Film| Gost autor| Kultura| Umetnost

TEZE O KIČU (i nešto malo o Kusturici)

Bojan Budimac RSS / 28.11.2010. u 22:34

Zadovoljstvo mi je ugostiti st.jepana.

Teze nabačene povodom neobjavljene ankete o kiču iz 2007.

1.

Kič najčešće nastaje kao posledica odluke stvaraoca da iznedri nesto umetničko.

To je kič odluka koja teško da će rezultovati ičim umetničkim, naprosto zato što umetnost niti umetniku veruje, niti za odluke umetnika haje. Desi se samo onda kad prosto ne može da se ne desi.

Stoga mi je uvek bila sumnjiva priča o mukama umetnika pred belim platnom ili nad listom belog papira. Kao, mora on tu nešto. Što bi morao? Ne mora!

2.

Priroda kiča je mnogo više etička, nego estetska.

Kič je pre svega laž, quid pro quod, ovo za ono.

Kič nikada nije rezultat omaške ili neveštine, ne nastaje iz nehata ili naivnosti, već uvek iz nekog svesnog koncepta i računice.

Kič je ne-delo (nedelo) s predumišljajem.

3.

Kič ne treba poistovetiti sa lošim ili nedobrim ukusom.

Primarno, kič nastaje iz nedobre namere, neutemeljene ambicije, šićardjijske kombinatorike.

4.

Poput istine i lazi, umetnost i kič jesu antipodi, ali skoro nikad nisu oštro odijeljeni, već se unutar istog dela druže, medjusobno inspirišu i podstiču.

Bez ponešto kiča, umetnost skoro da nije moguća.

5.

Kič je nešto kao začin umetnosti, čini je svetini bližom, svarljivijom, razumljivijom.

Ono sto je u nekom delu kičersko, najčešće ima veze sa sterotipom, opštim mestom, predrasudom, a sve su to gotovi mentalni blokovi koji, mada sa istinom po pravilu nemaju ništa, u čestitom konzumentu izazivaju radost prepoznavanja i razgaćenu prisnost, te uz njih on katkad nevoljno proguta i ponešto od onoga što je u delu umetničko.

6.

Prva rečenica priručnika za polaganje vozačkog ispita glasi: "javni put je svaki onaj put koji se po propisima o javnom putu može smatrati javnim putem".

Ovo je cirkulus vitiosus samo na prvi pogled, a zapravo je definicija koja je u isto vreme i očaravajuce precizna, i bestidno fleksibilna.

Na sličan način može se definisati i umetničko delo. Dakle ovako:

Umetničko delo je svako ono delo koje se, po odluci umetničke kritike, može smatrati umetničkim delom.

Stoga je moguće da i kič ostvarenje, samo ako je propisno brendirano, zasluži status umetničkog ostvarenja.

7

Kritičari kič najčešće prepoznaju po stereotipu Ako se kič malo preruši, ne prepoznaju ga.

Veštiji umetnici to znaju, pa maskeradi nikad kraja

**********

O INDIJO - ZEMLJO FARAONA! (skica uz Prvu Tezu o Kiču)

Tekst napisan kao ilustracija za Prvu Tezu o Kiču, iz bloga "Teze o kiču"

----------------------------------------------------------------------------------------

U Kusturičinom filmu "život je čudo", neku devojku upucaju pri pokušaju da pređe Drinu.
U sledećem, beskrajnom kadru, ona klizi na saonicama niza strmu zavejanu padinu, ostavljajući u snegu krvavi trag.

Znam ja da se svakome, pa i najvećima, katkad omakne glupost, i nekako me je blam da se pozivam na logiku reljefa, ali moram. Naprosto, moram da skrenem pažnju na žaljenja vrednu činjenicu da se ni od jedne ozbiljnije reke, pogotovo ne iz klanca Drine, nikako ne može nizbrdo, već samo uzbrdo. Jer to što ta devojka, prkoseći rečenoj logici, iz tog dubokog klanca ipak klizi nizbrdo, po sebi jeste tek dirljiva bedastoča, ali u ovom kontekstu, to postaje značajan detalj koji, razotkrivajući rediteljevu falš strategiju, ubedljivo potvrđuje moju Prvu Tezu o Kiču.

Očito, Kusturici je najpre palo na pamet kako bi to bilo vanredno originalno i vizuelno efektno kada bi blještavu belinu oštro zasekao tankom crvenom linijom, pa tek onda, zagrcnut kreativnim oduševljenjem, smišljao kako da tu moćnu pikturalnost i simboliku scenaristički uklopi i opravda.

Upravo taj izvrnuti postupak, to polaženje od odluke da se iznedri nešto umetničko, dakle startovanje od krajnjeg rezultata, efekta, atrakcije i umetničarskog sićara, pouzdani je generator nebuloznosti i kiča.

Jednako kao što nečista savest uvek nešto nepotrebno zapetlja, falš motivaciju po pravilu sledi falš strategija, a sve to neminovno rezultuje falš umetnošću.

Zašto pominjem nečistu savest? Pa zato što su likovi koji su, iz čiste zafrkancije i uz neke govnjive brdjanske pošalice, upucali onu devojku, jedini totalno papirnati i totalno odvratni zlikovci u čitavom filmu. Treba li napomenuti da su muslimani?

Ali razumem ja Kustu: teret statusa i reputacije, a potom i teret očekivanja nove sredine, mora da je nesnosan. Mora stalno iznova da se iz-umnjuje i zapanjuje, mozak se napreže preko datih mogućnosti, te neminovno prokuvava, i dabome, kad-tad iznedri neku stupidariju.

Kao, na primer onaj kadar od kojeg su me nedeljama oblivali valunzi stida, kao da sam ga, Bože mi oprosti, sam smišljao. Scena u kojoj neki bilmezi, presamićeni preko prednjih odbojnika lokomotive u pokretu, ušmrkavaju kokain prethodno uredno posut po šinama.

Mislim, zaista...!

U ovakvim situacijama, jedan moj drugar, obavezno vrišti: "o Indijo - zemljo faraona, oj Moravo - naša Misisipo!".

Razumem ja, razumem, obesni su ti likovi i izopačeni preko svake mere, ali mora li baš toliko nebulozno? Nije da ne volim karikaturu i fantastiku svake vrste, ali ja bih da me zaprepašćuju nešto suptilnije nego što bi to Mali Đokica ili Mali Mujica, svejedno

Ničim sputano domišljanje, izmišljavanje i iberšpand preterivanje, ne vodi do željene šokantnosti, već do jedne vrste nesimpatične blesavosti, prema kojoj nije moguće osetiti čak ni onu tugaljivu nežnost koju izaziva Đokicina ili Mujicina blesavost.

A šta tek reći o sceni u kojoj Slavko Štimac hladnokrvno posluje po kuhinji dok detonacije obaraju police i plafon mu se obrušava na glavu. Očito, granate eksplodiraju tik uz njegovu kuću, i kako u blizini nema drugih, jasno je da gadjaju baš nju. Da li je Slavko lud? Ili je teško suicidaran? Možda, ali ostatak filma to ne govori, logika scenarija ne dopušta.

Ne znam, mozda se tu zeleo komični efekat, ali to mi se opet žanrovski ne uklapa. Film naime pripada žanru realističkog ratnog filma sa povremenim iskoracima u klišetiranu fantastiku, pretencioznu simboliku i nemuštu metaforu. A i da je i komedija, sve bi to bilo nedovoljno komično, moralo bi neuporedivo apsurdnije. Što bi, dakako, bio vrhunski umetnički luzeraj: jače od Pajtonovaca prosto ne može.

Ne bih da grešim dušu, stvarno ne znam da li je u tom filmu poleteo neki krevet ili, na protiv, nije poleteo ni jedan krevet. U jednom trenutku, celo moje biće prožela je izvesnost da će krevet poleteti, sve se u magnovenju saželo u fokus te neumitnosti, i ja sam tada začuo sopstveni očajni vrisak „ne mogu!", a onda i gunđanje ljudi i žena koje sam, panično grabeći ka izlazu, gazio i gnječio bezobzirce.

Nisam u bioskopu bio sam. Morao sam, posle par minuta dubokog disanja, da se vratim u salu. A tek što sam, pri izlasku iz bioskopa, zaustio nešto o krevetu, dama (s kojom sam inače još bio na vi), bez reči je uskočila u taksi i smesta isključila mobilni.

Nisam dakle tada saznao da li je krevet zaista poleteo, Kasnije sam na to zaboravio ili pak, nisam imao snage da pitam, ali šansa da ipak nije poleteo, sasvim je neznatna. Zašto? Pa, kad Kusturicina kamera makar i okrzne neki krevet, do kraja filma će taj krevet meizostavno poleteti. Baš kao što će i ona čuvena puška sa zida, neizostavno opaliti.

Možda će se nekome učiniti da je ovo sa krevetom digresija. Ne, nije. Itekako je u vezi sa Tezom. Ko to ne vidi odmah, neka me slobodno cimne na Facebook - rado ću svakome ponaosob.

Ali ne mislim ja da nas Kusta (čijoj se zanatskoj perfekciji i ranim ostvarenjima inače divim) namerno vredja. Pre će biti da se tu suočavamo sa potresnim slučajem jednog istinskog stvaralačkog grča, očajničkog upinjanja da se iznedri nešto nevidjeno čudesno, zapanjujuće i nenadjebivo žestoko, žešće od života.

***

Prvobitno objavljeno ovde.



Komentari (170)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 22:46 28.11.2010

Linija ...

...

Kič je, naprosto, nešto što nije u liniji života

Na primer, preparirana ptica, koja treba da ostavi utisak živahnosti.


Odličan post

Što se tiče Kusturice, on mi sam po sebi kao ličnost baš i nije zanimljiv. O filmovima pričati bi trebalo. Tu vrede dva filma (Doli i Otac), dok ovo ostalo može i da se gleda, i da se ne gleda. Vidi se da je to ostalo rađeno sa silnom namerom. Umetnost to ne trpi. Retko uspe, uslovno rečeno. Zato je sve osim prva dva filma ispalo tako, kao veliki zdrob kadrova, na čijem vrhu čuči neočešljani umetnik
st.jepan st.jepan 23:22 28.11.2010

Re: Linija ...

Tu vrede dva filma (Doli i Otac),


Da, to je Kusturicin "Amarkord".

Dobri su, jednako kao sto bi (ako zanemarimo neophodnost rediteljskog zanata) bio dobar svaciji "Amarkord".

Gotov sam cak da, u stilu oca iz "Doli Bel", ustvrdim kako ce u komunizmu svako dobiti shansu da (uz strucnu pomoc) snimi svoj "Amarkord".

Edit: naknadno ispravio gresku u nazivu filma (Amarkord)
loader loader 23:43 28.11.2010

Re: Linija ...

Mislim da je to malo pojednostavljeno. Ni komunizam, ni "gorka sećanja" nisu recept da nešto bude umetničko delo.
st.jepan st.jepan 00:07 29.11.2010

Re: Linija ...

loader
Mislim da je to malo pojednostavljeno. Ni komunizam, ni "gorka sećanja" nisu recept da nešto bude umetničko delo.

Sorry, stalno zaboravljam na smajlice. Eve ga naknadno:
G r o f G r o f 00:18 29.11.2010

Re: Linija ...

Ovo...

Kič je, naprosto, nešto što nije u liniji života

Na primer, preparirana ptica, koja treba da ostavi utisak živahnosti.


Pa ovo...

Odličan post



Ne idu zajedno. Nisu na istoj ravni razmišljanja.
mikimedic mikimedic 00:27 29.11.2010

Re: Linija ...

O filmovima pričati bi trebalo.


posle filma kusturice, devojke setaju bosonoge kao mokre kokoske.
loader loader 00:43 29.11.2010

Re: Linija ...

st.jepan:

Sorry, stalno zaboravljam na smajlice. Eve ga naknadno:

Aaaa... to je sada druga priča :)
loader loader 00:50 29.11.2010

Re: Linija ...

G r o f
Ovo...
Kič je, naprosto, nešto što nije u liniji života.
Na primer, preparirana ptica, koja treba da ostavi utisak živahnosti.


Pa ovo...

Odličan post


Ne idu zajedno. Nisu na istoj ravni razmišljanja.

To što možda nisu na istoj ravni razmišljanja (a i ne moraju da budu) ne znači da ne smeju da budu zajedno, unutar jednog komentara. Nisu suprotstavljeni. Samo su drugačiji. Dakle, nema "greške u režiji" :) .. Ili vi, Mr Grofe, imate na umu nešto sasvim drugo?
st.jepan st.jepan 01:09 29.11.2010

Re: Linija ...

Aaaa... to je sada druga priča :)


Ma nije, ista je.

Rekao sam zapravo da (edit: skoro) svako ima neku svoju zivotnu pricu koja bi, zanatski dobro obradjena, mogla biti dobar film (zanat, naime, shvatam malo shire).

A i malo sam parafrazirao ono Vorholovo o 15 minuta slave.
gorran2 gorran2 01:12 29.11.2010

Re: Linija ...

Rekao sam zapravo da (edit: skoro) svako ima neku svoju zivotnu pricu koja bi zanatski dobro obradjena, mogla biti dobar film

Il' barem strip...
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 01:54 29.11.2010

Re: Linija ...

Retko uspe, uslovno rečeno. Zato je sve osim prva dva filma ispalo tako, kao veliki zdrob kadrova, na čijem vrhu čuči neočešljani umetnik


loader loader 01:58 29.11.2010

Re: Linija ...

Ma nije, ista je.

Rekao sam zapravo da (edit: skoro) svako ima neku svoju zivotnu pricu koja bi, zanatski dobro obradjena, mogla biti dobar film (zanat, naime, shvatam malo shire).

Ista ili ne, ja svakako ostajem pri izjavi da bi sve (što se tiče vrste teme) moglo da bude dobar film (uključujući i sećanja na detinjstvo). Ali, da bi nešto bilo dobar film, određeno je samo svojim rezultatom, a ne temom. Odnosno, da bi nešto bilo umetničko delo, neophodno je da bude zaista umetničko delo. Sve drugo je irelevantno. Recimo, ima izuzetnih filmova iz svih mogućih tematskih okvira. Tematika detinjstva je, donekle, prijemčljivija samo zbog ljudske bolećivosti prema tom dobu života. Ali, to u smislu umetničkog kvaliteta filma, čak i uz dobru zanatsku potku, baš ništa ne garantuje.
st.jepan st.jepan 02:07 29.11.2010

Re: Linija ...

Ali, da bi nešto bilo dobar film, određeno je samo svojim rezultatom, a ne temom

Apsolutno!
Samo sto bih ja to radikalizovao:
Tema je tu najmanje vazna. Uvek sam (i samome sebi) govorio da uopste nije bitno sta, vec da je bitno je kako.
Upravo zato sam, kao uzgred, rekao da tema mora biti "zanatski dobro obradjena" (uz napomenu da zanat shvatam nesto shire). I upravo zato sam naknadno dodao onog smajlica.
gorran2 gorran2 02:10 29.11.2010

Re: Linija ...

Uvek sam (i samome sebi) govorio da uopste nije bitno sta, vec da je bitno je kako.

I ja sam samom sebi dao puno vrlo korisnih saveta. Mislim da je najkorisniji bio ovaj:

Nikad ne slušaj samog sebe!
st.jepan st.jepan 02:18 29.11.2010

Re: Linija ...

Nikad ne slušaj samog sebe!


Radikalizam je moje drugo ime.
So, uvek radi suprotno onome sto zakljucis da je pametno.
joseywales joseywales 02:37 29.11.2010

Re: Linija ...

st.jepan
Tu vrede dva filma (Doli i Otac),


Da, to je Kusturicin "Amakord".



I da je tu prestao da glumata Felinija...
st.jepan st.jepan 03:03 29.11.2010

Re: Linija ...

I da je tu prestao da glumata Felinija...


Sto reko Del Boj, ou kontre, ou kontre, trebalo je da nastavi sa (prilicno vestim) glumatanjem Felinija, bilo bi bolje za sve... Hm, za mene sigurno. Istina, brzo bi mi dosadio, ali na jedan drugi, prihvatljiviji nacin. Bar me ne bi oblivali onoliki valunzi stida...
kick68 kick68 03:27 29.11.2010

Re: Linija ...


Dobri su, jednako kao sto bi.... bio dobar svaciji "Amakord


Ovdasnji blogeri su, setimo se , takodje imali "amarkordske" izlete, na opste odusevljenje publike (da ilustrujem: citanost 3814, komentari 2681). Jako dobre i uspesne amarkordske izlete, ako smem da primetim. Jedina im je mana sto se nisu nastavili.
Ne verujem bas da bi svaciji Amarkord bio jednako dobar. Da bi se napravio dobar Amarkord treba imati herca i iskrenosti bez pretenzija da se svima dopadnes. Zato mi se i tvoja "amarkordska" epizoda iz teksta izuzetno dopala. Bice ih nadam se jos.
buba_truba buba_truba 09:40 29.11.2010

Re: Linija ...

st.jepan
Tu vrede dva filma (Doli i Otac), Da, to je Kusturicin "Amakord".Dobri su, jednako kao sto bi (ako zanemarimo neophodnost rediteljskog zanata) bio dobar svaciji "Amakord".Gotov sam cak da, u stili oca iz "Doli Bel", ustvrdim kako ce u komunizmu svako dobiti shansu da (uz strucnu pomoc) snimi svoj "Amakord".

A zašto to (Amarkord) zoveš "Amakord"? Možda hoćeš nešto dodatno da nam poručiš?
Ja ne razumem poruku, pa pitam.
loader loader 10:39 29.11.2010

Re: Linija ...

glumata Felinija...


Ovo poređenje nije na mestu kad je reč o prva dva filma narečenog bosanskog umetnika. Otac i Doli su odlični, ali zato što jesu odlični, a ne zato što je neko provalio da postoje jedna ili dve scene koje možda liče na neke iz Italijanovih ostvarenja, pa su tu opasku o "skidanju" posle svi prihvatili zdravo za gotovo i ponavljaju je. Nije čika Frederiko jedini obrađivao period adolescencije :) ..

Ima i primedbi da je u nekim filmovima naš razbarušeni Bosanac kopirao Andreja Tarkovskog.
Široka je to rasprava.

Eh, kad bi se barem jednom godišnje kod nas napravilo po jedno filmsko ostvarenje koje je po kvalitetu i stilu "kopija" Bertolučija, Kurosave, Anga Lija, ... nego se, na žalost, uporno ponavljaju tri-četiri ista glumca sa jednim te istim glumačkim fazonom i kopira se jedan te isti neosrpski vodvilj, ili, u drugoj preostaloj varijanti, ponavlja se jedan te isti "film sa asfalta" ... Onda Kusturici, u poređenju s ovim trivijalnim i već zatupljujućim kinematografskim pojavama (kakvi god da su njegovi filmovi nakon ona prva dva), nije lako da se ne oseća lokalnom Veličinom


st.jepan st.jepan 11:38 29.11.2010

Re: Linija ...

A zašto to (Amarkord) zoveš "Amakord"?


Jbg, bruka bruku stize!

Dan mi bez neke bruke (ili makar brukice) ne prodje. Ne pamtim kad sam poslednji put pred spavanje sebi rekao "uh, dobro je bilo, nista se danas nisam obruk'o.

Sta reci, nije ni lapsus lingue, ni lapsus ligamenti, bice da je lapsus celebris. Valjda tako prvi put pogresno cuo, pa se zapatilo. A zapanjujuce je da mi nije palo na pamet da je Amarkord najverovatnije kovanica od "al mio ricordo" (iz mog secanja).

Imao sam ja slicnih brukica onoliko. Desetak godina vozio sam nesto za sta sam podrazumevao da se zove Marcedes, sve dok se moja sestra nije osmelila da me pita da li se shalim. Dabome, bio sam siguran da se shali ona, pa ipak sam, za svaki slucaj, proverio. I dabome, silno se razocarao. Uopste mi se nije svidelo to "Mercedes", zvucalo mi nekako jeftino, nedostojno jednog tako ozbiljnog auta.
st.jepan st.jepan 12:23 29.11.2010

Re: Linija ...

Otac i Doli su odlični, ali zato što jesu odlični, a ne zato što je neko provalio da postoje jedna ili dve scene koje možda liče na neke iz Italijanovih ostvarenja, pa su tu opasku o "skidanju" posle svi prihvatili zdravo za gotovo i ponavljaju je. Nije čika Frederiko jedini obrađivao period adolescencije :) ..


Naravno, slazem se.
Opasku o glumatanju Felinija ja sam shvatio samo kao ukazivanje na zanrovsko odredjenje tih Kusturicinih filmova. Pominjanje Felinijevog "Amarkorda" je u tom kontekstu bio tek nacin da se to zanrovsko odredjenje najbolje ilustruje.

Ima i primedbi da je u nekim filmovima naš razbarušeni Bosanac kopirao Andreja Tarkovskog.


Jeste. i vala neka je!
buba_truba buba_truba 12:31 29.11.2010

Re: Linija ...

st.jepan
A zašto to (Amarkord) zoveš "Amakord"?

Sta reci, nije ni lapsus lingue, ni lapsus ligamenti, bice da je lapsus celebris. Valjda tako prvi put pogresno cuo, pa se zapatilo.

Pošteno. Hvala na iskrenosti.
gorran2 gorran2 12:38 29.11.2010

Re: Linija ...

lapsus celebris

Omaška slavnih?
Ili si mislio na lapsus cerebri?
Pa ti se između mišljenja i tastature dogodio još niz lapsusa?
st.jepan st.jepan 15:13 29.11.2010

Re: Linija ...

gorran2
Omaška slavnih?Ili si mislio na lapsus cerebri?Pa ti se između mišljenja i tastature dogodio još niz lapsusa?

Davno bese.
Gimnazijske mrvice, eto.
Dabome, celebro celebri..., hvala.
P.S. jbg, prirodnomatematicki smer, latinski na kas'cicu

Edit:
A sto da ne i "omaska slavnih"?
Tito je Vijetnam decenijama zvao Vijetman, a niko se nije usudio da ga popravlja.
gorran2 gorran2 15:55 29.11.2010

Re: Linija ...

st.jepan
gorran2
Omaška slavnih?Ili si mislio na lapsus cerebri?Pa ti se između mišljenja i tastature dogodio još niz lapsusa?

Davno bese.
Gimnazijske mrvice, eto.
Dabome, celebro celebri..., hvala.
P.S. jbg, prirodnomatematicki smer, latinski na kas'cicu

Hm, bolje da se ovde zaustavimo... Videće krkar i biće belaja...
docsumann docsumann 17:08 29.11.2010

Re: Linija ...

Rekao sam zapravo da (edit: skoro) svako ima neku svoju zivotnu pricu koja bi zanatski dobro obradjena, mogla biti dobar film


Il' barem strip...


docsumann docsumann 17:32 29.11.2010

Re: Linija ...

A i malo sam parafrazirao ono Vorholovo o 15 minuta slave.



MINUTI SLAVE


do sada je svako imao svojih petnaest minuta
( određenih na osnovu rase, vjere i pola )

od sada ima po deset

raspored će biti okačen u utorak
na glavnoj kapiji


Vijeće Slavnih



G r o f G r o f 23:43 29.11.2010

Re: Linija ...

E, jbg, bruka bruku stize!

Dan mi bez neke bruke (ili makar brukice) ne prodje. Ne pamtim kad sam poslednji put pred spavanje sebi rekao "uh, dobro je bilo, nista se danas nisam obruk'o.

Sta reci, nije ni lapsus lingue, ni lapsus ligamenti, bice da je lapsus celebris. Valjda tako prvi put pogresno cuo, pa se zapatilo. A zapanjujuce je da mi nije palo na pamet da je Amarkord najverovatnije kovanica od "al mio ricordo" (iz mog secanja).

Imao sam ja slicnih brukica onoliko. Desetak godina vozio sam nesto za sta sam podrazumevao da se zove Marcedes, sve dok se moja sestra nije osmelila da me pita da li se shalim. Dabome, bio sam siguran da se shali ona, pa ipak sam, za svaki slucaj, proverio. I dabome, silno se razocarao. Uopste mi se nije svidelo to "Mercedes", zvucalo mi nekako jeftino, nedostojno jednog tako ozbiljnog auta.


Neverovatno!
Koja atipična reakcija za jenog blogera. Nikakav si ti komunista.
Komunisti ne priznaju ni na mukama.

st.jepan st.jepan 16:32 30.11.2010

Re: Linija ...

Videće krkar i biće belaja

Ma lako cu ja za krkara, rado cu mu uvek "na crtu", mene brine da to ne vidi moja bivsa (prof. starogrckog i latinskog)
nsarski nsarski 22:57 28.11.2010

Ima kica i kica, naravno

Za drugi pogled, preporucujem knjigu Alekse Celebonovica: Some call it kitch. Masterpieces of bourgeois realism.




P.S. Kad je o kicu u filmu rec, mislim da Kundera u "Nepodnosljivoj lakoci postojanja" ima dobar tekst o tome. Razume se, u poredjenju sa svim ovim, TV program je instant kic na steroidima, 24 sata dnevno.
gordanac gordanac 01:05 29.11.2010

:kundera i kič

nsarski
Za drugi pogled, preporucujem knjigu Alekse Celebonovica: Some call it kitch. Masterpieces of bourgeois realism.

P.S. Kad je o kicu u filmu rec, mislim da Kundera u "Nepodnosljivoj lakoci postojanja" ima dobar tekst o tome. Razume se, u poredjenju sa svim ovim, TV program je instant kic na steroidima, 24 sata dnevno.


...ako na ovaj deo misliš...voila:

Nešto o kiču

"... Tamo gde govori srce nije pristojno da razum stavlja svoje primedbe. U carstvu kiča vlada diktatura srca.

Osećaj koji kič izaziva mora, naravno biti takav da ga može deliti veliki broj ljudi. Zato se kič ne može bazirati na nekoj neobičnoj situaciji, već samo na osnovnim slikama koje su čvrsto urezane u ljudsku memoriju: nezahvalna kći, zanemareni otac, deca koja trče preko travanjaka, izdaja domovine, sećanje na prvu ljubav.

Kič izaziva dve suze ganutosti. Prva suza kaže : Kako je to divno, deca koja trče po travnjaku!

Druga suza kaže: Kako je to divno biti dirnut, zajedno s čitavim čovečanstvom, nad decom koja trče po travnjaku!

Tek ova druga suza pravi od kiča kič.

Bratstvo svih ljudi sveta može počivati samo na kiču.

To niko ne zna bolje od političara. Čim u blizini ugledaju fotografski aparat, odmah trče do najbližeg deteta da ga podignu i poljube u obraz. Kič je estetski ideal svih političara, svih stranaka i pokreta.

U društvu u kome žive, jedan uz drugog, razni politički pokreti koji jedan drugome ometaju i ograničavaju uticaj, možemo još kako-tako izmaći inkviziciji kiča; pojedinac može zadržati svoju individualnost, a umetnik može stvoriti neočekivana dela. Tamo, međutim, gde je sva vlast u rukama jednog političkog pokreta, ubrzo ćemo se naći u carstvu totalitarnog kiča.

Kad kažem totalitarnog, to znači da je sve što narušava kič isključeno iz života - svaka demonstracija individualizma (težiti različitosti isto je što i pljunuti u lice nasmejanog bratstva), svaka sumnja (jer će onaj ko počne sumnjati u sitnice završiti sa sumnjom u život kao takav), svaka ironija ( jer u carstvu kiča sve treba primati krajnje ozbiljno), pa čak i majka koja je napustila porodicu, ili muškarac koji daje prednost muškarcima nad ženama i tako ugrožava sveto geslo "Volite se i množite se!".

S tog stanovišta možemo takozvani gulag smatrati za nešto slično septičkoj jami, u koju totalitarni kič baca otpatke. "
st.jepan st.jepan 03:16 29.11.2010

Re: Ima kica i kica, naravno

Za drugi pogled, preporucujem knjigu Alekse Celebonovica:

Ovo "drugi pogled" godi mojoj sujeti, hvala.
To "drugi" ovde valjda znaci drugaciji. Smem li da to shvatim kao smestanje mog i Aleksinog pogleda u istu ravan? Ili nije trebalo da cackam mecku?
nsarski nsarski 09:18 29.11.2010

Re: :kundera i kič

...ako na ovaj deo misliš...voila:

Thx, gordanatz.


Na jednom mestu on takodje govori o ljubavnim pricama na filmu, u knjigama, pa kaze (parafraziram):

u komunistickom poretku, zaplet ljubavne price nije u tome da li ona njega (on nju) voli ili ne, kao sto je nekad bilo. Takva dilema je prevazidjena u idealnom drustvu! Oni se naravno vole, ali sada je dilema da li ona njega voli vise nego sto on misli da ga voli, ili ne?

gordanac gordanac 09:30 29.11.2010

: :kundera i kič

nsarski
...ako na ovaj deo misliš...voila:

Thx, gordanatz.


Na jednom mestu on takodje govori o ljubavnim pricama na filmu, u knjigama, pa kaze (parafraziram):

u komunistickom poretku, zaplet ljubavne price nije u tome da li ona njega (on nju) voli ili ne, kao sto je nekad bilo. Takva dilema je prevazidjena u idealnom drustvu! Oni se naravno vole, ali sada je dilema da li ona njega voli vise nego sto on misli da ga voli, ili ne?



:))))
E, ta dilema je ostala jedna velika misterija...
Mada...
wukadin wukadin 09:46 29.11.2010

Re: :kundera i kič

Bratstvo svih ljudi sveta može počivati samo na kiču.


Zanimljivo, zanimljivo...
Kamo "univerzalne vrednosti"?!
mnenadic mnenadic 18:33 29.11.2010

Re: :kundera i kič

Neke korisne stvari o kiču mogu se pročitati kod Ludviga Gica u "FENOMENOLOGIJA KIČA"

Kritikovati je najlakše. Voleti ili mrzeti nije teško. Razumeti - e to je već malo teže!
Što se tiče kritike i kritičara - stvaralaštvo, stvaralac i delo su gotovo uvek vredniji od kriike i kritičara. Dok ne nauče da STVARAJU kritičarima ništa drugo ne ostaje već da trabunjaju! U stvaralaštvu, a pogotovo u umetnosti, postoji pojam NEIZRECIVOG. Kritičari-kritizeri, po pravilu, tu uvek padaju.
st.jepan st.jepan 01:42 01.12.2010

Re: :kundera i kič

Bratstvo svih ljudi sveta može počivati samo na kiču.

Zanimljivo, zanimljivo...
Kamo "univerzalne vrednosti"?!


To jaranstvo svih ljudi sveta, po sebi je ultimativni kic.

A kic je, nesumnjivo, univerzlna vrednost.
G r o f G r o f 23:33 28.11.2010

Blog kao primer kiča

Slažem se sa tezama.
Ilustracija prve teze je iskonstruisana više nego sam primer.
st.jepan st.jepan 23:37 28.11.2010

Re: Blog kao primer kiča

Ilustracija prve teze je iskonstruisana više nego sam primer.


Tvoj comment je iskonstruisan vise nego ilustracija prve teze koja je "iskonstruisana više nego sam primer"
G r o f G r o f 23:55 28.11.2010

Re: Blog kao primer kiča

Tvoj comment je iskonstruisan vise nego ilustracija prve teze koja je "iskonstruisana više nego sam primer"


Priznajem da sam dugo buljio u beli ekran, smišljajući opako originalnu i ubitačnu misao, koja će me, svojim krilima, odneti na tron pobednika, sa kojega ću ponosno gledati na sitnu raju i jepana st...hahahaha.
Ma zezam se.
Iz nekog razloga mi nisi simpatičan ali priznajem da je ugao gledanja na kič dobar.
Za prvu tezu si, stvarno, mogao pronaći bolji primer.
st.jepan st.jepan 00:18 29.11.2010

jbg

Iz nekog razloga mi nisi simpatičan



Jbg, nisam skoro ni malo kovrdjast, to me ceo zivot kolje.

A vrenenom sam shvatio da mi se mnogo svidja da se ne svidjam.

Valjda kiselo grzdje, 'bem li ga?

Sto se komenta tice, to je kako gradjanin/gradjanka voli. Taj tvoj je sasvim ok, ali stvarno si mogao pronaci bolji naslov
st.jepan st.jepan 01:55 01.12.2010

Re: Blog kao primer kiča

priznajem da je ugao gledanja na kič dobar.
Za prvu tezu si, stvarno, mogao pronaći bolji primer


Iz tog ugla gledanja, Kusta je najbolji primer.
Jer kod njega kic nije svakome ocigledan, a sustinski je, duboko urastao u samo tkivo njegovog dela. Tvrditi da je kic nesto sto svi smatraju kicem, kakvog to ima smisla?

Ti bi sigurno vise voleo da sam pisao o betonskim labudima i lavovima, o skaju koji glumi krokodilsku kozu, vestackom cvecu, Titovim rodjendanima, Mir Jan... Nema, bato, kod mene opstih mesta i stereotipa, nema razgacene radosti prepoznavanja onoga sto vec znas.
G r o f G r o f 09:12 01.12.2010

Re: Blog kao primer kiča

Čoveče, ti hoćeš da ugradiš kič u umetničko delo...Ne ide to.
On ulazi u delo spolja, tek kad se delo stavi u neke okvire.
Na stranu što kičerajci prvo kupuju ram pa onda prave sliku.

Zamislimo da se pojave još dva Boga.
Drugi ponovo stvori ovakvu kakofoniju na sliku i priliku. On je plagijator a njegovo delo plagijat.
Treći sve ispočetka...te neka bude ovo i bi ovo, i neka bude ono i bi ono, i sve tako bi i on vidi da je to super.
Ovo treće je obična kičerajka.
Kod prvog Boga mogli smo govoriti o dobrom i lošem radu ali ne i o kiču.
Jbt...
Poslovi stoje, a ja ovde kakim.
docsumann docsumann 16:28 01.12.2010

Re: Blog kao primer kiča

Zamislimo da se pojave još dva Boga.




pa ja ni ovog jednog ne mogu da zamislim
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:47 02.12.2010

Re: Blog kao primer kiča

a ja ovde kakim.

da ni sam ne znaš koliko.
gorran2 gorran2 23:46 28.11.2010

Šta je umetnost?

Odgovor je jednostavan. Parafraziraću poznati zen-koan:

sasušeno govno.

Šta je kič? Umetnost je kič. Ali relacija nije simetrična, kič nije umetnost.
loader loader 23:48 28.11.2010

Re: Šta je umetnost?

Da, strojev korak, koji nije hodanje
trener92 trener92 23:51 28.11.2010

"Razlozi borbe ili

[i]Raskršće

I razlog borbe je...u potrebi za poezijom korisnog.

II razlog borbe je...u potrebi za poezijom čopora,

poezijom proždrljivosti i vernosti,

i poezijom poslušnosti i najezde.

III razlog borbe je...u traganju za onim što je sopstveno.

IV razlog borbe je...u poeziji otvaranja.

V razlog borbe je...poezija avanture.

VI razlog borbe je...u poeziji produžetka sebe samog.

VII razlog borbe je...u iskivanju najvećih oštrica
u sebi samom.

VIII razlog borbe je...u nedostojanstvu.

IX razlog borbe je...u poeziji razumevanja i nerazumevanja smrti.

X razlog borbe je...san o slobodi.

XI razlog borbe je...je razmišljanje o konačnom.

XII razlog borbe je...u obećanju jednog sutra.

Mika Antić



( asocijacija na ovo što sam pročitao *
*


Film nisam gledao , pa ne znam šta da napišem,

Pozdravljam autora

uz malo prave umetnosti (koju on svakako razume)



( i pozdrav za Budimca, naravno)


st.jepan st.jepan 00:25 29.11.2010

Re: "Razlozi borbe ili

Pozdravljam autora

uz malo prave umetnosti (koju on svakako razume)


Pa sad, ne usudjujem se bas da kazem da razumem, ali, razume se, volim.

U svakom slucaju, hvala.
trener92 trener92 00:48 29.11.2010

Re: "Razlozi borbe ili

st.jepan

Pa sad, ne usudjujem se bas da kazem da razumem, ali, razume se, volim.

U svakom slucaju, hvala.


Za prvo (autorsko, ako ne grešim) gostovanje na blogu treba da bude nešto dobro što će prijati i tebi ( mislim na muziku), drago mi je da je tako.
Čitao sam (malo) tvoje tekstove (sa linka koji je ostavljen u tekstu) .Nadam se da ćemo uskoro imati prilike da čitamo neke nove ,ovde, na tvom blogu .
gorran2 gorran2 00:51 29.11.2010

+1

Nadam se da ćemo uskoro imati prilike da čitamo neke nove ,ovde, na tvom blogu .

st.jepan st.jepan 00:54 29.11.2010

Re: "Razlozi borbe ili

Za prvo (autorsko, ako ne grešim) gostovanje na blogu


Ne, ovo mi je trece gostovanje. Bio vec kod Mikelea ("Mala je sa mnom" ) i kod Male Radmiloviceve (vala bas sam se navadio )
yugaya yugaya 01:02 29.11.2010

Re: poezija sopstvenog

Nadam se da ćemo uskoro imati prilike da čitamo neke nove ,ovde, na tvom blogu .


+1

(zato sto zaista prelepo pise)




A na temu :

jos se i zove telkomiki...savrseno
gorran2 gorran2 01:04 29.11.2010

Re: poezija sopstvenog

+1
(zato sto zaista prelepo pise)

Ma neee... zato da imamo koga da zezamo

A ovo



je super -gde ima da se kupi?
yugaya yugaya 01:13 29.11.2010

Re: poezija sopstvenog

gde ima da se kupi?



ovde
trener92 trener92 01:17 29.11.2010

Re: "Razlozi borbe ili

st.jepan
Za prvo (autorsko, ako ne grešim) gostovanje na blogu


Ne, ovo mi je trece gostovanje. Bio vec kod Mikelea ("Mala je sa mnom" ) i kod Male Radmiloviceve (vala bas sam se navadio )


Kod Ane nema ništa na tom blogu , bio je neki link koliko se sećam ( gledao sam malopre osim ako nije nešto u komentarima, a ovo kod Mikela sam zaboravio , moja greška)

Šefe koji ti je vrag

da ne kopiram celu sliku bloga)
st.jepan st.jepan 01:20 29.11.2010

Re: poezija sopstvenog

Ma neee... zato da imamo koga da zezamo

... i isto takodje, da budete zezani
gorran2 gorran2 01:20 29.11.2010

Re: poezija sopstvenog

ovde

Lepo! Sviđa mi se i onaj robot u gaćama
trener92 trener92 01:22 29.11.2010

Re: poezija sopstvenog

st.jepan
Ma neee... zato da imamo koga da zezamo

... i isto takodje, da budete zezani


To je prava stvar, samo nemoj posle da se ljutiš kao neki (mnogi!!!!) odavde, prvo hoću , pa onda više neću .
st.jepan st.jepan 01:23 29.11.2010

Re: "Razlozi borbe ili

Kod Ane nema ništa na tom blogu

Bilo, pa izbrisano.
Bilo nam oboma zao Jeremica, suskalo se da ce ga najure, pa da ne seirimo.
gorran2 gorran2 01:24 29.11.2010

Re: poezija sopstvenog

st.jepan
Ma neee... zato da imamo koga da zezamo

... i isto takodje, da budete zezani

Od svakoga prema potrebama, svakome prema mogućnostima
st.jepan st.jepan 01:25 29.11.2010

Re: poezija sopstvenog

svakome prema mogućnostima

...da podnese.
Pa nismo zlikovci, majku mu!
yugaya yugaya 01:25 29.11.2010

Re: Svidja se i meni

Sviđa mi se i onaj robot u gaćama


Ko pre robotu ...njemu i gace

Ekipa koja tamo radi jako lepo prepakuju kic u umetnost.
Jukie Jukie 00:35 29.11.2010

Princ Alpa

U Kusturičinom filmu "život je čudo", neku devojku upucaju pri pokušaju da pređe Drinu.
U sledećem, beskrajnom kadru, ona klizi na saonicama niza strmu zavejanu padinu, ostavljajući u snegu krvavi trag.


U dokumentarcu "Prince of the Alps" koji ide na Viasat Nature (a radi se o jelenima), "Bambijeva" majka se oklizne na padini planine i nekoliko minuta pada i pada i pada prvo niz sneg pa onda preko kamenja i stena, udarajući i odskačući od jedne do druge prepreke, dok na kraju ne bućne u reku koja je odnese. Istovremeno mi je dolazilo da vrištim i da se smejem. Spooky, spooky.

p.s. oni koji su gledali neka mi napišu poruku kako su oni razumeli poslednji kadar: da li je Bambi živ, ili je to Bambijev duh, ili su hteli da kažu da smo eto pratili pogrešnog jelena pa će ovaj drugi jelen biti princ umesto njega.
st.jepan st.jepan 00:46 29.11.2010

Re: Princ Alpa

"Bambijeva" majka se oklizne na padini planine i nekoliko minuta pada i pada i pada prvo niz sneg pa onda preko kamenja i stena, udarajući i odskačući od jedne do druge prepreke, dok na kraju ne bućne u reku koja je odnese


Ma ok, dokumentarac, ali i dokumentarac je valjda nekakav film.
So, ne brini, ozivece, garant.
Kako se samo Sherlok surdukn'o niz onaj vodopad, pa ipak ost'o ziv.
vanja.t vanja.t 01:30 29.11.2010

he he

Ali razumem ja Kustu: teret statusa i reputacije, a potom i teret očekivanja nove sredine, mora da je nesnosan


kakva projekcija, usput nešto malo...
mora da je nesnosno
st.jepan st.jepan 16:07 30.11.2010

Re: he he

kakva projekcija,

Izvini, nisam razumeo.
gorran2 gorran2 01:31 29.11.2010

Nego, da se vratimo na temu

Umetničko delo:



Kič:

st.jepan st.jepan 01:52 29.11.2010

Re: Nego, da se vratimo na temu

Umetničko delo:



Kič:


Pa, kako da ti kazem, zvucis mi 'nako..., malo komesarski.
Tacno je da fekaljizam moze biti i kic i art, ali ako je gornje ostvarenje proizaslo iz autenticne potrebe, a donje nastalo kao rezultat koncepta, to ne znaci automatski da gornje valja, a donje ne valja.
gorran2 gorran2 02:02 29.11.2010

Re: Nego, da se vratimo na temu

Nisi razumeo poentu. Da probam ponovo.

Umetnost:



Kič:

st.jepan st.jepan 03:25 29.11.2010

Re: Nego, da se vratimo na temu

Nisi razumeo poentu. Da probam ponovo.

E, ovde vec igras prljavo.
Te dve fotke sto si ih sada okacio su veoma duhovit komentar na predposlednju "tezu", no to te ne oslobadja zutog kartona.
One dve fotke koje si ranije okacio, sasvim sam dobro skapirao.

Edit:
G r o f G r o f 13:06 29.11.2010

Re: Nego, da se vratimo na temu

Gornje delo nije umetničko,
a donje delo je toliko snažno da je napravilo civilizacijski skok svojom pojavom.
Kugle složene u stabilnu formu, u vreme nastanka dela, nisu bile česta pojava i predstavljale su sam vrh umetnosti.
Naravno, govorim o kamenom dobu.
Naravno da se ova forma beskonačnom eksploatacijom tokom milenijuma, pretvorila i kič.
gorran2 gorran2 13:17 29.11.2010

Re: Nego, da se vratimo na temu

Vidiš, Grofe, ovde si se uvaljao u gomilu umetničkih problema (i dela).
Najpre kažeš da gornje delo nije umetničko, kao takvo, kao delo.
A drugo jeste - pod pretpostavkom da je napravljeno u kamenom dobu.
Međutim, da je napravljeno danas, ne bi bilo umetnost. Iako bi bilo identično.
Znači, "umetničkost" nije u samom delu, jer onda ne bi jedno isto delo moglo i biti i ne biti umetničko, samo zbog datuma izrade.
Gde se dakle krije "umetničkost"?
G r o f G r o f 17:49 29.11.2010

Re: Nego, da se vratimo na temu

ovde si se uvaljao u gomilu umetničkih problema (i dela).


Ni malo se uvaljao nisam.
Nije u pitanju datum proizvodnje nego originalnost. Znači naglasak je na 'beskonačnoj eksploataciji' a ne na 'kamenom dobu'. Moj stav je jasan, hiperprodukcija čini kič. Prvo i originalno ne može biti kič. To sam već rekao kod gordanca.
To se ne kosi sa stjepanovim tezama jer hiperprodukdcija se radi namerno zbog odredjenog "koncepta i računice".

Da je "umetničkost" u samom delu onda bi savršena kopija vredela koliko i original. Zapravo broj kopija ne bi bio bitan.
Posle Mona Lizinog zagonetnog osmeha, koji uslovno uzimamo kao "prvi", svaki takav sledeći je kič.
Efekt crvenog traga krvi na belom snegu je toliko puta rabljen da sa svakom sledećom upotrebom sve više tone u kič.
I tako to...
gorran2 gorran2 17:57 29.11.2010

Re: Nego, da se vratimo na temu

Nije u pitanju datum proizvodnje nego originalnost.

Ok, ovo mi je jasnije. Međutim, "originalnost" spada u kontekst nastanka, i ne vidi se na samom delu. Bar ne više nego na savršenoj kopiji.

Zašto onda ljudi tako masovno idu u Louvre da vide Giocondu?
Jesu li oni pobornici umetnosti ili kiča?
gorran2 gorran2 01:34 29.11.2010

Umetnost, to je

kad otvorite usta, a ono, umesto vašeg glasa, poteku veliki umovi i njihove misli.

(Ili je to kič, sad sam se zbunio?)

PS:

Veliki ljudi:



(misli se ne vide, ali lebde u vazduhu)
gorran2 gorran2 02:00 29.11.2010

Umetnost u krevetu

Ne bih da grešim dušu, stvarno ne znam da li je u tom filmu poleteo neki krevet ili, na protiv, nije poleteo ni jedan krevet.

Gledao sam onu "pank operu" Dom za vešanje. Naravno, svašta nešto je letelo. U poslednjoj sceni, svi su odleteli. Pre toga su 5-6 minuta svi zakačinjali opasače za konopce i potezali da provere čvrstinu - ehej, umetnost je to, nije šala!
A tek što sam, pri izlasku iz bioskopa, zaustio nešto o krevetu, dama (s kojom sam inače još bio na vi), bez reči je uskočila u taksi i smesta isključila mobilni

Eto ti pouke. Kad ideš sa damom u bioskop, zajebi gledanje filma.
Lakše ćeš dospeti do kreveta.
A možda i poletiš.
spadalo92 spadalo92 03:11 29.11.2010

TEZE O KUSTURICI...

Samo da podsetim blogere, post se ne zove "TEZE O KUSTURICI (i nešto malo o kiču)".
ana_radmilovic ana_radmilovic 03:24 29.11.2010

pazi sad...

onaj nestali tekst će volšebno kako se i pojavio da bi nestao opet da se pojavi.
"mala radmilovićeva" (ko je bre mali, je li ti stipe?) jes poznata sa nestajućih blogova, priznaje da to nije lepo i fala što kažeš da je nestajanje rečenog bilo plod našeg zajedničkog napada sažaljenja prema jeremiću (to te vadi za ono "mala"

a sad - odma' da se ne slažem s tvojim tekstom (mada je sjajan, tako mi mojih 162cm (malo li je), ja se opet ne slažem, i tim jače što je više sjajan)
evo i zašto
Ali razumem ja Kustu: teret statusa i reputacije, a potom i teret očekivanja nove sredine, mora da je nesnosan.

kakva bre nova sredina? beograd, srbija, nacoši? ko je "nova sredina" za sarajevskog pa jugoslovenskog pa srpskog reditelja - pa on je uvek bio prisutan u "sredini" šta sad ima da se "očekuje" ko da je nov

znam, najmanje je bitna rečenica u tekstu, ali je kič. kič je aludiranje na nečiji private life, ime, adrese i ostalo... znaš zašto je kič? iz istog razloga iz kojeg je veći prostakluk upotreba nekog eufemizma nego "sporne" reči. recimo, najveći prostakluk je reči "ona stvar" za (da prostite) penis, a i penis zvuči počesto vulgarnije od recimo (opet da prostite) kurac

naime,

ako si ovde hteo da se osvrneš na kusturičinu biografiju, poreklo, razvoj njegovog slučaja - onda je trebalo do kraja. ali, nisi imao lošu nameru pa nisi insistirao. a opet bilo jače od tebe da pomeneš. suvišno... ono sa scenom koja prkosi zakonima fizike je dovoljno. a više od pola teksta je za užbenik.
st.jepan st.jepan 03:38 29.11.2010

Re: pazi sad...


pa on je uvek bio prisutan u "sredini" šta sad ima da se "očekuje" ko da je nov


U pravu si, on dolazi iz sredine, zapravo je Bosna bila ta sredina, mislim, bila je nekako u sredini onog neceg za cime svi zalimo (ko javno, ko potajno i samozatajno).
A dabome da nije nov, ama okolnosti jesu nove.
Fakat!
st.jepan st.jepan 03:53 29.11.2010

Re: pazi sad...

(ko je bre mali, je li ti stipe?)

Ta ja to, rodjena moja, iz dragosti.
A kako to da znas kako mene zovu u Mimicama, a ne znas da se tamo devojka nikad ne pominje po imenu, vec iskuljucivo kao mala, uz dodatak prezimena ili imena oca u formi prisvojnog prideva, tj posesiva (posesiv - moj patent)

A na sve ono ostalo, odgovoricu ti sutra. Sad moram... Moze?

ana_radmilovic ana_radmilovic 03:56 29.11.2010

Re: pazi sad...

st.jepan
(ko je bre mali, je li ti stipe?)

A kako to da znas kako mene zovu u Mimicama, a ne znas da se tamo devojka nikad ne pominje po imenu, vec iskuljucivo kao mala, uz dodatak prezimena u genituvu? Ta ja to, rodjena moja, od dragosti.
A na sve ono ostalo, odgovoricu ti sutra. Moze?

a čuj, kako bi te pa zvali u mimicama no stipe :)
(to isto beše neka "sredina" pa mi poznato ... odnekud)
wukadin wukadin 13:26 29.11.2010

Re: pazi sad...

recimo, najveći prostakluk je reči "ona stvar" za (da prostite) penis, a i penis zvuči počesto vulgarnije od recimo (opet da prostite) kurac


Vau!
Tako se govori.
Što ne može da se da deset preporuka
A st.jepan je mogao lepo da kaže "mrzim Kustu jer je izdao Bosnu". To bi bilo, recimo, iskreno. Uostalom, više mi se sviđa distinkcija iskreno/neiskreno nego istina/laž. Ova druga te nekako inauguriše u arbitra moralnih vrednosti. A rekoh bi da st.jepan nije iskren. I onda su tu neubedljivi primeri zašto su dva Kustina filma kič. Tako bih ja, recimo, mogao da analiziram Turneju, pa da nađem šta je tu kičerski, preterano, i tome slično...
Rečju, st.jepan pokušava da pod bubrege proda nešto drugo. No Ana je to bolje objasnila.
Goran Vučković Goran Vučković 13:35 29.11.2010

Re: pazi sad...

A st.jepan je mogao lepo da kaže "mrzim Kustu jer je izdao Bosnu". To bi bilo, recimo, iskreno.

Pa će onda Đura da mu oprosti...
Goran Vučković Goran Vučković 13:36 29.11.2010

Re: pazi sad...


ako si ovde hteo da se osvrneš na kusturičinu biografiju, poreklo, razvoj njegovog slučaja - onda je trebalo do kraja. ali, nisi imao lošu nameru pa nisi insistirao. a opet bilo jače od tebe da pomeneš. suvišno... ono sa scenom koja prkosi zakonima fizike je dovoljno. a više od pola teksta je za užbenik.

Ana with a gun?
wukadin wukadin 13:43 29.11.2010

Re: pazi sad...

Goran Vučković
A st.jepan je mogao lepo da kaže "mrzim Kustu jer je izdao Bosnu". To bi bilo, recimo, iskreno. Pa će onda Đura da mu oprosti...


A hoćeš reći da ima žrtava nasilja...
Ne znam zašto, tek setih se teksta Bobana Stanojevića koji je naveo svoja iskustva odrastanja u heteroseksualnoj familiji (ima li drugačijih, uostalom), pa onda to preneo na sve takve familije, ili bar sve u zemlji Srbiji. A mogao je sam da preispita poreklo svog "opredeljenja"...
Goran Vučković Goran Vučković 13:49 29.11.2010

Re: pazi sad...

A hoćeš reći da ima žrtava nasilja...

Ne nego da je ono možda malo nategnuto "čitanje misli"
wukadin wukadin 14:14 29.11.2010

Re: pazi sad...

Nategnuto, je li...
Prvo onako udžbenička definicija, kao govorimo na nivou principa, univerzalno, a onda baš Kusturica primer kiča, koji je kontraverzan zbog onoga zbog čega je kontraverzan. Još samo da organizuje vraćanje kaseta/diskova sa filmovima i bojkot Kustine nove knjige (i tajming je jel'te slučajan) po ugledu na antifašiste besne na Knuta Hamsuna. Uostalom, jel se Kusta sastajao sa Miloševićem, je li Milošević balkanski Hitler, jel tako, tako je!!!

Možda sam nategnut sa čitanjem misli, a da vidimo kako ide sa čitanjem blogova.
Sve nešto patim od bolova što te banovalo

Jer, ako je (ponavljam, ako je) sve to tačno, to bi značilo da nacizam Draže Mihajlovića, u biti, u svojoj idejnoj čistoti, ni malo nije inferiorniji od nacizma Adolfa Hitlera, ili od nacizma Ante Pavelića. Onda bi ono što je te velikane nacističke misli razlikovalo, bile samo konkretne mogućnosti da svoje naci ideje sprovedu u praksi (Hitlerove ogromne, Pavelićeve zavidne, Dražine skoro nikakve).

Značilo bi to da su ga samo objektivne okolnosti, samo to što je delovao u uslovima relativne ilegale, što se batrgao po gerilskim bivacima, planinskim katunima i jatačkim zaseocima, a uz to, bio stalno ometan od partizana i njihove bratsko-jedinstvene smaračine, da su ga dakle samo te nesrećne okolnosti sprečavalo da se razmaše, pa je stoga morao da kolje stihijno, kojekude, takoreći na licu mesta, ma skroz neuslovno, tehnološki primitivno, sramotno neefikasno... Koji, bre, logori smrti u onakvim uslovima, koje gasne komore, krematorijumi i slične izmotacije i luksuzacije?



Ispade čiča Draža ne samo da je bio nacista (ne samo fašista), nego i teška budala. On nacista, Hitler koji je okupirao Srbiju nacista, pa što onda Draža nije u Beogradu napravio neki Jasenovac, nego se igrao gerile i klao stihijno, kojekude?!

Rekao bih da st.jepanovi stavovi nisu slučajni, nego imaju veze sa nekim banalnim stvarima. Zašto se onda krije iza imitacije univerzalizma?!?
Uzgred, da ga pitam samo nešto:
Da li ti je kičerski film Metak u srce, mislim da je tako preveden, u originalu ne znam... Znaš onaj film o srpskom snajperisti koji puca na Sarajevo, pa ga onda njegov bivši sportski kolega i prijatelj (naravno, časnik armije BiH) prvo lepo i džentlmenski upozori, pa onda ga smakne. Usput Srbi prikazani onako ko nacisti. Ajde da vidimo šta misli st.jepan, je li i to kič?!?

st.jepan st.jepan 14:14 29.11.2010

Re: pazi sad...

Goran Vučković
A st.jepan je mogao lepo da kaže "mrzim Kustu jer je izdao Bosnu". To bi bilo, recimo, iskreno. Pa će onda Đura da mu oprosti...


Oprostite mi, neobavestenom, a koji Djura?
Jel' to ono "sio mi ga Djura"?
wukadin wukadin 14:22 29.11.2010

Re: pazi sad...

Aluzija na Balkanskog Špijuna, za one sa drugog govornog područja.
A sad moliću da mi odgovorite je li za vas kič film Metak u srce i ostali filmovi u kojima su Srbi bad guys?!?
st.jepan st.jepan 14:28 29.11.2010

Re: pazi sad...

A sad moliću da mi odgovorite je li za vas kič film Metak u srce i ostali filmovi u kojima su Srbi bad guys?!?


Odgovorio bih rado i bez ikakve molbe.:

Znaci, jesu!
wukadin wukadin 14:56 29.11.2010

Re: pazi sad...

Dobro je, napreduješ...
Još samo kad bih poverovao da ti tekst nije "na liniji" ovog teksta
st.jepan st.jepan 16:08 29.11.2010

Re: pazi sad...

A st.jepan je mogao lepo da kaže "mrzim Kustu jer je izdao Bosnu". To bi bilo, recimo, iskreno.


Ne, to bi bilo neiskreno. Jer ne mrzim Kustu, samo mi je malko dosadan.

Dosadan mi je onaj njegov umetnicarski grc. Dok gledam njegove filmove, od treceg pa nadalje, stalno sam u stresu sta ce naredno da mi smisli, kako ce u narednom kadru pokusati da me zaprepasti, da li ce to biti neka podnosljiva ili pak, nepodnosljiva bedastoca.

Nista kod njega ne moze tek nako, nema tu nikakvog razredjenja, sve mora u iscrpljujucem ritmu, zestoko i nenadjebivo... Taj njegov iberspand barok je jednostavno zamoran. Pa i uvredljiv... Hm, na neki nacin.

A to da ga mrzim jer je, kako kazes, "izdao Bosnu", to je bedastoca na koju jedva imam volje da ti odgovorim. Prvo, sta ja imam sa Bosnom, ja sam rodjeni beogradjanin, po ubedjenju tvrdi jugosloven, a Bosnu pamtim skoro iskljucivo kao nesto kroz sto se moralo proci na putu ka moru, kao nesto zbog cega nas je majka terala da u augustu na put vukljamo vindijakne. U porodicnoj mitologiji to se (jos uvek) zove "za kroz Bosnu".

Tebe je ocito zaslepela primedba da su ona dva muslimana "koji su, iz čiste zafrkancije i uz neke govnjive brdjanske pošalice, upucali onu devojku, jedini totalno papirnati i totalno odvratni zlikovci u čitavom filmu". To je prosto fakat. Ili ces mi odnekud iskopati jos neki takav lik?

Ne kazem da mi je taj detalj nebitan, ali vidis i sam da je u tekstu daleko od najvaznijeg. Uostalom, odnosi se na Drugu Tezu. Jbg, prelilo se, sve je to isprepleteno i tesko odvojivo.

Uh, sad vidim, moralo bi ovde jos onoliko tekstila, a ja u zurbi. Stvarno izvini, dopisacu cim stignem. Ili ce se vec desiti neka nova prilika.
st.jepan st.jepan 16:34 29.11.2010

Re: pazi sad...

Možda sam nategnut sa čitanjem misli, a da vidimo kako ide sa čitanjem blogova.
Sve nešto patim od bolova što te banovalo

Vrlo je korektno od tebe sto si postavio link ka tekstu iz kojeg citiras. Tako ce svako normalan moci da se sam uveri u ne-dobronamernu preciznost s kojom si isekao ovaj fragment. U kontekstu, naime, ima sasvim drugacije znacenje, no sto bi se, po ovome sto si ti predocio, moglo zakljuciti.
gorran2 gorran2 16:58 29.11.2010

Re: pazi sad...

st.jepan
Možda sam nategnut sa čitanjem misli, a da vidimo kako ide sa čitanjem blogova.
Sve nešto patim od bolova što te banovalo

Vrlo je korektno od tebe sto si postavio link ka tekstu iz kojeg citiras. Tako ce svako normalan moci da se sam uveri u ne-dobronamernu preciznost s kojom si isekao ovaj fragment. U kontekstu, naime, ima sasvim drugacije znacenje, no sto bi se, po ovome sto si ti predocio, moglo zakljuciti.

Tačno. To sam ja bio napušio čiča-Dražu, a potpuno nevini slučajno prolazeći st.Jepan se samo iščuđavao, u neprilici crveneo, uzdisao i povremeno uvređeno zacičao.
st.jepan st.jepan 17:08 29.11.2010

Re: pazi sad...

Tačno. To sam ja bio napušio čiča-Dražu, a potpuno nevini slučajno prolazeći st.Jepan se samo iščuđavao, u neprilici crveneo, uzdisao i povremeno uvređeno zacičao




Ako cemo ping pong, onda bi tu morao trajni oblik glagola cicati (cicao ili zacicavao)
gorran2 gorran2 17:18 29.11.2010

Re: pazi sad...

Može li ovako:

To sam ja jednom napušAVAo čiča-Dražu, a potpuno nevini slučajno prolazeći st.Jepan se samo iščuđavao, u neprilici crveneo i uzdisao, a tijekom provađanja cjelokupnog postupka, s vremena na vrijeme bi bogami i uvrijeđeno ciknuo.
gorran2 gorran2 17:30 29.11.2010

Re: pazi sad...

A kad smo već tu - da li bi ti, uvaženi st.Jepane, mogao da mi pomogneš u jednoj stvari? Naime, kad god otvorim naslovnicu ovog bloga, pogled mi padne na reč "Blamaga". Ti ćeš, kao višestruki poliglota, verovatno umeti da mi rastumačiš - šta to znači?

Naime, podseća me na mnoge reči. A opet - nije. Da to ne znači možda "balega" na nekom od novouspostavljenih BCMSTUFHCČDŽŠ jezika?
docsumann docsumann 19:18 29.11.2010

Re: pazi sad...

Ana with a gun?


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana