Budućnost| Društvo

Vremeplovom do transparentnosti

Krugolina Borup RSS / 25.11.2010. u 18:49

Headmaster.jpgKad me onomad na roditeljskom sastanku direktorka potpalila da se ozbiljnije zainteresujem za rad škole koja mi je pod prozorom (vidi prethodni blog), za početak sam sklepala Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja kojim sam tražila kopije Statuta, Poslovnika o radu Saveta roditelja, Poslovnika o radu Školskog odbora, spisak članova Školskog odbora, kao i zapisnike sa svih sednica Roditeljskog saveta i Školskog odbora održanih tokom prošle i ove školske godine.

Pre neki dan primetim da su se Statut i Poslovnici pojavili na vebsajtu škole.

Pohvalno, vrlo pohvalno, nema šta. Od "nećete dobiti Statut" stigli smo do njegovog objavljivanja na internetu. Jeste da ni Statut ni Poslovnici nemaju datume donošonja, datume stupanja na snagu, potpise i pečate, da Poslovniku o radu Roditeljskog saveta fale čak cela tri člana (17, 18 i 19) dok se član 15 javlja dva puta, da Poslovnik o radu Školskog odbora sadrži krajnje protivzakonite definicije "Poslovne tajne", ali Bože moj - ipak se osećam kao da sam džina naterala da napravi korak od minimum tri milje. Do punih sedam - ćeraćemo se još.

Danas mi stigne poštom rešenje kojim se moj zahtev za kopijama zapisnika sednica Roditeljskog saveta i Školskog odbora odbija. Obrazloženje krajenje jututunsko.

Za zapisnike Školskog odbora kaže: "...informacije su već objavljivane u zemlji. Naime informacije su bile dostupne svim zaposlenima škole i roditeljima dece upisane u školu time što su objavljivane na oglasnoj tabli škole." Dakle, ko mi kriv što nemam vremeplov.

Za zapisnike Roditeljskog saveta kaže da su to informacije: "...koje možete tražiti jedino od Saveta roditelja koji je savetodavni organ škole i ima svoju evidenciju". Dakle, ko mi kriv što ne razlikujem organ i organčić. A nema veze ni to što jedan od pomenuta dva člana koji nose broj 15 u Poslovniku o radu Roditeljskog saveta izričito kaže da se zapisnici Roditeljskog saveta čuvaju u arhivi škole?

I tako meni, zaludnoj babi, ne preostaje ništa drugo nego da sad presavijem tabak i žalim se Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja. Zatrpavam čoveka poslom da bih dobila informacije o radu organičića za koje Zakon, Statut i Poslovnici jednoglasno tvrde da je njihov rad JAVAN i da njihovim sednicama može da prisustvuje ko god želi. Ali unapred, valjda, ne i unazad. Za "unazad", ili da nabavim vremeplov, ili da cimam Poverenika.

Ali zato za budućnost nema frke - rešila sam lično prisustvovati svim sednicama Školskog odbora i Roditeljskog saveta, kad mi već svi zakonski i pozdakonski akti to omogućavaju, a ne bih li ukapirala šta se iza brda valja. Još samo da se nekako dovijem da saznam kad su... (ko kaže da astrologija ničemu ne služi?).

Sada s nestrpljenjem iščekujem utorak, kada ističe rok za odgovor škole na moj drugi Zahtev kojim sam tražila zapisnike sa sednica Nastavničkog veća. Naime, priča lokalna čaršija kako je nedavno bilo kojekakovijeh zanimljivijeh dešavanja na Nastavničkom veću povodom nekakovog navodnog anonimnog pisma koje je upućeno inspekciji, a u vezi s nestašlucima u radu škole, pa mi skoro ko misija dođe da ustanovim jal' je trač, jal' su labudovi.

Ako mi i za te zapisnike ne treba vremeplov?

Otom potom, u utornik.

 



Komentari (87)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

scabies scabies 18:50 25.11.2010

samo da se upisem

prva
maca22 maca22 20:01 25.11.2010

Kru

Jukie Jukie 19:26 25.11.2010

Statuti

A kakve to mudrolije uopšte pišu u statutima i poslovnicima? Ima li nečega što mi laici ne znamo? Link?

p.s. moćan ti je ovaj profa. Verujem da se njegovi đaci nisu usuđivali da jedni druge bacaju kroz prozore škole.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:22 25.11.2010

Re: Statuti

A kakve to mudrolije uopšte pišu u statutima i poslovnicima? Ima li nečega što mi laici ne znamo?


Ako neko hoće da ukapira kako škola funkcioniše i u kojoj meri roditelj ima pravo da utiče na neke odluke škole - mora početi od Statuta i Poslovnika.

Recimo, godinama od raznih roditelja čija dece idu u razne škole slušam kako im se stalno traže pare za ovo i pare za ono, pa kako to nema smisla, pa kako je preskupo i što to ne može jeftinije, itd, itd. A roditelji, u stvari, imaju ključnu ulogu (po Statutu bilo koje škole) u ODOBRAVANJU predloga za razne ekskurzije i izlete, kao i za šta će se i da li će se novac od roditelja tražit. Ako ne prođe Roditeljski savet - ne može.

Problem je što roditelji i ne znaju da imaju pravo da imaju uticaja na takve odluke. Zašto? Zato što im to niko ne kaže. Da se predstavnici za Roditeljski savet biraju kako treba, na roditeljskim sastancima (prvo se izaberu tri roditelja u svakom odeljenju koji čine "odeljenski savet", a onda se između njih troje bira ko će biti predstavnik u Roditeljskom savetu), onda bi izabrani imali obavezu da konsultuju sve ostale roditelje o tome šta misle da li nešto treba odobriti ili ne. Pa bi zastupali to što roditelji misle.

Ovako kako se u ovoj školi radi, a verovatno i u masi drugih škola, predstavnici za Roditeljski savet se ne biraju između roditelja, već se vrbuju od uprave škole, po kriterijumima samo njima znanim. I roditelji i ne znaju da ih neko tamo negde predstavlja kad se odlučuje o cenama izleta i ekskurzija, kao i o tome šta će se raditi s novcem prikupljenim od donacija, i s novcem prikupljenim od roditelja. Niti da je neko upravo u njihovo ime odlučio da se od njih prikuplja novac za ovo ili ono (popravku svetla; obnovu igračaka; itd, itsl).

Evo linka na Poslovnik o radu Roditeljskog saveta.

Dalje - i još važnije: iz Roditeljskog saveta biraju se tri člana koja ulaze u Školski odbor. To je UPRAVNI ORGAN škole. Sve važne odluke donose se upravo tu. Roditelji imaju 1/3 predstavnika u tom upravnom organu. Druga trećina potiče iz Nastavničkog veća. Treća iz lokalne samouprave.

Šta sve odlučuje Školski odbor, ima u Statutu škole (članovi 77-87), sa sve nezakonitim definicijama "Poslovne tajne" (članovi 176-178). Kakva, bre, "poslovna tajna" u radu s javnim parama? Nije škola privatna firma da ima "poslovne tajne".
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:39 25.11.2010

Re: Statuti

Kru ja sam u školskom odboru, u OŠ Branislav Nušić, na Voždovcu. Od saveta roditelja, tj predstavnika u odboru ni jednu inicijativu ni jednu kritičku reč nisam čuo, iz redova zaposlenih isto. Sindikat se isto slaže, a svaka moja primedba je uvažena. E sad, kako da se dobronameran član školskog odbora bori za nešto kad se servira priča na odboru da je sve u savršenom redu?
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:01 25.11.2010

Re: Statuti

Uroše, oli si ti član Školskog odbora kao predstavnik roditelja, kao predstavnik zaposlenih ili kao predstavnik lokalne samouprave?
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:38 25.11.2010

Re: Statuti

Lokalne samouprave
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:08 25.11.2010

Re: Statuti

Onda ti predstavu nemaš kako su ti roditelji dospeli u Školski odbor, zar ne? Mislim, otkud znaš da li su izabrani po proceduri, među roditeljima i od roditelja, ili su vrbovani od uprave škole kao podobni za "sve je savršeno" varijantu, shodno njihovim nekim kriterijumima, bogapitaj kakvim?

Iz ličnog iskustva mogu da ti kažem da u predškolskom odeljenju moga sina nije ispoštovano ni P od procedure prilikom izbora predstavnika roditelja, čak roditeljima ne bi bilo saopšteno ni ko im je predstavnik da ja nisam lajala pa tražila da bude roditeljski sastanak. I tad, umesto da iskoriste priliku pa ispoštuju proceduru i poprave stvar, tj. puste nas roditelje da među sobom izaberemo tri predstavnika za "odeljenski savet", i između njih jednog koji će biti predstavnik u Roditeljskom savetu, sve se svelo na: "Ima li neko nešto protiv da onaj koga smo mi vrbovali bude predstavnik za roditeljski savet?" I to je, kao to?

Ako kod mene u odeljenju, gde sam ja lajala i žalila se, nije ispoštovana procedura ni u popravnom krugu - šta li je tek po drugim odeljenjima... ?

Ovi još samo moram da napomenem da je mama koja je vrbovana da bude predstavnik totalno ok, ako mene pitate. Plus je majka dečaka koji je Markov najbolji drug u predškolskom, pa se često družimo, i njih dvojica i nas dve. Ništa protiv nemam da ona bude predstavnik odeljenja. Ama imam protiv nepoštovanja procedure.

I još da dodam: iako je naše odeljenje imalo roditeljski sastanak zbog mene lajave, drugo odeljenje predškolaca nije. I kad su roditelji čuli da mi imamo, pitali oni što oni nemaju. Rečeno im da nema potrebe. Onda ja, naopakva kakva sam se rodila, skockam zahtev da mi se dostave zapisnici sa roditeljskih sastanaka oba odeljenja predškolskog. Dan nakon što sam ga dostavila školi, odjednom i drugo odeljenje predškolskog zakazalo roditeljski sastanak. Šta su tom prilikom divanili, i da li su proceduru izbora predstavnika za Savet roditelja ispoštovali, saznam kad dobijem zapisnik. Valjda u utornik.

A ti bi, ako ćeš da poslušaš mene blesavu i naopaku, kao predstavnik lokalne samouprave koja mu dođe nekakav osnivač škole, mogao da zatražiš i zapisnike sa roditeljskih sastanaka na kojima su birani predstavnici u Roditeljski savet. Čisto da vidiš jel' po proceduri.
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:15 25.11.2010

Re: Statuti

Hoću, tražiću. Uopšte do sada je procedura koliko vidim poštovana, i tih par primedbi koje sam imao je primedba na očigledno "pokrivanje dupeta" papirima koje veze sa životom nemaju, utisak mi je da škola funkcioniše dobro, imaju starija odeljenja takozvana "specijalna" po prvi put ove godine nisu ih upisali. U suštini, kad dolaziš sa strane, bez insajd informacija i ako si najdobronamerniji ništa ne možeš. Zanimljivo, za reizbor direktora se glasalo na 1. sastanku odbora, odmah nakon konstituisanja, samo jedan glas uzdržan.
Jukie Jukie 03:42 26.11.2010

Re: Statuti

uros_vozdovac
Kru ja sam u školskom odboru, u OŠ Branislav Nušić, na Voždovcu.

Kako stojite sa nastavnicima biologije?

Vi ste mi unutar vijugave granice od manje od sat vremena puta od kuće
a i vidim da se ne poklanjaju ocene na lepe oči
kleinemutter kleinemutter 19:37 25.11.2010

sve se zapisuje

Na svakom nastavničkom veću se sve zapisuje. Šta se posle desi s tim zapisnikom pojma nemam.
Mene je baš iznervirala direktorka na tvom prethodnom blogu.
I definitivno se većina direktora ponaša kao da im je tata ostavio firmu u kojoj su direktorke, a koja je u biti vlasništvo države ili svih nas. Ali nemadoh vremena da se javim. Opet smo u onoj bolnici dete i ja. Znaš već kojoj!

Lepi pozdravi,
km
Jukie Jukie 19:47 25.11.2010

Re: sve se zapisuje

kleinemutter
Na svakom nastavničkom veću se sve zapisuje. Šta se posle desi s tim zapisnikom pojma nemam.

Ja mislim da sam u stvari svojevremeno sedeo na nekoliko tih veća, ali tu nije ništa naročito važno rečeno. Baš ne znam da je išta rečeno što je uopšte ikome zanimljivo. Praktično sve je već odrađeno i onda se samo pročitaju rezultati (brojke, datumi, statistike) i to je to. Ako su to TA veća a ne neka druga.
kick68 kick68 21:15 25.11.2010

Re: sve se zapisuje

Ako su to TA veća a ne neka druga
Postoje odeljenska i nastavnicka veca... valjda...
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 22:33 25.11.2010

Re: sve se zapisuje

Zapisnici sa sednica NV se vode u posebnoj svesci sa numerisanim stranicama i delovode se OBAVEZNO. Sve se zaspisuje, a na sledećoj sednici se taj zapisnik čita i usvaja (dopunjuje, izmenjuje). Eto malo objašnjenje.
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 22:35 25.11.2010

Re: sve se zapisuje

Au, gde si ti to radila/o?!! Nastavničko veće ima potpuno drugačiju ulogu i nikako ne izgleda tako
Jukie Jukie 23:27 25.11.2010

Re: sve se zapisuje

aleksandrapetkovic
Au, gde si ti to radila/o?!! Nastavničko veće ima potpuno drugačiju ulogu i nikako ne izgleda tako

Pa u školama, ali me je zbog prirode zamena retko zakačilo NNV (tako se valjda zove naučno-nastavno veće). Mislim da sam sedeo na recimo šest veća. Dva na tromesečju, jedno na polugodištu, dva na kraju godine i jedno onako? (bar se sećam da na tom jednom nisam imao đake sa zaključenim jedinicama, tako da mislim da ili nije bilo vezano za tromesečje ili sam došao prekjuče pa nisam stigao da ih ocenim).

Najveći deo vremena na veću otpada na to da svaki razredni starešina predstavi uspeh učenika u svom odeljenju. Ako je polugodište ili kraj godine, čita se broj učenika sa određenim uspehom, a na tromesečju samo broj jedinica po predmetima i broj učenika sa jednom, dve, tri... sedam, osam... jedinica; čita se zbirno broj izostanaka, opravdanih i neopravdanih; izglasava se smanjenje ocene iz vladanja određenim đacima, posle obrazloženja, uglavnom zbog određenog broja neopravdanih - tu nema šta da je nejasno, ima 18 neopravdanih, po proceduri je to ta i ta ocena iz vladanja (tada je još postojala ta mogućnost, to je bilo pre ovog novog zakona po kome svako ima pet iz vladanja); na kraju godine se bira učenik generacije; ako postoje đaci koji moraju da idu na popravni ili razredni ispit, to se objavi. I ne znam, tako neke proceduralne stvari; sve što treba zvanično da se proglasi ili izglasa, uradi se tada.

Nastavnici to već sve znaju; ko god predaje šestom dva zna zašto tu ima više smanjenih ocena iz vladanja nego u drugim odeljenjima, svako zna zašto drugo odeljenje ima hiljadu opravdanih izostanaka (dva deteta na operacijama i nekoliko sa hroničnim bolestima), ko je god predavao budućem đaku generacije može samo da klima glavom na predlog jer je ta osoba zaista najlogičniji izbor, a svi znaju i zašto ovaj drugi đak ima jedinice iz osam predmeta jer ni to nije palo s neba. Formalne i neformalne radne grupe za razne stvari rade non-stop, informacije za dnevno aktuelne događaje se kače na papirima po oglasnoj tabli u zbornici i usmeno izlažu velikim grupama nastavnika u zbornici za vreme odmora (svojevremeno i u pušionicama dok nije zabranjeno duvanjenje) a veće uglavnom služi da se stvari zvanično izglasaju i/ili proglase.

Zato i mislim da se ovde možda priča o nekim drugim većima? Možda su sednice tih drugih veća mnogo zanimljivije roditeljima i drugim zainteresovanima.
jacHa. jacHa. 10:53 26.11.2010

Re: sve se zapisuje

Odeljensko veće čine svi nastavnici koji predaju u određenom razredu.
Nastavničko veće čini sav nastavni kadar škole.
Na odeljenskim većima razredne starešine predstavljaju (po utvrđenom dnevnom redu):
1. brojnost učenika u svom odeljenju,
2. uspeh (prvo i treće tromesečje, samo koliko je ocenjenih i neocenjenih, brojnost nedovoljnih (ko i koji predmeti) i brojnost učenika bez nedevoljnih, na kraju polugodišta se predstavlja celokupan uspeh)
3. vaspitno disciplinske mere
4. plan kontrolnih i pismenih zadataka
5. dopunske, dodatne i slobodne aktivnosti
...

Na nastavničkim većima se analizira rad Odeljenskih veća, razmatraju se teme: dežurstvo nastavnika, stručno usavršavanje, inkluzija, raspodela časova, takmičenja... sve što čini život celokupne škole. I to, naravno po dnevnim redu koji se usvaja na početku sednice.

Prisustvo sastancima veća je obavezno i ulazi u platu, kao 1 sat u 40-časovnoj radnoj nedelji.

Osim Odeljenskog i Nastavničkog, postoje i Stručna veća ili aktivi (matematika, priprodne nauke, srpski, strani jezici, društvene nauke...) koja takođe imaju plan rada na godišnjem nivou.

Kod mene u petom razredu ima obaveznih 5 roditeljskih sastanaka, i ja sam za savet roditelja predstavnika odabrala po proceduri
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:23 26.11.2010

Re: sve se zapisuje

Kod mene u petom razredu ima obaveznih 5 roditeljskih sastanaka, i ja sam za savet roditelja predstavnika odabrala po proceduri


Za tebe zbog toga: i
Jukie Jukie 11:23 26.11.2010

Re: sve se zapisuje

Jako lepo i detaljno objašnjeno.
Pošto ja nikad nisam bio na većima pre početka školske godine, propustio sam ovaj deo
4. plan kontrolnih i pismenih zadataka
5. dopunske, dodatne i slobodne aktivnosti...
Na nastavničkim većima se analizira rad Odeljenskih veća, razmatraju se teme: dežurstvo nastavnika, stručno usavršavanje, inkluzija, raspodela časova, takmičenja...

Dođeš na zamenu i roknu ti raspored časova u kome piše da onaj dan kada imaš sedam časova direktne nastave istovremeno imaš i dežurstvo na svim odmorima i pre i posle časova. Posle dođem kući i spavam do sutra kada treba ponovo na posao. Ja stvarno ne znam što se originalna nastavnica nije pobila sa onim ko je pravio raspored (doduše možda se zato i razbolela pa sam došao na zamenu). Jedino sam u Drinki video teacher-friendly raspored dežurstava - jedno čeljade prvih pola dana, drugo čeljade drugih pola dana.

Takmičenja jesu bila diskutovana sredinom godine ali neformalno a ne na većima; datumi se ne znaju dok školska godina ne odmakne.

Stručno veće po aktivima smo imali jednom za vreme moje zamene. Jedino čega se sećam je da smo se dogovorili da budemo strogi i da ne dozvolimo da se deca previše opuste (ali su nas ostali aktivi nažalost nadjačali). Upoređivali smo i formate tabela koje koristimo da zapišemo šta je koji učenik postigao.
bocvena bocvena 12:10 26.11.2010

Re: sve se zapisuje

A ja sam zapisničarka na Nastavničkim većima (grrr#%&"#$).

Zapisujem sve u sitna crevca, zato što se škole boje prosvetne inspekcije kao djavo od krsta. Koliko vidim ima mali milion papirologije koji svaki profesor radi, a onda i predsednici odeljenjskih i stručnih veća. Rukovodstvo, čini mi se, više polaže na urednu pedagošku evidenciju (dnevnik i ostalo) nego na kvalitet nastave. I to, upravo, da zadvolje formu i budu čisti pred Ministarstvom,a manje da iz statistike snime stanje i nešto menjaju.

Ništa ne znam o dostupnosti svih tih papirčina, logično je da svako može da ima pristup tome. Nego im niko ne traži, pa se iznerviraju kad se pojavi neko kao Kru jer to doživljavaju kao dodatnu vrstu kontrole. (Princip: drndaju me ovi iz Ministarstva, a sad mi se nakačila i roditeljka)

Moje iskustvo kao roditelja školskog deteta je da niko od roditelja neće da bude član Saveta roditelja. Jedva navataju jednog koji je poslednji spustio pogled. Vrlo se poštuje procedura, ali forma uvek bude nešto mršava. Uredno nas obaveste da su izabrali najskuplju moguću rekreativnu. I sve to lepo piše u dnevniku tj. knjizi evidencije. Ja nemam pravo da se bunim jer prva spustim pogled. Ne zato što se plašim za detinju sudbinu nego zato što o tome nemam pojma, a nisam rada da učim.

Tebi Kru, puno sreće. Mislim da tu nema neke velike zavere i pronevere, ali mi se sviđa što si uporna u uspostavljanju dijaloga. Svi smo na istoj strani.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:31 26.11.2010

Re: sve se zapisuje

Moje iskustvo kao roditelja školskog deteta je da niko od roditelja neće da bude član Saveta roditelja. Jedva navataju jednog koji je poslednji spustio pogled.


Zato što znaju ljudi ono što sam ja tek nedavno spoznala: da taj Roditeljski savet služi samo za ukras.

Iskreno, ja sam nameravala - zaludna kakva sam - javiti se dobrovoljno za kandidata za predstavnika za Roditeljski savet. Međutim, nakon ova tri meseca, sad kad sam videla kako to sve funkcioniše, ne bih se toga prihvatila pa i da me čereče i na kolac nabijaju. A nema ni potrebe. Svejedno je rad Roditeljskog saveta JAVAN i može mu prisustvovati ko god hoće. Još mi bolje da tamo budem u ulozi nezavisnog posmatrača, nego u ulozi nekog ko pokušava, ali ne uspeva, da se izbori za ovo ili ono, zato što je uvek i vazda nadglasan.
jacHa. jacHa. 12:39 26.11.2010

Re: sve se zapisuje

Blago školi gde Krugolina prati dete!
Oni imaju i roditelje posmatrače, mi ne možemo ni za kvorum da ih navatamo!
(iako se redovno šalju pisma - pozivi sa Savet)


PS u đačkom žargonu veća su: Bal vampira, Noć veštica...
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 19:58 25.11.2010

Svaka čast

na upornosti.
Savet: pripremi se za "tešku" borbu. Koliko je meni poznato, u školama baš i nisu mnogo spremni da podele informacije, a nisu ni preterano ažurni u vođenju dokumentacije.
Mene lično najviše nerviraju drugi roditelji: na Savetu roditelja na primer tražim da osim suvoparnog statističkog izveštaja o uspehu i disciplini učenika na kraju klasifikacionog perioda dobijemo izveštaj o ocenama po predmetima i po nastavnicima (a znam zašto to tražim - ima nastavnika koji daju ogroman broj negativnih ocena) - a oni skoče - pa ko će to da pravi, pa šta će ti to, i na kraju izglasaju da takav izveštaj nije potreben. Ili postaviš pitanje zašto naknada za nastavnike za izvođenje ekskurzija iznosi 500 dinara po detetu po danu, a opet se grupa roditelja oseti pozvanim da ti to obrazloži - da kao odbrani školu.
maca22 maca22 20:04 25.11.2010

Re: Svaka čast

sneza.lazarevic
na upornosti.
Mene lično najviše nerviraju drugi roditelji: ... a oni skoče - pa ko će to da pravi, pa šta će ti to, i na kraju izglasaju da takav izveštaj nije potreben. Ili postaviš pitanje zašto naknada za nastavnike za izvođenje ekskurzija iznosi 500 dinara po detetu po danu, a opet se grupa roditelja oseti pozvanim da ti to obrazloži - da kao odbrani školu.

Jukie Jukie 20:15 25.11.2010

Re: Svaka čast

sneza.lazarevic
na upornosti. Savet: pripremi se za "tešku" borbu. Koliko je meni poznato, u školama baš i nisu mnogo spremni da podele informacije, a nisu ni preterano ažurni u vođenju dokumentacije.Mene lično najviše nerviraju drugi roditelji: na Savetu roditelja na primer tražim da osim suvoparnog statističkog izveštaja o uspehu i disciplini učenika na kraju klasifikacionog perioda dobijemo izveštaj o ocenama po predmetima i po nastavnicima (a znam zašto to tražim - ima nastavnika koji daju ogroman broj negativnih ocena) - a oni skoče - pa ko će to da pravi, pa šta će ti to, i na kraju izglasaju da takav izveštaj nije potreben. Ili postaviš pitanje zašto naknada za nastavnike za izvođenje ekskurzija iznosi 500 dinara po detetu po danu, a opet se grupa roditelja oseti pozvanim da ti to obrazloži - da kao odbrani školu.

Ako je klasifikacioni period tromesečje, onda se i ne prave statistike o ocenama po predmetima i nastavnicima sem jedinica na tromesečju (tj. na tromesečju se ne zaključuju ocene sem jedinica), a to se upisuje u dnevnik i postoji fina malecka tabelica veličine ovog tvog prozorčića za poruku. Samo bi ih trebalo prepisati iz tih tabelica, čas posla.

A na polugodištu i kraju godine se SVE zaključne ocene upisuju u dnevnik, sa novim, lepim, ali većim tabelama, i to se isto čas posla prepiše (a i u 21. veku postoji verovatno već urađeno u elektronskom obliku).

Inače ja smatram da ekskurzije treba ukinuti, kao Kartaginu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:34 25.11.2010

Re: Svaka čast

na Savetu roditelja na primer tražim da osim suvoparnog statističkog izveštaja o uspehu i disciplini učenika na kraju klasifikacionog perioda dobijemo izveštaj o ocenama po predmetima i po nastavnicima (a znam zašto to tražim - ima nastavnika koji daju ogroman broj negativnih ocena) - a oni skoče - pa ko će to da pravi, pa šta će ti to, i na kraju izglasaju da takav izveštaj nije potreben.


Da te nauči Krugolina:

Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ti kao građanka koja može a ne mora biti u bilo kakvom Odboru ili Savetu možeš od bilo koje institucije države i javnog organa vlasti da tražiš bilo koju informaciju koja je nastala u postupku njihovog rada.

Dakle, ladno napraviš Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, i pošalješ školi, zahtevajući da ti dostave to što nisu hteli da ti daju na Savetu roditelja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:14 25.11.2010

Re: Svaka čast

Inače ja smatram da ekskurzije treba ukinuti, kao Kartaginu.

Iju! Decenijski ratovi u dva čina, pa ukidanje...može i brže, garant.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 22:33 25.11.2010

Re: Svaka čast

Krugolina Borup


Da te nauči Krugolina:

Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ti kao građanka koja može a ne mora biti u bilo kakvom Odboru ili Savetu možeš od bilo koje institucije države i javnog organa vlasti da tražiš bilo koju informaciju koja je nastala u postupku njihovog rada.


Ma znam, nije to problem, nego zamisli ti te roditelje koji hoće da zaštite direktora, školu, pojma nemam koga, pa u glas - ne, ne, ne treba nam to? Koga oni tu zastupaju? Da li zastupaju i one roditelje i onu decu koja muku muče sa, na pr. nastavnicom engleskog kod koje uvek pola odeljenja ima jedinice?
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:52 25.11.2010

Re: Svaka čast

Ma znam, nije to problem, nego zamisli ti te roditelje koji hoće da zaštite direktora, školu, pojma nemam koga, pa u glas - ne, ne, ne treba nam to? Koga oni tu zastupaju?


Oni misle da zastupaju interese svog deteta, zato što je to jedini način za koji znaju. Nemamo mi, svi zajedno, baš nekog iskustva, pa ni znanja i informacija o tome da se interesi deteta mogu zastupati i na drugi način. Stvar navika iz prošlosti i mentaliteta. Navikli smo da se stvari rešavaju vezama, vezicama i nezameranjem. Mrtvi smo ubeđeni da zameranje samo donosi veće probleme.

A ja verujem da se stvari menjaju i da insistiranje na zakonima MOŽE da popravi stvari. Samo kad bi svi imali hrabrosti da poverujemo da može, i kada bismo gurali da tako bude, odričući se veza, vezica i nezameranja.

Razumem ja te ljude, i te roditelje koje ti pominješ. Ne slažem se s njima, ali ih razumem. Ima ih u svakoj školi, pa i u ovoj mojoj što mi je pod prozorom. Ali, nebitno da li se slažem ili ne slažem. Oni neka rade kako misle da je najbolje, a ja ću da radim kako ja mislim da je najbolje. Pa će vidimo šta će na kraju da ispadne.
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 23:00 25.11.2010

Re: Svaka čast

Nemoj se ljutiš, ali roditelji često imaju potpuno... ajd da kažem smešne predloge, što ne znači da je ovo što si ti tražila besmisleno.
Što se ekskurzija tiče, mada nije sada tema, 500 din. STVARNO nije mnogo. Razmisli samo da jedan nastavnik vodi 30 male/pubertetskog/adolescentskog uzrasta dece što, veruj mi, nije ni malo lako. Jedno povraća u autobusu, jedno ne sme da se oznoji, jedno ne jede meso/pšenicu/mleko, jedno pije lek u 2, drugo u 4, plus pazi da se ne izgube, razbole, povrede..., a poštuj individualnost i interesovanje svakog deteta! A nemaš neke mehanizme za sprečavanje osim lepe reči i oslanjanja na sreću i raspoloženje dece da ne budu sklona činjenju stvari koje ih mogu ugroziti.
Priznaćeš da nije lako povesti na put autobusom ni svoje dvoje-troje dece. A imaš malo više mehanizama - možeš da sprečiš, da vikneš, više te sluša, možeš da obećaš da ćeš da mu kupiš nešto "ako bude dobro", da mu poneseš neku omiljenu zabavu...

p.s. Nisam nastavnik
maca22 maca22 23:03 25.11.2010

Re: Svaka čast

aleksandrapetkovic
Što se ekskurzija tiče, mada nije sada tema, 500 din. STVARNO nije mnogo.

Sad kad rekoste, i kad razmislim, stvarno i nije mnogo.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:12 25.11.2010

Re: Svaka čast

Sad kad rekoste, i kad razmislim, stvarno i nije mnogo.


Mene ako pitate, uopšte nije bitno da li je to mnogo ili nije mnogo.
Bitnije je da li to mora da se izbije iz džepa roditeljima, ili pak postoji neki drugi način da škola pokrije te troškove.

Ako je škola koja je meni pod prozorom za nabavku udžbenika za sve razrede naplatila rabate od 20 i više posto od roditelja kako je naplatila nama u predškolskom odeljenju za naš udžbenik, i razliku zadržala u svojoj kasi, da li se onda dnevnice nastavnika na izletima, ekskurzijama, nastavama u prirodi možda mogu finansirati iz tog prihoda?

Možda i ne mogu. Možda su te pare upotrebljene na nešto pametnije. Ne znam. A hoću da znam. I samo zato što hoću da znam - postavljaću pitanja dok ne saznam.
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 23:28 25.11.2010

Re: Svaka čast

Ne može od rabata, troškove finansiraju roditelji po odluci omiljenog ti Saveta roditelja - Pravilnik o izvođenju ekskurzija (a možda ima nešto i u Zakonu, ali nisam sigurna). Pare od rabata se troše (bar bi trebalo, bar je tako u mojoj školi) na nabavku novih nastavnih sredstava (table, kosturi, hemikalije, geografske karte...)
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:34 25.11.2010

Re: Svaka čast

Pare od rabata se troše (bar bi trebalo, bar je tako u mojoj školi) na nabavku novih nastavnih sredstava (table, kosturi, hemikalije, geografske karte...)


A jel' može za zamenu svetla u učionici? Jel' mu to dođe "nastavno sredstvo" ili nije, pa moraju dodatno da traže 500 dinara po roditelju? Jel' može za obnovu igračaka? Jel mu to dođe nastavno sredstvo ili moraju dodatno da traže 1000 dinara po roditelju?
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 23:39 25.11.2010

Re: Svaka čast

Ne, materijalne troškove nadoknadjuje jedinica lokalne samouprave. Ali pošto lokalna samouprava nikada nema para koliko je potrebno jednoj obrazovnoj ustanovi (bar je tako bilo u ovih 4 u kojima sam radila), onda roditelji daju "dobrovoljni prilog"! Neki moji poznanici, roditelji školske dece, uopšte tu ne vide nikakav problem jer "žele da im dete boravi u pristojnom prostoru".
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:44 25.11.2010

Re: Svaka čast

Čekaj - igračke za predškolce nisu nastavna sredstva? Hemikalije i kosturi za starije razrede jesu, a igračke za predškolce nisu?
mikimedic mikimedic 00:26 26.11.2010

Re: Svaka čast

Nemoj se ljutiš


zajebalo vek.
markonio92 markonio92 00:38 26.11.2010

Re: Svaka čast

aleksandrapetkovic
Ne, materijalne troškove nadoknadjuje jedinica lokalne samouprave.

A to je 110.000 din mesečno.
cult cult 08:57 26.11.2010

Re: Svaka čast

Nemoj se ljutiš, ali roditelji često imaju potpuno... ajd da kažem smešne predloge,


Kako si srećan i pristojan termin upotrebila. Meni roditeljski sastanak uvek bude utisak nedelje, obzirom na broj frikova kojima tih sat vremena budem okružen. Uvek sednem u zadnju klupu u srednjem redu i gledam ih tako, uvek iznova začudjen gotovo opipljivom glupošću u prostoru...I, jbt, deca su, bre, supernormalna u kakvom okruženju odrastaju.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 09:41 26.11.2010

Re: Svaka čast

Krugolina Borup
Sad kad rekoste, i kad razmislim, stvarno i nije mnogo.


Mene ako pitate, uopšte nije bitno da li je to mnogo ili nije mnogo.

Meni je najbitnije kako je ta odluka doneta. A lično, kad za dve rekreativne nastave za dva deteta treba da platim dva puta po četiri hiljade dinara samo za to, mnogo mi je. I verujem da postoji drugi način da se nastavnici plate, a ne da se cene ekskurzija "zidaju" do neba.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 09:45 26.11.2010

Re: Svaka čast

Krugolina Borup

A jel' može za zamenu svetla u učionici? Jel' mu to dođe "nastavno sredstvo" ili nije, pa moraju dodatno da traže 500 dinara po roditelju? Jel' može za obnovu igračaka? Jel mu to dođe nastavno sredstvo ili moraju dodatno da traže 1000 dinara po roditelju?

Ne znam kako, ali škola u koju ide moj sin (sad je sedmi razred) nikada ni jedan dinar nije tražila od roditelja za nastavna sredstva, sijalice, krečenje i slično. Za razliku od škole u koju mi ide ćerka.
cult cult 10:06 26.11.2010

Re: Svaka čast

kad za dve rekreativne nastave za dva deteta treba da platim dva puta po četiri hiljade dinara samo za to, mnogo mi je. I verujem da postoji drugi način da se nastavnici plate, a ne da se cene ekskurzija "zidaju" do neba.


Pa, tih 500 rsd za nastavnika je minorni deo cene. Najveći biznis & prevare su vezane za agencije koje to organizuju. Recimo, u ovoj školi se pojavljuju godinama tri ponudjača tj turističke agencije. Pobedjuje uvek ista. Uzgred, vlasnik pobedničke agencije je vlasnik još jedne od te tri. Namerno odvali cenu za isti hotel u ponudi druge svoje agencije, pa onda roditeljski savet ili ko već, bira onu njegovu jeftiniju ponudu. Ona treća je uvek totalni autsajder. Ne bi me čudilo da je ta treća u vlasništvu njegove tetke.

Mislim da je ministarstvo prosvete pre par godina pokušalo da zabrani te "rekreativne" i ekskurzije, u čemu je imalo moju apsolutnu podršku. Megjutoa, pobunio se nastavničko-turistički lobi, pa se odustalo.


sneza.lazarevic sneza.lazarevic 10:09 26.11.2010

Re: Svaka čast

Krugolina Borup


Oni misle da zastupaju interese svog deteta, zato što je to jedini način za koji znaju. Nemamo mi, svi zajedno, baš nekog iskustva, pa ni znanja i informacija o tome da se interesi deteta mogu zastupati i na drugi način. Stvar navika iz prošlosti i mentaliteta. Navikli smo da se stvari rešavaju vezama, vezicama i nezameranjem. Mrtvi smo ubeđeni da zameranje samo donosi veće probleme.



Verovatno oni tako misle, ali nije tako. Na savetu roditelja zastupaš valjda sve roditelje i svu decu iz razreda koji predstavljaš. Mada ih i ja razumem, između ostalog i zato što, ma koju informaciju da tražiš, direktori škola to shvataju kao napad.
cult cult 10:18 26.11.2010

Re: Svaka čast

Razmisli samo da jedan nastavnik vodi 30 male/pubertetskog/adolescentskog uzrasta dece što, veruj mi, nije ni malo lako. Jedno povraća u autobusu, jedno ne sme da se oznoji, jedno ne jede meso/pšenicu/mleko, jedno pije lek u 2, drugo u 4, plus pazi da se ne izgube, razbole, povrede..., a poštuj individualnost i interesovanje svakog deteta! A nemaš neke mehanizme za sprečavanje osim lepe reči i oslanjanja na sreću i raspoloženje dece da ne budu sklona činjenju stvari koje ih mogu ugroziti.


Da. Ovo je osnovni razlog zašto su te "rekreativne", u stvari, dobrovoljno dovodjenje svog deteta u životnu opasnost. Uopšte mi ne ulazi u glavu zašto roditelji na to pristaju. Glupost, valjda. Nema drugog objašnjenja.

Naravno, učitelji/nastavnici vrše pritisak na decu koja ne žele da idu. I to na više nivoa. Prvo ide onaj opšti: "ko ne ide, biće sklepano odeljenje od svih učenika škole koji ostaju u Beogradu, pa će za njih biti organizovana nastava svih sedam dana sa onom groznom učiteljicom, pa vi odlučite šta vam je bolje". Onda kreće lični pritisak: "Ti, mali Culte, zbog tebe celo odeljenje neće ići na rekreativnu jer je minimalan broj učenika 18.". Onda ide pozivanje roditelja i objašnjavanje zašto je to dobro (da se dete odvoji od roditelja na sedam dana i tome slično).
Tako da to treba zakonom zabraniti.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 10:19 26.11.2010

Re: Svaka čast

cult


Pa, tih 500 rsd za nastavnika je minorni deo cene. Najveći biznis & prevare su vezane za agencije koje to organizuju.


Slažem se. Ja sam samo pokušala da ilustrujem kako izgleda kad tražiš neku informaciju. Navodno, roditelji treba da dobiju obaveštenje sa strukturom cene ekskurzije. Tamo piše - smeštaj i ishrana xx dinara, prevoz xx, nastavnička dnevnica 500 din.
Ja sam jednom tražila (i zamislite dobila) strukturu te cene smeštaja. Pa samo da znate šta plaćamo: osim cene smeštaja za dete, tu ulazi još i: cena smeštaja i israne nastavnika, cena ishrane i smeštaja za lekara, kao i naknada za njega, naknada za animatora. Na sve to, još se još proporcionalno uračunava i cena za dete koje će dobiti "gratis" (obično na 15 učenika koji plaćaju dobija se jedan "besplatan" aranžman).
Jukie Jukie 11:28 26.11.2010

Re: Svaka čast

cult
Naravno, učitelji/nastavnici vrše pritisak na decu koja ne žele da idu. I to na više nivoa. Prvo ide onaj opšti: "ko ne ide, biće sklepano odeljenje od svih učenika škole koji ostaju u Beogradu, pa će za njih biti organizovana nastava svih sedam dana sa onom groznom učiteljicom, pa vi odlučite šta vam je bolje".

To što sam ostao u sklepanom odeljenju te dve nedelje dok su oni bili na rekreativnoj u 4. razredu bilo je nešto najbolje što je moglo da se desi. Video sam da se druga deca u drugim odeljenjima međusobno konstantno ne pod*ebavaju i ne bockaju nego da poštuju jedni druge, i otkrio da imamo školsku biblioteku! i to veliku! i da đaci iz ostalih odeljenja tamo redovno odlaze po knjige za čitanje.
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 12:09 26.11.2010

Re: Svaka čast

Mogu igračke od rabata, ali ne mogu sijalice, tepisi, nameštaj...
Još nešto važno sam zaboravila da napomenem - ne može se vršiti nabavka udžbenika preko škole ako škola nema osnovanu učeničku zadrugu! To znači osnivačku skupštinu, predsednika/rukovodioca, žiro račun, članove... NIKAKO DRUGAČIJE. A onda se pare sa tog računa troše na nabavke.
in_ka in_ka 20:19 25.11.2010

Epic

Dakle, ko mi kriv što ne razlikujem organ i organčić


Tragedije....Nekako vise volim kada mi neke stvari ostanu nejasne, manje se nerviram. Ali sa srecom sa Skolskim odborima, Roditeljskim savetima, Pravilnicima, Statutima i ostalim Poslovnicima...Bice to duga i neumoljiva zima...
rade.radumilo rade.radumilo 20:41 25.11.2010

Kude bre imena?

Dobro, bre opet ti stavila pečat poverljivo na informacije pa kriješ i pokrivaš...
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:57 25.11.2010

Re: Kude bre imena?

rade.radumilo
Dobro, bre opet ti stavila pečat poverljivo na informacije pa kriješ i pokrivaš...


Kako? Pa dala sam linkove na Statut i Poslovnik o radu Roditeljskog saveta. Evo ponavljam:

Statut

Poslovnik o radu roditeljskog saveta
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:30 25.11.2010

Priča

se da je bloger ovdašnji, Šabić viđen kako maskiran u budističkog sveštenika pokušava da zametne trag i osnuje ćutološku keliju na Šar-planini.
Jukie Jukie 23:45 25.11.2010

Re: Kude bre imena?

Krugolina Borup

rade.radumiloDobro, bre opet ti stavila pečat poverljivo na informacije pa kriješ i pokrivaš...Kako? Pa dala sam linkove na Statut i Poslovnik o radu Roditeljskog saveta. Evo ponavljam:StatutPoslovnik o radu roditeljskog saveta

Pazi, pazi, u članu 18. statuta ne piše da celo odeljenje, ili sva odeljenja kojima jedan nastavnik predaje, moraju da rade po jednom istom udžbeniku. Što bi značilo da i bez iopa može jedno dete, kome je to potrebno, da radi sa radnom sveskom, a drugo ne mora nego može da koristi klettov udžbenik za dodatnu nadgradnju. Hmm... lepo i zanimljivo.
Freedom of Information Freedom of Information 06:17 26.11.2010

Re: Priča

Jelica Greganović
se da je bloger ovdašnji, Šabić viđen kako maskiran u budističkog sveštenika pokušava da zametne trag i osnuje ćutološku keliju na Šar-planini.

Pa kad je već počela i prozivka hajde da se opravdam.Nisam na Šar planini i ne osnivam keliju,pogotoovo ne ćutološku.Samo sam bio,i još sam, u stašnoj gužvi.
Ovo što Kru radi je sjajna,apsolutno dragocena stvar. Siguran sam da je za unapredjenje prava na slobodan pristup informacijama najbitnije upravo njegovo "kapilarno" prodiranje.Što više ljud na raznim,svim mogućim,nivoima insistira na pravu da dobije informacije,uključujući i one "trivijalne",čak pogotovo njih,to je progres u primeni prava brži,kvalitetniji i ireverzibilniji.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:09 26.11.2010

Re: Priča

Pa kad je već počela i prozivka hajde da se opravdam.Nisam na Šar planini i ne osnivam keliju,pogotoovo ne ćutološku.Samo sam bio,i još sam, u stašnoj gužvi.


Mislim da niste dobro protumačili šta je Jelica rekla. Bar ja njen komentar nisam pročitala kao "pa gdi je gosn. Šabić da nešto kaže", već kao "nesrećnik, zbog kakvih sve gluposti moraju ljudi da mu se obraćaju, zbog običnih zapisnika, mora da je čovek u šoku šta sve ne daju ljudima od informacija, pa mu dođe da pobegne glavom bez obzira iz ove Jututanije."

Što više ljud na raznim,svim mogućim,nivoima insistira na pravu da dobije informacije,uključujući i one "trivijalne",čak pogotovo njih,to je progres u primeni prava brži,kvalitetniji i ireverzibilniji.


Ovo sam i sama negde, spoznala, ili što bi reko moj sin (kad ne ume da objasni kako mu je nešto palo na pamet) "Bog mi rekao". Zato sam se i rešila dopisivati s institucijama sistema i organima vlasti. Čak negde mislim da takvi zahtevi imaju i edukativni karakter. Kako je ova škola, od "nećete dobiti statut" došla do objavljivanja statuta na internetu? I ne samo Statuta, već i kojekakvih drugih poslovnika pa čak i - pazi vamo! - Informatora o radu! Uverena sam da oni za Zakon o slobodnom pristupu informacijama, kao i onome što on od njih zahteva i očekuje, nisu ni znali dok prvi zahtev koji se na njega poziva nisu dobili.

Da nas je više koji se s institucijama sistema i organima vlasti "dopisujemo", brže bi spoznali da "ne boli" odricanje od starih navika skrivanja svega i svačega.
rade.radumilo rade.radumilo 15:42 26.11.2010

Re: Kude bre imena?

Krugolina Borup

Kako? Pa dala sam linkove na Statut i Poslovnik o radu Roditeljskog saveta. Evo ponavljam:


Jes, ali tek y Reply na komentar. Opet ta navika da se informacije imaju implicitno smatrati poverljivima!
Šabiću će trebati živci k'o sajle i tim ljudi veličine pešadijske brigade da stvori malo normalniju atmosferu u Srbiji.
Ako progresivne osobe, implicitno podrazumevaju da treba prikrivati određene podatke, šta tek rade oni koji su istripovani da se vodi svetska zavaera protivu sviju nas (a ponajviše njih samih )?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:20 25.11.2010

Zapisnici

Ako se ne varam, a nakon mog decenijskog džedženja u roditeljskim savetima (doduše u Slo, ali to ne bi trebalo da se razlikuje toliko, bar ne u ovom delu priče), zapisnik sa svake sednice roditeljskog savetnika bi morala da dobije i predstavnica vašeg razreda u savetu (tj. svi članovi roditeljskog saveta). Zato to nije nešto što se u jednom primerku izvezenom srmom čuva u arhivi, to mora da se dostavi svim čanovima rod. saveta.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:30 25.11.2010

Универзум насиља

Које лудило. Савет родитеља, одбор, управник, директор, министар, повереник...

Чија је то школа?

Ко то плаћа и зашто?

Школа шпијуна, уче децу глупостима, замајавају их небитним стварима, па да ли ко мисли да се у школи нешто учи? Ишао ја у школу и осим тога да читам/пишем (како-тако), рачунам (мало боље), нисам ништа научио. Шта сте ви научили?

Па који све ликови раде по тим школама... Па не бих им поверио дете, човече. Која фарса.

Само да се разумемо, плаћаш порез, држава узме све, па после расподељује како мисли влада, и притом не само да троши твоје паре на просвету већ ти и говори шта је добро за твоју децу?! И уместо да тражиш да врати школу под твоју јурисдикцију, тражиш неке папире да видиш да ли раде како "ваља"... Смешно.

У приватним школама, ти тражиш да ти дете уче ономе што ти мислиш да треба да зна. И ако си родитељ, интересује те колико дете после подуке зна а не коју оцену има. Ако мислиш да наставник није добар, промениш га. Ко је чуо да је неки наставник у државној школи добио отказ?! Ја нисам. И уместо да улазиш у некакве савете и одборе, ти утицај остварујеш преко кинте. Директно.

Екскурзије... Иди бегај... Смејуријада.

Транспарентно. Транспарентно нас у гузицу, и још нам се свиђа. Лоботомија.
markonio92 markonio92 00:43 26.11.2010

Re: Универзум насиља

srdjazlopogledja
ти утицај остварујеш преко кинте. Директно.

A ako kinte nema?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:53 26.11.2010

Re: Универзум насиља

ako kinte nema?


Брате Марко, ти си?

Ако кинте нема, ту је прасе

Како нема кинте, од чега живиш? Слушај, приватне школе су скупе јер постоје и државне, разумеш то? Исто као и што је школарина на факсу скупа јер постоји интервенција министарства просвете, "загарантован откуп ђака" који не само да поскупљује школарину, већ и спушта квалитет школства.

Брате Марко, ако си ти, пошто видим да ме гањаш по странама са том причом о кинти (које нема а разлог што је нема је управо ово о чему ти причам), реци ако ти је потребна кинта, аман. Поз повољније од ЕЦБ .
markonio92 markonio92 01:09 26.11.2010

Re: Универзум насиља

Brate ko-god-da-si, ja jesam Marko, ali mislim da nisam onaj koji tebe "proganja". Uostalom, proguglaj moja učešća po blogu, pa uporedi moj stil/vokabular i stil tog što te proganja.

Како нема кинте, од чега живиш?

Pa skupi se. Za hranu i račune. Ali, 500 do soma eura mesečno za privatnu osnovnu/srednju školu ne bih mogao da skupim. I to za jedno dete, a planiram ih bar dvoje.
Uostalom, zapitaj se da li bi tvoji roditelji mogli toliko da plate tvoje školovanje.

Слушај, приватне школе су скупе јер постоје и државне

Interesantan zaključak, ali ne slažem se.
Slušaj, privatne škole su skupe jer je to realan trošak. Na kraju krajeva, napravi biznis plan jedne privatne osnovne škole sa očekivanim brojem đaka, sa svim troškovima koji idu uz tu školu, platama nastavnika i osoblja. Saberi i podeli, pa onda reci koja je najniža cena koja tako nešto može da pokrije. Uračunaj, naravno, i profit. Jer ipak je u pitanju PRIVATNA škola.

разумеш то? Исто као и што је школарина на факсу скупа јер постоји интервенција министарства просвете, "загарантован откуп ђака" који не само да поскупљује школарину, већ и спушта квалитет школства.

Ista priča kao malopre. Razumem otprilike šta hoćeš da kažeš, ali samo ukazuješ na problem i nudiš naznake nekog plana. Radikalnog plana, a da ga pritom nisi ni razradio do kraja već paušalno ocenjuješ šta bi bilo kad bi bilo.

Брате Марко, ако си ти, пошто видим да ме гањаш по странама са том причом о кинти (које нема а разлог што је нема је управо ово о чему ти причам), реци ако ти је потребна кинта, аман. Поз повољније од ЕЦБ

?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:27 26.11.2010

Re: Универзум насиља

Не гања мене нико, помешао сам вас са пријатељем...

Радикалан план, не знам на шта мислите сем да ја своју децу радије нећу уписивати у школу него уписивати у државну.

Не знам како изгледа школа данас, али сам имао прилике да подучавам децу која је похађају. То је један сталан посао пошто немају адекватан третман у истој. Имао сам прилике да будем у контакту са децом која похађају приватну школу, и могу вам рећи, није се претворило у сталана посао. Зашто? Зато што имају потребну наставу у самој школи. У државним школама раде свакакви ликови (неки чак и не долазе на наставу, тј. само прочитају шта да се научи из књиге за сл час), наравно да постоје и они ревносни и добри наставници и професори, међутим, таквих је све мање. Чак и кад са таквим разговарам по питању оцењивања долазим до запрепашћујућег става важности оцене као оруђа контроле ђака. То је неопходно јер за многе курсеве не постоји мотивација ђака (јер су сами по себи дестимулишући - потпуни идиотизам). Имате једну опасну фалинку у систему, лабаву циглу на којој почива цео систем - обрачун бодова за упис средње и факултета који узима у обзир и оцене из претходног ранга школовања. Тај обрачун је неправедан јер се школе веома разликују по критеријумима те сходно томе систем награђује школе са "мекшим" приступом оцењивању. Уклањањем те циглице, а све почива на оценама, долази до распада целокупног просветног система.

Што се тиче бизнис плана, размишљао сам о томе, правио неке нацрте но моја лепша половина која би требала да буде ортак у томе, се показује као неопродељена. У чему је цака? Ако правиш школу за ђаке које ће своје даље школовање да наставе ино, таква школа, због захтева је далеко јефтиније и приступачнија него школа која би се прилагодила просветном систему у Србији.
markonio92 markonio92 02:17 26.11.2010

Re: Универзум насиља

srdjazlopogledja
Радикалан план, не знам на шта мислите сем да ја своју децу радије нећу уписивати у школу него уписивати у државну.

Pošto radim u državnoj školi, a imam pregled situacije u privatnoim školama kroz kontakt sa kolegama koje tamo predaju, ne bih (za sada) tako nešto preporučivao. Kvalitet nastave je OK, ali kvalitet učenika nije. Postoje pokušaji da se stipendiranjem kvalitetnih učenika podigne i kvalitet generacija, ali biznis plan to ne dozvoljava u velikoj meri. Ispostavilo se da sada i ovde novac uglavnom imaju sumnjivi likovi, a njihov mentalni sklop (sa traumama iz sopstvenog školovanja) ne daje baš fleksibilnu notu što se tiče obrazovanja svog deteta, već se svodi na elitizam bez pokrića, ostvarivanje kontakata sa elitom preko dece i uopšte, stvaranja neke nove elite upravo kroz drugarstvo dece bogatih roditelja. Priča o privatnim školama ovde i sada je priča o malobrojnom "kremu" koji tako nešto može da priušti. Možda sam malo konfuzan, ali pokušaj da napraviš profil roditelja koji može da priušti privatnu školu i profil deteta takvog roditelja, pa takve profile pokušaj da uklopiš u ozbiljan rad i učenje.

srdjazlopogledja
У државним школама раде свакакви ликови (неки чак и не долазе на наставу, тј. само прочитају шта да се научи из књиге за сл час), наравно да постоје и они ревносни и добри наставници и професори, међутим, таквих је све мање.

Situacija se promenila na bolje, bar kada su u pitanju škole u kojima sam radio. Naravno da nema ni govora o nedolasku na časove, inspekcije koje kontrolišu rad škole su česte i temeljne. Ovo pišem bez zezanja.

srdjazlopogledja
Чак и кад са таквим разговарам по питању оцењивања долазим до запрепашћујућег става важности оцене као оруђа контроле ђака.

Nažalost, to je i jedino sredstvo kontrole đaka. Meni lično je potpuno neverovatno da i to funkcioniše. Mislim, hajdemo da školstvo posmatramo u kontekstu sadašnjeg društva. Pa ono nema mehanizme da kontroliše ni odrasle zrele (uslovno rečeno) pojedince koji su odgovorni za svoje postupke.

Npr. kako bi ti reagovao u sledecoj situaciji: učenik ti preti da će ti razbiti glavu ukoliko mu u dnevnik upišeš jedinicu sa kontrolnog.


srdjazlopogledja
То је неопходно јер за многе курсеве не постоји мотивација ђака (јер су сами по себи дестимулишући - потпуни идиотизам).

Upravo tako. To je veliki problem celog društva, ne samo škole. Problem je motivisati odrasle ljude, a kamoli decu.
Svakoga dana od roditelja slušam kako moramo da stimulišemo učenike, ali nijedan od njih mi nikada nije dao predlog kako oni sami to rade, a da nije pedagoška prečica koja podrazumeva kažnjavanje, uskraćivanje, novčanu nagradu ili roditeljsku ljubav? Evo tebe pitam, kako bi ti motivisao učenika da imaš potpunu slobodu delovanja?

srdjazlopogledja
Имате једну опасну фалинку у систему, лабаву циглу на којој почива цео систем - обрачун бодова за упис средње и факултета који узима у обзир и оцене из претходног ранга школовања. Тај обрачун је неправедан јер се школе веома разликују по критеријумима те сходно томе систем награђује школе са "мекшим" приступом оцењивању.

Potpuno se slažem. Tj. lično smatram da bi obračun bodova više trebalo da naginje ka prijemnom ispitu nego ka ocenama iz prethodnog školovanja. Mada tu dolazi do problema kako se izboriti sa pritiskom tog jednog testa od koga sve zavisi, čitava budućnost i buduće školovanje.

srdjazlopogledja
Уклањањем те циглице, а све почива на оценама, долази до распада целокупног просветног система.

OK, kako ti smatraš da bi trebalo da izgleda sistem? Ja ne branim ovaj sistem, on ima puno mana i bušan je kao sito, ali ne vidim alternativu. Verujem da neki kompromis može da se napravi, ali bilo kakvo radikalno rešenje je nemoguće jer ne bi bilo u skladu sa ambijentom u kome živimo.

srdjazlopogledja
Што се тиче бизнис плана, размишљао сам о томе, правио неке нацрте но моја лепша половина која би требала да буде ортак у томе, се показује као неопродељена. У чему је цака? Ако правиш школу за ђаке које ће своје даље школовање да наставе ино, таква школа, због захтева је далеко јефтиније и приступачнија него школа која би се прилагодила просветном систему у Србији.

Ovo nisam baš razumeo. Tj. jesam, ali nisam razumeo da li je jeftinoća određena uskraćivanjem nekih predmeta i oblasti obrazovanja, odnosno sažimanjem istih?




Spomenuo bih još jednu stvar na koju ljudi ne obraćaju pažnju. Svi pričaju o tome kakav treba da bude idealan nastavnik, koja sve znanja treba da poseduje, da bude u isto vreme izvrstan pedagog, učitelj i prijatelj. OK, sasvim je legitimno napraviti takav model idealnog nastavnika. A da postavimo pitanje - KOLIKO takvih nastavnika POSTOJI? Da li SVAKI nastavnik može biti takav? Ako ne može, koji je to procenat takvih ljudi koji će biti zadovoljavajući? Šta sa ostalima? Da li mislite da se dobar nastavnik postaje ili rađa? Ja sebe ne smatram nekom odličnim, ali ni lošim nastavnikom. A pošto pričate o motivaciji učenika, hajdemo da pričamo o motivaciji nastavnika. Šta misliš, kako da motivišemo super dobrog nastavnika? Platom? Mislite li da bi neki super dobar nastavnik fantastičnih pedagoških i nastavničkih umeća hteo da radi za sadašnju platu? Mislite da takav nastavnik, sa takvim umećem, ne bi mogao da radi nešto isplativije? Ili očekujete da ljubav prema nastavi/predmetu/deci bude osnovni motiv nečijeg nastavničkog rada? OK, to je po meni sasvim legitimno, ali nije i logično, jer se postavlja pitanje zašto bi neko iz ljubavi radio u privatnoj školi koja je PROFITNOG karaktera? Naravno, uvek ima "budala" koji bi na tako nešto pristali, ali takvih je manje nego super kvalitetnih nastavnika.
Znači, stumilacija nekako mora da se obavlja i kroz novac. A to dalje poskupljuje koncept privatne škole, a to opet povlači sa sobom pristupačnost takve škole širem sloju ljudi.

Dakle, cela priča, svuda i uvek, se svodi na - pare. Ako ima para, super. Ako nema para, zadovoljimo se sa onim što možemo da dobijemo za te pare. Sa te tačke gledišta, verujem da se naše školstvo (za sada) odlično drži.
Ali neće još dugo.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 03:01 26.11.2010

Re: Универзум насиља

У... Нисам знао да разговарам са представником просветног система.

Код планирања приватне школе, као код сваког приватног предузетништва, постоји тај отежавајући елемент погледа врхушке на приватну иницијативу, нарочито кад се ради о директној конкуренцији државном систему. У Србији се последњих 10 година десио бум у овлашћењима државе и проширивању установа које су и пре тога биле изузетно заступљене јер смо живели у комунизму... Да не коментаришем садашње стање да не крене лавина... Нико, апсолутно нико не преиспитује корисност и цену тих установа. Става сам да све то треба једноставно укинути. Нема ту простора за шминкање кад имате отворену рану. Ево, доле расправљају о пушењу у дворишту... Као да је то најважнији проблем у просветном систему. Лоботомија. Решење о којем сам ја размишљао је непријављивање школе као школе већ како какве подуке, шта ја знам, да се некако "провучем испод радара" тих лудачких инспекција које немају исто дејство у свакој школи те неки професори и даље не долазе редовно часове. Осим тога, то је равно захтеву да ђак само дође на час, зар не? Ту је и проблем нелојалне конкуренције, двоструких стандарда, нарочито ако припремаш школу која је ван уобичајене циљне групе "богатуна" јер таква може заиста угрозити просветни систем кроз пример.
Оно што ја видим као тенденцију, пузајућу, реформи које се као спроводе, и то ван оквира јавности, је пренос надлежности школа са министарства на локалну самоуправу. Е сад, џаба је то кад немаш локалну самоуправу, ал' 'ајде, и то је нешто.

Што се тиче реформе просвете, моје мишљење... Уф.

Шта ми желимо од просвете?
Колико пара имамо?

То су два основна питања која захтевају одговор. Овај систем не иде само у корист екстремно богатим, напротив, он може у неким случајевима да врши географску редистрибуцију кроз плате просвете, да одржава у животу неке општине али он није у корист ђака, који би требали да буду у центру. Потпуно је исти као и здравствени, и он штити интересе наставника, као што здравствени штити интересе лекара (а видим да се ауторка бавила и једним и другим). Ко одређује интерес ђака? Па њихови родитељи, може се рећи да немају увек јасну слику нити неопходну експертизу за оценом потреба своје деце али, на крају, они су ти који су одговорни за будућност своје деце, не наставник, не министар, не повереник нити било који други кловн са самог државног врха.

Морамо прилагодити наставу захтевима које поставља тржиште. Лепо је кад деца уче о старом Риму, Ничеу, Ел Греку, површини Замбије итд. Али већину то уопште не занима. Не само то, већ потпуно заборе све оног тренутка кад прођу кроз врата учионице. Потребно је прво пробудити радозналост па тек онда почети са озбиљнијим упознавањем са темом. Потпуна је глупост имати теорију релативитета у настави, то само лудак може да смисли. Или површинске интеграле или слично.

Цела конструкција просвете у себи има уграђен елемент присиле и то крши основни постулат преноса знања а то је, по мени, добровољност. Мора се дозволити одабир предмета, радикално смањити број предмета а у исто време и повећати. Повећати број предмета са уским одређењима (на пример, стари век, материјали и сл.) а смањити број обавезних предмета и дозволити ученицима да бирају шта желе да уче. Рецимо да је ово са средњим школама скупо и неефикасно. Зграде нису школе, оне су само простор. Један наставник са одређеним профилом предмета и начином наставе, мора имати могућност да се слободно креће из школе у школу и да понуди свој производ а то је трансфер знања - ученицима и њиховим родитељима. Уз одређену цену, наравно. Очекивати да један наставник у таквом систему има плату од 1000 евра у земљи где је просечна плата на нивоу од 150 евра је немогуће. Такав један систем са елеметнима тржишта у себи би унео неопходну динамику не само што програма тиче, већ и самог избора наставног особља. То је систем који у исто време подиже квалитет и спушта цену, а не ово робовласништво и ригидност која се појављује свуда, не само у просвети - и то још неки славе?!

Што се мотивације наставника тиче, наравно да је поред плате велика сатисфакција и успешно подучавање. Ту је и углед доброг наставника нешто што је због природе система потпуно потиснуто и заборављено, и то није за занемарити. По овоме што сам прочитао, гос'н Марко, делујете ми као особа која је достојна таквог изазова и захтева.
Jukie Jukie 03:37 26.11.2010

Re: Универзум насиља

Imaš svašta u jednoj poruci, ali to se uvek dešava kada neko dođe i počne ispočetka da diskutuje o prosvetnom sistemu. Kad se svi ispričamo na dvadesetak strana, onda posle sedimo jedni pored drugih i razmišljamo umesto da diskutujemo.

Javlja se nekoliko pitanja:

1) Šta se uopšte hoće od školstva u "normalnim" zemljama? Šta kažu njihovi zakoni o školstvu?

2) Šta kažu naši trenutni zakoni (koji su mešavina zakona od prethodnih desetak decenija i ovih novih pomodarskih zakona od prošle decenije)? Recimo jednostavno ne možeš u Srbiji da ne šalješ decu u školu i da ona samo uče kod kuće kako ti hoćeš. I moraš da prijaviš privatnu školu, i ona mora da prođe akreditaciju kod glavešina.

3) Šta se hoće našim školstvom?

To je vrlo diskutabilno pitanje. Sada je uveden nedostatak discipline kao zakon (svi imaju pet iz vladanja), a zadržan je raspored časova sa 16-17 predmeta, računajući i veronauku, građansko, informatiku, domaćinstvo, čuvare prirode, odbojku i druge predmete koji ne ulaze u prosek ! i samo zauzimaju prostor u detetovom rasporedu časova. Ako su to stvarno vredni predmeti, treba da ulaze u prosek ocena (ili bar neka ulaze samo u slučaju da povećavaju prosek), ako nisu, treba ih ukinuti.

Onda se deci poklanjaju petice. U dve poslednje osnovne škole gde sam radio ima 30+ procenata vukovaca i preko 50 odsto odličnih đaka (podaci sa sajta Ministarstva prosvete). Zašto? Svoj deci koja su istovremeno "dobra" i "pametna" se poklanjaju petice da bi se lakše upisali u gimnazije, da im ne propadne talenat.

Onda u gimnazijama ima puno jedinica jer deca ne mogu da prate plan i program za gimnaziju, koji i dalje kao početkom 20. veka pretpostavlja da samo 1-2 odsto najmudrije dece u generaciji ide u gimnaziju, a ne 40-50 odsto (uzorak mojih bivših đaka, podaci sa sajta Ministarstva prosvete).

A u gimnazijama takođe ima viška stolica zbog smanjenja broja dece, tako da se upisuje dosta đaka koji ranije nikada ne bi legalno postali učenici gimnazije. Jednostavno su iznad crte kada napišu listu želja.

Onda deca završe gimnaziju i upišu se na fakultet. E onda im država kaže: A sad mi daj vreću para da upišeš sledeću godinu. I deca jadna daju vreću para svake godine.

A i kada završe fakultet, posla u državi nema.

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 03:53 26.11.2010

Re: Универзум насиља

1) Šta se uopšte hoće od školstva u "normalnim" zemljama? Šta kažu njihovi zakoni o školstvu?

2) Šta kažu naši trenutni zakoni (koji su mešavina zakona od prethodnih desetak decenija i ovih novih pomodarskih zakona od prošle decenije)? Recimo jednostavno ne možeš u Srbiji da ne šalješ decu u školu i da ona samo uče kod kuće kako ti hoćeš. I moraš da prijaviš privatnu školu, i ona mora da prođe akreditaciju kod glavešina.

3) Šta se hoće našim školstvom?


Шта се подразумева под "нормалним" земљама? Србија је упоредива са афричким земљама по многим статистикама е колико су оне нормалне, то зависи шта тражиш од нормалности. Рецимо, плате висококвалификованих су веће тамо него овде.

Кога брига за законе? Овде закони не раде и ја сам изабрао да их се у већој мери не придржавам ни да обраћам пажњу на њих. Законе осмишљавају неки ликови који су се задесили у скупштини и ја немам никакав механизам у спречавању наношења штете мени или било коме другом. Ко их шиша, нек' ...!
Осим тога, чини ми се да је омогућено школовање кући што је просто невероватно да то иде под руку са некаквом предшколом шпијуна. Чувари природе *$&:!

Од "нашег" школства се не захтева ништа, оно само постоји као форма. Да будем тачнији, направљено је погрешно скретање на самом почетку, а тај се почетак сада померио у још раније доба, па све даље је чист промашај. Овде се школују људи за потребе државе а не људи, тржиштаи то за своју последицу између осталог има и протеривање оних који нису вољни да раде за државу. Јер државу воде најгори папани. Ето, мало сам екстреман али ипак су ситни сати, опростите ми.

Школа се не мора пријавити уколико се не жели ускладити са просветним системом Србије. Што би то неко радио, услађивање са овим просветним системом? Прави се као одскочна даска, припрема за даље школовање ино а не за овде, ти чак са појединим државама можеш да ускладиш програм без знања матичне земље. Зашто пролазити кроз све то? Јер је јефтиније. Шта то говори о просветном систему?

Што се тиче закона, пошто видим да очекујете некакво решење путем закона, оно се у најбржој и вероватно најкраћој форми може остварити брисањем. Само гумица да ради, тако је најбезбедније.

P.S. Зашто не постоји категорија Образовање? Нема ни Владавине закона, Децентрализације, ни те толико тражене и хваљене Демократије...
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 22:43 25.11.2010

Nova borba Krugoline?

Ti baš rešila da uvedeš red i u prosvetu, a?

Ali mislim da tu jedino može ovako

Želim ti, STAVRNO, NAJSTVARNIJE, puno uspeha.

Učestvovaću svim
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:47 25.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

Ti baš rešila da uvedeš red i u prosvetu, a?


Jok.
Ja rešila samo da zakonski guram ono što mene zanima i lično dotiče.
Trenutno je to škola.
Morebiti da će i u narednih 9 godina biti škola.
Ama, mene ne zanimaju ostale škole.
Mene zanima ova što mi je pod prozorom.

Kad bi svakog od nas zanimala ona škola što je svakome od nas pod prozorom - možda bi se neki red počeo uvoditi i u prosvetu... ?
maca22 maca22 22:50 25.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

Krugolina Borup
Kad bi svakog od nas zanimala ona škola što je svakome od nas pod prozorom - možda bi se neki red počeo uvoditi i u prosvetu... ?

Mozda budes inspiracija.
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 23:09 25.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

Ok, neka bude, ali nisi planirala ni za zdravstvo pa se izrodilo.
U svakom slučaju želim ti puno uspeha u sređivanju bar te jedne tvoje škole, vajda je.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:14 25.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

Ok, neka bude, ali nisi planirala ni za zdravstvo pa se izrodilo


Nisam, vakat. Možda se i sad izrodi. Ne znam. Možda mi je u ćoroskopu zapisano da se izrođava. Živi bili pa videli!
Dr M Dr M 23:28 25.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

Ama, mene ne zanimaju ostale škole.
Mene zanima ova što mi je pod prozoro


Na kraju ce da Ti kupe stan negde preko reke, da Ti prozor ne gleda u njihovo dvoriste..
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:31 25.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

Na kraju ce da Ti kupe stan negde preko reke, da Ti prozor ne gleda u njihovo dvoriste..


Ne bih ja menjala ovu Nadzorničku Poziciju ni za šta na svetu.

Sedim si za kompjuterom, blogujem, pa mi svako malo pogled zabludi u daljinu, pardon - školsko dvorište - i sve vidim. I ko koja kola vozi, i kad ko dolazi na posao, kad odlazi, i gde siroma nastavnički kadar puši kad već ne može u toplini škole svoje, i svakojake druge dogodovštine, priredbe i parade.
Dr M Dr M 23:44 25.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

sve vidim. I ko koja kola vozi, i kad ko dolazi na posao, kad odlazi, i gde siroma nastavnički kadar puši kad već ne može u toplini škole svoje, i svakojake druge dogodovštine, priredbe i parade.


Super, `vataj beleske pa mozes da ih pretocis u TV seriju.

"Krugolina u raljama prosvete".
Jukie Jukie 00:15 26.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

Dr M
sve vidim. I ko koja kola vozi, i kad ko dolazi na posao, kad odlazi, i gde siroma nastavnički kadar puši kad već ne može u toplini škole svoje, i svakojake druge dogodovštine, priredbe i parade. Super, `vataj beleske pa mozes da ih pretocis u TV seriju."Krugolina u raljama prosvete".

Hoću ja da glumim ovog čiku sa slike u gornjem tekstu
scabies scabies 01:30 26.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

i gde siroma nastavnički kadar puši kad već ne može u toplini škole svoje
Čekaj, bre, nije valjda dozvoljeno pušiti u školskom dvorištu?
maca22 maca22 01:52 26.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

scabies
i gde siroma nastavnički kadar puši kad već ne može u toplini škole svoje

Čekaj, bre, nije valjda dozvoljeno pušiti u školskom dvorištu?

Negde jeste, na Strongmenovu sablazan.
scabies scabies 01:54 26.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

Negde jeste,
Kako "negde jeste"? Zar je to ostavljeno na izbor školama?

Jukie Jukie 02:02 26.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

maca22

scabies
i gde siroma nastavnički kadar puši kad već ne može u toplini škole svoje

Čekaj, bre, nije valjda dozvoljeno pušiti u školskom dvorištu?

Negde jeste, na Strongmenovu sablazan.


A, ne! Ne sme u školskom dvorištu nikako! Ima član zakona koji to zabranjuje! Isključivo sa druge strane ograde dvorišta na ulici.

Član 3.
Pušenje je zabranjeno i u prostoru koji se, u smislu ovog zakona, (Zakon o zastiti stanovnistva od izlozenosti duvanskom dimu) ne smatra zatvorenim javnim prostorom, a koji je funkcionalni deo prostora u kome se obavlja delatnost zdravstvene zaštite, vaspitanja i obrazovanja, društvene brige o deci, socijalne zaštite, uključujući i dvorišni prostor, kao i otvoreni prostor za održavanje pozorišnih, bioskopskih i drugih vrsta predstava.

scabies scabies 02:03 26.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

Hvala, Jukie, tako sam i mislila.
Jukie Jukie 02:04 26.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

scabies
Hvala, Jukie, tako sam i mislila.


Krugolina to odmah počisti da ti ne kvari pogled pod prozorom
markonio92 markonio92 02:26 26.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

Jukie

Krugolina to odmah počisti da ti ne kvari pogled pod prozorom


Kru može da zgrne lovu iznajmljivanjem gajbe nastanicima za puš-pauze tokom velikog odmora ili pauze

Edit:
Tek sada vidim koliko ovo u stvari perverzno zvuči
Jukie Jukie 02:41 26.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

markonio92

JukieKrugolina to odmah počisti da ti ne kvari pogled pod prozorom Kru može da zgrne lovu iznajmljivanjem gajbe nastanicima za puš-pauze tokom velikog odmora ili pauze Edit:Tek sada vidim koliko ovo u stvari perverzno zvuči

I eto još jednog scenarija za film
cult cult 09:02 26.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

Krugolina Borup


Ne bih ja menjala ovu Nadzorničku Poziciju ni za šta na svetu.

Sedim si za kompjuterom, blogujem, pa mi svako malo pogled zabludi u daljinu, pardon - školsko dvorište - i sve vidim. I ko koja kola vozi, i kad ko dolazi na posao, kad odlazi, i gde siroma nastavnički kadar puši kad već ne može u toplini škole svoje, i svakojake druge dogodovštine, priredbe i parade.


Pa, da. Baš sam to tako zamislio čituckajući ovaj Krugolina vs Prosveta serijal.
Hansel Hansel 09:25 26.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

Nisam, vakat. Možda se i sad izrodi. Ne znam. Možda mi je u ćoroskopu zapisano da se izrođava. Živi bili pa videli!

Pusti ti taj 'oroskop! Nego budi odgovorna majka, nemoj svoju dečicu (o)lako da ostavljaš!
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:06 26.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

Kru može da zgrne lovu iznajmljivanjem gajbe nastanicima za puš-pauze tokom velikog odmora ili pauze


Da znaš da sam razmišljala da ih pozovem, naročito kad udari zima. Ako koji ima da čita blog - da znate da kod mene uvek možete da se sklonite od zime i snega, i na miru popijete kaficu i izduvanite cigaricu. Bez ikakve naplate, naravno. Čisto onako - čovečanski i solidarno pušački.

Ne puše u dvorištu, nesrećnici, gdi smeju, zabranjeno je pušiti u dvorištu, ni ja više ne pušim u dvorištu nego sve na kapiji. Ama ja ne vidim samo dvorište, već i okolo dvorišta. Šira mi perspektiva, kako da kažem.
Jukie Jukie 11:31 26.11.2010

Re: Nova borba Krugoline?

Krugolina Borup
Ama ja ne vidim samo dvorište, već i okolo dvorišta. Šira mi perspektiva, kako da kažem.

Misli lokalno, deluj globalno
Jukie Jukie 17:32 27.11.2010

Utorak

Ja sam sebi u podsetnik zapisao utorak, da dođem posebno radi nastavka

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana