Medijski prijepori

Nebojša Spaić RSS / 06.12.2007. u 22:20

U Politici pobuna sive mase, sa izuzetkom nekoliko imena od formata, protiv Ljilje Smajlović koja je osavremenila kulturni dodatak, uvela atraktivnu temu dana i temu nedelje, sprovela kontroverznu vizuelnu revoluciju (ja sam za), obezbedila dodatak sa NY tajmsom,  omogućila redovno objavljivanje kolumni u lepezi od Jakšića, preko Žarkovića, do NSPM i dovela grupu vrsnih, poznatih, obrazovanih profesionalaca iz nekadašnjih nezavisnih medija (između ostalih, to su Goranka Matić, Miša Vesić i Marijana Milosavljević), pokrenula veb izdanje visokog kvaliteta. Među prvima, ako ćemo pravo, pokrenula temu neprimerene Miškovićeve moći...  

Sindikati Politike, sa druge strane, zaklanjaju se iza brige za tiraž i demonstriraju da nisu svesni da su se vremena promenila i da kada postoji jasan, kapitalistički vlasnik, tiraž više nije samoupravna kategorija. Uostalom, kad god se pomenu sindikalci Politike, ja se setim njih stotinak, od oko hiljadu, dve ili koliko njih zaposlenih 2000. u tom mastodontu, koji su se okupili u Medija centru 4. oktobra uveče i odlučno rekli da će -najaviti štrajk upozorenja! Bio bih i grublji prema takvom stavu u trenutku kada je već cela zemlja odbacila Miloševićem režim, da jedan nesretnik nije tu i tada i umro, od srčanog udara. 

A B92 napadaju Nova Srbija i LDP, Labris i Pera Luković. 

Svađaju se nedeljama RRA sa jedne i Tijanić i NIN sa druge strane, iako su godinama ne samo uspešno sarađivali, nego i pripadali istom profesionalnom i ideološkom obrascu. 

Namnožilo se takozvanih tabloida i talk show emisija na kojima se međusobno vređaju političari, i poneki vanstranački aktivista. Ili grešim, ili se približavaju izbori 

P.S. Naslov posta je naslov knjige mog prijatelja, zagrebačkog profesora novinarstva i novinara Stjepana Malovića. Nisam razumeo šta znači, a Štef nije hteo da mi kaže, smatrajući da bih morao sam da shvatim. I nekako mi se čini da sam sad uhvatio.

 

P.P.S. Pokušaću da se uzdržim od učešća u budućoj, očekujem dinamičnoj diskusiji, kao i da ne brišem ni jedan komentar, osim u slučajevima otvorenog vređanja.



Komentari (62)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ogar ogar 22:40 06.12.2007

mediji


Danas sam slusao svet u 2 na B92, emisija koja se pravi zajedno sa BBC. Svaki minut te emisije je bio propaganda u prilog pristanka na nezavisnost Kosova. Najpre je javljeno da kroz Srbiju verovatno nece proci naftovod (poruka: ako insistirate na Kosovu sve ce vas zaobici), onda je citiran Simic o ratu dovoljan sam sebi (poruka: idete u novi rat, zar to hocete), onda je bio prilog o skolstvu u Srbiji (poruka: imamo ovakvo skolstvo 41 od 57, a mi hocemo da se bavimo drugim probelmima) Onda je isao prilog iz arhive BBC, sluacjno je bio o Nirnbergu i nacistima, ali se posle ispostavilo da je to samo slagvrot za duzu reportazu o neonacistima u Rusiji (poruka: Rusija je zemlja neonacizma, zar cete sa njima). I tako iz recenice u recenicu iz priloga u prilog. Svojevremeno mi je dokaz o Slobinoj Politici bio da je o jednoj godisnjici 9 marta objavljen horoskop gde je svim znacima pisalo da ne izlaze napolje.

Svet u 2 nije odmakao puno dalje.
Sepulturero Sepulturero 22:51 06.12.2007

Re: mediji

А зар тај опскурни Енерџи Обсервер који је донео вест о гасоводу не припада познатом енергетском тајкуну Вуку Хамовићу? Ако је тако онда је веродостојност те вести сасвим мала.

А Политике што се тиче, мени је чудна коинциденција да се ова "побуна" против Љиљане Смајловић догађа практично истовремено са пооштравањем контроле које најављује један од власника, немачки ВАЦ.
Queeria Queeria 22:55 06.12.2007

Re: mediji

Ko je levo, ko je desno, ko je gore, ko je dole
Ko me gleda, ko me prati, ko je srecan, a ko pati
Ko me voli, sta me boli, ko mi veli da me zeli
Ko mi kaze da me laze, ko me laze neka kaze

Pa pa
Pa pa
Pa pa paranoja
Dovidjenja lepa moja
ogar ogar 23:07 06.12.2007

Re: mediji

Sto se naftovoda tice, radi se o vesti da ce verovatno tako biti sa gasovodom, dakle cak se ne radi ni o cinjenici.

Ali, mala pouka za qviriju: ovde se radi o potpuno egzaktnim stvarima, kada nekoga povezujes sa nacistima saljes negativnu poruku. U toj emisiji je bilo i mnogo eksplicitnijih poruka vezanih za nezavisnost Kosova, od ovih. Dakle, nije bitno da li su vesti tacne, engo kakve poruke one salju. Ovde su sve poruke, ako u onom horoskopu isle u samo jednom pravcu.

I sto je najgore to ce se samo nastaviti, sutra ce emisija biti slicna pa proverite.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 11:14 07.12.2007

Re: mediji

А зар тај опскурни Енерџи Обсервер који је донео вест о гасоводу не припада познатом енергетском тајкуну Вуку Хамовићу? Ако је тако онда је веродостојност те вести сасвим мала.


nije javio samo energy observer nego je koliko znam isto objavilo i nekoliko nacionalnih novinskih agencija pozivajući se na svoje izvore.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:18 07.12.2007

Re: mediji

a plus javili i o porazu partizana u madridu i u pioniru...ccc gde ce taj anticivilizacijski bbc... mozda je najbolje da odete na web sajt nsp ili tako nestom, cisto da se produhovite i vratite u izvornost cistog srpska u kojem se slusaju samo istinske mantre: " kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija, kosovo je srbija," i tako u krug. ZIVELI!
ogar ogar 17:44 07.12.2007

Re: mediji

Bolje je,

kosovo nije srbija, kosovo nije srbija, kosovo nije srbija,.....

i tako u krug, pa bilo koja da je vest u pitanju, gasovodi, skolstvo, kampanje, cak i arhiva BBC
vinska musica vinska musica 22:43 06.12.2007

Nesto nedostaje u uvodniku


Kad sam videla naslov teme, ocekivala sam da je posvecena vecerasnjoj pljuvacini Ljilje Smalovic na racun
kuce B92. Mislim da je to zasenilo njeno klimanje fotelje u maticnoj kuci.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 22:46 06.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

Molim link! Ne znam o cemu se radi - a mislim da je dovoljan razlog da prekrsim obecanje da necu kometarisati i da ovde dodam svoj stav na tu temu!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:53 06.12.2007

Zbog čega ne bi odgovarao

na komentare na sopstvenom postu? Na kraju krajeva, zar nije ideja ovog bloga da ljudi, koji se jave, mogu da razgovaraju i razmenjuju mišljenja sa onim ko je napisao post?
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 22:57 06.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

A ako se radi o ovome, to je tekst u kome se iznose stavovi sagovornika relevantnog za temu. Oni mogu biti neprihvatljivi, uvredljivi, preteci, kakvigod, ali je novinarski ne samo prihvatljivo, nego i dobro potraziti ih.
vinska musica vinska musica 23:28 06.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku


Radi se o Smajlovickinoj reakciji na taj text,
datu u poduzoj,krajnje problematicnoj izjavi, koja je emitovana u 18.30 na tv B92.

Zasad nema nigde ni transkripta, ni audio zapisa.

Dejan Restak Dejan Restak 00:24 07.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

Molim link! Ne znam o cemu se radi - a mislim da je dovoljan razlog da prekrsim obecanje da necu kometarisati i da ovde dodam svoj stav na tu temu!!!


Nemam Spajo, bice verovatno ujutru taj detalj. Ali tekst si citao.

Sada mene zanima da li ti mislis da bi bilo ok, da mi objavimo intervju gde recimo taj isti lik poziva sve svoje pristalice da spale tvoju gajbu? Dakle napravimo ekskluzivni intervju u kome on tako nesto kaže, ne prenosimo nešto što je rekao recimo na svom lokalnom sajtu, što bi verovatno i moglo da prođe u kontekstu u kom je to pokušala večeras LJ S nama da objasni.

Prosto znamo da te on mrzi, znamo da je u centru paznje razularene mase, a i nesto se ne gotivimo.

Kako to pravdati, odnosno gde je tu novinarska etika?





ceda_urosevic ceda_urosevic 03:34 07.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

Dejan Restak
odnosno gde je tu novinarska etika?


U programu DSS-a, koji je u skladu sa rezolucijom 1244 i medjunarodnim pravom, Dejane!
kimm kimm 06:14 07.12.2007

Stvarno,

..osavremenila kulturni dodatak, uvela atraktivnu temu..., sprovela kontraverznu vizuelnu revoluciju..., obezbedila dodatak sa NY tajmsom, omogućila redovno ... dovela grupu...

kada pročitam listu zasluga narečene, uopšte mi nije jasno zašto se iko buni ili šta već, sve je bolje i vizuelno lepše, makar bilo i kontroverznije. Super je i to što taj nesrećnik iz Topole preti paljevinom, to je novi image najstarijeg lista ...

ali je novinarski ne samo prihvatljivo, nego i dobro potraziti ih.

I njegove stavove preneti ih bez ikakve distance, da ne bude propagandistički. Jakako. Samo što taj model ukida granicu između dobrog i lošeg, profesionalnog i neprofesionalnog, glupog i pametnog. Pa ko voli nek' izvoli.
Dax Dax 07:58 07.12.2007

Re: Stvarno,

Među prvima, ako ćemo pravo, pokrenula temu neprimerene Miškovićeve moći...

Ako cemo pravo,prvi je pokrenuo LDP.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 08:03 07.12.2007

Re: Zbog čega ne bi odgovarao

Bojao sma se da necu imati vremena. Pogresio sam, pa cu pokusati, koliko mogu.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 08:25 07.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

taj isti lik poziva sve svoje pristalice da spale tvoju gajbu?

Na stranu da li je receno poziv, pretnja ili upozorenje. Licno mislim da je ovo poslednje, kao i da postoje razlike u te tri katagorije. No, kad bi neko pozvao na spaljivanje moje kuce, svakako bih se uplasio, trazio zastitu od drzave, policije, kogagod, vikao na sve strane, itd, itd... A sta bih mislio o onome ko taj poziv prenosi - e, to je vec drugo pitanje. Ne znam, nisam siguran. Verovatno bih, licno ugrozen, bio emotivan. Racionalno, taj neko bi mi u stvari samo pomogao informisuci me o zlim namerama preme meni.

Dakle, molim te, nemoj me pogresno razumeti - i ja osudjujem sta je taj covek rekao. Ne i Politiku koja je to prenela. I mislim da sam tekst ne menja nista u mom inicijalnom stavu.

Profesionalna etika je mnogo sire pitanje - i njena ogranicavajuca pravila uvek imaju vaznu odrednici koja, kada se zaboravi, svodi etku na ideoloski instrument. A ta odrednica glasi - da je to i to eticki neprihvatljivo, osim ako ugrozava pravo i potrebu javnosti da zna. To je podlozno tumacenju. Moje tumacenje jeste da je jedan funkcinoner vladajuce stranke koji je onemogucio promociju Pescanika i koji preti-upozorava B92 jeste vest i da su ti njegovi stavovi i pozivi relevantna politicka cinjenica. Pa da javnost ima pravo i potrebu da to zna. I, ako pozovete na demonstracije sa zahtevom da Nova Srbija prekine da napada medije, prikljucicu vam se, i ako pokrenete peticiju protiv tog coveka, potpisacu je, i stagod. I mogao je, istina, novinar da na neki nacin reaguje, da kaze da je taj tip "izneo neprihvatljive stavove i pretnje" - meni licno je, medjutim, to bedasto. Posao novinara nije da docira i tumaci, vec informise o relevantnim cinjenicama. Na pitanje da li se Politika ogresila o novinarsku etiku u tom slucaju, odgovaram da po mom misljenju nije.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 08:27 07.12.2007

Re: Stvarno,

prvi je pokrenuo LDP

Nesumnjivo. Između ostalog, i zato ne kažem da je Politika prva. A i mislio sam na medije.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 08:28 07.12.2007

Re: Stvarno,

kontroverznije

Pardon!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 08:30 07.12.2007

Re: Stvarno,

Dax
Među prvima, ako ćemo pravo, pokrenula temu neprimerene Miškovićeve moći...

Ako cemo pravo,prvi je pokrenuo LDP.

Ma Smajlovićka je veliki, dokazani borac protiv Miškovića i drugih tajkuna..o)))
niki m niki m 08:36 07.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

Sada mene zanima da li ti mislis da bi bilo ok, da mi objavimo intervju gde recimo taj isti lik poziva sve svoje pristalice da spale tvoju gajbu?


A, sta je trebalo da uradi novinar Politike? Da otrci do prve policijske stanice? Novinar je napravio intervju sa covekom cije je ime poslednjih dana bilo obavezan deo vesti incidentu u Arandjelovcu. Nista normalnije od toga za list koji se bavi novinarstvom, a ne obicnom propagandom kojom se bavi B92. U intervjuu Jovanovic iz Topole je rekao sta je imao da kaze i sta on misli da je potrebno reci. Zatim se neki genije iz redakcije (ili sire ) seti da bi mogli celu stvar malo da prospinujete i da uvedeteu pricu cuvenog arhineprijatelja "gradjanske opcije" Ljiljanu Smajlovic. Ovaj put, bez pomena njenih sisa sto bi redstavljalo veliki civilizacijski napredak za "opciju". Napravite sa Smajlovickom intervju, ispod svakog nivoa (vaseg, ne njenog) i sada imate Ljiljanu Smajlovic kao snagu haosa i bezumlja koju mozete da cinkarite Tadicu (a, i sire). Ostaje samo da se pitamo, gde je vama novinarska etika?
Doctor Wu Doctor Wu 10:20 07.12.2007

Dragec,

dokazani borac protiv Miškovića i drugih tajkuna

Na koje druge tajkune misliš?
Caneta Subotića, Dragana-Krmivoprodukt-Markovića ("ergela", Radulovića?
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 11:10 07.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

Što se tiče Politike: pa neka su pustili intervju sa tim likom iz Topole. To im je posao i obaveza prema čitaocima. Pažljivo sam pročitao odnosno štivo i nalazim malo toga spornog u nastupu novinara.

Spaić: Dakle, molim te, nemoj me pogresno razumeti - i ja osudjujem sta je taj covek rekao. Ne i Politiku koja je to prenela. I mislim da sam tekst ne menja nista u mom inicijalnom stavu.


Uzgred, imao sam nameru da komentarišem na temu "novinar kao društveno politički radnik kome je (što je sve prisutnije) posao da ocenjuje šta je idejno korisno za radne ljude i gradjane" ali sam odustao jer je Spaja rekao sve ili skoro sve, pa da ne širim priču.


p.s.

ne govorim o LJ.S, politici kao takvoj, itd...

govorim o tome da bi odnosni intervju ja pustio, a da obrvom ne mrdnem jer je važan. govori o mnogo čemu.

Dejan Restak Dejan Restak 11:14 07.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

A, sta je trebalo da uradi novinar Politike?


Nista, mislim da ovakve likove intervjuisu nadlezna lica pravnih kvalifikacija a ne novinari zedni populizma i senzacija.

Ne vidim sustinsku razliku između intervjuisanja Legije i onog firera recimo i intervjuisanja ovog tipa. Ne znam sta bih ja dodatno od njega mogao da saznam a sto vec nisam saznao na osnovu njihovih dela o kojima smo bili pravovremeno informisani.

Na kraju mozda i mogu da razumem Spajinu teoriju o novinarskoj profesionalnoj znatizelji, zato je ovo pitanje uređivačke politike i kao takvo sam ga i razumeo.

Sto se tice B92 etike, evo imate u nedelju u Utisku nedelje ovog ciku pa cemo videti da li ima razlike u odnosu na Politiku.
(ako ne bude razlike u ponedeljak cu imati odstupnicu da se radi o spoljnoj produkciji:)
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 11:34 07.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

Ne vidim sustinsku razliku između intervjuisanja Legije i onog firera recimo i intervjuisanja ovog tipa.


pa ovako: da ikako mogu intervjuisao bi mrtav ladan i cara bokasu, idi amina dadu ili staljina ili papa doka ili koga god i preneo bi do u reč ono što su rekli (ama ne mogu, iskezili su se odavno), nekmoli neke mnogo smešnije likove razne umetnike na trapezu i ludjake svih provenijencija sa kojima sam ili ću u životu razgovarati, a što mi sve stoji u opisu posla.

Ivan Milošević MC2 Ivan Milošević MC2 11:49 07.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

ima ogromne razlike, jedan je osudjeni kriminalac, a drugi je politicki neistomisljenik.

a sta treba, svakog ko se ne slaze sa nama da zabranimo?

da u medijima pricaju samo ljudi koji misle isto kao i mi?

Da je ovo normalna drzava, (kao sto nije, nikada nije bila, niti ce, na zalost, biti), redosled je sledeci:
1. novinar intervjuise budalu
2. novinar objavi to sto je budala rekla
3. tuzilac procita novine
4. tuzilac kaze, gle, ovaj preti da ce spaliti B92
5. tuzilac podigne tuzbu
...i onda dalje, sudjenje, advokati, reko sam, nisam reko, mislo sam, nisam mislo...

i onda epilog: izbori. Pa izadju nasi pa kazu ljudima "zar cete da glasate za ovog sto preti da ce da spali televiziju" a onda narod kaze "necemo!", i onda ovaj pukne.

tako bi bilo u normalnoj Srbiji.
Dejan Restak Dejan Restak 11:56 07.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

pa ovako: da ikako mogu intervjuisao bi mrtav ladan i cara bokasu, idi amina dadu ili staljina ili papa doka ili koga god i preneo bi do u reč ono što su rekli (ama ne mogu, iskezili su se odavno), nekmoli neke mnogo smešnije likove razne umetnike na trapezu i ludjake svih provenijencija sa kojima sam ili ću u životu razgovarati, a što mi sve stoji u opisu posla.


Mislim da je kontekst u kome radis intervju bitan.
Verovatno da bi intevju sa Legijom bio drugacije primljen da je radjen sa distancom od nekih 20-30 godina.
Raditi intervju odmah nakon presude i u datom politickom kontekstu je nesto sasvim drugo.

Raditi intervju sa nekim u jeku njegove kampanje u kojoj promovise nasilje ne nalazim smesnim niti svrsishodnim.

Ovde se ocigledno radi o pristupu pa i ne vidim prostor za priblizavanje stavova. Kao sto rekoh, razumem Spajinu i tvoju poziciju ali se sa tim ne slažem.

Dejan Restak Dejan Restak 12:03 07.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

ima ogromne razlike, jedan je osudjeni kriminalac, a drugi je politicki neistomisljenik.


politicki neistomisljenik koji organizuje nasilno prekidanje tribine, koji sutradan daje izjavu da B92 treba spaliti, a na svom sajtu potpisuje i ove redove:

Поштовани суграђани,

Делим вашу забринутост, пре свега за вашу безбедност и услове живљења у вашем крају, а поводом изградње 10-ак станова за социјално угрожене групе, међу којима је и одређени број Рома.

Најпре, пријатељи, ваш страх је безразложан. Објекат ће бити скроз на дну општинског плаца, односно скоро до самог језера.

Вашу улицу (Улица Раде Благојевић), ћемо користити за довоз материјала. По завршетку градње, направиће се зид опасан плетеном жицом, тако да ће физички њима бити онемогућено да се крећу Улицом Раде Благојевић.
Направиће се трим стаза која ће директно преко језера водити на Београдски пут изнад ресторана „Језеро“.

Ја Роме у центру града да оставим не могу, новац ми је већ једном пропао, више стварно не могу да оклевам.


Вама гарантујем да никакве нежељене контакте са њима нећете имати.


С ' поштовањем,

Председник општине
Драган Јовановић
niki m niki m 12:17 07.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

Поштовани суграђани,

Делим вашу забринутост, пре свега за вашу безбедност и услове живљења у вашем крају, а поводом изградње 10-ак станова за социјално угрожене групе, међу којима је и одређени број Рома.


Da li mislite da bi bilo bolje da je postupio kao Nenad Bogdanovic i Radmila Hrustanovic i jednostavno zaboravio na izgradnju stanova za Rome jer se gradjani bune? Nesto se ne secam da ste pokojnog Bogdanovica i, hvala Bogu, zivu i zdravu, Radmilu Hrustanovic razapinjali na krst zbog toga. Ovaj Jovanovic bar pokusava nesto da ucini za Rome.
ivana23 ivana23 12:38 07.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

Aleksandar Vasović
Ne vidim sustinsku razliku između intervjuisanja Legije i onog firera recimo i intervjuisanja ovog tipa. pa ovako: da ikako mogu intervjuisao bi mrtav ladan i cara bokasu, idi amina dadu ili staljina ili papa doka ili koga god i preneo bi do u reč ono što su rekli (ama ne mogu, iskezili su se odavno), nekmoli neke mnogo smešnije likove razne umetnike na trapezu i ludjake svih provenijencija sa kojima sam ili ću u životu razgovarati, a što mi sve stoji u opisu posla.

Da, uzmimo primer Orijane Falaci, ona se nije gadila da bilo s kim razgovara. I bila je najveca u svoje vreme.
pufna pufna 13:45 07.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

Поштовани суграђани,

Делим вашу забринутост, пре свега за вашу безбедност и услове живљења у вашем крају, а поводом изградње 10-ак станова за социјално угрожене групе, међу којима је и одређени број Рома.

Најпре, пријатељи, ваш страх је безразложан. Објекат ће бити скроз на дну општинског плаца, односно скоро до самог језера.

Вашу улицу (Улица Раде Благојевић), ћемо користити за довоз материјала. По завршетку градње, направиће се зид опасан плетеном жицом, тако да ће физички њима бити онемогућено да се крећу Улицом Раде Благојевић.
Направиће се трим стаза која ће директно преко језера водити на Београдски пут изнад ресторана „Језеро“.

Ја Роме у центру града да оставим не могу, новац ми је већ једном пропао, више стварно не могу да оклевам.


Вама гарантујем да никакве нежељене контакте са њима нећете имати.


С ' поштовањем,

Председник општине
Драган Јовановић



ovo je strasno!!!! ovo je cist fasizam!!!!!!
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 14:04 07.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

Ne vidim sustinsku razliku između intervjuisanja Legije i onog firera recimo i intervjuisanja ovog tipa.

Tako je! Ali, ja mislim da i firera, i Legiju, i Osamu bin ladena treba intervjuisati!
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 14:05 07.12.2007

Re: Nesto nedostaje u uvodniku

redosled je sledeci

Potpisujem. To pokusavam da kazem.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:14 07.12.2007

Nemoj tako pufno...

ma nije...sa'će Lj.S. da nam objasni. Mora da tu ima nešto što bi moglo da opravda Jovanovića...
kimm kimm 02:43 08.12.2007

Politika i čitaoci

Što se tiče Politike: pa neka su pustili intervju sa tim likom iz Topole. To im je posao i obaveza prema čitaocima.

Prvo, Politika nije bilo kakav list. I nije isto kad Politika objavi pretnju paljevinom, i kad to isto uradi žutilo. Ne vode oni računa o svojim čitaocima niti su poslednjih 15 godina to činili, no glavno im je šta vlas' misli o nečemu pa se onda tome povlađuje. Btw, koliko stvari nisu objavili iako imaju istu obavezu prema čitaocima?
Drugo, redakcijskom opremom, objavljivanjem reagovanja itd uvek može da se relativizuje ekstremizam, itekako umeju da nafiljju osnovni tekst antrfileima kad im to odgovara ili da u istom tekstu obajve i drugačije mišljenje. Sve to je sada izostalo jer se uklapa u politički mainstream.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:12 07.12.2007

Ovako:

smatram da Politika od dolaska Lj.S. gusla samo tako i to u rikverc ka "zlatnim '90-im" kada je Politika pokazala šta zna. Sem ako ti ne misliš da naslovi poput "Čiča Vidoje o Natu" ili "Mačka se vratila na kućnu slavu" ne predstavljaju modernizaciju.
Što se tiče pretnje onog iz Topole, o čemu danas LJ.S. kaže:

" Glavna i odgovorna urednica Politike ne misli da je objavljeni tekst poziv na linč, kao ni da intervju i tvrdnje predsednika opštine Topola ugrožavaju bezbednost zaposlenih u B92 jer, kako je objasnila, "ne postoji stvarna namera da se B92 zapali".

Ona je optužila B92 da se ponaša islednički, a ne profesionalno i da se B92 brani samo kada je nešto upereno protiv te kuće."

E, tu ja ne bih našla mnogo priče o novinarskoj etici. Objavljivanje nečije pretnje i to kredibilne (jer je pre neki dan, taj isti, koristio silu da iznese suprotan stav) je u ovim krajevima već viđeno. Ubistvo Slavka Ćuruvije je počelo novinskim optužbama za prizivanje bombardovanja.
Što će reći, malo više od emotivnog bi ti osetio kada bi ti javno pripretio neko ko te je pre neki dan počekao na javnom mestu, pa policija morala da te spasava od njegovog prava na slobodno iznošenje suprotnog mišljenja.

Što se Delte tiče, kanda je pisnula LJ.S. kada ju je Delta pritisnula više od dogovorenog...ko s' decom spava, popišan se budi.
A to što i drugi napadaju B92 nije nikakav alibi za Politiku, koja objavljuje pretnju paljevinom, a njena urednica čak zna i da protumači da li je to ozbiljno ili ne...biće da je jako bliska sa tim likom čim to tako pouzdano zna.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 14:17 07.12.2007

Re: Ovako:

o čemu danas LJ.S. kaže

Posto sam negde gore to obecao, da kazem da mislim da je Lj.S. u svojim odgovorima zastupala istu tezu koju i ja u ovom postu, i utoliko ne bih menjao uvodnik. Ne slazem se jedino sa gradiranjem eticnosti i profesionalizma izmedju B92 i Politike. Mislim da oba medja na ovo mnogo polazu i da razlike i sukobi nastaju pre iz suprotne politicke perspektive iz koje gledaju na stvari, nego zbog profesionalnih razloga.
Cikota Cikota 11:41 07.12.2007

Miskovic

Ako cemo iskreno Miskovica je prvi potkacio SPO tj. Vuk Draskovic, pa zatim Velja selja, a LDP se ukljucio naknadno. Bilo bi zanimljivo pogledati ponovo ko stoji iza napada na Miskovica onako kako je to rekao Goran Svilanovic na Utisku nedelje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:49 07.12.2007

U tom slučaju,

pratiti trag novca, sigurno se stiže do kućice od kolača i bombona.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:53 07.12.2007

U Politici ima više etike nego na B92

Odlican tekst gospodine Spaicu i naravno, preporuka ...

U medjuvremenu vidim da se ceo intervju pojavio na B92: U Politici ima više etike nego na B92, procitao sam ga i mislim da je Ljiljana Smajlovic ostavila odlican utisak ... za razliku od novinara B92 ...

I sam uvod sve govori:

Ljiljana Smajlović: Ne znam šta ćemo, ako se desi - videćemo. Neću na bilo koji način osećati odgovornost za ono što se dogodi, čak i ako postoji i eventualna namera da neko pali B92. Mislim da ne postoji, a mislim da i Vi to znate. Čak i da postoji, neće biti odgovoran medij koji je obavestio i upozorio javnost, nego je počinilac odgovoran.


pozz

ps.
NN(nepoznati novinar)

Podržao te Virtuelni. Razlog za brigu

G. Spaicu moja podrska vam je razlog za brigu ako zelite da budete partijski novinar LDPetc. Ja sam naravno ubedjen da se vama to ne moze desiti pa sam vas podrzao

pps. A ubedjen sam da vama ne bi moglo ni da se desi da, u slucaju da neka vasa koleginica javno ustane protiv pritisaka i pokusaja gusenja slobode stampe od strane jednog tajkuna, vi budete na strani - tajkuna ...
ceda_urosevic ceda_urosevic 13:58 07.12.2007

Re: U Politici ima više etike nego na B92

Virtuelni Vasilije
Ljiljana Smajlović: Ne znam šta ćemo, ako se desi - videćemo.


Dabome. Mi smo objavili nameru, i dali primer. Ako 'oce neko da pali - izvol'te, e sad - ne drzite nas za rec - ako neko upali B92 - videcemo sta cemo.
Mislim, mi sa tim ionako nemamo nikakve veze - ako se desi - Boze moj, mi smo samo objavili da takva namera postoji, a i malo navijamo da se to dogodi, inace - sto bismo o tome pisali?
Ma, sve nam je rekla Ljilja, Karla i B92 - same shit.

To je logika Karle del Ponte i zajedničkog zločinačkog poduhvata. To vi sad radite.
Ljiljana Smajlovic

rece i ostade ziva
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 12:27 07.12.2007

Ako me se sete - sete...

osavremenila kulturni dodatak, uvela atraktivnu temu dana i temu nedelje, sprovela kontroverznu vizuelnu revoluciju (ja sam za), obezbedila dodatak sa NY tajmsom, omogućila redovno objavljivanje kolumni u lepezi od Jakšića, preko Žarkovića, do NSPM i dovela grupu vrsnih, poznatih, obrazovanih profesionalaca iz nekadašnjih nezavisnih medija (između ostalih, to su Goranka Matić, Miša Vesić i Marijana Milosavljević), pokrenula veb izdanje visokog kvaliteta. Među prvima, ako ćemo pravo, pokrenula temu neprimerene Miškovićeve moći...

...pa ako mi daju kolumnu daju, ako ne ja sam svoju dužnost obavio. :)

Nego Spajo,

pošto ti u svemu tražiš poštovanje nekakvih novinarskih uzusa važi li to i i na tvojim blogovima ili samo kada kritikuješ druge? Pitam pošto mi se čini da (u dva početna pasusa u kojima uvodiš priču) nisi čitaocu ponudio činjenice nego svoje stavove, a to si, ako me pamćenje dobro služi - a služi me - nedavno kritikovao.

P.S. Ne mislim da je išta loše prezentirati sopstvene stavove (čak i ako nisu sopstveni) :). Samo pitam.

P.P.S. Podržao te Virtuelni. Razlog za brigu. Taj ti je ko Tunjavi. Šta podrži - sigurno je suprotno.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 14:02 07.12.2007

Re: Ako me se sete - sete...

...pa ako mi daju kolumnu daju, ako ne ja sam svoju dužnost obavio. :)

maliciozno, pogoto kada se, koliko kapiram, Ljiljina stolica ljulja.


pošto ti u svemu tražiš poštovanje nekakvih novinarskih uzusa važi li to i i na tvojim blogovima ili samo kada kritikuješ druge

na tvom postu smo se slozili da blog i postovi na njemu nisu novinarska forma. Na njima i jeste mesto za sopstvene stavove.

jaglika jaglika 17:30 08.12.2007

Re: dr. Kusovac

Vi ste odlican dijagnosticar.

Sta je danas potrebno da bi Politika objavila intervju sa nekim?
Napraviti sranje - medijski propraceno, iskazati pretnju-upozorenje
(uzgred b. receno, kada je to prema nekom drugom nekako izgleda kao upozorenje, a kada cvakne samog nezavisnog
- lici na pretnju, majku mu bozju...)
Kada zuta stampa objavi reci onog kapetana Dzoa (ili kako se vec lik naziva) - to je neprofesionalno, nisko i zuto. Kada slicno uradi Politika, to je ultra-neutralno i extra-profesionalno. Politika po meni i jeste kriva zato sto svojim imenom daje vaznost i legitimitet takvom liku.
pufna pufna 13:40 07.12.2007

da

protiv Ljilje Smajlović koja je osavremenila kulturni dodatak, uvela atraktivnu temu dana i temu nedelje, sprovela kontroverznu vizuelnu revoluciju (ja sam za), obezbedila dodatak sa NY tajmsom, omogućila redovno objavljivanje kolumni u lepezi od Jakšića, preko Žarkovića, do NSPM i dovela grupu vrsnih, poznatih, obrazovanih profesionalaca iz nekadašnjih nezavisnih medija (između ostalih, to su Goranka Matić, Miša Vesić i Marijana Milosavljević), pokrenula veb izdanje visokog kvaliteta. Među prvima, ako ćemo pravo, pokrenula temu neprimerene Miškovićeve moći...

to je dokaz kako i zlo moze biti lepo upakovano
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:16 07.12.2007

Da ponovim...

ili primenim, manji problem su sredstva, veći problem je cilj.
dragoljub dragoljub 14:15 07.12.2007

pitanje

Kada je ovo rekao, nama se činilo da to nije nevažna stvar, koju treba sakriti samo da bismo bili politički korektni. Inače, nama nije manir da štitimo sagovornike od onoga što su rekli, mada mislim da mu je naš novinar tokom razgovora stavio do znanja da je jedino demokratski, pristojno, građanski i jedino primereno ovom vremenu bilo da se dozvoli svim ljudima, i onima koji drugačije misle, da dođu u grad i da kažu to što misle.

dali je ovo pogrešan stav?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:23 07.12.2007

Re: pitanje

Kakve veze ima politička korketnost sa kredibilnom pretnjom? Sem ako nasilje nije sredstvo dotične političke opcije, u kom slučaju ne spada u demokratiju, zbog čega ta "politička borba" potpada više pod krivični zakon.
dragoljub dragoljub 14:51 07.12.2007

Re: pitanje

davratimo Vučićev zakon po kome je novinar kriv za ono neko kaže a ovaj to objavi
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:01 07.12.2007

Zamena

teza...simpatično.
niki m niki m 15:02 07.12.2007

Re: pitanje

davratimo Vučićev zakon po kome je novinar kriv za ono neko kaže a ovaj to objavi


Najcrnje je sto se B92 zapravo zalaze za uspostavljanje ovakvih pravila. Jeste da bi oni promenili predznak, ali bi ostala sustina Vucicevog zakona. Nekako im je to u srcu. To je valjda vrsta demokratije koju su namenili Srbiji.
dragoljub dragoljub 15:36 07.12.2007

Re: Zamena

mislio sam da je blog posvećen uređivačkoj politici g-đe Smajlović koja je meni bar pristojna, s obzirom na njene političke stavove koji su za mene neprihvatljivi,ona daje prostor M.Vidojkoviću,koji ima stav kakav ima,meni blizak,i čitajući politikin sajt video sam da ima dosta različitih ljudi i stavova.Nekažem da je idealno ali pristojno
dragoljub dragoljub 15:46 07.12.2007

Re: pitanje

a kako bi ti reagovao da neka budala oće da te upali
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 16:15 07.12.2007

Re: Zamena

uređivačkoj politici g-đe Smajlović koja je meni bar pristojna, s obzirom na njene političke stavove koji su za mene neprihvatljivi,ona daje prostor M.Vidojkoviću,koji ima stav kakav ima,meni blizak,

I ovo bih potpisao, prosto mi dodje da proverim da se ja sam ne skrivam iza ovog user name

a kako bi ti reagovao da neka budala oće da te upali

ako je pitanje meni, gore ima odgovor
dragoljub dragoljub 17:39 07.12.2007

Re: Zamena

pitanje je za niki m.


dali misliš da su komentari otišli van teme?
niki m niki m 20:05 07.12.2007

Re: Zamena

koji konkretno?
dragoljub dragoljub 21:34 07.12.2007

Re: Zamena

neumem da koristim citat u žutom polju pa stvaram zabunu
pitanje za tebe(niki m) a kako bi ti reagovao da neka budala oće da te upali
niki m niki m 14:04 08.12.2007

Re: Zamena

(niki m) a kako bi ti reagovao da neka budala oće da te upali


Pitanje je u sustini besmisleno i nije tema ove male rasprave. Koliko ja razumem stvari, tema ove price jeste principijelnost tj. ima li je ili ne. Cinjenica da B92 sebi dopusta apsolutne "pesnicke" slobode prema svakoj politickoj opciji koja mu ne odgovora ili tacnije za koju im je receno da ne odgovora. Vec je ovde neko podsetio na cuveno stavljanje u gepek i kako smo se slatko smejali tome u jednoj emisji na B92. Pogledajte samo moderiranje na Forumu B92 ili koje stavove podrzava 99% (a, mozda i svih 100) tkz. VIP blogera. Kako je moguce da svi oni podrzavaju razbijanje Srbije?!! Kako je moguce da ubedljiva vecina komentatora vesti na ovom sajtu takodje podrzava razbijanje Srbije. Kako je moguce da je isti takav stav jedino "socijalno prihvatljiv" na Forumu. Da li neko misli da je ovaj narod bas toliko blesav da ne vidi da je B92 zapravo propagnadni centar onih sila koje zele da razbiju ovu drzavu. Sada imamo situaciju da je Jovanovic iz Topole rekao da ce b92 da prodje kao cuvena tv Bastilja. I nije prijatno. Ali isti taj Jovanovic moze da odgovori da i vi hocete da spalite njegovu drzavu, pa se, eto, on covek samo brani.
mariopan mariopan 16:02 08.12.2007

Re: Zamena

Niki , odmah da korigujes svoj stav , ili da mislis kao svi podobni ili ce da ti stigne ekipa za prevaspitavanje. Ko je to tebi rekao da je ovde dozvoljeno da mislis drugacije? Ovo je igranka zatvorenog karaktera , pozvani mogu da igraju , padobranci lete napolje. Pozdrav. ))))))
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 12:08 10.12.2007

link o slobodi medija


[url=http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2007/12/071210_bbc_poll.shtml][/url]

vezano je za temu
ivana23 ivana23 14:04 12.12.2007

Re: link o slobodi medija

Nebojša Spaić
vezano je za temu


BBC

mala pomoc, cesto to radim

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana