Politika

Huligani sapliću Srbiju

Glas Amerike RSS / 15.10.2010. u 03:04

Dramatična društveno-politička nedelja u Srbiji privodi se kraju, a teško je i pobrojati sva pitanja koja je otvorila. Divljanje huligana na ulicama Beograda, a dva dana kasnije na fudbalskom stadionu u Đenovi, poklapa se sa trenutkom primetnog ubrzavanja procesa evropskih integracija Srbije i mnogi stručnjaci, mediji i predstavnici vladinog i nevladinog sektora taj „tajming“ dovode u vezu.

Vlasti u Srbiji, kako prenosi naš dopisnik iz Beograda, najavljuju radikalne mere protiv odgovornih za događaje u Beogradu i Đenovi. Ministar policije Ivica Dačić obećava istragu načina odlaska, finansiranja i ciljeva izgrednika iz Đenove, i najavljuje obračun sa ekstremnom desnicom. Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije, Slobodan Homen, smatra da iza incidenata stoje velike firme koje žele da zadrže monopol koji bi izgubile ukoliko bi Srbija ušla u EU. Ako ništa drugo, dešavanja proteklih dana su bacila jače svetlo na segmente društva kojima ne odgovara članstvo u Uniji.

S druge strane, neki mediji i pojedinci u Beogradu ovih dana često podsećaju da, sedam godina kasnije, nije sasvim ispitana politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića. Da li je, onda, na nevladinom sektoru, medijima, opozicionim strankama kao što je Liberalno-demokratska partija (koja je nedavno pobrojala strukture za koje smatra da stoje iza nereda u Beogradu), ali i vladajućoj, Demokratskoj stranci, čije su prostorije bile meta napada huligana, i koja se bori za evropske integracije, da održavaju stalan pritisak na policiju i sudstvo, kako bi se politička pozadina zaista i potpuno istražila?

Da li će se agresivni momci pod kapuljačama, čiji su snimci obišli svet, simbolično isprečiti na putu evropskog napretka, pošto su neki od njih posle hapšenja u Đenovi i sami priznali da se protive ulasku u EU, iako nisu elaborirali zbog čega… Američka agencija Stratfor u novoj analizi je ocenila da bi nemili dogadjaji mogli da dovedu u pitanje putovanje građana Srbije bez viza, iako Ivan Vejvoda, izvršni direktor Balkanskog fonda za demokratiju, u razgovoru za naš program, smatra da je takva ocena previše oštra.

Centar za evroatlantske studije u Beogradu, u međuvremenu, huligane opisuje kao „paravojne formacije“ uz ocenu da je njihovo delovanje potvrda da u Srbiji nije uspostavljena kontrola nad oružanim snagam i obaveštajnim službama, na šta ukazuje i činjenica da je Ratko Mladić još na slobodi. CEAS takodje kritikuje i zapadnu međunarodnu zajednicu, koja prema oceni centra nije koherentna u pristupu podrške demokratizaciji Srbije.

S druge strane, teško je formulisati koherentan pristup. Dosadašnji pritisci na Beograd u pogledu saradnje sa Haškim tribunalom i odnosa prema Kosovu davali su zamah nacionalističkim organizacijama, a period pohvala i podrške im opet ostavljao prostora da nesmetano deluju, u pozadini, dok im događaji kao što je gej parada ili utakmica u Italiji ne posluže kao povod da izbiju u prvi plan, i sapletu Beograd baš u trenutku zaleta ka Evropi.



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 03:57 15.10.2010

stipumekeveti

i sapletu Beograd baš u trenutku zaleta ka Evropi.



:)))))))))))))

hah bas ono mi se zaleteli i nastade zurka!

jedino bi poverovao "strucnim analiticarima" ukoliko znaju nesto sto mi ne znamo, a to je da se trenutna vlast dogovorila da prizna kosovo...

a i tad bi usli u limburgu mesecu...

nego da vidimo mi ko je i preko koga platio ovu simpaticnu ekipicu iz djenove ...i za cije zdravlje!

bene_geserit bene_geserit 08:26 15.10.2010

Re: stipumekeveti

Nego sta nego smo se zaleteli ka EU, prasina se digla. Hilari svratila na kavu, homoseksualci prosetali celih 15 minuta a da nisu polili batine za sta je trebalo samo 6 murjanaca po setacu, primenjujemo u praksi nasu i Kosovo i EU "strategiju" (ne znam da li su lepse rezolucije koje nista ne kazu ili pregovori oko nicega), de ces vise.
A one sitnice koje nismo uspeli da odradimo, sve nesto nebitno: zakone donosimo ko blesavi i bez rasprave (koga briga da li se primenjuju), pravosudje reformisemo, deficit katastrofa ali uvek ima nesto da se proda i da kapne neki kredit, korupcija uzas - ali ima to i svojih dobrih strana, cak i inflaciju jedva drzimo pod kontrolom - ali i tu moze para da se zaradi ko ume i zna.
Ali ova katastrofa od pre par dana ce definitivno da uspori nas ulazak u EU koji je trebao prekosutra da se desi a ovako ce 2030-te. Onaj ko kaze da bi i onako i ovako to bilo 2030-te klevece i laze. Nije to zbog onih bezbroj uslova koje ne ispunjavamo i verovatno necemo ni za 20 godina, nego zbog huligana sto gadjaju murju kamenjem i seku zicane ograde. Sve ti je to brale politika.
dolybell92 dolybell92 04:27 15.10.2010

Re: Stigao red i na nas...

ili će nas spasiti i primiti u EU,
i potom zavesti red ovde ili će nas pustiti niz vodu
da se sami u red dovedemo... a kako to
činimo - već smo videli i gledamo skoro
svakodnevno... pa ko preživi
mikimedic mikimedic 07:38 15.10.2010

objavih komentar

na ekonomistu, pa me mrzi da prevodim. siguran sam da cete razumeti,


The most recent acts of violence in Belgrade and in Genoa have nothing to do neither with gay rights nor football. This is the expression of the overall dissatisfaction prevailing among some parts of Serbian society over an apologetic policy line of the Government and attitudes of the elites, ranging from most recent withdrawal of the proposed UN declaration on Kosovo, to such banal issues like replacing a coach who has united Serbian team after a number of years, hence being declared 'nationalistic', only to be replaced by an absolute football and moral zero.

Let's not forget that the International Court of Justice in its recent Kosovo opinion confirmed territorial integrity of Serbia and its sovereignty over Kosovo (para 95 of the Opinion).

While it did also declare that 'declaration of independence did not violate international law', it did so simply because an ordinary group of people can declare whatever they want and can never be in violation of the international law.

How this opinion is perceived, used or abused by those governments that recognized Kosovo is another story. In line with this it was an obvious arm twisting by British and German foreign ministers, plus Ashton. The end result is withdrawal of Serbian declaration and closing the ICJ Opinion chapter, even by the very Serbian government who requested the Opinion. So Hilary can be happy and can visit.

I am afraid that the recent violence is not an end of it.

ili ipak necete?


seceranac seceranac 07:42 15.10.2010

huligani i vandali

posto su zapadne (pre svega evropske) drzave poznati svetski huligani koji vekovima idu svetom i maltretiraju i sikaniraju domorodacko stanovnistvo i unistavaju njihovu imovinu u zivotne tokove mogu da se slozim da ti huligani saplicu Srbiju i druge derzave i naroda na putu ka napretku.

Zamislite kako bi ljudska istorija izgledala da je ti huligani nisu stvarali.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 08:24 15.10.2010

Bal na vodi

Au ljudi, jel vama Grga Zlatoper glavni urednik ili ste negde u Zoni sumraka pa emitujete na nekom kratkotalasnom predajniku a nama se ovo samo prividja na monitoru?
Zen Master Zen Master 12:25 15.10.2010

Re: Bal na vodi

zadnjapetoletka
Au ljudi, jel vama Grga Zlatoper glavni urednik ili ste negde u Zoni sumraka pa emitujete na nekom kratkotalasnom predajniku a nama se ovo samo prividja na monitoru?


Ne baš ovaj blog Glasa Amerike je nešto najsličnije ovome



Konkretno to na slici je broj nemačkog časopisa Signal za francusko govorno područje iz meseca Marta 1941 godine. Sigurno da Nemci nisu pisali na francuskom već su lepo zaposlili neke Francuze koji su se obraćali francuskom narodu i opisivali tadašnje probleme u Francuskoj, odnosno kako je divna država Nemačka pod njenim tadašnjim vodjstvom ( odatle na naslovnoj strani ove ponosne i nasmejane arijevke koje veselo vežbaju ) .
Što će reći neko ko je odavde je zaposlen u Glasu Amerike da nas hvali ili kudi u zavisnosti da li je naše ponašanje odgovarajuće iz ugla Washington-a, kao i da usput napiše po neku emotivnu pričicu iz trenutnog života u USA koje bi nama predočile svu lepotu života kome treba da stremimo ako budemo dobri i poslušni, eto...
edi-va edi-va 08:42 15.10.2010

Početak kraja

sapletu Beograd baš u trenutku zaleta ka Evropi.


To poturanje noge Beograd preskače sa lakšim ogrebotinama ... nema nazad, ovo je početak kraja koji se razvlači već deset godina.


dragannalovic dragannalovic 10:43 15.10.2010

loš tajming

poklapa se sa trenutkom primetnog ubrzavanja procesa evropskih integracija Srbije i mnogi stručnjaci, mediji i predstavnici vladinog i nevladinog sektora taj „tajming“ dovode u vezu.

Nemojte baš toliko da ubrzavate od te vaše brzine mnogima se već zavrtelo u glavi! Ko su ti stručnjaci i koje vladine i nevladine organizacije? Očigledno je da se njihovi organi percepcije razlikuju od organa ostalih gradjana. Ili mislite da smo svi maloumni! Ono što prosečan gradjanin oseća je da živi sve gore i sve teže dok pojedincima nikada nije bilo bolje! Osim toga, ti pojedinci i kormilare na našem brodu! I šta bi oni u civilzovanom svetu! Kada bude obrnuta situacija, tek tada možemo da pričamo o akceleraciji ako do tada uopšte i bude EU i ako još uvek budu želeli da im se priključimo.
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 10:57 15.10.2010

"VESELO VECE"

Od radiklanih mera protiv odgovornih za dogadjaje u Beogradu i Djenovi, po starom srpskom obicaju, nece biti nista, jedino sto ce pojesti vuk magarca. Sto rece Bora Djordjevic onomad u jednoj pesmi:

"STAVITE NA USTA HANZAPLAST!
PACOVI IZ PODRUMA UZELI SU VLAST!
SVAKA CAST! "

To nam se upravo desava sada.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:04 15.10.2010

Re: "VESELO VECE"

samo nemoj njega da citiraš, molim te
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 18:51 15.10.2010

Re: "VESELO VECE"

Srđan Mitrović
samo nemoj njega da citiraš, molim te


Ok Srđane! Imaću u vidu tvoju opasku. Al stihovi su realni...
nobody is perfect nobody is perfect 13:54 15.10.2010

mada nisam VIP bloger,

imam i ja svog gosta, mitra malica. evo sta on kaze na tu temu.

Zasto Kostunca nije umesan u divljanje navijaca Srbije?

Stvar je prosta. Kao sto se zna, Kostunjavi je legalista i ne propusta priliku da se mesa u stvari u koje se slabo razume. Medjutim, postoje svedoci da se u fudbal razume bolje nego u politiku.
A sve je pocelo na lokalnom loptalistu u Belanovici gde se Kostunjavi obreo sasvim slucajno, misleci da su se ljudi okupili na jos jednom mitingu za odbranu Kosova i osudu Haskog tribunala. Nista mu nije bilo jasno, samo je cutke gledao cas u publiku, cas na teren. Tek ce u jednom trenutku:
- Boga mu, nisam obavesten, o cemu se ovde radi i moze li mi neko reci zasto svi jure za jednom loptom? Zasto im ne daju vise lopti pa da se lepo podele na grupice i kruzoke?
- Ali, Predsednice, ovo je fudbal i takva su pravila. – snebivajuci se pokusa da mu objasni Nenad Popovic, sef ekspertskog tima Partije.
- Pravila, kazete, a ko je utvrdio ta pravila? – opet ce Kostunjavi.
- Fifa i Uefa .
- Nije Nato?
- Nije.
- Ne verujem da Nato nije umesan. Zato zahtevam da se omladina nase Partije zanima samo tradicionalnim srpskim igrama: trule kobile, dzoranje, jeleckinje barjackinje i sl.
- Ali, Predsednice, ovo je 21. vek!
- Boga ti, kad pre?
- Pa, evo, ima vec punih 9 godina.
- Toliko?! I zasto mi to niko nije saopstio?
- Pa, jesmo, Predsednice!
- Kad jeste?!
- Pa, jos onda kada ste pobedili Milosevica.
- A, Milosevica, da, da… Pa, kako nam je starina Milosevic?
- Umro je, Predsednice.
- Uu, steta, Boga mi, steta…Bas smo se lepo dogovarali…
Tu nastade cutnja, valjda iz pijeteta prema starini Milosevicu. Tek kad sudijin zvizduk oznaci kraj utakmice, Kostunjavi se prenu i odlucno rece:
- Nemoj da mi neko vise pomene fudbal i Nato pravila! Jel’ jasno?!
Niko se nije usudio da ga opet ispravi i od tada je fudbal tabu tema u Partiji.
MM
automatic automatic 20:54 15.10.2010

Zaputila se Srbijica, sve petama poskakuje

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije, Slobodan Homen, smatra da iza incidenata stoje velike firme koje žele da zadrže monopol koji bi izgubile ukoliko bi Srbija ušla u EU. Ako ništa drugo, dešavanja proteklih dana su bacila jače svetlo na segmente društva kojima ne odgovara članstvo u Uniji.


Teza koju nikako ne bi trebalo stavljati na stranu. Teško dokaziva, logična i bolna.

S druge strane, teško je formulisati koherentan pristup. Dosadašnji pritisci na Beograd u pogledu saradnje sa Haškim tribunalom i odnosa prema Kosovu davali su zamah nacionalističkim organizacijama, a period pohvala i podrške im opet ostavljao prostora da nesmetano deluju, u pozadini, dok im događaji kao što je gej parada ili utakmica u Italiji ne posluže kao povod da izbiju u prvi plan, i sapletu Beograd baš u trenutku zaleta ka Evropi.


Poštovana Ameriko,
ako je korak kojim Srbija korača ka Evropi tako mlitav, sitan i nespretan da ga može ona šaka desnog i navijačkog jada saplesti i omesti, onda nama, draga moja Ameriko, u toj Evropi nije ni mesto.
Lepo bi bilo da ste, poštujući svoje čitaoce, objavili ko to na ovoj kugli zemaljskoj lomi noge Srbijici na njenom putu ka Evropi, istoj onoj Evropi u kojoj desnica žari i pali u političkom životu a jedino se Srbiji našla na putu?
palilula92 palilula92 22:24 15.10.2010

Re: Zaputila se Srbijica, sve petama poskakuje

dzabe pises kad to niko ne cita, glas ne odgovara na blogove, samo ih postavlja
nema ime i prezime, ma ni nik, to mu dode ko da su Borgovi
vojislav948 vojislav948 12:57 16.10.2010

Huligani sapliću Srbiju

Tako je to kada nemate izgrađenu pravnu državu i kada političari onako od slučaja do slučaja prete i na prečac presuđuju. Tipičan kampanjsko-neznalački pristup reša-vanju problema, sa opšteprihvaćenim "niko ništa nije znao" i "niko nizašta nije odgovoran". Zato nam sve u društvu tako i funkcioniše.Protagonisti takvog pristupa su isključivo stranke i njihove elite. Njihove opsesivno-egoističke osobine svode se isključivo na "uzmi sve što ti život pruža" i " neka ovo potraje što duže druže".
Zato su za ove najnovije rušilačke nemire odgovorni isključivo protagonisti i "Uprava za vodovod i kanalizaciju".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana