Društvo| Putovanja| Region| Život| Životni stil

Gospođa kondukterka

Dragan Jakovljević. RSS / 02.11.2010. u 00:41

Oduvek su me impresionirali ljudi koji za ono što rade nemaju nikakvo logično objašnjenje, ali ipak nastavljaju po svome. Ako ih pitate zašto čine nešto što nema nikakvog smisla niti ikome išta znači, osim što svima komplikuje život, bez mnogo dvoumljenja i s prkosom u glasu odgovoriće vam da „to tako treba". Ne znaju kome, ali znaju da „treba".
Mađarska železnica je, valjda jedina u svetu, počela da primenjuje praksu po kojoj u jednom vagonu može biti više klasa. Možda vam ovakvo objašnjenje izgleda besmisleno, ali smislenijeg, verujte, nema. Evo zašto.
Kondukterka, neukrotivo goropadna: Vozne karte na pregled, molim! Ja, koliko sam opuštenije mogao: Naravno, izvolite. Ona: Hm, teško da će ovo moći, gospodine. Ja: Šta to gospođo? Ona: Platili ste drugu klasu, a sedite u prvoj, gospodine. Ja: A gde je druga glasa, gospođo? Ona: Od susednog kupea pa nadalje, gospodine. Ja: U istom vagonu, gospođo? Ona: Da, u istom vagonu, gospodine! Ja: A gde piše da sam kupio kartu druge klase i da je ovo prva, a ono druga? Ja sam samo tražio voznu kartu, gospođo! Ona: Pa... Nigde ne piše, ali se po ceni vidi da ste dobili kartu druge klase, gospodine. Ja: U redu, odvedite me u tu drugu klasu, gospođo. Ona, posle dva koraka: Evo, ovde je vaša, druga klasa, gospodine. Ja: Ali, ovaj kupe se ni po čemu ne razlikuje od susednog, gospođo. Ona: Znam, gospodine. Ja: Zašto ste me onda prebacili ovamo? I zašto onaj košta više? Gospođo! Ona: Mnogo pitate. Zato što tako treba. Ono je prva, a ovo druga klasa, nisam ja to izmislila. Gospodine! Ja: Ali vi se ponašate kao da jeste. Gospođo! Ona: Ako hoćete sedite u toj drugoj klasi, a ako nećete onda napustite voz, molim vas. Gospodine! Ja: Da napustim voz u punoj brzini? Gospođo!
Šviknula je, ušla u prazan kupe prve klase u kojem sam do malopre sedeo, snažnim pokretom zatvorila vrata, navukla zavese i, koliko sam mogao da vidim, ispružila se preko sva tri sedišta.
Gospođa.

Atačmenti



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 01:14 02.11.2010

Piercing, and smile

Ovaj zeleni pirsing po njenom licu... razbija
Veštičji grašak?



Nego, moguće da je caka u tome što u prvoj klasi trucka manje nego u drugoj. Znači, udobnije putovanje, skuplje putovanje..
dunjica dunjica 01:19 02.11.2010

Međunarodni

Međunarodni vlakovi na liniji Sarajevo-Budimpešta su nešto za što sam još prije 15 godina prestala vjerovati da ću ikada vidjeti u Evropi. A tu sam i prvi put u životu vidjela da vlak koji vozi kroz 3 države, a vagoni pripadaju onoj jednoj koja je članica EU, vozi otvorenih vrata! Elem, bila su 2 vagona. Na jednom otvorena vrata, ne usudiš se ni sam, a još manje djecu pustiti na WC. Jednini preostali WC je onaj u drugom vagonu. Pun. Što će reći, WC šolja se prelijeva, prepuna "onih" sadržaja. I tako od Sarajeva do Pešte.

Drugi put isti problem kao s ovim drugim WCom. Onaj "prvi" zaključan, van upotrebe. Imamo sreće, barem su vrata vlaka zatvorena.

Naravno, ni K od kave da se popije.
krkar krkar 01:23 02.11.2010

Logika?

Državna služba.

Logika zabranjena kao nepotrebna.
mlekac mlekac 05:09 02.11.2010

Re: Logika?

krkar
Državna služba.

Logika zabranjena kao nepotrebna.


Da citiram cuvenu recenicu jednog od mojih prijatelja iz dob sluzenja JNA
"Straza stoji pred ulazom u kasarnu da u nju ne bi zalutali zdrava razum i logika!"
reanimator reanimator 08:56 02.11.2010

...

Mađarska železnica je, valjda jedina u svetu, počela da primenjuje praksu po kojoj u jednom vagonu može biti više klasa

Gde jedina..pun Balkan vernih sledbenika.
I ne krivi gospodju..ona samo sprovodi retro propis, za čije kršenje bi je nadležni organ (tzv revizor)sa velikim zadovoljstvom oglobio za 20% plate.
Gospodjo..molim vas..putnik sa kartom drugog vam sedi u prvom razredu..nedopustiva neozbiljnost na radnom mestu...
foghorn foghorn 09:44 02.11.2010

Re: ...

reanimator
Mađarska železnica je, valjda jedina u svetu, počela da primenjuje praksu po kojoj u jednom vagonu može biti više klasa

Gde jedina..pun Balkan vernih sledbenika.
I ne krivi gospodju..ona samo sprovodi retro propis, za čije kršenje bi je nadležni organ (tzv revizor)sa velikim zadovoljstvom oglobio za 20% plate.
Gospodjo..molim vas..putnik sa kartom drugog vam sedi u prvom razredu..nedopustiva neozbiljnost na radnom mestu...

Ni Slovenija nije izuzetak, jer na vozu od Ljubljane do Beograda redovno vozi baš jedan vagon (bez kupea) u kome postoji stakleni "paravan" koji odvaja prvu i drugu klasu. Naravno, nema baš nikakve razlike u komforu sedišta sa jedne ili druge strane, ali ni kondukteri ne prave problem putnicima.
Hansel Hansel 09:58 02.11.2010

Re: ...

Koliko se ja sećam, ova specifičnost kod nas postoji bar od devedesetih (kada sam ja počeo da putujem vozom). Samo što su se kupei ZAISTA razlikovali, a između delova vagona (na polovini) bila su vrata.
g.radicevic g.radicevic 11:01 02.11.2010

Re: ...

Samo što su se kupei ZAISTA razlikovali, a između delova vagona (na polovini) bila su vrata.


to bilo dok smo josh imali vagona
sad nema ni vagona
ni klasa
Hansel Hansel 14:10 02.11.2010

Re: ...

... ni prugâ!
Sepulturero Sepulturero 10:55 02.11.2010

Re: Mađari

Када аутом долазим у Србију увек избегавам Мађарску и идем преко Словеније и Хрватске. Јесте дуже али је цивилизованије.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:14 02.11.2010

Re: Mađari

Blago tebi. Samo vredni i dosledni madjari imaju propis po kome se u Evropsku uniju može uneti ne više od dve paklice cigareta! Svuda se može uneti po boks, ali ne i kod njih. Tako oni revnosno spasavaju Evropu od navale onih koji žele da je upropaste.

Mislim: ja ne pušim, ali ovi ga baš preteraše. I to samo na putnim prelazima koji vode sa varvarskog Balkana - na aerodromu vas neće niko ni pogledati!
djukastofitjuka djukastofitjuka 16:33 02.11.2010

Re: Mađari

Ne razumem te bas najbolje - Madjari su krivi zato sto ti nisi imao kartu?

By the way, voz BP-Subotica ne ide preko Segedina. Mora da si nesto pomesao.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:57 02.11.2010

Re: Mađari

Madjari su krivi zato sto ti nisi imao kartu?

Ne madjari, nego kondukter
On gleda konduktera: prodaj mu kartu. Ovaj kaže neću, neka sidje i kupi u stanici

Prihvatam kritiku:
voz BP-Subotica ne ide preko Segedina

Nije bio Segedin nego Kelebija
djukastofitjuka djukastofitjuka 15:45 03.11.2010

Re: Mađari

Nije ni kondukter kriv sto ti nisi imao kartu.

Pri tome, ne bi trebalo da Madjare nazivas govnima.

Dragane,
Cudi me da je tako nesto na tvom blogu dozvoljeno.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 22:52 03.11.2010

Re: Mađari

Neprimereno zaista od naseg Milutina, makar bilo izreceno i cariniku, u revoltu. Zato je i obrisano.
anakcosa anakcosa 11:30 02.11.2010

Preporuka!

Odavno se ovde na blogu nisam ovako slatko nasmejala!!!



dejan_vilovski dejan_vilovski 22:46 03.11.2010

gospodji kondukterki

Ona: Ako hoćete sedite u toj drugoj klasi, a ako nećete onda napustite voz, molim vas. Gospodine! Ja: Da napustim voz u punoj brzini? Gospođo!

Ako bi moglo tako da se kaže, ovo je bila prilika da konačno i ta fantastična sporost ovog voza ispuni svoju svrhu. Napustiti ovaj određeni voz u punoj brzini bi bilo isto tako opasno kao i sići sa stondiranog ponija ili traktora "u leru".

Neverovatno je koliko treba vozu, na primer, od Novog Sada do Budimpešte, i to kroz tako surov i negostoljubiv teren kao što je - ravnica.
buba_truba buba_truba 10:35 04.11.2010

Re: gospodji kondukterki

dejan_vilovski
i to kroz tako surov i negostoljubiv teren kao što je - ravnica.

Eto, šta ti je čo'ek! Raznijeh nas ima. I neka nas. Nije li to bogatstvo?

Obožavam ravnicu, a i putovanje vozom, pa još kroz ravnicu! Oplemenjuje (kao reka) i nagoni na razmišljanje (ako se ima o čemu). I smiruje.

dejan_vilovski dejan_vilovski 16:48 05.11.2010

Re: gospodji kondukterki

Ne diram ja ravnicu, naprotiv, nego mi je čudno i neverovatno da kroz teren gde ne treba bušiti tunele, graditi mostove, zatrpavati rupe, niti išta slično, ne može da se ubrza saobraćaj vozom
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 21:39 05.11.2010

Ko izdrzi...

Za osam sati klackanja predjes 400 kilometara. I to kroz ravnicu! Na granici ceo sat cekanja, standardno. Nista se ne desava, ni muva se ne cuje, ali ti cekas u skoro praznom vozu taj svoj sat jer tako treba, sto bi rekla doticna g-dja iz pricice.
dejan_vilovski dejan_vilovski 01:25 06.11.2010

Re: Ko izdrzi...

Da, najbolje je sto je voz uglavnom prazan. I onda tako stane. Ne samo na granici, nego jos jednom, nemas pojma gde i zasto. I onda kreces da se preispitujes: Da li je zbog mene? Da li postoji nesto sto sam uradio, a da bi me zbog toga trazili? Mislim, jesam se napio prosli vikend i ne secam se bas svega, ali nemoguce je da sam uradio nesto zbog cega bi me trazili u drugoj drzavi. Da li je ovo uopste druga drzava? Kroz prozor sve izgleda isto? Mozda smo se, u stvari kretali, malo napred, pa malo nazad? Da li sanjam sve ovo? Kakva je ovo zona j _ _ _ na zona sumraka!?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana