Ekologija| Hobi| Nauka| Životinjski svet| Životni stil

Cinclus i Regulus

albicilla RSS / 30.10.2010. u 20:00

Preko visećeg mosta me je odvukao glas neke ptice. Malo-pomalo, preko dasaka, sve me je dalje vodila. Glas detliću nalik, ali samog detlića nigde ne vidim. Konačno, sedam na klupu pokraj reke, u kanjonu posutom svim bojama miholjskog leta.

JNA.jpg 

Foto (c) Jelena Nikolić Antonijević 

Davno još, pre nego što sam svog prvog vodenkosa, Cinclus cinclus, uopšte video, pročitao sam jedan opis koji mi se urezao u sećanje: dok pod vodom hvata larve insekata, iz perja mu izlazi vazduh koji se u vidu mehurića zadržava na telu, pa ptica izgleda kao da je posuta biserima. Od tada želim da vidim vodenkosa dok lovi, izbliza. 

A svog prvog sam video u Štitkovu, 1996. Sedeo sam leđima okrenut jezercetu kraj crkve i okrenuo se kad sam čuo pljuskanje vode, samo da ugledam vodenkosa kako odleće. Ronio je neposredno iza mojih leđa – bliže od toga nije mogao biti!

Jednog sam nedavno posmatrao izbliza kako stoji na kamenu usred Boljetinske reke i pokazuje bele grudi, i evo ovoga sada, kako lovi s druge obale Lazareve reke. Podaleko da bih ga onako dobro video, ali ovaj je često zaranjao, plivao neobično, napola uronjenog tela (tipično za tu vrstu), jednom uhvatio neki duguljast plen, poput prsta, i u maniru vodomara njime udarao o granu, da ga ošamuti pre gutanja...

SK.jpg 

Akvarel (c) Szabolcs Kokay 

I jedan vodomar je proleteo nad vodom, potom i drugi vodenkos, koji je sleteo na meni bližu obalu – tako da ga uopšte ne vidim. Postajalo je svežije, senke su polako omotavale kanjon. Šum više moje glave, sućušna ptica, ni deset centimetara, koju tek nazirem kroz borove iglice. Nikako da je dobro vidim, iako je neumorno pratim dvogledom. Jasno mi je da gledam kraljića, ali kog od dva moguća? Kraljić? Ili vatroglavi kraljić?

S grane na granu, uvek s druge strane krošnje. Ako ustanem da obiđem drvo, odleteće. Nadleće me neki detlić, poznajem suluetu i karakteristično talasast let, ali sve što vidim jeste silueta koja se gubi u sumraku. Na drugoj obali, veverica ispituje sađene jablanove. U dva skoka se popne kojih metar-dva, osmotri, onjuši, pa siđe, da proveri sledeći u nizu. 

Kraljić i dalje skakuće kroz borove iglice. Nezgodno je što ga vidim odozdo, pretežno stomak, katkada rep, možda i siluetu kroz iglice, ali nikako glavu da osmotrim.  Pogledam vodenkosa, koji mi je sada malo bliže, pa se vratim kraljiću, i tako dobrih 15-20 minuta, ili mi se tako činilo. Najzad, kraljić otkriva glavu, belu obrvu i crnu krunu više nje: vatroglavi kraljić, Regulus ignicapillus. To „vatreno“ jeste narandžasta temena pruga, ali ona se obično i ne vidi, ili je bar ja nisam video.

JS.jpg 

Foto  (c) Jovica Sjeničić 

Večernja svežina osvaja, pa se pridružujem speleolozima u bivaku raskošnog imena „istraživački centar“, da uz kafu gledamo izletanje slepih miševa iz pećine, u spokojstvu miholjskog sumraka. 

logo_n7.jpg

Obilazak Zlotske klisure bio je sastavni deo aktivnosti na projektu Wings Across the Balkans, koji na čitavom području zapadnog Balkana vodi BirdLife International, uz finansijsku podršku Evropske komisije.Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

albicilla albicilla 20:07 30.10.2010

plivao neobično, napola uronjenog tela


vodenkos Cinclus cinclus
albicilla albicilla 20:08 30.10.2010

I jedan vodomar je proleteo


vodomar Alcedo atthis
krkar krkar 09:35 01.11.2010

Re: I jedan vodomar je proleteo

albicilla

vodomar Alcedo atthis


Predivan let, svaki put uživam. U subotu sam jednog gledao na prilično neočekivanom mestu, gotovo u sumrak. I istovremeno slepe miševe koji kreću u lov.
albicilla albicilla 11:10 01.11.2010

Re: I jedan vodomar je proleteo

krkar
albicilla

vodomar Alcedo atthis


Predivan let, svaki put uživam. U subotu sam jednog gledao na prilično neočekivanom mestu, gotovo u sumrak. I istovremeno slepe miševe koji kreću u lov.


savrsenstvo :)

a dostize i 60 ili bese 70 km/h u takvom letu
albicilla albicilla 20:10 30.10.2010

belu obrvu i crnu krunu više nje: vatrogla


vatroglavi kraljić Regulus ignicapillus
bocvena bocvena 20:41 30.10.2010

Divno!

Čekaj...ono prvo je fotografija, ne slika (ulje na platnu)?

Zaista spokojstvo miholjskog leta...
Šabada...
albicilla albicilla 21:05 30.10.2010

Re: Divno!

nijedna slika nije slucajno odabrana - obe fotografije nastale su na istom mestu, istog dana, a to je bilo u okviru ovoga
mariopan mariopan 20:05 31.10.2010

Re: Divno!

Čekaj...ono prvo je fotografija, ne slika (ulje na platnu)?

Ja dobila neodoljivu želju da je naslikam, ne ulje ali akrilik bojama, sasvim neverovatna lepota
albicilla albicilla 07:46 01.11.2010

Re: Divno!

Ja dobila neodoljivu želju da je naslikam, ne ulje ali akrilik bojama, sasvim neverovatna lepota


poenta te jesenje lepote klisure, isto kao i djerdapske, jeste u polidominantnim sumama, gde nijedna vrsta drveca nije vidno brojnija, vec su 2-3 ili 5-6, kako gde, podjednako zastupljene, pa se dobija ta impresionisticka istackanost

lisce zuti, crveni, braoni, stagod, tokom toplog miholjskog leta i do sada je to vec potpuno izrazeno, a zadrzava se do prvog mraza. tada ce preko noci smrznuto lisce dobiti istu smedju boju i opasti na prvom vetru... no, dok god je vreme lepo, uzivajte u jesenjim sumama
mlekac mlekac 20:42 30.10.2010

Sjajne fotke

i odlican tekst!

Pravo osvezenje u ovoj poplavi mracnih tema.

Hvala!
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 00:34 31.10.2010

šišmiš

Pre jedno mesec dana gledala sam oko pedesetak slepih miseva koji su u predvece preletali moje dvoriste. Uopste nisam razmisljala o tome da neki od njih moze da preleti preko moje glave i slucajno mi se zaplete u kosu:))
albicilla albicilla 07:34 31.10.2010

Re: šišmiš

Jelena Pavlović
Pre jedno mesec dana gledala sam oko pedesetak slepih miseva koji su u predvece preletali moje dvoriste. Uopste nisam razmisljala o tome da neki od njih moze da preleti preko moje glave i slucajno mi se zaplete u kosu:))


sad se okupljaju na mestima gde ce zimovati, ali kako jos nije prehladno i ima insekata, izlaze u lov

i ne, na zaplicu se u kosu, osim ako im se sonar pokvari :)
miloradkakmar miloradkakmar 11:44 31.10.2010

Vodomar


Gleda ko ga gleda!?
NNN NNN 20:10 31.10.2010

...a neko je dobio prvu enciklopediju

Jukie Jukie 02:08 01.11.2010

Re: ...a neko je dobio prvu enciklopediju

E kakva je, pričaj...
da li su nazivi vrsta pravilno prevedeni?
Da li postoji ista takva za sisare?
Koliko košta?
Na kom nivou je tekst?
Za koji uzrast je namenjeno?
Da li su ptice evropske ili amerikanske?
NNN NNN 10:02 01.11.2010

Re: ...a neko je dobio prvu enciklopediju

Baš je za klince (predškolski uzrast, a mi za sad tek znamo da kažemo ptita, papajag, paka )
Ima 40-ak strana i uglavnom su slike.
Biće i za sisare,
ovaj prvi broj je po promotivnoj ceni od 200, a sledeće će da budu 400 din.
Tice su belosvecke.
kakapo kakapo 09:21 02.11.2010

Ohrabrujuće

Baš lepo! Potrebni su nam ovakvi ohrabrujući prilozi, pogotovo sada, kada su otisle...

albicilla albicilla 11:28 02.11.2010

Re: Ohrabrujuće

evo, u juznoj africi sada organizuju docek lasta:

Welcome back the Barn Swallows. Come and welcome back up to 3 million Barn Swallows to the Mt Moreland Barn Swallow Roost, KZN. Bring a picnic, sundowners, seats, binoculars and mozzie spray.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana