Život

Novembar u meni, ja u Bodrumu, Bodrum u novembru

mikele9 RSS / 30.11.2010. u 14:24

Bodrum-castle3.jpg

Bojan me dovezao do Mumdžulara, sedoh u minibus i pravac Bodrum. Mumdžular se nalazi na brdašcu a put se iz njega spušta u plodnu ravnicu koja je ustvari visoravan. Seo sam desno, do prozora i bilo mi je zanimljivo da posmatram uzorane njive, plantaže povrća, maslinjake...Nisam mogao a da ne zapazim da je zemlja, skoro od njive do njive, različita po svom sastavu. U dijapazonu od nečega što bi se zbog traktorom uzoranog kamenjara sikaste boje, jedva moglo nazvati njivom, do crvenkasto masne zemlje, na samo dvestotinak metara razdaljine. Kako bilo da bilo I na jednima I na drugima uspeva zasad. Nije to pšenica bjelica ali raž i već pomenuto povrće, uz zalivanje sprovedenim crevima po sistemu kap po kap, rastu k'o ludi. Maslinama je to ionako prirodan teren.  

Kroz usek, kanjončić, ljudskom rukom prokopan kroz brdašce, igrom prirode postavljenim  na sred planirane trase, dužine stotinak metara, izađosmo na auto put koji vodi ka Bodrumu. I već kad prođosmo Guverdžinlik ukaza se more. Obasjano suncem sjaktilo je smaragdno uz obalu, tamneći ka pučini u najfiniju Parisko plavu boju. Sa zadržanim uzdahom sam pogledom pratio sure školjeve i ostrvca obrasla šikarom sa po kojom maslinom, borićem ili čempresom na malom uzvišenju. Još kao poletarac sam se ne malo čudio Robinzonu I njegovoj, meni i danas teško shvatljivoj, želji da se vrati u tz civilizaciju! Svojevremeno sam se, lunjajući s ostrva na ostrvo, počev od Krka pa sve do Ade Bojane, svim srcem I dušom zaljubio u jedno bezimeno ostrvce sa prirodno zaklonjenom lučicom, svo obraslo u borove I čemprese. Na njemu smo ostali nekoliko dana I otkrili već prvog, da pri samoj obali postoji izvor pitke vode. U sebi sam se tada zarekao da ću ga kupiti, podići kuću I živeti na njemu. Nije me mrzelo da odem do vlasti u Dubrovniku, u katastar, da se raspitam. Po mom opisu, pronašli su ga I počeli da vrte glavama. Živih vlasnika nije bilo a njihovi potomci su bili rasuti od Amerike do Australije. Baška što u to doba nisi mogao da budeš posednik ostrva, tj da ga kupiš I obaška što u to doba nisam ni imao lovu potrebnu za kupovinu ni manje, ni više, ostrva. I sada dok ovo pišem, vidim ga jasno kao što sam ga video prvi put iz brodice kojom smo mu prilazili. Ostalo mi je večiti žal!

U Bodrum sam stigao za nešto više od pola sata. Duvao je...nazovimo ga, umereni Jugo ali je sunce sijalo I grejalo kao u avgustu. Niz uličice I sokake, nigde ne žureći, razgledao sam sa zanimanjem svaki izlog, spustio sam se na rivu. Okrenuo sam na levo I uputio se ka St. Peter's castle. Dobro očuvana tvrđava, nešto kao simbol Bodruma, nalazi se na svim turističkim prospektima, bila je zatvorena za javnost zvanu posetioci. Jebeni ponedeljak! Na moje pitanje a propos imena, svi kojima sam ga postavio, žvalavili su nešto neodređeno I maglovito, kao to je iz hrišćanskog doba, truć, puć, to sam I ja shvatio iz imena koje nosi. Obratih se Google-u, naravno danas dok pišem I evo nekoliko podataka:

The Castle's origins go back to the Knights of St. John, a group of expatriates who drew their ranks from Europe. This "Order of the Knights Hospitallers of St. John of Jerusalem" began in the Eleventh Century with a church and hospital set up for pilgrims in Jerusalem.

The hospital operated under the strict code that care be denied to no one, although those who did not belong to the Catholic faith were confined to a separate ward.

The order began with solely religious powers and functions, but the Crusades and other political events forced it into military pursuits. The Christians beliefs of the order took on a fanatical nature, and the Knights thought of themselves as soldiers of Christ and defenders of the Holy Places of Jerusalem. The Order enjoyed numerous battle successes during the Crusades, gaining many rich donations and Papal favors in the process.

The Knights were composed of seven different Languages or Tongues, so called because of language differences. They came from France, Italy, Spain, England, Germany and Provence and Auvergne (both now provinces of France). Each of these pious Catholic groups operated under the leadership of a knight of their own country. 

Obrnem na drugu stranu I krenem u dugu I već mi nedostajuću šetnju. My dear školskoakademski druže, Bodrumsko priobalno šetalište zaista liči na Splitsku rivu, samo je, ako se ne varam, duže od nje I ima više zelenila, palmi, maslina, čempresa, ariša, borova, ruzmarina...I malo malo, pa klupa. A da, sve brate blista od čistoće! Priznajem, uže je od pomenute Splitske rive. Pri kraju šetališta-rive naiđem na svetski kafić a u zavetrini, te sednem da popijem produženi s mlekom I ne popušim cigar duvana. Donese mi momak kavicu a ona miriše na vanilu! O'ma mobilni u šake I sinu poruku, on mi u Bgdu posle ručka pravi takvu kafu.

Približava se dvojka, ja nogu pred nogu nazad, u menjačnici zamenim bezvredne evre za turske lire I počnem  da tragam za restoranom, dublje po sokacima Bodrumskim, iznad kojeg piše corba. Nađem jedan takav, momak I gazda mi, smeškajući se, kažu Bujrum. Pitam imaju li pileću supu, imaju, al' da bude vrela, a pilav, ma kako da ne. Sednem za sto, popijem lekove za pre jela a ono stiže vrela supa sa kriškom limuna na tanjru ispod. Iscedim ga u supu (prvi put mi u životu) I počnem da jedem. Š'a da vam pričam, 1001 noć! A tek pilav! Moram da priznam, zapanjiše me cenom, 7 lira! To mu dođe nešto manje od 3,5 Evra. Umal' da se postidim al' se setih naših gulikoža, pa se samo zadovoljno osmehnuh.

Prolunjam još neko vreme sokacima, kupim poklone za ženu I sina, pita me jedan zlatar, a to sam doživljavao I u Istanbulu, odakle sam? Srbistan, kažem. E pa onda zdravo da si mi prijatelju, odvrati uz obavezni osmeh. Nisam ništa kupio u njegovoj juvelirnici iako mi je nudio lep mali prsten sa smaragdom za 1500 Evra. Njegovi trgovački geni ne bi bili to što jesu da me je pustio da odem. Evo jel' može ovako, promenićemo ovaj smaragd za jedan iste veličine ali malo takši. U kom smislu takši, pitam. Pa nije baš pravi, odnosno, jeste al' je industrijski I to za samo 500 Evra. Zahvalih mu se ljubazno I krenuh ali ipak čuh njegov glas: Može I za 350!

Spuštajući se ponovo ka rivi, setih se da sam ranije zapazio jednu lepu baštu tik ispod tvrđave. Odšetam tamo, zavetrina, sednem I poručim kafu, veliku šolju. Pijuckam, srkućem I uživam k'o svraka na jugovini. Pažnju mi privuče, iz Nirvane me trže, nekakvo neuobičajeno pljaskanje! Tromo okrenuh glavu, na samoj ivici mola, jedan čovek je držeći u ruci kanap kojim je bio povezao glave desetak hobotnica, pljaskao, mlatio njima po širokim kamenim pločama. Nije me mrzelo da mu priđem I pitam da li mogu da ga fotografišem, na šta je on odgovorio: yes, I šta to radi? Pljeskao ih je da bi ih oslobodio sluzi I boje. Ja se setih sipine sepije koju smo na prvoj godini Akademije koristili za lavirane crteže.

Povratak u Mumdžular je bio brz kao I svaki povratak. E, da! Cena prevoza! Odlazeći za Bodrum, platio sam 3,5 lire a povratak mi je naplaćen 4 lire! Ne, nije u roku od nekoliko sati odlukom vlade u Ankari poskupeo saobraćaj, ne Orijent je to bato!

Unapred računajući na malu čitanost jer nisam pisao o politici, sportu, filmu, muzici, kakanoj štampi, skandalima, sisama I dupetima, pljuvanju I sl.,pozdravljam vas uz ovaj benigni tekst.

Mikele



Komentari (92)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dirtyharry dirtyharry 14:30 30.11.2010

Zavidim ti na Bodrumu

lepo se provedi tamo, i okači bre neku sliku, bar ih ti imaš.
Daj malo tog sunca iz Turske da razbijem ovaj mraz u Alpima
Čitam posle
mikele9 mikele9 14:34 30.11.2010

Re: Zavidim ti na Bodrumu

lepo se provedi tamo, i okači bre neku sliku, bar ih ti imaš.
Daj malo tog sunca iz Turske da razbijem ovaj mraz u Alpima
Čitam posle

E jesi brz k'o munja nebeska, moj mladi alpski prijatelju
kiselkasta kiselkasta 14:41 30.11.2010

Re: Zavidim ti na Bodrumu

zavidim i ja :)

PS
samo da se javim, inspirisana time što sam za vreme čitanja primetila: komentara 1 čitanost 0 preporuke 0
pa se zapitah kako li je komentator komentarisao a da nije pročutai
dirtyharry dirtyharry 14:43 30.11.2010

Re: Zavidim ti na Bodrumu

mikele9
E jesi brz k'o munja nebeska, moj mladi alpski prijatelju

Ma moram sad, muka naterala, okačih jedan blog u nedobo, pa moram da pazim da nema bezobraznih komentara a odgovaranje će da bude uveče.
margos margos 14:53 30.11.2010

Re: Zavidim ti na Bodrumu

pa se zapitah kako li je komentator komentarisao a da nije pročutao

Ma nije problem u komentarisanju bez čitanja, nego: kako to blog zna?
mikele9 mikele9 15:16 30.11.2010

Re: Zavidim ti na Bodrumu

Ma nije problem u komentarisanju bez čitanja, nego: kako to blog zna?

Ni sam Bog ne zna kako to Blog zna
antioksidant antioksidant 14:43 30.11.2010

.

lepo
ali baš
limun u pilećoj supi? probaću
mikele9 mikele9 15:12 30.11.2010

Re: .

lepo
ali baš
limun u pilećoj supi? probaću

Dragi AO, ja limun (ranije sirće) sipam u čorbe a ovo sam i ja probao prvi put i da znaš da je dobro
monamia monamia 14:47 30.11.2010

odmah da kažem

izuzetno lep naslov !!
mikele9 mikele9 15:20 30.11.2010

Re: odmah da kažem

izuzetno lep naslov !!

Od blagodarim na komplimentu glede naslova. Neko bi rekao: I ćorava koka ubode zrno.
mirelarado mirelarado 14:48 30.11.2010

Лимун и јаја

mikele9
stiže vrela supa sa kriškom limuna na tanjru ispod. Iscedim ga u supu (prvi put mi u životu) I počnem da jedem. Š'a da vam pričam, 1001 noć!


Да ли је то била нека врста авголемоно чорбе? У Византији су је справљали још у 12. веку. Обећала сам самој себи да ћу је једном пробати, баш у Турској.



И још нешто: потпуно разумем како се човек може заљубити у острво. Уживај, Микеле.
mariopan mariopan 15:23 30.11.2010

Re: Лимун и јаја

Да ли је то била нека врста авголемоно чорбе?

U Grčkoj je to baš ta čorba. Ne ide bez limuna
mikele9 mikele9 15:28 30.11.2010

Re: Лимун и јаја

Да ли је то била нека врста авголемоно чорбе? У Византији су је справљали још у 12. веку. Обећала сам самој себи да ћу је једном пробати, баш у Турској.

Da Mirela, baš takva kao što piše. Ukusna, prste da poližeš. Probaćeš je sigurno i to u Turskoj
И још нешто: потпуно разумем како се човек може заљубити у острво. Уживај, Микеле.

Ljubav na prvi pogled i večita

mikele9 mikele9 15:46 30.11.2010

Re: Лимун и јаја

U Grčkoj je to baš ta čorba. Ne ide bez limuna

Samo što odgovorih Mireli, jeste to je to Mariopan draga. Od sad samo s limunom
margos margos 14:50 30.11.2010

A vi'š,

čim vidim plavo nebo, more u preletu snimim reč 'Split', e, da pišeš i o ekserima - morala bih da pročitam. Umeš, vala, da uživaš. Neko bi reko 'e to je lako', no ja malo ljudi znam koji zbilja uživaju tu gde jesu u datom trenutku.

Akumuliraj to sunce i morske mirise, trebaće ti kada se vratiš.
:)
mikele9 mikele9 15:57 30.11.2010

Re: A vi'š,

čim vidim plavo nebo, more u preletu snimim reč 'Split', e, da pišeš i o ekserima - morala bih da pročitam. Umeš, vala, da uživaš. Neko bi reko 'e to je lako', no ja malo ljudi znam koji zbilja uživaju tu gde jesu u datom trenutku.

Akumuliraj to sunce i morske mirise, trebaće ti kada se vratiš.
:)

Vi'm kako ne. I ja isto tako! Što se tiče eksera, bolje bi bilo da o njima piše Bojan, štagar ih se nakuc'o!!!!
Hvala ti što me poznaješ u dušu Nema mesta na kojem ja ne bih sebi priuštio uživanciju.
Bogami dajem sve od sebe da što više sunca akumuliram, stalno sam vani u majci i gušterišem se što više mogu
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:26 30.11.2010

Re: A vi'š,

bolje bi bilo da o njima piše Bojan, štagar ih se nakuc'o!!!!

Baš zato ne bih o njima. Vid'o si kako je dve kile otišlo u pod.*

* Dve kile tankih eksera je mnooooooooogo eksera.
mikele9 mikele9 20:33 30.11.2010

Re: A vi'š,

bolje bi bilo da o njima piše Bojan, štagar ih se nakuc'o!!!!

Baš zato ne bih o njima. Vid'o si kako je dve kile otišlo u pod.*

* Dve kile tankih eksera je mnooooooooogo eksera.

A čučanje i klečanje jebote! Samo kad se setim, muka mi je bilo da te gledam Majstore!
Biljana 77 Biljana 77 14:53 30.11.2010

:)

Svojevremeno sam se, lunjajući s ostrva na ostrvo, počev od Krka
Krk...

monamia monamia 15:43 30.11.2010

Re: :)

Srbistan, kažem. E pa onda zdravo da si mi prijatelju,



U Turskoj sam bila dva puta, poslednja dva leta : u Istanbulu i, pre svega, u Antaliji.
Moji prijatelji, Turci, s ponosom su govorili poznanicima na ulici da sam iz Srbistana.
Iskreno bi se obradovali.Nisam verovala.
Oh, Srbistan, pa tras zagrljaj, neki dzangl engleski, but who cares.
Antalija je veoma lepa, posebno su fenomenalni gradići around.
Ali, na moje pitanje : da li je Antalija najlepše letovalište u Turskoj, dobijala bih - uz izvestan uzdah - kratak odgovor : "Ne, Bodrum je lepši".

Tekst sam pažljivo pročitala, ništa kao lične impresije, pa još s ljubavlju.
Tako da ide Nova Godina i ja se nešto mislim..

mikele9 mikele9 15:59 30.11.2010

Re: :)

Krk...

Eh moja draga Biljana, jedno veliko EH!!!

mikele9 mikele9 16:08 30.11.2010

Re: :)

U Turskoj sam bila dva puta, poslednja dva leta : u Istanbulu i, pre svega, u Antaliji.
Moji prijatelji, Turci, s ponosom su govorili poznanicima na ulici da sam iz Srbistana.
Iskreno bi se obradovali.Nisam verovala.
Oh, Srbistan, pa tras zagrljaj, neki dzangl engleski, but who cares.
Antalija je veoma lepa, posebno su fenomenalni gradići around.
Ali, na moje pitanje : da li je Antalija najlepše letovalište u Turskoj, dobijala bih - uz izvestan uzdah - kratak odgovor : "Ne, Bodrum je lepši".

Tekst sam pažljivo pročitala, ništa kao lične impresije, pa još s ljubavlju.
Tako da ide Nova Godina i ja se nešto mislim..

I meni je bilo a i sad je, zanimljivo koliko se Turci kad saznaju odakle sam, iskreno obraduju, mnogi znaju i po nekoliko rečenica na srpskom da prozbore. A i inače, svi su srdačni i ljubazni.
Bodrum je zaista divan i lep grad, prijatno sam se osećao u njemu.
Pakuj kofere, pazi da nešto ne zaboraviš i pravac Turska za Novu Godinu
Unfuckable Unfuckable 20:36 30.11.2010

Re: :)

I meni je bilo a i sad je, zanimljivo koliko se Turci kad saznaju odakle sam, iskreno obraduju, mnogi znaju i po nekoliko rečenica na srpskom da prozbore. A i inače, svi su srdačni i ljubazni.

to je ta razlika u odnosu na, recimo, Grčku - poštovanje.
I dokaz koliko je veliko predubeđenje da nas jedni mrze (jer smo, jebote, hrišćani) a drugi baš zato vole.
Pisao sam o tome već par puta, ni mene nije mimoišao trun te predrasude pre polaska u Tursku, ali je već sama odluka bila dovoljna da neutrališe nelagodu fabrikovanu predubeđenjima, tj prethodna vrlo nepovoljna iskustava sa "braćom po krstu" bila su presudna.
Turci su me (malo je reći iznenadili) fascinirali svojom skromnošću i odmerenošću (o redu i higijeni da ne širim). Pa čak i navalentni ulični prodavci reaguju na sasvim diskretan "ne davi, bre" pogled, a o kačenju za garderobu, stezanju "kragni" ili navlačenju u dućan nema govora.
Prvih par puta kada sam pitan odakle sam mislio sam "aha bato, sačebude bembanje" a onda sam morao (jer mi zaista ništa drugo nije preostalo) da shvatim da sam to pitan edabise pronašao jezik sporazumevanja (zadivljujuće dobar broj njih natuca sasvim fino srpski) i da bi se bolje pozicionirala kupovna moć "klijenta", sasvim jednostavno i praktično.

mikele9 mikele9 21:04 30.11.2010

Re: :)

Turci su me (malo je reći iznenadili) fascinirali svojom skromnošću i odmerenošću (o redu i higijeni da ne širim). Pa čak i navalentni ulični prodavci reaguju na sasvim diskretan "ne davi, bre" pogled, a o kačenju za garderobu, stezanju "kragni" ili navlačenju u dućan nema govora.

Iako su mi i Bojan i moja žena pričali o čistoći i higijeni (u Turskoj), koja se po meni, bez obzira na zemljudržavu, pre svega odnosi na WC-e, bio sam prosto zadivljen kao prvo, brojem pomenutih mesta kako u Istanbulu, tako i u Bodrumu a kao drugo, izuzetnom čistoćom istih bez obzira da li se nalaze u centru, periferiji, elitnom lokalu ili tz prčvarnici. Svuda je sve blistalo. Pišem iz ličnog iskustva jer sam zbog lekova koje pijem, primoran da vrlo čestoj koristim WC. Ali ne samo oni, tumarao sam svuda i svakuda, tumaram i dalje i sve je bre čisto i održavano, nigde plastičnih kesa da zalepršaju na granama drveća ili da gonjene vetrom jurcaju ulicama, nigde otpadaka, čak ni pikavaca a puše k'o Turci!
Gde god da krenem ili sednem, dočekaju me osmesi i ljubaznost, ne servilnost, razboleću se, imam utisak, kad se vratim u Srbistan!
razmisljam razmisljam 02:09 01.12.2010

Re: :)

Ali ne samo oni, tumarao sam svuda i svakuda, tumaram i dalje i sve je bre čisto i održavano, nigde plastičnih kesa da zalepršaju na granama drveća ili da gonjene vetrom jurcaju ulicama, nigde otpadaka, čak ni pikavaca a puše k'o Turci!


Значи, зато су нас и оставили на миру - тол'ке векове потрошили да нас утерају у ред, рад и ди'циплину, ал' мрка капа - не дадосмо се ми мрском тлачитељу те дигоше руке и оставише нас уне(с)ређене до дана данашњег.
mikele9 mikele9 09:36 01.12.2010

Re: :)

Значи, зато су нас и оставили на миру - тол'ке векове потрошили да нас утерају у ред, рад и ди'циплину, ал' мрка капа - не дадосмо се ми мрском тлачитељу те дигоше руке и оставише нас уне(с)ређене до дана данашњег

Razmišljalice draga, rasturismo i Tursko i Austrougarsko Carstvo a sebi državicu koja bi valjala, ne napravismo! Svi su izgledi da ćemo unedogled ostati uneređeni
jasnaz jasnaz 15:23 30.11.2010

haiku zavist:


april u meni.
ja u kancelariji.
kancelarija u novembru.



____________
! uжivaj

mariopan mariopan 15:29 30.11.2010

Re: haiku zavist:

jasnaz

april u meni.
ja u kancelariji.
kancelarija u novembru.



____________
! uжivaj


Jao, jel mogu da se pridružim?
Šta da kažem Mikele nego da mi se ovakav blog baš sviđa, zatrpani smo teškim temamam, daj malo one pariskoplave, zamoči četkicu u more i dobaci malo topline sunca do nas

Uživaj za sve nas
mikele9 mikele9 16:14 30.11.2010

Re: haiku zavist:

april u meni.
ja u kancelariji.
kancelarija u novembru.


____________
! uжivaj

Divan haiku!!!!!
Ne može se uživati za drugoga ali ja sam poželeo da uživam za tebe
mikele9 mikele9 16:26 30.11.2010

Re: haiku zavist:

Jao, jel mogu da se pridružim?
Šta da kažem Mikele nego da mi se ovakav blog baš sviđa, zatrpani smo teškim temamam, daj malo one pariskoplave, zamoči četkicu u more i dobaci malo topline sunca do nas

Uživaj za sve nas

Mariopan moja, ne umem ti ja bogznašta s postavljanjem fotki, zamoliću Bojana da mi pomogne ali on je sada u velikom poslu
Verujem da možeš da osetiš kako uživam i za sve vas. Trudim se da vam to teleportiram
mariopan mariopan 17:04 30.11.2010

Re: haiku zavist:

mikele9
Jao, jel mogu da se pridružim?
Šta da kažem Mikele nego da mi se ovakav blog baš sviđa, zatrpani smo teškim temamam, daj malo one pariskoplave, zamoči četkicu u more i dobaci malo topline sunca do nas

Uživaj za sve nas

Mariopan moja, ne umem ti ja bogznašta s postavljanjem fotki, zamoliću Bojana da mi pomogne ali on je sada u velikom poslu
Verujem da možeš da osetiš kako uživam i za sve vas. Trudim se da vam to teleportiram

Hvala od srca, svim čulima primam utiske , kao da sam tamo..
Sada sam išla po cigarete i napolju pada sitan SNEG prvi ove godine. Prsti mi se smrzli na biciklu, ne znam da li još pada, sedim unutra u toplom i zavidim ti iz sve snage. Zato si dužan da se lepo provedeš, isto iz sve snage. Ja letim krajem decembra u toplije krajeve, takav mi bioritam - konspirativno ime "beli šengen"

Tu plavu sam ja tražila po svim radnjama sa bojama i kupila nekoliko nijansi ali nijedna nije ona prava, boja mora i neba onako kako je vidiš...samo da četkicu umočiš direktno u more
mikele9 mikele9 17:50 30.11.2010

Re: haiku zavist:

Tu plavu sam ja tražila po svim radnjama sa bojama i kupila nekoliko nijansi ali nijedna nije ona prava, boja mora i neba onako kako je vidiš...samo da četkicu umočiš direktno u more

Ta plava ako se koristi direktno iz tube, nikad neće postići boju mora. U nju se moraju dodavati druge boje sve dok ne dobiješ željenu
Citiraću Bojana:
Jednom u Bodrumu sam prisustvovao razgovoru polaznice i maestra koji drži časove slikanja. Polaznica ga je pitala kako da potamni neku boju a maestro joj je odgovorio: Dodaj crnu.To nikad nemoj da radiš! Da bi dobila tamniju npr zelenu, postepeno dodaj plavu (parisku ili prusko plavu, nikako kobalt plavu) i mrvicu alizarin kraplaka, čak neke druge crvene boje sve dok ne dobiješ zelenu kojom si zadovoljna. Uostalom, naći ćemo se, ti ćeš me pitati a ja ću ti reći sve što znam
mariopan mariopan 18:43 30.11.2010

Re: haiku zavist:

mikele9
Tu plavu sam ja tražila po svim radnjama sa bojama i kupila nekoliko nijansi ali nijedna nije ona prava, boja mora i neba onako kako je vidiš...samo da četkicu umočiš direktno u more

Ta plava ako se koristi direktno iz tube, nikad neće postići boju mora. U nju se moraju dodavati druge boje sve dok ne dobiješ željenu
Citiraću Bojana:
Jednom u Bodrumu sam prisustvovao razgovoru polaznice i maestra koji drži časove slikanja. Polaznica ga je pitala kako da potamni neku boju a maestro joj je odgovorio: Dodaj crnu.To nikad nemoj da radiš! Da bi dobila tamniju npr zelenu, postepeno dodaj plavu (parisku ili prusko plavu, nikako kobalt plavu) i mrvicu alizarin kraplaka, čak neke druge crvene boje sve dok ne dobiješ zelenu kojom si zadovoljna. Uostalom, naći ćemo se, ti ćeš me pitati a ja ću ti reći sve što znam

Hvala, biću ti iskreno zahvalna.
Probala da ih mešam međusobno za takvu plavu i nije to to, čak ni uz mrvicu kobaltplave...zato nisam uradila nijednu sliku iz Grčke a obožavam kakav je Santorini, vidim da ne dobijam tu boju a bez nje ništa od slike...... ali skratiću postupak učenja "smuti pa prospi", kako inače radim, ako se ubaciš sa savetima? Srce si

Naravno da ne potamnjujem crnom,((al je to "maestro" ), "pravim" to jest mešam uvek tamniju boju, svaku za sebe, ako je recimo crvena nju potamnim tamnosmeđom (koju dobijam ako dodam tamnozelene u crvenu)? Radim po osećaju, ne toliko po znanju (koje mi treba, naravno) tako je lakše ako znaš kako nego da sve sama isprobavam. Nisam ja baš toliki talenat da izmišljam nijansu ako ti već znaš kako.
Ok vidimo se kad možemo? Da se malo igramo bojama? JEEEEEE
mikele9 mikele9 19:08 30.11.2010

Re: haiku zavist:

Ok vidimo se kad možemo? Da se malo igramo bojama? JEEEEEE

Dogovor čvrst k'o grad
margos margos 20:21 30.11.2010

Re: haiku zavist:

Eh... deca....

mariopan mariopan 21:06 30.11.2010

Re: haiku zavist:

margos
Eh... deca....


Milutin Milošević Milutin Milošević 23:45 30.11.2010

Re: haiku zavist:

ne umem ti ja bogznašta s postavljanjem fotki

Ako treba, da ja vadim...
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:31 30.11.2010

Lepo

Izgleda da je Bodrum lep kao što je bio i u julu 2008. godine. Možda i lepši jer je gužva valjda bila manja. Nisi stigao da odeš do pijace, ili do hamama, odmah tu uz nju?
mikele9 mikele9 16:29 30.11.2010

Re: Lepo

Izgleda da je Bodrum lep kao što je bio i u julu 2008. godine. Možda i lepši jer je gužva valjda bila manja. Nisi stigao da odeš do pijace, ili do hamama, odmah tu uz nju?

Stigao Milutine do pijace i kupio nekoliko začina kojih nema kod nas. Hamam video ali pošto sam se pre puta tuširao, zaobišao sam ga
mikele9 mikele9 16:45 30.11.2010

Ej ljudi!

Taman ja sa vama u komunikaciji a odozdo me zove Fu (moja soba je na spratu) : Siđi, komšinica je napravila i donela lokalni specijalitet. Siđem i imam šta da vidim a bogami i da okusim...šta okusim, prejedem se! Sarmice u bundevinom cvetu! Veliki, srednji i mali bundevini cvetovi punjeni pirinčom sa dodatkom raznih zerzevata (složili smo se nadam se ranije da ja pod tim podrazumevam egzotične začine)! Ukus je neverovatan! Verujem da bi najrafiraniji sladokusci uživali u ovom jelu
mariopan mariopan 17:06 30.11.2010

Re: Ej ljudi!

mikele9
Taman ja sa vama u komunikaciji a odozdo me zove Fu (moja soba je na spratu) : Siđi, komšinica je napravila i donela lokalni specijalitet. Siđem i imam šta da vidim a bogami i da okusim...šta okusim, prejedem se! Sarmice u bundevinom cvetu! Veliki, srednji i mali bundevini cvetovi punjeni pirinčom sa dodatkom raznih zerzevata (složili smo se nadam se ranije da ja pod tim podrazumevam egzotične začine)! Ukus je neverovatan! Verujem da bi najrafiraniji sladokusci uživali u ovom jelu

Pozdravi Fu i Budimca a i komšinicu, baš je lepo biti tako srdačno dočekan
mikele9 mikele9 18:05 30.11.2010

Re: Ej ljudi!

Pozdravi Fu i Budimca a i komšinicu, baš je lepo biti tako srdačno dočekan

Imaš otpozdrav od oboje a komšinicu ne verujem da ću, osim slučajno, sresti. Ona svoje đakonije šalje po svojim devojčicama koje se razgalame na kapiji jer ne smeju da priđu bliže od pasa Vuka, Nataše i Oskarle, koji su inače takve maze da ponekad ne mogu da se odbranim od njih
Pre nekoliko dana je Fu za mene poručila i komšinica je napravila takođe lokalni specijalitet: Na plotni je ispekla svojeručno pravljene debele kore, na njih stavila jedva obaren spanać i formirala ih je kao velike koverte. Ja sam ih savijao u rolnu i u slast jeo
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:28 30.11.2010

Re: Ej ljudi!

Na plotni je ispekla svojeručno pravljene debele kore, na njih stavila jedva obaren spanać i formirala ih je kao velike koverte. Ja sam ih savijao u rolnu i u slast jeo

Vrlo komlikovan način da se kaže: "Jeo sam burek." (jednu od zilion ovdašnjih varijanti)
mikele9 mikele9 18:42 30.11.2010

Re: Ej ljudi!

Vrlo komlikovan način da se kaže: "Jeo sam burek." (jednu od zilion ovdašnjih varijanti)

E ne bi bio živ da me ne ispraviš! U principu si u pravu ali je srećom Fu bila pored nas i rekla: Sač burek. Dakle nije na plotni pekla kore nego na saču, što još doprinosi onome što sam jeo, pa bio to jedan od zilion ovdašnjih burek varijanti
P.S. Sedimo jedan do drugoga u foteljama i dopisujemo se
margos margos 20:23 30.11.2010

Re: Ej ljudi!

P.S. Sedimo jedan do drugoga u foteljama i dopisujemo se

Eh, deca... (drugi put)

mikele9 mikele9 20:39 30.11.2010

Re: Ej ljudi!

Eh, deca... (drugi put)


Eh moja draga drugarice, ne znaju deca šta je živa reč
mikele9 mikele9 17:08 30.11.2010

I još nešto...

Bojan me, upravo čitajući tekst, ispravio. Turci kažu BUJRUN a ne bujrum kako je kod nas ili u Bosni odomaćeno. Molim da obratite na ovo dužnu pažnju i zahvaljujem
buba_truba buba_truba 17:27 30.11.2010

Re: I još nešto...

mikele9
Bojan me, upravo čitajući tekst, ispravio. Turci kažu BUJRUN a ne bujrum kako je kod nas ili u Bosni odomaćeno. Molim da obratite na ovo dužnu pažnju i zahvaljujem

A ne, ne može tako - ne priznajem, ne prihvatam!

Možda smo bujrum pozajmili od turskog bujrun, ali sad je naše, bujrum je po naški - tuđe nećemo (eto njima bujrun!) svoje ne damo.

P.S. Pozdrav Budimcu
mikele9 mikele9 08:53 01.12.2010

Re: I još nešto...

A ne, ne može tako - ne priznajem, ne prihvatam!

Možda smo bujrum pozajmili od turskog bujrun, ali sad je naše, bujrum je po naški - tuđe nećemo (eto njima bujrun!) svoje ne damo.

P.S. Pozdrav Budimcu

Stojim čvrsto i uspravno uz tebe, bujrum i tačka!
Bojan ti otpozdravlja
buba_truba buba_truba 10:18 01.12.2010

Re: I još nešto...

mikele9
Stojim čvrsto i uspravno uz tebe, bujrum i tačka!

Mi stojimo, postojano, kano klisurine,
proklet bio izdajica svoje domovine...


Nisam izdržala, malko istražila i evo šta o bujrumu piše u Velikom rečniku stranih reči i izraza (Milan Šipka i Ivan Klajn, izdavač - Prometej):

бујрум узв. [тур. bujrun! од buyurmak заповедити, наредити] при гошћењу, чашћењу, нуђењу: изволите, послужите се, заповедајте.
mikele9 mikele9 10:38 01.12.2010

Re: I još nešto...

Mi stojimo, postojano, kano klisurine,
proklet bio izdajica svoje domovine...

Nisam izdržala, malko istražila i evo šta o bujrumu piše u Velikom rečniku stranih reči i izraza (Milan Šipka i Ivan Klajn, izdavač - Prometej):

бујрум узв. [тур. bujrun! од buyurmak заповедити, наредити] при гошћењу, чашћењу, нуђењу: изволите, послужите се, заповедајте.

Podržavam strast za istraživanjem, svaka čast Šipki i Klajnu ali mi i dalje...kano klisurine, i to vrlo postojano, zar ne
buba_truba buba_truba 11:01 01.12.2010

Re: I još nešto...

mikele9
ali mi i dalje...kano klisurine, i to vrlo postojano, zar ne

Ah, pa karakterno to, bre!
mikele9 mikele9 15:21 01.12.2010

Re: I još nešto...

Ah, pa karakterno to, bre!

Pa Bubo ili jesmo ili nismo. A mi jesmo
Unfuckable Unfuckable 20:51 30.11.2010

još jedan turistički mit

"Bodrum je skup grad i mondensko letovalište" - svaki će vam vodič to reći sa "značajnim" izrazom lica kao da vas informiše da je Kineski zid dugačak ili da idete na večeru kod ljudoždera gde ste predviđeni za supu (i ostatak za prilog glavnom jelu).
I ta fama se održava decenijama, iako činjenice na licu mesta govore sasvim suprotno.
Kao prvo - da, postoje mondenska, džet-set mesta za izlazak, kao i drugde. Postoje basnoslovno skupe prodavnice i restorani, ali niti su u većini niti daju glavni kolorit ovom gradiću.
Većina restorana, prodavnica i svega ostalog na šta možete utrošiti novac su sasvim pristupačni prosečnom Srbinu, Mikele je već spomenuo cenu obroka i prevoza, a "prokleta mogućnost cenjkanja" itekako širi opcije, čuva budžet i famu o "gradu za superbogataše" razbucava u paramparčad te tera na zaključak da je u stvari Beograd - grad za superbogataše.
Ili za razliku, recimo, od antalijske regije, gde je većina ponuda u prodavnicama pasovana prema Svetom novoobogaćenom ruskom gostu (bunda, nakit, bunda, bunda, rolex - dženuin fejk naravno, nakit...bunda) a kugla sladoleda košta duplo u odnosu na Bodrum, pri čemu more jeste toplije ali i prepuno ribica koje (kad već ovi na kopnu nisu, jelte) bukvalno grickaju meso sa vas.
Ali vas zato bar uveče dočeka svežina od 36 C sa vlagom oko 98% i nešto milijuna komaraca pa možete k'o čovek da predahnete od napornog dana uživajući u toplom pivu i braći Rusima koji vam na uvo (ili gdegod) nežno i diskretno povraćaju netom pojeden krompir na sto načina rastvoren u par deci votke.
mikele9 mikele9 21:09 30.11.2010

Re: još jedan turistički mit

Vratna preporuka, tj preporuka k'o VRATA
Unfuckable Unfuckable 21:17 30.11.2010

Re: još jedan turistički mit

pusti sad vrata, nego sledeći put kad kreneš u luku ima na sred placa jedan štand sa sladoledima (bar 25 vrsta i sve one gluposti u koje ti ga uvaljaju pa si onda musav, napadnut kalorijama ali i srećan, bato - srećan).
E - TU se jede sladoled u Bodrumu, nemoj da promašiš jer je najbolji na svetu - valjda još rade iako je nov...decembar, jebote (?)

(kao orijentir može da ti posluži prodavnica sasvim primerenog naziva - za nas Srbe, da se ne osećamo kao stranci - "Mudo" koja se nalazi na izlivanju dve bočne uličice na rivu, ona bukvalno gleda ka rivi, a štand sa sladoledom je odmah napred)
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:32 30.11.2010

Re: još jedan turistički mit

"Bodrum je skup grad i mondensko letovalište"

Sami Turci šire tu famu -- zovu ga turski Kan, što nije dobro za Kan ili za Tursku. Fakat je da je Bodrum bio (veoma velik naglasak na bio) mesto u koje su bežali prvo umetnici i (valjda poštena) inteligencija (to je počelo sredinom 60-tih prošlog veka). Njih je pratila tursko-mondenska elita (70-te), i to je tako bilo do pre 10-15 godina (prva telefonska linija -- javna telefonska govornica je instalirana tih godina i zna se koja je tadašnja megazvezda turske estrade imala čast da nazove svoju mamu sa iste, uzgred, muškarac je u pitanju). Verovao ili ne, Unf, Konadžik je još pre desetak godina bila glavna ispaša za krave (a sad ga ne bi poznao, jer ga ni ja koji prolazim tuda mesečnim intervalima ponekad ne prepoznam i moram da odreagujem "al' se to izgradilo" ). Širenjem kapaciteta, naravno, Bodrum prestaje da bude eksluzivan, ali (opet veliko ali) ne ide putem teške turističke industrije poput Kušadasija i to ga (još, a verujem da će tako biti i u budućnosti) čini prijatnim.
mikele9 mikele9 21:36 30.11.2010

Re: još jedan turistički mit

pusti sad vrata, nego sledeći put kad kreneš u luku ima na sred placa jedan štand sa sladoledima (bar 25 vrsta i sve one gluposti u koje ti ga uvaljaju pa si onda musav, napadnut kalorijama ali i srećan, bato - srećan).
E - TU se jede sladoled u Bodrumu, nemoj da promašiš jer je najbolji na svetu - valjda još rade iako je nov...decembar, jebote (?)

(kao orijentir može da ti posluži prodavnica sasvim primerenog naziva - za nas Srbe, da se ne osećamo kao stranci - "Mudo" koja se nalazi na izlivanju dve bočne uličice na rivu, ona bukvalno gleda ka rivi, a štand sa sladoledom je odmah napred)

Veruj mi na reč da mi je "Mudo" pri prvom silasku na rivu zaista bio orjentir jer nije moglo da se desi da mi ne "upadne u oči." Nisam video štand sa sladoledom, verovatno je sklonjen zbog nov...decembra, jebote
Unfuckable Unfuckable 06:44 01.12.2010

Re: još jedan turistički mit

Širenjem kapaciteta, naravno, Bodrum prestaje da bude eksluzivan, ali (opet veliko ali) ne ide putem teške turističke industrije poput Kušadasija i to ga (još, a verujem da će tako biti i u budućnosti) čini prijatnim.

word.
Najbolji primer za ovo je Gambet: vredni i računu skloni Turčin tu otima svaki upotrebljivi (ok, da se ne lažemo - i neupotrebljivi) milimetar relativno loše obale (Bodrum je imao sreće u pogledu mnogo stvari, klime prevashodno - ali ne i u pogledu obale) i "instalira" hotel, hostal, štagod, što neminovno anulira "ekskluzivitet" (ali time i Baćušku iz gornjeg komentara) i smanjuje nervozu, nelagodu pred "džet setom" i finansijski harakiri prosečnog Srbina. Gambet je pravo malo čudo naučnofantastične arhitekture koja se protivi svim do sada poznatim zakonima fizike.

ps: Mudo rules.
Takođe i jedan mali suvenir - šop u uličici koja je (heh, aj sad objasni!) ...koja vodi na sasvim drugu stranu: dakle ide pored mora ali se more vidi samo kroz par prolaza, pravi mali turistički sokak (ako je glavna ulica sa štajge normalna na rivu i predstavlja "12 sati", ova je ukoso na "2", u perspektivi ide ka Tvrđavi tj pored) i tu ima nekih skroz neverovatnih slika naslikanih nekim fluo bojama (da turista primeti, šareno na rados'!) koje jesu kič, ali jako dobar kič, ako mene pitate mada sa slikarstvom veze nemam. A preko puta, ali baš preko puta je dućan tipa trafika - prodavnica koji ima sve: od kurtona neverovatnih brendova, preko vozića na baterije nepoznate godine proizvodnje pa do prave starinske buba - mare za fudbal.
Sve u svemu, ako uporedim antalijsku regiju i Bodrum - daleko manje tj nekoliko puta manje "ekskluzive" što se prodavnica tiče susreo sam u Bodrumu.
mikele9 mikele9 08:26 01.12.2010

Re: još jedan turistički mit

ps: Mudo rules.
Takođe i jedan mali suvenir - šop u uličici koja je (heh, aj sad objasni!) ...koja vodi na sasvim drugu stranu: dakle ide pored mora ali se more vidi samo kroz par prolaza, pravi mali turistički sokak (ako je glavna ulica sa štajge normalna na rivu i predstavlja "12 sati", ova je ukoso na "2", u perspektivi ide ka Tvrđavi tj pored) i tu ima nekih skroz neverovatnih slika naslikanih nekim fluo bojama (da turista primeti, šareno na rados'!) koje jesu kič, ali jako dobar kič, ako mene pitate mada sa slikarstvom veze nemam. A preko puta, ali baš preko puta je dućan tipa trafika - prodavnica koji ima sve: od kurtona neverovatnih brendova, preko vozića na baterije nepoznate godine proizvodnje pa do prave starinske buba - mare za fudbal.

Odlično si objasnio. Čak i oni koji budu u futuru dolazili u Bodrum, po tvom opisu, lako će pronaći taj sokak - uličicu. Ja bio. Iako sa slikarstvom imam veze, bilo tu komada koji su odličan majstorski odrađen kič, iako za moj ukus previše šljašte. Video preko puta buba - mare, voziće i tri ili četiri tenkića sa sve maskirnim bojama. Dijapazon brendova je zapanjujući! Ali ima u toj uličici još zanimljivih radnjica, u jednoj sam sinu kupio male metalne, prekrivene inkrustacijama kao čipkom, nargile.
Unfuckable Unfuckable 08:56 01.12.2010

Re: još jedan turistički mit

pa gde nargile detetu!!!
Da to sokače je veoma zanimljivo, ima par restorana, kafea (štalisu) sa desne strane (kad se ide od centra) dakle uz more, kroz koje nože da se prođe i izađe na obalu, tu se pruža pogled koji je ređi na svim tim turističkim fotkama Bodruma - pogled "u desno", eto simbolike (ako je Tvrđava "levo" i sasvim je zanimljiv - jer Bodrum nekako uvek slikaju "ka Tvrđavi" što je već izlizani ali sasvim sladak stereotip.
Uzgred, prolaskom kroz jedan od tih restorana, kafea (štalisu)ugledah šank (bar) iz snova svakog dokonog turiste (ako takav postoji) opremljen svime od poda do plafona (dakle, lik se zaista potrudio da nabavi skoro pa sve što je ljudskom umu palo na pamet da napravi i turi u bocu)
mikele9 mikele9 09:42 01.12.2010

Re: još jedan turistički mit

pa gde nargile detetu!!!

Poželelo dete (načeo 35-tu) a ja meka srca. Bem ti lude roditelje
mariopan mariopan 14:13 01.12.2010

Re: još jedan turistički mit

pa gde nargile detetu!!!

Stvarno !
Kada su meni deca tražila moje nargile nisam im dala i tačka. Neka svako sebi kupi (dovuče) ako im trebaju.
mikele9 mikele9 15:32 01.12.2010

Re: još jedan turistički mit

Stvarno !
Kada su meni deca tražila moje nargile nisam im dala i tačka. Neka svako sebi kupi (dovuče) ako im trebaju.

U pravu si Mariopan al' kad sam ja srca bolećivog, isti Bolani Dojčin
Unfuckable Unfuckable 20:07 01.12.2010

Re: još jedan turistički mit

lako će pronaći taj sokak - uličicu. Ja bio. Iako sa slikarstvom imam veze, bilo tu komada koji su odličan majstorski odrađen kič, iako za moj ukus previše šljašte


sokače:



umetnos':



najbolji sladoled na svetu :



i, kako do njega stići (orijentir):

mikele9 mikele9 09:05 02.12.2010

Re: još jedan turistički mit

Poštovane blogerke i blogeri, budući posetioci Bodruma, Unfovi tekstovi a posebno fotke koje je znalački poređao, pomoći će vam da se u Bodrumu osećate ugodno, srećno i zadovoljno.
Ja mu se u svoje ime zahvaljujem,
Mikele
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:28 02.12.2010

Da doprinesem i ja malo

Bodrum



ima lepe stare kuće okićene cvećem



uske sokake



zanimljive kapidžike



vrlo lep hamam



celu flotu turističkih brodova



dobru hranu



i ne baš očuvana arheološka nalazišta



tako da mi nije bilo teško da se aklimatizujem

mikele9 mikele9 10:58 02.12.2010

Re: Da doprinesem i ja malo

Pa Milutine, Unfa i tebe bi Bodrumska opština, odjel Turistička ponuda, morao da dobrano nagradi! Ovo Vaše je mnogo bolje od fotki koje sam video na turističkim prospektima, koje su konvencionalne i uobičajene. Svaka vam čast i čest
P.S. Pogledaj (na dnu) čoveka sa hobotnicama! Uspeo!!!! Thanks!
miloradkakmar miloradkakmar 23:51 30.11.2010

Po

slikovitosti, naročito prvog dela , teksta, nastaje li to Bodrumski period Majstora Mikelea?



Srdačan pozdrav, dragi prijatelju.
mikele9 mikele9 08:42 01.12.2010

Re: Po

slikovitosti, naročito prvog dela , teksta, nastaje li to Bodrumski period Majstora Mikelea?

Ko zna, možda se iz brojnih utisaka koje upijam, u mojoj slikarskoj glavi i izrodi nešto što bi se moglo zvati Bodrumski period i bude preneto na platna. Hvala ti za ostrvce, ima jedno slično na putu za Bodrum. Ovo mi je poznato kao da je ono preko puta Petrovca na moru, na drugom je kapelica?
Srdačan pozdrav, dragi prijatelju

I tebi srdačan penzionerski otpozdrav dragi Milorade
st.jepan st.jepan 00:22 01.12.2010

JADAC

Bodrumsko priobalno šetalište zaista liči na Splitsku rivu,

Are you talkin' to me?
Znam je za jadac: stoput ponovljena neistina postane istina.
Neš' kod mene uspjet'
Nima Splita do Splita. Bolji je i od "banane split".
Priznajem, uže je od pomenute Splitske rive

Ahaaa, eto..., UŽA!
E, da! Cena prevoza! Odlazeći za Bodrum, platio sam 3,5 lire a povratak mi je naplaćen 4 lire! Ne, nije u roku od nekoliko sati odlukom vlade u Ankari poskupeo saobraćaj, ne Orijent je to bato!

I tu znam za jadac:
Nema to veze sa orijentom, vec sa cistom logikom:
Do Bodruma je sigurno nizbrdo (manje benzina), a od Bodruma uzbrdo (više istog).
mikele9 mikele9 09:04 01.12.2010

Re: JADAC

Are you talkin' to me?
Znam je za jadac: stoput ponovljena neistina postane istina.
Neš' kod mene uspjet'
Nima Splita do Splita. Bolji je i od "banane split".

Yes Im talkin' to you! Mani se ti jadčeva, jel' ti to mene porediš s gnomom Gebelsom?
Inače, Nima Splita do Splita, dapače!!!
I tu znam za jadac:
Nema to veze sa orijentom, vec sa cistom logikom:
Do Bodruma je sigurno nizbrdo (manje benzina), a od Bodruma uzbrdo (više istog).

E ne može ti niko doakat! U pravu si 1215 %
Vera Johnson Vera Johnson 03:58 01.12.2010

chorba vs supa

nije, mikele, svaka chorba supa, a ni supa nije sto je nekad bila

nadam se da se neces naljutiti, ali je cinjenica da postoji velika razlika izmedju supe i chorbe. "moja" stara tetka pravi ajgemahtes 'supu', pilecu (po austrougarski). to obavezno ide s nekom vrstom kiseline (limun, sirce)... kad pocnes da jedes ne mozes da se zaustavis. jagnjeca i teleca chorbica za mene je nezamisliva bez limuna i milerama...

bila i ja u bodrumu onomad. poslom na zalost, tako da od bodruma nisam bas puno videla. no, nema veze. hrana u hotelu je bila takva da turskoj i bodrumu nisam imala sta zameriti. narocito dorucak. kiselo mleko, jogurt, pite i pitice, ajjjjoooojjj!

nego, ako smem da pitam pitanje. u tekstu, za koji imas preporuku pomenuo si rec laviranje. da li ti ili neko od tvojih gostiju moze da mi objasni sta ta rec znaci? nikad se s tom reci nisam srela, pa i po cenu da ispadnem "glupa u drustvu" pitam
mikele9 mikele9 09:31 01.12.2010

Re: chorba vs supa

nije, mikele, svaka chorba supa, a ni supa nije sto je nekad bila

nadam se da se neces naljutiti, ali je cinjenica da postoji velika razlika izmedju supe i chorbe. "moja" stara tetka pravi ajgemahtes 'supu', pilecu (po austrougarski). to obavezno ide s nekom vrstom kiseline (limun, sirce)... kad pocnes da jedes ne mozes da se zaustavis. jagnjeca i teleca chorbica za mene je nezamisliva bez limuna i milerama...

Naravno da nije, vrlo sam iskusan po pitanju supa i čorbi
Ja kad pravim pileću supu, turim celo pile u lonac, dodam šargarepe, belu zelen, celer, luk isečen na pola i malko ispečen na ringli, peršun...kad je skuvana, procedim u šerpu i sipam svojeručno napravljenu i narendanu taranu. Kad "baci ključ", sedaj za sto, tanjir i kašika obavezni
nego, ako smem da pitam pitanje. u tekstu, za koji imas preporuku pomenuo si rec laviranje. da li ti ili neko od tvojih gostiju moze da mi objasni sta ta rec znaci? nikad se s tom reci nisam srela, pa i po cenu da ispadnem "glupa u drustvu" pitam

Da ti odgovorim odgovorom. Prvo, samo budale i glupi ljudi ne pitaju ako nešto ne znaju. Drugo, laviranje je slikarska tehnika koja svoje korene "vuče" iz drevne Kine ali je umetnici koriste i danas. Laviranje je neka vrsta "razvodnjavanja" pigmenta. Kinezi su razvodnjavali tuš (crni, crveni, zeleni, plavi...) i većim ili manjim dodavanjem vode uspevali da dobiju neverovatan dijapazon boja, od recimo crne do skoro providne sive. To smo mi radili sa bojom koja se izvlačila iz sipa, sušila i mlela u prah. Bilo nekad u prodavnicama slikarskog materijala! Sipali smo vodu u bočice s prahom i tražili nijanse koje su nam potrebne. Nešto slično je moguće i sa svim tz zemljanim bojama kao što su: Umbra, Oker, Sijena...
Pozdrav,
Mikele
doda.draskovic doda.draskovic 13:12 01.12.2010

..eto i mene u Bodrumu..u januaru :)

Savrsen putopis, jedva cekam da otputujem i iskoristim sugestije, mape i obaska emotivno gastronomske savete cenjenih blogera
mikele9 mikele9 15:38 01.12.2010

Re: ..eto i mene u Bodrumu..u januaru :)

Savrsen putopis, jedva cekam da otputujem i iskoristim sugestije, mape i obaska emotivno gastronomske savete cenjenih blogera

Osećam se polaskanim za ono "Savršen putopis"
A savete treba iskoristiti, ima ih odličnih.
st.jepan st.jepan 13:15 01.12.2010

OSTRVCE

Svojevremeno sam se, lunjajući s ostrva na ostrvo, počev od Krka pa sve do Ade Bojane, svim srcem I dušom zaljubio u jedno bezimeno ostrvce sa prirodno zaklonjenom lučicom, svo obraslo u borove I čemprese. Na njemu smo ostali nekoliko dana I otkrili već prvog, da pri samoj obali postoji izvor pitke vode. U sebi sam se tada zarekao da ću ga kupiti, podići kuću I živeti na njemu


Identicna epizoda i u mom mentalnom bagazu.
Sve, sve, sve. taman tako:
Ostrvce, dakako bezimeno, ne vece od 3-4 hektara, na jedva milju od Korcule (grada), a prema Badiji.
Isto - zaljubljivanje i zaricanje,
isto - raspitivanje u Katastru,
isto - naslednicka zgadija kojekude...
A tada sam cak i imao nesto novca, nije bilo sasvim nemoguce...

mikele9 mikele9 15:45 01.12.2010

Re: OSTRVCE

Identicna epizoda i u mom mentalnom bagazu.
Sve, sve, sve. taman tako:
Ostrvce, dakako bezimeno, ne vece od 3-4 hektara, na jedva milju od Korcule (grada), a prema Badiji.
Isto - zaljubljivanje i zaricanje,
isto - raspitivanje u Katastru,
isto - naslednicka zgadija kojekude...
A tada sam cak i imao nesto novca, nije bilo sasvim nemoguce...

Ni trenutka nisam sumnjao da ćeš ovo napisati! Onda me razumeš da nisam mogao ni kao klinac da shvatim želju kukavnog Robinzona da se vrati u "civilizaciju!"
zoja444 zoja444 13:47 01.12.2010

navike i obicaji

a, stipkanje za guzu slucajnih prolaznica? to je nekad bio gust. postoji li jos?
mikele9 mikele9 15:49 01.12.2010

Re: navike i obicaji

a, stipkanje za guzu slucajnih prolaznica? to je nekad bio gust. postoji li jos?

Iskren da budem, nisam to video ni u Istanbulu, ni u Bodrumu a da ne pominjem manja mesta.
gospodin_ne gospodin_ne 17:37 01.12.2010

Beskonacnost

Novembar u meni, ja u Bodrumu, Bodrum u novembru

Ovo zvuci tako fraktalno...
mikele9 mikele9 18:52 01.12.2010

Re: Beskonacnost

Ovo zvuci tako fraktalno...

Tako mi funkcioniše mentalni sklop
yugaya yugaya 19:31 01.12.2010

procitala,

...uzivala, no di ga je na slici onaj sto spljeskava hobotnice?



mikele9 mikele9 10:06 02.12.2010

Re: procitala,



Eve ti ga čovek sa hobotnice, uživlji
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:17 02.12.2010

Re: procitala,

To, Mikele. Sad samo napred sa fotkama
mikele9 mikele9 11:22 02.12.2010

Re: procitala,

To, Mikele. Sad samo napred sa fotkama

Bre Milutine, čovek nikad nije prestar da nauči nešto novo
mikele9 mikele9 11:19 02.12.2010

Aha!



Ovo je kafić tik uz tvrđavu, desetak metara od mora, u kojem sam popio kafu sa ukusom i mirisom vanile
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:35 02.12.2010

Re: Aha!

Onaj gde su ti iza ledja bile statue grčkih folozofa?
mikele9 mikele9 13:13 02.12.2010

Re: Aha!

Onaj gde su ti iza ledja bile statue grčkih folozofa?

Milutine, pa ti si ovejani Bodrumaš!
Unfuckable Unfuckable 19:58 02.12.2010

...to je ona druga slika

Bodrum nisu samo fensi jahte

Bojan Budimac Bojan Budimac 20:47 02.12.2010

Re: ...to je ona druga slika

Unfuckable
Bodrum nisu samo fensi jahte

Sa velikom radošću te moram obavestiti da su izmestili te farme riba (koliko prošle godine) i sad se ne mogu videti (barem) sa obale. Uzgred, od našeg veterinara (koji radi za neke od tih farmi) smo saznali da te ribe filuju antibioticima u količinama opasnim po ljudsko zdravlje, te (na moju radost, jer nisam neki ribojedac) prestadosmo da kupujemo "firmirane" ribe -- kupujemo ih ponekad od lokalnog ribara koji svako drugo popodne prođe kamionetom našom selendrom vičući u megafon "baaaaalik, baaaaalik" (riiibe, riiibe -- prim. prev.).
Unfuckable Unfuckable 20:59 02.12.2010

Re: ...to je ona druga slika

pa da, jbg - sad bar jahte mogu da cirkulišu nesmetano
Ne znam zašto mi pada na pamet da mi je neko spomenuo farme školjki

ps: ako su količine antibiotika opasne po ljucko zdravlje, šta li tek nesretnim ribicama naprave, huh.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana