IT| Reč i slika| Umetnost| Život

Pas u biblioteci

nsarski RSS / 21.09.2010. u 01:53

598px-Holbein-ambassadors.jpg

 

Prust kaže da naše svakodnevno iskustvo, gde sve iščezava u prošlost i nikad ne znamo šta će se sledeće dogoditi, ne može da nam pruži osećanje realnosti, a ipak mi to iskustvo zovemo realni život. U svakodnevnom iskustvu, svi smo mi u položaju psa u biblioteci, okruženi jasno vidljivim svetom punim značenja za koji ni ne znamo da postoji. (N. Frye)

Za površnog posmatrača, Holbajnova slika “Ambasadori “, naslikana 1534. godine, prikazuje dva čoveka tog vremena naslonjena na sto s dve police, prekriven tkaninom, na kome se još nalaze neki predmeti. Malo neobična je ta ‘mrlja’ izmedju njih - kao da je slika, nekim udesom, oštećena. Naravno, ovakav opis te slike je kao kad bi rekli da je drama Romeo i Julija priča o dvoje mladih koji su se zavoleli i nekom glupom greškom ubili. Pa, i jeste i nije.

Holbajnova slika je puna simbolike svog vremena i svaki detalj na njoj ima svoju svrhu: Zemaljska sfera je na donjoj polici, Nebeska na gornjoj, tu se nalaze još navigacioni instrumenti (tri komada), lauta s pokidanom žicom (simbol raskola) je na donjem, zemaljskom, svetu, šara na tkanini ima poseban značaj, odela koje ambasadori nose simbolizuju svetovni, odnosno duhovni, svet, itd. I ta ‘mrlja’nije mrlja već ljudska lobanja koja se pravilno vidi ako je posmatrana iz posebnog ugla, tzv. anamorfičke perspektive, kao što je prikazano dole. Ona ukazuje na prolaznost življenja, ili memento mori

Skull-Ambassadors.jpg 

Knjige i disertacije su napisane o ovoj čudesnoj slici, ali ja neću o tome sada pisati. Ova slika mi služi da ilustrujem simboliku i kriptografiju kao koncepte, i da  tako dodjem do steganografije o kojoj je ovaj blog.

Simbol je predstavljanje nečeg drugog pomoću asocijacije,  sličnosti ili konvencije. Zemaljska sfera na Holbajnovoj slici predstavlja domen interesovanja ambasadora, Nebeska domen interesovanja sveštenika (na slici su u pitanju sasvim konkretne osobe, ali to je za nas ovde nebitno). Pokidana struna na lauti simbolizuje delimični raskol izmedju svetovne i duhovne vlasti. Simbol kao način komunikacije nam pokazuje nešto drugo, nešto što izlazi iz ravni direktnog značenja.

Da je Holbajn kojim slučajem stavio Nebesku sferu na donju policu, a Zemaljsku na gornju, i naslikao lautu sa svim pokidanim žicama, onda bi to imalo sasvim drugo značenje od ovog koje sada ima. Da bi razumeli značenje nekog simbola, najčešće moramo da razumemo konvenciju unutar koje taj simbol postoji. Ako nam neko prikaže ili opiše mladog čoveka koji negde žuri i nosi crvenu ružu u ruci, onda obično pomišljamo da on hita u susret svojoj dragoj. U Kini bi, naravno, takav simbol bio lotosov cvet. Ukratko, simbol je otvorena poruka svakome osim, naravno, površnim posmatračima. Značenje simbola je, razume se, posebna priča.

U simbol mi učitavamo značenje, ili ga interpretiramo, kako se to obično kaže, jer poruka iskazana simbolom nije uvek sasvim jasna. Nekada je tompus u ustima samo tompus u ustima, kaže Frojd, koji je od interpretacije simbola napravio slavnu karijeru.

U prirodi, simboli mogu često da se vide u paunisanju, širenju, farbanju u lažne boje, vožnji crvenih Poršea, itd., koji uglavnom služe da pošalju poruku o moći, otrovnoj sposobnosti, privlačnosti za suprotan pol, i sličnim banalnim okolnostima kojima je priroda opsednuta.

Ona mrlja, ili lobanja, na Holbajnovoj slici jeste simbol prolaznosti i smrtnosti, i to je poruka koju je slikar hteo da nam pošalje, ali ta poruka je šifrovana. Da bi je dešifrovali mi moramo na poseban način da gledamo sliku – iz odredjenog ugla u ovom slučaju.

 Šifre su skrivene poruke, ili značenja, za koje je potrebno da uložimo poseban napor da ih dešifrujemo. Ako bi dobili poruku: Plava riba, kljukana dinastija, svastikin but, onda to u običnom govoru nema smisla - kao što je ona lobanja, gledana na normalan način, samo mrlja – ali  ako se pravilno rastumači onda dobijemo sumnjivo lice i narodnu pobunu.

Najvažniji aspekt šifre je da je ona skrivena poruka koju treba pročitati. Kad vidimo šifru, mi odmah znamo da u njoj postoji neka skrivena poruka, ali moramo da znamo ključ za čitanje kako bi tu poruku razumeli. Na primer, u drugom pismu Lajbnicu, 1677. godine, Njutn je napisao: 6accdae13eff7i3l9n4o4qrr4s8t12ux, što je trebalo da znači  Data aequatione quotcunque fluentes  quantitates involvente, fluxiones invenire; et vice versa, ili da Isak ne bi baš otvoreno želeo da deli svoja otkrića sa potencijalnim suparnikom u domenu diferencijalnog računa (fluksionalnog metoda), bar za sada.

Šifre, kodovi i slični tajni načini prenošenja poruka su se koristili od davnina, a posebnu ulogu su imali tokom ratova kada su se upotrebljavale za tajno prenošenje poruka; razbijanje Hitlerovih šifri, na primer, je imalo presudan značaj u Drugom svetskom ratu. Danas se one koriste u internet komunikaciji, u komunikaciji medju bankama, u vojne svrhe, itd. Primera ima na pretek. Nauka koja se bavi proučavanjem šifri se zove kriptologija, a način pisanja šifri kriptografija.

Postoji, medjutim, još jedan metod za prenošenje poruka koji je takav da mi i ne znamo da poruka uopšte postoji. Taj način skrivenog pisanja, ili steganografija, je tema ovog podužeg bloga. Steganografija je, takodje, i jedna od novih komjuterskih disciplina koja se koristi u digitalnoj forenzici, izmedju ostalog, i koja se eksplozivno razvija tokom poslednjih desetak godina.

 Herodot opisuje da je neki vojskovodja svom robu obrijao glavu, na lobanji mu istetovirao poruku, pa kad je robu kosa porasla, poslao ga do primaoca poruke. Usput niko nije ni sumnjao da rob ima bilo kakvu poruku da prenese. Primaoc je roba ponovo obrijao i pročitao poruku. Razne druge verzije steganograma su pisanja nevidljivim mastilom, sokom od limuna, i slično.

Elementarna ilustracija steganograma su one sličice skrivalice koje su nam pokazivali u mladosti – sećate se onoga: naći na slici skrivenog medu, cvet i gitaru. Da nam to nije rečeno, nikada ne bi znali da su te stvari na slici. U prirodi, steganograma ima skoro svugde: razne mimikrije kada leptir izgleda kao list, ili šare na životinji koje se utapaju u okolinu, služe samo jednoj svrsi – da poruče “ovde mene nema”.

Kada je steganogram u pitanju, dakle, i za razliku od kriptograma, mi uopšte ne znamo da nekakva poruka postoji. Patron saint pronalaženja skrivenih poruka i skrivenih značenja u naizgled običnim stvarima je, naravno, Šerlok Holms. Njemu je, zapravo, bilo svejedno da li se Zemlja okreće oko Sunca ili obrnuto, ali je zato bio majstor da prepozna 400 vrsta pepela od cigare. Nedogorela cigara, otvoren ruzicast kisobran u sobi, jedna jabuka na stolu, tvoja haljina na podu, blagi poklon trenutka, sve su to naizgled obične stvari u kojima važna poruka može da se skriva (izvinjavam se Preveru). 

Mi možemo uvek da pomišljamo da neki zvuk, slika ili tekst sadrže neku skrivenu poruku, što sa šifrom nije slučaj. Sa steganogramom mi razbijamo glavu da pronadjemo gde je poruka, dok sa šifrom (kriptogramom) pokušavamo da otkrijemo šta je poruka.

 

Tipičan primer kompjuterskog steganograma je ubacivanje slike u neku drugu sliku. Vikipedija daje za ovo odličan primer. Ako bi se ova slika drveta

StenographyOriginal.png

degradirala tako da se u svakom pikselu slike, u njenom kompjuterskom zapisu, odbace poslednja dva bita boje, dobila bi se nerazaznatljiva, mračna, slika. Ako bi pojačali osvetljenje te mračne slike 85 puta, pred nama bi se pojavila ova slika

StenographyRecovered.png

Na taj način je poruka (slika mačke) skriveno utopljena u nosioca (sliku drveta). Razume se, postoji mnogo drugih načina da se jedna poruka skriveno utopi u drugu, kao što se polarni zec vizuelno utopi u snežnu pozadinu na kojoj se nalazi.

Medjutim, u takvog zeca može da se utopi nešto sasvim drugo. Evo slike zeca:

arctic_hare.bmp 

u koju je, steganografskim metodom, utopljen ovaj objekat:

F15.bmp

Tačan način na koji je ovo uradjeno, kao i kompjuterski program (u Matlabu) da se to postigne je dat na sajtu  http://petitcolas.net/fabien/steganography/image_downgrading/index.html

Ova vrsta skrivanja poruka je u poslednje vreme, pod nazivom cyber terrorism, privukla veliku paznju vojnih krugova, ali i to je druga tema.

U prirodi ima mnogo više steganograma nego simbola ili šifri. Mi ljudi smo evolutivno prilagodjeni da u snegu prepoznamo obrise belog zeca ili u travi zelenu mambu. Ta sposobnost prepoznavanja je ekstremno korisna jer nam omogućava da preživimo u prirodi koja se skriva. Uz to, postali smo majstori da prepoznamo obrasce i zakonitosti u kretanju zvezda, Sunca i planeta, promeni godišnjih doba, migraciji ptica,  i ustanovimo vezu izmedju Mesečevih mena i plime i oseke. Koristeći to majstorstvo, otkrili smo mnoge prirodne zakone, genetsku šifru (koju još uvek ne umemo sasvim da pročitamo), poljoprivredu, muziku, medicinu i internet.

Medjutim, ta sposobnost nas ponekad tera da nalazimo poruke i značenja u stvarima i dogadjajima gde takve poruke ne postoje.  Pokušavamo da pronadjemo zakonitosti, i steknemo bogatstvo, u kretanju ruleta, sudbinu u položaju zvezda, i sreću ili nesreću u rasporedu karata. U društvenim i istorijskim procesima nalazimo zavere ili prokletstva starih proroka iz okoline Užica, ili pisama iz drevnih knjiga i rukopisa. Nostradamus je i danas popularan, iako je on pisao u simbolima koji, videli smo, mogu da se na mnogo načina interpretiraju. Nama je i to dovoljno da mu verujemo.

Mi se, rekao bih, užasavamo slučajnosti ili ravnodušnosti prirode prema nama.  Želeli bi precizno da znamo i prošlost i budućnost, da ih pročitamo iz steganograma koji nas okružuje i koji mi zovemo Realnost. Užasavamo se da živimo u ovom svetu kao pas u biblioteci.Komentari (202)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

draft.dodger draft.dodger 02:25 21.09.2010

...

nsarski nsarski 02:35 21.09.2010

Re: ...

Sjajno! Ja pokusavam da nadjem scenu iz fulma "Krici i saputanja" kada jedna sestra upucuje molbu onoj na samrti sta da kaze Bogu, ako ga sretne.
docsumann docsumann 04:46 21.09.2010

Zanimljiv blog, kao i uvijek

bauer. bauer. 04:46 21.09.2010

...

Za površnog posmatrača, Holbajnova slika “Ambasadori “, naslikana 1534. godine


Taman tu negde se završava period u kome je Mikelanđelo iz kamena oslobodio Mojsija i Davida, a Leonardo izmislio helikopter, i još ponešto. Sad! Ne može se reći da su potonja dvojca bili ljubimci režima, niti da su oni, baš, ljubili režime svog vremena, ali, ovi iz tvog primera, Nšarski, mi izgledaju kao preteča margionalizma.
nsarski nsarski 07:51 21.09.2010

Re: ...

ovi iz tvog primera, Nšarski, mi izgledaju kao preteča margionalizma.

Heh, jos kad bih znao sta je to margionalizam. Ja sam ovom slikom jos od mladosti bio fasciniran, pa sam je postavio. Ocevidno mogao sam da postavim i neku drugu, ali ova mi je nekako prirasla srcu.
docsumann docsumann 05:00 21.09.2010

moderni simbolisti - Raffaelo Ossola

GajaR GajaR 06:44 21.09.2010

strela vremena

Mi se, rekao bih, užasavamo slučajnosti ili ravnodušnosti prirode prema nama. Želeli bi precizno da znamo i prošlost i budućnost, da ih pročitamo iz steganograma koji nas okružuje i koji mi zovemo Realnost. Užasavamo se da živimo u ovom svetu kao pas u biblioteci.


Prošlost je ono što je četvrta dimenzija "strela vremena" odradila, a budućnost je, suprotno od toga: strela vremena će krivudati na nedokučiv način...kada bi smo pročitali sve knjige i znali sve, ama baš sve i to kakvo nas vreme sutra prilikom šetnje čeka, i koje ćemo knjige napisati...i kada ćemo umreti, život bi izgubio baš svaku smislenost baš svaku draž... n'est pas?

Ovaj tvoj blog ću morati još dugo i više puta da čatim. Hvala ti!
nsarski nsarski 08:41 21.09.2010

Re: strela vremena


Prošlost je ono što je četvrta dimenzija "strela vremena" odradila, a budućnost je, suprotno od toga: strela vremena će krivudati na nedokučiv način...

Da, samo nam i za tu proslost - maglovitu proslost, da naglasim - treba interpretacija ili nekakva verzija istorije. Eto, na poslednjim blogovima se skoro pobise oko mutnih slika cetnika, partizana, ustasa, Nemaca, itd. I ko je tu sta radio ili nije. Sta je u svemu tome istorijska Istina.
Mark Tven je jednom napisao: duznost novinara je da izvestava o dogadjajima a ne o istini.
S druge strane, TS Eliot je, u "Family Reuninon" napisao "vi samo znate desavanja a ne sta se zaista dogodilo".
Pa, sad se snadji.
brankobg brankobg 06:59 21.09.2010

korelacije-prirodne(slike u slici)

Autenticnost korelacije kao karakteristike slucajnih procesa lepo ilustruje primer stereograma slucajnih tacaka B.Julesz.
[url=http://en.wikipedia.org/wiki/Random_dot_stereogram][/url]
Ima li boljeg dokaza da 'moramo znati' sta i kako da posmatramo u prirodi da bismo otkrili i shvatili tamo postojeci red i zakonomernost ?
nsarski nsarski 07:59 21.09.2010

Re: korelacije-prirodne(slike u slici)

Ima li boljeg dokaza da 'moramo znati' sta i kako da posmatramo u prirodi da bismo otkrili i shvatili tamo postojeci red i zakonomernost ?

Da, stereogrami su dobar primer. Ima ljudi koji, iz nekog optickog razloga nisu u stanju da vide trecu dimenziju u stereogramu. Dobar dinamicki primer je i slika iz filma Predator sa Svarcenegerom.
kukusigameni kukusigameni 07:24 21.09.2010

PP

Pozdrav i Preporuka! Zaista odlican tekst.
nsarski nsarski 07:53 21.09.2010

Re: PP

kukusigameni
Pozdrav i Preporuka! Zaista odlican tekst.

Hvala. Pozdrav back.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 08:05 21.09.2010

CEIIINOSSSTTUV

Kao i obično, didaktičan blog sa mnogo,
mnogo dragocjenog humora
jasnaz jasnaz 08:12 21.09.2010

_ _ _
edit: dobra posveta u prelomu naslovne!
editedita: i Sve, naravno.myredneckself myredneckself 08:23 21.09.2010

Primena

O nedavno pohapšenim ruskim špijunima...
"But the network of so-called illegals — spies operating under false names outside of diplomatic cover — also used cyber-age technology, according to the charges. They embedded coded texts in ordinary-looking images posted on the Internet, and they communicated by having two agents with laptops containing special software pass casually as messages flashed between them."

Nsarski, kad dođem na tvoju stranu bloga, uvek naučim nešto novo. Sada si mi dao hint, idem da sredim neki download, savladam tools, da konačno u neku nevinu sličicu sakrijem password-e, jer ih stalno zaboravljam.
nsarski nsarski 09:16 21.09.2010

Re: Primena

O nedavno pohapšenim ruskim špijunima...

Da oni su, navodno, koristili steganografsku komunikaciju.
alselone alselone 08:26 21.09.2010

Super tema

Probao sam malo da se poigram u Matlabu sa slikom zeke i odusevljen sam.

Ubacio sam tekst:


u sliku zeke:


dobio kombinovanu sliku:


i posle ekstrakcije dobio nazad tekst:


Sto je vec dovoljno citljivo a sa malo igranja sa osvetljenjem i kontrastom mozemo dobiti neprimetne razlike u odnosu na original. U svakom slucaju za tekst je vise nego dovoljno.
jinks jinks 08:32 21.09.2010

Re: Super tema

Izgleda da je to jedan od problema steganografije (ili kako se već kaže) ili čitanja simbola ... što se nakon svakog novog čitanja malo zasivi i što se malo iskržu slova.

Zamislite koliko je savršena steganografija simbola koje ljudi generacijama prenose jedni na druge, kada su neki od simbola (uprkos efektu pokvarenih telefona) uspeli da zadrže svoja prvobitna značenja.
nsarski nsarski 08:34 21.09.2010

Re: Super tema

Izgleda da je to jedan od problema stenografije (ili kako se već kaže)

Steganografije. Od Grckog. Steganos=skrivenost.
myredneckself myredneckself 08:37 21.09.2010

Hide and seek

Ubacio sam tekst:

Alselone kad pre? Kako ću ja to, jel teško?
A sad se otvori, i daj šifru za "Magloviti vrbaci..."
alselone alselone 08:48 21.09.2010

Re: Super tema

jinks
Izgleda da je to jedan od problema stenografije (ili kako se već kaže) ili čitanja simbola ... što se nakon svakog novog čitanja malo zasivi i što se malo iskržu slova.

Hm... pa neces "iskrzanu" sliku nazad vratiti u prekrivac-sliku, nego ponovo original. Siguran sam da sa malo boljim izborom algoritma (ja sam menjao samo jedan bit) moze da se dobije jos bolji rezultat.


myredneckself
Ubacio sam tekst:

Alselone kad pre? Kako ću ja to, jel teško?
A sad se otvori, i daj šifru za "Magloviti vrbaci..."


Nije tesko a i Matlab je vec staj'o otvoren pa reko...
A sifra glasi:
Probudimo se nocu i smešimo, drago,
na mesec sa zapetim lukom.
I milujemo daleka brda,
i ledene gore, blago, rukom.


jinks jinks 08:59 21.09.2010

Re: Super tema

Hm... pa neces "iskrzanu" sliku nazad vratiti u prekrivac-sliku, nego ponovo original. Siguran sam da sa malo boljim izborom algoritma (ja sam menjao samo jedan bit) moze da se dobije jos bolji rezultat.

Mislio sam na to da onaj ko iz steganograma rekonstruiše polaznu poruku nema original ... jedino što ima je rezultat čitanja steganograma.

Mada onome ko razume jezik na kome je pisana poruka i iskrzana i zasivljena slika sasvim je dovoljna ... drugima je to siva i manje jasna kopija originalne poruke.

Možda je i to jedan od ključeva steganografije, poznavanje jezika na kome je pisana ... jezika simbola, na primer.
bocvena bocvena 09:03 21.09.2010

Re: Super tema

Kad smo već kod simbolizma:)

Šarl Bodler – “Veze”

Priroda je hram gde mutne reči sleću
Sa stubova živih ponekad, a dole
Ko kroz šumu ide čovek kroz simbole
Što ga putem prisnim pogledima sreću.

Ko odjeci dugi što daljem se svode
U jedinstvo mračno i duboko što je
Ogromno ko noć i kao svetlost, boje
mirisi i zvuci razgovore vode.

Neki su mirisi ko put dečija sveži,
Zeleni ko polja, blagi ko oboe,
- Drugi iskvareni, pobednički, teži,

Što u beskraj šire prostiranje svoje,
Kao ambra, mošus, tamjan, raskoš njuha
Koji peva zanos čula nam i duha.

Sinestezija je jedna divna stilska figura!

A sad skrivena poruka...onako peške, ne umem da je umetnem kompjuterski u sliku:)


nsarski nsarski 09:14 21.09.2010

Re: Super tema

alselone
jinks
Izgleda da je to jedan od problema stenografije (ili kako se već kaže) ili čitanja simbola ... što se nakon svakog novog čitanja malo zasivi i što se malo iskržu slova.

Hm... pa neces "iskrzanu" sliku nazad vratiti u prekrivac-sliku, nego ponovo original. Siguran sam da sa malo boljim izborom algoritma (ja sam menjao samo jedan bit) moze da se dobije jos bolji rezultat.


myredneckself
Ubacio sam tekst:

Alselone kad pre? Kako ću ja to, jel teško?
A sad se otvori, i daj šifru za "Magloviti vrbaci..."


Nije tesko a i Matlab je vec staj'o otvoren pa reko...
A sifra glasi:
Probudimo se nocu i smešimo, drago,
na mesec sa zapetim lukom.
I milujemo daleka brda,
i ledene gore, blago, rukom.Brrrzo ućiš! Čujem da neki tamo Miladin u Pakistanu traži da zaposli stručnjake za steganografiju. Dobro plaća, kažu :)))))))))))
Zivot u konfornoj pecini obezbedjen.
vishnja92 vishnja92 09:25 21.09.2010

Re: Super tema


Brrrzo ućiš!edit -

:)

alselone alselone 09:42 21.09.2010

Re: Super tema

nsarski

Brrrzo ućiš! Čujem da neki tamo Miladin u Pakistanu traži da zaposli stručnjake za steganografiju. Dobro plaća, kažu :)))))))))))
Zivot u konfornoj pecini obezbedjen.


Prilog uz CV za rad kod Miladina.


vishnja92


nsarski nsarski 09:46 21.09.2010

Re: Super tema


Prilog uz CV za rad kod Miladina.


vishnja92
Maestralno!
vishnja92 vishnja92 09:48 21.09.2010

Re: Super tema
alselone alselone 10:06 21.09.2010

Re: Super tema

Nego, sad nesto razmisljam, dobra ideja bi bila iterativno ubaciti vise slika. Ono - tekst u sliku, pa tu sliku u sliku, i onda sve u sledecu, pa to sve razlicitim algoritmima. Ajde onda ga desteganografuj majcin sine.

blogovatelj blogovatelj 12:45 21.09.2010

Re: Super tema

Priroda je hram gde mutne reči sleću
Sa stubova živih ponekad, a dole
Ko kroz šumu ide čovek kroz simbole
Što ga putem prisnim pogledima sreću.


Odlomak iz pesme "Kleon i njegov ucenik"

.
.
.
Sve je samo simbol što ti vidi oko,
Sve, što dušu tvoju i vedri i mrači.
Simbol je i zemlja, i nebo visoko,
A suština ono, što on sobom znači.
.
.
.

Vojislav Ilic
myredneckself myredneckself 15:42 21.09.2010

Re: Super tema

alselone
Ono - tekst u sliku, pa tu sliku u sliku, i onda sve u sledecu, pa to sve razlicitim algoritmima. Ajde onda ga desteganografuj majcin sine.

Ja ću, za početak, tekst u sliku
Idi na mozaiq.org i pročitaj moju poruku ako hoćeševo mog uradka, evo ti moj password za tamo - serLocknotKathyHolmes
margos margos 15:51 21.09.2010

Re: Super tema

umetnost je pola nauka,pola steganografija
myredneckself myredneckself 16:14 21.09.2010

Re: Super tema

umetnost je pola nauka,pola steganografija

margos, jes ti gledala moj uradak?
poruku si mi skroz izpermutovala,( ako ovo nije koincidencija slučajnosti)
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:21 21.09.2010

Re: Super tema

mrns ne srdi se evo tebi jedna porukicamick32
myredneckself myredneckself 17:33 21.09.2010

Re: Super tema

njanja_de.manccini
mrns ne srdi se evo tebi jedna porukicamick32

njanjo, kako da se ne srdim?!
koji fajl da dekriptujem s ovim, pretpostavljam, passom?
Pozdrav mrns, the mata hari wannabe
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:46 21.09.2010

Re: Super tema

koji fajl da dekriptujem s ovim, pretpostavljam, passom?

the message self-destructed itself.
it is too late now
margos margos 01:18 22.09.2010

Re: Super tema

margos, jes ti gledala moj uradak?
poruku si mi skroz izpermutovala,( ako ovo nije koincidencija slučajnosti)

Psstttt... samo sam je šifrovala...

Neprijatelj nikad ne
myredneckself myredneckself 08:37 22.09.2010

Re: Super tema

Psstttt... samo sam je šifrovala...

Neprijatelj nikad ne

onda ništa
jinks jinks 08:26 21.09.2010

Da li

Da bi razumeli značenje nekog simbola, najčešće moramo da razumemo konvenciju unutar koje taj simbol postoji.

ovo znači da simbol postaje ono što jeste onda kada mu dovoljno dugo vremena dovoljan broj ljudi pripisuje određeno preneseno značenje.

Ili je poreklo simbola drugačije, potpuno suprotno od ovoga ... inherentno ljudima, slično kao što im je inherentan određeni DNK kod. Da li se zna da li i druge vrste komuniciraju preko simbola ... ili one komuniciraju samo preko simbola (a možda i ljudi u suštini komuniciraju samo preko simbola, a da toga nisu ni svesni. Na primer, da li je umetnost, ustvari igra simbola ... simbola zvuka - o kome je govorio Pitagora, simbola boje, simbola oblika, simbola proporcije, simbola reči, rečenice, pasusa, knjige ...).

I da li je, na primer, čitav materijalni svet, ustvari jedan steganogram. Da li u svemu materijalnom postoji trag nečega nečijeg nematerijalnog (nečije misli, ideje, osećanja ... ukoliko se čita na pravi, pa čak možda i na neki drugi način (slično slici o kojoj govorite, u kojoj se nebeski nematerijalni svet sa gornje police ogleda u materijalnom svetu sa donje police).

Kao ilustracija za ovo mogla bi da posluži jedna priča o tome da ako bi ušli u nečiju sobu, vi bi ste pravilnim čitanjem svih mogućih detalja mogli da rekonstruišete puno toga iz tog nečijeg života (kako iz bliže, tako i iz dalje prošlosti, a i generalno).

Tako da je materijalni svet stvarno jedan veliki steganogram, ukoliko se pravilno čitaju svi njegovi detalji, uključivši i veće delove celine, kao i samu celinu.nsarski nsarski 08:31 21.09.2010

Re: Da li

Tako da je materijalni svet stvarno jedan veliki stenogram, ukoliko se pravilno čitaju svi njegovi detalji, uključivši i veće delove celine, kao i samu celinu.

Pa, mi smo skloni da mislimo da je to tako. Steganograma ima svuda oko nas, ali ne bas doslovno svuda. Postoje i slucajnosti, i koincidencije, itd. Koincidencije su, zapravo, piece of design kome ne mozemo da nadjemo svrhu. Onda, razume se, kazemo da je "sudbina tako htela" ili nalazimo neko drugo nejasno objasnjenje. Ali, bez objasnjenja ne mozemo.
jinks jinks 08:53 21.09.2010

Re: Da li

Koincidencije su, zapravo, piece of design kome ne mozemo da nadjemo svrhu.

Zamislite koliko je, pre nego što je nastao život, ta nebeska steganografija na prvi pogled bila jednostavnija.

I koliko je samo jedna planeta, sa svim svojim bezbrojnim detaljima koje je sa sobom doneo život, doprinela nebeskoj steganografiji.

A možda je zbog toga i nastao život ... zato što je nebeskoj steganografiji bio potreban da bi se opisala u svim svojim detaljima (jer možda zvezde, planete, galaksije, međuzvezdane prašine i sve ostalo poznato i nepoznato, nisu bile dovoljne da opišu svu dubinu i širinu te steganografije).

A možda je i život ustvari nastao kao neki savršeniji oblik materije koji može da opiše steganografiju univerzuma (gde univerzum može da se ogleda u svim njegovim najfinijim detaljima ... ne znam, možda se naprimer oluja na Suncu ogleda u pomeraju lista na susednom drvetu, ili se eksplozija neke udaljene zvezde ogleda u deliću talasa na sredini Tihog okeana ili u misli nekog slučajnog prolaznika).

A možda se zbog toga život stalno unapređuje i usavršava, da bi omogućio da se kroz njega čitaju nova poglavlja te steganografije.
nsarski nsarski 09:00 21.09.2010

Re: Da li

zato što je nebeskoj steganografiji bio potreban da bi se opisala u svim svojim detaljima

"Ajnstajn je kosmosov nacin da razmislja o sebi". (Parafraza onoga: kokoska je jajetov nacin da sebe reprodukuje).
vishnja92 vishnja92 04:56 22.09.2010

Re: Da li

"Ajnstajn je kosmosov nacin da razmislja o sebi"

samdaznas da sam ti ovo drpila za fb status (sa tobom u zagradi).
a zvuci prilicno... vedski :)
nsarski nsarski 17:52 22.09.2010

Re: Da li

samdaznas da sam ti ovo drpila za fb status (sa tobom u zagradi).

I am flattered!
jasnaz jasnaz 09:09 21.09.2010

__ _ __

steganografisano! -- zbog a(utorskih) p(rava)
nsarski nsarski 09:11 21.09.2010

Re: __ _ __

jasnaz

Da li je ovo Vorhol-JasnaZ kreacija?
jasnaz jasnaz 09:20 21.09.2010

: __ ? __

nsarski
jasnaz

Da li je ovo Vorhol-JasnaZ kreacija?


Vorhola pozajmili drugi (vidi potpis), a ja iskoristila –
ko je šta na slici:
a) simbol
b) steganogram ?
mikele9 mikele9 09:19 21.09.2010

Slucaj ne postoji

Medjutim, ta sposobnost nas ponekad tera da nalazimo poruke i značenja u stvarima i dogadjajima gde takve poruke ne postoje.

Od radoznalosti do Paranoje
Dopada mi se izbor slike
Pozdrav,
Mikele
nsarski nsarski 09:30 21.09.2010

Re: Slucaj ne postoji

Dopada mi se izbor slike

Moram da priznam da sam na tebe mislio tom prilikom!
A to sto sam ja paranooican ne znaci da mi neko ne radi o glavi:))))))))
mikele9 mikele9 09:47 21.09.2010

Re: Slucaj ne postoji

Moram da priznam da sam na tebe mislio tom prilikom!
A to sto sam ja paranooican ne znaci da mi neko ne radi o glavi:))))))))

Osecam se pocastvovanim
A za ovo drugo
arianna arianna 09:49 21.09.2010

Re: Slucaj ne postoji

Užasavamo se da živimo u ovom svetu kao pas u biblioteci.


Odličan tekst. Pozdrav


nsarski nsarski 11:35 21.09.2010

Re: Slucaj ne postoji

arianna
Užasavamo se da živimo u ovom svetu kao pas u biblioteci.


Odličan tekst. PozdravZamisli, a ovog psa najvise privlaci ona noga od stola!
mirelarado mirelarado 15:25 21.09.2010

Re: Slucaj ne postoji

nsarski
Zamisli, a ovog psa najvise privlaci ona noga od stola!


Чини се да, одиста, сву његову пажњу плени та нога, јер овај пас гаји сећање на диван доживљај оштрења очњака, текст само њему разумљив, НШарски.*

*У овој реченици скривена је моја једноставна порука Професору. Лако се дешифрује: пођите од речи коју у говору не бисте употребили а значи: стварно, истински... :))
myredneckself myredneckself 01:48 24.09.2010

Re: Slucaj ne postoji

*У овој реченици скривена је моја једноставна порука Професору. Лако се дешифрује: пођите од речи коју у говору не бисте употребили а значи: стварно, истински... :))

Кад бих ја била професор и добила овако дивну шифровану поруку, ја бих ти се одмах захвалила Мирела.
Како да кажем професору? Ма како да нема времена ових дана!? Ко је у стању да ћути? Треба да пише...*

*Мирела, ти имаш моју препоруку и ја теби шаљем шифровану поруку, уместо професора, али не желим да се њен садржај оствари
Мало сам се уживела, јер ти знаш да сам ја тхе мата хари, вонаби
mirelarado mirelarado 01:53 24.09.2010

Re: Slucaj ne postoji

*Мирела, ти имаш моју препоруку и ја теби шаљем шифровану поруку, уместо професора, али не желим да се њен садржај оствари


Шифрована (пре)порука примљена, госпођице Хари. ;-)
myredneckself myredneckself 02:00 24.09.2010

Re: Slucaj ne postoji

Шифрована (пре)порука примљена, госпођице Хари. ;-)

То волим Мирела, експедитивност. То је веома важно за мој посао.
Шта мислиш хоће ли професор хтети да се игра са нама?
nsarski nsarski 03:00 24.09.2010

Re: Slucaj ne postoji

mirelado: Чини се да, одиста, сву његову пажњу плени та нога, јер овај пас гаји сећање на диван доживљај оштрења очњака, текст само њему разумљив, НШарски.*

Hvala na komplimentu, mirela!

mrns: Шта мислиш хоће ли професор хтети да се игра са нама?


Hoce, naravno, nego je bio zauzet mnogo prizemnijim stvarima ovih par dana. (Recimo, obradom zemlje, branjem oraha i dunja, itd.)

mirelarado mirelarado 03:24 24.09.2010

Re: Slucaj ne postoji

nsarski
mrns: Шта мислиш хоће ли професор хтети да се игра са нама?


Hoce, naravno, nego je bio zauzet mnogo prizemnijim stvarima ovih par dana. (Recimo, obradom zemlje, branjem oraha i dunja, itd.)


Е, па то су племените ранојесење активности. :)
А таман сам хтела да МРНС шифровано одговорим: заКон..., тј. Ко зна...
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:26 24.09.2010

Re: Slucaj ne postoji

Ја бих то рекао овако.
Чини се да, одиста, сву његову пажњу плени та нога, јер овај пас помишља на диван доживљај оштрења очњака, текст само њему разумљив, НШарски.

У ствари, хтео сам да ово кажем чим сам прочитао блог, али сам пропустио.
mirelarado mirelarado 07:36 24.09.2010

Re: Slucaj ne postoji

marco_de.manccini
Ја бих то рекао овако.
Чини се да, одиста, сву његову пажњу плени та нога, јер овај пас помишља на диван доживљај оштрења очњака, текст само њему разумљив, НШарски.

У ствари, хтео сам да ово кажем чим сам прочитао блог, али сам пропустио.


Заокупио те онај имагинарни позив на кафу и одвукао ти пажњу.
myredneckself myredneckself 11:24 24.09.2010

Re: Slucaj ne postoji

У ствари, хтео сам да ово кажем чим сам прочитао блог, али сам пропустио.

Заокупио те онај имагинарни позив на кафу и одвукао ти пажњу.

Кафу, хех...можда да си кренуо са плочама, марко!?
myredneckself myredneckself 11:37 24.09.2010

Re: Slucaj ne postoji

Е, па то су племените ранојесење активности. :)
А таман сам хтела да МРНС шифровано одговорим: заКон..., тј. Ко зна...

Да, лепе активности
Идем у потрагу за кључем гледе итализираног, надам се да нећу морати да тражим помоћ земунског огранка, тхе Х-21
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:53 24.09.2010

кафа препознатљивог имена

ех, мирела, професорима се опрашта кад се понављају. слично, а сасвим различито, писцима и осталим уметницима се прашта кад се мењају.
mirelarado mirelarado 17:26 24.09.2010

Re: кафа препознатљивог имена

marco_de.manccini
ех, мирела, професорима се опрашта кад се понављају. слично, а сасвим различито, писцима и осталим уметницима се прашта кад се мењају.


Леп парадокс, уз малу (?) ограду. Писцима и осталим уметницима се прашта кад се мењају, само уколико том променом не изневере себе и властиту уметност.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:42 24.09.2010

Re: кафа препознатљивог имена

али зар није и то парадокс, праштати само промене које ништа не изневере?
mirelarado mirelarado 18:13 24.09.2010

Re: кафа препознатљивог имена

marco_de.manccini
али зар није и то парадокс, праштати само промене које ништа не изневере?


Oвако како си ти протумачио јесте парадокс. Али, пре бих то назвала строгошћу када је реч о уметничкој суштини, поштењу и искрености, о основним принципима. Ако уметници њих изневере, то се не прашта (другим речима, престаје да буде уметност). Све друго могу и треба да мењају.


docsumann docsumann 19:06 24.09.2010

Re: кафа препознатљивог имена

Али, пре бих то назвала строгошћу када је реч о уметничкој суштини, поштењу и искрености, о основним принципима. Ако уметници њих изневере, то се не прашта (другим речима, престаје да буде уметност). Све друго могу и треба да мењају.


Jednom prilikom sam slušao kazivanje pokojnog profesora Ranka Radovića o tome kako je Vlado Veličković pokušao da "ubaci" konje u svoje velike , dramatične kompozicije.
Upravo tih dana, dok je radio na svom novom ciklusu, svratio je u njegov atelje jedan od čuvenijih pariskih galerista, kod kojeg je i sam Veličković često izlagao.
Nakon što je osmotrio nove slike, dotični je kratko prokomentarisao:
" A, ne, ne. Vlada Veličković ... to nisu konji ... to su obezglavljeni ljudi, psi koji jure, pacovi."

Naravoučenije - kada ste vidjeli neku Veličkovićevu sliku sa konjima?
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:11 24.09.2010

Re: кафа препознатљивог имена

праштање управо захтева дозу неразумевања или бар неспоразума. не прашта се откако се добије недвосмислена потврда искрености и исправности, већ управо док је још нема.
mirelarado mirelarado 19:37 24.09.2010

Re: кафа препознатљивог имена

marco_de.manccini
праштање управо захтева дозу неразумевања или бар неспоразума. не прашта се откако се добије недвосмислена потврда искрености и исправности, већ управо док је још нема.


Да, неспоразуми су чести и праштање је хришћанска категорија... Али, кад уметник изневери оне основне принципе, за мене је то недвосмислена потврда неискрености и неисправности.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:00 24.09.2010

Re: кафа препознатљивог имена

будући да немам дара да унесем праву дозу праска у своје речи, праска од којег пуцају неспоразуми, а велике и, нарочито, мале ствари се своде на своју праву меру, и будући да немам плашт уметничког имунитета који такав дар доноси у случају да претерам или погрешим, престаћу ту негде и с оним што једино и знам - мојим професорским понављањем.

на крају крајева, ово је ипак тема за уз кафу. док се виде очи.
mirelarado mirelarado 20:19 24.09.2010

Re: кафа препознатљивог имена

marco_de.manccini
будући да немам дара да унесем праву дозу праска у своје речи, праска од којег пуцају неспоразуми, а велике и, нарочито, мале ствари се своде на своју праву меру, и будући да немам плашт уметничког имунитета који такав дар доноси у случају да претерам или погрешим, престаћу ту негде и с оним што једино и знам - мојим професорским понављањем.

на крају крајева, ово је ипак тема за уз кафу. док се виде очи.


Потпуно сам, професорски, сагласна с тобом. (клик на смајлија)
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:30 21.09.2010

Bolje...

...pas u biblioteci nego prase u Teheranu.

Hvala, majstore, za još jedan zanimljiv tekst.

Vazduh treperi kao da nebo gori
nsarski nsarski 03:04 24.09.2010

Re: Bolje...

Milutin Milošević
...pas u biblioteci nego prase u Teheranu.

Hvala, majstore, za još jedan zanimljiv tekst.

Vazduh treperi kao da nebo gori

You are welcome, majstore.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:35 21.09.2010

Enigma

Priča o kriptografiji i šiframa ne bi bila potpuna bez:A u oktobru nas očekuje i "Enigma praškog groblja" novi roman Umberta Eka čiji sadržaj izdavač čuva kao najveću tajnu.

mirelarado mirelarado 14:07 21.09.2010

Re: Enigma

Vojislav Stojković
A u oktobru nas očekuje i "Enigma praškog groblja" novi roman Umberta Eka čiji sadržaj izdavač čuva kao najveću tajnu.


Хех...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:13 21.09.2010

Re: Enigma

Znači, znaš?
mirelarado mirelarado 22:18 21.09.2010

Re: Enigma

Vojislav Stojković
Znači, znaš?


Надам се да је симболика смајлија - шмекера с наочарима за сунце јасна и недвосмислена. :)
Unfuckable Unfuckable 18:37 22.09.2010

Re: Enigma

meni je simbolično to što Jeremijin smajli nema naočare, a trebalo bi
gordanac gordanac 10:41 21.09.2010

:)


rešiti poruku?
писофкејк
(hint: očigledno je šta piše)

p.s.
druga poruka se odnosi na sebe samu, ne na prvu poruku, ali postavljena je da se očigledno vidi da je to - svejedno)
rešenje, naravno - postoji i rado ga delim sa svima, ako me neko ne pretekne :)
gordanac gordanac 11:12 21.09.2010

...i rešenje:

...igre sa fontom - na prvoj poruci (koja je pretvorena u sliku) piše:
--------------------------
sakrivena…
… poruka
pisana gimbutas pismom iz vinče, može download
ključ:
http://www.omniglot.com/writing/vinca.htm

niko neće da veruje u očigledno, na dlanu pruženo
zato nam je sve skriveno

---------------------------

Od teksta pisanog znacima "gimbutas" morala je biti napravljena slika, jer editor ne prepoznaje znake (naravno), ali sa linka može "download", pa "install" u svoj "word editor" i dalje je sve select / copy / paste
mirelarado mirelarado 14:44 21.09.2010

Re: ...i rešenje:

gordanac
niko neće da veruje u očigledno, na dlanu pruženo
zato nam je sve skriveno


Зато што су људи, упињући се, попут онога пса у библиотеци, да спознају и протумаче свет око себе, склони да најједноставније истине замагљују и заогрћу велом тајне. Стеганографи одувек воле да се поигравају том људском слабошћу како би њихове шифроване поруке допрле само до одабраних прималаца. Ово је прича о некима од њих:

Jednoga dana, na nekoj tezgi, gotovo slučajno, naišao sam na knjigu o Tritemijusu i pogled mi je pao na jednu od njegovih šifrovanih poruka: 'Pamersiel Oshurmy Delmuson Thafloyn...' Pronašao sam trag i sledio sam ga do kraja. Nisam znao ništa o Tritemijusu, ali sam u Parizu naišao na jedno izdanje njegovog dela Steganographia, hoc est ars per occultam scripturam animi sui voluntatem absentibus aperiendi certa, Frankfurt, 1606, što znači 'Veština otvaranja sopstvene duše dalekim osobama pomoću tajnog pisma'. Taj Tritemijus bio je očaravajuća ličnost. Benediktinski opat iz Španhajma, s kraja petnaestog i početka šesnaestog veka, veoma učen, poznavao je hebrejski i haldejski i orijentalne jezike, kao što je tatarski, bio je u dodiru sa teolozima, kabalistima, alhemičarima i sasvim sigurno sa velikanom Kornelijusom Agripom iz Neteshajma, a možda i sa Paracelzusom... Tritemijus je prikrivao svoja otkrića o tajnim pismima kojekakvim vradžbinama; na primer, tvrdio je da treba da pošaljete šifrovanu poruku, a da primalac potom mora da zaziva anđele, recimo Pamersijela, Padijela, Dorotijela i slične, kako bi mu pomogli da razume pravu poruku. Ali često navodi primere koji su u stvari vojne šifrovane poruke, a sama knjiga posvećena je palatinskom knezu, ujedno i bavarskom vojvodi Filipu i spada među prve ozbiljne kriptografske radove namenjene tajnim službama. (Umberto Eko, Fukoovo klatno)gordanac gordanac 08:20 24.09.2010

---

Tvoj citat me je naveo da pokušam (po treći put) da dovršim čitanje "Fukoovog klatna".
(ima još par knjiga koje sam, tako, ostavljala nedočitane i nepročitane do kraja, uglavnom zato što smo se "gubili" pripovedač i ja, nekako...i uvek sam pouzdano znala da nije do pripovedača, nego do mene, ali - razlozi su mi izmicali, stalno)

Pokušaj se završio - neuspehom.
Interesantna stvar je što je "Ime ruže" sasvim čitljiva knjiga (dočitana i pročitana), ali od ove druge imam neprekidan doživljaj da mi on (kroz sve njegove rečenice) šalje poruku "meni se ova knjiga ustvari uopšte i ne piše...", na šta ja reagujem "msleeeeeeem, razumem te prijatelju, ni meni se ne čita...".
I - nije mi čitanje uspelo, naravno.

Dodatak interesantnom je što mu baš rado čitam eseje (i mislim da umeju da budu prave bravure, britke, jasne, inspirativne), ali o knjizi mogu samo reći "nađoh klatno kom ne prepoznajem frekvenciju" (i to je nešto, pretpostavljam :))))

EDIT:
ustvari sam htela da kažem da je lako moguće da cela knjiga sobom ima nešto "sakriveno" što ja nemam sposobnosti videti i otkriti, a bez toga knjiga verovatno gubi sav prvobitno i time "sakrivenim" smišljen "sjaj, miris i boje..."
Goran Vučković Goran Vučković 09:23 24.09.2010

Re: ---

ustvari sam htela da kažem da je lako moguće da cela knjiga sobom ima nešto "sakriveno"

Kažu da je onaj stari prevod (ne Mirelin i Sašin nego onaj iz osamdesetih ili devedesetih ili kad beše) bio očajan i da su ljudi odustajali zbog toga - ali ovo je "pošto kupio poto prodao" informacija.
gordanac gordanac 09:39 24.09.2010

Re: ---

Goran Vučković
ustvari sam htela da kažem da je lako moguće da cela knjiga sobom ima nešto "sakriveno"

Kažu da je onaj stari prevod (ne Mirelin i Sašin nego onaj iz osamdesetih ili devedesetih ili kad beše) bio očajan i da su ljudi odustajali zbog toga - ali ovo je "pošto kupio poto prodao" informacija.


probala oba ("Plato" i "Beletra" )
(i engleski)
tzvrtz i - jok!...nekako me "promašuje"
mirelarado mirelarado 12:00 24.09.2010

Re: ---

gordanac
Interesantna stvar je što je "Ime ruže" sasvim čitljiva knjiga (dočitana i pročitana), ali od ove druge imam neprekidan doživljaj da mi on (kroz sve njegove rečenice) šalje poruku "meni se ova knjiga ustvari uopšte i ne piše...", na šta ja reagujem "msleeeeeeem, razumem te prijatelju, ni meni se ne čita...".
I - nije mi čitanje uspelo, naravno.


:)))))))))))

Очито да је писац теби и послао такву поруку: књига те није погодила и ту онда ни читалачка упорност не помаже. За једне је то култни роман, за друге недочитан, тежак смор. И ту су онда узалудна туђа тумачења, наговарања су још јаловија. А мислим - то је само мој утисак - да физичаре посебно одбија то што је од париског Музеја науке и технике писац начинио застрашујуће легло езотеријских симбола и знакова. Е сад, што је он такво тумачење оповргао и извргао руглу неких 400 страна касније, за поједине читаоце је - доцкан. :))
gordanac gordanac 11:04 21.09.2010

i - ipak...

...par zanimljivosti oko slike (možda liče na "trivia case", ali mislim da ipak nisu), evo samo dva detalja sa linka:

- slika daje tačan podatak o tome KOLIKO je SATI na slici, i zna se da je 11.april 1533. da je 4 popodne i da je to "good friday"
- raspeće je skoro skroz sakriveno iza zavese u gornjem levom uglu, ali stoji "tačno gde treba", kada i ako se povuku "tanke linije" po zamišljenom savršenom kvadratnom ramu slike, a ne po pravougaonom kakav okvir slike ustvari jeste


nsarski nsarski 11:11 21.09.2010

Re: i - ipak...

...par zanimljivosti oko slike (možda liče na "trivia case", ali mislim da ipak nisu), evo samo dva detalja sa linka:

Prica se, takodje, da je slikala trebala da stoji na podestu jednog stepenista. Penjuci se stepenistem, posmatrac prvo vidi samo lobanju, kad dodje do podesta vidi sliku, a kad nastavi da se penje opet vidi samo lobanju. Kul!
Razume se, prema "ispravnom" uglu gledanja mozemo da zakljucimo nesto o nagibu stepenista, my dear Watson (ili Adsone, kako se zove onaj u Imenu Ruze).
gordanac gordanac 11:31 21.09.2010

:))

nsarski:
Razume se, prema "ispravnom" uglu gledanja mozemo da zakljucimo nesto o nagibu stepenista


Ne samo da zaključimo, nego i tačno da izračunamo i nagib i visinu svake stepenice i ukupan broj stepenica, kao i x,y,z za stope posmatrača na tačno određenoj stepenici i time dokažemo elementarno očiglednu istinu - sve je u oku posmatrača.
Naravno, to niko neče poverovati.

vishnja92 vishnja92 13:07 21.09.2010

Re: :))

to niko neče poverovati


kako neče kad hoče? stepenice su naravno dimenzija 15/30cm, sta tu ima. broj je... taman onaj koji treba da bude, a evo i polozaja.

(ovaj gornji ipak stoji na podestu, da se ne strmekne)
gordanac gordanac 13:30 21.09.2010

stairway to heaven...

Anamorphosis (stvoreno ponovo) ima odličan drugi primer u oslikavanju "kupole" Church of St. Ignazio in Romw koje je izveo Andrea Pozzo
"Due to complaints of blocked light by neighbouring monks, Pozzo was commissioned to paint the ceiling to look like the inside of a dome, instead of actually constructing one. However, the ceiling is flat, and there is only one spot where the illusion is perfect and a dome looks real."

docsumann docsumann 13:47 21.09.2010

Re: :))

vishnja92
to niko neče poverovati
kako neče kad hoče? stepenice su naravno dimenzija 15/30cm, sta tu ima. broj je... taman onaj koji treba da bude, a evo i polozaja.(ovaj gornji ipak stoji na podestu, da se ne strmekne)


U ovom "proračunu" je zanemarena bočna udaljenost posmatrača od slike (za širinu stepeništa i još pola (ako se uzme da on stoji na polovini širine gazišta)). Pravac gledanja je dobar (osa po kojoj nema skraćenja lobanje), a on je ovdje (približno) paralelan sa nagibom stepeništa. Potrebni upadni (bočni) ugao gledanja može se dobiti na osnovu odnosa skraćenja lobanje (npr. 1:4 ili 1:6).
Ako je stepenište široko oko 1m znači da je posmatrač na stepemištu udaljen od zida na kojem je slika za oko 1,5m. Za skraćenje od 1:6 on bi morao biti udaljen od centra lobanje oko 9m u pravcu pružanja stepeništa.
Za jedan stepenik (15x30cm) posmatrač se po navedenom pravcu udaljava 33,54 cm, odnosno otprilike 1m za tri stepenika, tako da proizlazi da bi se morao nalaziti 27 stepenika ispod centra lobanje da bi je vidio u pravoj proporciji.


vishnja92 vishnja92 13:55 21.09.2010

Re: :))pa mozda on covek stoji na kraku koji je blizi zidu, tako da bocno skracenje mozemo zanemariti. (onaj gornji krak je nacrtan tek onako:))

jos nesto - stepeniste od 27 gazista bez medjupodesta, pajstinormalan?! to nema da ima. a ako se ukljuci i medjupodest, onda se menja nagib pa dobijamo... dobijamo... sta onda dobijamo?

inace, projektovana debljina ploce kraka je 16cm, spratne 22cm, nagib je 1:2 a predvidjena ocna tacka je na visini od 170cm.(sacedatidodjeonaj)
alselone alselone 14:00 21.09.2010

Re: :))

vishnja92


docsumann
Cekam polufinale.


docsumann docsumann 14:03 21.09.2010

Re: :))

jos nesto - stepeniste od 27 gazista bez medjupodesta, pajstinormalan?! to nema da ima. a ako se ukljuci i medjupodest, onda se menja nagib pa dobijamo... dobijamo... sta onda dobijamo?


Šta god.
Matematika je neumoljiva.

Uglavno, bitno je, ponavljam, da bočni upadni ugao pogleda (rekoh već da je pravac dobar) bude jednak uglu koji daje skraćenje lobanje (npr. za skraćenje 1:6, taj ugao je jednak arctg 0,16666).
vishnja92 vishnja92 14:36 21.09.2010

Re: :))

pazi njega s teskom artiljerijom
Uglavno, bitno je, ponavljam, da bočni upadni ugao pogleda (rekoh već da je pravac dobar) bude jednak uglu koji daje skraćenje lobanje (npr. za skraćenje 1:6, taj ugao je jednak arctg 0,16666).

jesi ti bas siguran u ovo, ali bas bas bas siguran?
for ju

docsumann docsumann 14:48 21.09.2010

Re: :))

Uglavno, bitno je, ponavljam, da bočni upadni ugao pogleda (rekoh već da je pravac dobar) bude jednak uglu koji daje skraćenje lobanje (npr. za skraćenje 1:6, taj ugao je jednak arctg 0,16666).


jesi ti bas siguran u ovo, ali bas bas bas siguran?


Pa za samo skraćenje u kom je lobanja prikazana nisam. Čini mi se da je oko 1:6, možda čak i malo više, ali to je lako provjeriti - uporedi se odnos "upregnutih" širina na nedeformisanoj lobanji, a zatim se po istim osama uporede širine deformisane lobanje (pretpostavlja se da je jedna dimenzija ostala nepromjenjena, isto kao kad se od kruga dobije elipsa ). Inače za ostalo sam prilično siguran (sa jednim "baš" )
jinks jinks 15:03 21.09.2010

Re: :))

vishnja
jos nesto - stepeniste od 27 gazista bez medjupodesta, pajstinormalan?! to nema da ima. a ako se ukljuci i medjupodest, onda se menja nagib pa dobijamo... dobijamo... sta onda dobijamo?

U cuvenom Hitckokovom filmu "39 stepenika", postoji 39 gazista stepenika, koji neprekidno od ulaza u toranj sa casovnikom vode do vrha Big Ben tornja u Londonu.

E sad koja je simbolika tih 39 stepenika, koju je na umu imao arhitekta kada je gradio Big Ben, ko ce ga znati ... ili sto rece prof. Nsarski mozda u tome i nema nikakve simbolike (mada glavni junak filma na kraju pokusava da da odgovor na to pitanje)
docsumann docsumann 15:24 21.09.2010

Re: :))

vishnja92
for ju


iza, ispod ...

vishnja92 vishnja92 18:35 21.09.2010

Re: :))

koja je simbolika tih 39 stepenika

to je prvi onako broj posle 17, zgodan je za naslov a dovoljno velik :)

ps - pa bre: stepenici koji vode u tornjeve, kule, mracna mesta i tajne tunele se ne vaze.

Covek u belom Covek u belom 11:38 21.09.2010

Jednostavnost

Medjutim, u takvog zeca može da se utopi nešto sasvim drugo. Evo slike zeca:

arctic_hare.bmp

u koju je, steganografskim metodom, utopljen ovaj objekat:

F15.bmp

Tačan način na koji je ovo uradjeno, kao i kompjuterski program (u Matlabu) da se to postigne je dat na sajtu http://petitcolas.net/fabien/steganography/image_downgrading/index.html

Neverovatna stvar koliko je to jednostavno izvedeno (samo ubacivanjem 2. slike u donja 4 bita) i da nema bele pozadine zeca avion gotovo da se ne bi ni video.
Doduse ovo sve moze jer su slike u bmp (nekompresovanom) formatu. Da su u jpg verovatno bi nastao haos.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana