Ljudska prava

DOSIJE ITC - DRUGI DEO

Dusica Popadic RSS / 25.09.2010. u 23:38

ZAŠTITA BRANITELJKI LJUDSKIH PRAVA

U Srbiji još uvek nisu stigle na javnu agendu Preporuke za rodno specifičnu implementaciju smernica EU o braniteljkama ljudskih prava. To je evropski dokument koji već dugo podseća društvene aktere na obavezu zaštite braniteljki. Od koga tražiti zaštitu kad sama kategorija u zakonu Republike Srbije nije prepoznata?
Ovaj esej takođe neće uključiti razradu iskustava koje žargonski možemo nazvati „da idu u rok službe" kad radite na problemu seksualnog nasilja kao ekspertska NVO i:
- Kada ste na sudu, kao svedok-ekspert u krivičnom postupku, suočeni s predrasudama, stereotipima, diskriminacijom i osporavanjem sopstvene kompetentnosti, te Vašeg iskaza datog na temelju direktnog rada, odnosno psihološke asistencije za seksualno zlostavljano dete;
- Kada na sudu kao svedok-ekspert ne smatrate relevantnim da odgovorite na pitanje o svom bračnom statusu i broju dece koju (eventualno) imate, a onda kad posle Vas, takođe svedokinja, socijalna radnica saopšti da je udata i ima troje dece - doživite da se u sudnici prolomi aplauz!
- Kada se uredi da Vam ne stigne poziv za Komisiju veštaka koju je imenovao sud, jer ste Vi jedini profesionalac kojem se dete otvorilo i potvrdilo seksualno zlostavljanje (a optuženi je član porodice uglednog kolege iz zdravstvene struke); i sud Vam pošalje dopis-pretnju ogromnom novčanom kaznom za obavezu koju niste ispunili, jer vreme za nju niste znali.
- Kada se u slučaj sumnje na seksualno zlostavljanje deteta uplete dnevna politika i zainteresovane političke opcije u cilju raspoređivanja svojih kadrova; i kad se od Vas očekuje da date „potvrdu" da se seksualno zlostavljanje dogodilo. A Vi to ne uradite, jer ste nezavisna agencija i kod konkretnog deteta niste prepoznali znake i/ili efekte seksualnog zlostavljanja.
- Kada se borite da dosegnete svoj rođeni „javni" servis, RTS da emituje film ITC-a „Novo je da sam bila zlostavljana" zasnovan na istinitim svedočenjima naših klijentkinja i za koji smo u 2010. dobile nagradu Ministarstva za socijalnu politiku „za poseban doprinos u oblasti podizanja svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja"; Za sada, ni državna nagrada ne pomaže. Uzrok zatvorenih vrata: nepoznat.
Backlash: Teškoće u postavljanju zaštite boraca za ljudska prava na javnu agendu podstaknute su i učvršćene „dance-om" između javnog i (ženskog) nevladinog sektora ili dinamikom unutar svakog pojedinačnog:
- Da li ste znali da i društveni položaj boraca za ljudska prava kao tema može da bude monopolisana, shvaćena kao „teritorija", a oni kojima se omogućava da stupe na „teritoriju" postaju pseudo-elita? Jos jedan projekat, novi izvor novca?
- Državni organi i političke partije poznaju stanje unutar NVO sektora, da je na žalost bez autentične povezanosti i međusobne pouzdanosti, obeleženo interpersonalnim dinamikama
- Političke partije koriste slabe ili nedovoljno jake pokrete marginalizovanih društvenih grupa - ranjivost kao preduslov i podložnost opresiji - za svoje ciljeve kao što su npr. prikupljanje podrške za postavljanje kadra jedne političke partije na izvesne pozicije, smena jednog kadra drugim u okviru iste partije, itd.
- NVO moraju da uče i izgrađuju sopstveni analitički kapacitet (od grupno-dinamičkih procesa do učenja iskustava drugih zemalja i boljeg razumevanja fenomena u ovoj oblasti).
- Izbegavanje „formule za uspeh" - uvezanosti u trougao: politička partija - medij - NVO
- Konfuzija NVO o svom mestu i ulozi u sistemu:
a) Da li si tu da bi bio što bliže državi? (iskrivljeno shvatanje pojma „partnerstva" VO i NVO)
b) O ambiciji „pretrčavanja" u državni sektor određenoj često već samim vremenom započinjanja NVO angažmana i motivom za uključenje - i koliko je moguć konstruktivan doprinos ukoliko se ambicija vremenom ne ostvaruje, npr. zbog neispunjavanja formalnih uslova konkursa za radno mesto.
c) Kada podržati određenu političku partiju? (iskrivljeno shvatanje pojma „lobirati" umesto očuvanja autonomije)
d) Ima li za pojedince i NVO adekvatnog pozicioniranja bez učlanjivanja, odnosno priklanjanja određenoj političkoj partiji?
e) Kaže se: „NVO služi isključivo da kritikuje državu" (dok joj se udvara van očiju javnosti kako bi se „što bolje" pozicionirala - šta god to „bolje" značilo!)
f) Ne „padati" na instrukcije poznatih marketinških agencija da vrata otvaraju „samo lični kontakti" - građansko samoorganizovanje se uspostavlja da bismo sistemski menjale/i, a ne da bismo razvijale lična poznanstva i nekome bile simpatične i nesimpatične.
g) „Čovek je čoveku vuk" (a „NVO" može zameniti „čoveka"): Ako imate drugačije mišljenje, može vas zadesiti cenzura ili zid u različitim oblicima: blokiranje kanala informacija, manje novca, malicioznost i dr.
- U većini slučajeva, svako ko posvećeno radi na ljudskim pravima u praksi, pokaže se da je ipak sam kad je izložen napadima (čak i ako je deo „klike")
- Država Srbija pitanja ovog tipa razmatra samo kad mora ili kad je njoj u interesu
- Teško je prepoznati kad je između državnog i NVO sektora autentičan povod za priznanje i pohvalu, ali je neophodno biti sposobna da iskrenu pohvalu daš.
„Patent": Budi hrabra. Budite mudri i istrajni da društveni položaj braniteljki i branilaca ljudskih prava postane nezaobilazno političko pitanje.

Nastavak tokom sledeće nedelje
English available below

 

Atačmenti



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

intrepid intrepid 23:53 25.09.2010

...




Oglas, Bilten, ne razumem what's the point?


gedza.73 gedza.73 08:02 26.09.2010

Re: ...

Oglas, Bilten, ne razumem what's the point?

Kako, bre, ne razumeš?

Prvi deo teksta je 'agenda' gde treba da se zaštite isključivo 'braniteljice' ljudskih prava.
Ni slučajno ih ne pitati za bračno-porodično-ostalinenavedeni status, ni slučajno se prevariti da se njihovo svedočenje dovodi u pitanje jer su to sve eksperti par ekselance

Drugi deo 'agende'(oću ovu reč u muškom rodu, neću da me diskriminišete) lamentiranje nad sudbinom tipa
nema me na RTS-u, neke NVO šuruju sa državom, a mene ni tamo nema

dok se u trećem delu radnja zahuktava pa dolazi do konfilkta sa drugim NVO koje su prerasle u 'NVO elitu' (NVO je NVO vuk).

Jadna naša ljudska prava sa ovakvim NVO braniteljkama i braniocima. U kombinaciji sa našom svakojakom vlasti, opozicijom, je..i smo čvorka u leđa.

Iii, nastavak sledi.
niccolo niccolo 19:11 26.09.2010

Re: ...

ni slučajno se prevariti da se njihovo svedočenje dovodi u pitanje jer su to sve eksperti par ekselance

Čekaj bre malo, ovo znači da ti hoćeš meni da zabraniš da branim svog klijenta (da uzmemo za potrebe ovog primera da se bavim krivičnim pravom) i na način da dovodim u pitanje ekspertsko mišljenje nekakvih braniteljki ljudskih prava? Ili da sud apsolutno mora da prihvati njihovo veštačenje kao ispravno čak i kad postoji suprotno veštačenje veštaka druge strane?
mikimedic mikimedic 19:26 26.09.2010

Re: ...

i te kako prisutno ponasanje i ovde na blogu, a usudjujem se da kazem i u vecinskoj srbiji.

'istina je samo jedna, i to moja!'
gedza.73 gedza.73 20:18 26.09.2010

Re: ...

Niccolo, imaš dva puta.
Prvi ti je da dovedeš veštaka koji će da potvrdi braniteljicino ekspertsko svedočenje.
Drugi put ti se ne preporučuje. Odnsono, slepa ulica.

Mikimedic
Goran Vučković Goran Vučković 20:46 26.09.2010

Re: ...

i te kako prisutno ponasanje i ovde na blogu, a usudjujem se da kazem i u vecinskoj srbiji.

'istina je samo jedna, i to moja!'

Možda malo prerano zaključivanje, s obzirom da još nismo videli Dušicu u diskusiji ovde (ako bude odlučila da to radi).

Čini mi se, ipak, da bi trebalo dozvoliti Dušici da postavi još neki blog ili se uključi u komunikaciju - jer, koliko sam video sa njihovog (tehnički nagizdanog, a što se tiče upotrebljivosti - očajnog) web sajta, možda kvalitet njihove organizacije nije u PR-u.

Sad sam postavio komentar na prvom blogu - ali ovaj drugi blog mi izgleda kao poziv za pomoć u vezi trauma koje članovi trauma centra u svom radu imaju sa državom i političkom elitom. Nismo se baš pokazali kao neki terapeuti - ali možda su očekivanja u odnosu na naše veštine bila previsoka - mi ipak nismo obučeni za tu vrstu pomoći
mikimedic mikimedic 21:05 26.09.2010

Re: ...


Možda malo prerano zaključivanje, s obzirom da još nismo videli Dušicu u diskusiji ovde (ako bude odlučila da to radi).


- Kada ste na sudu, kao svedok-ekspert u krivičnom postupku... i osporavanjem sopstvene kompetentnosti, te Vašeg iskaza datog na temelju direktnog rada, odnosno psihološke asistencije za seksualno zlostavljano dete;


kako se niccolo samo usudjuje da osporava dusicin rad i dusicinu istinu. sram ga bilo!
Goran Vučković Goran Vučković 21:12 26.09.2010

Re: ...

- Kada ste na sudu, kao svedok-ekspert u krivičnom postupku... i osporavanjem sopstvene kompetentnosti, te Vašeg iskaza datog na temelju direktnog rada, odnosno psihološke asistencije za seksualno zlostavljano dete;

Pa očigledno nije ekspert za pravo, što ne povlači automatski da nema samopoštovanja
mikimedic mikimedic 21:18 26.09.2010

Re: ...

Pa očigledno nije ekspert za pravo, što ne povlači automatski da nema samopoštovanja


mariopan mariopan 21:21 26.09.2010

Re: ...

mi ipak nismo obučeni za tu vrstu pomoći

Pa što mi da im se mešamo u posao, oni su eksperti za traume, što si sami ne pomognu? Em smo nestručni, em nemamo licencu za lečenje, em svako može naše mišljenje da pobije na sudu a njeno ne može, znači samo treba da prione na posao i da leči traumu a ne da o njoj piše po blogovima jer od toga vajde nema?
Evo, pročitala sam ceo blog, razumela da su traumirani - al ne umem da pomognem.
I traumiram se zbog toga.
Goran Vučković Goran Vučković 21:29 26.09.2010

Re: ...

I traumiram se zbog toga.

Mora da je nešto zarazno...
mariopan mariopan 21:34 26.09.2010

Re: ...

Goran Vučković
I traumiram se zbog toga.

Mora da je nešto zarazno...

Stoposto
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:00 26.09.2010

Re: ...

Čini mi se, ipak, da bi trebalo dozvoliti Dušici da postavi još neki blog ili se uključi u komunikaciju - jer, koliko sam video sa njihovog (tehnički nagizdanog, a što se tiče upotrebljivosti - očajnog) web sajta, možda kvalitet njihove organizacije nije u PR-u.

Evo ja čekam nastavke. Kao prava Desanka, istovremeno sam na ivici stolice, ali i ponavljam u sebi "samo da ne dođe prebrzo".
baroniknez baroniknez 22:03 27.09.2010

Re: ...

niccolo
ni slučajno se prevariti da se njihovo svedočenje dovodi u pitanje jer su to sve eksperti par ekselance

Čekaj bre malo, ovo znači da ti hoćeš meni da zabraniš da branim svog klijenta (da uzmemo za potrebe ovog primera da se bavim krivičnim pravom) i na način da dovodim u pitanje ekspertsko mišljenje nekakvih braniteljki ljudskih prava? Ili da sud apsolutno mora da prihvati njihovo veštačenje kao ispravno čak i kad postoji suprotno veštačenje veštaka druge strane?



sud ce apsolutno prihvatiti njihovo misljenje, jer sledeci cilj je da imaju svoje sudove i sudije, uostalom na tome vec rade, ko nas jebe
Goran Vučković Goran Vučković 22:04 27.09.2010

Re: ...

sud ce apsolutno prihvatiti njihovo misljenje, jer sledeci cilj je da imaju svoje sudove i sudije, uostalom na tome vec rade, ko nas jebe

Koji su to "oni" kojima je "sledeći cilj" da imaju svoje sudove i sudije?
baroniknez baroniknez 11:45 28.09.2010

Re: ...

Goran Vučković
sud ce apsolutno prihvatiti njihovo misljenje, jer sledeci cilj je da imaju svoje sudove i sudije, uostalom na tome vec rade, ko nas jebe

Koji su to "oni" kojima je "sledeći cilj" da imaju svoje sudove i sudije?


organizacije poput ove i oni koji stoje iza njih. tako jednostavno
Goran Vučković Goran Vučković 11:49 28.09.2010

Re: ...

organizacije poput ove i oni koji stoje iza njih. tako jednostavno

Organizacije za pomoć ženama i deci žrtvama nasilja, finansirane od UNHCR, Oxfam, USAID, Vlade Srbije, Grada Beograda i Zepter-a?

Zaista, ništa jednostavnije... a kako će to da ostvare? Pomoću crne magije?
baroniknez baroniknez 17:11 28.09.2010

Re: ...

Goran Vučković
organizacije poput ove i oni koji stoje iza njih. tako jednostavno

Organizacije za pomoć ženama i deci žrtvama nasilja, finansirane od UNHCR, Oxfam, USAID, Vlade Srbije, Grada Beograda i Zepter-a?

Zaista, ništa jednostavnije... a kako će to da ostvare? Pomoću crne magije?


zasto ne smislite nesto pametnije?
rokfeler fondacija, NDI, vlade stranih drzava...

a sto se tice crne magije to ostaje samo onima koji nemaju novca

i pitam se sada zasto UNCHR finansira organizacije koje nisu osnovane da bi pomagale zrtvama nasilja, nego da bi organizovale akcije usmerene na to da se dodje na vlast. ne znam kakve veze ima UNCHR sa time
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 11:52 26.09.2010

Pitanje moderaciji

Da li ste gospodji Danici Popadic, objasnili gde pise?

Ovo mesto nije forum nego blog. Valjda ce treca sreca (treci post) promeniti njen odnos prema ovom mestu, a i prema ljudima koji citaju blogove, ili vise nece citati, stvar izbora.

Supermod Supermod 17:32 26.09.2010

Obaveštenje

Autori nemaju obavezu da učestvuju u komentarisanju (autorska opcija nije time uslovljena) i svi autori na blogu to znaju, a da bi blog bio komentarisan nije neophodno da autor učestvuje.

Svi autori takodje znaju da je poželjno i očekivano (ali ne i obavezno) njihovo učestvovanje u komentarisanju, kako njihovih, tako i drugih blogova.


p.s. ukoliko vas ovo obaveštenje podstakne da komentarišete, molimo Vas da ne komentarišete obaveštenje, nego da pročitate blog i komentarišete ono što u njemu piše.

Hvala.








KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:03 26.09.2010

Re: Obaveštenje

Supermod
Autori nemaju obavezu da učestvuju u komentarisanju (autorska opcija nije time uslovljena) i svi autori na blogu to znaju, a da bi blog bio komentarisan nije neophodno da autor učestvuje.Svi autori takodje znaju da je poželjno i očekivano (ali ne i obavezno) njihovo učestvovanje u komentarisanju, kako njihovih, tako i drugih blogova. p.s. ukoliko vas ovo obaveštenje podstakne da komentarišete, molimo Vas da ne komentarišete obaveštenje, nego da pročitate blog i komentarišete ono što u njemu piše. Hvala.


Gospodine ili gospodjo, svi, ukljucucjuci i vas, znamo sta je poenta nasih komentara. Nema potrebe da nam objasnjavanjate sta je pozeljno, sta je ocekivano, sta je neophodno i da autori nemaju obavezu da komentarisu. Svi komentatori su dovoljno pametni i imaju dovoljno iskustva na Blogu. Nema potrebe da branite nesto sto je jasno kao dan u oba dosadasnja teksta Dusice Popadic i sto su komentatori vrlo jasno napisali.
gedza.73 gedza.73 18:29 26.09.2010

Re: Obaveštenje

Supermod
nego da pročitate blog i komentarišete ono što u njemu piše.

Ako ćemo pošteno u blogu nešto piše.
Ako ćemo još poštenije to što piše nema nikakvog smisla.

thug_b thug_b 18:45 26.09.2010

Re: Obaveštenje

KRALJMAJMUNA
Supermod
Autori nemaju obavezu da učestvuju u komentarisanju (autorska opcija nije time uslovljena) i svi autori na blogu to znaju, a da bi blog bio komentarisan nije neophodno da autor učestvuje.Svi autori takodje znaju da je poželjno i očekivano (ali ne i obavezno) njihovo učestvovanje u komentarisanju, kako njihovih, tako i drugih blogova. p.s. ukoliko vas ovo obaveštenje podstakne da komentarišete, molimo Vas da ne komentarišete obaveštenje, nego da pročitate blog i komentarišete ono što u njemu piše. Hvala.


Gospodine ili gospodjo, svi, ukljucucjuci i vas, znamo sta je poenta nasih komentara. Nema potrebe da nam objasnjavanjate sta je pozeljno, sta je ocekivano, sta je neophodno i da autori nemaju obavezu da komentarisu. Svi komentatori su dovoljno pametni i imaju dovoljno iskustva na Blogu. Nema potrebe da branite nesto sto je jasno kao dan u oba dosadasnja teksta Dusice Popadic i sto su komentatori vrlo jasno napisali.


(km, sorry very much ako ti zbog mene ode komentar)

potpisujem km-ov odlican komentar.
predatortz predatortz 08:17 27.09.2010

Seminar

Ljudi, jesmo li mi ovo na nekom seminaru ? Treningu, kako se to sada popularno naziva?
baroniknez baroniknez 22:01 27.09.2010

Re: Seminar

predatortz
Ljudi, jesmo li mi ovo na nekom seminaru ? Treningu, kako se to sada popularno naziva?


zove se "honorar od drzave"
baroniknez baroniknez 21:56 27.09.2010

neznanje "eksperata"

- Kada ste na sudu, kao svedok-ekspert u krivičnom postupku, suočeni s predrasudama, stereotipima, diskriminacijom i osporavanjem sopstvene kompetentnosti, te Vašeg iskaza datog na temelju direktnog rada, odnosno psihološke asistencije za seksualno zlostavljano dete;


"svedok- ekspert" ne postoji u krivicnom postupku, to ste izmislili, tako nesto ne postoji u zakonu


- Kada na sudu kao svedok-ekspert ne smatrate relevantnim da odgovorite na pitanje o svom bračnom statusu i broju dece koju (eventualno) imate, a onda kad posle Vas, takođe svedokinja, socijalna radnica saopšti da je udata i ima troje dece - doživite da se u sudnici prolomi aplauz!


to je relevantno jer od celog iskustva u radu sa decom najvaznije je ono koje sticete u svakodnevnom zivotu. deca nisu neka apstraktna i "ekspertska" kategorija, nego je to deo svakodnevnog zivota.

za aplauz ste izmislili, nasa sudjenja su redovno bez opste javnosti (jednostavno ljudi ne dolaze da gledaju sudjenja ukoliko su licno nezainteresovani za postupak)


- Kada se uredi da Vam ne stigne poziv za Komisiju veštaka koju je imenovao sud, jer ste Vi jedini profesionalac kojem se dete otvorilo i potvrdilo seksualno zlostavljanje (a optuženi je član porodice uglednog kolege iz zdravstvene struke); i sud Vam pošalje dopis-pretnju ogromnom novčanom kaznom za obavezu koju niste ispunili, jer vreme za nju niste znali.


ako vam poziv ne stigne ne mou da vas kazne. e sada to sto vi ne znate kako da se oslobodite od te kazne je vas problem


- Kada se u slučaj sumnje na seksualno zlostavljanje deteta uplete dnevna politika i zainteresovane političke opcije u cilju raspoređivanja svojih kadrova; i kad se od Vas očekuje da date „potvrdu" da se seksualno zlostavljanje dogodilo. A Vi to ne uradite, jer ste nezavisna agencija i kod konkretnog deteta niste prepoznali znake i/ili efekte seksualnog zlostavljanja.


agencija?


ne volim ljude koji sebe pausalno proglasavaju ekspertima, koji pretenduju da budu u povlascenom polozaju, arogantno odbijaju svaku kritiku i pisu nejasne eseje, pri tom pokazujuci nepoznavanje materije o kojoj pisu

svaki gradjanin je duzan da se odupre nametanju ovakvih "eksperata" u drzavne institucije - od toga niko nece imati koristi niti ce neko biti vise zasticen, samo ce se vise novca izdvojiti za one koji izmisljaju sebi zanimanja kao sto ste vi

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:15 27.09.2010

Re: neznanje "eksperata"

Dosta zanimljiv stil pisanja ličnog dnevnika. Inovativan. Doduše na štetu teme. Ove ili bilo koje druge.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana