Istorija| Religija

Ко је ту кога јахао- 9 мил.људи српског порекла у Турској???

Milan Karagaća RSS / 07.10.2010. u 14:55

“U  Истанбулу живи три милиона људи који потенцирају своје српско порекло! У читавој Турској их је готово девет милиона. Још је краљ Александар Карађорђевић изјавио да су Срби измирили све рачуне са Турском 1912, па убудуће са њима можемо бити само пријатељи. То, ипак, нико није узео за озбиљно до пре пет година.” То каже Драгослав Милосављевић, предсједник Друштва српско-турског пријатељства "Инат"

Пратећи верско-политичка таласања у Рашкој или Санџаку, ону сумануту  представу после утакмице када су млади носили турске и верске заставе и урикали да је то Турска, па онда најаву наших младих патриота да ће у недељу носећи српске и православне заставе, уз српску патриотску музику, прошетати улицама и тиме једноставно рећи да је то Србија. Шта рећи  осим да ништа од тога не слути на добро, тим пре што неодољиво подсећа на методологију из почетка 90-их.

Очито и СПЦ и ИВЗ, уместо да сабирају, како им вера налаже, оне деле народ и распирују раскол,јер и они који вичу да је Н.Пазар Турска  и они који ће да им кажу да је то Србија, позивају се на своје вере и нације. Једна мудра изрека каже да колико год биле супротности међу људима, ипак оно што их дели је безгранично ситно у поређењу с оним што нас уједињује.

Несреће свих народа дешавају се кад паметни и разумни устукну и пусте да они други режирају догађања.

Уместо да се ћути и пасивно  посматра, било би добро да се нешто уради паметно, па рецимо и да се проговори о нашим сличностима а не само разликама, о свим сличностима уместо да се потенцирају верске разлике јер оне једино и постоје.

Мали допринос томе могло би бити и да се барем кроз медије иницира дискусија о ономе што износи председник друштва “Инат”.

Можда ће се ипак видети да и у расправи ко је кога јахао видимо много више што нас спаја него онога што Србе и Турске, посебно Србе исламске вероисповести раздваја.

Дакле, ево неких извода из интервјуа господина Милосављевића:

- Jедном сам рекао једном професору из Анкаре да је довољно што су нас јахали више од 400 година, а он ми је одбрусио: "Питање је ко је кога ту јахао, ви Срби сте имали извршну власт као велики везири, какви султани!" Тако је само у периоду од 1543. до 1612. Србија допринела вођењу царства с 13 великих везира, седам њихових заменика, 23 везира, осам адмирала (капудин-паша), бројним гувернерима провинција и с безброј великих дефтердара (шефова финансија) и највиших административних службеника.

- У 15. и 16. веку у Србији није била толико развијена свест о нацији. Српски великаш никако није мусавог и дроњавог кмета доживљавао као брата по крви! Вера се мењала као што се данас мењају политичке странке, а у ислам је масовно прелазило ситно племство. У средњем веку Турска је била исто што и данас Америка. Турска царевина је у свом саставу имала 32 земље, никад није спаљивала вештице, а Јевреји су ту налазили спас. Прва велика миграција Срба у Турску одиграла се у време Берлинског конгреса.

- Наша историја прећутала је да су на просторима турске империје у службеној употреби била чак четири језика: турски (за свакодневне разговоре), арапски (језик

религије јер је њиме написан "Куран"), затим персијски (књижевни језик) и - српски, као језик дипломатије и војске. И султани су говорили српски јер се сматрало да само необразовани не говоре овај језик.

Док Србија не хаје за бројну дијаспору у Турској, њени потомци нису заборавили завичај, па се код Истанбула простире Београдска шума на 6.000 хектара, а град се дичи црквом Београдске Богородице. Док Београд има Стамбол капију, у Истанбулу је подигнута Београдска капија!

Мит о Чикагу као највећем „српском" граду после Београда опстао је само захваљујући чињеници да је деценијама било политички некоректно рећи да та титула заправо припада Истанбулу. Јер, на обалама Босфора живи чак три милиона људи пореклом са ових простора, које смо вековима пежоративно називали „потурицама"- Ако вам је фрапантна бројка од три милиона у Истанбулу, шта рећи на податак да је то тек трећина од укупног броја колико их је у Турској?! Говоримо о девет милиона душа, а то није моја претпоставка, већ податак, нешто о чему се овде ћути.

 

Апсолутно су свесни свог порекла, са невероватним поносом то истичу, сматрајући себе почаствованим због тога што су им корени у Србији! Пазите, некима од њих су преци још пре 300, па и 400 година населили те просторе, али они и дан-данас говоре српски и свако од њих зна које је презиме породица носила и која је крсна слава куће била....

Наиме, према његовим речима, за овдашње власти ти људи никада нису били сматрани српским исељеницима због „догме да су Срби само они православне вере".

Зато што је то и даље табу тема и јеретичко питање, данас и имамо нацију Бошњака. Можда би и карта Хрватске данас била драстично другачија да је дозвољено изјаснити се као Србин католик?!

Говоримо о „армији" у најмању руку великих пријатеља Србије, који би и те како могли да нам помогну. Што је најважније - то и желе. Међутим... Е, то „међутим" је управо оно што нас је кроз историју скупо коштало!

Обилазећи својевремено једну од највећих истанбулских општина Бајрам паша и разговарајући са људима који у њој живе, а 90 одсто од 350.000 колико их има је нашег порекла, пришао ми је човек да ми поносно каже да су се његови некада давно презивали Караџић и да зна коју су славу славили, да са генерације на генерацију преносе српски језик и да му никада неће бити јасно због чега не може да буде оно што смо поменули - Србин муслиман?! Разговарао сам са људима који потенцирају да су из: „Аски Србистана", што у преводу значи: Старе Србије. Питам их знају ли одакле су тачно пореклом, а они углас: „Скопље" - наставља да нас шокира наш саговорник

А, 95% наших Истанбулаца су у најмању руку добростојеће занатлије и успешни привредници, чија предузећа запошљавају и по неколико стотина људи. Колико су тамо цењени говори и податак да се део Истанбула, омиљено излетиште, зове „Београдска шума". Једна од свега четири капије на некадашњем бедему око града носи име „Београдска", али...

- Ево, да поновим, можда некоме ко треба да води рачуна и допре до свести: у Истанбулу живи три милиона људи који потенцирају своје српско порекло! У читавој Турској их је готово девет милиона!!!"

Ако је све ово овако, а немам  разлога да не верујем, није ли време да се и о том питању нормално разговара, није ли време да се тиме пре свега позабави Министарство за дијаспору.?

Ко има право да некоме по сопственом верском критеријуму негира националну припоадност?

Чија је историјска одговорност и ко је кривац што је толико људи изопштено из српског националног корпуса

Ко је и с којим историјским правом уместо да доприноси стварању и развоју модерне српске нације, заправо инсистирао на верској заједници?

И коначно, ко има право да некоме негира право да се изјашњава као Србин?

 Komentari (127)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:06 07.10.2010

Crni Milane...

Kara Milane...
Videćeš sad kad te spopadnu nebeski Srbi...
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:48 07.10.2010

Re: Crni Milane...

Drago Kovacevic
Kara Milane...
Videćeš sad kad te spopadnu nebeski Srbi...

Драго, немам никакве антисрпске ни намере ни инсинуације, једноставно се питам, ако је све ово тачно и ако се ти људи тако осећају, па зашто их барем министарство за дијаспору не уважава.Ако они чувају свој идентитет кроз сећања, језик, обичаје, па зар нам је стварно само вера одредница нације.Шта ћеш онда ти атеиста, ти си галаксијанац по њима.А само доказивање која је вера исправнија је ћорав посао јер оне на то и не пристају, догма је догма.Има све да буде као што је било пре 1000 година,када су се ове две за нас интересантне консолидовале.
А ИСКЉУЧИВИ МИ ЈЕ МОТИВ ДА СЕ БАРЕМ И НА ОВАЈ НАЧИН ПОКУШАЈУ СТИШАТИ ДА ДИВЉАЊА НА ВЕРСКОЈ ОСНОВИ.ДА СЕ ВИШЕ ПРИЧА О ОНОМЕ ШТО НАСРОДЕ СПАЈА НЕГО О ОНОМЕ ШТО ИХ РАЗДВАЈА.
За све оне који у то не верују нека прочитају шта каже онај Сиктер ефендија у роману "Нож" (крв нема ни веру ни нацију, она је само људска)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:59 07.10.2010

Re: Crni Milane...

па зар нам је стварно само вера одредница нације.

Jeste...takva nam je stvarnost..
Da nije, srpska nacija bi bila bar dvostruko brojnija..
Pogledaj malo nacionalističke sajtove. Oni iz nacije izbacuju i postojeće Srbe, ako su agnostici, ateisti ili ako ne daj bože pišu latinicom. Oni bojovniji ne priznaju ni ove vernike ako nisu za Artemija..
Nacionalizam destruira sve, pa na kraju i naciju u ime koje nastupa.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:05 07.10.2010

Re: Crni Milane...

Drago Kovacevic
Kara Milane...
Videćeš sad kad te spopadnu nebeski Srbi...


Hehe Dragec,

moras da priznas da odnosi izmedju Srbije i Turske nisu nikad bili bolji nego sada kad na srpskom diplomatskom "nebu" glavnu rec vode Jeremic i Tadic?

A problem kod naseg Karamilanceta je sto on ni sam ne moze da zamisli da jedan Srbin moze da predje u muslimansku veru. I ide jos i dalje pa i samu pomisao na to karakterise kao "bezobrazluk" odnosno uvredu...

Evo juce je na moje reci da je Cedica hteo da nesto politicki ucari kad se besramno udruzio sa jednim islamskim fundamentalistom/ekstremistom kao sto je Zukorlic odgovrio: "ovo je Vaso vrlo bezobrazno da spočitavaš Srbinu da je islamski fundamentalista"...

ps-edit: Da ne ispadne da samo kritikujem naseg blogo-domacina: za ovaj tekst je zasluzio preporuku ...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:08 07.10.2010

Re: Crni Milane...

moras da priznas da odnosi izmedju Srbije i Turske nisu nikad bili bolji nego sada kad na srpskom diplomatskom "nebu" glavnu rec vode Jeremic i Tadic?

Tito je imao sjajne odnose sa Turskom..Imao i vojni savez...
libkonz libkonz 16:22 07.10.2010

Re: Crni Milane...

Oni bojovniji ne priznaju ni ove vernike ako nisu za Atanasija..

hahaha, misliš na Artemija? Ili ne misliš, pošto vi liberali branite Artemija, tražice u celoj priči političku konotaciju.
Na koga si mislio, Drago? Artemija ili Atanasija?
intrepid intrepid 16:33 07.10.2010

Re: Crni Milane...

odnosi izmedju Srbije i Turske nisu nikad bili bolji
Pita Crnogorac, Srbina: Zasto ne dodjes kod nas u Crnu Goru na more, nego ides u Tursku?

Zato sto su jeftiniji, ljubazniji, bolja je usluga, lepse je more, a i duze smo bili u zajednici.


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:50 07.10.2010

Re: Crni Milane...

libkonz
Oni bojovniji ne priznaju ni ove vernike ako nisu za Atanasija..

hahaha, misliš na Artemija? Ili ne misliš, pošto vi liberali branite Artemija, tražice u celoj priči političku konotaciju.
Na koga si mislio, Drago? Artemija ili Atanasija?

Na Artemija..hvala na ispravci..
pozz
vrajzji_furest vrajzji_furest 21:34 08.10.2010

Re: Crni Milane...

ju
Skoplje stara srbija , e kad te spopadnu ovi NGOovci , ti bi da mjenjaš avnojevske granice, a ?
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:29 08.10.2010

Re: Crni Milane...

vrajzji_furest
ju
Skoplje stara srbija , e kad te spopadnu ovi NGOovci , ti bi da mjenjaš avnojevske granice, a ?

To bejaše mnogo pre AVNOJ-a, tamo je i Car Dušan krunisan.A pošteno rečeno Srbi su za osvajanje, oslobađanje , ponovno prisajedinjavanje Makedonije tokom dva balkanska i 1. svetskog rata mnogo više izginuli nego za Kosovo.
To nikako ne znači da rečeno implicira da je sada "Skoplje Srbija", bilo prvo makedonsko pod onim prvim knezom Samoulom, pa onda potpalo pod Viyantiju, pa onda bila srpska pa dugo turska, onda opet srpska pa republika avnojevska i sada je nezavisna država.To je realnost. Istorija se menja a geografija ostaje skoro nepromenjena.
Goran Vučković Goran Vučković 15:15 07.10.2010

!

Драгослав Милосављевић, предсједник Друштва српско-турског пријатељства "Инат"

Genijalno ime za društvo!
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:42 07.10.2010

Re: !

Goran Vučković
Драгослав Милосављевић, предсједник Друштва српско-турског пријатељства "Инат"

Genijalno ime za društvo!

Објаснио је човек у интервјуу.
automatic automatic 23:04 07.10.2010

Re: !

- У 15. и 16. веку у Србији није била толико развијена свест о нацији.

U vremenu koje pominje vaš cenjeni sagovornik nigde na svetu nije bila sazrela svest o nacijama.

Pojam nacije koji je nastao od pojma naroda pojavio su se u svetu tek u drugoj polovini 17. veka, kada nastaju prve nacije, te iz tog razloga u Srbiji nije mogla biti razvijena svest o naciji dva veka pre nego što je pojam uopšte i nastao.
intrepid intrepid 15:20 07.10.2010

Brat Hido
Biljana 77 Biljana 77 15:27 07.10.2010

Nismo baš toliko neobrazovani

- Наша историја прећутала је да су на просторима турске империје у службеној употреби била чак четири језика: турски (за свакодневне разговоре), арапски (језик религије јер је њиме написан "Куран", затим персијски (књижевни језик) и - српски, као језик дипломатије и војске. И султани су говорили српски јер се сматрало да само необразовани не говоре овај језик.
Ne znam koja istorija je ovo prećutala zaista. Ovo je ja mislim podatak koji smo naučili u osnovnoj školi iz udžbenika za istoriju.

A o Beogradu na Bosforu bio je i opširniji članak od ovog (u Politici mislim), ali ne mogu da ga nađem.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:38 07.10.2010

Re: Nismo baš toliko neobrazovani

Хвала Вам Биљана на овом линку.
а ево Београда на Босфору
Biljana 77 Biljana 77 15:48 07.10.2010

Re: Nismo baš toliko neobrazovani

Žao mi je što ne mogu da pronađem taj tekst, mnogo je detaljniji i informativniji i konkretniji vezano za preseljenje u vreme Sulejmana, sam put do tamo i njihov život, kao i život njihovih potomaka, ali biće da je to bilo samo u štampanoj formi.
duchesse duchesse 15:52 07.10.2010

Re: Nismo baš toliko neobrazovani

Evo ja jesam neobrazovana, nisam imala prestavu da su brojke tolike.

Interesanto mi je bilo za čitati, e, sada, ko odredjuje da je Srbin samo onaj ko se krsti sa tri prsta... onaj ko od ta tri prsta ima profit i oni koji od lizanja sa dotičnom institucijom imaju političke poene.
medjutim92 medjutim92 18:19 07.10.2010

Re: Nismo baš toliko neobrazovani

Biljana 77
Ne znam koja istorija je ovo prećutala zaista. Ovo je ja mislim podatak koji smo naučili u osnovnoj školi iz udžbenika za istoriju.


Nije se baš sve to nalazilo u knjizi za osnovnu školu, ali recimo u Ćorovićevoj Istoriji Srba piše:

Prvo sultansko pismo, sa carskom titulom, pisano srpski i ćirilicom, uputio je sultan Murat II 10. jula 1430. Dubrovčanima. Takvih sultanskih pisama Sulejmana Veličanstvenog ima očuvanih preko stotine, i to ponajviše u dubrovačkom arhivu. Srpski i ćirilicom pisan je i mirovni ugovor između sultana Bajazita II i mađarskog kralja Ladislava 1498. god. kao produženje ugovora od 1495., koji je izgleda bio isto tako pisan.


vanja.t vanja.t 23:36 07.10.2010

Re: Nismo baš toliko neobrazovani

duchesse
Evo ja jesam neobrazovana, nisam imala prestavu da su brojke tolike.

Interesanto mi je bilo za čitati, e, sada, ko odredjuje da je Srbin samo onaj ko se krsti sa tri prsta... onaj ko od ta tri prsta ima profit i oni koji od lizanja sa dotičnom institucijom imaju političke poene.


duče, pošto se sećam da voliš i poznaješ istoriju, mislim da bi ti u vezi ovog bila interesantna knjiga ''dugo kretanje između klanja i oranja, istorija srba u novom veku 1492-1992'', knjiga je izuzetna, akademika ekmečića.

nego me čudi ovo interesovanje drugova karagaće i draga za ovu temu, izgleda da od eu nema ništa (), i da nas čeka utešna nagrada u vidu turskih integracija na zap.balkanu, al ni to nije loše: em su fesove zamenili cilindrima, em smo naši + nato, malo li je
intrepid intrepid 23:42 07.10.2010

Re: Nismo baš toliko neobrazovani

vanja.t
nego me čudi ovo interesovanje drugova karagaće i draga za ovu temu, izgleda da od eu nema ništa (), i da nas čeka utešna nagrada u vidu turskih integracija na zap.balkanu, al ni to nije loše: em su fesove zamenili cilindrima, em smo naši + nato, malo li je
preporuka:)))
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:24 08.10.2010

Re: Nismo baš toliko neobrazovani

izgleda da od eu nema ništa (), i da nas čeka utešna nagrada u vidu turskih integracija na zap.balkanu,

Što je babi miulo to joj se i sniva.
Na Vašu žalost od EU ima nešto i biće, a o turskim integracijama na Balkanu maštajte i dalje. Očito niste shvatili, verovatno ni pročitali tekst, poentu teksta. Poenta je možemo li se prizvati razumu pa da ne raspirujemo strasti na kojima verski fanatici sa obe strane istrajavaju još od krstaških ratova.
Druga poenta je,da Srbija ne treba da odbacuje ljude, ne ulazećči da li ih ima baš toliko, koji se osećaju Srbima a vernici su druge vere.
Vama preporuka da pročitate tekst u celini, a pošto vidim da čitate istoričare i akademike preporučujem Vam da ne izostavite dr.Deretića pon ima čak i praistoriju Srba.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:27 08.10.2010

Re: Nismo baš toliko neobrazovani

preporuka:)))

ma šta jedna, deset preporuka podelite jedno drugom pošto se očito slažete u prizemnim insinuacijama
vanja.t vanja.t 01:03 08.10.2010

Re: Nismo baš toliko neobrazovani

Milan Karagaća
izgleda da od eu nema ništa (), i da nas čeka utešna nagrada u vidu turskih integracija na zap.balkanu,

Očito niste shvatili, verovatno ni pročitali tekst, poentu teksta. Poenta je možemo li se prizvati razumu pa da ne raspirujemo strasti na kojima verski fanatici sa obe strane istrajavaju još od krstaških ratova.
Druga poenta je,da Srbija ne treba da odbacuje ljude, ne ulazećči da li ih ima baš toliko, koji se osećaju Srbima a vernici su druge vere.
Vama preporuka da pročitate tekst u celini, a pošto vidim da čitate istoričare i akademike preporučujem Vam da ne izostavite dr.Deretića pon ima čak i praistoriju Srba.


tačno sam znao da je ekmečić ''problematičan'', ali kakve veze deretić ima sa ovim!? i dalje sam iznenađen vašim interesovanjem za ovu temu i preporučujem i vama da nabavite knjigu - koja se ozbiljno bavi ovom temom za razliku od deretića i predsednika ovog udruženja, čije stavove prenosite - koji su čisti senzacionalisti.

duchesse duchesse 08:28 08.10.2010

Re: Nismo baš toliko neobrazovani

''dugo kretanje između klanja i oranja

Ne svidja mi se ovaj naslov, nedostaje mu jedno "napred-nazad".
turskih integracija na zap.balkanu

Pazi, kažu ti NATOvci da se bezbednosna slika budućnosti kristališe kao integracije suprotstavljene terorističkim organizacijama i državama koje im pružaju podršku, sponzorišu ih, poseduju oružje za masovno uništenje i praktikuju ozbiljna kršenja ljudskih prava. Daklem, bitno je biti u integracijama.
ljuboten ljuboten 11:00 10.10.2010

Re: Nismo baš toliko neobrazovani

izgleda da od eu nema ništa (), i da nas čeka utešna nagrada u vidu turskih integracija na zap.balkanu,

Što je babi miulo to joj se i sniva.
Na Vašu žalost od EU ima nešto i biće, a o turskim integracijama na Balkanu maštajte i dalje. Očito niste shvatili, verovatno ni pročitali tekst, poentu teksta.

Evo prilažem dva komentara pa neka čitaoci presude kakva nam je budućmnost: Zaokret u Istanbulu
KOMENTAR
Autor: REDAKCIJSKI KOMENTAR
Istanbulski samit čije su glavne „zvezde“ bili predsednici Turske i Srbije, Abdulah Gul i Boris Tadić, te predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić, već je nazvan istorijskim. Jedna od glavnih poruka učesnika samita bila je da tri države danas spaja, pre svega, zajednički spoljnopolitički cilj, odnosno rešenost Turske, Srbije i BiH da uđu u EU.
U Istanbulu je, međutim, na prvom mestu načinjen zaokret u odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine. Ti odnosi, godinama opterećivani različitim tumačenjima ratne prošlosti, ali i razmimoilaženjima aktuelnih politika i sumnjama u pogledu toga vidi li Srbija preko Drine partnera samo u Banjaluci, ili i u Sarajevu, sada su, kako izgleda, krenuli potpuno drugačijim pravcem...

Moj komentar na taj tekst je bio:Иако за разлику од митолошке Античке Грчке, српска митлогија се заснива на махом истинитим личностима (Милош Обилић) и догађајима (наредба пуковника Гавриловића свом пуку у одбрани Београда 1914), ипак многе историске догађаје српска историја ниеј описала истинито, па смо тако давали мтитолошку фредност догађајима због чега смо улазили у катастрофе (Атентат у Сарајеву као узрок за Први светси рат, па 27 март 1941...,но и ратови девеседтих). А ево каква изгледају неке истине:На Марици 1371. добро увежбана и одабрана турска војска од 6.000 душа побила је пијану српску војску пет пута бројнију, Вукашина и брата му Угљеше, тада сатаваљену од најбољих витезова. Но, хришћани су се уздали у Бога, па су славили 11. септембар дан Светог Јована Златоустог. Као што и сада Срби у славу Бога често се нарокају ракије, па и брље, тада су пили и младо вино, из плодног виногорја војводе Угљеше, са седиштем у граду Сересу. Волове и ситну стоку пеклу су на ражњу, па су славили до дубоко у ноћ, све док није „пукло небо“ изнад њих и провалила киша као из кабла. Пошто је дан био необично топао за то доба године, нису ни своје чадоре од коже разапели, већ су се склонили од кише покривајући се с'тим кожама. Дисцилонвани команадант дисцилиноване тусрке војске, учествоаво је у Косовском боју, добијао је инфомације од својих ухода, да се Срби понашају према очекивању. Чекао је само да надође Марица, да не би могли Срби да утекну преко реке, када их фронтално нападне рано у зору, водећи коње за узде једном руком, а другом руком сабљом побили готово све, изненађене и потпуно неспремне Србе.
Потом је следило ропство, када су Турци своју империју изградили од људског ресурса, већином Срба, што и сада генетстки престваљају главни материјал дела Турске на Балкану и ближе њему. Само после пада Београда Стефана Лазаревића, добијеног на поклон од Угарске, око 100 хиљада Срба, већином жена и деце, одведени су у Турску и потурчени. Погледајте како изгледа Нобеловац Орхан Памук, па закључите да ли има нешто азијатског у свом лику, као што већина Стрба више нису русокоси и плавооки какви ус били Стари Словени. Нову грешку, опет збоог онтолошког страха од смрти, када су Срби почели да дижу устанке, морали су да се уздају у Бога и православну веру, па су тако одбацили своју рођену брађу по крви који су примили ислам. Једно од најбољих српских писаних дела, можда и најбоље, „Горски Вијенац“ (да ме не чује Ђукановић, наредиће Шарићу да и мене стави на списак за отстрел), владике Његоша инспирисан је покољем црногорких муслимана зато што нису пристали да се врате у хришћанство.
И најновију грешку смо направили деведесетих.
Тек сада нашао се мудар човек, какав је председник Тадић да почне да сарађује са Турском, која земља је историски наша судбина.

I drugi moj kometar povodom Jakšićeve kolumne u "Politici" naslovljene "Tigar iz Anadolije":Било је крајње време да „Политика“ пошаље свог новинара да пише за Турску. Наравно, није све рекао. Ја би написао да је Турска у прилици да примени аутентични ислам предвиђен Кураном, на чему ради Ердоган и сви његови људи. На тај начин помаже Европи, но и свим хришћанским земљама које су иначе у дубокој фази декаденције, чак су им нека свешетена лица педофили, а неки министри педери, док им жене држе у наручју псе уместо да рађају децу. У исто време десило се буђење и регрутовање агресивног исламизма. Прво у земљама чији владари су потпуно отуђени од свога народа, но зато у најбољим однсима са владајућом, пре свега америчком, олигархијом. Својевремено Иран, где сада власт држе исламисти, и Сауди Арабија из чијег племства се идигао Бин Ладен. Значи, уместо рата са хришћанима који су дого експлоатисали, неке земље су јошу увек под њиховом окупацијом или утицајем, Турска нуди рамнправност са хрићанима но уз практиовање Курана. Па да видимо чија ће бити Европа.

Upozoravam da sam još 07.maja 1973. izjavio da će se SFRJ raspasti. Pa mi ni sada nije problem da predvidim budućnost.
Filip2412 Filip2412 15:51 07.10.2010

...

Ovo je sasvim logicno, a interesantno je da se poklapa sa onom genetskom analizom koju mozete naruciti da vam neka cini mi se holandska firma uradi za pare :)

dakle, tamo je receno da turske krvi u Srbiji nema a da su Turci oko 10 % Sloveni!

Tamna kosa i koza na Balkanu ne potice od Turaka vec od starosedeoca balkana.

Sa istorijske tacke gledano, nmogo mi je logicnije da su Srbi prihvatali Islam i selili se u Tursku nego da su Turci jurili nase seljanke za seks i pravili im decu koju bi srpski muzevi zatim prihvatali oberucke da odgajaju kao svoju.

Takodje, janicari su srpska deca pretvarana u turske vojnike.... mnogo vise ima smisla da je genetski materijal isao bas tim smerom - od Srbije ka Turskoj.

Postovanje za sve vernike, ali meni se ovo svidja kao jos jedan dokaz da izmedju pravoslavlja i srpstva ne mozemo stavljati znak jednakosti.
libkonz libkonz 15:51 07.10.2010

Da mogu

100 bih preporuka dao za ovaj tekst!
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:56 07.10.2010

Re: Da mogu

libkonz
100 bih preporuka dao za ovaj tekst!

Hvala Vam, a ja sam njegovim objavljivanjem hteo da dam preporuku autoru intervjua na koji se pozivam.
Istovremeno, to je velika kritika i sramota za naše vajne nacionalne istoričare i SANU, a i obe verske zajednice.Pa neće biti da to u SANU ili Sinodu, gde sede nespotno najobrazovaniji ljudi, ne znaju.
Pitanje je samo ko i zašto neće da se zna i uvažava.
libkonz libkonz 16:24 07.10.2010

Re: Da mogu

Ne znam, ja za proteklih 20 godina baš i nisam nailazio na odobravanje mog stava da su Muslimani, tj. sada Bošnjaci deo mog naroda. Izgleda to kod ostatka Srba selektivno, može Meša, ostali ne.
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:36 07.10.2010

Re: Da mogu

Izgleda to kod ostatka Srba selektivno, može Meša, ostali ne.

I Skender Kulenović, pa i Emir i Nemanja, što je sasvim u redu ali ako se to politizuje već dobija opoganjenu konotaciju.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:49 07.10.2010

Re: Da mogu

libkonz
Ne znam, ja za proteklih 20 godina baš i nisam nailazio na odobravanje mog stava da su Muslimani, tj. sada Bošnjaci deo mog naroda.


Taj stav mozemo imati ti i ja kao privatna lica, ali ne drzava ili neke druge institucije. Posto bi se to onda moglo tretirati kao pritisak i svojevrsni pokusaj asimilacije. Jednostavno, proces stvaranja muslimanske/bosnjacke nacije je prilicno odmakao pa se veliki deo tih ljudi tako i oseca.

To treba prepustiti pojedinicima da odluce u svoje ime ... i ne moze im niko sa strane "naturati". Ono sto mogu vlasti i druge institucije (ukljucujuci i crkvu) je da se zalazu za napustanje (kao zastarelih) onih stavova da cim neko na Balkanu promeni versku (misli se na one tri glavne: katolicku, pravoslavnu i muslimansku) automatski menja i etnicku pripadnost... To je u nekim ranijim vremenima imalo odredjenu istorijsku opravdanost ali vec odavno nema... I to nije tako samo u Srbiji nego i ostale dve sredine (BiH i Hrvatskoj)

U tom smislu ima vec dosta pozitivnih i ohrabrujucih znakova. Izmedju njih cini mi se da izuzetno vazno mesto zauzima jedan clanak iz Politike od pre nekoliko dana: Није сваки Србин православац (Апсолутно поистовећивање вере и нације нам је остало као турско наслеђе, објашњава протојереј-ставрофор Зоран Крстић)). Bar meni je prvi put da procitam tako nesto od pripadnika SPC.
Milan Karagaća Milan Karagaća 07:53 08.10.2010

Re: Da mogu

Није сваки Србин православац

"Срби нису били, нити јесу, нити морају бити искључиво православне вероисповести, објашњава протојереј-ставрофор Зоран Крстић, професор канонског права и хришћанске социологије на Православном богословском факултету у Београду.
Апсолутно поистовећивање вере и нације нам је остало као турско наслеђе. Крстоваскрсни подвиг Господа Исуса Христа означава почетак постојања цркве као новог човечанства, новог рода, новог Израиља. Христос нас је искупио Богу из сваког рода и језика, народа и племена. По свој природи, дакле, црква има саборни, васељенски и наднационални карактер. Она не дели људе ни по каквој основи било националној, било расној, било старосној, било родној, било класној или сталешкој. Овакав карактер цркве не подразумева потирање и брисање разлика између људи или између народа. Напротив, сваки човек и сваки народ је призван да са својим специфичним даровима уђе у цркву – истиче протојереј-ставрофор Зоран Крстић."
"У периоду стварања модерних нација за наш простор је кључни критеријум за национално раздвајање етнички и језички блиских и сродних народносних група постала верска припадност. Због тога је готово потпуно укинута могућност да Срби буду, како је говорио још Вук Караџић, „свих трију закона“, што је умногоме сузило опсег српског националног (само)одређивања. Неретко и противно осећању Срба муслиманске вере, јединим природним стањем сматрало се, и сматра се, да Срби могу бити искључиво православни, а данас, наравно и атеисти, али с православном традицијом. Срби муслимани су, тако, усмерени ка националном идентификовању са својом верском припадношћу, односно уливању у нациотворни процес чији је коначни израз бошњачка нација."
Lepo čovek priča ali neka to kaže crkvi i onima koji se pozivaju na crkvu i pravoslavlje i "krst časni" preteći svima koji ne misle kao oni.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:19 08.10.2010

Re: Da mogu

Kara Milan
Lepo čovek priča ali neka to kaže crkvi i onima koji se pozivaju na crkvu i pravoslavlje i "krst časni" preteći svima koji ne misle kao oni.


Izvini, a jel citas ti to sto citiras? Zar ne vidis da to prica jedan od najkompetentnijih predstavnika crkve - "протојереј-ставрофор i професор канонског права и хришћанске социологије на Православном богословском факултету у Београду". Ima sigurno i poneki pop i/ili neki drugi predstavnik crkve koji ima drugacije misljenje (boze moj ni u tvojoj KPJ nisu BAS svi o svemu mislili isto) ali pozvanijeg i kompetentnijeg u SPC od ovog ces tesko naci...
malaramona malaramona 11:17 08.10.2010

Re: Da mogu

Milan Karagaća
Није сваки Србин православац

"Срби нису били, нити јесу, нити морају бити искључиво православне вероисповести...


...a Zemlja nije ravna ploča...
Što volim ovu modernizaciju, samo napred SPC...
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:41 08.10.2010

Re: Da mogu

Virtuelni Vasilije
Kara Milan
Lepo čovek priča ali neka to kaže crkvi i onima koji se pozivaju na crkvu i pravoslavlje i "krst časni" preteći svima koji ne misle kao oni.


Izvini, a jel citas ti to sto citiras? Zar ne vidis da to prica jedan od najkompetentnijih predstavnika crkve - "протојереј-ставрофор i професор канонског права и хришћанске социологије на Православном богословском факултету у Београду". Ima sigurno i poneki pop i/ili neki drugi predstavnik crkve koji ima drugacije misljenje (boze moj ni u tvojoj KPJ nisu BAS svi o svemu mislili isto) ali pozvanijeg i kompetentnijeg u SPC od ovog ces tesko naci...

Vaso, dal ti misliš o onome o čemu pišeš i šta citiraš.
To je profesor i svaka mu čast ali politiku SPC ne vodi on nego onakvi kao što su Filaret, Amfilohije i drugi kojima je duhovni otac Nikolaj sa svojom rasističkom pričom i hvalom Hitlera čiju politiku je nazvao nacionalno isto kao što je svetosavski nacionalizam Sv.Save.
Pa oni čak ne drže parastose izginulim borcima NOB već samo četnicima jer smatraju da Srbi ateisti nisu Srbi.
Tačno, u KPJ je bilo mnogo frakcija i frakcijskih borbi između dva rata pa je dolazilo i do sukoba i podela, posle rata došlo do velikog raskola na one koji su za i protiv Staljina, posle uvek bilo različitih mišljenja i stavova i unutarpartijske borbe.
Moram da primetim da vi koji se hvalite da niste bili u SKJ ili KPJ zavisno od starosti zapravo kao da patite od kompleksaa evidentno je da imate nekih rupa u logičnom prosuđivanju zato što umesto logike i sopstvene glave koristite ideološke floskule.
pozvanijeg i kompetentnijeg u SPC od ovog ces tesko naci.

Ima tamo mnogo pametnih ljudi, tu je i prof.Bigović, Kalezić, ali kao što rekoh ne pitaju ih mnogo.
malaramona malaramona 11:58 08.10.2010

Re: Da mogu

Milan Karagaća

Pa oni čak ne drže parastose izginulim borcima NOB već samo četnicima jer smatraju da Srbi ateisti nisu Srbi.


Parastos
predatortz predatortz 12:04 08.10.2010

Re: Da mogu

Pa oni čak ne drže parastose izginulim borcima NOB već samo četnicima jer smatraju da Srbi ateisti nisu Srbi.Ja ne znam koje je Vaše poimanje vere, ali gospodine Karagaća ateistima se ne drži parastos.
Niko ne kaže da ateista ne može da bude Srbin, ali za verski obred bilo koje vrste ( venčanje,krštenje,opelo...) treba prošetati do lokalnog sveštenika i tražiti obavljanje istog. Sveštenici, naime, nigde ne dolaze nepozvani.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:16 08.10.2010

Re: Da mogu

malaramona
Milan Karagaća

Pa oni čak ne drže parastose izginulim borcima NOB već samo četnicima jer smatraju da Srbi ateisti nisu Srbi.


Parastos

Ajde baš da vidimo da li će patrijarh da drži parastos poginulim oslobodiocima Beograda 20.oktobra.
ljuboten ljuboten 15:15 08.10.2010

Re: Da mogu

Tamna kosa i koza na Balkanu ne potice od Turaka vec od starosedeoca balkana.


Očigldeno Vi i dalje mislite da su Sloveni na Balkan došli u šestom ili sedmom veku. Ne, od kada je pokojni prof. Pešiš dešifrovao Vinćansko pismo, kojim su se služili Veneti, slovenski pretci, najstaro do sada otkrivenu u svetu, zna se da su Sloveni bili prvi civilizovan narod koji je naseljavao Evropski kontinent.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:18 08.10.2010

Re: Da mogu

predatortz
Pa oni čak ne drže parastose izginulim borcima NOB već samo četnicima jer smatraju da Srbi ateisti nisu Srbi.Ja ne znam koje je Vaše poimanje vere, ali gospodine Karagaća ateistima se ne drži parastos.
Niko ne kaže da ateista ne može da bude Srbin, ali za verski obred bilo koje vrste ( venčanje,krštenje,opelo...) treba prošetati do lokalnog sveštenika i tražiti obavljanje istog. Sveštenici, naime, nigde ne dolaze nepozvani.

Kažite vi meni kako neko sada zna da su svi branioci Beograda 1915. bili vernici, kako neko misli da su svi izginuli u oslobađanju Beograda 1945. godine
baš bili ateisti. Pa tu je poginulo mnogo boraca koji nisu bili članovi partije, pa mnogo civila. A kako onda objašnjavate da je odmah nakon oslobođenja Beograda u štab Peke Dapčevića i Tolbuhina došao tadašnji vršilac dužnosti patrijarha i bio sa njima na večeri i blagoslovio sve koji su herojski izginuli oslobađajući Beograd.
vrajzji_furest vrajzji_furest 22:18 08.10.2010

Re: Da mogu

Mož da bude srbina slobodnom voljom ,al ne može da se krsti slobodnom voljom jel to nije u duhu partije
ljuboten ljuboten 06:06 09.10.2010

Re: Da mogu

Због тога је готово потпуно укинута могућност да Срби буду, како је говорио још Вук Караџић, „свих трију закона“, што је умногоме сузило опсег српског националног (само)одређивања.


Vuk Karadžić je bio učenik slovenačkog Bečlije Kopitara, a to znači Austrougarske imperije - rival Turskoj imperiji, protiv koje su ratovali Srbi u to vreme. Ta imperija je pomagala Srbe u tom ratu samo toliko da slabi Turska, no ne i da bude stvorena Velika Srbija. Austrougarska je podržavala Tursku da od BiH napravi bedem da se Srbi ne dignu na ustanak, kao što je bio u Hercegovini, a sa Vukovom azbukom i pismom, čime je odbačeno staroslovensko pismo Svete slovenske brače Kirila i Metodija, sprečeno je približavanje Srba i Bugara, pa je tako rođena nova nacija - Makedonci. Da su ljudi Miloša Obrenovića uspeli da uhvate Vuka Karadžića, koji im je bežao čas preko Save, čas preko Dunava, danas bi bilo Srba tamo gde ih sada nema.
Svi problemi koje imaju inače srodni narodi na Balkanu kao i mnogi narodi na celom Bliskom Istoku i Severu Afrike potiču iz vremena Osmanske imperije. Da Azijati nisu prodrli na Balkan sabljom i ognjem, na teritotiji Vizantije već u ranom Srednjem veku nazirale su se granice buduće nacije na prostoru Balkana gde je koriščeno isto pismo, isti crkveni jezik starolslovenski i ista vera pravolslavna. Civilizaciski napredniji stvorila bi naciju i moćniju državu nego što se u 17 veku stvorila Francuska nacionalna država.
No, misliti na to "šta bi bilo, kad bi bilo, a da nije bilo", a ne znati današnje stanje, ponašati se da još uvek traje 19 vek, kao što smo se poneli devedesetih u Hrvatskoj i u BiH, sada već znamo da je poražavajuće.
No Bloger gleda samo prema Turskoj, a ne priznaje da je Turska tu sa nama i u nama. O tome ima bolja provokacija u kasnijim komentarima.
krkar krkar 12:52 09.10.2010

Re: Da mogu

ljuboten
Због тога је готово потпуно укинута могућност да Срби буду, како је говорио још Вук Караџић, „свих трију закона“, што је умногоме сузило опсег српског националног (само)одређивања.


Vuk Karadžić je bio učenik slovenačkog Bečlije Kopitara, a to znači Austrougarske imperije - rival Turskoj imperiji, protiv koje su ratovali Srbi u to vreme. Ta imperija je pomagala Srbe u tom ratu samo toliko da slabi Turska, no ne i da bude stvorena Velika Srbija. Austrougarska je podržavala Tursku da od BiH napravi bedem da se Srbi ne dignu na ustanak, kao što je bio u Hercegovini, a sa Vukovom azbukom i pismom, čime je odbačeno staroslovensko pismo Svete slovenske brače Kirila i Metodija, sprečeno je približavanje Srba i Bugara, pa je tako rođena nova nacija - Makedonci. Da su ljudi Miloša Obrenovića uspeli da uhvate Vuka Karadžića, koji im je bežao čas preko Save, čas preko Dunava, danas bi bilo Srba tamo gde ih sada nema.
Svi problemi koje imaju inače srodni narodi na Balkanu kao i mnogi narodi na celom Bliskom Istoku i Severu Afrike potiču iz vremena Osmanske imperije. Da Azijati nisu prodrli na Balkan sabljom i ognjem, na teritotiji Vizantije već u ranom Srednjem veku nazirale su se granice buduće nacije na prostoru Balkana gde je koriščeno isto pismo, isti crkveni jezik starolslovenski i ista vera pravolslavna. Civilizaciski napredniji stvorila bi naciju i moćniju državu nego što se u 17 veku stvorila Francuska nacionalna država.
No, misliti na to "šta bi bilo, kad bi bilo, a da nije bilo", a ne znati današnje stanje, ponašati se da još uvek traje 19 vek, kao što smo se poneli devedesetih u Hrvatskoj i u BiH, sada već znamo da je poražavajuće.
No Bloger gleda samo prema Turskoj, a ne priznaje da je Turska tu sa nama i u nama. O tome ima bolja provokacija u kasnijim komentarima.


Paz kad se ja skoro od reči do reči slažem (osim ono za civilizacijski napredniju Postvizantiju, ali nema veze).

Nikad dovoljno izučena - a vrlo plauzibilna - teza o tome da je Vuka podmetnuo Beč.

Doduše, o Vukovom pogubnom uticaju na potpuni nedostatak kontinuiteta Srba sa svojom proslošću nešto je više pisano, ali i to sramežljivo i nedovoljno.
milisav68 milisav68 13:04 09.10.2010

Re: Da mogu

Da su ljudi Miloša Obrenovića uspeli da uhvate Vuka Karadžića, koji im je bežao čas preko Save, čas preko Dunava, danas bi bilo Srba tamo gde ih sada nema.

Vuk Karadzić je bio dvorski pisar na dvoru Miloša Obrenovića.
Za vreme vladavine Miloša Obrenovića su se otvarale prve srpske savremene škole na inicijativu Dositeja Obradovića i Vuka Karadzića.
Miloš i Vuk se nisu u svemu slagali, ali da je hteo da ga smakne, mogao je to da uradi iks puta.
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:28 09.10.2010

Re: Da mogu

milisav68
Da su ljudi Miloša Obrenovića uspeli da uhvate Vuka Karadžića, koji im je bežao čas preko Save, čas preko Dunava, danas bi bilo Srba tamo gde ih sada nema.

Vuk Karadzić je bio dvorski pisar na dvoru Miloša Obrenovića.
Za vreme vladavine Miloša Obrenovića su se otvarale prve srpske savremene škole na inicijativu Dositeja Obradovića i Vuka Karadzića.
Miloš i Vuk se nisu u svemu slagali, ali da je hteo da ga smakne, mogao je to da uradi iks puta.

ono o da ne mogu biti Srbi sva "tri zakona"Vuk je rekao pre nego što su ga u Beču preparirali da bude strani plaćenik.
Tačno je da ga je Miloš jurio i Vuku je skoro 40 godiona bio zabranjen ulazak u Srbiju.
Kad je Mogao da ga ubije Miloš nije imao toliko razloga i nije hteo a kad je hteo nije mogao jer Vuk nije dolazio u Srbiju.
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:36 09.10.2010

Re: Da mogu

Doduše, o Vukovom pogubnom uticaju na potpuni nedostatak kontinuiteta Srba sa svojom proslošću nešto je više pisano, ali i to sramežljivo i nedovoljno.

Sa kojom to prošlošću, šta je to bilo toliko značajno a Vuk uništio.
Dozvoljavam sebi da se ne složim sa ovim,konkretnije, nisu mi poznate relevantne činjenice zbog kojih je Vuk toliko bio poguban.
On je samo sistematizovao pismo da bi narod mogao lakše da ga nauči.Crkveno nije dirao jer i sada se propovedi drže na staroslovenskom, doduše neki mlađi već počinju na srpskom.
Osim narodnih predanja koja je Vuk sakupljao i plasirao na Zapadu kao deo naše kulture, da ne ispadne da ništa nemamo, zapravo ko je to od Srba nešto značajno napisao posle onog Dušanovog zakonika, Miroslavljevog jevanđelja i delimično sačuvanih nekih Nomokanona Sv.Save.
milisav68 milisav68 20:00 09.10.2010

Re: Da mogu

Milan Karagaća

ono o da ne mogu biti Srbi sva "tri zakona"Vuk je rekao pre nego što su ga u Beču preparirali da bude strani plaćenik.
Tačno je da ga je Miloš jurio i Vuku je skoro 40 godiona bio zabranjen ulazak u Srbiju.
Kad je Mogao da ga ubije Miloš nije imao toliko razloga i nije hteo a kad je hteo nije mogao jer Vuk nije dolazio u Srbiju.

Nije mu bio zabranjen ulazak u Srbiju, nego štampanje knjiga, jer se Milošu nije svidelo kako je Vuk opisao prvi srpski ustanak i neslogu srpskih starešina.
Samim tim nije imao razloga da dolazi u Srbiju.Tražio je ko će da mu štampa knjige jer nisu hteli ni Austrijanci, pa je na kraju dao gradju nemačkom istoričaru Leopoldu Rankeu, koji je napisao delo "Srpska revolucija".
Vuk je usput imao i porodičnih problema jer su mu umirala deca, a penziju mu je dodelila Rusija 1826.godine.

biografija
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:49 09.10.2010

Re: Da mogu

Nije mu bio zabranjen ulazak u Srbiju

U pravu ste, ali nije ni Karađorđu baš bilo izričito zabranjeno.
U svakom slučaju Vuk nije bio omiljen, a kako vidimo i danas se ponovo javljaju neki ;istunci koji bi da nam vrate jeyik kojim je govorio Gojnik.
Dositej je, za razliku od Vuka,bio oprezniji u ocenjivanju svega što je gledao.
"Zbog nesuglasica, stalnih sumnjičenja i svađa srpskih starešina, Dositej je više puta dobronamerno ukazivao Karađorđu da je bolje da više boravi u svom beogradskom konaku nego topolskom, ali, znajući koliko su bliski, nije mogao protiv njihove zle kobi, predsednika Sovjeta Mladena Milovanovića, sve dok ga s tog položaja 1809. godine vožd nije smenio posle izgubljenih bitaka kod Čegra i u dolini Morave. Da bi se spasao od Karađorđevog gneva, u to vreme je pobegao u Austriju i zapovednik bećara Miloje Petrović, koji je na Karađorđev zahtev bio izručen i odmah pogubljen.
Za opomenu svim izdajnicima, tom prilikom je odsečena Milojeva glava bila na jednom tanjiru izložena “Beograđanima na ugled” ispred gradske crkve. Da li je tu strašnu scenu aprila 1810. godine video Dositej, nije poznato, jer je on za razliku od Vuka Karadžića, to izbegavao da stavi na hartiju. A kada bi mu neke starešine zamerale to što se ne opredeljuje na njihovu stranu očekujući da će perom veličati samo njihove zasluge, Dositej bi im odgovarao:
“Bolje je za vas da ja to ne pišem, jer vam najgori tuđinac ne bi mogao nalagati ono što bih ja, iznoseći čistu istinu.” A ta istina bila bi, veoma gorka za ondašnje srpske starešine poput poznatog Vukovog članka “Vrhovni upravni Sovjet i borba starešina oko vlasti”.
Citat iz feljtona o Dositeju Obradoviću.
milisav68 milisav68 21:31 09.10.2010

Re: Da mogu

Milan Karagaća

U pravu ste, ali nije ni Karađorđu baš bilo izričito zabranjeno.

Pa postoji tu bitna razlika, jer Vukovu glavu Turci nisu tražili za razliku od Karadjordjeve.
U svakom slučaju su to bila mutna vremena, i bilo je veoma teško realno sagledati i zapisati sve, a da se neko ne naljuti.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:59 09.10.2010

Re: Da mogu

milisav68
Milan Karagaća

U pravu ste, ali nije ni Karađorđu baš bilo izričito zabranjeno.

Pa postoji tu bitna razlika, jer Vukovu glavu Turci nisu tražili za razliku od Karadjordjeve.
U svakom slučaju su to bila mutna vremena, i bilo je veoma teško realno sagledati i zapisati sve, a da se neko ne naljuti.

tačno.
ljuboten ljuboten 09:50 10.10.2010

Re: Da mogu

Paz kad se ja skoro od reči do reči slažem (osim ono za civilizacijski napredniju Postvizantiju, ali nema veze).


Da se ne zamerite onim Srbima koji vekovima viltalju sa srebrenim priborom srpske vlastele, dok su u Londonu čerupali polupečene ptice rukama i zubima.
Inače, mnogi najlepši ukrasi na građevinama u Veneciji, Firenci i Rimu pokrali su krstaški ratnici iz Konstatinopolja, sedišta Vizantije i pravoslavlja.
A možda ne znate da je prvi Univerzitet sa 3500 studenata oformio sveti Kliment Ohridski još u 10 veku. Upravo sadašnja makedonska Vlada obnavlja celo to zdanje u Ohridu. A SPS neće da prizna MPC!!!
ljuboten ljuboten 10:05 10.10.2010

Re: Da mogu

Sa kojom to prošlošću, šta je to bilo toliko značajno a Vuk uništio.
Dozvoljavam sebi da se ne složim sa ovim,konkretnije, nisu mi poznate relevantne činjenice zbog kojih je Vuk toliko bio poguban.


Upravo sam hteo da citiram Basaru iz njegove knige "Virtualna Kabala", no ostali mi je kod prijatelja. Basara piše za Vuka: (ne citiram)taj čovek koji je došao sa planine (možda je napisao iz šume ili niotkuda) da mi menja pismo svete braće Kirila i Metodije, pa sada ne mogu da čitam osamstotina godina staru istoriji svoga naroda. Ima još nekoliko misli vrlo oštrih na reformu Vuka, da na kraju zbog toga smatra da je takav narod koji pristaje da menja svoje pismo osuđen na neizvesnu budućnost.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:17 10.10.2010

Re: Da mogu

Basara piše za Vuka: (ne citiram)taj čovek koji je došao sa planine (možda je napisao iz šume ili niotkuda) da mi menja pismo svete braće Kirila i Metodije, pa sada ne mogu da čitam osamstotina godina staru istoriji svoga naroda.

Basara zaboravlja da je i njegov pradeda , možda i deda, došao iz te planine/[ume.
E to što Basara zna da su mu Kliment i Metodije braća, sumnjam da ima dokaze, a usput, nešto mi nije baš poznato da su napsane hiljade, pre će biti i manje od stotinu, knjiga na tom jeziku za kojim Basara žali.Uostalom, niko mu ne brani neka on nauči taj jezik pa neka i piše na njemu, možda će mu porasti naglo prodaja knjiga.
Izvinjavam se za digresije koje se isključivo odnose na Basarinu meditaciju.
Goran Vučković Goran Vučković 10:32 10.10.2010

Re: Da mogu

Basara zaboravlja da je i njegov pradeda , možda i deda, došao iz te planine/[ume.
E to što Basara zna da su mu Kliment i Metodije braća, sumnjam da ima dokaze, a usput, nešto mi nije baš poznato da su napsane hiljade, pre će biti i manje od stotinu, knjiga na tom jeziku za kojim Basara žali.Uostalom, niko mu ne brani neka on nauči taj jezik pa neka i piše na njemu, možda će mu porasti naglo prodaja knjiga.
Izvinjavam se za digresije koje se isključivo odnose na Basarinu meditaciju.

Očigledno mnogo više govori o Basari nego o Vuku, Ćirilu ili Metodiju.
Goran Vučković Goran Vučković 15:55 07.10.2010

Budim u Bodrumu

A Budimca nema već vekovima... kad će te majstore već jednom da razjuri pa da se baci nazad na blogovanje
madoxxx madoxxx 15:59 07.10.2010

Eh da

U potpunosti podrzavam tvrdnju da je pogresno i pogubno Srbima smatrati samo pravoslavne Srbe. Nazalost stanovnici Srbije na teritoriji Raske sebe ne smatraju cak ni stanovnicima Srbije, a kamoli Srbima muslimanske veroispovesti. Oni (mada Tursku ni na razglednici nisu videli) smatraju Turcima ili jos gore nepostojecm nacijom, Bosnjacima. Da li i uopste postoji zajednicko tlo kao polazna tacka reintegracije stanovnistva Raske u Srbiju, po bilo kom osnovu je izlisno pricati - postoji. Da li vlastohlepni muftija pokusava svakodnevno da vestacki stvori i poveca razdor, pokusava. Zasto ova demokratska vlast cini iste greske kao i Milosevic nije mi jasno... ali da ako nastave ovako desice se zlo, hoce. Apelujem da se tim ljudima obrati kao ravnopravnim gradjanima Srbije, da se vidi koje brige (koje je moguce resiti) ih muce, i da se zajedno sa njima dogovori kako da se rese. Dosta je ove gluposti... ako jedna SAD moze da se sastoji od svega osim amerikanaca, valjda i mi sebi mozemo da otvorimo vrata za one koji jesu nasi, ako nista drugo ono sugradjani
Filip2412 Filip2412 16:35 07.10.2010

Re: Eh da

Apelujem da se tim ljudima obrati kao ravnopravnim gradjanima Srbije, da se vidi koje brige (koje je moguce resiti) ih muce, i da se zajedno sa njima dogovori kako da se rese.
Naravno.

Za pocetak treba barem prestati sa verskom iskljucivoscu u Srbiji. To ce pomoci da se termin Srbin kao nationality jednostavno koristi da oznaci drzavljanstvo a etnicko poreklo je mnogima mutno na Blakanu, posle toliko mesanja, zar je to uostalom bitno?

Pre svega je bitno da Muslimanimi i Pravoslavci zive u miru, jer su te dve grupe najbrojnije u Srbiji alii nijedna verska zajednica nema pravo da uzurpira poziciju "cuvara nacije" i slicne gluposti, gotovo je sa tim u 21. veku se nalazimo. Uostalom danas u Srbiji vec ima toliko ateista koje zabole ona stvar za sve religije.
ed_novipazar ed_novipazar 11:16 08.10.2010

Re: Eh da

madoxxx
Oni (mada Tursku ni na razglednici nisu videli) smatraju Turcima ili jos gore nepostojecm nacijom, Bosnjacima. Da li i uopste postoji zajednicko tlo kao polazna tacka reintegracije stanovnistva Raske u Srbiju, po bilo kom osnovu je izlisno pricati - postoji.

Naravno da postoji samo, to zajednicko tlo sigurno ne moze biti tvrdnja da je bosnjacka nacija nepostojeca i da se do u besvijesti tjera inat na relaciji Sandzak - Raska oblast.

Polazna tacka integracije Bosnjaka u srbijansko drustvo bi mogla biti na primjer dosljedna primjena Zakona. Kakvi su, takvi su. Mogli bi biti i bolji. No, za uspjesnu integraciju mislim da su dovoljno dobri. Ako se pri tome ulozi i koji dinar u tu regiju, sto za ekonomiju i infrastrukturu, sto za kulturu - uspjeh zagarantovan.

Namjerno ne govorim o reintegraciji jer Bosnjaci nikada nisu ni bili integrisani.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:06 08.10.2010

Re: Eh da

Oni (mada Tursku ni na razglednici nisu videli) smatraju Turcima ili jos gore nepostojecm nacijom, Bosnjacima.

A po čemu to, Srbi, Hrvati, Crnogorci, jesu nacija a Bošnjaci nisu..Ko te naučio tim glupostima..znaš li ti uopšte definiciju nacije...
milisav68 milisav68 14:55 08.10.2010

Re: Eh da

ed_novipazar

Polazna tacka integracije Bosnjaka u srbijansko drustvo bi mogla biti na primjer dosljedna primjena Zakona. Kakvi su, takvi su. Mogli bi biti i bolji. No, za uspjesnu integraciju mislim da su dovoljno dobri. Ako se pri tome ulozi i koji dinar u tu regiju, sto za ekonomiju i infrastrukturu, sto za kulturu - uspjeh zagarantovan.

Nije to problem koji je vezan samo za Novi Pazar.
Nepoštovanje zakona i neulaganje u ekonomiju i infrastrukturu je problem u većini mesta u provinciji.
Ko god ode za Beograd više se ne vraća nazad i više ga ne interesuju problemi mesta iz kojeg je došao.
Treba insistirati na boljem zakonu o lokalnoj samoupravi.

vrajzji_furest vrajzji_furest 22:41 08.10.2010

Re: Eh da

Lipi moj a zašto ne u srpsko društvo. kao u mađarsko društvo , hrvatsko društvo,(i) talijansko društvo.A što se primjene zakona tiče i Milošević i Đinđić i Tadić su tolerisali kriminal u Pazaru i okolo njega , od cilih fabrika za krivotvorenje robnih marki pa nadalje. Dok je za Đinđića svakom jebenom studentu otiman piratski CD sa windowsima dotle su se u trgovinama prodavale KRIVOTVORENE farmerke Made in Sanđakistan .I niko nije imao petlju da razjuri bandu krivotvoritelja ,zbog nacionalne/religiske pripadnosti .A što se tiče priznavanja nacija Srbi tu prate primer Turske . Osim toga mnogima i nije jasno šta je to Bošnjačka nacija, ne da im se pratit rebrendiranja jedne skupine ljudi (islamiziranih Hrvata i Srba ) koji si svakih par desetljeća nadjevaju drugo ime . Volim i ja Kotlera ,al šta je previše, previše . ljudi još i ulice zovu po nazivima pre 30 godina , a ne neče neku čeljad .
a što se tiče infrastrukture
a da plačate redovitije porez za promjenu
vrajzji_furest vrajzji_furest 22:54 08.10.2010

Re: Eh da

Nego Dragec rec'der ti meni rode koliko je Barba Ivo (il Srebrenka) dala šoldona da dignete ovu dreku sa jeroplanima što se strmopizdiše ,nebili skrenuli pažnju sa velike pljačke u izvedbi erudite ,tetrologa i najboljeg doktoranta Radomira Konstatinovića . Ki je diga šolde , i jel tebe šta zapalo
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 08:16 09.10.2010

Re: Eh da

Ed
Polazna tacka integracije Bosnjaka u srbijansko drustvo bi mogla biti na primjer dosljedna primjena Zakona. Kakvi su, takvi su. Mogli bi biti i bolji. No, za uspjesnu integraciju mislim da su dovoljno dobri.


Rekao bih da je ustvari najveci problem u tome sto ti zakoni nisu dobri. I to je ocigledno njihovim donosiocima postalo jasno tek posle izbora, u praksi ... pa su se nasli u "neobranom grozdju". A problem je u tome sto je jedan verski vojda (verska organizija) time dobio udeo u vrsenju funkcija vlasti cime se krsi pricnip sekularnosti. A ta nacionalna veca su morala da budu izabrana kao i svi drugi organi vlasti - bez ucesca crkvenih organizacija. Resenje tesko da moze biti u davanju sto manjih ovlascenja i sredstava takvom vecu a ako se radi suprotno ispada da se indirektno finansira crkvena organizacija koja jos pri tome ucestvuje u vlasti.

Bice interesantno videti kako ce se to razresiti ... Interesantno je da je ceo problem dosao do izrazaja samo kod ove nacionalne grupacije ... ali je i to bilo za ocekivati. Naime to je etnicka grupa kod koje je jedina razlika u odnosu na njihove komsije Srbe ustvari religija. Medjutim veliki deo gradjana nekadasnje socijalisticke sredine bez obzira kojoj grupaciji pripadaju poreklom, ustvari nisu religiiozni pa se onda kod Muslimana/Bosnjaka gubi svaka razlika u odnosu na komsije Srbe. Govore istim jezikom, citaju iste knjige, slusaju istu muziku ... pa su i neki od najvecih umetnika iz te grupacije sebe smatrali (i bili prihvatani) i kao najistaknutiji predstavnici srpske kuluture ... E taj deo koji nije religiozan ocigledno da nije ni bio preterano zainteresovan za neko posebno nacionalno vece pa imamo situacija da je cetvritna gradjana te populcija izabrala verskog vodju koji bi trebalo da vrsi neke funkcije vlasti. Sto je vec samo po sebi problem ... a jos veci je zato sto se radi o verskoj grupi koja inace u svetu, mnogo vise nego druge religije, tezi da i da preuzme i tzv. "svetovnu" vlast...
escherichije_colic escherichije_colic 16:57 07.10.2010

zanimljivo

пришао ми је човек да ми поносно каже да су се његови некада давно презивали Караџић и да зна коју су славу славили, да са генерације на генерацију преносе српски језик и да му никада неће бити јасно због чега не може да буде оно што смо поменули - Србин муслиман?!


Čitam neku knjigu svedočenja Solunaca, priča taj starac neku anegdotu i imenuje oficira (tipično srpskim imenom i prezimenom) pa dodaje "a po veri je bio MUSLIMAN". Znači postojali su Srbi islamske veroispovesti. Kad je to ukinuto i zabranjeno, možda bi neko stariji umeo da kaže. Znam i da je rahmetli predsednik SDA i BiH Izetbegović u krštenicu upisan kao "Srbin muslimanske vere".
medjutim92 medjutim92 18:13 07.10.2010

Re: zanimljivo

Postojali su nekad i Srbi Mojsijeve vere, i nikome nije bilo čudno..
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:19 07.10.2010

Re: zanimljivo

medjutim92
Postojali su nekad i Srbi Mojsijeve vere, i nikome nije bilo čudno..

Postojali i Srbi katolici..danas nigde jednoga...
wukadin wukadin 17:46 07.10.2010

Пријатељство је ок

Није ОК толико потенцирати сарадњу са земљом која не признаје наш територијални интегритет (истина није једина) и признала је "Kosova" међу првима. Са друге стране, сасвим други аршин у БиХ, што говори на чијој су страни и шта им значи неоотоманска политика, о којој сами говоре. Додик је ту био више него јасан. Узгред, он и Тадић се лепо друже, ваљда "изолују разлике".
Наравно, Турска и сама има двоструке стандарде (Курди и Кипар), мада тако се многе нације понашају. Шта раде сами, њихова ствар и ми би се од њих могли учити патриотизму. С политиком према нама се не слажем, а муфтији из Пазара треба једном рећи доста.
Такође примећујем да заставе земље у којој је Пазар нису исто што и заставе стране земље која је овде била окупациона сила - како то рече Ђилас поредећи Земун и Београд (и шта је пре било Јевропа).
Осим тога, Турску готивим као земљу, знам да тамо многи знају српски. Ататурк ми је омиљена историјска личност. А друг Карагаћа би могао да види ко сада нарушава оно што смо 1912. рашчистили својом политиком према КиМ и БиХ. Ми или Турци?
Иначе ме чуди одкуд то да му је Александар Ујединитељ вредан цитирања. Зар није она Југославија била трула и капиталистичка...
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:34 07.10.2010

Re: Пријатељство је ок

Иначе ме чуди одкуд то да му је Александар Ујединитељ вредан цитирања. Зар није она Југославија била трула и капиталистичка...

Wukadine, ako ti se ne sviđa obiđi.Nisam ja citirao Aleksandra kralja ujedinitelja već autor intervjua.Očito da 1912. i nije baš rasčišćeno pa je kulminiralo vremenom.
Od vas koji se tako busate u čuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ova zemlja ima baš veliku korist.
Nije problem ni u čijim zastavama već u načinu kako se sa njima maše.
yngwie92 yngwie92 19:10 07.10.2010

Re: Пријатељство је ок

Nije problem ni u čijim zastavama već u načinu kako se sa njima maše.

sustina
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 17:53 07.10.2010

hm

Dobar clanak i nije lose skretanje paznje na ovu temu. Samo bih dodao par stvari. Neko vreme sam ziveo u Istanbulu i usput se bavio i ovom temom i tacno je da tamo postoji velika grupacija koja ima korene ali ne samo u Srbiji vec i u Bosni i Makedoniji ili Albaniji. Tako pored Beogradske sume postoji i deo grada koji se zove Yeni Bosna (Nova Bosna) ili Arnavut köyu (Albansko selo). Moje iskustvo sa raznim udruzenjima tamo isto tako ne kaze da se vecina tih ljudi oseca Srbima. Veliki broj njih jeste iz Srbije, odnosno Sandzaka, ali daleko od toga da se tako lako identifikuju kao Srbi. Zasto? Pa prvi razlog su poslednji ratovi a jedan deo Bosnjaka iz Bosne je tada izbegao i za Tursku. Njima su naravno u velikoj meri tada pomagali ljudi koji su bili sa ovih prostora. Mozemo pretpostaviti kakav je njihov stav prema srpskoj naciji. Drugi razlog je da su ostali ljudi poreklom sa ovih prostora zapravo izbeglice iz vremena Balkanskih ratova i to secanje je jos uvek dosta jako kod mnogih. A znamo od cega su tada pobegli. Trece, kada su se nasli u Turskoj nju samu je tresao Atatürkov nacionalizam i bilo je zabranjeno govoriti i kod kuce i na ulici bilo koji jezik osim turskog. Istovremeno su ljudi dobijali jaca turska imena i od 'autohtonih' Turaka (sto je praksa poznata i iz politike Austrougarske prema Jevrejima) kako bi zaboravili na svoj predjasnji identitet. Tako da se bojim da je ova teza iz teksta u najmanju ruku malo preterana. Sa druge strane ne znaci da se ne neguje secanje na to odakle su ljudi dosli, ali se tu vecinom radi pre o identifikacijama sa regionom nego sa nacijom. Tako postoje citava sela gde se mogu cuti gusle, na zidovima vise izvezeni Stari Most iz Mostara, Visegrad, Pec, Stari Pazar, Bitola i sl. Sve ovo ipak ne menja osnovnu tezu da postoji vezanost za ove prostore i da je treba negovati.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:38 07.10.2010

Re: hm

Hvala Vam na ovome zaista vrednom doprinosu boljem razumevanju problematike.
omega68 omega68 18:05 07.10.2010

Pisao Budimac

na blogu kod Bilje o tome da Turci još uvek ne žele da otvore svoje riznice u kojimna se nalazi kompletna dokumentacija o načinu upravljanja ovim prostorima .Kao ozbiljna carevina pedantno su vodili knjige u kojima bi svašta moglo da se nađe.Tu bi tek bilo šokova za mnoge ljude koji su uvek verovali samo u zvanične istoriografske verzije koje su nastale u Beču za potrebe K und K Monarhije , aodnosile su se na ove prostore koje je trebalo unijatiti.
Turcima to otvaranje ne odgovara jer bi se dokazalo da je narod koji je sebe nazivao Srbima živeo u Maloj Aziji pre njihovog doseljavanja.
Moj deda je u kasnim sedamdesetim godinama imao običaj da kaže: ''Čovek se uči dok je živ'', tako da za mnoge od nas ima nade.
Npr. evo jedan link o tome

P.S.

Moja prva preporuka g. Kara Milanu Karagaći
mariopan mariopan 18:32 07.10.2010

Re: Pisao Budimac

Negde na blogu sam pročitala da je jednu našu turistkinju (prijateljica blogerke koja je napisala taj komentar) u Turskoj neko pitao : " A zašto ste se vi otcepili od nas? "
Jukie Jukie 19:14 07.10.2010

Re: Pisao Budimac

mariopan
Negde na blogu sam pročitala da je jednu našu turistkinju (prijateljica blogerke koja je napisala taj komentar) u Turskoj neko pitao : " A zašto ste se vi otcepili od nas? "

I pobacali čaj u more
ups, to su bili Amerikanci
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 19:32 07.10.2010

Re: Pisao Budimac

na blogu kod Bilje o tome da Turci još uvek ne žele da otvore svoje riznice u kojimna se nalazi kompletna dokumentacija o načinu upravljanja ovim prostorima. ... Turcima to otvaranje ne odgovara jer bi se dokazalo da je narod koji je sebe nazivao Srbima živeo u Maloj Aziji pre njihovog doseljavanja.


Ovo jednostavno nije tacno. Ne znam gde je Budimac isao ali vecina arhiva je dostupna istrazivacima, da ne govorimo o tome da se dosta dokumentacije nalazi i na samom Balkanu. Ni Balkanoloski institut u Beogradu nije los, sto delimicno ima da zahvali i onome sto se pokralo iz Sarajeva pocetkom poslednjeg rata. Veci problem u nasem kontekstu je da domaci istoricari ne znaju osmanski pa ne cude ove smejurije od teorija koje citiras. Ako se Balkan iliti Rumelija pod Osmanima igde proucava onda je to na turskim univerzitetima. Usput, u Turskoj je u vreme rane republike bila popularna vrlo slicna teza ovoj koju ti navodis, samo su naravno Turci bili prapra-svega-i-svacega, a njen sastavni deo bila je i tzv. 'teorija' suncevog jezika. Mozes zamisliti vec po nazivu koliko je bila naucna.
dexterijus dexterijus 19:17 07.10.2010

Dexterijus

Kaze da je nashe plemstvo odlazilo u Tursku... to znaci odnosili novce odavde i ulagali tamo!!! Pa zasto onda nasha vlast neporadi nesto na vracanju tih "para" sad kada su nam najpotrebnije...
sentinel26 sentinel26 21:14 07.10.2010

Ministarstvo za srpsku dijasporu

Prijatelju,
jedno veliko hvala za ovaj tekst.
Jednom napisah da Ministarstvo dijaspore "ne zna" gdje im se nalazi najveća dijaspora...

Iz intervjua g. Milosavljevića se vidi i zašto... Oni se interesuju samo za Srbe pravoslavne vjeroispovjesti... klasična filijala ministarstva vjera...

Koliko puta je ambasador obišao ovo udruženje u Turskoj i da li su išta dobili od Srbije..?

Situacija u Novom Pazaru je opisana i u tekstu Safete Biševac u "Danas"-u (06.X )...

"Krstom na polumjesec"

Pošto su se Srbi iz Novog Pazara ogradili od najavljenog skupa, policija je morala da zabrani najavljeni skup...

Sjetimo se šta se dešavalo poslije šetnji Srba sa Kosova po SFRJ...

Ja mislim da iza ovog skupa stoji država Srbija sa ciljem da pokuša da "izoluje" glavnog muftiju M.Zukorlića od političke scene...

Umjesto da (kao MZ ) i gradjanima N.Pazara prizna svoju grešku i ispravi je u skladu sa svojim zakonima ona pravi novu glupost...

Riječ "fundamentalista" ne pristaje uz Zukorlića, to mantraju samo srpski šovinisti željni nove vatre i tudje nesreće...
Niti jednu riječ nije izgovorio taj muftija koja ugrožava pravni poredak u Srbiji...
Nije on tvorac nametnute situacije u Novom Pazaru već vlast sa uhljebljenim Ugljaninom i Ljajićem, čiji je ugled u N.Pazaru na niskim granama i na silaznoj putanji...

Dok se jednoj crkvi vraća imovina (čak i nešto što joj nikada nije pripadalo ) IZ u Srbiji se imovina oduzima mimo zakona i mimo Suda...

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 23:04 07.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Senta
Niti jednu riječ nije izgovorio taj muftija koja ugrožava pravni poredak u Srbiji...


Aha nije ... nego je "samo" namerno provocirao sukob sa policijom i hteo na silu da otme drustveno zemljiste namenjeno izgradnji decijeg vrtica. Sta ce deci vrtic, vazno je da on gradi dzamije ... sa dovoljno parking prostora oko njih da bi imao gde da parkira svoje dzipove (a i nejegov drug Ceda kad mu dodje u goste).

Kako samo neko moze imati obraza da brani coveka za koga njegova sugradjanka Aida Corovic rece da "obnavlja retoriku devedesetih, što bez trunke morala zloupotrebljava siromaštvo i opravdano nezadovoljstvo građana Novog Pazara i Sandžaka, što huška Bošnjake na sopstvenu braću, prijatelje i komšije". Ma samo nek je nesto protiv interesa Srbije i njenih gradjana ... tu je odmah Senta da to podrzi...

ps. zaboravio si da osudis Srbiju sto mu nije isplatila 100 hiljada evra za onu "nepodobnu" sliku...
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:31 07.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Ma samo nek je nesto protiv interesa Srbije i njenih gradjana ... tu je odmah Senta da to podrzi...

Vaso, ne vidim ništa što je protiv Srbije i srpskig građana osim u onome što neki u ime Srbije i srpskih građana naopako rade i raspiruju strasti.
Molimte nemoj insinuirati i koristiti ovaj blog za bilo šta druho osim razumno i razložno razmišljanje kako da se situacija tamo smiruje a ne potpaljuje.
Ja nisam ovaj post ni pisao s namerom da se nadgornjavamo da li su bolji naši "Naši" ili njihovi "Naši", jer mislim da malo pameti i kod jednih i drugih ima.
Dakle, moja poenta je
Пратећи верско-политичка таласања у Рашкој или Санџаку, ону сумануту представу после утакмице када су млади носили турске и верске заставе и урикали да је то Турска, па онда најаву наших младих патриота да ће у недељу носећи српске и православне заставе, уз српску патриотску музику, прошетати улицама и тиме једноставно рећи да је то Србија. Шта рећи осим да ништа од тога не слути на добро, тим пре што неодољиво подсећа на методологију из почетка 90-их.Уместо да се ћути и пасивно посматра, било би добро да се нешто уради паметно, па рецимо и да се проговори о нашим сличностима а не само разликама, о свим сличностима уместо да се потенцирају верске разлике јер оне једино и постоје.
Очито и СПЦ и ИВЗ, уместо да сабирају, како им вера налаже, оне деле народ и распирују раскол.

Kad već država neće, trebalo bi barem glas razuma javnog mnenja da urazumi i jedne i druge.
A ako se ponašaju ovako kao što Amfilohije večeras govori o onim nesrećnicima koji će praviti paradu, pa umesto da apeluje na one svoje koji se pripremaju da biju ove prve, on apeluje na lezbejke i gejove da ne koriste nasilje.Pa tu još pominje Gomoru i Sodomu.
Nije Amfilohije toliko neobavešten da ne zna da među tim učesnicima parade ima i vernika SPC, a nije mu nepoznato da se i među crkvenim službenicima nalazi priličan broj lica koja imaju iste sklonosti kao i ovi što ih satanizuje.Ako već priča o moralnoj čistoti neka se onda očituje i oko pedofilije u SPC.
Da se razumemo, ne prihvatam ni jedan komentar koji će me sada optužiti da napadam SPC jer sam samo izneo šta je tako viskopozicionirana ličnost rekla.
Moja je privatna stvar da mislim da ta "Parada" nije potrebna, ali nemam ništa protiv neka prođu a niko me ne tera da idem da gledam.
E a ovo u N.Pazaru je mnogo opasnije pa se time treba i pozabaviti ozbiljnije, a ne kao što radi jedna patriotska radio stanaica koja svakih petnaestak minuta kao "apeluje na mlade ljude patriote koji će ići tamo samo da kažu da je Novi Pazar Srbija, da to učine bez nasilja iako im se preti klanjem i nabijanjem na kolac".
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:35 07.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Pošto su se Srbi iz Novog Pazara ogradili od najavljenog skupa, policija je morala da zabrani najavljeni skup...

Ovo je upravo još jedan razlog da se problemu pristupi mnogo ozbiljnije. Pa valjda Srbi u Novom Pazaru znaju najbolje ko su i da je to Srbija. Ne trebaju im nikakvi Šolevići da im dođu i kažu istinu.Videli smo koliko nas je kazivanje istine drugima koštalo i još košta.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:33 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

KM
Vaso, ne vidim ništa što je protiv Srbije i srpskig građana osim u onome što neki u ime Srbije i srpskih građana naopako rade i raspiruju strasti.
Molimte nemoj insinuirati i koristiti ovaj blog za bilo šta druho osim razumno i razložno razmišljanje kako da se situacija tamo smiruje a ne potpaljuje.


Izvini a sta ja to insinuiram? Zar taj Zukorlic nije otelotvorenje onih najgoriih sovinista i nacionalista iz mracnih 90-ih? Vec punu deceniju se u Srbiji nije pojavio neko ko "naopako radi, potpaljuje i raspiruje (nacionalisticke) strasti" ovako kao on. Evo citirao sam osobu koja to isto kaze i koja je ne samo kompetentna nego i kriticki raspolozena prema srpskim vlastima (da ne kazes posle da je u pitanju "odbranaska" izjava predstavnika vlasti). Ima koliko hoces slicnih citata cak i sa drugosrbijanske strane ...

Ovaj Senta brani takvog jednog ekstremistu i nacionlastu - a ti kritkujes mene. To sto ti je on prijatelj je tvoja licna i privatna stvar ali morao bi da pokusas da budes koliko-toliko objektivniji. Ako hoces da te neko ozbiljno shvati.

Gore sam ti naveo citat jednog velikodostojnika SPC sa kojom se i sam slazes ali umesto da pohvalis zbog toga SPC ti si iskopao odnekle Amfilohijevu izjavu o sasvim desetoj temi (i tako trolujes sopstvenu temu) tek da bi imao razlog da kritikujes crkvu.

Za ovu eskalaciju nacionalizma u Sandzaku je GLAVNI krivac Zukorlic a ne SPC i/ili cela islamska zajednica. Postoje u toj zajednici vrlo pametni i umereni ljudi - potpuno suprotni Zukorlicu...


Milan Karagaća Milan Karagaća 12:31 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Gluvom iygleda ne vredi pričati
Zar taj Zukorlic nije otelotvorenje onih najgoriih sovinista i nacionalista iz mracnih 90-ih?

Zukorlića niti branim niti sam ga stvorio, a bilo bi dobro da se država ozbiljno pozabavi time kako je on stvoren.I da ne bude dileme ne odobravam njegove radikalne stavove.
Ovaj Senta brani takvog jednog ekstremistu i nacionlastu - a ti kritkujes mene.

Po tebi svako ko malo drugačije misli automatski je neko ko brani nekoga ko je zlo.Možda ne bi bilo loše da se razmisli o tome što je Sentinel izneo.
Gore sam ti naveo citat jednog velikodostojnika SPC sa kojom se i sam slazes ali umesto da pohvalis zbog toga SPC ti si iskopao odnekle Amfilohijevu izjavu o sasvim desetoj temi

Ja sam ti naveo još nekoliko tako normalnih i pametnih ljudi, ali sam ti i rekao da oni drže teoriju a neki drugi, koga sam takođe imenovao, provode sasvim suprotnu praksu.
Za ovu eskalaciju nacionalizma u Sandzaku je GLAVNI krivac Zukorlic a ne SPC i/ili cela islamska zajednica. Postoje u toj zajednici vrlo pametni i umereni ljudi - potpuno suprotni Zukorlicu...

Hajde probaj malo da razmisliš koliko je tu kriva politika, koliko rivalstvo između Ugljanina i Ljajića, koliko oni koji su podržavali čas jednog čas drugog, čas obojicu, a tamo su prvo eskalirali međusobni pa onda i međunacionalni animoziteti.
Ako već pominješ SPC, šta misliš da li bi SPC prihvatila da se formira SPC u BiH, da li bi joj priznala autonomnost, a vidiš na inicijativu SPC a uz pomoć politike u Srbiji se formira IZ odvojena od Sarajeva. Kome to treba.
A valjda vera i jedna i druga uči da se ne čini drugome što ne želiš da se tebi čini.
Pa ni sa formiranjem tog BNV nije išlo baš sve kako treba, tako da bi bilo pametnije izučiti gde su uzroci i otkloniti ih u jednom dijalogu nego raspaljivati strasti na posledicama.
Ida te pitam, da li se Muslimani, ili Bošnjaci, iz Sandžaka kod vas u inostranstvu tretiraju kao naša dijaspora, da li su članovi klubova ili se našim smatraju samo srpski klubovi obavezno tesno povezani sa Crkvom.
Pa valjda je Srbiji u interesu da i sa tim ljudima radi da i oni ulažu u Srbiju kao što se stalno priča o Srbima iz dijaspore.
Dakle, Vaso prijatelju, samo strpljiv razgovor ljudi kao ljudi može da reši problem pa će u ljudskom ali iskrenom razgovoru oni koji nisu ljudi i sami otpadati i postajati nevažni i neuticajni.
Tako isto kažem i za diskusiju na ovom blogu, niko ko nekoga uvredi nije ga ubedio već je samo ispao nepristojan.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:17 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Milan
Zukorlića niti branim niti sam ga stvorio, a bilo bi dobro da se država ozbiljno pozabavi time kako je on stvoren.I da ne bude dileme ne odobravam njegove radikalne stavove.


E hvala bogu da se i nas dvojica u zadnje vreme u necemu slozimo. Mada se po pitanju Zukorlica slazu skoro svi u Srbiji nezavisno od ostalih politickih stavova ... osim ponekog ko i inace zastupa slicne radikalne/ekstremisticke stavove kao nas drug Senta...

A kako je stvoren Zukorlic. Hm, osim njegove sopstvene neutazive pohlepe za vlascu i parama, mislim da su njegovom stvaranju znatno doprinele i nacionalistcko/sovinisticka politika Harisa Silajdzica (koji je, hvala, bogu sisao sa vlasti) i Cerica ... Mada naravno ne treba ni neke druge uzroke i uticaje zaboraviti...

Milan

Ako već pominješ SPC, šta misliš da li bi SPC prihvatila da se formira SPC u BiH, da li bi joj priznala autonomnost, a vidiš na inicijativu SPC a uz pomoć politike u Srbiji se formira IZ odvojena od Sarajeva.


E ne mozemo mi dugo da se slazemo pa to ti je ... cak ni jedan ceo post Kako mozes samo da smislis ovako besmisleni primer da mi je znati?

Kao prvo, a gde to pise da jedna verska zajednica uopste mora/treba da daje saglasnot nekoj drugoj za osnivanje? Kao drugo, gde to ima da jedan isti narod osniva razlicite crkvene zajednice po "teritorijalnom" principu?

A kao trece, na zadnjem popisu (cini mi se da sam negde procitao) 20-ak hiljada gradjana Srbije su se izjasnili kao Muslimani a ne kao Bosnjaci, Sto je priznajes njihovo pravo - sto bi oni morali da slusaju Izetbegovica koji je pre decinju-dve izmislio novu naciju (ili bar novo ime)... Neozbiljno je i pomisliti da su svi muslimani u Srbij Bosnjaci (islam je svetska religija i nije Sarajevo njen centar ... ako nisi znao ... )

A kao cetvrto, i mozda najvaznije, ovim stavom pobijas (opet) samoga sebe i osnovnu tezu ovog svog sopstvenog teksta (ako nastavis ovako trazicu od moderatora da se ona moja preporuka povuce ). I sam se zalazes ovde za Srbe muslimanske vere ... ili na primer da ja mogu da promenim veru i predjem u islam - ne kapiram s kojom logikom bi onda mene strpao u neku bosnjacku zajednicu i pod "nadleznost" Sarajeva??? (da mi ne bi odredio i da moram da govorim bosnjackim jezikom ?)

Hm, a kako bi bilo da ti prvo procitas to sto si napisao i razmislis ... pre nego pritisnes dugme "Objavi"?


Milan Karagaća Milan Karagaća 13:24 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

"Krstom na polumjesec"

„Za potrebe skupa biće dovezeno vozilo sa ozvučenjem iz koga će se puštati crkvene pesme i molitve. Učesnici skupa će nositi srpske zastave, ikone i nekoliko drvenih krstova visokih dva metra“, navedeno je u prijavi. Panović očekuje prisustvo oko hiljadu ljudi, već je, tvrdi, dobio podršku navijača Crvene zvezde, Partizana, Ravnogorskog pokreta, udruženja Naši 1389. Skup će imati i međunarodni karakter jer dolazi pedesetak Rusa, dva Slovaka iz slovačkog desničarskog pokreta Obnova, a možda i neki Grci i Bugari. Ako sam dobro informisana, slovačka Obnova, pandan je ovdašnjem pokretu 1389. i cilj im je odbrana slovenstva, kog je kao neko napao. Oni se zalažu da „slovenska braća“ udruže snage protiv „moderne praznine koja se širi slovenskim svetom i nastoji da proguta i uništi slovensku civilizaciju“.Utuk na utuk. Da li očekuje da će nakon toga svi novopazarski Bošnjaci početi da navijaju za Srbiju? Ili da se učlane u „Familiju serbskih navijača“ i na prvoj narednoj utakmici reprezentacije Srbije zapevaju „Od Topole pa do Ravne gore“? Verovatnije je da će samo izazvati kontra efekat, a na šta će se svesti utuk na utuk utuka, videćemo. Treba se nadati da će Bošnjaci na pesmu odgovoriti samo pesmom, na crkvenu muziku ilahijama i kasidama (muslimanske verske pesme), a kada se „poklope“ „Gospode pomiluj“ i „Alahu ekber“ („Bog je veliki“) biće to praktični pokazatelj „multi kulti“ Srbije. Panović i gosti samo treba da znaju da se u centru Novog Pazara nalazi nekoliko džamija sa čijih minareta se čuje ezan (molitva) koji je nemoguće nadjačati."
Teško narodu i državi koju će ovakvi sa ove ili sa one strane da brane.
Daj Bože da ne bude belaja.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:28 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Evo Milane..pitaj Vasu podržava li on taj skup..i kako to utiče na stabilnost Srbije.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:41 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Drago Kovacevic
Evo Milane..pitaj Vasu podržava li on taj skup..i kako to utiče na stabilnost Srbije.


Hahaha a ti se stidis da me pitas, a

Pa eto to je najbolji dokaz kakav je rezultat Zukorliceve nacionalisticke i sovinisticke politike ... koju neki ovde besramno brane. Naravno da takve manifestacije mogu da doprinesu daljoj destabilizaciji zemlje.

A inace ja imam isiti stav prema svim paradama: ako su okviru propisa i zakona onda se NE MOGU zabraniti. I drzava mora da obezbedi njihovo mirno odrzavanje. Sve one koji pozivaju na krsenje ustava, zakona ili podsticu nacionalnu, versku (ili neku drugu) mrznju moraju se zabraniti ... Sumnjam da neko u Srbiji moze tvrditi da je bilo gde na njenoj teritoriji protivzakonito (i uopste problematicno) skandirati "ovo je Srbija" (to vazi i za svaku drugu drzavu na svetu). Skandiranje "ovo je Turska" vec dolazi u koliziju sa ustavom i moze se tretirati kao poziv na secesiju ... izazivanje nacionalne mrznje itd ...
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:42 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Kao drugo, gde to ima da jedan isti narod osniva razlicite crkvene zajednice po "teritorijalnom" principu?

Pa Vaso , to je izgleda i problem. Taj Zukorlić nije za osnivanje posebne IZ odvojene od Sarajeva a o vi drugi jesu i u tome podržani, Pa to nije bilo ranije Vaso.Ako misliš da jedan narod ne treba da osniva različite crkvene zajednice po teritorijalnom principu, hajde onda da to isto priznamo i muslimanima.
Neozbiljno je i pomisliti da su svi muslimani u Srbij Bosnjaci (islam je svetska religija i nije Sarajevo njen centar ... ako nisi znao ... )

Ako nisi znao Sarajevo je bilo centra vrhovnog poglavara IZ za prostor bivše Jugoslavije do nedavno. Kome je trebalo da to menja.
Nisu svi Bošnjaci, tj. ne zovu se tako, ali su svi muslimani tj. islamske veroispovesti i to je njihovo unutarversko pitanje u okviru IZ i nije trebalo da se neki naši ministri vera toliko brinu i da im prave novu i "efikasniju organizaciju". Sarajevskog reis-ul-ulemu je svojevremeno priynavao i stari berogradski muftija Jusufspahić koji je čak i bio član predsedništva SSRNJ.
ne kapiram s kojom logikom hoces onda mene da strpas u neku bosnjacku zajednicu i pod "nadleznost" Sarajeva???

nećeš ni ukapirati jer očito ne želiš. Ne radi se o bošnjačkoj zajednici več islamskoj, ne traže oni političku već versku vezu sa Sarajevom.
A što se preporuke tiče povuci je Vaso, ja ne pišem za preporuke već, kao što sam na početku naveo, isključivo u interesu da se konačno u Srbiju eliminišu bespotrebne i beskorisne tenzije i da se narod ne drži u psihozi pod njima već da se svi okrenu radu i ekonomiji.
Što se mene tiče, baš me briga kako će se oni u okviru IZ ili SPC međusobno razračunavati, ali neka u to ne uvlače narod i neka se politika u to ne meša, osim šzto će im jasno reći da politizacija toga neće biti tolerisana.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:54 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Ako misliš da jedan narod ne treba da osniva različite crkvene zajednice po teritorijalnom principu, hajde onda da to isto priznamo i muslimanima.


Priznaje se neko pravo a ti ovde govoris o ZABRANI. Meni i tebi NIKO ne moze da zabrani da osnujemo neku "nemacku/srpsku/bosanksu pravoslavnu crkvu" - da li ce ona da bude primljena u neku zajednicu crkava to je stvar te zajednice. Znaci ako je jedan deo Muslimana Srbije hteo da osnuje islamsku zajednicu Srbije onda ne vidim koja to vlast moze da im zabrani, ako nece da krsi osnovna ljudska prava ... u koja se ti ocigledno ne raztumes

MK

Ne radi se o bošnjačkoj zajednici več islamskoj, ne traže oni političku već versku vezu sa Sarajevom.


Ko brani onima koji hoce da imaju tu versku vezu sa Sarajevom ... imaju oni i politicku pa im niko ne brani ...
Ovde se radi o tome da li se neko zalaze (ako ti) da se natareju ljudi koji NECE versku vezu sa Sarajem da je imaju na silu?

ps. U pravu je Predatortz: ti si bas nedokazan... ne vredi sa tobom vise diskutovati
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:04 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

ne vredi sa tobom vise diskutovati

i nemoj i hvala ti što nećeš jer si stvarno nedokazan
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:22 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Evo, Vaso, sokole..kako vidim da ti stvari i kad su jasne, nisu baš najjasnije jer ne želiš da ti jasne budu, teksta koji sam o tvom "političkom ljubimcu" muftiji Zukorliću napisao prošlog jula..Tekst je objavljen baš u ovih dana mnogo pominjanim "Novostima"..
Ovo je samo za tebe...da mi budeš informisan i da ne širiš ovuda bespotrebno vatru...

VATRU I POŽAR NE POMINJATI BEZ OBZIRA NA NEPRAVDU


Muftija sandžački, Muamer Zukorlić puni ovoga ljeta političke rubrike po medijima.
Najprije je 6. juna, dobio izbore za manjinsko vijeće unutar bošnjačke zajednice i ubjedljivo pobjedio ministre u Vladi Srbije, Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina.
Potom je, pisali smo o tome, najavio tužbu zbog uvrede protiv dnevnog lista „Blic“ tražeći basnoslavno veliko obeštećenje zbog fotomontaže objavljene na humornoj strani.Ovih dana se opravdano ljuti na Vladu Srbije koja ga pokušava spriječiti da konstituiše Nacionalni Savjet Bošnjaka.
No svoj protest i upozorenje, muftija Zukorlić je izrekao veoma oštrim riječima, kada je obrativši se predsjedniku Srbije Borisu Tadiću poručio „da će cijela zgrada goriti ako većinski stanari žele da zapale jedan stan“. Zgrada bi tu trebala biti Srbija a stan Sandžak.
U osjetljivoj političkoj zajednici kakva je Srbija, ova izjava je zlokobno zazvučala i podigla političku temeperaturu preko mjere koja odgovara i samom muftiji.
Da bi se pozicija muftije Muamera Zukorlića mogla bolje razumjeti, kažimo da je on na mjestu vjerskoga poglavara sandžačkih muslimana od 1992. godine. Za sve to vrijeme Zukorlić je prošao kroz razna iskušenja, ali se nikada nije libio davati političke izjave i sudjelovati u javnom životu. Postojao je ipak samo jedan period u kome je imao dobre odnose sa vladom u Beogradu, a to je vrijeme dok je premijer bio Zoran Đinđić.
Kad su se bošnjačke političke partije potpuno integrisale u politički život Srbije, a njihovi lideri, Ljajić i Ugljanin postali ministri, muftija Zukorlić je sa svojim stavovima nezavisnim od njih, zbog uticaja koji ima, objektivno postao njihov politički konkurent. To je dovelo do toga da je imao najprije otvoreni sukob sa Ugljaninom a kasnije i sa Ljaićem.
Prije tri godine, uz diskretnu podršku vlade Vojislava Koštunice, a uz Ugljaninovu pomoć i Ljajićevo ćutanje, pokušano je njegovo slabljenje i rascijep u islamskoj vjerskoj zajednici. To je izvedeno tako što se okupio izvjestan broj imama i proglasio za reis – ul – ulemu, Adema Zilkića iz Tutina.
Nakon mnogo drame, pa i fizičkih sukoba među vjernicima, ko će imati primat nad džamijama u Sandžaku, pokazalo se da je Zukorlić i pored toga što je ostao sam, neprikosnovni vjerski vođa muslimana u Sandžaku.
Inače, ključna razlika između Zukorlića i Zilkića je ta, što je Zukorlić za to da vjerski centar muslimana u Srbiji bude u Sarajevu, a Zilkić da bude u Beogradu.
Da bi pokazao i ovjerio svoj uticaj, kao i da bi pokazao vladi u Beogradu ko ima kakvu težinu na Sandžaku, Zukorlić je iskoristio prvu legitimnu priliku, a to su bili izbori za nacionalne savjete nacionalnih manjina.
Prijavio je i predvodio listu Bošnjačke kulturne zajednice. Na te izbore je izašao veliki broj Bošnjaka u cijeloj Srbiji i Zukorlićeva lista je uzela 47 posto glasova. Ugljaninova i Ljajićeva mnogo manje. Međutim, kad su raspodjeljeni mandati, Zukorliću je trebalo još dva vijećnika da bi formirao većinu i konstituisao Savjet.
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava koje vode kadrovi DS-a, ali i Ljajić i Ugljanin, skoncentrisali su se na to da ne dođe do konsituisanja savjeta i da se izbori ponove.
Pred sam kraj roka za konstituisanje, Zukorlić je obezbjedio većinu, ali tada stupa na scenu Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i mjenja pravilnik po kome su inače konstituisani ostali manjinski savjeti.
Pronalaze formulu da se savjet može konstituisati tek ako je sjednici prisutna dvotrećinska većina izabranih vjećnika.
To je nevjerovatno pravno nasilje i nemoguć zahtjev, jer po tiim pravilima ne bi moglo nikada da se konstituiše ni jedno vijeće. Zahtjev ravan onome da neko kaže kako će priznati da je tačno podne, ako na svim satovima u Sandžaku odjednom bude tačno podne.


Narodna skupština Republike Srbije je Zakon o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina usvojila u cilju unapređenja zaštite i uživanja prava i legitimnih interesa nacionalnih zajednica u Srbiji. Ovaj zakon garantuje pravo na slobodan izbor njegovih članova, a izvršnoj i političkoj vlasti, kao i Ustav, brani da se mješa u te odnose, da favorizuje ili diskriminiše organizacije i liste, prema tome kakav politički odnos prema njima ima većina koja je formirala Vladu.. Umjesto toga, vlada je prekršila garantovana prava koja treba da štiti, stvarajući veliku napetost u jednoj od najbrojnijih nacionalnih zajednica u Srbiji, nanoseći veliku štetu svim njenim građanima.
Razum nalaže da se prizna konstituisanje Savjeta bošnjačke manjine, a da Vlada bez obzira što joj stranke Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina daju potrebnu parlamentarnu većinu, ne krši Ustav i zakon, ma kako im Zukorlić bio nesimpatičan. Partokratsko upravljanje jeste uvjek loše, ali ni ono se ne može odvijati mimo elementarnih stnadarda.
Istovremeno, razum i iskustvo nalažu da na ovim našim geografskim prostorima, odgovorni ljudi i lideri zajednica moraju voditi računa oko izjava koje daju, pogotovo ako se govori o međunacionalnim odnosima. Pominjati u tom kontekstu vatru i požar, zapravo znači paliti i vatru i požar.


Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:48 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Dragec

Ovo je samo za tebe...da mi budeš informisan i da ne širiš ovuda bespotrebno vatru...


Bas ti hvala Dragec,

sasvim je ok napisano ... ali to je otprilike ono i sto sam vec znao.

Ok, vlada (odnosno njeno ministarstvo) je napravila neke pogresne korake ... ali koliko znam kasnije ih je ispravila. Kao trajni problemu ostaje neslaganje izmedju raznih predstavnika muslimanskih/bosnjackih vodja: Ljajica, Ugljanina, Zukorlica i Zilkica. Ne mogu ih srpske vlasti na silu sloziti?

Od svih njih je Zukorlic najnegativnija pojava za koju i dalje vazi sve sto sam ovde napisao. On za sada nije politicki predstavnik tih gradjana pa vlasti ne mogu sa njim ni da razgovaraju o politickim pitanjima ... Nadajmo se da ce u Sandzaku prevladati razum i da on nece nikad ni biti njihov poliiticki predstavnik. Ako se to desi sigurno ce to biti neka minijaturna dzamahirija i kao takva problem za Srbiju. Morace onda da se posavetuje sa EU partnerima kao sto su recimo Francuska i Nemacka posto one imaju neuporedivo veci broj muslimana i da preuzme njihova resenja. Jedino tako joj oni nece moci prebaciti nista ... ako bude pokusavala da izmislja neka nova resenja imace problema.

Evo ti jedan primer iz Nemacke: oni recimo uveliko diskutuju o tome da se obuka islamskih verskih ucitelja obavlja u Nemackoj da bi se obezbedilo postovanje ustava i onemoggucilo skolovanje terorista. Ako Srbija preuzme resenje iz Nemacke sigurno da joj niko to ne moze prebaciti ...
sentinel26 sentinel26 14:52 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Milan Karagaća
E a ovo u N.Pazaru je mnogo opasnije pa se time treba i pozabaviti ozbiljnije, a ne kao što radi jedna patriotska radio stanica koja svakih petnaestak minuta kao "apeluje na mlade ljude patriote koji će ići tamo samo da kažu da je Novi Pazar Srbija, da to učine bez nasilja iako im se preti klanjem i nabijanjem na kolac".

Rekoh već da vjerujem da iza tog skupa stoji država Srbija, tj. njena vlada...
Umjesto da se smiruju strasti oni ih raspaljuju...
U gradu gdje je 51% radno sposobnog stanovništva nezaposleno...

U Novom Pazaru je uduvjek postojala manja grupa gradjana Bošnjaka (Muslimana ) koja je navijala za Tursku reprezentaciju i to nikome nije smetalo...

Bošnjaci iz Novog Pazara i okoline (preko 95% ), smatraju Srbiju svojom državom i traže da i njima bude majka a ne samo maćeha (poruka izrečena javno preko TV u predizbornoj kampanji )...

Zato nije potrebno da dolazi neko sa Kosova, iz Raške ili čak iz Rusije da potvrdjuje da je Novi Pazar u Srbiji...

U Srbiji je postojala jedna jedina Islamska zajednica ali je država Srbija htjela da je stavi pod svoju kontrolu pa kada to nije uspjela onda je ona uz pomoć korumpiranog bivšeg gradonačelnika, S.Ugljanina, Službi bezbjednosti i Ministarstva vjera formirala novu sa sjedištem u Beogradu...

Po tom istom "slovu zakona" ona je odbila da registruje neke druge vjerske zajednice zato što u nazivu sadrže riječ "pravoslavna"...
Dakle, pravoslavnih ne može biti (registrovano ) više od jedne a islamskih može koliko treba...
Ona "treća" (i neregistrovana kod ministarstva u Srbiji ) na Kosovu se izgleda ne nalazi u Srbiji...

Nema tamo više niti jednog jedinog dogadjaja koji ne poprima političke konotacije, a glavni muftija gospodin Muamer Zukorlić je gradjanin Srbije sa istim pravima koje Ustav garantuje svima i ima pravo da kritikuje vlast zbog lošeg stanja, nerada i protiv-zakonitih radnji u tom kraju...

Priznanjem da je stanje zaista loše ne stiče se pravo da nekome kažete "Nemoj da zloupotrebljavaš situaciju"...
Jedino ako se dolazak na vlast Ljajićeve (bivše ) stranke, DS, SPS i SRS (kakva koalicija ) ne smatra elementarnom nepogodom...

Zloupotreba je moguća od strane organa vlasti, tj. onih koji je imaju...
"Mantra" kako on zloupotrebljava situaciju jeste priznanje položaja koji on još uvijek nema...

Ponavljam, samo ostrašćeni srpski šovinisti i one pod*uzne muve kojima su ruke u masti pored vlasti, mogu da govore da on ima kakve krivice za situaciju...

Bivši gradonačelnik, za čijeg mandata je promovisan cezaropapizam u tom kraju, umjesto u zatvoru sjedi u ministarskoj fotelji i ne radi ama baš ništa...

Srbija izgleda više ne može da funkcioniše bez kriznog žarišta na nekoj teritoriji ili nekom segmentu društva...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:08 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Ok, vlada (odnosno njeno ministarstvo) je napravila neke pogresne korake ... ali koliko znam kasnije ih je ispravila.

Ne samo da nije ispravila, kako ti kažeš, nego svaki dan produbljava sukob..
Izborna volja i zakon se mora poštovati.
Ti vrlo olako donosiš ocene o onome što ne znaš..Recimo, ja verujem da u životu nisi bio na Sandžaku, a lakoćom daš procenu o tome šta se tamo događa. Država Srbija je taj kraj marginalizovala do krajnjih granica i u ništa živo se tamo ne investira nego u politiku i sukobe među liderima.
U Sandžaku nema srpsko - bošnjačkih sukoba, nego se provociraju sukobi unutra bošnjačke zajednice i to tako što država uzme jednu stranu i nju podupire a drugu ometa. Kao što ometa Zukorlića i ne želi da dozvoli rad nacionalnom savetu koji je legalno konstituisan. Ranije ga je dok je Koštunica vladao pokušala sprečiti da koristi džamije, pa je narod morao braniti te džamije od Zilkića koji je državni ljubimac.
Evo, u Novom Pazaru gde je mnoštvo mladih ljudi postoji univerzitet. Legalno otvoren, legalno radi, ali mu država po novoim pravilima neda akreditaciju. Prijavili se ljudi za akreditaciju, ispunjavaju sve standarde i čekaju od 2007. godine da se neko smiluje i donese rešenje. Opet zbog toga što je Zukorlić rektor.
Da odeš tamo i vidiš infrastrukturu, da recimo kreneš preko Peštera..
Da vidiš kakva je tamo nezaposlenost i koliko je mladih ljudi bez perspektive...
Govori li ti išta podatak da je sa Zukorlićem mogla dobro sarađivati vlada Zorana Đinđića i Živkovića, a da je kod svih drugih bio u nemilosti..od Miloešvića do Tadića...

milisav68 milisav68 15:14 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Drago Kovacevic

Narodna skupština Republike Srbije je Zakon o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina usvojila u cilju unapređenja zaštite i uživanja prava i legitimnih interesa nacionalnih zajednica u Srbiji. Ovaj zakon garantuje pravo na slobodan izbor njegovih članova, a izvršnoj i političkoj vlasti, kao i Ustav, brani da se mješa u te odnose, da favorizuje ili diskriminiše organizacije i liste, prema tome kakav politički odnos prema njima ima većina koja je formirala Vladu.. Umjesto toga, vlada je prekršila garantovana prava koja treba da štiti, stvarajući veliku napetost u jednoj od najbrojnijih nacionalnih zajednica u Srbiji, nanoseći veliku štetu svim njenim građanima.

Kapiram da je vlast nešto zabrljala, ali mi nije jasno šta je u opisu radnog mesta nacionalnog saveta nacionalnih manjina?
Nije zezanje, pitam ozbiljno.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:22 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

milisav68
Drago Kovacevic

Narodna skupština Republike Srbije je Zakon o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina usvojila u cilju unapređenja zaštite i uživanja prava i legitimnih interesa nacionalnih zajednica u Srbiji. Ovaj zakon garantuje pravo na slobodan izbor njegovih članova, a izvršnoj i političkoj vlasti, kao i Ustav, brani da se mješa u te odnose, da favorizuje ili diskriminiše organizacije i liste, prema tome kakav politički odnos prema njima ima većina koja je formirala Vladu.. Umjesto toga, vlada je prekršila garantovana prava koja treba da štiti, stvarajući veliku napetost u jednoj od najbrojnijih nacionalnih zajednica u Srbiji, nanoseći veliku štetu svim njenim građanima.

Kapiram da je vlast nešto zabrljala, ali mi nije jasno šta je u opisu radnog mesta nacionalnog saveta nacionalnih manjina?
Nije zezanje, pitam ozbiljno.


Nacionalni saveti se bave u skladu sa zakonom onim što se zove "kulturna autonomija"..školovanje na metrinjem jeziku, negovanje kulturnih tradicija, manjinski mediji..znači upravlja manjinskim institucijama...sredstva obezbeđuje preko budžeta i na druge legalne načine..
ed_novipazar ed_novipazar 15:31 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Drago Kovacevic

U Sandžaku nema srpsko - bošnjačkih sukoba, nego se provociraju sukobi unutra bošnjačke zajednice i to tako što država uzme jednu stranu i nju podupire a drugu ometa. Kao što ometa Zukorlića i ne želi da dozvoli rad nacionalnom savetu koji je legalno konstituisan. Ranije ga je dok je Koštunica vladao pokušala sprečiti da koristi džamije, pa je narod morao braniti te džamije od Zilkića koji je državni ljubimac.

Drago, sukobe unutar bosnjacke zajednice ne provocira drzava. Oni su tu vec skoro 15 godina. Drzava sada pomaze da se oni odrze no, ipak nije kriva za radjanje tih sukoba, oni su plod medjusobnih animoziteta bosnjackih prvaka i borbe da se scepa sto uticajnija pozicija. U citavoj toj ujdurmi Zukorlic se pokazao najsposobnijim i najmudrijim, mudrijim cak i od drzave. Problem je malo slozeniji. Cak i kada bi drzava pocela da radi na rjesavanju tog problema a za pocetak mogla bi da pocne da postuje svoje zakone, to nas Bosnjake ne bi tako brzo izvuklo iz krize.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:35 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Dragec
Ti vrlo olako donosiš ocene o onome što ne znaš..Recimo, ja verujem da u životu nisi bio na Sandžaku, a lakoćom daš procenu o tome šta se tamo događa.


Nisam bio ... ali gde ja to "procenjujem" i tvrdim da znam SVE sta se tamo dogadja? Ja kritkiujem onaj deo Zukorlicevog nastupa koji sam imao prilike da cujem/vidim/procitam ... to su stvari koje kritkuje ogromna vecina ljudi u Srbiji. I pri tom se informisem iz raznih izvora - njih sam i ovde citirao. Ne mogu valjda verovati nekima ovde na blogu cije sam lazi i falsifikate (po drugim pitanjima) i ja sam bio u prilici da razotkrijem i demantujem?

Ali trazenje 100 hiljada EUR za sliku ... ili direktno podstrekavanje sukoba sa policijom ili pokusaj da se na silu preotme drustveno zemljiste predvidjeno za vrtic je nesto sto niko normalan ne moze da brani.

Da li i koliko gresaka su napravile srpske vlasti ne znam pa o tome i ne prosudjujem. Da je obicnim gradjanima tesko mogu da verujem. U najvecem delu srpske provincije/unutrasnjosti je vrlo tesko. U krajevima koji su uvek bili pasivni/siromasni/zabaceni je sigurno najteze ...

Srpske vlasti se sigurno mogu kritikovati za mnoge stvari pa i za stanje u Sandzaku ... ali Zukorlica i neke njegove ispade mogu braniti samo zlonamerni i pokvareni ljudi ... Ono sto on sada javno trazi i zastupa je ISTO ono sto su radili najgori sovinisti i nacionalisti koji su izazvali rat na prostorima ex-Yu
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:47 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Ed
Drago, sukobe unutar bosnjacke zajednice ne provocira drzava. Oni su tu vec skoro 15 godina. Drzava sada pomaze da se oni odrze no, ipak nije kriva za radjanje tih sukoba, oni su plod medjusobnih animoziteta bosnjackih prvaka i borbe da se scepa sto uticajnija pozicija


E bas lepo da se ti i ja Ed oko necega slozimo . Zadnja stvar koja treba Srbiji je jos jedna kriza. Moj utisak iz daljine je da su srpski politicari sve pokusali pa u prilicnoj meri i uspeli da izglade ranije sukobe izmedju Ljajica i Uglajnina. Siguran sam da bi prihvatili i svakog drugog koji se na tamosnjim izborima dokaze .. ukljucjuci i Zukorlica. Problem je sto je ovaj verski vodja i sto se sluzi retorikom mracnih 90-ih ... Da nije toga ne vidim gde bi bio problem. Sto bi morali svi i u svemu i da se slazu? Pa ne slazu se ni u Sumadiji ... sto bi se slagali u Sandzaku...

Mene cudi da Rasim Ljajic ne uspeva nekako vise da smiri duhove i da dobije vecu podrsku. Meni licno on spada u izuzetno mali broj DOS politicara u koje imam poverenje i kome bih mirne duse prepustio BILO KOJU funkciju u drzavi ... . ukljucujuci i one najvise ...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:49 08.10.2010

Re: Ministarstvo za srpsku dijasporu

Drago, sukobe unutar bosnjacke zajednice ne provocira drzava. Oni su tu vec skoro 15 godina. Drzava sada pomaze da se oni odrze no, ipak nije kriva za radjanje tih sukoba, oni su plod medjusobnih animoziteta bosnjackih prvaka i borbe da se scepa sto uticajnija pozicija. U citavoj toj ujdurmi Zukorlic se pokazao najsposobnijim i najmudrijim, mudrijim cak i od drzave. Problem je malo slozeniji. Cak i kada bi drzava pocela da radi na rjesavanju tog problema a za pocetak mogla bi da pocne da postuje svoje zakone, to nas Bosnjake ne bi tako brzo izvuklo iz krize.

Vidi Ed..verujem da poznaješ dobro stanje iznutra. Znam da sukobi imaju i neku unutrašnju dimenziju. No sadašnji bošnjački prvaci su deo države...oni čine i parlamentarnu i izvršnu vlast i verovatno ih se pita šta na Sandžaku treba raditi. Postoji tamo gomila različitih interesa među ljudima, ali državna vlast mora da radi na pomirenju tih interesa a ne na njihovu razbuktavanju. Mora raditi na ekonomskom i infrastrukturnom razvoju...na socijalnom razvoju..
Ne možemo reći, e Zukorlić je izvor nestabilnosti i time završiti priču..To prosto nije tačno...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana