Budućnost| Ljubav| Nostalgija| Porodica| Život

U susret novoj 10/11 sezoni!

Aleksandar Todorovic Bekan RSS / 24.08.2010. u 16:43

Osam žena

 Rodio sam se na početku svog života. Imao sam već devet meseci. Tako su me procenili. Možda su se i zajebali. Bila je neka gadna zima. I sam sam bio gadan. Tražili su od mene da se rodim. Preuzeo sam odgovornost i – rodio sam se. Rodila me je prva žena. Moja majka.

A onda sam dobio i prve batine. To je uradila druga žena. Bila je to neka mala baba. Bio sam sav crven i plakalo mi se. Svi su mi se kezili. Tek je bila prošla ponoć i već tad znao sam da ću navijati za zvezdu. Crvenu. 

Moj teča je bio oficir JNA. Ali nije hteo da navija za Partizan. A moja tetka je bila domaćica i svi su je zvali šefe. Ona me je hranila dok su moji roditelji bili na poslu. Hranila me je spanaćem kao da sam Popaj. Iako sam ja više voleo da jedem meso. Zato sam u to vreme mislio da je meso zelene boje. Ona je bila treća žena. 

Četvrta žena je sad u braku sa starijim bratom jednog krupnog sportskog komentatora tankog glasa, atipičnih fudbalskih prenosa. Ona je moja prva drugarica u životu. Igrali smo se zajedno u travi. Tražili smo sjaj. A onda se ona odselila. Tek kasnije sam gledao taj poznati film. Zbog nje sam zavoleo Karla Maldena. Tako se i ona prezivala. 

Peta žena je bila učiteljica Mara. Bila je 1970. godina kad sam je upoznao tog 1. septembra. Bila je dobra prema nama. Niko nije ponavljao. A ona je bila neponovljiva. Preminula je nakon bombardovanja. Neki ljudi nikad ne umiru. Ja sam joj bio prva generacija. 

Profesorka Vera, rodjaka Mome Kapora, koja je od svih nas, njenih djaka, tražila da je zovemo majka, je šesta žena. I svi smo mi bili njena deca. Nisam je video 20 godina. Nadam se da je dobro. Nisam ni ja loše. Mada sam znao i za bolje dane. 

U sedmu ženu sam bio veoma zaljubljen. Bio sam i bolestan zbog toga.  Bilo je to malo pre osme žene. Teško mi je bilo. Bila je to možda samo iluzija. A možda je iluzija samo moje realno stanje. A možda i nisam bio u stanju. 

Ona nije iz Beograda. Ona je iz moga srca. Ona je i u mom srcu. Ona je moja osma žena. Poslednja. Najvažnija. Najsnažnija. Najvoljenija. I ma gde sada ona bila i ma šta radila, ona je tu. Pored mene. I uz mene. I u meni. I sa mnom. I sa mnom, tu je! 

Aleksandar Todorovic Bekan  / 16.12.2007

Dodatak:

Nakon devete žene, pojavila se deseta! Deseta žena. To je bilo pre dve godine. I evo, opet mi se ta ista žena pojavila u životu. I to kako se pojavila! I u ovom trenutku, ja Znam da je volim. U mene je opet ušao leptir, i radi! Volim je.

U životu, simpatije dolaze i prolaze, ali prava vrednost uvek ostane. A to je kada znaš da nekog iskreno voliš!  I želeo bih, i želim, i želeo bih da budeš u mom životu - permanentno!

 

Atačmenti



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 17:36 24.08.2010

Ja cu samo...

Da pozdravim generaciju! (Odala te godina polaska u skolu)

I samo napred - najlepse je voleti!
sonja.m sonja.m 18:25 24.08.2010

deset ili devet?

A ja cu samo da komentarisem post

Preeevise zena na jednom mestu
brandname brandname 20:11 24.08.2010

Re: deset ili devet?

Preeevise zena

Ja mislim da je ovo oksimoron.
brandname brandname 20:17 24.08.2010

Jbg...

Igrali smo se zajedno u travi. Tražili smo sjaj.

Cool
angie01 angie01 23:02 24.08.2010

pa stize ti nekako

do one prave!

ko zna kako bi se sve zavrshilo bez onog spanaca!
borislavadespic borislavadespic 08:07 25.08.2010

TREĆA ŽENA

Moja "treća žena" je bila baba Ruža. Kod nje sam jela čak i dve kašike kuvane pšenice jer je to zdravo i njam-njam! Kada sam provalila da sve to kusam iz mamine šerpice, više nisam htela ni da je pogledam. (Ja sam ono dete koje se uspentra na tobogan da ga ne bi dohvatili i kljukali ga kašicom od šargarepe. Ali kad tata krene da se pentra, sjurim se pravo mami u naručje. I opet popijem šargarepu!)
Ta moja "treća žena" nije uspela samo jedno - da mi omili bilo koju roze hranu: na roze reagujem kao Pavlovljev pas zbog onih dečijih sirupa protiv grlobolje. Od one silne slatkoće i preoštroga mirisa generalizovala sam draž i nisam mogla ni da pogledam puding od jagode i maline, a ni da oblačim ništa roze.

Kada se u mom životu pojavila "deseta", ispričala sam mu svoju roze tajnu. Da je "deseta" i da ću - što se nizanja tiče - stagnirati, skapirala sam kada mi je - umesto da se naljuti - na moju strahovitu glupost uzvratio sa smeškom:
- Ako ne povučeš reč, kupiću ti roze spavaćicu!
jacquesmayol jacquesmayol 08:21 25.08.2010

Re: TREĆA ŽENA

borislavadespic
Ta moja "treća žena" nije uspela samo jedno - da mi omili bilo koju roze hranu: na roze reagujem kao Pavlovljev pas zbog onih dečijih sirupa protiv grlobolje. Od one silne slatkoće i preoštroga mirisa generalizovala sam draž i nisam mogla ni da pogledam puding od jagode i maline, a ni da oblačim ništa roze.



U bre, gde se seti tog sirupa!! Ima li ičega ružnijeg po ukusu i mirisu od tog čuda?
borislavadespic borislavadespic 08:36 25.08.2010

Re: TREĆA ŽENA

jacquesmayol
Ima li ičega ružnijeg po ukusu i mirisu od tog čuda?


Verovatno riblje ulje, ali to nisu ni pokušali da mi daju!

A ima onaj braonkasti, bez mirisa, gorak.

Moja lista trauma iz detinjstva:
1. Preslatki čaj od šipurka (obdanište)
2. Raspadnuta testenina u podgrejanoj supi (dečije letovanje)
2. Braonkasta korica ispod koje je pašteta, ispod koje je hleb (školska užina)
4. Hladni hamburger s lukom (lunch paket na jednodnevnom izletu)
5. Hladna mekika prekjuče uvaljana u šećer u prahu koja miriše na svinjsku mast (užina na ekskurziji)
6. Mlaki sok od breskve (u gostima kod tetkine nove snajke)
7. Četvrtina kuvanog jajeta uflekanog na sobnoj temperaturi rastopljenim kajmakom (meze na svadbi)

I - van konkurencije - ono pečeno brašno sa lepinje, koje nikad ne očiste, a od kog se dobije herpes!

king_arthur king_arthur 10:35 27.08.2010

da nisam nesto propustio

Ne videh ni crticu o devetoj ženi???

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana