih bio

dejanta dejanta 12:51 31.07.2010

Karibu Kenya

Habari rafiki,

Odlican post, kao i svi ostali u kojima redovno uzivamo.

Slazem se sa opaskom, Carnivore je danas, nazalost, bleda slika onoga od pre 15 godnia. Izbor mesa je bio dosta veci, uglavnom divljaci, ali nikad ugrozenih vrsta, sve sto se manje-vise uzgaja na farmi ili je zastupljeno u izobilju. Posetilac je tako mogao da uziva u mesu divlje varijante omiljene nam gude, warthog-a, eland antilope, africkog bufala, krokodila (koje licno nisam voleo, nesto izmedju ribljeg mesa i piletine), i raznih "polu-domacih" zivotinja poput noja i kamile. Moram da priznam da me je najvise impresioniralo meso zebre, pa sad nek me zeleni i ljubitelji zivotinja razapnu na krst. Tog "egzoticnog" mesa je nekada bilo da se nadje i u slobodnoj prodaji, no da ponovim, nikada se nije radilo o ugrozenim vrstama (npr. nikad se nije prodavalo meso zirafa, slonova, sitnijih antilopa i divljih macaka i ptica). Pored toga moram da naglasim da je lovni turizam u Keniji zabranjen poodavno (mislim jos od nezavisnosti), i da se generalno velika paznja posvecuje zastiti zivotinja, gde moram da istaknem veoma efikasan i profesionalan servis KWS-a (kenya wildlife service).

Glede Carnivore-a, interesantan je i podatak da je to jedan od retkih restorana koji je uspesno izvezao fransizu u Juznu Afriku (uobicajen je suprotan smer), generalno cela Tamarind grupa je veoma uspesna, preporucio bi posetu odlicnom Tamarind restoranu u lociranom u CBD (ubedljivo najbolja morska hrana u Najrobiju, mada je jedina prava stvar posetiti Tamarind restoran u Mombasi) i Tamambo na Westalnds-u (mozda ste vec uzivali u Dormansu koji je takodje deo Tamarind grupe, mada je na trzistu kafe velika konkurencija, gde ipak mislim da ubedljivo vodi Java House). Narano, tu je jos pregrst restorana, preporucio bi od "libanaca" Ceedars (Lenana rd), Phoenician (Westlands Ring rd.), koji btw. u svom sastavu ima i jedan od boljih japanskih restorana, mada za pravi teppanyaki mora da se ode u Furusato (Gen.Mathenge rd.), i naravno od "indusa" obaveznu posetu Anghiti-ju (Rhapta rd) i Haandi-ju (Westlands). Kineska i Thai ponuda je takdoje dobra, tu su Open House, August Moon, Zen Garden, itd.

Koliko god bila raznovrsna, ugostiteljska ponuda Najrobija ne moze da se poredi sa carima ove predivne zemlje koja ne prestaje da me fascinira evo vec petnaest godina. Od melanholicne swahilli obale indijskog okeana, preko predivnih jezera (Branigo, Turkana, Nakuru, Naiwasha, itd), planina (Mt.Kenya ubedljivo sije Kilimanjaro po lepoti i sadrzaju) pa do savana (Mara, Amboseli, Samburu, Tcavo) i naravno nizbezne Rift Valley, izbor je stvarno ogorman (preko 20 nacionalnih parkova, ukljucujuci i 6 marine parks).

Gazda Milutine, rad sam pomoci da malo bolje obojimo razglednicu iz Najrobija (vi to ipak mnogo bolje radite), ako prilike dozvole, javite se dok ste jos u Najrobiju, zadovoljstvno bi mi bilo upoznati vas i licno, posle uzivanja u svim vasim blogovima.
mlekac mlekac 14:34 31.07.2010

Re: Karibu Kenya

dejanta
Habari rafiki,

Odlican post, kao i svi ostali u kojima redovno uzivamo.

Evo jos nekog da mi pravi zazubice!

Pa stvarno nije u redu - vi uzivate u Afriki a Albicila i ja cucimo u Beogradu...

Mala sala, naravno! Puno pozdrava Afrikancima!
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:59 31.07.2010

Re: Karibu Kenya

Tamarind restoran

Još nisam bio, ali mi kolega koji je ovde bio mnogo češće preporučuje njega ispred Karnivorea
ugostiteljska ponuda Najrobija ne moze da se poredi sa carima ove predivne zemlje

Ja se uglavnom majem izmedju Najrobija i Mt. Kenija, sa posebnim naglaskom na Nijeri, a onda i Karatinu i Embu. Taj kraj je predivan, kao naša Šumadija, sa vencima brda i obiljem vegetacije. Danas sam ceo dan vozikao i uživao.
rad sam pomoci da malo bolje obojimo razglednicu iz Najrobija

Ja sam poznat po tome da gde god odem nadjem nekoga. Konačno neko is Najrobija! Pišem na PP pa dogovaramo vidjenje, koliko mi posao dozvoli
Jukie Jukie 14:08 01.08.2010

Re: Karibu Kenya

dejanta
Habari rafiki,Odlican post, kao i svi ostali u kojima redovno uzivamo.Slazem se sa opaskom, Carnivore je danas, nazalost, bleda slika onoga od pre 15 godnia. Izbor mesa je bio dosta veci, uglavnom divljaci, ali nikad ugrozenih vrsta, sve sto se manje-vise uzgaja na farmi ili je zastupljeno u izobilju. Posetilac je tako mogao da uziva u mesu divlje varijante omiljene nam gude, warthog-a, eland antilope, africkog bufala, krokodila (koje licno nisam voleo, nesto izmedju ribljeg mesa i piletine), i raznih "polu-domacih" zivotinja poput noja i kamile. Moram da priznam da me je najvise impresioniralo meso zebre, pa sad nek me zeleni i ljubitelji zivotinja razapnu na krst. Tog "egzoticnog" mesa je nekada bilo da se nadje i u slobodnoj prodaji, no da ponovim, nikada se nije radilo o ugrozenim vrstama (npr. nikad se nije prodavalo meso zirafa, slonova, sitnijih antilopa i divljih macaka i ptica). .

Moja mama me svaki put kad vidi one milione gnua kako jurišaju savanom pita da li se to jede
solskjaer solskjaer 14:54 31.07.2010

Milutine,

Nije vazungu, nego mzungu. Ziveo sam u Najrobiju cetiri godine pa znam. A u Karnivoru bio vise puta.
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:02 31.07.2010

Re: Milutine,

Prihvatam kritiku
ddsonik ddsonik 15:25 31.07.2010

pa nije bilo lose

Završio sam prasećom kožicom - u oči sam je trpao!



Mene odmah asociralo na brazilski rostilj, ali ovo je mnogo gotivnije!
uzivaj

Mada, moj prijatelj se i dalje kune u 'Balkan platte'

Odlican post - dobar provod zelim!
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:07 31.07.2010

Re: pa nije bilo lose

u oči sam je trpao!

Nije vipše imalo gde - a one još gladne. Eto im!

Brazilski sam prvi put probao februara, u Ženevi. Boga mi... zanimljiva varijanta leskovačkog voza

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:39 31.07.2010

Loš post, baš

Ovo nije dobar post, ovo je baš mrsno.
docsumann docsumann 16:49 31.07.2010

Re: Loš post, baš

Ovo nije dobar post, ovo je baš mrsno.


Mrs is Murder!
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:08 31.07.2010

Re: Loš post, baš

Znam da sam samoubica, ali šta ću
docsumann docsumann 17:14 31.07.2010

Re: Loš post, baš

Znam da sam samoubica, ali šta ću


Važi slično kao i za pušenje, ubija vas i životinje oko vas, s tim što je domet mnooogo veći
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:21 31.07.2010

Re: Loš post, baš

ubija vas i životinje oko vas

Šta ću kad ne mogu da savladam nagon lovca u sebi
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 17:29 31.07.2010

Re: Loš post, baš



Cuj nagon lovca, nemam ga, ali sto volim da jedem repic, butic, pa salata od rebara, res pecenih
Prijatelju, veeliki pozdrav
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:33 31.07.2010

Re: Loš post, baš

Prijatelju, veeliki pozdrav

Prijo, videćeš kakav roštilj pravim. Na kraju se uvek otimaju ko će da oliže rešetku
docsumann docsumann 17:34 31.07.2010

Re: Loš post, baš

Šta ću kad ne mogu da savladam nagon lovca u sebi


Tu sam da pomognem

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 17:50 31.07.2010

Re: Loš post, baš

Milutin Milošević
Prijatelju, veeliki pozdrav

Prijo, videćeš kakav roštilj pravim. Na kraju se uvek otimaju ko će da oliže rešetku



Vazi, od mene ova salata vegetarijanska
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:58 31.07.2010

Re: Loš post, baš

vegetarijanska

Tipičan dijalog unas:
- On je vegetarijanac.
- Dobro, može onda jagnjetina?
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 18:00 31.07.2010

Re: Loš post, baš

Milutin Milošević
vegetarijanska

Tipičan dijalog u nas:
- On je vegetarijanac.
- Dobro, može onda jagnjetina?


A kod nas;
- On je vegetarijanac.
- daj ta krilca
babela babela 17:54 31.07.2010

Habari gani

Pored ovih turistickih mesta, Carnivora i Zen-a,u svakom selu oko Najrobija,na kraju Kabette-a npr. se nalaze njihove "mesare" gde mozes da uzivas u teletini na rostilju u vrlo zivopisnim bastama koje su potpuno sakrivene od puta sa lokalcima.
Moze da bude i vrlo zabavno i ne tako sterilno.
Pozdrav Mzungu, i ne daj se preci
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:02 31.07.2010

Re: Habari gani

"mesare" gde mozes da uzivas u teletini na rostilju u vrlo zivopisnim bastama koje su potpuno sakrivene od puta sa lokalcima

Da, zanimljiva je varijanta da su (u tom delu Kenije barem) mesare u isto vreme i "hoteli". nešto nisam sigurna u kvalitet usluge koju pružaju.



Ovde kod mene u kampu svako veče peku neki roštilj. Moraću jednom da se prišljamčim, pa šta bidne
babela babela 18:23 31.07.2010

Re: Habari gani

Nisu hoteli,bas restorancici....usluga je potpuno ok.I rostilj je odlican,provereno sa njihovom salatom od avokada i ljute papricice.
Neces se pokajati.
mlekac mlekac 11:01 01.08.2010

Re: Habari gani

babela
sa njihovom salatom od avokada i ljute papricice.
Neces se pokajati.


Recepat molim! ASAP!
babela babela 23:28 02.08.2010

Re: Habari gani

Ide i paradajiz jos a za ostalo ne znam nisam uspela da promrljam po tanjiru.
Inner Party Inner Party 12:21 01.08.2010

A ja mislio...

... Afrikanci gladuju!



Sada bar znamo gde odose Geldofove pare...
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:09 01.08.2010

Re: A ja mislio...

Eh, da se barem Afrikanci najedu. Opšte je poznato da medjunarodne humanitarne birokrate pojedu barem 30% onoga što udele

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana