Društvo| Politika| Region| Život| Životni stil

Novo odelo za Pala Šmita

Dragan Jakovljević. RSS / 17.08.2010. u 23:35

Pal Smit: Primat nacionalnom
Pal Smit: Primat nacionalnom
Madjarska javnost novopostavljenom predsedniku Palu Šmitu zamera prečestu promenu ideoloških odela i to što je praktično potpuno podređen volji aktuelnog premijera Viktora Orbana, koji je zahvaljujući dvotrećinskoj većini svojih poslanika u parlamentu i poslao Šmita u predsedničku palatu. Time je dovedena u pitanje tradicionalna nestranačka orijentacija madjarskih predsednika.



Sama kandidatura Pala Šmita za četvrtog predsednika Mađarske otkako je u zemlji srušen komunizam, bila je veliko iznenađenje, pošto je aktuelni premijer i šef najveće stranke Fides, taj korak načinio svega par dana pre imenovanja novog šefa države. To je verovatno razlog što su u javnosti odmah krenule spekulacije i procene o mogućnostima i efekata njegovog budućeg rada.
Najveći problem novog predsednika je taj što je u javnosti već formiran njegov portret kao čoveka koji je služio svim režimima i kome je najveća briga do sada bila sopstvena karijera i pogodnosti koje ona nosi. Neki ga smatraju čovekom bez čvrstih principa, verovatno imajući u vidu da mu česta i brza promena ideoloških odela ide od ruke. Povodom njegovog izbora za šefa države, mađarski listovi koji ne nose pečat provladinih podsećaju da je Šmit prošao put od sportskog rukovodioca sa ministarskim rangom u Kadarovom režimu, preko ambasadora u periodu „mekog socijalizma", pa sve do priklanjanja Orbanovoj najpre građanskoj, a potom desničarskoj stranci. Kritičari primećuju da Šmit, iako govori nekoliko stranih jezika, nije osoba sklona diplomatskom rešavanju problema. Čak i oni dobronamerni koji ga podržavaju, govore da često ume da bude nespretan i da kaže nešto što nije uputno iznositi u javnosti. Takve greške ili nepromišljeni potezi vuku se za njim poput „repova".
Kada se kao zvanično nezavisni kandidat za gradonačelnika Budimpešte pojavio na izborima 2002. godine, imao je punu podršku Orbanove stranke Fides. U vreme dok je trajala predizborna kampanja on se, ne razmišljajući o političkim posledicama, pojavio odeven u „bočkaj" uniformu koja je bila, a i danas je, svojatana kao uniforma vatrenih pristalica krajnje desnice. Tako se još 1998. celokupna poslanička grupa stranke Miep pojavila na otvaranju tadašnjeg saziva Parlamenta u toj uniformi, preuzimajući je kao svoj vizuelni identitet. Nije teško zaključiti kakvu je poruku Šmit u toj iniformi mogao preneti svojim glasačima. Prema zakonima logike, neko ko je tu uniformu nosio na izborima 2002. godine, mogao se jedino dodvoravati krajnjoj desnici, a ne skupljati glasove partijski neopredeljenih birača, na koje je navodno Šmit tada ciljao. Ukoliko mu je bila namera da se profiliše kao umereni i nezavisni političar, onda je to bio izuzetno loš i nepromišljen potez, ocenili su u to vreme politički analitičari.
Ali, Šmitovo koketiranje s nacionalnom simbolikom nije bilo uočljivo samo u ovom slučaju. Nešto slično dogodilo se i ovih dana. Kao predsednik Mađarskog olimpijskog komiteta on je insistirao na tome da učesnici Juniorskih olimpijskih igara budu obučeni u dresove koji bi reflektovali „nacionalno nasleđe i tradiciju" zemlje. Pronađen je specijalizovani salon za šivenje dresova i trenirki za sportiste, i to onaj koji se isključivo reklamira na stranicama konzervativnog časopisa Mađarski demokrata. Primivši u Parlamentu članove mađarske olimpijske ekipe, odevene u „bočkaj" uniforme, novi predsednik je praktično promovisao aktuelni imidž krajnje desnice u najvišem predstavničkom telu zemlje. Učinio je to samo nekoliko meseci pošto je čitava demokratski orijentisana politička javnost u zemlji i inostranstvu osudila čelnike Jobika koji su zakletvu u Parlamentu na prevaru položili u istim tim uniformama.
Pre nešto manje od mesed dana uticajni američki list Vašington post objavio je tekst koji je bio veoma kritičan prema Fidesu i njegovom predsedniku Viktoru Orbanu. U njemu se podseća da je Orban zbog kršenja nekih od osnovnih demokratskih principa nezvanično proglašen nepoželjnom osobom u Vašingtonu. Nova mađarska vlada je zbog toga bila veoma ljuta, pa je uputila pismo uredništvu novina iz kojeg se vidi da je Orbana posebno zabolela stavka u kojoj se kaže da bi dotadašnjeg predsednika Šoljoma mogao da zameni „jedan od nacionalističkih saveznika premijera". U pismu Vašington postu mađarski državni vrh žestoko osporava da je Šmit nacionalista i pita se kako su autori članka uopšte došli na tu ideju.
Iz svega ovoga da se zaključiti da je za Šmita nacionalno nasleđe od izuzetnog značaja i da nacionalni naboj kod njega igra veoma važnu ulogu, kako kada je reč o njegovom ponašanju tako i u donošenju političkih odluka. Ostaje da se vidi u kojoj meri će uspeti da ostvari političku, odnosno stranačku neutralnost koju bi svakako trebalo da ima predsednik države. Imajući u vidu da mu dalja karijera zavisi isključivo od vladajuće stranke koja ga je i postavila na sadašnji položaj, tačnije od premijera Viktora Orbana, gotovo je izvesno da Šmit, hteo - ne hteo, morati da ostane verni saborac Fidesove desničarske političke koncepcije.

Atačmenti



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

background noise background noise 21:40 19.08.2010

Super neki lik . . .

. . . ko ga izabra tako nedoslednog, prevrtljivog, pritvornog . . .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana