Biz| Društvo| Ekonomija

Traži se borac protiv monopola - vrednosti 1.0 [Šabić]

Saša Radulović RSS / 03.10.2010. u 22:59

Ne znam da li ste znali, ali u internacionalni sistem mera je ušla nova jednica za stručnog, beskompromisnog, voljnog, pristojnog državnog službenika koji radi u interesu društva, tj. njegovih građana, koji se ne da obeshrabriti, koji radi i u okviru svojih nadležnosti i ne pita nikoga za mišljenje. Jedan [Šabić]. Bilo je predloga da se jedinica nazove jedan [Barać] ili jedan [Janković], ali je izbor pao na jedan [Šabić].

Problem kod jedinice jedan [Barać] je u tome što nije proverena u slučaju kada ima ikakvu nadležnost odnosno mogućnost kažnjavanja i nalaganja. Ne svojom krivicom naravno. Što se tiče jedinice jedan [Janković], ime jedinice ne bi bilo jednoznačno. Ima i tenis i pušenje i ... I eto, osta jedan [Šabić].

Jedini problem sa jedinicom je što se u našoj maloj zajednici ostali državni službenici mere u jedinicama mili [Šabić], a često i u mikro, nano, piko itd. [Šabić], tako da je ozbiljno razmatrano pitanje njene praktičnosti.

Ko se meri ovom jedinicom? Svi državni službenici i nameštenici. Ministri, državni sekretari, načelnici zdravstvenih ustanova, predsednici opština, ustanova kulture, poslanici, direktori javnih preduzeća, direktori drušvenih preduzeća, direktori raznih "nezavisnih regulatornih tela" tzv. Agencija, načelnici katastra, sudije, profesori, nastavnici, učitelji ...

Ni raznorazni evropski, atlanski i evroatlanski političari nisu baš bili oduševljeni. Jer ni oni ne vole svoje Šabiće. A i njihova se vrednost za društvo meri u jedinicama mili  [Šabić]. Doduše za red veličine većim jedinicama od naših, ali ipak mili  [Šabić].

Pored njih, ima jedan državni službenik, slučajno se zove Rodoljub Šabić, i ima, slučajno ili ne, vrednost od jedan [Šabić]. Slično važi i za druga dva službenika, koji se opet sasvim slučano prezivaju Barać i Janković, koji takođe imaju vrednost od jedan [Šabić]. Ima i jedan upravnik beogradske filharmonije, ustavni sud se opasno približava jedinici jedan [Šabić] Ima i jedan ministar spoljnih poslova, ali neću da iritiram čitaoce koji ne mogu da odvoje svoje mišljenje o Kosovu od implementacije zvanične spoljnje politike, borbe za istu i nespornih uspeha u realizaciji iste.

Rad bilo koje državne institucije zavisi pre svega od njenog upravnika/načelnika/direktora. Bahatost u domu zdravlja npr. znači da ne valja načelnik. Negativna selekcija koju su do savršenstva dovele naše političke partije, su nas smestila u opseg mili [Šabić]. Koji moraju po mišljenje.

Izgleda da se našoj maloj skupštinskoj većini ne dopada direktorka Komisije za zaštitu konkurencije.

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Bajalovic-trazila-hitan-sastanak-sa-premijerom.sr.html

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/210108/Milan-Beko-kriv-za-moju-smenu

Međutim, toj istoj skupštinkoj većini se ne dopada ni državni službenik Rodoljub Šabić. Pa pošto im popularnost istog, a i EU koja nadzire naše "reforme", ne dozvoljava da ga uklone na velika vrata, pokušavaju preko komesara Boška, onog istog što je divno sproveo "izbor" sudija pa nam isti predstavlja prepreku na putu ispunjavanja EU standarda, da ga obuzdaju, Šabića mislim, i svedu na jedinicu 0.1 do 0.5 [Šabić] kroz novi poslovnik narodne skupštine.

Ne znam da li treba da pišem o tome koliko je važna antimonopolska komisija. Životno važna za sve nas. I evo izgleda da dosadašnja direktorka nije po volji. Da vas podsetim, ova komisija je utvrdila da Delta Maxi nije mogao da kupi C market zbog monopola i nije dala neophodnu saglasnost, da je Imlek monopolista, da je ... Zašto ništa nije učinjeno po ovim pitanjima? Vrhovni sud nije dao. Onako slično onome kada u prvom stepenu sud upiše grad na zemljištu Luke Beograd, a apelacioni sud to vrati "investitorima". A da ne govorim o svim pretanjama i šikaniranju kroz koje je prošla direktorka da bi odbranila svoje stavove. I nikava reakcija države da je zaštiti. Čak ni mediji nisu o tome preterano pisali, niti su se ljudi mnogo oko toga uzbuđivali. Strašna sramota za sve nas.

Ovo pišem ne zato što mislim da novi predloženi kandidati nisu bolji od sadašnje direktorke. Sve je moguće. Ovo pišem zato što ne znam ništa o ljudima koji se predlažu. Zato što je sve potpuno netransparentno. Zato što ne razumem šta kvalifikuje nove ljude na ove funkcije. Zato što nam za ovu funkciju opet životno treba državni službenik vrednosti jedan [Šabić].

Interesantno je da za predsednicu komisije skupštinska većina koja je i izglasala nove sudije, predlaže sudiju koji nije prošao "izbor" sudija. Ovo je malo šizofreno. Ja mislim da "izbor" sudija nije napravio nikakvu pravu selekciju u smislu jedinice [Šabić], tako da imamo sudije koje imaju vrednost mili [Šabić] koje su izabrane i sudije iste vrednosti koje nisu. Imamo i sudije koje imaju vrednost 0.5 [Šabić] koje su izabrane i one koje nisu. Zato mislim da činjenica da predloženi kandidat nije prošao izbor ne govori ništa loše o kandidatu. Ali za ovu skupštinsku većinu? Šta nam govori to da su odlučili da kandidat za koga su sami rekli da nije dostojan, stručan i osposobljen za sudiju, da nam je taj kandidat super za antimonopolsku komisiju? I ko su ostali predloženi članovi i koje su njihove veze sa politikom? Da vas podsetim, ne traži se političar, traži se državni službenik vrednosti jedan [Šabić] koji ima da se otkine od posla, jer ga toliko ima, i koji mora da izdrži tone pritisaka, jer će ih biti. I da to sve objasni javnosti i dovede je na svoju stranu. Da zaštiti interese društva.

Predsednik i članovi Komisije za zaštitu konkurencije su izuzetno važni državni službenici. Traže se službenici vrednosti jedan [Šabić]. Društvu je potrebno da izbor bude transparentan. Da se dozvoli svima da se kandiduju, da iznesu program rada. Da dozvole sadašnjoj direktorki, da takođe iznese svoj plan. Da uporedimo predložene kandidate sa sadašnjim. Da se predloženi kandidati izjasne o dosadašnjem radu komisije. Javno i transparentno.

Ovo tražimo ja, Kalimero, Don Kihot i francuska sobarica. A vi?



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

JJ Beba JJ Beba 23:27 03.10.2010

metar

Šabić - metar za stručnog, beskompromisnog, voljnog, pristojnog državnog službenika?

možda bolje da nađemo metar za lošeg, traljavog, podmitljivog, nestručnohg državnog službenika koji ne radi svoj posao. Takvih je većina
illuminated illuminated 00:24 04.10.2010

Re: metar

To je bar lako :)

Jedan [Milosavljevic]


Ali sam ipak za to da merimo po jedinici [Sabic] nego li bilo kojoj drugoj.
BigBadWolf BigBadWolf 12:27 04.10.2010

Re: metar

1[Milosavljevic] = -1[Šabić] ?
apectator apectator 16:07 04.10.2010

Re: metar

Tacno tako,koliko je jedan negativan toliko je drugi pozitivan.I deluju kao pozitiv i negativ. Sabic - kompetentan,beskompromisan,odgovoran i kulturan, Milosavljevic - sve obrnuto.
zovitemegrunf zovitemegrunf 22:16 04.10.2010

Re: metar

Jedan [Milosavljevic]


Reciklaza, prvi put koristio isti scenarista u Visnji na Tasmajdanu:

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:37 04.10.2010

Historia est magistra vitae

Od kada je veka i sveta kraljevi i carevi su, u svojoj svemoći, dozvoljavali pojedinim dvorskim službenicima, koje su iz milošte zvali dvorskim budalama, da kažu i ono za šta bi svim drugim podanicima odletela glava.

Savremena, demokratski izabrana vlast, u svojoj svemoći, je tu tradiciju zadržala, samo što je takvim podanicima dala novo, savremeno ime - ombudsmani.
Saša Radulović Saša Radulović 10:05 04.10.2010

Re: Historia est magistra vitae

Ogromna razlika leži u tome što su ovim službenicima dali i neka ovlašćenja i nadležnosti. Važna ovlašćenja i nadležnosti. A činilo im se da nisu važna. Pa ih sad ujelo za d... Naše mile partije i njihove još milije mikro [Šabić] kadrove.

Inače jedinica mili [Šabić] znači da od 1.000 predmeta/odluka/inicijativa/odustajanja od incijativa/... koje dođu na sto jednog državnog službenika, JEDNA bude rešena savesno, uz dužno poštovanje institucije koju zastupa, u interesu društva i građana, a 999 u neke druge svrhe.

Kod jedinica mikro (jedan u milion), nano (jedan u milijardu) i piko (jedan u bilion) [Šabić], one se primenjuju u slučajevima gde se svaki predmeta/odluka/inicijativa/odustajanja od incijativa/... meri u evrima, pa se računa korist za društvo u evrima i korist za druge svrhe u evrima. Tako da: što veće nadležnosti državnog službenika, to manja jedinica.
vladaxy vladaxy 08:14 04.10.2010

Šizofrenija

Kako očekivati od države koja kreira monopole, da se bori protiv njih? Za borbu protiv monopola je dovoljno samo jedno: ukinuti carine i ostale dažbine koje opterećuju uvoz robe. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame...

Priča o držanju carina da bi zaštitili domaću proizvodnju takođe ne pije vodu, jer nešto ne vidim da naši privrednici koriste veštačke barijere da bi modernizovali proizvodnju i spremili se za neko buduće otvaranje tržišta. Videli smo šta se desilo sa JAT-om kad se otvorilo to tržište. Građani su na dobitku jer se pojavljuje sve više prevoznika i karte su značajno jeftinije...

Država štiteći proizvođače mleka (monopoliste) upropaštava konditorsku industriju (prepuštene tržištu), umesto da i to potpuno liberalizuje. Šta me briga gde se proizvodi mleko, hoću da ga ima redovno i da je jeftino, a to može samo ako se omogući slobodan uvoz i izvoz. Primera ima mnogo u svakodnevnom životu...
background noise background noise 14:22 04.10.2010

Re: Šizofrenija

Za borbu protiv monopola je dovoljno samo jedno: ukinuti carine i ostale dažbine koje opterećuju uvoz robe.


E korisnije je nesto drugo - da se postupci izvoznog carinjenja finansiraju iz budzeta, da se ne placaju takse na gluposti.

Da se procedura pojednostavi, dokumenti popunjavaju online te online dobije bar-code kojim se koleta obeleze. Pojednostaviti do te mere da usluge spedicija postanu nepotrebne.

Kad na granici ne budem video nijedan kamiond a drema po dva dana doke ne napusti zemlju, i kada ponovo budem video strane kamione da masovno tutnje kroz Srbiju prema istoku i jugu, pomislicu da se nesto promenilo.

Danas je lobi polupismenih spedicija vazniji od svih koji nesto naprave da izvezu. Drob mi se prevrce od njih.

OK, vazan je uvoz, za moj rad pre svega izvoz.
tabasko_pit tabasko_pit 15:41 05.10.2010

Re: Šizofrenija

Za borbu protiv monopola je dovoljno samo jedno: ukinuti carine i ostale dažbine koje opterećuju uvoz robe. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame...


i ovo je najbolji i najkraci put da se unisti i ono sto je preostalo od nase privrede...

ovakvi predlozi cesto dolaze od ljudi koji ne sagledavaju sustinu problema i ne gledaju celu sliku... Nisu nama krive carine so nema mleka ili sto hrana nije jeftinija... kriva je drzavna politika koja ne subvencionise poljoprivrednu proizvodnju (kako to rade sve zemlje na svetu), pa nasi proizvodi u sartu imaju nepovoljan polozaj...

kada se tome doda i da nedostatak subvencija znaci nedostatak sredstava za nove masine i tehnologiju, a to znaci i manje prinose ili skuplju proizvodnju...

Monopoli se ruse otvaranjem trzista, omogucavanjem da i drugi dodju na trziste...a dci ce samo ako imaju interes...

A to znaci da drzava mora da institucionalno resi sve probleme (zakonodavstvo, sudstvo, poresku politiku, naplatu poreza od svih ucesnika na trzistu, smanjenje broja propisa, smanjenje administracije, uproscavanje dobijanja dozvola, uidanje suludih zakona koji vuku korene iz socijalistickog samoupravljanja,....) da bii upste privukla ozbiljnije investitore...
Do tada cemo se boriti sa nasim NIS-om, Telekomom, Sbbom, Deltom i svima ostalima koji se terete da su monopolisti, ali to niko nije dokazao (iako je u nekim slucajevima i vise nego ocigledno), a narocito nije dokazao zloupotrebu smonopolskog polozaja...

jednom recju - nemamo nikog ko zna kako se uredjuje i vodi drzava, opstina, mesna zajednica, firma, porodica,... nista ne znamo ali to necemo da priznamo...
jinks jinks 08:36 04.10.2010

Ipak

iz dužnog poštovanja 1 kŠ bi mogao da se nazove 1 B, čisto zbog magnitude stvari koje je pokrenula (sećate se pokratanja pitanja o stotinama miliona evra naknade za zloupotrebu monopola, i prateće sudske tužbe koja je naknadno povučena) ... što ne znači da i g. Šabić ne bi isto učinio da je bio u istoj poziciji, naravno.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:52 04.10.2010

Samo da aminujem

Ne znam da li ste znali, ali u internacionalni sistem mera je ušla nova jednica za stručnog, beskompromisnog, voljnog, pristojnog državnog službenika koji radi u interesu društva, tj. njegovih građana, koji se ne da obeshrabriti, koji radi i u okviru svojih nadležnosti i ne pita nikoga za mišljenje. Jedan [Šabić].


AMIN.
tabasko_pit tabasko_pit 15:31 05.10.2010

Nesposobnost

Da vas podsetim, ova komisija je utvrdila da Delta Maxi nije mogao da kupi C market zbog monopola i nije dala neophodnu saglasnost, da je Imlek monopolista, da je ... Zašto ništa nije učinjeno po ovim pitanjima?


Da nije ovde problem?

Da nije problem u nestrucnosti komisije?

Da nije problem u unapred izvikanim monopolistima, a da zaista niko nije utvrdio (na pravi nacin onako kako se to u svetu radi)da su oni zaista monopolisti?

Zasto je za sve kriv sud? Sta ako je (ne)strucnost komisije upravo glavni krivac? sta ako argumenti okrivljenih stoje?

Sabic mi se svidja kao mera, Barac vec ne, jer je napravila more faulova kada je trcala pred rudu...

Utvrdjivanje trzisnog ucesca je ozbiljan posao koji zahteva mnogo istrazivackog rada, uredjenu statistiku, uredjenu drzavu, mnogo znanja,... a nasa drzava nema ama bas nista od toga...

ima samo populiste koji prosipaju bisere iz dana u dan. ima nesposobnu administraciju, nesposobne direktore, nesposobne predsednike opsina, nesposobne strucne sluzbe ...

u ovoj drzavi je sve nesposobno pa bih bio iskreno zacudjen da je dosadasnja komisija znala sta radi...
Saša Radulović Saša Radulović 19:54 05.10.2010

Re: Nesposobnost

Zasto je za sve kriv sud? Sta ako je (ne)strucnost komisije upravo glavni krivac? sta ako argumenti okrivljenih stoje?


Možda je kriv Pera pisar?
Možda su krive vremenske prilike u poslednjih 10 godina?
Možda treba gledati na svet naopačke?
Možda tek onda sve dobije smisao?
tabasko_pit tabasko_pit 11:47 06.10.2010

Re: Nesposobnost

Vidim da cinizam funkcionise...

Ali hajde da okrenem pianje : ko je utvrdio na nacin kako se utvrdjuje i definise trziste u normalnom svetu da Delta, Salford,...(ili bilo koje drugo preduzece) ima monopol i da ga zloupotrebljava?

Ono sto je komisija utvrdila je sprdnja. Tako je to protumacio i sud...

Saša Radulović Saša Radulović 09:16 07.10.2010

Re: Nesposobnost

Ali hajde da okrenem pianje : ko je utvrdio na nacin kako se utvrdjuje i definise trziste u normalnom svetu da Delta, Salford,...(ili bilo koje drugo preduzece) ima monopol i da ga zloupotrebljava?


Neće moći ovo izvrtanje. Da ste čitali i zakon i odluke, znali bi. Obično je cilj ovakvih tvrdnji samo stvaranje sumnje kod ljudi koji nikada neće ni čitati zakon ni čitati odluke.

Ono sto je komisija utvrdila je sprdnja.


Ovo je popuno netačno. Da ste čitali, znali bi.

A i da znate o materiji, znali bi da ne može sud da ulazi u ekonomski meritum i procenjuje ekonomske ocene komisije o relevantnom tržištu i učešću. Komisija je vrhovni državni organ i jedina nadležna da ulazi u ekonomsku suštinu. Sud može samo da sudi o tome da li je postupak ispoštovan, da li je rešenje i postupak u skladu sa zakonom. Ne može o procentima. I da sud odlučuje u okviru žalbe. Sve van toga je zloupotreba ovlašćenja.

Uključujući i kada sudu trebaju dve godine da odluči o stvari koja je životno važna za sve građane i koji plaćaju ceh te dve godine kroz cene osnovnih životnih namirnica.

tabasko_pit tabasko_pit 10:39 07.10.2010

Re: Nesposobnost

Citao sam i zakon i odluke. I ponovicu - odluke su sprdnja, kako sa pravnickog tako i sa ekonomskog stanovista.

Sa prvnog stanovista sud je rekao svoje, niti je ispostovana procedura, niti je u pojedinim slucajevima komsija bila nadlezna, niti je postovan zakon.

Sa ekonomskog stanovista, takodje sprdja.

nasa komisija ne zna da utvrdi relevantno trziste,izmisljaju terminologiju, u odlukama povezuju nepovezive stvari, pozivaju se na fragmente odluka evropskih komisija, a ne na cele odluke nepostujuci duh tih odluka,...

Jednom recju, ne znaju da rade svoj posao i nisu jedini koji koji to ne znaju u drzavnoj administraciji(ukjucujuci i sudstvo i to njih na prvom mestu).

Ceh njihovom neznanju placaju gradjani, a da li su osnovne zivotne namirnice skuplje ili mozda cak i jeftinije nego sto bi trebalo, o tome moze da se dikutujemo koliko hocte.
Logika, a delimicno i poznavanje materije, mi kaze da ako su subvencije u proizvodnji hrane minimalne ili ih nema u poredjenju sa drugima, naravno da i finalni proizvod mora da bude skuplji. Kod osnovnih zivotnih namirnica u kalkulaciji najvise kostaju sirovine(one su najmanje na isom nivou ako ne i suplje kod nas, upravo zbog subvencija), pa kamate (nabavka sirovina jednom godisnje za celu godinu),a kamate su ubedljivo najvise u ovom delu sveta, pa energenti(i oni su na istim ili visim cenama nego u svetu) i na kraju rad zaposlenih(sa stanovista kalkulacije jedini povoljni aspekt u proizvodjackoj ceni), ali je uticaj plata na kalkulaciju gotovo beznacajan(3-5%)...

dakle, cene zavise od mnogih faktora, jedna je i maloprodajna marza, a sudeci po bilansima onih koje smatramo monopolistima i onih koji posluju u EU, marze su na istom il islicnom nivou (a sve lako proverljivo na sajtovima)...

Ali sad ulazimo u drugi problem, a mozda o tome vise na nekom drugom blogu...

Poenta je - neznanje, populizam povrsnost i nesagledavanje celokupne slike su ono sto odlikuje celokupnu drzavnu administraciju i zbog toga trpi i privreda, gradjani, a i svi ostali ... zbog toga je priliv stranih investicija izuzetno limitiran, zbog toga je od Srbije napravljena karikatura od drzave.
Saša Radulović Saša Radulović 13:27 07.10.2010

Re: Nesposobnost

Poenta je - neznanje, populizam povrsnost i nesagledavanje celokupne slike su ono sto odlikuje celokupnu drzavnu administraciju i zbog toga trpi i privreda, gradjani, a i svi ostali ...


Potpuno tačno. Samo nema veze sa ovim slučajem.

nasa komisija ne zna da utvrdi relevantno trziste ...


Netačno. Neću dalje.

a sudeci po bilansima onih koje smatramo monopolistima i onih koji posluju u EU, marze su na istom il islicnom nivou


Potpuno netačno. Toliko netačno da moram da sumnjam u motive izricanja ovakve stvari.

Dovoljno je da vidite da proizvođači moraju da prihvate uslove plaćanja od preko četiri meseca, i da vam je sve jasno. U državi koja nema npr. maloprodajni monopol, ako vam neko trži da vam plati za četiri meseca, a on naplaćuje isti dan kada izda robu, kažete ne hvala, i odete kod drugog trgovca. I onda taj i takav trgovac propadne. Kod nas, taj i takav trgovac ne propadne, već u nelikvidnost otera celokupnu prerađivačku industriju.

A marže su 2 puta veće od normalnih. A trebale bi da budu manje, zato što je cena radne snage u EU daleko veća od naše. A pored cene nekretina i energije ovo je naveći trošak. Trošak marketinga se svakako prevaljuje na proizvođače.
tabasko_pit tabasko_pit 13:52 07.10.2010

Re: Nesposobnost

Sasa nazalost potpuno netacno.

odete lepo na sajt Carrefoura, Wall marta, Tesca,... imaju ljudi sve lepo napisano. Udjete u izvestaje o poslovanju, u bilanse stanja i zakljucite da Carrefour prosecno svoje dobaljace placa na 90 i nesto dana, da Tesco placa prosecno na skoro 90 dana itd, itd.
U Italiji(Coop), Spaniji(Mercadona, Eroski,...) ili Grckoj(Marinopulos, Vasilopulos,...),prosecni dani placanja dobavljacima su oko 150 dana
Onda lepo udjete u bilanse uspeha i zakljucite da im je gross margin na nivou 20-30 %(u zavisnosti od trzista i formata), te da im je EBITDA marza na nivou 5-6% , a profitna stopa na nivou 1-2%.

Odete u bilanse Maxija, C marketa ili Pekabete(svi pripadaju Miskovicevoj Delti) i ukapirate po istoj metodologiji da se dobavljaci placaju u proseku na 125 dana, da je gross margin 20-25%, a EBITDA marza se nazzalost ne vidi iz bilansa koji stoje na APR-u, ali se jasnom dedukcijom moze zakljuciti da je na nivou 6-7% (to vec najbolje znaju njihovi revizori), a profitna stopa je oko 2%.

Plate uticu na profitabilnost, ali mali nivo plata u drzavi itekako utice na prosecnu kupovinu, pa onda ukaprate da prosecan Francuz u Carefouru potrosi prosecno 40 EUR po jednoj kupovini, a prosecan Srbin 5 EUR u Maxiju. i onda primente stope marze i ukapirate koliko vise u apsolutnom iznosu ostaje Carefouru nego Maxiju po jednoj kupovini. Pomnozite to sa brojem kupovina... Naravno od marze se odbijaju troskovi (plate, zakupi, struja, ...) i dobija se Ebitda marza koji je jedini ispravan pokazatelj poslovanja maloprodavca, upravo iz vec navedenih razloga (pokazuje sve prihode i sve troskove vezane za poslovanje, pa i to da li neko prevaljuje neke troskove na dobavljace) ... I taj nivo (od 5-8%) je isti kod svih maloprodavaca, bez obzira da li su u pitanju diskonti(Lidl, Aldi) koji rade sa manjim marzama,ali i znatno manjim troskovima ili su u pitanju supermakerti (Tesco) ili recimo hipermaketi (Carrefour, Auchan,...) ili cak i ovi nasi maloprodavci (Delta, Merkator ili Konzum - Idea). to je jedino merilo uspeha... profitne stope su svima iste (ako siu profitabilni) i ne prelaze 2,5%.


Potpuno sam siguran da sve ovo znate i ovo ne pisem zbog vas vec zbog onih koji ce osim mene i vas ovo da citaju.

Nisam mislio o ovome da pisem, ali kad me vec vucete za jezik :)

Sve ovo opet ne znaci da Delta nema monopol(da li ga zloupotrebljava ili ne, to ne znam jer nemam relevantne podatke), vec da je nesposobna komisija propustila to da utvrdi u za to propisanom roku, na propisan nacin i u propisanoj proceduri, sto opet znaci da je nestrucnost, nesposobnost i povrsnost, ono sto je krasilo rad komisije...ali ne samo njih.

edit: evo samo primer Carrefoura...[url=http://www.carrefour.com/docroot/groupe/C4com/Pieces_jointes/Assemblee_generale/RFI_VGB_BAT_def_ve.pdf][/url]

edit2; evo i bilansa Delta maxija kao prikaz

[url=http://fi.apr.gov.rs/prijemFI/Cir/Podaci_Komplet_PIZ.asp?strSearch=17569171&kod=40fba2af36a44936388594481d2f1e1696b8798f&godina=2009&pk_zag=87206][/url]
Saša Radulović Saša Radulović 18:04 07.10.2010

Re: Nesposobnost

Ovo je malo neozbiljno. Ovo sa dedukcijom vam je najbolje.

Zaiste nemam vremena niti je ovo mesto na kome ću razjašnjavati koliko ste faulova napravili u ovome što ste napisali, kako se čitaju finansijski izveštaji. Čitava argumentacija vam je napamet i po osećaju. Izvor informacija su vam "finansijski izveštaji" sa web sajta APR-a ??? A tamo o bilansu uspeha pišu 2 broja.

Kao što rekoste, da i ja kažem nešto za čitaoce: komisija je pravilo odredila relevanto tržište, jedino ona je i ovlašćena da se time bavi u ime građana, sud svakako nije, i rekla da se radi o monopolu. Tu nema više šta da se doda.

Sve ostalo je zamena teza. Pročitajte izveštaj.
tabasko_pit tabasko_pit 13:14 08.10.2010

Re: Nesposobnost

sasa, pomalo neozbiljno i sa vase strane...

pokusavate da omalovazite a nemate razloga za to. Izuzetno dobro znam kako se citaju finansijski izvestaji, ali to vama ovde necu dokazivati. Izvod sa APR-a sam stavio cisto kao prikaz(a i naveo sam da je prikaz, a ne dokaz i kljucni elemnt), jer ima sve ono sto je neopodno da bi se videla profitna stopa, broj dana placanja ka dobavljacima i marza... naravno da mozete cak i dedukcijom da vidite kolika je i EBITDA marza i jedini podatak koji vam nedostaje ovde je kolika su rezervisanja, a kolika amortizacija...
Sasvim dovoljno za grubu sliku, a naravno nedovoljno za neku precizniju analizu... za to treba pogledati knjige Delte u koje ja nemam uvid...doduse postoje mnogo detaljnije objasnjene bilansne pozicije C marketa i Pekabete na stranicama Beogradske berze pa koga ne mrzi nek cita.
Medjutim i ovaj prikaz je dovoljan da se izvuku neki zakljucci(narocito ako se pogledaju i prilozi kojui su linkovani na istoj strani).

Ako hocete da kazete da su fingirani podaci, onda se obratite njihovim revizorima, a potpuno sam siguran da je to neko od big 4(i to godinama unazad) i cisto sumnjam da bi uopste moglo da se diskutuje da neko od njih stavlja na kocku ugled zbog jedne kompanije iz male Srbije.

Sto se tice komisije, utvrdila je kao relevantno trzise u slucaju Salforda otkupljene premirane kolicine mleka. Znamo da se u drzavi Srbiji ne premiraju veliki proizvodjaci mleka, a to cini skoro 30% ukupnog trzista... u otkupljene kolicine salforda su ukljucili i te kolicine koje nisu premirane(a to je vecina). Toliko o odredjivanju relevantnog trzista.

Kod Delte su "uspeli" da utvrde trzisno ucesce u maloprodaji uporedjujuci povrsine objekata(koliko znam trzisno ucesce se utvrdjuje na osnovu prometa a ne povrsine) i to su uporedili sa povrsinama nekoliko maloprodajnih lanaca na teritoriji Beograda (cak ni njih nisu uzeli sve u obzir). da podsetim, da je komisija na vaj nacin utvrdila da delta ima monopol u Beogradu, a da nema u Srbiji(sto donekle opovrgava one teorije o nenormalnim marzama). Toliko o utvrdjivanju trzisnog ucesca i o ekonomskoj strucnosti komisije.

nevezano za to, komisija nije postovala ni procedure, pa su prakticno u svim slucajevima njihove odluke oborene upravo iz tih razloga....

Jasno je da je komisija jedina ovlascena da se bavi trzisnim ucescima i odredjivanjem istih, ali to ne znaci da treba da radi van svih propisa, regulativa, ekonomskih pravila i logike...

U svakom slucaju treeba nam mnogo ozbiljnija komisija, koja ce moci da kaze caru da je go!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana