Hronika| Istorija| Porodica| Zdravlje| Život

Imena...

baka Evdokija i unuka Djina RSS / 10.10.2010. u 14:37

Oj, de se toga seti?!

Jes, vala, bilo je i biva i to..

Lepi ti naši običaji, jesu lepi, al neki i baš, onoj, blesavi, al red je red, i svaki običaj ima i zašto se takoj radilo..

Prvo, kad je žena noseća, pa još nije sigurna da jeste, prvo se valjalo da se svako jutro, kad se umiva, u tu vodu za umivanje kapne malo osvećene vodice, od slave il Uskrsa il Božića, šta je već zadnje bilo u kuću. Pa se svako jutro kad se umiva, umije i kaže, "oj, uroci, tam niz potoci, da sam ja sjajna ko u gori sunce, da sam teška ko breg, da se lako rastavim (porodim) ko od vatre sneg i da mi porod biva zmajevit", pa tako svako jutro, to ona samu sebe kuraži da lakše izdrži do porođaja.

A kad žena mnogi ima muku, kad povraća i mučno joj, ima jedan stari recopis. Treba žena da popije tri zrna pasuljice svako jutro pre nego ustane. Ja sam vako, navijem sat na 5 ujutro, pa stavim tri zrna pasuljice pored kreveta i čašu vode, pa kad zazvoni, otvorim jedno oko, popijem i nastavim da spavam. I nije bilo muke, samo malo, bude predveče. Al mora živo zrno pasulja, i to tri zrna, od pasuljice, onog najmanjeg pasulja.

A u moje selo je bilo, navek, u pristojne kuće, dok se ne vidi, dok je to još među ženama samo reč, da se sve radi kao i obično, ništa se trudnica ne pošteđuje mnogo, samo, eto, malo je u kući svekrva ili majka malo prikloni od najgoreg i najtežeg posla. A već kad naiđe da se djete ritne, pa kad oseti da "se čedo javilo", tako se kazivalo, onda je već trudnica najviše u kući. A pred kraj, zadnji mjesec, dva, ne ide nigde, ni na slave, ni na posela i prela, više sad u njenu kuću joj dolaze druge i sa njom spremaju što joj trebuje za djete...

Kako misliš nepristojne? A toj.. Nasmeja me, djete. Pa nisu to bile pristojne i nepristojne kuće, to se tako kaže. U pristojne kuće se zna red i kako treba, a ovi ostali, jal od sirotinje, jal od zlobe i pakosti, radili su drukče.. Bivalo je i da žena kopa i dirinči do poroda, pa i posle, ne daju joj ni dva dana da se sabere, ajde, opet u njivu na poso.. Al da ti ja nešto kažem, ti koji su tako svojim ženama, ćerima i snajama radili, nisu se od toga ni leba najeli nit su mirno pomrli, i na onaj svet, ako ima gore neki Višnji, i on tamo mora da im naplati tu pakos'...

De sam stala? Jes, posle kad žena oteža, pa joj nije lako da se mnogo kreće, onda ona većma sedi u kući, ako je zima u kujni, tamo je od šporeta najtoplije, a ako je leto, onda negde oko kuće, podalje od avlije i kapije, ne valja se da je mnogo gledaju ljudi, da je ne ureknu. A kad malo porazmisliš, nije to od uroka, ima to krijenje trudne žene bolji razlog. Viš, naši stari su znali da žena ne treba da se razboli kad je trudna, a ako sedi u avliji, ko gođ prođe, vidi stomak pa je nešto pita i pripitkuje, ona priđe, porazgovara se i eto ti belaja.. A ljudi neki bolesni, neki zdravi, ne mare da zaraze ženu, nego im svima milo da se popričaju i izljube.. A posle, kad se rodi djete a nije sve po red, kažu, ureko te neko.. Nije ureko, nego je musav, slinav, kijavičav, grozničav ljubio trudnu ženu i nije mislio.. E zato, ja bar mislim da je zato, su naši stari uklanjali trudne žene od sveta i društva.

Posle, kad pregura do pred porod, već polako se sprema što treba za djete. I isto se kaže, ne valja ništa unapred mnogo da se sprema, nego, tako, tek pomalo.. Žene su spremale platno za pelene, pokrivače, poneku košuljicu i čarapice, ali ne mnogo, tek da ima za prve dane. A i to ima zašto. Mnogo nam djeca umirala mala, eh, mnogo više nego danas.. Pa je majci lakše ako skloni tek poneku sitnicu da ne gleda, da se ne seća, nego da joj puna kuća svega za djete, a djeteta nema pa suza suzu stiže...

A kad dođe dan poroda, kad krenu oni prvi bolovi, meni je mati ovako pričala, da je ovako i mene svu djecu pre mene rodila, svu sem moga brata Sveleta, njega je rodila pored potoka, slučajno, pošla na potok i krenilo joj odjedared...

Vako ona meni pričala. Kad oseti da je krenulo, ona je zvala Latinku, strinu moju i seosku babicu, baba Mariju. Sa baba Marijom je uvjek išla i neka djevojka koja je učila zanat. E, dok dođe Marija, spremi se što ona traži i uvak unapred kaže da će trebati, jedan lonac vrele vode, litra-dve rakije, al neke jake i dobre, pa pola metra konca il tankog konopa, dve, tri velike pelene od mekog platna, oštar nož ili neko dobro sečivo al ne sme nikako da je zarđalo, i dva čaršava velika, za ispod majke. Pa kad dođe, Marija prvo uvati moju majku, pridigne je na kolena, da se namesti na kolena i dlanove, stavi pod nju neki lavor, povrne joj košulju i polako je opere toplom vodom skroz, od krsta do kolena, svud, između nogu i butine, sve.

Onda nju ispoliva ta djevojka toplom vodom da Marija opere ruke, sve lepo, sapunom, pa još preko i sune malo rakije na ruke, pa je utrlja dobro. Onda polegne porodilju na krevet i pogleda je, gurne malo ruku unutra i kaže koliko će još da se čeka. Onda traži da vidi konac i sečivo i pelene, pa uzne onu rakiju i nalije u neku šerpu ili neki čisti sud, pa potopi u rakiju sečivo i konac i stavi pod krevet, da čeka djete. I onda sve polako, žena malo oda po sobi, malo legne, ako popusti, ona malo i odrema, mora da pije vodu po malo, po pola čaše, ne više, al treba da pije svaki čas kad je žedna. Baba Marija je volila da joj njene žene što ih ona porađa pojedu i malo slatkog, da budu dobro budne. Traje to, i po ceo dan, a kad je vreme da se stiska, onda baba Marija klekne ispred njenih nogu i porodi je do kraja..

Djetetu iseče onim rakijavim sečivom pupak i podveže koncem, pa ga dadne djevojci da ga obriše i umota, a ona ostane dok majka ne rodi košuljicu (posteljicu).

Znalo se, babino je da izađe i javi ukućanima šta se rodilo, to je njojzina čast i pravo, ona porodila, ona ima i da javi. I-haj, koliko je puta morala da smiruje domaćina što je "opet žensko"... ima vala raznih budala..

Takoj meni mati objasnila kad sam se udavala.

Jeste, bilo je i da se žena porađa u štali ili u vajatu, bilo je i to.. Al, da ti kažem pravo, u moje selo, a ja samo za moje selo znam, nije to bilo mnogo često. Vidiš, kad je kuća mala, a ukućana mnogo, nije ni ženi lepo da širi noge i stenje a svi je njeni slušaju i mogu da vide. A i kad kažeš štala, pazi šta pričaš. Svaka štala ima deo de su krave, volovi, bikovi i telad, a ima i drugi deo de je čisto, seno, kukuruz.. Pa se ženi prostre čaršav na to seno i slamu pa se tu porodi, lakše joj tu nego u punu kuću... Pa je posle prenesu il pređe sama kad se porodi.

Ma bilo je, štas' navalila i na toj?! Navek je bilo skotova i mazgova i budala! Bilo je, nego šta, bilo je i da se žena porađa i na njivu u sred oktobra, i da bega u prljavu štalu jer joj muž kaže ne mogu da te slušam kako se dereš.. -navek je toga bilo i danas!! Ete, otvori novine pa čitaj, pobegla od muža jer je tuko kad im beba plače! Ne trpi čovek bebeći plač! Pušti me toga, budala i korova u ovoj božjoj bašti navek bilo, ja ti pričam kako je bilo u obične, normalne kuće, a tijeh budala ima svud i svakad, ko tad ko danas...

De sam sad stala? Jeste, kad se rodi. Onda je red da otac iziđe pred kuću i opali pušku, vala u moje se selo pucalo za svako djete, nije samo za sina, jer se ne puca na radost nego na zdravlje. Kako kako to? Joooj, slušaš ti men'? Kad opali pušku, to otac puca u vrage i vilenjake što oće detetu zdravlje i sreću da uzmu! E, sad, ako je prvo i muško, pa je sreća velika, opali se dve, tri puške, pa i više, ako je recimo, posle ćeri rodila majka muško, sina i naslednika, opet, nekolike puške, a ima i kad je posle tri četri sina rodila djevojku pa jopet se puca naveliko. Tako, za svako djete ide jedna puška da se okine, red je, a ako je radost neka posebna, onda i više puški (više puški=više pucnjeva).

Ovoj sam smetnula da kažem. Kad baba Marija porodi ženu, ona odma dadne ime djetetu, neko ime koje se njoj sviđa, i mati do četres dana tijem imenom djete zove. Toj se ime zove „na vodicu“, toj je da kažem, privremeno ime. He, he, božemeoprosti, ko onomad pre rata privremena vlada..

Toj je ime dok ne dođe kum i dok se djete ne krsti pravim imenom, ako se desi da djete umre pre krštenja, da se nešto napiše na spomenik i krstaču. E, posle kad kum da ime, onda se zna kako se djete zove. Neki su popovi po selima pisali u knjige crkvene i to, ime na vodicu, jesu, pa moj se brat Svetozar do krštenja zvao Vojin, a mene je baba Marija namenila ime Spomenka, ali nije stigla, imenovala me u onaj minut kad sam se rodila moja strina Latinka imenom Evdokija.

Običaji su i ovako, da mati odleži svi' 6 nedelja, a posle počne polako oko djeteta i kuće da brine. Nije običaj da se do godine dana igde ide van kuće, opet, ja mislim zbog kojekakih zaraza i koječega. Tek kad se djete odbije od sise, e onda može da ide majka de oće. Ma, da ti bude jasno, niko majci ne brani i niko je u kuću ne vezuje, ali, svi joj kažu, bolje sedi kući....

Kad je djete malo, stave mu se pod dušek neke velike, najveće gvozdene makaze, da preseku ružne snove i oteraju vrage. A na levu ruku vežu mu konac crven, a na desnu isto crven ali pleten, izeklanu pantljiku. I nije to, da ti ja kažem, od uroka. Nema to veze, to sad tako pričaju. Nego, djete kad se rodi, pa je malo, pa mlati rukicama, ume i sebe u nos ili oko da udari. Pa se vežu končići, pa djete brže svati de su mu ruke i mal manje se lupa u nos i manje se plaši i plače. I malome se djetetu, do tri mjeseca, uznu rukice, pa se njima malo mota u krug i peva se „motala, motala, motala svilicu na ti zlatnu rukicu...“ polako, da djete vidi sa su to njegove ruke i da nauči da maše kako treba...

I ovo povijanje, ništa mnei danas nije jasno. U moje se vreme znalo, vako, pelenu na trougao, pa drugu među noge, trouglom zamotaš da se ta međ nogama ne mrda, i preko košuljicu da može da maše nogicama i eto ti povijanja! Jok, vala, ja sam čula, al nisam nikad videla da se djeca motaju ko leba, ko ono kad počinje „Beogradska hronika“ pa pokažu malene umotane, božemeoprosti ko za pokop! Fuj!! Toj lažu da je to stari običaj, od devectotrijeste, kolko ja pantim, nisu se tako djeca motala! Posle, kad se moji unučići rađali, doktori pričali, širok povoj, pa kukovi.. Vala, moje su snajke imale švecke pelene, pa jedna pelenica i švecka, pa djete maše slobodno, kaki crni široki i tvrdi povoji, aj ti lezi tako i po sata, da viš kako će sve da te boli. Jok. I ja kolko znam, u moju familiju nema niko ni dustabane ni krive noge ni kukove. I sad, ete, onomad mi donjeli moje čukununuče, Evu, vidim, Lili i njoj, samo panpers i štranple, dete mrda kako oće.. E, da je meni bio panpers i štranple, rodila bi ja još bar troje...

Surčin, proleće 2010.

 

 

Dragi moji slatki...

Svi većinom znate moje trojno stanje na kub o kojem jel'te ne pričamo, sujeverni smo.. E, sad je definitivno, dve su dame i jedan mladi gospodin i blaženoisprepadani otac i ja smo u problemu sa imenima. A evo i koji je problem: decu rađam ja, i moraće da imaju po četiri imena i tri prezimena. I pre nego me linčujete u ime odbrane dečijih prava, da kažem da sam ja Djina Ana Lesendra Frančeska DeLucca Macciado. A potpisujem se Djina DeLucca. Prvo mi je ime, drugo je „ime na vodicu“, ime koje mi je poslala baba Vefa, treće mi je dala baba koja je odgajila mog oca i to po nekom ostrvcetu oko kojeg se Njegoš mnogo sekirao, pa je ostala izreka u Crnoj Gori „pogibe ko knjaz za Lesendrom“, četvrto mi je dao otac po omiljenom pesniku (Frančesko Petrarka), prvo prezime po ocu, a drugo je devojačko (aristokratsko – cvrc!!) prezime moje prababe Korzikanke.

E, sad, moji klinci polažu pravo na: prvo ime, koje će potpisivati, tri imena koja treba da im budu blagoslov i sreća, prezime po očevom imenu (to je nepromenljivo – Grigorije- Grigorijevič) očevo prezime i moje prezime. Dakle, konstrukcija se zna, AAA, BBB, CCC, DDD, Grigorijevič itd..

Fali nam, dakle, ravno 12 imena!!

Bez ikakve želje da kopiram Jelicu Greganović, (ma jok!) molila bih za malo pomoći! Elem, vrte se, Jelica, Ružica, Tesa, Olga, Djina (kao srednje ime) Evdokija, Vuk-Bogdan, Stevan. I tu smo blokirali. I nemamo pojma kao da složimo prva i srednja imena. Sva imena careva i kraljeva i srpskih i ruskih otpadaju unapred!!!!! I tražimo neobična, neuobičajena imena. Imate li kakav predlog? U razmatranju su i Gradimir i Oleg. Evdokija urgira da bar jedno bude Jevrem, a predloge ostaka familije neću da navodim, neozbiljni su.

Kad sam se onomad udavala, bila mi je dragocena pomoć mojih blogodrugarica u obliku saveta, prepričavanja običaja i predloga. Devojke, i vi retki momci, (priznajem, ovo je blog sa 99% žena) mala, prijateljska pomoć, kako da se imenujemo? Ima dovoljno vremena, tek je u januaru dan D, ali, da se spremimo na vreme... A ima i dovoljno dece :)))

Hvala unapred!!

Još uvek sam pod ograničenim režimom korišćenja kompjutera, pa ako moji odgovori kasne.. Izvinite unapred!!

Vaša DjinaKomentari (104)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 14:38 10.10.2010

Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

Dragi moji, sto godina se znamo...

Hajde da ne prozivam i ne pozivam, pomagajte!!

Veliki pozdrav i čitamo se!!

Djina
jacHa. jacHa. 15:01 10.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

Hana, Tara, Una, Dunja, Tisa, Mirta, Danica, Ljubica, Margita
Milan, Ivan, Miroslav, Vladimir, Srđan

Ljubimo vas ja i nana Ljubica
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 15:10 10.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

DIIIVNO!!

Danica, Ljubica,


A tražim nešto na -ica..

Ljubica!! Prelepo!! Po još jednoj divnoj baki!!

Zalepila sam se za Ružica i Jelica i taman mi treba još jedno na -ica!!

Hvala!!

I... HVALA!!

Djina

mariopan mariopan 15:12 10.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

Prvo da te pozdravim i čestitam

A imena :
Meni se dopadaju obična stara pa biraj :

Jelena, Milica, Mila, Dunja, Jagoda, Sonja, Nataša, Nikola, Ognjen, Milan, Uroš,...ako se setim još nekog eto me ponovo.

Inače, mnogo tih običaja bilo je za dobro žene i majke - porodilje, pa i običaj da se ne dolazi do 40 dana da se vidi dete, svakakve boleštine su vladale pa to malo dete i majku treba sačuvati - bar tako mislim da je bilo?

Pozdrav i baki Evdokiji
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 16:10 10.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

Inače, mnogo tih običaja bilo je za dobro žene i majke - porodilje, pa i običaj da se ne dolazi do 40 dana da se vidi dete, svakakve boleštine su vladale pa to malo dete i majku treba sačuvati - bar tako mislim da je bilo?


Tako nekako i Evda misli, da su ljudi u običaje pakovali neke zdravorazumske i logične postupke...

Veliki pozdrav i poljubac i ... Hvala!!

Djina
caricamajka caricamajka 16:11 10.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

Draga Đina, drago mi je što ste svi dobro, sve vas pozdravljam, poljubi baka Evdu, to će biti ko da sam ja moju mamiku poljubila.
a sad o imenima; ako tražiš imena na ica evo svih kojih sam se setila: Katica, Marica, Dragica, Dušica, dalje mi stao mozak.... Meni se najviše sviđaju: Ema, Eva, Lea, Sara, za momka se izvinjavam, nekako ne umem da dam ime dečaku. Za obe moje princeze smo imali imena a molili boga da ne bude dečak, uopšte nismo mogli da nađemo ime koje bi se dopalo i meni i žmuu. Jedino što nikad ne bih dala ime Srđan, to mi je od srdit. Volim kad ljudi razmišljaju ozbiljno o imenima koja će dati deci. Ako se setim još nekih javiću se ponovo. Pozdrav, Marija
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 16:22 10.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

Jooj, hvala gospa Marija!!

I vaše ime, Marija je na tapetu, ai Marica mi je medeno...

Ono, Ema, Eva, Lea, Sara, e tu je problem, sa jevrejske strane porodice imamo ih sve, i Rebeka i Klara i Bjanka pa ne bih baš sad da ponavljam, ja bih da mi deca budu jedina a ne po tetkama i ujnama... Imamo i Lilit, i Rafaela i Isak i Jakov i Aron, sva imena koja ja volim...

Pa tražimo nešto da malkice "povuče" i na rusku polovinu gena...

Djina
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:36 10.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

Robijam u kujni, nedelja je...al doći ću čim poradim...do tada

Zalepila sam se za Ružica i Jelica i taman mi treba još jedno na -ica!!


Danica
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 17:43 10.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

Majka mi je Dana, Danica, moj otac joj tepa moja zvezdica..

Malo mi to baš ne ide, po babi..

Ali uzeto u razmatranje!!

Ljubim!!

Djina
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:49 10.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

A Verica ili zaboravljena Slavica?
Mada, ja sam ti rekla...moj favorit, kog nisam uspela da ostvarim jer je red bio na Žmuu da daje ime, je bio i ostao - Kalina, ime zaboravljene slovenske boginje.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 17:53 10.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

Slavica i Kalina neće da može, to su žmuove dve bivše devojke (kako samo potrefi nije mi jasno!?), ne dam da mi gleda u decu i da mu se brk smeje na neke tamo bivše ruske mačkice...E neće da može!!


Samim tim otpadaju iz istog razloga i Nataša i Milena.


Djina
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:10 10.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

Ups! Podržavam da ne može. Ajmo dalje:

Gorica
Vladica
Zorica
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 18:14 10.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

Pišem:

Gorica, Vladica Zorica... Upisano!! Prelepo!!

I treba da podržavaš, Kalinu sam čak i upoznala, majko moja, ta žena ima 10 godina manje od mene, noge joj dugačke oko metar i po i građena je ko san Plejbojevih fotografa!! A ima one kose ruske oči i... lepa žena. I mlađa od mene 10 godina. I zna ruski. Samo mi još fali da ga svaki dan podsećam na nju.

I kad malo razmislim, pored nje žive ovaj moj oženio mene?

E, ćorava čoveka...

Djina
milos_mijatovic milos_mijatovic 23:35 10.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

baka Evdokija i unuka Djina
Pišem: Gorica, Vladica Zorica... Upisano!! Prelepo!!I treba da podržavaš, Kalinu sam čak i upoznala, majko moja, ta žena ima 10 godina manje od mene, noge joj dugačke oko metar i po i građena je ko san Plejbojevih fotografa!! A ima one kose ruske oči i... lepa žena. I mlađa od mene 10 godina. I zna ruski. Samo mi još fali da ga svaki dan podsećam na nju. I kad malo razmislim, pored nje žive ovaj moj oženio mene? E, ćorava čoveka...DjinaДа није ту бака Евдокија мало умешала своје прсте? Можда неки стари српски рецепат (као на пример: узмеш белутак, направиш му рупу у средини. Кроз ту рупу гледаш момка који ти се свиђа ииии...да видиш како се одмах заљуби у тебе, не може да омане-моја баба на деди испробала)?
Oljacat Oljacat 23:57 10.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

Draga,
mislim da je Evda u pravu, mnogo je običaja zdravorazumskih - pogotovu ovo što se tiče infekcija.
Držim ti palčeve da rodiš tri lepa jarca (kuku si ga tebi, nadam se da si i ti neki zemljani znak).
Što se imena tičemeni se najviše sviđaju za dečka: Aleksej,Darko, Jovan
za devojčice: Darja- Ekaterina - Olivera
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 00:18 11.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

Да није ту бака Евдокија мало умешала своје прсте? Можда неки стари српски рецепат (као на пример: узмеш белутак, направиш му рупу у средини. Кроз ту рупу гледаш момка који ти се свиђа ииии...да видиш како се одмах заљуби у тебе, не може да омане-моја баба на деди испробала


Jooj, nije, dovela sam ga na "gledanje" tek kad smo već bili vereni!

Mada, kad malo bolje razmislim..

Ne želim da znam!!

Djina
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 00:19 11.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

Oljacat
Držim ti palčeve da rodiš tri lepa jarca (kuku si ga tebi, nadam se da si i ti neki zemljani znak).


Jesam!! Jarac!! Tj koza!! Rođena 18 januara!!!

Zamisli, Oljice, mama koza i tri jareta.. Još malo ko bajka o sedam jarića..

Djina
Oljacat Oljacat 21:25 11.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

Divno ... ili što je reko moj sin :Mama , ti si jarica?
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:09 11.10.2010

Re: Dragi moji.... DOBRODOŠLI!!

Ma kakva jarica, bikica, ovnujka...

Koza, krava i ovca!!

Ako smo već rodno senzibilni..

Javno se deklarišem, ja sam dupla koza u koroskopu!!

Djina
mlekac mlekac 16:08 10.10.2010

Ja ne volem ...ica

Zato sto sama imam ime koje se tako zavrsava. A to je deminutiv. Mislim, lepo pristaje do 30 i neke, a posle... Uvek mi to bilo smesno, baba pa ...ica.

Meni je bilo simpaticno kad je lik bliznakinjama dao imena Teodora i Dorotea. Mislim, jes' da je to u prevodu jedno isto - Bozidarka, al' posto ce tvoje da imaju po jos nekoliko imena uz to - sto da ne?

Odoh sad da razmisljam o ostalim imenima.

Meni je, inace, uvek bilo simpaticno sestrino ime 'na vodicu' Ida (iliti Rajka, po srpski).
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 16:16 10.10.2010

Re: Ja ne volem ...ica

Ah!!!

Ja znam za dve devojke, pa i nisu više baš devojke, imaju preko 45, bliznakinje u Parizu, Žanet i Živana, a obe po babi Živki!!

A meni su, eto, prelepa imena na -ica... Ćera mi je Milica, pa sam htela da i ostale ćere imaju tako umiljata imena...

Ja sam Djina, i kad se to pravilno izgovori, zvuči kao Miii-r--no!! ko komanda u vojsci...

Pa sam htela devojčicama da poklonim malo mekša imena...

Uostalom, one će meni uvek biti deca...

DJI - NA!!!

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:37 10.10.2010

Re: Ja ne volem ...ica

Zato sto sama imam ime koje se tako zavrsava. A to je deminutiv. Mislim, lepo pristaje do 30 i neke, a posle... Uvek mi to bilo smesno, baba pa ...ica.

Vidi ti nje...meni moj deminutiv stoji i dan danas...a kad bude vreme, avanzovaću u Baba Jelu i pustiću brkove u to ime.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 17:50 10.10.2010

Re: Ja ne volem ...ica

Jelico devojko (vidi kako to lepo zvuči, JELICO, DEVOJKO, pa jel ti sad jasno što će jedna ćerka sigurno biti Jelica?)

Dakle, Jelico devojko, priznajem ovako javno da javnije ne može da sam ti maznula dva imena, tvoje lično i jednog tvog sina i ništa se ne sekiraj, neću da ti šaljem u goste svu svoju decu, poslaću ti samo mini -Jelicu, ako joj povuče i karakter na tebe imenjakinju, da vidiš kako je bilo veselo tvojima kad su tebe gajili!!

A propos sve dece, moja se sirota svekrva toliko obradovala za devojčice, već pripitkuje dal planiramo još neko dete posle ove trudnoće!!

Tako da, imena neće biti viška, vidim ja da me čeka još koja godina sa stomakom..


Djina
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:17 10.10.2010

Re: Ja ne volem ...ica

priznajem ovako javno da javnije ne može da sam ti maznula dva imena, tvoje lično i jednog tvog sina i ništa se ne sekiraj, neću da ti šaljem u goste svu svoju decu, poslaću ti samo mini -Jelicu, ako joj povuče i karakter na tebe imenjakinju, da vidiš kako je bilo veselo tvojima kad su tebe gajili!!

Podržavam "krađu" od sveg srca, Jelica je i u moje vreme bilo dosta retko ime, a kad je pre par godina moj kolega sa b92 dao ćeri ime Jelica, punu kesu poklona sam odnela imenjakinji na neviđeno. Dakle, i to je prednost imena Jelica, uzvraćam poklonima odmah
Što se imena Vuk Bogdan tiče, ono je bilo kompromisno rešenje. Bio je moj red da dam detetu ime i Žmuu je bilo jasno da će biti Vuk i da svaka mogućnost pregovora otpada. Zato je dodao još jedno, Bogdan, jer mu se jako sviđa i jer je Mali sin bio neplaniran, a obradovali smo mu se onoliko...i iako je Žmu ateista, u slučaju trećeg deteta je tvrdio da je bogom dan, Bogdan. Jedino izbaci onu crticu između ta dva imena, da ne komplikuješ detetu život i potpisivanje...kratko i jasno Vuk Bogdan (da prvim strašnim imenom se sačuva od svega zlog, kako su stari Sloveni verovali i drugo da se čuje da je bogom dan).
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 18:45 10.10.2010

Re: Ja ne volem ...ica

Ma, ne, draga, crtica je samo tu sa označim da je to jedno ime, jedna celina, da ne misle ljudi da je Vuk , Bogdan, da pojasnim da je Vuk Bogdan, kao jedno ime.

A mom bi sinu, da se svekrva nešto pita, srednje ime bilo "nema-veze-što-nisi-devojčica".

Na svaku kontrolu ide sa mnom i gviri kroz vrata ordinacije i pita, jel još uvek ima dve devojčice?

Strah je da lekar ne kaže da nije dobro video...

Mnogo mi se sviđa Jelica... I ime i ona Greganovićka...

Djina
mlekac mlekac 23:06 10.10.2010

Re: Ja ne volem ...ica

baka Evdokija i unuka Djina

Mnogo mi se sviđa Jelica... I ime i ona Greganovićka...

DjinaE sad me podsetiste vas dve caskajuci, na jedno divno slovensko musko ime:
Istok!

A od tih starih mi se dopada i Svibor.

Nesto da vuce na rusku stranu?

Od svih ruskih zenskih, priznacu ti, meni je najlepse Sonja. Jest da je to, ustvari, deminutiv Sofije, al' eto, ono mi je, nekako najlepse...

Uz Vesnu i Svetlanu, naravno.

A da ostanem na svojoj generaciji - jedno koje je, tada, bilo cesto u cast prve zene kosmonauta: Valentina

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 00:23 11.10.2010

Re: Ja ne volem ...ica

Valentina je jedan og žmuovih favorita!!

I Ružica, jasno je da je Jelica već definitivno..

Malo mi škripi Ružica Djina Valentina, mada, Jelica Evdokija Valentina Olga sasvim može da prođe..

Ima još vremena..

Hvala na trudu, trudi se i dalje, mnogo dobro ti ide!!

Djina
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:58 11.10.2010

Re: Ja ne volem ...ica

Mnogo mi se sviđa Jelica... I ime i ona Greganovićka...
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:12 11.10.2010

Re: Ja ne volem ...ica

Imala sam tu čast i zaovoljstvo da upoznam Greganovićku. Onu koja je bila Milenkovićeva. A odaziva se na Jelico, devojko. I mnogo mi se sviđa.

I kažu daj detetu ime po dobrom čoveku. Ja našla jedno ime, Jelica, a za doš dva dobra tragamo....

I bez smajlija, mrtva sam ozbiljna..

Djina
tompinchns tompinchns 13:18 12.10.2010

Re: Ja ne volem ...ica

Ja našla jedno ime, Jelica, a za doš dva dobra tragamo....


Mnogo volim svoje sestre od strica, evo redom, kako su rođene:
Dragica, Olga, Dinka i Danica! Meni je Danica uvek bila favorit, mada sam volela i ime Dinka, al nisam dobacila, već mi i ovih troje teško padalo. Sve jedno drugom do uveta, pa sam godinama ili bila trudna ili sam dojila! Mogu samo da zamislim kako će biti 3 u 1!

Da sam posle sina Pavla rodila još jednog dečačića, bio bi Matija!
Pa ti sad razmisli, ali kako god da ih nazoveš, njihova imena će biti najlepša jer će to biti imena tvoje dece. Imam kod kuće rečnik imena, izašao u Zagrebu još pre 20-ak i kusur godina, s objašnjenjima i etimologijom. Odličan rečnik, pa ako želiš, da ti ga dobacim tamo gde si sada!

Čuvaj se i ti, i Milica, a baki Evdokiji veliki pozdrav i poštovanje!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 14:45 12.10.2010

Re: Ja ne volem ...ica

Mogu samo da zamislim kako će biti 3 u 1!


Već sad je draga moja veselo, a kako će tek biti... Samo da se rode, da mi se kičma malo odmori...

I ja jako volim ime Matija, u verziji Matej, može i engleski Matthew, ali nismo postigli, u ovoj tranši imamo samo jednog dečaka....

Svekrva se već raspituje kad će sledeća trudnoća, pa ako mi se zalome opet više komada... možda i dogurm do Mateje!

Djina
tompinchns tompinchns 16:16 12.10.2010

Re: Ja ne volem ...ica

Samo da se rode, da mi se kičma malo odmori..


Sorry, ovo je jace od mene!

Mozda se kicma i odmori, ali sve ostalo!
vjazma011 vjazma011 07:30 14.10.2010

Re: Ja ne volem ...ica

Moj je Miron Vuk. Bilo je spiskova i dosta pregovaranja, cenjeni bracni saborac Puz i ja smo birali, nismo dali da nam se neko mesa. "Pravila" su bila da bude slovensko (prezime je maltesko, pa da time budemo oboje zastupljeni), da bude jedno ime, da bude lepo znacenje, da lepo zvuci, i da ne znaci nista ruzno ili smesno na engleskom (postojbinskom) ni malteskom (da ne uvredimo Puzevu familiju). Znam, ova prva dva pravila smo prekrsili. Ja sam htela Vid (Jelice, kako ide Vid u vokativu? Vide? Ili ga samo zoves Vid?) - Puzu se nije svidelo (previse kratko i odsecno ako izgovaraju na engleskom), ili Jaksa (od Jakov, nije slovensko, al' moze da se interpretira kao jak, snazan) - Puz odbio zbog "yuck!" i zato sto mu je cudno da se musko ime zavrsava na "a". Vojin je bio u opticaju skoro do kraja, ali znacenje nije "lepo", nismo militantni, a Milos je otpao zbog malteske psovke (bukvalno znaci "iz p...e" - ono jes' da je odatle izasao, nije carskim, ali opet, bilo bi malo neprijatno da se pojavi na Malti i kaze da je Milos). Vuk se provlacilo sve vreme trudnoce, prvo je Puzu bilo na prvom mestu, pa kako sam se ja sve vise navikavala na Vuk, tako se on sve vise hladio, da bi mi na kraju na kvarno poturio Miron, koje sam mu ja prvo rekla misleci da je od "mir", ali je ispalo da je rec grckog porekla (na srpskom je miro, na engleskom myrhh), a znacenje je jos mnogo lepse - mirisljavo ulje od smole zimzelene biljke koja uspeva u juznim delovima Mediterana. Bilo je jako cenjeno, skuplje od zlata, u anticko doba, zato su ga i tri mudraca donela Isusu na poklon kad se rodio. Od njega se i pravi neko alkoholno pice koje je bilo omiljeno Puzevljevom dedi. Onda smo proveli nekoliko dana razglabajuci Vuk Miron ili Miron Vuk, te da li da prekrsimo pravilo da bude samo jedno ime. Vuk je onda ostalo drugo ime, da ga cuva iz prikrajka (a ono jes' kao prvo, i da je bilo jedino, ovih dana je cesto u Srbiji, a narocito medju politicarima), a Miron mu je glavno, i neobicno i lepo zvuci na svim nasim jezicima. A da li ste primetili da je "prirodno" ime - jedno biljno jedno zivotinjsko? I postoji Mediteranska, morska veza, i kopnena, sumska (sivi vuk je bio skoro istrebljen i sada ga ima uglavnom samo u Kanadi i na Balkanu).

Znam da sam kasno naisla na blog, al' kad se vec prica o imenima, morala sam da ubacim, jos mi je sveze - Miron Vuk ima devet i po meseci. Da je bio devojcica, bila bi Tijana ili Tjasa (sto je valjda isto ime, Jelice ispravi me ako gresim).
iris.davidovich iris.davidovich 18:01 10.10.2010

Ja

cu da ti prosledim imena koja su bila kod mene u igri do pre mesec dana
sve sam ja predlozila (zato i nisu prihvacena, smrc), jer je moj muz bio na redu da dadne ime <_<

Lada
Vjera
Bogdana
Ljudmila
Zvezdana
Smiljana
Ksenija
Itana
Mihaela
Dominika

(poreklo i znacenje pojedinih su naravno prouceni)

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 18:10 10.10.2010

Re: Ja

Draga Iris, sve najbolje i najlepše tebi i bebi!!

Negde mi je iskočila informacija da je stigla jedna slatka devojčica!!

Nek je zdrava, prava i srećna i pametna na mamu!!


A predlozi za imena su FENOMENALNI!!

Svi idu u tefter!! I Žmuu na raport i obrazlaganje!!

Ti si ovde najsvežija mama, pa ćeš najbolje i razumeti, znaš kako izgleda nositi troje? Jel se sećaš četvrtog meseca? A? A jel se sećaš devetog? E sad zamisli da si u četvrtom i odjednom si pljas u devetom i deveti traje 5 meseci?!?!?!

Jaoo, boli me kičmaaaa.....


Djina
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:18 10.10.2010

Re: Ja

Ljudmila

Ljudmila je bila moja baka...ali su je svi zvali Milica.
jacHa. jacHa. 18:20 10.10.2010

Re: Ja

Lada

o!
najlepše na svetu
ako budem imala drugu ćki zvaće se lada
a za đinu može icovana verzija: ladica
iris.davidovich iris.davidovich 18:40 10.10.2010

Re: Ja

E sad zamisli da si u četvrtom i odjednom si pljas u devetom i deveti traje 5 meseci?!?!?!

uf, ne bih ti bila u kozi (i gde je smesko sto se preznojava?!)
ako budem imala drugu ćki zvaće se lada
a za đinu može icovana verzija: ladica

lada je igralo do samog kraja, junacki sam izgubila

tako kao sto djina voli -ica, meni je nekako ispalo -na (smiljana, zvezdana, itana)
ma super je sto mozes gomilu imena da upotrebis za jedno dete, meni je bilo zao da se ijednog odreknem, teze nego kad kupujem cipele

muz se zeza da smo trebali neko indijsko kao drugo ime da dadnemo, jer smo vece pre porodjaja isli u indijski restoran na veceru, kaze da sam znao, vodio bih te ranije. a moja devicica mila dosla kako su joj lekari kazali - tacno u dan, ujutru, ni prerano, a ni prekasno, ko veli "carpe diem"
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 18:49 10.10.2010

Re: Ja

ako budem imala drugu ćki zvaće se lada
a za đinu može icovana verzija: ladica


Ma nije obavezno icovana verzija, samo sam rekla da mi se sviđaju ta meka imena, a ne ko vojne komande (ko moje Dj-ii-na!!)

A Lada je mnogo nezgodno u Rusiji... Veruj...

Jel bi dala sinu ime Golf u Srbiji?

Tako nekako...

Djina
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 19:15 10.10.2010

Re: Ja

ma super je sto mozes gomilu imena da upotrebis za jedno dete, meni je bilo zao da se ijednog odreknem, teze nego kad kupujem cipele


Ustvari, meni se taj običaj jako sviđa, jer kad poraste, može da premesti imena i da potpisuje koje hoće.

Recimo, ja sam sa 18 godina mogla da premestim i da budem Ana DeLucca ili Frančeska DeLucca, nevaćno, jer su mi sva imena u krštenici i mogu da biram skraćeni oblik.

A i nema trvenja ko bira ime, muž dva ja dva i tako puta tri za troje dece i svima želje ispunjene!!

A klincima širok izbor kad porastu!!

Djina
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:59 11.10.2010

Re: Ja

a za đinu može icovana verzija: ladica

Onda bi moglo i - Fioka, Fiočica
jacHa. jacHa. 14:01 11.10.2010

Re: Ja

da se rusi ne sete, da je to, ipak mala lada ;-)
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:16 11.10.2010

Re: Ja

Jelica Greganović

Onda bi moglo i - Fioka, Fiočica


jacHa.
da se rusi ne sete, da je to, ipak mala ladaLadićenjka....

Pazi kad i nije tako loše...

Djna
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 18:20 10.10.2010

au

Божица - одмила од Божана
Душица - од основе душа
Катица - одмила од Катарина, која је чиста, име хришћанске светитељке, грчко
Сунчица - према називу небеског тела
Верица - одмила од Вера, од основе вера; такође и латинско: истинита, озбиљна
Зорица - одмила од Зора

Ako pomogne, pomogne, a za musko cek jos malo da razmislim.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 18:51 10.10.2010

Re: au

Muško nas i kolje najviše, otpisali smo sve kraljeve i careve, mi bi nešto neobično...

Prvo ime Vuk Bogdan, a fali još tri da ga "blagoslove", ja vučem na Isak, otprilike isto Bogdan u jidišu, ali Grigorije neće.. dvaput isto, i jeste malo bezveze..

Ako se setiš još nekog...

Djina
muaddib92 muaddib92 21:38 10.10.2010

Re: au

.. ако је већ Вук, онда иде и горе већ предложени Огњен еда би се комплетирао Змај Огњени Вук.. а уз Богдан иде и Дарко, Дарио..
Аконто Дарка (имам сина Дарка) и +мајке Даринке, предлажем за 1 од попишуља да се зове Дарја (било ми у најужем избору за моју од близнакиња, али је победило Соња, а женина је Вања).

Вук Богдан Естебан Дарио, звани Оги
Дарја Александра Hannah, звана цврле

У сваком случају Вам желим све најбоље, Ваш редовни читалац
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 21:57 10.10.2010

Re: au

O, gosn Muaddib, hvala najlepše!!

Posebno mi se sviđaju ovi nadimci, Ogi i cvrle!!

Samo, ja imam DVE devojke i momka, ostaviste mi jedno bezimeno...

Hvala najlepše, ideje su sjajne, mnogo mi se sviđa Esteban!!

Djina

muaddib92 muaddib92 22:32 10.10.2010

Re: au

Samo, ja imam DVE devojke i momka, ostaviste mi jedno bezimeno...


.. знам, исто и ја имам (додуше, из 2х: прво син, па близнакиње) - него рачунах, друга попишуља је већ капарисана Јелица.
Естебан се спонтано јавнуо пошто испуњава више захтева (мислим да је иначе то на шпанском Стефан): није царско име, необично је, али и отмено.
Надимци ће се већ наметнути сами по себи пошто не иде да се дете дозива пуним именом (нпр. сјајан пример са давног блога где бака дозива: Леонардо, 'ош кљукуше?. Али ја сам код своје деце јако водио рачуна и да се не римују незгодно (Паја, Маја Ђока, Жика - али то су већ простоте..
Од цвеЋних лепа су и поменута Смиља, па и Невена (мислим да је бугарско).
Миљенка, Hannah/Ана значи милост, Софија/Соња мудрост (мада не мора да значи .
Кћи драге пријатељице значи и зрачи лепоту: Isabella.
mlekac mlekac 23:10 10.10.2010

Re: au

baka Evdokija i unuka Djina
Muško nas i kolje najviše, otpisali smo sve kraljeve i careve, mi bi nešto neobično...

Prvo ime Vuk Bogdan, a fali još tri da ga "blagoslove", ja vučem na Isak, otprilike isto Bogdan u jidišu, ali Grigorije neće.. dvaput isto, i jeste malo bezveze..

Ako se setiš još nekog...

Djina


Ako hoces da vuce na jevrejsko, meni je lepo Jonatan... Mada je i to Bogdan.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 00:25 11.10.2010

Re: au

muaddib92
Кћи драге пријатељице значи и зрачи лепоту: Isabella.


Jao, kako se nisam tog imena setila!

Izabela!!

HVALA!!!

Djina
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 00:27 11.10.2010

Re: au

Ako hoces da vuce na jevrejsko, meni je lepo Jonatan... Mada je i to Bogdan.


Kad sam sastavila svoj spisak ispalo je Bogdan na svim jezicima!

Teodor, Dorotej, Vuk Bogdan, Isak, Jonatan, to su bili moji favoriti.

Eh...

Djina
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:02 11.10.2010

Re: au

сјајан пример са давног блога где бака дозива: Леонардо, 'ош кљукуше

Nije to blog, nego moj komentar

Кћи драге пријатељице значи и зрачи лепоту: Isabella.

Carsko ime nema spora, jedino što ga u srpskom muči zvučnost...i bude Izabela. Iza čega?

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:19 11.10.2010

Re: au

Carsko ime nema spora, jedino što ga u srpskom muči zvučnost...i bude Izabela. Iza čega?


Skroz si u pravu,bilo bi malo šašavo Jelica Izabela.

A opet, u igri je i Eržebjet, ruska varijanta Elizabete!!

Zapeo žmu na to ime..

Ne dao mu bog da iskopam neku bivšu pod tim imenom!!

Djina
sonja.m sonja.m 18:30 10.10.2010

kako ?

Opet se iscudjavam: kako ti znas tako dobro srpski??? i sve starinske obicaje,verovanja, uroke,uzroke !!! itakoto...
a imena, obavezno ubaci moje, zato sto je lepo i zato sto sma ja egocentricna
i musko Stefan, moje omiljeno.
Pozz

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 19:06 10.10.2010

Re: kako ?

Opet se iscudjavam: kako ti znas tako dobro srpski??? i sve starinske obicaje,verovanja, uroke,uzroke !!! itakoto..


Direktan krivac leži u naslovu svake priče, Evdokija Bjelopavlić, moja baka.

Majka mi je rođena u Beogradu, odrasla u Surčinu, otac mi je rođen u Beogradu, odrastao u Podgorici, ja od svoje desete godine provodim mnogo vremena u Surčinu i Srbiji.

Ćerka mi živi u Beogradu, roditelji takođe, Evdokija u Surčinu a u trouglu Kragujevac-Jagodina - selo Vojska svaka treća kuća mi je ili krvno srodstvo ili kumovi.

Eto.

Po krvi sam mešana, ali Srbija je moja ljubav, moja odluka i izbor. Kad se porodim, u to vreme se i penzionišem i živeću u Surčinu. Mada mi se mnogo svidela i Grocka. Pa gde Grigorije i ja nađemo lepo imanje tu ćemo da se skućimo. A treba nam malko veće imanje shodno broju dece.

Djina
mlekac mlekac 23:13 10.10.2010

Re: kako ?

baka Evdokija i unuka Djina
. Kad se porodim, u to vreme se i penzionišem i živeću u Surčinu. Mada mi se mnogo svidela i Grocka. Pa gde Grigorije i ja nađemo lepo imanje tu ćemo da se skućimo. A treba nam malko veće imanje shodno broju dece.

Djina


Ja cu da navijam za Surcin - da mi budes blize Grocka mi mnogo daleko
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 00:29 11.10.2010

Re: kako ?

Nije, baš naprotiv, kroz grad malo nezgodno u špicu doći do Surčina, ali opet, nije preko sveta!!

Ipak je bliže Beogradu od drugih opcija, Petrograda i Moskve!

Djina
sonja.m sonja.m 22:07 10.10.2010

drzim ti palceve

Hvala na objasnjenju, ali sam jos uvek zacunjena.

A posle porodjaja ides u penziju?!
Jes' da se ja stalno cudim, ali ti ne moras da mi stalno odgovaras.
Nemoj, molim te, idi lezi.

Pozzz i drzim ti palceve sledecih 5 meseci.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 22:15 10.10.2010

Re: drzim ti palceve

Da, idem u penziju.

Od 17 godine radim na brodvima, zakonski minimum je 16 godina, a radni staž je beneficiran, pa ja sa mojih 36 godina života imam (sa par prekida) 17 i po godina staža i sledeće godine stičem pravo na penziju.

Idem u delimičnu penziju, još 2 godine ću raditi preko kompa "na daljinu", od kuće, i to je to. Kad skupim 20 godina staža postajem penzioner.

Prosto je. U Srbiji je to retkost, ali, pomorci imaju svoje beneficije i pogodnosti.

I ne brini, ja uglavnom i ležim, tu mi je ćerka pa kucka a ja dobacujem sa kreveta. I nemoj da mi produžavaš, još 4 meseca a ne 5!!

Djina
jacHa. jacHa. 23:31 10.10.2010

Re: drzim ti palceve

Da, idem u penziju.

ja sa mojih 36 godina života


hoću i jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
i još sam starija godinu dana od tebe!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 00:31 11.10.2010

Re: drzim ti palceve

OK, ali kako da ti falsifikujem mornarsku knjižicu?!

Hajde, ne kukaj, bar si sa svojima kad god hoćeš, ja kad odem, nema me po 6 meseci.. Plavo gore, plavo dole, a kopno samo u snovima.. Vidim travu i drvo dva ili tri puta mesečno.

Ljubi Ljubičicu!!

Djina
strenum strenum 22:15 10.10.2010

Pozdrav


Za Evdu moj naklon za ovo , mislila sam da sam jedina u ovoj zemlji sa takvim idejama. Ja i švecku izbacila.
Vala, moje su snajke imale švecke pelene, pa jedna pelenica i švecka, pa djete maše slobodno, kaki crni široki i tvrdi povoji, aj ti lezi tako i po sata, da viš kako će sve da te boli. Jok. I ja kolko znam, u moju familiju nema niko ni dustabane ni krive noge ni kukove.Mi smo nedavno dobili Vladimira (predlog je bio od mog dragog), a imena koja su se meni jako svidjala (pa ih cuvam za drugo, ako bude decak ) su Viktor, Igor i Emil.

Zenska imena Marija i Natasa.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 22:18 10.10.2010

Re: Pozdrav

KAO ŠTO VEĆ POMENUH!!!

Nataša je otpalo iz bivšedevojačkih razloga (pogledaj gore Jelicin predlog)!!

A Viktor... nisam se toga setila.

Mnogo lepo ime!!

Djina
strenum strenum 22:40 10.10.2010

Re: Pozdrav

baka Evdokija i unuka Djina
KAO ŠTO VEĆ POMENUH!!!

Nataša je otpalo iz bivšedevojačkih razloga (pogledaj gore Jelicin predlog)!!

A Viktor... nisam se toga setila.

Mnogo lepo ime!!

DjinaUps za Natašu, nisam čitala sve komentare.

A Viktor je moj favorit
ladyhawk ladyhawk 00:48 11.10.2010

Re: Pozdrav

Uz Jelica, ako vec volis na -ca, ide i Anica. Mozda bi ste izmedju dva -ca mogli da ubacite jedno bez toga, mislim da bas lepo zvuci, kao rima. Moji favoriti su Melanija, Lenka, Andjelija, Sofija, Masha i Jasna.
A za decaka, neispunjeni san mog muza, Kosta ili Kostadin. Lepi su mi i Toma, Luka, Ognjen, Sava, Dimitrije i Ilija. Tu su jos i Cedomir, Stojan i Milutin.

Blago vama kad mozete da dajete tako puno imena deci. U moje vreme to bese neobicno, tako da nismo ni razmisljali na tu temu, vec smo se teska srca rastajali od nekih predloga.

Kako me tvoji blogovi uvek obraduju i kako mi samo ulepsaju dan (ovaj put noc, tek sada otvorih Blog). Hvala ti na tome od srca. Veliki pozdrav

jacHa. jacHa. 00:50 11.10.2010

Re: Pozdrav

jestebogati, moje ime, em lepo, em i vuče na rusko: jacHa!
a može i:
Ясна
Chiara
Clair
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:21 11.10.2010

Re: Pozdrav

ladyhawk

Uz Jelica, ako vec volis na -ca, ide i Anica. Mozda bi ste izmedju dva -ca mogli da ubacite jedno bez toga, mislim da bas lepo zvuci, kao rima. Moji favoriti su Melanija, Lenka, Andjelija, Sofija, Masha i Jasna.
A za decaka, neispunjeni san mog muza, Kosta ili Kostadin. Lepi su mi i Toma, Luka, Ognjen, Sava, Dimitrije i Ilija. Tu su jos i Cedomir, Stojan i Milutin.


Vidiš, sad nešto gledam, ovi Ilija.. A rusi imaju Ilja..

To je sasvim lepo ime i prolazi u oba jezika..

HVALA!!

Djina
bocvena bocvena 22:59 10.10.2010

Jedan od zabavnijih

poslova u trudnoći - biranje imena!

Slobodno pozajmi ova moja - Nadja i Ognjen - mi ko da smo Rusi:)
Da je drugo bila devojčica (što sam ja potajno priželjkivala) zvala bi se Lola.
U igri je još bila Ivona i Sofija. Od starnskih mi je mnogo lepo Angelina.
A za dečaka Relja (našta je ovaj moj uzviknuo - Ne mogu, majke mi, stalno će mi se prividjati Relja Bašić), Filip i Dimitrije. Možda i Konstantin ili samo Kosta.

Divim ti se draga, nositi trojke mora da je divno i naporno...a i troduplo strepiš. Drži se!
jacHa. jacHa. 23:28 10.10.2010

Re: Jedan od zabavnijih

Ja sam htela Višnja, muž je hteo Margita, pa smo se kad je već isticao zakonski rok za prijavu deteta odlučili da bude Hana.
A posle tri dana smo je prozvali Lola, i tako je sad svi zovemo. Osim kad treba da se podvikne: tad je Hana ;-)
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 00:35 11.10.2010

Re: Jedan od zabavnijih

A za dečaka Relja (našta je ovaj moj uzviknuo - Ne mogu, majke mi, stalno će mi se prividjati Relja Bašić), Filip i Dimitrije. Možda i Konstantin ili samo Kosta.


I meni se Relja mnogo sviđa, ali se žmi uzbečio kao da mu vade zub na živo!!

Pojma nemam zašto, to je otpalo u najavi!!

A Angelina.. Anđelika bi bila u Italiji.. Anđa u Srbiji, može, baš mnogo lepo ime....

Divim ti se draga, nositi trojke mora da je divno i naporno.


Trenutno je samo naporno, kažu da će i divno doći kasnije..

Mnogo me bole leđa, već neko vreme sam u kolicima, ne hodam ni koraka, ne mogu....

HVALA!!

Djina
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 00:38 11.10.2010

Re: Jedan od zabavnijih

A posle tri dana smo je prozvali Lola, i tako je sad svi zovemo. Osim kad treba da se podvikne: tad je Hana


Lola, mnogo mi se sviđa to ime.. A imam i sestru Hanu i snaju Hanu. A i to mi se ime sviđa.

Djina
jacHa. jacHa. 00:40 11.10.2010

Re: Jedan od zabavnijih

idi spavaj, trudna ženo!
nemoj tu da
ja odoh da
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 00:42 11.10.2010

Re: Jedan od zabavnijih

PSSST!!!

Grigorije zaspao a ja se ušunjala tiho i kuckam najtiše što mogu dok me ne uhvati već sam probila vreme.... Ne smem na komp duže od dva sata dnevno..

A i Milica je zaspala.. A mene sve boli i ne spava mi se..

Znam u pravu si...

Odoh u krevet...

Vidimo se ujutru..

Djina
jacHa. jacHa. 00:47 11.10.2010

Re: Jedan od zabavnijih

sanjaj o peMziji. i razmotri kosmaj i okolinu. vazdušna banja, ruža vetrova, priroda, mnogo dobro , a bg na manje od sat. pa još i komšinke da budemo :-D
Laku noć!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:24 11.10.2010

Re: Jedan od zabavnijih

Kosmaj?

A GDE Kosmaj?

Treba mi neko polugradsko naselje, mesto sa osnovnom školom, vrtićem, dobrim internetom i velikim dvorištima, a ja i žmu volimo nešto ušuškano, stisnuto, ne neka raštrkana mesta da mi treba dva dana jahanja do prodavnice!

Gde na Kosmaju a da nije baš selo?

Djina
kudsvituimalimujo kudsvituimalimujo 10:25 11.10.2010

imena......

ufff ovo su slatke muke,izabrati prava imena ajde onda da pocnem da ne gubimo vreme!!!!
Muska imena:Nikola,Vuk,Ognjen,Lav,Ozren,Maksim,Strahinja,Dimitrije,Kosta,Igor,Niksa,Obrad,Tadej,Tadija,Aleksa
Zenka imena:Ruzica,Katarina,,Andrea,Tijana,Tamara,Viktorija,Adriana,Dijana,Janja
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:26 11.10.2010

Re: imena......

Sve mnogo lepa imena!!

Prvi put čujem ime Janja, čula sam Jana ali ne i Janja...

Lav je isto u igri, vrlo rusko a i meni se sviđa...

HVALA PUNO NA TRUDU!!!

Djina
sesili sesili 12:28 11.10.2010

Bravo za Evdu

svaka joj je poučna! A imena, Đina dušo, mnooogo ih treba! Znaš da kod nas ime kaže kum, sada se mladi dogovaraju, ali je to pre bio "zakon". Moj jedan sin se zove Mitar(moj lepi). Ne videh u ponudi to. Spremam doduše zimnicu, pa sam pretrčala imena. U mojoj varošici skoro su došli na svet jedna Pavlina i jedan Ignjat. Prvo nam je bilo neobično, a sada baš volimo oba. Važno je kako se dete zove, ali tvoj žmu je mnogo suzio izbor sa bivšima! Šalim se , naravno. Želim ti svu sreću i lako "rastavljanje".
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:28 11.10.2010

Re: Bravo za Evdu

Tjah, da priznam da mu ni ja nisam olakšala mnogo za muško ime..

No, kad izbacimo ona česta, i ona "zabranjena", ostaje ipak u tri jezika (srpski, ruski i jidiš) sasvim dovoljno imena..

Ignjat...

Savršeno neobično!!

Upisano!!

Djina
aleks.aleks aleks.aleks 13:42 11.10.2010

Princeze i Princ

Evo imena koja se meni svidjaju i koja su u razmatranju.


Zenska:
Laura
Andjelija
Angelina
Dunja
Visnja
Vukica
Loreana
Emilija
Nadja


Muska:
Fjodor
Jug
Mihajlo
Vuk
Vukasin
Aleksandar
Srdjan
Aljosa


Boze koliko mi se imena svidja?!
Kako li cu ja odabrati jedno ime?

Nadam se da sam bar malo bila od pomoci
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:09 11.10.2010

Re: Princeze i Princ

Jug

Divno ime, lepota jedna, ja sam htela da ga primenim na Prestolonasledniku, al mi je oduzet red...

Mladen
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:30 11.10.2010

Re: Princeze i Princ


Boze koliko mi se imena svidja?!
Kako li cu ja odabrati jedno ime?


A ti nemoj jedno!!

Daj detetu dva ili tri pa neka briše viškove kad stekne pravo na ličnu kartu!!!

Ili neka zadrži sva kao ja!!

Ljubim te lutko!!

Komšiče, a kad je tebi dan D?

Djina
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:31 11.10.2010

Re: Princeze i Princ

Jelica Greganović
Jug

Divno ime, lepota jedna, ja sam htela da ga primenim na Prestolonasledniku, al mi je oduzet red...

Mladen


Zatvaram za dečaka, našli smo ime, sastavili smo. Eto, jedno manje, još dva paketa....

Djina
ledilila ledilila 13:58 11.10.2010

jos, predloga

Mozda ce ti se dopasti Vedran i Ozren, meni su bas lepa imena.Vidim da se imena za decake manje preporucuju.Ova dva su mi nekako suncana, zato mi se dopadaju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:07 11.10.2010

Re: jos, predloga

Mozda ce ti se dopasti Vedran

Može i Veran, pa dupla koris', em ti daš ime detetu, em se ja uvučem šefu
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:33 11.10.2010

Re: jos, predloga

Što je najluđe, meni se Veran sviđa, ali imam samo jednog dečaka a Vuk Bogdan je već kaparisano.

Djina
Biljana 77 Biljana 77 15:49 11.10.2010

možda je i bilo

nemam kad da čitam...

Ada, Anika, Vlade
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:38 11.10.2010

Re: možda je i bilo

Ada!!
Umesto standardnog Ana koje nosi svako žensko i mojoj familiji kao jedno od imena...

Divno!!

Djina
leetaloomis leetaloomis 16:24 11.10.2010

evo i mojih

zenska - Irena, Tiana
muska - Ilija
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:39 11.10.2010

Re: evo i mojih

Irena je mnogo lepo, ali žmu ne da, mnogo je i često u Rusiji.

A ilija je divno, ali će morati za sledeći put, dečka smo već imenovali..

Ipak, hvala na ideji!!

Djina
kudsvituimalimujo kudsvituimalimujo 19:21 11.10.2010

jos jedno ime...

DANILO....
Kad god cujem to ime ja se setim Evdinog svekra i njene price,i svaki put se raznezim
mariopan mariopan 21:34 11.10.2010

Re: jos jedno ime...

Moji favoriti su i dalje Ružica i Milica, Ljubica, Verica, (ako mora na "ica"... a za dečaka Filip, Nikola, Ilija, Aleksej, Miloš, Dušan, Dragan, Stefan, ...ma nema veze neka je živo i zdravo a neka se zove kako god hoće?
Neka ste vi živi i zdravi a lako ćemo za imena?
Ajd' javi kako si odlučila sad me živi jed izjede kako će se zvati?
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:37 11.10.2010

Re: jos jedno ime...

Dečak je imenovan, Vuk Bogdan, Lav, Ognjen, Viktor, Grigorjevič M.,.,., DeLucca.

Računali smo Vuk Bogdan kao jedno ime.

Njemu je sudbina zapečaćena.

Sad da izbajamo devojke.

Sve mi se čini biće to gusto..

Ali, zabava meni za duge zimske noći i bolna leđa, da prekopavam spiskove i sve vaše divne predloge i sklapam kombinacije!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:42 11.10.2010

Re: jos jedno ime...

DANILO....
Kad god cujem to ime ja se setim Evdinog svekra i njene price,i svaki put se raznezim


Htela sam ja, ali me pretekla snajka sa strane Danilovog starijeg sina, dala dečaku ime Danilo!

Pa ne ide da ponavljamo.

Ali je ime lepo, mnogo lepo, čuvam ga za daj bože sledeće dete!

Djina
miloradkakmar miloradkakmar 00:00 12.10.2010

Pozdrav

baki Evdi i VAMA.

Imena : Anja, Anjica, Dunja, Svetlana, Lepa, Jovana, Biljana, Doris... Bogdan, Marko, Ivan, Zdravko, Sima, Bojan...

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 14:47 12.10.2010

Re: Pozdrav

Bogdan smo proširili sa Vuk i imenovali dečka!!

A Anja mi se sviđam jako, imam sestru Anu koju mnogo volim pa da ne bude baš isto ali da liči..

Hvala na predlozima!

Jedno ste pogodili, tj usvojeno je!!

Djina
erikamerika erikamerika 00:12 12.10.2010

Pozdrav!

Samo da dodam: Daria (Darjusa) i Stasa (Stasenjka)!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 14:48 12.10.2010

Re: Pozdrav!

Muž mi je Grigorije (ali nije Melehov) a sad i Darja... Onda menjam i prezime u Šolohov!!

Šala, naravno, muči me što je Darja jako često u Rusiji..

Ali, lepo je ime i upisano je tefter!

Hvala!!

Djina
Z Đ Z Đ 14:05 12.10.2010

Imena

Opet imena, taman smo završili sa Jelicom i njenom knjigom :=)

Predlozi:
Ruža, Nićifor, Jovanča, Petra, Ekatarina....

Možda su i bili predlozi, ali ne može se sve povata.

Sjajna priča za trudnice. Svež pasulj i kod ne trudnih osoba smanjuje mučninu i goruš(t)icu.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 14:50 12.10.2010

Re: Imena

Opet imena, taman smo završili sa Jelicom i njenom knjigom :=)


To sam i htela da iskoristim, dok su mi dragi moji blogeri u kumovskom raspoloženju da mi napakuju predloge!!

Nisam znala za svež pasulj i mučnine.. Ja mislila da je to samo efektno kod trudnica..Djina

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana