Region

Slovenija je pod vodom

Jelica Greganović RSS / 19.09.2010. u 10:42

60522099.jpgSlovenija je pod vodom, već treći dan bez prestanka liju kiše, koje ni do kraja današnjeg dana ne nameravaju da nas poštede svog prisustva.
 
Smirivanje vremena se očekuje tek sutra, ali to još uvek ne znači i smirivanje poplava, jer će voda i dalje, prema trenutnim najavama, rasti bar do kraja sutrašnjeg dana. U Sloveniji još uvek važi crveni vremenski alarm, zbog krajnje opasne situacije.

Opština Laško, koja je još uvek potpuno pod vodom i odrezana od sveta već drugi dan. Situacija je ponovo kritična u okolini Celja i u gornjem delu Savinjske doline

 

Trenutno je najkritičnije u južnom delu Slovenije, jer raste Sava, a sa njom se razliva i Krka, tako da su ti krajevi, prema Hrvatskoj poplavljeni, a očekuju se i nove vode, koje će pogoršati situaciju narednih dana. Sava je probila nasip jutros u Litiji, tamo je upravo na snazi opšta opasnost.

 

Poplavljen je i jugozapadni deo Ljubljane, Vič. Voda je negde visoka i po metar, nema struje, jer isključuju trafo stanice zbog opasnosti od strujnih udara. Više od 3.600 domaćinstava u Ljubljani nema struje. Voda još uvek raste, jer rastu i podzemne vode.

 

U Primorskoj je ništa manje teško, uz to da je tamo počela da duva i bura, koja će danas ojačati i do 130 km na sat. Do poplava je došlo u Kopru, u čijoj okolini, uz Piran i Izolu je došlo i do klizišta. Od noćas u 23.30 je zatvoren i granični prelaz Dragonja Gde su noćas sat vremena spasavali italijanski par, čiji je auto sa granice odnela voda, uspeli su da izađu iz autoa i da se popnu na drvo i tu čekali vatrogasce. U okolini portoroškog aerodroma je jedna gospođa, spas pred vodom takođe uspela da nađe na drvetu. Nabujale vode su juče odnele i policijski, patrolni auto, ali su policajci uspeli da se spasu.

 

Slovenačka policija i dalje upozorava da se na put ne kreće, da se ne vozi, ali ne pokušava ni da se hoda kroz poplavljene krajeve, jer su na mnogo mesta jame koje je napravila voda ili otvoreni jarci, zbog čega se ne može oceniti dubina vode.

 

Ukratko, kod nas je još uvek kritično. U Ljubljani je trenutno, prosto neverovatno, prestala da pada kiša. Uprkos tome, vode i dalje rastu i situacija se neće smiriti još par dana.

 

 



Komentari (130)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jaksa scekic jaksa scekic 13:51 19.09.2010

Ipak

je Al Gore u pravu, vreme je potpuno poludelo
Hansel Hansel 15:51 19.09.2010

Re: Ipak

jaksa scekic
je Al Gore u pravu, vreme je potpuno poludelo

Nije to uopšte morao Al Gor da nam kaže, zar nije još u januaru 1990. u Beogradu bilo 22-23 stepena? Pa se niz novih apsolutnih maksimuma (i zimskih i letnjih i prolećnih) nastavio naredne dve decenije... 1993. kap kiše u Beogradu i većem delu Srbije nije pala tokom tri letnja meseca... možda ne baš cela tri, ali suša je bila nezapamćena, vrlo sušno je ostalo do... bombardovanja - to je baš bilo proleće za pamćenje!

A što se tiče Ala Gora, meni priča prijatelj - doktorirao je astrofiziku u SAD gde je i sada - da je početak globalnog otopljenja za ovo doba najavio još Milutin Milanković, te da je pripisivanje antropogenosti ovom procesu ipak predimenzionirano, ma koliko se mi neodgovorno ponašali prema planeti...
loader loader 10:50 19.09.2010

Vodeni znak

Poplave,
sve češće,
svuda,
dođu već skoro kao nekakva opomena ..

. .
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:53 19.09.2010

Re: Vodeni znak

Da. I onda shvatimo kako smo mravci mali.

Nune Popović Nune Popović 11:17 19.09.2010

Re: Vodeni znak

To što se događa sa vremenskim prilikama i to tako "iznenada i bez najave", zaista je zabrinjavajuće. Pre neki dan sam komentarisao kako je vremenska prognoza postala potpuno nepouzdana. Uveče u osam jave kako će sutra biti 30 stepeni, vedro i sunčano, a ono kiša ili nevreme. Ne pamtim tako učestale drastične promašaje...
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:03 19.09.2010

Re: Vodeni znak

Pa bliži se ta dvetisućnodvanaJesta a onda, kažu, biće propast sveta


                  

P.S. Čujem da je Tadić jutros okupio "svoje" na ribanje: Kako sme da se dozvoli da Srbija ne bude Lider u regionu za Kišu & Poplave! Nadajmo se da neće, onomad kada je pola Evrope bilo pod vodim, a ovde malo paducnulo i poplavilo jedno selo, krenuli "smo" (gle, i tada neki Vuk bio ministar vanjski, doduše od tada beše s Vuka na ... ) da kukamo do neba e da nam ceo svet pomogne :(
loader loader 12:33 19.09.2010

Re: Vodeni znak


Nevaljali meteorolozi...
jesen92 jesen92 18:36 19.09.2010

Re: Ipak

meni priča prijatelj - doktorirao je astrofiziku u SAD gde je i sada - da je početak globalnog otopljenja za ovo doba najavio još Milutin Milanković, te da je pripisivanje antropogenosti ovom procesu ipak predimenzionirano, ma koliko se mi neodgovorno ponašali prema planeti...
....to je jedna od teorija koje marginalizuju delovanje coveka na okolinu...prema njima postoje "ciklusi" kroz koje prozali planeta Zemlja bez obzira na to sta mi radimo...verovatno je to tacno ali se ipak ne moze zanemariti uticaj coveka..da je uticaj manji mozda bi sporije ulazili u novi ciklus ..


PS. Jelice, ne znam dal je nesto sa mojim komp ili tvojim blogom ali ne mogu kod svakog komentatora da koristim opciju "odgovori"
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:53 19.09.2010

Ja se izvinjavam,

bila sam napolju, tek sad sam ušla u kuću i imam problem sa opcijom "odgovori", kao i vi ne mogu da odgovorim na svaki komentar ili se uopšte "ne prima" ili me izbacuje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:55 19.09.2010

Re: Vodeni znak

Ipak
je Al Gore u pravu, vreme je potpuno poludelo

Al Gor je našao rupu na saksiji, ako mene pitaš, to je moja strina u Badnjevcu provalila mnogo pre njega, al joj nisu keširali Nobela, za razliku od njega koji se ugradio taman.
Hansel Hansel 20:27 19.09.2010

Re: Ipak

to je jedna od teorija koje marginalizuju delovanje coveka na okolinu

Ako misliš na Milankovićevu - naravno, u njegovo vreme zagađenje nije bilo ovolikih razmera.
verovatno je to tacno ali se ipak ne moze zanemariti uticaj coveka..da je uticaj manji mozda bi sporije ulazili u novi ciklus ..

Pa i ja napisah:
te da je pripisivanje antropogenosti ovom procesu ipak predimenzionirano

... mislim, svodi se na isto, samo iz drugih smerova... Uvek kritički prihvatam i ono što stručnajci govore, jerni njihovo mišljenje ne mora da bude objektivno, naginju ovoj ili onoj teoriji iz ovog ili onog razloga, ali akda neko iz struke kaže da se za statistiku uzima, mislim, 300 mernih mesta od (ako sam dobro zapatio) 10.000 i da bi statistika bila drugačija da nije tako, ja onda povećam dozu rezerve prema sada modernoj teoriji, iako pariram podacima o istanjenju arktičkog leda, odlamanju ogromnih santi i sl... a opet oni meni da je sve naduvano da bi se, preko ograničenja emisije CO2 pokušao usporiti razvoj zemalja u razvoju itd. itd. Ja - ne znam. Kažem samo što sam čuo. I pokušavam da ne upadnem u onaj Jakšin scenario (v. dole)!

Nije problem samo kod tebe - postoji fenomen na Blogu da neki komentari, iako kasnije postavljeni, "isplivaju" na prvo mesto i na njih se ne može odgovarati. Bez ulaženja u teorije kako se to i zašto dešava, ja sam probao danas mali trik i uspeo da odgovorim! Informacije na 0900-......
jesen92 jesen92 21:22 19.09.2010

Re: Ipak

a opet oni meni da je sve naduvano da bi se, preko ograničenja emisije CO2 pokušao usporiti razvoj zemalja u razvoju itd. itd
...pa sad...nije ni to nemoguce ali nije CO2 jedini uzrocnik klimatskih promena....mrzi me da razglabam ali svaka covekova "akcija" ima uticija na okolinu koja zbog te "akcije" vise nije ista...to se sigurno ne moze zanemariti ali istovremeno , moguce i da je predimenzionirano....pa toliki fondovi cekaju da ih neko ko brine o planeti potrosi...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:26 19.09.2010

Re: Ipak

Hansel Hansel 21:55 19.09.2010

Re: Ipak

jesen92
nije CO2 jedini uzrocnik klimatskih promena

Naravno, ja sam to uprostio, ne želeći da ulazim u detalje (o kojima i ne znam dovoljno).
Vlasta92 Vlasta92 07:48 20.09.2010

Al Gore

svakako nije prvi otkrio da nešto nije u redu sa klimom, ali ne mislite li da bi ipak bilo mnooooogo bolje da što više političara priča tu priču. Naročito ako dolaze iz zemlje koja odbija da potpiše Sporazum iz Kjota, koji se bavi globalnim zagrevanjem i koji obavezuje industrijske zemlje da do 2012. ograniče emisiju ugljendioksida i drugih gasova u atmosferu.
Njega, naravno, optužuju da skuplja političke pojene, ali ja ne vidim problem. Skupljaj brate, ako će se o tome glasnije pričati i početi na tome raditi, ja ću ti pomoći da ih skupiš, peške. I to što je političar i Kandidat, ne znači da zaista ne brine.

A njegov film svakako treba pogledati



freehand freehand 08:47 20.09.2010

Re: Vodeni znak

Pa bliži se ta dvetisućnodvanaJesta a onda, kažu, biće propast sveta


Hvala na pažnji, nemm šta dodati.:
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:25 20.09.2010

Re: Al Gore

Al Gore
svakako nije prvi otkrio da nešto nije u redu sa klimom

Ali je prvi koji je neposredno nakon što je otkrio da postoji ekologija kao pojam za to otkriće dobio Nobelovu nagradu. Za razliku od mnogih koji su se iskreno bavili ekologijom ceo život. I u tome ja vidim kao problem i njegovo sakupljanje političkih poena, jer je neshvatljivom, takoreći neobjektivnom brzinom uspeo da ih pretvori u gomilu keša. Da ga je podelio onima koji se iskreno i postojano bave ekologijom i ja bih mu pomogla, naravno ne peške, jer Al Gor ni ne zna da peške postoji.
ivana23 ivana23 10:59 19.09.2010

***





maca22 maca22 11:08 19.09.2010

Re: ***

! Ovakve slike uglavnom dolaze iz malo daljeg inostranstva.
Zimus uragan, sad poplave.
drug_miloje drug_miloje 11:17 19.09.2010

Re: ***

čini mi se da će slovenci kao pre nekih 70 godina da zapucaju put srbije...

jelice, vidite vi što pre da izdate onu knjigu, ako treba i bez naslova, pa u bežaniju, dok nije voda prešla preko kolena...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:24 19.09.2010

Re: ***

Kod nas u centru Ljubljane se pojavio neviđen prizor - suva fleka asfalta! Mada, ostavljamo decu na bezbednom, a nas dvoje idemo kod prijatelja na ručak u poplavljeno područje... kažu da još uvek možemo da im priđemo...ako nas odseče voda, mogu da nas usvoje do daljnjeg.


Miloje, odn'o đavo šalu, mogla bih ja da štuknem u maticu i bez naslova...nego kud baš sad naraste Sava...i drugarica joj Krka, eno ga deo ka Hrvatskoj u haosu.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 13:35 19.09.2010

Re: ***

idemo kod prijatelja na ručak u poplavljeno područje... kažu da još uvek možemo da im priđemo...ako nas odseče voda, mogu da nas usvoje do daljnjeg.

Bolje vama na toplom i suvom. Vidim, Laško odsečeno od sveta. Svašta! Kaže majka da na 11. spratu još suvo.

ivana23 ivana23 13:52 19.09.2010

Re: ***

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:57 19.09.2010

Bili smo u

poplavljenom delu, na Viču i tamo je stvarno u nekim delovima kvarta neverovatno, kao da gledaš prizore sa sasvim drugog dela planete.
Sad je kriza u jugozapadnoj Sloveniji, Sava i Krka prave pičvajz. Kažu da nuklearka nije ugrožena, važi opasnost, ali...je sve pod kontrolom.
gedza.73 gedza.73 11:13 19.09.2010

Znak vetra

Na starom delu puta od Ajdovčine (ne autoput), to je, valjda, Vipavska dolina kažu da su se iznenada pojavljivali takvi snažni vetrovi da su, na primer, otkidali krovove sa kamiona.
Pričalo se da su dolazili i neki stručnjaci iz Japana sa čudonekom opremom da ispitaju uzroke ali nisu pronašli ništa.

Priroda je čudo.

kako je u proleće, posle snegova? Da li i tada dolazi do velikih poplava?
omega68 omega68 11:29 19.09.2010

Re: Znak vetra

I Bog se dragi na Slovence ražljuti

kako je u proleće, posle snegova? Da li i tada dolazi do velikih poplava

Slovenija je podvodna.'87 sam je pregazio celu ( nije neki veliki napor ).I bez velikih kiša gde god staneš - voda do čukljeva .
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:30 19.09.2010

Re: Znak vetra

Ne od ovakvih, u principu je Slovenija spremna za prolećne vode, odnosno za "hudournike" (huda ura - zli čas) sa planina, ovo je potpuno van te priče, ovo su kiše koje tri dana stale nisu.

Juče me, ispred zgrade, zaustavi porodica Engleza, mokri ko miševi, pitaju za obižnji hostel. Na kraju uputstva mi grešni Englez kaže. "Ovde kod vas stvarno pada kiša..."
Noćas:

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:32 19.09.2010

Re: Znak vetra

Slovenija je podvodna

Zato i jeste tako lepo zelena i leti kad su najveće žege. To se vidi u Logarskoj dolini zimi, kad se onaj zeleni božji kič pretvori u prirodno klizalište, a sa okolnih, poroznih planina, vise buketi ledenica, jer to sve leti curi, kaplje i teče, ali se ne vidi od zeleniša.
sam je pregazio celu ( nije neki veliki napor)

A šta si radio popodne?
mladen.mladen mladen.mladen 11:41 19.09.2010

Re: Znak vetra


A šta si radio popodne?

politička nastava? ,)
maca22 maca22 11:45 19.09.2010

Re: Znak vetra

Doctor Wu Doctor Wu 11:48 19.09.2010

Re: Znak vetra

Na kraju uputstva mi grešni Englez kaže. "Ovde kod vas stvarno pada kiša..."

Niko ne zna da se tako slatko nasmeje kisi u stranoj zemlji kao Englezi, :).
gedza.73 gedza.73 11:53 19.09.2010

Re: Znak vetra

Niko ne zna da se tako slatko nasmeje kisi u stranoj zemlji kao Englezi

Trebala je da mu odgovori
-Ovo? Ovo je samo prolazni pljusak. Da vidite vi kad ovde stvarno pada kiša. Skoro kao kod vas u Engleskoj.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:58 19.09.2010

Re: Znak vetra

Niko ne zna da se tako slatko nasmeje kisi u stranoj zemlji kao Englezi, :).

Ovom uopšte nije bilo smešno, bio je mokar kao miš, a iza njega se ženski trio porodice cedio u bare...naravno da su bili goli i bosi, uprkos samo 15-ak stepeni u Ljubljani.
nstamara nstamara 12:02 19.09.2010

Velicina prirode

Ne bih sad da namecem resenja,
ali evo kod nas u Novom Sadu,
po nezvanicnim novinarskim dojavama potroseno je 500 000 000 dinara a po priznanju
Rodnija i celih 800 000 000 dinara za sanaciju Keja i podizanje nivoa zidica za odbranu od Dunava na Keju
Doduse dobili smo i tartan meku stazu za trcanje i basket teren i teren za bocanje /znala sam da mi nesto fali na Keju/
Koliko bi to kod Vas pomoglo, s obzirom na tok reke kroz grad ne znam
mozda bi Vam teren za bocanje pomogao ko zna
U nadi da ce priroda ipak opet preci na Vasu tj stranu ljudi
saljem i ovaj link
http://sohowww.nascom.nasa.gov/
ima slicica iznad koje pise Sun Now
kad se uveca slika najbrze tumacenje je tamno kisa i zahladjenje svetlo sunce i toplo
nadjete svoj polozaj na planeti i preslikate ga na Sunce i gledate prognozu
nagli ispadi fleke i bure i eksplozije rezultiraju naglim promenama tipa vulkan zemljotres uragan,...
pratimo vec neko vreme
Zelimo Vam odavde Sunce da Vas sto pre obasja i resi vas viska vode
milisav68 milisav68 12:17 19.09.2010

Re: Velicina prirode

nstamara
nadjete svoj polozaj na planeti i preslikate ga na Sunce i gledate prognozu

A gde da nadjemo svoj položaj na planeti?
Hansel Hansel 13:45 19.09.2010

Re: Velicina prirode

A da li neko zna, da li još uvek traje onaj neočekivani i neobjašnjeni produženi Sunčev minimum (pisalo na B92 pre godinu dana - da Sunce nije ušlo u nov ciklus, da je to zatišje trajalo do tog trenutka oko godinu dana)? Poslednji takav zabeleženi produženi minimum desio se u 17/18. veku, trajao je oko 70 godina i tada je u Evropi bilo mini ledeno doba. (Jelica i ja jes' da volimo zimu, ali... )

Evo ga najnoviji snimak pega, koliko ja vidim, nema ih baš (kako li je na drugoj strani?), izgleda da minimum i dalje traje?

nstamara nstamara 20:14 19.09.2010

Re: Velicina prirode

pod pretpostavkom da nije sala pitanje tj da zaista ne znate gde se nalazite u ovom trenutku
posmatrate sliku Sunca kao da je snimak zemlje u onom obliku kojem ga mi evropljani prikazujemo
tj da je ono nama okrenuto jEvropa
pa tako nadjete gde je Srbija ili vec sta Vam odgovara
milisav68 milisav68 20:28 19.09.2010

Re: Velicina prirode

nstamara
pod pretpostavkom da nije sala pitanje tj da zaista ne znate gde se nalazite u ovom trenutku
posmatrate sliku Sunca kao da je snimak zemlje u onom obliku kojem ga mi evropljani prikazujemo
tj da je ono nama okrenuto jEvropa
pa tako nadjete gde je Srbija ili vec sta Vam odgovara

Ma nije šala, nalazim se u Srbiji, ali vidim samo loptu.Ne vidim kontinente.
Ne kapiram gde se traži mapa.
nadjete svoj polozaj na planeti i preslikate ga na Sunce


ps.Geografiju znam odlično.

nstamara nstamara 07:27 20.09.2010

Re: Velicina prirode

Zamislis mapu na lopti koju gledas
Zamislis da gledas zemljinu kuglu a ne Sunce
i onda projektujes u misima gde bi trebalo da se nalazi Srb
nstamara nstamara 07:29 20.09.2010

Re: Velicina prirode

Navodno se letos kao poboljsalo stanji ali eto poet neko zatisje
ako neko prati ozbiljnije mogao bi da pripomogne
ja tek pocinjem i cupam ali...
jos ne kontam bas sve
ali da nam vetrovi sa Sunca stimaju i peglaju vremenske prilike to je vec uzasno ocigledno
Hansel Hansel 08:02 20.09.2010

Re: Velicina prirode

nstamara
Zamislis mapu na lopti koju gledasZamislis da gledas zemljinu kuglu a ne Suncei onda projektujes u misima gde bi trebalo da se nalazi Srb

Čekaj, Tamara, sad tek shvatam šta hoćeš da kažeš, samo ne shvatam koja je to metoda?! Kako to može da bude merodavno i naučno? Čak i da može da ima neke veze, Zemlja rotira, a i Sunce rotira... Ko je smislio tu (takvu) meteorologiju? Naravno da aktivnost Sunca utiče na vreme na Zemlji, ali da se precizna i tačna prognoza može davati na taj način... stvarno je teško poverovati.
alexlambros alexlambros 12:15 19.09.2010

dezela

Slovenija je pod vodom


ziv se pojedo
seceranac seceranac 12:18 19.09.2010

Re: dezela

alexlambros
Slovenija je pod vodom


ziv se pojedo



pa nizvodno si!
maca22 maca22 12:19 19.09.2010

Re: dezela

Ima kupace gace, sta ga briga. :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:00 19.09.2010

Re: dezela

ziv se pojedo

Možda bi bilo bolje da se prethodno prokuvaš.
dexter92 dexter92 19:28 20.09.2010

Re: dezela

Mene brine da ne dodje do globalnog rasta cene piva jer je Lashko pod vodom...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:49 20.09.2010

Re: dezela

Mene brine da ne dodje do globalnog rasta cene piva jer je Lashko pod vodom...

O kvalitetu da ni ne govorimo. Naročito kad se uzme u obzir da su u podrumu jedne kuće u Dolenjskoj, kad su podrum praznili od poplavne vode, našli čovečiju ribicu koja doduše po pravilu živi u pećinama Krasa.
maca22 maca22 21:26 20.09.2010

Re: dezela

Jaaadna ribica. :(
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:17 20.09.2010

Re: dezela

Jesi li ikad primetila kako čovečija ribica liči na aždaju skupljenu od pranja, malečku?



8c_competizione 8c_competizione 13:54 19.09.2010

1991va i prirodne nepogode

draga Jelice,

Citam ovaj clanak i ne znam vishe kako da se postavim.

Naime, prvenstveno me kao coveka pogadja nesreca koja je trenutno pogodila Sloveniju i prvo sto pozelim jeste da zemlja Srbija posalje pomnoc, pretpostavljam da je trenutno obuceno ljudstvo najpotrebnije, sto bi u prevodu znacilo vojska. Takodje bi trebalo polsati, ako je potrebno, pomoc u materijalnim najneophodnijim stvarima.

Ali! Da uvek postoji ono ALI!

Nekako se podsetim odmah scena iz 1991ve i 2008me, te onaj oziljak od noza u ledjima nekako bocne da svrbi, ako ne i da boli.

I dolazim do one Hamletovske "to be or not to be".

Da li, po ko zna koji put, ispasti covek i pomoci, a na kraju se ipak osecati kao OVCA, ili ostati po strani i pametovati kako im eto ta njihova EU ne priskace u pomoc, te imati moralnu satisfakciju da nismo naseli na slovenacku zhvaku po ko zna koji put.

Iskreno, nisam pametan! Prva reakcija mi je da treba pomoci, ali ne zelim vishe u zivotu da ispadam OVCA!
jaksa scekic jaksa scekic 14:02 19.09.2010

Re: 1991va i prirodne nepogode

8c_competizione
draga Jelice,

Citam ovaj clanak i ne znam vishe kako da se postavim.

Naime, prvenstveno me kao coveka pogadja nesreca koja je trenutno pogodila Sloveniju i prvo sto pozelim jeste da zemlja Srbija posalje pomnoc, pretpostavljam da je trenutno obuceno ljudstvo najpotrebnije, sto bi u prevodu znacilo vojska. Takodje bi trebalo polsati, ako je potrebno, pomoc u materijalnim najneophodnijim stvarima.

Ali! Da uvek postoji ono ALI!

Nekako se podsetim odmah scena iz 1991ve i 2008me, te onaj oziljak od noza u ledjima nekako bocne da svrbi, ako ne i da boli.

I dolazim do one Hamletovske "to be or not to be".

Da li, po ko zna koji put, ispasti covek i pomoci, a na kraju se ipak osecati kao OVCA, ili ostati po strani i pametovati kako im eto ta njihova EU ne priskace u pomoc, te imati moralnu satisfakciju da nismo naseli na slovenacku zhvaku po ko zna koji put.

Iskreno, nisam pametan! Prva reakcija mi je da treba pomoci, ali ne zelim vishe u zivotu da ispadam OVCA!


Kakve veze imaju poplave 2010 sa 1991 i 2008, po tom rezonu ni jedan Japanac ne bi trebalo da govori sa drzavljaninom US.

Stvarno svasta se procita na ovim blogovima.
freehand freehand 14:31 19.09.2010

Re: 1991va i prirodne nepogode

Iskreno, nisam pametan! Prva reakcija mi je da treba pomoci, ali ne zelim vishe u zivotu da ispadam OVCA!

A kako bi ti njima pomogao, na primer?
Poslao magistra Ilića, stručnjaka za obnovu i izgradnju? Ili samo cash, pa nek kupe sami šta im treba u samoposluzi? Al' to ne može, pošalješ novac pa ispadneš ovac...
Ma nek' se oni snalaze bez tebe, preveliki ti je rizik.
po tom rezonu ni jedan Japanac ne bi trebalo da govori sa drzavljaninom US.

Pa baš se nešto i ne ubijaju od priče.
Hansel Hansel 15:31 19.09.2010

Re: 1991va i prirodne nepogode

Pa baš se nešto i ne ubijaju od priče.

A tek Crnogorci s Japancima!
8c_competizione 8c_competizione 15:55 19.09.2010

Re: 1991va i prirodne nepogode

Hm, ako me secanje ne vara, japanske demonstracije protiv americkog prisustva na tom ostrvu (u toj zemlji) su relativno redovna pojava! Jace se demonstrira kada americki marinci siluju neku japansku devojcicu, malko popusti izmedju dva silovanja.

Takodje, da li zaista mislis da su im japanci ikada to zlodelo oprostili? Mogu Ameri da se pravdaju koliko hoce njihovim razlozima za upotrebu oruzja za masovno unistenje, ne vredi im nista.

Ah, da ne zaboravim. Imas li odgovor zasto npr. nije nikada organizovan sudski proces slican onom u Nürnbergu za zlodela pocinjena u Aziji? Mislis li da bi ameri imali moralno pravo da sude bilo kome posle upotrebe atomskih bombi?

Mislim da je izabran los primer kao kontra argument.

Kazem, u licnoj sam dilemi izmedju humanosti i ispadanja ovce. To nema nikave veze sa obicnim narodom, vec sa zvanicnom politikom zemlje. Doduse, doticni narod je mogao malo jasnije da stavi do znanja svojoj vlasti sta misli o nekim njenim potezima po shkakljivim pitanjima za interese suseda o kojima u zadnjih par godina toliko brinu.
jaksa scekic jaksa scekic 16:12 19.09.2010

Re: 1991va i prirodne nepogode

8c_competizione
Hm, ako me secanje ne vara, japanske demonstracije protiv americkog prisustva na tom ostrvu (u toj zemlji) su relativno redovna pojava! Jace se demonstrira kada americki marinci siluju neku japansku devojcicu, malko popusti izmedju dva silovanja.

Takodje, da li zaista mislis da su im japanci ikada to zlodelo oprostili? Mogu Ameri da se pravdaju koliko hoce njihovim razlozima za upotrebu oruzja za masovno unistenje, ne vredi im nista.

Ah, da ne zaboravim. Imas li odgovor zasto npr. nije nikada organizovan sudski proces slican onom u Nürnbergu za zlodela pocinjena u Aziji? Mislis li da bi ameri imali moralno pravo da sude bilo kome posle upotrebe atomskih bombi?

Mislim da je izabran los primer kao kontra argument.

Kazem, u licnoj sam dilemi izmedju humanosti i ispadanja ovce. To nema nikave veze sa obicnim narodom, vec sa zvanicnom politikom zemlje. Doduse, doticni narod je mogao malo jasnije da stavi do znanja svojoj vlasti sta misli o nekim njenim potezima po shkakljivim pitanjima za interese suseda o kojima u zadnjih par godina toliko brinu.


Argumenti su takvog kalibra da ostajem nem, i odustajem od rasprave

PS:Za Tvoju informaciju letujem i zimujem u Sloveniji, i tamo se osecam jako prijatno, ugodno i Slovenci se bas obraduju kad cuju odakle sam.

PPS: Jelice, ja prekidam bilo kakvu raspravu, jerbo napravice od Bloga pricu o atomskoj bombi, zlocinima tkz "austrijskih konjusara", Vatikana, 4 Rajha,zavere protiv Seseljevih svedoka,uticaja Masona na politiku Srba od Arsenija Carnojevica pa na ovamo...dok su ovi jeli zlatnim kasikama, ovi drugi su brisali ruke o pse ispod stola..
Rekoh sebi sto puta, mani se bloga, i uvek se zajebem

JS
freehand freehand 16:23 19.09.2010

Re: 1991va i prirodne nepogode

Kazem, u licnoj sam dilemi izmedju humanosti i ispadanja ovce. To nema nikave veze sa obicnim narodom, vec sa zvanicnom politikom zemlje. Doduse, doticni narod je mogao malo jasnije da stavi do znanja svojoj vlasti sta misli o nekim njenim potezima po shkakljivim pitanjima za interese suseda o kojima u zadnjih par godina toliko brinu.

I ja kažem - kad si ti to i kome pomogao? Kojem konkretnom Slovencu? Možda pradeda, ili deda, ali i ako jeste verovatno nije prvo tražio moralno-političku podobnost.
I ko ti je sad pomoć tražio?
A da je tražio - ti bi rekao - može, al' prvo da se izvinete za one banane u Starom trgu, pa za Cankarjev dom, pa za ono '91... A odande ti javljaju - kočaj, majstore, ne treba. svi se podavili posmrzavali, ne troši se džaba. I onda ti super, ni ti ovca ni oni na broju.

Jakša Šćekić
PPS: Jelice, ja prekidam bilo kakvu raspravu, jerbo napravice od Bloga pricu o atomskoj bombi, zlocinima tkz "austrijskih konjusara", Vatikana, 4 Rajha,zavere protiv Seseljevih svedoka,uticaja Masona na politiku Srba od Arsenija Carnojevica pa na ovamo...dok su ovi jeli zlatnim kasikama, ovi drugi su brisali ruke o pse ispod stola..
Rekoh sebi sto puta, mani se bloga, i uvek se zajebem

JS

A otkad se to, onda, rimuju "Slovenci" i "Japanci"? Mislim - što pominješ Japance u Jeličinoj priči/reportaži/izveštaju o poplavama u Sloveniji?!

P.S. Jelice, sledeći put kad dođeš na ovu stranu moram i pecaroške čizme da ti obezbedim.
U međuvremenu, kad naiđe Mujo s ćamcom, obavezno duniđeš, nemo' posle Alah da ti bude kriv!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:50 19.09.2010

Re: 1991va i prirodne nepogode

Pa baš se nešto i ne ubijaju od priče.

Slovenija je prijateljska zemlja a slovenački narod tradicionalno naklonjen Srbiji...
Pogledajte samo petkom popodne koliko automobila sa slovenačkim tablicama uđe u Srbiju..
freehand freehand 17:00 19.09.2010

Re: 1991va i prirodne nepogode

Drago Kovacevic
Pa baš se nešto i ne ubijaju od priče.

Slovenija je prijateljska zemlja a slovenački narod tradicionalno naklonjen Srbiji...
Pogledajte samo petkom popodne koliko automobila sa slovenačkim tablicama uđe u Srbiju..

A ti malo bolje pogledaj šta si citirao pa ćeš videti da se to odnosi na Japance i Amerikance.
Uzgred, ti bi, kad te čovek ovako sluša, verovatno bio zaprepašćen otkrićem da u automobilima sa nemačkim tablicama koji prolaze kroz Srbiju, nisu uvek Nemci. Štaviše.
maca22 maca22 17:29 19.09.2010

Re: 1991va i prirodne nepogode

Freehand, a jel na ovom blogu niko osim tebe ne sme da bude nacionalista?
freehand freehand 18:04 19.09.2010

Re: 1991va i prirodne nepogode

maca22
Freehand, a jel na ovom blogu niko osim tebe ne sme da bude nacionalista?

Sme, naravno. Al da bude fini, pristojan i pametan, da nas ne bruka nego da nam je dika. Da voli svoje ali i tuđe, da saoseća sa svima koji su u nevolji, da pomogne kome može i ne odmaže nikome.

P.S. zar sam ja nacionalista?!
maca22 maca22 18:25 19.09.2010

Re: 1991va i prirodne nepogode

stekla sam utisak. :)
jesen92 jesen92 18:51 19.09.2010

Re: 1991va i prirodne nepogode

Rekoh sebi sto puta, mani se bloga, i uvek se zajebem
..ma nema veze, nemoj da se mannjujes bloga treba nam kritican broj normalnih..
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:02 19.09.2010

Re: 1991va i prirodne nepogode

Pogledajte samo petkom popodne koliko automobila sa slovenačkim tablicama uđe u Srbiju..

Doduše polovina tih su Slovenci koliko i ja.
mikimedic mikimedic 21:21 19.09.2010

Re: 1991va i prirodne nepogode

Ah, da ne zaboravim. Imas li odgovor zasto npr. nije nikada organizovan sudski proces slican onom u Nürnbergu za zlodela pocinjena u Aziji? Mislis li da bi ameri imali moralno pravo da sude bilo kome posle upotrebe atomskih bombi?

Mislim da je izabran los primer kao kontra argument.


dakle stvarno ne mogu da verujem sta se sve moze procitati na blogu.

tokio trials

yamashita
intrepid intrepid 22:16 19.09.2010

Re: 1991va i prirodne nepogode

Drago Kovacevic
Slovenija je prijateljska zemlja a slovenački narod tradicionalno naklonjen Srbiji...





ne znas ko je naklonjeniji.. npr. slovenacki politicari: rupel, jansa ili jelko. ovaj prvi se vise zalagao za nezavisnost kosova i od samog tacija. naprosto je izginuo, zeleci da to progura dok je slovenija predsedavala EU. ovaj drugi je naredjivao da se regrutima JNA puca u ledja tokom desetdnevne vojne, u kojoj je hrabra slovenacka TO, spasila zemlju od srpske okupacije a, ovaj treci, taj gleda da nas ocrni najvise sto moze, i gde god moze...a sopstvenu zluradost vise i ne krije.


Sepulturero Sepulturero 19:46 20.09.2010

Re: 1991va i prirodne nepogode

Ја мислим да мишљење народа у Словенији доста зависи од тога о којем се крају ради. Ја сам био летос у Приморској и уверио се да радо и добро говоре српски те да о Србима мисле све најбоље. Очигледно нису заборавили да нама треба да захвале што су сада Словенија и говоре својим језиком а не Италија. Или Аустрија.
Осим тога, у свим местима у долини Соче још постоје споменици партизанима, све са петокраком звездом, и наравно пред самом Горицом онај чувени холивудски ТИТО на брду.
8c_competizione


Kazem, u licnoj sam dilemi izmedju humanosti i ispadanja ovce. To nema nikave veze sa obicnim narodom, vec sa zvanicnom politikom zemlje. Doduse, doticni narod je mogao malo jasnije da stavi do znanja svojoj vlasti sta misli o nekim njenim potezima po shkakljivim pitanjima za interese suseda o kojima u zadnjih par godina toliko brinu.

zahav zahav 16:16 19.09.2010

I mi...

...saosećamo sa bratskim narodima Pakistana i Slovenije.
mlekac mlekac 19:51 19.09.2010

Ziveo optimizam!

Jutros mi Zmu, nicim izazvan, ostavi ukljucen I program RTS-a. I kazu tamo:
"Poplave su u Sloveniji, vanredne mere od poplava proglasene su i u Hrvatskoj, al' za nas nema opasnosti Sava je u opadanju!"

Da nije Sava pocela da tece uzvodno????

Bitno da si se ti nama javila, Jelice, jer sam vec bila pocela da zamisljam raznorazne horor scenarije koji su ukljucivali spasavanje kompa, Ike varvarina i obe macke, uz dobacivanje - Ne zaboravi da uzmes kisobran!

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:03 19.09.2010

Re: Ziveo optimizam!

pa jes, ja toliko drečala oko kišobrana za vakta onog sunca, a sad kad je počelo da lije, kod nas u kući nijedan kišobran...
Hansel Hansel 20:58 19.09.2010

Re: Ziveo optimizam!

"Poplave su u Sloveniji, vanredne mere od poplava proglasene su i u Hrvatskoj, al' za nas nema opasnosti Sava je u opadanju!"
Da nije Sava pocela da tece uzvodno????

Radi se, mlekac, o tranziciji radanplaninskog fenomena!

Poplavni talas još nije stigao do nas, evo i na sajtu RHMZ-a piše da je po današnjim merenjima kod Beograda Sava bila 20 cm niža u odnosu na prethodni dan.
mlekac mlekac 21:25 19.09.2010

Re: Ziveo optimizam!

Hansel
"Poplave su u Sloveniji, vanredne mere od poplava proglasene su i u Hrvatskoj, al' za nas nema opasnosti Sava je u opadanju!"
Da nije Sava pocela da tece uzvodno????

Radi se, mlekac, o tranziciji radanplaninskog fenomena!

Poplavni talas još nije stigao do nas, evo i na sajtu RHMZ-a piše da je po današnjim merenjima kod Beograda Sava bila 20 cm niža u odnosu na prethodni dan.


Mora da je to u pitanju!

Covece, al' to su jutros ponovili jedno deset puta dok mi nije puko film da ustanem, odem u drugu sobu i promenim program...

Nisam meteorolog, al' moje visedecenijsko iskustvo kaze, ako pada u Sloveniji u petak, padace i u Bgd u nedelju...

I tako bude u 90% slucajeva.

freehand freehand 21:58 19.09.2010

Re: Ziveo optimizam!

Covece, al' to su jutros ponovili jedno deset puta dok mi nije puko film da ustanem, odem u drugu sobu i promenim program...

I Vama komšije pate jer se televizIJA dere iz druge sobe?
Hansel Hansel 22:04 19.09.2010

Re: Ziveo optimizam!

Ama, tamo se toliko ispadalo, da ovde nema više šta da padne!

A ovo s opadanjem vodostaja 'oće da kažu da se taman otpraznilo da može da primi taj talas bez problema, a još će i Đerdap da nam se lepo napuni!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:08 19.09.2010

Posavje, Brežice, Krško



Inače, Zagreb očekuje poplavni talas iz Slovenije. U Hrv. je, zbog jakih kiša, već poplavljen Umag, Buje i Novigrad.

Sava je već počela da izlazi iz korita i u Hrv.
Hansel Hansel 22:26 19.09.2010

Re: Posavje, Brežice, Krško

U, čoveče, ovo je možda i gore nego u Srbiji prethodnih nekoliko puta...

Zagreb? Nadam se da će Lisinski ostati čitav, treba tamo da bude jedan koncertić za nekoliko dana!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:57 19.09.2010

Re: Ziveo optimizam!

Zagreb, danas, Sava
Ovog su jedva savladali da ga spasu

http://24ur.com/novice/svet/video-v-zadnjem-hipu-resen-iz-save.html#video]
jesen92 jesen92 23:04 19.09.2010

Re: Posavje, Brežice, Krško

Sava je već počela da izlazi iz korita i u Hrv.
...samo znaci kod nas ima mesta da tolika voda ostane u koritu...zanimljivo..
Hansel Hansel 23:12 19.09.2010

Re: Posavje, Brežice, Krško

Pa, izlila se već tamo, šta ti je. (malo sam ironičan, malo ozbiljan, nema takvog smajlija) Evo šta kaže RHMZ:

Хидролошке најаве

Услед великих количина падавина које су, у протекла два дана, пале на територији Словеније и Хрватске, водостаји на Сави кроз нашу земљу ће, од уторка 21. септембра, бити у већем порасту. Не очекује се да ће се прогнозирани водостаји на Сави приближити границама за предузимање мера редовне одбране од поплава.
Hansel Hansel 23:23 19.09.2010

Re: Ziveo optimizam!

Jelica Greganović
Zagreb, danas, SavaOvog su jedva savladali da ga spasu

Evo i na HRT-u:

www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=87419&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=be279c6a76

Baš potresno, i razumljivo i nerazumljivo, nije hteo da se odvoji od broda...
mlekac mlekac 23:39 19.09.2010

Re: Posavje, Brežice, Krško

Hansel
Pa, izlila se već tamo, šta ti je. (malo sam ironičan, malo ozbiljan, nema takvog smajlija) Evo šta kaže RHMZ:

Хидролошке најаве

Услед великих количина падавина које су, у протекла два дана, пале на територији Словеније и Хрватске, водостаји на Сави кроз нашу земљу ће, од уторка 21. септембра, бити у већем порасту. Не очекује се да ће се прогнозирани водостаји на Сави приближити границама за предузимање мера редовне одбране од поплава.


Kao sto rekoh, nisam meteorolog, al' danas pada kisa, a bome kolko vidim i sutra ce. A Savom stize plavni talas... Ajde da vidimo, al' sve mi se cini da ce da ih iznenadi ko sneg u sred decembra!
mlekac mlekac 23:40 19.09.2010

Re: Ziveo optimizam!

freehand
Covece, al' to su jutros ponovili jedno deset puta dok mi nije puko film da ustanem, odem u drugu sobu i promenim program...

I Vama komšije pate jer se televizIJA dere iz druge sobe?


Ma ne pate komsije nego JA!

Ostavili otvorena vrata, pa sam morala da slusam...

Hansel Hansel 00:24 20.09.2010

Re: Posavje, Brežice, Krško

Kao sto rekoh, nisam meteorolog, al' danas pada kisa, a bome kolko vidim i sutra ce. A Savom stize plavni talas... Ajde da vidimo, al' sve mi se cini da ce da ih iznenadi ko sneg u sred decembra!

Ma, sve je moguće, ne znam da li su omanuli nekad ozbiljno, znam samo da je jedne godine odbrana uredno kasnila (uprkos najavama), dok sam na HRT-u gledao zidove od vreća s peskom...

Ni ja nisam meteorolog (ma, svi vmo mi pomalo meteorolozi! ), samo pokušavam logično da razmišljam - kada se voda izlije po velikoj površini, opterećenje u koritu je manje (zamisli da su svuda u SLO i HR bili nasipi i da sva ta voda dođe do nas, a mi nemamo nasipe - naravno da bi nas poplavila); naravno da je korito sada kod njih potpuno ispunjeno i da će taj plavni talas do nas doći, ali, čini mi se, ako ne bude velikih kiša bliže nama i kod nas u dogledno vreme, relativno smo bezbedni... bar u toku Save, a šta je s Dunavom u gornjem toku...? Ne mogu sada da gledam, mora da se spava... 'Ku noć!
maca22 maca22 00:40 20.09.2010

Re: Posavje, Brežice, Krško

Gde na netu ima da se gleda satelitski snika oblaka na Jevropom?
maca22 maca22 01:08 20.09.2010

Re: Ziveo optimizam!

Jelica Greganović
Zagreb, danas, Sava
Ovog su jedva savladali da ga spasu

http://24ur.com/novice/svet/video-v-zadnjem-hipu-resen-iz-save.html#video]

Nije mi jasno sta ih posle helkopter nosao naokolo, umesto da ih spusti na prvo obalu. Da nece da lete tako preko grada?
topcat topcat 02:12 20.09.2010

Re: Posavje, Brežice, Krško

U Hrv. je, zbog jakih kiša, već poplavljen Umag, Buje i Novigrad.


Umag



Granični prelaz Kaštel
(do sada smo mislili da Dragonja ima status rijeke samo u čitankama)


mlekac mlekac 03:52 20.09.2010

Re: Posavje, Brežice, Krško

Topcat, uz rizik da retroaktivno padnem iz geografije, od cega se Umag poplavio????

Od mora il' imaju neku reku?
gordanac gordanac 04:41 20.09.2010

---

mlekac
Topcat, uz rizik da retroaktivno padnem iz geografije, od cega se Umag poplavio????

Od mora il' imaju neku reku?

Moguće je da deo bujica dolazi od reke Dragonje.

A izgleda, severozapadno i - Sutla.
"Izlilo se pet rijeka – Mura, Sava, Sutla, Kupa i Lonja. Vodostaj Save kod Zagreba jučer u podne dosegnuo je 427 cm, dok je kod Jesenica vodostaj bio 554 cm, što je stogodišnji rekord."

Hrvatska, juče

(ove "male" reke pre bujičnih kiša ili prolećnih dolaza visokih voda izgledaju sasvim bezazleno - i onda, u roku od par sati - katastrofa...)

Hrvatska 2010.
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=87456&cHash=994b4291dd
(neće da "pravi link! zbog strukture adrese, mora - copy / paste)

Na žalost, bilo je i 2008 Istra, , kao i juna ove godine istočna Hrvatska (u isto vreme kad i kod nas), takođe je bilo bujica i visokih kišnih voda

Kada neprekidne, a obilne kiše i prestanu, na dolaz i rast tekućih voda mora se čekati još 24-36 sati, da bi se procenio kraj bujica i početak povlačenja voda.
Iskustvo, na žalost, pokazuje da je bujične vode nemoguće zaustavljati, a stradaju i ljudi i imovina...

Jelice, da li je prestala kiša, bar da je slabija noćas i danas? (noćas, bar mestimično)
Kako vidim prognoze - oni prestanak kiše očekuju tek danas popodne (a ako sam se ikada nadala da metereolozi pojma nemaju i da će da pogreše - onda je to danas).
Doctor Wu Doctor Wu 07:21 20.09.2010

Re: ---

Iskustvo, na žalost, pokazuje da je bujične vode nemoguće zaustavljati, a stradaju i ljudi i imovina...

Nije nemoguce, ali moze biti preskupo. Nije toliko problem u imovini koliko je problem u zagadjenju, izlivanju kanalizacije, sirenju bolestina...
Hansel Hansel 08:11 20.09.2010

Re: Posavje, Brežice, Krško

maca22
Gde na netu ima da se gleda satelitski snika oblaka na Jevropom?

Evo, naš HMZ (ali uglavnom samo naše područje, a veća slika) i hrvatski - Evropa, ali slika uz to manja...
mlekac mlekac 08:36 20.09.2010

Re: ---

gordanac

Jelice, da li je prestala kiša, bar da je slabija noćas i danas? (noćas, bar mestimično)
Kako vidim prognoze - oni prestanak kiše očekuju tek danas popodne (a ako sam se ikada nadala da metereolozi pojma nemaju i da će da pogreše - onda je to danas).


Hvala na pojasnjenju, Gordanac.

Zardjala mi geografija.

I ja drzim fige da kisa stane pre nego sto se meteorolozi nadaju.
maca22 maca22 09:36 20.09.2010

Re: Posavje, Brežice, Krško

Hansel
maca22
Gde na netu ima da se gleda satelitski snika oblaka na Jevropom?

Evo, naš HMZ (ali uglavnom samo naše područje, a veća slika) i hrvatski - Evropa, ali slika uz to manja...

Hvala. Pa po ovome nad Slovenijeom i nema nesto oblaka.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:30 20.09.2010

Re: ---

Nije toliko problem u imovini koliko je problem u zagadjenju, izlivanju kanalizacije, sirenju bolestina...

Tačno tako, kad isplivaju pesticidi i čudesa...a na ljubljanskom Viču, koji je prvi ooozbiljno poplavljen, se odmah u narasle vode izlilo i lož ulje koje su gradžani posedovali sa ciljem grejanja.
jesen92 jesen92 11:11 20.09.2010

Re: Posavje, Brežice, Krško

...
Не очекује се да ће се прогнозирани водостаји на Сави приближити границама за предузимање мера редовне одбране од поплава.
..pa dobro..samo kazem da i mi jednom imamo srece...
milisav68 milisav68 11:42 20.09.2010

Re: Posavje, Brežice, Krško

maca22
Gde na netu ima da se gleda satelitski snika oblaka na Jevropom?

Link
Kazezoze Kazezoze 12:15 20.09.2010

Re: Ziveo optimizam!

Jelica Greganović
Zagreb, danas, Sava
Ovog su jedva savladali da ga spasu

http://24ur.com/novice/svet/video-v-zadnjem-hipu-resen-iz-save.html#video]

da, a brod je potonuo zbog spasilackog helikoptera koji se malo previse trudio da pomogne nekom kome ta pomoc nije bila ni potrebna; tako barem navodi nacional, a lepo se vidi i na snimci.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:04 20.09.2010

Re: ---

Jelice, da li je prestala kiša, bar da je slabija noćas i danas? (noćas, bar mestimično)
Kako vidim prognoze - oni prestanak kiše očekuju tek danas popodne (a ako sam se ikada nadala da metereolozi pojma nemaju i da će da pogreše - onda je to danas).

Izvinjavam se zbog kašnjenja, ali sam u poslu...kiše su prestale juče popodne, danas smo čak ugledali i ono žuto, što ne radi na struju i baterije, ono...da, sunce...Uprkos tome je ovde i dalje problematično, 2/3 Slovenije je i dalje pod vodom, jugozapad posebno, Sava i Krka su prestale a rastu, ali voda i dalje stoji, neka sela su potpuno odrezana od sveta, nemaju struju, telefoni ne rade.
Troje je poginulo u poplavama. Dosta njih je evakuisano.
U Ljubljani se smirilo, crpu vodu, ali su morali da dođu dodatni ne-ljubljanski vatrogasci, da bi počeli da savladavaju problem.
Sada stižu prva uputstva za ponašanje nakon poplava - ne jesti svežu hranu koja je bila u dodiru sa poplavnim vodama, ne uključivati struju i aparate koji su bili pod vodom, ne voziti se mimo saobraćajnih propisa i dalje ne ići na i po poplavljenim terenima, jer je voda na dosta mesta odnela zemlju, podlogu, asfalt i dubina jaraka i rupa ne može da se proceni, tako da je to i dalje smrtno opasno.
gordanac gordanac 13:14 20.09.2010

Re: ---

Sada stižu prva uputstva za ponašanje nakon poplava ...

I neobično je važno da ih se (sva ta uputstva) veoma ozbiljno shvati (nadam se iskreno da imate informacionu kapilarnu mrežu za promet svih detaljnih i upozoravajućih informacija). Stanje nakon povlačenja voda ume da bude takvo da "poželiš da se voda vrati..." (strašno je cinično, znam, ali iskustvom prenosim šta sam direktno videla i čula od ljudi u takvoj nevolji, dok nemoćni stoje u žitkom ili polusuvom blatu i gledaju šta im je sve uništeno, o zagađenjima i "mirisima" i da ne govorim).
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:06 20.09.2010

Dok se nekom ne smrkne

drugom ne svane. U svoj ovoj poplavi ružnih vesti, stigla je jedna koja kaže da je voda odnela, takoreći spasila hiljade riba iz primorskih uzgajališta riba. Šteta je velika, ribe nisu bile osigurane, a naročito je problem jer je odnelo i jato plemenite soške pastrmke, koje se gaji i po nekoliko godina.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:08 20.09.2010

Kz,

oni kažu da su ga spasavali, ali se naokolo već vode diskusije oko toga da bi mu možda bilo bolje da su ga ostavili, jer je kanda upravo helikopter izazvao potapanje čamca.
49 41 49 41 22:28 19.09.2010

Ja mislio ste

res so soncne stran Alpah?!?

A, ono; kofa je busna, je busna.

Naravno, opet s Karavanki.

Od mojih 5 i po leta provedenih u Minhenu; jedno i po leto je bilo, za moju dusu i po mojoj meri.

Minhen pisljiv, Ljubljana pisljiva; s dve razlicite strane Alpa?!?
Gde je, uopste suncana strana Alpa?!?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana