Biz| IT| Tehnologija| Zabava| Život

Tajni život Vašeg računara

Dragan Pleskonjic RSS / 04.11.2010. u 17:04

Čiji je „Vaš" računar? Čudno pitanje, zar ne? Ali, da li ste baš sigurni da je potpuno Vaš ili ga možda koristi još neko, a da toga niste ni svesni? Možda je on već deo botnet mreže, možda je u stvari zombi, u njemu „živi" trojanski konj, dok na skrivena vrata ulaze i izlaze horde nevaljalih i zlonamernih likova. Možda služi za spamovanje, a na njemu ugošćavate brojne nezvane goste (gremline da i ne pominjemo), dok ste „sigurni" da je sve pod kontrolom.

Kakve to sve kreature obitavaju u vašem dragom računaru, a da vi toga možda niste ni svesni? Kako zlonamerni ljudi mogu da vas špijuniraju, kako kradu vaše lozinke ili cele dokumente, slike, pisma ili druge datoteke sa podacima, kako prate vaše ponašanje i navike? Kako mogu da navedu vaš računar da radi ono što oni hoće i da ga učine oružjem u svojim rukama koje će biti korišteno da napadne druge, a da vi toga niste ni svesni? 

Mnogi od vas su čuli za termine kao što su (na engleskom): keylogger, rootkit, spyware, Trojan horse (aka Trojan), Backdoor Trojans, Zombies, Botnets, DoS i DDoS. Pročitajte nešto više o tome u ovom blogu.
U ovom tekstu pominjem nekoliko engleskih reči za koje je teško naći prikladan i kratak prevod na srpski jezik. Zato ću dati engleske nazive sa opisnim prevodom na srpski, za one koji ne barataju engleskim. Inače, za prevode specifičnih računarskih termina, može koristiti računarski (kompjuterski) rečnik termina Mikro knjige, koji je javno dostupan na Internetu.

Keylogger ili kradljivac lozinki služi da zabeleži šta vi kucate na svojoj tastaturi. To radi uglavnom bez znanja i dozvole vlasnika računara. Može biti implementiran kao poseban program, ali najčešće je dodatna i prikrivena funkcija nekog drugog programa (skoro uvek zlonamernog). Kao dodatak na funkciju marljivog beleženja tastera koje pritisnete, ima i mogućnost da „svom gazdi" nekako pošalje to što je zabeležio i to je suština zašto ova vrsta koda postoji. Obično služi za krađu korisničkih imena i lozinki, brojeva kreditnih kartica, CVV kodova i sličnih ličnih podataka za identifikaciju ili potpunog praćenja šta sve kucate na svojoj tastaturi. Kad kradljivac dođe do ovih podataka, onda pustite mašti na volju šta sve može da uradi sa njima.

rootkit.gif

Rootkit je neobična i manje poznata, ali vrlo opasna sorta. Namera prvobitnih kreatora rootkitova je bila plemenita. Želeli su da olakšaju život administratorima računarskih sistema i mreža i omoguće im daljinsko nadgledanje i administriranje, poštedevši ih dolaska u firmu u sred noći ili vikenda, kad nešto sa sistemom nije u redu. Ime root potiče od naziva korisnika sa najvećim privilegijama na Unix baziranim sistemima, a kit je komplet ili skup alata. Rootkit je u suštini administratorski paket ili komplet alata. Kako to ponekad biva, plemenitu nameru i rešenje, iskoristili su oni sa lošim namerama. Rootkit-ovi su, uz sve mogućnosti privilegovanog korisnika sistema, u rukama zlonamernih ljudi, dobili i osobine nevidljivosti. Napravljeni su da skrivaju svoje postojanje, brišu tragove svog ponašanja i akcija, dnevničke zabeleške sistema (engl. logs). Često se koriste za špijuniranje, krađu podataka, njuškanje (snifovanje) inficiranje računara drugim zlonamernim kodom, pokretanje drugih napada kao što su napad odbijanjem usluge (engl. DOS, Denial-of-Service attack) itd. Glavna reč koja se danas vezuje za rootkit je nevidljiv. Vešto kriju svoje prisustvo i teško se otkrivaju. A zauzvrat su vrlo, vrlo opasni.

 spyware1.jpg

Špijunski softver (engl. spyware) je softver koji je prvenstveno namenjen da omogući oglašivačima da prate navike i procene želje korisnika ili zlonamernim hakerima da dobiju osetljive podatke bez dozvole vlasnika sistema. Špijunski softver možete „dobiti" tako što posetite neke Web sajtove. Primera radi: iskoči prozor koji vam nudi program koji vam treba ili je tekst u ovom „oglasu" takav da vas ubedi da vam to treba. Postoje i situacije u kojima vas tako isprepadaju da skinete neki softver ili čak softver može biti preuzet i bez vašeg znanja i saglasnosti. Ova vrsta softvera špijunira vaše ponašanje, najčešće koje sajtove posećujete, šta tražite na Internetu, a onda te podatke šalju „svom gazdi" koji ih koriste u svrhe ciljanog marketinga ili i još gore namene. Kad zapatite špijunski softver na računaru, možete očekivati puno neželjene pošte tj. spama, pecaroških poruku, a ponekad to posluži kao uvodni korak za teže napade, uključujući i ucene i slično

 trojan_horse.jpg

Trojanski konji ili Trojanci prate legendu koje se možete podsetiti ovde. Setite se priče i filma o Trojanskom ratu, kada su Grci napravili drvenog konja na poklon protivničkoj strani i u njega smestili tridesetak ljudi. Trojanci su uvukli konja u svoju tvrđavu i počeli da slave pobedu, napili se i zaspali. Onda su skriveni Grci iz dvenog konja izašli i... ostalo pročitajte u legendi ili pogledajte film. Rootkitovi su programi koji se pretvaraju da su legitiman softver koji obavlja određenu korisnu funkciju i često može izgledati da to i stvarno rade. Ali, u suštini, oni dodatno izvode skrivene i opasne funkcije. Ovo ime je svojevrstan opšti izraze za različite vrste zlonamernih programa, kao što su bot-ovi, backdor Trojanci, downloader Trojanci itd. Vrlo često trojanca možete "zaraditi" kao deo softvera za generisanje ključeva za piratizovani softver. Ovo je jedan razlog više da se kolinite takvog softvera.

Backdoor Trojans ili trojanski konji koji otvaraju skrivena (zadnja) vrata su oni koji omogućavaju nekome da preuzme kontrolu nad vašim računarom preko mreže ili preko Interneta. Najčešće otvore određeni port koji pretvori računar u neku vrstu poslužioca tj. servera zahteva koji dolaze spolja, a na tom otvorenom portu Trojanac „sluša" zahteve koji dolaze iz udaljene mreže tj. do svog gazde. Time Trojanac omogućava nekom zlonamernom hakeru da vaš računar koriste u svakojake svrhe.

Zombi je zaraženi računar koji je daljinski kontrolisan od strane zlonamernog lica. Setite se pesme „Hodam sad kao zombi". Vrlo često je zombi računar deo botnet-a, tj. mreže računara koji se ponašaju kao zombiji tj. rade ono što im se „naredi".

botnet-attack.jpg

Botnet je skup zaraženih računara koji su daljinski kontrolisani od strane hakera. Jednom kada je računar zaražen, zlonamerna osoba ga može kontrolisati sa udaljene lokacije tj. preko Interneta. Taj računar tada postaje „zombi". Skup takvih računara se zove botnet i omogučava zlonamernim ljudima da preko njih sprovedu razne akcije, najčešće vrlo opasne. Na primer, može se koristiti za masovno slanje neželjene pošte i postoje mišljenja da se preko 90% spama pošalje na ovaj način. Ovo omogućava stvarnim spamerima da ostanu neotkriveni, a njihovi serveri da ne budu stavljeni na crne liste, da bi se time sprečila dalja distribucija neželjene pošte. 

Zlonamerni hakeri mogu iskorisiti botnet i zombije za lansiranje DoS (engl. Denial-of-Service) ili DDoS napada (engl. Distributed Denial-of-Service). U ovakve napade mogu biti uključene hiljade računara, lociranih na različitim lokacijama, koji pokušavaju da pristupe istom Web sajtu simultano i time najčešće uspevaju da „iscrpe" performanse web servera, koji nije u stanju da odgovori na sve zahteve, pa postaje nepristupačan.
Ovo je samo deo bogatog „arsenala" koje danas koriste mreže zlonamernih ljudi, koje su često vrlo dobro organizovane, opasne i spremne na svašta. Ako vaš računar postane deo ovakve mreže, to nije nimalo prijatna situacija, iako čak možda i niste svesni „tajnog života" vašeg omiljenog računara. Zato budite pažljivi i oprezni.

 

Kako se zaštititi?

Nije lako sve predvideti, ali evo nekoliko generalnih preporuka, kako se zaštititi od gore pomenutih napasti:

• Koristite antivirusni softver

• Koristite softver za otkrivanje i uklanjanje neželjene pošte (spam filtere) .

• Koristite zaštitu na celom mrežnom putu i krajnjim tačkama sistema (administratori računarskih sistema i mreža znaju šta ovo znači)

• Blokirajte datoteke koje uobičajeno nose zlonameni softver i pažljivo postupajte sa takvim tipovima datoteka.

• Blokirajte datoteke sa više od jedne ekstenzije za tip fajla. Primeri LOVE-LETTER-FORYOU.TXT.VBS ili ANNAKOURNIKOVA.JPG.VBS.

• Ne preuzimajte i ne instalirajte softver sa neproverenih lokacija i iz drugih nepouzadnih izvora.

• Ne pokrećite programe za koje ne znate čemu služe.

• Proveravajte aktivne procese na svom računaru, a ako uočite sumnjive procese, proverite više o njima na Internetu kod onih koji se prifesionalno bave bezbednošću računara.

• Proveravate šta je zabeleženo u dnevničkim beleškama vašeg računara (Logovi, Event Viewer itd)

• Pazite na koje linkove klikćete dok pregledate mailove ili surfujete po Internetu.

• Pažljivo preispitajte ponude koje vam pristižu, pogotovo one koje su vrlo primamljive.

• Pratite novosti u ovoj oblasti. Dobra ideja jesta da se prijavite i koristite servise za uzbunjivanje tj. alert sisteme - one koji vam šalju informacije (ali pouzdane i proverene), kada se nova opasnost pojavi.

• Koristite firewall na svim računarima

• Koristite sisteme za detekciju i prevenciju upada (Intrusion Detection Systems - IDS i Intrusion Prevention Systems - IPS)

• Ažurirajte softver na svom računaru redovno novim verzijama koje otklanjaju prethodno uočene probleme i rupe u bezbednosti. Ovo pogotovu važi za važne bezbednostne zakrpe.

• Pravite redovno rezervnu kopiju svog sistema, a posebno bitnih podataka.

• Definišite politiku bezbednosti za svoj računar ili mrežu tj. skup pravila kojih ćete se držati i prema kojima ćete se ponašati.

• Napravite plan šta ćete uraditi, ako ustanovite da je računar zaražen. Velika je verovatnoća da će se desiti, to se dešava i najvećim znalcima.

• Isključite autorun funkcionalnost na svojim računarima (automatsko učitavanje i pokretanje sadržaja sa USB, CD i sličnih medija).

• Implementirajte strogu kontrolu uređaja kao što su USB drajvovi i slični eksteni uređaji koje povezujete na svoje računare.

• Podsetitie se mera za zaštitu koje su predložene u blogu Jeste li se upecali  i na blogu (Ne)bezbedna kupovina na Internetu.

 

O ovoj temi i merama zaštite bi se moglo još nadugo i naširoko pisati, a to prevazilazi okvire ovog bloga. Za detaljna objašnjenja i pomoć, pogotovu u slučaju da sumnjate vaš računar „vodi svoj tajni život", obratite se svom proverenom kolegi koji spada u kategoriju hakera sa belim šeširom (dobronamernom i poštenom), a koji zna puno o računarima. Čitajte i obrazujte se na ovu temu.

Napomena: Ovaj tekst je prilagođen širokom krugu čitalaca, a ne računarskim profesionalcima.



Komentari (160)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sesili sesili 17:23 04.11.2010

Iskrene čestitke

za ono što radiš za nas. Ja sam skoro nepismena, što se tiče svega toga, deca su mi kupila kompjuter da komuniciram sa meni dragim osobama, a i da pročitam mnoge stvari koje me interesuju. Najviše, da mi obogati moje samotne dane. Sin mi je programer, pa je on tu nešto zaštitio antivirusnim, pametnim programom. Doduše, nešto od mene i ne mogu da "uzmu". Meni je blog omiljeno mesto, pa neka čitaju, naučiće mnogo. Ali, shvatam da svi tvoji saveti mnogima znače, pa ti se jo jednom zahvaljujem.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 17:26 04.11.2010

Re: Iskrene čestitke

Ali, shvatam da svi tvoji saveti mnogima znače, pa ti se jo jednom zahvaljujem.


Hvala i tebi.
skener92 skener92 17:35 04.11.2010

Re: Iskrene čestitke

sad mi dodje da nikada vise ne sednem ispred racunara!
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 17:55 04.11.2010

Re: Iskrene čestitke

sad mi dodje da nikada vise ne sednem ispred racunara!


Da parafraziram jedan citat: ljudski je grešiti, ali da bi ste stvarno zabrljali, potreban vam je kompjuter.
Freedom of Information Freedom of Information 20:09 04.11.2010

Re: Iskrene čestitke

tvoji saveti mnogima znače, pa ti se jo jednom zahvaljujem.

I ja se zahvaljujem za post koji je za mnoge vrlo edukativan. A kad je u pitanju kultura privatnosti uopste a posebno u sferi elektronike mi smo u ogromnom zaostatku i zaista je jako vazno da se na unapredjenju angazuju i pomognu svi kompetentni.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 07:19 05.11.2010

Re: Iskrene čestitke

ljudski je grešiti, ali da bi ste stvarno zabrljali, potreban vam je kompjuter.

...ili kriza srednjih godina.
maksa83 maksa83 08:05 05.11.2010

Re: Iskrene čestitke

Da parafraziram jedan citat: ljudski je grešiti, ali da bi ste stvarno zabrljali, potreban vam je kompjuter


A computer lets you make more mistakes faster than any other human invention in human history ... with the possible exception of handguns and tequila.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:30 04.11.2010

napomena

Napomena: Ovaj tekst je prilagođen širokom krugu čitalaca, a ne računarskim profesionalcima.

ovaj tekst je namenjen svim onima koji Ne koriste unix based racunare!

ciao Bebo, ciao Urose, ciao svima na unixu
maksa83 maksa83 17:35 04.11.2010

Re: napomena


ovaj tekst je namenjen svim onima koji Ne koriste unix based racunare!


Jes' kako da ne...
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 18:01 04.11.2010

Re: napomena

ovaj tekst je namenjen svim onima koji Ne koriste unix based racunare!


Pa nije baš da nema zlonamernog koda za Unix-olike operativne sistem. Rootkitovi su nastali prvo na Unixu. A sve više raznog malware-a ima za razne Unixe, Linuxe, MacOS-ove itd.

Niko nije siguran da je bezbedan.
aleksandarz92 aleksandarz92 18:03 04.11.2010

Re: napomena

ciao Bebo, ciao Urose, ciao svima na unixu

Ćao Njanja

Sa Maksinog linka:
The number of malicious programs — including viruses, Trojans, and other threats — specifically written for Linux has been on the increase in recent years and more than doubled during 2005 from 422 to 863.[3]

Cenim da ih je sad već preko 1000
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:05 04.11.2010

Re: napomena

ovako Makso: u zadnjih nekoliko godina imali smo 5-6 kompjutera, od kojih oni koji ferceraju na unix jos uvek rade, dok oni na tvom omiljenom operativnom sistemu su crkli davno. tako da danas u kuci postoji jos samo jedan od onih tvojih koji jedva radi, dobija non stop blue screen of death, fatal error itd.
moje vreme je dragoceno, nemam ja vremena da se zavitlavam sa operativnim sistemom koji svako malo mi priusti uzbudjenja koja meni nisu potrebna.
tako da cu rado da se nosim sa malware-om koji mi nosi Linux.

edit: ciao aleksandarz92
Cenim da ih je sad već preko 1000

a sto mislis koliki je broj malicious programa na onom dtrugom operativnom sistemu???
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 18:09 04.11.2010

Re: napomena

dobija non stop blue screen of death,


E pa nije samo blue, postoji i "black screen of death"
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:11 04.11.2010

Re: napomena

Još koji savet preko plota:

Ne koristite administratorski nalog za svakodnevni rad na sistemima koji to dozvoljavaju, recimo XP. Odmah nakon instalacije kreirajte korisnika (user) sa privilegijama koje su dovoljne za svakodnevni rad.

Strogo odvojite sistemske particije od particija sa datotekama, ulaz u datoteke ili još bolje particije zaštite šiframa.

I na kraju u rezervi imajte neki Linux Live CD, ne jednom se desilo da je to instant lak i jednostavan spas za fotografije, muziku ili druge dokumente zarobljene na win particijama koje klasični instalacioni disk baš voli da pregazi.

Inače da postoje virusi za Linux i iz iskustva kažem da otkad je organizovana nekakava zajednica oko FLOSS sistema u Srbiji, ja nisam čuo ni za jedan jedini slučaj da je neki korisnik zakačio bilo šta na sistem. Osim arhitekture Linuxa koja je otpornija na napade činjenica je da Linux korisnici imaju opšte znanje naprednije pa paze šta instaliraju na sistem.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 18:23 04.11.2010

Re: napomena

Hvala Uroše, sve dobri i vredni saveti.
maksa83 maksa83 18:51 04.11.2010

Re: napomena

ovako Makso: u zadnjih nekoliko godina imali smo 5-6 kompjutera, od kojih oni koji ferceraju na unix jos uvek rade, dok oni na tvom omiljenom operativnom sistemu su crkli davno

Ja nemam omiljeni operativni sistem, sve ih volim i ne volim podjednako.

Grešiš debelo, ja sretno svakodnevno koristim Linux na četiri sprave - Android telefonu, XStreamer medija plejeru, Kindle ebook readeru i Linksys WRT54G ruteru, i apsolutno sam prezadovoljan (osim što XStreamer nema dedicated disk kontroler pa kilavi kad se na njega kopiraju fajlovi, ali to nije problem OS-a nego trejdofa u dizajnu hardvera). U embedded svetu Linux apsolutno vlada. (Osim kad neko ne provali i iskoristi neki exploit na Linux based ruterima, što se avaj povremeno dešava.)

Winodws ima svojih problema (poznatih kao Windows Rot), ali evo već godinu i po dana na Windowsu 7 ja to ne osećam.

Količina malicioznog softvera koji se pravi je srazmerna raširenosti operativnog sistema, pošto se takve stvari ovih dana prave zbog zarade a ne zbog radosti kreacije i radosti destrukcije. Npr., ako u Rusiji fasuješ virus, iskočiće ti poruka na ekranu koja kaže "tvoj komp je sada moj, ako želiš da ga dobiješ nazad pošalji SMS na taj-i-taj broj i dobićeš unlock code. Ne pokušavaj ovo da ukloniš pošto ćeš da pogubiš sve podatke". I pošalješ SMS na taj broj, skine ti se lova i dobiješ unlock code koji ukucaš i dobiješ komp nazad. Bukvalno otmica.

Rootkitovi se prave da bi "regrutovali" kompjutere u spam relaye i botnetove koje kriminalci opet nekome iznajmljuju za prave pravcate pare.

To jest postoji taj security by obscurity momenat, odn. nijedan operativni sistem nije inherentno mnogo sigurniji od drugog, samo je neki manje a neki više zanimljiv target za malware, i kao takvi su zapravo mahom žrtve sopstvenog tržišnog uspeha.

Onog trenutka kada Linux zavlada desktopom (što se čeka da se desi evo već 10 godina, samo što nije, evo možda će dogodine ; ) budi sigurna da će se za njega pojaviti tone novih zanimljivih virusa i exploitova. Isto važi i za Apple.
antioksidant antioksidant 18:51 04.11.2010

Re: napomena

činjenica je da Linux korisnici imaju opšte znanje naprednije pa paze šta instaliraju na sistem.

opet to znanje
dokle vise da ucimo s razumevanjem
antioksidant antioksidant 18:55 04.11.2010

Re: napomena

nijedan operativni sistem nije iherentno mnogo sigurniji od drugog, samo je neki manje neki više zanimljiv target za malware, i kao takvi su zapravo mahom žrtve sopstvenog tržišnog uspeha.

ovo me malo podseca na pricu da je nerazvijenost srbije u stvari razvojna sansa
(pricao dinkic negde krajem 2009te - godinu dana po pocetku krize koja nije ni stigla kod nas ali se vec zavrsila)

edit: kad sam vec u trolu

Zlonamerni hakeri mogu iskorisiti botnet i zombije za lansiranje DoS

ovo me pak podseca na spsovce s kraja proslog veka
maksa83 maksa83 19:04 04.11.2010

Re: napomena

ovo me malo podseca na pricu da je nerazvijenost srbije u stvari razvojna sansa

Postati žrtva sopstvenog uspeha uopšte nije problem, to se stalno dešava na raznim nivoima. Recimo imaš onlajn prodavnicu, tvoj sejlz i marketing naprave mnogo dobru kampanju, ljudi nagrnu i tvoji serveri dožive meltdown. Firma takođe može postati žrtva sopstvenog uspeha ako npr. izbaci neki super uspešan proizvod, uljuljka se od toga i ne nastavi da razvija nove stvari pa je agilnija konkurencija pregazi. Primeri mogu da se iskopaju iz svih "staza života".
aleksandarz92 aleksandarz92 19:17 04.11.2010

Re: napomena

Količina malicioznog softvera koji se pravi je srazmerna raširenosti operativnog sistema

Sudeći po ovom linku, odnos rasprostranjenosti win vs. linux je 50:1, dok je odnos malware-a 2500:1. Biće da je ipak još nešto u pitanju.

edit:
Sad videh Njanju gore
a sto mislis koliki je broj malicious programa na onom dtrugom operativnom sistemu???

Wiki kaže preko 2.000.000
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:19 04.11.2010

Re: napomena

...ili te kao megauspešnog utepaju na sred ulice, šotganom.
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:30 04.11.2010

Re: napomena

maksa83

Onog trenutka kada Linux zavlada desktopom (što se čeka da se desi evo već 10 godina, samo što nije, evo možda će dogodine ; ) budi sigurna da će se za njega pojaviti tone novih zanimljivih virusa i exploitova. Isto važi i za Apple.


Linux, bojim se, neće skoro zavladati Desktop tržištem. Ako ikad... Pojavio se prekasno i njegove prednosti nisu dovoljne da za većinu korisnika prevagnu. Ali o tome na obećanom blogu.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:36 04.11.2010

Re: napomena

a apple je preskup za to (srećom).
Covek u belom Covek u belom 19:55 04.11.2010

Re: napomena

BebaOdLonchara
a apple je preskup za to (srećom).

Jer ima najbolju poslovnu filozofiju - "dok je ovaca bice i runa" .
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:10 04.11.2010

Re: napomena

Jer ima najbolju poslovnu filozofiju - "dok je ovaca bice i runa"

cult cult 21:02 04.11.2010

Re: napomena

Mene nekako ovi non-microsoft OS juzeri podsecaju, uz duzno postovanje, na neke taliban-jurišnike. Neki višak netrpeljivosti, pritajene mržnje...nemam pojma. Mrzeti operativni sistem, uz to još i tudj...auu jbt.
Mada su mi, u svakom slučaju, mnogo simpatičniji od onih Apple religioznih fanatika. Ovi prvi su bar neki underground. Ono...London punk krajem sedamdesetih. Imaju neku filozofiju, pogled na svet...moraš da poštuješ, jbt. Za razliku od Appleovaca.
Inače, ovaj Win7 rulz, jbg.
aleksandarz92 aleksandarz92 21:47 04.11.2010

Re: napomena

Mene nekako ovi non-microsoft OS juzeri podsecaju, uz duzno postovanje, na neke taliban-jurišnike. Neki višak netrpeljivosti, pritajene mržnje...nemam pojma. Mrzeti operativni sistem, uz to još i tudj...auu jbt.

Moja 7-godišnja ćerka te podseća na taliban-jurišnika? Ko zna, možda se jednog dana opaše USB diskovima sa trojancima i upadne u školski računarski kabinet.
Inače, ovaj Win7 rulz, jbg.
Izlaskom ubuntu-a 10.10, iskoristiosam priliku da obrišem win7 i vratim se na xp (imam dual boot).
Covek u belom Covek u belom 22:41 04.11.2010

Re: napomena

cult
Mene nekako ovi non-microsoft OS juzeri podsecaju, uz duzno postovanje, na neke taliban-jurišnike. Neki višak netrpeljivosti, pritajene mržnje...nemam pojma. Mrzeti operativni sistem, uz to još i tudj...auu jbt.
Mada su mi, u svakom slučaju, mnogo simpatičniji od onih Apple religioznih fanatika. Ovi prvi su bar neki underground. Ono...London punk krajem sedamdesetih. Imaju neku filozofiju, pogled na svet...moraš da poštuješ, jbt. Za razliku od Appleovaca.
Inače, ovaj Win7 rulz, jbg.

Preporuka.

Inace Unix korisnici su nekad bili takvi (talibanicni :)). Danas su uglavnom pomalo dosadni sa reklamiranjem Linux-a i to uglavnom ovi novopeceni kojima je prvi distro Ubuntu .
Moj prvi Linux distro je bio Slack 3.0 (instalacioni disk kupio drugar na maturskoj u Grckoj :)), ali i dalje smatram da je trenutno najbolji general purpose OS Win 7.
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:14 04.11.2010

Re: napomena

Za tebe i cult-a, ukratko, čuvam se za blog, onaj obećani...

Nije talibanizam toliko problem bar ne više, ipak je Ubuntu ušao u široke mase. Stvar je ipak u jednoj dozi elitizma koji je opstao, ipak je u pitanju ekskluzivna grupa, Sa druge strane nije ni linuksašima lako, malo malo nešto od hardvera nije podržano, danas sve ređe, ali dešava se, pa treba juriti rešenje, pa nađeš rešenje pa poteraš to rešenje i onda si kralj

Inače pravilo jeste da svaki Linuks korisnik zna više od Win korisnika, jer svaki Linuks korisnik je vozio Win a obratno baš ne važi. Redak je onaj ko je sa Linuksa migrirao na win bez teške muke, npr da mu profesija zahteva Windows. Jer ko je vozio Linuks taj je video superiornost na delu, očigledno opipljivo, ne teoretski, tako da je makar za dušu zadržao dual boot.
Lično volim svoj angažman u zajednici i nije mi teško da pomognem novom korisniku, uopšte duh koji vlada u našoj zajednici je svetla tačka neiskvarenog altruizma, tako retka pojava danas.
cult cult 23:22 04.11.2010

Re: napomena

Lično volim svoj angažman u zajednici i nije mi teško da pomognem novom korisniku, uopšte duh koji vlada u našoj zajednici je svetla tačka neiskvarenog altruizma, tako retka pojava danas.


So say we all!

: )

Eto. Apple juzeri nemaju to...nešto : ) The Idea.
Njima možeš da prodaš šta god za velike pare. Nema veze što može da se drži samo u jednoj ruci (drzati Iphone5 u levoj ruci - "nepravilno držanje telefona" - genijalno!), bitno je da ima onu jabuku pozadi.
cult cult 23:38 04.11.2010

Re: napomena

Moja 7-godišnja ćerka te podseća na taliban-jurišnika? Ko zna, možda se jednog dana opaše USB diskovima sa trojancima i upadne u školski računarski kabinet.



Indoktrinacija, dakle : )
Back to dual boot, što pre, i daj joj mogucnost da bira OS.
Cenim da ce do punoletstva postati zadovoljan win juzer : )

Zaista ne znam ko bi u blizoj, pa i daljoj buducnosti, ugrozio windows...
Mozda, eventualno, Google ako se svom snagom baci u te vode.
Ili ako oni Ipadi, tableti potpuno zamene PC-e, pa tu prevlada neko...
blogovatelj blogovatelj 23:45 04.11.2010

Re: napomena

I na kraju u rezervi imajte neki Linux Live CD, ne jednom se desilo da je to instant lak i jednostavan spas za fotografije, muziku ili druge dokumente zarobljene na win particijama koje klasični instalacioni disk baš voli da pregazi.


Radio sam dve godine kao computer tech i odgovorno tvrdim da kada nista ne pomaze da se uradi bekap zbog razjebanog Windowsa, jedini lek je butabilni CD sa Linuxom.
uros_vozdovac uros_vozdovac 00:09 05.11.2010

Re: napomena

Pa nisam baš siguran koliko je u pitanju indoktrinacija, ako me sećanje ne vara u pitanju je Edubuntu verzija namenjena i dizajnirana baš za decu, sa aplikacijama za školu, na Rakovici i Vračaru svi školarci imaju po primerak toga sa laptopom dobijenim na pozajmicu od opštine. Win ne može da se pohvali na tom polju, ustalom moje dete ima dual boot, ne pamtim da sam je video na win-u.

Google OS u osnovi ima iste temelje kao Ubuntu samo ogoljen i osiromašen u korist web servisa. Isti je kernel osnovi, nije mi potpuno jasno kako misle da izvedu hardversku kompatibilnost ali se unapred radujem što će proizvođeči potrčati da naprave drajvere za to, posledično za sve Linukse.

Eto kolateralne koristi
aleksandarz92 aleksandarz92 01:12 05.11.2010

Re: napomena

cult
Moja 7-godišnja ćerka te podseća na taliban-jurišnika? Ko zna, možda se jednog dana opaše USB diskovima sa trojancima i upadne u školski računarski kabinet.



Indoktrinacija, dakle : )
Back to dual boot, što pre, i daj joj mogucnost da bira OS.
Cenim da ce do punoletstva postati zadovoljan win juzer : )

Zaista ne znam ko bi u blizoj, pa i daljoj buducnosti, ugrozio windows...
Mozda, eventualno, Google ako se svom snagom baci u te vode.
Ili ako oni Ipadi, tableti potpuno zamene PC-e, pa tu prevlada neko...

Verovatno će biti i dual boot nekad. Dok je HD od 40GB, biće samo jedan OS. Po njenom izboru.
Čini mi se da nisi pogodio poentu mog komentara, a lepo sam boldovao ono tvoje "juzeri". Možeš ti da tvrdiš da sam ja ili npr Uroš taliban-jurišnik, ali kad napišeš "linux juzeri", onda tu svrstavaš i moju ćerku od 7 godina i moju kevu od 60. Zajedničko za obe je to što će u slučaju pokretanja teme o kompjuterima gledati da pobegnu negde.
Zaista ne znam ko bi u blizoj, pa i daljoj buducnosti, ugrozio windows...

U bližoj budućnosti niko, a u daljoj verovatno niko. Računare možeš da podeliš u tri grupe.
1. Oni koji se koriste u poslovne svrhe, koji su u državnom vlasništvu.- Tu win-u ne može da se pridje. Provizija na OS od 0 dinara je 0 dinara, i tu nema mesta za ugradjivanje.
2. Poslovni računari u privatnim firmama. - Uvek postoji strah da neće sve funcionisati kako treba ili da neće biti kompatibilno sa postojećim podacima. Ako se koristi neki specifičan software, onda je još teže menjati OS.
3. Kućni računari. - Većina ljudi koristi samo mail klijent, browser, word, media player i igre. Njima je svejedno koji je OS u pitanju, dok to sve radi. Šanse da promene OS su minimalne i jedino moguće da onaj komšija/sin/sestrić/biloko koga cimaju za svaku sitnicu, proceni da će ga manje cimati ukoliko im instalira linux. Zato moja majka ima ubuntu, a moj brat je i dalje na windowsu.
Sve napisano pod 2 i 3 se odnosi na Srbiju i podrazumeva da je windows "besplatan". Kad prestane da bude besplatan, onda će i faktor cene postati bitan.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 07:20 05.11.2010

Re: napomena

ciao Bebo, ciao Urose, ciao svima na unixu

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 07:28 05.11.2010

Re: napomena

E pa nije samo blue, postoji i "black screen of death"

auč! ja nisam imala ovaj ekspirijens...njanjo?


BebaOdLonchara BebaOdLonchara 07:45 05.11.2010

Re: napomena

Eto. Apple juzeri nemaju to...nešto : ) The Idea.

aha...
maksa83 maksa83 08:47 05.11.2010

Re: napomena

Stvar je ipak u jednoj dozi elitizma koji je opstao, ipak je u pitanju ekskluzivna grupa,

Priznajem da mene to dovodi do ludila (što će neumitno isplivati u daljem tekstu

Redak je onaj ko je sa Linuksa migrirao na win bez teške muke, npr da mu profesija zahteva Windows.

Koje su to teške muke?
Ja npr. ne mogu da zamislim svoj svakodnevni život bez nekih command line alata koji ne dolaze sa Windowsom pa je prva stvar koju pokupim i stavim UnxUtils, i pjesma. Voleo bih npr. da Windows ima nešto kao strace (dtrace na Solarisima), ali se preživi i bez toga. Ne postoji ništa inherentno superiorno u Linux window managerima i grafičkim šelovima, a o estetici i neizbrušenim ivicama korisničkog interfejsa da ne pričamo.

Jer ko je vozio Linuks taj je video superiornost na delu, očigledno opipljivo, ne teoretski


Ovakvi mačo tripovi stvarnno ne pomažu Linuxu. Neko će možda ovo da pročita, poveruje, instalira neki Ubuntu (ako ima sreće radiće mu odmah touchpad sa svim andromoljama, wireless mrežna karta i ekran u njegovoj šašavoj widescreen rezoluciji) i kada ta magična superiornost izostane može grdno da se razočara. Eventualno će neki Linux guru da mu stavi Beryl/Compiz i pa će srećno da vrti šarene kocke 2 dana i kad ga ta sreća prođe shvatiće da to sve zajedno nije ništa posebno, zanedostajeće mu njegov Need4Speed ili šta već igra, ili specijalizovani softver za njegov posao i vratiće se na Windows. Nagledao sam se takvih priča o-no-li-ko.

Takav vrednosni sud van konteksta je besmislen - kao kada bi rekao da je testera superiorna u odnosu na čekić. Intimno cenim tu emotivnu vezanost za neku tehnologiju (nisam ni ja imun, imam npr. svoje favorite i demone u programskim jezicima) ali na kraju to je samo - alat - koji za nekog u nekom kontekstu ima više a za nekog manje smisla.

Tvrdim odgovorno da Windows i Linux power user mogu da obave istu stvar podjednako efikasno, ako obojica znaju šta rade.


P.S. Linuxe instaliam od Slackwarea 1.0, što bi bila neka 1994., tj. nisam skroz neinformisan.
cult cult 08:49 05.11.2010

Re: napomena

Čini mi se da nisi pogodio poentu mog komentara, a lepo sam boldovao ono tvoje "juzeri"


Zato što celo vreme imam u vidu juzere u svojoj okolini kojima uopšte ne smeta što nisu IT profesionalci da mrze sve što je microsoftovo i ne mogu to da sakriju : ) Iako se njihova upotreba računara svodi upravo na to što si opisao.


Sve napisano pod 2 i 3 se odnosi na Srbiju i podrazumeva da je windows "besplatan". Kad prestane da bude besplatan, onda će i faktor cene postati bitan.


Hmmm...za ove pod 2 windows više i nije tako besplatan. Pogotovo ako se računar nalazi u nekom objektu kojem tržišna inspekcija lako može prići. Ima jedno dve-tri godine kako je počelo i to da se provera dal' je windows licenciran ili ne. Al je zato opasno porasla upotreba Open Office-a medju poslovnim korisnicima u Srbiji.
maksa83 maksa83 08:59 05.11.2010

Re: napomena

Al je zato opasno porasla upotreba Open Office-a medju poslovnim korisnicima u Srbiji.

Dodao bih još jednu stvar u korist Open Officea. Ako vam slučajno nekako uleti korumpirani Word dokument koji MS Word ne može da otvori (ili prosto neće i kuka ili samo umre na mestu), ogromne su šanse da će OpenOffice uspeti da ga otvori bez problema i spase što se spasti da. Dakle otvoriš ga u OpenOfficeu, snimiš, i posle može da ga čita i rodni MS Word. Upalilo bar 3 puta.
antioksidant antioksidant 09:02 05.11.2010

Re: napomena

Postati žrtva sopstvenog uspeha uopšte nije problem, to se stalno dešava na raznim nivoima. Recimo imaš onlajn prodavnicu, tvoj sejlz i marketing naprave mnogo dobru kampanju, ljudi nagrnu i tvoji serveri dožive meltdown. Firma takođe može postati žrtva sopstvenog uspeha ako npr. izbaci neki super uspešan proizvod, uljuljka se od toga i ne nastavi da razvija nove stvari pa je agilnija konkurencija pregazi. Primeri mogu da se iskopaju iz svih "staza života".

ma slazem se
nego se i dalje smejem dinkicu
covek je genije da tacnu informaciju upotrebi u krajne pogresnom kontekstu (ali da "glasaci" vole)
Spiridon Spiridon 09:36 05.11.2010

Re: napomena

Inače da postoje virusi za Linux i iz iskustva kažem da otkad je organizovana nekakava zajednica oko FLOSS sistema u Srbiji, ja nisam čuo ni za jedan jedini slučaj da je neki korisnik zakačio bilo šta na sistem. Osim arhitekture Linuxa koja je otpornija na napade činjenica je da Linux korisnici imaju opšte znanje naprednije pa paze šta instaliraju na sistem.


ja ga nizasta ne bih menjao




uros_vozdovac uros_vozdovac 10:16 05.11.2010

Re: napomena

maksa83
Stvar je ipak u jednoj dozi elitizma koji je opstao, ipak je u pitanju ekskluzivna grupa,

Priznajem da mene to dovodi do ludila (što će neumitno isplivati u daljem tekstu


Kad mislim ekskluzivnost tu je malobrojnost ključna. Elem,
Koje su to teške muke?

Pazi ovako, od svih ljudi advokata Linuxa ja sam po ovom pitanju ograničen, naime nisam sa wina migrirao na Linux nego sa OSX-a. Od ova tri OS-a win nekako najslabije poznajem, a srećem ga najčešće razvaljenog, i treba ga nekom popravljati. Snalazim se naravno, trošim ga ali mi nije domaća teritorija, uvek sam u njemu kao u gostima.

Tvrdim odgovorno da Windows i Linux power user mogu da obave istu stvar podjednako efikasno, ako obojica znaju šta rade.

Tu jeste suština i da, naravno da mogu. Pitanje prednosti se onda svodi na način na koji se cilj postiže. Hajde pošteno presudi par sledečih činjenica:

1. Mogućnost Linuxa da se odradi apdejt gotovo svega bez restarta
2. Synaptic menadžer paketa i sistem repozitorija i njegova sposobnost da ti apdejtuje sistem
3. Neprestano bloatovanje win korisnih aplikacija iz meni potpuno nepoznatih razloga. To raste iz dana u dan do grotesknih razmera.
4. Workspace switching. možda sam to ja ali meni valja i navikao sam nedostaje mi na winu

Suštinska je razlika dakle kako se obavljaju poslovi rezultata će manje više biti isti i onda dolazimo do umetničkog dojma, tj DE.

5. Mogućnost da na jednom sistemu imaš više DE istovremeno
Spiridon Spiridon 10:35 05.11.2010

Re: napomena

1. Mogućnost Linuxa da se odradi apdejt gotovo svega bez restarta


osim kernel-a =)

elem, ovih dana sam kupio (sastavio novi komp) i napravio Dual Boot Ubuntu (32) and Windows 7 (64).

Znaci sve vreme imam utisak da Windows 7 komunicira sa necim i negde. Milion nepotrebnih aplikacija koje me obavestavaju o mogucnosti za update i cuvnena forra "remind me in 14 days" ... Ma necu bre nikada da te podsetim, nestani zauvek =)))

Sa druge strane, Ubuntu 10.10 cuti i slusa. Ako ti nesto treba ti pozoves i dobijes (za dzabe). Google chrome browser brz kao munja totalno adaptiran za linux.

Ako ti se pojavi problem, odes lepo na ubuntu forum i ljudi ti napisu step-by-step (kao debilu) i ti to odradis. Problem resen.

Milina

ps. Kada sam instalirao ova 2 OS-a, Ubuntu mi je prepoznao bukvalno sve (ukljucujuci usb HP printer i kameru). Moram da naglasim da sam stavio najnovije komponente koje su veoma drajverski zahtevne. Windows 7 nije prepoznao mreznu karticu i jos nesto (ne mogu da se setim tacno sta). Znaci sa windowsom imas dodatnu zajebanciju.

INTEL Quad Core I7-930 2.8GHz
DDR3 6GB [3x2GB] DDR1333 (PC3-10666)
GIGABYTE GA-X58A-UD3R ( Intel X58/ICH10R - Socket 1366 - QPI 6400 MT/s )
ASUS EAH5670/DI/1GD5 PCIe ( Radeon HD5670 1024MB DVI HDMI )



cult cult 10:50 05.11.2010

Re: napomena

Ako ti se pojavi problem, odes lepo na ubuntu forum i ljudi ti napisu step-by-step (kao debilu) i ti to odradis. Problem resen.


E, vidiš, razlika izmedju win7 i prethodnih verzija je u tome što ja više ni o čemu ne moram da mislim, da jurim, tražim po forumima. Jednostavno - sve radi. Jbt, samo kad se setim smaranja oko umrežavanja, recimo, svih računara i lapotopova po kući. Kako dodeliti one mrežne adrese, kako namestiti da ruter sam to radi, (wtf is rooter, at all, što ja to uopšte moram da znam), a tek ona jeziva vremena kad sam imao wireless internet, pa u glavnom računaru ta mrežna karta, pa još jedna koja će dolazni wireless internet wirelessom da šalje po kući...jbt..., pa kako tu podesiti te adrese...grozomorno.
Sa win7 te stvari su prosto nestale. Imam utisak da šporet mogu da umrežim.
Tako da...ne smetaju mi oni "update" oblačići...uostalom "ančekiraš" i ne pojavljuju se više.
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:55 05.11.2010

Re: napomena

cult
.
Tako da...ne smetaju mi oni "update" oblačići...uostalom "ančekiraš" i ne pojavljuju se više.


Khm, khm

Ažurirajte softver na svom računaru redovno novim verzijama koje otklanjaju prethodno uočene probleme i rupe u bezbednosti. Ovo pogotovu važi za važne bezbednostne zakrpe.
cult cult 11:20 05.11.2010

Re: napomena

Khm, khm


hahahaah
dobro, izdržaću to nekako.
Dok ovde nisam pročitao, nisam ni znao da ti povremeni apdejtovi spadaju u "nedostatke" mog operativnog sistema.

p.s.
"critical updates" nisam ančekirao, naravno.
nego, imaš one napr razne jezičke pakete (arapski, kineski etc) o čijoj mogućnosti za downlad te sistem obaveštava dok to ne ukloniš.
Mislim, nije mi bilo teško, zaista..
Covek u belom Covek u belom 11:25 05.11.2010

Re: napomena

Spiridon
1. Mogućnost Linuxa da se odradi apdejt gotovo svega bez restarta


osim kernel-a =)

elem, ovih dana sam kupio (sastavio novi komp) i napravio Dual Boot Ubuntu (32) and Windows 7 (64).

Znaci sve vreme imam utisak da Windows 7 komunicira sa necim i negde. Milion nepotrebnih aplikacija koje me obavestavaju o mogucnosti za update i cuvnena forra "remind me in 14 days" ... Ma necu bre nikada da te podsetim, nestani zauvek =)))

Sa druge strane, Ubuntu 10.10 cuti i slusa. Ako ti nesto treba ti pozoves i dobijes (za dzabe). Google chrome browser brz kao munja totalno adaptiran za linux.

Ako ti se pojavi problem, odes lepo na ubuntu forum i ljudi ti napisu step-by-step (kao debilu) i ti to odradis. Problem resen.

Milina

ps. Kada sam instalirao ova 2 OS-a, Ubuntu mi je prepoznao bukvalno sve (ukljucujuci usb HP printer i kameru). Moram da naglasim da sam stavio najnovije komponente koje su veoma drajverski zahtevne. Windows 7 nije prepoznao mreznu karticu i jos nesto (ne mogu da se setim tacno sta). Znaci sa windowsom imas dodatnu zajebanciju.

INTEL Quad Core I7-930 2.8GHz
DDR3 6GB [3x2GB] DDR1333 (PC3-10666)
GIGABYTE GA-X58A-UD3R ( Intel X58/ICH10R - Socket 1366 - QPI 6400 MT/s )
ASUS EAH5670/DI/1GD5 PCIe ( Radeon HD5670 1024MB DVI HDMI )


Mesas babe i zabe.
Windows samo ima update-e podesene na automatski mod sto ubuntu nema. S jedne strane to je cak i prednost.
Sto se restarta tice kad se nesto sistemsko instalira, moze odloziti do u nedogled i uopste nije neophodan. Nekad je situacija pod Windozama bila katastroga i sprdnje tipa "You moved your mouse, please restart Windows" su bile na mestu. U novije vreme, a pogotovu sa Win 7 to uopste nije tacno.

Ovo za drajvere je opet nefer poredjenje. Ubuntu 10.10 je izasao pre 2 nedelje, Win 7 pre skoro godinu i po, a tvoj hardware je sveziji od sest meseci.

Ono sto IMHO najveca mana Linux-a u poredjenju sa Windows-om je upravo ogranicenost dostupnim programima.
Naima postoji siroka baza aplikacija koji idu uz distribuciju ali to je sve.
Ako si osnovni korisnik to ti je super dovoljno. Medjutim ako si malo napredniji korisnik ili neko kome treba specifican softver, istalacija i naterati taj specifican sofver da radi je neuporediva na Windows-u i Linux-u.
Dok na Windows-u izguglas sta ti treba (plus imas mnogo veci izbor), skines, kliknes par puta i to je to, na Linux-u ako nema binary-a za odgovarajucu distribuciju/verziju kernala (sto je veoma cesto) i ako nemas sve potrebne biblioteke (sto je jos cesce) mozes da se slikas.
Dakle ne gine ti kompajliranje, a onda vec moras da poznajes i lib dependencies i sve ostalo, sto podosta komplikuje stvari za i za naprednije korisnike.
Igrice i neke prakticne stvari tipa Skype koji pod Linux-om izgleda kao da je star 10 godina da i ne pominjem.
Spiridon Spiridon 11:29 05.11.2010

Re: napomena

Jednostavno - sve radi


dok ne budes nagazio neki problematicni veb sajt, a onda:




cult cult 11:41 05.11.2010

Re: napomena

dok ne budes nagazio neki problematicni veb sajt, a onda:



d'izvine Bocvena, al ja znam sta su particije i spreman sam da ih upotrebim : )
I takodje sam ih met'o u predbračni ugovor.
Spiridon Spiridon 11:52 05.11.2010

Re: napomena

Covek u belom
Spiridon
1. Mogućnost Linuxa da se odradi apdejt gotovo svega bez restarta


osim kernel-a =)

elem, ovih dana sam kupio (sastavio novi komp) i napravio Dual Boot Ubuntu (32) and Windows 7 (64).

Znaci sve vreme imam utisak da Windows 7 komunicira sa necim i negde. Milion nepotrebnih aplikacija koje me obavestavaju o mogucnosti za update i cuvnena forra "remind me in 14 days" ... Ma necu bre nikada da te podsetim, nestani zauvek =)))

Sa druge strane, Ubuntu 10.10 cuti i slusa. Ako ti nesto treba ti pozoves i dobijes (za dzabe). Google chrome browser brz kao munja totalno adaptiran za linux.

Ako ti se pojavi problem, odes lepo na ubuntu forum i ljudi ti napisu step-by-step (kao debilu) i ti to odradis. Problem resen.

Milina

ps. Kada sam instalirao ova 2 OS-a, Ubuntu mi je prepoznao bukvalno sve (ukljucujuci usb HP printer i kameru). Moram da naglasim da sam stavio najnovije komponente koje su veoma drajverski zahtevne. Windows 7 nije prepoznao mreznu karticu i jos nesto (ne mogu da se setim tacno sta). Znaci sa windowsom imas dodatnu zajebanciju.

INTEL Quad Core I7-930 2.8GHz
DDR3 6GB [3x2GB] DDR1333 (PC3-10666)
GIGABYTE GA-X58A-UD3R ( Intel X58/ICH10R - Socket 1366 - QPI 6400 MT/s )
ASUS EAH5670/DI/1GD5 PCIe ( Radeon HD5670 1024MB DVI HDMI )


Mesas babe i zabe.
Windows samo ima update-e podesene na automatski mod sto ubuntu nema. S jedne strane to je cak i prednost.
Sto se restarta tice kad se nesto sistemsko instalira, moze odloziti do u nedogled i uopste nije neophodan. Nekad je situacija pod Windozama bila katastroga i sprdnje tipa "You moved your mouse, please restart Windows" su bile na mestu. U novije vreme, a pogotovu sa Win 7 to uopste nije tacno.

Ovo za drajvere je opet nefer poredjenje. Ubuntu 10.10 je izasao pre 2 nedelje, Win 7 pre skoro godinu i po, a tvoj hardware je sveziji od sest meseci.

Ono sto IMHO najveca mana Linux-a u poredjenju sa Windows-om je upravo ogranicenost dostupnim programima.
Naima postoji siroka baza aplikacija koji idu uz distribuciju ali to je sve.
Ako si osnovni korisnik to ti je super dovoljno. Medjutim ako si malo napredniji korisnik ili neko kome treba specifican softver, istalacija i naterati taj specifican sofver da radi je neuporediva na Windows-u i Linux-u.
Dok na Windows-u izguglas sta ti treba (plus imas mnogo veci izbor), skines, kliknes par puta i to je to, na Linux-u ako nema binary-a za odgovarajucu distribuciju/verziju kernala (sto je veoma cesto) i ako nemas sve potrebne biblioteke (sto je jos cesce) mozes da se slikas.
Dakle ne gine ti kompajliranje, a onda vec moras da poznajes i lib dependencies i sve ostalo, sto podosta komplikuje stvari za i za naprednije korisnike.
Igrice i neke prakticne stvari tipa Skype koji pod Linux-om izgleda kao da je star 10 godina da i ne pominjem.


sve si pomesao i uopste se ne slazem sa tobom =]]]


salim se naravno =) To je razlog zasto jos uvek koristim Windows. On mi pokriva 10 % potreba koje Ubuntu ne moze da odradi 100 %. Tu se cela prica zavrsava. Mada, iskreno ni u to nisam siguran jel se nisam "pomucio" da iskopam MOV to AVI converter za Linux (primer).

Igrice i neke prakticne stvari tipa Skype koji pod Linux-om izgleda kao da je star 10 godina da i ne pominjem.


za igrice koristim Sony PS 3, a skype (sa starijim Interfejsom i bez ijedne limitacije) mi je stabilniji 2 puta od Windowsa. Mozda se tebi nije desavalo ali znam barem cetvoro ljudi kojima je skajp "pucao" tokom razgovora sa drugom stranom.


Spiridon Spiridon 11:55 05.11.2010

Re: napomena

cult
dok ne budes nagazio neki problematicni veb sajt, a onda:



al ja znam sta su particije i spreman sam da ih upotrebim : )
I takodje sam ih met'o u predbračni ugovor.


sine to kad bude roknulo odose i particije i tastatura i ugovor ...




aleksandarz92 aleksandarz92 12:20 05.11.2010

Re: napomena

Windows samo ima update-e podesene na automatski mod sto ubuntu nema. S jedne strane to je cak i prednost.

Netačno. I na ubuntu-u je update podešen na automatski.
Ovo za drajvere je opet nefer poredjenje. Ubuntu 10.10 je izasao pre 2 nedelje, Win 7 pre skoro godinu i po, a tvoj hardware je sveziji od sest meseci.

Kod mene je sav hardver mnogo stariji, pa ga ubuntu lako prepoznaje, za razliku od windowsa. Supruga je imala laptop koji je bio win7 ready i imao ga instaliranog kad je kupljen, pa mu na tochpadu nije radio onaj deo za skrolovanje, Na ubuntu 10.04 je, naravno. radio.
Ono sto IMHO najveca mana Linux-a u poredjenju sa Windows-om je upravo ogranicenost dostupnim programima.
Naima postoji siroka baza aplikacija koji idu uz distribuciju ali to je sve.
Ako si osnovni korisnik to ti je super dovoljno. Medjutim ako si malo napredniji korisnik ili neko kome treba specifican softver, istalacija i naterati taj specifican sofver da radi je neuporediva na Windows-u i Linux-u.
Dok na Windows-u izguglas sta ti treba (plus imas mnogo veci izbor), skines, kliknes par puta i to je to, na Linux-u ako nema binary-a za odgovarajucu distribuciju/verziju kernala (sto je veoma cesto) i ako nemas sve potrebne biblioteke (sto je jos cesce) mozes da se slikas.
Dakle ne gine ti kompajliranje, a onda vec moras da poznajes i lib dependencies i sve ostalo, sto podosta komplikuje stvari za i za naprednije korisnike.

Delimično tačno. Ja nemam nikakve veze sa kompajliranjem, a nije mi ni trebalo za ovih oko 2 godine koliko sam na ubuntu. Instalacija programa na ubuntu je mnogo lakša. Najveći problem linuxa (u ovome se slažemo) je to što pojedini programi uopšte ne postoje za taj OS.
Igrice i neke prakticne stvari tipa Skype koji pod Linux-om izgleda kao da je star 10 godina da i ne pominjem.

Kliknuo sam na software centar. Ukucao sky (ne mora do kraja). Kliknuo na red u kome je pisalo skype. Kliknuo na install. Nakon par minuta je skype instaliran. Znači ukupno 3 klika i 3 tastera pritisnuto. Ajd' sad mi kaži kako se to radi na windowsu.
aleksandarz92 aleksandarz92 12:24 05.11.2010

Re: napomena

nisam "pomucio" da iskopam MOV to AVI converter za Linux (primer).

Probaj arista transcoder.
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:29 05.11.2010

Re: napomena

aleksandarz92
nisam "pomucio" da iskopam MOV to AVI converter za Linux (primer).

Probaj arista transcoder.


ma bre iz Terminala, ukucaj ime fajla sa ekstenzijom i željeno ime fajla sa ekstenzijom i dobiješ ga sa željenim formatom, kodekom, šta god...
Otvori temu kod nas za detalje
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:46 05.11.2010

Re: napomena

Covek u belom



A bre, do sad si bio korektan, šta ti bi?

Windows samo ima update-e podesene na automatski mod sto ubuntu nema. S jedne strane to je cak i prednost.


ma zar zaista misliš da najinteligentnije parče softvera na Linuxu nema tu funkcionalnost? Dobro svi volimo da vidimo šta se radi ne pamtim da je neko koristio automatiku, ali bre, ovo je banalno...

Idemo dalje, win odrađuje sistemske apdejte, a Linux sve. Ajde pošteno reci kako apdejtuješ Skype dolepomenuti i koliko trošiš vremena na apdejt aplikacija koje nisu OS? I kako to radiš. Ali pošteno uporedi to sa dva klika koji ti apdejtuju sve na kompjuteru.


Ono sto IMHO najveca mana Linux-a u poredjenju sa Windows-om je upravo ogranicenost dostupnim programima.
Naima postoji siroka baza aplikacija koji idu uz distribuciju ali to je sve.
Ako si osnovni korisnik to ti je super dovoljno. Medjutim ako si malo napredniji korisnik ili neko kome treba specifican softver, istalacija i naterati taj specifican sofver da radi je neuporediva na Windows-u i Linux-u.

Ovo je delimično tačno, naime ima more aplikacija i softvera koji nije u Synapticu, mali hint Third party repository. A proces instalacije? Gledaj na to kao proces učenja, brzo se nauči a imaš znanje, a to je bogatstvo zar ne?
Igrice i neke prakticne stvari tipa Skype koji pod Linux-om izgleda kao da je star 10 godina da i ne pominjem.

Skype prati GTK temu na GNOME QT na KDE. Kako bre vama izgleda Skype kad ovo ne valja?

cult cult 14:27 05.11.2010

Re: napomena

Skype prati GTK temu na GNOME QT na KDE.


Jbt. Ovo kao iz 70-ih.
Ili ajd, eventualno, kao iz SF serija s kraja 70-ih.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:05 05.11.2010

Re: napomena


cult
Skype prati GTK temu na GNOME QT na KDE.


Jbt. Ovo kao iz 70-ih.
Ili ajd, eventualno, kao iz SF serija s kraja 70-ih.

moram da primetim da se na ovom blogu iskljucivo bavis stereotipima, da nipodostavas i vredjas. a posle optuzujes juzere unix based OS da su puni mrznje! bas slatko.
ja sam sigurna da Skype na Urosevom kompu radi bez problema, i pored toga sto po tvojim kriterijumima ne izgleda fancy. postavlja se pitanje o cemu pricamo: o funkionalnosti ili o izgledu?

simplicity is the key
cult cult 15:42 05.11.2010

Re: napomena

u jbt.
šala, šala.
izvin'te.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:02 05.11.2010

Re: napomena

postavlja se pitanje o cemu pricamo: o funkionalnosti ili o izgledu?

ako bi o Applu, ne znaš odakle pre da počneš...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:05 05.11.2010

Re: napomena

šala, šala.

ok

ako bi o Applu, ne znaš odakle pre da počneš...

bebo sedisimirna
cult cult 16:10 05.11.2010

Re: napomena

ako bi o Applu, ne znaš odakle pre da počneš...

od cene?
cult cult 16:11 05.11.2010

Re: napomena

ok


uhhh
Covek u belom Covek u belom 17:53 05.11.2010

Re: napomena

uros_vozdovac
Windows samo ima update-e podesene na automatski mod sto ubuntu nema. S jedne strane to je cak i prednost.


ma zar zaista misliš da najinteligentnije parče softvera na Linuxu nema tu funkcionalnost? Dobro svi volimo da vidimo šta se radi ne pamtim da je neko koristio automatiku, ali bre, ovo je banalno...

Dobro ok, lose sam se izrazio kod Ubuntua je po default-u samo notify, a kod Win-a download ili cak download and automatically install zavisno od verzije.

Idemo dalje, win odrađuje sistemske apdejte, a Linux sve. Ajde pošteno reci kako apdejtuješ Skype dolepomenuti i koliko trošiš vremena na apdejt aplikacija koje nisu OS? I kako to radiš. Ali pošteno uporedi to sa dva klika koji ti apdejtuju sve na kompjuteru.

To sve je samo obican softvare tipa Skype (koji btw. ne moram jos bar 3-5 godina da update-ujem i dalje ce da bude noviji no pod Linux-om ), FF, Thunderbird, gcc, biblioteke.
Problem je sa specijalizovanim softverom ili nekim sitnim alatima kojih nema ni na zvanicnim, niti na third party repository-ma a koje ja uglavnom koristim i koje skoro po definiciji kompajliram svaki put. Al dobro, ne spadam u grupu standardnih korisnika pa nema smisla ni da pricam o tome.

S cisto profesionalne strane recimo sta mi smeta, sto GCC daje 10-15% sporiji kod nego MSVC, MinGW se takodje nije ubio od brzine a Intel 10% sporiji nego pod Win-om (valjda zato sto je free pa mora da se oseti razlika :)). Neke Win compajlirane stvari rade brze cak i pod Wine-om od Linux native.

I da, vizuelno su mi skoro sve Linux distribucije (desktop menadzeri) ruzne pogotovu GNOME, KDE jos i moz da prodje ali je spooor. Win 7 Aero uz malko tweaking-a leti u poredjenju sa KDE-om. Al dobro ovo je samo vizuelno (jbt. pocinjem da zvucim ko ljubitelji jabuke :)).

Al da ne bude da samo kritikujem, Linux je keva sto se tice programskih podesavanja, sva uvek na jednom mestu i apsolutno transparetno. A kod Windowsa haos.
gospodin_ne gospodin_ne 18:00 05.11.2010

Re: napomena

A zasto je Apple toliko problematican?
Jeste malo skup ali vredi. Prihvata sve sisteme, jednostavan za rukovanje, fino dizajniran i jos uz sve to, OS X je najmanje izlozen virusima...
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:04 05.11.2010

Re: napomena

Covek u belom

Al da ne bude da samo kritikujem, Linux je keva sto se tice programskih podesavanja, sva uvek na jednom mestu i apsolutno transparetno. A kod Windowsa haos.


A da ne bude da se samo hvalim, skupio sam dokumentaciju za uporedni test win7 i 10.04 LTS od relevantnog testera, baš na temu brzine, mislim da će biti iznenađujući rezultati, ne toliko po win 7 koliko po OSX.

Ali čekam blog
trener92 trener92 17:42 04.11.2010

Kontam

Velika je verovatnoća da će se desiti, to se dešava i najvećim znalcima.




Jarane ,kad je nešta `vako?



obratite se svom proverenom kolegi koji spada u kategoriju hakera sa belim šeširom

Dozvat Hasu?

Imao Šemsudin dva konja, ali nikako da ih razlikuje, pa je uvek imao problem kada je trebalo da ih upregne u kola,
kojeg treba upregnuti na levu, a kojeg na desnu stranu.
Doseti se on, pa onom kojeg treba upregnuti na desnu stranu, odseče rep i reši problem.
Međutim, posle dva dana, ovaj konj, iz ljubomore, onom drugom odgrize rep i ponovo ne može da ih razlikuje.
Tada Šemsudin ovom prvom konju odseče malo parče od uveta i ponovo ih razlikuje.
Ali ovaj, odgrize parče uveta onom drugom i opet isti problem.
Onda Šemsudin oba konja odvede kod Hase za koga su svi govorili da je najpametniji u selu.
Objasni on Hasi u čemu je problem i šta je sve radio, a Haso sedne, zapali cigaru i gleda konje.
Gleda Haso konje pola sata, gleda sat vremena, gleda sat i po.
Posle dva sata Haso kaže Šemsudinu:
- "Jel`, bolan Šemsudine, ne čini li se i tebi da ti je ovaj crni konj malo viši od ovog belog?
sesili sesili 17:55 04.11.2010

Kontam

treneru92 da si veeeeliki zahebant!
trener92 trener92 14:28 05.11.2010

Re: Kontam

sesili
treneru92 da si veeeeliki zahebant!

Zar ja ? Nemoj tako sesili ,ja bona samo konstruktivno dijalogujem ,
samo konstruktivno
antioksidant antioksidant 18:02 04.11.2010

.

Ovaj tekst je prilagođen širokom krugu čitalaca, a ne računarskim profesionalcima.

diskriminacija
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 18:03 04.11.2010

Re: .

diskriminacija


I to pozitivna.
buba_truba buba_truba 18:17 04.11.2010

Re: .

Dragan Pleskonjic
diskriminacija


I to pozitivna.


Evo me, diskriminisana. A pri tom zahvalna.
bocvena bocvena 18:31 04.11.2010

Odmah sam se prepoznala

kao ciljna grupa ovog teksta...i stigla sam samo do pola.

I Urošev komentar sam sasvim ozbiljno počela da čitam...i nisam stigla ni do pola. Ne vredi. Moj mozak krene da tiltuje već na reč particija.

Mislim da me muž vara, ali to nikada neću otkriti, jer on voli te čudne reči:))))

I mislim da mi je jedina prava zaštita od hakera moja preispoljno dosadna ličnost.

aleksandarz92 aleksandarz92 19:23 04.11.2010

Re: Odmah sam se prepoznala

Moj mozak krene da tiltuje već na reč particija.

Pajz ovako. Particija ti je k'o kad za ručak spremiš grašak i šnicle. Ti si administrator i odrediš da je particija s graškom slobodna svim korisnicima ručka, dok je pristup particiji sa šniclama dozvoljen samo uz lozinku. Tako nema šta da se sekiraš oko insufficient šnicle error.
bocvena bocvena 19:57 04.11.2010

Re: Odmah sam se prepoznala

Ne razumem ti ja ni te šnicla metafore:))))

Ali hvala, druže.

U stvari, problem je u tome što me neko uopšte stavlja u situaciju da besomučno branim svoj lik i delo. Ok, znam da mora, ali me nervira.

mariopan mariopan 22:14 04.11.2010

Re: Odmah sam se prepoznala

I mislim da mi je jedina prava zaštita od hakera moja preispoljno dosadna ličnost.

I ja se branim ćutanjem
blogovatelj blogovatelj 00:01 05.11.2010

Re: Odmah sam se prepoznala

Ne razumem ti ja ni te šnicla metafore:))))


Aj' da probam ja...
To ti je ono sto se zove "Local Disk (C:)" kad otvoris "My Computer"
A moze da bude jos takvih sto se zovu (D:), (E:) itd..
Ta slova se zovu particija...
bocvena bocvena 00:25 05.11.2010

Re: Odmah sam se prepoznala



Ma ja se to slikovito odričem i kuhinje.
Šta je particija mi je prvo pitanje iz predbračnog ugovora:)
dexter92 dexter92 20:18 04.11.2010

A sta

sa manje malicioznim upadima tipa neko spijunira vasu web kameru :)
Instalira vam rezidentan nevidljivi softver na komp i posmatra vas kad zeli :)
I ne samo to. Za 10ak minuta pristupa neko moze da vam pretvori racunar u mali spijunski centar, da salje audio, video i ono sto otkucate bilo gde na internet...
Unfuckable Unfuckable 20:29 04.11.2010

Re: A sta

ja sam čuo da to ima i za mobilne i da je mnogo zanimljivo naročito ako korisnik ima običaj da ih nosi sa sobom u klonju.

Mislim da ima još jedna stavka koja može pomoći kod obezbeđivanja / provere računara (naravno, neka Oni Koji Znaju ovo potvrde ili demantuju)
a radi se o kontroli startapa, konkretno - pozivanje msconfig iz polja Run, pa otvaranje tab-a startup - tu se može videti koji se programi (ili "programi" - namerno više neću da odmičem ovu zagradu, smučilo mi se da ja korigujem nečiji javašluk - podižu sa sistemom, a čini mi se da 99% maligniteta upravo to radi.
Prostom pretragom na netu imena tog programa - "aplikacije", koje vidimo čekirane u startapu (lično, pazim da mi tamo ne bude ničeg) možemo zaključiti da li ima razloga za dejstvo ili ne.
Ono što jeste bitno (kao i kod kontrole procesa u task manageru) je da jako pazimo na svako slovo kada proveravamo tu aplikaciju ili proces, jer se gomila "skotova" maskira u neko "skoro - pa - poznato - ime", sa samo par slovnih ili veliko/malo izmena
dexter92 dexter92 20:35 04.11.2010

Re: A sta

e da...
mada ako se neko bas bas potrudi i napravi 'maliciozan' kod(code) kao deo neke 'zdrave' rezidentne aplikacije dzaba provera aktivnih procesa...
Teoretski moze da se napravi sve i svasta. Ima malware-a koji dinamicki menja vlastiti kod(code) i nevidljivi su za vecinu antivirusa...
Unfuckable Unfuckable 20:50 04.11.2010

Re: A sta

pa ne mora antivirus da ga vidi, polovina njih ionako ništa pod milim bogom ne valja (moj tupavi nod je ionako više kao neka dekoracija, ili sve to potiče iz moje podsvesne želje da mi nešto najzad pošteno polupa ovaj bulšit i da pređem na 7) bitno je ja da ga vidim.
Inače, od programa za proveru kompa, dakle samo periodično češljanje, meni se bolje od polovine av pokazao Malwarebytes. Nekada je bio sasvim dobar i Adaware ali nešto se zaglupeo poslednjih godina, ili to više nije - to.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 10:31 05.11.2010

Re: A sta

dexter92

A sta
sa manje malicioznim upadima tipa neko spijunira vasu web kameru :)


Dobro ste primetili, to je jedan od velikih problema, takođe.

NIST Guide to Intrusion Detection and Prevention (IDP) Systems sadrži preporuku da host bazirani sistemi za detekciju (IDS - Intrusion Detection Systems) i prevenciju upada (IPS - Intrusion Prevention Systems) treba da imaju mogućnost nadziranja audovizuelnih uređaja, kao što su mikrofoni, video kamere i IP bazirana telefonija. Inače, NIST je američki nacionalni institut za standarde i tehnologiju.

Ako nekoga zanima, više o IDS i IPS sistemima (oblasti kojom se dosta bavim), možete videti u mojim predavanjima, zatim u knjizi, kao i u radovima koje sam objavio u časopisima ili prezentovao na naučnim konferencijama.
Spiridon Spiridon 10:44 05.11.2010

Re: A sta

Unfuckable
pa ne mora antivirus da ga vidi, polovina njih ionako ništa pod milim bogom ne valja (moj tupavi nod je ionako više kao neka dekoracija, ili sve to potiče iz moje podsvesne želje da mi nešto najzad pošteno polupa ovaj bulšit i da pređem na 7) bitno je ja da ga vidim.
Inače, od programa za proveru kompa, dakle samo periodično češljanje, meni se bolje od polovine av pokazao Malwarebytes. Nekada je bio sasvim dobar i Adaware ali nešto se zaglupeo poslednjih godina, ili to više nije - to.


CCleaner je za sada neprevazidjen.


mora da si vec negde cuo za ovaj softwer

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 14:18 05.11.2010

Re: A sta

dexter92

mada ako se neko bas bas potrudi i napravi 'maliciozan' kod(code) kao deo neke 'zdrave' rezidentne aplikacije dzaba provera aktivnih procesa...


Postoje tkzv. monitori integriteta (engl. integrity monitors) koji proveravaju da li je neka aplikacija neovlašteno menjana ili je originalna. Oni rade tako što naprave kontrolnu sumu, hash ili potpis originalne aplikacije na početku, a onda proveravaju i upozoravaju na promene.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 14:25 05.11.2010

Re: A sta

Unfuckable

ja sam čuo da to ima i za mobilne i da je mnogo zanimljivo naročito ako korisnik ima običaj da ih nosi sa sobom u klonju.


Da, svašta se priča o daljinksom aktiviranju mikrofona i kamere na mobilnom, kao i o mogućnosti provere nečije trenutne lokacije, pogotovu ako ima uključen GPS i Location Based Services.

Oni koji se više bave mobilnim komunikacijama bi nam sigurno mogli ovo podrobnije objasniti.

Mislim da ima još jedna stavka koja može pomoći kod obezbeđivanja / provere računara (naravno, neka Oni Koji Znaju ovo potvrde ili demantuju)
a radi se o kontroli startapa, konkretno - pozivanje msconfig iz polja Run, pa otvaranje tab-a startup - tu se može videti koji se programi (ili "programi" - namerno više neću da odmičem ovu zagradu, smučilo mi se da ja korigujem nečiji javašluk - podižu sa sistemom, a čini mi se da 99% maligniteta upravo to radi.


Vrlo često se zlonamerni programi ili servisi pokreću upravo prilikom podizanja sistema i aktivni su sve vreme rada sistema. Zbog toga je redovna provera i kontrola procesa i servisa koji se pokreću pri podizanju sistema dobra preporuka. Što je najgore, neki su napravljeni tako da se podignu pre antivirus alata ili firewall-a i da blokiraju ili ometaju njihov rada ili se maskiraju kao sasvim dobronamerni programi.
Unfuckable Unfuckable 13:07 06.11.2010

Re: A sta

meni se i to par puta desilo, dobro se sećam nekog virusa koji mi je pobio sve AV programe koje sam pokušao da instaliram kada sam (najzad) shvatio o čemu je reč, a osim toga poubijao je popriličnu količinu .exe fajlova na koje je naišao, dakle prava štetočina. Na kraju sam iskopao neki prepotopski av program koji ga je ipak sredio
Sejf mod je isto sasvim dobra stvar za bilo kakvo dejstvo po gamadi, to treba napomenuti - jer je komp u tom slučaju na minimumu "procesa" i vrlo je verovatno da virus u tom slučaju miruje, tj predstavlja "sitting duck" za odstrel.

Ovo što Spiridon spominje, CCleaner je deo uobičajenog alata koji redovno koristim, ali ga ne smatram zaštitom već više - higijenom.
zoja444 zoja444 21:51 04.11.2010

(zlo)upotreba bloga...

... ako moze, moze... ako ne, nema veze.

imam konkretan problem.

prikljucila sam nov eksterni hard disk i na njemu su se automatski napravile particije kao na predhodnom, a bez moje volje i zelje.
sta da radim? i sta to uopste znaci? i kako se to dogodilo?

unapred zahvalna na eventualnoj pomoci. bilo kome ko hoce i zna da pomogne.
zoja444 zoja444 15:39 06.11.2010

Re: (zlo)upotreba bloga...

1. qqqq, niko ne zna da mi odgovori.
2. qqqq, niko nece da mi odgovori.

ajde jos da probam i ovo:
moze i na pp, ako je nekome blam.

hvala.
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:20 06.11.2010

Re: (zlo)upotreba bloga...

Ma nije blam nego mi se pokvarila kristalna kugla, pa de odgovore napiši:

1. Koji OS
2. Koje su postojeće particije
3. Ukoliko je Linux (a ne liči, liči na win problem ) daj ispis od
gedit /etc/fstab

4. Ukoliko je win kako je formatiran eksterni hard, jel NTFS

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 18:26 06.11.2010

Re: (zlo)upotreba bloga...

imam konkretan problem.

prikljucila sam nov eksterni hard disk i na njemu su se automatski napravile particije kao na predhodnom, a bez moje volje i zelje.
sta da radim? i sta to uopste znaci? i kako se to dogodilo?

unapred zahvalna na eventualnoj pomoci. bilo kome ko hoce i zna da pomogne.



Bez više detalja, teško da neko može da pogodi šta se desilo u Vašem slučaju. Ali hajde da pogledam u kristalnu kuglu i pokušam da pretpostavim:

Kupili ste neki od onih diskova koji služe za automatski backup podataka. On na sebi ima softver koji se pokrene preko Autorun funkcije, čim povežete disk na USB port računara. Taj softver jednostavno prekopira sve što imate na internom hard disku na taj USB disk, podrazumevajući da želite da napravite rezervnu kopiju internog diska.

Ako nije to, onda napišite odgovore na Uroševa pitanja, a i sledeća:
1. Koji tip diska ste kupili
2. Da li je sa njim ili na njemu stigao neki softver
3. Da li ste dobili uputstvo i ima li u njemu neki opis koji objašnjava ponašanje koje ste pomenuli.

Ne verujem, ali moguće je da je disk koji ste kupili imao "svoj tajni život" pre nego što je stigao do Vas. Ipak, mala je verovatnoća.
zoja444 zoja444 19:03 06.11.2010

Re: (zlo)upotreba bloga...

pokusacu da na nesto odgovorim:

1. win xp prof
2. da li se pitanje odnosi na particije u comp. ili externom hdd? u comp je samo local disk c. da malo jos pojasnim. imam 2 externa hdd-a. na novom su se, kad sam ga prvi put prikljucila, pojavile particije kao na starom externom hdd-u. npr: razno 1, razno2, razno 3, fotke, sport, muzika... itd.
3. pitanje se ne odnosi na ovaj problem
4. imam utisak, laicki, da se taj novi hdd sam, automatski formatirao. ja sam ga samo prikljucila preko usb huba, dok je istovremeno bio prikljucen i stari hdd. i onda su se, da ponovim na novom externom hdd pojavile particije istog naziva kao i na starom externom hhd-u...

nadam se da sam uspela nekako da objasnim.
zoja444 zoja444 19:11 06.11.2010

Re: (zlo)upotreba bloga...

sada odgovori na pitanja g. Pleskonjica:

1. ne razumem bas pitanje. sta se podrazumeva pod tipom?
2. nema nikakvog softvera... koliko znam... moracu ponovo da pogledam u kutiju koja trenutno nije uz mene.
3. uz njega je samo stiglo obicno uputstvo, kako ga prikljuciti... kablove i tako to.

hvala.
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:50 06.11.2010

Re: (zlo)upotreba bloga...

zoja444


nadam se da sam uspela nekako da objasnim.


E sad je jasno, dakle novi disk ima autorun neki koji bi trebalo da olakša posao i on je ugrubo rečeno, fabrički formatiran i podešen napravi kopiju originalnog diska.
Ja bi to odmah formatirao i napravio particije kako ja hoću, dakle pitanje je za šta bi trebao da služi taj HDD
zoja444 zoja444 20:24 06.11.2010

Re: (zlo)upotreba bloga...

hvala Urose i Vama.

taj hdd bi trebao da sluzi za skladistenje novih podataka ( kao i predhodni)... ne za back up.

pitanje: kako da ga formatiram? da li samo da idem na desni klik, opcija format... mada ne znam ni sta ce se onda desiti, jer je onaj predhodni hdd neko drugi formatirao.

mozda su mi pitanja stupidna, izvinjavam se, ali niko ne zna da mi odgovori koga sam pitala, a svi samo panicno uzvukuju: ne pipaj nista!

maksa83 maksa83 20:32 06.11.2010

Re: (zlo)upotreba bloga...

Malo je nezahvalno raditi ovo na daljinu, ali ako bi zoja da rizikuje, može da uradi sledeće:

skini ovu arhivu odavde, raspakuj je negde.

Poisključuj SVE eksterne diskove osim tog novog.

Pokreni diskpart.exe iz arhive.

(u donjem tekstu ne kucati naravno reč <ENTER> nego pritisnuti taster, sori ako je očigledno, ali moram da kažem):

Dakle kada se program startovao pisaće:

DISKPART>

tu kucaj:

list disk <ENTER>

Trebalo bi da ispiše ovako nešto, slično:

Disk ### Status Size Free Dyn Gpt
-------- ------------- ------- ------- --- ---
Disk 0 Online 232 GB 0 B
Disk 1 Online 14 GB 0 B
Disk 2 No Media 0 B 0 B


Po nekom defaultu tvoj novi eksterni HD bi trebao da bude ovaj Disk 1, pored njega piše njegova veličina, ja sam eksperimenta radi utakao fleš od 16 Gb koji se namestio kao Disk 1.

Sve što ide dalje je pod pretpostavkom da se i kod tebe taj eksterni namestio kao Disk 1. Ovo je pipav momenat, pošto ako nije, možeš da pobiješ pogrešnu stvar. Ukoliko imaš više fizičkih hard diskova u računaru to verovatno nije Disk 1, dakle oprez, pošto ćeš pogubiti sve podatke na tom disku

dalje kucaj:

select disk 1 <ENTER>

pa kucaj:

clean <ENTER>

pa kucaj:

create partition primary <ENTER>

pa kucaj:

format FS=NTFS QUICK <ENTER>

i sačekaj malo, ne bi smelo da potraje

Posle svega ovoga bi taj eksterni disk morao da završi sa samo jednom spremnom i formatiranom NTFS particijom.


Sve ovo radiš naravno na sopstvenu odgovornost, nezahvalno je raditi ovakve stvari nekome na daljinu. Ponavljam opet, kritičan korak je identifikovati pod kojim brojem se namestio taj disk. Ako nisi sigurna pogledaj u onoj tabeli dobijenoj sa disk list ispisane veličine i tako identifikuj taj tvoj novi tj. broj koji kucaš iza 'select disk'.
maksa83 maksa83 20:36 06.11.2010

Re: (zlo)upotreba bloga...

pitanje: kako da ga formatiram? da li samo da idem na desni klik, opcija format... mada ne znam ni sta ce se onda desiti, jer je onaj predhodni hdd neko drugi formatirao.


Format ne može da pobije sve te particije koje si dobila, ali ako želiš da ih zadžiš možeš da ih formatiraš jednu po jednu.

Ako ne želiš da ih zadržiš takve kakve su, onda treba da ih pobiješ. Postoje koraci kroz grafički interfejs, ali je nezahvalno voditi nekoga kroz to ovim putem, pa sam gore okačio hodogram kako to izvesti uz dodatni programčić i malo kucanja.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:40 06.11.2010

Re: (zlo)upotreba bloga...

Cool man!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:54 06.11.2010

Re: (zlo)upotreba bloga...

eh...svega ovoga ne bi bilo da je zoja444 otišla u Apple store po comp...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana