Društvo

Letnja razbibriga (plus papuče)

Krugolina Borup RSS / 16.08.2010. u 16:17

klompe.jpgDošao poštar jutros, doneo mi odgovor od Kliničkog centra Vojvodine na moj zahtev za kopijom pisanog protokola po kome osoblje GAK-a porađa žene (vidi prethodni blog). Malo je reći da sam se (pozitivno) zapanjila brzinom kojom su odgovorili. Zahtev sam poslala u prošli ponedeljak, i za 7 dana već stigao odgovor! Svaka čast i pohvala na ekspeditivnosti. Što se gospođe(đice?) koja je odgovorila na moj zahtev tiče - e neka joj 5000 Dinkićevog bonusa, nije mi žao. Radi žena svoj posao kako treba i na vreme.

A i odgovor lep i kulturan, pa povrh toga još i razumljiv. A glasi ovako:

(CITAT)

U vezi Vašeg zahteva za pristup informacijama od javnog značaja od 10.08.2010. godine izveštavamo Vas sledeće:

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o nacionalnom programu zdravstvene zaštite žena, dece i omladine ("sl. glasnik RS" br. 28/09 od 24.04.2009. godine) kojom su utvrđeni ciljevi i aktivnosti na unapređenju i učuvanju zdravlja.

U tački 6.1., koja se odnosi na zdravstvenu zaštitu žena, u vezi sa planiranjem porodice, trudnoćom, porođajem i materinstvom, predviđena je primena jedinstvene medicinske dokumentacije na teritoriji Republike Srbije u vezi sa porođajem, koja se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u svemu primenjuje.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti u članu 158 propisano je da Republička stručna komicija utvrđuje stručne doktrine i usklađuje stručne protokole i stavove referentnih zdravstvenih ustanova. Napred navedenom Uredbom takođe je utvrđena obaveza izrade stručno-metodološkog uputstva (vaginalni porođaj, carski rez) i porođajnog protokola, jedinstveno za teritoriju Republike Srbije.

Kako ovakva stručno-metodološka uputstva do sada nisu izrađena, protokolarno postupanje obavlja se na osnovu dosadašnje prakse i iskustva, usklađeno sa savremenom medicinskom praksom, a koje se osavremenjuje kontinuiranom edukacijom zdravstvenog osoblja, učešćem na stručnim sastancima, praćenjem savremene stručne literature kao i primenom pozitivnih iskustava drugih zdravstvenih ustanova, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

S poštovanjem,

Zaštitnik pacijentovih prava

Marković Dukić Slavica, dipl. pravnik

(KRAJ CITATA)

***

Shodno odgovoru, zaključim da mi nema druge nego da pišem Republičkoj stručnoj komisiji za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine. Prvo ih lociram na internetu pri Institutu za majku i dete, proučim tu Uredbu na koju se iz Kliničkog centra Vojvodine u svom odgovoru pozivaju, konstatujem da su se osnovali pre 20 meseci a da za to vreme još ne porodiše stručno-metodološko uputstvo (ko Georgina, bokte!), zapitam se šta pobogu rade na tim sastancima i koliko li se često sastaju, i onda sednem i sklepam zahtev da mi dostave:

1) kopiju Poslovnika o radu Komisije

2) kopiju Plana rada za 2009. godinu i Plana rada za 2010. godinu

3) kopije Zapisnika sa svih do sada održanih sastanaka Komisije, od njenog osnivanja 17.12.2008. godine do danas

4) informaciju o tome da li je Komisija izradila i usvojila stručno-metodološka uputstva koja se tiču porođaja, i ako nije - kada planira da to uradi

O istom trošku, rešim da pišem i Ministarstvu zdravlja, s namerom da saznam koliko su para članovi Komisije potrošili za prethodnih 20 meseci, i na šta, te zatražim:

1) informaciju o visini i načinu raspodele finansijskih sredstava za rad Republičke stručne komisije za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine, od njenog osnivanja 17.12.2008. godine do danas, koja su predviđena i isplaćena shodno članu 158 Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Turim u kuFerte, aTresiram, i pravac - pošta, gdi platih poštarinu plus harač za izgradnju hrama Svetog Save, podrazumeva se, ne moš' se izbegne nikako, a dobijem i fiskalni račun za harač a da nisam ni tražila. Izgleda da su u ovih 7 dana počeli automatski da ih izdaju.

Pošto sam već izašla iz kuće na ovu nesnosnu vrućinu, rešim da o istom trošku zamenim i papuče koje sam detetu kupila pre par dana, a za koje se ispostavilo da su mu male. Porasla detetu noga od petka kad sam ga ispratila kod oca za vikend, do ponedeljka, kad se vratio u majčino okrilje, ljubigamajka.

E, da mi je neko pričao da čovek može da se provede tokom zamene manjeg broja papuča za veće u onoj meri u kojoj sam se ja danas provela, pa ne bih mu verovala!

Dobar dan.

Dobar dan.

Ja bih da zamenim papuče.

Fiskalni račun?

Imam.

Ličnu kartu molim.

????? Ličnu kartu za zamenu papuča?????? Šalite se vi sa mnom, jel da?

Ne, ne šalim se. Novi propisi. Morate i da sačekate da otkucam i odštampam "Nalog za ispravku", i da potpišete.

A jel' treba i otiske prstiju da dam, ujeeee?!

I opet - šta ću - krenem kući nevesela, s kopijom potpisanog Naloga za ispravku na kome stoji moj JMBG prepisan iz lične karte, sve usput psujući Dinkića i njegovu Giljotinu propisa.

Ma, ne može čovek iz kuće da izađe u ovoj zemlji Srbiji, da ne doživi nešto uzbudljivo što ga tera da psuje vlast.

 



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nim_opet nim_opet 16:32 16.08.2010

To za licnu

Moraju, trzisna inspekcija tako kaze, jerbo bi mogli da sami sebi vracaju robu, te izbegavaju placanje poreza. Tako da ako zatreba, moze inspektor da kontaktira musteriju valjda.....interesantna situacija ispada kada neko nema licnu (jerbo zivi van Srbije, te u istoj nema ni prebivaliste.....prvo ne znaju sta da rade, onda preporucuju da se dodje sa nekim ko istu ima (iako taj neko nije musterija) itd.).
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:40 16.08.2010

Re: To za licnu

Moraju, trzisna inspekcija tako kaze, jerbo bi mogli da sami sebi vracaju robu, te izbegavaju placanje poreza.


Aman, zaman, zašto se rupe u zakonu vazda zapušavaju preko leđa građana? Šta ima tržišna inspekcija uopšte da ima podatak o tome koje sam ja papuče kupila, vratila ili zamenila? To je moja lična stvar šta kupujem, gde, pošto i zašto, i kako vraćam i zamenjujem.

Ako ih preduzetnici zahebavaju, neka nađu neki inteligentiji način da ih u tome spreče, a ne povećanjem papirologije i "obaveza" - pa i ugrožavanjem privatnosti - nas građana.
Freedom of Information Freedom of Information 17:03 16.08.2010

Re: To za licnu

Krugolina Borup
... nas građana.

Uvek kazem - pravo na slobodan pristup informacijama je sjajna stvar ali ne vredi nista bez gradjana koji zele da ga koriste,koji insistiraju na tome.Zato bravo Kru! A i konkretan rezultat iz komunikacije sa Klinickim centrom je sasvim O.K.Nekad su takvi zahtevi ,po pravilu,bili ignorisani.Sad se eto,cesto odgovara korektno,cak pre isteka roka.A i informacija da uputstva nema potvrdjuje moju tezu da odsustvo informacija kojih bi moralo biti govori vise nego sama informacija.S tim sto,naravno,trazi dalji angazman sto bi u ovom slucaju,bilo suvisno sugerisati.Zato,samo napred!
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:18 16.08.2010

Re: To za licnu

pravo na slobodan pristup informacijama je sjajna stvar ali ne vredi nista bez gradjana koji zele da ga koriste,koji insistiraju na tome.


Mogu da vam kažem da mi se mnogo svidelo ovo dopisivanje s institucijama sistema. I što im više pišem, to dobijam više inspiracija o čemu sledeći put još da im pišem. Ma, divota!

Pri tome, čak, ne mislim ni da je primarno važno šta tražim da mi dostave.

Primarno je važno, čini mi se, da im upornim pisanjem stvorim naviku da odgovaraju, kao i naviku da ne skrivaju, kao i naviku da eventualno postavljaju informacije na internet i pre nego što ih iko išta pita. Mada je do ovog poslednjeg još dug put, brat-bratu jedno 10 godina dopisivanja - cenim.

Freedom of Information Freedom of Information 17:46 16.08.2010

Re: To za licnu

Primarno je važno, čini mi se, da im upornim pisanjem stvorim naviku da odgovaraju, kao i naviku da ne skrivaju, kao i naviku da eventualno postavljaju informacije na internet i pre nego što ih iko išta pita. Mada je do ovog poslednjeg još dug put, brat-bratu jedno 10 godina dopisivanja - cenim.

Ma to moze a i mora brze. Nije to nesto sto zavisi od "dobre volje". Rec je o stvaranju navike koje po logici stvari mora da ide sto brze.Nikako ne sme biti problem stvoriti naviku da vlast postuje zakone, i to zakone koje sama donosi.Ako nece ona kako to moze ocekivati od gradjana?
rade.radumilo rade.radumilo 22:16 16.08.2010

Re: To za licnu

Krugolina Borup
... neki inteligentiji način ...


Daj se bači malo u rijaliti... pa mis'im, gde živiš?
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:23 16.08.2010

Re: To za licnu

pa mis'im, gde živiš?


Znam ja vrlo dobro gde živim.
A još bolje znam gde hoću da živim.
Stoga lajem.
maca22 maca22 22:47 16.08.2010

Re: To za licnu

Krugolina Borup

Znam ja vrlo dobro gde živim.
A još bolje znam gde hoću da živim.
Stoga lajem.

lucidalina lucidalina 08:41 18.08.2010

Re: To za licnu

I što im više pišem, to dobijam više inspiracija o čemu sledeći put još da im pišem. Ma, divota!


toga se oni i boje, da ce krenuti lavina pitanja.
mlekac mlekac 16:52 16.08.2010

Jooj, slatka

dobro da si ovo napisala!

Moram da idem da zamenim Princezine baletanke! Da ne zaboravim da ponesem LK!

(Mada, da je blesavo, blesavo je, al' daj da prvo zamenim, pa cu da ti pisem kako sam prosla)
gedza.73 gedza.73 17:37 16.08.2010

Re: Jooj, slatka

Mada, da je blesavo, blesavo je,

Eh, mlekac, da je samo to blesavo u našoj zemlji.

Što se gospođe(đice?) koja je odgovorila na moj zahtev tiče - e neka joj 5000 Dinkićevog bonusa, nije mi žao.

Uopće se ne mogu složiti. Oni su već plaćeni za posao koji rade (da,da diskutabilno je ovo 'rade'), i tim činovnicima treba oduzimati od plate kad ne rade a ne davati bonuse zato što su ,konačno, uradili svoj posao.

Tako da bi ja 'svima njima' preventivno oduzeo po pet iljadarki.
Tako da bi svima 'nama' legao dvostruki bonus.
Em bi se uštedelo, em ne bi glasali Dinkića and Co.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:02 17.08.2010

Re: Jooj, slatka

pa cu da ti pisem kako sam prosla


Ajde, leba ti, baš me zanima.
Nešto se malopre opsetih da sam pretprošle nedelje menjala neke hanzaplaste koje sam kupila u apoteci (privatnoj), i nisu mi tražili ličnu kartu za to.
Izgleda da zavisi od mesta do mesta, ili je pak farmakološka mafija opet izuzeta od propisa koji važe za obične smrtnike?!
strenum strenum 22:55 16.08.2010

Da nije tuzno bilo bi smesno

Da bi zamenili robu, treba vam licna karta. Da bi ucestvovali u promotivnoj akciji DM marketa treba vam Izvod iz maticne knjige rodjenih za dete (kopija) i neki dokument sa roditeljevim podacima (nisu napisali koji, ali verovatno licna karta). Inace, u programu se dobija paketic pelena i poklon iznenadjenja za prvi rodjendan (verovanto kasica ili kasikica...) a potpisuje se pristanak za smaranje reklamama.

dm babybonus-sami se uverite

Kako je krenulo, uskoro ce nas i iz prodavnica vracati sa onim "fali ti jedan papir"
AlexDunja AlexDunja 00:17 17.08.2010

Re: Da nije tuzno bilo bi smesno

Da bi ucestvovali u promotivnoj akciji DM marketa treba vam Izvod iz maticne knjige rodjenih za dete (kopija) i neki dokument sa roditeljevim podacima (nisu napisali koji, ali verovatno licna karta)

why, on earth,

da učestvuješ u

promotivnoj akciji DM marketa?

maca22 maca22 00:44 17.08.2010

Re: Da nije tuzno bilo bi smesno

Jer je nemacka medicina najbolja. Obozavam DM.
stasava stasava 07:35 17.08.2010

nikakvi ili losi protokoli

Lepo sto su tako brzo odgovorili. Sto su pisali a da nista nisu rekli, nisu imali sta ni da kazu. Sve je receno.
stasava stasava 07:43 17.08.2010

Re: nikakvi ili losi protokoli

A ako je obavezujuci protokol mogao da spasi jednu jedinu porodilju, a videli smo da broj umrlih nikako nije zanemarljiv, mada cak ni u evidenciji umrlih nisu azurni, zna se ko je odgovoran i tumacenja o politickim smicalicama zaista padaju u vodu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:36 17.08.2010

Re: nikakvi ili losi protokoli

Sto su pisali a da nista nisu rekli, nisu imali sta ni da kazu.


Neka, blago meni.
Neka mi imamo napismeno da su priznali da poradjaju napamet.
Rejlem Rejlem 08:32 17.08.2010

Harac

plus harač za izgradnju hrama Svetog Save,

O cemu se radi, skoro nisam nesto slao postom? Prosto ne mogu da verujem, odakle im pravo na naplatu toga?
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:34 17.08.2010

Re: Harac

O cemu se radi, skoro nisam nesto slao postom?


Vidi prethodni blog:

Letnja razbibriga (plus harač)
Rejlem Rejlem 09:36 17.08.2010

Re: Harac

Video. Obozavam vezu crkve i drzave
foghorn foghorn 10:17 18.08.2010

Re: Harac

Rejlem
plus harač za izgradnju hrama Svetog Save,

O cemu se radi, skoro nisam nesto slao postom? Prosto ne mogu da verujem, odakle im pravo na naplatu toga?

Naplata harača, na ovaj način, traje od polovine devedesetih godina, bar jedanput godišnje po mesec, dva ili tri. Nažalost, poodavno se niko nije setio da upita i DOBIJE odgovor od sadašnjeg, ali i prethodnih predsednika Odbora za izgradnju hrama Svetog Save o ukupnom prikupljenom iznosu i na koji je način utrošen. Vlada i JP "Pošta Srbije" svakako imaju tačne podatke o prikupljenoj sumi.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:30 18.08.2010

Re: Harac

Nažalost, poodavno se niko nije setio da upita i DOBIJE odgovor od sadašnjeg, ali i prethodnih predsednika Odbora za izgradnju hrama Svetog Save o ukupnom prikupljenom iznosu i na koji je način utrošen. Vlada i JP "Pošta Srbije" svakako imaju tačne podatke o prikupljenoj sumi.


Ja sam svejedno nameravala da pišem JPTT da priupitam koliko para su oni do sad za hram skupili, po godinama unazad, otkad se skuplja, ali sam htela da sačekam da se završi i ovogodišnje prikupljanje, koje traje do polovine septembra, čini mi se.
maca22 maca22 13:44 18.08.2010

Re: Harac

Gdi su nasi novci!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana