Budućnost| Društvo| Ekonomija| Politika| Region

Srbija, Kosovo, EU- u susret pregovorima

Milan Karagaća RSS / 19.09.2010. u 12:07

Kome god je svejedno što je Srbija ostala bez Kosova taj nema srca, ali ko god misli da će ga vratiti nema pameti. Pošto je izgubljeno ono što se nije znalo sačuvati , krajnje je vreme da se sačuva ono što još nije izgubljeno. To je moguće samo u neposrednim pregovorima Beograda i Prištine i dobro je što se oni najavljuju, a još bolje što iza njih stoji EU i UN i još bolje što je Srbija  napustila politiku konfrontacije sa EU i nastupila sa onom zajedničkom rezolucijom. O štetnosti inaćenja sa Evropom pisao sam još u januaru 2008., a o EULEX- u oktobru iste godine. .).

Konačno se shvatilo da  kosovsko pitanje mora da se rešava kao srpsko-albansko i evropsko,a ne rusko-američko. Prema tome treba biti optimista  pa i u problemu videti priliku, a ne samo probleme u svakoj prilici.

Bez obzira šta ko mislio, sviđalo mu se ili ne, ali odluka predsednika Tadića da nađe zajednički stav sa EU je hrabra, mudra i pametna a bilo bi još pametnije da je to bilo ranije.

Dobro je što se shvatilo da bi  najveći gubitak, veći čak i od gubitka Kosova, bio ako Srbija u borbi protiv nezavisnosti Kosova , žrtvuje sopstvenu nezavisnost, svoj evrposki put i svoju poziciju u regionu.

Dakle, vreme je da se nešto radi i razmišlja o budućnosti a ne da se bulazni o prošlosti i ponavljaju recepti po kojima su Srbi od 90-ih izgubili sve što su započeli s namerom da dobiju.Pamet da su svi krivi samo mi nismo, da svi nisu u pravu samo mi jesmo, da nas svi mrze a mi prvo kažemo da nikoga ne mrzimo pa onda s te pozicije svima nanu naninu,itd, pokazala se se kao najobičnija glupost na kojoj su samo neki profitirali a mnogi glave izgubili. Kao što reče uvaženi Mirko Tepavac “Ko istrajava na  “uzvišenim” ciljevima ne pitajući za žrtve , njega ne treba slediti nego lečiti.”a “Kome se stalno događa nešto što mu ne odgovara, onda ili je pogrešno hteo ili nije pravo znao”.

Ohrabruje što je predsednik Tadić upravo pokazao racionalnost koja je na ovim prostorima dugo nedostajala.

Politika inaćenja i svađanja sa onima koji su «nam uzeli Kosovo» nije nikako mogla da ima za rezultat da nam ti isti vrate Kosovo i sve je više vodila do toga da se Kosovo neće moći ni deliti već samo oduzimati.

Tačno je da Kosovo sve dok se ne stavi van snage R1244 ne može biti i formalno nezavisno već protektorat. Dakle, onoće još dugo biti ograničeno nezavisno, a od Srbije je već sada potpuno nezavisno.

Mi ni u Strategiji nacionalne bezbednosti nismo uspeli da jasno definišemo naš interes tj.šta hoćemo a šta nećemo pa se na nekoliko stranica natezalo oko očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu. U toku rasprave o Strategiji nacionalne bezbednosti napisao sam da bi «bilo efektnije da je jednostavno rečeno da je pitanje Kosova nesporni nacionalni i državni interes, a da će se ostvarivati na osnovu istorijskog sporazuma sa rukovodstvom Kosova, uz dobre usluge i posredovanje međunarodne zajednice, čime se  Srbija ne odriče Kosova, ali se odriče iluzija. Nije li  upravo u nacionalnom interesu pametno da se uputi signal i kosovskim Albancima i međunarodnoj zajednici o spremnosti za dijalog, uz «očekivanja da će se normalizacijom i poboljšanjem odnosa između Beograda i Prištine moći da  nađe obostrano prihvatljivo rešenje, jer jednostrana ne koriste nikome. «

Umesto toga , naša politika prema Kosovu kao da se bazirala na načelu da je tuđa šteta naša korist, što nikada nije bilo znak mudrosti i snage. Umesto toga bilo bi mnogo delotvornije da naša politika ima više takta u smislu one mudre izreke koja kaže da je “Takt  veština da nekome nešto dokažete, a da od njega ne napravite neprijatelja ili budalu i da sami ne ispadnete budala”

Ako želimo da pregovorima rešavamo problem Kosova , onda bi prethodno morali sami sa sobom da rasčistimo nekoliko činjenica i pitanja:

-da mi nismo pobedili NATO 1999.godine

- da  je Kumanovski sporazum bio dokument koji smo potpisali kao strana koja je izgubila, uz bespogovorno i prilično  posramljeno povlačenje vojske, policije, svih institucija Srbije (doduše neki su sa sobom vukli i ogromne količine opljačkane imovine) pa i velikog broja Srba sa KiM

-da  se R1244 Srbiji uzima Kosovo privremeno, na neodređeno vreme

- nezavisno šta bi mi želeli, da li je realno da će se Kosovo vratiti u Srbiju na stanje kakvo je bilo barem do 1999.godine

- zemlje koje su priznale Kosovo to neće poništiti

- da smo bespotrebno izgubili 10 godina zamlačijući se sa Koštuničinom iluzijom da je "Kosovo Srbija", umesto da smo stvari pragmatično rešavali

- da Srbija može da razgovara o Kosovo sa bilo kim ali održivo rešenje može naći jedino  sa rukovodstvom kosovskih Albanaca tj. Kosova.

-da li smo ubeđeni  da većina Srba ili barem oni koji tako bučno ne daju Kosovo i hoće treći put, neće u EU ako im ne vrate Kosovo i po mogućnosti pripoje Srpsku, toliko želi da živi sa 2 miliona Albanaca u Srbiji,

- da li je neko uradio stvarnu analizu šta bi Srbija dobila a šta izgubila ako joj se vrati Kosovo

- da li ti veliki branioci nacionalnih interesa ponekada stave prst na čelo pa razmisle koliko je Srbija samo u XX veku platila za neuspele nacionalističke projekte

- nije li je Srbija do sada mogla da reguliše skoro sva pitanja imovine i položaja Srba tamo, umesto da je sama sebe zavaravala da se ništa nije promenilo

- koliko nas je do sada koštalo zamajavanje sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom,a zapostavljanje rešavanja osnovnih životnih pitanja građana uključujući i imovinsko-pravna države Srbije na Kosovu.

- da je jedan od vitalnih interesa Srbije da to što se zove Kosovo bude što stabilnije u svakom pogledu kako bi položaj Srba tamo bio sigurniji i kako se problemi sa tog prostora ne bi prelivali i ugrožavali Srbiju (dovoljno jer pomenuti kriminal i drogu).

-ozbiljno je pitanje da li je u interesu Srbije da sprečava Kosovo oko ulaska u međunarodne organizacije i institucije. Valjda, ako je npr. u OEBS-u, to znači još jedan mehanizam da se kontroliše poštovanje ljudskih prava.

Naravno, to ne znači, niti ko traži, nužno i priznavanje nezavisnosti Kosova, ali se mora imati u vidu da Srbija najviše može pomoći Srbima na Kosovu ukoliko ima dijalog sa Prištinom. Nadajmo se da smo i mi i kosovski Albanci shvatili da  “Kosovsko pitanje mora da se rešava kao srpsko-albansko i evropsko,a ne rusko-američko.”(Mirko Tepavac)

i da se pri tome ne nalazimo i nećemo naći u situaciju koju je definisao J.Dučić rečenocom da je velika nesreća  kad čovek ne zna šta hoće, a prava katastrofa kad ne zna šta može.

Mnogo prilika je propušteno i mnogo vremena izgubljeno ali se nadam da sada ni Srbija ni Kosovo ni EU neće  propustiti priliku i da ćemo ne samo pronaći obostrano prihvatljiva rešenja već i ojačati našu evropsku perspektivu.



Komentari (50)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

olivera2804 olivera2804 14:17 19.09.2010

Vecina Srba

sanja san u kome:

1. je Kosovo opet deo Srbije.
2. na Kosovu nema Albanaca, nema cak ni poslasticarnica koje drze Albanci.
3. je Srbija u EU.
4. EU voli Srbe i razume njihove patnje
5. EU investira u Srbiju
6. Srbi ne rade nista, a uzivaju u svim blagodetima zemaljskog zivita koje im pruza EU (*uostalom zato su se toliko i trudili da udju u EU, da bi neko drugi brinuo o njihovoj deci)
7. RS je deo Srbije
8. Srbija sa RS pobedjuje na Mondijalu i svim mogucim takmicenjima, Novak je prvi vec 10 godina a Zvezde Granda pobedjuju na Eurosong -u (koga vodi Sasa Popovic)
9. Crna Gora moli da se pripoji Srbiji
10. Srbija konacno izlazi na more

Mada, zbog tacke "6" i svega sto ona podrazumeva, odrekli bi Srbi se i rodjenog brata.
seceranac seceranac 12:19 19.09.2010

opet

ko o cemu baba o ustipcima!

ili o neuzvracenoj ljubavi
mikimedic mikimedic 12:50 19.09.2010

Re: opet

opet
ko o cemu baba o ustipcima!

ili o neuzvracenoj ljubavi


ne brini, tu sam ja.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:10 19.09.2010

Re: opet

seceranac
ko o cemu baba o ustipcima!

ili o neuzvracenoj ljubavi

Ne ulazeći u to šta je pesnik ili baba htela da kaže o uštipcima i čijoj ljubavi. podesćanja radi Srbija već 20 godona govori stalno o Kosovu kao o pitanju od najvišeg nacionalnog i nebeskog interesa pa je malo neukusno reći da su to samo uštipci.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:11 19.09.2010

Re: opet

mikimedic
opet
ko o cemu baba o ustipcima!

ili o neuzvracenoj ljubavi


ne brini, tu sam ja.

A koji je razlog da on brine i šta se podrazumeva pod tim da si tu ti.
mikimedic mikimedic 13:43 19.09.2010

Re: opet

A koji je razlog da on brine i šta se podrazumeva pod tim da si tu ti.


pa tu sam da se argumentovano suprostavim plasiranim spinovima.
intrepid intrepid 12:25 19.09.2010

.....

Ma, cak i da oficionalno priznamo Kosovo, naci ce vec Jelko neke nove zamerke i napisati izvestaj o nepostivanju prava svemiraca u Srbiji. Pocinjem da verujem.. da taj covek uziva u izivljavanju, i da ga to na neki nacin ispunjava.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:20 19.09.2010

Re: .....

intrepid
Ma, cak i da oficionalno priznamo Kosovo, naci ce vec Jelko neke nove zamerke i napisati izvestaj o nepostivanju prava svemiraca u Srbiji. Pocinjem da verujem.. da taj covek uziva u izivljavanju, i da ga to na neki nacin ispunjava.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da priznanje nezavisnosti Kosova nije formalni uslov za članstvo Srbije u EU.

"U EU ne postoji konsensus o tome da li Kosovo jeste država, ali postoji čvrst konsensus o tome da ceo region treba da bude uključen u proces integracija“, kaže ona.

"Ukoliko Srbija bude vodila računa samo o onome o čemu u EU nema konsensusa, a ne i o onome o čemu ima, teško će se donositi odluke u vezi sa napretkom naše zemlje ka EU“, smatra Delevićeva.

"Bolje je, kao što nam je to pokazalo usvajanje zajedničke rezolucije u Generalnoj skupštini UN, biti katalizator postizanja jedinstva unutar EU, nego stalni kamen spoticanja među članicama", ocenila je
Delevićeva
predatortz predatortz 08:03 20.09.2010

Re: .....

intrepid
Ma, cak i da oficionalno priznamo Kosovo, naci ce vec Jelko neke nove zamerke i napisati izvestaj o nepostivanju prava svemiraca u Srbiji. Pocinjem da verujem.. da taj covek uziva u izivljavanju, i da ga to na neki nacin ispunjava.


Našao. Muftiju Zukorlića! Već najavljuje zamerke...
mikimedic mikimedic 12:49 19.09.2010

...

-da se R1244 Srbiji uzima Kosovo privremeno, na neodređeno vreme


tacno, ali i potvrdjuje teritorijalni integritet i suverenitet, i potvrdjuje zahtev iz ranijih rezolucija za znacajnom autonomijom i znatnom samoupravom, sto slozices se, ne moze ni u kom slucaju dovesti do nezavisnosti (bar dok je r1244 na snazi). tu cinjenicu je nedavno potvrdio i msp sto je verovatno i najveca vrednost misljenja.

potvrđujući privrženost svih država članica suverenitetu i teritorijalnom integritetu Savezne republike Jugoslavije i ostalih država u regionu, kako je postavljeno u Helsinškom završnom dokumentu i Dodatku 2, potvrđujući zahtev iz prethodnih rezolucija za značajnom autonomijom i znatnom samoupravom za Kosovo

zemlje koje su priznale Kosovo to neće poništiti


nece, ali nastavljaju da krse medjunarodno pravo, rezoluciju 1244 i helsinski akt. msp je naglasio da autori rezolucije ne krse medjunarodnopravni okvir za kosovo, iz prostog razloga sto oni nemaju medjunarodnopravni kapacitet -- ali ga drzave koje su priznale nezavisnost i te kako krse. zato ponavljam - jedini ispravan korak je tuzba protiv tih drzava, u slucajevima kada postoji nadleznost msp.

-ozbiljno je pitanje da li je u interesu Srbije da sprečava Kosovo oko ulaska u međunarodne organizacije i institucije. Valjda, ako je npr. u OEBS-u, to znači još jedan mehanizam da se kontroliše poštovanje ljudskih prava.


Naravno, to ne znači, niti ko traži, nužno i priznavanje nezavisnosti Kosova,

ni Kosovo ni EU neće propustiti priliku i da ćemo ne samo pronaći obostrano prihvatljiva rešenja već i ojačati našu evropsku perspektivu.


znaci srbija moze da udje u eu a da ne prizna kosovo?

bice veoma zanimljivo videti kako ce izgledati evropski put tog nezavisnog kosova, (bilo da ga srbija priznaje ili ne) o cemu sam govorio na jednom prethodnom blogu, a na komentar naravno nije bilo odgovora.

bas me zanima sta misle komentatori koji se zalazu za priznanje kosova sta bi bilo u slucaju da srbija udje u eu pre kosova? ili smatraju da srbija i kosovo treba da udju istovremeno -- a ako je tako, da li je to realno?

Milan Karagaća Milan Karagaća 13:07 19.09.2010

Re: ...

zato ponavljam - jedini ispravan korak je tuzba protiv tih drzava, u slucajevima kada postoji nadleznost msp.

to je poznat stav DSS-a za domaću upotrebu ali time ništa ne bi postigli jer suvereno je pravo svake države koga će priznati ili neće , kao što je i Rusija suvereno priznala Abhaziju i J.Osetiju i još put reče da je do dovoljno za njihov međunarodno-ptavni legitimitet.
znaci srbija moze da udje u eu a da ne prizna kosovo?

Sigurno da može i plus da uz pomoć EU reguliše mnoga pitanja vezana za Kosovo. Jedino što ne može a to je da nas EU natera da priznamo Kosovo niti mi njih da se prave blesavi glede statusa jer su 22 države priznale nezavisnost Kosova. Ako insistiramo samo na statusu može nam se desiti da zbog toga gde inaće mnogo nemamo izgubimo mnogo toga što legitimno imamo na kosovu, pre svega imovinu.
tacno, ali i potvrdjuje teritorijalni integritet i suverenitet, i potvrdjuje zahtev iz ranijih rezolucija za znacajnom autonomijom i znatnom samoupravom, sto slozices se, ne moze ni u kom slucaju dovesti do nezavisnosti, bar dok je r1244 na snazi. tu cinjenicu je nedavno potvrdio i msp sto je verovatno i najveca vrednost misljenja.

Tačno dok god je R1244 na snazi Kosovo je pod međunarodnim protektoratom i nije formalno nezavisno a od Srbije stvarno jeste.
mikimedic mikimedic 13:41 19.09.2010

Re: ...

ali time ništa ne bi postigli jer suvereno je pravo svake države koga će priznati ili neće


pa i nije bas. jer konkretno u ovom slucaju te drzave krse r1244.

Sigurno da može i plus da uz pomoć EU reguliše mnoga pitanja vezana za Kosovo. Jedino što ne može a to je da nas EU natera da priznamo Kosovo niti mi njih da se prave blesavi glede statusa jer su 22 države priznale nezavisnost Kosova


i kako ce onda kosovo uci u eu, ako srbija koja ga ne priznaje postane clanica?

jaksa scekic jaksa scekic 13:46 19.09.2010

Re: ...

mikimedic
ali time ništa ne bi postigli jer suvereno je pravo svake države koga će priznati ili neće


pa i nije bas. jer konkretno u ovom slucaju te drzave krse r1244.

Sigurno da može i plus da uz pomoć EU reguliše mnoga pitanja vezana za Kosovo. Jedino što ne može a to je da nas EU natera da priznamo Kosovo niti mi njih da se prave blesavi glede statusa jer su 22 države priznale nezavisnost Kosova


i kako ce onda kosovo uci u eu, ako srbija koja ga ne priznaje postane clanica?



1. Kosovo je Evropski problem (sad trenutno je US-Evropski), ali je realno ocekivati da se US izvuce i preda ga Evropi.
2. Sto rece Jelica pre neki dan, Hrvatska ulazi u EU sa nedefinisanim granicama.
3. Srbiji predstoji jos toliko godina pregovaranja za clanstvo u EU.
4. Za to vreme, iz prakticistickih razloga, medjusobno priznavanje nece biti problem.


PS: I drago mi je sto je Tadic odustao od ovakvim pravno-mrsomudecih rasprava koje Mikimedic istrajno sporovodi po blogovima. Il ste to vi Gospodine Samardzicu?
mikimedic mikimedic 13:53 19.09.2010

Re: ...

1. Kosovo je Evropski problem (sad trenutno je US-Evropski), ali je realno ocekivati da se US izvuce i preda ga Evropi.


ovo nema veze sa mojim komentarom.

2. Sto rece Jelica pre neki dan, Hrvatska ulazi u EU sa nedefinisanim granicama


slazem se, samo u kom kontekstu ovde koristis ovaj argument?

3. Srbiji predstoji jos toliko godina pregovaranja za clanstvo u EU.


tacno.

4. Za to vreme, iz prakticistickih razloga, medjusobno priznavanje nece biti problem.


znaci ipak ce srbija morati da prizna kosovo? tu se tvoj stav jaksa razlikuje od karagacinog.

e sad, ako srbija bude priznala kosovo, da li mislis da ce srbija uci pre kosova, ili ce se to desiti istovremeno?

ako srbija udje pre kosova u eu, sta mislis kakvi su izgledi kosova da se prikljuci uniji?

PS: I drago mi je sto je Tadic odustao od ovakvim pravno-mrsomudecih rasprava koje Mikimedic istrajno sporovodi po blogovima. Il ste to vi Gospodine Samardzicu?


ovo je jako nisko podmetanje. moj identitet je poznat, ovo je stvaran nik, karagaci sam svojevremeno objasnio, a sa dragom sam poznanik i prijatelj i u stvarnom zivotu.

da li bi onda ja trebalo da pitam da li se iza nika 'jaksa scekic' krije cedomir jovanovic?
mayo1 mayo1 14:19 19.09.2010

Re: ...

2. Sto rece Jelica pre neki dan, Hrvatska ulazi u EU sa nedefinisanim granicama.

Što se tiče hrvatsko-slovenskih "problema", podsjetio bih da je potpisan Arbitražni sporazum, po kojem su se obje strane obavezale poštovati i provesti buduću odluku.
Ma kakva bila.

Članak 7: Odluka Arbitražnog suda

(2) Odluka Arbitražnog suda obvezujuća je za stranke te će tvoriti konačno rješenje spora.

(3) Stranke će poduzeti sve neophodne korake za provedbu odluke, uključujući prema potrebi i reviziju nacionalnog zakonodavstva, u roku od šest mjeseci nakon donošenja odluke.


tekst sporazuma
jaksa scekic jaksa scekic 14:24 19.09.2010

Re: ...

EDIT: da ne razvodnjavam...izbrisao komentar





mikimedic mikimedic 14:42 19.09.2010

Re: ...

Eto, ovo je mnogo prakticnije od ......


cega? voleo bih da argumentovano razgovaramo umesto sto se tema razvodnjava.

a sto se tice nick, mozda sam dao i svoju sliku Cedi, ali tesko ipak on mnogo bolje prolazi kod zenskog sveta od mene, mladji je


ne nalazim da je ovo duhovito.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:44 19.09.2010

Re: ...

sa dragom sam poznanik i prijatelj i u stvarnom zivotu.

Ovo potvrđujem i o mikijumediću imam zaista lepo mišljenje. Druga je stvar što smatram njegove stavove oko Kosova apsolutno nerealnim..
mikimedic mikimedic 14:51 19.09.2010

Re: ...

Ovo potvrđujem i o mikijumediću imam zaista lepo mišljenje. Druga je stvar što smatram njegove stavove oko Kosova apsolutno nerealnim..


razumemo se drago i hvala.

samo u vezi stavova, naravno da se slazemo da je nerealno ikad vise ocekivati kosovo u sastavu srbije. ja to retko i komentarisem, i retko ces u mojim komentarima videti moje subjektivne stavove.

za razliku od nerealnih stavova, trudim se da se prvenstveno drzim cinjenica, koje su (nadam se da ces se sloziti) vrlo realne i srbiji idu u prilog daleko vise nego kosovu. te cinjenice mogu biti mnogo bolje upotrebljene na medjunarodnom planu nego sto jesu danas.

veliki pozz.
sentinel26 sentinel26 16:16 19.09.2010

Izjava ministra i istina.. ?

Jedan visokorangirani ministar u Vladi Srbije (i u DS-u ) prije neki dan reče da 75% gradjana Srbije želi u EU. Ukoliko u tu brojku nije uračunao i gradjane Kosova onda je dotični zaobišao istinu.

Preporuka za sve ovo što si napisao ali mi se čini da je puno onih koji još nijesu skinuli ratničke boje sa lica.

Srbija – Kosovo – EU - Pregovori :

1) B.Djeliću a potom i B.Tadiću je saopšteno da u EU integracijama neće biti „prečice“ ni za koga na Balkanu pa ni za Srbiju. Obzirom da je takvih izjava bilo više, dokazuje da neko uporno traži nekakav popust.

2) Priznanje Kosova (sa ili bez uspostavljanja diplomatskih odnosa ) nije i neće biti uslov evrointegracija Srbije ali normalizacija odnosa – HOĆE svakako !

3) Srbija će morati obustaviti sve ratove (i antilobiranja ) protiv Kosova, na bilo kojem polju, ekonomsko-finansijskom, diplomatskom, kulturnom, sportskom....

4) Demarkacija granične linije i uspostavljanje pravih graničnih prelaza sa kontrolom kretanja putnika a naročito robe biće obavezna jer se Srbija obavezala još prilikom stavljanja na „bijelu“ Šengen listu.

5) Srbima na Severu Kosova se mora hitno objasniti da V.Koštunica i S.Samardžić odavno nijesu premijer i ministar, da je njihova politika, koju je DS većim dijelom (greškom ili namjerno ) prihvatila i demonstrirala, doživjela potpuni krah i da treba da je zaborave.

6) Srbija će uskoro ipak (praktično – možda i formalno ) smijeniti ministra Jeremića, jer onaj koji se stalno svadjao sa Evropom i bio eksponent naopake i svadjalačke politike prema EU (bez obzira što autorstvo nije samo njegovo ), nije u mogućnosti da uspješno sa istom saradjuje.

7) Ekonomska saradnja sa Kosovom u kojoj bi Srbi južno od Ibra bili u centru pažnje, bi doprinjela njihovom boljem ekonomskom statusu a to znači i opstanak na tim prostorima.

8) Pitanja u Upitniku za Srbiju koja će (nadam se brzo ) uslijediti odnosiće se na svih 35 poglavlja, ( a ta brzina će zavisiti i od ponašanja Srbije ) što i nije nikakva tragedija jer i ovi koji su imali upitnike za 33 poglavlja (Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Albanija ) moraće da vode pregovore o svih 35 poglavlja.

9) Lista pitanja za pregovore izmedju Srbije i Kosova uz posredovanje EU (+USA ? ) je poznata, a priča o ubacivanju „statusa“ na tu listu je sahranjena sa opijelom u UN.
O tim pitanjima postoji konsenzus članica EU.

10) Srbija neće moći da blokira evro-integracije Kosova ni na koji način jer će u tome unaprijed biti onemogućena („barijerama“ tokom pregovora o poglavljima ) i nekakvo nadanje u njeno pravo „veta“ jeste „utješno“ radovanje za naivne i nerazumne.
I po ovom pitanju u EU postoji konsenzus. Takva vrsta blokade neće biti nikome dozvoljena.

Pozdrav.
mikimedic mikimedic 16:31 19.09.2010

Re: Izjava ministra i istina.. ?

10) Srbija neće moći da blokira evro-integracije Kosova ni na koji način jer će u tome unaprijed biti onemogućena („barijerama“ tokom pregovora o poglavljima ) i nekakvo nadanje u njeno pravo „veta“ jeste „utješno“ radovanje za naivne i nerazumne.
I po ovom pitanju u EU postoji konsenzus. Takva vrsta blokade neće biti nikome dozvoljena.


hoces reci da srbija ako bude primeljena nece biti ravnopravna sa ostalih 27 clanica?

sentinel26 sentinel26 18:01 19.09.2010

Re: Izjava ministra i istina.. ?

mikimedic
10) Srbija neće moći da blokira evro-integracije Kosova ni na koji način jer će u tome unaprijed biti onemogućena („barijerama“ tokom pregovora o poglavljima ) i nekakvo nadanje u njeno pravo „veta“ jeste „utješno“ radovanje za naivne i nerazumne.
I po ovom pitanju u EU postoji konsenzus. Takva vrsta blokade neće biti nikome dozvoljena.

hoces reci da srbija ako bude primeljena nece biti ravnopravna sa ostalih 27 clanica?


Ono što sam "hteo da kažem" ja sam rekao veoma jasno i nedvosmisleno.
Slične insinuacije ostavite za salonska DSS posijela.

Kada (i ako ) bude primljena, Srbija će biti ravnopravna sa svih 30 (možda 32 ? ) članica, a kako će da bude onemogućen taj "željeni" veto na prijem Kosova nemam namjere da kazujem ... strpite se ... čekanje će potrajati...

mikimedic mikimedic 18:39 19.09.2010

Re: Izjava ministra i istina.. ?

Ono što sam "hteo da kažem" ja sam rekao veoma jasno i nedvosmisleno.
Slične insinuacije ostavite za salonska DSS posijela.


samo odgovori na pitanje, ako se usudjujes.

Kada (i ako ) bude primljena, Srbija će biti ravnopravna sa svih 30 (možda 32 ? ) članica, a kako će da bude onemogućen taj "željeni" veto na prijem Kosova nemam namjere da kazujem ... strpite se ... čekanje će potrajati...


ne zaboravi da ce ta 32. drzava mozda da obuhvati i neke crnogorske opstine...

smatras li da je realno da kosovo i srbija budu istovremeno primljeni? i da su na istom stepenu evrointegracija, ili mislis da srbija treba da ceka kosovo?

pazi, mozda si sasvim u pravu i takvi stavovi su samo pokazatelj da srbija treba da se mane corava posla koji se zove eu.

sto se veta tice, preporucujem ti da malo vise procitas o evropskoj uniji uopste, a dok to ne ucinis ne smatram te za kvalifikovanog sagovornika.

sentinel26 sentinel26 09:28 20.09.2010

Re: Izjava ministra i istina.. ?

mikimedic
Kada (i ako ) bude primljena, Srbija će biti ravnopravna sa svih 30 (možda 32 ? ) članica, a kako će da bude onemogućen taj "željeni" veto na prijem Kosova nemam namjere da kazujem ... strpite se ... čekanje će potrajati...

ne zaboravi da ce ta 32. drzava mozda da obuhvati i neke crnogorske opstine...

Moje saučešće, jer ta zlokobna želja vam se neće i ne može ispuniti.

Mahsuz selam poslala je i tetka NATA svima kojima trnu zubi, da se ti kolači neće više servirati na balkanskom jelovniku.

Pošljednje granice na Balkanu iscrtala je Srbija kapitulacijom NATO u Kumanovu, pa nije red da se lideru na Balkanu kvari to zadovoljstvo.

sto se veta tice, preporucujem ti da malo vise procitas o evropskoj uniji uopste, a dok to ne ucinis ne smatram te za kvalifikovanog sagovornika.

Koliko je ozbiljna, DSS "literaturu" i razmišljanja ne čitaji i ne uzimaju za ozbiljno više ni "novi" radikali...
mikimedic mikimedic 09:47 20.09.2010

Re: Izjava ministra i istina.. ?

Pošljednje granice na Balkanu iscrtala je Srbija kapitulacijom NATO u Kumanovu, pa nije red da se lideru na Balkanu kvari to zadovoljstvo.


ne razumem, sad kazes da vise nema promena granica -- znaci da nece postojati 32. drzava, zar ne? hajde dogovori se -- jel ce biti 32 drzave ili nece? ako nece, sto je onda pominjes?

Koliko je ozbiljna, DSS "literaturu" i razmišljanja ne čitaji i ne uzimaju za ozbiljno više ni "novi" radikali...


da bi nekog mogli da smatramo za ozbiljnog sagovornika na temu eu, taj bar mora da zna koja je razlika izmedju evropskog saveta, i saveta evropske unije (ili saveta ministara).

a sa strukturom eu (niti sa literaturom o njoj) dss nema bas nimalo veze.

sentinel26 sentinel26 10:49 20.09.2010

Re: Izjava ministra i istina.. ?

mikimedic
Pošljednje granice na Balkanu iscrtala je Srbija kapitulacijom NATO u Kumanovu, pa nije red da se lideru na Balkanu kvari to zadovoljstvo.

ne razumem, sad kazes da vise nema promena granica -- znaci da nece postojati 32. drzava, zar ne? hajde dogovori se -- jel ce biti 32. drzave ili nece? ako nece, sto je onda pominjes?

Pa i neće više biti promjena granica.
Bila je jasna poruka Vlade Njemačke ali i najviših zvaničnika EU, svim balkanjerosima, ta operacija je završena.

Čudi me da ne umijete da brojite a u stranci imate i profesore matematike, jedan je do skoro bio i savezni funkcioner.

Prema sadašnjem stanju stvari na brdovitom i vjetrovitom Balkanu, najbolje šanse da bude 31-a članica EU ima Albanija (nema teritorijalne pretenzije ni prema kome niti ima graničnih sporova ) a koja se u mnogim segmentima nalazi ispred Srbije, članica je NATO, već je odgovorila na Upitnik i čeka mišljenje Komisije.

Kako sada stvari stoje (ako ne dodje do nekog preokreta ) 32-a bi mogla biti Makedonija.

Da li će Kosovo "prepustiti" Srbiji broj 33 ili 34 zavisiće od mnogo čega ali na to pitanje od mene nećete dobiti odgovor bez obzira na broj provokacija...
BiH može biti 35-a ili će možda čekati Tursku, savisiće isključivo od nje same...

mikimedic mikimedic 10:53 20.09.2010

Re: Izjava ministra i istina.. ?

ok to, nego kad smo vec kod eu, jel' si ukapirao razliku izmedju evropskog saveta i saveta evropske unije?
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 20:02 19.09.2010

Pozdrav iz Rusije..


Rizikujem da budem streljana pa obešena za noge na sred Terazija, ali g. Karagaćine tekstove ne mogu a da ne prokomentarišem!

Dakle, trenutno sam sticajem okolnosti u Rusiji i imam ograničen pristup kompjuteru, pa vreme prekraćujem upoznajući muževljevu rodbinu i prijatelje. Ime među njima mudrih i obrazovanih ljudi, pa smo se, na pomen mog porekla, dotakli i Kosova.

Njima nije jasno u čemu je problem? Zašto Srbija ne otkači taj kamen oko vrata i krene dalje bez opterećenja?

I svi moji argumenti popamćeni sa "Dnevnika" i predizbornih parola nekako izblede na udaru njihove racionalnosti.

Srbi sa Kosova? Pa raselite ih po Srbiji, pa Srbi se od Čarnojevića stalno nešto sele, stigli ste i kod nas u Rusiju, pa raselite ih po pustim srpskim selima unutar zemlje, ionako kukate da su vam sela odumrla (izumrla? pomrla? Ne znam pravu reč na srpskom, gosn Karagaća, pomozite! Šta srpska sela rade? Umiru? Odumiru? Izumiru?) pa ih osvežite novim stanovnicima!

Svetinje? Paaa.... rasklopite ih i prebacite u Srbiju ili odredite par bitnih i proglasite ih ambasadama!! Em su tako zaštićene em su srpska teritorija!!

Istorija? Hmmm... Ako ćete o istoriji, pre 1000 godina su tu bili pagani koji su verovali u Peruna, pre 700 godina Srbi grade crkve Isusu Hristu, pre 300 godina niču i džamije za molitvu Alahu, za 100 će se graditi možda i budistički hramovi....

Nije im jasno, a sve manje je jasno i meni. Zašto? Šta je to na Kosovu toliko vredno? Ako je Kosovo stvarno srce Srbije, pa zašto onda ne pokrenemo vojsku i pregazimo koga stignemo, i svi lepo izginemo jer bez srca se i onako ne živi. A ako nije toliko vredno, zašto ne otkačimo taj kamen, otpišemo kolateralnu štetu i krenemo dalje?

I kao i svako neozbilno derle, ja krenem sa Abhazijom, Južnom Osetijom, Gruzijom... itd, sa njihovim "Kosovima". Nasmeju se i kažu, mi smo Rusija, može nam se. A vi? Premali ste i presiromašni za to.....

Moj kapetan mi je, pre mnogo godina, predao službeni pištolj i rekao: "ako ga izvadiš, pucaj. Ako pucaš, ciljaj među oči. U suprotnom, ni ne vadi ga iz futrole, deluješ neozbiljno". Ovo je parafraza stare japanske izreke.

A Srbija godinama nešto maše u prazno...

Pozdrav i poštovanje, gosn Karagaća!!

Djina
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:03 19.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

Hvala Vam Đina ali ste razočarali mnoge kojima je patriotski usađeno u glavu da je svaki Rus veći Srbin od ovdašnjih Srba izdajnika.Šta će jadni ljudi njima se trubi da se samo čeka dan kada će majčica Rusija da zgazi Ameriku i onda nam pomogne da vratimo sve srpske zemlje.
Evo takve iluzije ulivaju i razne Guskove i drugi Rusi-Velikosrbi.
Najlepše želje i veliki pozdrav Vama i baki Evdokiji
master.dragi master.dragi 22:26 19.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

Mislim da je posle ovakvog javljanja gospodje Djine iz Rusije sve jasno.

Nema potrebe više raditi bilo šta po pitanju Kosova, njeni ruski prijatelji su nam to lepo objasnili, malo ambasade, malo genocid, malo etničko čišćenje, malo proterivanje i problem je rešen, ako se sutra pobune u Sandžaku onda bi trebalo ponovo zamoliti gospodju Djinu da nam se obrati komentarom iz Rusije i tako redom dok gospodja Djina ne bude imala kome više ovde da piše.

Vi Karagaća slobodno zaboravite na Kosovo kao temu za svoje blogove nakon ovog rešenja koje je tako nesebično sa nama podelila gospodja Djina iz daleke Rusije.

Milina je bila čitati njen komentar.
Doctor Wu Doctor Wu 22:37 19.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

He, he, sine, ovde u ciglo 3 pasusa stade cela srpska istorija, sa sve Perunom i paganskim vremenima (fale samo Dikan i Vizantinci) i to sve iz (veliko)ruske perspektive. Kud li se dede ona neuka Evdokija/Petrija sto je onako nemusto i neuko celivala svog svekra Crnogorca, vijala se i cuvala Jevreje po srpskim selima? Druze Karagaca, hoce li pasti neki orden/prizanje za ovakvo zalaganje? Mislim, redno je...
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:47 19.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

ako se sutra pobune u Sandžaku onda bi trebalo ponovo zamoliti gospodju Djinu da nam se obrati komentarom iz Rusije i tako redom dok gospodja Djina ne bude imala kome više ovde da piše

Srbija treba da se pobrine da se ne pobune u Sandžaku a to znači da se sama odrekne nekih neuspelih recepata iz nedavne prošlosti pa onda sa tih pozicija političkim i sredstvima pravne države suzbije svaki ekstremizam.Tamo gde hodže i popovi vode politiku znak je da đavo dolazi po svojer. Država ne treba da se petlja u poslove crkava i džamija a one pogoto ne u poslove države.A mis mo ga i tu malo otišli u krajnost.
Vi Karagaća slobodno zaboravite na Kosovo kao temu za svoje blogove

Ne, naprotiv, Kosovo će tek biti tema, nadam se.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:57 19.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

hoce li pasti neki orden/prizanje za ovakvo zalaganje?

I zaslužila je jer je prenela istinu ma kako nam se ne sviđala.
Do sada su ordene i priznanja dobijali oni koji su nas lagali kako se u ruskim obdaništima uči da je Kosovo Srbija i da će Rusija braniti Srbiju, ali nam nisu rekli do zadnjeg Srbina.
Ja u Đininom komentaru nisam ništa loše video osim da nam otvara oči da mi nismo glavna tema u Rusiji, ili bolje reći da Rusa baš briga za nas osim kad im uđemo u šemu da nešto za sebe ostvare.
I kao i svako neozbilno derle, ja krenem sa Abhazijom, Južnom Osetijom, Gruzijom... itd, sa njihovim "Kosovima". Nasmeju se i kažu, mi smo Rusija, može nam se. A vi? Premali ste i presiromašni za to.....

Ko nije shvatio neka još jednom ovo pročita.
master.dragi master.dragi 23:20 19.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

Do sada su ordene i priznanja dobijali oni koji su nas lagali kako se u ruskim obdaništima uči da je Kosovo Srbija i da će Rusija braniti Srbiju, ali nam nisu rekli do zadnjeg Srbina.


Ja mislim da istini više odgovara komentar gospodže Džine.

Imponuje i koliko njeni drugari iz Rusije dobro poznaju našu istoriju.

A kako su tek praktični kad kažu - već ste preživeli progon i bombardovanje, sada neka preživeli budu raseljeni po Srbiji, šta vam sada znači posle milion postradalih i raseljenih u ratovima devedesetih da raselite i ovu šaku jada. Ja se čudom čudim Jeremiću da on nije do sada došao na ovakvu genijalnu ideju.

Ako Jeremić misli ozbiljno da vodi MSP mora ozbiljno da razmisli i o tome da za savetnika uzme nekog tavariša gospodže Džine.
mikimedic mikimedic 23:20 19.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

Dakle, trenutno sam sticajem okolnosti u Rusiji i imam ograničen pristup kompjuteru, pa vreme prekraćujem upoznajući muževljevu rodbinu i prijatelje. Ime među njima mudrih i obrazovanih ljudi, pa smo se, na pomen mog porekla, dotakli i Kosova.

Njima nije jasno u čemu je problem? Zašto Srbija ne otkači taj kamen oko vrata i krene dalje bez opterećenja?


ni meni...

ovi mora da su neobrazovani?
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:47 19.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

ovi mora da su neobrazovani?

Ma sve sami intelektualci kao i kod nas.
mikimedic mikimedic 00:11 20.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

Ma sve sami intelektualci kao i kod nas.


rekao bih da ipak bolje poznaju istoriju od ovih djininh, ako takvi uopste postoje.
mikimedic mikimedic 00:13 20.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

I zaslužila je jer je prenela istinu ma kako nam se ne sviđala.




hahaha ciju istinu? pa stvarno nemam reci.
prodji bilo kojim ruskim gradom, sedni u bilo koji kafic i pocni razgovor sa bilo kojim rusom (ili ruskinjom, jos bolje, da budem rodno senzitivan ), i izbroj vreme dok se kosovo ne pomene u prici, sa malcice drugacijeg viewpointa od ovog djininog.

kaze 'istina'...
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 11:37 20.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

Lepo ja rekoh, streljaće me pa obesiti...

Nadala sam se nekoj konstruktivnojoj diskusiji. Ako svi vi bolje poznajete i istoriju i trenutnu situaciju i od mene i od prosečnog Rusa, onda mi objasnite pa da imam argumente kojma mogu da branim ideju da je Srbija bez Kosova čovek bez srca.

Ja pitam a vi me naružite što sam pitala. Lepo.

Ako provirite malo van granice Srbije, videćete da nikoga ne zanimaju svetinje i istorija, svi samo gledaju danas i sutra, juče više ne postoji. A pod svi podrazumevam one koji nam kroje sudbinu, moćnike od kojih nam mnogo toga zavisi, moćnike koji su nas-vas bombardovali 1999.

Ako se već borimo, argumentacia nam je sasvim pogrešna.

A ja bih volela da čujem čime da branim ideju Kosova unutar Srbije.

Ja nisam Srpkinja. To je jasno već iz imena i prezimena. Ali, planiram život u Srbiji, imam srpske krvi i naravno da mi nije svejedno šta se u zemlji dešava.

Ne mogu ja ni da utičem na politiku ni da je krojim. Mogu samo da u relativno ograničenom krugu ljudi branim jednu ideju i možda ih i uverim da zaista Kosovo mora ostati integralni deo Srbije.

Rusi, koliko ih ja poznajem, imaju tu karakternu osobinu da vole da lupaju šakom o sto i kontriraju. Pa ako nas ceo svet stavi pod sankcije oni će da nam dodele status najpovlašćenije zemlje za uvoz i izvoz, ovo je samo jedan glup primer.

Problem je što su i oni tek krenuli da stiču moć i uticaj, dugo su, po sopstvenom priznanju, bili na milosti i nemilosti međunarodne zajednice, Amerike i Kine.

No, pre nego mi zabrane ulazak u Srbiju odustajem od diskusije.

Djina

Eh, gosn Karagaća, vidite kakve sam hude sreće? Španci muče muke sa Baskijom, Srbija sa Kosovom, Italijani imaju svoju problematinu Siciliju, a Izrael.. neću ni da pominjem. A moj DNK sastavljen od ove četiri nacije.
mikimedic mikimedic 11:56 20.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

Nadala sam se nekoj konstruktivnojoj diskusiji. Ako svi vi bolje poznajete i istoriju i trenutnu situaciju i od mene i od prosečnog Rusa, onda mi objasnite pa da imam argumente kojma mogu da branim ideju da je Srbija bez Kosova čovek bez srca.


ja sam uvek za argumentovanu diskusiju, pogotovo na karagacinim blogovima.

koji je tvoj argument -- jedini koji si iznela je 'rekli mi neki rusi'.
moj argument - neki drugi rusi meni rekli drugacije.

vidi na primer ovo - fotka je iz osetije, inace, sta tek na to reci...

A ja bih volela da čujem čime da branim ideju Kosova unutar Srbije.


rezolucijom 1244 a pogotovo misljenjem msp.

Ja nisam Srpkinja. To je jasno već iz imena i prezimena. Ali, planiram život u Srbiji, imam srpske krvi i naravno da mi nije svejedno šta se u zemlji dešava.


mada ti prezime ne znamo, kakve to veze ima? u srbiji si uvek dobrodosla.

Ne mogu ja ni da utičem na politiku ni da je krojim. Mogu samo da u relativno ograničenom krugu ljudi branim jednu ideju i možda ih i uverim da zaista Kosovo mora ostati integralni deo Srbije.


takodje, mislim da je i delovanje na blogu jako bitno, bar kao protivteza preovladjajucem defetizmu.

Rusi, koliko ih ja poznajem, imaju tu karakternu osobinu da vole da lupaju šakom o sto i kontriraju. Pa ako nas ceo svet stavi pod sankcije oni će da nam dodele status najpovlašćenije zemlje za uvoz i izvoz, ovo je samo jedan glup primer.


za razliku od amera koji samo lupe sakom (natom) o sto.

No, pre nego mi zabrane ulazak u Srbiju odustajem od diskusije.


zasto bi ti bilo ko branio ulazak u srbiju?
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 13:53 20.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

koji je tvoj argument -- jedini koji si iznela je 'rekli mi neki rusi'.
moj argument - neki drugi rusi meni rekli drugacije.


JA i nemam argument!! Tražila sam od vas pomoć, kojim argumentima da branim ideju Kosova unutar Srbije!

rezolucijom 1244 a pogotovo misljenjem msp.


Šta je to msp?

mada ti prezime ne znamo, kakve to veze ima? u srbiji si uvek dobrodosla.


Zovem se Djina DeLucca. A nisam baš dobrodošla. Mnogo puta sam sa mužem šetala Beogradom i pričala na engleskom (ruski baš slabo govorim, pa se sa mužem sporazumevam na engeskom). Prolaznici reaguju ili smeškom, simpatično im da vide strance ili najgorim dobacivanjima i uvredama. Da ne pominjem nekoliko desetina slučajeva kada su pokušali da mi u kafiću naplate duplo jer misle da sam strankinja.

Djina
mikimedic mikimedic 14:15 20.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

msp?


medjunarodni sud pravde.

Zovem se Djina DeLucca


jel ti zivota neki rod?

Mnogo puta sam sa mužem šetala Beogradom i pričala na engleskom (ruski baš slabo govorim, pa se sa mužem sporazumevam na engeskom). Prolaznici reaguju ili smeškom, simpatično im da vide strance ili najgorim dobacivanjima i uvredama. Da ne pominjem nekoliko desetina slučajeva kada su pokušali da mi u kafiću naplate duplo jer misle da sam strankinja.


sta reci. nadam se da ce se i taj pristup i opsta atmosfera menjati. necu reci ni da razumem, ni da opravdavam.
ljuboten ljuboten 15:33 20.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

Njima nije jasno u čemu je problem? Zašto Srbija ne otkači taj kamen oko vrata i krene dalje bez opterećenja?


Da vredimo više ne bi nosili kamen oko vrata. Ako je Kosovo bilo dragulj Srbima gde im je bila pamet da ga ne izgube? Ili nije vredelo ili nisu znali šta je vrednost pa sada žale kao što žali teško bolestan čovek za svoje zdravlje koje ga je sam potrošio.
Još da primetim da mudro razmišljate i lepo pišete. Ne žalite kada Vam komjutre nije pri ruci, jer primećujem da je malo je onih kojima treba Vi da pišete.
master.dragi master.dragi 15:58 20.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

JA i nemam argument!! Tražila sam od vas pomoć, kojim argumentima da branim ideju Kosova unutar Srbije!

---------------------------------------------------------------

Zovem se Djina DeLucca. A nisam baš dobrodošla. Mnogo puta sam sa mužem šetala Beogradom i pričala na engleskom (ruski baš slabo govorim, pa se sa mužem sporazumevam na engeskom). Prolaznici reaguju ili smeškom, simpatično im da vide strance ili najgorim dobacivanjima i uvredama. Da ne pominjem nekoliko desetina slučajeva kada su pokušali da mi u kafiću naplate duplo jer misle da sam strankinja.

Nemate argumente ali je zato 10 preporuka tu, da se nađe, kad zafali argumenata.

Primer koji ste naveli je zaista smešan i banalan. Taksisti, konobari i trgovci će pokušati da vas prevare u bilo kom delu sveta, nije to srpski patent.

Što se dobacivanja tiče, opet kažem i odgovorno tvrdim da preterujete. Ispada da ovde stranci dolaze veoma retko i da onda ljudi burno reaguju, stvarno su vam smešne tvrdnje, možete u bilo koje dana otići do Skadarlije i popričati sa strancima koji su tu preko celog dana i noći i pitati ih za utiske. Nemojte da se služite neistinama. Možda ovo čita neko ko nije dobronameran kao vi pa bi mogao da izvuče pogrešne zaključke.
drug_miloje drug_miloje 18:34 20.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

Možda ovo čita neko ko nije dobronameran kao vi pa bi mogao da izvuče pogrešne zaključke.


meni su interesantni ovi njeni prijatelji rusi, kao da je ldp oformio gradski odbor u moskvi, sa sve cedom na crvenom trgu koji rusima prica o sistemu vrednosti i drugoj rusiji koja mora biti bolja od one prve
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:58 20.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

drug_miloje
Možda ovo čita neko ko nije dobronameran kao vi pa bi mogao da izvuče pogrešne zaključke.


meni su interesantni ovi njeni prijatelji rusi, kao da je ldp oformio gradski odbor u moskvi, sa sve cedom na crvenom trgu koji rusima prica o sistemu vrednosti i drugoj rusiji koja mora biti bolja od one prve

Druže Miloje, a vi ste bili ubeđeni da su tamo sve odbori DSS i udruženja za odbranu lika i dela V.Šešelja.
Što ste toliko nepravedni prema Djini, pa ona je samo rekla ono što je čula i videla.Zar stvarno mislite da Rusi, prosečni građani, baš toliko prate i da ih interesuje Kosovo.
Šta mislite koliko naših građana zna šta se sve dešavalo i sa Čečenijom i Abhazijom, Osetijom.
Uostalom, posle raspada SSSR-a van Rusije je ostalo oko 20 miliona Rusa pa Rusiji nije palo na pamet da ratuje sa novonastalim državama. Sa tih pozicija su gledali i naše ratove na Balkanu a onaj isti Čurkin je svojevremeno to i rekao da su glupi razlozi zbog kojih ratujemo.
drug_miloje drug_miloje 23:04 20.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

Zar stvarno mislite da Rusi, prosečni građani, baš toliko prate i da ih interesuje Kosovo.

ja ne, ali misli blogerka đina de lucca a.k.a. grandma evdoky, čak sugeriše i odlično poznavanje naše istorije od strane jednog prosečnog rusa.

a evo i ključnog dela komentara
Srbi sa Kosova? Pa raselite ih po Srbiji, pa Srbi se od Čarnojevića stalno nešto sele, stigli ste i kod nas u Rusiju, pa raselite ih po pustim srpskim selima unutar zemlje, ionako kukate da su vam sela odumrla (izumrla? pomrla? Ne znam pravu reč na srpskom, gosn Karagaća, pomozite! Šta srpska sela rade? Umiru? Odumiru? Izumiru?) pa ih osvežite novim stanovnicima!

Svetinje? Paaa.... rasklopite ih i prebacite u Srbiju ili odredite par bitnih i proglasite ih ambasadama!! Em su tako zaštićene em su srpska teritorija!!
ne znam šta bi trebalo čovek da uradi sa sobom da ovako nešto napiše...
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:49 20.09.2010

Re: Pozdrav iz Rusije..

drug_miloje
Zar stvarno mislite da Rusi, prosečni građani, baš toliko prate i da ih interesuje Kosovo.

ja ne, ali misli blogerka đina de lucca a.k.a. grandma evdoky, čak sugeriše i odlično poznavanje naše istorije od strane jednog prosečnog rusa.

a evo i ključnog dela komentara
Srbi sa Kosova? Pa raselite ih po Srbiji, pa Srbi se od Čarnojevića stalno nešto sele, stigli ste i kod nas u Rusiju, pa raselite ih po pustim srpskim selima unutar zemlje, ionako kukate da su vam sela odumrla (izumrla? pomrla? Ne znam pravu reč na srpskom, gosn Karagaća, pomozite! Šta srpska sela rade? Umiru? Odumiru? Izumiru?) pa ih osvežite novim stanovnicima!

Svetinje? Paaa.... rasklopite ih i prebacite u Srbiju ili odredite par bitnih i proglasite ih ambasadama!! Em su tako zaštićene em su srpska teritorija!!
ne znam šta bi trebalo čovek da uradi sa sobom da ovako nešto napiše...

Ja ovde vidim odsustvo saosećanja, pogotovo onoga bratskog pravoslavnog u šta se neki zaklinju,a i aroganciju prema nama malim.
E sada, mogla je Đina da to izostavi kako nam ne bi narušavala iluziju o velikoj ljubavi, a zapravo je samo goli interes.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:48 19.09.2010

Ulazak Srba u kosovske institucije

"Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da ulazak Srba u kosovske institucije nije nerealan.

Ipak, kaže Bogdanović, neophodno je da međunarodna zajednica ponudi okvir koji bi stvorio preduslove i takav ulazak omogućio.
Praksa između 2001. i 2004. godine to dokazuje, ali kako sada stoje stvari ulazak Srba u kosovske institucije nije moguć, neveo je Bogdanović u intervjuu za Danas u novopokrenutom serijalu "Crvene linije srpske politike na KiM".
"Otvoreni smo za razgovore o svim opcijama, koji vode do suštinskog i održivog kompromisa. Stav Beograda je poznat - dijalog je jedini način rešenja kosovskog problema, ali je takođe poznata granica - crvena linija ispod koje ne možemo i nećemo da idemo", rekao je on.
Upitan pod kojim uslovima bi Srbija mogla da prihvati ulazak Kosova u Savet Evrope i OEBS, Bogdanović je odgovorio da to zavisi od dogovora sa Prištinom koji bi obuhvatao i pitanje međunarodnog predstavljanja.
Ukoliko bi Priština podnela zahtev za prijem u Ujedinjene nacije, Beograd bi blokirao tu ili svaku sličnu inicijativu, kazao je on istakavši da je postizanje suštinskog kompromisa jedini način da se to promeni.
Prema njegovim rečima, centralna tema budućeg dijaloga Beograda i Prištine bi trebalo da bude status, ali i teme kao što su bezbednost i položaj srpske i nealbanskih zajednica, zaštita srpske kulturne baštine, decentralizacija, ekonomska i svojinska pitanja, vladavina prava, transport, infrastruktura i druga pitanja.
Bogdanović je ocenio da ukoliko bi Priština bila spremna da odustane od "mahanja" i dokazivanja određenih stavova, možda i ne bi bili potrebni posrednici u pregovorima.
"Sa druge strane, treba biti svestan realnosti - posredovanje u dijalogu Prištine i Beograda je neophodno. Centralna uloga namenjena je EU, ali značajnu ulogu, zbog svog iskustva i uticaja, imaće svakako i UN. Sasvim je logicno očekivati da uzmu učešće i određene stalne članice Saveta bezbednosti UN poput Rusije i SAD", naveo je Bogdanović."
On je ponovio da je, što se tiče regionalnih skupova i organizacija, "Kosovo/Unmik" jedina forma koju Srbija može da prihvati i da je jedina mogućnost da se to izmeni ukoliko dođe do suštinskog kompromisa sa Prištinom.
ljuboten ljuboten 10:55 20.09.2010

O zajedničkoj rezoluciji


А ево како је то изледало и како се сада одвија живот на терену Косова. Док за Метохију само читам како нека мала група се вратила, друга би желела али их Албанци плаше нападјући оне који су се вратили.
Моја два брата и сестра напустили су свој родни крај још седамдесетих година јер нису могли да се запосле. Један брат се запослио у Смадеревској жељезари, па је позвао и два сина наше сетре која живи у Липљану. Крајем осамдесeтих, понесени популистичким повицима за повратак, па још 1989 хапшењем албанских политичких лидера, но и свих руководећих директора у предузећима, несуђени житељи Смедерева - два сина моје сесте вратили су се у Липњан и ватрено укључили у „јогурт револуцију“ Слободана Милошевића. Остало је познато.
Једино да кажем да су вође ОВК направили план да отеруају што више Срба из општинског центра - Липљан, око кога гравитирају још двадесетак села са српским живљем. У томе су бил много ефисканији него српски лидери деведесетих који су позивали Србе на повратак. Док су Браћа Карић изградили стамбену зграду са тридесетак станова, но не и трафостаницу па тако зграда није била усељива све до 1998., албански лидери су успели да иселе већину Срба из Липљана и сазидали и зидају огромне стамнебе зграде у које се усељавју само Албанци. Срби у згради „Браћa Карић“ продали су своје станове, тако да један син моје сестре који је тамо имао стан сада живи у изнајмљејој соби са женом и детеом, док му се прва супруга са ћерком вратила у Смедерево 1999 године, и чека нешто да се деси за шта и сам не зна шта. Док сестра са остала три сина продају три куће, но не може да добије 150. хињада евра колико тражи.
У међувремену су тројица Срба у првом комшилику продали своје куће и побегли негде у Шумадију. Но, гле чуда, не и за мене, само за оне који верују политичарима, односно држави. Сада моја сестра, њен субруг, синови и снахе, као и унучад боље живе са комшијама Албанкама и Албанцима него што су живели са одбеглим Србима. Једино једном кошији сметало му je што моја сестра држи свиње до његовог дворишта, па сам је убедио да попушти, да не држи свиње или да премести тор на другу страну дворишта. Значи, живот принуђује људе да се прилагоде мого пре него што политичари се договоре око њихових Резолуција.
Управо сам прошле недеље преко пријатеља Албанца био да посетим министра за повратак Срба. Када сам у Липљану Срби говоре све најгоре о том Србину који је пристао да буде министар у албанској влади. Наравно нисам имао илузије да је тај Србин министар нека Човечина, јер док сам радио и живео на Косову нисам могао да сретнем таквог Србина, а они који нису могли да буду преварени од политичара већ одавно живе у градовима Србије, највише у Београду.
Но, хтео сам да видим косовског Србина у служби Тачијеве владе, који има исто презиме и из истог су села као и покојни председних општине у Липљану, који је славио Милошевићеву „победу Срба над Шиптарима“ опијајући се и у току радног времена. Министар је знао шта мислим за бившег председника ошптине па је негирао да је у роду са њим. Као прави политичар, морон питао ме је: „Значи хоћеш да се вратиш да живиш у Крајиште?!“, иако добро зна да су све српске куће у мом селу са земљом сравњене. Нисам ни реаговао на његово блесаво питање, већ сам изнео оно за шта сам и дошао, колико да га уверим да и то не може да уради. Питао сам га да ли може да ми обезебеди да на гробљу у Старом Грацку уредим гробове оцу и убијеном брату (један од оних масакрираних жетеоца јула 1999.), јер прошле године када сам хтео да дођем у Грацко сестра ми је јавила да не долазим јер је гробље минирано. Сви паметни људи могу да погоде како ми је одговорио, но за оне који не могу да замисле, ево шта ми рече: „Ааа, неее! Тамо нема никакав проблем, бла, бла...“ Потом сам казао да неко обрађује наше њиве у Крајишту, па ако хоћу да их продам шта треба да урадим? Министар ми одговара као прави политичар: „Прво треба да питате тога који обрађуе ваше њиве да ли хоће да их купи, па нађите купца и продај те их, без проблема“. А истина је да кадa током године сељани треба да оду да посете гробље у Крајишту, на дан сеоске цркве, њих прати обезебеђење Кфора, па још предходно провери да ли је гробље минирано! Слушам и гледам то лице које ме лаже док ме у очи гледа па би још хтео да му поверујем.
Све ово има везе са Резолуциоом јер је ово прва Резолуција које има везе са животом и нестајањем Срба на Космету.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana