гост петком

Черевићан RSS / 14.12.2007. u 14:44

 

“Videti stvarnost gradilišta i način na koji mu radnici pristupaju – to je za mene oduvek bilo krajnje dirljivo. Zgrada se podiže zahvaljujući njihovom neposrednom radu, pod njihovim direktnim nadzorom. Gradilište pripada njima. Zgrada pripada njima. Oni su zapravo ti koji ju stvaraju. Oni su u stvari pravi heroji.” 

Santiago Calatrava Valls u dokumentarnom filmu “EXTREME ENGINEERING - UNDER CONSTRUCTION” govori o “herojstvu” građevinskih radnika - izvođača radova prilikom realizacije njegovog projekta oblakodera “Turning Torso” u Malmeu (Švedska).

 

 

 

BAC DE RODA BRIDGE (3/x)

(1984-1987) Barcelona

 

 

-          Año, hurry up, por favor! It’s only a el tonto puente (stupid bridge)!– uzviknuo je Pedro sa igrališta ispod mosta.  

Već je gubio strpljenje. A napravila sam tek pedesetak snimaka.Udaljila sam se nekih stotinu metara od njega da u celini fotografišem ovo prvo veliko delo španskog arhitekte i inženjera Santjaga Kalatrave koje se pružalo predamnom. Celokupni projektantski tim na čelu sa Kalatravom dobio je 1987. godine uglednu arhitektonsku nagradu FAD, koja je tada po prvi put u svojoj istoriji dodeljena za jedno inženjersko ostvarenje i to za objekat niskogradnje kakav je Bac de Roda, ovaj prelepi beli most, atraktivne čelične konstrukcije sastavljene od dva identična parabolična luka, raspona 45 i dužine 128 metara. Razume se, lako je Pedru, za njega je to samo još jedan most u nizu mnogih drugih – on živi ovde, ne uzbuđuje se preterano oko vrhunske arhitekture i sličnih ‘uobičajenih’ stvari jer ih praktično viđa svaki dan. Čak mi je jednom prilikom priznao da je nekoliko dana po svečanom otvaranju nebodera “Torre Agbar” francuskog arhitekte Jeana Nouvela, sa pijanim kolegama arhitektama po noći kamenicama gađao staklene brisoleje na fasadi “Vibratora” kako su u šali zbog falusoidnog izgleda prozvali tu, trenutno najvišu zgradu u Barseloni. Napuštajući lokaciju, ipak se okrenuh i još jednom pritisnuh okidač na svom fotoaparatu marke Sony model Digital Still Camera S60: 

27.jpg 

-          Did you call me last night? – upitala sam ga dok smo užurbano krenuli prema najbližoj stanici metroa.

 

-          No Año, last night I was veeeery busy, if you know what I mean. Naravno da sam znala na šta je mislio. Raširio je ruke i pokazao mi dužinu nečijeg, vrlo verovatno da ni on sam ne zna čijeg, penisa:

 

-          El bonito, largo, grande negro Tonto! Veintidós centimetros, mia querida Serbia!!! Hoole! (Pretty, long, big black Fool! 22 centimeters, my dear Serbia!) – raširio je obe šake ispred svojih prepona i par puta zanjihao butinama slikovito pokazujući analni seks s leđa.

 

-          Siento fuertes dolores (I feel great deal of pain)in my ass! Even now! – nasmejao se. Pedro je gay i promiskuitetan je - vrlo često menja svoje partnere. Pre par meseci putovala sam metroom na ETSAB i jedan nabildani dugokosi mladić u uskoj sivomaslinastoj potkošulji sa tamnim naočarima, seo je na sedište do mene i započeo nekakvu nebuloznu priču kombinujući čas engleski čas španski. Naravno, nisam mu uzvratila, samo sam ćutala i zurila u prozor, u svoj odraz na njemu i u natpis “Salida de emergencia”. Preklinjala sam u sebi što nisam ponela svoj mp3 player ili bilo kakvu knjigu da čitam - samo da ne moram da ga slušam. Jedva sam dočekala svoju stanicu Zona Universitària”i napustila voz. Međutim, odmah za mnom izašao je i on. Na izlazu iz metroa čekirala sam kartu na automatu i pre nego što sam zašla za ćoše i pristupila stepeništu za izlaz - osvrnula sam se i ugledala ga. Spretno je preskočio celi red automata i tako prošao ne plativši. Uplašila sam se i pružila korak ali on me uporno pratio sve do fakulteta i tek na vratima, na samom ulazu u školu, našavši se među gomilom studenata skupila sam hrabrosti, odlučno se okrenula i napala ga:

-          Are you crazy?! Why the hell are you following me?! – bila sam besna, uznemirena i preplašena.

-          Take it easy, por favor, señorita, I also study here. Discúlpeme, lo siento, I thought you recognized me. Calm down por favor. – odgovorio mi je na tom svom polu-španskom polu-engleskom.  Zvučao kao da žvaće kamenčiće. Međutim, meni u tom trenutku nije nimalo bio smešan. Nisam imala pojma ko je on, nema govora o tome da sam ga videla na predavanjima, u metrou sam ga prvi put videla u životu i u toj sivomaslinastoj potkošulji izgledao je kao običan razbojnik. Ponovo me je zamolio da se smirim i objasnio mi da su mu kolege rekle da sam iz Beograda i da ćemo tokom ovog semestra poslediplomskih studija zajedno slušati nekoliko kurseva. Čudio se kako ga do sada nisam primetila na predavanjima. Posle sam se i ja čudila jer je bio veoma upadljiv zbog duge kose, lepuškastog lica, razvijen, mišićav, zgodan. Ali ja sam bila tu prvenstveno zbog zgrada a ne zbog nekih napaljenih studenata. Uostalom, jedan takav me je već čekao tamo kod kuće, u Srbiji. Vrlo brzo smo se zbližili kroz saradnju na projektima, bio je veoma kreativan, zabavan, izuzetno pametan i duhovit. Danas smo prema prethodnom dogovoru obilazili neka značajnija arhitektonska ostvarenja u Katalonskoj prestonici izgrađena povodom Letnjih olimpijskih igara 1992. Obećao mi je da će mi pokazati i Hospital del Mar, obnovljenu i redizajniranu staru bolnicu Hospital de Infecciosos arhitekte Josepa Plantade iz 1925. smeštenu u blizini Olimpijskog sela, u kojoj je pre nekoliko godina njegov poznati zemljak i imenjak Almodovar snimao izvesne kadrove svog, trinaestog po redu, dugometražnog igranog filma “Todo sobre mi madre” nagrađenog 1999. godine Oskarom za najbolji inostrani film.  

(Ko tvrdi da je trinaest nesretan broj? Eto Almodovaru je „doneo“ internacionalno priznanje.) no22.jpg-           

-     Somebody called me... I hung up the phone but no one answered. I thought it might be you., dodala sam. 

-          Maybe it was wrong number?

-    I really doubt so. He or she called several times... Ten times... I think., više ni sama nisam bila sigurna.

 

-          ¡Dios mio! ¿Diez veces? (Oh my God! Ten times?) And you really thougth it was me? How nice of you, mia querida Serbia , but I don’t do things such as this.    Pošto neke španske kolege nisu mogle da mi pravilno izgovore ime, ja sam im predložila da me oslovljavaju sa “Año” (špan. Godina) jer je ta reč zvučala gotovo identično mom imenu, samo me je femkasti Pedro iz nekog razloga zvao “Mia querida Serbia” (Moja draga Srbijo) što mi je, moram priznati, bilo simpatično. Zaista nisam imala pojma odakle mu to ali redovno bi se raznežila kada bih iz usta jednog katalonca čula tako nešto. Bilo kako bilo, on je bio jedan od retkih koji je posedovao moj broj fiksnog telefona u iznajmljenom stanu u kojem sam boravila i sasvim sam logično pomislila da me je on zvao. Izašli smo na stanici Vila Olímpica i laganijim tempom uputili se prema plaži.      Čim smo stupili pod ogromnu nadstrešnicu u prostrani vestibil bolnice sačinjenen od mnogobrojnih vitkih čeličnih stubova, namenjen odmoru pacijenata i njihovih pratilaca, iz torbice sam izvadila svoj digitalac i nastavila nemilosrdno fotografisanje: no23.jpg   24.jpg       

Prestala sam na trenutak da bih na svom mobitelu (marke Nokia model 6030) otvorila poruku koja mi je upravo stigla iz Beograda. Jovan. Izgleda da se setio. Uostalom, dobro zna da mu ne bih oprostila da nije. Pročitala sam:

 

Anja, sretan ti rodjendan! Ljubavi, ostavio sam ti prichu na Cherevicanovom blogu! ;)

Nikola A. Svilar (Audio Zgrada)

nikolasvilar@hotmail.com 

ETSAB – skraćenica za “Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona” - Arhitektonski fakultet u Barseloni koji se nalazi na Av. De la Diagonal, br. 649.  

DODATAK: dijalozi (3/x) na srpskom jeziku:

 

-          Anja molim te požuri! To je samo glupi most!

 

-          Da li si me ti zvao sinoć?

 

-          Ne, sinoć sam bio veeeoma zauzet, ako znaš na šta mislim.

 

-          Lepi, dugački, veliki crni Glupan! Dvadeset i dva centimetra, moja draga Srbijo! Ole!

 

-          Osećam jake bolove u dupetu! Čak i sada!

 

-          Da li si ti normalan? Zašto me do đavola pratiš?!

 

-          Polako gospođice, molim vas, i ja studiram ovde. Oprostite, molim vas smirite se, mislio sam da ste me prepoznali.

 

-          Neko me je zvao, podigla sam slušalicu ali niko se nije javljao. Pomislila sam možda da si ti...

 

-          Možda je bio pogrešan broj?

 

-          Sumnjam. Neko je zvao nekoliko puta. Deset puta. Mislim.

 

-          Moj  Bože! Deset puta? I ti si stvarno mislila da sam ja. Baš lepo od tebe, moja draga Srbijo, ali ja ne radim takve stvari.

  26.jpg 

 



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nikola

Da li si ti i u stvarnom zivotu Nikola? Cini mi se da postoji neka koincidencija...
Svidja mi se paralela izmedju tvog junaka i Almodovara.
Bila sam u Hospital Del Mar. Lepa bolnica, ako tako moze da se kaze (eto lepote na neocekivanom mestu!). Da li neko zna da li je "Abre los Ojos" sniman u Hospital Del Mar?
nikola svilar nikola svilar 20:22 14.12.2007

Re: Nikola

Da li si ti i u stvarnom zivotu Nikola?


Ne, to nije moje pravo ime Ana, ali činite mi čast ako me tako zovete :)))
"Abre los Ojos" - znam za film, ali nemojte nikome reci jer me sramota - nisam gledao :))))
znam, propust s moje strane, nadoknadicu gradivo...
mvelja mvelja 15:43 14.12.2007

hocete da pomognete

.............
nikola svilar nikola svilar 20:24 14.12.2007

Re: hocete da pomognete

hocete da pomognete


if it's doable velja, naravski. kazite...
dracena dracena 16:18 14.12.2007

Calatrava


Bac de Roda Bridge (koji se pominje u priči)


City of Arts and Sciences - Valencia, Spain


Alameda Bridge, Valencia


Alamillo Bridge - Seville

Sjajan arhitekta.

Lepa i vrlo interesantna priča. Preporuka.
nikola svilar nikola svilar 20:26 14.12.2007

Re: Calatrava

Wooow draga Dracena, hvala vam na prilozima. Baš lepe fotkice ste nam priuštili.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 16:45 14.12.2007

Neobicna prica











nikola svilar nikola svilar 20:37 14.12.2007

Re: Neobicna prica

Vi Jelena beše priložište onu lepu (turobnu razume se) priču na
g. Svetinom blogu o mostograditelju koga partizani u WWII nateraše
da sruši svoj most? Ukoliko jeste ali ukoliko i niste bravo :)))
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 22:37 14.12.2007

Re: Neobicna prica

Nije bila moja prica.
Jaril Jaril 17:53 14.12.2007

Омиљени...







...нажалост, нема мостове.
nikola svilar nikola svilar 20:30 14.12.2007

Re: Омиљени...

A, Jarile imate dobar ukus. Bravo. Dekonstruktivistička
lopuža je taj Frenk ja što vam kažem! :)))) Osvojio me i sa svojim prvim radovima
(njegova sopstvena kuća u Santa Monici)

...нажалост, нема мостове.


ima naravski, eto i on se tu okusao kao i ser norman foster.
ukucaj jarile samo u google "gehry, bridge" i dobices na uvid par njih
sto pesackih parasela, sto kolskih...
nikola svilar nikola svilar 20:47 14.12.2007

Re: Омиљени...

parasela


:))))) pasarela, cesto gresim u tipkanju, ne zamerite
Jaril Jaril 22:22 14.12.2007

Re: Омиљени...

E свашта, а ја као скинуо негде списак свих његових дела. Нема ни један мост. Нема ништа док ти жив чо'ек не каже.



Овај ме податак много обрадовао. Хвала.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:04 14.12.2007

Most na Žepi

http://www.ivoandric.org.yu/html/mostnazeandriceva_riznica.html
nikola svilar nikola svilar 20:41 14.12.2007

Ih, čitali, čitali

bravo kinže!

ili što bi đura/o rekao neletu na pitanje "Jestel' kakvih knjiga čitali? Crven ban možda?"


- Šta čit'o, drž'o ga u ruci, care! :)))))
Черевићан Черевићан 20:28 14.12.2007

нсацка носталгија

некад бијо . . .



а биће . . можда

Kazezoze Kazezoze 20:53 14.12.2007

Re: нсацка носталгија

jel' to onaj most,g. cher, shto ste ga srushili onim ukradenim ukletim kamichkom iz egipta))
btw. fina prichica nikola, kao i obichno;-)
nikola svilar nikola svilar 20:53 14.12.2007

In memoriam

g. sveta, svi ti silni srušeni mostovi baš bole kad čovek lepo (a bogami i ružno) porazmisli.
mislim da je neko čak napravio izdavačku ediciju "tri mosta" iz oblasti lepe književnosti.
nisam siguran, mislim da sam čitao neku knjižicu iz te edicije, hungarologa Savu Babića ili tako nešto...

hvala vam na ustupanju bloga još jednom.
izvinite za "cimanje" sa fotkicama. anja je kao što vidimo
neki "vizuelni tip" pa gde god se ona pojavi fotke - pršte na sve strane,
voli cura da preteruje, šta ćete... :))))
Черевићан Черевићан 22:08 14.12.2007

Но.2 - нсацка носталгија

Kazezoze , ОВО је . . онај из приповетке



а овај је малко узводно од претходног дунав премошћавао . . бијо

Kazezoze Kazezoze 22:30 14.12.2007

Re: Но.2 - нсацка носталгија

Черевићан
Kazezoze , ОВО је . . онај из приповетке а овај је малко узводно од претходног дунав премошћавао . . бијо

hvala, gornja slika se ne vidi, samo maketa novog ,planiranog mosta, pa ja nagadjao, ali sad je jasnije.

Re: Но.2 - нсацка носталгија

imam i ja jedan u privatnoj, sentimentalnoj kolekciji, ali ne znam kako da ga okacim.

Re: Но.2 - нсацка носталгија

peraS peraS 22:32 14.12.2007

calatrava

pre vise od deset godina sam bio na predavanju koje je calatrava drzao na mom arh. fakultetu. predstavljao je svoje izvedene radove (stanicu u cirihu, mostove, tv toranj u barseloni) a i projekte, ideje i skulpture, al je delovao nekako ustogljen, kao da mu je neprijatno pred krcatim auditorijumom.
posle sam im'o srece da posle predavanja prisustvujem njegovom razgovoru sa grupom studenata koji su mu predstavljali makete njegovih izvedenih objekata.
e tu se pred desetak ljudi oslobodio i poceo da objasnjava svoje ideje i principe uz emocije i naravno odusevio sve nas.
to ti je, kad umetnik zavrsi i arhitekturu i gradjevinu pa krene da ulepsava svet oko sebe.
stevie stevie 22:43 14.12.2007

sta buducnost nosi

a ovako bi trebalo da izgleda path stanica kod ground zero, prepoznatljivi calatrava.
ovde (nyc) su mu se svi obradovali, obzirom da wtc projekat (citav kompleks koji ukljucuje i ovu transportnu stanicu) radi omrazeni daniel libeskind. a, kako ce mu i na jos par zgrada raditi drugi dizajneri, vec je interna sala na mnogim arhitektonskim forumima da libeskind, glavni nosilac projekta, zapravo nista nece dizajnirati sam.

jesen jesen 22:49 14.12.2007

....za Anju

....
100% voli more jadransko....
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 01:30 15.12.2007

KAŽU DA MOSTOVI IMAJU DUŠU..


I ŽIVOTNE PRIČE...
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 01:32 15.12.2007

Re: KAŽU DA MOSTOVI IMAJU DUŠU..


I ČUDNE GRADITELJE...
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 01:33 15.12.2007

Re: KAŽU DA MOSTOVI IMAJU DUŠU..


ZABRANJENO PUŠENJE, ČAK I ZA ANJU...
jesen jesen 13:23 15.12.2007

Re: KAŽU DA MOSTOVI IMAJU DUŠU..imaju..

d j o l e d j o l e 15:04 15.12.2007

Re: ....za Anju

Most na Krku ... nesto fenomenalno. Secam se, bilo je ljudi (motorista) koji su turistima na mostu nudili da za odredjenu sumu skacu sa mosta u more. Slucajno sam se tamo zadesio pre mnogo godina ... prelazili smo most peske davno kada sam bio na Krku sa skolom na ekskurziji (secam se da je bas tada bio odrzavan prvi Live Aid na Vembliju), i slucajno prisustvovao jednom takvom dogadjaj ... skoku bajkera sa Krckog mosta za 50-100 DM.
jesen jesen 15:18 15.12.2007

Re: ....za Anju

....jeste fenomenalan, mnogo puta sam tuda prosla ali za te skokove nisam znala, hvala...
Черевићан Черевићан 13:58 15.12.2007

мостови у сећању

надасве сам за савремени дизајн објеката.време чини свое, немату шта приговорити.међутим, неможесе не наслутити лаки титрај унатар себе каднам сеу видном пољу затекне конструкција која вековима одољева а и даље намени служи .например овај pont neeuf у тулузу француском . па изволите иви дочарајтеси наслућаја поменутог . . .

bauer bauer 08:58 16.12.2007

preporucih,

eto, toliko mogu, jer sam i ja petoparac izgubijo...

(samo se ne vidim na sliki :) )
Черевићан Черевићан 11:50 16.12.2007

мириси ружиних бокора

bauer -у и ја, са очном грешком далековидости (наблизу само на бази пипања комуницирам) тек накнадно, наочарски, у првом плану уочих персону ,женсколије?,а у нешто слободнијој гардероби, сконцентрисану на њушење флоре изазовне, но фотос већ блогу усмерих и . . штаје тује. наувидује.
d j o l e d j o l e 14:04 15.12.2007

U serijalu

EXTREME ENGINEERING - UNDER CONSTRUCTION
bila je emisija o gradjevinskom poduhvatu, potpuno nesvakidasnjem i nevidjenom za vreme u kome se desio ... kraj 18. i pocetak 19. veka. Radi se o izgradnji Bell Rock svetionika, na hridima na istocnoj obali Skotske, koje su godisnje, pogotovo za vreme zimskih oluja, odnosile na stotine i hiljade zrtava.

Gradnja svetionika je zapocela 1804. godine i trajala je 5 godina. Obuhvatala je nekoliko gradjevinskih inovacija, nikada do tada testiranih, smele logisticke planove i velika odricanja (i administrativne zackoljice, stalnu sumnju i probleme od strane investitora ... Skotskog odbora za izgradnju svetionika ... 18. vek :).

Najveci problem sastojao se u tome sto je svetionik izgradjen na hridima koje su pristupacne i vidljive samo tokom oseke, dok ih za vreme plime more prekriva na dubini od dva metra. Takodje, svetionik je trebao da se izgradi na mestu na kome severno more i orkaniski vetrovi nasrcu najvecom silinom.



Bell Rock svetionik koji izvire iz mora izgradjen je 1811. godine ... od tada je spasio desetine hiljada zivota, i dan danas je u upotrebi.
nikola svilar nikola svilar 23:55 17.12.2007

------------------------------------------

pre vise od deset godina sam bio na predavanju koje je calatrava drzao na mom arh. fakultetu. predstavljao je svoje izvedene radove (stanicu u cirihu, mostove, tv toranj u barseloni) a i projekte, ideje i skulpture, al je delovao nekako ustogljen, kao da mu je neprijatno pred krcatim auditorijumom. posle sam im'o srece da posle predavanja prisustvujem njegovom razgovoru sa grupom studenata koji su mu predstavljali makete njegovih izvedenih objekata. e tu se pred desetak ljudi oslobodio i poceo da objasnjava svoje ideje i principe uz emocije i naravno odusevio sve nas. to ti je, kad umetnik zavrsi i arhitekturu i gradjevinu pa krene da ulepsava svet oko sebe.


sta da vam kazem nego sjajno. covek nastavlja tradiciju konstruktora-velikana pre svega pier luigia nervia, felixa candele, onda henri labroustea, uslovno receno viollet le duca, roberta maillarta, "sidney" utzona itd. itd....

a ovako bi trebalo da izgleda path stanica kod ground zero, prepoznatljivi calatrava.
ovde (nyc) su mu se svi obradovali, obzirom da wtc projekat (citav kompleks koji ukljucuje i ovu transportnu stanicu) radi omrazeni daniel libeskind. a, kako ce mu i na jos par zgrada raditi drugi dizajneri, vec je interna sala na mnogim arhitektonskim forumima da libeskind, glavni nosilac projekta, zapravo nista nece dizajnirati sam.


zna se ko to biva omrazen. da li ima neke veze to sto je jevrejin, se pitam? meni je drag, zato sto je muzicar, brate :))) rastura klavir! nemam komentar za jewish musem u berlinu. to je zaista, zaista, zaista...

bila je emisija o gradjevinskom poduhvatu, potpuno nesvakidasnjem i nevidjenom za vreme u kome se desio ... kraj 18. i pocetak 19. veka. Radi se o izgradnji Bell Rock svetionika, na hridima na istocnoj obali Skotske, koje su godisnje, pogotovo za vreme zimskih oluja, odnosile na stotine i hiljade zrtava.
Gradnja svetionika je zapocela 1804. godine i trajala je 5 godina. Obuhvatala je nekoliko gradjevinskih inovacija, nikada do tada testiranih, smele logisticke planove i velika odricanja (i administrativne zackoljice, stalnu sumnju i probleme od strane investitora ... Skotskog odbora za izgradnju svetionika ... 18. vek :).
Najveci problem sastojao se u tome sto je svetionik izgradjen na hridima koje su pristupacne i vidljive samo tokom oseke, dok ih za vreme plime more prekriva na dubini od dva metra. Takodje, svetionik je trebao da se izgradi na mestu na kome severno more i orkaniski vetrovi nasrcu najvecom silinom. Bell Rock svetionik koji izvire iz mora izgradjen je 1811. godine ... od tada je spasio desetine hiljada zivota, i dan danas je u upotrebi.


hvala za prilog djole, od vas covek uvek nesto lepo i novo nauci.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
hvala svima na komentarima za (3/x). dužan sam zahvaliti prijatelju z.z. za korekcije i što mi je skenuo pažnju na određenu knjigu u vezi sa pedrom almodovarom koji je vec sa filmom "zene na rubu nervnog sloma" dobio preko 50 međunarodnih nagrada i zapravo taj film mu je otvorio vrata sveta. hvala i branki ničiji, književnom prevodicu iz rima - koja mi je veceras poslala prevod segmenta jedne epizode nikole svilara na talijanski - veoma me obradovala. branka, hvala vam jos jednom.

dakle, nastavljamo u petak sa (4/x),
da vidimo sta to gospođica lena ima da nam ponudi...
Branka Nicija Branka Nicija 17:42 19.12.2007

Re: ------------------------------------------

nikola svilar
pre vise od deset godina sam bio na predavanju koje je calatrava drzao na mom arh. fakultetu. predstavljao je svoje izvedene radove (stanicu u cirihu, mostove, tv toranj u barseloni) a i projekte, ideje i skulpture, al je delovao nekako ustogljen, kao da mu je neprijatno pred krcatim auditorijumom. posle sam im'o srece da posle predavanja prisustvujem njegovom razgovoru sa grupom studenata koji su mu predstavljali makete njegovih izvedenih objekata. e tu se pred desetak ljudi oslobodio i poceo da objasnjava svoje ideje i principe uz emocije i naravno odusevio sve nas. to ti je, kad umetnik zavrsi i arhitekturu i gradjevinu pa krene da ulepsava svet oko sebe.sta da vam kazem nego sjajno. covek nastavlja tradiciju konstruktora-velikana pre svega pier luigia nervia, felixa candele, onda henri labroustea, uslovno receno viollet le duca, roberta maillarta, "sidney" utzona itd. itd....
a ovako bi trebalo da izgleda path stanica kod ground zero, prepoznatljivi calatrava.ovde (nyc) su mu se svi obradovali, obzirom da wtc projekat (citav kompleks koji ukljucuje i ovu transportnu stanicu) radi omrazeni daniel libeskind. a, kako ce mu i na jos par zgrada raditi drugi dizajneri, vec je interna sala na mnogim arhitektonskim forumima da libeskind, glavni nosilac projekta, zapravo nista nece dizajnirati sam.zna se ko to biva omrazen. da li ima neke veze to sto je jevrejin, se pitam? meni je drag, zato sto je muzicar, brate :))) rastura klavir! nemam komentar za jewish musem u berlinu. to je zaista, zaista, zaista...
bila je emisija o gradjevinskom poduhvatu, potpuno nesvakidasnjem i nevidjenom za vreme u kome se desio ... kraj 18. i pocetak 19. veka. Radi se o izgradnji Bell Rock svetionika, na hridima na istocnoj obali Skotske, koje su godisnje, pogotovo za vreme zimskih oluja, odnosile na stotine i hiljade zrtava. Gradnja svetionika je zapocela 1804. godine i trajala je 5 godina. Obuhvatala je nekoliko gradjevinskih inovacija, nikada do tada testiranih, smele logisticke planove i velika odricanja (i administrativne zackoljice, stalnu sumnju i probleme od strane investitora ... Skotskog odbora za izgradnju svetionika ... 18. vek :). Najveci problem sastojao se u tome sto je svetionik izgradjen na hridima koje su pristupacne i vidljive samo tokom oseke, dok ih za vreme plime more prekriva na dubini od dva metra. Takodje, svetionik je trebao da se izgradi na mestu na kome severno more i orkaniski vetrovi nasrcu najvecom silinom. Bell Rock svetionik koji izvire iz mora izgradjen je 1811. godine ... od tada je spasio desetine hiljada zivota, i dan danas je u upotrebi.hvala za prilog djole, od vas covek uvek nesto lepo i novo nauci.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------hvala svima na komentarima za (3/x). dužan sam zahvaliti prijatelju z.z. za korekcije i što mi je skenuo pažnju na određenu knjigu u vezi sa pedrom almodovarom koji je vec sa filmom "zene na rubu nervnog sloma" dobio preko 50 međunarodnih nagrada i zapravo taj film mu je otvorio vrata sveta. hvala i branki ničiji, književnom prevodicu iz rima - koja mi je veceras poslala prevod segmenta jedne epizode nikole svilara na talijanski - veoma me obradovala. branka, hvala vam jos jednom.dakle, nastavljamo u petak sa (4/x), da vidimo sta to gospođica lena ima da nam ponudi...

Branka Nicija Branka Nicija 18:01 19.12.2007

Re: ------------------------------------------

Нема на чему, било ми је јако забавно.
nikola svilar nikola svilar 20:39 19.12.2007

Re: ------------------------------------------

Dobro nam došli Branka :)
Branka Nicija Branka Nicija 20:51 19.12.2007

Re: ------------------------------------------

Боље вас нашла, мада не верујем да су се сви обрадовали. Једва се испетљах из регистрације профила, уф! Зашто Ви самозвани Свилару губите време на сајту уместо да пишете? Скупљате материјал? Шацујете ликове?
nikola svilar nikola svilar 21:13 19.12.2007

-

Боље вас нашла, мада не верујем да су се сви обрадовали.

O takvima nećemo ovde, zar ne :)

Зашто Ви самозвани Свилару губите време на сајту уместо да пишете? Скупљате материјал?

Nažalost nisam profesionalni pisac. Audio zgrada je samo radna verzija romana koja se "vuče" po beležnicama, te ovako imam priliku da ju uz dobro društvo (publiku) i završim.
(što bi se reklo stavim ideje na proveru itd.)

Шацујете ликове?


:)))

upravo tako.

Anja i Lena - imena likova iz drame "Dvije" Tene Štivićić
Nikola Svilar - Pavićev lik
Andrei - special thanks to Jesen
Jovan - neka ostane tajna.
Filip - special thanks to Kazzezozze
Tjaša - special thanks to g, Svetislav Stojanović ČEREVIĆAN
Ana - devojčica kojoj gori kosa thanks to Ana WithTheFamilyNameToHardToPronounce itd. itd.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Branka Nicija Branka Nicija 21:49 19.12.2007

Re: ------------------------------------------

Шта ли му је то Боже мили професионални писац?
nikola svilar nikola svilar 22:14 19.12.2007

Re: ------------------------------------------

Шта ли му је то Боже мили професионални писац?


:))))))

Ma znate ono Branka, skript za ovo, skript za ono, drama, radio-drama, film, projekat romana, stipendija, književne večeri, agenti, izdavači, ...

Salu na stranu, u pravu ste. Primedba stoji.
Branka Nicija Branka Nicija 22:28 19.12.2007

Re: ------------------------------------------

Ma znate ono Branka, skript za ovo, skript za ono, drama, radio-drama, film, projekat romana, stipendija, književne večeri, agenti, izdavači, ...


Ама знам...мала бара много крокодила...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana