Politika

Hilari Klinton u Beogradu

Glas Amerike RSS / 11.10.2010. u 22:07

Američka državna sekretarka Hilari Klinton u utorak stiže u Beograd, a njen zamenik, Džejms Stajnberg, najavljuje da su ciljevi njene posete Zapadnom Balkanu jasni: potvrda američke podrške evroatlantskoj budućnosti regiona ali i poruka da je potrebno doneti neophodne odluke da bi se taj cilj ostvario. U slučaju Srbije, najavljuje Stajnberg, državna sekretarka će izraziti snažnu podršku integraciji Srbije u Evropu i pozdraviti odluke koji je predsednik Tadić doneo kako bi otvorio put za produktivnije razgovore sa Prištinom. Klintonova će, takodje, preneti želju Vašingtona da uskoro započne dijalog Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima.

AP_Clinton_480.jpg 

Još za vreme posete potpredsednika Džozefa Bajdena Srbiji, Beograd i Vašington su se „složili da se ne slažu“ po pitanju Kosova, i verovatno će takvo uzajamno prihvaćeno neslaganje ostati na snazi i za vreme posete sekretarke Klinton. SAD, koje otvoreno smatraju da je pitanje kosovskog statusa razrešeno, sugerišu da nije konstruktivno za Beograd i Prištinu da se dalje bave pitanjem statusa, te da su na redu su razgovori o praktičnim pitanjima. Napredak na tim pitanjima trebalo bi da poboljša položaj i prava srpske manjine u kosovskom društvu, a ujedno bar započne da uklanja srpsku blokadu Prištine u medjunarodnim institucijama kao i ekonomsku blokadu koja Kosovo svakog meseca skupo košta.

S druge strane, može se očekivati da će u susretima sa sekretarkom Klinton najviši zvaničnici Srbije izneti svoje zahteve koji nisu kompatibilni sa američkim, pre svega nameru da status Kosova ostane tema dijaloga.

Iako izmedju Beograda i Vašingtona i dalje postoji tenzija zbog suprotstavljenih stavova u pogledu Kosova, ona je nedavno smanjena zahvaljujući pristanku Beograda da ublaži rezoluciju o Kosovu koju je podneo Ujedinjenim nacijama. Politički okvir za posetu je zato povoljniji nego ranije, ali ona stiže u nepovoljnom socijalnom trenutku - srpska policija, posle jučerašnjih sukoba sa huliganima u centru Beograda, sprema se za snažne mere bezbednosti kako bi zaštitila Hilari.

Prva dama američke diplomatije nije popularna ličnost u Srbiji koja je pamti po ulozi prve dame Amerike 1999. godine, kada se otvoreno zalagala za NATO bombardovanje Srbije, a posebno je nepopularna upravo u krugovima nacionalista i ultra-desničara koji su bili aktivni u jučerašnjim neredima. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavljuje da se policija sprema za „ogroman bezbednosni izazov“ za vreme jednodnevne posete Hilari Klinton Beogradu.

Analitičar Danijel Server tumači predstojeću posetu državne sekretarke kao signal da ona ozbiljno pristupa situaciji na Balkanu, i izražava nadu da će se angažovati na rešavanju dva preostala problema u regionu - a to su po njemu Kosovo, i Bosna i Hercegovina. Stiven Majer, profesor političkih nauka na Nacionalnom univerzitetu za odbranu, smatra da poruka koju će Hilari Klinton doneti u Beograd glasi da je budućnost Srbije sa Briselom i Vašingtonom. Za SAD je važno da je Srbija pristala da izmeni svoju rezoluciju o Kosovu u UN, u svetlu zapadnih apela da Beograd bude fleksibilniji u stavovima prema Kosovu, primećuje Majer.Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 22:19 11.10.2010

Hilari ?!Odnosi napreduju? Njen suprug je sa Srbijom imao prilično neugodan odnos. Sada stiže ona, u fazi prilično popravljenih relacija između SAD i Srbije, da izrazi snažnu podršku... Dakle, ide nam sve bolje i bolje sa Amerikancima. Jednoga dana, kad nas kao visoki predstavnik Stejt Departmenta poseti njihova ćerka, to će valjda, po nekom logičnom sledu, biti u tada već krajnje idiličnim odnosima. Možda ćemo tom prigodom (osim naravno članica EU) takođe postati i 50-neka država SAD !?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:29 11.10.2010

Re: Hilari ?!

vratila se na mesto zločina.
voleo bih da nam opet ispriča kako je došla u sarajevo i jedva izvukla živu glavu od snajpera

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:47 11.10.2010

Re: Hilari ?!

i sad će oped da bude sve blokirano po gradu.

Hilari
loader loader 22:48 11.10.2010

Re: Hilari ?!

Srđan Mitrović:
...i jedva izvukla živu glavu od snajpera "

Ko je čitao "Mirka i Slavka",
shvata šta je Hilari htela da kaže
Bili Piton Bili Piton 22:59 11.10.2010

Re: Hilari ?!

BebaOdLonchara
i sad će oped da bude sve blokirano po gradu.

Hilari


I ona sme da paradira ko i svi ostali
mikimedic mikimedic 23:18 11.10.2010

Re: Hilari ?!

vratila se na mesto zločina.
voleo bih da nam opet ispriča kako je došla u sarajevo i jedva izvukla živu glavu od snajpera


ne znam da li je u planu i poseta tuzli i jurisicu?

predatortz predatortz 09:51 12.10.2010

Re: Hilari ?!

vratila se na mesto zločina.
voleo bih da nam opet ispriča kako je došla u sarajevo i jedva izvukla živu glavu od snajperaA, nee... To je govorila nakon posete Tuzli. Samo, najbliža linija VRS je bila na petnaestak kilometara od grada!
mariopan mariopan 13:01 12.10.2010

Re: Hilari ?!

vratila se na mesto zločina.

A svi građani Srbije koji se sećaju bombardovanja su :

Prva dama američke diplomatije nije popularna ličnost u Srbiji koja je pamti po ulozi prve dame Amerike 1999. godine, kada se otvoreno zalagala za NATO bombardovanje Srbije, a posebno je nepopularna upravo u krugovima nacionalista i ultra-desničara

Koliki je bezobrazluk potreban da narod koji ste ubijali prozivate što ne voli svoje ubice?
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:00 11.10.2010

Nemoj samo...

... da nas lupa po glavi.
radulence radulence 00:52 12.10.2010

.


koliko ce policajaca da je chuva? 5000?
palilula92 palilula92 01:00 12.10.2010

samo citiram

"I urged him to bomb" Hillary Clinton, March 21, 1999

toliko od mene
NNN NNN 09:46 12.10.2010

Re: samo citiram

Mislim da bi nas bil manje bombardovao da mu je hilari više davala
Jelica Gorica Jelica Gorica 17:12 12.10.2010

Re: samo citiram

Mislim da bi nas bil manje bombardovao da mu je hilari više davala

A možda će nam Hilari oprostiti što nas je tukla, kao što je njemu oprostila što ga nije tukla.
vishnja92 vishnja92 17:14 12.10.2010

Re: samo citiram

Gorice?
ti li si?

Jelica Gorica Jelica Gorica 17:18 12.10.2010

Re: samo citiram

More jok, ja sam Jelica, nešto me zeza komp i nisam mogla da se ulogujem, pa sam se setila skoro zaboravljenog nick dvobloga i uspelo mi da uđem.
Cvetić sam svakako uzela, fala
vishnja92 vishnja92 17:28 12.10.2010

Re: samo citiram

e evo jos ondak :)
Ribozom Ribozom 01:10 12.10.2010

Tante za kukuriku

Napredak na tim pitanjima trebalo bi da poboljša položaj i prava srpske manjine u kosovskom društvu, a ujedno bar započne da uklanja srpsku blokadu Prištine u medjunarodnim institucijama kao i ekonomsku blokadu koja Kosovo svakog meseca skupo košta

Jel nudi ovo ljudska prava srba za odricanje Srbije od teritorije i ljudi.
Srbija ekonomski blokira Kosovo? Ovo je vrhunski bulshit.
I kad pricate o Srbima na Kosovu, da li racunate i na proterane '99 (220.000) ili samo na one iz 2004?
Ljut sam na njenog muza, ne na nju.

[youtube]onaj-snimak-kada-clintona-izvizde-domacini-albanci-kada-je-pomenuo-povratak-Srba[/youtube]
palilula92 palilula92 01:56 12.10.2010

Re: Tante za kukuriku

"I urged him to bomb" Hillary Clinton, March 21, 1999
je'l jos uvek nisi na nju ljut?
ben-akiba ben-akiba 02:12 12.10.2010

Americka verzija

Americka verzija devojcice sa cvecem u kosi dolazi da vidi sta je jos ostalo ovde u zemljama koje je rusila.Americku verziju devojcice sa cvecem u kosi ce cuvati 4500 policajaca zvanicno.Smatram da je to malo,mislim da bi trebala i vojska da je cuva i to ona ista koju je ona napadala,pardon nije ista od tada do danas uradjeno je mnogo:unistena je Juoslavija do kraja,oduzeto je kosovo,drzava brani gay populaciju samo obicnog narodskog coveka u Srbiji moze da jase ko kako i koliko hoce.Mislim da smo skoro sve uslove ispunili ili ...

Rec dobrodoslice nasih foteljasa dragoj nam gosci!
Draga nam Hilari izvinite mi smo srbi.

Ben Akiba 2
Jukie Jukie 09:07 12.10.2010

Re: Americka verzija

ben-akiba
Americku verziju devojcice sa cvecem u kosi ce cuvati 4500 policajaca zvanicno.

Pa bilo bi ih više da sitna mila dečica nisu izvršila prirodnu selekciju, tako da su sada ostali samo the fittest.
gedza.73 gedza.73 07:34 12.10.2010

Strah

Što li sam pustio da se otvori slika gos. Hilari?
Molim glas amerike da postavi neku blažu varijantu avansa američke državne sekretarice.
Ova deluje baš 'spuki'.

I jedno malecno pitanjce
Iako izmedju Beograda i Vašingtona i dalje postoji tenzija zbog suprotstavljenih stavova u pogledu Kosova, ona je nedavno smanjena zahvaljujući pristanku Beograda da ublaži rezoluciju o Kosovu koju je podneo Ujedinjenim nacijama

koji su to bili pristanci (ne zahtevi i ultimatumi) tačija&Co, usa i eu koji su doveli do smanjenja tenzija?

Ah, da, neki albanci sa kosova koji ne žive na kosovu, pa samim tim mogu slobodno da razmišljaju i ne strahuju za svoj život smatraju da krivicu za ovakvo stanje snosi zapad, mafijaši sa kosova, milošević. Tim redosledom.
gedza.73 gedza.73 07:39 12.10.2010

Terror rulesangie01 angie01 08:19 12.10.2010

ona mi je nesimpatichnija od Busha,

ako je to uopahte moguce po difoltu!

Tolika bolesna ambicija u ledenom pogledu, koji se ne menja ni kada se smeje,(lazno), se retko vidja,..ceo njen paket deluje frankenshtajnski-nameshteno spontano caskanje sa zenama na najgledanijem kanalu, posle sexsi sknadala njenog muza-da bi valjda pokazala kako je ona ista k'o one i da je cool, sa potpuno razradjenim svakim pokretom i mimikom,..dok bi svaka normalna zena imala neku prirodniju rekaciju, pa posle buldozersko guranje u prvi politichki red, sa idejama tipa-bombardujete, nema veze da l nas, nego neke ljude, koji su daleko i nije vazno nishta drugo-..mislim, spuki, gora je od one babe sa broshevima!
libkonz libkonz 08:50 12.10.2010

Re: ona mi je nesimpatichnija od Busha,

i nisu je baš trebali ugostiti, pa da je i predsednik SAD. Folirantkinja i ubica.
libela libela 13:02 12.10.2010

Re: ona mi je nesimpatichnija od Busha,

libkonz
i nisu je baš trebali ugostiti, pa da je i predsednik SAD. Folirantkinja i ubica.

Ma nece je ni gostiti... samo ce da prohuji kroz BGD, taman u vreme saobracajnog spica da i mi obicni smrtnici osetimo da je dosla!
Kazezoze Kazezoze 15:36 12.10.2010

odvratna vest...

...jebote uvek neka odvratna vest za moj rodjendan.
ili je neki kreten dobio nobelovu nagradu za mir ili hitlari klinton stize u beograd da soli pamet nasim izludjenim politicarima.
ajde dacicu, leba ti, mene radi, uhapsi je i podnesi optuznicu za zlocine protiv covecnosti (nikolo ce se pozabaviti dokazima), da i ja jednom provedem rodjendan u sreci i radosti.

angie01 angie01 15:58 12.10.2010

Re: odvratna vest...

za moj rodjendan.
hepibrrrdej, kaz!
vishnja92 vishnja92 16:47 12.10.2010

Re: odvratna vest...

moj rodjendan
srecan ti dvaessedmi :)

ps - jel mi moramo da primimo svakoga ko se naklati da ovde utucava svoje vreme?
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:51 12.10.2010

Srećan rođendan Kzps - jel mi moramo da primimo svakoga ko se naklati da ovde utucava svoje vreme?

Moramo, sila boga ne moli.

Kazezoze Kazezoze 18:00 12.10.2010

Re: odvratna vest...

srecan ti dvaessedmi :)


punih, od sutra dvaesosam
hvala: angie, visnja, jelice...
mariopan mariopan 19:46 12.10.2010

Re: odvratna vest...

Kazezoze

Srećanrođendan
jedan.kub jedan.kub 21:09 12.10.2010

Re: ona mi je nesimpatichnija od Busha,

Zašto. Pa sve se menja, 90-tih su pare išle u USA a sada oni moraju da ih finansiraju.
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:07 13.10.2010

Re: ona mi je nesimpatichnija od Busha,

Srećno, majstore.

Usput, i komentar. Hilari je izjavila da je toplo dočekana u Beogradu. Kako toplo, kad niko nije mogao da bude u blizini sem policajaca i uvlakača? jesu li je oni toliko toplo primili?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:15 13.10.2010

Re: ona mi je nesimpatichnija od Busha,

jesu li je oni toliko toplo primili?

možda je i ona njih toplo primila.
NNN NNN 09:15 13.10.2010

Re: ona mi je nesimpatichnija od Busha,

Luka Ivanišević Luka Ivanišević 18:05 12.10.2010

.....

Bolje da nam dođe Hilari Klinton ili bilo ko od stranih državnika nego da trpimo huligane na gredskim ulicama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana