Društvo

U tom pismu piše: ne volim te više...

Krugolina Borup RSS / 06.08.2010. u 14:03

27747.jpgOtpisalo mi moje milo i drago Ministarstvo zdravlja.

Međutim, čim mi je poštar predao kuFertu, znala sam da nije ništa dobro. Tražila sam da mi pošalju dva debela izveštaja (vidi prethodni blog), a kuFerta laka ko pero. Takođe mi nije jasno ni što su smarali siroma poštara i trošili pare iz budžeta na poštarinu, kad sam lepo napomenula da informacije želim dobiti u elektronskom obliku. Izgleda da su kompjuteri državnoj upravi još uvek najveća moguća Babaroga. Ili je, pak, u pitanju dosledno držanje za onu staru narodnu: "Zašto da bude jednostavno (i jeftino), ako može da bude komplikovano (i skupo)."

Elem, piše meni moje milo i drago Ministarstvo zdravlja 'vako:

"Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Službeni glasnik RS" br. 120/04; 54/07; 104/09 i 36/10) i Vašeg zahteva broj: 500-01-804/2010-07 od 22.07.2010. godine, obaveštavamo Vas da iz opravdanih razloga nismo u mogućnosti da Vam tražene informacije dostavimo u regularnom roku i da ćemo ih dostaviti što pre, a najkasnije u roku od 40 dana, na osnovu člana 16. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja."

Čitam i mislim se: ala oni mene zahebavaju... Zavlače me i odugovlače, čekaju da se bura smiri, da javnost zaboravi. Pa se prosto nađem uvređenom i povređenom što se prave pojedinci i ko zmija noge skrivaju i odugovlače da mi daju ono što je moje.

Nije prvi put da se vlast ponaša kao da su joj građani protivnici, a ne saradnici na istom poslu. Čak su počeli bahato da se ponašaju i prema jedinim dvema institucijama koje vredno i pošteno rade na razvoju pravog građanskog društva, pa počeli da prete Ombudsmanu i Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu privatnosti.

Ali, dobro. Ćeraćemo se još 25 dana. Pa da vidim šta će tad poštar da mi donese.

A što se ovog ponižavajućeg odnosa tiče, imam da kažem samo jedno:

Pamti pa vrati.

Na izborima.

 



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 14:04 06.08.2010

Ovo ko parastos...

Za 40 dana!
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:23 06.08.2010

Re: Ovo ko parastos...

Pa, to oni izgleda sami sebi priređuju, još za života, ko u onom filmu "Ja pokojnik"...
apectator apectator 17:25 06.08.2010

Re: Ovo ko parastos...

Za 40 dana!

Lepo,sacekacemo,ne dugo..Obavezali su se,"najkasnije u roku od 40 dana".Bog ce dragi znati za sto im treba toliko vremena ali nisu ignorisali zahtev i nisu se usudili da ga odbiju.A do juce je to bilo "normalno' Tu se najbolje vidi vidi sta je g.Sabic postigao svojim upornim radom. Stvari se bez sumnje menjaju i sasvim sam siguran da cu uskoro citati komentare koje ce Kru pisati o tom izvestaju.Jer iako im tesko pada znaju da ga moraju dati,naucili su. I vrlo sam zadovoljan zbog toga.
antioksidant antioksidant 14:11 06.08.2010

.

Pamti pa vrati.

Na izborima

ovi i nisu bili na poslednjim izborima
uvalilo ih na tudju listu
ali ako je direktnoizabrani zadovoljan ko sam ja da se bunim
antioksidant antioksidant 14:17 06.08.2010

inace...

...obaveštavamo Vas da iz opravdanih razloga nismo u mogućnosti da Vam tražene informacije dostavimo u regularnom roku...


kako su bahati zakljucili da su razlozi "opravdani"?
da li je neka nezavisna instanca to razmatrala ili su sami preuzeli "odgovornost"...

kako bese - "nikad nisam dobio losu ocenu"


pa kad sam sebe ocenjujes %&*$#@* jedan

* ovde pise "magarce" mada svako ima pravo da procita po svom nahodjenju...
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:24 06.08.2010

Re: inace...

kako su bahati zakljucili da su razlozi "opravdani"?


Zašto ja nisam zaslužila da se isti navedu?
Državna tajna?
tmrnsk tmrnsk 14:34 06.08.2010

Re: inace...

razlozi "opravdani"?

Mozda su godisnji odmori opravdani razlozi? U mnozini: Godisnji Odmori. Pola njih u Ministartstvu je na odmoru, a druga polovina uvredjena sto nije na odmoru. Opravdano.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:38 06.08.2010

Re: inace...

Mozda su godisnji odmori opravdani razlozi?


Šta god da je "opravdani" razlog, zar mora biti obavijen velom državne tajne?
tmrnsk tmrnsk 14:57 06.08.2010

Re: inace...

Šta god da je "opravdani" razlog, zar mora biti obavijen velom državne tajne?

Mora. Zar ne kaze premijer da je polovina Vlade tu, kako bi sve funkcionisalo, da su sednice redovne, a posle se pokaze da oni i kad su tu ne drze sednice (misiim, drze telefone i drze telefonske sednice). Posle se pokazalo da je samo on na poslu. Radi covek i zamenjuje celu Vladu i obmanjuje javnost. A izraz "drzavna tajna" postaje sinonim za laz i sramotno ponasanje...
miloradkakmar miloradkakmar 20:23 06.08.2010

Re: inace...


Mozda su godisnji odmori opravdani razlozi? U mnozini: Godisnji Odmori. Pola njih u Ministartstvu je na odmoru, a druga polovina uvredjena sto nije na odmoru.

Nema godišnjeg odmora , dok traje obnova zemlje!

P. S. I, Krugolina , ne kaže se kuFerta , već KuVerta. Kako onda misliš da dobiješ zadovoljavajući odgovor?!
stasava stasava 20:42 06.08.2010

Re: inace...

Šta god da je "opravdani" razlog, zar mora biti obavijen velom državne tajne?

"Opravdan razlog" ne postoji, jer zna se rok koji mora da se ispostuje, a i obicno obavijaju velom drzavne tajne ono sto im se ne pusta u javnost. Nece javnost u radu, a odrzavanje i ciscenje njihovog dvorista, koje je zapravo nase, jer smo mi vlasnici, mi placamo, pa im posle smetaju novinari. Od mnogih njihovih odgovora a i od rada zavisi nase zdravlje a pokatkad bogami i zivot. A ja sam bas mislila da trazim podatak o broju lekara kojima je oduzeta licenca, jer tokom godina bilo je i previse slucajeva smrtnosti pacijenata, pa bi taj podatak bila povratna informacija ne samo o pravosudju, vec i o zdravstvu. Sva sreca da imamo ovakvog Poverenika. Sve se nesto plasim da ces opet dobiti tanak kuFerat.
niccolo niccolo 15:06 06.08.2010

Pa sad,

Izgleda da su kompjuteri državnoj upravi još uvek najveća moguća Babaroga

ne mogu ljudi da stignu da nauče da rade na istim jer neko mora da ispije onih 20 kafa dnevno u toku radnog vremena...A o pauzi za doručak, ručak i večeru da ne govorim...
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 15:14 06.08.2010

Once upon a midnight dreary...

Pamti pa vrati.

Na izborima.

Heh, kad bi to bilo lako. Postarala se bratija da se glasa kao po principu gavrana koji nosi sir u kljunu, a lisica ga pita "Da li si za Samodropinso ili ne?" Šta god rečeš, pa čak i Never-Nevermore, ode sir!

E pa tako će Tomica biti ministar i u sledećih 5 vlada (posle toga neće biti više ni vlade ni skupštine, neće biti ništa, sve će da pokupe, spiskaju, unište, prokockaju i propiju) a Boris Uspavana Lepotica (Probudi se Borise!) će i dalje da sedi na ili pri vrhu vlasti, sa sve Dačićem, Tomom, pa ako zatreba i Šešeljem (da je živ, rehabilitovao bi on i Arkana, samo ako se izjasni za Evropu preko Lapova i Kosova). A osnovni zacementirani princip će uvek biti - Institucije pravne države, kako da ne, ali ne u našoj kući!


                         
zilikaka zilikaka 17:19 06.08.2010

Polako!

Kad sam videla naslov prvo pomislih "zilikaka, upuštaš"!
Ja, koja bih ogromne pare mogla da zgrnem, samo ako krenem da naplaćujem dobijene opklade i bila spremna da stavim paru na ovaj slučaj, kad ono BUĆ.
Ali onda , ko što je red, uzmem i pročitam tekst. I što bi rekli, "kad tamo, a ono, međutim"!
Prošle godine, kad sam poslala sličan zahtev, meni se isto to desilo. Sa istim akterima. Prvo dobila pismo da im treba još vremena, i obaveštenja da će materijal da me košta po propisu ( da će mi biti naplaćeno kopiranje svakog od 1.. listova)
Nakon dve-tri nedelje, dobih kompletan materijal bez naplate. Čak mi je žena poslala i mail sa upitom da li sam zadovoljna odgovorima.
Elem, mislim da zaslužuje da joj se ime pomene po korektnom i profesionalnom odnosu. U pitanju je Tatjana Garić, iz Ministarstva zdravlja.
Kako znam da se Kru takodje njoj obratila, evo, smem javno da se kladim (u porciju šampita), da će materijal stići. Dakle, hajde sad malo strpljenja, a ako ne bude ničeg do polovine septembra, spremna da snosim posledice. Važi?
Uzgred, septembar nije tako daleko, pa hajde da sačuvamo energiju za vreme kad se dočepamo materijala, a onda
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:57 06.08.2010

Re: Polako!

Kako znam da se Kru takodje njoj obratila,


Jesam se ja njoj obratila, ali mi odgovor nije stigao od nje, već od Svetlane Zeković, za koju stoji potpis "Ovlašćeno lice za postupanje po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja". A od mejla ni traga ni glasa, osim što stoji njena email adresa u zaglavlju pisma.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:03 06.08.2010

Re: Polako!

evo, smem javno da se kladim (u porciju šampita), da će materijal stići.


Ma, ne sumnjam ja da će stići. Mora da stigne - po zakonu, mora! Ama me je povredilo, da ne kažem za srce me ujelo, ovo odugovlačenje. Prošli put, ti kad si tražila, traženo je mnogo stvari i to obimnih, dakle - više dokumenata i spiskova i koječega. Ovaj put: tražena su dva izveštaja koja su, inače, danima razvlačena po novinama i koje je Ministarstvo zdravlja iznova tumačilo i citiralo po tim istim novinama. Pa, valjda ih imaju pri ruci, onda, ako su ih već tumačili i citirali? Za šta sad njima treba 40 dana, stvarno bih volela da znam? Šta će oni to da rade celih 40 dana s tim izveštajima, ili pak tim izveštajima, pre nego što mi ih pošalju?

Posle - narod Srbije sklon teorijama zavere.
Jeste, ali samo zato što nas zvaničnici HRANE materijalom za teorije zavere.

Ne razumem da nekome treba 40 dana da pošalje mejlom attachement, ili pak - u gorem slučaju - da fotokopira, kovertira i otšilje dva izveštaja koji mu stoje na stolu.

Ne razumem, pa damubiješ!
zilikaka zilikaka 19:24 06.08.2010

Re: Polako!

E, moja Kru!
Zemlja Srbija, bre!
Pokušaj da se setiš kada si od institucija: normalno, na vreme, i bez dodatno uloženih napora, dobila nešto što ti s pravom pripada, i što je njihov poso da urade.
Ne kažem da tako treba, nego se čuvam za sadržaj izveštaja. Da im bem sve po spisku, ako bude onakav kakav mislim da će biti. Pusti sad dve ili šest nedelja. Što rekla Mlekac, kod nas i tako to ima simbolično značenje!
A što rekli neki, i sezona godišnjih odmora je. Neka se oni nama sad lepo brčkaju, a onda će da udari junak na junaka!
antioksidant antioksidant 19:53 06.08.2010

Re: Polako!

Ne razumem da nekome treba 40 dana da pošalje mejlom attachement, ili pak - u gorem slučaju - da fotokopira, kovertira i otšilje dva izveštaja koji mu stoje na stolu.

treba tomica da se vrati sa odmora pa da da odobrenje
bez njega ne sme jer ce da se opasno naljuti ako ga opet neko oplete po novinama
a taj mali (ne fizicki vec moralno) sujetni bahati covek se prazni tamo gde moze i sme - na svojim sluzbenicima
(nije da ih zalim, samo konstatujem)
stasava stasava 20:50 06.08.2010

MZ i Poverenik

http://www.danas.rs/vesti/dijalog/ko_krije_podatke_o_smrti_a_p.46.html?news_id=155067
Ako poverenik predstavlja sve ono sto je demokratsko i ako cesto ima razlicitih misljenja od njegovog u MZ, zar to ne implicira da je u MZ mnogo toga u suprotnosti sa demokratskim principima? Doduse, kaze Ministar da je bio odlican djak, ali vremena se menjaju.
stasava stasava 20:55 06.08.2010

Re: MZ i Poverenik

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=02&dd=12&nav_id=410606
Posle svega, koja tvrdoglavost u zdravstvu, kako osiono i dalje tvrde ono sto su trebali odavno da priznaju kao jedino zakonito.
maca22 maca22 22:12 06.08.2010

Re: MZ i Poverenik

Haha, uobrazio da su tuđe zdravlje nije vlasništvo te osobe, već njegovo lično. Svašta ćemo čuti od siledžija.
G r o f G r o f 23:56 06.08.2010

izmišljanje krugolina

Da nema ove krugoline trebalo bi je izmisliti...i to više puta.
vvalterr vvalterr 13:41 07.08.2010

U tom pismu piše: ne volim te više...

http://www.mondo.rs/s178798/Magazin/Porodica/Bejbi_frendli_program_u_Srbiji_ne_funkcionise.html

"Представница УНИЦЕФ-а Александра Јовић казала је у четвртак, на округлом столу Удружења грађана "Родитељ" поводом Светске недеље дојења, да породилишта у Србији не спроводе тај програм на довољно добар начин, иако се део тих установа бави свим корацима које "Бејби френд" предвиђа."

Натрчао сам на ово, па рек`о да поделим са вама.
mlekac mlekac 15:21 07.08.2010

Re: U tom pismu piše: ne volim te više...

vvalterr
http://www.mondo.rs/s178798/Magazin/Porodica/Bejbi_frendli_program_u_Srbiji_ne_funkcionise.html

"Представница УНИЦЕФ-а Александра Јовић казала је у четвртак, на округлом столу Удружења грађана "Родитељ" поводом Светске недеље дојења, да породилишта у Србији не спроводе тај програм на довољно добар начин, иако се део тих установа бави свим корацима које "Бејби френд" предвиђа."

Натрчао сам на ово, па рек`о да поделим са вама.


Pa to ti je cuveno srpsko tumacenje "Baby friendly" - uvali majci bebu a sestara se to vise ne tice!
maca22 maca22 21:40 07.08.2010

Re: U tom pismu piše: ne volim te više...

Mother enemy program.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana