Društvo| Ljudska prava| Politika| Zdravlje| Život

Cigaret zona

Obren Markov RSS / 10.11.2010. u 14:00
Deo 1: Prvo da malo psujem

Ova država je mogla da uhvati i isporuči ratne zločince, regionalizuje državu i da da punu autonomiju Vojvodini, da smanji birokratiju, sistemski oteža korupciju i/ili da pošalje signal da nismo ovde baš svi potpuno ludi i da shvatamo da je Kosovo Kosovsko a ne Srbijansko
ali nije učinila ništa od toga; ona privrženost evropskom putu dokazuje zabranom pušenja.

Ova država je mogla da osetljivu društvenu ravnotežu poremeti tako što će pomagati pametnije i uspešnije a ne štetu glupljih i neuspešnijih; da je poremeti hvatajući se u koštac sa potpuno neadekvatnim obrazovanjem a na štetu primitivizma, neznanja i nacionalne zatucanosti; da da prednost onima koji se više trude a ne onima koji bolje podmazuju; jednom rečju, da napadne tradicionalne odnose dajući vetar u leđa pozitivnoj selekciji i elementarnoj pravdi, da učini sve ono na šta narod ovdašnji navikao nije ali želi a ona
a ona je tu složenu i osetljivu društvenu ravnotežu poremetila tako što je podržala nepušače otvoreno a na štetu pušača - jer, da se ne lažemo, to su (uz časne izuzetke) dva ljudska plemena zaraćena skoro baš kao muškarci i žene

Ova država je mogla da se zapita zašto ustavni sudovi ozbiljnih zemalja obaraju antipušačke zakone kao diskriminatorske, mogla je da se zapita kako to da se broj bolesti navodno izazvanih pušenjem izgleda baš i ne smanjuje u zemljama koje su poodavno uvele prohibiciju, mogla je ova država da na primeru sestre nerazdvojne i suseda i arhetipskog neprijatelja Hrvatske koja se kao retko kad pokazala kao još gluplja država od ove jer je sve ovo isto radila samo još brže, e da, mogla je da vidi da je čitav koncept ove zabrane idiotski i orvelovski, ali ne
ali ne
ona je odlučila da ponovi svaku božiju konceptualnu grešku u vezi sa ovom temom i da zabrani pušenje u Srbiji.

A sada, kada sam rekao ono što zaista mislim o toj stvari, treba da priznam i šta sam (zaista) uradio.

Pre dva meseca i malo jače sam ostavio pušenje. Kako se u ovom trenutku čini, uspešno. Od ta doba nisam zapalio cigaretu; istina, ponekad se - lutajući po kafanama - ogrebem za neki dim u lice (kao nekada Brežnjev, kad mu lekari ono zabraniše kubanke); ponekad takođe sanjam kako pušim, ali takvi snovi me bude u nekoj vrsti razočaranja, redovno najavljujući neku lagodnost u sutrašnjem danu i - ništa sem toga.
Moji razlozi za navedeni korak nisu bili finansijske prirode. Ko kaže da je bitno popravio svoje finansijsko stanje ostavljajući pušenje, otvoreno laže ili se samozavarava. Razlozi nisu bili ni zdravstveni; nije da se nisam plašio onog, ali to nisam radio baš često, a pravo da kažem plašim se i danas. Koječega.
Moji su razlozi bili razlozi slobode. Svet je, jednostavno, postao neprijateljsko mesto za pušače. Čini svet to i pogrešno i besmisleno koliko se mene pita - ali ne pita me se. Da kažem ovo konkretnije: nisam želeo da dođem u poziciju da se skrivam, da svaki pravoverni nepušački dosadnjaković može da mi prebacuje kako je on u okvirima a ja ispadam, kako sam ja zavisan a on slobodan, da može da me muči i maltretira onako naprasno pravdoljubljiv i sav od svog prava. Nisam želeo sebi da dozvolim da putujem satima negde u nekom prevoznom sredstvu a da se sa cigaretom u mislima i u džepu ali ne i u ustima ponašam kao posle petog piva na kilometar od najbližeg toaleta.
U krajnjoj liniji, može se čak reći da su me zakonodavci primorali na ostavljanje pušenja; oni su zategli uže a ja sam pristao na sve. Hbg. Video sam dovoljno, i svestan sam da se ova glupost neće povući ni brzo ni lako. Moraću još prilično vremena da živim sa njom - a ostavljanje pušenja je najbolji način za to. Bar u okviru mojih vrednosnih kategorija, onih koje racionalno ponašanje dižu visoko, jako visoko.

Deo 2: Ostavljanje

Od onih sam osoba koje sve što rade, gledaju da rade potpuno. Kada sam pušio, pušio sam bar dve kutije dnevno, bar poslednjih deset od ukupno blizu trideset svojih pušačkih godina. A kada sam prestajao, nisam pravio kompromise sa smanjivanjem, niti sa onim gde ću pušiti i gde neću... Da, najpre sam odlučio. Potom sam našao sedmicu dana u kojima nisam očekivao više problema i stresa nego što je to uobičajeno. I onda sam, odjednom i potpuno, prestao da pušim. Bilo je u tome, naravno, i malo onog mog nadrndanog samo me gledaj i vidi kako mogu stava.
Prva sedmica jeste bila teška - ali nikako i nepodnošljiva. Nedostatak nikotina se manifestuje istim onim osećajem u stomaku koji inače opisujemo kao glad, pa se stoga tokom tih nekoliko dana i dosta i često jede. Pretpostavljam da je ukupni osećaj sličan onome tokom držanja neke od onih dijeta sa voćnim i ne znam kakvim danima - dakle, kao nešto što se bez težih psihičkih posledica može pretrpeti.
Sledećih mesec dana potreba za pušenjem biva sve slabija i slabija. I organski deo te potrebe - onaj koja je uzrokovan nedostatkom nikotina - i onaj navični, vezan za neophodnost da se sa rukama i usnama nešto čini, vremenom nestaju. Naravno, ako ste od odgovarajuće vrste, može vas u prvo vreme biti i pomalo stid što ste očigledno i javno popustili pred ovakvom vrstom društvenog pritiska, ali i to se može kompenzovati samodivljenjem zbog prikazane snage sopstvene volje.
Mislim da su u svemu, za uspeh procesa, najbitniji najpre odluka, i potom stav. Odluka mora biti ona prava, potpuna, a ne maska, ne neko femkanje. Kasnije, stav: ne sme biti kukanja, ali ni slučajno. Kako je? Odlično je. I sve je bolje, i ja postižem cilj i lako to mogu, i još živim normalno i trtmrtsmrt....
Suprotno mnogim savetima, ja sam uz sebe neprestano držao kutiju cigareta, neotvorenu. Ovo sam osećao kao potrebu zarad suzbijanja one poznate pušačke nemam-cigarete panike. Ova kutija me je podsećala na razlog zbog kojeg ne pušim: jer sam ja tako odlučio, a ne iz nekog drugog razloga, recimo zbog toga što nemam šta. Jer, ovo sa nemam-šta se u svako doba i na svakom mestu nekako može rešiti. A onda čitav posao propada.
Nisam ni pokušavao sa nekim zamenama i pomoćnim sredstvima: žvakama, magnetima, hipnoterapijama i sličnim stvarima; ne zato što u njih ne verujem, već zato što me je sve to prosto mrzelo. A i zato što poznajem onu istinu da, na kraju, u ovoj vrsti bitke možemo pobediti jedino svojom odlukom i sopstvenim naporom.
Nisam takođe ni pomišljao da ponekad zapalim neku cigaretu, a onda nastavim sa nepušenjem. Ovo je stvar od takve prirode, da ili jesi ili nisi; a i sve bi me to podsećalo na ono čuveno sečenje repa keru, malo po malo, da ga ne boli.
Zadaci koje sam sebi zadavao su bili u skladu sa mojim tadašnjim mogućnostima, onako kako sam ih ja procenjivao; svako od nas (dok smo pušači) ima neke okidače koji ga, recimo, podstiču da zapali cigaretu. Na primer, tek nakon dve sedmice sam se usudio da sednem za volan i vozim neprestano duže od sat vremena. Čini mi se da je postupnost ove vrste jedna od ključnih stvari na putu do uspeha; ne postajemo mi nepušači baš odmah čim prestanemo da pušimo, koliko god to bila privlačna konstrukcija; neko vreme prosto učimo da smo sada sa druge strane. Korak po korak, kao pri hodanju.

---

A danas... na dan pre stupanja na snagu famoznog Zakona, ja o sebi mislim kao o bivšem pušaču a sadašnjem nepušaču. U sebi sadržim ponešto od oba identiteta. Svestan sam da uvlačenje dima u sebe nema ama baš nikavog normalnog dobrog ili kakvog već pozitivnog razloga a da bi ga čovek smisleno praktikovao. Ipak, antipušačka kampanja mi se iskreno gadi, i to na čelu sa onim delovima sveta u koje ipak - na ovaj ili onaj način - gledam kao na neku vrstu svetionika naše civilizacije. Zaista u toj celoj priči ima nešto zajedničko sa nacističkom metodologijom: jer, ona (priča) se svodi na raspodelu slobode kroz većinski netraženu arbitražu moći države, na način kako društvo to samo od sebe - prirodno, spontano i u okviru svojih pragova tolerancije - nije tako regulisalo.
Trenutno, dišem nešto lakše i krase me manji podočnjaci nego ranije, a navodno mi i koža poseduje nešto prihvatljiviju boju. Opšte stanje zdravlja, otpornosti, libida... mi se, ovako subjektivno gledajući, nije promenilo. Eh da, takođe imam i 9 kg više nego na početku priče. Uveren sam da razlog tome nije samo u većoj količini unete hrane (jer, posle prvih mesec dana, ona u mom slučaju i nije bila veća) već u nekoj promeni kiseoničkog metabolizma. Za one koji eventualno kreću mojim stopama, to znači da problem nije moguće izbeći - sa njim se mora zasebno boriti. I to je ono sledeće sa čime ću morati da se pozabavim, za sada sam izgleda zaustavio rast.
Kad tako gledam, moguće je da sam sopstvenom odlukom - bilo onom da počnem ili onom da prestanem da pušim, svejedno - ušao u neraskidivi ciklus samoodricanja.

Na kraju... eto baš ovo... cray.gif



Komentari (159)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vojislav948 vojislav948 14:20 10.11.2010

Cigaret zona


Ali molim vas kako ne shvatate, pa mi ćemo preko pušenja da EU pošaljemo poruku da smo popušili. Mislim ......
Obren Markov Obren Markov 14:24 10.11.2010

Re: Cigaret zona

pa mi ćemo preko pušenja da EU pošaljemo poruku da smo popušili


dolybell92 dolybell92 14:34 10.11.2010

Re: Cigaret zona

Davno smo mi popušili., to ni EU ne pamti...
Jugoslaviju, Hercegovinu, Srbiju, Filter Beograd,
Sarajevsku Moravu, Nišku Moravu, Sarajevsku Drinu,
još se drži Niška Drina... sad pušimo po svetu,
šta stignemo... nema tih cigareta koje mi
nećemo popušiti...
Obren Markov Obren Markov 14:49 10.11.2010

Re: Cigaret zona

Jugoslaviju, Hercegovinu, Srbiju, Filter Beograd,
Sarajevsku Moravu, Nišku Moravu, Sarajevsku Drinu,
još se drži Niška Drina


I Croatiu, izgleda mi ovih dana, samo oni to još ne znaju
divnan divnan 14:22 10.11.2010

Ipak, antipušačka kampanja mi se iskreno g



Ja sam uzasnuta zato sto NE MOGU da donesem odluku o prestajanju. Svesna cinjenice da slede kilogrami, muke sa 'nezauzetim' rukama...Na zakon i ne mislim ....to zapravo i nije vazno.Divim se svima koji su uspeli i postali 'slobodni'.
Ipak, antipušačka kampanja mi se iskreno gadi.
Obren Markov Obren Markov 14:31 10.11.2010

Re: Ipak, antipušačka kampanja mi se iskreno g

Ja sam uzasnuta zato sto NE MOGU da donesem odluku o prestajanju


Ama lako je, stvarno
samo, nešto ne pomaže kad pritiskaju...
Atomski mrav Atomski mrav 14:36 10.11.2010

Re: Ipak, antipušačka kampanja mi se iskreno g

muke sa 'nezauzetim' rukama...


Obren Markov Obren Markov 14:43 10.11.2010

Re: Ipak, antipušačka kampanja mi se iskreno g

muke sa 'nezauzetim' rukama...


može tako, a može i neko heklanje, recimo...
detektorlazi detektorlazi 15:27 10.11.2010

Re: Ipak, antipušačka kampanja mi se iskreno g

Obren Markov
Ja sam uzasnuta zato sto NE MOGU da donesem odluku o prestajanju


Ama lako je, stvarno
samo, nešto ne pomaže kad pritiskaju...

Tako znači, nego čiji si ti maneken i agitprop ?
Bat-a, Japan Tobaka, Filipa Morisa, ili je ipak u pitanju DI-Rovinj?
Obren Markov Obren Markov 15:51 10.11.2010

Re: Ipak, antipušačka kampanja mi se iskreno g

Tako znači, nego čiji si ti maneken i agitprop ?
Bat-a, Japan Tobaka, Filipa Morisa, ili je ipak u pitanju DI-Rovinj?


Ma neeee... Ja to više onako na opštoj stvari

draft.dodger draft.dodger 14:25 10.11.2010

...

Pre dva meseca i malo jače sam ostavio pušenje.


Obren Markov Obren Markov 14:38 10.11.2010

Re: ...

Pre dva meseca i malo jače sam ostavio pušenje.


šta je lakše nego ostaviti pušenje, eno pera već trideseti put
thebee269 thebee269 12:00 11.11.2010

Re: ...

šta je lakše nego ostaviti pušenje, eno pera već trideseti put

.... imas cigaru,
ne , ali imam sat
pa sta ce mi sat
pa mogu da ti dam da pusis pola sata...
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 14:26 10.11.2010

e to je to

Svestan sam da uvlačenje dima u sebe nema ama baš nikavog normalnog dobrog ili kakvog već pozitivnog razloga a da bi ga čovek smisleno praktikovao. Ipak, antipušačka kampanja mi se iskreno gadi...


ni ja ne bih bolje rekao!
Obren Markov Obren Markov 14:27 10.11.2010

Re: e to je to

ni ja ne bih bolje rekao!


tnx !
vishnja92 vishnja92 14:35 10.11.2010

!

sjajno, super tekst :))
(a ko te prvi provalio? a? a?)


ps -
Obren Markov Obren Markov 14:41 10.11.2010

Re: !

vishnja92
sjajno, super tekst :))
(a ko te prvi provalio? a? a?)

ps -




Ja sam čak radio ovo nekako siguran da sam ti onomad obećao da ću ga napisati
onomad, pri provaljivanju

vishnja92 vishnja92 14:52 10.11.2010

Re: !

ajaoj, ne podsecaj me na fb obecanja... imam tamnu mrlju na karijeri.
popravicu cim prije


:smajli koji ne stize:
rade.radumilo rade.radumilo 14:37 10.11.2010

Ko ima veća prava?

Pušio sam ravno deset godina, redovno. Prestao sam da pušim i već devet godina nisam zapalio cigaretu. Mogu da kažem da sam bio sa obe strane ove priče.

Iskreno, jako me nervira stav pušača po ovom pitanju koji se svodi na "Ja imam želju da pušim i baš me briga da li to nekome smeta i nervirate me vi nepušači što ste digli glas!"

Dokle god sam pušio, poštovao sam prava nepušača oko sebe. Nisam pušio tamo gde to nije dozvoljeno, niti mi je smetalo to što nije dozvoljeno. Nisam pušio ni ako je smetalo nekome iz mog društva, ako sam imao potrebu da zapalim cigaretu išao sam tamo gde sam to mogao nesmetano učiniti.

Žao mi je gospodo pušači, ali to što radite ne radite samo sebi već i ljudima oko sebe. Predstavljate realan problem drugima, realnu pretnju po njih i stoga nemojte se čuditi što su oni koji su ugroženi uspeli da suzbiju pretnju po sebe.

Da li ima važnijih stvari po ovo društvo od ovoga? Naravno da ima daleko važnijih stvari na listi od ovoga, ali eto ova stvar je precrtana sa liste. U najgorem slučaju, precrtaće sve nevažne i sporedne stvar sa liste, a ond će ovo društvo morati da se uhvati u koštac sa onim ozbiljnim inače će se jasno videti da se zapravo ništa bitno ne rešava...
vishnja92 vishnja92 14:42 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Iskreno, jako me nervira stav pušača po ovom pitanju koji se svodi na "Ja imam želju da pušim i baš me briga da li to nekome smeta i nervirate me vi nepušači što ste digli glas!"


to nije stav pusaca vec nepazljivog i lose vaspitanog sveta, ravnomerno rasporedjenog na obe strane.
detektorlazi detektorlazi 16:03 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

vishnja92
Iskreno, jako me nervira stav pušača po ovom pitanju koji se svodi na "Ja imam želju da pušim i baš me briga da li to nekome smeta i nervirate me vi nepušači što ste digli glas!"


to nije stav pusaca vec nepazljivog i lose vaspitanog sveta, ravnomerno rasporedjenog na obe strane.


E to nije tačno, i pored tvog truda da izjednačiš trovača i trovanog.
g.radicevic g.radicevic 16:10 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

E to nije tačno, i pored tvog truda da izjednačiš trovača i trovanog.

a jednačenje po zvučnosti ???

929292 929292 16:15 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

vishnja92
Iskreno, jako me nervira stav pušača po ovom pitanju koji se svodi na "Ja imam želju da pušim i baš me briga da li to nekome smeta i nervirate me vi nepušači što ste digli glas!"


to nije stav pusaca vec nepazljivog i lose vaspitanog sveta, ravnomerno rasporedjenog na obe strane.


aha, sigurno je stav mnogih nepušača: "Ja imam želju da pušim i baš me briga da li to nekome smeta i nervirate me vi nepušači što ste digli glas!".

mislim, ovaj stav je ravnomerno raspoređen na pušače i nepušače, sasvim logično.
Obren Markov Obren Markov 16:35 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

aha, sigurno je stav mnogih nepušača: "Ja imam želju da pušim i baš me briga da li to nekome smeta i nervirate me vi nepušači što ste digli glas!".

mislim, ovaj stav je ravnomerno raspoređen na pušače i nepušače, sasvim logično.


Ja rekoh gore da su pušači i nepušači dva zaraćena plemena, i eto meni potvrde.

Teško da se može razgovarati kada neki kažu da su oni drugi trovači, i neka (oni drugi) idu kod sebe kući pa nek puše i tako to... Adekvatan odgovor bi bio recimo da prebrojimo da li ima više pušača ili nepušača, pa ako se slučajno desi (a desilo bi se) da su pušači u većini, onda nepušači lepo demokratski da idu u svoje kuće pa da ne puše ? Dok im pušači ne dođu u goste, naravno...

Bio sam sa obe strane. Iskreno, tako tvrde stavove nisam primetio kod pušača. I zato imaju moje simpatije, priznajem.
Atomski mrav Atomski mrav 16:40 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Naravno da nisi primetio tako "tvrde" stavove kod pušača kad im je bilo dozvoljeno da puše gde god hoće. Ljudi se češu kad ih zasvrbi...
Bili Piton Bili Piton 16:47 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

vishnja92

to nije stav pusaca vec nepazljivog i lose vaspitanog sveta, ravnomerno rasporedjenog na obe strane.


Naravno.

Ja sam uvek bio od onih vrlo disciplinovanih i uvidjavnih pušača, do te mere da ako se pored mene na bus stanici dokotrlja žena sa detetom u kolicima a ja purnjam, odmaknem se da joj ne smetam.

Ali to očito nije dovoljno. U antipušačkoj histeriji primećuje se jedna zlobna konsonanca - težnja za iskorenjivanjem pušenja (a i pušača, nek ne bude nekazano, kao i da im se što je više moguće napakosti). Ko ne veruje nek pogleda Libijev blog i komentare nekoliko hejtera koji su jedva dočekali priliku da se oglase (primer - pitanje je bilo smeta li vam da neko puši udaljen 20 metara od vas, odgovor - DA).
Obren Markov Obren Markov 16:52 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Naravno da nisi primetio tako "tvrde" stavove kod pušača kad im je bilo dozvoljeno da puše gde god hoće. Ljudi se češu kad ih zasvrbi...

Pa, videćemo. Pušače ovo sada svrbi, jako. Pa, dokle će ići...
edi-va edi-va 16:53 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Ali to očito nije dovoljno. U antipušačkoj histeriji primećuje se jedna zlobna konsonanca - težnja za iskorenjivanjem pušenja (a i pušača, nek ne bude nekazano, kao i da im se što je više moguće napakosti). Ko ne veruje nek pogleda Libijev blog i komentare nekoliko hejtera koji su jedva dočekali priliku da se oglase (primer - pitanje je bilo smeta li vam da neko puši udaljen 20 metara od vas, odgovor - DA).


i to na otvorenom prostoru!
Atomski mrav Atomski mrav 17:03 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Pa, videćemo. Pušače ovo sad svrbi, jako.

Sad znate kako je nepušačima. Jedno iskustvo više.
929292 929292 17:03 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?


Obren Markov
Ja rekoh gore da su pušači i nepušači dva zaraćena plemena, i eto meni potvrde.

Teško da se može razgovarati kada neki kažu da su oni drugi trovači, i neka (oni drugi) idu kod sebe kući pa nek puše i tako to... Adekvatan odgovor bi bio recimo da prebrojimo da li ima više pušača ili nepušača, pa ako se slučajno desi (a desilo bi se) da su pušači u većini, onda nepušači lepo demokratski da idu u svoje kuće pa da ne puše ? Dok im pušači ne dođu u goste, naravno...

Bio sam sa obe strane. Iskreno, tako tvrde stavove nisam primetio kod pušača. I zato imaju moje simpatije, priznajem.



kakav tvrd stav?
napisao sam da je potpuno genijalna konstatacija koja je izneta u poruci iznad moje, da je stav...
Ja imam želju da pušim i baš me briga da li to nekome smeta i nervirate me vi nepušači što ste digli glas!
...podjednako raspoređen na pušače i nepušače.
to nema nikakve logike.

ako pročitaš moju drugu poruku, videćeš da uopšte nemam tvrd stav prema pušačima.
omogućio bih pušačke prostorije svuda, dozvoljavam pušenje u svojoj kući jer se družim sa pušačima.
ne ratujem ni sa kim.

tvrd stav je stav nekih pušača da im smeta što ne mogu, kao pre, da puše gde i kad hoće.
to se zove samoživost.
zašto je tvrd stav ako neko kaže da ne želi da bude izložen dimu jer mu taj dim smeta?
Bili Piton Bili Piton 17:05 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Atomski mrav
Pa, videćemo. Pušače ovo sad svrbi, jako.

Sad znate kako je nepušačima. Jedno iskustvo više.


Evo upravo o ovome govorim - uta taaaaa....


scabies scabies 17:07 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Žao mi je gospodo pušači, ali to što radite ne radite samo sebi već i ljudima oko sebe. Predstavljate realan problem drugima, realnu pretnju po njih i stoga nemojte se čuditi što su oni koji su ugroženi uspeli da suzbiju pretnju po sebe.
Auh, teške reči ovde padaju
Ja predlažem da se usvoji zakon po kom će se kažnjavati svi koji u svojoj kući gostima omoguće konzumiranje svinjskog mesa i drugih namirnica bogatih nezasićenim masnim kiselinama. A još teže kazne treba predvideti za prestupnike koji iste namirnice služe na slavama, svadbama, rođendanima, krštenjima, sahranama.
Bili Piton Bili Piton 17:09 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

scabies
konzumiranje svinjskog mesa i drugih namirnica bogatih nezasićenim masnim kiselinama.


Ah, pa to je sledeće na redu u hodu ka ideji o sterilnom životu. Na zapadu odavno počelo.

edit - pri tome se uočava jedan interesantan paradoks - prema alkoholu i konzumaciji alkohola su svi i dalje mnogo bolećiviji nego što bi po prirodi stvari trebalo da budu, pošto je alkohol opasniji i od svinjetine i duvana i lakih droga zajedno, kažu istraživanja.
vishnja92 vishnja92 17:14 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

929292

napisao sam da je potpuno genijalna konstatacija koja je izneta u poruci iznad moje, da je stav...
Ja imam želju da pušim i baš me briga da li to nekome smeta i nervirate me vi nepušači što ste digli glas!
...podjednako raspoređen na pušače i nepušače.




ok, ajmo ispocetka:
ja
to nije stav pusaca vec nepazljivog i lose vaspitanog sveta, ravnomerno rasporedjenog na obe strane.


toliko o tome.
detektorlazi detektorlazi 17:55 10.11.2010

Jeda ćelija je nedovoljna...

scabies
Žao mi je gospodo pušači, ali to što radite ne radite samo sebi već i ljudima oko sebe. Predstavljate realan problem drugima, realnu pretnju po njih i stoga nemojte se čuditi što su oni koji su ugroženi uspeli da suzbiju pretnju po sebe.
Auh, teške reči ovde padaju
Ja predlažem da se usvoji zakon po kom će se kažnjavati svi koji u svojoj kući gostima omoguće konzumiranje svinjskog mesa i drugih namirnica bogatih nezasićenim masnim kiselinama. A još teže kazne treba predvideti za prestupnike koji iste namirnice služe na slavama, svadbama, rođendanima, krštenjima, sahranama.


Pa čovek mora imati malo više od jedne ćelije u glavi, da shvati, da jedenje mesa od svinje u ogromnim količinama nikome ne smeta, sem toga koji to jede.
Kakav trenutni nus proizvod proizvodi jedenje tog mesa, čokolade, pize i big-meka? Ama baš nikakav !
Kakav momentalni nus proizvod za okolini ima pušenje cigareta ? Dim naravno, i nećete verovati on ima sposobnost da se kreće, da traži gde će da se uloguje, u vašu kosu, usta, kaput, košulju , jakni itd.
Znam, znam, lakše je pisati koješta, uporedjivati babu i žabu, no uključiti mozak u ONlajn-sistemu dok se piše komentar.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:05 10.11.2010

Re: Jeda ćelija je nedovoljna...

Kakav momentalni nus proizvod za okolini ima pušenje cigareta ? Dim naravno, i nećete verovati on ima sposobnost da se kreće, da traži gde će da se uloguje, u vašu kosu, usta, kaput, košulju , jakni itd.

Pa hajde da vidimo šta je sa drugim nuz-ovima...mnogo opasnijim od duvanskoga dima..Evo, krenimo od kotlarnica za daljnisko grejanje..dođimo do termoelektrana...Svaki građanin Pančeva, Lazarevca, Obrenovca, Kostolca, ugroženiji je od bilo kog "sekundarnog" pušača..
Svaki stanar prometno najfrekventnijih ulica u osrednjem gradu, ugroženiji je od svakog pušača i onih što nezasluženo udišu duvanski dim..
Da ne širim priču o stndardima proizvodnje i prometa hrane...Ima mesnih industrija koje nam prodaju robu pravljenu od mesa kome je u EU istekao rok..Pošalje tamo svoje kamione, potovare to meso, dovezu ga u Srbiju i od njega prave salame, kobasice, kavurmu, pihtije...I gde je vlast....šta to ne sprečava. Nego udri po pušačima...sve je kao ona omiljena Tadićeva serija -"Selo gori a baba se češlja"..
scabies scabies 18:07 10.11.2010

Re: Jeda ćelija je nedovoljna...

Pa čovek mora imati malo više od jedne ćelije u glavi, da shvati, da jedenje mesa od svinje u ogromnim količinama nikome ne smeta, sem toga koji to jede.
A da pročitaš pažljivo? Ma, nema veze, zaboravi.
Nemam ja živaca za razgovor sa ljudima koji tako lako potežu "ćelije u glavi".
929292 929292 19:04 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

okej, ajmo ovako...

STAV GLASI:
Ja imam želju da pušim i baš me briga da li to nekome smeta i nervirate me vi nepušači što ste digli glas!


vishnja92 kaže:
to nije stav pusaca vec nepazljivog i lose vaspitanog sveta, ravnomerno rasporedjenog na obe strane.


kako jedan nepušač može imati ovakav stav?
Ja imam želju da pušim i baš me briga da li to nekome smeta i nervirate me vi nepušači što ste digli glas!



ja prihvatam da ima nepažljivog i lošeg vaspitanog sveta na obe strane.
evo, čak priznajem da među nama nepušačima ima više nepažljivih i nevaspitanih, ali mi, molim te, objasni kako takav stav može biti raspoređen ravnomerno na pušače i nepušače, bili oni vaspitani, nevaspitani, pažljivi ili nepažljivi?

takav stav može imati isključivo pušač.
nekog nepušača je možda baš briga što su drugi nepušači digli glas protiv pušenja, ali teško da nepušač ima želju da puši.
radi se o logici, ništa više.



AlexDunja AlexDunja 19:08 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

radi se o logici, ništa više.

sa kojom ti imaš neki problem.

jer:
višnja je samo rekla
da medju vama ( nepušačima),
kao i medju nama postoje nepristojni i , bre,
bezobrazni ljudi, koje baš briga.

srećom postoje i oni drugi.
koji bi da se dogovore da svima bude dobro.
vishnja92 vishnja92 19:12 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

ad
929292 929292 19:16 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?


AlexDunja

višnja je samo rekla
da medju vama ( nepušačima),
kao i medju nama postoje nepristojni i , bre,
bezobrazni ljudi, koje baš briga.


ne, nije samo to rekla.
možda je htela to da kaže, ali je rekla nešto drugo.
pročitaj još jednom.

srećom postoje i oni drugi.
koji bi da se dogovore da svima bude dobro.


sa ovim se slažem.


Atomski mrav Atomski mrav 19:20 10.11.2010

Re: Jeda ćelija je nedovoljna...

Pa hajde da vidimo šta je sa drugim nuz-ovima...mnogo opasnijim od duvanskoga dima..Evo, krenimo od kotlarnica za daljnisko grejanje..dođimo do termoelektrana...Svaki građanin Pančeva, Lazarevca, Obrenovca, Kostolca, ugroženiji je od bilo kog "sekundarnog" pušača..
Svaki stanar prometno najfrekventnijih ulica u osrednjem gradu, ugroženiji je od svakog pušača i onih što nezasluženo udišu duvanski dim..

Vidi ovako - ako ti savetuješ nepušačima da se klone prostora ispunjenih duvanskim dimom ako im to sveta, onda komotno možeš da savetuješ svima koje si spomenuo da se isele, da odu u neko selo da žive ili na planinu...
vishnja92 vishnja92 19:22 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

ne, nije samo to rekla.
možda je htela to da kaže, ali je rekla nešto drugo.
pročitaj još jednom.


pazi, ne pricamo u 3d a rukopisi ne gore:

vishnja92
Iskreno, jako me nervira stav pušača po ovom pitanju koji se svodi na "Ja imam želju da pušim i baš me briga da li to nekome smeta i nervirate me vi nepušači što ste digli glas!"


to nije stav pusaca vec nepazljivog i lose vaspitanog sveta, ravnomerno rasporedjenog na obe strane.


procitaj jos jednom, nemam nameru da tri puta citiram sebe (mada bih i mogla, tek da vidim kako to izgleda)

edit - posto dole vidim da ne odustajes, dizem ruke. ne pada mi na pamet da ti pomazem u upropascavanju Obrenovog bloga.
AlexDunja AlexDunja 19:23 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

ne, nije samo to rekla.
možda je htela to da kaže, ali je rekla nešto drugo.
pročitaj još jednom.


evo:
to nije stav pusaca vec nepazljivog i lose vaspitanog sveta, ravnomerno rasporedjenog na obe strane.

to je rekla.

ako imaš problem sa logikom
protumačićeš da se radi o konkretnom stavu,

ako nemaš i imaš dobru volju
znaćeš da se radi o stavu o pušačima generalno.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:24 10.11.2010

Re: Jeda ćelija je nedovoljna...

Vidi ovako - ako ti savetuješ nepušačima da se klone prostora ispunjenih duvanskim dimom ako im to sveta, onda komotno možeš da savetuješ svima koje si spomenuo da se isele, da odu u neko selo da žive ili na planinu...

Pa Atom, pre bih rekao da ljudi žive uglavnom onako kako moraju...Malo je lakše savetovati nepušače da se klone dima, nego ljude da iseljavaju iz svojih kuća...kaži po duši, da to nisu stvari iste težine-...
929292 929292 19:29 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?


mogu li da dobijem odgovor na pitanje, kako ovo može biti stav bilo kog nepušača?

Ja imam želju da pušim i baš me briga da li to nekome smeta i nervirate me vi nepušači što ste digli glas!
Atomski mrav Atomski mrav 19:38 10.11.2010

Re: Jeda ćelija je nedovoljna...

Pa Atom, pre bih rekao da ljudi žive uglavnom onako kako moraju...Malo je lakše savetovati nepušače da se klone dima, nego ljude da iseljavaju iz svojih kuća...kaži po duši, da to nisu stvari iste težine-...

Pušačima je lakše da daju takve licemerne savete nepušačima, državi je lakše da zabrani pušenje nego da rešava problem zagađenja u Pančevu, Lazarevcu i Obrenovcu... linijom manjeg otpora nećemo daleko stići.
AlexDunja AlexDunja 19:59 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

mogu li da dobijem odgovor na pitanje, kako ovo može biti stav bilo kog nepušača?



Ja imam želju da pušim i baš me briga da li to nekome smeta i nervirate me vi nepušači što ste digli glas!


pa dobro, nećeš da razgovaraš sa normalnima,
alli to je nelogično.
tako stoji stvar.

a vi ratujte.
olivia_with_a_gun olivia_with_a_gun 21:10 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

detektorlazi
vishnja92
Iskreno, jako me nervira stav pušača po ovom pitanju koji se svodi na "Ja imam želju da pušim i baš me briga da li to nekome smeta i nervirate me vi nepušači što ste digli glas!"


to nije stav pusaca vec nepazljivog i lose vaspitanog sveta, ravnomerno rasporedjenog na obe strane.


E to nije tačno, i pored tvog truda da izjednačiš trovača i trovanog.


olivia_with_a_gun olivia_with_a_gun 21:15 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Obren Markov
Adekvatan odgovor bi bio recimo da prebrojimo da li ima više pušača ili nepušača, pa ako se slučajno desi (a desilo bi se) da su pušači u većini, onda nepušači lepo demokratski da idu u svoje kuće pa da ne puše ? Dok im pušači ne dođu u goste, naravno...

To bi bio adekvatan odgovor da živimo na planeti na kojoj je za život neophodan kiseonik pomešan sa duvanskim dimom, ali avaj, na našoj planeti i nama, ljudima (kao i drugim bićima oko nas), je neophodan KISEONIK za život. Duvanski dim nije neophodan i čak je štetan, dakle, njegovo udisanje nije nužno i kao što već rekoh dokazano je štetno, stoga ova vaša analogija apsolutno ne može da stoji.
olivia_with_a_gun olivia_with_a_gun 21:22 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Bili Piton
scabies
konzumiranje svinjskog mesa i drugih namirnica bogatih nezasićenim masnim kiselinama.


Ah, pa to je sledeće na redu u hodu ka ideji o sterilnom životu. Na zapadu odavno počelo.

edit - pri tome se uočava jedan interesantan paradoks - prema alkoholu i konzumaciji alkohola su svi i dalje mnogo bolećiviji nego što bi po prirodi stvari trebalo da budu, pošto je alkohol opasniji i od svinjetine i duvana i lakih droga zajedno, kažu istraživanja.

Drugari pušači, uvlačenje drugih štetnih supstanci u raspravu o pušenju nema nikakve veze sa zadatom temom iz jako jednostavnog razloga.

Kada gospodin pored mene u kafani pojede celo prasence i popije litar rakije meni to NE MOŽE DA ŠTETI ni na koji način. Ali, ako isti gospodin popuši paklu cigareta naštetiće mome zdravlju.

To je tako jednostavno. Za razliku od drugih štetnih supstanci koje navodite, cigarete (duvanski dim) ima tu osobinu da šteti i ljudima u okruženju a ne samo konzumentu. Naučite to jednom (može sada što da ne) i prestanite da u raspravu o pušenju upličete kakve prasiće i lake droge.
Obren Markov Obren Markov 21:32 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Dakle, Obren without a gun kaže:

Olivia, imamo suštinsko neslaganje crtica nerazumevanje, koje ću pokušati da sublimišem u ovome:

1) ja, već neko vreme, nisam pušač
2) ja ne smatram da su pušači trovači u toj meri da to može biti realan problem
3) ja nijedan dokaz štetnosti pušenja, u smislu relevantnog statističkog smanjenja broja novih pojava bolesti koje se pripisuju pušenju, a u zemljama koje su ranije uvele prohibiciju (SAD...) nisam video. Ko ima, molim ga da pošalje link
4) ja uviđam da nepušačko insistiranje da se ne puši na isti način ugrožava slobodu pušača, na koji način i insistiranje da se svuda puši ugrožava slobodu nepušača
5) iz razloga postojanja tačaka 2), 4) a najverovatnije i 3), nepušači ne treba da imaju nikakvo veće moralno ili kakvo drugo pravo veće nego pušači
6) pošto važi 5), pušačka prava na pušenje moraju biti zaštićena isto koliko i nepušačka prava na nepušenje
7) novi zakon o čijoj primeni ovde pričamo daje značajnu prednost nepušačima, tako narušavajući ravnopravnost za koju se ja zalažem, i zato sam protiv njega.

scabies scabies 21:54 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Kada gospodin pored mene u kafani pojede celo prasence i popije litar rakije meni to NE MOŽE DA ŠTETI ni na koji način.
A kada dođeš na slavu, a domaćin počne da iznosi đakonije od kojih holesterol divlja na sam pogled?
inco inco 06:02 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

929292
tvrd stav je stav nekih pušača da im smeta što ne mogu, kao pre, da puše gde i kad hoće.
to se zove samoživost.


A kako se zove da meni smeta nesto pa zato hocu da drzava svima, na svim mestima ukljucujuci tu i privatne posede - zabrani da to rade? Eto, ja garantujem da meni (a i drustvu) vise smeta turbo-folk i tuc-tuc muzika nego tebi cigarete, i 'ajd sad drzava da zabrani istu? Ko bi tu bio samoziv - konzument doticne muzike, il' onaj koji bi da istu proteraju jer, moz' misliti, to njegovoj uzvisenoj personi smeta.

Ne znam za tebe, al' meni to zvuci kao sljasteci primer primenjenog egoizma.
olivia_with_a_gun olivia_with_a_gun 08:49 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Od slušanja turbo-folk muzike još uvek niko nije umro, od raka pluća jeste. A jačina na kojoj je turbo-folk muzika štetna za sluh je već zabranjen (ne samo za turbo-folk već za svu vrstu muzike).
banem92 banem92 08:49 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Bili Piton
scabies
konzumiranje svinjskog mesa i drugih namirnica bogatih nezasićenim masnim kiselinama.


Ah, pa to je sledeće na redu u hodu ka ideji o sterilnom životu. Na zapadu odavno počelo.

edit - pri tome se uočava jedan interesantan paradoks - prema alkoholu i konzumaciji alkohola su svi i dalje mnogo bolećiviji nego što bi po prirodi stvari trebalo da budu, pošto je alkohol opasniji i od svinjetine i duvana i lakih droga zajedno, kažu istraživanja.



A kuhinjska so je na vrhu listu, opasnija od marihuane, stvara i veću zavisnost od nje. Koliko ljudi umire (ah, što volim ovakve izjave) od posledica konzumiranja soli. A šećer? Podjednako štetan kao i kuhinjska so.

Izjava "umire od posledica duvanskog dima" me iritira do yaya. Jok, inače bi bili besmrtni. Možda su umrli od nezasićenih masnih kiselina koje je organizam godinama morao da zasićava. A možda i od viška natrijuma. Ljudi umiru od života. Uvek neki razlog postoji, kao da je bitno.

Kažu marihuana je odskočna daska za teže droge. Nije tačno. Odskočna daska su porodični problemi.

Ako ćemo pravo, treba zabraniti proizvodnju i prodaju duvana i duvanskih proizvoda, zatim alkohola, soli i šećera, a dozvoliti marihuanu. Potonja manje šteti od svega nabrojanog. Jedino... kako će država da uzima svoj tal od prodaje duvana? Zato je sve to licImUrno.
olivia_with_a_gun olivia_with_a_gun 09:05 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

RE: Obren Markov

Ajmo po stavkama, odnosno po spisku

1) Bravo za tebe, ali to je sve. U ovoj raspravi zbog toga nemaš bolji uvid u situaciju;
2) Naučna istraživanja se ne slažu sa tobom, a ja sam radija da poverujem nauci nego Obrenu Markovu čiji stav pročitah na blogu;
3) Naučna istraživanja koja su se radila i koja su utvrđivala štetnost pušenja su rađena 50 godina. Zabrane pušenja nisu dovoljno dugo na snazi, tj. nije došlo do značajne smene generacija koja može da ukaže na blagotvornost ovih zabrana. Osoba koja je pušila 30 godina je nepovratno narušila svoje zdravlje, kao i osoba koja je celog života živela okružena duvanskim dimom;
4) Sloboda pušača da zapale cigaretu je upravo to, sloboda. Ona nije neotuđivo ljudsko pravo. A kao svaka sloboda, ukoliko ugrožava ljudsko pravo drugog (na život, odn. na zdrav život) može biti ograničena;
5) Jako jednostavno, ne radi se o istoj stvari. Pušači imaju slobodu da zapale cigaretu, a nepušači pak imaju PRAVO na zdrav život. Nije isto i ne može se izjednačiti. Nema pomena o bilo čijem većem pravu. Pušači nemaju PRAVO na pušenje već SLOBODU;
6) Dakle sloboda, a ne prava, već jeste zaštićena. Omogućeno ima je mesto gde mogu slobodno da zapale cigaretu;
7) Ravnopravnost kao i potezanje reči diskriminacija u ovoj raspravi je smešna i ne pada mi na pamet da se uopte osvrnem na to.
Obren Markov Obren Markov 09:06 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Kažu marihuana je odskočna daska za teže droge. Nije tačno. Odskočna daska su porodični problemi.


Nije u temi ovog bloga, al' samo hoću da kažem da ovo smatram potpuno tačnim. Možda ipak, ne samo porodični.
Obren Markov Obren Markov 09:21 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

2) Naučna istraživanja se ne slažu sa tobom, a ja sam radija da poverujem nauci nego Obrenu Markovu čiji stav pročitah na blogu;
3) Naučna istraživanja koja su se radila i koja su utvrđivala štetnost pušenja su rađena 50 godina. Zabrane pušenja nisu dovoljno dugo na snazi, tj. nije došlo do značajne smene generacija koja može da ukaže na blagotvornost ovih zabrana. Osoba koja je pušila 30 godina je nepovratno narušila svoje zdravlje, kao i osoba koja je celog života živela okružena duvanskim dimom;


Znači, ako sam dobro shvatio: Naučna istraživanja se ne slažu sa mnom. Ali, tih naučnih istraživanja koja se ne slažu sa mnom zapravo nema, jer su pušači u međuvremenu toliko naškodili i sebi i drugima da će se efekat videti tek kroz... hm, koliko vremena ? Ja bih rekao da to takođe nije nikakva naučna pretpostavka, nego stav baziran na histeričnoj antipušačkoj propagandi.

Problem je što ja ne verujem u to. Verujem samo da nepušačima smeta, zaista, duvanski dim, da im se on prosto ne sviđa. Samo, to onda znači da ne govorimo ni o kakvom ljudskom pravu, nego o ukusima, pristojnosti - što naravno ne znači da su to kategorije koje ne treba uvažavati.

Ok mi je da se ne puši tamo gde su svi ili jasna većina nepušači. Ok mi je da se ne puši tamo gde se sedi ograničeno vreme (autobus, bioskop, sportska hala...) a može da se desi da ima ljudi kojima to smeta. Ok mi je da kafane mogu da budu nepušačke. Samo - SVE OVO, I VIŠE OD TOGA, POSTOJI I U DOSADAŠNJEM ZAKONU. Po novom zakonu, čitave profesije na poslu ne mogu da imaju čak ni prostor za pušenje... U kancelarijama ne sme da se puši čak ni kada su unutra svi pušači... E, TO JESTE DISKRIMINACIJA.
olivia_with_a_gun olivia_with_a_gun 09:31 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Obren Markov
Znači, ako sam dobro shvatio: Naučna istraživanja se ne slažu sa mnom. Ali, tih naučnih istraživanja koja se ne slažu sa mnom zapravo nema, jer su pušači u međuvremenu toliko naškodili i sebi i drugima da će se efekat videti tek kroz... hm, koliko vremena ? Ja bih rekao da to takođe nije nikakva naučna pretpostavka, nego stav baziran na histeričnoj antipušačkoj propagandi.

Nisi dobro shvatio. Postoje dokazana naučna istraživanja da je pušenje štetno za pojedinca, međutim statističkih dokaza da zabrana pušenja dovodi do smanjenja bolesti izazvanih pušenjem kod značajnijeg broja ljudi ne može biti zato što je uzorak veliki i rezultati se ne mogu očekivati preko noći.

Problem je što ja ne verujem u to. Verujem samo da nepušačima smeta, zaista, duvanski dim, da im se on prosto ne sviđa. Samo, to onda znači ne govorimo ni o kakvom ljudskom pravu, nego o ukusima, pristojnosti - što naravno ne znači da su to kategorije koje ne treba uvažavati.

Mo možeš ti da ne veruješ da je Zemlja okrugla niko ti ne brani. Možeš da veruješ da su ljudi šetali ruku pod ruku sa dinosaurusima, sve je u redu. Ali to će biti i ostati tvoje nedokazano mišljenje (koje mogu da dele i drugi, ali ga to ne čini dokazanim).

Ok mi je da se ne puši tamo gde su svi ili jasna većina nepušači. Ok mi je da se ne puši tamo gde se sedi ograničeno vreme (autobus, bioskop, sportska hala...) a može da se desi da ima ljudi kojima to smeta. Ok mi je da kafane mogu da budu nepušačke. Samo - SVE OVO, I VIŠE OD TOGA, POSTOJI I U DOSADAŠNJEM ZAKONU. Po novom zakonu, čitave profesije na poslu ne mogu da imaju čak ni prostor za pušenje... U kancelarijama ne sme da se puši čak ni kada su unutra svi pušači... E, TO JESTE DISKRIMINACIJA.

Ne, to NIJE DISKRIMINACIJA jer se pušačima ne ukida nikakvo pravo već se ograničava sloboda, a to nije isto. Te kancelarije o kjima se priča u kojima su svi pušači da li su one hermetički zatvorene, da li su one suštinski odvojene od ostatka zgrade u kojoj se nalaze, da li u njih ne sme da uđe nepušač (ili bilo ko) a iz njih nekim čudom ne sme da izađe duvanski dim?

Pušači nemaju PRAVO na pušenje već SLOBODU koja je sada malo ograničena.
Obren Markov Obren Markov 09:43 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Nisi dobro shvatio. Postoje dokazana naučna istraživanja da je pušenje štetno, međutim statističkih dokaza da zabrana pušenja dovodi do smanjenja bolesti izazvanih pušenjem kod značajnijeg broja ljudi ne može biti zato što je uzorak veliki i rezultati se ne mogu očekivati preko noći.


Svaka civilizovana zemlja ima vrlo precizne podatke o novootkrivenim slučajevima većine bolesti koje se inače pripisuju pušenju. Odatle se vuče statistika, a ne iz neke ankete na uzorku, pa je onda kao uzorak prevelik da se brzo obradi. Niko ne spominje uticaj preko noći. Žestok pritisak na pušače, uz značajno smanjenje prometa cigareta u SAD recimo postoji već više od dve decenije. Ako se za to vreme zdravstveno stanje njihove nacije nije (u tom smislu) statistički primetno popravilo, onda definitivno džabe krečimo. U pravu si da to nije stvar verovanja: to je stvar brojki. Ja sam eto radoznao, ali možda nedovoljno poznajem sisteme pretraživanja na netu. Pa te molim da mi pomogneš: daj mi, molim te, neki link koji potvrđuje da je sa smanjenjem pušenja u npr. SAD došlo do poboljšanja zdravlja nacije. Bez toga, cela priča o ne-znam-kakvoj štetnosti duvana nije samo neutemeljeno verovanje; ona postaje velika prevara.

Ne, to NIJE DISKRIMINACIJA jer se pušačima ne ukida nikakvo pravo već se ograničava sloboda


ma hajde. I, kako reče da ti ovo zoveš ? Može, recimo, "selektivna represija" ?
olivia_with_a_gun olivia_with_a_gun 09:57 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

RE: Obren Markov

Dakle, ako ja kažem da je naučno dokazano da je pušenje štetno za pojedinca, a da se za rezultate, odnosno povećano smanjivanje sveukupnog broja pojava bolesti izazvanih pušenjem mora čekati jer su zabrane pušenja nova stvar i uzorak je veliki, tebi to ništa ne znači, već ponovo postavljaš isto pitanje. OK evo ti isti odgovor.

Značajniji rezultati smanjivanja broja (statistika) obolelih od bolesti koje se vezuju za (odnosno izazvane su) pušenje u SAD, pošto eto ti ih navede, ne mogu se još očekivati, jer većina Američkih država uvodi zabranu pušenja tek od 2000tih. Rezultati mogu biti vidljivi tek nakon nekoliko decenija.

OK pazite ovako drugari pušači i njihovi podržavaoci. Jedna ulica je 30 godina bila dvosmerna, međutim, zbog raznoraznih promena i novih podataka do kojih se došlo, zaključeno je da ukoliko se ulica prevede u jednosmernu biće bolje za sve. Da li je to diskriminacija onih koji bi da voze tom ulicom u drugom smeru? Ne. Da li je zabrana pušenja na određeneim mestima diskriminacija pušača? Ne.

I BTW molim sve da bace pogled šta znači reč diskriminacija, jer većini očigledno to nije jasno.
vishnja92 vishnja92 10:19 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

pazite ovako drugari pušači

a da ovo "drugari" privremeno batalis, s obzirom na kolicinu agresivnosti i diskriminacije koju si upravo ispoljila prema ne tako maloj grupi ljudi?
Obren Markov Obren Markov 10:19 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

I BTW molim sve da bace pogled šta znači reč diskriminacija, jer većini očigledno to nije jasno.


Znam šta misliš, ali nije Wikipedia jedini izvor. Mnogo ozbiljniji izvori (npr Evropska konvencija o ljudskim pravima) spominju "diskriminaciju po bilo kom osnovu", t.j. ne samo po etničkom/nacionalnom. Tako, diskriminacija bi bila skup mera i postupaka kojim se jedna (diskriminisana) grupacija tretira na gori način od ostalih, prema kojima postoji normalno ophođenje. Koliko vidim, aktuelni zakon donosi značajno gore postupanje prema pušačima nego prema nepušačima, i samim tim jeste čin (preciznije, mera) diskriminacije. Pri tome ne treba zaboraviti da posedovanje, prodaja i proizvodnja duvana (naravno, punoletnim osobama) nisu zabranjeni niti ograničeni, te se samim tim radi o inače legalnoj aktivnosti.

A što se tiče istog odgovora... Pa, isti je. Koga on zadovoljava, neka čeka sledećih npr 50 godina da čuje istinu. A ja već sada smatram da se radi o veoma sumnjivoj raboti, koja međutim prizvodi nesumnjive posledice. Da li su te posledice pozitivne ili negativne, to je već druga priča, i stvar ličnog ukusa i procene. Nije teško pogoditi šta ja mislim.
olivia_with_a_gun olivia_with_a_gun 10:36 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Diskriminacija po bilo kom osnovu nije toliko širok pojam kao što se čini, a pušenje definitivno ne spada u to. Pušenje je zavisnost, a ne nužno svojstvo bilo kog ljudskog bića. Ljudi se ne rađaju kao pušači, to nije nepromenljivo svojstvo. Osim toga pušenje nije stavljeno van zakona, nije zabranjeno, već ograničeno. Zar ne smatrate, da kanda preterujete...

I srećno svim pušačima koji (a je se iskreno nadam da neće biti tih slučajeva) zbog ove zabrane pušenja počnu da izlaze na pauzu svakih 5 minuta, pa budu otpušteni jer im je produktivnost pala, i onda krenu da tuže poslodavca zbog diskriminacije.

Izvini višnja, ti i ja nikako da se složimo. Dakle, još jednom, izvini ako te je ovo drugari uvredilo (ja tako sa svima) evo od mene kao znak dobre volje

Zaključak: Pušenje je štetno, ali nije zabranjeno. Niko nema prava da truje drugu osobu, ali ima slobodu da truje sebe. Postoje mesta gde sme i mesta gde ne sme da se puši.

Over and out

Obren Markov Obren Markov 10:47 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

I srećno svim pušačima koji (a je se iskreno nadam da neće biti tih slučajeva) zbog ove zabrane pušenja počnu da izlaze na pauzu svakih 5 minuta, pa budu otpušteni jer im je produktivnost pala, i onda krenu da tuže poslodavca zbog diskriminacije.


Ovo jeste problem. Nije moralo do njega da dođe, i to će biti direktna posledica primene ovakvog Zakona (ako isti uopšte i zaživi u praksi, naravno). U pitanju je još jedan dokaz da ovaj Zakon mnogo više problema stvar, nego što ih rešava.

Drugi retko spominjani problem je smanjeno punjenje budžeta. Ukoliko restrikcija pušenja uspe, država će ostati bez značajne količine novca od akciza i poreza na cigarete. To će negde morati da nadoknadi - a to onda neće biti samo od pušača, kao do sada. Svi ćemo ovo platiti, na neki način.
gospodin_ne gospodin_ne 10:56 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Drugi retko spominjani problem je smanjeno punjenje budžeta. Ukoliko restrikcija pušenja uspe, država će ostati bez značajne količine novca od akciza i poreza na cigarete.

Ovo nije tacno. Cak i radikalnije restrikcije ne uticu na prodaju.
I zaista mi nije jasno zasto spominjete diskriminaciju. U cemu pusaci imaju razlicit tretman od nepusaca?
Obren Markov Obren Markov 11:16 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Cak i radikalnije restrikcije ne utice na prodaju.


Apsolutno netačno. Evo stanja u SAD od 1900te do 2007me

U cemu pusaci imaju razlicit tretman od nepusaca?


Scena. Dve kancelarije jedna do druge. U jednoj su nepušači, u drugoj pušači. Ni jedni ni drugi ne smetaju, ali nikako, "suprotnoj" strani. Nepušači ne smeju da puše, ali njima se i ne puši. Pušači takođe ne smeju da puše, jer im preti kazna po zakonu, a verovatno i u firmi u kojoj rade.
Kao da recimo u Srbiji i Srbi i npr. Romi imaju isto pravo - da budu Srbi.
g.radicevic g.radicevic 11:20 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Kada gospodin pored mene u kafani pojede celo prasence i popije litar rakije meni to NE MOŽE DA ŠTETI ni na koji način. Ali, ako isti gospodin popuši paklu cigareta naštetiće mome zdravlju.


Ok potpuno ste u pravu, zakon je svakako jedna od koraka u zaštiti zdravlja ljudi.
al ajde da malo stvar pogledamo šire:
sve ozbiljne države su pre uvođenja zakona o zabrani pušenja regulisale ostale, po zdravlje mnogo štetnije oblasti.
kod nas vlast sve, pa i oblast zaštite zdravlja ljudi, radi nakaradno. Ovo je samo jeftin i pokvaren trik vlasti da se skrene pažnja sa mnogo ozbiljnijih stvari. Šta je sa petrohemijom Pančevo? Šta je sa mnogim drugim dugogodišnjim dokazanim zagađivačima.Šta je sa milion automobila čija je emisija štetnih gasova višestruko veća od maksimalno dozvoljene. Ko će njima stati na put.
o tome je reč.
vlast baci kosku, napravi podelu, i obezbedi sebi debelu ladovinu. jedino mi nije jasno kako im to uvek uspeva.
gospodin_ne gospodin_ne 11:31 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Imam i ja statistike ali vam nista nece znaciti...
A pusacima niko i ne brani da ostanu pusaci. I malo je neukusno ovo vase poredjenje...
inco inco 12:55 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

olivia_with_a_gun
Od slušanja turbo-folk muzike još uvek niko nije umro, od raka pluća jeste. A jačina na kojoj je turbo-folk muzika štetna za sluh je već zabranjen (ne samo za turbo-folk već za svu vrstu muzike).


E sad jos da dokazes korelaciju izmedju second-hand smoking-a i raka pluca i ne gine ti Nobel iz medicine. Jedina naucno sprovedena studija na tu temu datira od pre skoro 2 decenije, cuveni EPA study - ali, alas, Americki federalni sud je presudio da su nastimovali rezultate i da je dobrani deo iste studije namerno fejkovan da bi se napravila korelacija izmedju second-hand pusenja i kancera (a kasnije su pokusavali i da druge bolesti slepe za to).

Da podsetimo, oni su naveli da pasivno pusenje drasticno podize rizik od raka pluca (rizik - ne izaziva ga - nema direktnog dokaza ni da aktivno pusenje, per se, izaziva rak pluca) - to su bazirali na velikom uzorku i dosli do zakljucka da sanse da se nakaci rak pluca kod ljudi koji su izlozeni pasivnom pusenju stoje na 1:80000, dok kod onih kojih nisu rizik je 1:100000 - prevedeno u realne brojke to je 12,5 u odnosu na 10 na milion ljudi, sto je statisticki irelevantno i zato je doticna studija i izbacena iz gore-pomenutog suda.

Ali to nije sprecilo da se pristalice `policije za ponasanje` pozivaju na istu skoro 20 godina...
Bili Piton Bili Piton 14:52 11.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

olivia_with_a_gun


Over and out



About time too. Hope you really mean it.
soda-voda soda-voda 10:13 12.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

1) potpuno je nebitno da li ste pušač ili niste, uostalom kako ja da to proverim, za avatar ste izabrali sličicu sa cigaretom ato pokazuje vaš stav
2)to što vi smatarte je vaše subjektivno mišljenje, ovde su bitne činjenice (npr.mnogi smatraju da čovek nikad nije kročio na Mesec)
3) to što vi nešto niste videli, ne znači da to i ne postoji... ja nikad nisam video Himalaje... ( i što vi ne navedete link koji dokazuje vašu tvrdnju koja nema je naravno potpuno netačna, da zabrana pušenja u sad nije doprinela smanjenju pojave "bolesti koje se pripisuju pušenju"???)
4) uh... kao na primer što ovi koji zabranjuju vršenje nužde na javnom mestu (ulici , učionici, ordinaciji, čitaonici,restoranu...) ugrožavaju moju slobodu da svoje osnovne fiziološke potrebe vršim tamo gde ja to želim
5) izgleda da tačke 2),4) i 3) ne postoje... inače se potpuno slažem da nepušači ne treba da imaju nikakvo pravo veće nego pušači. Pa i nemaju ga... Koje je to pravo koje imaju nepušači a pušači ga nemaju???
6) izgleda da i 5) ne važi... ali ne mogu da odolim:
pušačka prava na pušenje moraju biti zaštićena isto koliko i nepušačka prava na nepušenje

pa u ovoj situaciji vi predlažete da se donese zakon koji bi ekvivalentno i nepušačima uskratio njihovo pravo na nepušenje na javnim mestima i u skladu sa tim bi bilo propisano da svaki nepušač mora da svakog dana na javnom mestu popuši minimum jednu paklicu cigareta??? Ta mesta moraju biti ista ona na kojima je pušačima zabranjeno pušenje i moraju biti obeležena propisanim nalepnicama obavezno pušenje za nepušače???
7)novi zakon ne daje nikome nikakvu prednost... prethodna situacija je bila takva da su nepušači bili ugroženi od nepušača. Inače se slažem da novi zakon nije baš najbolji. Prave mere su:
1) drastično poskupljenje cigareta
2) zabrana pušenja ostaje, ali kazne su mnogo veće i plaća ih samo pušač koji je zatečen u kršenju zakona (ovako nepušač koji je vlasnik neke firme ili ga je direktor-vlasnik, pušač imenovao za odgovorno lice za sprovodjenje zakona, snosi višestruko veće posledice za kršenje zakona koje čini neodgovorni pušač, možda i namerno
Obren Markov Obren Markov 10:38 12.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

uostalom kako ja da to proverim, za avatar ste izabrali sličicu sa cigaretom ato pokazuje vaš stav


E ovo se zove kriza poverenja

Prave mere su:
1) drastično poskupljenje cigareta
2) zabrana pušenja ostaje, ali kazne su mnogo veće i plaća ih samo pušač koji je zatečen u kršenju zakona (ovako nepušač koji je vlasnik neke firme ili ga je direktor-vlasnik, pušač imenovao za odgovorno lice za sprovodjenje zakona, snosi višestruko veće posledice za kršenje zakona koje čini neodgovorni pušač, možda i namerno


A pravi cilj je da pušači nestanu, zar ne ?
soda-voda soda-voda 11:32 12.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

E ovo se zove kriza poverenja


kao što sam i gore napisao, potpuno je nebitno ko je pušač a ko ne, bitne su činjenice...

A pravi cilj je da pušači nestanu, zar ne ?


ne naravno, cilj je da pušači korišćenjem svojih sloboda izbora ne ugrozžvaju tudje slobode i ne ugrožavaju tudje finansije
Obren Markov Obren Markov 13:06 12.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

cilj je da pušači korišćenjem svojih sloboda izbora ne ugrožvaju tudje slobode


Po toj istoj logici: sloboda onih koji kojima pušenje ne smeta samo pod uslovom da ga nigde i ne sretnu, ugrožava slobodu pušača da puše pa ih stoga (one prve) na neki način treba ograničiti u korištenju njihovih sloboda.
Zakon to nije učinio. On je odredio da su oni kojima pušači smetaju u pravu, a da pušači nisu. Na taj način je promenio postojeću društvenu ravnotežu. I to je ono što ja tvrdim gore u tekstu. Plus, tvrdim i da to svakako nije ni najvažnije ni najpametnije ni najhitnije od svega čime se trebalo baviti.
Šta od navedenog po vama nije tačno ?

ne ugrožavaju tudje finansije


Negde u komentarima sam već napisao, ali ponoviću. Ovaj Zakon je to što sada ugrožava finansije nepušača, a ne pušači. Naime, svaka restrikcija podrazumeva smanjenje kupovine duvanskih proizvoda, pa tako i iznosa prikupljenih poreza i akciza. Naša država, kao ni jedna druga uostalom, nema neki višak para koji će na taj način prosto biti ukinut; ona će morati da taj novac prikupi na drugim mestima, izvesno podjednako i od pušača i od nepušača. Tj, ova restrikcija će sve da nas košta - a ne samo pušače.
gospodin_ne gospodin_ne 15:13 12.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Kad vec baratate finansijama, porezom i statistikom, da li znate koliko drzavu kosta lecenje aktivnih i pasivnih pusaca? I, zasto ne bi smanjili zabranu sa 18 na 16? Verujem da bi drzava ubrala veliki porez. Puna kasa i svi zadovoljni...
Obren Markov Obren Markov 15:27 12.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

da li znate koliko drzavu kosta lecenje aktivnih i pasivnih pusaca


Siguran sam, kao i vi, da tu postoji neka cena, ali ja ne znam kolika je. Ne znate je ni vi, niti bilo ko na svetu - jer, da bi je znali, morali bi najpre dokazati da pušenje zaista izaziva sve te bolesti, a ne - na primer - da su i sklonost ka pušenju i sklonost ka tim bolestima posledica nekog zajedničkog trećeg uzroka. Ništa slično nije dokazano, ali ni blizu. Što se tiče opasnosti po tzv pasivne pušače, jedina ozbiljna studija koja je navodno uspela da pokaže vezu sa bolestima i opasnost po njih je sudski odbačena kao - naštimovana. Ukratko, lagalo se all in 16.

Inače, evo vam ovde studija da su pušenje i dugotrajno sedenje jednako opasni. I šta sad, zabranićemo i sedenje da ne bi opterećivali socijalne fondove ? Šta je sledeće ? Obaveza da se dnevno pretrči 10 km, ili sledi kazna ?

Kad vec baratate finansijama, porezom i statistikom


Da, baratam. To je zbog toga što verujem realnim pokazateljima, a ne predrasudama i propagandi.
rade.radumilo rade.radumilo 14:38 10.11.2010

Ko ima veća prava?

Pušio sam ravno deset godina, redovno. Prestao sam da pušim i već devet godina nisam zapalio cigaretu. Mogu da kažem da sam bio sa obe strane ove priče.

Iskreno, jako me nervira stav pušača po ovom pitanju koji se svodi na "Ja imam želju da pušim i baš me briga da li to nekome smeta i nervirate me vi nepušači što ste digli glas!"

Dokle god sam pušio, poštovao sam prava nepušača oko sebe. Nisam pušio tamo gde to nije dozvoljeno, niti mi je smetalo to što nije dozvoljeno. Nisam pušio ni ako je smetalo nekome iz mog društva, ako sam imao potrebu da zapalim cigaretu išao sam tamo gde sam to mogao nesmetano učiniti.

Žao mi je gospodo pušači, ali to što radite ne radite samo sebi već i ljudima oko sebe. Predstavljate realan problem drugima, realnu pretnju po njih i stoga nemojte se čuditi što su oni koji su ugroženi uspeli da suzbiju pretnju po sebe.

Da li ima važnijih stvari po ovo društvo od ovoga? Naravno da ima daleko važnijih stvari na listi od ovoga, ali eto ova stvar je precrtana sa liste. U najgorem slučaju, precrtaće sve nevažne i sporedne stvar sa liste, a ond će ovo društvo morati da se uhvati u koštac sa onim ozbiljnim jer više nećemo imati mogućnosti da se pravimo da nešto radimo a da se zapravo ništa bitno ne rešava...
g.radicevic g.radicevic 14:41 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

el ovo po onoj narodnoj
Brena je Brena
al dvaput je dvaput
Obren Markov Obren Markov 14:46 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Brena je Brena
al dvaput je dvaput


rade.radumilo rade.radumilo 14:51 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Ma jok, nego sirotinjski link ovde odakle postujem, pa je browser nešto pobrljavio i prvi put nisam video da je postovan reply, pa sam klknuo i drugi put...
edi-va edi-va 16:12 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Dokle god sam pušio, poštovao sam prava nepušača oko sebe. Nisam pušio tamo gde to nije dozvoljeno, niti mi je smetalo to što nije dozvoljeno. Nisam pušio ni ako je smetalo nekome iz mog društva, ako sam imao potrebu da zapalim cigaretu išao sam tamo gde sam to mogao nesmetano učiniti.


Ponašam se upravo kako si opisao.
Međutim, ne dopada mi se međusvojačetirizida retorika, koja uzima maha.
Ne bi mi se dopadala ni da sam prestala, i neće mi se dopadati nikada u bilo kom kontekstu.
jesen92 jesen92 22:59 10.11.2010

Re: Ko ima veća prava?

Ponašam se upravo kako si opisao.
Međutim, ne dopada mi se međusvojačetirizida retorika, koja uzima maha.
Ne bi mi se dopadala ni da sam prestala, i neće mi se dopadati nikada u bilo kom kontekstu.

..ma lepo je rekao Dr M kod liba.. pogrom....Ja prihvatam zakon sa sve zabranama da se na nekim javnim mestima ne pusi ali cinjenica da se svima koji rade u prosveti , zdravstvu i kulturi ne dozvoljava cak ni dvoriste zvuci surovo...ne razumem zasto je u ovim ustanovama zabranjena prostorija za pusenje...zasto nekome smeta prostorija sa tom namenom...pusaci ne bi pusili u drustvu nepusaca pa ne vidim gde je problem... Danas kada sam otisla na posao sve je bilo izlepljeno ogromnim nalepnicama za oznakom za zabranu...toliko je bilo odvratno da mi je doslo iz inata da zapalim...cekam da uvedu trake sa nalepnicama da se pusac prepozna na vreme i da se se ovi sto vode racuna o zdravlju na vreme sklone .......
g.radicevic g.radicevic 14:39 10.11.2010

ova država...

je mogla da uradi mnogo toga
da bi dokazala da pripada evropskoj civilizaciji
i da je Evropa njeno prirodno okruženje.
Ali ova država bi tad morala da bude vrlo ozbiljna i vrlo zrela.
ovako,........##!&%#!!###
linija manjeg otpora je samo naizgled lakši put.
Obren Markov Obren Markov 14:47 10.11.2010

Re: ova država...

Ali ova država bi tad morala da bude vrlo ozbiljna i vrlo zrela.


Pa da. Tu je ključ problema.
Atomski mrav Atomski mrav 14:51 10.11.2010

Re: ova država...

Majku im, neće smeti da se peče rakija, kolju prasići i puši na javnim mestima!
Svakako je naša država morala da reši mnogo važnije probleme do sada, ali to ne znači da baš sve treba da stane i čeka... U državama koje odavno pripadaju "evropskoj civilizaciji" je zabranjeno i kažnjivo bacanje otpadaka po ulici, pa nisu građani drugih država fini sami po sebi nego znaju da ih u suprotnom čeka kazna.
g.radicevic g.radicevic 15:03 10.11.2010

Re: ova država...

pa nisu građani drugih država fini sami po sebi

nisu
samo su njihove države napravile dovoljno velik okvir
u koji može da se upakuje bar 90% građana,
a naša
okvir u koji jedva ugura 10%
ostali su rođaci, kumovi,tetke...
o tome pričam.
nisam protiv zakona, daleko od toga
al ajde onda da to važi za većinu građana i sve zakone

angie01 angie01 15:32 10.11.2010

Re: ova država...

je mogla da uradi mnogo toga
da bi dokazala da pripada evropskoj civilizaciji
i da je Evropa njeno prirodno okruženje.
Ali ova država bi tad morala da bude vrlo ozbiljna i vrlo zrela.
ovako,........##!&%#!!###
linija manjeg otpora je samo naizgled lakši put.


koja linija manjeg otpora-to sa pushenjem-ma hajde, svuda je to vec uvedeno-pri tome, dragi sapatnici pushachi-najgore tek dolazi, ovo je prva faza!

sace svi kafici i kafane da se opredele kao pushachke, al ce polse da zabrene i tu-sem u nekim pivnicama, gde ce opet zabraniti malo posle!

sve vec vidjeno-ostalo na tu temu rekoh kod liba, da se ne ponavaljam!

chista segregacija!
Atomski mrav Atomski mrav 16:27 10.11.2010

Re: ova država...

chista segregacija!

Baš mi vas je žao - isto kao što je i vas bilo žao nas nepušača...
No, u Srbiji nema zakona koji se sprovodi do kraja, tako da ne morate previše da se brinete...
Obren Markov Obren Markov 18:47 10.11.2010

Re: ova država...

No, u Srbiji nema zakona koji se sprovodi do kraja, tako da ne morate previše da se brinete


E, tek to je razlog za brigu.
angie01 angie01 19:43 10.11.2010

Re: ova država...

Baš mi vas je žao - isto kao što je i vas bilo žao nas nepušača...


uvek ima pravo izbora! Da ti bude il ne bude zao!

pa utomsmislu ima nas koji pazimo da ne ugozavamo druge-ma sa koje strane tabora bili!
dolybell92 dolybell92 02:15 11.11.2010

Re: ova država...

Obren Markov
Ali ova država bi tad morala da bude vrlo ozbiljna i vrlo zrela.


Pa da. Tu je ključ problema.


Toliko je zrela, evo samo što sama ne otpadne...
Bili Piton Bili Piton 14:55 10.11.2010

Ovaj (odličan) tekst



me je samo učvrstio u nameri da ne ostavljam cigare

Thanks buddy.

Obren Markov Obren Markov 14:58 10.11.2010

Re: Ovaj (odličan) tekst

Thanks buddy.


Hvala ama nisam siguran da sam baš to 'teo postići
detektorlazi detektorlazi 15:48 10.11.2010

Re: Ovaj (odličan) tekst

Obren Markov
Thanks buddy.


Hvala ama nisam siguran da sam baš to 'teo postići


Vidi se po tvom avataru da se uopšte ne trudiš da to postigneš.
Obren Markov Obren Markov 15:54 10.11.2010

Re: Ovaj (odličan) tekst

tvom avataru


To je stari, al ne menjam jer se sviđa nekim curama, kažu da mi daje look kao da sam tamo neki umetnik
Taska Dana Taska Dana 14:57 10.11.2010

:)


Pusio ne pusio isto ti se pise! Pusenje je zabranjeno na javnim mestima i tacka.

Zanimljivo!
Biljana 77 Biljana 77 14:59 10.11.2010

Bilo nekad, pa se pripoveda

Obren Markov Obren Markov 15:56 10.11.2010

Re: Bilo nekad, pa se pripoveda

Pusenje je zabranjeno na javnim mestima i tacka


Ne na javnim mestima.
U zatvorenim javnim mestima

EDIT: Ovaj blog malo zahebava, ovo je trebao da bude odgovor Dani

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana