In memoriam

Čalmers Džonson 1931. – 2010.

Bojan Budimac RSS / 22.11.2010. u 21:28

ChalmersJohnson.12030.jpgHroničan umor me je celo leto držao podalje od knjiga koje su mi na spisku za čitanje. Prošle nedelje sam se osetio dovoljno odmornim da nastavim (zapravo ponovo počnem) da čitam trilogiju Čalmersa Džonsona, koju sam počeo negde juna i to "naopačke" odnosno od druge knjige zato što Amazon ima čudnu politiku pakovanja i slanja knjiga. Elem, trilogija – Blowback, The Cost and Consequnces of American Empire, Sorrows of Empire, Militarism, Secrecy and the End of the Republic i Nemesis, The Last Days of the American Republic – je, pretpostavljam, ono po čemu je prof. Čalmers Džonson poznat široj publici. No, o tom potom. Juče uveče, neposredno pre nego što ću leći u krevet da čitam Blowback, onlajnirah se na kratko i na Tviteru videh tvit Democracy Now! "RIP Chalmers Johnson." A ko je Čalmers Džonson?

Uoči Korejskog rata, godine 1949, student ekonomije na Berkliju, Čalmers Džonson, se prijavio (ne čekajući da bude regrutovan) u ratnu mornaricu SAD. To je uradio poštujući porodičnu tradiciju (otac mu je služio kao mornar u Prvom, Drugom svetskom i pomenutom Korejskom ratu, a to je bio izbor vojnog roda i stričeva mu). VES* mu je bio avio-mehaničar. Iako jedinica kojoj je pripadao nije bila mobilisana za Korejski rat Čalmers je dva puta prešpartao Pacifik brodom bez imena (U.S.S. LST-883). Godina 1953. kada je prvi put sa bezimenog broda kročio na tlo Japana je bila prelomna za njegov život. Mada, možda je bolje reći da je Japan bio preloman. Opčinjen zemljom, tada osiromašenom ratom, počeo je da uči njenu istoriju i jezik.

Godine 1955. se vratio na Berkli na postdiplomske studije (u međuvremenu je diplomirao) sa namerom da se bavi modernim Japanom. Međutim, pada pod uticaj Džozefa R. Levensona, vodećeg američkog sinologa i posvećuje se studijama Kine.

Tokom postdiplomskih, s obzirom da je znao da čita japanski, bio je angažovan na indeksiranju mikrofilmovanih dokumenata Saveta za razvoj Azije (Asia Development Board, Koain), organa preko koga je imperijalni Japan eksploatisao osvojenu Kinu. Uvid koji je stekao čitanjem tih dokumenata – da je japanska brutalnost od 1937. do 1945. i kampanja protiv kineskih seljaka "spali sve, otmi sve, ubi sve" doprinela usponu kineskih komunista ga je doveo do doktorske disertacije Peasant Nationalism and Communist Power: The Emergence of Revolutionary China, 1937 – 1945.

Zahvaljujući uspehu knjige, koja je imala značajnog uticaja na studije moderne Kine, Berkli ga je zaposlio, a 1967. postaje šef katedre za kineske studije. Iste godine Ričard Helms, direktor CIA ga poziva da bude konsultant Kancelarije za nacionalne procene CIA (rogobatan prevod Office of National Estimates of the CIA). Čalmers Džonson je imao funkciju konsultanta CIA deset godina (do 1973.).

Konsultanti CIA, viđeniji ljudi akademskog života iz raznoraznih oblasti, su se okupljali dva puta godišnje u kući bivšeg direktora CIA Alena Djulsa (Allen Dulles)**, u kemp Periju, tada "tajnoj" CIA bazi za trening u Virdžiniji, ne bi li pregledali koncepte i učestvovali u izradi uvek supertajnih National Estimates – obaveštajnih procena.

Najbolji razlog da se nacionalne procene drže tajnim, jednom sam rekao mojoj ženi, je njihova krajnja banalnost. Možda su tako klasifikovani jer bi bilo sramota da se zna da takav konvencionalni žurnalizam prolazi kao strateška misao u Ovalnoj kancelariji. (The Sorrows of Empire, str. 9)

Same sastanke konsultanata Čalmers je ocenio stimulativnim i drugarskim, ali ono što mu je činilo te sesije najzanimljivijim je bila činjenica da je Djulsova biblioteka, puna poslednjih CIA izveštaja, kopija starih obaveštajnih procena i tajnih žurnala posvećenih špijunskom zanatu, bila otvorena cele noći. (ibid) Tokom tih noćnih čitanja štiva koje nije za svačije oči, profu Džonsonu se polako počeo kristalizovati utisak da je CIA rep koji vrti psa, te da nije čudo što su obaveštajne procene retko odstupale od standardne militarističke mudrosti ere Vijetnamskog rata, iako su mu analitičari CIA koji su dobro poznavali Vijetnam privatno priznavali da pozdravljaju objavljivanje 'Pentagon Papers' od strane Daniela Elsberga, jer su bili uvereni da se taj rat ne može dobiti.(ibid)

Fast Forward,1996. Čalmers Džonson prvi put putuje na Okinavu. Septembra 1995. dva američka marinca i jedan mornar su kidnapovali, prebili i silovali dvanaestogodišnju devojčicu na tom ostrvu, što je dovelo do ustanka (jednog od tri) lokalnog stanovništva protiv američkog vojnog prisustva. Čalmers, kao jedan od vodećih američkih stručnjaka za Japan je bio pozvan od tadašnjeg guvernera ostrva Ota Masahite. Šokiran onim što je video (47 američkih vojnih baza na 20% najbolje zemlje i sve što vojno prisustvo podrazumeva – silovanja (2 mesečno u proseku), kriminal otprilike jedno kriminalno delo dnevno u koje su umešani američki vojnici itd. itd.) počeo je da se interesuje za američke "vojne nekretnine" van SAD i, čini mi se, to je bila inicijalna kapisla za na početku pomenutu trilogiju.

Blowback trilogija

Blowback je CIA termin. Blowback ne znači jednostavno neželjene posledice inostranih operacija, on znači neželjene posledice inostranih operacija koje su namerno držane skrivene od američke javnosti, pa kad osveta dođe ona ne može da ga stavi u kontekst uzroka i posledica i dolazi sapitanjem "zašto nas mrze?" [Čalmers Džonson u dokumentarcu Why we fight, (04:45)].***

Lako je biti "prorok" posle događaja. Međutim, knjiga koju je Čalmers Džonson objavio u proleće 2000. "sa namerom da upozorim my fellow Americans o prirodi i vođenju spoljne politike SAD u poslednjih pola veka" (predgovor drugom izdanju 2002.)ima nečeg jezovito proročkog. Ja nisam predvideo 11. septembar 2001... Ali sam jasno konstatovao da akcije ove vrste dolaze i treba ih anticipirati. (ibid)

Interesantno, ali ne i neobično je da knjiga u vreme izlaska nije privukla mnogo pažnje, da bi se to promenilo posle 11. septembra 2001. (Nemesis, poslednja knjige trilogije (2007.) je bila Njujork tajms bestseler)

Pedantno istražena i prezentovana tema ove trilogije (američki impreijalizam/militarzam) bi trebalo da upozori njegove fellow Ameicans da ne postoji kompatibilnost između republike i imperije iliti demokratije i imperije. Da širenje demokratije navođenim bombama i bajonetima može rezultirati jednim velikim blowback-om – transformisanjem u tiraniju i to kod kuće. Koliko god je ta perspektiva pesimistična, Čalmers Džonson je uvek gajio i nešto optimizma da se trend možda može zaustaviti i da građani mogu povratiti kontrolu nad republikom.

Na žalost, nije više tu da ih upozorava.

---------------

* VES, za one koji ne znaju je vojno evidenciona specijalnost.

** Transkript prezimena uzet iz knjige Svi Šahovi ljudi, Stivena Kinzera u izdanju Samizdata B92.

*** Izraz "blowback" je prvi put upotrebljen u izveštaju CIA o svrgavanju Muhameda Mosadeka, demokratski izabranog premijera Irana, 1953. za račun Britiš Petroleuma (tada se zvao Anglo-iranska naftna kompanija). Ako se dobro sećam, rečenica je glasila "možemo očekivati nešto blowback-a zbog ovog." Hmm... desio se nekih 26 godina kasnije.

************************

Beleške na margini

Prof Čalmers Džonson nije bio neki napaljeni levičar. Naprotiv, prolog prve knjige u kojoj daje neke elemente svoje biografije je naslovio "Nosač koplja za imperiju." Po sopstvenom priznanju je bio "hladni ratnik" i podržavao je rat u Vijetnamu. Upravo zbog toga mi se čini da su njegove analize (kao što rekoh veoma pedantne) možda "vrednije" od nekog ideološki obojenijeg. A ja inače, najvolijem neke vrste renegata.

 ***

 Na slici je Čalmers Džonson sa ruskom plavom mačkom  Miti... ili je to možda Mof?

 

Atačmenti



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

draft.dodger draft.dodger 21:49 22.11.2010

Ruke u vis!

Najbolji razlog da se nacionalne procene drže tajnim, jednom sam rekao mojoj ženi, je njihova krajnja banalnost.


Sjajna rečenica.
Razoružava...

aleksanadar aleksanadar 10:35 23.11.2010

Re: Ruke u vis!

njihova krajnja banalnost.


У вези са тим, увек ми се чинило како је српска национална политика у последњој деценији прошлог века била крајње "провидна", а њене консеквенце крајње предвидљиве.

И увек ме је чудило што то нико живи не примећује. (Осим моје скромне маленкости...)
mladen.mladen mladen.mladen 22:31 23.11.2010

...

"То би заиста било неуобичајено да та клијентела са спратова, већ по традицији, није била капарисана за такво услуживање од самог управника хотела, наравно, у сарадњи са полицијским начелством, које се услугама девојака што су право, или након краћег седења у ресторану, на спратове ишле, на разноразне начине користило, да сазна, оно, што и данас, ваљда једино овдашње тајне службе занима, ко где иде, и зашто је, у престоницу, дошао, и што се, као и данас, у тим круговима, сматрало као насушни извор информација, и она права безбедносна основа земље која је, упркос том ревносном раду и њих, и њихових еснафских потомака, још најмање три пута, касније, из историје, избрисана."

,)
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:05 22.11.2010

Povratiti kontrolu

Čalmers Džonson je uvek gajio i nešto optimizma da se trend možda može zaustaviti i da građani mogu povratiti kontrolu nad republikom.


Nada poslednja umire, ali su šanse sve manje...
Zen Master Zen Master 08:28 23.11.2010

Re: Povratiti kontrolu

Dragan Pleskonjic
Čalmers Džonson je uvek gajio i nešto optimizma da se trend možda može zaustaviti i da građani mogu povratiti kontrolu nad republikom.


Nada poslednja umire, ali su šanse sve manje...


Nema ama baš nikakve nade za takvo nešto i to odavno. U principu postoji jedan jedini način a on je da prvo propadne ova odvratna i sebična imperija koja je nastala iz te predivno zamišljene republike pa tek onda na njenim ruševimana da se ponovo izgradi nešto normalno...

P.S. Nadam se samo da ona komična ekipa koja je ovde na blogu postavljala slike sa Obamine inauguracije sve zalivajući ih sa suzama radosnicama makar danas kada se pogleda u ogledalo vidi magareće uši na svojoj glavi. Mada verovatno i kod njih nada umire poslednja.
background noise background noise 22:27 22.11.2010

E pa jes'ono

. . . svaka dominantna drzava, civilizacija, kako god nazvali da ne duzim, kraj republike . . . nista ljudsko nije vecito, valjda . . .
gorran2 gorran2 01:49 23.11.2010

Impresivno!

Au, bokte, kako Ameri sve to vešto rade Izgleda da si se i ti pridružio zagovornicima ulaska u NATo, pa da i mi malo uđemo u "operacije"

Inače:
Alen Djuls (Allen Dulles)** = Alen DAls
* VES = 11101/6 & 12701
Bojan Budimac Bojan Budimac 08:44 23.11.2010

Re: Impresivno!

Izgleda da si se i ti pridružio zagovornicima ulaska u NATo,

Globus NATO-a mi se uvek činio kao gloopa ideja.
pa da i mi malo uđemo u "operacije"

Upravo jedna od poruka koje prof Čalmers pokušava da prenese je "reakcija = akcija", tako da sam uvek za što manje "operacija."

Nedavni teatar u Lisabonu nisam pažljivo pratio (ima li tu šta da se pažljivo prati?), ali apsurd da orgnizacija čiji je rok trajanja istekao traži (nove) razloge postojanja je više nego očigledna (svakom ko hoće da vidi). Uzgred, Čalmers počinje svoju prvu knjigu trilogije rečanicom: Umesto da se demobilizuje nakon Hladnog rata SAD se posvetila održavanju globalne imperije. Veseli su detalji reketiranja recimo Japana da uloži lovu u TMD (theatre missile defence), o kome je bilo reči, vidim, i u Lisabonu -- tehnologiju koja ne radi, neće raditi i nema šanse da proradi u neko dogledno (i nedogledno) vreme.

Inače:
Alen Djuls (Allen Dulles)** = Alen DAls

Zato i napisah tu fusnotu.
VES = 11101/6 & 12701
Nije mi vojna knjižica pri ruci
gorran2 gorran2 15:14 23.11.2010

Re: Impresivno!

Bojan Budimac
Inače:
Alen Djuls (Allen Dulles)** = Alen DAls

Zato i napisah tu fusnotu.

Bojim se da je ipak pogrešno... Vidi ovo npr.
aleksanadar aleksanadar 10:04 23.11.2010

Амазонија

Најпре, текст је врло занимљив.

Неће ми се, надам се, замерити на малом тролу.

Amazon ima čudnu politiku pakovanja i slanja knjiga.


Нисам, а намеравам, да наручим понешто са Амазона.

Да ли књиге стижу у договореном року?

Да ли су књиге (обично) у добром стању?

Вреди ли (овим путем) куповати половне (коришћене) књиге?
(Мислим, с обзиром да се купује "на невиђено".)


Вратићу се коментару самог текста, мало касније.
Bojan Budimac Bojan Budimac 10:17 23.11.2010

Re: Амазонија


Да ли књиге стижу у договореном року?

Obično da (ja kupujem najčešće sa amazon.co.uk, jer su malo manji poštanski troškovi nego iz SAD). Ono što sam mislio pod čudnu politiku je bilo da sam ovu trilogiju naručio sa još 3 knjige. Očekivao sam jedan paket od šest knjiga, a prvo sam dobio Sorrows of Empire i tek nedelju dana kasnije paket sa ostalih pet knjiga.
Да ли су књиге (обично) у добром стању?

Da, savršenom.
Вреди ли (овим путем) куповати половне (коришћене) књиге?

Ne znam, jer nisam nikad kupovao polovne, ali pretpostavljam da to dobro funkcioniše.
Goran Vučković Goran Vučković 10:36 23.11.2010

Re: Амазонија

Ne znam, jer nisam nikad kupovao polovne, ali pretpostavljam da to dobro funkcioniše.

Na bazi jako malog uzorka (naručivao nekoliko knjiga za neke prijatelje) dobiješ ono što piše na sajtu, tj. kvalitet je kakav su opisali.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:30 23.11.2010

Re: Амазонија

Нисам, а намеравам, да наручим понешто са Амазона.

Да ли књиге стижу у договореном року?

Да ли су књиге (обично) у добром стању?

Вреди ли (овим путем) куповати половне (коришћене) књиге?
(Мислим, с обзиром да се купује "на невиђено".)


Amazon je ok, meni su do sada knjige uvek stizale u roku navedenom uz knjigu. Knjige su u stanju koje je dato u opisu, a orijentacije radi nije lose obratiti paznju i na to ko su prodavci i sa koliko zvezdica su evaluirani.
Ja osim Amazona koristim i AbeBooks (http://www.abebooks.com) ili Psychobabel (http://www.psychobabel.eu/) koji imaju odlican izbor i strucne literature i knjizevnosti. Problem je jedino da slanje u Srbiju kosta dosta. Zato uvek moram da vucam nekim ljudima knjige.

Ovo sto Budimac navodi da mu knjige nisu sve stigle zajedno je pretpostavljam jer nije isti bookseller u svim slucajevima. Razliciti prodavci imaju razlicite rokove slanja i kada je velika razlika Amazon ne ceka nego odmah salje ono sto stigne.
seceranac seceranac 10:31 23.11.2010

odumiranje

pocela je masovno da izumire citava generacija ljudi u americi koji su bili preostali tracak savesti

tuzno i zastrasujuce
Goran Vučković Goran Vučković 10:39 23.11.2010

Re: odumiranje

pocela je masovno da izumire citava generacija ljudi u americi koji su bili preostali tracak savesti

Ili to samo mi matorimo, pa sve češće otvaramo Politiku na stranama gde su čitulje
Bojan Budimac Bojan Budimac 10:46 23.11.2010

Re: odumiranje

Goran Vučković
pocela je masovno da izumire citava generacija ljudi u americi koji su bili preostali tracak savesti

Ili to samo mi matorimo, pa sve češće otvaramo Politiku na stranama gde su čitulje

Može biti i to, ali mi je malo mnogo Zin i Čalmers u istoj godini. Čomski se, nadam se, dobro drži
gospodin_ne gospodin_ne 10:52 23.11.2010

Re: odumiranje

Čomski se, nadam se, dobro drži

U poznim je godinama ali se to ne cuje...
ivana23 ivana23 11:02 23.11.2010

Re: odumiranje

Bojan Budimac
Čomski se, nadam se, dobro drži


Bojim se: u Americi je stanje kao u Njemačkoj uoči rata - Noam Chomsky (81), Globus / 26.10.2010.
ivana23 ivana23 11:10 23.11.2010

Re: odumiranje

Svrha je navodnog rata Sjedinjenih Država protiv talibana i Al Kaide smještanje vojnih snaga u Srednju Aziju, a glavna su meta Rusija i Kina

Kolumna / F. William Enghdal
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:16 23.11.2010

Re: odumiranje

ivana23
Bojan Budimac
Čomski se, nadam se, dobro drži


Bojim se: u Americi je stanje kao u Njemačkoj uoči rata - Noam Chomsky (81), Globus / 26.10.2010.

Hvala Ivano znam za ta njegova poređenja. U poslednjem intervjuu sa njim (12.novembar) koji sam pročitao baš spominje Čalmersa: Take, say, the blowback theories. I like Chalmers Johnson, he’s a very good guy, but he argues that the U.S. policy of installing the shah didn’t work, because look at the blowback. Didn’t work? It worked perfectly for 25 years! That’s a long time in international affairs. Nobody plans for 50 years from now.
Biljana 77 Biljana 77 11:35 23.11.2010

Na prvu loptu

koju sam počeo negde juna i to "naopačke" odnosno od druge knjige...
Brljajući po dedinom tavanu, davno, davno sam iskopala neko prastaro izdanje Jadnika. I pročitala, tj. progutala drugi i treći deo, pa tek naknadno pozajmila prvi. Nisam prosto mogla da čekam.

tada se zvao Anglo-iranska naftna kompanija
Zapadno-indijska and so on ... Menjaju se vremena i imena, ali politika suštinski nikad - izrabiti za sopstveni račun i tačka. Kažem ja da su bogobojažljivi podanici britanske krune oooopasni zlikovci. Šalim se naravno, nego kad pogledam kakve su posledice za sobom ostavila razne evropske monarhije i republike kojekuda po "trećem svetu", mali su Ameri za njih.. ima još mnogo da rade da to postignu.
Kraja Kraja 17:07 23.11.2010

...jos malo...

Čalmers Džonson

...i ime mu je maf....i muzjak je...


...iz intervjua 2006(?) na berkliju, kada je objavljen nemesis...
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:27 23.11.2010

Re: ...jos malo...

Kraja
Čalmers Džonson

Hvala :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana