Planeta| Politika

Vikiliks na nišanu

Glas Amerike RSS / 29.10.2010. u 16:35

Objavljivanje početkom oktobra, skoro 400 hiljada novih američkih vojnih dokumenata na vebsajtu „Vikiliksa“, podiglo je popriličnu prašinu u Vasingtonu. Najžešća kritika nije stigla iz Pentagona, koji objavljivanje te arhive smatra kršenjem zakona, niti Stejt Dipartmenta, u čije ime je državna sekretarka Hilari Klinton rekla da osuđuje objavljivanje, kako je rekla, dokumenata koji mogu da ugroze živote američkih i savezničkih vojnika.

Najteže optužbe na račun “Vikiliksa”i njegovog vlasnika Džuliana Asanža, stižu iz Kongresa. Republikanski senator Džon Ensin iz Nevade zagovara zabranu “Vikiiliksa” i hapšenje Asanža. Senator je već pripremio tekst dopune američkog zakona o špijunaži, kojim se predviđa krivično gonjenje svakog ko na bilo koji način obelodanjuje američke tajne.

Međutim, ne slažu se svi sa senatorom iz Nevade. Među njima je i bivši ekspert CIA-e, Valeri Plejm, čiji je pravi identitet iscureo u medije 2005. i to iz izvora bliskih tadašnjem potpredsedniku Diku Čejniju. Plejm, kaže da postoje dve vrste otkrivanja poverljivih informacija. Prva se odnosi na informacije od interesa za nacionalnu bezbednost zemlje. Drugu, medjutim, čine informacije koje je država proglasila poverljivim samo da bi prikrili sopstvene prestupe.

Ona, pri tom, tvrdi da je njen identitet otkriven iz osvete za javnu trvdnju njenog supruga, bivšeg ambasadora Džoa Vilsona, da je Bušova administracija lažno tvrdila da je Sadam Husein pokušavao da kupi materijal za nuklearnu bombu u Nigeru.

Profesor na Univerzitetu Harvard Stiven Volt, na svom blogu u uglednom časopisu „Foreign Policy“, ide dalje nazivajući licemernim oficijelno zgražavanje nad aktivnostima „Vikiliksa“, kada se zna da „vladini zvaničnici često otkrivaju poverljiva dokumenta kada im to politički odogovara.“ Uostalom, nastavlja Volt, „živimo u vremenu 'univerzalnih obmana', kada je veoma teško verovati bilo kome iz krugova nacionalne bezbednosti. Uzmimo samo primer načina na koji je pokrenut rat u Iraku.“

U međuvremenu, jedan ruski list je izvestio da se “Vikiliks” sprema da uskoro obelodani gomile ruskih poverljivih finansijskih dokumenata. Upitan kako dolazi do ruskih tajni, Asanž je odgovorio da mu u tome mnogo pomažu Amerikanci. A ruska služba bezbednosti FSB zapretila da će da uzvrati sajberskim napadom na „Vikiliksov“ vebsajt.Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 16:40 29.10.2010

Na nisanu...

Znaci, strela je odapeta, kako bi rekao I'madinnerjacket (Ahmadinejad)?
Fatva je stupila na snagu?
docsumann docsumann 17:13 29.10.2010

Re: Na nisanu...

Znaci, strela je odapeta


misliš lov je počeo ...

behemot123 behemot123 16:58 29.10.2010

Oh say can you see

Najteže optužbe na račun “Vikiliksa”i njegovog vlasnika Džuliana Asanža, stižu iz Kongresa. Republikanski senator Džon Ensin iz Nevade zagovara zabranu “Vikiiliksa” i hapšenje Asanža. Senator je već pripremio tekst dopune američkog zakona o špijunaži, kojim se predviđa krivično gonjenje svakog ko na bilo koji način obelodanjuje američke tajne.
Jednog dana, Ujedinjene američke države će shvatiti da zakoni u toj zemlji važe samo za zakone te zemlje. A dotle...

seceranac seceranac 22:41 29.10.2010

Re: Oh say can you see

behemot123
Najteže optužbe na račun “Vikiliksa”i njegovog vlasnika Džuliana Asanža, stižu iz Kongresa. Republikanski senator Džon Ensin iz Nevade zagovara zabranu “Vikiiliksa” i hapšenje Asanža. Senator je već pripremio tekst dopune američkog zakona o špijunaži, kojim se predviđa krivično gonjenje svakog ko na bilo koji način obelodanjuje američke tajne.
Jednog dana, Ujedinjene američke države će shvatiti da zakoni u toj zemlji važe samo za zakone te zemlje. A dotle...oni zele da zakoni USA vaze za sve gradjane sveta a da pritome medjunarodni zakoni ne vaze za gradjane USA (medjunarodni krivicni sud)

pitam se kako se zvala prethodna drzava koja je u jednom periodu to zelela?!
Bojan Budimac Bojan Budimac 10:30 30.10.2010

Re: Oh say can you see


oni zele da zakoni USA vaze za sve gradjane sveta a da pritome medjunarodni zakoni ne vaze za gradjane USA (medjunarodni krivicni sud)

To se zove imperial exeptionalism.

Što se tiče onog "nišana" u naslovu, vidim danas da je medijska priprema počela -- Džonah (ili Jonah?) Goldberg vrišti naslovom u Čikago tribunu "Zašto je Asanž još živ?". Članak je prenet u više novina širom SAD. Baš sam iznenađen da je narečeni Goldberg povezan sa American Enterprise institutom.
vishnja92 vishnja92 17:02 29.10.2010

zasto je ovaj tekst

oznacen kategorijom "planeta"?

kakva bruka
hunkydory hunkydory 17:34 29.10.2010

Nothing personal, USA

TEZA: G. Asange i Wikileaks su najveci korak ka "humanizaciji rata" od Nirnberga, Tokija i Zenevskih konvencija

Ratovi su uvek vodjeni prljavo. "All is fair in love and war". Otkako su Crveni mundiri zamenjeni maslinastim uniformama, ratovi su krenuli da gube svaki privid vitestva koji su im pripisali knjizevnici. Kazem "privid" jer posle herojskih govora i "plemenitih povoda", na bojnom polju ostaju deca prosutih creva, u bolovima, sa polomljenim udovima koji vise (ako imaju srece).

Ratovi su nekada nuzni. Svi ce se verovatno sloziti da je svet imao pravo da vodi rat protiv Trojnog pakta. Verovatno ce se veliki deo covecanstva sloziti da treba povesti rat da se sprece masakri civila (Ruanda, Srebrenica). Deo covecanstva ce se sloziti i da je potrebno voditi ratove radi "oslobadjanja", "uvodjenja demokratije" i slicno.

Ipak, "bolji andjeli nase prirode" uvek ce insistirati da u tim, nekada nuznim ratovima, zaracene strane obezbede da ne ginu deca, da se ne bombarduju bolnice, toplane. Ovaj plemeniti cilj razvodnjava se u svakom ratu. Od prostorije generalstaba do pozicije u rovu na prvoj liniji odbrane veliki je put. Put od zdravog mladica koji ide u rat da bi branio svoju zemlju, do bezumnog bolesnog koljaca dece, nazalost, moze se prevaliti preko noci.

Pravila ratovanja nisu tu zato da bi sprecile svako besmisleno ubijanje civila. Ali jesu tu da na tome insistiraju. Svako u zadimljenoj sobi generalstaba mora da se plasi pravde. Mora da oseca strah od onoga sta rade njegovi podredjeni. Ako nema tog straha, nece biti ni dovoljnog truda da se humanost obezbedi.

Moze izgledati da je Wikileaks usmeren protiv SAD. Medjutim, SAD je trenutno vojno hiperaktivna sila i statistika joj ne ide u korist. Sutra ce to mozda biti neka druga sila. Ono sto je bitno, to je da svi znaju da ovakvi podaci mogu da izadju u javnost. Da ce kad-tad, morati da crvene pred porodicom, roditeljima, novinarima, susedima, sudijom i porotom.
Filip2412 Filip2412 17:44 29.10.2010

...

NNN NNN 17:49 29.10.2010

Podrška za

Likipedi(j)u
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:55 29.10.2010

*

Teško je, kako u štampi tako na internetu, naći bessadržajniji tekst od ovog na inače izuzetnu temu.

Evo Asanžove konferencije za štampu u Londonu od pre, beše li to(?) prošlog petka.
draft.dodger draft.dodger 18:27 29.10.2010

Re: *

Bojan Budimac
Teško je, kako u štampi tako na internetu, naći bessadržajniji tekst od ovog na inače izuzetnu temu.


Samo bi Krstić mogao mlohavije.
Seti se njegovog bloga o blogu, Blog je mrtav - živeo blog!
G.M.Wolf G.M.Wolf 00:16 30.10.2010

Sistem vrednostiThe President of the United States Barack Obama greets King Abdullah of Saudi Arabia
Hansel Hansel 10:54 30.10.2010

Pitanje za VOA (off-topic, uglavnom)

Od (kasnijeg) detinjstva do, recimo, 2001-2. sam prilično redovno slušao vaše programe (neke imam i snimljene) i u glavi mi je i dalje čuvena rečenica, posle poznatog najavnog džingla tj. posle pročitanog komentara: "Na redu je / Čuli ste komentar Glasa Amerike koji odražava stav Vlade Sjedinjenih Država". Zanima me da li su ovde objavljeni tekstovi - komentari koji se danas mogu čuti i u emisijama, ili je samo medij objavljivanja promenjen; zapravo, odražavaju li i ovi tekstovi "stav Vlade SAD" ili autori (nepotpisani) imaju slobodu interpretacije. Pitanje nema direktne veze sa ovim tekstom. Hvala.

P.S. Predložio bih vam da nekom prilikom objavite tekst o legendama VOA o kojima sam samo slušao, mislim da se pričalo o famoznom Grgi Zlatoperu, da li je to bilo njegovo pravo ime i sl. Bilo bi zanimljivo da pročitamo jedan blog o istorijatu VOA, naročito za exYU područje, uz neki arhivski snimak i sl. Hvala i za ovo!
gedza.73 gedza.73 18:53 30.10.2010

Re: Pitanje za VOA (off-topic, uglavnom)

Zanima me da li su ovde objavljeni tekstovi - komentari koji se danas mogu čuti i u emisijama, ili je samo medij objavljivanja promenjen; zapravo, odražavaju li i ovi tekstovi "stav Vlade SAD" ili autori (nepotpisani) imaju slobodu interpretacije.

Bože, hansel, pa ti njih spuštaš na nivo miloševićeve propagande i 'argumenta više'.
Mada, kad pročitam njihove tekstove stvarno mi deluje da su bili na medijskoj obuci kod proverenih kadrova milovanovića i ekipe.
Hansel Hansel 21:19 30.10.2010

Re: Pitanje za VOA (off-topic, uglavnom)

Heh, Gedžo, nisam mislio da provociram, samo sam pitao, primetivši da nikad nema potpisa (a nisu ni sve objavljene teme valjda takve da bi se njima bavila Vlada SAD)... i kao klincu bilo mi je sve to veoma zanimljivo, dok sam pokušavao da slušam emisiju uz smetnje... Za razliku od te naše državne propagande, ti komentari su ipak imali ogradu, ali mi je ipak bila smešna rečenica na kraju, pošto pozovu slušaoce da pošalju svoje mišljenje o temi: "Vaši komentari bi mogli biti objavljeni". A nikad nije bio objavljen ni jedan.

Sad se setih da sam, obično na moru, hvatao i Radio Tiranu, to je takvo pljuvanje bilo po Jugoslaviji iz večeri u veče, a sve na srpskom! A intonacija spikera kao ona danas u Severnoj Koreji, ponekad vidimo to u nekim vestima...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana