Društvo| Ljudska prava| Život

Čuvajte se Telekoma!... I sličnih!

Hansel RSS / 19.08.2010. u 17:30

Ovaj blog će biti bez uvoda o tome da je tema izvikana, da sam svestan da njime ne otkrivam toplu vodu, bla-bla... Tako da slobodno računajte da ovaj pasus niste ni pročitali! ;)

Dobijem neki dan od MTS-a SMS sledećeg sadržaja:

Uzivajte u dugim razgovorima! Pozovite *100#, u delu Promocije prijavite se za VOICEMANIJU i dobicete 100 puta vise kredita za razgovore u mts mrezi.

Divno, možda i fantastično, možda i mogu da iskoristim taj poklon(?), ukucavam kôd, biram rečenu opciju i dobijem info:

Promocije u ponudi:
1. VOICEMANIA (600din)
0. Nazad
Reply?

Naravno, biram - „No", ne pada mi na pamet da se zapetljam u nešto o čemu nemam dovoljno informacija - za koji to period bih, moliću fino, za 600 dinara dobio 60.000 dinara na bonus računu? Jasno je da to, čak i sa ovim cenama i s najskupljim sistemom tarifiranja, bar 100 sati (više od 4 dana) neprekidnog razgovora, a u nekoj povoljnijoj tarifi oko 1.000 sati ili više od 41-og dana! Brojka se smanjuje ako računam da prosečan razgovor traje možda tri minuta - takav, sa odgovorom na poziv i sl. košta, recimo, zavisi od tarife, bar 40 dinara, što nam daje procenu o kapacitetu bonusa za 1.500 poziva, što bi bilo 4.500 minuta ili 75 sati razgovora. Velikodušno! A u tom trenutku još bez bilo kakvog objašnjenja na sajtu (pronalazim na jednom forumu da je promocija počela 10. avgusta ili ranije), sve bez bilo kakvog objašnjenja detalja. Naravno, ako zovete Korisnički servis, to će biti naplaćeno (za pojedinca ne mnogo, za MTS mnogo, čim naplaćuje)!
Čitam na forumu i da su neki dobili ponude od 50, 150 dinara, kud mene strefiše sa 600?

I, naravno, nisam bitan ja, bitni su možda klinci, a možda pre stariji koji bi se zaleteli, ne znajući još za razne marketinške i druge trikove naših vrlih operatora.

U međuvremenu se pojavilo objašnjenje na sajtu:

... Ovaj kredit možete da iskoristite u narednih nedelju dana.
...
* Telekom Srbija zadržava pravo na izmenu uslova promocije.

... čija je poslednja rečenica možda najprivlačnija.

Ovo je samo najnoviji primer manipulacije informacijama u borbi za profit, možda i ne toliko ilustrativan; kao, na primer, menjanje cena ili načina tarifiranja (sa onog po sekundi na onaj na minut) o kojima operator ni „sitan SMS" da piše... neke druge „propuste" istražujem, javiću...

I, da ne bude da je ovde na tapetu samo MTS, tj. Telekom. VIP je, na primer, reklamirao postpejd ponudu koja je podrazumevala valjda 1.000 besplatnih minuta u njihovoj mreži. I, u tekstu ponude pisalo je samo to. Međutim, ako ste malo čačkali (a koliko nas temeljno čačka i da li će nam uvek dozvoliti da iščačkamo?), mogli ste da saznate da to važi, ali tek pošto potrošite xyz „besplatnih" minuta u okviru pretplate koji podrazumevaju i - minute u mreži, koje je neko možda bez kontrole trošilo, misleći da se odvojeno računaju.

Isti operator opterećuje one koji vas pozivaju govornom poštom, ali i vas, na primer - ako ste u romingu. Roditelji mog kuma su letovali u vikendici kraj Dunava gde su signali svih srpskih mreža slabi, tj. često ih nema, pa se lako „uleti" u roming rumunskog operatora. A sekretarica govorne pošte se uključivala svaki put kada se oni ne bi brzo javili (o plaćanju rominga, kad bi se javili, za koji nisu znali da ga plaćaju, da ne pričamo, jer bi to kao korisnici morali da znaju, mada bi operator trebalo da ih i o tome obavesti...). Onda im je došao račun na preko tri hiljade dinara - jer se i uključivanje sekretarice dok su bili u romingu računao kao - roming. Nema veze što je sekretarica u Beogradu i što je zvano iz Beograda - roming i tačka!

Uspelo im je da im operator vrati novac, ali koliko je ovako „na kvarno" zaradio na drugim korisnicima? Da li je moguće da ni tako velike firme ne mogu da posluju na fer način i da opet ostvare razuman profit? Naravno da nije moguće, ali „kapitalizam" u Srbiji je na svakom koraku očito takav. Mada čujem da je u Americi vrlo slično, samo ne znam da li se tako ponašaju i velike firme. A treba li reći da srpskog potrošača još uvek nema ko da štiti?

Atačmenti



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cult cult 17:57 19.08.2010

Klasični prevaranti

...samo legalizovani.
Meni su, medjutim, odvratnija sitna slova banaka.

A prosle godine je Telenor celoj svojoj postpaid mreži poslao sms u kojem se korisnici podsecaju da dug prema njima treba izmiriti najkasnije do...nekog datuma. Štrecnem se najstrašnije jer sve račune plaćam redovno, ali možda, ne lezi vraže, nešto nije proknjiženo. Okrenem 9863 (razgovor sa operaterom se naplaćuje 10 rsd). Medjutim, sajlonski glas sa druge strane reče: "vi ste trenutno 10. na redu"...da ne duzim, zbog navale poziva na taj broj od strane preplašenih redovnih platiša, čekao sam pola sata. I odustao. Negde predveče stiže novi sms od Telenora u kojem se izvinjavaju zbog tog smsa koji je poslat svim postpaid korisnicima, a ne samo dužnicima, tehničkom greškom. Koliko je miliona rsd zaradio Telenor tog popodneva? : )
Hansel Hansel 18:19 19.08.2010

Re: Klasični prevaranti

Da, upravo tako, ozakonjeni šibicari... Telenor je to možda i pogrešio, tako da još neću da ga stavim u tagove, nisam se "družio" s njima, mada sam cenio da su najozbiljniji, dok nisam, pretražujući ponude svih operatora u nekom trenutku, video da se, bar po njima, ne razlikuju značajno od drugih...

A, naravno, banke su posebna priča (i s njima sma izbegavao druženja, do sada), kao i sitna slova... kad sam bio mali mislio sam da je ono u "Peri Detliću" (epizoda sa osiguranjem) neka šala, kad ono... I opet je Pera kriv jer nije na veme otišao u policiju!

Poziv za sve primere je otvoren, mislim da se to podrazumevalo, ja ću tokom večeri valjda uspeti da postavim jednu sličicu... mlečna industrija je u pitanju!
Hansel Hansel 19:48 19.08.2010

Re: Klasični prevaranti

Evo dva primera:

1.

Pre godinu-dve dosetile se neke mlekare kako da ne povećaju cene, a da ipak dodatno zarade - smanjili su zapreminu svojih proizvoda, pa je čaša jogurta/kiselog mleka dobila novu, 10% manju meru - 180ml, dok su drugi pak počeli da neto sadržaj iskazuju u gramima, ne više dakle u ml. Kako su mlečni proizvodi gušći od vode, 1ml nije jednako 1g, nego manje. Sada, evo, jedna mlekara iz onog monopolističkog korpusa, "časti", da li zbog najnovije frke, 22 g, čime verovatno dolazi na zapreminu od 0,2l!

2. Frku je na vreme izgleda predvidela izvesna firma iz Beograda, uvezla iz BiH i pustila u prodaju - mleko u prahu:

Pardon, ZAMENU za mleko u prahu, što, naravno, piše sitnim slovima, a što niko i ne gleda... Proizvod ima konspirativan naziv PALMLAT 26/10 EF, sadrži 55% laktoze, 24-26% biljnih masti i 8-10% mlečnih proteina (Nx6.39 - ma šta to značilo). Prijatno!

P.S. Fotografije su slikane predveče, otud ova crvenkasta boja, nije u pitanju Pinkov studio! (a stvarno izgleda imaju ružičaste reflektore u jutarnjem programu! )
alselone alselone 20:16 19.08.2010

Re: Klasični prevaranti

Kupio ja (naivčina) majonez sa maslinovim uljem. Jedem polagacko sendvić kod kuce i citam sastav na poledjini ambalaze. Suncokretovo ulje 74,6 posto, maslinovo ulje 0.02 posto. Ljudi moji 0.02 posto!? Sledeće je izražavanje sastojaka u internacionalnim jedinicama.
Hansel Hansel 20:34 19.08.2010

Re: Klasični prevaranti

Stvarno (ipak!) neverovatno!

Podsetilo me to na trik od pre 15-16 godina - moja prijateljica, tada studentkinja, a inače ultranatprosečno inteligentna i obrazovana, sva srećna (zbog svog nekog zdravstvenog problema) kaže mi da je kupila zejtin bez holesterola! Možete da zamislite njenu reakciju kad sam joj objasnio da je svaki zejtin - bez holesterola, osim ako ga neko ne doda...
alselone alselone 22:56 19.08.2010

Re: Klasični prevaranti



Ima toga i dalje. Kosta cirka 2.5 puta vise od "obicnog".
loader loader 23:17 19.08.2010

Re: Klasični prevaranti

P.S. Fotografije su slikane predveče, otud ova crvenkasta boja, nije u pitanju Pinkov studio!



Dobro... aj da verujemo
Hansel Hansel 23:17 19.08.2010

Re: Klasični prevaranti

Ima toga i dalje. Kosta cirka 2.5 puta vise od "obicnog".

Možda je to hladno ceđeno? Obično se meša to i "bez holesterola". Hladno ceđeno, kažu, ima dejstvo suprotno od onog koji ima holesterol, i obrnuto važi za rafinisana ulja, da pojednostavimo priču... pojavila se i neka fizički rafinisana, koja ne bi trebalo da imaju štetne elemente koja imaju klasično rafinisana ulja, ali nisam još uspeo da saznam da li je i to trik, ili u tome ima nečega...

Loader, morao sam da potkačim Pink kad sam već video da su mi fotke ovako ispale, njihov jutarnji program, kada nabasam menjajući kanale, zaista ima tu pink nijansu, takva su lica voditelja i gostiju, BELO NIJE BELO već bledo roze i sl...
loader loader 23:29 19.08.2010

Re: Klasični prevaranti

Možete da zamislite njenu reakciju kad sam joj objasnio da je svaki zejtin - bez holesterola, osim ako ga neko ne doda...
Ima toga i dalje. Kosta cirka 2.5 puta vise od "obicnog".



Znači,
ovaj bez-holesterol zejtin koji sam danas platio i pozlatio u "zdravoj hrani" nije ništa drugo, do svetleća reklama na kojoj piše da su me izradili !!

loader loader 23:35 19.08.2010

Re: Klasični prevaranti

Loader, morao sam da potkačim Pink kad sam već video da su mi fotke ovako ispale, njihov jutarnji program, kada nabasam menjajući kanale, zaista ima tu pink nijansu, takva su lica voditelja i gostiju, BELO NIJE BELO već bledo roze i sl...

Ma, opak je Pink..
Znate, ono... kad ste u beznađu, kad više ne vidite nikakvo rešenje za svoje tugobe... - pojavi se pred vama bogati roze studio, sav cakli, a one se osmehuju, prekrštaju noge...

Udarite tu sliku u venu - i - nema više down stanja
ivana23 ivana23 23:46 19.08.2010

Re: Klasični prevaranti

loader
Znači, ovaj bez-holesterol zejtin koji sam danas platio i pozlatio u "zdravoj hrani" nije ništa drugo, do svetleća reklama na kojoj piše da su me izradili !!


Kad bolje razmislite, shvaticete da nijedno ulje nema holesterol, jer je ulje biljnog porekla, a holesterol zivotinjskog.
loader loader 23:52 19.08.2010

Re: Klasični prevaranti

Ivana, shallym se, bre.. .. Video sam gore komentar, pa.. .. Ja još uvek ne vodim računa o ishrani, pa i ne zavirujem po etiketama (mislim, idealan sam plen za ove koji utrapljuju robu sa finim pakovanjem). Evo, malopre večerao majonez, hleb, paradajz i parče neke salame. ..
Hansel Hansel 23:56 19.08.2010

Re: Klasični prevaranti

(neće da mi se izbriše deplasiran komentar, loader sve objasnio )
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:56 19.08.2010

Re: Klasični prevaranti

to je fora i sa gumenim bombonama sa 0% masti...one i inače ne sadrže mast
loader loader 23:59 19.08.2010

Re: Klasični prevaranti

možda nisi video gornji komentar, napisan malo pre tvog - česta je zabuna u vezi s ...

Upravo kažem Ivani da jesam video taj komentar. On i jeste bio razlog da napišem svoj, kao "autoparodiju"..

Juče mi čovek na pijaci kaže da paradajz nije prskan ni jednom
loader loader 00:01 20.08.2010

Re: Klasični prevaranti

BebaOd.. :
sa gumenim bombonama

Te elastične veštačke boje sam najviše voleo kad sam bio klinac..
Hansel Hansel 00:05 20.08.2010

Re: Klasični prevaranti

A ja kad sam video tvoje objašnjenje, hteo da izbrišem svoj komentar, pre nego što si napisao ovo svoje ponovljeno pojašnjenje! Pa kad nije 'telo, onda promenih samo tekst... tako je to kad simultano pišemo.

A taj paradajz... ako je preživeo i rodio u OVAKVOJ godini... bez prskanja... (i ja se šalim da to verujem) onda je sigurno MAKAR genetski modfikovan!
loader loader 00:11 20.08.2010

Re: Klasični prevaranti

E, taj modifikovani stalno tražim, najveća mi je želja da ga probam - al ni jedan od ovih za tezgom ne zna tačno šta prodaje. Jedino su sigurni da ga ne prskaju
Hansel Hansel 00:16 20.08.2010

Re: Klasični prevaranti

A ja na jednoj našao onaj "starinski", roze (al' nije pink ), a i crveni isto starinski, onaj što ima ukus a (skoro da) nema kiselinu! O'ma' sam ostavio za seme, izgubile se već te stare, prave sorte, kažu da neće ni da uspevaju k'o nekad, čak ni uz prskanje...
ivana23 ivana23 00:28 20.08.2010

Re: Klasični prevaranti

Hansel
A ja na jednoj našao onaj "starinski", roze (al' nije pink ), a i crveni isto starinski, onaj što ima ukus a (skoro da) nema kiselinu! O'ma' sam ostavio za seme, izgubile se već te stare, prave sorte, kažu da neće ni da uspevaju k'o nekad, čak ni uz prskanje...


Volujsko srce?

loader loader 00:32 20.08.2010

Re: Klasični prevaranti

Oh, da,.. te stare sorte... Nekad se to jelo onako, direct sa stabljike... Ubere se, malo obriše i - kao kad se jede jabuka... Eh... a on sladak, ...

To čudo je nakada bilo veličine graška i služilo je kao ukrasna biljka. Onda smo ga ukrštali, muvali, bajali mu, presađivali ga, zbunjivali mu generacijsko pamćenje... - tako da smo na kraju donili taj, starinski paradajz, koji je bio sladak, jabukast
loader loader 00:36 20.08.2010

Re: Klasični prevaranti

Ivana:
Volujsko srce?

Čini mi se... Ne bih rekao... Ovaj se zove Rumena bundeva.
Volujsko srce je kruškoliko, ili, baš, srcoliko, i skoro ovoliko veliko .. kao ovaj na fotCi
Hansel Hansel 08:14 20.08.2010

Re: Klasični prevaranti

Nisam znao za naziv "rumena bundeva", ali - seme je to. Ima nešto i "volovskog srca", kako ga mi znamo... Ivana, odakle je uzeta ova fotka, da pitamo čoveka za seme?

Pisalo skoro negde o ruskoj sorti "hlebosolni", baš se pitam kakav je, naš odgajivač ga mnogo hvali...

Hvala vam za ove detalje!
alselone alselone 08:25 20.08.2010

Re: Klasični prevaranti

Hansel

Možda je to hladno ceđeno? Obično se meša to i "bez holesterola". Hladno ceđeno, kažu, ima dejstvo suprotno od onog koji ima holesterol, i obrnuto važi za rafinisana ulja, da pojednostavimo priču... pojavila se i neka fizički rafinisana, koja ne bi trebalo da imaju štetne elemente koja imaju klasično rafinisana ulja, ali nisam još uspeo da saznam da li je i to trik, ili u tome ima nečega...


Nije hladno cedjeno. Koliko znam ne pravi se suncokretovo hladno cedjeno (bar ne u mainstream uljarama, mozda pravi neki manji igrac samo radi fore). Jedan od razloga je i to sto pri postupku hladnog cedjenja nema sterilizacije, a ,na primer, masline i suncokret se cuvaju potpuno drugacije i napadaju ih drugi paraziti. Da bi pravili suncokretovo devicansko ulje morao bi se promeniti postupak skladistenja.
Hansel Hansel 08:33 20.08.2010

Re: Klasični prevaranti

Kupio ja pre desetak godina neko hladno ceđeno suncokretovo (u pravu si, neka mala uljara je bila proizvođač), bilo je baš gorko (a neko pre toga OK)...

I koje je to "bez holesterola" a nije hladno ceđeno 2,5 puta skuplje? Kaži da spasemo nečiji novčanik!
alselone alselone 08:42 20.08.2010

Re: Klasični prevaranti

Pokusavam da se setim i damebogubije ne mogu. Znam da sam se setao po Tempu i da sam video etiketu na kojoj je pisalo da je bez holesterola. Pomislih da nije Omegol, ali izguglah pa videh da nije.


sesili sesili 18:29 19.08.2010

U Srbiji

fer ne postoji! Meni su TO nudili za 400 dinara. Nisam prihvatila, nisu mi potrebni toliki razgovori. Ali, često šalju takve neke poruke u vreme odmora i probude me u sred "slatke" dremke.
maca22 maca22 19:13 19.08.2010

Re: U Srbiji

sesili
fer ne postoji! Meni su TO nudili za 400 dinara. Nisam prihvatila, nisu mi potrebni toliki razgovori. Ali, često šalju takve neke poruke u vreme odmora i probude me u sred "slatke" dremke.

Isto.
NNN NNN 20:06 19.08.2010

Strašno!

Nema veze što je sekretarica u Beogradu i što je zvano iz Beograda - roming i tačka!

Uspelo im je da im operator vrati novac
Nije trebalo da vam vrate pare!
Ne znam kako ste uspeli, ali prevarili ste najjaču firmu u Srbiji + rumunskog operatera!
Hansel Hansel 20:29 19.08.2010

Re: Strašno!

Heh, ti se šališ?

Kako bilo (a možda nisam bio jasan), mislim da to s rumunskim operatorom nema nikakve veze - taj poziv koji je realno u romingu (i samo poziv - dok zvoni tlefon, a to se valjda ni u romingu ne naplaćuje) prekinut je posle pola minuta ili minut, a uključila se sekretarica u Srbiji... To ne može biti roming ni po kom osnovu...

I, VIP je u pitanju, ne znam baš da je to najjača firma... i da dodam da oni govornu poštu uključuju korisnicima automatski, na šta im niko ne skreće pažnju, a ovi moraju posebno da traže da im se isključi...
aleksandarz92 aleksandarz92 21:03 19.08.2010

Re: Strašno!

Nešto ovde ne štima. Ako se uključivala govorna pošta, onda nema rominga. Ti si naveo da su oni ponekad uspevali da se jave pre uključivanja govorne pošte, a tad su bili u romingu i sasvim je normalno da oni plate cenu medjunarodnog poziva.
o plaćanju rominga, kad bi se javili, za koji nisu znali da ga plaćaju, da ne pričamo, jer bi to kao korisnici morali da znaju, mada bi operator trebalo da ih i o tome obavesti

Ni ovo nije tačno. Svaki put kada se udje u roming dobije se poruka od operatera tipa "welcome to cosmotel, bla bla bla".

Da ne ispadne da branim ove naše operatere, mislim da su ovi iz Telenora teški prevaranti ( imam njihov broj skoro 10 godina), ali su, nažalost, pošteniji od ostala 2 operatera.
Hansel Hansel 21:31 19.08.2010

Re: Strašno!

U tome i jeste stvar - nema rominga a bio je naplaćen - pisalo u listingu.

Naravno da ga je bilo u slučaju kad su se javljali. Za ovo što kažeš da su dobijali poruke - verovatno i jesu, ali ih sigurno nisu čitali (imaju po skoro 80 godina), tako da se zbog toga izvinjavam; mada, sasvim je nenormalno da na teritoriji spostvene države nemaš domet sopstvenog operatora, nego ti područje pokriva neko iz susedne - pazi, on može da "dobaci", a ti ne možeš, tj. nećeš... E, sad, da li bi operator bio dužan da te obavesti kolika mu je pokrivenost kad sklapaš ugovor s njim...
aleksandarz92 aleksandarz92 22:03 19.08.2010

Re: Strašno!

U tome i jeste stvar - nema rominga a bio je naplaćen - pisalo u listingu.

U nekoj normalnoj zemlji bi za to dobili i neku lepu kaznu za pokušaj krađe, a kod nas je APP. Ako ne prođe vratimo pare i to je sve.
Jedan savet, ako neko nezna: u svim modelima telefona postoji negde u podešavanjima opcija za izbor mreže automatski ili ručno. Postavite na ručno, odaberite svoju mrežu i ovakve stvari se neće dešavati. Bićete jednostavno nedostupni ako nema signala (Đerdapska magistrala je jako loše pokrivena npr.)
sasvim je nenormalno da na teritoriji spostvene države nemaš domet sopstvenog operatora, nego ti područje pokriva neko iz susedne - pazi, on može da "dobaci", a ti ne možeš,

Pa i nije toliko nenormalno. Meni je iz kancelarije vazdušnom linijom bliža Rumunija nego kuća, a od kuće do kancelarije imam oko 15 minuta pešice. Naša obala i nije baš gusto naseljena, pa se operaterima i ne isplati verovatno da nešto mnogo ulažu, naročito telekomu i Vip-u koji su kasnije došli. Kod mene se mobtelov signal pojavio nekih 2 godine pre telekomovog.
Hansel Hansel 22:45 19.08.2010

Re: Strašno!

Naravno da bi trebalo da ih kazne, ali pitanje je prvo ko se uopšte kod njih pobuni (očigledno da znaju šta rade i koje posledice mogu biti, bar teoretski, ako ne uvaže žalbu), a kamoli da se žali nekome trećem, da tuži sudu i sl... a moguće da im to prolazi a da ljudi mnogo i ne primete kad su u pravom romingu, kada i očekuju veće račune...

Pa i nije toliko nenormalno.

Da, možda i nije nenormalno, ali mi (generalno) već brkamo pojmove "normalno" i "uobičajeno" - davno nekad, a možda i ne baš toliko davno, to zaista jesu bili gotovo sinonimi, ali danas...
U stvari, pitao sam se da li je moguće da rumunski operator ima interesa da pokriva svoju (i našu) obalu zato što je rumunska naseljenija od naše, ili je svoju mrežu gradio ranije pa procenio da će iz rominga ućariti dovoljno da mu se ulaganje isplati... ili pak postoji (po meni normalna, opravdana) obaveza operatora da pokrije celu teritoriju države, ako je već dobio licencu - ne mora da ima enormnu zaradu baš po svakoj baznoj stanici - njegovo je da mobilna telefonija bude to što i treba da bude!
aleksandarz92 aleksandarz92 12:12 20.08.2010

Re: Strašno!

ali mi (generalno) već brkamo pojmove "normalno" i "uobičajeno"


Ovo si u pravu 100%.
Uglavnom su naseljena mesta pokrivena našim signalima. E sad, nisu svi operateri isti. Meni se nije odavno desilo da upadnem u roming, dok se ljudi malo češće žale na telekom. O VIP-u ne vredi ni pričati. Lično i ja mislim da bi operateri morali imati obavezu da pokrivaju celu teritoriju ili bar neki veliki procenat (95% pa naviše), a možda je već i imaju. Međutim, na može se očekivati da baš svaki pedalj bude pokriven, naročito nenaseljeni delovi.
laika92 laika92 14:53 20.08.2010

Re: Strašno!

Jeste roaming - kada se ne javite na telefon koji je u tom trenutku u stranoj mrezi, a poziv se preusmeri. To je tzv. Call Forwarding Conditional.
Poziv stigne do stranog operatera, telefon zvoni, vi se ne javite i posle nekog vremena se poziv (od inostranog operatera) prosledi nazad u maticnu mrezu. Ta konekcija se naplacuje.

Postoji i Call Forwarding Unconditional (kada u startu u telefonu namestite da vam se svi pozivi preusmeravaju na neki broj). Tada poziv ni ne odlazi do stranog operatera (iako ste trenutno registrovani u stranoj mrezi), vec se odmah preusmerava na doticni broj. Ali i tu konekciju placate (ukoliko nije Voicemail, koji bi trebalo da je besplatan), zavisno od tog drugog broja (domaci, strani, specijalni brojevi itd.).

Postoje specijalni ugovori medju operaterima i tzv. Assisted Roaming gde moze da se tehnicki uredi da se u prvom slucaju ne naplacuje konekcija, ali cisto sumnjam da se srpsko-rumunski operateri bave time. Mozda gresim...

Nadam se da je sad malo jasnije.
Hansel Hansel 16:32 20.08.2010

Re: Strašno!

Ali onda nije jasno zašto su im vratili novac! Ako je zaduženje realno postojalo, čak i kad se uzme u obzir da su moralno odgovorni što nisu upozorili na takvu mogućnost... Meni je i dalje logično da ostavljanje poruke na sekretarici ne ide, tj. uopšte ne mora da ide preko stranog operatora i logično mi je da domaći operator, preko koga poziv ide ka stranom, ako se veza ne uspostavi u zadatom periodu prekida poziv ka inostranom operatoru i preusmerava ga na svoje kapacitete - na servis govorne pošte. Jedino mi to izgleda ekonomično (jer, usput, u ovom slučaju bi bilo tako, to korisniklu prikažu kao roming), osim ako operatori nisu u mračnom dilu (mobilna mafija?! ) da zajedno izvuku što više para iz džepova neopreznih (to, praktično, gušenje slobode i teranje na stalni oprez podseća na veštačko stvaranje masovne neuroze i to je jedna od stvari na koju sam pokušao da ciljam ovim blogom)?!

Hvala u svakom slučaju!
laika92 laika92 18:09 20.08.2010

Re: Strašno!

Pa, kao sto rekoh, ta opcija postoji (da se preusmeravanje ka sekretarici ne radi u stranoj mrezi cak i u ovom slucaju (call forwarding on no reply)), ali ne znam da li je uradjeno izmedju Telekoma i tog rumunskog operatera (to zahteva neke dodatne resurse i opremu).
Inace, sto se tice naplacivanja pozvanom korisniku, nema veze da li vi taj broj koji je u roaming-u zovete iz Srbije ili iz neke druge zemlje. Poenta je da je pozvani korisnik u tom trenutku registrovan u stranoj mrezi i da strana centrala "drzi i prespaja" obe veze (dolazni poziv iz Srbije i odlazni poziv ka Srbiji (ka sekretarici).

Ovo sto sam ja opisao je klasicna procedura koja datira jos od samog pocetka GSM-a (iako je tehnicki davno prevazidjena). Naravno operaterima se "ne zuri" da to menjaju jer obe strane (osim korisnika, naravno) imaju koristi od iste .

A to zasto su im vratili pare, to vec ne znam. Trebalo bi u detalje videti sta se tacno kada desavalo. Znajuci Telekom, najverovatnije ih je mrzelo da se preganjaju .

A to da su mobilni operateri (svi, cak i strani) bezobrazni i da deru ljude kad god mogu, to stoji. I zato treba narocito citati sitni print .

Pozdrav.
Hansel Hansel 18:43 20.08.2010

Re: Strašno!

Hvala još jednom!

I samo da naglasim, istine radi, da u ovom slučaju nije bio na "tapetu" Telekom, nego VIP.

Pozdrav!
miloradkakmar miloradkakmar 10:55 20.08.2010

Pre

neki dan htedoh da proverim tačnost telefonskog broja ( fiksni) , okrenem 988 i prvo što automat saopštava je da je cena poziva 21,50 dinara, naslušah se muzike, ljubaznosti, ponuda, a razgovor sa operaterkom trajao je 5-10 sekundi.
Naravno, broj je bio tačan, informacija koju sam tražio neka košta 1,50 dinara a za njihovu reklamu platio sam 20 dinara.
To se zove poslovnost, umesto da ovakva i slična obaveštenja budu besplatna, pa ih naplaćivali i kroz cenu impulsa.
alselone alselone 12:13 20.08.2010

Re: Pre

Meni se cini da povecanje konkurencije u telekomunikacinom sektoru unas samo dovodi do smanjenja kvaliteta usluga i povecanja cene.

- Dosao je VIP i vratio staru praksu koja je umrla sa Bogoljubom Karicem: Obracunavanje na minut i lazno reklamiranje sa nedorecenim marketingom i "malim slovima".
- Dosao je Orion i vratio dialup konekcije: reklamiraju besplatne minute i 64kbps konekciju za 600 dinara.

Osecam da ce Nemci vratiti dvojnike kada im prodaju Telekom.
Hansel Hansel 12:57 20.08.2010

Re: Pre

kad ne bi bilo

Što se Oriona tiče, nisam mnogo proučavao - ono koliko sam video je da se nudi za te pare istovremena mogućnost razgovora i flat interneta, što bi, recimo, bio pandan ISDN-u u fiksnoj žičnoj telefoniji; nisu mi, takođe, jasni ti uračunati minuti u pretplatu, pošto se pominjalo i inostranstvo... za onog kome ne treba neki posebno brz internet, a nema fiksnu liniju (i misli da mu treba), to mi se, ako bi kvalitet bio OK, čini OK u poređenju s Telekomovim fiksnim priključkom. Ali, samo u poređenju s njim.

Za Milorada (ranije iskucan odgovor, ja sam sada na dial-up-u, pa ekonomišem ) :

Da, 988 je posebna priča. Naravno da bi to trebalo da budu jeftinije, ili da se podrazumeva da se u okviru pretplate ima prava na, recimo, bar deset besplatnih informacija tog tipa mesečno. Pretplata koju plaćamo za telefon je posebna pljačka jer podrazumeva plaćanje telefonskog priključka, jedva se prilikom poslednjeg poskupljenja provukla obaveza da se u 457 dinara uračuna 150 impulsa, što je svega oko 75 dinara. O mnogo puta ponavljanom „poređenju“ s pretplatama u Evropi redovno se „zaboravlja“ šta ulazi u pretplatu – u Evropi. Da ne govorimo o tome da istu pretplatu plaćaju i oni s PCM uređajima, koji ne mogu da koriste nikakve dodatne usluge vezane za telefoniju (ADSL kao najbitniji, pošto u IPTV za sada nema konkurencije?!), a i običan dial-up im je slabiji nekoliko puta od normalne telefonske veze.

I, Milorade, da se ubuduće uštedi i vreme i novac (dok je bar besplatno):
www.belestrane.988info.rs/site/. Odatle imaš i link na poslovni imenik, ali u njemu su samo oni koji su dodatno platili da budu u njemu - Telekom diskriminiše sve druge svoje poslovne korisnike (koji inače skuplje plaćaju Telekomu svoje impulse), ali i njihove potencijalne klijente...
alselone alselone 00:19 21.08.2010

Re: Pre

Sve je to OK, ali reklamirati 64kbps 2010. godine?! To treba zaknom da se zabrani. To kao da je Fiat krene da valja Fice.
Hansel Hansel 07:46 21.08.2010

Re: Pre



Podržavam, ali kako sam trenutno u prilici da se mučim s dial-up-om na koji sam ukupno za dve nedelje potrošio bar 400-500 dinara (na onu osnvnu pretplatu od 457), sklon sam, sniženih kriterijuma, da pomislim da ni ta takva ponuda nije tako loša!

Jer, pazi, sada ozbiljno, kada je povećavana brzina ADSL-a niko nije korisnicima kojima to ne treba (a ima, na primer, penzionera, možda i roditelja koji hoće da deci ograniče dostupnost svega i svačega, a uz to bi i da uštede) dao mogućnost do ostanu pri manjoj brzini a za manje pare - njima je bio najpre potreban komfor stalno dostupnog interneta bez zauzeća telefonske linije. Ko hoće više, plati više (moj "problem" s Orionom je što im brže konekcije koštaju kao u konkurencije, ako nisu i nešto skuplje; dakle, za koliko-toliko normalnu brzinu plaća se dodatnih 1500 dinara, nije, recimo, telefonska pretpalta + internet = 1500) - po meni je to prava stvar - da svako može da odabere ponudu prema svojim potrebama i mogućnostima; ovako ispada da se i politikom cena u telekomunikaacijama guši "srednja klasa" - zaista ima mnogo ljudi koji jedva sastavljau kraj s krajem i nemaju 1.500 dinara za internet - po meni je bolje da im bude dostupno makar nešto (osnovni servisi se zaista mogu "skrpiti čak i na 64 kbps) nego ništa. Pa, znam ljude koji te iste 2010. godine nemaju fiksni telefon, nemaju kablovsku, ako im dođe tamo Orion sa ovakvom ponudom, imaće i u osnovi i u potencijalu bolji telekomunikacioni standard nego ljudi s fiksnom žičnom vezom. To je ipak istina danas u Srbiji!

Kao što je istina da svi hoće da te nečim (oba)vežu, da bi imao koliko-toliko pristojnu cenu po jedinici mere (a nema veze da li ti treba ceo paket). OK, to je i neka njihova sigurnost da mogu da računaju na neki prihod neko vreme, ali naplatiti nekoliko minuta konekcije, za oko dva skinuta MB mobilnim telefonom kao modemom (to sam ja bio pokušao i uradio, na primer - u MTS-ovoj mreži) preko 60 dinara, čista (u stvari: prljava) je pljačka!
alselone alselone 08:06 21.08.2010

Re: Pre

U pravu si, trebala bi da postoji jeftinija varijanta za ljude kojima ne treba brzina. Evo, na primer, sta moze da se dobije za 800 dinara u Londonu:

£6.99 per month for up to 24Mb TalkTalk Broadband and calls
- unlimited evening & weekend calls to local & national UK landline numbers
- 40GB monthly usage allowance included



Telekom nije smanjivao cene (skoro pa) nijednom, samo su povecavali brzinu za iste pare. Stvar je u tome da meni oko zaigra kada vidim reklamu za 64kbps (razumem i da je to tebi light speed ).

Hansel Hansel 08:14 21.08.2010

Re: Pre

Hehe, obešenjače, znam za te evropske cene (za "male" brzine), ali i za srpsku realnost, pa pokušavam da razmišljam u granicama neke ravnoteže da ne bi i meni oko zaigralo - ako je to u Srbiji nemoguće, ili bar malo dalja budućnost, da li je moguća bar neko malecno unormaljivanje za početak? Revoluciju (naročito ne neku kvlaitetnu) ne očekujem, pa nam jedina nada ostaje - evolucija, a nju moramo da poguramo!
alselone alselone 08:37 21.08.2010

Re: Pre

Kad budu naucili da koriste ta sokocala politicari ce mozda insistirati kod drzavne kompanije da se spusti cena. Do tada - misa u ruke.

Hansel Hansel 09:07 21.08.2010

Re: Pre

Hej, oprezno, čoveče, s tim slikama, znaš li ti šta to znači za dial-up?!?!

(Drašković je očito imao problem je jer je navikao na lap-top! )

Ma, džaba nama što ONI koriste

i kad (kao) koriste - jedino što bi možda pomoglo je kad bi ih se nateralo da pokušaju da žive od obične plate... a to nam siguno neće uspeti...
borislavadespic borislavadespic 16:46 20.08.2010

Brankov most

Tražila sam svoje i terala pravdu godinu dana. Na kraju sam morala da čučnem ispred neke kancelarije u Vasinoj i pretim Brankovim mostom. Vratili su mi 70% uzete sume, a 30% su zadržali na ime TAKSI. Obećavam da ću jednog dana izneti ceo slučaj, a sada mi se još malo ćuti jer me prosto mrzi da se sećam. Mada BESPLATNI servisi oličeni na poleđini telefonskog računa stabilnog telefona nemo svedoče da se ipak sećam. Mrsko mi je da prođem pored njihove zgrade na Bulevaru, pored njihove zgrade (spratova) u Glavnoj pošti i pored njihove zgrade (spratova) u Vasinoj.
Najviše su mi smetale one operaterke koje su deklamovale napamet naučene rečenice i nikada nisu umele da daju konkretan odgovor na konkretno pitanje. Jedna mi je čak tvrdila da ne daju uvid u stanje.

Što se tiče pakovanja, deklaracija i gramaže, nihil novo sub sole. Samo što mi se čini da kada jedem osamdesetgramsku čokoladu, to nije čokolada, već čokoladica. Nemam osećaj da sam zagrizla komadić čokolade, već nekog dezerta. Ali mi najteže pada ovo po pekarama - ne zbog dvadesetak oduzetih grama, nego što su počeli da koriste brašno koje nije integralno (ono je skupo), a nije ni belo (ono je po recepturi za, na primer, najobičniji prazan kroasan), nego ono oštro brašno (koji beše tip) što služi za neke vrste nekih pita domaće radinosti i i dan danas je jeftino. A ljute me i pakovanja instant-kafe. Koliko sam koefina lišena kada mi oduzmu dva grama!!!
Hansel Hansel 18:45 20.08.2010

Re: Brankov most

Ni slutio nisam, pišući ovaj skromni tekst, da razmere problema za neku konkretnu osobu mogu da budu tolike! Javite se kad budete mogli i hteli!

Integralno brašno je skupo, samo nikada nisam ukapirao zašto toliko – njegova proizvodnja je jednostavnija nego proizvodnja belog, do pre deceniju-dve crno brašno (ali pravo, ne obojeno belo) uvek je bilo jeftinije. Hajde i da se od mekinja proizvodi stočna hrana koja se posebno prodaje i na njoj dodatno zarađuje, razlika opet ne može da bude tolika! A najgore je kad naplate to što je, kao skuplje kao „zdravije“, a u stvari – dodali boju!
borislavadespic borislavadespic 20:32 20.08.2010

Re: Brankov most

Hansel
Ni slutio nisam, pišući ovaj skromni tekst, da razmere problema za neku konkretnu osobu mogu da budu tolike!


Oh, da, mogu. Nije to pitanje novca, već činjenice da vas prave ludim.
Dok ste fini i normalni, samo vas šetaju i ništa ne možete postići; ako glumite jadnika i paćenika, informišu vas, i daju obećanja; a tek kada počnete da glumite ludilo, bude rezultata. Evo, obećavam da ću opisati "slučaj Brankov most" i poslati Vam, tek da vidite kako to izgleda po fazama, ali ne danas, već za koji dan.
... Na moje OBEĆANJE da će osvanuti u svim medijima (uz reči "vama je i negativna reklama - reklama, ali će se bar neko prenuti" ukoliko sutradan do 14 časova ne vidim svoja sredstva na računu, u roku od deset minuta na moje oči je izdat nalog uz napomenu da će na računu biti sutradan.
Sutradan u 13:55 sam im poslala takozvanu POSLEDNJU poruku, a sredstva na mom računu su bila u 13:59.
Za minut su prestigli na vreme i ne bi bili krivi?

P.S. Tekst nije skroman. Tekst je neophodan. I potrebno je da što više ljudi iznese svoja iskustva jer PR službe i te kako prate sve što se o njihovim tvrtkama piše. Pa možda i oslušnu i shvate zašto i kako gube korisnike usluga.
Problem Telekoma je u tome što koristi zapadne marketinške modele, a ima socijalistički birokratski pristup i papagajsko osoblje. Ona šaka ljudi koja zna svoj posao uglavnom ne zna šta se zbiva ispod - na dnu piramide, ponad samih korisnika.
Hansel Hansel 21:37 20.08.2010

Re: Brankov most

Hvala, blog se automatski zaključava sedam dana po objavljivanju, pa ako stignete dotad, biće dragoceno, ako ne, možda objavimo u nekom drugom blogu?

Svaka čast za upornost! Pozdrav!

P.S. Mislio sam - skroman tekst po izvedbi (a tu se i zaista ne može reći neka posebna mudrost), a razume se da i ja mislim da je neophodno da o ovome pričamo i da se bunimo!
lintu lintu 20:47 20.08.2010

tipican mobilni operator

Pozdrav!

To sto se desilo kumovim roditeljima je tipican problem 'voice tromboning' koji se javlja kad je neko u roamingu. Posto se uspostavi veza do roaming mreze (u ovom slucaju Rumunije) i ako se korisnik ne javi uspostavi se veza nazad do centrale, posto je 'call forward on no answer' ka govornoj posti. Medjutim, dve veze (od Srbije do Rumunije i nazad) se tipicno ne prekidaju, i to izgleda kao trombon. To je problem koji se javlja kod dosta mobilnih operatera, i mobilni operateri placaju dosta da uvedu tehnologiju koja ispravlja ovaj problem. To je nedostatak roaming specifikacija; i vodi u (opravdano) nezadovoljstvo korisnika.

Naravno, Telenor u ovom slucaju nema nikakav interes da se ovo desava - jer mora da vrati pare, i ima nezadovoljnog korisnika. Zato ce sigurno, pre ili kasnije, ispraviti ovo uvodjenjem neke tehnologije.

A sto se tice pokrivenosti - ne razumem kako mislite da bi mobilni operater morao da 'ima obavezu' da pokrije celu teritoriju Srbije? Zasto bi morao da ima tu obavezu? Da li bi pristali da recimo razgovori budu 4 puta skuplji nego sto su sad, iz razloga sto mobilni operater mora da pokrije Goliju, Staru Planinu, Kosovo, Metohiju, i svaku drugu lokaciju gde ima nula ili par korisnika? To kosta, a ne donosi profit, zato se obicno mobilni operateri odlucuju da ne pokriju delove teritorije gde nema mnogo korisnika.

To je cista racunica - i to diktira trziste, korisnici, cena. Nema tu nikakve prevare, daleko od toga. Sve je jasno kao dan.

Da je u pitanju Telekom (fiksne linije) - dok su bili monopolisti drzava bi mogla da zahteva da Telekom mora svakom da obezbedi fiksni prikljucak. Mogla bi, ali ne mora, zavisno od politike drzave.
Hansel Hansel 22:07 20.08.2010

Re: tipican mobilni operator

Pozdrav, dobrodošli!

Najpre u vezi s poslednjim - odmah sam pomislio na gornji komentar alselone-a - ispade da je bolje da imamo monopoliste koji će zbog monopola imati neku obavezu - u suprotnom izlazi da obaveza nema!? Priznajem, nisam toliko liberalan (jer teza da sve treba da regulišu tržište i profit je ekonomski liberalizam, ekstremni po mom shvatanju), ali i ne tvrdim da je moje gledište nužno jedino ispravno - samo razmišljam da bih ja tako uredio stvari - ako si dobio licencu, onda obezbedi pokrivenost i elementarni kvalitet mreže. Naravno da možda ne treba insistirati na područjima koja zaista nisu naseljena, ali na onima gde postoji tranzit i gde su ovakvi slučajevi masovni (ne samo kad je u pitanju sekretarica, govorim prosto o romingu u pogrnaičnim područjima), mislim da bi svakako trebalo, a možda i moralo. Ne mogu da zamislim da bi izgradnja tih dodatnih baznih stanica drastično povećala ukupne troškove neka i država stimuliše, neka oslobodi operatore taksi na tim lokacijama, neka oni naprave zajedničke stubove... Možda je to malo infantilan koncept (da mobilni telefon i u nekoj zabiti bude od koristi u slučaju neke preke potrebe i sl.), ali čini mi se da je profit operatora ipak značajan (OK, Telenor i VIP se možda još nisu isplatili vlasnicima, ali to su igrači na duge staze) i dovoljan za tako nešto... Pa, evo, VIP se nedavno u kampanji hvalio da je pokrio 98% teritorije beše? (Uzgred, izgleda da to u tekstu nije skroz jasno rečeno, taj problem sa sekretaricom je bio kod VIP-a, ne kod Telenora, mada ni Telenor ni VIP tamo takođe nemaju stabilan signal) Pokrivenost i sami operatori predstavljaju kao svoj kvalitet! Inače, mesto o kome govorim je u blizini Srebrnog jezera, tako da se ne bi baš reklo da nema ni ekonomskog opravdanja za postavljanje bazne stanice...

A kad već pričamo o tome, znam jedan grad u unutrašnjosti gde MTS-ov signal stravično varira, od maksimalnog do nestajanja! U tamošnjoj bolnici signala čas ima čas nema... Naravno, svaka uspotavljena veza, bez obzira da li je pukla odmah po uspostavljanju i da li ste uspeli da razumete sagovornika, biće naplaćena bar jedno 12-13 dinara!
aleksandarz92 aleksandarz92 22:26 20.08.2010

Re: tipican mobilni operator

A sto se tice pokrivenosti - ne razumem kako mislite da bi mobilni operater morao da 'ima obavezu' da pokrije celu teritoriju Srbije?

Zato što onda i svi ostali pružaoci usluga mogu da prestanu da ih pružaju onima koji su nerentabilni. Zašto tamo neki kojih ima malo moraju da imaju mobilne telefone, kablovsku televiziju, fiksnu telefoniju? Zašto bi im u selo dolazio autobus, kad se linija ne isplati, zašto bi postojala ambulanta u nekom selu, kad imaju bolnicu na samo 150 km, zašto bi i školu imali, ako ih je malo? Onda se svi lepo presele u Beograd jer tamo ima svega toga, pa u provinciji svi kukaju što nemaju ništa, sve je u Beogradu, a Beograđani kukaju kako su došli provincijalci i pokvarili grad.
Meni ne bi bilo logično da se naredi MIškoviću da otvori po jedan supermarket u svakom selu, ali mi je vrlo logično da država primora onoga ko se bavi nekim poslom, za koji mu država izdaje licencu, da taj posao radi na celoj teritoriji države. Osim što ga ta licenca košta, ona ga i štiti od konkurencije.
Hansel Hansel 07:54 21.08.2010

Re: tipican mobilni operator

Aleksandre, hvala! Ovo je mnogo bolje rečeno od onoga što sam ja napisao, a to sam hteo da kažem! I te teme koje si pomenuo su stvarno teme, a na to se ne misli u Srbiji, samo povremeno neko nešto od toga izvuče iz neke prašine za potrebe predizborne kampanje...
lintu lintu 22:30 21.08.2010

Re: tipican mobilni operator

Aleksandre, stavite se za trenutak u poziciju mobilnog operatera: ako ima u jednoj godini budzet za recimo 150 baznih stanica, da li bi bilo bolje da:
1) kupi nove bazne stanice - HSPA tehnologija, brz pristup Internetu, i da pokrije Beograd, Nis, Novi Sad i sve vece gradove (95% stanovnistva). Prednosti za korisnike su ocigledne: brzi Internet pristup, brzi upload/download.
2) kupi 150 baznih stanica, dovede struju do nepristupacnih predela, da pokrije trasu Sarganske Osmice, zavoje na Dunavu, Staru Planinu i ostale slicne nepristupacne predele.

Sta bi ti uradio da si neko ko treba da odluci?

A da si na mestu zakonodavca da li bi bolje bilo za stanovnike Srbije da mobilni operator donese odluku br 1, ili da bude primoran da donese odluku br 2?


Da je zakonska obaveza mobilnog operatera da prekrije 100% teritorije, u Srbiji bi se pojavila 3G tehnologija 2020-te. Srecom, to nije tako.


Uloga drzave moze i mora da bude da omoguci konkurenciju. Recimo, mobile number portability je nesto sto drzava treba da donese na nivou zakona, i da onda svaki mobilni operater mora da omoguci da mozes da zadrzis svoj broj a da promenis operatera. To bi pomoglo korisnicima.


Kao kuriozitet - moj prvi mobilni provajder (pre skoro 10 godina) je bio bas onaj koji je pokrivao samo dva grada, i radio je iskljucivo na 1800MHz. Zbog toga sto je pokrivao samo dva grada, bio je i daleko najjeftiniji. Posto sam ja u to vreme provodio 99.99% vremena unutar teritorije tog grada - to mi je super odgovaralo!

Pozdrav!
aleksandarz92 aleksandarz92 05:55 22.08.2010

Re: tipican mobilni operator

1) kupi nove bazne stanice - HSPA tehnologija, brz pristup Internetu, i da pokrije Beograd, Nis, Novi Sad i sve vece gradove (95% stanovnistva)

Lično i ja mislim da bi operateri morali imati obavezu da pokrivaju celu teritoriju ili bar neki veliki procenat (95% pa naviše)

Ovo dole sam citirao sam sebe, samo što je napisano malo iznad. Mi se izgleda ne slažemo da se slažemo
Kao kuriozitet - moj prvi mobilni provajder (pre skoro 10 godina) je bio bas onaj koji je pokrivao samo dva grada, i radio je iskljucivo na 1800MHz. Zbog toga sto je pokrivao samo dva grada, bio je i daleko najjeftiniji. Posto sam ja u to vreme provodio 99.99% vremena unutar teritorije tog grada - to mi je super odgovaralo!

Ali nije odgovaralo meni jer ja provodim 99,99% vremena van ta 2 grada, kao i ogroman broj drugih ljudi. Ako bi tako razmišljali, onda nam ne bi trebale ni kablovske televizije po manjim mestima, ni svašta nešto što sam već pominjao gore. Onda to od nas ostalih stvori građane drugog reda. A poslednji koji su u ovoj zemlji bili građani drugog reda su se dohvatili oružja, a mi sad plačemo za 15% srca Srbije.
Hansel Hansel 08:13 22.08.2010

Re: tipican mobilni operator

E, za ovo poslednje mislim da je mnogo komplikovanije (ako se ono "drugog reda" odnosi na standard; doduše, Enver Petrovci je posle onog 17-martovskog nasilja bio izjavio da je to bila, parafraziram, eksplozija besa kosovske omladine zbog neispunjenih očekivanja posle 1999. koju on može da razume; pet godina kasnije, btw, najavio je svoju emigraciju u Albaniju, jer na Kosovu ne vidi perspektivu za sebe, ne znam da li je to i uradio). Ne znam da li da o tome pričamo na ovom blogu, možemo da otvorimo i novi...

Ali, apsolutno je tačno da se mora misliti na ujednačenost, uravnoteženost razvoja (pa i za to Kosovo se vazda nešto davalo - naravno, pitanje je kuda su išle te pare), tako da ako operatori skidaju stare bazne stanice da bi postavili neke novije generacije (a ne samo dodaju opremu) urbanim prredelima, ljubazno im predlažem da te stare, islužene, prebace tamo gde nema nikakvih (a postoji potreba; pomenuh primer grada postojeće ne funkcionišu kako valja), a za struju bi mogla da im pomogne i država... Mada... nisu oni tako siromašni!
aleksandarz92 aleksandarz92 14:05 22.08.2010

Re: tipican mobilni operator

E, za ovo poslednje mislim da je mnogo komplikovanije

Ma naravno da je mnogo komplikovanije, a nije ni tema ovog bloga.
Ali, apsolutno je tačno da se mora misliti na ujednačenost, uravnoteženost razvoja

To je posao države, da misli o ujednačenosti, pomoć siromašnijim krajevima i sl.
Međutim, ukoliko se za neki posao dodeljuje nacionalna dozvola, onda onaj ko je dobije treba da ima i pravo i obavezu. Ako su npr. podeljene nacionalne TV frekvencije, onda b92 zna da ima samo 6 konkurentskih stanica. Uslov za takvu povlasticu je da se popnu na Boljetinsko brdo da bi i u Boljetinu bilo signala te televizije.
Inače, mesto o kome govorim je u blizini Srebrnog jezera, tako da se ne bi baš reklo da nema ni ekonomskog opravdanja za postavljanje bazne stanice...

Pazi, ovo je isključivo problem VIP-a. Čini mi se da na Srebrnom jezeru postoje predajnici sva tri operatera, a samo VIP ima probleme. Ja dobijam odatle signal, čak mi je i internet onaj telenorov. E sad, kako se Telenoru i MTS-u isplati da imaju moderne predajnike (3G, HSDPA, bla, bla, bla) a VIP nema ni telefoniju kako treba?
Hansel Hansel 15:40 22.08.2010

Re: tipican mobilni operator

Nisam možda dobro rekao - "u blizini" je ovde trebalo da znači "oko 20 km", što možda i nije malo; negde gore sam napisao da u tom delu skoro uopšte nema signala ni druga dva operatora - nosili ljudi telefone svih mreža... a ima struje, ima puta... Prošle godine neko (izgleda MTS) napravio stub, ali kako čujem - bazna stanica još nije završena...
Kraja Kraja 00:23 21.08.2010

...once upon a time...

2004.g. sin lezi u bolnici....spavam na mobilnom telefonu (064)...

...u 3 izjutra zvuk poruke, skacem, stavljam cvikere - "kupite kartu za koncert...."
...cim se razdanilo, okrecem 789, "necu vise reklame"...
"vase ime i prezime, adresu, broj telefona...dat je nalog, hvala"....

...2 dana kasnije stize nova poruka "firma xxxx nudi vam"...064 789...
"vase ime i prezime, adresu, broj telefona..." "ne dam, imate to sve na ekranu ispred sebe"..."onda ne mozemo da nastavimo ovaj razgovor", "a vase ime je?" ....snezana..."prezime?" ....ne dajemo klijentima...

...sedim u bolnici pored sina na krevetu, stize nova reklamna poruka...zreo sam za pustanje krvi...
...064 789..."zasto me maltretirate reklamama, nisam to trazio kad sam sklapao ugovor sa vama"...
"vase ime i prezime, adresu, broj telefona...." "dajte mi supervajzera"...."ja nemam supervajzera, molim vas vase ime i prezime, adresu, broj telefona......" izdeklamujem kroz zube..." i u cemu je vas problem gospodine?"...ponavljam celu pricu i pitam zasto taj "nalog" nije sproveden u delo...ona kaze "da, zaista vidim da je dat neki nalog ovde, ali ne znam zasto to nije odradjeno"...."vase ime je gospodjo/ice?"..."mira"..."prezime?"..."ne smemo da se intimizujemo sa klijentima"....

...proslo nekoliko dana, koncert, pozorisna predstava, karte, turizam...naduvam se na 5 bara i pravac korisnicki servis na bulevaru...krcato...slusam na sta se sve zale ljudi i mislim, da li neko moze normalno da koristi svoj telefon..

..."dobar dan, da li biste bili ljubazni da fotokopirate vasu LK"..."was sagst du kretenu jedan, ne znas ni zasto sam dosao"...."moramo da imamo vase podatke pre reklamacije"...dam mu LK i kazem da je sam kopira...
"e sad, posto ti znas sve o meni, da cujem kako se ti zoves, sem sto na tom bedzu pise mika...?"..."politika firme je da ne dajemo prezimena klijentima"...
"a kad vas budem sve skupa tuzio, u tuzbi cu navesti snezanu, miru, peru, miku...zovi nekog ko ima prezime u ovoj stali"...

...decko nestaje i posle 5 min se pojavljuje krupniji tip seljacke provenijencije i prelazi na razumljiv jezik "koji je tvoj problem, sta galamis ovde...?"
...osmeh se razliva mojim licem, konacno sam naisao na pravog protivnika..."mogu ja u tisini da ti otkinem glavu, neces ni beknuti majmune"...prilazim mu lagano, on me odmerava, ali vaga nije bazdarena na tu tezinu...najednom osmeh na licu i "kako da vam pomognem"....

...ni malo pristojnim recnikom objasnim mu moje muke po telekomu i zapretim tuzbom zbog namernog maltretiranja reklamnim sms-ovima, on to sve zapise i kaze da cu biti obavesten o ishodu reklamacije...
...2-3 nedelje kasnije, dobijam dopis iz pravne sluzbe, sa izvinjenjem i obecanjem da ce taj famozni nalog o nereklamiranju za moj broj biti aktiviran jos juce...

...od tada je proslo vise godina, dete poraslo, reklama nije bilo...

...secate se onih famoznih dvodnevnih izbora kad je u subotu bilo jasno da vlast visi na rubu provalije...?

...u nedelju oko 18h na tel se pojavljuje sms "izborna komisija vas obavestava da je do zatvaranja biralista preostalo jos xxxxx..."

...trcim kuci, preturam fijoke, knjige, fascikle, nigde mog resenja sa izvinjenjem...
Hansel Hansel 08:01 21.08.2010

Re: ...once upon a time...

Hvala! I, blago tebi kad imaš sve vrste argumenata u - rukavu!

Ovo je posebna tema, najviše za g. Šabića, znam čoveka kome se u tim porukama obraćaju po imenu! (isto je na 064)
alselone alselone 10:13 23.08.2010

Sta je nama nasa borba donela - VIP

Hansel Hansel 11:11 23.08.2010

Re: Sta je nama nasa borba donela - VIP

Doduše, pomenute roditelje mog kuma je većeg šoka upravo spasila ta praksa - isključili su im bili telefon zbog velikog računa koji su posle - stornirali!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana