Budućnost| Društvo| Istorija| Moj grad| Politika

Tramvajske orgije razuzdanog Brata

Dragan Jakovljević. RSS / 06.11.2010. u 12:28

Kažu da dve fele persona nikako ne treba pitati za brojke - žene za godine i đake za ocene, ali se nadam da ćete mi oprostiti ako vas diskretno upitam kakvi ste đaci bili u školi. Oproštaju se nadam jer to ne pitam ni iz kakve zle namere niti iz neizdržive radoznalosti, već iz jednog opštedruštvenog razloga. Posebno me zanima koje ste ocene imali iz istorije. Znate, to je onaj predmet čiji je sadržaj u svim državama tradicionalno diskutabilan. U tim debelim knjigama uvek nekome nešto zasmeta.

Dakle, ne znam kakvi su đaci bili moji mađarski sugrađani, ali vidim da vlast misli kako smo svi bili ponavljači. Koliko nas po tom pitanju nisko drži uverim se kad god uđem u budimpeštanski tramvaj broj 4. Za one koji nisu Peštanci da napomenem da je to ono žuto, jednodelno, dugačko, vijugavo vozilo koje svakoga dana prihvati i preveze četvrt miliona nas ponavljača. Mada niko od nas ne izgleda naročito zainteresovan za lekciju nacionalnog romantizma, nova vlast je procenila da bi i ponavljači mogli biti sasvim upotrebljivi ako ih dodatno poduči. Pošto ta strana futurizma njoj samoj ide od ruke (dokaz je lako osvojena dvotrećinska vlast na svim nivoima), odlučila je da nešto od toga ispelcuje i na ponavljače, ako je ikako moguće.

Sa deljenjem lekcija krenulo se od tramvaja. Uđeš, sedneš i ako odmah u uši ne udeneš neke svoje slušalice ili barem tampone, nema ti pomoći. Nevidljivi Brat po sistemu toplo-hladno saopštava preko razglasa najpoetičnije i najpotresnije lekcije iz istorije naciona. Pri tom, kao kod „Ivice i Marice" menja intonaciju i boju glasa u zavisnosti od toga da li spominje zlu vešticu ili nevinu dečicu. U kratkim pauzama koje Brat napravi osećamo njegovo neizgovoreno ali sveprisutno: „Samo vas gledam"! A onda shvatimo da smo ON zapravo mi sami, jer posle svake njegove rečenice radoznalo zagledamo jedni druge, tumačimo izraze lica svojih saputnika i uglavnom ne dolazimo ni do kakvog zaključka. Ona su i dalje kamena, kakva su uvek i bila. Dobra, stara navika iz nekih prošlih vremena, kada je jedna neprimerena grimasa napravljena u nezgodnom trenutku značila automatsko aktiviranje giljotine.

I tako nam se naš nevidljivi Brat javlja kad god kročimo u tramvaj. Za njega nema ni nedelje, ni praznika. Oni koji su svojevremeno dremali na časovima istorije ili se umesto nacionalnim romantizmom zanosili pričama o internacionalizmu i kosmopilitizmu, imaju priliku da bez muke sve propušteno nadoknade, za sada u tramvajima, a da li će Brat otići korak dalje i početi da nas posećuje u spavaćim sobama, zavisi od učinka ove nove metode. Ne bude li od nje očekivane koristi na sledećim izborima, to će značiti da smo nepopravivi ponavljači i da smo kao takvi osuđeni na strožiju prismotru i još glasnije orgije novog veroučitelja, na svim mestima koje za to odabere.

Ako ga do tada ne izda grlo, ili mu Ivica i Marica ne zamrse traku - i konce.

Atačmenti



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:38 06.11.2010

Historia

Historia magistra vitae est.
bocvena bocvena 13:01 06.11.2010

Da li sam dobro razumela?

U Madjarskoj, u tramvajima, slušate priče iz nacionalne istorije? I to romantičnu verziju?
Pa kako se toga kod nas nisu setili!

Bila odličan djak, petica iz istorije...valjda su se negde zahebali jer me to učinilo užasno sumnjičavom prema autoritetima uopšte, a nacionalnim posebno:)
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 13:13 06.11.2010

Da, da

Da, dobro si razumela.
Ali samo tvoje pitanje iz naslova navelo me je na pomisao da mozda pojednostavim celu pricu. Ipak, mislim da su i desavanja i namere u opisanom slucaju prilicno jasni. Ako si u prilici, udji u taj tramvaj i sve ce ti se samo kas'ti...
builderka builderka 13:53 06.11.2010

.

o, radosti - ima i gorih od nas!
o, tuge - gde god da odeš od "genijalnih" ideja ne mo'š pobeći!
yugaya yugaya 15:31 06.11.2010

tramvajem do istine

Ah propustila sam ...otkad je za moj stranjski ukus zdravo previse desni Jobbik instalirao na Blahi tezgu pred ove lokalne izbore, sa sve razglasom, uniformisanim crnokosuljasi-hostesama koji dele letke za "Budimpestu - glavni grad Madjara", ja kombino trajvane koji tamo saobracaju pocela da preskacem...eto razloga da se bebe i ja svozamo na Budim posle rucka, bas me zanima koliko 'romanticna' je ova najnovija, 'tramvajska' verzija istorije.

Mozda ste ovu pricu zaista mogli staviti u malo konkretniji okvir preterane revnosti novih madjarskih vlasti kada je u pitanju revizija istorije, primera je (meni licno) malko previse, poput novouspostavljenog praznika Dana nacionalnog jedinstva kojim se velica trauma Trianona, ili inicijative da se menja ime gradske biblioteke jer nosi ime Sabo Ervina, izuzetnog bibliotekara sa pocetka 20. veka i komuniste izrazene alergije na domace nacionalizme.

"each and every member, as well as community of Hungarians brought under the authority of other states, are part of the united Hungarian nation, the cohesion of which is a reality beyond state borders, and, as such, a determining component of their personal and community-based self-identity."

(iz zakona kojim je parlament 4. jun proglasio za drzavni praznik)



– That the geographical breakdown of regional/local governments in the given countries be such as to keep Hungarians from becoming minorities within these administrative units whenever possible. In other words, regional breakdown should be such that the specific rights to culture, education and language use of a cultural nation should be linked to territory.
– That there be infrastructural and economic development in the areas populated by Hungarians, closing gaps between these and majority areas.
That the Hungarian national symbols be official recognized.

(iz govora predsednika RM povodom proslave Dana nacionalnog jedinstva 2010)

"The former government stole more than all the Gypsies put together." He talked about "the foreign garbage" the multinational companies feed Hungarians. He tore into the smaller churches and claimed that the socialists and the liberals are responsible for the current state of affairs in which "the Catholic and Protestant bishops' legal standing is on par with the chief witch of the church of the witches." But fear not, the Orbán government will do what the former governments didn't: "It will restore the greatness of the historical churches." In plain language: it will restore their privileged position. Of course, he also had a few nice words to say about homosexuals. But the best he left to the end. According to him there was a secret socialist-liberal plan that envisaged the immigration of one million people from Asia in order to satisfy the needs of the multinational companies for a large lab

(iz govora jednog od kandidata vladajuce Fidesz partije tokom upravo zavrsene kampanje za lokalne izbore)

Pod EU-friendly terminom 'kulturne nacije' na mala vrata opet se prekrajaju granice i ispravljaju istorijske citanke.

Preporucujem i ovo: Backdoor Nationalism - odlicna studija odnosa prosirenja EU i mutiranog nacionalizma u novopridoslim drzavama-clanicama.



EDIT: nista od istorije u tramvaju ni tamo ni nazad. Mozda je veliki Brat ugradio i senzore za nepodesne specimene

Samo tipicno budimpestanski zvuk guzve na dvadesetak razlicitih jezika koje upijete u prolazu i ledenog automata koji najavljije stanice.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:59 07.11.2010

Ja sam

impresioniraTa Mađari vrte istoriju po tramvajima?! Šta je to, kolektivna hipnoza pod izgovorom dodatnog obrazovanja? Je l to samo istorija države ili i istorija književnosti, umetnosti..?
p.s. Iz istorije sam uvek imala 5, to mi je bio jedan od voljenih predmeta.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 19:35 07.11.2010

Re: Ja sam

Vrte, bogami, sve u šes'
Nacionalnu, nego kako! Sad su u ratu sa EU i MMF-om, ali njih jos ne pljuju po tramvajima koliko Ruse i neke neidentifikovane "domaće izdajnike".
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:51 07.11.2010

Re: Ja sam

Ne mogu da verujem kako je napeto u mađ. tramvajima...
yugaya yugaya 01:40 08.11.2010

Re: Ja sam

Je l to samo istorija države ili i istorija književnosti, umetnosti..?


To ti je onaj "nije šija-nego vrat" istorijski pelcer što se dobro prima i u prevoznim sredstvima kada su pogodni uslovi:

A group of historians established a foundation "to correct and neutralize the negative influence of Marxist historical writing that is still perceptible" in Hungary. The new organization is called the Foundation for National Conservative Historical Research resonsible for a publication called Nagy Magyarország (Great Hungary). As the people close to the publication explained, the name cannot cause any confusion concerning possible revisionist tendencies because the title is not Nagymagyarország or Nagy-Magyarország, which would designate Greater Hungary. No, they simply want to make it clear that their research extends to all regions of the Carpathian Basin.



Conservative historians in Hungary?

Inače ti tramvaji su szuperiška i udobni i lepi i rade wooooosh kada se zajure :


bocvena bocvena 08:54 08.11.2010

Re: Ja sam

Pristajem da svako jutro slušam Kneževu večeru, samo da mi tramvaj radi wooosh:))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:56 08.11.2010

Re: Ja sam

Pristajem da svako jutro slušam Kneževu večeru, samo da mi tramvaj radi wooosh:))))

die hard die hard 00:37 09.11.2010

Re: Ja sam

njih jos ne pljuju po tramvajima koliko Ruse

Za pljuvanje Rusa nije bas da nema razoga ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana