Ljudska prava| Mediji

"SESTRE"

Bojana Maljević RSS / 17.10.2010. u 01:26

doplatna-marka-velika.jpg

Danas, 17.10.2010. nakon dugih priprema, mnogih muka ali i velike podrške, tačno u dan po planu (što je retkost u srpskoj produkciji) počinje snimanje TV filma "SESTRE", čija je tema trgovina ljudima. Ovaj datum izabrali smo zbog skretanja pažnje javnosti da je 18.10. EVROPSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA koja predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava - zločin koji ljude pretvara u robu. Srbija je dugo godina bila zemlja tranzita i krajnje destinacije, ali poslednjih godina postoji povećana trgovina domaćim državljankama. Uspešna borba sa organizovanim kriminalom, koja je u interesu svake zemlje, podrazumeva i uspešno osmišljene programe prevencije.

Stručnjaci smatraju da trgovina ljudima može da se reši, pre svega, smanjenjem potražnje. Što znači da mora više da se radi na informisanju i preventivi, naročito među mladim ljudima i muškarcima. Zato ciljnu grupu TV filma «Sestre» čine: tinejdžeri, mladi koji odlaze u inostranstvo i osobe sa nižim životnim standardom koje žele «bolju budućnost», ali i roditelji, potencijalne mušterije, eksploatatori žrtava, stručnjaci koji rade sa rizičnim grupama i dr.

Mediji, a televizija posebno, uobičajeno se koriste kao sredstvo kojim se oblikuje i utiče na javno mnjenje a igrani program predstavlja najefikasniji način da se utiče na podizanje svesti javnosti o ovom problemu, jer je kroz dokumentarnu formu nemoguće prikazati doživljaj žrtve.

U kulturnom pogledu, moramo proniknuti do humanosti svakog pojedinca i shvatiti kako trgovci ljudima eksploatišu slabosti svojih žrtava da bi ih držali u ropskom odnosu, bilo to u poljima, fabrikama, privatnim domaćinstvima ili bordelima.

TV film “Sestre” se snima u produkciji Monte Royal Pictures. Ovaj projekat je jedan od pobednika konkursa ”Medijskog fonda u oblasti evropskih integracija", koji se finansira sredstvima Evropske unije, a sprovodi ga Delegacija EU u Srbiji, u saradnji sa BBC World Service Trust-om. Takođe, projekat je dobio i donaciju IOM-a (Međunarodna organizacija za migracije). Realizuje se uz logističku podršku svih Vladinih i nevladinih organizacija koje se bave borbom protiv trgovine ljudima.

TV film “Sestre” snima se na lokacijama u Beogradu i okolini. Ekipa broji 62 člana, 32 glumca i oko 70 statista. Za realizaciju filma angažovani su vrhunski filmski profesionalci. Snimanje će trajati do sredine Novembra, kada film ulazi u postprodukciju. Premijerno emitovanje očekuje se u Martu mesecu, na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom. U filmu igra puno mladih glumaca a dve glavne glumice (sestre) su debitantkinje.

TV film “Sestre” pisan je po elementima istinitih događaja. Zbog zaštite žrtava promenjena su imena, tačna mesta događanja i pojedini detalji radnje. Iako su se sudbine konkretnih žrtava dešavale u proteklim godinama, u našoj priči smeštene su u sadašnje vreme, tačnije posle “otvaranja granica” u Srbiji.

AUTORSKU EKIPU ČINE: 

Režija: Vladimir Paskaljević 

Scenario:  Milena Marković, Vladimir Paskaljević 

Fotografija:  Milan Spasić 

Scenografija: Mladen Lisavac 

Kostimografija: Gordana Angelovski 

Ton:   Marton Jankov  

Masker:  Stanislava Zarić 

Montaža:  Milina Trišić

SINOPSIS:  

U Sigurnu kuću dolazi Marija (Ivana Vuković), devojka od 23 godine, koja je uspela da se izvuče iz lanca trgovine ljudima. Uz nepoverenje i strah počinje da se otvara Katarini (Ana Maljević), psihologu socijalne službe i policijskim inspektorima (Milica Mihajlović i Boris Isaković). Kroz Marijinu potresnu priču saznajemo kako je zajedno sa mlađom sestrom (Ana Mandić) stigla u bordel «Firenca» negde u srpskoj provinciji, gde ih je vlasnik bordela Tadija (Ljuba Bandović) držao zatvorene sa još nekoliko mladih devojaka. Svaka devojka je na različit način doživela okolnosti u kojima se našla: bez slobode kretanja, uz surovost, ucene i poniženja morale su da pristanu na seksualnu eksploataciju. Ono što devojke povezuje jeste: neinformisanost i želja za boljim životom. Zahvaljujući organizovanim akcijama vladinog i nevladinog sektora, Tadija biva uhapšen i doveden pred sud. Ali tu nije kraj ove priče: da li i kako bilo koja osoba može da živi sa ovako strašnim ožiljcima?

Pored navedenih glumaca uloge tumače:

Velimir Bata Živojinović (deda Marije i Saške), Bojana Maljević (tužiteljka), Milena Predić, Ivana Šćepanović i Lena Cvetković (žrtve trgovine ljudima), Milorad Kapor i Miodrag Krčmarik (kriminalci), Duško Premović, Sanela Milošević, Uroš Jovčić, Igor Đorđević, Milan Jovanović, Nenad Gvozdenović, učestvuju pripadnici specijalne jedinice MUP-a Srbije i drugi.

TV film “Sestre” je zamišljen kao velika pilot epizoda TV serije “Moderno ropstvo” kroz koju će biti prikazani i drugi oblici trgovine ljudima a koja će se, nadamo se, realizovati u saradnji sa Vladom Republike Srbije. Producentska kuća Monte Royal Pictures ima potpisan ugovor o realizaciji serije sa ciljem preventivne borbe protiv trgovine ljudima, sa Ministarstvom rada i socijalne politike i Ministarstvom unutrašnjih poslova. Koautori idejnog projekta serije su Bojana Maljević, Dušan Vojvodić i Milina Trišić.

Ovom prilikom želim da se zahvalim svima koji su lično ili kroz instituciju u kojoj rade podržali ovaj projekat, posebno svima iz MUP-a, čija logistička podrška ima veliki značaj. Takođe, naročito smo zahvalni na donacijama EU i IOM, bez kojih danas ne bismo imali "prvu klapu" i na ovaj poseban način obeležili Dan Evropske borbe protiv trgovine ljudima. I veliko hvala celoj filmskoj ekipi koja je uspela da pripremi sve za početak! Srećan vam svima prvi dan snimanja! 

 

slika na poštanskoj markici je pobednički rad sa dečijeg konkursa na temu trgovine ljudima.  



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 01:40 17.10.2010

Sestre i bratija

Da i ja kod vas jednom budem prvi

Inače, drago mi je da srpski Holivud vrvi od života
Bojana Maljević Bojana Maljević 01:42 17.10.2010

Re: Sestre i bratija

Da i ja kod vas jednom budem prvi


Idem da spavam. Sutra me ceka naporan dan. Pozz!

Inače, drago mi je da srpski Holivud vrvi od života

Aha, baš vrvi.
loader loader 01:47 17.10.2010

Re: Sestre i bratija

Idem da spavam




Šalite se?
Bojana Maljević Bojana Maljević 01:50 17.10.2010

Re: Sestre i bratija

Šalite se?

Ne, stvarno. Pa imam snimanje od 7 ujutru!
Nervira me ovaj post u kom nikako ne mogu da sredim ove boldirane stvari, izlazi kako samo želi a ne onako kako ja hoću.
Nadam se da cete se svi snaci u tekstu.
ku noc
loader loader 02:01 17.10.2010

Re: Sestre i bratija

Ne, stvarno.

E, pa ako vi, kao šampion kontrole nad javom, idete ne pajkenje,
onda je neumesno da ja zvrjim.
Odoh da čujem kako jastuk ćuti, pravi mi tišinu...
i ... odvaja male bele ovce... jednu po jednu
Ah, da... laku noć :)

mirelarado mirelarado 02:42 17.10.2010

Re: Sestre i bratija

Bojana Maljević
Pa imam snimanje od 7 ujutru!


Препорука за текст и срећан почетак снимања филма.
dolybell92 dolybell92 01:46 17.10.2010

Stop

Unfuckable Unfuckable 04:56 17.10.2010

imaš

preporuku od mene, za celu ovu akciju.
Jednom, naravno - kada se učlanim na FB
(dakle: nikad, never, jamais)
Meni je ok da se problem, problem od kog mi se koža ježi, približi običnim ljudima radi boljeg sagledavanja, shvatanja, prevencije i borbe.
Ali, ono što mi dodatno ježi kožu je količina državnih ustanova upletenih u priču. Samo mogu da zamislim kako i koliko je sve to glatko "išlo".
Slika je pogodila centar, btw - nadam se da će i film to uraditi.
Bojana Maljević Bojana Maljević 10:27 17.10.2010

Re: imaš

Ali, ono što mi dodatno ježi kožu je količina državnih ustanova upletenih u priču. Samo mogu da zamislim kako i koliko je sve to glatko "išlo".

toliko da sam se pretvorila u rečenicu: "da l' da ustanem ili da odustanem?"
marco_de.manccini marco_de.manccini 10:29 17.10.2010

Re: imaš

да се умијем ил’ да се убијем?
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:55 17.10.2010

Re: imaš

"Bojana Maljević (tužiteljka)"
ne sumnjam da će se barem na filmu tužilaštvo pokazati kao profesionalno i efikasno.
Svaka čast i želim Vam puno uspeha.
Ivana Knežević Ivana Knežević 05:38 17.10.2010

Srecno sa projektom

Danas sam citala o Iani Matei koja u Rumuniji vodi centar za prihvatanje i oporavak izbeglih devojcica i devojaka. Nekima sama pomaze da pobegnu. To sto Iana radi je izuzetno tesko i hrabro.

U poslednjih nekoliko nedelja sa puno strana dolaze izvestaji o tome sta se desava, o brojevima, o... ne znam da je moguce ali moguce jeste jedino se ne desava, medjutim posto ces se ti probuditi pre mene, ja bih volela da se u tih nekoliko sati dok ja ne ustanem okrenuo onaj znak na ulaznim vratima na planeti: Zatvoreni smo. Dok ne pocistimo ovo djubre.
Vanredne mere za vanredna stanja.
yugaya yugaya 07:56 17.10.2010

želja za boljim životom





Preporuka za tekst.

Strongman Strongman 09:47 17.10.2010

Podrška i preporuka

ges who is

Velimir Bata Živojinović (deda Marije i Saške), Bojana Maljević (tužiteljka), Milena Predić, Ivana Šćepanović i Lena Cvetković (žrtve trgovine ljudima), Milorad Kapor i Miodrag Krčmarik (kriminalci), Duško Premović, Sanela Milošević, Uroš Jovčić, Igor Đorđević, Milan Jovanović, Nenad Gvozdenović, učestvuju pripadnici specijalne jedinice MUP-a Srbije i drugi.
Bojana Maljević Bojana Maljević 10:32 17.10.2010

Re: Podrška i preporuka

ges who is


Kako pišeš to tvoje Strongmen? Između ili posle imena i prezimena?
Da znam, zbog špice.
jinks jinks 12:07 17.10.2010

Re: Podrška i preporuka

a šta igrate
Strongman Strongman 16:25 17.10.2010

Re: Podrška i preporuka





Milutin Milošević Milutin Milošević 10:07 17.10.2010

Vrlo lepo

Želim uspeh ekipi!

slika na poštanskoj markici je pobednički rad sa dečijeg konkursa na temu trgovine ljudima.

Izuzetno
Bojana Maljević Bojana Maljević 10:38 17.10.2010

HVALA

puno u ime cele ekipe i moje lično ime na lepim željama za početak.
Odoh kod "izvođača scenskih radova", odnosno glumaca. Koji nisu autori. Ako niste znali.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:46 17.10.2010

Re: HVALA

"izvođača scenskih radova"

Jel' ovo Šuvareva usmerena zaostavština?
Bojana Maljević Bojana Maljević 10:50 17.10.2010

Re: HVALA

Jel' ovo Šuvareva usmerena zaostavština


Ne, to smo se od Akademije tako zezali. Jer, stvarno nismo autori. Nego interpretatori. Užas.
marco_de.manccini marco_de.manccini 10:53 17.10.2010

Re: HVALA

izvođača scenskih radova

бре, стално правите сцене.
jinks jinks 11:03 17.10.2010

Gde stvarno

prestaje granica trgovine ljudima. To o čemu govorite je možda samo jedna, najogoljenija strana jednog dubljeg principa, koji je možda ugrađen i u neke druge odnose koji postoje među ljudima, na manje očigledan i vidljiv način.

Ako se trgovina ljudima možda shvati i na ovakav način, šta se onda nalazi i njenom začetku. Odsustvo empatije, ne znam, možda i nešto drugo.

Ono što devojke povezuje jeste: neinformisanost i želja za boljim životom


Neinformisanost u kom smislu. Ili možda i negacija.
mariopan mariopan 16:29 17.10.2010

Re: Gde stvarno

Mnogo sreće u radu i podrška celoj ekipi
Zlo koje vlada planetom treba iskoreniti - edukacijom pre svega mladih ali i starijih koji i ne sanjaju kakvi oblici ropstva postoje na svetu.
Gledala sam neke priloge stranih Tv koje govore o ovom problemu i zgrožena sam. Samo napred, srećna vam prva..druga....treća... klapa
Bojana Maljević Bojana Maljević 20:40 17.10.2010

Re: Gde stvarno

Ako se trgovina ljudima možda shvati i na ovakav način, šta se onda nalazi i njenom začetku.

Nisam najbolje razumela Vaš komentar. Tema koju obrađujemo je samo jedan od oblika trgovine ljudima (seksualna ekspoatacija, odnosno prinudna prostitucija). U serijalu, ako do njega bude došlo, obradićemo i sve druge oblike: radnu eksploataciju, trgovinu organima, trgovinu decom i td.
jinks jinks 21:34 17.10.2010

Re: Gde stvarno

Mislio sam na ovo što ste napisali u vezi sa celim serijalom. I da li serija pokušava da da odgovor šta je zajedničko za sve te oblike trgovine, odnosno za ljude koji to čine. Da li se sve svodi na novac, da ne postoji granica ispod koje se ne može sići zbog novca.
Bojana Maljević Bojana Maljević 23:08 17.10.2010

Re: Gde stvarno

I da li serija pokušava da da odgovor šta je zajedničko za sve te oblike trgovine, odnosno za ljude koji to čine

Na ljude koji prodaju ljude ili na ljude koji su žrtve prodaje?
Prvima je, jasno, zajednički novac: trgovina ljudima najprofitabilniji je oblik kriminala, odmah uz trgovinu drogom i oružjem (negde je na 1. negde na 2. ili 3. mestu).
Drugima je zajedničko to što su prevareni i prodati. Što ne raspolažu svojim sopstvenim životom. Zajedničko im je ukidanje slobode kretanja (i za seksualnu i za radnu eksploataciju).
Ili to što rade (za one koji su ih kupili) ali ne zarađuju.
Nije baš to tako jednostavna tema da bi moglo u dve rečenice.
Ali je to svakako najgori oblik kršenja svih osnovnih ljudskih prava.
jinks jinks 23:23 17.10.2010

Re: Gde stvarno

Drugima je zajedničko to što su prevareni i prodati.

Mislim da će biti veoma interesantno videti kako se u ovom kontekstu definiše pojam prevare. Jer prevara verovatno podrazumeva neko inicijalno poverenje, ili ne, od strane budućih žrtava. Kako trgovci stiču to inicijalno poverenje, koja je osnova prevare koju pominjete (kao što ste rekli, verovatno je nemoguće na to odgovoriti u nekoliko rečenica, za to je potrebno mnogo više).
Bojana Maljević Bojana Maljević 23:58 17.10.2010

Re: Gde stvarno

Jer prevara verovatno podrazumeva neko inicijalno poverenje, ili ne, od strane budućih žrtava.

Da, najčešće postoji poverenje. I često su to veoma bliske osobe potencijalnim žrtvama. Ali nije uvek slučaj. Želja za "boljim životom" ljude navodi da veruju i ne tako bliskim osobama.

kao što ste rekli, verovatno je nemoguće na to odgovoriti u nekoliko rečenica, za to je potrebno mnogo više).

Da, zato snimamo igrani program. U kojem se mogu videti i faze "vrbovanja" ali i faze eksploatacije, koje se u dokumentarnoj formi teško mogu videti.
G r o f G r o f 18:55 17.10.2010

"Bravo", na čekanju

Opet neka teška priča. Da mi je doživeti da vidim neki lepršav, otkačen, pozitivan, nasmejan, šaren i veseo, domaći film.
Pa da kažem, bravo.
Bojana Maljević Bojana Maljević 20:47 17.10.2010

Re: "Bravo", na čekanju

Da mi je doživeti da vidim neki lepršav, otkačen, pozitivan, nasmejan, šaren i veseo, domaći film.

Eh, ja bih to takođe volela.
G r o f G r o f 22:55 17.10.2010

Re: "Bravo", na čekanju

Tako je to...
Svi smo mi pomalo "Sestre". Radimo ono iz čega možemo izvući pare, a ne ono što volimo.
Bojana Maljević Bojana Maljević 23:23 17.10.2010

Re: "Bravo", na čekanju

Svi smo mi pomalo "Sestre". Radimo ono iz čega možemo izvući pare, a ne ono što volimo.

Grofe, izgleda da si prilično neupoznat sa temom, tako da su ti ove dve rečenice kontradiktorne. Jer, "Sestre" rade ono na šta su nasiljem primorane, protiv svoje volje. A ne ono iz čega mogu izvući pare.
Uzgred: lakše je izvući pare za komercijalne "lepršave i vesele" projekte. Tako da si svakako u krivu, kako god okreneš.

No, ono što ja zaključujem je da ti, kao i mnogi drugi ljudi, brkaš na primer trgovinu ljudima i prostituciju. Između ostalog zato snimamo ovaj film.
G r o f G r o f 23:50 17.10.2010

Re: "Bravo", na čekanju

Ništa ne brkam...
Priznajem da je paralela malo nespretna ali ja sam upravo mislio na to, da je neko primoran da radi nešto.
Ako si ti u pravu,kad kažeš da je pare lakše izvući za vesele projekte, onda su filmadžije patološki tipovi...hahah. Ne stvarno, naprosto bode oči morbidnost filmskih priča snimljenih u zadnjih petnaestak godina.
Ne volim kad umetničko delo postane bitno samo kao povod za neku drugu priču.
Znači o film u se kaže par reči i onda se svim žarom baci na temu, trgovina ljudi, rat, zločini, ili šta već.
Možda tu negde leži tajna odsustva lepršavosti.
Svi se hvataju za neke megalomanske teme koje na kraju progutaju film.
On postane nevažan, zapravo u startu, kod dodele sredstava za njegovo snimanje, on nije ima cilj da bude važan.
Važna je tema.
Ma lupam...
Želim uspeh "Sestrama".
Bojana Maljević Bojana Maljević 00:25 18.10.2010

Re: "Bravo", na čekanju

naprosto bode oči morbidnost filmskih priča snimljenih u zadnjih petnaestak godina.

Slažem se.
ima cilj da bude važan...... Važna je tema.

Razumem o čemu govoriš, ali to je malo površno.
Jer: uvek je važna tema. Nekad je ona od manjeg društvenog značaja, nekad više.
Što ne znači da je u drugom slučaju manje važan dobar film. Kao što ne znači i da "manje važna" tema garantuje dobar film.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana