Majstori za kola Vs Strongman (1:1)

Strongman RSS / 08.12.2007. u 18:55

 

Ko me jebe kad sam skrt!



carbuying.jpgPre par meseci kupio ja, auto po mojoj meri, lincoln town car. I to par hiljada dolara ispod cene. Malena kilometraza, lep unutra, siva koza, drvo na kotnrolnoj tabli, a spoljasnost boja slonove kosti. Naravno ima klima uredjaj, odlican muzicku uredjaj, sistemi za ne proklizavanje i slicno... Cak i gepek otvaram na daljinski. Sve radi savrseno. Skoro sve. Prednja dva prozora se ne spustaju i dizu. Cuje se elektromotor zuji ali se nista ne desava. Malo glupo da otvaram vrata, bas uvek, kad treba da platim parkiranje ili putarinu. Nadjem vremena i odem kod majstora da pitam posto za dva prozora. Tip me skoro i ne pogleda i ladno kaze 450. Sta bre 450$? Pa, kaze on, mnogo komplikovano za rad a i skupi delovi. Namrstio sam se kao da mi sunce bije u oci. Ne svidja mi se cena. Mogu za te pare da kupim drugi auto 15 godina star.

Sta da radim? Zahvalim mu se i odem kuci. Sednem za kompjuter da razgledam cene po intenetu. Ustanovim da deo nije 150 nego 40 - 50$. Opa! Znaci moze jeftinije. Narucim takozvane regulatore za oba prozora . Vec osecam kako pocinje da mi radi gastarbajterski drajv za stednjom. Stedimo u svakoj prilici i uvek. Jer "mi smo ovde da sticemo a ne da trosimo".

Par dana kasnije, stize lepo upakovan paket sa delovima. Stize samo racun, bez garancijei uputstva za ugradnju. Proizvod je naravno "Made in China". Procackam po internetu (a gde drugde) i nadjem foto zapis kako se menjaju regulatori elektropodizaca na nekim drugim kolima. To je to, procenim ja, sa svojom gastarbajterskom logikom. Nema mnogo nauke. Mogu ja sam to da uradim i ustedim, 350$. A to mi je novac za kablovsku, internet, struju i telefon. A ima i za pljeskavicu.

I krenem ja da stedim. Da popravljam sam. Ne demotivisu me pocetni problemi. Skidanje tapacirunga sa vrata mnogo komplikovanije nego sto treba da bude, po slikama koje sam video. Prethodni vlasnik postavio 4 vesto zakamuflirana srafa, da bolje "drzi" tapacirung. I nasi carinici bi se namucili da ih lincoln_towncar_signature_2007_exterior_taillight_640x480.jpgnadju. Samo veliko iskustvo iz "potapanja podmornica" mi je pomoglo. Tek kad sam skinuo oplatu, otkrivam da je regulator pricvrscen za vrata pop nitnama a ne srafovima kao sto je bilo na foto prici. Jebene pop nitne treba da se buse da bi se otkacile. A ja nemam busilicu. Kao starom ljubitelju kvizova, nije mi trebalo dugo da donesem odluku da li da nastavim ili da ipak odem kod majstora. Idem na sve ili nista. Jos ne koristim "pomoc prijatelja". Odlazim u Home Depot udaljen 45 min voznje i kupujem prelepu busilicu Black and Decker na baterije za 85$. Nema kablova. Wireless busilica. Od uvek sam zeleo da imam takvu, evo sad imam i opravdanje. Otpakujem moj majstorski Black $ Decker ponos i pocinjem da busim. Prva pop nitna me zajebavala jer znala da sam nevest. Druga isto. Ali vec treca, cetvrta i ostale pop nitne su shvatile da je djavo odneo salu, i da sam resen da istrajem pa se nisu opirale. Po mojoj proceni bilo je oko milion pop nitni. Prilikom busenja zadnje, ali bukvalno zadnje nitne, lomi mi se staklo prozora od vibracija busenja. Gledam kao na usporenom filmu kako se na staklu oblikuje prelepa fraktalna shara.istockphoto_182023_auto_repair_shop.jpg I puf, sve se srine na patos. Da puknem. Utrnuse mi usne od besa. Urotile se gospodjice nitne protiv mene i to je. Svaku sam deflorisao busilicom ali mi je zadnja dosla stakla. Disem duboko i probam da uradim popis stete:

Kasno je. Majstor ne radi. Parking relativno bezbedan, mozda mi niko i ne dira unutrasnjost kola. Sutra je radni dan, moze da se ode do majstora. Napolju normalno oblacno ali nije pala kisa, sto ne znaci da nece. Sutra radim, imam trening a i obecao sam supruzi da je vozim da polaze testove za voznju do najblize "DMV" kancelarije, od nas udaljene 30 milja.Dakle trebaju mi kola. Ako bih koristio taksi puko boh barem 50$. A mi gastarbajteri "ne volimo da trosimo" pare ni na taksi. Te noci sam se uspavao sa teskobom u novcaniku.

Ustajem rano ujutru, uzimam renta kar, odlazim kod onog istog majstora. Njegova nova procena je 600 plus 208 prozor, plus porez. Doslo mi da placem. Sta bre 600? Prosli put bilo 450. A on mrtav ladan kaze da nema pojma o cemu ja pricam. Sta cu? gdecu? Iskrivim siju i doteram auto. 808$ plus porez.

A plus renta kar 60 dolara.Dakle polomljen prozor od auta 1000$. Strasno.

Ako mi je kad sam gastarbajter.



... nekoliko meseci kasnije




He, he...

Ali ovoga puta sam im doskocio. Mislim njima majstorima za kola.


Cesto koristim jednocasovnu pauzu za rucak da svrnem do kuce na domacu hranu, da se poigram sa klincima, pa se vracam na posao. Gledam da uklopim sve. Juce, za vreme pauze, pokupim Jocu, parkiram auto na mom mestu na parkingu u podnozju nase zgrade. Usput pricamo kako bilo u skoli a on me po hiljaditi put tera da mu kupim helikopter na daljinski. Idealna alatka da nekom isteras oko ili odseces prst. Kao karakteran otac pristajem na opasnu igracku. Mnogo sam gladan da bi se raspravljao sa "hiljadu decijih pitanja".

Ulazimo u stan Ivca skace na mene kao "spajdernet". Jovana spremila ribu i pomfrit. Volim to da jedem. Dok mljackam ukusno spremljen rucak interesujem se za Jovaninu sledecu modnu reviju. Mljackam ja, mljackaju klinci. Posle lepog rucka sam imao svega par minuta za slobodne aktivnosti. Naravno rvao sam se sa svojim lavicima u krevetu. Stariji se umokrio od smeha koliko smo ga golicali i grickali. Nazalost vreme porodicne idile je brzo isteklo. Nazad u kapitalizam.

car_tip.jpgSedam u auto, stavljam kljuc, okrenem ga. Nista. Ponovim. Opet nista. Izadjem iz auta, aktiviram/deaktiviram alarm. Nista. Pogledam kleme na akumulatoru, cvrsto stegnute, nema oksidacije. Ocenim da ima dovoljno tecnosti u akumulatoru. Hm.. Odem do stana uzmem drugi kodirani kljuc. Ni on ne pokrece motor auta. Pizdim. Pauza odavno prosla. Sedam u taksi i idem na posao. 7 dolara je u jednom smeru. Povratak, par sat i kasnije jos 7 dolara. Racunam, da ako nemam kola, sa mojim rasporedom aktivnosti, treba mi barem 30 dolara za taksi dnevno. To je na mesecnom nivou skoro hiljadarka. Ne valja. Nisam imao drugog izbora, pustio sam da stvar prenoci. Opet gastarbajterske nocne more. Pare izlaze iz dzepa celu noc a ja ih jurim mrezom za leptire.

Danas, ustajem ranije i ponavljam proceduru sa razlicitim kljucevima, alarmom, klemama,... Nista. Odlazim do servisa "Fredy & Shorty", koji je bukvalno 30 m od moje kuce. Poznajemio se vec. Pozajmljujem od njih uredjaj koji premoscava slab akumulator. Zakacim crveno na crveno, crno na flatline.jpgcrno, ukljucim oba prekidaca na uredjaju. Okrenem kljuc. Nista. Nema ni zvuk klik. Mrtav! Flatline! Pocinjem da se znojim. Vracam starter komsijama i pitam Fredija jel moze neko da dodje da pogleda. Kazu da to ne rade ali da imaju nekog ko ce da ga odslepuje jeftino. 65$. Sta bre jeftino, pa ja sam 30 m odavde. Pogledaj vidis moj auto. Eno tamo, opet pokazujem auto a i inicijativu. Frediju zao ali nisu ovlascenji za pruzanje usluga van radnje. Odem ja, bivsi strongman koji vuce kamione i prevrce automobile, da doguram svoj auto. Cini mi se da sam u Vilahu u Austriji vukao kamion od 20 tona 30 metara za 48 sekundi. Bas da vidim koliko sam u formi, razmisljam se ja dok se muzim. ALI! Ali nema nista od upravljanja na servo volanu dok nije motor u funkciji. To sam zaboravio. Tuzno gleda, jedno jedino skretanje koje nikako ne umem da izvedem bez volana koji je zacementiran.

Vratim se do majstora, konsultujem se sa njim i on kaze da popravka kosta oko 150$ ako nije nista ozbiljno. Dok sam se znojio bilo je dobro. Sada imam i gorusicu. Setio sam se epizode sa staklom, pa velim da ovo i nije mnogo skupo. Pristanem da pozovem da me odslepuju. I dok cekam muvam se oko auta. Pade mi na pamet da mi rucica automatskog menjaca mozda nije van polozaja "P" iliti parking. Tada motor ne moze da se pokrene, ali mi je to malo verovatno, jer van tog polozaja ne moze kljuc da se izvadi iz brave. Proverim polozaj rucice i uverim se da je na "P". Promrdam je malo, sta drugo da radim. Probam da upalim. EUREKA. Upalio sam kola. Milane majstore. Ponovo sam mobilan. Ustedeo sam 200 dragocenih novcanica svega par dana pre roka za placanje kirije za stan. Who's da man!


Probao sam jos 20 puta da postavim rucicu menjaca u "P" ali tako da auto ne moze da startuje. Nisam uspeo. Stvarno cudnovato kako se to desilo da taj prekidac nije registrovao lepo polozaj rucice.


Elem sada je 1:1. I mi, jefini gastarbajteri pooonekad ustedimo.



Komentari (171)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 18:59 08.12.2007

E pa dakle ....

... neverovatna ti je produkcija! HIPER! Jel se radi u toj truloj, robovskoj, zapadnjackoj USA? Ili je sve med i mleko u 'obecanoj zemlji'.
A sad odoh da citam tekst.
Cuvaj se.
Daniela bez J.
p.s.- hvala na 'Jugoslovenci'!
Strongman Strongman 19:01 08.12.2007

Re: E pa dakle ....

U ukus i miris
I kvantitet i kvalitet

Ajde citaj pa se javi.
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 19:15 08.12.2007

Re: E pa dakle ....

Dobar tekst, podsetio me na moje "stednje".

Mene izluduju cene za kartidzes za printer. Za cenu crnog i u boji mozes ladno da kupis novi printer. Stoga bacih se ja u avanturu zvanu punjenje kartridza. Aha pa sad sam im doskocila. Kit kupljen, cena prava sitnica, kartridzi popunjeni cak i bez ikakvog veceg prljavog posla i natrag na stampanje!!! Ispljunuo je moj HP mozda 3-4 stranice vrlo loseg kvaliteta i onda veselo treptajuci izjavio - cartridges are NOT properly installed! Zezala sam se jedno 5 sati i vadila i okretala, dopunjavala, cistila .... nista. Ne radi.
U radnji za printere jos istog dana ljubazni prodavac mi uz racun kaze: Da skupi su ovi, a da znate li koliko neupucenih ljudi ima koji pokusavaju iste da napune sami. Jadnici neznaju da je HP ugradio u nove modele cip koji detektuje originalnu tintu!

Kod mene je jos uvek 1:0 za NJIH, ali ... ne dam se ja. Doskocicu im kad tad.
Strongman Strongman 19:17 08.12.2007

Re: E pa dakle ....

Suzbijam svoju potrebu za printanjem na minimum. Sta drugo :-
Bansek Bansek 00:59 19.02.2008

Re: E pa dakle ....

Daniela Stojkovic
Dobar tekst, podsetio me na moje "stednje".Mene izluduju cene za kartidzes za printer. Za cenu crnog i u boji mozes ladno da kupis novi printer. Stoga bacih se ja u avanturu zvanu punjenje kartridza. Aha pa sad sam im doskocila. Kit kupljen, cena prava sitnica, kartridzi popunjeni cak i bez ikakvog veceg prljavog posla i natrag na stampanje!!! Ispljunuo je moj HP mozda 3-4 stranice vrlo loseg kvaliteta i onda veselo treptajuci izjavio - cartridges are NOT properly installed! Zezala sam se jedno 5 sati i vadila i okretala, dopunjavala, cistila .... nista. Ne radi. U radnji za printere jos istog dana ljubazni prodavac mi uz racun kaze: Da skupi su ovi, a da znate li koliko neupucenih ljudi ima koji pokusavaju iste da napune sami. Jadnici neznaju da je HP ugradio u nove modele cip koji detektuje originalnu tintu!Kod mene je jos uvek 1:0 za NJIH, ali ... ne dam se ja. Doskocicu im kad tad.


Poenta je da, kada se napune, neki HP kertridzi moraju da se resetuju da bi ih stampac registrovao da su puni. To se obavlja tako sto se dva kontakta na kertridzu prelepe (izoliraju) lepljivom trakom (selotape :) pa se takav kertridz ubaci u stampac. Prvo se "prelepi" jedan kontakt, pa se kertridz ubaci u stampac.Kada prijavi "error", izvadi se i prelepi drugi kontakt, pa opet u stampac.Opet "error" - to znadzi da smo ga kompletno sludeli. Ondak se kertridz izvadi, odlepi se traka tj. oslobodi kontakt i vrati u stampac i - viola! pun kertridz!
Postoje dve seme prelepljivanja, i ima ih na internetu, a mogu i ja da ti posaljem, samo moras da mi kazes koji je HP stampac u pitanju.
nsarski nsarski 19:07 08.12.2007

Prelepa fraktalna sara

Nesto ovako, mozda:
Strongman Strongman 19:09 08.12.2007

Re: Prelepa fraktalna sara

nsarski
Nesto ovako, mozda:



Znao sam!! Cim neko spomene fraktale tu je "Fractal master".
nsarski nsarski 01:09 09.12.2007

Re: Prelepa fraktalna sara

hahaa,

Majstor za Fraktale.
Fraktali po porudzbini.
Popravljamo stare i dotrajale,
Pravomo nove po vasem zahtevu i specifikaciji
Ni jedan posao za nas nije mali.!
Cene povoljne. (Svega $450!)
Strongman Strongman 01:57 09.12.2007

Re: Prelepa fraktalna sara

nsarski
hahaa,

Majstor za Fraktale.
Fraktali po porudzbini.
Popravljamo stare i dotrajale,
Pravomo nove po vasem zahtevu i specifikaciji
Ni jedan posao za nas nije mali.!
Cene povoljne. (Svega $450!)


A jel moze da mi se naprave tri miljea u fraktalnoj semi. Jedan za plazma TV, drugi za tastaturu a treci za stakleni sto. Jel ima popust za kolicinu.

I trebala bi mi jos cetri fraktalna miljea za jastuk.
nsarski nsarski 02:33 09.12.2007

Re: Prelepa fraktalna sara

ma, pravim fraktalne tapete - ko da si na opojnoj drozi!
Strongman Strongman 02:37 09.12.2007

Re: Prelepa fraktalna sara

nsarski
ma, pravim fraktalne tapete - ko da si na opojnoj drozi!


Auu. To kao oni opasno dobri skrinsejveri
mvelja mvelja 19:10 08.12.2007

kola

kupi na lizing
Strongman Strongman 19:10 08.12.2007

Re: kola

mvelja
kupi na lizing



A kako da kupim credit history?
mvelja mvelja 19:18 08.12.2007

Re: kola

ne znam, daj predlog
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 19:20 08.12.2007

Re: kola

novcima???
Strongman Strongman 19:26 08.12.2007

Re: kola

ne ide to bas tako lako
49 41 49 41 01:25 10.12.2007

Re: kola

Strongman

mveljakupi na lizingA kako da kupim credit history?

CASH, CASH, CASH!
49 41 49 41 01:26 10.12.2007

Re: kola

Strongman

mveljakupi na lizingA kako da kupim credit history?

CASH, CASH, CASH!
dragoljub dragoljub 19:24 08.12.2007

e...

pametno što si odustao....
ja bi u prvom slučaju išo po nov prozor i mada znam da je najjeftinije da se plati majstor to mi je zadnje rešenje
Strongman Strongman 19:26 08.12.2007

Re: e...

dragoljub
pametno što si odustao....
ja bi u prvom slučaju išo po nov prozor i mada znam da je najjeftinije da se plati majstor to mi je zadnje rešenje


Ne zaboravi da sam ja the gastarbajter.
dragoljub dragoljub 19:37 08.12.2007

Re: e...


a ja punu kuću nepotrebnog alata
Strongman Strongman 19:41 08.12.2007

Re: e...

dragoljub

a ja punu kuću nepotrebnog alata



Meni pricas...

Mada sam zablistao dva puta u zadnje vreme. Promenio sam LCD dislej na lap topu a i tastaturu juce.
dragoljub dragoljub 19:45 08.12.2007

Re: e...


svaka čast ja se zareko da kompjuktori ne pipam,samo čistim prašinu i to sa stra",ali đavo ne spava....
Strongman Strongman 19:48 08.12.2007

Re: e...

dragoljub

svaka čast ja se zareko da kompjuktori ne pipam,samo čistim prašinu i to sa stra",ali đavo ne spava....


Ma u kompjutere se razumem malko vise nego u kola. A i ne molra da cucis kad popravljas.
bravar bravar 19:51 08.12.2007

Re: e...

Promenio sam i tastaturu juce.

Naravno da si morao da promenis tastaturu. Izbledela slova od hiperprodukcije:)))
Strongman Strongman 19:52 08.12.2007

Re: e...

pravo zboris
Nadpalfi Nadpalfi 19:55 08.12.2007

Re: e...

A i ja sam imao problem sa kompjuterom, verzija windows millenium, ocajna, pc pada, nista ne radi, prvi majstor uzme 200€, pc radi 2 dana, pa opet nista, drugi mi uzme 120€, ista prica.Tada sam kupio novi, xp na njemu, platio 400€ i vec sam 2 godine miran od majstora. Sledeci put ili cu sam da pipam ili opet kupujem sve novo. Danas popravka tehnike vise kosta nego nova stvar. A zato dugo i ne drzi. Nema vise "Obodin" frizidera koji radi 40 godina, ili tv "Atlas" sa 35 godina radnog staza...
Strongman Strongman 19:58 08.12.2007

Re: e...

Tastaturu sam menjao jer klinac kad bio bolestan povratio.

A monitor imao fabricku gresku van garancije.
dragoljub dragoljub 20:05 08.12.2007

Re: e...

A i ja sam imao problem sa kompjuterom


tu sam tek majstor na mesec dana dižem sistem?! ;( ,kakve sam sve gluposti instalirao i deinstalirao a sve zbog tog milenijuma koji je verovatno najlošiji OS ikad napravljen
nesavetujem ti ali nije teško instalirati XP sve radi sam samo pratiš uputsva ja znam samo indijanski engleski i to je dovoljno
dragoljub dragoljub 20:14 08.12.2007

Re: e...

sad sam obrati pažnju na pare koje si dao za popravku,dali su ti to crkavale komponente ili je sao padao sistem(to millenium stalno radi) da ti ne stajem na muku ali ...mislim...mnogo bre!
Kazezoze Kazezoze 20:33 08.12.2007

Re: e...

Nadpalfi
A i ja sam imao problem sa kompjuterom, verzija windows millenium, ocajna, pc pada, nista ne radi, prvi majstor uzme 200€, pc radi 2 dana, pa opet nista, drugi mi uzme 120€, ista prica.Tada sam kupio novi, xp na njemu, platio 400€ i vec sam 2 godine miran od majstora. Sledeci put ili cu sam da pipam ili opet kupujem sve novo. Danas popravka tehnike vise kosta nego nova stvar. A zato dugo i ne drzi. Nema vise "Obodin" frizidera koji radi 40 godina, ili tv "Atlas" sa 35 godina radnog staza...

zashto nisi downloadovo windows XP, besplatan je... evo ti za ubuduce link, gde mozhesh downloadovati.
ja sam u svom kompu skoro sve izmenio,poboljsh'o ga, a jedino sam monitor (polovan) platio malo skuplje -120 eura.sve me koshtalo oko 250 eura.sad radi ko singerica;-)
Nadpalfi Nadpalfi 20:36 08.12.2007

Re: e...

Ma celi sistem je nesto mlatio,stalno upozorenja, nema sanse da nesto postavim. Ma sad sam miran, a stari pc je u podrumu, koristim ga za rezervne delove. Htedoh samo da kazem kako pokusavamo na sto nacina da ustedimo par eura, a na drugom mestu bacamo novac kroz prozor.Pogotovo kad je tehnika u pitanju.
asterix asterix 20:38 08.12.2007

Re: e...

He he budzim budzu blog:))
dragoljub dragoljub 20:59 08.12.2007

Re: e...

Nadpalfi
Ma celi sistem je nesto mlatio,stalno upozorenja, nema sanse da nesto postavim. Ma sad sam miran, a stari pc je u podrumu, koristim ga za rezervne delove. Htedoh samo da kazem kako pokusavamo na sto nacina da ustedimo par eura, a na drugom mestu bacamo novac kroz prozor.Pogotovo kad je tehnika u pitanju.


preživeo to i takođe kupio novu mašinu sad samo redovno vršim generalno čišćenje na 5-6 meseci rasturim ga celog skinem kulere i operem vlažnom maramicom četkom od prave dlake izbacim prašinu(čudo koliko se prašine ubaci) i temperatura mi mnogo retko pređe 40 kad ga baš opteretim inče27-35
jedino što treba da flešujem ploču da bi mogo da instaliram vistu ali to će majstor da sredi bolje nego da ga ja spalim
dragoljub dragoljub 21:23 08.12.2007

Re: e...

Kazezoze

NadpalfiA i ja sam imao problem sa kompjuterom, verzija windows millenium, ocajna, pc pada, nista ne radi, prvi majstor uzme 200€, pc radi 2 dana, pa opet nista, drugi mi uzme 120€, ista prica.Tada sam kupio novi, xp na njemu, platio 400€ i vec sam 2 godine miran od majstora. Sledeci put ili cu sam da pipam ili opet kupujem sve novo. Danas popravka tehnike vise kosta nego nova stvar. A zato dugo i ne drzi. Nema vise "Obodin" frizidera koji radi 40 godina, ili tv "Atlas" sa 35 godina radnog staza...zashto nisi downloadovo windows XP, besplatan je... evo ti za ubuduce link, gde mozhesh downloadovati.ja sam u svom kompu skoro sve izmenio,poboljsh'o ga, a jedino sam monitor (polovan) platio malo skuplje -120 eura.sve me koshtalo oko 250 eura.sad radi ko singerica;-)

moram da pitam bio sam tamo al ne razumem holandski dali je to nadgradnja sa SP1 na SP2ili kompletna instalacija
Kazezoze Kazezoze 21:42 08.12.2007

Re: e...

kompletna je instalacija sa zadnjim updatesima za SyncToy verzija 1, aplikacije izmedju mapa i kompjutera...
dragoljub dragoljub 22:13 08.12.2007

Re: e...

hvala probaću kasnije
kuki kuki 01:01 09.12.2007

Re: e...

Kompjuteri se najbolje popravljaju cekicem. Ja prob'o: u firmi imali HP procesne kompjutere. Pretece PC-ja. Od silnog akanja flopi prestao da cita. Otvorim ga jer prva i najcesca opcija za popravku je da se prover ili ociste kontakti. Flopi, onaj stari dzambo sajz, usadjen u kuciste od livenog gvozdja (!) kako bi izdrzao sve uslove rada. Krenem da ga odsrafim, kad naravno sraf zapekao. Vidim da nije od nekog kvalitetnijeg celika i da cu oblaznuti glavu ako zapnem. Zato uzmem srafciger i cekic za poznati zahvat: namestis srafciger na usek u glavi srafa, pod uglom i polako kuckas cekicem. Naravno stvar uspe, ali u sred posla u laboratoriju upadne lokalno spadalo.
Sta dalje da pricam, u roku od pet minuta cela firma je znala kako se opravlja fina i osetljiva tehnologija u mojoj majstorskoj radionici. Varijante i podvarijante na temu opravka raznorazne opreme su se godinama razvijale i, naravno, sve pripisivale meni. A najgore od svega, ja popravio kompjuter!
Strongman Strongman 01:58 09.12.2007

Re: e...

Nadpalfi
A i ja sam imao problem sa kompjuterom, verzija windows millenium, ocajna, pc pada, nista ne radi, prvi majstor uzme 200€, pc radi 2 dana, pa opet nista, drugi mi uzme 120€, ista prica.Tada sam kupio novi, xp na njemu, platio 400€ i vec sam 2 godine miran od majstora. Sledeci put ili cu sam da pipam ili opet kupujem sve novo. Danas popravka tehnike vise kosta nego nova stvar. A zato dugo i ne drzi. Nema vise "Obodin" frizidera koji radi 40 godina, ili tv "Atlas" sa 35 godina radnog staza...



Ja na oba kucna lap topa koristim XP i nemam problema. Blokira se jednom u par meseci.

Strongman Strongman 01:59 09.12.2007

Re: e...

Kompjuteri se najbolje popravljaju cekicem.



"Nemoj na silu. Uzmi veci cekic!"
dragoljub dragoljub 11:33 09.12.2007

Re: e...

Varijante i podvarijante na temu opravka raznorazne opreme su se godinama razvijale


najgore što moraš da trpiš zajebanciju od tipova kojima je najveći tehnički zahvat guranje ključa u bravu i otključavanje iste, a posle te mole da im promeniš osigurač ili gumicu na slavini i kad im pomogneš opet te odkinu od zezanja
Strongman Strongman 11:38 09.12.2007

Re: e...

najgore što moraš da trpiš zajebanciju od tipova kojima je najveći tehnički zahvat guranje ključa u bravu i otključavanje iste, a posle te mole da im promeniš osigurač ili gumicu na slavini i kad im pomogneš opet te odkinu od zezanja


Ma najgore je kad rodjena zena, dobronamerno, u sred tvojih zasukanih rukava predlozi da se zove majstor.
dragoljub dragoljub 11:59 09.12.2007

Re: e...

Ma najgore je kad rodjena zena, dobronamerno, u sred tvojih zasukanih rukava predlozi da se zove majstor.

srćno sam neoženjen, ali se uvek pojavi pametnjaković koji to predloži i meni počne para da izlazi na uši
dali ti se desilo da kad tržiš način da nešto napraviš ili popraviš dobiješ "A ŠTA ĆE TI TO" ili "A ŠTO TO RADIŠ"
49 41 49 41 01:20 10.12.2007

Re: e...

Strongman

dragoljuba ja punu kuću nepotrebnog alataMeni pricas...Mada sam zablistao dva puta u zadnje vreme. Promenio sam LCD dislej na lap topu a i tastaturu juce.


Ti si imao srecu; moj najskuplji Sony Laptop- kom je otisao Motherboard- braca otela-ukrala u regularnoj prodavnici sa sve koznim suite case.

Re: e...

Pre neko vece na dezurstvu u bolnici procurio sifon za lavabou u bolesnickoj sobi, a ja glavni dezurni - odgovorna za sve. Dezurnog majstora niko ne moze da nadje. Sestre vrse pritisak: "Sta cemo, doktorka? Ovo nije bezbedno, ako se neko oklizne, platicemo kaznu," ja lepo zavrnem (glamurozne) rukave i poucena iskustvom tokom renoviranja svoje kuce (poznatije kao "Skadar na Bojani", podmetnem kofu, skinem sifon i zavrnem ventil za dovod vode.
Ovim sam stekla mnogo vecu popularnost nego stavljanjem centralnih venskih i arterijskih linija.
Strongman Strongman 09:48 10.12.2007

Re: e...

Cuo sam da su ti nasli i kompromitujuci vodoinstalaterski materijal u fioci. Preko svojih veza u MI-5 sam uspeo da dodjem u posed dela tog materijala:

Re: e...

skoro sam obogatila svoj engleski recnik novom reci za plovak u vodokotlicu - ballcock
Strongman Strongman 10:15 10.12.2007

Re: e...

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
skoro sam obogatila svoj engleski recnik novom reci za plovak u vodokotlicu - ballcock


Ti si se bas obogatila

Bansek Bansek 01:15 19.02.2008

Re: e...

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
"Sta cemo, doktorka? Ovo nije bezbedno, ako se neko oklizne, platicemo kaznu," .


HA HA HA! U kojoj zemlji ovo? Hocu i ja tamo da ziviiim! Dodji Ana u Nis, da vidis u porodilistu, kaplje kanalizaciona cev sa plafona, direkt pored kreveta sa mamom i bebom .....I niko nije odgovoran :) Viva la Sebia
bravar bravar 19:34 08.12.2007

bez naslova

Da nisi pobedio u zadnjem krugu, predlozila bih ti da kupis yugo, pa da se svrckas ko'ko oces.
Ovakooo....
Strongman Strongman 19:38 08.12.2007

Re: bez naslova

bravar
Da nisi pobedio u zadnjem krugu, predlozila bih ti da kupis yugo, pa da se svrckas ko'ko oces.
Ovakooo....


A zamalo da me zveknu sa 200 i kusur dolara za nesto sto i nije kvar.
bravar bravar 19:42 08.12.2007

Re: bez naslova

Prokleta je Amerika:)
Taj truli zapad:)

Dobro si se snasao:)
Sedi odlican 5
I...
Mozda ipak da kupis yuga:))) On i kad stane, lako se gura:(
Strongman Strongman 19:43 08.12.2007

Re: bez naslova

Mozda ipak da kupis yuga:)))


Imam ja Yuga ali je daleko palkiran. Baaas daleko.
bravar bravar 19:46 08.12.2007

Re: bez naslova

A, jesi li video ovaj, Yugo-safari

bravar bravar 19:48 08.12.2007

Re: bez naslova

A kad mu istekne rok trajanja, moze da se reciklira u

Strongman Strongman 19:50 08.12.2007

Re: bez naslova

bravar
A, jesi li video ovaj, Yugo-safari



A ovaj

asterix asterix 20:00 08.12.2007

Djunta

Uf nije lako s' majstorima, znam ja. Zlikovci su to, nadji neke dalje shto su, gde ih ima malo, jedno dvojica pa ih udavi na onaj tvoj shtos i teraj kola. Po starom Srpskom pravilu razmena servis za servis. he he. Vrhunska pricha, opisna tehnika ti postaje sve bolja usavrshavash se u brzoj manufakturi.
Strongman Strongman 02:01 09.12.2007

Re: Djunta

asterix
Uf nije lako s' majstorima, znam ja. Zlikovci su to, nadji neke dalje shto su, gde ih ima malo, jedno dvojica pa ih udavi na onaj tvoj shtos i teraj kola. Po starom Srpskom pravilu razmena servis za servis. he he. Vrhunska pricha, opisna tehnika ti postaje sve bolja usavrshavash se u brzoj manufakturi.



Kapitalizam od gastarbajtera pravi cuda!

Uzmimo moj primer!
Spiridon Spiridon 20:22 08.12.2007

i posle bube buba

ja svoga ljubimca ne menjam ni za kakve pare na svetu. Cale je vozio bubu i ja ne odustajem od tradicije.



ljubitelji bube su posebni tipovi. Evo i primera =]



Spiridon Spiridon 20:29 08.12.2007

New Beetle Dune

a vidi ovu za one koji zive negde u toplijim krajevima blizu mora


vidomir pavlovic vidomir pavlovic 20:47 08.12.2007

Re: New Beetle Dune


Evo ti jedna sa šemommmm...
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 20:49 08.12.2007

Re: New Beetle Dune



Ili ćeš ova za lakše guranje....
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 20:51 08.12.2007

Re: New Beetle Dune

vidomir pavlovic
Ili ćeš ova za lakše guranje....

audrey audrey 20:51 08.12.2007

muski blog g.Strongmana

Malena kilometraza, lep unutra, siva koza, drvo na kotnrolnoj tabli, a spoljasnost boja slonove kosti.


Selektivna neka stednja, Jaki... gastarbajterska... eeee....
Strongman Strongman 01:22 09.12.2007

Re: muski blog g.Strongmana

Selektivna neka stednja, Jaki... gastarbajterska... eeee....



Uzeo sam je 3 000$ ispod cene. Sta je to ako nije stednja?
marta l marta l 21:38 08.12.2007

ja i majstori 0:1

Bojler malo procurio, tek po neka kap, ali da ne napravi vecu stetu u par nedelja odsustva pozovem majstora...
-bojler, curi, treba da se promeni kazan (umalo da pomenem krpljenje, ali znam da nemaju pojam o tom pojmu...
-new water heater is ....$,
-ne treba new, termostat radi, sve radi samo MALO curi, tako da nije ni hitno...
-new water heater is ....$,
-ne treba new, samo dodjite da otvorite i pogledate sami...
-Mme, you must have a degree in engineering, new water heater is ....$,
kako da mu objasnim da mi je to od Beograda a ne od diplome.
I bi new water heater....$
Strongman Strongman 02:02 09.12.2007

Re: ja i majstori 0:1

marta l
Bojler malo procurio, tek po neka kap, ali da ne napravi vecu stetu u par nedelja odsustva pozovem majstora...
-bojler, curi, treba da se promeni kazan (umalo da pomenem krpljenje, ali znam da nemaju pojam o tom pojmu...
-new water heater is ....$,
-ne treba new, termostat radi, sve radi samo MALO curi, tako da nije ni hitno...
-new water heater is ....$,
-ne treba new, samo dodjite da otvorite i pogledate sami...
-Mme, you must have a degree in engineering, new water heater is ....$,
kako da mu objasnim da mi je to od Beograda a ne od diplome.
I bi new water heater....$



Ako ti ispricam moju pricu za bojler... Mozda je blogiram Hvala ti za ideju.
Vera Johnson Vera Johnson 21:42 08.12.2007

skrt :)

obicno cutim, sto je redak kvalitet kad su zene u pitanju :)

uzivam citajuci vas blog. prva recenica me ponukala da se oglasim. rekli ste: ko whatever sto sam skrt. moj pokojni muz je imao obicaj da kaze: tvrd dva puta plati. sin mi je automotive technican, pa nesto i cujem o 'motorizacij' o kojoj bas ne znam mnogo.

hvala vam sto pisete. hvala na prilici da procitamo na blogu b92 o necemu sto nije politika. danas sam 'kliknula' na preporuku. necu to raditi svaki put. vi mozete (slobodno) dodati jos jednu preporuku na postojece. moju.

Strongman Strongman 01:26 09.12.2007

Re: skrt :)

Vera Johnson
obicno cutim, sto je redak kvalitet kad su zene u pitanju :)

uzivam citajuci vas blog. prva recenica me ponukala da se oglasim. rekli ste: ko whatever sto sam skrt. moj pokojni muz je imao obicaj da kaze: tvrd dva puta plati. sin mi je automotive technican, pa nesto i cujem o 'motorizacij' o kojoj bas ne znam mnogo.

hvala vam sto pisete. hvala na prilici da procitamo na blogu b92 o necemu sto nije politika. danas sam 'kliknula' na preporuku. necu to raditi svaki put. vi mozete (slobodno) dodati jos jednu preporuku na postojece. moju.



Vera Johnson

Mirisem da niste bas kratko u dijapori

Verujte i meni je politika preko glave. Na b92.net imamo blogove znamenitih blogera koji ne progovaraju nista drugo osim politike. To je njihov izbor. Nije mi jasno zasto? Zar nema privatnih stvari da podele s nama?

Ja se trudim da pohvatam sve te obicne, svakodnevne stvari koje su interesantne. Kao kada pijemo kafu sa nekim dragim pa kazemo "Zamisli sta mi se desilo...".

Draga Vera hvala Vam sto me citate i dobrodosli na moj blog.
Godfather Godfather 22:37 08.12.2007

Ne daj se gastarbajteru

Evo "komsija" stigla preporuka i za ovaj tekst, i za tekst a i sto pises, izgleda, najredovnije ovde. I nedaj se sad , nemoj majstorima da centriras na prvu pa da povedu sa 2:1.
Godfather Godfather 22:38 08.12.2007

Re: Ne daj se gastarbajteru

'ladno sam napisao NE DAJ, ne mogu da verujem :)
Strongman Strongman 01:31 09.12.2007

Re: Ne daj se gastarbajteru

'ladno sam napisao NE DAJ, ne mogu da verujem :)



Ja cesto hvatam sebe da prideve beogradski, srpski, niski pisem sa velikim slovom. Nekako mi z moj Nish zao da napisem niski. Izgleda kao nizak. Pa ga dopunim sa Nishki. Izgleda bolje. Nije geamaticki ali... Nismo ni mi najsjajniji pa da nam tekstovu budu perfektni.
automat automat 11:57 09.12.2007

Re: Ne daj se gastarbajteru

Ja cesto hvatam sebe da prideve beogradski, srpski, niski pisem sa velikim slovom. Nekako mi z moj Nish zao da napisem niski. Izgleda kao nizak. Pa ga dopunim sa Nishki. Izgleda bolje. Nije geamaticki ali... Nismo ni mi najsjajniji pa da nam tekstovu budu perfektni.


možda je ovo glupo i znam da većina ljudi misli da na blogu nije poenta u pravopisu / verovatno i nije / ali mene takve stvari izluđuju... :)
ako hoćeš, nije ti zapoveđeno, imaš na netu programčić, lako se instalira a još lakše koristi, i zove se srpskey.
kucaj na google, naći ćeš ga u sekundi.

p.s. na tvom blogu mi to nekako i ne smeta... :)
p.p.s. nisam autor srpskey-a ali svaka mu čast, hvalim ga gde god stignem i kome god mogu.

pozdrav
Strongman Strongman 20:50 09.12.2007

Re: Ne daj se gastarbajteru

p.s. na tvom blogu mi to nekako i ne smeta... :)
p.p.s. nisam autor srpskey-a ali svaka mu čast, hvalim ga gde god stignem i kome god mogu.



Ma puno ti hvala. Mene isto uzludjuju cak i sklepani SMS-ovi a kamo li tekstovi sa nakaradnom gramatikom.

Provericu srpskey.
mikimedic mikimedic 10:53 10.12.2007

Re: Ne daj se gastarbajteru

Strongy -- that's the attitude! Svaka cast na temama u poslednje vreme, a i na stavu da kad je moguce treba ispraviti greske. Naravno, i ja cesto kucam u zurbi pre odlaska na sastanke i slicno, ali bas kad nego ne zna a ne zeli to da prizna, e to jako smeta....
Strongman Strongman 12:43 10.12.2007

Re: Ne daj se gastarbajteru

mikimedic
Strongy -- that's the attitude! Svaka cast na temama u poslednje vreme, a i na stavu da kad je moguce treba ispraviti greske. Naravno, i ja cesto kucam u zurbi pre odlaska na sastanke i slicno, ali bas kad nego ne zna a ne zeli to da prizna, e to jako smeta....



Ja bre gresim sa geografskim poreklom. Ja sam Nislija. (mada je pravilnije Nisevljanin)
Djole Djole 23:42 08.12.2007

Alfa 156 ...

Leta gspodnjeg 2004, nedje u septembru, kupismo taj lepi auto. Sminka teska, na nagovor moje zene - za nju naravno. Ja vozim sluzbenog Golf-a, koji god da je najnoviji, moj je. Kupismo Alfu za nekih 6500E sa sve porezima, trte-mrte tamo vamo. Alfa 156 - 6 godina stara, 100,000km, prvi vlasnik.
E ove godine pukosmo brat bratu jedno 3500E samo NA POPORAVKE. Sva sreca, zena mi radi ko konsultant, pa imasmo da platimo, bez da se nesto strecamo, ali 3500E je 3500E. Mnogo bre ... A gde osiuranje, gde ostalo ...
Mislim da smo vidjeni za kupovanje nekog manjeg nemca ili japanca, uz garanciju (nadam se), ovako dalje ne ide.
A i ti bre, Lincoln, mislim stvarno ...
Strongman Strongman 01:33 09.12.2007

Re: Alfa 156 ...

Djole
Leta gspodnjeg 2004, nedje u septembru, kupismo taj lepi auto. Sminka teska, na nagovor moje zene - za nju naravno. Ja vozim sluzbenog Golf-a, koji god da je najnoviji, moj je. Kupismo Alfu za nekih 6500E sa sve porezima, trte-mrte tamo vamo. Alfa 156 - 6 godina stara, 100,000km, prvi vlasnik.
E ove godine pukosmo brat bratu jedno 3500E samo NA POPORAVKE. Sva sreca, zena mi radi ko konsultant, pa imasmo da platimo, bez da se nesto strecamo, ali 3500E je 3500E. Mnogo bre ... A gde osiuranje, gde ostalo ...
Mislim da smo vidjeni za kupovanje nekog manjeg nemca ili japanca, uz garanciju (nadam se), ovako dalje ne ide.
A i ti bre, Lincoln, mislim stvarno ...



Pa ja kao velim jeftini delovi...

A i nije se kvario zaista. Uzeo sam ga sa pokverenim prozorima. A ona blokada paljenja je samo statistika. Nemam ama bas nikakvih problema. A udoban je, stabilan, masivan,...

Ma volim masivna kola.
Unfuckable Unfuckable 00:48 09.12.2007

Preporuka

..Kosa mi se na glavi diže i strašno me ljuti kada - skoro 6 sati posle postavljanja ovako jezgrovitog i duhovitog texta - vidim samo 2 preporuke.
Djole Djole 00:53 09.12.2007

Re: Preporuka

Pregledaj neki od prethodnih postova, Milan je objasnio da se preporuke update-uju nezavisno od komentara. To sto je nas 50 ostavilo komentar i recimo bar 10 preporucilo ne znaci da ce tih 10 biti odmah i objavljeno. Ali kasnije hoce. Pozdrav
Strongman Strongman 01:34 09.12.2007

Re: Preporuka

Unfuckable
..Kosa mi se na glavi diže i strašno me ljuti kada - skoro 6 sati posle postavljanja ovako jezgrovitog i duhovitog texta - vidim samo 2 preporuke.

Blago tebi... Ti imas kosu!
nsarski nsarski 01:50 09.12.2007

Re: Preporuka

Ja vidim 10 preporuka. I evo jos jedna:)))
Strongman Strongman 01:54 09.12.2007

Re: Preporuka

nsarski
Ja vidim 10 preporuka. I evo jos jedna:)))


Ma ja se ne sekiram. Vise volim 100 komentara i 2 preporuke nego 11 komentara i 12 preporuka.

Ima blogera koji imaju svoju vojsku glasaca. U momentu kada on klikne "objavi" eto 10 preporuka.
nsarski nsarski 02:00 09.12.2007

Re: Preporuka

Ima blogera koji imaju svoju vojsku glasaca. U momentu kada on klikne "objavi" eto 10 preporuka

Ima i to, ali ima i drugo. Recimo neko odobrava neki politicki stav, ali ne zeli da komentarise, ili ne zali da pokazuje svoje politicke preference. Onda moze da preporuci tekst, a da ne komentarise. Nesto kao tajno glasanje.
U par navrata je neko postavio blog, ali je iskljucio mogucnost komentarisanja. Dobije samo preporuke (ili ne dobije).
Strongman Strongman 02:04 09.12.2007

Re: Preporuka

nsarski
Ima blogera koji imaju svoju vojsku glasaca. U momentu kada on klikne "objavi" eto 10 preporuka

Ima i to, ali ima i drugo. Recimo neko odobrava neki politicki stav, ali ne zeli da komentarise, ili ne zali da pokazuje svoje politicke preference. Onda moze da preporuci tekst, a da ne komentarise. Nesto kao tajno glasanje.
U par navrata je neko postavio blog, ali je iskljucio mogucnost komentarisanja. Dobije samo preporuke (ili ne dobije).


Ma ciljao sam na jednog sto nije politicki... Onako drugarski.
kuki kuki 01:22 09.12.2007

Taun-kara

Auto u kome sam najvise uzivao. Tri godine sam nabijao ogromne kilometraze i preziveo zahvaljujuci njemu.
Par saveta (s pravom jer sam iz te branse): ovde se automobili ne popravljaju, vec se delovi menjaju. Tacnije sklopovi ili celi moduli. To je zato jer je rad/vreme ovde skupo a posebno ako je ukljuceno znanje, pa bi npr. zamena cetkica na alternatoru kostala neuporedivo vise nego sam alternator. Vazno je samo tacno identifikovati kvar i zaobici majstore barabe.
Da skratim, sve to dobijas u nekoj velikoj firmi koja ima auto servis - npr. SEARS. Njima nije vazno da pojedinca zavrnu, naprotiv. Ako i pogrese, vrate pare ili naplate samo sta je moralo da se uradi. Imaju originalne delove, daju garanciju i sve za pristojnu i realnu cenu. Nista odokativno, sve cene iz kataloga ukljucujuci i ruke.
I za kraj, ako se ipak odlucis za sam-svoj-majstor i zapnes, javi se. Mozda cu moci da pomognem.
Strongman Strongman 01:37 09.12.2007

Re: Taun-kara

kuki
Auto u kome sam najvise uzivao. Tri godine sam nabijao ogromne kilometraze i preziveo zahvaljujuci njemu.
Par saveta (s pravom jer sam iz te branse): ovde se automobili ne popravljaju, vec se delovi menjaju. Tacnije sklopovi ili celi moduli. To je zato jer je rad/vreme ovde skupo a posebno ako je ukljuceno znanje, pa bi npr. zamena cetkica na alternatoru kostala neuporedivo vise nego sam alternator. Vazno je samo tacno identifikovati kvar i zaobici majstore barabe.
Da skratim, sve to dobijas u nekoj velikoj firmi koja ima auto servis - npr. SEARS. Njima nije vazno da pojedinca zavrnu, naprotiv. Ako i pogrese, vrate pare ili naplate samo sta je moralo da se uradi. Imaju originalne delove, daju garanciju i sve za pristojnu i realnu cenu. Nista odokativno, sve cene iz kataloga ukljucujuci i ruke.
I za kraj, ako se ipak odlucis za sam-svoj-majstor i zapnes, javi se. Mozda cu moci da pomognem.


Hvala na podrsci. Nisam ja mutav oko odrzavanja kola. Radio sam generalku na bubi sam. Odrazvao pasata sve sam. Posle mercedes slon, audi a8, grand ciroki... Nista se nije kvarilo ))))

Sad treba da promenim onaj davac signala za kociono svetlo na linkolnu. Neznam gde se nalazi ali naci cu )
kuki kuki 01:50 09.12.2007

Re: Taun-kara

Strongman
Sad treba da promenim onaj davac signala za kociono svetlo na linkolnu. Neznam gde se nalazi ali naci cu )

Prvo proveri da li imas kocionu tecnost :)))
Objasni sta nije u redu i u ponedeljak ti saljem uputstvo kako da popravis.
Strongman Strongman 01:55 09.12.2007

Re: Taun-kara

kuki
Strongman
Sad treba da promenim onaj davac signala za kociono svetlo na linkolnu. Neznam gde se nalazi ali naci cu )

Prvo proveri da li imas kocionu tecnost :)))
Objasni sta nije u redu i u ponedeljak ti saljem uputstvo kako da popravis.



Auto odlicno koci, ali ne rade stop svetla. Osigurac i sijalice su uredu.
wk wk 17:49 09.12.2007

Re: Taun-kara

Neznam gde se nalazi ali naci cu )

Video sam kada sam bio u USA neke knjige sa detaljnim objasnjenjima kako se koji deo montira. Dakle, to su neke knjige od oko par stotina strana na tankom papiru sa kompletno detaljnim crtezima montaze. Naravno, svaki model auta ima svoju knjigu. I deluje mi da je u sustini to isto ono sto majstor ima kod sebe. Dakle, nacrtano sve kako stoji i u kom se redosledu montira - npr. sraf, platna, deo, platna, matica, gumena kapica. Mislim da se to isplati imati ako imas polovan auto a planiras sam da ga menjas. Ne znam koja je firma to objavljivala.

Zet to ima, kupuje uvek polovne americke automobile i onda ih sam popravlja. Uvek kupuje americke automobile jer su onda delovi najjeftiniji.
Strongman Strongman 20:52 09.12.2007

Re: Taun-kara

wk
Neznam gde se nalazi ali naci cu )

Video sam kada sam bio u USA neke knjige sa detaljnim objasnjenjima kako se koji deo montira. Dakle, to su neke knjige od oko par stotina strana na tankom papiru sa kompletno detaljnim crtezima montaze. Naravno, svaki model auta ima svoju knjigu. I deluje mi da je u sustini to isto ono sto majstor ima kod sebe. Dakle, nacrtano sve kako stoji i u kom se redosledu montira - npr. sraf, platna, deo, platna, matica, gumena kapica. Mislim da se to isplati imati ako imas polovan auto a planiras sam da ga menjas. Ne znam koja je firma to objavljivala.

Zet to ima, kupuje uvek polovne americke automobile i onda ih sam popravlja. Uvek kupuje americke automobile jer su onda delovi najjeftiniji.



Ajde ako neko ima konkretnu knjigu za lincoln town car... Tu sam.
kuki kuki 21:42 09.12.2007

Re: Taun-kara

1. Repair Manual - najbolji je Haynes
Moze da se kupi u svakoj vecoj radnji koja prodaje auto delove

2. Kod pedale za kocnicu se nalazi prekidac (plunger) kojim moze da se jednostavno podesava (zavrni/odvrni) kada ce da se upali kociono svetlo. Popravka: Prvo pustis Jocu da se zavuce ispod volana i prsticem pritiska taster. Ti gledas pozadi da li se svetla pale. Ako ne radi onda ces ti morati da se zavlacis, otkacis kleme i kratko spojis, a Joca spolja vice: radi, ne radi, radi, ne radi, radi, ne radi..... u tom slucaju, nemam pojima kako si uspeo da aktiviras zmigavac. Ako rade kocina svetla, probaj da podesis visinu tastera, a ako ne reaguje (a svetla su upaljena preko direktnog spoja) menjaj prekidac.
Strongman Strongman 21:45 09.12.2007

Re: Taun-kara

Fala kuki. Evo kupujemo joci gnjuracko odelo da zaroni ispod volana...
49 41 49 41 16:00 10.12.2007

Re: Taun-kara

Ajde ako neko ima konkretnu knjigu za lincoln town car... Tu sam.

Savet ti je ako ne nadjes knjigu prva Library; oni imaju cak i profesionalne knjige sa detaljnim semama.
Svako auto koje kupim kupim odmah i knjigu za njega-kosta $ 10-15.

Medjutim, tu je strpano sve za odredjene modele ili seme. Preba citati dok ti oci ne ispadnu; jer koncepcije knjiga su straobalne.

Nemci imaju za sve aute te iste knjige; ali je uradjeno perfektno u raznim bojama instalacije- tako da je ponekad dovoljno pogledati semu bez ikakvog citanja. Sema hidraulike, el. sema, napajanja gorivom/plus Fantom snimak svih instalacija vozila.
Ni u jednom americkom Maintinance Manual nisam nasao ni priblizno slicno.
Geronimo Geronimo 01:30 09.12.2007

Elem sada je 1:1.

Jel' mogu da tipujem? Tvoje "1" ostaje tu gde je. Ona druga jedinica ce da raste :) Bice i vajde od svega toga - povecavace ti se asortiman novokupljenog alata u kuci :)
P.S. Ma, navijam za tebe ali u tipovanju nema sentinemtalnosti
Strongman Strongman 01:39 09.12.2007

Re: Elem sada je 1:1.

Geronimo
Jel' mogu da tipujem? Tvoje "1" ostaje tu gde je. Ona druga jedinica ce da raste :) Bice i vajde od svega toga - povecavace ti se asortiman novokupljenog alata u kuci :)
P.S. Ma, navijam za tebe ali u tipovanju nema sentinemtalnosti



U mom kraju se kaze "Ne se znaje - Zare igra!"

A to otprilike znaci:

Neki fudbalski tim imao nekog odlicnog igraca Zareta. Medjutim u kup utakmici padne im se Partiza koji je dve lige iznad njih. Povede partizan sa 4:0 i publika u 75 minutu pocinjeda napusta.

"Kudecete bre?"

"Pa nisi valjda corav. Vidis da gubimo."

"Ma ne se znaje - Zare igra!"

Bilo 5:0 na kraju.
Srki Srki 02:11 09.12.2007

kola gastarbajterska

E dakle Strongmane, nasmejaste me posteno, ko da sam sebe slusao. Izgleda da smo mi gastosi iz Srbende nekako opaljeni u glavu kad mislimo da uvek sve mozemo bolje i jeftinije od drugih, koji samo hoce da nas zajebu.


Bio sam dugo godina ponosni vlasnik 2 (dva) saab-a, koji su zajedno presli 600.000 milja (dakle malo manje od milion kilometara). Jedan '84, drugo '86., prvog sam dobio za dzabe, a drugog kupio za manje para nego sto ste vi potrosili na podizace za staklo. Jedina ozbiljna popravka je bila zamena kvacila na jednom od njih, koga sam posle nedelju dana udario u neku babu u H3 pa sam morao na krpljenje - ne bih, da nisam pukao 700$ za kvacilo). Mnogo sam ih voleo, sa njima sam presao ovaj zanimljiviji deo USA (od Lopez Island-a na dalekom severozapadu, do Siudad Akune u prijateljskom Meksiku, po svim godisnjim dobima. Drugi je nas trojicu konja proveo kroz Dolinu smrti, sa sve tri bicikle na krovu, iako su me majstori u servisu upozoravali da je ovo automobil za subarkticku klimu, ne za pustinju u kojoj je 120 stepeni. I nikad me nisu izdala na putu. Doziveo sam da na I-70 kad zatvore Loveland pass zbog snezne mecave na autoputu opstanemo samo 4-wheel drive trucks i moj matori saab, dok se pored nas u snegu zaglavljeni valjaju japanci, hibridi i ostala govanca od automobila, zamrseni sa semitruckovima ciji su se vozaci zajebali da u dnu planine ne stave lance na tockove...

Ali sam se vala namucio sa opravkama sitnim, bas kako ste vi opisali, i gotovo uvek sam na kraju pucao para koliko vrede i sama vozila. Sve krene tako sto procenim (pogresno) da ja mogu to sam da uradim, cak sam i sav alat u Sears-u kupio, a imam pristup i pravoj masinskoj radionici sa sve odeljenjem za zavarivanje (i umem). Ali gotovo nikad se nista nije zavrsilo bez teske borbe i potrosenog vremena koje kad preracunam koliko me kosta sat koji sam mogao da umesto na ladnom parkingu valjajuci se ispod auta odradim lepo u toploj laboratoriji i da onda platim popravku, dakle uvek sam bio na gubitku. Ali jebi ga, neki djavo tu ne da mira. Pravo da vam kazem, jedva sam docekao da kupim nov automobil. E, vise ni ulje necu sam da menjam! Ne da menjam, necu ni da nivo kontrolisem - samo sipam vodu za brisace! I benzin. Odem jednom u godinu dana (ili nakon 10000 milja) u ovlasteni servis, ostavim kola ujutro, oni me satlom odvezu na posao. Oko rucka me pokupe na poslu tim istim satlom, dovezu u servis, tamo mi kazu da je sa kolima sve u redu, da su zamenili ulje, uploadovali najnoviju verziju drajvera za kompjuter koji kontrolise sagorevanje i onda mi jos gratis oprali kola, spolja i iznutra! Gospodski!

Dakle, mrzim polovna kola i zelim vam sto pre bolji FICO skor, pa da se pocastite novim automobilom. Jebes gastarbajtera bez novoih kola ;-).



Strongman Strongman 02:29 09.12.2007

Re: kola gastarbajterska

Uzivao sam citajuci vasu pricu.

Mi smo jednom sa golfom 2 izasli na kopaonik iz pravca przece kada je put bio ZATVOREN. Ni 4x4 ni lanci - put zatvoren. Kum i ja i moj Joca koji spava na zadnjem sedistu plus 150 kg suhomesnatog za moj restoran na stazi. Veci deo puta sam sedeo na haubi da bi imali bolje prijanjanje. Smrzo sam se kao pi#ka. Klinac spavao sve vreme. U jednom trenutku su se pojavili smetovi od vise od 2 metra, ali vec smo bili blizu odredista. Vec smo skoro na ravno mdelu. Uzbrdica neznatna. Kao danas da je bilo se secam. Prvi smet probijamo, ali se usporavamo. Vatamo brzinu za drugi, probijamo (ja na haubi). I ne stizemo da ubrzamo za treci. Zaglavljni smo. Pod se nasukao na sneg, ali imamo svega pola metra do suvog asvalta. Na tom delu je jak vetar pa je oduvao sneg.

Ja se izuvam u carape da se ne klizam, podizem zadnji deo golfa i napravim dva koraka do suvog asvalta. Na jedvite jade. Ali smo pobedili. Trebalo je videti facu pandura koji je preprecio put svojim vozilom i odvracao putnike od spustanje:

"Gospodine ne mozete na dole. Ni ratrak ne moze da prodje..."

U tom trenutku se mi pojavljujemo u zutom golfom ja bos na haubi.

NJemu usta kao kod zubara "AAAAA.."
Srki Srki 04:25 09.12.2007

Re: kola gastarbajterska

Hahahahahahaha, mnogu da zamislim murkanovu faci, ko da je video Jetija ;-). Hej, jel' mozemo da predjemo na ti?!

Hehee, mogli bi ovako da teramo do basvesti sa smesnim pricama o dogodovstinama u automobilu, proklet bio...A jebi ga, kad ne moze bez njega se zivi!

Ja sam moje Saabove izgubio prakticno u jednom danu, cak nisam ni bio u Americi kad mi se to dogodilo nego se sirio po Beogradu. Javile mi gazde kod kojih sam ziveo, neki pijani klinac se zaleteo u nasoj ulici sa SUV-om velicine trojanskog konja i udario nekih 6 ili 7 automobila parkiranih ispred kuca. Od toga su bila dva moja saab-a. .. Tacnije, jednog je opalio otpozadi a onda je ovaj udario u drugog parkiranog ispred njega. Hteo sam da ubijem, srecom nisam bio tu, a klinca su odma tu smotali i oterali u zatvor.
Onako odoka steta nije bila velika, ali kad sam oterao kod majstora, procenili mi opravku limarije plus svetla na oba auta na nekih 4-5 hiljada dolara po komadu (jebo evropska kola!). Sasija i sve unutra je bilo netaknuto na oba saab-a, ipak to ne mozes tek tako iskriviti kod ovih automobila, ali je body bio prilicno sjeban, mada mislim da to neki misko u Bubanj potoku bi sredio za jedno popodne. Ovde nema "Miska iz BP-A" a ni naravno osiguranje tog klinca nije htelo da plati popravku, nego su mi proglasili totalnu stetu. Ponudili mi oko 500$ za oba saab-a, kazu - nemaju podatke o tom godistu, ali je ocigledno bezvredno...Tu sam se svadjao sa osiguranjem jedno 2 meseca, cak sam im poslao za vrat denverskog district attorney-a, pa jos zakukao kako svaki dan gubim x-dolara jer bez auta ne mogu da obavljam svoj posao, pa su mi na kraju na jedvite jade isplatili oko 2000 za oba, lopuze i lihvari. Nedovoljno da opravim makar jednog, a i da je bilo dovoljno, ne bih mogao da se odlucim kojeg da opravim a od kojeg da se oprostim. Tako sam ih ispred kuce drzao jedno 2-3 meseca dok na kraju nije dosla policija i uhapsila oba proglasivsi ih "napustenima". I onda sam morao da ih bacim, tacnije dao sam ih osiguranju, za pastetu i suhomesnate proizvode...smrc!



Strongman Strongman 04:51 09.12.2007

Re: kola gastarbajterska

R.I.P. SAABs

Ja sam imao bubu 1200 cc 1976 godiste. Jedan od najzanimljivijih detalja je kada sam na -12c morao da skinem rezervoar i operem ga jer je bio pun trunja. Skidanje je bilo napolju a pranje i "susneje" unutra. pa open tapolje da ga namontiram. A radnja se desava ispred kuce moje tadasnje devojke Sanje ciji me roditelji nisu obozavali jer sam bio "malo" stariji od nje.

Dovezem je na jedvite jade do njihove kuce na obodu Nisa. Buba se gasila 15 puta, jadna. 3 nocu, nemam pare za taksi a prilicno smo daleko od moje kuce. Prenocim u dnevnoj sobi. njeni zgranuti kad me videli ujutu dok pili kafu pre osla. Ja posle ustao oko 9, otvorio caletovu garazu i poceo akciju. Za manje od 2 sata buba je bila kao Ben Dzonson. A meni ruke promrzle skroz.

Da ne zaboravim da sam skidao i karburator i produvavao crevca i dizne. Sve to za malo manje od dva sata po cichi zimi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana