Društvo| IT| Tehnologija| Zabava| Život

Jeste li se upecali?

Dragan Pleskonjic RSS / 21.10.2010. u 16:57

Idete li na pecanje? Da... Pa lepo, ako volite pecanje. Ali ako koristite email (a gotovo sigurno koristite, inače ne biste bili ovde), onda pazite da vas ne upecaju. Ako ste baš radoznali i ako volite da otvarate upozoravajuće, blagoglagoljive, obećavajuće, moleće i slične mailove od nepoznatih ili navodno „poznatih" tj. onih koji se pretvaraju da Vas poznaju, budite vrlo oprezni. Možete se upecati.

Pecanje ili „phishing" je omiljena zabava hakera sa crnim šeširima i raznih prevaranata na Internetu već neko vreme. U novije vreme je to sve češća pojava i lako biste mogli da postanete njihov plen. Metode su sve suptilnije i perfidnije, pa se dešava da se i znalci „upecaju".

Beše nedavno jedan slučaj, koji se izgleda dobro završio, zahvaljujući pravovremenoj i ispravnoj reakciji „plena", a podstakao me je da napišem ovaj tekst.

Napomena: Ovo je još jedan "edukativni blog" namenjen širokom krugu čitalaca, pa sam se trudio da bude napisan sa što manje uskostručnih termina i bez detaljnijih objašnjenja. Za ljude koji se iole ozbiljnije bave računarima, informacionim sistemima i sličnim granama, ovo su vrlo poznate stvari.

phishing-fraud.jpgŠta je pecanje ili phishing? Ovaj termin se obično koristi da označi način varanja i navođenja primaoca maila da ostavi svoje podatke nepoznatoj trećoj osobi koja se obično predstavlja kao poznata osoba, banka ili druga institucija.

Obično stvar ide tako što dobijete poruku koja je sročena kao da stiže od poznate organizacije sa dobrom reputacijom, kao što je banka, PayPal, eBay, Amazon... Poruka (email) sadrži „link" ka Web sajtu te organizacije. Međutim, ako kliknete na taj link, on Vas ne odvede tamo nego na vešto urađenu repliku Web sajta. Naime, ono što piše u vidljivom tekstu i sam kod linka, a time i mesto na koje Vas link u stvari vodi, nisu isto. Jednom kad već odete tamo i uneste svoje podatke postali ste žrtva prevare. Sve detalje koje unesete, kao što su broj računa, PIN kodovi, lozinke i ostalo, mogu da dođe u posed onih koji su napravili taj lažni Web sajt koji se pretvara da pripada recimo Vašoj banci. Izgled tog sajta može biti vizuleno potpuno isti sa pravim sajtom, tako da ćete ga teško razlikovati na prvi pogled. Ali Vaši podaci su, od tog trenutka, u tuđim rukama. Ako je u pitanju banka, vrlo brzo se može desiti da ostanete bez novca koji je tamo i slično.

Nekada čak link pokazuje pravi sajt, ali dodaje lažni pop-up (iskačući) prozor. U tim situacijama, čak možete videti stvarni Web sajt u pozadini, ali detalji koje unesete u pop-up, mogu biti ukradeni.

Malo istorije: pecanje (engl. phishing) je nastalo devedesetih godina prošlog veka, a prevaranti su ovu tehniku koristili da prikupe podatke vlasnika naloga na mreži AOL (America OnLine), kako bi mogli da koriste besplatno Internet. Oni su zvali te detalje naloga „phish" zato što su oni skupljeni pecanjem (engl. fishing) korisnika. Ovo „ph" imitira spelovanje reči „phreaker", termina koji su koristili oni koji su nekada hakovali telefonske mreže. Značajno mesto u istoriji spama zauzimaju i „nigerijska pisma" koja su nudila pozamašna nasledstva i slične stvari. Mnogi su žestoko zažalili što su se odazvali na ovakva pisma. Više o tome ovde  (hvala Vučku za ideju i link).

Često se i sajtovi društvenih mreža koriste kao sredstvo da se korisnici namame pa da se njihovi pristupni podaci „upecaju" tj. ukradu. Primera radi, tokom 2009. godine, Twitter korisnici su dobili poruke od njihovih „sledbenika" (followers), koji su ih upućivali da posete Web sajt koji je bio namenjen da ukrade korisnička imena i lozinke za pristup. Iste godine su hakeri uspeli da upadnu u Facebook nalog jednog britanskog političara i da pošalju poruke njegovim kontaktima. Te poruke su ih vodile ka zlonamernom Web sajtu.

Česti su "pecaroški" emailovi sa sajtova kao što su Amazon, PayPal, eBay i slični.

phishing_scam.jpg
Napomena: Slika sa primerom Amazon pecanja je linkovana sa sajta http://sensorymetrics.com/.

U novije vreme, sve češće se koristi i takzvani „spear phishing" ili usmereno pecanje. To je vrlo dobro ciljano pecanje, koje nije masovno, već se koriste tehnike društvenog inženjeringa i ciljaju se tačno određena lica ili grupe lica. Poruke su vrlo pažljivo sročene, kao da dolaze od ljudi iz iste ili partnerske firme ili organizacije. Vrlo često su napisana vrlo ubedljivo i „potpisuju ih" kolege ili službe od autoriteta u firmi, da bi sve bilo ubedljivije. Recimo, pismo može biti napisano kao da dolazi od internog IT odelenja ili kadrovske službe i tražiti od primaoca da potvrdi svoje lične podatke i podatke o svojim korisničkim imenima i lozinkama na internim sistemima. Najčešće će takav mail da uradi redirekciju na neki lažni sajt izvan firme, ali to nije uvek baš lako primetiti.

PhishingTrustedBank.png

Napomena: Slika sa primerom TrustedBank pecanja je linkovana sa Wikipedije.

Kako da izbegnete da budete „upecani"?

1. Nikada ne odgovarajte na poruke koje zahtevaju Vaše lične i finansijske informacije. Budite sumnjičavi prema bilo kakvim mailovima koji od vas traže Vaše lozinke, lične podatke, finansijske podatke i slično. Banke i druge ecommerce firme obično ili nikad ne šalju takve mailove. Ako treba, proverite izvor poruke telefonom.

2. Pažljivo pogledajte ima li znakova da je poruka „pecaroška". Ove poruke često koriste generička obraćanja, kao što su „Poštovani korisniče" i slično, tj. poruka se ne obraća Vama lično. Sumnjivo je ako ima nekih alarmantnih najava kao što su „Podaci o vašem računu su izgubljeni ili ukradeni" i slično. Ovakvim alarmantnim tvrdnjama pokušavaju da vas uplaše i ujedno navedu na brzu i nepromišljenu reakciju. Takođe, ako prođete mišem iznad linka, ali NE kliknete već sačekate da se pojavi pravougaonik sa tekstom linka koji je u kodu (sa žućkastom pozadinom), proverite da li se ono što piše u linku slaže sa onim što piše u tom kvadratiću. Ako je različito, ne pipajte. Proverite i da li su možda upotrebljene fore, kao što je zamena slova I cifrom 1, slova S cifrom 5, slova Z cifrom 2, slova O nulom itd. Takođe, proverite stvari kao što je zamena paypal.com sa paypal.xyz1.com i slično.

3. Posećujte bankarske i slične Web sajtove kucanjem adrese u polje za adrese. Nemojte da klikćete na linkove u mailovima, pogotovu onima koji su moleći, ponekad preklinjući ili (skoro) naredbodavni. Mnogo je bolje da otkucate sami adresu u polje za adrese. Iako to može duže da traje i bude zamorno, sigurnije je. Doduše, zato imate bookmarks.

4. Redovno proveravajte bankarske naloge. Ako vidite ikakve sumnjive promene ili transakcije, obratite se svojoj banci.

5. Proverite da li je sajt koji posećujete siguran. Više o ovome u prethodnom blogu ovde. Generalno, proverite da li adresa počinje sa https:// („s" je za secure), proverite da li Vaš Web čitač šalje neka upozorenja, iskoristite alate ili sajtove za proveru reputacije sajta itd.

6. Budite pažljivi sa svojim mailovima i ličnim podacima. Ne dajite drugima korisnička imena i lozinke za svoje mailove (time ste im dali ključ od svoje kuće). Ne govorite naglas i nemojte davati drugima svoj PIN. Ne otvarajte i ne odgovarajte na neželjenu poštu (spam) jer će to biti znak spameru da ima vašu važeću adresu koju može koristiti za buduće, možda i ciljane poruke. Ako odgovorite, time ste mu već pokazali neko interesovanje.

7. Budite oprezni kada otvarate fajlove koje vam stignu u prilogu maila (engl. attachment). Ovi fajlovi često sadrže viruse, trojance, špijunski ili drugi zlonamerni softver, koji kasnije može biti iskorišten za udaljeni pristup vašem računaru ili krađu informacija. 

8. Potrudite se da je Vaš računar što sigurniji. Anti-spam softver može da pomogne da se prepoznaju, blokiraju ili smesti na pravo mesto pecaroške poruke. Firewall, anti-virus softver i ostale mere pomažu i štite vas od raznih zlonamernih programa (backdoor, zombiji, Trojanci i slično), koji se često koriste u sofisticiranijim tehnikama napadača zajedno sa pecanjem.

9. Obavestite o sumnjivim aktivnostima. Dobro je da, ako dobijete mail koji izgleda kao da je recimo od Vaše banke, ali je u stvari lažan, o tome obavesite svoju banku da bi bila svesna da se neko predstavlja lažno u njihovo ime. Možda će im još jedan detalj upotpuniti sliku koji oni već rešavaju.

Već ste se „upecali" i šta onda?

A šta ako ste brzopleti, previše radoznali ili nepažljivi i već ste se upecali? E onda ste možda u velikom problemu. Prvo što treba da uradite je da se setite koje ste sve podatke ostavili i kome ili „kome" tj. za koga se taj neko izdavao. Sigurno ste ostavili korisničko ime i lozinku. Zato promenite tu lozinku ODMAH, ukoliko to hakeri već nisu učinili pre Vas i onemogućili vam pristup recimo bankarskom sajtu. Ako su oni to već uradili, odmah zovite banku (firmu ili drugu instituciju kojoj pristupate tom lozinkom) i to telefonom i recite im šta se desilo. Oni već znaju šta treba da urade (verovatno će blokirati pristup, transfere, kartice i slično dok se stvari ne razjasne). Što pre ih zovete, to bolje za Vas. Ako zakasnite dovoljno, možda ćete već biti olakšani za neki značajniji iznos na vašem računu ili kartici (zavisno koliko imate na računima).

Ukoliko ste dali i neke druge osetljive podatke, proverite da li treba da se menjaju (ako su promenljivi). Datum rođenja sigurno ne možete menjati, ali možete lozinke, korisnička imena, sigurnosna pitanja. Zavisno od situacije možda će morati i neka ozbiljnija akcija da se uradi. Promenite lozinke na svim sajtovima koji bi mogli imati veze sa slučajem pecanja. Ako je u pitanju neki sajt koji nije banka, onda proverite šta od podataka mora da se izmeni, blokira i slično.

Dakle, pažljivo i oprezno. Udice su svuda oko nas tj. na Internetu i često se nađu i Vašem poštanskom sandučiću (inbox-u).



Komentari (88)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dr M Dr M 17:25 21.10.2010

Upozorenje


Dobio sam upozorenje da netom kruzi neki opasan virus koji brise vas disk "C".
Ne otvarati postu sa naslovom Black in the White House
mikele9 mikele9 17:36 21.10.2010

Pecanje

Dobijao sam pisma od tz advokata iz Burundije, Somalije, Tanzanije u kojem me mole da im pošaljem lične podatke kako bi mogli da mi expresno uplate, recimo deset miliona dolara što je polovina sume od koje drugu polovinu uzima advokat. Kao, njegov klijent je stradao sa porodicom u avionskoj nesreći a ostala je lova pa je baš mene našao da je podelimo Ili iz Španije, dobitnik sam glavne nagrade na nekakvoj lutriji, suma od 700.000 evra. Molimo pošaljite podatke...Idi bre Nije me mrzelo nego sednem za komp i kontaktiram špansku policiju. Oni ljubazno odgovore da je prevara u pitanju i da su zasuti pritužbama ojađenih građana širom sveta. Pisala mi skoro devojka iz Sudana, kao, ćerka predsednika vlade Somalije koji je,
dragi prijatelju, ubijen zajedno sa mojom mamom i sestrom. U banci toj i toj u Kairu njen otac je ostavio enormnu sumu novca koju je ona spremna da podeli sa mnom, etc., etc., etc. Pecaroša na sve strane. Ja sam se opredelio za pravo pecanje a njih brišem samo tako
Goran Vučković Goran Vučković 18:11 21.10.2010

Re: Pecanje

glavne nagrade na nekakvoj lutriji

Čuj, "nekakvoj" - El Gordo!
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:07 21.10.2010

Re: Pecanje

Ja sam se opredelio za pravo pecanje a njih brišem samo tako


Potpuno ispravna odluka. Znam neke koji su odabrali pogrešno "pecanje", pa su se posle gorko kajali.
Freedom of Information Freedom of Information 16:13 22.10.2010

Re: Pecanje

Znam neke koji su odabrali pogrešno "pecanje", pa su se posle gorko kajali.

Znam i ja.I svi znamo da je sve vise onih koji su se "upecali. Zato jako dobro dodju edukativna upozorenja onih koji o tome vise znaju.
sesili sesili 17:43 21.10.2010

Pecanje

Bože! Šta se sve dešava! Nekada je dobro ne biti upućen u sve. Kompjuter su mi kupila deca, pod "stare" dane se učim, ali su me upozorili na sve to. Kontaktiram samo sa njima i proverenim prijateljima. Tu se računaju i blogeri. Evo, ovo stare dane sam stavila pod navodnice, da zavaram trag.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:56 21.10.2010

aj lav dis!

sveže mi pristiglo.

From Julien Kowan
My Dear

It is my pleasure to contact you for a business venture which I intend to establish in your country. Though I have not met with you befaore but I believe one has to risk confidence to succeed sometimes in life. There is this huge amount of Seven million Five Hundred Thousands U.S dollars ($7.500.000.00) which my late Father kept with a Fiduciary Fund Holder in Abidjan before his death

Now, I have decided to invest this money in your country or anywhere safe enough outside Africa for security and political reasons. I want you to assist me claim and retrieve this fund from the Fiduciary Fund Holders and transfer it into your personal account in your country for investment purposes on these areas:

1). Telecommunication
2). the transport industry
3). Five star hotel

If you can be of any assistance to me I will be pleased to offer to you 20% of the total fund.
I await your soonest response.
Respectfully yours,
Ms. Julien Kowan

From Julien Kowan
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 18:42 21.10.2010

Re: aj lav dis!

here is this huge amount of Seven million Five Hundred Thousands U.S dollars ($7.500.000.00)


Ovo mora da je bilo veliko iskušenje da se uzdržiš, a da ne "prihvatiš" ovoliki novac. Svaka čast na samokontroli.
Goran Vučković Goran Vučković 18:55 21.10.2010

Re: aj lav dis!



Ovo mora da je bilo veliko iskušenje da se uzdržiš, a da ne "prihvatiš" ovoliki novac. Svaka čast na samokontroli.

Ima sjajna radio reklama ovde na nekom od radija koje slušamo u Glazgovu, počinje nešto ovako:

"Da li biste hteli da dobijete 10.000 funti..." pa onda neki super-povoljni uslovi, bez obaveza, samo treba da se uradi nešto krajnje jednostavno.

Onda kaže:
"Previše dobro da bi bilo istinito? Pa naravno! U UK svakog dana X ljudi nasedne na neku od uobičajenih prevara..." i onda detalji i na kraju "Pozdravlja vas policija"
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:25 21.10.2010

Re: aj lav dis!

Onda kaže:
"Previše dobro da bi bilo istinito? Pa naravno! U UK svakog dana X ljudi nasedne na neku od uobičajenih prevara..."


Ako je nešto mnogo dobro, onda mora da je sumnjivo. Mislite o tome.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:06 21.10.2010

Re: aj lav dis!

prvi put sam se susrela sa tom vrstom prevare kada sam još 2001. dobila na poslu email da smo dobili na lutriji par miliona funti. bilo mi je sumnjivo (prvo moraš da učestvuješ na lutriji da bi dobio premiju, right?) i ja uzmem i izguglam (ili je tada bio yahoo ) rečenice iz emaila i dobijem UK police department za internet kriminal

bilo je par naših emisija gde su pomenuti naši ljudi koji slali svoje životne ušteđevine da bi dobili milion ili dva dolara koji im je obećavan u takvim e-mailovima.
Bili Piton Bili Piton 18:24 21.10.2010

Pametan blog



o dobroj temi, preporuka

PRIJAVITE SVAKI PHISHING MAIL, toliko mozete da uradite, jednostavnim klikom.
Goran Vučković Goran Vučković 18:31 21.10.2010

Re: Pametan blog

PRIJAVITE SVAKI PHISHING MAIL, toliko mozete da uradite, jednostavnim klikom.

Si mislio na "report spam" taster na Google mail?

Goran Vučković Goran Vučković 18:36 21.10.2010

Re: Pametan blog

Ili možda na Hotmail "Report Phishing Scam"?

Goran Vučković Goran Vučković 18:40 21.10.2010

Re: Pametan blog

Ili možda Yahoo "Spam" taster:

mirelarado mirelarado 18:42 21.10.2010

Re: Pametan blog

Паметан и поучан. Ма колико се понекад изнервирам што ми неки сасвим регуларан, или чак важан, мејл заврши у спаму, толико сам свесна да је боље и то него прогутати једну од многих електронских удица за лаковерне и неопрезне.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 18:43 21.10.2010

Re: Pametan blog

PRIJAVITE SVAKI PHISHING MAIL, toliko mozete da uradite, jednostavnim klikom.


Ko klikne na phishing link, za korak je bliži paklu.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:05 21.10.2010

Re: Pametan blog

Re: Pametan blog
Паметан и поучан.


Хвала!
Bili Piton Bili Piton 19:24 21.10.2010

Re: Pametan blog



Jesam Vučko, na to sam mislio, hvala na primerima :)
Unfuckable Unfuckable 07:17 22.10.2010

Re: haj'mo savet:

PRIJAVITE SVAKI PHISHING MAIL, toliko mozete da uradite, jednostavnim klikom.

a šta da rade staromodni među nama koji (između ostalog) i dalje koriste stari, olinjali autluk?
Goran Vučković Goran Vučković 10:04 22.10.2010

Re: haj'mo savet:

a šta da rade staromodni među nama koji (između ostalog) i dalje koriste stari, olinjali autluk?

Možeš npr da tužakaš pecaroša ovde.
Unfuckable Unfuckable 10:07 22.10.2010

Re: haj'mo savet:

blagodarim
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:12 22.10.2010

Re: Pametan blog

Ма колико се понекад изнервирам што ми неки сасвим регуларан, или чак важан, мејл заврши у спаму,

ah...ja najviše volim kada mi google stavi neki regular yahoo email u spam ili obrnuto. kakve pokvarenjačke igre velikih majstora, tztztz...
Ribozom Ribozom 19:14 21.10.2010

ja se upeco'

Bila mi slaba veza pa sam potrazio slobodnu, nezasticenu.
Otiso na odmor, i supruga dobila mejl da sam pokraden negde u Africi i da mi posalju novac. Lozinka promenjena.
Blokiranje racuna, kartica i zivkanja prijatelja da ne posalju novac (zloupotrebio naravno adrese prijatelja). Sreca, danas niko ne salje novac....hehehe.
Prijavio policiji, naravno nikad odgovorili, doduse nisam bio pokraden. Ali sam se namucio bez para i blokiranog racuna.
Hvala na tekstu.

edit: apostrof
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:20 21.10.2010

Re: ja se upeco'

Hvala na tekstu.


Nema na čemu. Hvala što ste podelili neprijatno iskustvo sa nama, za nauk drugima.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:50 21.10.2010

Kako prepoznati pecanje

Evo tekst na Microsoft sajtu na temu How to recognize phishing e-mails or links, kao i dobra ilustracija pravog i skrivenog linka:

jedan.kub jedan.kub 20:53 21.10.2010

Re: Kako prepoznati pecanje

Odličan tekt.
Hvala na savetima.
U ostalom, gde to ima da neko tek tako deli ogromne sume novca
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:00 21.10.2010

Re: Kako prepoznati pecanje

Odličan tekt.
Hvala na savetima.


Hvala i Vama.
antioksidant antioksidant 18:51 22.10.2010

Re: Kako prepoznati pecanje

U ostalom, gde to ima da neko tek tako deli ogromne sume novca

delio mladja po 1 000 eura a upecalo se par desetina hiljada

cini mi se da ce slicno biti i u sledecem izvlacenju
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:15 22.10.2010

Re: Kako prepoznati pecanje

U ostalom, gde to ima da neko tek tako deli ogromne sume novca

misliš, van glavnih odbora političkih stranaka?
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:34 21.10.2010

Pre neki dan

dobijem mail od Gmail Administrator-a. Ono baš lepo iskopiran Gmail izgled. Ali adresa u baru sa pošaljiocem je bila
htp://server-gmail.org


Traže mi majstori da potvrdim user name i pass, paz` da ne bi.

Inače na sajtu jedne OŠ iz Zrenjanina koja je ljubazno stavila propozicije za takmičenje čitalačka značka, kad ja klik na link a ono vatromet! Iskače pop-up, skenira mi nekakav antivirus kompjuter, neobično ga zanima drive c: (nema takvo nešto kod mene samo sda1, sda2...sdb1 i tako to...) ma fešta čitava. I završi taj skeniranje i nađe neku gomilu virusa, najgore je pogođen win32.nesto... I sve to je izgledalo otprilike ovako:
Covek u belom Covek u belom 02:34 22.10.2010

Re: Pre neki dan

uros_vozdovac
dobijem mail od Gmail Administrator-a. Ono baš lepo iskopiran Gmail izgled. Ali adresa u baru sa pošaljiocem je bila
htp://server-gmail.org


Traže mi majstori da potvrdim user name i pass, paz` da ne bi.

Inače na sajtu jedne OŠ iz Zrenjanina koja je ljubazno stavila propozicije za takmičenje čitalačka značka, kad ja klik na link a ono vatromet! Iskače pop-up, skenira mi nekakav antivirus kompjuter, neobično ga zanima drive c: (nema takvo nešto kod mene samo sda1, sda2...sdb1 i tako to...) ma fešta čitava. I završi taj skeniranje i nađe neku gomilu virusa, najgore je pogođen win32.nesto... I sve to je izgledalo otprilike ovako:

Zavisi od toga koji se trojanac iza krije moz da bude zanimljivo.
Ja se jednom akao 3 sata sa time.
Dakle na datom linku je spyware koji koristi propust u FF-u (koji je postao gori od IE sto se bezbednosti tice). Spyware te salje na trojanca koji ti izbacije prozor da instaliras "antivirus". E sad sledi zabava ako si na Vindozama (ti nisi pa te boli k) i ako si naleteo na ekstra zahebanog trojanca, odredjena rupa u XP-u (primecena tek u avgustu, zakrpljena patch-om pocetkom septembra) omogucava (pazi sad) da se hakuje ikona pa klik na cancel ili x prozora bude protumacen kao API funkcija za klik na ok i trojanac se instalira, blokira instalirane antiviruse, hackuje privilegije programa u firewall listi, usput instalira i rootkit koji omoguci live patch-ovanje explorer.exe, svchost.exe, lsass.exe, winlogon.exe.
Onda ti lepo restartujes u safe mod, pokrenes antivirus, antivirus se muci, muci, ali nekako nadje patchovane fajlove, ali im nista ne moze, ili jos gore skloni npr. winlogon.exe u "karantin" i posle sledeceg reseta nema login screen-a, nama niceg. I cik da to resi tehnicka podrska u MS-u .
Samo vracanje originalnih fajlova sa Windows instalacionog diska ne pomaze dok god je rootkit u sistemu jer originalne fajlove automatski patch-uje.
U prevodu ko god nema drugi OS na cistoj particiji ili makar neki live CD sa najsvezijih antivirusom nahebo je ko zuti.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 11:10 22.10.2010

Re: Pre neki dan

Inače na sajtu jedne OŠ iz Zrenjanina koja je ljubazno stavila propozicije za takmičenje čitalačka značka, kad ja klik na link a ono vatromet! Iskače pop-up,


Uh... ovo je baš nezgodno. Trebalo bi im javiti da vide o čemu se tu radi i da to srede. Nimalo bezazleno.
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:49 22.10.2010

Re: Pre neki dan

Odmah sam im poslao mail, i nije bilo odgovora. nedelju dana kasnije probam ponovo i google mi prijavi da je reported site. Uđem ja svejedno, ionako mi ništa ne može, i opet isto. Zamolim jednog člana Ubuntu LoCo iz Zrenjanina da ode fizički u školu i da porazgovara sa njima. Prijavio je sekretaru škole, ispravljeno je na kraju priče, da ne davim mnogo, ali kolateralno nestale su propozicije takmičenja. Inače to je takmičenje za učenike mlađih razreda, i Google tvrdi da je ovo jedino mesto na internetu gde se moglo pročitiati bilo šta o takmičenje, osim puke najave.

Inače školski sajtovi u Srbiji su u žalosnom stanju, često su izvori kojekavih malicioznih kodova, tako da valja biti oprezan sa njima, gotovo kao sa izvikanim xxx sadržajima. To je posledica neažurnosti i nezainteresovanosti administratora sajtova sa jedne strane, a i nekakve endemske tromosti u prihvatanju novih tehnologija u školstvo kod nas. Za profesiju koja ima zavidan akademski prosek meni je to potpuno nerazumljivo, ali to je sasvim druga tema.

Koristim priliku da u Tvom blogu da najavim geek događaj sutra, ne zameri, molim Te.
Dakle, imam čast i privilegiju da najavim Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat prezentaciju. Glavni događaj (party/prezentacija) će se održati u Novom Sadu u subotu 23. oktobra u prostorijama CK13 (mi Linuxaši taj prostor poznajemo kao LUGoNS Lab), koji se nalazi na adresi Vojvode Bojovića 13
Početak će biti u 17h i trajaće do 19h.


Ukoliko neko od blogera želi da prisustvuje bilo bi korisno potvrditi dolazak na http://loco.ubuntu.com/events/team/391/detail/
zvaničnoj stranici srpske zajednice.
Govorićemo o lokaliziciji GNOME i KDE u Ubuntu-u, prevodu Ubuntu Manual-a, terminima u prevodima, kao i korisnosti prevoda uopšte. Takođe par informacija i iskustava o eksperimentalnom projektu Laptop po učeniku u Rakovici i Edubuntu OS-u na njemu.
ovo poslednje je moj resor

Sam zvaničan deo događaja neće trajati predugo, ovo je oktobarsko izdanje, akcenat stavljamo na druženje, razmenu iskustava. Biće malo poklona, carina nas je ovaj put zaklala, a kako smo neprofitna organizacija nismo u mogućnosti da platimo astronomsku carinu za paket od Canoncal-a koji je potpuno besplatan za sve u Evropi osim za nas, mada će biti organizovano neko piće, slušaćemo Jamendo muziku (na užas SOKOJ-a potpisanu CC licencom) i lepo se provodimo!

Dobrodošli u slobodan svet.


Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 11:55 22.10.2010

Re: Pre neki dan

Koristim priliku da u Tvom blogu da najavim geek događaj sutra, ne zameri, molim Te.
Dakle, imam čast i privilegiju da najavim Ubuntu 10.10 Maverisk Meerkat prezentaciju. Glavni događaj (party/prezentacija) će se održati u Novom Sadu u subotu 23. oktobra u prostorijama CK13 (mi Linuxaši taj prostor poznajemo kao LUGoNS Lab), koji se nalazi na adresi Vojvode Bojovića 13
Početak će biti u 17h i trajaće do 19h.



Ne zameram. A kao koautor knjige, dajem skromni prilog komjunitiju - knjigu u PDF-u OS Unix i Linux.
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:01 22.10.2010

Re: Pre neki dan

jel smem da podelim sa zajednicom na Forumu, da slobodno skidaju?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:18 22.10.2010

Re: Pre neki dan

jel smem da podelim sa zajednicom na Forumu, da slobodno skidaju?


Da. To je odavno tamo i "razmnožilo" se na mnogo foruma. Mislim da je do sada bilo desetine hiljada preuzimanje knjige. Tiraž, koji je bio mali, je odavno rasprodat.
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:32 22.10.2010

Re: Pre neki dan

Ma pretpostavio sam, ali red je da pitam... U ime gladnih ovakve literature zahvaljujem, ovo je mnogo mnogo više od nezameranja za uzurpaciju bloga.

Hvala
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:41 22.10.2010

Re: Pre neki dan

Nema na čemu. To je naš doprinos komjunitiju (nas kao grupe autora). Ako je Linux softver slobodan, hteli smo da pokažemo da, kao autori, možemo da poklonimo knjigu i time učinimo nešto za edukaciju u Srbiji. Doduše, vidim da pominju i linkuju knjigu i na forumima u svim ex-YU zemljama, što je isto jako dobro.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:18 22.10.2010

Re: Pre neki dan

propust u FF-u (koji je postao gori od IE sto se bezbednosti tice)


i have two words for you:




ps. a da bih ostala verna sebi...

uros_vozdovac uros_vozdovac 21:18 22.10.2010

Re: Pre neki dan


BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:21 22.10.2010

Re: Pre neki dan

da se hakuje ikona pa klik na cancel ili x prozora bude protumacen kao API funkcija za klik na ok i trojanac se instalira, blokira instalirane antiviruse, hackuje privilegije programa u firewall listi, usput instalira i rootkit koji omoguci live patch-ovanje explorer.exe, svchost.exe, lsass.exe, winlogon.exe.

au sine, noušit?! (sve sam razumela, totalno!)
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:42 22.10.2010

Re: Pre neki dan

A bre pored živog Safarija ti teraš Chrome? I pored živog Camina ovo google nedonošče....
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:20 22.10.2010

Re: Pre neki dan

A bre pored živog Safarija ti teraš Chrome?

jeste. brži je :)
maksa83 maksa83 02:19 23.10.2010

Re: Pre neki dan

A bre pored živog Safarija ti teraš Chrome? I pored živog Camina ovo google nedonošče....

"google nedonošče" je jedini neizbušeni brauzer na Pwn2Own sesijama već 2 godine uzastopce. Prvi padne Safari.
uros_vozdovac uros_vozdovac 08:37 23.10.2010

Re: Pre neki dan

maksa83
A bre pored živog Safarija ti teraš Chrome? I pored živog Camina ovo google nedonošče....

"google nedonošče" je jedini neizbušeni brauzer na Pwn2Own sesijama već 2 godine uzastopce. Prvi padne Safari.


Makso, izvukli smo priznanje da nešto Stevicino ne valja, a i da ima života van Kupertina! Mali korak, ali u dobrom smeru!

Usput nešto mi štuca Chromium daily build poslednjih par dana, čini se da su teški radovi u toku, ali ovi moji operaši tvrde da Opera 11 Build 1029 radi sjajno.
maksa83 maksa83 08:56 23.10.2010

Re: Pre neki dan

Usput nešto mi štuca Chromium daily build poslednjih par dana, čini se da su teški radovi u toku, ali ovi moji operaši tvrde da Opera 11 Build 1029 radi sjajno.

Heh, pa ko koristi daily buildove je valjda svestan da živi na ivici. :)

Meni je inače taj Chrome release management facinantan - od verzije 2.0 do 7.0 se doguralo bez velike pompe za par godina, nemaš pojma, sve se samo apdejtuje i sve je bolje i bolje.

Pogotovo kad uporediš to sa 5 godina koliko je trebalo MS-u da skoči od IE6 do IE7, ili 3 godine za IE7-IE8... i pored svih tih godina i armija programera brauzeri su im još uvek krš (mada ovaj IE9 beta stvarno impresivno brzo renda strane, pogotovo na mašinama sa iole pristojnijom video kartom od ove Intel koja ide u biznis noutbuke).

operaši tvrde da Opera 11 Build 1029 radi sjajno.

Opera je sjajan brauzer, bio verni korisnik godinama (čak i kupio svoj primerak pre nego što je postala dž. pošto su počeli da prave pare od Opere mini).

Meni je u jednom trenutnku zasmetala nepotpuna Greasemonkey implementacija (ono što oni zovu UserScripts) kojoj fali perzistentnost, tj. nema mogućnost da smestiš neku vrednost i čuvaš je između sesija a što ima originalni Greasemonkey. Mimo toga, Opera je apsolutno savršena i izglancana mašina, primer šta softver treba da bude.

Inače postoji jedna vrlo simpa priča vezana za Operu i "jednog velikog proizvođača":

Most Expensive line of JavaScript ever
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:13 23.10.2010

Re: Pre neki dan

Nešto razmišljam da bi dobrodošla jedna serija blogova na teme:
- Open source vs. komercijalni softver
- Windows vs. MacOS vs. Linux vs. ...
- Firefox vs. Opera vs. Safari vs. IExplorer vs. ...

Možda i napišem nešto na temu "Sigurnost otvorenog i komercijalnog koda".

Samo se bojim da ne započnem "flame war" na stranicama mog bloga.

Šta mislite?
uros_vozdovac uros_vozdovac 09:19 23.10.2010

Re: Pre neki dan

Mene ionako zezaj da b i na Arch-u koristio testing repo. Nije problem za sve daily builedove, sve hvala bogu ima alternativu, bar browsera i plejera ima na tone, pazi ovo:
1. Firefox ( u stvari tri verzije 4.1, 3.7 i 3.6)
2. Midori ( slab sam na webkit mnogo mi se sviđa look and feel webkita)
3. Chromium
4. Opera
5. IE 6 (zbog banke)
Inače Opera jeste sjajno parče softvera, mnoge stvari su izbacili prvi ono što ostali kasnije implementiraju i da, malo joj fali da bude default. U stvari sjajno izgleda, sjajno prikazuje fontove, Opera Unite je odlična stvar da nešto pošalješ nekome sve u svemu savršeno, Što se tiče Opere i flešplejera, mislim da se mnogo bolje ponaša od FF po istom pitanju, s tim što Operi zaista nedostaje neki ozbiljniji FlashBlock ili NoScript...

p.s. kod plejera stvar je još gora
uros_vozdovac uros_vozdovac 09:25 23.10.2010

Re: Pre neki dan

Dragan Pleskonjic
Nešto razmišljam da bi dobrodošla jedna serija blogova na teme:
- Open source vs. komercijalni softver
- Windows vs. MacOS vs. Linux vs. ...
- Firefox vs. Opera vs. Safari vs. IExplorer vs. ...

Možda i napišem nešto na temu "Sigurnost otvorenog i komercijalnog koda".

Samo se bojim da ne započnem "flame war" na stranicama mog bloga.

Šta mislite?


Ja sam za...
maksa83 maksa83 09:26 23.10.2010

Re: Pre neki dan

Samo se bojim da ne započnem "flame war" na stranicama mog bloga.

Nema šanse. To se na ovom blogu nikad nije događalo niti ima šanse da se desi. Ovde se vode isključivo ne-navijački razgovori uz puno uvažavanje sagovornika i njegovih argumenta sa obaveznim sagledavanjem realnosti iz više uglova uz posebno obraćanje pažnje na kontekst.


(kad bi se gađali serverima)
maksa83 maksa83 09:29 23.10.2010

Re: Pre neki dan

5. IE 6 (zbog banke)


E - OVO je tema za blog i kačenje na stub srama.

Sve banke koje koriste Sagin e-banking softver (Raifajzen, Banka Friteza, i ko zna ko sve još) su tvrdo zakucane za IE. Kad ka'eš vju sors skroz je jasno zašto - koriste VBScript na klijentu. Meni je tako nešto potpuno neshvatljivo 2010. godine.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:32 23.10.2010

Re: Pre neki dan

Ja sam za...


Onda ću da se potrudim da napišem.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:33 23.10.2010

Re: Pre neki dan

Nema šanse. To se na ovom blogu nikad nije događalo niti ima šanse da se desi. Ovde se vode isključivo ne-navijački razgovori uz puno uvažavanje sagovornika i njegovih argumenta sa obaveznim sagledavanjem realnosti iz više uglova uz posebno obraćanje pažnje na kontekst.


Odlično. To cenim.

(kad bi se gađali serverima)


uros_vozdovac uros_vozdovac 09:33 23.10.2010

Re: Pre neki dan

maksa83

(kad bi se gađali serverima)


Cloud serverima, cloud serverima, kda te nežno dodirne oblak, kao u bajci...
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:38 23.10.2010

Re: Pre neki dan

Cloud serverima, cloud serverima, kda te nežno dodirne oblak, kao u bajci...


Od kada su počeli Klaudije i Vidoje, život je kao bajka.

Objašnjenje termina:
1. Klaudije - cloud computing
2. Vidoje - video conferencing, telepresence
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:14 23.10.2010

Re: Pre neki dan

Makso, izvukli smo priznanje da nešto Stevicino ne valja, a i da ima života van Kupertina! Mali korak, ali u dobrom smeru!

ja se uvek krećem u dobro smeru...jedinom, takorekuć.

Dragan Pleskonjic
Nešto razmišljam da bi dobrodošla jedna serija blogova na teme:
...
- Windows vs. MacOS vs. Linux vs. ...
...Samo se bojim da ne započnem "flame war" na stranicama mog bloga.

Šta mislite?


I'm ready.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 23:15 23.10.2010

Re: Pre neki dan

I'm ready.


Sudeći po slici, opasan doček.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:24 24.10.2010

Re: Pre neki dan

Sudeći po slici, opasan doček.

ma jok, to se ja malo šalim.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:45 21.10.2010

"Provera" kreditne kartice

Evo jedan interesantan primer. Na nekom sajtu su, navodno, postavili aplikacije koja "proverva" da li je kartica ukradena. Kažu da ima i drugi deo ekrana za unos ostalih podataka, kao što su PIN, ime i prezime itd.

Šta mislite koliko je naroda "natrčalo na foru"?


Oljacat Oljacat 20:54 21.10.2010

EU Business Access

Je još jedna od ogromnih prevara na koju je na žalost mnoooogo firmi naselo.

EU Business Services Ltd Trading As:
EU Company Directory
Euro Business Guide
European Business Connection
World Business Directory
World Business Guide
Trading From Utrecht, Netherlands, London UK and Charlestown, Nevis
Company Info
EU Company Directory appeared in 2005, using contracts almost identical in their layout to those of the Lüdenbach enterprises like the European City Guide and Construct Data (Fair Guide), and Novachannel AG. The terms on the reverse of the contract are also very similar. However it seems likely that this is a copycat affair and is not related to the Ludenbach enterprises.

The forms we have seen include the prominent words updating is free of charge at the top of the form, this is common to most of the forms from other guides that have been ruled to be misleading in the past, furthermore the price is hidden in the small print and is written as EURO 980, (not including the currency symbol makes it more likely that the price will go unnoticed)

The Modus Operandi also follows the Lüdenbach Model, here is what you can expect if you have signed the form:
Sometime after you signed you will recieve a confirmation of your 'order', almost certainly this will arrive after short 'cooling off' period has expired | Example.
Reminders are sent within months, you may also recieve phonecalls, a 'Late Payment' Fee of 98 Euros is added, quickly followed by an 'Administration Fee' of 35 Euros | Example.
Next you are informed that your account will be handed over to the law firm, usually this is Robert Kovacs (Róbert Kovács) 1073 Budapest, Barcsay u, 14, Hungary and another 300 Euros Added as a 'Legal Fee' if you do not pay immediately | Example
Polite generic letter from Robert Kovacs (Róbert Kovács) Demanding Payment totalling EUR 1,113 | Example (PDF)
Polite generic letter from Waldberg & Hirsch Demanding Payment totalling EUR 1,113 | Example (PDF)
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:06 21.10.2010

Re: EU Business Access

Prevaranti imaju bujnu maštu. Nažalost, u vreme krize mnogi "natrče", jer se ne razmišlja mnogo, ide se po sistemu: daj šta daš.
Oljacat Oljacat 21:01 21.10.2010

Nastavak

Prekinuh komentar. Daklem ja sam takođe zamalo nasela ali sam se na vreme izvukla. Zato smatram svojom dužnošću da upozorim sve one koji imaju firme da obrate pažnju jer kada dobijete mail, on obično bude ovakav:

[url=http://www.redcardinal.ie/general/10-11-2006/euro-business-guide-spam-and-scam/][/url]

Dakle piše da je besplatno, ali posle vas neke nepoznate osobe zovu i traže novac, a sitnim slovima je napisano da ne možete da raskinete ugovor i da ste dužni da plaćate svake tri godine...
Ima jako puno firmi koje su nažalost platile ovu prevaru. I veliki deo javnosti nije upoznat sa ovim .
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:11 21.10.2010

Re: Nastavak

a sitnim slovima je napisano da ne možete da raskinete ugovor i da ste dužni da plaćate svake tri godine...


Naravoučenije: pazite i čitajte sitna slova. Ako je nešto "besplatno", proverite to barem tri puta.
nsarski nsarski 21:09 21.10.2010

Ako hocete da se zabavite

Postoji informativni i veseli sajt koji se zova SCAMORAMA, sa podnaslovom "Lads from Lagos" (momci iz Lagosa). Tu, pored iscrpnih opisa kakve vas sve namestaljke cekaju, price ljudi koji su naseli na pismo bolesne zene koja ima 10.5 miliona $ i hoce nekom da ih pokloni, ima i divnih prica kako su potencijalne zrtve dohakale momcima iz Lagosa.
Ima ljudi, Bog ih blagoslovio, koje ne mrzi da na takva pisma odgovaraju, zavlace pismopisca beskrajno, testiraju mu zivce, itd., sve dok ovi ne puknu. Razume se, zrtve se predstavljaju kao Yosemite Sam, Richard Burton, ili kako im sve padne na pamet, traze od pismopisaca fotokopije pasosa, izmisljaju uragane, snezne oluje koje su ih sprecile da odu do banke i upute novac u Nigeriju, cenjkaju se sa 5000 dolara do na 250 dolara, itd. Sve zajedno, zabavno i poucno.
Ja sam jednom cak proveo par meseci dopisujuci se sa nekim iz "Irske", koji je pod torturom laznog oca i hoce da mi posalje neke milione. Posle mi je dosadilo.
Ali, price su super, i mogu se naci na SCAMORAMA
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:29 21.10.2010

he-he

pa desilo se i Tadiću, zar ne? ako se sećate, bilo na vestima pre par meseci/godinu kako je neko iskoristio njegovo ime i prezime za "izgubljen u africi" fazon.

ps. bilo bi još urnebesnije da je Đilas bio na tom mestu
nsarski nsarski 21:41 21.10.2010

Re: he-he

BebaOdLonchara
pa desilo se i Tadiću, zar ne? ako se sećate, bilo na vestima pre par meseci/godinu kako je neko iskoristio njegovo ime i prezime za "izgubljen u africi" fazon.

ps. bilo bi još urnebesnije da je Đilas bio na tom mestu


Meni je, 2003. godine, stiglo pismo od "Ruzice Djindjic" iz Obale Slonovace, u kome trazi da joj pomognem da prebaci 30 miliona $, koji su sa za njenim muzem ostali posle ubistva, a drugi hoce da joj otmu.
Oni cesto koriste poznate slucajeve stradanja u nesrecama ili drzavne udare za svoje price. Oni naivni mogu lako da provere da se takav slucaj zaista desio. I to je jedino sto je tacno u pismu.
Ima, takodje, horror prica da se neko zaista upecao - bio je, secam se, slucaj nekog bankara iz Australije koji je grdne milione svoje banke poslao u Nigeriju, itd. To se sve moze naci na sajtu koji sam linkovao.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:53 21.10.2010

Re: he-he

Meni je, 2003. godine, stiglo pismo od "Ruzice Djindjic" iz Obale Slonovace, u kome trazi da joj pomognem da prebaci 30 miliona $, koji su sa za njenim muzem ostali posle ubistva, a drugi hoce da joj otmu.

?!?!?! ovo je tako nisko.
nsarski nsarski 21:54 21.10.2010

Re: he-he

?!?!?! ovo je tako nisko.

Naravno, ali njih nije briga. Oni su negde nasli vest i iskoristili je. Oni nemaju morala, ti ljudi, inace se ne bi bavili takvim stvarima.

EDIT: Nekada se cak desi da i oni vama posalju novac. Recimo, oglasite na internet da prodajete auto za 7000$. Dobijete pismo iz "Londona" od kupca koji je zainteresovan, ali suvise zauzet da dodje i vidi robu. Zato vam nehajno posalje cek na 10000$ (cashiers check) jer nama sitno, pa mu vi posaljite auto na datu adresu i kusur kad odbijete troskove prevoza. Sve je super, jedino taj cek koji su vam poslali je lazan. Posaljete coveku auto, i jos ga castite sa 3000$.
libkonz libkonz 21:55 21.10.2010

Meni je najzanimljivije

što se ljudima ne može objasniti da se radi o prevari, bila ona sa neta ili neke druge vrste. Pohlepa ispere mozak totalno.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:04 21.10.2010

Re: Meni je najzanimljivije

Pohlepa ispere mozak totalno.


Postoji izreka: Da nema pohlepe, ne bi bilo ni prevare.
zljk zljk 09:21 22.10.2010

419eater

Ovde se mogu naći priče ljudi koje ne mrzi da zaj****** scammer-e:

http://www.419eater.com/html/letters.htm

Npr - lik koji je ubedio prevaranta da je zakačio GPS odašiljač na torbu punu para i naterao ga da otputuje iz nigerije u namibiju :) , kupi GPS i satelitski telefon.... Onda je torba "otplutala", pa je ovaj iznajmio brod.... koji je bio krš.... pa su ih spašavali :)

Ili lik koji je naterao scammera da se slika polugo sa flomasterom nacrtanim krugom oko leve bradavice ( simbol "Church of the holy breast" , jer naravno - može da pošalje novac samo članovima svoje crkve .... ) - isti mu je poslao 20 dolara kao "transaction fee", jer da bi uzeo novac iz fonda crkve koji treba poslati u nigeriju moraš da platiš $20 itd....

Taj thread je ovde:

http://www.419eater.com/html/joe_eboh.htm

Razmišljam da im se priključim.... Ali zahteva mnogo vremena....
929292 929292 05:20 23.10.2010

Re: 419eater

zljk

Taj thread je ovde:

http://www.419eater.com/html/joe_eboh.htm




pa ovo je vrhunski!
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 08:40 23.10.2010

Pazite se šopinga :)

Evo jedan "pecaroški" mail koji često stiže ovih nedelja. Deluje kao posao iz snova za pasionirane kupce tj. one koji vole šoping. Ceo poziv deluje kao da je potpuno regularan i kredibilan, a vrlo je ubedljiv pogotovu u pogledu obečane zarade.

Tipično za ovaj mail je što, obično, i u polju za pošiljaoca i za primaoca piše vaša adresa. Kao da ste sami sebi poslali taj mail. Negde u telu poruke je e-mail adresa osobe ili "osobe" kojoj treba da se javite za taj posao, šaljući svoje lične podatke.

Takođe, e-mail je Re: tj. odgovor na mail kojim ste se navodno već prijavili za taj posao i pošiljalac vas upoznaje sa detaljima. A vi ni luk jeli...

Odmah se jasno da je stvar krajnje sumnjiva.

Evo kako tipično izgleda taj mail:

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Subject: Re: MS/Shopper [$900/week]
Importance: High

Thank you for your interest in the MS Shopper position.
Our company conducts surveys and evaluates other companies in order to help them achieve their performance goals.
We offer an integrated suite of business solutions that enables corporations to achieve tangible results in the marketplace.

We get hired by other companies and act like customers to find out how they are handling their services in relation to their customers.
MS Shopping is the most accurate and reliable tool a business can use to gather information regarding their actual customer service performance at the moment of truth.
This moment of truth is not when the staff is on their best behavior because the boss is around - it is when they interact with customers during their normal daily routines.

This is where you, the MS Shopper, come in.
You pose as an ordinary customer and provide feedback of both factual observations (ex...the floor was free of debris)
and your own opinions (ex...I felt that the temperature in the establishment was too cold).

MS Shoppers must remain anonymous. You must act as a regular customer and be careful not to do anything that would reveal you as a shopper.
An inexperienced shopper could tip off the staff to his/her identity by asking for the manager's name for no clear or appropriate reason.
If you are going to be bringing someone with you on the shop, make sure you educate them about the process as well.
Beware that even whispers can be overheard by employees. If anyone notices you are a shopper,
you can bet that word will quickly spread around the establishment and you will get some of the best customer service in town.

No company can afford to have a gap between the promise of quality and its actual delivery, that's why leading corporations look to us,
the nation's premiere MS shopping and customer experience measurement company.

In order for a business to effectively compete in today's economy, they must be prepared to meet the challenge of increasing sales by:
* Retaining existing customers
* Acquiring new customers
* Creating word-of-mouth advocacy
* Improving customer loyalty

Once we have a contract to do so, you would be directed to the company or outlet, and you would be given
the funds you need to do the job(either purchase merchandise or require services), after which you would write a detailed report of your experience.

Examples of details you would forward to us are:
1) How long does it take to get served.
2) Politeness of the attendant.
3) Customer service professionalism.
4) Sometimes you might be required to upset the attendant, to see how they deal with difficult clients.

Then we turn the information over to the company executives and they will carry out their own duties in improving their services.
Most companies employ our assistance when people complain about their services, or when they feel there is a need for them to improve upon their customer service.
Our company partners with you to implement proven MS shop auditing and surveying strategies that provide critical information about customer experiences.

You will be paid a commission of $100 for every duty you carry out, and bonus on your transportation allowance.
Your task will be to evaluate and comment on customer service in a wide variety of restaurants, retail stores, casinos,
shopping malls, banks and hotels in your area.


Qualities of a good MS Shopper:
* Is 21 years of age or older
* Loves to go shopping
* Is fair and objective
* Is ON TIME
* Is very observant and able to focus on details
* Is fairly intelligent
* Has patience
* Is detail oriented
* Is practical
* Types well
* Is trustworthy
* Explains well in writing
* Is discreet
* Loves to learn
* Handles deadlines
* Has full internet access (at home or at work)

MS Shopping is fun and exciting but also must be approached very seriously and is definitely not for everyone.

If you are interested in applying for consideration as a MS Shopper do send in your information: Erick@sshopper.net
Full Name:
Address:
City:
State:
Zip Code:
Phone Number:
Age:
Occupation:

As soon as we receive your information we will add you to our database and we will look for locations in your area that needs to be evaluated.

The possition is only available for United States.

Thank you,
Erick CHACON


--------------------------------------------------------------------------------------------------

$900/week nije malo, zar ne?
Ali morate biti u US da dobijete taj "sjajan" posao.

Mene je i McAfee SiteAdvisor, koji imam instaliran, upozorio da tu nisu čista posla.




Ako neko zna nešto više o ovom metodu pecanja i šta se dešava onima koji su se javili na "oglas", neka napiše.
gordanac gordanac 11:24 23.10.2010

*

Dragan Pleskonjic:
Jeste li se upecali?


Jesam.
( i to k`o šaran na praznu trokraku ili k`o smuđ za leđa)
Jedan jedini put (i nikad više neću, sigurno), kad nisam poslušala poznat mudar savet "ne razgovaraj sa strancima", nikada, a pogotovo ne na internetu.
Hatmeđutoa - kokanda se opučilo, samo.



p.s.
Pleskonjic ili Pleskonjić ?
(mnogo volEm dijakritike, a mnogi na internetu ih ne vole, zato pitam)

I - unsolicited advice:
Možda bi bilo zgodno napraviti tekst za "zero level" korisnike, takvih je puno svuda unaokolo, vaši tekstovi (koliko god "lesson-oriented" bili), ipak podrazumevaju mnogo užu grupu od one koja uobičajeno švrlja ovuda, šteta da im se na jednostavan, veseo i znalački način ne pomogne da preskoče "zero level" i - krenu dalje...nećesebaci, trust me
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 11:50 23.10.2010

Re: *

Jesam.
( i to k`o šaran na praznu trokraku ili k`o smuđ za leđa)
Jedan jedini put (i nikad više neću, sigurno)


Dešava se skoro svima. Samo ima dosta onih koji neće da priznaju.


p.s.
Pleskonjic ili Pleskonjić ?
(mnogo volEm dijakritike, a mnogi na internetu ih ne vole, zato pitam)


Pleskonjić sa ć. Kada sam registrovao nalog na B92, nisam bio siguran da će da prođe slovo "ć" u korisničkom imenu. I tako ostade ovde na mestu korisničkog imena, a ne znam da li može da se promeni. U svim mojim tekstovima i komentarima upotrebljavam dijakritike.

Inače i ja volim da se piše: š đ č ć ž, a nikako ne sh, ch, zh, dj i slično (svašta se viđa na Internetu). Koristim ih na svakom sajtu na kome je to moguće. Naravno, volim kad se piše i: ш ђ ч ћ ж џ, gde to može.


I - unsolicited advice:
Možda bi bilo zgodno napraviti tekst za "zero level" korisnike, takvih je puno svuda unaokolo, vaši tekstovi (koliko god "lesson-oriented" bili), ipak podrazumevaju mnogo užu grupu od one koja uobičajeno švrlja ovuda, šteta da im se na jednostavan, veseo i znalački način ne pomogne da preskoče "zero level" i - krenu dalje...nećesebaci, trust me


Hvala na vrlo korisnoj sugestiji, potrudiću se da napišem nekoliko blogova takve prirode. Nadam se uskoro.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:55 23.10.2010

Re: *

Možda bi bilo zgodno napraviti tekst za "zero level" korisnike

Bili Piton Bili Piton 13:08 23.10.2010

Re: *

gordanac

(mnogo volEm dijakritike, a mnogi na internetu ih ne vole, zato pitam)



ja sam nedavno prešao na dijakritike i niko da me pohvali
Goran Vučković Goran Vučković 13:12 23.10.2010

Re: *

ja sam nedavno prešao na dijakritike i niko da me pohvali

Bravo Bili!
Bili Piton Bili Piton 13:19 23.10.2010

Re: *


...i to posle skoro 20 godina kucanja na qwerty tastaturi....muke tantalove.

Vučko, usvoji me
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 18:34 23.10.2010

Re: *

ja sam nedavno prešao na dijakritike i niko da me pohvali


Evo i ja ću:

Pohvaljuje se bloger Bili Piton za upotrebu dijakritika.

uros_vozdovac uros_vozdovac 20:27 23.10.2010

Stigao

sa promocije, bilo nam je sjajno. Pali su dogovori koji će za rezultat imati svetsku dominaciju.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:55 23.10.2010

Re: Stigao

Pali su dogovori


Pali u smislu "bili pa propali" ili pali u smislu "postignuti su"?

Šalim se, super!
Goran Vučković Goran Vučković 21:02 23.10.2010

Re: Stigao

uros_vozdovac
sa promocije, bilo nam je sjajno. Pali su dogovori koji će za rezultat imati svetsku dominaciju.

Super! Ono što me (ko bi očekivao ) najviše interesuje je: kako je prošla priča sa rPeticijom?
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:20 23.10.2010

Re: Stigao

Pričao oko rPeticije je prošla očekivano. Kolega je zbog bolesti predstavio polovično rešenje, tj ostalo mu je još par redaka koda da postavi. Ja sam zauzeo njegovo mesto i informisao zajednicu o naporima za implementaciju Free steel i o činjenici da ukoliko propustimo ovu priliku bićem marginalizovani u ovoj zemlji nadalje.

Što se uopšte e-upave tiče, mobilizacija zajednice je dogovorena na tu temu, kako bi osigurali pozadinski "šum" i održavali emu u fokusu, to pre svega mislim na nadležne institucije. U tu svrhu sve se nešto mislim da informišem kolegu blogera Šabića o tim naporima.

Njemu virus popušta pa će okačiti za par dana. Kaže u Kuli s proširio kao požar. Za kaznu je što se razboleo, tokom decembra ima da organizuje promociju u Kuli, a ja ći tu javiti, naravno čim okači.
Goran Vučković Goran Vučković 22:17 23.10.2010

Re: Stigao

Što se uopšte e-upave tiče, mobilizacija zajednice je dogovorena na tu temu, kako bi osigurali pozadinski "šum" i održavali emu u fokusu, to pre svega mislim na nadležne institucije.

Klik za ideje
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 23:07 23.10.2010

Re: Stigao

Klik za ideje


Pravi izvor ideja i iskustava iz zemlje sa razvijenim sistemom.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:22 25.10.2010

Još jedan primer

Evo jedan "pecaroški" mail koji je upravo jutros pristigao, a inače je čest u poslednje vreme. Outlook ga je prepoznao, a primetite da lažira i koristi autoritet američke savezne poreske uprave da vas zastraši i navede da kliknete tamo gde ne treba.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana