Politika

Objasnite deci da je bombardovanje bilo ispravno

Inner Party RSS / 31.10.2010. u 22:37

 

Ako nisam naseo na laznu vest ili naleteo na los prevod, ovo je zaista neverovatna izjava nemackog ambasadora:

 

Mas: Srbi moraju svojoj deci da objasne da je bombardovanje bilo ispravno

Mas.jpg


Nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas izjavio je na konferenciji o NATO u Beogradu da Srbi moraju svojoj deci da objasne da je bombardovanje bilo ispravno, kako ona u budućnosti ne bi mrzela Atlantsku alijansu.

“Moram da kritikujem vlasti u Srbiji što i same još uvek koriste termine poput “NATO bombardovanja”. Zamislite da šetate ulicom Kneza Miloša i da vas vaše dete upita: “Tata, ko je ovo uradio?”. Vi ćete mu odgovoriti: “NATO”. I šta onda očekujete od tog deteta da misli o NATO? Za razliku od toga, ja sam kao mladić u Nemačkoj gledao ruševine u mom gradu, ali ja nisam mrzeo onog ko je tu učinio jer je bilo onih koji su mogli da mi kažu zasšo je to učinio”, izjavio je Mas.

On je istakao da je, i pored toga, “ova zemlja mnogo drugačija nego pre tri godine, kada su huligani napali moju ambasadu”.

“Bilo mi je toplo oko srca kada sam video DS, SNS, SPS, G17 i LDP na sastanku sa Gvidom Vesterveleom kako složno izjavljuju da im je integracija  u Evropsku uniju prioritet broj jedan. To je fantastičan napredak u odnosu na pre tri godine”, istakao je Mas.

On je insistirao na tome da su pitanja EU i NATO povezana.

“U slučaju Srbije, logično je da prvo postane članica EU, pa tek onda na srednje i duže staze postane članica NATO. Logično je da jedna članica EU posle određenog vremena postane članica NATO. Pitanje članstva Srbije u NATO nije “da li” nego “kada”, ocenio je nemački ambasador.

Mas je učestvovao na konferenciji “Srbija, Zapadni Balkan i NATO – ka 2020. godini” koja je okupila vodeće pro-NATO snage u Srbiji, ambasadore SAD i Nemačke i šefa delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera.
 
IZVOR:
 
 
 
Nemam neki sazet komentar jer sam iskreno zapanjen i zaista se nadam da je u pitanju neka greska u prevodu. Pocevsi od toga da mi izjava ne lici na nesto sto bi rekao neki diplomata, pa sve do poredjenja Srbije i naci-Nemacke za sto verujem da jedan razuman Nemac nikada ne bi uradio...


Komentari (202)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 22:48 31.10.2010

Đura će ti oprostiti što te je tukao

Inner Party Inner Party 22:55 31.10.2010

Re: Đura će ti oprostiti što te je tukao

NNN
PS

Za sada nema traga ovoj izjavi nigde sem na tom sajtu. Ili ja ne mogu da nadjem...

PS2

Evo pominje Lazanski CEAS-ov sastanak na kojem su govorili neki ambasadori.
NNN NNN 00:04 01.11.2010

Re: Đura će ti oprostiti što te je tukao

Evo onda još jedne slike (bilo bi dobro i da je dingospo ambasador vidi, možda blagotvorno deluje na njegove moždane ćelije):
BigBadWolf BigBadWolf 00:19 01.11.2010

Re: Đura će ti oprostiti što te je tukao

Mozda je video ovu


Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:34 01.11.2010

Re: Đura će ti oprostiti što te je tukao

NNN

ali zato Kosovo i EU moze!
Pih, politika duplih standarda!
NNN NNN 13:30 01.11.2010

Re: Đura će ti oprostiti što te je tukao

Kosovo i EU moze!

angie01 angie01 22:57 31.10.2010

,

Za razliku od toga, ja sam kao mladić u Nemačkoj gledao ruševine u mom gradu, ali ja nisam mrzeo onog ko je tu učinio jer je bilo onih koji su mogli da mi kažu zasšo je to učinio”,

evo-nek neko meni kaze, veoma sam zainteresovana!?
Inner Party Inner Party 23:05 31.10.2010

Re: ,

angie01

evo-nek neko meni kaze, veoma sam zainteresovana!?


Ne znam, to poredjenje naci-Nemacke i Srbije mi lici na neke ovdasnje NGO aktiviste i drustveno-politicke radnike koji se predstavljaju kao novinari, ali ne i na nekoga ko radi tako odgovoran posao poput nemackog ambasadora. Mislim, ako je takav covek poslat u Srbiju sta li oni misle o Srbiji onda majku mu?! Jesmo li bas tako nisko pali?!
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:24 31.10.2010

Re: ,

Ne znam, to poredjenje naci-Nemacke i Srbije mi lici na neke ovdasnje NGO aktiviste i drustveno-politicke radnike koji se predstavljaju kao novinari, ali ne i na nekoga ko radi tako odgovoran posao poput nemackog ambasadora. Mislim, ako je takav covek poslat u Srbiju sta li oni misle o Srbiji onda majku mu?! Jesmo li bas tako nisko pali?!

Mislim da je najvcea greska medjunarodne zajednice ta sto posle NATO bombardovanja SRJ nije organizovala konferenciju na kojoj bi Srbija potpisala kapitulaciju, bas onako kako je Nemacka potpisala u Versaju. Tada bismo svi znali na cemu smo. Medjutim, mi sada imamo jednu apsurdnu situaciju koja izleda tako da je na zapadu podrazumevajuce da je Srbija porazena/kapitulirana strana, sa statusom koji je manje vise ravan statusu koja je imala nacisticka i ona prethodna Nemacka, dok narod u Srbiji sebe ne dozivljava tako i misli da je odgovornost za rat treba da bude podeljena na "ravne casti" medju ex SFRJ narodima. MI uopste nismo svesni da smo u svetu percepirani kao Nemacka posle druog svetskog rata, i cesto volimo da podsmevamo takve stavove, a oni su zapravo takvi i mi to moramo da razumemo, umesto sto se podsmevamo i degradiramo osobe koje to izjave. A kada budemo razumeli, onda moramo da pocnemo da radimo na tome da ispravljamo svoj, uzasan imidz, da pruzamo ruku prijateljstva i da pokazujemo kako nismo deo one Srbije koja je cinila strasne zlocine. Tek tada cemo ponovo biti ravnopravni partneri na Zapadu. I jos nesto, sve ovo sto nam se desava u vezi Kosova pogotovo, ali i nekih krajnje diskutabilnih haskih presuda, direktna je posledica toga sto nas Zapad smatra kapitaluranom stranom. Ali, da je bilo zvanicnog pecata koji bi nam to stavio do znanja bilo bi bolje za sve, ovako dok mi to sami ne skapiramo - necemo se osvestiti sta nas snalazi i vazda cemo se snebivati "jos jednoj nepravdi zapadnih sila".
G r o f G r o f 23:29 31.10.2010

Re: ,

evo-nek neko meni kaze, veoma sam zainteresovana!?


Dete Angie...
Ovim putem su kamioni ljudskog mesa voženi do jezera u koje su bacani. Dete, čoveku ugine mačka, pa je sahrani...sa tugom, a oni su ljude...ej ljude bacali u..
I nisu stali ni kad su zapretili da će nas sve bombardovati...ej nisu stali..
I bombardovali su nas..
Sve..
I nas koji nismo bacali... ljude.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 23:43 31.10.2010

Re: ,

I nas koji nismo bacali... ljude.

Mislim da je ovde suvise ono "I" na pocetku. Bili su veeeeoma efikasni i neverovatno precizni bas sa "nas koji nismo bacali" a onima koji su bacali su ubacivali neke petarde u spavace sobe dok je celjad dremala na nekom drugom mestu.
G r o f G r o f 23:53 31.10.2010

Re: ,

Draga petoletko, ljudi se bacaju i crtanjem običnog kružića hemiskjom olovkom.
Jezivo je, koliko je tada malo bilo onih koji nisu bacali.
Da li ste vi bacali???
ivana23 ivana23 23:57 31.10.2010

Re: ,

G r o f
Ovim putem su kamioni ljudskog mesa voženi do jezera u koje su bacani. Dete, čoveku ugine mačka, pa je sahrani...sa tugom, a oni su ljude...ej ljude bacali u..I nisu stali ni kad su zapretili da će nas sve bombardovati...ej nisu stali..I bombardovali su nas..Sve..I nas koji nismo bacali... ljude.


Jeste strasno, jezivo. To su mogli samo monstrumi da rade...

Ali ako cemo konkretno, nisi rekao na koje jezero mislis. Ako je u pitanju jezero hidroelektrane Perucac, to su posledice zlocina u BiH. Ne znam na koje drugo se moze odnositi.
Zasto ovo pisem - ti lesevi u jezeru nisu doveli do bombardovanja.

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:59 31.10.2010

Re: ,

Zasto ovo pisem - ti lesevi u jezeru nisu doveli do bombardovanja.

nego do cega su doveli?
ivana23 ivana23 00:31 01.11.2010

Re: ,

Aleksandar Stosic
Zasto ovo pisem - ti lesevi u jezeru nisu doveli do bombardovanja.

nego do cega su doveli?


Hoces da kazes da su nas bombardovalii zbog zlocina koji su se dogodili u Bosni pet godina ranije?!
I vise od tri godine nakon Dejtona. Malo je nesuvislo.

aleksandarz92 aleksandarz92 00:33 01.11.2010

Re: ,

Jesmo li bas tako nisko pali?!

Jesmo
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:40 01.11.2010

Re: ,

Aleksandar Stosic

Mislim da je najvcea greska medjunarodne zajednice ta sto posle NATO bombardovanja SRJ nije organizovala konferenciju na kojoj bi Srbija potpisala kapitulaciju, bas onako kako je Nemacka potpisala u Versaju.


Ja bih išao i korak dalje, bar kada je reč o zemlji koju her Mas predstavlja.

Dakle, velika je greška što nisu završili posao započet između 1914. i 1918, a nastavljen između 1941. i 1945 i definitivno rešili srpsko pitanje na Balkanu, slično kako su rešili jevrejsko pitanje u Nemačkoj i Evropi. Tako da njegova ekselencija ne bi morala da se muči, da nas kritikuje i podučava kako je Milosrdni anđeo bio spas za Srbe i Srbiju.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 00:47 01.11.2010

Re: ,

Da li ste vi bacali???

Ima vec odgovor: da jesam ne bi mi bobarderi bili briga. Ili me ne bi ni gadjali ili bi me prethodno obavestili da se sklonim. Da sam bio u nekom vojnom cilju, tu bih se vec malo brinuo jer su na takve ciljeve i bacili po koju bombu. A sve ostalo su gadjali i pogadjali "veoma ispravno". U centar, ako je gospodin ambasador na to mislio.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 01:44 01.11.2010

Re: kao da se nikada dogodilo nije

Inner Party
angie01

evo-nek neko meni kaze, veoma sam zainteresovana!?


Ne znam, to poredjenje naci-Nemacke i Srbije mi lici na neke ovdasnje NGO aktiviste i drustveno-politicke radnike koji se predstavljaju kao novinari, ali ne i na nekoga ko radi tako odgovoran posao poput nemackog ambasadora. Mislim, ako je takav covek poslat u Srbiju sta li oni misle o Srbiji onda majku mu?! Jesmo li bas tako nisko pali?!eto i delimicnog objasnjena odakle financije za nase homegrown hatere. inace moze se uvek spekulisati o nemcima, ne pokusavaju li malo redirigirati povijest.

moje dete nece ni znati da je bilo bombardovanja. ako bude nesto pitao za zgradu u knezmiloshevoj - dzebiga dete, neki zemljotres bio u bg. ako ga budu nesto u skoli iscimavali time, reci cu mu da je uciteljica nepismena stranachka fufa (zavisno za koju stranku cu se opredeliti da popljujem od toga koja bude bila na vlasti u to doba, ali kapiram da ce biti nikoliceva tako da cu kudikamo zapljuvku moci mirnijee duse da napravim).

koji kreten, shta uopshte imamo da volimo nekakvu ratnu mashinariju, hebeni fashirani schultz.

Sepulturero Sepulturero 10:07 01.11.2010

Re: ,

aleksandarz92
Jesmo li bas tako nisko pali?!

Jesmo


Наравно да јесмо. Ево, погледај коментаре на овом блогу, Александра Стошића, например. Мала утеха је да су ипак у мањини.
predatortz predatortz 10:27 01.11.2010

Re: ,

Aleksandar Stosic

Mislim da je najvcea greska medjunarodne zajednice ta sto posle NATO bombardovanja SRJ nije organizovala konferenciju na kojoj bi Srbija potpisala kapitulaciju, bas onako kako je Nemacka potpisala u Versaju.Niti su tako revnosni, niti su bistri kao ti.
freehand freehand 10:38 01.11.2010

Re: ,

Vojislav Stojković
Aleksandar Stosic

Mislim da je najvcea greska medjunarodne zajednice ta sto posle NATO bombardovanja SRJ nije organizovala konferenciju na kojoj bi Srbija potpisala kapitulaciju, bas onako kako je Nemacka potpisala u Versaju.


Ja bih išao i korak dalje, bar kada je reč o zemlji koju her Mas predstavlja.

Dakle, velika je greška što nisu završili posao započet između 1914. i 1918, a nastavljen između 1941. i 1945 i definitivno rešili srpsko pitanje na Balkanu, slično kako su rešili jevrejsko pitanje u Nemačkoj i Evropi. Tako da njegova ekselencija ne bi morala da se muči, da nas kritikuje i podučava kako je Milosrdni anđeo bio spas za Srbe i Srbiju.

Kad to već rade Džejmi Kovačević&Co. svakodnevno
Inače, moram reći, diplomatskim jezikom, da je Njegova ekselencija uobražena budala.
freehand freehand 11:02 01.11.2010

Re: ,

G r o f
evo-nek neko meni kaze, veoma sam zainteresovana!?


Dete Angie...
Ovim putem su kamioni ljudskog mesa voženi do jezera u koje su bacani. Dete, čoveku ugine mačka, pa je sahrani...sa tugom, a oni su ljude...ej ljude bacali u..
I nisu stali ni kad su zapretili da će nas sve bombardovati...ej nisu stali..
I bombardovali su nas..
Sve..
I nas koji nismo bacali... ljude.

Hajde moj primer, Grofe:
nisam bacao; ni rukama, ni olovkom. Suprotstavljao sam se svemu što sa tim bacanjem ima veze. I pre bacanja, kad je samo slutnja postojala da će bacanja biti.
E sad, kakve to veze ima sa ubijanjem nedužnih civila? Sa Aleksincem, Nišom, Pančevom, vozom na mostu, narodom na vašaru, televizijskim kućama, bolnicama - a sve su im to bili ciljevi?
Živo me interesuje šta nesrećni Albanci, preživeli i rodbina iskasapljenih iz traktorske kolone - svojoj deci pričaju?
Hajde Grofe da vidimo šta će biti preporuka Iračanima i Afganistancima, šta će oni svojoj deci pričati?
Šta mislite da Japanci pričaju svojoj deci posle Hirošime i Nagasakija, i spaljivanja Tokija?
Iskreno sam zgađen bezobrazlukom ovog prostaka. Tvoje razumevanje za njegov prostakluk je... Čudno, šta bih drugo rekao.
anakcosa anakcosa 11:09 01.11.2010

Re: kao da se nikada dogodilo nije


moje dete nece ni znati da je bilo bombardovanja. ako bude nesto pitao za zgradu u knezmiloshevoj - dzebiga dete, neki zemljotres bio u bg. ako ga budu nesto u skoli iscimavali time, reci cu mu da je uciteljica nepismena stranachka fufa (zavisno za koju stranku cu se opredeliti da popljujem od toga koja bude bila na vlasti u to doba, ali kapiram da ce biti nikoliceva tako da cu kudikamo zapljuvku moci mirnijee duse da napravim).Jes vala! Podrzavam potpuno!
mariopan mariopan 11:16 01.11.2010

Re: ,

Sepulturero
aleksandarz92
Jesmo li bas tako nisko pali?!

Jesmo


Наравно да јесмо. Ево, погледај коментаре на овом блогу, Александра Стошића, например. Мала утеха је да су ипак у мањини.

Nismo.
Jednina kada govoriš o Stošiću.
PS.

To je onaj Stošić koji je sažeo mišljenje o nama Srbima u jednoj rečenici , parafraziram:

"U svakom Srbinu čuči mali Milošević koji jedva čeka da napravi neki genocid"
Jel tako beše Stošiću?
I neću prestati da te prozivam zbog te rečenice, ti si je napisao svojevremeno na ovom blogu, onako nemrziteljski, nefašistički, sasvim evropejski i tolerantno.
angie01 angie01 11:53 01.11.2010

Re: ,

nisu stali ni kad su zapretili da će nas sve bombardovati...ej nisu stali..


dragi moj Grofe- znam ja sve to,....ako je to bombardovanje bila odmazda za miloshevica i njegovu kliku koja je i organizovala i radila sve te strashne stvari-zashto su onda stradali samo civili, a ovima i njihovom plenu-ni dlaka s glave-to bi bilo moje pitanje?
angie01 angie01 11:57 01.11.2010

Re: ,


"U svakom Srbinu čuči mali Milošević koji jedva čeka da napravi neki genocid"
Jel tako beše Stošiću?
I neću prestati da te prozivam zbog te rečenice, ti si je napisao svojevremeno na ovom blogu, onako nemrziteljski, nefašistički, sasvim evropejski i tolerantnobolje se priseti svoje odbrane radovana karadzica-nego shto se gnushash nad necim shto tvoji stavovi chesto zagovaraju!
angie01 angie01 11:59 01.11.2010

Re: ,

Hoces da kazes da su nas bombardovalii zbog zlocina koji su se dogodili u Bosni pet godina ranije?!


ne, nego na Kosovu!
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:05 01.11.2010

Re: ,

Hoces da kazes da su nas bombardovalii zbog zlocina koji su se dogodili u Bosni pet godina ranije?!
I vise od tri godine nakon Dejtona. Malo je nesuvislo.

pa naravno, to je sve bio rezultat onoga sto se dobije kada se podvuce crta Miloseviceve politike i vladavine,ne samo za tih pet , vec za svih 13 godine njegove vladavine,
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:09 01.11.2010

Re: ,

Jel tako beše Stošiću?

tako je, osim sto bih umesto tog boldovanog "svakog" koje ti tolko bode oci koliko vidim, promenio iyjavu u recimo 70% srpskog gradjanstva! I sto je najgore, tacno je!
predatortz predatortz 12:11 01.11.2010

Re: ,

angie01
Hoces da kazes da su nas bombardovalii zbog zlocina koji su se dogodili u Bosni pet godina ranije?!


ne, nego na Kosovu!Angie,

Hoćeš li ti da kažeš da je bombardovanje zaustavilo zločine? Ubistva civila, proterivanja, spaljene domove, kasapljenja, sakaćenja? Hladnjače ili žute kuće, u čemu je razlika? Civil poginuo od srpske granate je nevina žrtva. Šta je civil poginuo od NATO bombe? Samo nemoj o uzroku i posledici... Osuda zločina mora biti principijelna. Ukoliko je selektivna, ukoliko žrtve deli, onda se dušebrižnik opasno približava onim koji su skloni relativizaciji.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:18 01.11.2010

Re: ,

Ja bih išao i korak dalje, bar kada je reč o zemlji koju her Mas predstavlja.

Dakle, velika je greška što nisu završili posao započet između 1914. i 1918, a nastavljen između 1941. i 1945 i definitivno rešili srpsko pitanje na Balkanu, slično kako su rešili jevrejsko pitanje u Nemačkoj i Evropi. Tako da njegova ekselencija ne bi morala da se muči, da nas kritikuje i podučava kako je Milosrdni anđeo bio spas za Srbe i Srbiju.

Gospodine Stjokovicu,
vasa izjava mi jos vise daje za pravo da budem sto odsto uveren u to da je napismena kapitulacija trebalo da bude nesto najbolje sto bi nam se desilo jer tada sigurno ne bismo citali takve izjave i ne bismo tako brzo zaboravili svoju ulogu u proslim ratovima vec bi se trudili da budemo bolji jer bismo znali gde nam je mesto.Ovako se previse zalecemo a svet nas pita "kuda". Ali, vi ste klasican primer Srbina s pocetka 21. veka - etnocetricni, homofobicni wanna be intelektualac. Spustite se na zemlju i razmislite gde gresite u odnosu Srbije i Zapada i zapitajte se, da li je moguce da nas bas svi na zapadu i dalje i zasto nas gledaju kao pariju? Bice vam mnogo bolje da to pitanje resite, nego sto cete da ismevate zapadne diplomate i "domace izdajnike"
angie01 angie01 12:22 01.11.2010

Re: ,

Hoćeš li ti da kažeš


samo sam rekla da nije zbog Bosne-nego zbog Kososva- a o bombardovanju mislim sve najgore-objasnila vishe puta, napisala blog o tome!
aleksandarz92 aleksandarz92 12:25 01.11.2010

Re: ,

Sepulturero
aleksandarz92
Jesmo li bas tako nisko pali?!

Jesmo


Наравно да јесмо. Ево, погледај коментаре на овом блогу, Александра Стошића, например. Мала утеха је да су ипак у мањини.

Ja hteo da ispadne kratko i jasno, kad ono prekratko i nejasno.
Cela rečenica koju sam citirao je glasila:
Mislim, ako je takav covek poslat u Srbiju sta li oni misle o Srbiji onda majku mu?! Jesmo li bas tako nisko pali?!

Da li smo toliko nisko pali da oni tamo misle da smo divljaci, jadni i bedni, pa mogu da nam rade šta hoće? - Jesmo.
Da li su u pravu - neznam, možda.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:30 01.11.2010

Re: ...

Aleksandar Stosic

tako je, osim sto bih umesto tog boldovanog "svakog" koje ti tolko bode oci koliko vidim, promenio izjavu u recimo 70% srpskog gradjanstva! I sto je najgore, tacno je!


alex, that's bullshit. odakle ti ovakva negativnost prema Srbima i Srbiji? po meni, to je srpski emigrantski parafenomen: ili se idealizuje srbija do krajnosti jer se chezne, ili naprotiv se misli o njoj sve najcrnje jer se ponovo chezne za njom ali zarad suzbijanja tog sentimenta i nezhelje napushtanja materijalno mnogo prosperitetnije sredine se pomisao boji u crno.

ovo je iracionalno sto govoris. secam se septembra 1999, posto sam tek pristigao u izru, kada mi je jedna profanka ivrita u telavivu rekla ovo isto sto si ti porucio, da bi ispala faca i duhovita pred razredom punim angloamera, "svi ste vi (srbi) milosevici" i secam se da sam joj momentalno jebao metar neobrazovanu, i da sam joj jebao mater svakog narednog chasa, i da me je direktorka ulpana zamolila zarad obostrane koristi da promenim shkolicu jezika, i da sam zbog svoje beskompromisnosti stekao neke dozivotne frendove u nekim angloamerima, jednoj chileanki i jednoj sanktpitersburzhanki. in other words, respect yaself and u ll be respekted, Niggah.

prema tome, niko me nije gotivio manje zato shto sam iz srbije. ne znam chemu ovakve izjave. u izri, kada bi rekao negde, u bilo kom kontekstu, "70% izraelaca je" ovo ili ono, odrubili bi ti glavu hejtom, brate. razumem potrebu da se bude leftwinger & different than the majority, ali ovo sto si upravo rekao je bullshit.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:33 01.11.2010

Re: ,

samo sam rekla da nije zbog Bosne-nego zbog Kososva- a o bombardovanju mislim sve najgore-objasnila vishe puta, napisala blog o tome!

ja ipak mislim je rezultat bombardovanja bilo sve, dakle ta jedna ukupna slika jedno zlocinca. A takodje ne mislim da je bombradovanje bila dobra stvar, to niko ne misli, i to sam takodje i ja pisao a koga od ovih novijih blogera ne mrzi neka bistri moje blogove pa ce se uveriti.
G r o f G r o f 12:36 01.11.2010

Re: ,

E sad, kakve to veze sa ubijanjem nedužnih civila?


Gospodine, frehand, dok god vi mislite da ubijanje nedužnih civila sa vaše strane nema veze sa ubijanjem civila na vašoj strani snosite deo krivice za ubijanje civila na obe strane.


Razlika izmedju moga razmišljanja i vašeg je u tome što ja krivicu za uništene useve vidim u protugradnoj odbrani, a vi u gradonosnim oblacima.
Sledeće godine ja ću protugradnu odbranu dovesti u red, a vi ćete i dalje mrziti oblake.
Čiji će usevi bolje proći?

freehand freehand 13:23 01.11.2010

Re: ,

Aleksandar Stosic
samo sam rekla da nije zbog Bosne-nego zbog Kososva- a o bombardovanju mislim sve najgore-objasnila vishe puta, napisala blog o tome!

ja ipak mislim je rezultat bonbardovanja bilo sve, dakle ta jedna ukupna slika jedno zlocinca. A takodje ne mislim da je bombradovanje bila dobra stvar, to niko ne misli, i to sam takodje i ja pisao a koga od ovih novijih blogera ne mrzi neka bistri moje blogove pa ce se uveriti.

Ništa ti nisi mislio, niti sad misliš. A tek onaj što bi još i čitao šta si ranije pisao sa mišljenjem veze nema.
Pa tebe od magaraca koji su pričali da su "svi Šiptari ovakvi ili onakvi", ili Muslimani, ili Hrvati-Ustaše - razlikuje samo objekat, razumeš li ti to?
I ne očekujem.
freehand freehand 13:30 01.11.2010

Re: ,

Gospodine, frehand, dok god vi mislite da ubijanje nedužnih civila sa vaše strane nema veze sa ubijanjem civila na vašoj strani snosite deo krivice za ubijanje civila na obe strane.

Da persiramo? OK.
Gospodine Grofe, ja mislim da je ubijanje civila zločin bez obzira na izvršioca. U tome je razlika. A ne snosim baš nikakvu krivicu, niti imam grižu savesti. Rekoh da sam aktivno, na razne načine, činio razne stvari da do toga ne dođe, da ga bude što manje, i da prestane, u svakoj od faza.
I nisam u tome bio sam.
A to bih isto ponovio i u Guantanamu, i u Bagramu i u drugim učionicama novog Human rights Univerziteta koje upravo otkrivaju po raznim zemljama Istočne i Zapadne Evrope, a na koje se stiže ovom novom avio kompanijom koja se zove CIA airlines.
A metaforu o gradu, odbrani, oblacima - nisam ukapirao, uopšte, pa bih izbegao da komentarišem. Sem ako se NATO i osiromašenimi uranijum ne tretiraju kao prirodna kataklizma, te samim tim ne potpada pod ljudsku jurisdikciju.
Ali mi je i u tom slučaju nenormalno da oblake treba pustiti da nam na glave i letinu sruče to što nose.
mariopan mariopan 13:31 01.11.2010

Re: ,

angie01

"U svakom Srbinu čuči mali Milošević koji jedva čeka da napravi neki genocid"
Jel tako beše Stošiću?
I neću prestati da te prozivam zbog te rečenice, ti si je napisao svojevremeno na ovom blogu, onako nemrziteljski, nefašistički, sasvim evropejski i tolerantnobolje se priseti svoje odbrane radovana karadzica-nego shto se gnushash nad necim shto tvoji stavovi chesto zagovaraju!

Nađi mi tu "odbarnu" i linkuj molim te?
angie01 angie01 13:41 01.11.2010

Re: ,

Nađi mi tu "odbarnu" i linkuj molim te?


shta, ovde smo neshto zaboravniji nego za stoshica!?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:41 01.11.2010

Re: ,

Aleksandar Stosic
Ali, vi ste klasican primer Srbina s pocetka 21. veka - etnocetricni, homofobicni wanna be intelektualac. Spustite se na zemlju i razmislite gde gresite ...

Taman kada sam seo i počeo da razmišljam, setih se da i nisam tako usamljen kada je reč o osudi NATO intervencije naa Srbiju. Evo, i mišljenja bar još jednog wanna be intelektualca.

D. Mandić, Univerzitet Prinston:
Хоћу да Вас питам о мишљењу интелектуалне елите, како се то уопштено назива у САД и на Западу уопште, јер читајући стичете утисак да ће вам бити опроштено ако замислите да је сваки критичар интервенције НАТО био или „симпатизер Милошевића” или неко кога није брига за геноцид. Шта то значи?

N. Čomski:
Пре свега, то је уобичајена појава интелектуалне културе. Један добар амерички критичар, Харолд Розенберг, једном је интелектуалце описао као „чопор независних умова”. Они мисле да су врло независни али они јуришају као крдо, што и јесте истина; ако постоји партијска линија, морате је се држати, а партијска линија је систематична. Партијска линија је повиновање моћима државе и државном насиљу. Допуштено вам је да критикујете, али само на врло уској основи. Можете их критиковати ако то што раде није делотворно, због неке грешке или неких добрих намера које су пошле кривим путем, или нешто тако; као што баш сада видите у случају рата у Ираку, тај тон дебате о ирачком рату. Али погледајте – то је врло слично расправи у „Правди” поводом инвазије Авганистана. Заправо, ја сам то недавно рекао једном пољском репортеру и питао сам га да ли је читао „Правду”. Он се само насмејао и рекао: „Јесте, исто је”. Дакле, ако читате „Правду” осамдесетих година прошлог века онда знате да је то „напор руских војника који ризикују смрт” и онда су ту ти „терористи који нас спречавају да Авганистанцима донесемо правду и мир” јер, наравно, „нисмо ми њих напали, већ смо интервенисали и помогли им на захтев легитимне владе, а терористи нас спречавају да учинимо све добре ствари које смо наумили итд”. Ја сам недавно читао јапанске документе из Другог светског рата против устаника у Кини из тридесетих година. Исто то, знате: „... ми смо настојали да им донесемо рај на земљи, али кинески бандити нас у томе спречавају...” Заправо, не знам ни за један изузетак у историји. Исти је и британски империјализам, мислим да су чак и људи највишег моралног интегритета, као што је био Џон Стјуарт Мил, говорили да треба да интервенишемо у Индији и да освојимо Индију, јер ти варвари не могу себе да контролишу. Постоје зверства, али ми морамо да им донесемо добробит британске управе, цивилизације и тако то.

Сада је у Сједињеним Државама исто то. Узмите бомбардовање Косова, што је био невероватно важан догађај за америчке интелектуалце. Разлог због кога је то морало да се деси јесте оно што се збивало током деведесетих. А деведесете су за Запад, не само за САД већ и за Француску и Енглеску, биле најгоре – можда најниже тачке у интелектуалној историји Запада. Мислим да је то било као комични стрип, представа сатиричне имитације стаљинизма и то буквално. Погледајте „Њујорк тајмс” или читајте француску штампу, британску штампу, све је пуно приче о томе како постоји „нормативна револуција” која преплављује Запад. Први пут у историји, једна држава, конкретно Сједињене Државе, „вођа слободног света”, делује „из чистог алтруизма”, ... Клинтонова политика је ушла у „племениту фазу” са „ореолом свеца” и све тако. Ја цитирам либерале.
i dalje:


2/8) http://www.youtube.com/watch?v=VYw8J3mpbzo&NR=1

3/8) http://www.youtube.com/watch?v=AapFe-C6tB4&NR=1

4/8) http://www.youtube.com/watch?v=LaszcGGaNT4&NR=1

5/8)http://www.youtube.com/watch?v=b2oHsRhHAXc&NR=1

6/8)http://www.youtube.com/watch?v=9pdNdBPYKaQ&NR=1

7/8) http://www.youtube.com/watch?v=de1TZNX1ojg&NR=1

8/8) http://www.youtube.com/watch?v=l9JpEaZ6EU8&NR=1

ili:

1/4) http://www.youtube.com/watch?v=L4SmhjeojTw&NR=1
2/4) http://www.youtube.com/watch?v=lAWi7e8_eOY&NR=1
3/4) http://www.youtube.com/watch?v=cHLetILA55c&NR=1
4/4) http://www.youtube.com/watch?v=grqPwqwoOcA&NR=1

(izvor)

A, što se tiče Vašeg mišljenja g. Stošiću, da sam homofob, dokle god Vi, JK i vama slični i Jovana Ćirilova svrstavate u homofobe, nema potrbe da odgovaram bilo šta.

PS: Izvinjavam se domaćinu i ostalima na dužini komentara.


koksy koksy 14:42 01.11.2010

Re: ,

tako je, osim sto bih umesto tog boldovanog "svakog" koje ti tolko bode oci koliko vidim, promenio iyjavu u recimo 70% srpskog gradjanstva! I sto je najgore, tacno je!


Ma hajde, šta zajebavaš. Da sam ja nešto ti ja bih se držao ovog boldovanog "svakog!
30% gore-dole, samo pravi konfuziju.
Inner Party Inner Party 14:51 01.11.2010

Re: ,

Aleksandar Stosic
MI uopste nismo svesni da smo u svetu percepirani kao Nemacka posle druog svetskog rata, i cesto volimo da podsmevamo takve stavove, a oni su zapravo takvi i mi to moramo da razumemo, umesto sto se podsmevamo i degradiramo osobe koje to izjave. A kada budemo razumeli, onda moramo da pocnemo da radimo na tome da ispravljamo svoj, uzasan imidz, da pruzamo ruku prijateljstva i da pokazujemo kako nismo deo one Srbije koja je cinila strasne zlocine.


OK, ali zar je NJIHOVA losa percepcija NAS problem?! Zar posle 11 (to jest 15) godina ne bi trebalo da bar malo mucnu glavom i obave svoje istrazivanje?! Pa onaj ko 2010. jos uvek misli da su se nedavni balkanski ratovi desavali po modelu srpskog zajednickog zlocinackog poduhvata je ili malouman kreten (kakvih na zalost imamo i previse, eto ko je slusao Pescanik ovog petka uverio se i sam) ili je jednostavno ostrascen i ne zeli da ima objektivan stav (sto se cujem dobro placalo, antisrpska prica je uvek in, zadnji slucaj je onaj australijski doktor sto je nedavno priznao da je tokom bombardovanja ubio neku Albanku na Kosovu iz samilosti - i naravno nema sanse da ce odgovarati, jer se borio na strano OVK).

Normalna i dobronamerna osoba nikada, NIKADA, ne bi poredila naci-Nemacku sa milosevicevom Srbijom. Sto zbog postovanja prema faktima, sto zbog postovanja prema srazmerama zlocina. Pa sto ne pomenuti i pitanje prava jednog Nemca da se pita bilo sta u vezi naroda kojem su nemci toliko zla naneli...

Ja apsolutno razumem to da se NATO agresija mora razjasniti, ali se razjasnjavanje i objasnjavanje ne moze poceti tako sto se nece postovati neke bazicne cinjenice. Pocevsi od toga da su se svi, SVI, veliki zlocini desili nakon pocetka bombardovanja. Pa sve do cinjenice da de fakto bombardovanje nije nista konkretno i dugorocno resilo, ako nije i pogorsalo stvari na terenu.

I naravno tu je i cinjenica da jedan ambasador nema pravo na ovakve izjave, pa cak ni na ovakva misljenja (jer se racuna da ambasador mora da ima nesto u glavi), ali to ipak vise govori o Srbiji nego o Nemackoj koja takav "materijal" salje u ove krajeve...

Dakle, da, uvek sam za objasnjavanje deci sta se desio ali je tu istina samo jedna i prilicno jasna, problem je sto mi neko tu predlaze da zaobidjem istinu radi necega... Cega tacno?!
Inner Party Inner Party 15:02 01.11.2010

Re: ,

G r o f

Dete Angie...
Ovim putem su kamioni ljudskog mesa voženi do jezera u koje su bacani. Dete, čoveku ugine mačka, pa je sahrani...sa tugom, a oni su ljude...ej ljude bacali u..
A ha, znaci sada cemo da udaramo na emocije?! Ok, recimo:

Тако, на пример, овај инсајдер наводи стравичне детаље убистава након напада на српско село Кравицу на Божић 1993. године. “ Знам лично да су пет заробљених Срба убили, заклавши их ножем, Насер Орић и један по надимку Кезо из Глогове, који је био заменик Ејупа Голића из Глогове(вођа локалне јединице, касније погинуо,оп.а.), а сада живи у Тузли. Лично сам видео када су они заклали петорицу заробљеника, а после тога направили голове и играли лопте главама које су одсекли. Убили су их у месту Кајићи на улату у Кравицу. Знам да је један од тих убијених био конобар у Братунцу, радио је у кафани ‘Ловац’(...). Видео сам и у Кравици доста покланих цивила, али нисам видео ко их је побио. Међу њима је било и жена у црнини”, навео је сведок у исказу. Као болничар у једној од Орићевих војних формација, он наводи да је видео и чуо како су убијани Срби, међу којима и жене и деца, који су бежећи пливали реком Дрином према Љубовији у Србији, описујући да су припадници “Орићевци” пуцали из снајпера у цивиле који су покушали да пређу реку. У исказу који се односи на напад на село Лозничка ријека крајем лета 1992. године, овај инсајдер наводи како су злочинци убијали и старе и непокретне људе.

“Знам лично да је Насер Орић наредио да се запале две куће у којима су се, у моменту паљења, налазила лица српске националности која су тако изгорела жива. У једној кући је било четворо деце и једна старија баба. У другој кући су изгорела два стара непокретна човека и једна жена непокретна, с тим да је један од тих мушкараца ту донесен жив из неке друге куће, па онда запаљен са ових двоје. Куће су запаљене тако што је запаљен намештај и гардероба у кући. Ја сам својим ушима слушао кад је Насер наредио да се та лица у тим кућама запале(...) За Насера могу рећи и то да је говорио да се убијени Срби не закопавају, већ да се оставе на земљи како би брже трулили”, испричао је, између осталог, инсајдер А.С. У својој “књизи” на 102 стране - како још назива свој ратни дневник - овај инсајдер тврди да је Орић у Лозничкој ријеци убио и једну трудну Српкињу. “Насер јој је забо нож у стомак, и то отприлике на месту где је желудац, а затим је нож свукао низ стомак у пределу ногу, расекавши је целу, услед чега је из ње испало све, па и кеса, како бих је назвао, у којој се дете нерођено налазило у њеној утроби. Жена је јаукала и помињала имена неких Срба и у таквом стању је остала а да нико у њу није пуцао да би јој скратио муке(...) То је Насер урадио у присуству нас многих. С обзиром на питања која јој је пре тога постављао, у смислу “где ти је човек, што ми није донео паре, што ми је остао дужан” и слично - закључио сам да је он ту жену и њеног мужа од раније познавао. Тако нешто је Насер исто урадио и једној трудној жени у Кравици”, тврди у свом исказу инсајдер А.С.

Описујући напад на српско село Подравање у лето 1992. године, овај сведок је испричао и шта је било са више од 20 заробљених Срба, међу којима је било и жена и деце. “Након заробљавања, били су доведени до једног камиона у Подравању, где им је Насер одржао говор: причао им је како ће жене и деца бити одведени у Сребреницу, а одатле на размену у Братунац, док ће мушкарци остати у Подравању и са српском војском бити ту размењени. После тог говора, жене, деца и три мушкарца одведени су у Сребреницу у општину на други спрат, а мушкарци су на лицу места побијени, а са њима је био остао Насер са својом групом људи. Они Срби што су одведени у Сребреницу, следећи дан су предати Зулфи Турсуновићу, а после сам чуо да их је Зулфо побио са своја два момка(...) Није се смело причати по Сребреници да је Зулфо побио многе Србе цивиле из Подравања, јер у противном не би дочекао зоре жив. Зулфо је тада проглашен за највећег кољача”, испричао је сведок А.С. Као “највећи кољач”, Турсуновић се, према тврдњама сведока, “прославио” и након напада на српско село Залазје, такође у лето 1992. године.”Тада је заробљено 8 Срба, од чега је Зулфо седам заклао, а Насер је осмог убио одсекавши му главу, а прво му је извадио оба ока ножем. Насер је након тога, гледајући у нас присутне, рекао ‘ Ево, видели сте шта је с њих овде урађено, овако треба сваки Србин да прође’ ”, изјавио је сведок А.С.


Naser, slobodan covek.

PS

I tako se mozemo ganjati do sutra bez da ikada stignes do jedinog ispravnog zakljucka - da rat ni u jednom od ovih sukoba nije izazvala srpska strana.Pa ni do zakljucka da su 1999. najveci zlocini pocinjeni nakon sto je bombardovanje pocelo. Sto onda znaci da cak i ako prihvatite antisrpsku perspektivu - bombardovanje je generalno nanelo vise stete nego koristi. Zato mani se mesa, drz se fakta.
alselone alselone 15:11 01.11.2010

Re: ,

Uludo je sa Stoletom raspravljati, znate to svi. Tu samo ignore pomaze. Jer kako objasniti ista coveku koji u vrhuncu intelektualnog zen momenta veselo klikce - A sta cemo sa Hitlerom, mozda on i nije bio Nemac.

mariopan mariopan 15:33 01.11.2010

Re: ,

angie01
Nađi mi tu "odbarnu" i linkuj molim te?


shta, ovde smo neshto zaboravniji nego za stoshica!?

Da me ubiješ ne mogu da se setim

Znači nema?

Ok, znala sam.
Znači braniš Stošića jer isto mislite?
angie01 angie01 16:07 01.11.2010

Re: ,

Da me ubiješ ne mogu da se setim


pa da, selektivna zaboravnos'!


Znači nema?

Ok, znala sam.


pa nisam ja jednina prisustvovala tvojim furioznim nastupima te vrste-ko god se ne seca, samo nek pogleda sve naslove koji se tichu tema sa karadzicem, nashe krivice u ratovima, i sl-ima citata kolk'o 'ocesh, sad bash da se bakcem s tobom na taj nachin i ne mili mi se da gubim vreme-reagovala sam samo shto se ponashash k'o moralana uchiteljica srbskog chistunstva-pa reko da te podsetim!


Znači braniš Stošića jer isto mislite?


ja shta mislsim-kazem sama-ne morash ti da me interpretirash!
BigBadWolf BigBadWolf 16:34 01.11.2010

Re: ,

Inner Party


Ja apsolutno razumem to da se NATO agresija mora razjasniti, ali se razjasnjavanje i objasnjavanje ne moze poceti tako sto se nece postovati neke bazicne cinjenice. Pocevsi od toga da su se svi, SVI, veliki zlocini desili nakon pocetka bombardovanja.


Ajde? A ti postujes bazicne cinjenice tako sto iznosis lazi? Svi veliki zlocini?

Jel pogubljenje 20 clanova porodice Deljijaj u Gornjem Obrinju u septembru 1998 dovoljno veliki zlocin za Vase cenjeno srbstvo? Ili devetoro Hamza u maju 1998? Da onda ne pominjemo Likosane i Cirez iz februara iste godine, to je sitno, po pet, sest ljudi, ko ce da se smara sa tim... Mozda 13 pogubljenih u Golubovcima?

U prolece i leto 1998 bilo je noci kada se mogao da vozis bez farova na putu Mitrovica-Pristina. Put su osvetljavala zapaljena albanska sela. Ili ni to nije dovoljno veliko da bi pominjali?

I kakvo je to uopste opravdanje "desilo se posle pocetka bombardovanja"? E, pocelo bombardovanje, ajde da zatvorimo 50 ljudi, ukljucujuci ZENE I DECU u piceriju i takmicimo se ko ce vise bombi da ubaci unutra?

Hoces li svojoj deci da pricas o Suvoj Reci? Ili Meju? O Pustom Selu ili Izbici? O Vucitrnu ili Podujevu? Mozda o masakru zatvorenika u Dubravi? To kad im ispricas smes u usta da uzmes Milicu Rakic, za koju btw, nemas pojma ni kako je poginula ni ko ju je ubio.

Nismo mi tu gde jesmo zbog Milosevica ili ovih danasnjih lopova, vec zbog tebe i tebi slicnih.
Inner Party Inner Party 17:20 01.11.2010

Re: ,

BigBadWolf
Inner Party


Ja apsolutno razumem to da se NATO agresija mora razjasniti, ali se razjasnjavanje i objasnjavanje ne moze poceti tako sto se nece postovati neke bazicne cinjenice. Pocevsi od toga da su se svi, SVI, veliki zlocini desili nakon pocetka bombardovanja.


Ajde? A ti postujes bazicne cinjenice tako sto iznosis lazi? Svi veliki zlocini?

Jel pogubljenje 20 clanova porodice Deljijaj u Gornjem Obrinju u septembru 1998 dovoljno veliki zlocin za Vase cenjeno srbstvo? Ili devetoro Hamza u maju 1998? Da onda ne pominjemo Likosane i Cirez iz februara iste godine, to je sitno, po pet, sest ljudi, ko ce da se smara sa tim... Mozda 13 pogubljenih u Golubovcima?

U prolece i leto 1998 bilo je noci kada se mogao da vozis bez farova na putu Mitrovica-Pristina. Put su osvetljavala zapaljena albanska sela. Ili ni to nije dovoljno veliko da bi pominjali?

I kakvo je to uopste opravdanje "desilo se posle pocetka bombardovanja"? E, pocelo bombardovanje, ajde da zatvorimo 50 ljudi, ukljucujuci ZENE I DECU u piceriju i takmicimo se ko ce vise bombi da ubaci unutra?

Hoces li svojoj deci da pricas o Suvoj Reci? Ili Meju? O Pustom Selu ili Izbici? O Vucitrnu ili Podujevu? Mozda o masakru zatvorenika u Dubravi? To kad im ispricas smes u usta da uzmes Milicu Rakic, za koju btw, nemas pojma ni kako je poginula ni ko ju je ubio.

Nismo mi tu gde jesmo zbog Milosevica ili ovih danasnjih lopova, vec zbog tebe i tebi slicnih.


Pa cekaj, tako ja mogu tebi da nabrojim mrtve Srbe i otete Srbe odvedene ko zna gde i ko zna zasto (znamo za to vadjenje organa recimo)... i sta ces onda ti?! Ja zaista nemam volje za tim tipom rasprave...

Je li Srbija osnovala OVK?! Je li Srbija sprecavala Albance da izadju na izbore i pomognu opoziciji da srusi Milosevica?! Je li Srbija mogla da pristane na otcepljenje Kosova?! Je li Srbija mogla da dozvoli ubijanje svojih policajaca?! Pa onda pomenimo i cinjenicu da je drzava Srbija veoma dugo odugovlacila sa ozbiljnom reakcijom na albanski terorizam. Pa onda cinjenicu da vojska i policija nisu kontrilosali velike delove teritorije po nekoliko meseci... Sustina je u tome da Srbiji apsolutno nije bio potreban rat 1999. niti je srpski narod to mogao da podnese, i pricati sad da su Srbi imali zelje i motiva da ociste Kosovo od Albanaca je potpuni nonsens. Sa druge strane Albanci nisu mogli dobiti nezavisno Kosovo bez rata. Pa sad do the math...
pnbb pnbb 22:01 01.11.2010

Re: ,

U prolece i leto 1998 bilo je noci kada se mogao da vozis bez farova na putu Mitrovica-Pristina. Put su osvetljavala zapaljena albanska sela. Ili ni to nije dovoljno veliko da bi pominjali?

to si, pretpostavljam, video svojim ocima?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:18 01.11.2010

Re: ...

alex, that's bullshit. odakle ti ovakva negativnost prema Srbima i Srbiji? po meni, to je srpski emigrantski parafenomen: ili se idealizuje srbija do krajnosti jer se chezne, ili naprotiv se misli o njoj sve najcrnje

to je moje misljenje jos pre emigracije; dok sam ziveo tu stekao sam takav stav, a i sada sma svako malo u Srbiji.
in other words, respect yaself and u ll be respekted, Niggah.

pazi, nemas ovde u Irskoj veceg srpskog branitelja od mene. Nikad nisam dozvolio da se stvari pojednostave i da se prikazemo kao divljaci. Trudim se na svakom koraku da ukazem sve kvalitete koje kao narod imamo, nase osobenosti, i da pokusam da objasnim, koliko je to moguce, genezu sukoba u ex SFRJ. Da, mnogi misle da su Karadzic, Mladic i Milosevic jednako HItler, Gebels etc. i imaju predrasude o nama. Mislim da sam mnoge uspeo da ubedim da promene svoje misljenje. Ne znam ni sam, mozda u svim narodima cuci ta klica, samo se dobro prikriva, mozda to nije samo nasa "osobenost", ali sam do tog zakljucka dosao kada sam video neke prijatelje oko sebe s koliko rmznje pricaju o "siparima", "muslimanima" koliko se upinju da opravdaju Karadzica, Mladica i Srebrenicu a da su s druge strane dugogodisnji glasaci DS, pa cak i LDP. I taj paradoks me je sokirao - kada sam video kako je lako pretrcati preko ulice i krenuti tim putem zaludjene mase. ne kazem da je to manifestno ponasanje, mozda jeste kod ove grupice pogubljenih ljudi oko Obraza i ostatka bande, ali da je latentno kod vecine drugih, normalnih i sasvim obicnih ljudi s kojima zivimno, koje volimo i koji imaju milion drugih kvaliteta to sam zakljucio.
prema tome, niko me nije gotivio manje zato shto sam iz srbije. ne znam chemu ovakve izjave. u izri, kada bi rekao negde, u bilo kom kontekstu, "70% izraelaca je" ovo ili ono, odrubili bi ti glavu hejtom, brate. razumem potrebu da se bude leftwinger & different than the majority, ali ovo sto si upravo rekao je bullshit.

o prvom boldu: uopste ne mislim da ce nekog neko manje da gotivi zato sto je Srbin, niti sam to bilo gde rekao. Dapace.
drugi bold: uopste se ne vodim u svom zivotu levom i desnom orjentacijom. Sta vise, u mnogim segmentima,posebno ekonomskim sam daleko vise desnicar nego levicar, tako da ni to nije moj issue, a pogotovo ne da budem drukciji od drugih, vec samo zelim da iskazem svoje misljenje pa bilo ono jedino u milijardu drugih.
Hvala na korisnoj diskusiji
jesen92 jesen92 22:59 01.11.2010

Re: ,

dok god vi mislite da ubijanje nedužnih civila sa vaše strane nema veze sa ubijanjem civila na vašoj strani snosite deo krivice za ubijanje civila na obe strane.
...gospodine Grofe, zlocin ne moze imati opravdanje u prethodnom zlocinu...osim ako se ne radi o zlocinu iz afekta...Bombardovanje bi "imalo smisla" da je rezultat bio hvatanje SM , uvodjenje neke vrste protektorata do daljnjeg i sl....ovako, neki neduzni ljudi su stradali a mnogi od nas i ne znaju od cega umiru...kasetne bombe i slicne naprave su sigurno ostavile dugorocne posledice...materijalne stete su najmanje vazne iako nisu zanemarljive za jednu malu i siromasni zemlju...NATO se vratio na svoje odrediste a mi smo jos godinu dana mlatili po ulicama ...posle svega, dosao Kostunica da prica isto sto i SM a svi ti vrli ambasadori iz EU, 2010.,pozivaju Tomu Nikolica na razna partije i diplomatske razgovore....eto, to je nama nasa borba dala ali i Nato i EU...
freehand freehand 23:43 01.11.2010

Re: ...

pazi, nemas ovde u Irskoj veceg srpskog branitelja od mene.

Hajde se opusti malo, spusti tenziju. To što publika viče Difens, difens - možda se odnosi na neku drugu utakmicu, na drugom kanalu.
Nemoj da nas braniš, života ti!
Opet će da nas bombarduju i opet će da nas teraju da se izvinjavamo dok se sahranjujemo i krpimo, a ti ćeš da kažeš - nisam hteo, nisam znao.

schweppes92 schweppes92 02:06 02.11.2010

Re: ...

Stole Piksi: nemas ovde u Irskoj veceg srpskog branitelja od mene. Nikad nisam dozvolio da se stvari pojednostave i da se prikazemo kao divljaci.


Ako se ne varam, jedan je irski psiholog (ne mislim na Angie, ona je turistički radnik, mada je plasirala istovetne teze) ustvrdio da su Srbi najgluplji narod u Evropi.
Stole, j.bo si nam kevu. Ne odazivaj se više na psihološka testiranja, mani laku kintu. Vidiš da nam uvaljuju.
G r o f G r o f 21:27 02.11.2010

Re: ,

.gospodine Grofe, zlocin ne moze imati opravdanje u prethodnom zlocinu..


Gospodjo-ice jeseni, na moje mesto je padalo i do dve hiljade granata dnevno, žena i deca su mi bili tu, ali ne smatram da su oni koji su pucali bili zločinci.
Znao sam, to je rat.
Po meni je veći zločin ući u rat i onda pokušavati pobediti tako što ćeš imati velike žrtve. Seti se odbrane mostova telima, RTSa...
Sećam se zapenjenih faca, ratnih pokliča i krvogladnih očiju, pre bombardovanja.
Znao sam, to je LUDILO...
Tad je trebalo deci objasniti neke stvari, a ne sad.
jesen92 jesen92 22:19 02.11.2010

Re: ,

Po meni je veći zločin ući u rat i onda pokušavati pobediti tako što ćeš imati velike žrtve. Seti se odbrane mostova telima, RTSa...
Sećam se zapenjenih faca, ratnih pokliča i krvogladnih očiju, pre bombardovanja.
Znao sam, to je LUDILO...
Tad je trebalo deci objasniti neke stvari, a ne sad.
...ma secam se svega ali se secam i razocaranja kada je sve bilo gotovo, oni odleprsase a nas ostavise u haosu....licno sam se nadala da tako "velike sile" imaju neku strategiju sa jasnim ciljem...ali kada su porusili onolike fabrike kakve takve, pa mostove ....da ne pricam o bolnicama i skolama...videlo se da je to ipak bila nepotrebna akcija...Da su bili orijentisani samo na vojne ciljeve sve bi moglo drugacije da se tumaci..Ovako, ipak ostaje trag zlocina...
....sto se tice pricanja deci dovoljno je reci da je bio rat i pokusati da se objasne uzroci tog rata....posledice su osetili svi na prostoru exyu ...Inace, ja nisam za pricu koja vodi ka mrznji prema bilo kome...u smislu da treba mrzeti amerikance, na primer ...istovremeno mi smeta kada mene neko poistovecuje sa onima sto su mlatili na mostovima ili sa arkanom , kapetanom draganom i osatalom kalankurijom....
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:38 03.11.2010

Re: ,

A, što se tiče Vašeg mišljenja g. Stošiću, da sam homofob, dokle god Vi, JK i vama slični i Jovana Ćirilova svrstavate u homofobe, nema potrbe da odgovaram bilo šta.

uf, uf, prvo ko je JK, a drugo ja mislim da u zivotu nisam pomenuo Jovana Cirilova, i ne znam o cemu pricate, nesto ste pomesali... Apsolutno nemam pojma o cemu pricate.
koksy koksy 09:02 03.11.2010

Re: ,

uf, uf, prvo ko je JK

Ma vidi jesenje mlade kako se femka.
markonio92 markonio92 23:35 31.10.2010

Romanes eunt domus

Hit nedelje, uz ono Cvetkovićevo poređenje sa Kinom.
Btw, smatrati bombardovanje u 21. veku ispravnim činom mi je
potpuno, potpuno neverovatno. Lično sam čak i više za ulazak
u NATO nego protiv toga, ali NIKO i NIKADA me neće ubediti da
nisu mogli da nas srede i bez takvih razaranja.

A sada ozbiljno. Ne znam kakav je cilj ovakve izjave, ali sigurno
da nije data sa namerom da nas približi NATO-u. Pogotovo ako je
data od nekoga ko bi, po prirodi posla, trebalo da poznaje prilike
u zemlji.
Inner Party Inner Party 15:10 01.11.2010

Re: Romanes eunt domus

markonio92

A sada ozbiljno. Ne znam kakav je cilj ovakve izjave, ali sigurno
da nije data sa namerom da nas približi NATO-u. Pogotovo ako je
data od nekoga ko bi, po prirodi posla, trebalo da poznaje prilike
u zemlji.


Ovo je ono sto Englezi zovu blunder. Meni se cini da su Nemci slanjem ovog coveka za ambasadora nacinili prilicno glupu ali veoma ozbiljnu gresku. Ili pak imaju zaista lose misljnje o nama pa ih je bas briga ko ce ovde sluzbovati...
loader loader 00:26 01.11.2010

Šinjel altruizma !!

Nemam neki sazet komentar jer sam iskreno zapanjen i zaista se nadam da je u pitanju neka greska u prevodu. Pocevsi od toga da mi izjava ne lici na nesto sto bi rekao neki diplomata, pa sve do poredjenja Srbije i naci-Nemacke za sto verujem da jedan razuman Nemac nikada ne bi uradio...

Skoro je sigurno da se ne radi o grešci.
Otprilike je rekao da ove i buduće generacije dece u Srbiji ne treba uzgajati na mržnji prema zemljama koje su učestvovale na suprotnoj strani u ratu 1999. jer te zemlje treba istoj toj deci da budu saveznik u zajedničkoj budućnosti.

Srbija je odlučila sama hoće li taj rat. Od kraja 80-tih godina Srbija ide protiv tendencija koje dolaze sa zapada, nada se očuvanju Berlinskog zida, čuva staru komunističku nomenklaturu koja se ubrzano presvlači u kožuhe patriotizma čvrsto držeći privilegije... - i sve vreme vodi politiku koja korak po korak klizi prema ratu, prvo onom ratu koji se odigrava na dobrom delu prostora sfrj, gde je nato sa protivničke strane, a nakon silnih žrtava, milion izbeglica i na duge staze uništenoj ekonomiji klizi i prema onom ratu 1999. gde je velika priča o mudrosti S.Miloševića koji je učinio da se ratovi ne odigravaju na teritoriji Srbije, već "kod onih drugih", pretvorena u konačni fijasko i otvoreni sukob Srbije sa natom, odnosno njenim bombardovanjem koje se završilo porazom. Srbija je sve vreme tretirana kao zemlja koja je poražena u ratu. Ovde se vodila propaganda da je to samo nejasan vojno-tehnički sporazum, da je na Kosovu privremeno stacionirana strana vojska itd. Delovanjem nekih političkih partija i intelektualaca održavana je iluzija, demagoška, profiterska, neodgovorna, podla. Stoga se i dan-danas ovde može čuti tragikomično čuđenje, kako je haški tribunal nedovoljno pravedan prema Srbima, odnosno srpskim optuženicima za ratne zločine.

U tom stilu će verovatno biti iščuđavanja i nad izjavom nemačkog ambasadora. Mnogi će sada brže-bolje navući šinjel altruizma!

Kao da nam hranjenja đavola i dalje nije dosta.
sonja.m sonja.m 11:36 01.11.2010

Re: Šinjel altruizma !!

Skoro je sigurno da se ne radi o grešci.
Otprilike je rekao da ove i buduće generacije dece u Srbiji ne treba uzgajati na mržnji prema zemljama koje su učestvovale na suprotnoj strani u ratu 1999. jer te zemlje treba istoj toj deci da budu saveznik u zajedničkoj budućnosti.

Srbija je odlučila sama hoće li taj rat. Od kraja 80-tih godina Srbija ide protiv tendencija koje dolaze sa zapada, nada se očuvanju Berlinskog zida, čuva staru komunističku nomenklaturu koja se ubrzano presvlači u kožuhe patriotizma čvrsto držeći privilegije... - i sve vreme vodi politiku koja korak po korak klizi prema ratu, prvo onom ratu koji se odigrava na dobrom delu prostora sfrj, gde je nato sa protivničke strane, a nakon silnih žrtava, milion izbeglica i na duge staze uništenoj ekonomiji klizi i prema onom ratu 1999. gde je velika priča o mudrosti S.Miloševića koji je učinio da se ratovi ne odigravaju na teritoriji Srbije, već "kod onih drugih", pretvorena u konačni fijasko i otvoreni sukob Srbije sa natom, odnosno njenim bombardovanjem koje se završilo porazom. Srbija je sve vreme tretirana kao zemlja koja je poražena u ratu. Ovde se vodila propaganda da je to samo nejasan vojno-tehnički sporazum, da je na Kosovu privremeno stacionirana strana vojska itd. Delovanjem nekih političkih partija i intelektualaca održavana je iluzija, demagoška, profiterska, neodgovorna, podla. Stoga se i dan-danas ovde može čuti tragikomično čuđenje, kako je haški tribunal nedovoljno pravedan prema Srbima, odnosno srpskim optuženicima za ratne zločine.

U tom stilu će verovatno biti iščuđavanja i nad izjavom nemačkog ambasadora. Mnogi će sada brže-bolje navući šinjel altruizma!

Kao da nam hranjenja đavola i dalje nije dosta.nestor92 nestor92 12:38 01.11.2010

Re: Šinjel altruizma !!

Otprilike je rekao da ove i buduće generacije dece u Srbiji ne treba uzgajati na mržnji prema zemljama koje su učestvovale na suprotnoj strani u ratu 1999. jer te zemlje treba istoj toj deci da budu saveznik u zajedničkoj budućnosti.


Apsolutno ih ne treba uzgajati na mržnji.

Ali nikako ni na bezuslovnoj ljubavi i naklonosti prema NATO.

Srbija je odlučila sama hoće li taj rat.


To je tako uopšteno. Koja Srbija? Ko je to Srbija u toj rečenici? Vi, ja, većina, stoka grdna, komunistosocijalisti, partizani, četnici, Sloba i ekipa, DB? Srbi, nesrbi, polusrbi?

Postoji dobar broj ljudi koji to nije odlučio niti ga je ko pitao. I koji je u skladu sa svojim moćima postupao

I prestanimo da svaljujemo odgovornost na narod. Narod je ono što od njega napravi elita. Ono što mu se predstavi, ono što ga nauče. Narod je žrtva. Teorije o narodu koji je kriv su uvod u rasno opravdavanje zločina.

I na kraju: Srbija nikad nije bila u mogućnosti da odluči "hoće li taj rat". Velike sile odlučuju. Tako je bilo i biće. Menjaju se kulise i jezik koji se koristi, pa i sredstva prinude.

U tom smislu pametne i kasetne bombe se uopšte ne razlikuju.


"U svakom Srbinu čuči mali Milošević koji jedva čeka da napravi neki genocid"

tako je, osim sto bih umesto tog boldovanog "svakog" koje ti tolko bode oci koliko vidim, promenio iyjavu u recimo 70% srpskog gradjanstva! I sto je najgore, tacno je!loader loader 13:48 01.11.2010

Re: Šinjel altruizma !!

Ali nikako ni na bezuslovnoj ljubavi i naklonosti prema NATO.

Ovde se ne radi o potrebi ljubavi, nit je to neko pomenuo (ponajmanje ja), već o potrebi racionalnog promišljanja zarad dobra ove zemlje, i njene dece, naravno.
To je tako uopšteno. Koja Srbija? ...

Nimalo nije uopšteno. Rečeno je konkretno da je to bila Srbija s kraja 80-tih, a posle i ona s kraja 90-tih. To što vi ili ja lično nismo bili za, a većina u Srbiji jeste bila za kolektivnu suicidnu tuču ne negira iskaz "Srbija je bila za", jer se podrazumeva da se radi o većini. Upečatljiva je već i sama ta potreba da se pravi dilema oko nečega što se podrazumeva, kako bi se stvar - eno, u komentaru vašem - na kraju navela na retoriku starog "dobrog" dnevnika RTS-a o zlim silama koje su navalile na ovaj nevini narod.

I na kraju: Srbija nikad nije bila u mogućnosti da odluči "hoće li taj rat". Velike sile odlučuju. Tako je bilo i biće.

Ovakva izjava, a na žalost ih ima puno, obezbeđuje da se i dalje ovde održava iracionalan odnos prema svetu u kome živimo i da sutra neka nova deca bivaju, kao rezultat te "ponosne logike" poslata na front.

Ne odlučuje nikakva elita. Ni politička, ni bilo koja druga. Odlučuje narod koji stvara svoje najbolje predstavnike (a onda ovi, posredno, tehnički, sprovode narodnu volju). Odlučuje narodni kvalitet, tj. njegovo obrazovanje i neobrazovanje, njegove spremnosti i nespremnosti, njegova moć ili nemoć uvida u stvari, njegova fleksibilnost ili nefleksibilnost, sklonost ili nesklonost zabludama, i, najviše, njegova istinska mera etike. Što su ove stvari na nižem nivou, to su na nižem nivou i predstavnici samog tog naroda koji se vremenom iz narodnih redova produkuju.

Demagoška priča o tome da je elita (poilitička ili bilo koja druga) nekakvo niotkuda došavše i samostvoreno parče društva koje sa tim društvom nema veze i namena mu je jedino da mu nanese zlo, radi svoje kroristi. Takav pristup obezbeđuje da uljuljkivanje u demagogiji ovde još dugo traje i da se u "bazi" stvari veoma teško pomeraju.

Kad god neko poviče - Narod je u pravu ! - znajte da je skoro stoprocentna šansa da se radi o svesnoj ili nesvesnoj demagogiji.
freehand freehand 14:05 01.11.2010

Re: Šinjel altruizma !!

Loader:
Demagoška priča o tome da je elita (poilitička ili bilo koja druga) nekakvo niotkuda došavše i samostvoreno parče društva koje sa tim društvom nema veze i namena mu je jedino da mu nanese zlo, radi svoje kroristi.


Auh, Loaderu... Nemam sada vremena, tek večeras, možda. ali - da nabrajam "instalirane vladaoce", širom Trećeg sveta, pa i nekih razvijenih država? Kakve je veze, recimo, Pinoče imao sa narodnom voljom u Čileu? Možda, ipak, sa nečijom drugom?
Ili general Norijga? heroj, demokrata, pa diktator i narko boss?! Pa general Aidid u Somaliji? Pa daj malo razloži, molim te, kakve veze sa narodnim osobinama i voljom imaju Talibani, te kako su šetali između pozicije "boraca za slobodu" i "međunarodnih terorista"?
A posebnu pažnju obrati na "faktora mira i stabilnosti&balkanskog kasapina". Kao i teroriste&freedomfajterse iz UČK.
Možeš ti to bolje, verujem.
loader loader 14:32 01.11.2010

Re: Šinjel altruizma !!

Mr Free,
imate gore pasus koji dovoljno nagoveštava odgovor na vaše pitanje. E, sad, ako ste već, kako vidim, za taj stil - "narod je uvek u pravu", ili "narod niko ne sme da bije" - ja nema ništa protiv, to je vaše pravo, ali baš i ne bih da učestvujem. Dosadilo, brale. Pozz :)
Inner Party Inner Party 15:15 01.11.2010

Re: Šinjel altruizma !!

loader

Skoro je sigurno da se ne radi o grešci.
Otprilike je rekao da ove i buduće generacije dece u Srbiji ne treba uzgajati na mržnji prema zemljama koje su učestvovale na suprotnoj strani u ratu 1999. jer te zemlje treba istoj toj deci da budu saveznik u zajedničkoj budućnosti.


Pazi cak i da si za NATO, postoji milion nacina i milijarda reci na koje se moze srociti ta zelja da u Srbiji neke nove generacije gaje drugacije, pozitivnije misljenje o NATO paktu. Ali kada cujes nesto ovakvo ostaje ti samo da se zgrazavas i pitas sta li ti Nemci misle o nama kada misle da ovakva svinjarija moze da prodje.
freehand freehand 15:47 01.11.2010

Re: Šinjel altruizma !!

loader
Mr Free,
imate gore pasus koji dovoljno nagoveštava odgovor na vaše pitanje. E, sad, ako ste već, kako vidim, za taj stil - "narod je uvek u pravu", ili "narod niko ne sme da bije" - ja nema ništa protiv, to je vaše pravo, ali baš i ne bih da učestvujem. Dosadilo, brale. Pozz :)

Upravo obratno, Mr. Loader, upravo obratno. Nikad se "narod", realno, ništa i ne pita niti o čemu odlučuje. "Narod" je tu da legitimiše ovaj ili onaj već pripremljen koncept, i da za njega gine ili rinta. Ili i jedno i drugo. I da viče "Ura" i "Ua", opet po potrebi i pripremljen adekvatnim spinom.
Način na koji ste me "obrisali" ne udostojivši se da mi odogovorite ni na jedno pitanje, pritom mi pripisujući budalaštinu koju nisam ni pomislio ni napisao - ispod je nivoa koji od vas očekujem.
Dakle, sakrivanje iza "narodne volje", kao i iza "patriotizma" nitkovluk je posebne vrste.
Ali mi barem objasnite kako se to popravio nemački narod posle wwI, pa onda opet posle wwII? Ili japanski?
Da li su Iračani dovoljno "popravljeni", ili na tome treba još raditi, do daljnjeg? Naravno, uporedo sa radovima na naftnim bušotinama.
nestor92 nestor92 17:58 01.11.2010

Re: Šinjel altruizma !!

Upečatljiva je već i sama ta potreba da se pravi dilema oko nečega što se podrazumeva, kako bi se stvar - eno, u komentaru vašem - na kraju navela na retoriku starog "dobrog" dnevnika RTS-a o zlim silama koje su navalile na ovaj nevini narod.


Ovakva izjava, a na žalost ih ima puno, obezbeđuje da se i dalje ovde održava iracionalan odnos prema svetu u kome živimo i da sutra neka nova deca bivaju, kao rezultat te "ponosne logike" poslata na front.


Pa pošto sam postao ratni huškač - kako dođe do toga, čoveče - a možda sam i Mila Štula lično samo da dodam:

Tačno je,

Odlučuje narodni kvalitet, tj. njegovo obrazovanje i neobrazovanje, njegove spremnosti i nespremnosti, njegova moć ili nemoć uvida u stvari, njegova fleksibilnost ili nefleksibilnost, sklonost ili nesklonost zabludama, i, najviše, njegova istinska mera etike. Što su ove stvari na nižem nivou, to su na nižem nivou i predstavnici samog tog naroda koji se vremenom iz narodnih redova produkuju.


Samo ko će da poboljša narodni "kvalitet": obrazovanje, fleksibilnost, "istinsku meru etike". Ja verujem da to radi elita. I ne verujem da je "narod u pravu" već verujem da nije kriv, bar ne na način na koji mu se často implicira.

Da je naseo na određenu retoriku, jeste. Ali je samo jedan od onih koji su naseli na takvu retoriku. Zbog čega je samo on izopšten? Zbog nekvaliteta sopstvene elite?

Kolektivnu krivicu ne priznajem, kolektivne zasluge takođe. Moje mišljenje se ne poklapa sa Vašim i to je normalno. Ja samo nisam spreman da baš toliko delim lekcije. A ako Vam nešto čini da trpate ljude u kalupe ... izvolite.

Ja danas imam pametnija posla. Poz.

loader loader 22:12 01.11.2010

Re: Šinjel altruizma !!

Freehand:
Upravo obratno, Mr. Loader, upravo obratno. Nikad se "narod", realno, ništa ...

Narod koji se nikad ni o čemu ne pita (zaključak je) nije sposoban da izbori ni minimum slobode i dostojanstva. U najmanju ruku. Da ne širimo previše...
nestor92:
Da je naseo na određenu retoriku, jeste. ...

Ako je naseo, to onda znači da nije sposoban da prozre. A to je jedna od sposobnosti koja je jedna od najvažnijih predispozicija za opstanak. Iza tog nedostatka sposobnosti da se prozre stoji činjenica da ne postoje dovoljno razvijeni mehanizmi (koji su neophodni da bi se prozrelo): obaveštenost, otvorenost, htenje obrazovanja, fleksibilnost, etičke norme... Nivo tih stvari obezbeđuje nivo životne visprenosti i istorijske vitalnosti.

Šta reći na sve to?
Narodom, dakle, rukovodi šačica pokvarenjaka i profitera. Tako ispada po ovim gornjim izjavama.
Velike, velike su to uvrede za ovaj narod ! Prema vašim rečima, ispade da je narod običan bezmozgović i pasivna tupa masa koja je bez ikakve sopstvene inicijative i sposobnosti da stvara neke bolje predispozicije za sebe samog, nego zavisi od pukog rukovođenja šačice naopakih ljudi. To je zaista bezočno vređanje i nipodaštavanje ovog naroda. Dajte narodu šansu da bude u poziciji da vredi i da odabira način na koji će funkcionisati. Ovako, kako ste ga predstavili - on nema nikakve šanse. To je uvredljivije i štetnije od izjava nemačkog ambasadora koje smatrate štetnim itd.

loader loader 22:23 01.11.2010

Re: Šinjel altruizma !!

Inner Party:
Pazi cak i da si za NATO, postoji milion nacina i milijarda reci na koje se moze srociti ta zelja da u Srbiji neke nove generacije gaje drugacije, pozitivnije misljenje o NATO paktu. Ali kada cujes nesto ovakvo ostaje ti samo da se zgrazavas i pitas sta li ti Nemci misle o nama kada misle da ovakva svinjarija moze da prodje.

U politici i diplomatiji ćete naći hiljade izjava koje u sebi, samo ako li se to tako želi da predstavi, sadrže elemente koji su hladni, nefer, neljudski... Uvek se može suziti kontekst u kome je neka stvar učinjena ili izrečena i određena pojava predstaviti tako da udovoljava nekom parcijalnom raspoloženju (ličnom ili grupnom).
freehand freehand 22:56 01.11.2010

Re: Šinjel altruizma !!

Narodom, dakle, rukovodi šačica pokvarenjaka i profitera. Tako ispada po ovim gornjim izjavama.
Velike, velike su to uvrede za ovaj narod ! Prema vašim rečima, ispade da je narod običan bezmozgović i pasivna tupa masa koja je bez ikakve sopstvene inicijative i sposobnosti da stvara neke bolje predispozicije za sebe samog, nego zavisi od pukog rukovođenja šačice naopakih ljudi. To je zaista bezočno vređanje i nipodaštavanje ovog naroda. Dajte narodu šansu da bude u poziciji da vredi i da odabira način na koji će funkcionisati. Ovako, kako ste ga predstavili - on nema nikakve šanse. To je uvredljivije i štetnije od izjava nemačkog ambasadora koje smatrate štetnim itd.

Loaderu, ja sam pominjao konkretne narode, konkretne države i konkreten situacije. Na to nisam dobio odgovor, sem ovih bezveznih uopštavanja?
nestor92 nestor92 23:00 01.11.2010

Fascinantno kako ljudi povezuju stvari...

Šta reći na sve to?
Narodom, dakle, rukovodi šačica pokvarenjaka i profitera. Tako ispada po ovim gornjim izjavama.
Velike, velike su to uvrede za ovaj narod ! Prema vašim rečima, ispade da je narod običan bezmozgović i pasivna tupa masa koja je bez ikakve sopstvene inicijative i sposobnosti da stvara neke bolje predispozicije za sebe samog, nego zavisi od pukog rukovođenja šačice naopakih ljudi. To je zaista bezočno vređanje i nipodaštavanje ovog naroda. Dajte narodu šansu da bude u poziciji da vredi i da odabira način na koji će funkcionisati. Ovako, kako ste ga predstavili - on nema nikakve šanse. To je uvredljivije i štetnije od izjava nemačkog ambasadora koje smatrate štetnim itd.


Uh, jbt!

Ne znam šta bih drugo rekao. Stvarno sam skot.
loader loader 23:27 01.11.2010

Re: Šinjel altruizma !!

Freehand:Ako neko kaže za sve je kriva politička elita koja gura narod u nevolju, a narod je samo objekat nad kojim se vrši radnja, ja ću uvek reći kako je to neistina. Elita proizilazi iz istog tog naroda, stvara se postupno, godinama, na osnovu kakvoće same baze. One osobine koje su u bazi preovlađujuće svakako će se ispoljiti i u osobinama elite. Što je baza uslovno rečeno bolja, to će i elita biti bolja. Izjave koje na ovaj ili onaj način poručuju da su narod i elita dve međusobno nepovezane stvari samo udaljava društvo od šanse da razvija sposobnost samokritike i osećaj odgovornosti. Kad kažem odgovornost, mislim na stvarnu odgovornost, a ne na onu apsolutnu, koja ide iz krajnosti u krajnost (i koja kaže ili "jeste odgovoran" - ili "nije odgovoran". Svaki pojedinac unutar jednog društva ima neku svoju meru odgovornosti.

freehand freehand 00:00 02.11.2010

Re: Šinjel altruizma !!

loader
Freehand:Ako neko kaže za sve je kriva politička elita koja gura narod u nevolju, a narod je samo objekat nad kojim se vrši radnja, ja ću uvek reći kako je to neistina. Elita proizilazi iz istog tog naroda, stvara se postupno, godinama, na osnovu kakvoće same baze. One osobine koje su u bazi preovlađujuće svakako će se ispoljiti i u osobinama elite. Što je baza uslovno rečeno bolja, to će i elita biti bolja. Izjave koje na ovaj ili onaj način poručuju da su narod i elita dve nevezane stvari samo udaljava društvo od šanse da razvija sposobnost samokritike i osećaj odgovornosti. Kad kažem odgovornost, mislim na stvarnu odgovornost, a ne na onu apsolutnu, koja ide iz krajnosti u krajnost (ili jeste odgovoran - ili nije odgovoran). Svaki pojedinac unutar jednog društva ima neku svoju meru odgovornosti.


Teoretski - sve ću da potpišem.
Samo - Pinoče, Noriega, Aidid, Karzai, irački lideri - kakve su to narodne volje produkti? I čije? Drug Tito? Kog nam je naroda volja njega dovela?
I da hebe rak raka - biće da je ovaj vongonski bastard od Slobodana Miloševića, na žalost, najvećim delom izvorni produkt srbijanske maloumnosti.
loader loader 00:41 02.11.2010

Re: Šinjel altruizma !!

Freehand:


Za one narode tamo, koje ste naveli, ne bih znao baš. Mogu da govorim o ovom našem slučaju, koji sam jednim delom gledao, svojim očima. I u našem slučaju (kao kod navedenih naroda, tj. režima) postoje elementi diktature, tj. aparat prisile i propagande (koji je u našem slučaju nasleđen) i pomoću koga se dalo upravljati i manipulisati. Na ovom mestu treba napraviti jedno razgraničenje. Kad u prethodnim komentarima kažem odgovornost, mislim na onaj deo kojim se ne može manipulisati. Ako je vaša etička norma da je rat neprihvatljiv, onda ... Za većinu rat nije bio neprihvatljiv. Deklarativno donekle, ali u praksi, potajno, jedan tragično veliki broj ljudi se nadao da ćemo kao narod Lazarev zgaziti ostale u sfrj i nametnuti svoju volju. Ali, kako je uopšte došlo do časa kad se već skoro očito klizi prema ratu? Tako što je ovde, opet tragično veliki procenat ljudi, bio protiv bilo kakve demokratizacije i modernizacije države. Trebalo je da mi prednjačimo u takvom zahtevu, a ne da dozvolimo da sa tom inicijativom isprednjače Slovenci. Mi u tome ne samo da zakasnimo, nego, avaj, čak i oštro odbijemo, uz gromoglasne povike kako oni hoće da ruše titovu jugoslaviju. Većini je ono bilo dobro. Ne mislim sada u smislu da je bilo dobro kao okvir zaštite Srba u zajedničkoj državi, već dobro kao vrednosni sistem. Tu nam nije kriv S.Milošević, kao ni spoljašnji faktor. Na žalost, mi kao narod nismo imali mehanizme da prepoznamo o kakvom se istorijskom trenutku radi. Zato smo platili. Zablude i slepilo najčešće koštaju. Na tu vrstu odgovornosti mislim. E, sad, odgovor na pitanje zašto je zatečena struktura baze u onom važnom času bila takva (a i danas je približna tom stanju), traži već jednu drugu vrstu analize i vraćanjekroz par desetina godina unazad. Sve u svemu, gledao sam masu kako histerično kliče protiv onih drugih. Učestvovao sam tih godina u stotinama razgovora na temu pravca kojim društvo treba da ide i koje su to vrednosti koje treba da sledimo ili izgradimo. Na žalost, velika većina ljudi je imala zastareli model razmišljanja, a tu je uključen i stav da se ne treba libiti ni rata, jer se kroz istoriju, navodno, pokazalo da smo mi narod koji maltene stalno pobeđuje i nad kojim su se mnoga carstva raspolutila. Da je postojala i najmanja zdrava lična etika, oslonjena na par najosnovnijih hrišćanskih načela koja svi znaju i svima su dostupna (i inače se ovde većina poziva na veliko verništvo), ne bismo se uzdali u toliku količinu suicidne nadmenosti (koja je bitno umanjila želju za konstruktivnim dogovaranjem), a zatim i u frontalno nasilje.

freehand freehand 02:22 02.11.2010

Re: Šinjel altruizma !!

Loaderu, odlična ti je analiza za '90, '91, '92.
Sad je 2011. godina. U međuvremenu su sve te oštre ivice i jasne slike dobile svoje senke, ispostavilo se da je sve to, u stvari, mnogo koloritnije, da su razne četkice na tom platnu radile, da se tu dodavalo i oduzimalo, da je na platnu već bila kontura po kojoj se slikalo, da su izvesni likovi i objekti retuširani... Da se radilo po malo i u četiri ruke, da je bilo falsifikata, krađe i prekrađe, da je platno kupovano i prodavano... Ali da, kako god ga gledali, sem diskutabilne umetničke vrednosti drugu nema. Naročito ne dokumentarnu.
loader loader 10:55 02.11.2010

Re: Šinjel altruizma !!

Loaderu, odlična ti je analiza za '90, '91, '92.

Nabodem i ja ponešto :)
Elementi koji važe za to razdoblje održavaju se sve vreme, samo u nešto manje izraženom smislu. Dodati su i neki drugi, pa je to pravi mali neizrečeni rat između rezličitih vrednosnih struktura društva.
U međuvremenu su sve te oštre ivice i jasne slike dobile svoje senke, ispostavilo se da je sve to, u stvari, mnogo koloritnije, da su razne četkice na tom platnu radile, da se tu dodavalo i oduzimalo, ...

Sasvim se slažem sa vašom pričom o koloritima. Stvari nikada nisu monolitne, kako god se iz perspektive pojednostavljenih shvatanja činilo. Ovde su na svakom koraku, do neslućenih granica, pomešane ideologije i banalni, neideološki elementi, tj. profitersko-pijavičavska psihologija kojoj ništa nije sveto. Tako će vam lopov govoriti o moralu, dok onaj koji nešto radi jedva uspeva da ubedi svoju okolinu da je dobro raditi, a ne sedeti ili krasti. Tu su i tektonski poremećaji izazvani uticajima spolja, koji savršeno naležu na već postojeće iznutarnje nedefinisanosti po pitanju najvažnijih stavova i ideja.
Jukie Jukie 01:53 01.11.2010

Dufenšmirc

Samo im kažeš da je u toj zgradi Dufenšmirc radio neke nevaljale stvari pa ga je Pera Kljunar švrljfnuo nekim detransmogrifajerskim zrakom i onda se zgrada rascocala. To deca svaki dan gledaju na TV.

bene_geserit bene_geserit 03:47 02.11.2010

Re: Dufenšmirc

Perry the platapus je Pera kljunar? cool
A Dufensmrca nisu preveli, steta voleo bih da cujem sta su tu smislili. Prevodi imena likova iz crtaca nekada mogu da budu bolji od originala (npr. Rz Brzotrz).
Phineas & Ferb je najbolji crtani.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 01:58 01.11.2010

Kamufliranje

“Bilo mi je toplo oko srca kada sam video...

Ovo je neki virus koji hara Balkanom i izaziva prijatna iznenadjenja i toplinu oko srca?
Zgodno pada da se prica o tome zbog cega ili zasto. Time se najlakse zakamuflira i ono "kako". Kad se vec lacamo one Nemacke, u toj istoj Nemackoj je zakonom bilo zabranjeno slusati strane radio stanice. Ne uredbom nego zakonom. Namestis skalu na BBC pa ili u logor ili u furunu. Ipak, ni piloti Geringove luftvafe u svojim listama naleta nisu imali BBC kao metu. Ne bi bilo naodmet da diplomata pogleda liste naleta iz ovog poslednjeg rata, neka uporedi broj vojnih sa brojem civilnih ciljeva pa neka eto, on bude prvi koji ce malo i o tome kad vec niko drugi nece.
i da vas vaše dete upita: “Tata, ko je ovo uradio?

O tome i divanim- deca u Srbiji nesto i nemaju priliku da vide rusevine vojnih ciljeva. Tu i tamo. A civilnih ima previse da bi i neko dete sa uamnjenom moci shvatanja mogao ubediti...pa ni diplomatski

Izmenjeno: Ozbiljno prihvacena primedba from Juke. Italic-om oznacena izmena. Hvala na primedbi.
Jukie Jukie 02:15 01.11.2010

Re: Kamufliranje

zadnjapetoletka
neko glupavo dete

Izraz "glupavo dete" se više ne koristi
medjutim92 medjutim92 10:03 01.11.2010

Re: Kamufliranje

Ovaj Dufenšmirc ko Sajdšou Bob koji ima normalno ime
anakcosa anakcosa 11:15 01.11.2010

Re: Kamufliranje

E Jukie, Jukie!
seceranac seceranac 11:47 01.11.2010

Re: Kamufliranje

Jukie
zadnjapetoletka
neko glupavo dete

Izraz "glupavo dete" se više ne koristinekada se govorilo "cuti zidovi imaju usi" a danas se kaze "sram te bilo to nije politicki korektno"

Veliki brat vs. Vrlog novog sveta : iz keca u dvojku
spadalo92 spadalo92 08:38 01.11.2010

Sine

Znas sine, Milica Rakic je ubijena za tvoje dobro. Da imas veselo i srecno detinjstvo. Milica Rakic je, sine, srpska teroristkinja koja je ubijala albansku decu na Kosovu.
sesili sesili 08:51 01.11.2010

Jesmo li tako nisko pali...

Nešto mi se čini da to padanje neće skoro da se zaustavi. STALNO nam još i još prebacuju! Čuj mudraca, šta ćemo govoriti deci? Neka ne brine za to, važno je da on nije mrzeo?!!
mariopan mariopan 10:11 01.11.2010

Re: Jesmo li tako nisko pali...

Nemam neki sazet komentar jer sam iskreno zapanjen i zaista se nadam da je u pitanju neka greska u prevodu. Pocevsi od toga da mi izjava ne lici na nesto sto bi rekao neki diplomata, pa sve do poredjenja Srbije i naci-Nemacke za sto verujem da jedan razuman Nemac nikada ne bi uradio...

Ja nisam baš toliko zapanjena.

Pošto ga niko nije ni opomenuo, niti "uložio protest", ni prstom mrdnuo od cele te gomile naših lezilebovića - političara....sledeća tačka cirkusa biće da će isplivati činjenica i istina da smo mi sami sebe bombardovali.
Čovek radi svoj posao, gura svoje interese, gazi naše interese (a niko ga u tome nije sprečio, opomenuo, tražio izvinjenje i slično)....pa može mu se. Šta su oduvek radili rade i sada.Velika riba jede malu ribu. Mala riba joj aplaudira?????

Obavezno se neke vesti saopštavaju ovako, kao čini nam se da je neka budala nešto lupila, pogrešila - ali nije. Očekujem da će sledeće što će naša Skupština usvajati ( novi uslov za EU) biti novi udžbenik istorije gde će pisati da smo mi sami sebe bombardovali - i biće jednoglasno usvojen.
I ući ćemo u NATO. Jednoglsno.
nestor92 nestor92 10:17 01.11.2010

Nemačka medicina je najbolja ... die beste

Ja mom detetu još nisam ništa rekao o tome. On vidi ruševine i prihvata da je to iz rata ali je to još uvek neki davni, neodređeni rat sa nekim, ko zna kim.

Sa "naše" strane je izvršeno dosta zločina. Mi to moramo da rešimo sa sobom i sa "našima" koji su to radili.

Ali, da je bombardovanje bilo ispravno ... ili upoređivati sa Hitlerovom Nemačkom... zemljom koja je napala celu Evropu, zemlju sa jasnim rasnim i rasističkim programima masovno prihvaćenim od sopstvenog naroda...

Ne, neću mu reći da je bilo ispravno. Jer nije bilo ispravno. Bilo je običan instrument politike velikih sila, demonstracija najobičnije sile i sredstvo za postizanje planiranog cilja. Manite humanitarni aspekt, to je bezobrazluk i reći.
Gospodin ambasador je dao jednu u suštini bezobraznu izjavu.

Ne verujem da će moje dete zbog toga mrzeti NATO ( a ako će, to je njegova stvar ), vreme teče, stvari se menjaju, ljudi se menjaju. Ali se istovremeno slažem sa tim da se mora reći da smo mi poražena zemlja, zemlja koja je kapitulirala, za "medjunarodnu zajednicu" u većini bezvredna tvorevina koju bi opet rušili ako treba. Toga treba biti svestan, a znam da su ljudi toga svesni u mnogo većem procentu nego što se misli i nego što to naši politički tutumraci i shvataju.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:53 01.11.2010

Re: bring down the ruin

nestor92


Ne verujem da će moje dete zbog toga mrzeti NATOma, nasa deca nisu uopste sposobna da mrze bilo sta ili kog posto su od roditelja koji pripadaju najsavrsenijoj mogucoj cool generaciji. :)

mada bi mogli da poravnaju tu zgradu generalstaba, mislim ne znam sta se glupiraju gradske vlasti sa tim? koj ce nam djavo ta zgrada? treba da grune neki iole ozbiljniji zemljotres da ispovredjuje ljude, moze padne betonska plocha padne nekom na glavu, mozhe povredi ljude. simbol nije nichega, izuzev ljudskobudalashtine. svakako ogromna vecina nas nece vaspitavati decu u ratobornom duhu, tako da je ta ruina samo simbol klinotonoslobovshtinskog debilizma. ne znam u cemu je fora, mozda se generali pale na tu rushevinu, ili chekaju ovog schultza da im da neke pare da urade neshto sa zgradom, kao ns-u shto su uleteli za mostove?

mada, dobri su bili neki moji drugari koji su dosli na 4 godine na diplomatsku sluzbu iz izre, pa kad su videli posrnulog monstruma u knezmilosha, komentar je bio: "u bratee, valjda nece nas ovo da sacheka kad se vratimo kuci u telaviv za 4 godine"... simpami bila ta opaska...
Bili Piton Bili Piton 21:03 01.11.2010

Re: bring down the ruinČuo sam da se kanjon sutjeske još nije porušio jer je neka petljavina sa placem na kom se nalazi....natezanja na gradskom nivou i taj rad. Dotle, sve stoji....
jkt2010 jkt2010 18:38 02.11.2010

Re: bring down the ruin

Zgrada je pod zastitom drzave kao arhitektonska vrednost. A sto ne uklone zastitu - ne znam.
seceranac seceranac 10:27 01.11.2010

savest

zlocinac se uvek vraca na mesto zlocina u pokusaju da sapere sopstvenu savest
Inner Party Inner Party 15:21 01.11.2010

Re: savest

seceranac
zlocinac se uvek vraca na mesto zlocina u pokusaju da sapere sopstvenu savest


E stvarno mi sa tim Nemcima uvek samo neke probleme imamo... Malo nas oni napadnu 1914, pa onda jos malo 1941, pa onda opet 1999... Samo im trosimo municiju i gorivo!
Spiridon Spiridon 21:02 01.11.2010

Re: kako bi odgovorili Stošići

"...Zamislite da šetate ulicom Kneza Miloša i da vas vaše dete upita: “Tata, ko je ovo uradio?”.


A zamislite tek da šetate bulevarom Zorana Djindjica i da vas vaše dete upita: “Tata, ko je ubio ovog čiku koji je zeleo da on ničega napravi nesto?”


predatortz predatortz 08:53 03.11.2010

Re: kako bi odgovorili Stošići

A zamislite tek da šetate bulevarom Zorana Djindjica i da vas vaše dete upita: “Tata, ko je ubio ovog čiku koji je zeleo da on ničega napravi nesto?”E baš će dete to da te pita! Osim, ako nije student FPN. Ostavite bre čoveka da počiva u miru. Ne može on da bude pokriće za svaku glupost koju ovde odvalite.
mikimedic mikimedic 10:26 03.11.2010

Re: kako bi odgovorili Stošići

A zamislite tek da šetate bulevarom Zorana Djindjica i da vas vaše dete upita: “Tata, ko je ubio ovog čiku koji je zeleo da on ničega napravi nesto?”


pa sad, ako bas dete vec zna da je taj cika od nicega zeleo da napravi nesto, onda mu je valjda vec i objasnjeno ko ga je ubio, pa takvom pitanju nedostaje logika, bar deteca...
Colin_bgd Colin_bgd 12:48 01.11.2010

nato, zlato...

Ne interesuju me motivi nemackog ambasadora, niti me interesuje njegovo misljenje, a jos manje izrecena "mudrost". Ali je apsolutno neophodno u Srbiji otvoreno govoriti o tome zasto se bombardovanje desilo, i kako je do njega zaista i doslo.

Ali na zalost, kad se u prvoj recenici eventualne diskusije pocnu olako uzimati u usta imena i prezimena konkretnih ljudi koji su stradali (Milice Rakic, na primer), ili pocnu da se citiraju duhovite opaske popularnih filmova (Djura, et al.), to samo pokazuje da mi sami prema sopstvenim zrtvama (o tudjim i da ne govorim) nemamo ni minimum pijeteta ili saosecanja jer ih svesno zloupotrebljavamo u cilju sprecavanja otvorenog razgovora o tome sta je radila drzava Srbija za vreme Miloseviceve vlasti. Sve se uvek vrati na to da uopste nista nismo razumeli, da ne zelimo nista da razumemo, sto ce neumitno dovesti do istih istorijskih gresaka u blizoj ili daljoj buducnosti, jer cemo uvek (iracionalno, ali svesno i planski u isto vreme) proizvoditi motive da nas neko udari, trebalo ne trebalo, nek kosta koliko kosta... Samo da imamo materijala da i dalje kukamo kako su drugi krivi za sve...

To vam je kao kad vidite da ludak sa nozem ide prema vama, a vi umesto da predjete na drugu stranu ulice sami se bacite na ostricu, pa onda udri u kuknjavu i "principijelnu" dreku kako su krivi sef policijske stanice i nacelnik psihijatrije jer nisu strpali sve ludake u ludnicu...

(ps. Svaka slicnost NATO pakta sa ludakom sa nozem moze se shvatiti na najslobodniji moguci nacin...)
predatortz predatortz 12:52 01.11.2010

Re: nato, zlato...


To vam je kao kad vidite da ludak sa nozem ide prema vama, a vi umesto da predjete na drugu stranu ulice sami se bacite na ostricu, pa onda udri u kuknjavu i "principijelnu" dreku kako su krivi sef policijske stanice i nacelnik psihijatrije jer nisu strpali sve ludake u ludnicu...A шта је са ситуацијом у којој су и шеф полиције и психијатар прилично опичени?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana