Društvo| Ljubav| Ljudska prava| Mediji| Politika

Parada (još 8): Javnost

Goran Miletic RSS / 02.10.2010. u 00:24

zajedno !
zajedno !
Još osam dana ostalo je do Parade ponosa 2010. godine. Kako će zaista izgledati Parada, saznaćemo 10. oktobra, kada ćemo zaista videti kako i koliko je policija zaštitila ceo događaj. Stiče se utisak da je medijima bitnije gde i kako će policija biti raspoređena, nego šta će učesnici reći ili sa kojim se problemima u Srbiji suočava neko ko je pripadnik LGBT populacije. Doduše, medijima je i prošle godine ovo bio fokus, a zajedno sa pretnjama ekstremista mogao se sažeti u pitanje/konstataciju - „Jel tako da se plašite da idete na Pride ?"

Ove godine su i medijski neke stvari sasvim drugačije. Većini medija je postalo dosadno da izveštavaju o lepezi nemaštovitih pretnji i razloga zašto Prajd „ne treba" da se desi. Ima tu pokušaja reanimacije starih budalaština guranjem priče na politički nivo - akcija „Kakva Vlada, takva i Parada" ili „Na kojim smo to izborima glasali za gej paradu" (by Dveri) i „Nećemo paradu, srušićemo Vladu" (by Naši 1389), a spisak grehova koji se pripisuje LGBT populaciji je isti (bela kuga u Srbiji, skretanje pažnje Paradom sa važnijih društvenih problema). Nažalost, postoji i veoma opasna teza/greh koja se pripisuje LGBT zajednici a svodi se pitanje sa letka tzv. Porodične šetnje: „Ko priziva građanski rat u Srbiji i nasilje u Beogradu ?" Ja bih rekao da to rade upravo autori ovakvih pamfleta.

Kad smo već kod inovativnih predloga drugova ekstremista koji se kunu da nisu za nasilje, pronašao sam dva zanimljiva mada su i ona ranije prilično korišćena. Prvi je anonimna dojava o bombi (veoma otvoreno se sugeriše ova opcija), a drugi je slikanje onih koji učestvuju na Paradi i njihov „lov" narednih dana. Naravno da se policija bavi i ovim „maštovitim" idejama, ali bi njihovo „promovisanje" na forumima trebalo da natera Tužilaštvo da reaguje.

Kao što (ne) znate, među protivnicima Parade ponosa,ima prilično velika grupa onih koji smatraju da ne treba napadati gejeve i lezbejke, ali im njihov poziv da se ne pribegava nasilju uopšte ne smeta da šire govor mržnje. Nadam se da ne treba po hiljaditi put citirati veoma jasan Krivični zakonik Srbije prema kome je (veoma) kažnjivo pozivati na diskriminaciju i mržnju. U svakom slučaju, jedan od ovih nenasilnih mrzitelja kaže da neće napadati gejeve jer su mu „toliko smdrljivi i gadni da ne može da ih pipne", dok drugi „ozbiljni autor" na sajtu Nove Srpske Političke Misli, govori o tome da nasilje ustvari treba stranim službama („kojih ima više nego nakupaca na pijaci") i poziva SANU da se oglasi ovih povodom.

Generalno, sem izliva internet mržnje, primetno je da građani baš i ne slede ideje onih koji zagovaraju nasilje. Stiče se utisak da i pored velike podrške porodici i onome što građani percipiraju kao porodične vrednosti, veliki broj ljudi ne smatra da 9. oktobra treba da se priključe skupu protiv Prajda. Istovremeno, iako će verovatno brojčano biti manje učesnika Prajda nego tzv. Porodične šetnje, podrška javnosti je svakako veća nego što je to bio slučaj ranije.


P.S. Zahvaljujem svima koji u komentarima NEĆE negirati pravo građana Srbije na slobodu okupljanja. Oko toga nema nikakvog pogađanja niti "drugačijeg mišljenja".

Atačmenti



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

seceranac seceranac 00:34 02.10.2010

spomenik

gledam ovaj znak parade i nikako da se otmem utisku da je onomad kolo srpskih sestara bilo vidovito i da je spomenik tek sada pokazao prave namere Mestrovica.
Goran Miletic Goran Miletic 01:08 02.10.2010

Re: spomenik

Jadan Mestrovic ce (opet) biti kriv za sve....
Unfuckable Unfuckable 01:14 02.10.2010

sačuvaj me

bože
ako te ima
(u šta poprilično sumnjam)

vaskolikog,
opšteprisutnog
(i samoproklamovanog)
prava
koje sebi
nekako
dadoše
nepismeni
da brane
(svom tom agilnom nepismenošću, spakovanom u gomile besmislenih rečenica)
ugroženu manjinu
a uz put i
neopevljivog im talenta
(za upropaštavanje bilo kakve mogućnosti da te ljude neko ozbiljno shvati)
kojim
remete
moj očinji vid
i još uvek
funkcionalnu
inteligenciju.
Spasi, pliz
alselone alselone 02:26 02.10.2010

Re: sačuvaj me

Za ovo imas Stelu od mene

Exitus Letalis Exitus Letalis 11:40 02.10.2010

Re: sačuvaj me

sačuvaj me
bože
ako te ima

mnogo se q... u poslednje vreme.
što se pismenosti tiče, mogla bi ti se pronaći po
koja mahana.
jer nije stvar u pismenosti već u tvom nastojanju da skreneš temu,
čemu i služi tvoj post.

jer se očigledno ne slažeš s paradom (al ne bi javno, šta znaš).

dakle, čudim se goranovom strpljenju, frenkli.

p.s. ajd reci eksplicitno jednom - da li si za paradu (i prava, ljudska prava svih) ili nisi.
ako jesi - drmni jednu pismenu i neopevanim talentom začinjenu temu. dasdivimo!!!
Unfuckable Unfuckable 13:58 02.10.2010

Re: frankly my dear ...

"Kako će zaista izgledati Parada, saznaćemo 10. oktobra, kada ćemo zaista videti kako i koliko je policija zaštitila ceo događaj."

"Stiče se utisak da je medijima bitnije gde i kako će policija biti raspoređena, nego šta će učesnici reći "


ovo ja zovem istrolovati (da ne kažem upropastiti) samog sebe u dve susedne rečenice, edabise već u trećoj rečenici
Ove godine su i medijski neke stvari sasvim drugačije.

finalizirao proces samoupropaštavanja malecnim ali neelegantnim (tebi je svakako poznat taj tužni stil) uskakanjem u svoja rođena usta, a meni definitivno ogadilo dalje čitanje teksta.

E sad, to što komrad Miletić po ko zna koji put upropaštava svoj rođeni tekst – ni po jada.
Međutim, meni je malo muka (ne od njegovih podguznih muva koje u vidu tebe i još par aktivista zuje okolo i terciraju Tešanovićkino jevanđelje „Srbi ništa ne valjate“ i kao neki mali golootočki islednici traže izjašnjavanje, raskritikovanje, pokajanje....you name it )
dakle – malo mi je muka od već previše puta viđenog korišćenja cele situacije oko Prajda 2010 da bi se reklo jedno veliko ništa, da bi se skretala pažnja na ekstremiste umesto na ugroženo pravo manjine, da bi se radilo upravo ono što se (navodno) kritikuje tekstom: uterivao strah, nesigurnost i podizala negativna tenzija umesto da se osvetle i bolduju pozitivne strane celog tog dešavanja, pozitivne kako za pojedinca - tako i za društvo u celini.

Naravno da je lako i udobno puniti ljudima glavu negativnom pričom i opasnostima, i naravno da će takav tekst (bar se očekuje) doneti polarizaciju i čitanost koji će opravdati nabacane teze, jer budala je (falabogu) u ovoj našoj maloj zemlji (pa i na blogu, jelte) sasvim dovoljno i sasvim su lako sredstvo za sticanje svakovrsnih profita, što ti i tvoje društvo svakako sasvim lepo znate i koristite.

Problem nastaje, pa i poprilično saplitanje, kada celu ideju treba (a treba, na tvoju veliku žalost) sagledati iz nekog manje mračnog ugla, kada ljudima treba objasniti zašto takav događaj TREBA da se dogodi i kada priča po svom karakteru ne dozvoljava tako lako upotrebljivu i zahvalnu opciju „drž'te ekstremistu“.
Dakle, čim nema pljuvanja po Srbima (a mnogo ih ima, i to različitih, zato i treba biti oprezan kad se kreće u pljuvaonu) – nekako i inspiracija presušuje.

Već sam na nekoliko mesta rekao, ali za one sa slabijom koncentracijom (ili manjkom dobre volje da shvate) ponoviću – ako ima i malo mozga u strukturama koje razmišljaju, ali zaista razmišljaju kako da značaj Prajda 2010 približe običnom prosečnom smrtniku (a ne kako da napabirče par lakih poena i par soma evrića) tog istog prosečnog smrtnika neće zatrpavati paušalnim optužbama, uvredama i dijagnozama – jer im pomoć i prisutnost (na bilo koji način) tog istog prosečnog običnog smrtnika itekako treba, to je jasno.

Sudbina Parade ne zavisi od stava i ponašanja zainteresovanih strana, nego od stava neopredeljenih ili prividno neopredeljenih.

A neopredeljene, ili prividno neopredeljene - to odgovorno tvrdim – ovakvi tekstovi kao što je Miletićev ili onog wannabe Kvirije – nesretnika - Lambrosa, i ovakvi stavovi umotani u histerično – islednički nastup kao što je tvoj (i još po neki) pre će odbiti i stvoriti odijum, nego potaknuti na razmišljanje i privući.
Ali to već i ti i ja znamo, samo ako se prisetimo pljuvačko – optužujućih kampanja eldepeovaca na ovom mestu, još od 2007. na šta sve ove gorepomenute tirade, pa i tvoja naravno, vrlo degutantno nalikuju.

Tako da, ako neko skreće temu i pravi medveđu uslugu celoj toj priči, to ste vi dame i gospodo, ne trebaju vam nacoši da bi se napravila pometnja, ali dobro dođu da se skrene pažnja sa štete koju činite.
Jer, zaboga – ako Parada zaista uspe, pitam se čime ćete se onda baviti i odakle će onda kinta da kaplje.

Prema tome, da najzad odgovorim na tvoju bednu prozivku: nije pitanje da li ja, prosečan prividno neopredeljen obični smrtnik, podržavam ili ne podržavam održavanje Prajda 2010. već kako ga promovišu oni koji bi trebalo to da urade na najbolji mogući način, da bih ja (prosečan prividno neopredeljen obični smrtnik) shvatio (ključna reč, sad se skoncentriši ako možeš) zašto je održavanje Prajda dobro i za mene i za Grad i za Državu i za društvo u celini.
Iz ovakvih nastupa ja (prosečan prividno neopredeljen obični smrtnik) mogu samo da zaključim da je gungula oko održavanja Prajda dobra jedino za šačicu secikesa koje bi uzput malo da mi seruckaju po glavi dok turaju kintu u džep. Netje motji ove notji, mislim to za seruckanje.
E pa, budite malo bolji dame i gospodo. Malo pozitivniji, malo dosledniji, malo konkretniji i malo pošteniji.






alexlambros alexlambros 21:37 02.10.2010

Re: frankly my dear ...

A neopredeljene, ili prividno neopredeljene - to odgovorno tvrdim – ovakvi tekstovi kao što je Miletićev ili onog wannabe Kvirije – nesretnika - Lambrosa


jebo sve ako ti je veci 1/2 od broja preporuka ... nisi dzaba FuckedUp
Unfuckable Unfuckable 01:47 03.10.2010

Re: nisi džaba mujžaba

pre nego što opet budeš bio prinuđen da umanjiš razlomak, i pre nego što ti odgovorim - evo nečeg što pouzdano voliš, da ti malo prekrati čekanje

alexlambros alexlambros 10:21 03.10.2010

Re: nisi džaba mujžaba

evo nečeg što pouzdano voliš, da ti malo prekrati čekanje


FuckedUp, smrsaj malo, mozda ga ugledas a ucarices i 1/2 komentara, dva ... vajdica
Unfuckable Unfuckable 15:16 03.10.2010

Re: ko o čemu - Žvalex o vajdici

Hm, da Karnex – pazi ovako: ja na neki način kapiram stepen tvoje frustracije, znam da će ti to zvučati čudno ali - biti gej aktivista, krajnje agresivan, vulgaran i neuspešan gej aktivista (da dodam), pri tome još i skroz čitljivo kvazi u ovoj i ovakvoj Srbiji, ali i na bilo kom drugom mestu verovatno je jako zamorno i dovodi do pojave znatnih histeričnih ekspresija čiju morbidnu progresiju imamo prilike povremeno da gledamo u tvojim besmislenim hara – kiri performansima.

A kada je taj, takozvani aktivizam propraćen i neuspešnošću u nalaženju željenog partnera, pošto ceo taj džez i jeste samo cover za još malo provoda i sticanja prijatelja – onda je sasvim logično da se rađa bes pa i prezir.

E sad, vidiš, to oko besa i prezira: mi možemo zaista nadugačko i naširoko da raspredamo o mom pimpeku
(nije što je moj, nego što je takva tema, a jasno je da tebe u stvari iza svog tog besmislenog napaljenog trtljanja jedino pimpeki i zanimaju, sad je to bar sasvim vidljivo)
ali je na temi komrada Miletića, koja obrađuje skorašnji događaj za koji bi ti navodno trebalo da budeš više nego prosečno zainteresovan, rasprava o mom pimpeku, ma kako meni bila draga, ugodna pa na neki način i laskava - ipak malo deplasirana.

Uzgred, trudim se da razumem i frust koji osećaš zbog toga što ipak nikad nećeš videti koliki je zaista (mislim: moj pimpek), ali isto tako probaj i ti mene da razumeš: ja ne želim i ne mogu da osećam krivicu što ga ne pokazujem dečacima, i ne želim da se osećam loše, bivam proganjan, prozivan i banovan što nisam gej i što ne odašiljam okolo njegove slike (mislim: mog pimpeka).

No to bi mogla da bude ideja za neku novu temu tipa „kako su pojedini samozvani portparoli manjine maltretirali i diskriminisali većinu“, u neko bolje vreme.

Da, znam da zvuči paradoksalno, ali bogo moj: šta ćeš veće od paradoksa da se etablirani laktaroš - pseudoaktivista raspituje o veličinama u sred teme koju bi trebalo krajnje ozbiljno da shvata?
Koliko je upisao autogolova svojoj „opciji“ takvim idiotskim nastupom, boktemolovo – pita li se iko?

U tome i jeste poenta, eto dođosmo i do nje: autogol efendija i samozvani zastupnik lgbt pokreta kojeg iskreno zabole dupe kako sve to što radi zaista izgleda i koliko stvarne koristi a koliko štete pravi, jer je krajnji i jedini cilj umotan u sasvim lični interes.

Ne znam zašto mi baš sada pade na pamet onaj vic kada klinac kaže „tata, nemoj više da me braniš, molim te“
baroniknez baroniknez 02:52 02.10.2010

Re: ...

neka lepo organizatori parade izadju sa predlogom da svaka eventalna steta tokom parade padne na budzet ovih organizacija. Ne Mileticu zabrana obraza, nego neka deluju ali svaki put kada naprave glupost odrezes mu kaznu, pa ako im se isplati - odlicno, zivecemo u bogatom drustvu.

drugi predlog, da svakom od njih se pozovu roditelji na OBAVEZNE casove na kojim se uci kako se vaspitava dete. ne gej frendli vaspitanje, nego prosto civilizovano sta sme a sta ne sme.


P.S. Zahvaljujem svima koji u komentarima NEĆE negirati pravo građana Srbije na slobodu okupljanja. Oko toga nema nikakvog pogađanja niti "drugačijeg mišljenja".


ne slazem se, treba da svako izrazi svoje misljenje, odredjeni razlozi koji se isticu protiv okupljanja nisu nasilje ni mrznja. ako neko kaze da nece da gleda kako se dvoje ljube i to do ne treba da rade javno, meni je to besmisleno, jer ja se uvek javno ljubim, ali ne zelim bilo kome da zabranjujem da ima drugaciji stav
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:44 02.10.2010

Re: ...

neka lepo organizatori parade izadju sa predlogom da svaka eventalna steta tokom parade padne na budzet ovih organizacija.

ma naravno, ko i 17 "kosovo za patike"!!!
ko je popravio one ambasade i izloge?
da nije koštunica iz svog džepa?
il kusturica?
il tadić koji je nenadano zdimio u rumuniju?
il novak koji nam se prikazao preko linka?
ne, sve smo to mi platili iz svog džepa.
ne slazem se, treba da svako izrazi svoje misljenje, odredjeni razlozi koji se isticu protiv okupljanja nisu nasilje ni mrznja.

znači, ne izlaziš.
nisam drugo ni očekivala.
razlozi su sporedni pred pravima ljudi za slobodnim okopljanjem.
baroniknez baroniknez 14:37 02.10.2010

Re: ...

ma naravno, ko i 17 "kosovo za patike"!!!
ko je popravio one ambasade i izloge?
da nije koštunica iz svog džepa?
il kusturica?
il tadić koji je nenadano zdimio u rumuniju?
il novak koji nam se prikazao preko linka?
ne, sve smo to mi platili iz svog džepa.


iz ovoga mogu da zakljucim samo da ti i dalje smatras da to treba da platimo iz svog dzepa?


znači, ne izlaziš.
nisam drugo ni očekivala.
razlozi su sporedni pred pravima ljudi za slobodnim okopljanjem.


naravno da ne izlazim, ali ne zato, kako ti pokusavas nevesto da nametnes zbog toga sto ce neko tamo da se ljubi, bas me briga, nego zato sto me nerviraju organizatori i zato sto ne zelim oko mene kordon policajaca, ne zelim obavezna uputstva od organizatora, policije i necu da nekom pokrivam troskove iz projekta, gadi mi se!

pravo na slobodno misljenje mi je vaznije od prava na slobodno okupljanje, okupljanja ima i u severnoj koreji, ali nema misljenja.

pri tom napisacu jos jednu stvar, a to je da su neki suorganizatori i odbijali pomoc drugih ljudi jer su kalkulisali sa honorarima, dakle one koji su hteli iskreno da pomognu odbili su jer su im predstavljali opasnost za honorare. odvratno

necu ici ni u porodicnu setnju jer mi se jednako gadi.

ono sto neki ne shvataju je da ima misljenja i bez opredeljivanja za porodicnu setnju i gej paradu. upravo - cini mi se sve vise, da opredeljivanje za jedno od ta dva negira slobodno misljenje
valhalen valhalen 15:58 02.10.2010

Re: ...

pravo na slobodno misljenje mi je vaznije od prava na slobodno okupljanje, okupljanja ima i u severnoj koreji, ali nema misljenja.


Upravo suprotno, sloboda mišljenja postoji svuda, pa i u Severnoj Koreji. Ono što u Severnoj Koreji ne postoji jesu upravo sloboda govora, štampe i okupljanja, bez kojih je sloboda mišljenja bezvredna.

ono sto neki ne shvataju je da ima misljenja i bez opredeljivanja za porodicnu setnju i gej paradu. upravo - cini mi se sve vise, da opredeljivanje za jedno od ta dva negira slobodno misljenje


Za tebe je kanda mišljenje slobodno samo ako se nikada ni za šta ne opredeljuje. Ali to nije sloboda mišljenja, to je sloboda od odgovornosti. Ne bi li bilo lepo kad ne bismo morali nikada ni za šta da se opredeljujemo? Možda i bi, ali kao moralna bića stalno se nalazimo u situacijama u kojima moramo da biramo. Negirati ovaj izbor nije sloboda mišljenja, nego nedgovornost.
baroniknez baroniknez 17:43 02.10.2010

Re: ...

Upravo suprotno, sloboda mišljenja postoji svuda, pa i u Severnoj Koreji. Ono što u Severnoj Koreji ne postoji jesu upravo sloboda govora, štampe i okupljanja, bez kojih je sloboda mišljenja bezvredna.


ne, nije tacno. pravo na slobodno misljenje podrazumeva da se to misljenje slobodno i izrazi. pogresno ste razumeli, jer samo usko jezicki tumacite ono sto sam napisao, a ne pravno.
u koreji postoji sloboda okupljanja, stalno priredjuju skupove vodji. medjutim, cak i kada dodjete na taj skupe ne mozete slobodno da mislite.


Za tebe je kanda mišljenje slobodno samo ako se nikada ni za šta ne opredeljuje. Ali to nije sloboda mišljenja, to je sloboda od odgovornosti. Ne bi li bilo lepo kad ne bismo morali nikada ni za šta da se opredeljujemo? Možda i bi, ali kao moralna bića stalno se nalazimo u situacijama u kojima moramo da biramo. Negirati ovaj izbor nije sloboda mišljenja, nego nedgovornost.


ja bih voleo da mi vi citirate deo gde sam ja napisao da je sloboda misljenja ako se nikada ni za sta ne opredeljujemo.
samo sam napisao da sloboda misljenja podrazumeva i nesto trece, a da mi se cini da u ovoj situaciji to i jeste nesto trece.

zasto?

zato sto su ovo tako dve agresivne ekipe da stalno ponavljaju fraze. i kada cujem da neko ponavlja njihove fraze, onda znam da one ne dolaze iz slobodnog misljenja i promisljanja, nego da su jednostavno ove ekipe uspele da ih usade, da ih nametnu nekim ljudima.
valhalen valhalen 18:09 02.10.2010

Re: ...

u koreji postoji sloboda okupljanja, stalno priredjuju skupove vodji.


Vi ne razumete značenje sintagme "sloboda okupljanja". Sloboda okupljanja je sloboda da svako organizuje okupljanje oko čega god hoće, uključujući tu i politička i protestna okupljanja. U Severnoj Koreji ne postoji ništa slično.

Po vašoj logici i u SSSR je postojala sloboda štampe, jer je izlazila "Pravda", a u nacističkoj Nemačkoj je postojala sloboda govora jer je Hitler bio slobodan da drži govore. Apsurdno.
baroniknez baroniknez 19:19 02.10.2010

Re: ...

Vi ne razumete značenje sintagme "sloboda okupljanja". Sloboda okupljanja je sloboda da svako organizuje okupljanje oko čega god hoće, uključujući tu i politička i protestna okupljanja.


jasno je meni o cemu vi pricate, ali pisem u kontekstu situacije. dakle nama se kaze da imamo dve opcije: da dodjemo na paradu ili da ostanemo kuci i budemo protiv nje. to je severno korejski: mozes da odes na paradu vodji ili da ostanes kuci.

ali slobodno misljenje je iskljuceno u svakom slucaju, njega nema nigde. okupljanja ima bar zbog vodje, a slobodnog misljenja ni zbog vodje
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:33 02.10.2010

Re: ...

to je severno korejski: mozes da odes na paradu vodji ili da ostanes kuci.

gde ti ovde vidiš vođu?

a severnokorejski je da moraš da odeš na paradu ako nisi u bolnici i s čvrstim lekarskim uverenjem jer možete da najebete i ti i doca.
mala razlika.

baroniknez baroniknez 19:40 02.10.2010

Re: ...

a severnokorejski je da moraš da odeš na paradu ako nisi u bolnici i s čvrstim lekarskim uverenjem jer možete da najebete i ti i doca.
mala razlika.


spreman sam da se kladim u sta god zelite, da mnogi koji ovih dana ne zele da idu na paradu moraju da pronalaze za sefove svojih organizacija slicna uverenja
valhalen valhalen 21:04 02.10.2010

Re: ...

spreman sam da se kladim u sta god zelite, da mnogi koji ovih dana ne zele da idu na paradu moraju da pronalaze za sefove svojih organizacija slicna uverenja


Ili navedite imena i organizacije na koje mislite, ili se suzdržite od iznoženja prozvoljnih ocena.


jasno je meni o cemu vi pricate, ali pisem u kontekstu situacije. dakle nama se kaze da imamo dve opcije: da dodjemo na paradu ili da ostanemo kuci i budemo protiv nje. to je severno korejski: mozes da odes na paradu vodji ili da ostanes kuci.


Ili možete da izadjete na Porodičnu šetnju, ili možete da idete na moleban u hram Sv. Save, ili možete da se prošetate gradom u vreme parade kao najobičniji nezainteresovani prolaznik, ili možete da se derete "Ua!" dok parada prolazi pored vas, ili možete da se derete "Ura!" dok parada prolazi pored vas, ili možete da se derete "Ja, baronkinez mislim svojom glavom!" dok parada prolazi pored vas, ili, konačno, možete da napravite svoj skup na kome ćete okupljenom narodu da izložite svoje vidjenje pitanja gej parade, porodične šetnje, smisla života i svega ostalog. Ništa od svega navedenog ne biste mogli da uradite u Severnoj Koreji. Poredjenje vam je, dakle, potpuno promašeno. Kao što rekoh - vi ne znate o čemu govorite.

ali slobodno misljenje je iskljuceno u svakom slucaju, njega nema nigde. okupljanja ima bar zbog vodje, a slobodnog misljenja ni zbog vodje


Verujem da ni sami ne znate šta ste hteli ovime da kažete.
rzrsharp rzrsharp 22:22 02.10.2010

Re: ...

Ja idem na pecanje :lol
BigBadWolf BigBadWolf 06:55 02.10.2010

Hmmm...

Homofobija je prvi znak latentne homoseksualnosti.

milandjuk milandjuk 07:34 02.10.2010

Re: Hmmm...

pa mi smo onda jedna bas gay zemlja :)

vladimir petrovic vladimir petrovic 08:58 02.10.2010

Re: Hmmm...

BigBadWolf
... Homofobija je prvi znak latentne homoseksualnosti


Ovo me podseti na slučaj Kena Melmana (Mehlman), u SAD.
On je bio političar, vodio je Bušovu predsedničku kamanju i bio poznat po svojim homofobičnim nastupima. Kada ga je neko jednom u šali pitao da li on nije latentni gej, oštro je to negirao.
A sada, kada se povukao iz politike, u svojoj 43. godini, objavio svetu - da jeste gej, te da će postati "advokat prava na istopolni brak".

alexlambros alexlambros 22:52 02.10.2010

Re: Hmmm...

pa mi smo onda jedna bas gay zemlja


pa analiziraj ... kazu psovke su praznjenje nesvesnog

1. pusi qrac
2. nabijem te na qrac
3. bem te u dupe
4. bem te u usta

nisu li ovo top 4?
Zen Master Zen Master 08:34 02.10.2010

...

Ohhhh boy !?! Još jedan dosadni tekst oko gay parade...
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:48 02.10.2010

Re: ...

Zen Master
Ohhhh boy !?! Još jedan dosadni tekst oko gay parade...

ajd se ti proslavi s nečim zanimljivim.
i brat, obiđi!
nezadovoljan nezadovoljan 09:28 02.10.2010

.

Meni je, kao i prosle godine, zao sto se tema sa ljudi spusta na nivo manifestacije... Svi ce trabunjati o broju pripadnika MUPa, broju huligana, sakrivenim kamenicama, a nece resiti problem onih cija su prava ugrozena. U prvi plan ce izbiti netolerancija i huliganstvo, sasvim suprotno idealima koji vladaju medju populacijom koja se trudi da organizuje Prajd
neverovatnimiki neverovatnimiki 10:38 02.10.2010

vseu

Meni je zalosno sto su organizatori Parade konstantno prodavali pricu o Paradi kao uslovu evrospkih integracija.I time su sami stvarali protivnike Parade iz redova onih koji su za gej prava,ali su iz nekih razloga protiv EU.
Ima takodje veliki broj gejeva koji su jako zainteresovani za svoja prava,ali su protiv EU.
Stavljanje osnovne svrhe Parade ulazak u EU je najveca greska organizatora.
topcat topcat 15:21 02.10.2010

Re: vseu

Stavljanje osnovne svrhe Parade ulazak u EU je najveca greska organizatora.


EU ucjenjuje svoje "buduće članove" paradom, odnosno gay pravima.
S tim u vezi, mislim da Miletićevi i slični tekstovi vrlo realno dočaravaju situaciju.

Ja sam protiv parade, bez obzira na vrijeme i mjesto, upravo zato što je vidim kao "prvi korak od 7 milja", kako je netko nazvao, jer mi je već u samom startu pojam "manjina" na osnovu seksualne preferencije stran i para mi uši, a nikako ne vidim kako bi gay brakovi ili guranje djece u gay zajednicu mogli unaprijediti društvo. Kad to budem shvatila, rado ću se priključiti onom što sad zovem pokret za ispiranje mozga i što ne smatram "demokratskim dostignućem" i napredkom, nego upravo nazadkom i dokazom da se tzv. civilizacija polako svodi na kult hedonizma i obijest.

No, to je samo moje skromno mišljenje. Ako je skup odobren, mora proći u miru.


p.s.
da ne bi bilo "nismo znali"...
Iz iskustva iz Hrvatske - kordon policije koji 300 ljudi čuva od "opasnog" ostatka svijeta bi mogao jako naljutiti građane (pogotovo ako krene priča o financijama). Kad se paraderi pokažu u "punom sjaju" i kad spadne veo srcedrapateljnih priča o ugroženosti, imat će još manju podršku nego sad.

valhalen valhalen 16:05 02.10.2010

Re: vseu

iz iskustva iz Hrvatske - kordon policije koji 300 ljudi čuva od "opasnog" ostatka svijeta


Čemu navodnici? Misliš da je opasnost izmišljena? To je suluda i više nego očigledno lažna tvrdnja.

EU ucjenjuje svoje "buduće članove" paradom, odnosno gay pravima.


Ne, EU uslovljava buduće članove poštovanjem i sprovodjenjem njihovih sopstvenih zakona. Država koja nije u stanju da svojim gradjanima obezbedi korišćenje prava koja im je Ustavom garantovala, nije u stanju da garantuje vladavinu zakona. It's that simple.
topcat topcat 16:19 02.10.2010

Re: vseu

Čemu navodnici? Misliš da je opasnost izmišljena? To je suluda i više nego očigledno lažna tvrdnja.


Ajde, pliz, nemoj meni tu maglu prodavati: u Hrvatskoj nije bilo ekscesa za vrijeme parade, niti je tko napadao povorku(te prve 2002. nije bilo ni kordona, tek kasnije su "uveli" hrpu specijalaca).

Ono što su uspjeli izazvati paradiranjem je upravo kolutanje očima ostatka populacije, koja je napokon uvidjela da iza šarenih guzica i još šarenijih perika ne stoji priča o "ljudskim pravima" koja se svojevremeno tako lako uvaljivala.
valhalen valhalen 16:37 02.10.2010

Re: vseu

topcat
Čemu navodnici? Misliš da je opasnost izmišljena? To je suluda i više nego očigledno lažna tvrdnja.


Ajde, pliz, nemoj meni tu maglu prodavati: u Hrvatskoj nije bilo ekscesa za vrijeme parade, niti je tko napadao povorku(te prve 2002. nije bilo ni kordona, tek kasnije su "uveli" hrpu specijalaca).

Ono što su uspjeli izazvati paradiranjem je upravo kolutanje očima ostatka populacije, koja je napokon uvidjela da iza šarenih guzica i još šarenijih perika ne stoji priča o "ljudskim pravima" koja se svojevremeno tako lako uvaljivala.


Jel'? Onda mi se verovatno pričinilo da hor zagrebačkih dečaka peva "Ubi, ubi, pedera!"
valhalen valhalen 10:56 02.10.2010

Oko čega nema razgovora

Zahvaljujem svima koji u komentarima NEĆE negirati pravo građana Srbije na slobodu okupljanja. Oko toga nema nikakvog pogađanja niti "drugačijeg mišljenja".


Ovo je ubedljivo najbitnije. Hvala Bogu da je neko to konačno rekao bez uvijanja i komplikovanja. O svemu možemo da razgovaramo, ali o tome da li gradjanima treba dopustiti da iskoriste svoja ustavna prava - NEMA RAZGOVORA. Ko to pravo ne priznaje unapred je izgubio pravo na dalje učešće u razgovoru.

Najveća pobeda naših fašista jeste upravo to što su uspeli da stvore utisak da na ovu temu uopšte ima razgovora, da je to nešto oko šega treba debatovati. Onaj dilber Glišić iz Dveri objašnjava skoro na Studiu B kako je trebalo napraviti nekakvu javnu debatu, sa predstavnicima tradicionalnih vewrskih zajednica na temu treba li dopustiti održavanje parade. Ma da, mislim se, a kako bi bilo da organizujemo javnu debatu svaki put kag Glišić odluči da izadje iz kuće? Pa ako odlučimo da nema prava, tough luck, mora da ostane u svoja "četiri zida".

Sinoć pak, onaj drugi dilber iz iste orgnizacije, Boško Obradović, izjavljuje kako je on diskriminisan održavanjem parade. Čuli su negde tu reč na "d" i sad je upotrebljavaju kako im se prohte, ne znajući šta ona uopšte znači, a RTS im to omogućuje. Krajnje je vreme da se Dveri svrstaju tamo gde uistinu i pripadaju - u desničarske fringe groups, a ne nekakav mejnstrim pokret za kakav se izdaju. Ako pozivaju na nepoštovanje ustavnih prava gradjana, they're on the lunatic fringe, i ćao djaci. Nek' prave te svoje tribine, forume, porodične šetnje, niko im ne brani, ali na nacionalnoj TV nemaju šta da traže.

seceranac seceranac 14:42 02.10.2010

Re: Oko čega nema razgovora

Ovo je ubedljivo najbitnije. Hvala Bogu da je neko to konačno rekao bez uvijanja i komplikovanja. O svemu možemo da razgovaramo, ali o tome da li gradjanima treba dopustiti da iskoriste svoja ustavna prava - NEMA RAZGOVORA. Ko to pravo ne priznaje unapred je izgubio pravo na dalje učešće u razgovoru.


jel ustav neka sveta i bezgresna knjiga?

u ustavima je do pre vek ili dva pisalo da svaki gradjanin ima prava da ubije svog roba pa ovom tvojom logikom nikakva rasprava na temu oduzimanja prava na roba koju su gradjani tada imali ne bi ni bila zapoceta,
pre samo koju deceniju pisalo da muzevi smeju da biju i siluju zene pa im je pravo uz raspravu uzeto, da ne nastavljam sta je sve u ustavima lose pisalo pa su se posle diskusija ustavi i zakoni menjali

ja licno mislim da u ustavima koji su trenutno hit na zapadu (za one na istoku nije ni sporno) ima mnogo svakakvog djubreta koje treba rascistiti, gomile nekih "prava" koja nisu prava i nedostatak nekih stvarnih ljudskih prava koja niko ne pominje vise a bila su aktuelna pre samo pola veka.

tako u vecini "progresivnih i demokratskih" ustava nema prava na visoko obrazovanje, nema prava na zdrastvenu zastitu, na posao, na stan ...
valhalen valhalen 15:40 02.10.2010

Re: Oko čega nema razgovora

jel ustav neka sveta i bezgresna knjiga?


Ne, ali je najviši zakonski akt. Problem je što se ovde ne govori o promeni Ustava, nego o njegovom poštovanju. Predložiti izmenu Ustava je jedno, predložiti njegovu suspenziju ili selektivnu primenu, nešto sasvim drugo. Ako smatrate da treba promeniti član Ustava koji svim gradjanima garantuje slobodu okupljanja, a vi izvolite, ali u tom slučaju 1) nastupate kao otvoreni antidemokrata i 2) smejaće vam se ljudi. Ako se ne protivite ovom članu kao takvom, nego samo hoćete da sprečite jednu kategoriju gradjana da ga iskoriste, onda ste bigotni pajac kome nije mesto u ozbiljnoj raspravi.



u ustavima je do pre vek ili dva pisalo da svaki gradjanin ima prava da ubije svog roba pa ovom tvojom logikom nikakva rasprava na temu oduzimanja prava na roba koju su gradjani tada imali ne bi ni bila zapoceta,


Sramno je uporedjivati borbu protiv ropstva sa osporavanjem elementarnih gradjanskih prava. Upravo je unošenje garancije osnovnih prava (Bill of Rights) u američki ustav označilo kraj ropstva u Americi, i upravu su ta osnovna prava ono što naša fašisička bagra osporava.

ja licno mislim da u ustavima koji su trenutno hit na zapadu (za one na istoku nije ni sporno) ima mnogo svakakvog djubreta koje treba rascistiti, gomile nekih "prava" koja nisu prava


Jel'? Name one.
Bili Piton Bili Piton 15:47 02.10.2010

Re: Oko čega nema razgovora

valhalen
Ako se ne protivite ovom članu kao takvom, nego samo hoćete da sprečite jednu kategoriju gradjana da ga iskoriste, onda ste bigotni pajac kome nije mesto u ozbiljnoj raspravi.


Bottom line.
topcat topcat 16:05 02.10.2010

Re: Oko čega nema razgovora

nego o njegovom poštovanju.

Ako se ne varam i u našem i u vašem Ustavu stoji da građani imaju pravo na okupljanje, osim u slučaju širenja nemorala.
Parada s tim naravno nema veze, ona postoji tek da se "ukaže da postoje ljudi koji su drugačiji" (na stranu sad što kad makneš urlanje na "homofobe" i $$$ iz Unije, ostaje praznina realnosti iz Lambrosovog teksta)



Odrješito prema Evropi.
Neka je sa srećom (i pazite da se ne prehladite)!
valhalen valhalen 16:11 02.10.2010

Re: Oko čega nema razgovora

topcat
nego o njegovom poštovanju.

Ako se ne varam i u našem i u vašem Ustavu stoji da građani imaju pravo na okupljanje, osim u slučaju širenja nemorala.


Varaš se. U ustavu se ne pominje nikakvo širenje nemorala. I šta bi to uopšte moglo biti? Ako je ova slika dokaz za to "širenje nemorala", onda hajde da zabranimo i Guču, Egzit, dočeke košarkaša, fudbalske utakmice, bazene, i uopšte sva mesta gde muškarci pokazuju svoje dlakave pivske stomačiće.
topcat topcat 16:28 02.10.2010

Re: Oko čega nema razgovora

U ustavu se ne pominje nikakvo širenje nemorala. I šta bi to uopšte moglo biti?


Postoji stavka o moralu...raspitaj se o čemu bi se tu moglo raditi.

Ja nisam pravnik i ne pada mi na pamet još jednu minutu svog života potrošiti na raspravu o paradi. (dečki su tu samo da prošetaju kostime)


p.s.
Samo da mahnem svom kolegi Biliju!
Griješ li ulje za nenasilno prosvjetljenje homofoba?
valhalen valhalen 16:45 02.10.2010

Re: Oko čega nema razgovora

Ja nisam pravnik i ne pada mi na pamet još jednu minutu svog života potrošiti na raspravu o paradi.


I ne treba, već si previše rekao, možda bi ti bilo bolje da si pre toga potrošio koji minut na razmišljanje.
Bili Piton Bili Piton 17:00 02.10.2010

Re: Oko čega nema razgovora

topcat

Griješ li ulje za nenasilno prosvjetljenje homofoba?


Ne ali bih ti savetovao da ukloniš onu sliku koju si gore okačila da te neko slučajno ne bi optužio da i sama širiš nemoral.

Iskreno mi je žao svih onih koji nikako da se uhvate u koštac sa 21 vekom i kojima su gole (dlakave!) guzice i šarene perike signal da pouzdano srljamo u propast.
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:41 02.10.2010

Re: Oko čega nema razgovora

u ustavima je do pre vek ili dva pisalo da svaki gradjanin ima prava da ubije svog roba

pazi šta pišeš - svaki gradjanin ima prava da ubije svog roba- valjda si mislio na robovlasnika.
koji građani su imali robove?
inače, valjda se nešto i promenilo za tih 150 godina.
alexlambros alexlambros 21:34 02.10.2010

Re: Oko čega nema razgovora

I ne treba, već si previše rekao, možda bi ti bilo bolje da si pre toga potrošio koji minut na razmišljanje.


toga kod jezuitskih djaka nema ....
too late

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana