Život

ASOCIJACIJE

mikele9 RSS / 23.10.2010. u 16:32

405%20(1244)%20beograd,%20cepelin,%20panorama.jpg

Prošle godine sam u novinama pročitao vest a sada pronašao zapisano na papiriću da je vozovođa u Moskovskom (ili je to bio Sankt Petersburški ?) metrou, umro od infarkta dva sata nakon što mu se pod voz bacila devojka od dvadeset četiri godine! Ironijom sudbine, devojka je ostala nepovređena, živa.

Moja trenutna asocijacija (?) je bio razmak između smrti majke, od embolije pri porođaju i oca, doduše dve godine kasnije od upale pluća, ja bih rekao, pre zbog pada imuniteta prouzrokovanog gubitkom voljene supruge, Hansa Kastorpa.

U knjizi sledi duhovit, s merom, kakva se mora imati kada se govori o smrti, pasus: ...sahranjen pored svoje žene u porodičnoj grobnici Kastorpovih, koja je imala vrlo lep položaj, na groblju Sv. Katarine, sa izgledom na Botanički vrt.

Tek sam u poznim godinama, ponovo čitajući ČAROBNI BREG, BUDENBROKOVE, DNEVNIKE 1933 – 1934 a posebno JOSIF I NJEGOVA BRAĆA, otkrio suptilnu, delikatnu, ponekad sumornu duhovitost Tomasa Mana, prema kome sam imao nekakav nejasan stav! Istovremeno sam mu se divio i smetao mi je, više pretpostavljen nego vidljiv ili naglašen egocentrizam, što naravno ni malo ne utiče na moj odnos prema njegovom delu.

U trenutku dok ovo pišem javlja mi se asocijacija, izazvana siguran sam, podatkom da je Kastorpov otac ustvari umro od žalosti za svojom voljenom ženom, ŽENA IZ PORTO PIMA! Da, to je moja asocijacija. Lukas Eduin je bez ostatka voleo Jeboru.To što je on ubio harpunom voljenu ženu, pa citiram Tabukija: ...za koju jeverovao da je njegova, otvara novu temu. Muškarac bi da bude slobodan (u smislu promiskuiteta) ali kada se zaljubi, zavoli ženu, kada poveruje DA JE NJEGOVA, onda on ispoljava tvrde vlasničke stavove.

Na ovom mestu sam prekinuo pisanje, seo na bicikl i otišao do reke. Vozeći se kejom setio sam se skorašnjeg susreta na pijaci s vlasnikom splava - kafane Stari Pingvin i odlučio da svratim i popijem kafu.

Sprijateljili smo se pre nekoliko godina na simpatičan i neuobičajen način.

Teren pored Starog Pingvina mi se učinio pogodnim za pecanje u čemu uopšte nisam pogrešio, kako se pokazalo kasnije. Svakog dana oko četiri sata posle podne zauzimao sam svoje mesto na betonskoj klupi, jednoj u nizu koji prati kej i odvaja šetače a naročito razigranu decu od reke.

Dešavalo se da upecam popriličan broj riba. Uglavnom Babuški i Bodorki ali bi tu zalutao i poneki manji Šaran, Skobalj, jednom sam izvukao čak Bucova od oko kilo i po.

Posle nekoliko dana iz kafane je izašao vlasnik i upitao me: Komšija hoćete li da popijete nešto?

Poručio sam produženi espresso sa mlekom. Tako je počelo. Svakog dana su mi donosili šoljicu esspress-a, kvaliteta koji se može naći i očekivati samo u Italiji! Pride bih na tacnici dobijao Nesttle čokoladicu. Kasnije sam otkrio da im je i hrana izvrsna i često sam sa ženom, prijateljima a neretko i sam , dolazio na dobar ručak.

Sve ovo što sada pišem samo je uvod, možda predugačak, u ne moju, kratku priču o asocijacijama.

Pozdravio sam se s vlasnikom i osobljem, primetio sam novog kelnera, ostavio bicikl na prednjoj terasi i kroz kafanu izašao na veliku terasu nad samom rekom.

Moglo bi se reći da imam svoj sto. Nalazi se levo sasvim u uglu i ako kao ja sednete leđima okrenuti kafani, pred vama se otvara izvanredan panoramski pogled na Savu, Adu Međicu, Adu Ciganliju i Grad koji blješti osvetljen suncem sa Zapada.

Evo trenutne asocijacije!

Morekazi Sen Džon Persa: VISOKI SE GRADOVI OBASJAŠE ČITAVIM LICEM SVOJIM....

Nemoćan sam pred asocijacijama!

Vraćam se na Stari Pingvin! Pijem božanstveni espresso. Misli mi slobodno vrludaju, ni za jednu se ne kačim. S vremena na vreme do mene dopre deo rečenice, iako mi se čini da svi pričaju u glas, zvuči kao zujanje roja pčela...ne, više kakofonično. Tri stola dalje od mog sede četiri žene i muškarac, njihovo godište ili nešto malo stariji od njih. Zainteresujem se kad pomenu Brucelozu (Brucellosis). Žena s jakim akcentom nadjačavajući glasom ostale tvrdi da u Bosni vlada epidemija Bruceloze.

Asocijacije stižu jedna drugu. Ne volim da prisluškujem ali Vavilonisanje njihovih glasova razgoni moje ionako vrludave i nelengerisane misli. Sa bakterija lako prelaze na Krpelje ( Ixodidae ), pominju Lajmsku bolest...Gojazna žena glasno priča o krpeljima koje je imala nesreću da zakači: Jedan mi se uvukao evo ovde ispod sise, pokazuje podižući šakom veliku dojkusputanu sivim sviterom a drugi mi je ušao u prepone. Komarca osetiš, osetiš i mrava kad ti mili po telu ali Krpelja...

To je zato što krpelji na nogama imaju neku vrstu jastućića, ubacuje se muškarac, slušao sam i gledao emisiju na televiziji... Smejem se u sebi, da li je to njegova potreba da bude uključen u priču ili je zaista gledao i slušao neku nebulozu na TV, ne, sigurno je pogrešno razumeo. Bolesti i zaraze asociraju ih na laste i golubove koji im prljaju i gade terase, golubovi na komšinicu koja je skoro umrla i za sobom ostavila dva odrasla, nezrela i nesposobna sina u velikom trosobnom stanu, niže se đerdan od asocijacija i tako to teče i teče kao Sava pred mojim očima, nadošla, snažna i virovita, valjajući po površini ko zna gde izvaljena stabla i nezaobilazni ljudski otpad.

Baš sam se raspisao, kao da nemate druga posla nego da čitate svakojaka mudrovanja. Molim vas da mi oprostite ako sam vas ugnjavio.

Molim vas za oproštaj a ovog trenutka mi padaju na pamet reči Blez Paskala koje često citiram: Izvinite, napisao sam dugačko pismo, jer nisam imao vremena da napišem kratko. Mada Horacije kaže : Trudim se da budem kratak, postajem nejasan. A opet Platon veli da opširnost ili sažetost nisu svojstva koja oduzimaju ili daju vrednost stilu.



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

razmisljam razmisljam 16:41 23.10.2010

...

Опроштено ти је, што се мене тиче. Највише због оног лепог цвећа код Млекца.
А угњавио ниси.
О асоцијацијама накнадно. Одох да пеглам.
mikele9 mikele9 17:53 23.10.2010

Re: ...

Опроштено ти је, што се мене тиче. Највише због оног лепог цвећа код Млекца.
А угњавио ниси.
О асоцијацијама накнадно. Одох да пеглам.

E sad je meni srcasta kamenčina pala...umal' mi nogu ne polomi
Nemoj da preteraš u pegleraju, i mi pegleri imamo dušu
AlexDunja AlexDunja 17:34 23.10.2010

:)

otkrio suptilnu, delikatnu, ponekad sumornu duhovitost Tomasa Mana

meni nije sumorna.

više pomirena...suštinska.
a delikatna jeste.

tomas man je jedan od onih
kojima sam duboko zahvalna.
za sazrevanje.
mikele9 mikele9 17:50 23.10.2010

Re: :)

meni nije sumorna.

više pomirena...suštinska.
a delikatna jeste.

tomas man je jedan od onih
kojima sam duboko zahvalna.
za sazrevanje.

Izdvojila si samo jedan kvalikifikativ iako sam napisao ponekad...kada to situacija zahteva.
JOSIF I JJEGOVA BRAĆA su za mene nešto najveće i najbolje u pisanoj reči! Hansa Kastorpa znam čini mi se na pamet i mogu ponovo i ponovo da čitam Čarobni Breg i da uvek otkrijem nešto što u sadašnjim svojim godinama vidim drugačije.
AlexDunja AlexDunja 18:02 23.10.2010

Re: :)

ponekad.

ok, ok:)
ja sam prvo čitala
budembrokove...
u ve o ma nežnim godinama.

sentimentalno sam vezana,
i vraćam ih redovno.

čarobni breg me je uzeo potpuno...
i posebno sam volela da ga nalazim u drugim knjigama.

recimo lajtmotiv u fenomenalnom kiklopu
r. marinkovića je:
( parafraziram) sneg, sanatorijum u planinama
i jedna mala bolest...

jer ma kako smrtonosna ona donosi
neopisiv mir kada se uporedi sa izvesnošću rata (polifema)
koji nailazi...

o smrti u veneciji da ne govorimo.
mirelarado mirelarado 18:51 23.10.2010

Re: :)

AlexDunja
o smrti u veneciji da ne govorimo.


Да не говоримо. :)


antioksidant antioksidant 18:55 23.10.2010

Re: :)

više pomirena...

vala baš
mikele9 mikele9 18:58 23.10.2010

Re: :)

o smrti u veneciji da ne govorimo.

Da i ne govorimo!!!!!! Knjižica a knjižurina!!!!
Pred očima mi Dirk Bogarde, Bjorn Andresen, Silvana Mangano, Marisa Berenson, Mark Burns Režija: Luchino Visconti Scenario: Luchino Visconti, Nicola Badalucco, Thomas Mann Producent/i: Luchino Visconti
A zamisli Alex već nekoliko dana preturam po glavi Smrt u Veneciji, u želji da napišem tekst koji bi nosio parafraziran naziv: Smrt u...Život u...
mikele9 mikele9 19:18 23.10.2010

Re: :)

više pomirena...


antioksidant
vala baš

Ne slažem se s tobom ni sa Alex, Manova duhovitost je sve samo nije pomirena, ma šta to značilo
antioksidant antioksidant 19:54 23.10.2010

Re: :)

ma šta to značilo

shvatis da stvari idu... ne volis kuda ali...
AlexDunja AlexDunja 20:39 23.10.2010

Re: :)

Manova duhovitost je sve samo nije pomirena,

samo još jedan dokaz da je svaki,
ali svaki razgovor nesporazum:))

za svakog od nas reči različito znače,
ponekad u nijansama, ponekad ide to i u suštinu

pod pomirenjem ja smatram
samospoznaju, mirenje sa sobom i životom.
prihvatanje, ako hoćeš...
njegova duhovitost
ima melanholičnu vedrinu samospoznaje


mikele9 mikele9 20:58 23.10.2010

Re: :)

njegova duhovitost
ima melanholičnu vedrinu samospoznaje

Prihvatam Alex, mnogo lepo rečeno
mikele9 mikele9 21:03 23.10.2010

Re: :)

shvatis da stvari idu... ne volis kuda ali...

Može tako, to je OK.
fedor18 fedor18 18:32 23.10.2010

Herr Nafta ,javi se...

Vreme kada se čulo za reč kultura i izvlačilo pištolj ?

Meni je asocijacija na reč asocijacija Kviskoteka i kad Dodig otvori prvo polje nešto bezveze,i ispali konačno rešenje ko da mu je L.Goluža lično u momentu došapnuo.
A neka bude i ovaj kviz nema veze...Ima i tu asocijacija

mikele9 mikele9 19:14 23.10.2010

Re: Herr Nafta ,javi se...

Herr Nafta ,javi se...
Vreme kada se čulo za reč kultura i izvlačilo pištolj ?

Bivalo vađenje pištolja a sada kad se pomene kultura, zabrave se sve kase i skloni sva lova. Demokratsko dostignuće i postignuće.
Meni je asocijacija na reč asocijacija Kviskoteka i kad Dodig otvori prvo polje nešto bezveze,i ispali konačno rešenje ko da mu je L.Goluža lično u momentu došapnuo.
A neka bude i ovaj kviz nema veze...Ima i tu asocijacija

Sećaš se Laze Goluže? Hvala ti za Nadrealiste
fedor18 fedor18 21:11 23.10.2010

Re: Herr Nafta ,javi se...

mikele9
Herr Nafta ,javi se...
Vreme kada se čulo za reč kultura i izvlačilo pištolj ?

Bivalo vađenje pištolja a sada kad se pomene kultura, zabrave se sve kase i skloni sva lova. Demokratsko dostignuće i postignuće.
Meni je asocijacija na reč asocijacija Kviskoteka i kad Dodig otvori prvo polje nešto bezveze,i ispali konačno rešenje ko da mu je L.Goluža lično u momentu došapnuo.
A neka bude i ovaj kviz nema veze...Ima i tu asocijacija

Sećaš se Laze Goluže? Hvala ti za Nadrealiste

kako se ne bih sećao Goluže
kao i nekih upečatljivih učesnika...najmlađeg pobednika Roberta Pauletića,koji je 90-tih pisao neke nazzi budalaštine u ST,a sada piše odlične priče i putopise (Brazil,Nepal),komšija Đurić je jedne godine imao najveći broj poena kao pobednik u odnosu na ostale pobednike (odavno živi u Chicagu),pa do istoričara Peđe Markovića,koji je uvek delovao zbunjeno,kao da ne zna,a onda efektno poentirao...
expolicajac expolicajac 18:40 23.10.2010

Dobro je

Povratio si malo raspoloženje. Pozitivno si uticao na one koji su se uhvatili u avanturu praćenja tvojih misli. Verovatno te reka uvek vrati na pravi put. Nastavi dalje a mi pratioci tvojih misli smo tu. Ajd cao.
mikele9 mikele9 19:09 23.10.2010

Re: Dobro je

Povratio si malo raspoloženje. Pozitivno si uticao na one koji su se uhvatili u avanturu praćenja tvojih misli. Verovatno te reka uvek vrati na pravi put. Nastavi dalje a mi pratioci tvojih misli smo tu. Ajd cao

Hvala ti Exi, misli su mi kao:
Sava pred mojim očima, nadošla, snažna i virovita, valjajući po površini ko zna gde izvaljena stabla i nezaobilazni ljudski otpad., citiram sebe
expolicajac expolicajac 19:28 23.10.2010

Re: Dobro je


Hvala ti Exi, misli su mi kao:
Sava pred mojim očima, nadošla, snažna i virovita, valjajući po površini ko zna gde izvaljena stabla i nezaobilazni ljudski otpad., citiram sebe


Mala doza Štrausa za sređivanje misli
mikele9 mikele9 19:44 23.10.2010

Re: Dobro je

Mala doza Štrausa za sređivanje misli

Odgovarajuća doza, blagodarim
draft.dodger draft.dodger 20:55 23.10.2010

Budenbrokovi!

Nikada neću zaboraviti prvo čitanje Budenbrokovih...

UŽIVANCIJA!!!
mikele9 mikele9 21:01 23.10.2010

Re: Budenbrokovi!

Nikada neću zaboraviti prvo čitanje Budenbrokovih...

UŽIVANCIJA!!!

Uživancija na kvadrat, slažem se ali i ponovno čitanje je uvek, baš uvek UŽIVANCIJA!
AlexDunja AlexDunja 21:31 23.10.2010

Re: Budenbrokovi!

draft.dodger


mikele9 mikele9 21:09 23.10.2010

Zuc

A niko ni zuc o:
Morekazi Sen Džon Persa: VISOKI SE GRADOVI OBASJAŠE ČITAVIM LICEM SVOJIM....
Još kao sedamnaestogodišnjak sam bio zaljubljen u Sen Džon Persovu nesvakidašnju poeziju u prozi. Često ga i sada prelistavam...neverovatan je!!!!
myredneckself myredneckself 22:16 23.10.2010

Asocijacije

Fin de siècle, dekadencija, Budenbrokovi, Dirk Bogard u Smrti...
i Gustav Maler, da ozvučimo, mikele

AlexDunja AlexDunja 22:18 23.10.2010

Re: Asocijacije

da ozvučimo, mikele

nije da ne umeš

edit:
i alma
mikele9 mikele9 22:54 23.10.2010

Re: Asocijacije

Fin de siècle, dekadencija, Budenbrokovi, Dirk Bogard u Smrti...
i Gustav Maler, da ozvučimo, mikele

Duso Majstore, i zboris i tvoris
Vidim Alex ti je vec odala priznanje
fedor18 fedor18 22:09 23.10.2010

Znači,

tok misli = bujica asocijacija
Ne treba čitati ništa novo,nego svake petoljetke obnoviti staro,koje oblači novo ruho.Ionako je na putu ka večnosti sve već zapisano,pa da se ne umaramo odveć
mikele9 mikele9 23:02 23.10.2010

Re: Znači,

Znači,
tok misli = bujica asocijacija
Ne treba čitati ništa novo,nego svake petoljetke obnoviti staro,koje oblači novo ruho.Ionako je na putu ka večnosti sve već zapisano,pa da se ne umaramo odveć

Kako za koga, mislim znaci.
Citam i novo i najnovije, sve sto mi padne saka a i to ce za nekoliko godina biti ponovo citano u novom ruhu. Ne sve, razume se
fedor18 fedor18 08:55 24.10.2010

Re: Znači,

mikele9
Znači,
tok misli = bujica asocijacija
Ne treba čitati ništa novo,nego svake petoljetke obnoviti staro,koje oblači novo ruho.Ionako je na putu ka večnosti sve već zapisano,pa da se ne umaramo odveć

Kako za koga, mislim znaci.
Citam i novo i najnovije, sve sto mi padne saka a i to ce za nekoliko godina biti ponovo citano u novom ruhu. Ne sve, razume se

Dobro je da bujica asocijacija nije izazvala poplavu replika...
Ko bi mogao da prati sve te tokove tuđih misli i da se snađe u njima ?
A, ako insistira da asocira na sosptveni način,onda je velika šansa da neće biti shvaćen i ko zna, možda i put ka instituciji u jednom pravcu nije tako daleko.
A zna se, bazirajući se na filmskom iskustvu (koje je odavno prevazišlo bilo kakvu ogoljenu istinu-jer se po njima stvaraju modeli življenja)da su normalni i iskreni unutra,a oni koji se samo dobro prikrivaju napolju,na slobodi...uslovnoj.

Ah, znači literarna kombinacija starog ,novog i sve to opet ovako ili onako. Dobri su to temelji za zimnicu,pa stoga asociram, da nema zime za Vas građanine M.
mikele9 mikele9 09:58 24.10.2010

Re: Znači,

Ah, znači literarna kombinacija starog ,novog i sve to opet ovako ili onako. Dobri su to temelji za zimnicu,pa stoga asociram, da nema zime za Vas građanine M.

Na moju veliku zalost Zime ce biti (ukinuo bih je da mogu!) ali a propos zimnice...dodao bih jos i jesenicu, prolecnicu i (moju omiljenu) letnicu), zaista ne moram da brinem.
Citajuci novo, otvaram mogucnost za preispitivanje sadasnjih stavova u, nazovimo je, buducnosti, ponovnim citanjem vec citanog takodje ali sam ponekad iznenadjen ispravnoscu stavova koje sam imao citajuci odredjeno delo, pre trideset, cetrdeset godina
fedor18 fedor18 11:23 24.10.2010

Re: Znači,

mikele9

Citajuci novo, otvaram mogucnost za preispitivanje sadasnjih stavova u, nazovimo je, buducnosti, ponovnim citanjem vec citanog takodje ali sam ponekad iznenadjen ispravnoscu stavova koje sam imao citajuci odredjeno delo, pre trideset, cetrdeset godina

Znači pravo je vreme da ponovo pročitam: A.Martić: " Pirgo",M.Lovraka "Vlak u snijegu" i sl. i uverim se da li sam imao ispravne stavove i onda ?
mikele9 mikele9 14:17 24.10.2010

Re: Znači,

Znači pravo je vreme da ponovo pročitam: A.Martić: " Pirgo",M.Lovraka "Vlak u snijegu" i sl. i uverim se da li sam imao ispravne stavove i onda ?

Za kaj pa ne? Bilo bi ti zanimljivo a o stavovima ces morati sam da odlucis.
miloradkakmar miloradkakmar 10:57 24.10.2010

Život u asocijacijama

Bolero - konjanici u ogledalima.
U isto vreme uz reku(Sava) ljubav se otima brzacima.

mikele9 mikele9 14:20 24.10.2010

Re: Život u asocijacijama

Život u asocijacijama
Bolero - konjanici u ogledalima.
U isto vreme uz reku(Sava) ljubav se otima brzacima

Nemam sta da dodam Prijatelju, uvek pogadjas sustinu
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:01 24.10.2010

U cast asocijacijama

Posle ovog teksta, mikele, ja bih da istrcim napolje, u maglovit, kisan dan, i prepustim im se. Nikad ne znas koje ce te sacekati. Avantura, svaki put.
Hvala, ovo je bilo bas, bas..
mikele9 mikele9 17:08 24.10.2010

Re: U cast asocijacijama

Posle ovog teksta, mikele, ja bih da istrcim napolje, u maglovit, kisan dan, i prepustim im se. Nikad ne znas koje ce te sacekati. Avantura, svaki put.
Hvala, ovo je bilo bas, bas..

Imaš pravo, treba im se prepustiti pa ma kakav bio dan. Uvek je avantura, iznenađenje, neočekivanost, novina...
Pozdrav draga Ivana
pnbb pnbb 16:44 25.10.2010

asocijacije

produzeni espreso.. s mlekom...
hm, tu je najmanje kafe...
steta, ako je vec dobar espreso
mikele9 mikele9 16:49 25.10.2010

Re: asocijacije

produzeni espreso.. s mlekom...
hm, tu je najmanje kafe...
steta, ako je vec dobar espreso

Ne bih smeo da pijem bilo kakvu kafu pa malo varakam sebe. Ista stvar je sa pušenjem

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana