Društvo| Ekonomija

ovo nije blog o eu...

antioksidant RSS / 02.10.2010. u 21:18

  ... vec o tome sta je nama ciniti.

iako se koristi primer eu i "odnosa" nemacke prema ostatku stvarno nije o eu (mada eu predstavlja i siroko polje za utakmicu u kojoj svi traze nova trzista. ali svi). ova vest nije izavala previse reakcija. ocekivano. srbija je daleko od problema u komunikaciji nemacke sa svetom. ili nije? gde nemacka prodaje svoju robu? cije banke finansiraju kupovinu te robe? u grckoj se moze svasta cuti na tu temu samo kada bi pricali. ali nisam o tome hteo. konkurentnost je tema. zasto je nemacka konkurentna? mnogi su razlozi a gospodin junker posebno istice zarade nemackih radnika. mozda jeste cudno sto se premijer jedne zemlje zali sto su plate u drugoj zemlji niske ali... ostavimo to njima. mene interesuje koliko je jasna poruka da se konkurentnost radne snage obezbedjuje sledecim faktorima: mobilnoscu, nizim nadnicama i visim stepenom obucenosti.pocecu od ovog treceg - obucenost. i... to bi bilo sve. ko jos veruje da je "srpski radnik" visoko obucen neka ide u ds ili sns ili... (i govorim o proseku, ne o pojedinacnim slucajevima).sto se tice mobilnosti nadam se da je jasno da to podrazumeva kako lako zaposljavanje (jednostavne procedure prijavljivanja radnika) tako i lako otpustanje? ok, ostavicemo dalju razradu te price za neko vreme posle izbora.i na kraju ono o cemu junker prica. nemacka se bogati na racun drugih (izmedju ostalog i) zato sto u proseku radnici tamo imaju manje sanse da dobiju povecanje plate. o drzavnim sluzbenicima se ne zbori. oni nigde nemaju sansi da dobiju povecanje plate kad je zemlja u krizi. ende



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

aleksanadar aleksanadar 11:58 03.10.2010

Нећемо о ЕУ

koliko je jasna poruka da se konkurentnost radne snage obezbedjuje sledecim faktorima: mobilnoscu, nizim nadnicama i visim stepenom obucenosti.


Није моја струка.

Али, делује сасвим разумно. Немци, као уредан народ, доносе разумне прописе, па се, онда, разумно и дисциплиновано држе прописаног.

Ипак, ту има нека тајна. Има, у том немачком успеху, нешто за мене недокучиво.

А што не бисмо о ЕУ?
antioksidant antioksidant 12:40 03.10.2010

Re: Нећемо о ЕУ

А што не бисмо о ЕУ?

ma slobodno naravno. zeleo sam da naglasim da pristup nekim stvarima ostaje isti bez obzira na eu/nato/rusiju/brik/pigs...
Ти би канда волео да они опет дођу

tu su oni... ali s pogresne strane trgovinske razmene...
milisav68 milisav68 12:09 03.10.2010

Die Beste

Ти би канда волео да они опет дођу.
mariopan mariopan 16:44 03.10.2010

Re: Die Beste

sto se tice mobilnosti nadam se da je jasno da to podrazumeva kako lako zaposljavanje (jednostavne procedure prijavljivanja radnika) tako i lako otpustanje?

Teško bi to primenio u Srbiji. Radnici nemaju gde da se zaposle a lako otpuštanje smo već primenili do kraja.

zato sto u proseku radnici tamo imaju manje sanse da dobiju povecanje plate.

Kod nas za to nema nikakve šanse.

Minimalac od 15 000 dinara je svima zagarantovan a i to bi trebalo ukinuti. Ljudi se jednostavno zbune kada tolike pare vide u rukama, ne znaju šta sa tim da rade. Da plate neki račun, da decu odvedu na sladoled pa nek ide život ili da vrate poslodavcu da uloži u svetliju budućnost sledeće generacije robova? Nekima poslodavac sam razreši tu dilemu pa ni taj minimalac ne isplaćuje.

Pa ako smo to već razrešili zašto nama ovako kilavo ide?
antioksidant antioksidant 17:57 03.10.2010

Re: Die Beste

Pa ako smo to već razrešili zašto nama ovako kilavo ide?

zato sto primenjujemo ruski nacin upravljanja privredom a nemamo ni naftu (nesto smo imali ali smo poklonili... rusima) ni nuklearnu bombu
mariopan mariopan 18:15 03.10.2010

Re: Die Beste

antioksidant
Pa ako smo to već razrešili zašto nama ovako kilavo ide?

zato sto primenjujemo ruski nacin upravljanja privredom a nemamo ni naftu (nesto smo imali ali smo poklonili... rusima) ni nuklearnu bombu

Ne znam zašto se meni čini da niko ne upravlja privredom ni na koji način? To je brod bez kormilara. Možda u tom zecu leži grm?
Pozz
antioksidant antioksidant 19:13 03.10.2010

Re: Die Beste

Ne znam zašto se meni čini da niko ne upravlja privredom ni na koji način?

na zalost upravlja se ali u smeru onih koji imaju bolji pristup kormilaru od glasaca... i nekima je lepo u ovoj zatvorenoj, strogo kontrolisanoj, tajkunskoj... privredi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana