Društvo| Ljudska prava| Politika| Region| Život

Erdeljski orah

Dragan Jakovljević. RSS / 04.08.2010. u 23:34

Kao da na ovom svetu nema ni prečih ni uzbudljivijih tema, mnogi se ovoga leta pitaju šta će nam zaista doneti ta 2012, koju neki nazvaše godinom „D". Lavinu je pokrenuo autor aktuelnog filmskog hita tako što je potopio sve znano i neznano, i zemljinu kuglu pretvorio u mesto ne baš prikladno za život, barem u narednih nekoliko miliona godina. Da li je taj dasa glasnogovornik neke sekte ili masonske lože, ne znam, ali da je na svojim vizijama zaradio dobre pare, u to ne treba sumnjati. Mašta može svašta, a pogotovo ako je motivisana milionima dolara.

U skori potop, vidim, uopšte ne veruju Mađari u Rumuniji, koji tek kroje planove za bolji život. Njihove glavešine su, kao što se i očekivalo, prve proslavile mišljenje međunarodnog suda američke pravde. Po kosovskom modelu, zeleno svetlo za komadanja i otimačinu svake vrste je uključeno, pa bi bilo gre'ota ne iskoristiti priliku koja se pruža jednom u veku, a možda i ređe.

Mađarski reformatski sveštenik Laslo Tekeš, poznat po tome što je srušio Čaušeskua, izgleda da je sve manje otac, a sve više Veliki brat, jer je u nadgledanju svojih stada toliko hiperaktivan da ga ima tamo i gde ga ne vidite. Osim iz crkve, na ovčice već izvesno vreme motri i sa političke pozornice, a i iza nje (čitaj: potpredsednik Evropskog parlamenta). Svojoj braći - rumunskom Baseskuu i mađarskom Orbanu, nedavno je očitao molitvu „Kad može Kosovo, možemo i mi" i oborio ih s nogu. Međutim, za razliku od Orbana koji se na zemljici našao valjajući se od sreće što nije morao lično da se petlja s temom koja obično izaziva žvale, kod Baseskua je ta molitva izazvala teži oblik padavice, sudeći barem po tome što je Tekeša tužio sudu za pogane reči, tj. pretrpljeni strah i potonje nemirne snove. Svedoci kažu da je na licu mesta pokušao da mu otme neku prošlogodišnju medalju, ali se ovaj istog momenta snašao i podvrisnuvši „Viki, tvoj sam!" hitro skočio u naručje svom malom bratu iz Mađarske. Otuda nastavlja da krca rumunske orahe, a naročito onaj najveći, erdeljski, ali nikako da se izbori. U poređenju sa ovim, onaj kosovski je izgleda bio mekušac.

Atačmenti



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

yugaya yugaya 09:31 05.08.2010

Madjarska do Tokija

Laslo Tokes poziciju potpredsednika Evropskog parlamenta obilato koristi da objavi koliko ga je obradovala presuda Medjunarodnog suda pravde.

Desava se namerno eskaliranje pitanja madjarskih manjina u drugim drzavama od strane premijera u povratu Orbana serijom vrlo nedobrosusedskih zakona - uvodjenje drzavnog praznika za oplakivanje Trianona i novog zakona o drzavljanstvu.
Rumunija zbog minulog rada u Moldaviji nije u prilici da uzvrati kontra-zakonima i tuzakanjem Strazburu kao Slovacka, ali zato uredno naplacuje kazne za javno prikazivanje karte Velike Madjarske.

The Economist: Hungary and Slovakia: Pandora's Passport

Tokes "EP vice-president publicly speaks about tribalizing Europe"

Students fined for displaying map of pre-Trianon Hungary in Romania

Da podsetimo, u Srbiji mozete da kacite po tarabama karte Madjarske do Tokija bez problema, cak ce vam za to drzava Srbija velikodusno dati i dzeparac:

FESTIVAL MAĐARSKIH FAŠISTA u Kanjiži, 9.-11. jula 2010



zilikaka zilikaka 22:02 05.08.2010

Re: Madjarska do Tokija

Jednu četvrtinu svoje rodbine nikad nisam upoznala. Bakine. Ubijeni su SVI, i deca, u raciji Hortijevaca, januara 1942. Iza njih osam je ostalo zajedničko spomen obeležje, kao i za hiljadama njihovih sapatnika.
Taj podatak mi je uvek serviran uvek uz "ali ne smemo da se mrzimo, nacija ne odredjuje ljude". I ne odredjuje.
Do sada nisam nikad razmišljala o tome, ali sad mi se pomalo grči stomak. Na ovim prostorima je do sada bilo mirno, ali bilo je tako i na drugim. pa onda...
Jedino da se nadam da postoji interes nekog mnogo većeg, da se ne dozvoli jačanje tih takvih do nekontrolisanih razmera.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana