Lingvistika| Nostalgija| Sex

Gassenjunge. Mangup. Genije. Genie.

Tibor Jóna RSS / 02.09.2010. u 12:53

"DOK se srpska štampa bavi efektima ”blic-krig” posete berlinskog zvaničnika Gvida Vestervelea, nemački mediji u fokus su stavili šefa naše države."

 

Ovako glasi (copy/paste) uvod u tekstuljak koji donose jucerasnje "Novosti".

Naivan covek, u koje ovom prilikom ubrajam i sebe, ocekivali bi sada da krene navodjenje citata iz Die Zeit, Suedeutsche Zeitunga, Frankfurter Algemeine Zeitunga...  Uopste iz bilo kakve seriozne stampe koja izlazi  po Nemackoj. Ili ako to vec nije moguce, mozda ponajvise jer seriozna stampa po defaultu ne obradjuje latino-soap teme i nije je (opet po defaultu) moguce navuci na plemenske igrarije balkanskih poglavica i poglavica wannabes,  moglo je makar da krene navodjenje citata iz stampe! U smislu plurala. Tzv. mnozine!

Ali takve tricarije i sitnice ne opsedaju povjesnu zbilju novinara "Novosti" za koje su "nemacki mediji" samo i jedino Frankfurter Rundschau. U jednini. Tzv. singularu.

A sto bas samo i jedino Frankfurter Rundschau? FR je jedna simpaticna levicarska novinica, tabloidnog formata od koje su u Nemackoj „levlje“ jedino i samo Junge Welt, koje sa svoje levicarske pozicije odavno koketiraju sa antisemitizmom uvijenim u „principijelni stav po pitanju bliskoistocne krize“ a po modelu „nismo antisemite, ali…“ . 

Frankfurter R. okuplja onu intelektualnu struju koja je ogorceni salonski protivnik belosvetskog kapitalizma i imperijalizma (sta god to na ovu krizu znacilo) i koja je neopisivo sretna ako ce tu bitku protiv gazda i inih imperijalista voditi neko drugi - Tadic, Husein, Morales ili Chavez – nebitno. Dokle to ne uznemirava njihovo prijatno nedeljno popodne provedeno u izobilju i blagodeti obezbedjene kapitalizmom. Koji ne valja.

Recju - kavijar levica, mercedes marksisti i shampanj sindikalisti, koje najamnje zanimaju implikacije tog shishkirishkenja uz „imperijalisticko-globalisticki“ vetar po lokalno stanovnistvo. Na kraju krajeva levicari su uvek bili u stanju da velikodusno sagledaju „siru sliku“ i razumeju zasto milioni moraju umreti ili propatiti za nju. Sta je ekonomska beda gradjana Srbije spram pobede nad imperijalistima i novim svetskim poretkom? Travka spram dijalektickih vihorova!

O analitickom potencijalu samog Frankfurter Rundshau-a najbolje svedoci sledeca recenica. koja izgleda kao da je sisla sa afishe za neki od filmova koje bi bilo za ocekivati na repertoaru bioskopa "Partizan" (pre nego za ozbiljan politicki profil). Veli FR:  

"Mek i produhovljen, ali obdaren i jakim bicepsima."

Istina,  zvuci ovo i kao eventualan Vesterveleov SMS drugarima u Berlin nakon posete. Wink Wink, Nutch Nutch. Say no more.

Mozda je trebalo da stoji " ... ali obdaren te sa jakim bicepsima". Sa Nemcima covek nikad nije siguran. 

Tek, jednu stvar ne razumem. Kakve veze imaju politicki genije Predsednika i njegovi bicepsi? U smislu, da krenem da vam pricam o svojim kolima a zapravo kroz pola teksta hvalim automehanicarevu zenu. Ovim nicim izazvanim izletima u romansirano i deskriptivno FR se zanimljivo priblizio PR slici koju madjijaju lokalni spin masteri.

 

Jako me recimo interesuje s tim u vezi ko nepotpisanog autora teksta naucio da je predsednik „mangup“ (gassenjunge) – jer originalni nemacki tekst zapravo koristi turcizam „mangup“. Ili kojim je metodama istrazivackog novinarstva autor saznao da predsednik ima talenat za slikanje.

 

Mozda sam ja preterano paranoican, ali kad novina, pa jos i strana, uspe da doslovce prenese sve kljucne poruke iz necije komunikacione strategije, pocne covek da sumnja ili da je rodjen Ajnstein PR-a ili da je PR ostvario saradnju sa novinom po principu „posto kume stubac“.

 

Sta je zabavno u lokalnoj interpretaciji teksta?

Zabavlja nas to neprestano povezivanje aktivnosti nemacke diplomatije sa terminima iz drugog svetskog rata. Naime, sta je bilo blitz, a sta krieg u poseti Vesterveleovoj? Ostace skriveno razumu, a poznato Novostima. Steta sto smo ovog puta uskraceni ostali za "pancer demokratiju". Moj omiljeni.

Pohvalti treba ipak. Hvala "Novositma" sto su izdrzale da ne povlace paralele tipa pink blitz krieg. Ili slicne vrcavosti. Topli diplomatski brat; Achtung svi uzazid i tome slicno. Na primer.

Muka je ovde sto smo od sve genijalnosti u najavi culi samo da je predsednik genijalan, da mu treba dodeliti Nobela jer je genijalan, da mu je inicijativa genijalna i da je nas Gassenjunge jakih bicepsa, mekan i produhovljen. Sto smo i sami znali. Gledali smo vakcinaciju, jel.

Sta je tu konkretno genijalno, mangupski se vesto izgubilo medj svim tim misicima i talenom za crtanje. Kako smo mi to priblizeni Evropskoj uniji takodje ostaje nejasno iz teksta jer niti je dat primer gde lezi genijalnost niti je dat primer kako smo mi to priblizeni EU. Posebno u situaciji u kojoj se moguci datum ulaska Srbije u EU iz dana u dan priblizava drugoj polovini veka.

Sve u svemu – novinarska bizuterija kojima nas se zasipa svakodnevno. U principu, sve je ovo vrlo deja vu – bezobrazno gebelsovski. Mantrom i repeticijom kontra zbilje. Pa ko izdrzi.

Zapamtite samo jedno – Mek i produhovljen, ali obdaren sa snaznim bicepsima. I uz to genijalan. Za Nobela. Kaze Frankfurter Rundschau. A sad otvorite novcanik. Ili pitajte decu, vase gassenjunge, gde rade. Ako su jos u Srbiji, to jest.

Ako vam je do genijalnog.

 Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maksa83 maksa83 13:15 02.09.2010

makar

i da si samo ovo napisao:

Recju - kavijar levica, mercedes marksisti i shampanj sindikalisti,


dosta je za preporuku.

Tek, jednu stvar ne razumem. Kakve veze imaju politicki genije Predsednika i njegovi bicepsi?


Eh kakve, pa kad bi svi sledili taj model onda bi sednice vlade (ili makar sednica glavnog odbora DS-a) izgledale ovako:A to bi, priznaj, baš bila fora...
antioksidant antioksidant 13:55 02.09.2010

Re: makar

Eh kakve, pa kad bi svi sledili taj model onda bi sednice vlade (ili makar sednica glavnog odbora DS-a) izgledale ovako:

a otkud mi da znamo da ne izgledaju baš tako?
maksa83 maksa83 14:16 02.09.2010

Re: makar

a otkud mi da znamo da ne izgledaju baš tako?

Pa jesi video ti negde (svetski ili domaći, može i stručni časopis, ne mora popularna štampa) neki afirmativan napis o Cvetkovićevom kvadricepsu, Jeremićevom gluteusu, Krkobabićevom deltoidu, Đilasovim pektoralsima, Đelićevom tricepsu?

Do tad možemo samo da maštamo..
antioksidant antioksidant 14:35 02.09.2010

Re: makar

Jeremićevom gluteusu,

o ovome jesam
maksa83 maksa83 14:40 02.09.2010

Re: makar

o ovome jesam

Kontrakcija je očigledno jaka, dećko obećava.
Unfuckable Unfuckable 19:11 02.09.2010

Re: makar

ili makar sednica glavnog odbora DS-a) izgledale ovako:

a kako Šapera da aplikujemo u tu instalaciju, to me malo brine
maksa83 maksa83 21:14 02.09.2010

Re: makar

a kako Šapera da aplikujemo u tu instalaciju, to me malo brine

Jao kako beše onaj prstenasti mišić na 's' ... nešto kao sfinga, sad mi stao mozak, pomagajte.
Goran Vučković Goran Vučković 21:40 02.09.2010

Re: makar

Jao kako beše onaj prstenasti mišić na 's' ... nešto kao sfinga, sad mi stao mozak, pomagajte.

Sphincter
maksa83 maksa83 22:12 02.09.2010

Re: makar

Goran Vučković
Jao kako beše onaj prstenasti mišić na 's' ... nešto kao sfinga, sad mi stao mozak, pomagajte.

Sphincter

Neverovatno, obično normalan i pristojan svet pazi da ne lane nešto eksplicitno pa ja to uradim, a sad se sve izporemećalo...

što reče onaj tip na twitteru:

Welcome to 2010: Java is a restricted platform; Google is evil; Apple is a monopoly; and Microsoft is the underdog.
Goran Vučković Goran Vučković 22:23 02.09.2010

Re: makar

Neverovatno, obično normalan i pristojan svet pazi da ne lane nešto eksplicitno pa ja to uradim, a sad se sve izporemećalo...

Bilo je dovoljno eksplicitno i onako
Laudanum Laudanum 13:25 02.09.2010

prenosi

Predsednicka agencija imenom Fonet prevela pa prenela ovaj nepotpisani novinarski uraduljak u celosti pod oznakom "Evroservis". I nasao se, evo, neko da to, ne osetivsi se pozvanim na kritiku, i objavi.
Mislim da se dobro secam kada kazem da cak ni Politika u ona vremena nije toliko onanisala na Slobu.
navrhdabrbavrdamr navrhdabrbavrdamr 13:26 02.09.2010

jW

Junge Welt, koje sa svoje levicarske pozicije odavno koketiraju sa antisemitizmom uvijenim u „principijelni stav po pitanju bliskoistocne krize“ a po modelu „nismo antisemite, ali…“

са овим не могу баш да се сложим...
имаш ли какав цитат или линк ка неком од њихових текстова, којим би могао ово да поткрепиш?

jW прелистам мање-више сваки дан (једно време сам био и претплаћен, али сам лењ да обновим, па сад читам само оно што је слободно) и немам такав утисак...

мени лично, вероватно и најбоље дневне новине у Немачкој, али добро, неко ко, на пример, са одушевљењем чита мемоара гњиде попут Тонија Блера и диви се "повлачењу" из Ирака, сигурно се неће са мном сложити...

Zen Master Zen Master 20:10 02.09.2010

Re: jW

navrhdabrbavrdamr
Junge Welt, koje sa svoje levicarske pozicije odavno koketiraju sa antisemitizmom uvijenim u „principijelni stav po pitanju bliskoistocne krize“ a po modelu „nismo antisemite, ali…“

са овим не могу баш да се сложим...
имаш ли какав цитат или линк ка неком од њихових текстова, којим би могао ово да поткрепиш?

jW прелистам мање-више сваки дан (једно време сам био и претплаћен, али сам лењ да обновим, па сад читам само оно што је слободно) и немам такав утисак...

мени лично, вероватно и најбоље дневне новине у Немачкој, али добро, неко ко, на пример, са одушевљењем чита мемоара гњиде попут Тонија Блера и диви се "повлачењу" из Ирака, сигурно се неће са мном сложити...Vidiš nije baš toliko lako zameniti glavu namesto koje stoji tv ekran sa BBC-CNN vestima nečim smislenim što još usput ima i moć samostalnog rasudjivanja i razmišljanja. Nažalost previše je tu praška za duboko pranje moždanih ćelija ušlo da bi tek tako očekivao da će isti skapirati Junge Welt i ono što oni žele da kažu.
Ali bogo moj bilo kakva kritika Izraela i aparthejda koji je tamo praktično otvoreno na snazi se odmah etiketira kao nekakav antisemitizam koji se kod šupljoglavaca iz stavke jedan o tv ekranu umesto glave vrlo lako prima prevashodno zato što o istoriji tog područja svoje znanje primaju na način koji primaju, umesto da pročitaju poneku knjigu i shvate šta je prava poenta priče. Samo mala napomena... Prema popisu iz 1921 u Palestini je bilo oko 90% Arapa i 6-7% Jevreja a sada je nekim čudom skoro pa obrnuto... baš se pitam kako li je samo do takvog obrta došlo ?!
ivankagrump ivankagrump 22:54 02.09.2010

Re: jW

Pa otišli valjda ljudi dobrovoljno.
gedza.73 gedza.73 13:27 02.09.2010

Ako mi se ne sviđa, sigurno ne valja.

Sve u svemu – novinarska bizuterija kojima nas se zasipa svakodnevno.

Da ih spalimo.


Boli me briga za jeremića i njegove bicepse.
Nego me šivo interesuje kako ljudi uspevaju da, sve što nije po njihovom čapu (zidarski izraz), izvrgnu ruglu.

Tvoj tekst je sličan BBC vestima. Nedeljno dva do tri puta imaju vest o rusiji. Te što se žuta (molim te) lada pokvarila putinu, te spao im natalitet, te mnogo troše tajkuni.
Pa francuzi proterali rumune, a i vidi italijansku vladu.
A onda jadni Bler u svojoj knjizi opisuje svoje grke suze, prolivene nad pobijenim nevinim civilima u iraku.
Pa onda GB raste proizvodnja, a svima opada.
Pa onda, kinezeima ceo svet oduševljen, njihovim razvojem, al da vidiš kad i oni propadnu kao sssr.

Svojima daju ljudsko, humano lice a protivnici su uvek u grupi, nekako nejsni, ali su sigurni zli.

A i ti. Sad bi uređivao nemačke novine.
Ja bih da svako krene iz svog dsvorišta. Pusti nemce, kritikuj jeremića vuka.
Zamisli da sad dajemo savete da se naša manjina u crnoj gori, ili bosni, ili rumuniji, ili češkoj odcepi?
To je stvarno vest za kritiku.
Imao je jedan blog ovde, ne sećam se tačno države (siguran sam da je neka susedna) gde neki državni funkcioner daje izjave da teritorije susednih država pod njihvovom manjinom treba da se pripoje matičnoj državi. Čak mislim da je ušao u parlament obučen u neku uniformu koja je, valjda, povezana sa nacistima ili tako nešto. To sad, ovih godina, ne u II sv. ratu.
Može biti da grešim, ali em je taj desničar (nije levičar) em je to mnogo veći problem od bicepsa u straanim novinama.

Ukratko

od komarca-magarca


4krofnica 4krofnica 22:39 02.09.2010

Re: Ako mi se ne sviđa, sigurno ne valja.

teritorije susednih država pod njihvovom manjinom treba da se pripoje matičnoj državi.

The Seven Rules of Nationalism
1. If an area was ours for 500 years and yours for 50 years, it should belong to us – your are merely occupiers.

2. If an area was yours for 500 years and ours for 50 years, it should belong to us – borders must not be changed.

3. If an area belonged to us 500 years ago but never since then, it should belong to us – it is the Cradle of our Nation.

4. If a majority of our people live there, it must belong to us – they must enjoy the right of self-determination.

5. If a minority of our people live there, it must belong to us – they must be protected against your oppression.

6. All of the above rules apply to us but not to you.

7. Our dream of greatness is Historical Necessity, yours is Fascism.

David C.Pugh
gedza.73 gedza.73 06:48 03.09.2010

Re: Ako mi se ne sviđa, sigurno ne valja.

Prebaci, molim te, ova pravila kod blogera glas amerike.

Bili Piton Bili Piton 15:08 02.09.2010

paralele tipa


pink blitz krieg


....ovo je mnoooogo, suvise suptilno za "Novosti".

inace, zar se ne kaze nudge-nudge-wink-wink?
yugaya yugaya 15:48 02.09.2010

Re: paralele tipa

Bili Piton
inace, zar se ne kaze nudge-nudge-wink-wink?"nutch" je valjda da bi se docarao heavy German accent ....while SMSing?!?...
Bili Piton Bili Piton 15:56 02.09.2010

Re: paralele tipa

yugaya
Bili Pitoninace, zar se ne kaze nudge-nudge-wink-wink?
"nutch" je valjda da bi se docarao heavy German accent ....while SMSing?!?...


pomislio sam i to ali onda bi valjda bilo vink a ne wink....
ivankagrump ivankagrump 22:58 02.09.2010

Re: paralele tipa

Nije, vink bi se citalo fink.
Goran Vučković Goran Vučković 15:12 02.09.2010

Na ljutu ranu, ljutu retoriku

A sto bas samo i jedino Frankfurter Rundschau? FR je jedna simpaticna levicarska novinica, tabloidnog formata od koje su u Nemackoj „levlje“ jedino i samo Junge Welt, koje sa svoje levicarske pozicije odavno koketiraju sa antisemitizmom uvijenim u „principijelni stav po pitanju bliskoistocne krize“ a po modelu „nismo antisemite, ali…“ .

Frankfurter R. okuplja onu intelektualnu struju koja je ogorceni salonski protivnik belosvetskog kapitalizma i imperijalizma (sta god to na ovu krizu znacilo) i koja je neopisivo sretna ako ce tu bitku protiv gazda i inih imperijalista voditi neko drugi - Tadic, Husein, Morales ili Chavez – nebitno. Dokle to ne uznemirava njihovo prijatno nedeljno popodne provedeno u izobilju i blagodeti obezbedjene kapitalizmom. Koji ne valja.

Recju - kavijar levica, mercedes marksisti i shampanj sindikalisti, koje najamnje zanimaju implikacije tog shishkirishkenja uz „imperijalisticko-globalisticki“ vetar po lokalno stanovnistvo. Na kraju krajeva levicari su uvek bili u stanju da velikodusno sagledaju „siru sliku“ i razumeju zasto milioni moraju umreti ili propatiti za nju. Sta je ekonomska beda gradjana Srbije spram pobede nad imperijalistima i novim svetskim poretkom? Travka spram dijalektickih vihorova!

Ako dobro razumem, siromašnim zemljama levica nije potrebna, a u bogatim zemljama je nemoralna.

Takođe, ko se usudi da pomene Bliski Istok, taj je antisemita - pošto su tamo samo Jevreji semite, a ostali nisu.
Tibor Jóna Tibor Jóna 15:35 02.09.2010

Re: Na ljutu ranu, ljutu retoriku

Ako dobro razumem, siromašnim zemljama levica nije potrebna, a u bogatim zemljama je nemoralna.


tako nekako.

mikimedic mikimedic 15:29 02.09.2010

iz tvojih usta

Posebno u situaciji u kojoj se moguci datum ulaska Srbije u EU iz dana u dan priblizava drugoj polovini veka.


u bozije, da ne kazem eu, usi.
filvas filvas 15:42 02.09.2010

Falkenauge

Lepo si to primetio, Tibore. Nego, da li si primetio i kako piŠu ostale, značajnije evropske novine o Srbima? Nigde ni traga rasizmu, predrasudama, "običnom" PR-u, jel tako? Zašto te toliko čudi Frankfurter Rundšau? I šta ćeš ti uopšte u Novostima, kad u Danasu i Dnevniku već sve piše baš onako kako treba?

I uzgred, kao post scriptum, da te pitam: kad jedan bloger B92 tako preslika Stil-te-Misao jednog kolumniste Vremena, da li to znači da je rodjen Ajnštajn kloniranja ili je bloger ostvario saradnju sa nedeljnikom po principu pošto kume mozak?

I tom kolumnisti, naime, mnogo smeta kad se kritikuje Zapad. Jer, bogo moj, kako Zapad može biti truo, ako su ga takvim nazivali Oni?

Šta smo dakle imali?
Dva loša novinara
Jedno antisrpsko i par prosropskih skribomana
Pokvaren analitički aparat

Sve u svemu, jedan dozlaboga ofucan stil.

Tibor Jóna Tibor Jóna 15:52 02.09.2010

Re: Falkenauge

Nego, da li si primetio i kako piŠu ostale, značajnije evropske novine o Srbima?


znacajne i ozbiljne novine ne pisu o srbima.
pisu o srpskoj politici, politicarima, kulturi... ali da ozbiljna novina pise o srbima djuture, ili o nekoj drugoj etnickoj grupi - to jos nisam video.angie01 angie01 21:29 02.09.2010

sve se vidi o'ma'!

Mek i produhovljen, ali obdaren sa snaznim bicepsima. I uz to genijalan


srdjan.pajic srdjan.pajic 08:46 04.09.2010

Re: sve se vidi o'ma'!

angie01
Mek i produhovljen, ali obdaren sa snaznim bicepsima. I uz to genijalanUnfuckable Unfuckable 13:51 04.09.2010

Re: sve se vidi o'ma'!

i ne koristi Aće u poslednjoj vodi za ispiranje, očigledno

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana