Društvo| Kultura| Život

Strašna reč: GLOBALIZACIJA

Saša Zorkić RSS / 01.12.2010. u 01:50

globalizacija2.jpg

Dok sam se pripremao za ovaj blog i prelistavao literaturu jedna misao mi se stalno vrtela u glavi: Dođavola, šta mi je ovo trebalo! Pa to je prevelika i preteška tema za mene. Ali pre nekoliko meseci sam najavio da ću o globalizaciji nešto napisati. Rekao sam tada da se napredak čovečanstva zasniva na razvoju nauke, tehnologije, komunikacije i globalizacije. Zatim sam se osvrnuo na prva tri od ovih faktora, pa osećam obavezu da kažem nešto i o poslednjem. Ali naglašavam da ovde o globalizaciji govorim samo sa tog stanovišta i svakako nemam ni nameru ni mogućnosti da dam jedan potpun pregled globalizacije.

***
Šta je globalizam? Pa to je kada kupite sijalicu u Japanu, uvrnete je u Bosni i ona radi! Ja tako shvatam globalizam. Znam da ima onih koji pod globalizmom i globalizacijom podrazumevaju nešto drugo, i još više onih koji iz besa i nemoći da globalizaciju zaustave, sa beskrajnom mržnjom i cinizmom govore o njoj besmislice. U svakom slučaju, ako je globalizacija nešto drugo, ja ne govorim o tome!

U početku se globalizacija vezivala samo za ekonomiju i razvoj slobodnog tržišta, za kretanje kapitala, ideja i radne snage bez prepreka granice, ali uveren sam da će se taj termin ubuduće sve više koristiti u najširem smislu i vezivati za standarde i pravila. Jer i slobodno tržište i trgovina, pa i obično putovanje preko granice mogući su tek ako postoje zajednički standardi - standardi kao merilo, pravilo, norma. Uzajamno razumevanje i prijateljstvo na globalnom nivou podrazumeva izvesnu saglasnost oko sistema vrednosti.

Dakle, globalizacija je uspostavljanje svetskih, opštih standarda! I to standarda u svemu: u pravu, u trgovini, u medicini, u saobraćaju, u svemu. Globalizacija se snažno širi po Evropskoj uniji. Zakoni, propisi, merne jedinice, u celoj Uniji postaju isti. Ko zakorači na tlo EU nalazi se pod okriljem i zaštitom evropskih propisa. Ne sme da se desi da neko bude kriminalac u jednoj zemlji Evrope, a da zaštitu nađe u drugoj. Ne sme da se desi da vas neko prevari ili uvredi u jednoj zemlji a da ga ne dostigne ruka pravde u drugoj. Diploma koju ste dobili u jednoj zemlji mora se priznati i u drugoj. Ako kupite lek u Holandiji on on mora da ima jednake posledice po vaš organizam kao i da ste ga kupili u Italiji. Gde god da odete u EU biće vam isto!

E, a toga se boje najbučniji antiglobalisti. Oni preziru to isto. Jer po njima to isto znači gubitak identiteta. „Svuda je sve isto", kažu oni i kad uđete u market ne znate gde ste, ne znate da li ste u Danskoj ili u Grčkoj, jer sve je isto.

Pa da, ali to je divno, naročito u marketu. Kada uđem u radnju neću da čitam uputstvo o pravilima ponašanja, nego hoću da kupim hladnu koka-kolu. I hoću da ona ima isti ukus. I hoću da znam gde je, a ne da lutam po marketu i tragam za njom. Poslednje što me u marketu interesuje je etnologija. Marketi i treba da su svuda isti, kao i računarski programi, na primer. Zamislite kakav haos bi nastao da ne postoje globalna rešenja za izlazak iz kompjuterskog programa, za navigaciju, za prečice, za linkove itd.

Dakle, kad je nešto „isto" to ne znači da je i loše. Sem toga, u glavnim starima svi mi i jesmo isti. Mi i mislimo isto. Razlikujemo se samo u nijansama. U nebitnim nijansama. Zar je bitno, zar je zaista bitno to što se pravoslavci krste drukčije od katolika? To što više volimo šljivovicu od sakija i latinicu od ćirilice? Ili trubu od bendža?

U onome što jeste bitno svi smo isti. I još jednom - u onome što jeste bitno, bitno za opstanak i razvoj čovečanstva isti smo: svi roditelji neguju svoju decu, a deca se potom staraju o roditeljima. Rodoljublje se nagrađuje, izdaja kažnjava. Ljubav je dobra, mržnja nije. Svi želimo da smo pametni i lepi i niko ne želi obrnuto. Svi želimo da smo voljeni. Zar nismo isti? Isti u važnim stvarima. Ko nije, društvo ga kažnjava.

Globalizam koji nam se ne sviđa

Naravno da globalizam donosi i ponešto što nam se ne sviđa, ali svaki društveni odnos donosi i nešto što nam se ne sviđa. Naravno da globalizam znači i ograničenje, ali svaki društveni odnos donosi ograničenje. Imate devojku, odnosno momka - ok, lepo, ali taj odnos vas ograničava. Hteli biste da slušate Vivaldija, a vaša devojka bi da gleda košarku. Ili obrnuto: vi biste da gledate košarku a vaš momak da sluša Vivaldija, OK, ako niste u stanju da se dogovorite onda i niste jedno za drugo. Ako ni sa kim niste u stanju da se dogovorite onda ste socijalno nezreli.

Naravno da globalizam znači ograničavanje, ali šta je bolje? Ako želite punu slobodu idite na planinu i gajite ovce. Imaćete neslućenu slobodu! Samo na usamljenoj planini ne možete uživati u blagodetima moderne civilizacije. A i Internet je slab.

Globalizacija je stadijum u razvoju čovečanstva. Kao što su u jednom istorijskom periodu nastale granice države tako dolazi istorijski period koji će ih ukinuti. A to je globalizacija.

 globalizacija.jpg

Ko su antiglobalisti?

Ima promišljenih i iskrenih antiglobalista. Oni u suštini nisu antiglobalisti, pa čak sami sebe i ne zovu antiglobalistima, nego im taj naziv prišivaju drugi. To su oni koji u nadirućoj globalizaciji uviđaju njene negativne strane, koji u globalizaciji vide opasnost da se ona pretvori u manipulaciju lokalnim zakonima i radnom snagom neke sredine protivno njihovim sopstvenim interesima. I da ne zastupa interese većine članova društva, već njegove manjine. Ali ovi „antiglobalisti" su svesni pozitivnih strana globalizacije i samo opominju da postoje i loše.

Neki antiglobalisti su opet usmereni samo protiv nekih oblika globalizacije, a ne protiv globalizacije u celini. Recimo, neki od njih (Čomski) se zalažu za globalnu pravdu, pa su po tome oni pre globalisti nego antiglobalisti.

Ali neki nisu pošteni. Oni zloupotrebljavaju neznanje drugih zbog svog parazitskog života. Oni koriste stečene pozicije i opiru se promenama koje od njih zahtevaju više truda i rada. Diktatorski stavovi u politici, nauci, umetnosti ne trpe globalizaciju. Takvi diktatori su njeni oštri protivnici. Takvi se štite granicama, političkim i svim drugim, naročito granicama uma.

Ima onih koji su protiv globalizacije jer ona ruši nacionalne granice. Nacionalisti iz nekog razloga svoju naciju vide u nekom posebnom sjaju, pa su onda ponosni što su baš, recimo Mađari ili Pakistanci, ili Francuzi, a ne nešto drugo. Ali dobro sad, to je već druga tema.

Globalizacija dalje smeta kriminalcima, teroristima i sličnima jer im globalne norme osujećuju beg od pravde. Njihovi računi u bankama se globalno blokiraju, a bez novca njihovo skrivanje je otežano. Sem toga sva policija globalizovanog sveta ih traži i njima nije lako.

Obrnuto, globalizacija jako godi svima kojima smetaju granice, jer granice ograničavaju tržište, kretanje, razmenu.

***

Danas ceo svet sluša muziku i gleda filmove Amerike. Naša muzika i naši filmovi su, međutim, samo za nas. Ali što ne bismo pravili muziku i filmove za svet? Nije lako? Pa naravno da nije, ali ako to ne učinimo čitava naša kultura će se istopiti i nestati. Globalizacija je veliko takmičenje u kome pobeđuju bolji, veštiji, jači, drskiji, pa i bezobrazniji. A ponekad oni koji samo imaju više sreće. Ostali gube, ponekad potpuno.

U budućnosti čitavi narodi će propasti, izgubiće se, izbledeće. Ali to se stalno dešava. Herodot u svojoj Istoriji pominje stotine naroda od kojih danas ne postoji ni jedan. Opstali su samo oni koji su bili sposobniji, ili su imali više sreće.

Pre 3,5 hiljade godina, iznenada je nestala raskošna Minojska civilizacija. Pretpostavlja se da je uništena u razarajućem talasu nakon eksplozije vulkana Santorini sto kilometara severno od Krita. Minojci, eto, samo nisu imali sreće.

U redu, želimo da opstanemo, ali kako se opstaje? Neki smatraju tako što ćemo da se zatvorimo i čuvamo sve naše od uticaja sa strane, što ćemo zaustaviti globalizaciju na našim granicama! To međutim nije moguće. Bez globalnih rešenja ne bismo mogli ni da telefoniramo, ni da uvozimo, ni izvozimo, ne bismo mogli zapravo ništa.

Stari Grci su bili otvoreni za nove ideje, upijali su nova znanja (čak su i bogove uzeli sa istoka) i na tim osnovama izgradili su novo, grandiozno delo. U novo doba SAD, i sve razvijene zemlje rade isto. Svi su otvoreni za nove ideje i svi su uspešni! Japan, ta duboko tradicionalna zemlja, se otvorio prema Zapadu i danas je sila. Indija se otvara i postaje mnogo moćna zemlja. Kina takođe. I sve šalju rakete u svemir.

Otvaranje nije dovoljno, potrebno je raditi i biti bolji i sve bolji. Hajde da budemo bolji programeri od Indijaca. Hajde da svetu nametnemo balkansku muziku. Ta muzika je divna. Hajde da napravimo za ceo svet balkansku muziku. Hajde da nacrtamo odlične crtane romane, smislimo divne kompjuterske igre. Hajde da Kraljević Marko bude veći junak od Supermena...

Znam da to ne može preko noći. Uostalom, Amerikanci vežbaju svoj šou biznis još od vremena kauboja. Pogledajte ovaj spot.

Snimljen je 1941. godine. Može da vam se sviđa ili ne sviđa, ali morate priznati da je maestralan i nedostižan.

Zašto je to tako? Pa izgleda da Amerika ima sistem koji ih tera da se trude, da uče i izmišljaju. Problem je što mi nemamo. Naši društveni, privredni i svi drugi odnosi su tako regulisani da nas koče, sputavaju. Nije dakle naš problem u globalizaciji, nego u nama i pravilima koje smo sami izglasali. I problem je što ćemo radije da vičemo protiv globalizacije, nego da menjamo zakone i način života.

Globalizacija je neminovna. To je jedna faza razvoja čovečanstva.

Tagovi



Komentari (192)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 01:59 01.12.2010

Anatomija Golfske struje

Živela globalizacija.
Evo, dopisujem se sa jednim prijateljem u dalekom inostranstvu, skidam neke umetničke fotke uglavnom anonimnih, ali odličnih autora i - ne gubim identitet. Naprotiv. Osećam se još srbendskije i jače
Saša Zorkić Saša Zorkić 02:14 01.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

ne gubim identitet. Naprotiv. Osećam se još srbendskije i jače

Naravno, zato što radiš.
seceranac seceranac 08:35 01.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

loader
Živela globalizacija.
Evo, dopisujem se sa jednim prijateljem u dalekom inostranstvu, skidam neke umetničke fotke uglavnom anonimnih, ali odličnih autora i - ne gubim identitet. Naprotiv. Osećam se još srbendskije i jače


laka komunikacija nije globalizacija
buba_truba buba_truba 10:26 01.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

seceranac
loader
Živela globalizacija.
Evo, dopisujem se sa jednim prijateljem u dalekom inostranstvu, skidam neke umetničke fotke uglavnom anonimnih, ali odličnih autora i - ne gubim identitet. Naprotiv. Osećam se još srbendskije i jače


laka komunikacija nije globalizacija

Ne pričaj!

A da nisi ti napravljen od bukve?

P.S. Zaboravih da kažem Saši: ala si da obradio, svaka čast!
seceranac seceranac 10:34 01.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

buba_truba
seceranac
loader
Živela globalizacija.
Evo, dopisujem se sa jednim prijateljem u dalekom inostranstvu, skidam neke umetničke fotke uglavnom anonimnih, ali odličnih autora i - ne gubim identitet. Naprotiv. Osećam se još srbendskije i jače


laka komunikacija nije globalizacija

Ne pričaj!

A da nisi ti napravljen od bukve?


ne nego od mahagonija - uvozno drvo - globalizacija
seceranac seceranac 11:24 01.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

nije globalizacija kada ljudi sa razlicitih kontinenata cestitaju jedni drugima praznike, globalizacija je kada slave iste praznike


wukadin wukadin 11:29 01.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

Шећеранац, браво мајсторе!
А сада одох да прославим победе глобализације. У кинески ресторан на фламбирану јетру од пит-була
Saša Zorkić Saša Zorkić 12:46 01.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

laka komunikacija nije globalizacija


Eh pa jeste, jer bez globalizacije nema ni komunikacije :)
Saša Zorkić Saša Zorkić 12:55 01.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

seceranac
nije globalizacija kada ljudi sa razlicitih kontinenata cestitaju jedni drugima praznike, globalizacija je kada slave iste praznike



Pa da, globalizacija je rezultat borbe kultura. Pobeđuje ona koja je jača, drskija, bolja, lepša, bezobraznija, ili srećnija. Čujem da se u Japanu (i uostalom celom svetu) sve više obeležava Noć veštica. Zatim, ceo svet zna za Kinesku novu godinu, a malo ko u svetu zna za Srpsku novu godinu. Zašto je to tako? Zato što nas svet mrzi ili zato što nam je kultura kilava?

Sepulturero Sepulturero 13:50 01.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje




Pa da, globalizacija je rezultat borbe kultura. Pobeđuje ona koja je jača, drskija, bolja, lepša, bezobraznija, ili srećnija. Čujem da se u Japanu (i uostalom celom svetu) sve više obeležava Noć veštica. Zatim, ceo svet zna za Kinesku novu godinu, a malo ko u svetu zna za Srpsku novu godinu. Zašto je to tako? Zato što nas svet mrzi ili zato što nam je kultura kilava?



Или можда зато што Кинеза има 2 милијарде а нас осам милиона.
palilula92 palilula92 14:39 01.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

а нас осам милиона

zato
Jukie Jukie 14:55 01.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

Saša Zorkić

Zatim, ceo svet zna za Kinesku novu godinu, a malo ko u svetu zna za Srpsku novu godinu. Zašto je to tako? Zato što nas svet mrzi ili zato što nam je kultura kilava?

Pa srpska nova godina nema ništa posebno što nema i obična nova godina. Petarde, žurka, sarme. Kao i obična nova godina. I dešava se taman kada su se zapadnjaci zalaufali ponovo da rade. Njima praznici počinju u novembru i traju do obične nove godine, a posle toga "je jednostavno sredina zime"(citat). Onda Kineska nova godina (sa fensi lampionima i fensi kineskom hranom koja se sprema samo tada) dolazi mesec-dva kasnije, taman kada su živeli u svom bež svetu mesec-dva, a tu je negde i valentin, pa se tu malo odmore kao mini raspust od dosade, pa onda opet gruvaju do Uskrsa. Srpska nova godina upada baš kad im nije potrebno da bude.
wukadin wukadin 15:06 01.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

Ајд кад сте већ запели за "српску", Словенци за њу сасвим добро знају. И то нам је туристичка предност, јер би за "уобичајену" (знао сам да је зовем "официјелна" имали велику конкуренцију. А ето, 13. јануара на туристичкој мапи света само Београд, и можда још понеки град.
Него, сећам се кад је на овим блоговима (или беше форум) посланички кандидат ЛДП-а рекао: "Samo totalni kreten moze da slavi Novu godinu 13. januara".
Saša Zorkić Saša Zorkić 22:42 01.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

Или можда зато што Кинеза има 2 милијарде а нас осам милиона.


Ne. I ranije je bilo puno Kinaza a oni tek sada dobijaju globalni značaj i popularnost. Naročito nakon olimpijskih igara i slanja čoveka u svemir.

Stara Atina je imala svega 300 hiljada stanovnika a opet je tih 300 hiljada iznedrilo veličanstvena dela u filozofiji, arhitekturi, književnosti, nauci, umetnosti...
freehand freehand 02:02 02.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

Него, сећам се кад је на овим блоговима (или беше форум) посланички кандидат ЛДП-а рекао: "Samo totalni kreten moze da slavi Novu godinu 13. januara".

Pa bio je čovek potpuno u pravu.

Šta te tu buni.
Zašto bi ikome cela godina počinjala nekog 13. u mesecu?
freehand freehand 02:05 02.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

Stara Atina je imala svega 300 hiljada stanovnika a opet je tih 300 hiljada iznedrilo veličanstvena dela u filozofiji, arhitekturi, književnosti, nauci, umetnosti...

Trista hiljada u vreme Perikla bilo je malo više nego trista hiljada danas.
Kao što je trista u vreme Leonide bilo više nego trista danas.
I kao što je globalizacija u vreme Aleksandra Makedonskog bila krvavija, ali je danas surovija.
docsumann docsumann 06:05 02.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

Zašto bi ikome cela godina počinjala nekog 13. u mesecu?


Nije nekog, već prvog 13. u mjesecu
wukadin wukadin 08:42 02.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

freehand
Него, сећам се кад је на овим блоговима (или беше форум) посланички кандидат ЛДП-а рекао: "Samo totalni kreten moze da slavi Novu godinu 13. januara".Pa bio je čovek potpuno u pravu.Šta te tu buni.Zašto bi ikome cela godina počinjala nekog 13. u mesecu?


Неко му је рекао "у праву си - слава се слави, нова година дочекује"
Зависи од семантике речи "славити". Наравно, не правим се да ми година почиње 13. јануара, али зашто одбацити један повод за провод. Замисли, ајд искрено, тог лика позову на журку поводом "Српске Нове године". И шта он ће принципијелно одбити?!? Занима ме, онда, да ли је он можда тотални кретен или лицемер...
А Нова година је мени скоро па дан као и сваки други. Добро, сутра се не ради... Ону "српску" сам волео баш зато што се то мање доживљава као дочек, мање се чује оно "Срећна Нова година" што ми је ишло на ганглије.
У суштини то је све небитно, битно је оно болдовано питање. А могу ја да славим и кинеску, ако имам с ким...
wukadin wukadin 08:44 02.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

Узгред, колико знам Атина је имала 30.000 становника, од тога је 5.000 имало право гласа.
freehand freehand 09:16 02.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

wukadin
freehand
Него, сећам се кад је на овим блоговима (или беше форум) посланички кандидат ЛДП-а рекао: "Samo totalni kreten moze da slavi Novu godinu 13. januara".Pa bio je čovek potpuno u pravu.Šta te tu buni.Zašto bi ikome cela godina počinjala nekog 13. u mesecu?


Неко му је рекао "у праву си - слава се слави, нова година дочекује"
Зависи од семантике речи "славити". Наравно, не правим се да ми година почиње 13. јануара, али зашто одбацити један повод за провод. Замисли, ајд искрено, тог лика позову на журку поводом "Српске Нове године". И шта он ће принципијелно одбити?!? Занима ме, онда, да ли је он можда тотални кретен или лицемер...
А Нова година је мени скоро па дан као и сваки други. Добро, сутра се не ради... Ону "српску" сам волео баш зато што се то мање доживљава као дочек, мање се чује оно "Срећна Нова година" што ми је ишло на ганглије.
У суштини то је све небитно, битно је оно болдовано питање. А могу ја да славим и кинеску, ако имам с ким...

Tako da je svakom senilnom dekici za ludu petnaestominutnu novogodišnju lumperajku (14 juna, recimo) potrebno samo dobro društvo: Wukadin i Alchajmer.

Što se tiče broja Atinjana - slagaću ako kažem da znam koliko ih je bilo, ali odnos koji sam pomenuo je isti.
seceranac seceranac 10:27 02.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

Saša Zorkić
laka komunikacija nije globalizacija


Eh pa jeste, jer bez globalizacije nema ni komunikacije :)



e pa nije jedno t isto iako se u poslednje vreme pojavljuju zajedno

zamisli da se sada sve drzave okrenu protekcionizmu kako bi prebrodile krizu (vrlo realan, cak ocekivan scenario). Komunikacije i internet bi ostale ali bi globalizacija umrla. Ne bi bilo stranih firmi, stranih proizvoda, stranih restorana , stranih kulturnih pritisaka ...

tehnologija je jedno a drustvena kretanja drugo iako jedno drugo mogu da koriste
wukadin wukadin 10:38 02.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

Tako da je svakom senilnom dekici za ludu petnaestominutnu novogodišnju lumperajku (14 juna, recimo) potrebno samo dobro društvo: Wukadin i Alchajmer.


Можеш да изврћеш овако или онако, не знам ни шта си хтео рећи...
Но, чини ми се да не можеш побити да је поприлично дебилно из политичких разлога бојкотовати политички неутралну прославу. А та Нова година 13. у месецу баш то јесте. Сад не морамо поново пролазити кроз исту дискусију, како је највећа прослава била на студентско/грађанском протесту 1997, како су "шабани" или "патриЈоте" то преузели (то би рекла друга страна, но што ли су грађанисти пустили ове да својатају?!?) и слично.
За мене је поприлична острашћеност и опседнутост политиком бојкотовати тако нешто САМО из политичких разлога, но можда је Ерејзерхед само лицемер, можда је и сам похађао неку журезу, па се прави блесав...
freehand freehand 11:38 02.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

Можеш да изврћеш овако или онако, не знам ни шта си хтео рећи...

E, uzeo si banku i drži se globalizacije, Amera i NATO-a. Mani se kalendara, kad ti se namestila omiljena tema.
Oćeš da patentiraš Novu godinu a Slovenci ti patenttirali ajvar i ćevapčiće.
Mani se ćorava posla.
За мене је поприлична острашћеност и опседнутост политиком бојкотовати тако нешто САМО из политичких разлога,

Šta misliš o kalendarskim razlozima i računanju vremena? Nemoj da me teraš da te pitam kog datuma slaviš pravoslavni Božić, biće dosadno, i ovako trolujemo preko granica izdržljivosti.
wukadin wukadin 12:11 02.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

Значи, разлог твог извртања је прост. Немогуће ти је да се сложиш са Вукадином. Па добро...
Сад да те питам да ли би ти одбио да те неко позове на журку 13. јануара, а?
Ја сам само рекао да 13. јануара долазе Словенци, подразумева се да троше неке паре. А 31. децембра, па рецимо да има нешто у Риму, Прагу, Берлину, Атини... Но добро, и ту немаш аргументе, али тешко ти је да се сложиш, још теже да твоја не буде последња.
Схватам ја све то
freehand freehand 12:16 02.12.2010

Re: Anatomija Golfske struje

wukadin
Значи, разлог твог извртања је прост. Немогуће ти је да се сложиш са Вукадином. Па добро...
Сад да те питам да ли би ти одбио да те неко позове на журку 13. јануара, а?
Ја сам само рекао да 13. јануара долазе Словенци, подразумева се да троше неке паре. А 31. децембра, па рецимо да има нешто у Риму, Прагу, Берлину, Атини... Но добро, и ту немаш аргументе, али тешко ти је да се сложиш, још теже да твоја не буде последња.
Схватам ја све то

Ček samo da stavim šlem i ušofone, pa ti nastavi.
Filip2412 Filip2412 02:00 01.12.2010

...

Evo divnog primera globalizacije:
Interpol issues arrest warrant for Julian Assange

Saša Zorkić Saša Zorkić 02:15 01.12.2010

Re: ...

Primera ima raznih.
wukadin wukadin 11:30 01.12.2010

Re: ...

Саша, надам се да умете бити и опширнији у одговарању. Није кул да изгубите ентузијазам после онако надахнутог састава.
nsarski nsarski 11:51 01.12.2010

Re: ...

Filip2412
Evo divnog primera globalizacije:
Interpol issues arrest warrant for Julian Assange


E, kad nam jednom stigne ta zeljena globalizacija, tako ce i za Kisindzerom da izdaju poternicu, ubedjen sam.
wukadin wukadin 12:08 01.12.2010

Re: ...

Мислим да би је требало расписати за половином лауреата Нобелове награде за мир. А она друга половина, па рецимо да је изабрана применом селективних критеријума...
Saša Zorkić Saša Zorkić 13:04 01.12.2010

Re: ...

wukadin
Саша, надам се да умете бити и опширнији у одговарању. Није кул да изгубите ентузијазам после онако надахнутог састава.

Hvala, evo u čemu je moj problem sa odgovorima. Kada se nakupi komentara nekako se izgubim u njima i moguće je da neki propustim i da pročitam. Pretpostavljam da su drugi veštiji i snalažljiviji sa komentarima. U svakom slučaju nije mi namera da neka pitanja ignorišem, naprotiv.
2) Ja se bojim da sam i ovako preopširan.

Saša Zorkić Saša Zorkić 13:11 01.12.2010

Re: ...

E, kad nam jednom stigne ta zeljena globalizacija, tako ce i za Kisindzerom da izdaju poternicu, ubedjen sam.

Hm, možda to ne bi nikog iznenadilo, pa ni Kisindžera. (ipak da dodam: ne znam koji si njegovi gresi)
wukadin wukadin 14:12 01.12.2010

Re: ...

Ali dobro znate koje su sve povoljnosti globalizacije. Lepo je biti selektivno obavesten...
Filip2412 Filip2412 17:35 03.12.2010

Re: ...

nsarski
Filip2412
Evo divnog primera globalizacije:
Interpol issues arrest warrant for Julian Assange


E, kad nam jednom stigne ta zeljena globalizacija, tako ce i za Kisindzerom da izdaju poternicu, ubedjen sam.
From your mouth to God's ears!!!!!!!!!
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:34 03.12.2010

Re: ...

E, kad nam jednom stigne ta zeljena globalizacija, tako ce i za Kisindzerom da izdaju poternicu, ubedjen sam.

Saša Zorkić
Hm, možda to ne bi nikog iznenadilo, pa ni Kisindžera. (ipak da dodam: ne znam koji si njegovi gresi)

Pa onda jaaako malo znate da biste pisali o, hmmm, politici (pa još globalnoj).
Saša Zorkić Saša Zorkić 00:22 04.12.2010

Re: ...

Tja, izvinjavam se što sam pisao. Ma, da sam na vreme znao da mi je za blog potrebno znanje Kisindžerovih zlodela, ne bih se upuštao u jalovi posao.
Bojan Budimac Bojan Budimac 07:41 04.12.2010

Re: ...

Saša Zorkić
Tja, izvinjavam se što sam pisao. Ma, da sam na vreme znao da mi je za blog potrebno znanje Kisindžerovih zlodela, ne bih se upuštao u jalovi posao.

Tja nema potrebe da se izvinjavate. No, neko minimalno poznavanje savremenije istorije (a u to spadaju i "Kisindžerova zlodela" ) ne bi bilo zgoreg za "jalovi posao". Uveren sam da Vam je lik i delo ovog autora poznato, ali, naravno, selektivno). Izvinite na uznemiravanju, neću više.
Goran Vučković Goran Vučković 10:30 04.12.2010

Re: ...

No, neko minimalno poznavanje savremenije istorije (a u to spadaju i "Kisindžerova zlodela" ) ne bi bilo zgoreg za "jalovi posao".

Poput objašnjavanja globalizacije preko "nedostižnih" filmova poput Helzapopping i američkog vežbanja šou-biznisa još od vremena kauboja
Saša Zorkić Saša Zorkić 01:08 05.12.2010

Re: ...

A ja opet ne vidim šta bi se u ovom blogu promenilo sa znanjem Kisindžera. Da ga Nsarski nije pomenuo ne bismo ga se ni setili i blog ne bi ništa ni dobio ni izgubio. Ili da ja sam ja preskočio da ogovorim na tu primedbu o Kisinžderu. Ili da sam rekao: da, jeste zlikovac jedan. Ili da sam rekao: ma nije on kriv. Itd. Jednostavno, Kisindžer nema veze sa ovim blogom.
Goran Vučković Goran Vučković 01:22 05.12.2010

Re: ...

A ja opet ne vidim šta bi se u ovom blogu promenilo sa znanjem Kisindžera.

Pa šta znam, kao i sa čitanjem Čomskog, valjda - možda bi taj deo sa vežbanjem šou biznisa još od vremena kauboja postao koncizniji.
Saša Zorkić Saša Zorkić 14:28 05.12.2010

Re: ...

Ne znam kako da taj može biti koncizniji od ovog. Ali dobro, možda vas nešto drugo buni, pa da objasnim:

Dakle, ne uvek ali u većini slučajeva potrebno je puno truda i vežbe da bi se postigao neki uspeh. Amerikanci šou biznis vežbaju još od kaubojskih dana. Tako je Bufalo Bil jedno vreme uspešno učestvovao u cirkuskim predstavama glumeći kauboja kako se obračunava sa indijancima.

Itd.
Goran Vučković Goran Vučković 21:23 05.12.2010

Felling trees and indians

Ne znam kako da taj može biti koncizniji od ovog.

Tako što tog dela nema. Zato što malo podseća na priču o Marku Miloševiću i gajbicama.

A što se tiče kauboja, indijanaca i globalizacije, evo kako to Čomski u svom stilu opisuje.
Saša Zorkić Saša Zorkić 23:12 05.12.2010

Re: Felling trees and indians

Uu čoveče, kakav sad Marko Milošević, kakvi indijanci?! Pričamo o procesu globalizacije standarda i o tome da granice predstavljaju prepreku prometu, razvoju itd. ali i da nije dovoljno samo otovriti granice već da treba i raditi, pa se u tom kontekstu navodi da Amerikanci usavršavaju šou biznis još od kauboja - za čega postoje jasni argumenti.

Ili ako vam Amerikanci nisu po volji uzmite za primer bilo koju drugu uspešnu zemlju i videćete da se njen uspeh zasniva na više faktora od kojih je jedan: veeelik rad!
Goran Vučković Goran Vučković 00:15 06.12.2010

Re: Felling trees and indians

Pričamo o procesu globalizacije standarda i o tome da granice predstavljaju prepreku prometu, razvoju itd.

Saša, ja stvarno nemam nameru da vas ovde maltretiram, posebno zato što i sebe smatram zagovornikom neophodnosti ne samo prilagođavanja tim, da tako kažem, "globalnim tokovima", nego i (koliko god to bilo uzaludno) anticipiranja trendova.

Zato vam se, u principu, i javljam. Malo mi je mučno, ili tužno, ili koja je već najbolja reč, dok čitam vaš tekst i gledam raspravu ovde, to što mi se čini da vi propagirate jedan meni malo prejednostavan san, koji nam je prodavan umesto jednog drugog, još jednostavnijeg sna, u kome smo odrasli i iz koga smo "izrasli". I taj novi san je u međuvremenu dosta nagrizen našim iskustvom - onim verovanjem "svojim lažljivim očima".

Recimo - i wukadin priča o globalizaciji, ali malo drugačijoj i sa malo svežijim informacijama. Ja se sa njim u mnogo čemu ne slažem, da se tako izrazim, ali to ne znači da treba da stavim prste u uši i pevam svaki put kad on počne da ređa statistike i linkuje svoje omiljene analitičare. Slično je i sa Zen Masterom, koliko god je njegov stil opor za jednog "optimistu globalizacije" poput vas ili mene. Miki Medić je recimo krajnje koristan za razbijanje sopstvenih iluzija o EU - još jednom mestu gde jako pojednostavljujemo i idealizujemo svoje vizije načina funkcionisanja sveta. Kazezoze uvek ima najsvežije teorije zavere - a sad me je baš prijatno iznenadio sa Kavafijem. A Bojana (Budimca) i Nenada (nsarskog) ne umem dovoljno da nahvalim i preporučim kad se radi o ovim temama.

Ako je ovaj tekst od Nouma Čomskog previše "visoka prva stepenica" i nije vam jasno zašto je takav, svakako preporučujem sve Bojanove blogove o Turskoj i Bliskom Istoku i sve političke i sociološke Nenadove blogove. Tamo možda nećete naći bugi-vugi šećernu vodicu poput ove koju ste linkovali gore. Ali mislim da ćete naći stvari za koje ćete samo imati želju da ste ih znali mnogo, mnogo ranije.
Saša Zorkić Saša Zorkić 17:47 06.12.2010

Re: Felling trees and indians

Imam utisak da ste blog čitali sa predrasudama i predubeđenjima. Danas kada neko napiše reč „globalizacija“ velik broj ljudi pročita „amerikanizacija“. Ali molim vas, ne govorim ja o amreikanizaciji. Govorim o fazi razvoja čovečanstva. Globalizacija je jedna faza!
 
Zatim ne propagairam ja ništa, nego konstatujem. Dakle, ne govorim da li je globalizacija bela, crvena, slana, dobra, ružna, ukusna, bljutava itd. Globalizacija je stanje, ona dolazi bez obzira da li je mi volimo ili ne volimo, ona je fakat. To je kao srednji vek ili renesansa. Mogli ste u to staro vreme da govorite da su srendnji vek ili renesansa dobri ili loši, ali štagod da ste govorili ti periodi su došli. Globalizacija dolazi bez obzira da li nam se sviđa ili ne sviđa! Ona je jedna faza u razvoju čovečanstva. Prema tome nemam ja šta da je hvalim ili kudim.
 
Sem toga jasno sam napisao šta pod globalizacijom podrazumevam („...Dakle, globalizacija je uspostavljanje svetskih, opštih standarda!“) i o tome sam pisao. I nisam video da je to neko demantovao, da je neko ponudio bolje rešenje od globalizacije, da je neko pokazao i dokazao da je bolje da svako proizvodi svoje sijalice koje važe samo za jedno jedino tržište itd.
 
I nisam video da je iko ovde dao i jedan primer da je globalizacija nešto što ne valja, nešto što šteti razvoju čovečanstva. Nisam video da je neko dokazao da je bolje da se državne granice jačaju i da je bolje da se zatvara svoje tržište i svoja kultura od uticaja i sprečava da domaća kultura pređe te granice.
 
Sem svega toga jasno sam rekao da globalizacija donosi i nešto što nam se ne sviđa, pa i da će mnogi narodi propasti. Gde je tu „propagiranje jednog pojednostavljenog sna“???? I rekao sam da globalizacija podrazumeva borbu u kojoj pobeđuje onaj ko je sposobniji ali i bezobrazniji, drskiji i onaj ko ima više sreće. Gde je tu bugi-vugi šećerna vodica???
 
Da ne dužim, pročitajte nepristrasno blog, pa ako se u nečemu ne slažete sa mnom i imate argumente i dokaze (ne tako što će te reći, evo knjige na Amazonu pa čitajte, ili tako što ćete reći: evo Bojanovi blogovi pa čitajte – kako da ja nemam šta drugo da radim nego da isrtražujem nečije blogove kako bih možda nešto naučio, a možda i ne bih), e onda mi se molim vas javite, može i preko imejla, pošto će ovaj blog uskoro da se zaključa.
 
Goran Vučković Goran Vučković 23:14 06.12.2010

Da zatvorimo priču

Da ne dužim, pročitajte nepristrasno blog, pa ako se u nečemu ne slažete sa mnom i imate argumente i dokaze (ne tako što će te reći, evo knjige na Amazonu pa čitajte, ili tako što ćete reći: evo Bojanovi blogovi pa čitajte – kako da ja nemam šta drugo da radim nego da isrtražujem nečije blogove kako bih možda nešto naučio, a možda i ne bih), e onda mi se molim vas javite, može i preko imejla, pošto će ovaj blog uskoro da se zaključa.

Pročitao sam ponovo blog. Izvinjavam se što sam vam savetovao da čitate knjige i blogove, ako vas to vređa. Možda više volite TV - preporučujem jednu jako interesantnu i višestruko nagrađivanu britansku TV seriju, koja se zove The Century of the Self. Nema direktne veze sa globalizacijom. Može da vam se sviđa ili ne sviđa, ali je zaista fascinantna.
Saša Zorkić Saša Zorkić 14:29 07.12.2010

Re: Da zatvorimo priču

Hvala!

Nadam se da ste svesni da je taj film pogled na svet iz jednog ugla – što ne umanjuje njegovu vrednost. Samo, svet je ipak mnogo, mnogo složeniji, a događaji su rezultat... Koga? Pojedinca? Kisindžera? Grupe? Slučaja? Božje volje? Vanzemaljskog nauma? Možda puke želje nekog dečaka koji stoji ispod drveta jabuke?

Iako je "Rat i mir" knjiga koja se čita u srednjoj školi ona, kada se preskoče sve one romantične priče o Nataši i ostalima, govori o mnogo važnim pitanjima. Knjiga predstavlja Tolstojev odgovor francuskim istoričarima koji su smatrali da narode pokreću i istorijska zbivanja izazivaju odluke pojedinaca, recimo Napoleona.
Preporučujem.
Goran Vučković Goran Vučković 20:53 07.12.2010

Re: Da zatvorimo priču

Preporučujem.

Zahvaljujem.
loader loader 02:14 01.12.2010

Bunjište





Dr M Dr M 08:30 01.12.2010

Moj stav


Bolje globalizacija nego glibalizacija!
mirelarado mirelarado 08:47 01.12.2010

Re: Moj stav

Dr M

Bolje globalizacija nego glibalizacija!


Штета што стање у Србији много верније одсликава овај други термин.
Dr M Dr M 09:31 01.12.2010

Re: Moj stav

mirelarado
Dr M

Bolje globalizacija nego glibalizacija!


Штета што стање у Србији много верније одсликава овај други термин.


Primećeno je da blato u očima jako smeta sagledavanju situacije, o širini pogleda da i ne govorimo..
wukadin wukadin 11:32 01.12.2010

Re: Moj stav

Слажем се
Saša Zorkić Saša Zorkić 13:17 01.12.2010

Re: Moj stav

Primećeno je da blato u očima jako smeta sagledavanju situacije, o širini pogleda da i ne govorimo..

Ova metafora je mudra i treba je upamtiti!
Saša Zorkić Saša Zorkić 13:22 01.12.2010

Re: Moj stav

Evo i mog obrazloženja:

Sa EU prihvatamo njene standarde i to i one na koje mi sami nikad, nikad i nikad ne bismo ni pomislili. Recimo, ravnopravnost polova, uvažavanje prava dece, zaštita životinja itd.
predatortz predatortz 13:26 01.12.2010

Re: Moj stav

Sa EU prihvatamo njene standarde i to i one na koje mi sami nikad, nikad i nikad ne bismo ni pomislili. Recimo, ravnopravnost polova, uvažavanje prava dece, zaštita životinja itd.


Mislim da je u pitanju velika predrasuda.
natasavb natasavb 13:39 01.12.2010

Re: Moj stav

predatortz
Sa EU prihvatamo njene standarde i to i one na koje mi sami nikad, nikad i nikad ne bismo ni pomislili. Recimo, ravnopravnost polova, uvažavanje prava dece, zaštita životinja itd.


Mislim da je u pitanju velika predrasuda.


Zasto?
predatortz predatortz 13:49 01.12.2010

Re: Moj stav

natasavb
predatortz
Sa EU prihvatamo njene standarde i to i one na koje mi sami nikad, nikad i nikad ne bismo ni pomislili. Recimo, ravnopravnost polova, uvažavanje prava dece, zaštita životinja itd.


Mislim da je u pitanju velika predrasuda.


Zasto?


Zato što ne mislim da smo manje zainteresovani za svoju decu od ostalih. A i sa ravnopravnošću polova ne stojimo loše.
natasavb natasavb 14:02 01.12.2010

Re: Moj stav

predatortz
natasavb
predatortz
Sa EU prihvatamo njene standarde i to i one na koje mi sami nikad, nikad i nikad ne bismo ni pomislili. Recimo, ravnopravnost polova, uvažavanje prava dece, zaštita životinja itd.


Mislim da je u pitanju velika predrasuda.


Zasto?


Zato što ne mislim da smo manje zainteresovani za svoju decu od ostalih. A i sa ravnopravnošću polova ne stojimo loše.


Nismo manje zainteresovani, ali smo manje spremni da ucinimo da se nesto promeni dok nas neko ne pritisne.
Evo ti svez primer Zakona o obrazovanju. Cela ova prica sa inkluzijom ko zna kad bi krenula, da nema pritiska EU, tj. da nismo shvatili da moramo da se usaglasimo sa nekim njihovim zakonima, ako zelimo da nas prime.
Saša Zorkić Saša Zorkić 14:08 01.12.2010

Re: Moj stav

Mislim da je u pitanju velika predrasuda.


Mi smo polupismeno, prilično primitivno društvo u kome u znatnoj meri dominiraju tradicionalni odnosi. Društva na tom razvojnom nivou nemaju svest o ravnopravnosti polova, zaštiti životinja, i pravima dece.

predatortz predatortz 14:13 01.12.2010

Re: Moj stav

Saša Zorkić
Mislim da je u pitanju velika predrasuda.


Mi smo polupismeno, prilično primitivno društvo u kome u znatnoj meri dominiraju tradicionalni odnosi. Društva na tom razvojnom nivou nemaju svest o ravnopravnosti polova, zaštiti životinja, i pravima dece.



Vaš stav, ili neka utemeljena analiza?
wukadin wukadin 14:16 01.12.2010

Re: Moj stav

Saša Zorkić
Evo i mog obrazloženja:Sa EU prihvatamo njene standarde i to i one na koje mi sami nikad, nikad i nikad ne bismo ni pomislili. Recimo, ravnopravnost polova, uvažavanje prava dece, zaštita životinja itd.


Жао ми Саша што морам бити мало безобразан, али вређате интелигенцију саговорника.
Две од три наведене ствари постојале су итекако код нас, у социјализму. Тврдим, могу објаснити ако треба а ви ме демантујете ако можете, да су жене биле равноправније пре 50 година (баш тако и тај период је навео НГО-волео-бих-да-сам-на-државним-јаслама Милетић, који није Светозар). ЛМ, жена је мање била уцењивања приликом заснивања радног односа у СФРЈ, самим тим и Србији неке 1960. (пре 50 година), него што је то сада.
ОК, у ЕУ штите добро права животиња, чули смо да и у НАТО нема паса луталица. Можда је то пресудни аргумент.
wukadin wukadin 15:12 01.12.2010

Re: Moj stav

На тренутак помислих да ме неко обрисао, кад онда видех да је већ било одговора на ова питања.
Па... рекао бих да после овога нема човек шта да каже:
Mi smo polupismeno, prilično primitivno društvo u kome u znatnoj meri dominiraju tradicionalni odnosi. Društva na tom razvojnom nivou nemaju svest o ravnopravnosti polova, zaštiti životinja, i pravima dece.


Само наставите Саша тако да волите своју земљу, не бих вам сметао.
Чак ћу мало да вам помогнем.
Можда бисте и ви потписали ове ставове:

Kada balkanska bezrepa stoka pocne da se ponasa civilizovano, kada prestane da se kolje i sahranjuje svakih 50 godina, kada prestane da slavi mediokritete, debile i zlocince kao vrhunske umove, kada pocnu da cene obrazovanje i uspeh, kada prestanu da kisele kupus po podrumima zgrada i setaju po prljavim ulazima i da idu na 15 sprat peske jer su pokvareni liftovi, kada prestanu da istresaju mrve kroz prozor, kupaju se nedeljom i peru zube samo pre izlaska u grad( ili ni tada) onda ce zasluziti da dobije neki drugi epitet. Eraserhead, LDFovac

или

Kvalitet ljudskog materijala kod nas je jako loš. Balkan je, nažalost, genetska deponija. Vladimir Beba Popović

Већ сам имао малих расправа око популарног термина "друштво". Наиме, ја мислим да је овај термин потпуно непотребан, може се лепо рећи и "народ" или "земља". Али некима чак и те речи сметају. Не само да је термин непотребан, него ми некад дирелтно смета. Наиме, ја и Саша не можемо бити исто друштво. Ја своје друштво бирам!

Наравно, и даље ме занима шта има рећи на моје и остале примедбе.
legalizacija011 legalizacija011 16:28 01.12.2010

Re: Moj stav

Saša Zorkić
Mislim da je u pitanju velika predrasuda.


Mi smo polupismeno, prilično primitivno društvo u kome u znatnoj meri dominiraju tradicionalni odnosi. Društva na tom razvojnom nivou nemaju svest o ravnopravnosti polova, zaštiti životinja, i pravima dece.


uporedjivati u Srbiji,realno ugrožena prava životinja,gde se tretiraju kao narodni neprijatelji i tako se s njima postupa,i prava žena gde što neko reče ne stojimo loše,cak naprotiv stojimo izvrsno,nije fer i pošteno.

Saša Zorkić Saša Zorkić 17:07 01.12.2010

Re: Moj stav

Vaš stav, ili neka utemeljena analiza?


Statistika (recimo Statistički zavod Srbije nudi obilje podataka koji govore o velikoj domaćoj nepismenosti) i komparacija sa zemljama EU.
gospodin_ne gospodin_ne 17:31 01.12.2010

Re: Moj stav

komparacija

Moram da vas pitam, zasto nije poredjenje? Jel to zbog globalizacije?
Saša Zorkić Saša Zorkić 18:12 01.12.2010

Re: Moj stav

Izvinjavam se ako sam vas uvredio.

Mislim da se nismo razumeli. Jedno su zakoni, drugo je mentalitet naroda. Pa po tim socijalističkim zakonima mi smo bili najdemokratskija i najperspektivnija i sve ostalo naj- zemlja u glaksiji.

Ali realnost je drukčija. Poseban problem je što u zaostalim sredinama (pa i drugim) žene često i ne primećuju da su obespravljene. Evo jedan primer koji mi pade na pamet: pre neki mesec predsednica Skupštine govoreći u emisiji o uspešnim ženama rekla je da je za svoj poslovni uspeh morala da se izbori u svojoj porodici. Šta to znači? Da li je njen muž morao da se izbori za svoj uspeh? To znači da i ona, kao i većina drugih žena kod nas žive u neravnopravnom položaju u sopstvenoj porodici. I da moraju da se izbore da bi krenule da razvijaju svoju karijeru.

Naravno, ovo je benigni primer, ima ih mnogo drastičnijih o kojima ćemo pričati, ako ovim nisam bio dovoljno ubedljiv.



Saša Zorkić Saša Zorkić 18:30 01.12.2010

Re: Moj stav

Nije to moje mišljenje, to su relevantni podaci čak i naših nadležnih organa. Po broju nepismenih, po broju doktora nauka, po broju onih koji koriste računare, po broju onih koji su završili fakultet, po broju pročitanih knjiga itd. itd. mi smo na dnu Evrope.

To da smo društvo koje se oslanja u znatnoj meri na tradiciju, pa zar tu postoji neka dilema? Crkva čak insistira na tome. A i neke stranke.

To što sam ja ovde napisao je daleko skromnije od onog što su pisali i Pančić i Dvorniković, Andrić itd. sve do Save Tekelije, koje baš onako bio bezobrazan.

To inače nama veze sa voljenjem svoje zemlje. Smatram da sam na svoj sasvim skroman način mnogo više doprineo boljoj slici naše zemlje nego mnogi od onih koji viču kako su veliki rodoljubi.

Žao mi je što me zbog mog iskrenog i otovorenog stava koji je zasnovan na javnim i proverljivim podacima ne primate u društvo.
nsarski nsarski 20:58 01.12.2010

Re: Moj stav

Sa EU prihvatamo njene standarde i to i one na koje mi sami nikad, nikad i nikad ne bismo ni pomislili. Recimo, ravnopravnost polova, uvažavanje prava dece, zaštita životinja itd.

Tacno! Eto, Englezi su prihvatili evro umesto funte i poceli da voze desnom stranom ulice...
Saša Zorkić Saša Zorkić 22:51 01.12.2010

Re: Moj stav

Tacno! Eto, Englezi su prihvatili evro umesto funte i poceli da voze desnom stranom ulice...


Je l ovaj primer treba da dokaže kako je obrnuto pa da sa EU ne prihvatamo njene standarde? Ne razumem.

Ili je to ono: Mi ćemo u Evropu pod našim uslovima. Pa ćemo imai naše standarde i uvešćemo da se na crveno vozi, a na zeleno stoji? I slično.
nsarski nsarski 23:02 01.12.2010

Re: Moj stav

Pa ćemo imai naše standarde i uvešćemo da se na crveno vozi, a na zeleno stoji? I slično.

Naravno da ne. Slucaj Engleza pominjem zato sto se ne-pridrzavanje normi kod nas obicno definise kao primitivizam (sto jeste!), dok se u slucaju Engleske pominje kao njihova specificnost (sto nije!; mislim, ako hoce da udju u ravnopravnu zajednicu, onda neka se ponasaju ravnopravno).
mikimedic mikimedic 00:03 02.12.2010

Re: Moj stav

Sa EU prihvatamo njene standarde i to i one na koje mi sami nikad, nikad i nikad ne bismo ni pomislili. Recimo, ravnopravnost polova, uvažavanje prava dece, zaštita životinja itd.


sto volim sto bas svaki mali perica mora da iznese u javnost svoj dozivljaj evropske unije.

evo sasa -- bas te molim da mi kazes koji obavezujuci eu dokument (direktiva ili regulativa) regulise 'uvazavanje prava dece'.

wukadin wukadin 08:55 02.12.2010

Re: Moj stav

Број препорука и остали коментари ме мотивишу да наставим са даљим обрачуном са нечијом надменошћу.
Наравно, крив је народ, ни случајно власти, које су десет година проевропске (да не буде опет "јао, деведесете". Ове а не оне власти су увеле да се плаћа одлазак код зубара. И сад имамо ситуацију да многи људи то виде као луксуз. Па наравно, кад немају леба да једу. Ако је народ крезуб, то не значи обавезно да је примитиван.

И шта, морају сви да имају рачунаре? Уопште не разумем тај фетиш "средње класе". Земље које се динамично развијају, Кина, Индија, Бразил, Русија - све имају дефинисану социјалну пирамиду. Америчка војска (то је оно што још држи Империју) је базирана на нижим слојевима којима је војни рок спас. Европа (неке земље) је све угурала у "средњу класу" и то се показује неодрживим. У нашу земљу долазе физички радници из земаља чланица ЕУ. То значи две ствари - наравно, да тамо није баш толики рај, а богами да су код нас углавном размажени и зазиру од лопате макар и гладовали.
dilan_dog_93 dilan_dog_93 09:48 02.12.2010

Re: Moj stav

Naravno da ne. Slucaj Engleza pominjem zato sto se ne-pridrzavanje normi kod nas obicno definise kao primitivizam (sto jeste!), dok se u slucaju Engleske pominje kao njihova specificnost (sto nije!; mislim, ako hoce da udju u ravnopravnu zajednicu, onda neka se ponasaju ravnopravno).

Englezi su "ostrvljani" i kao takve ih trebna posmatrati
Nema sanse da oni budu isti kao ostatak Evrope, zato sto se "prave Englezi"
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:49 02.12.2010

Re: Moj stav

U našim rečnicima obe reči su ravnopravne i ja obe koristim. Ne vidim zašto bih se opterećivao izbegavanjem jedne od njih.
Saša Zorkić Saša Zorkić 13:28 02.12.2010

Re: Moj stav

sto volim sto bas svaki mali perica mora da iznese u javnost svoj dozivljaj evropske unije.

Ovo je primer čuvene balkanske "tolerantnosti". Ne vidim zašto omalovažavate moje mišljenje? Zar zbilja mislite da ćete nešto dobro postići time što se nekom podsmevate? Jeste li sigurni da i vama ne može da se uputi isto omalovažavanje?

evo sasa -- bas te molim da mi kazes koji obavezujuci eu dokument (direktiva ili regulativa) regulise 'uvazavanje prava dece'.


Imam već iskustvo sa ovakvim pitanjima. Pročitam negde nešto, ali mi je potrebno dva sata da to ponovo nađem. Nije mi teško pa to i uradim, ali šta se posle desi? Pa taj kome sam podatak pronašao ne nađe za potrebno da kaže: "ok, hvala, u pravu si", nego se napravi kao da nije ni pitao ništa.

Dakle, Internet u šake pa ćete naći i sami.
mikimedic mikimedic 13:52 02.12.2010

Re: Moj stav

Ovo je primer čuvene balkanske "tolerantnosti". Ne vidim zašto omalovažavate moje mišljenje?


zato sto nije tacno, ali mi to samo po sebi ne bi smetalo.

medjutim, jako mi smeta sto pretendujes (objavljivanjem na blogu) da, koliko toliko, utices na javno mnjenje. zato sto pretendujes da javnom mnjenju objasnjavas sta je evropska unija i sta su njeni standardi, a da pritom ocigledno pojma nemas o toj temi. i opet, ni to ne bi bio veliki problem, da slicnih 'eksperata' nema bas mnogo. na svakom koraku.

Zar zbilja mislite da ćete nešto dobro postići time što se nekom podsmevate? Jeste li sigurni da i vama ne može da se uputi isto omalovažavanje?


naravno da bi se i meni moglo uputiti slicno omalozavanje kada bih imao pretenzije da spinujem baratajuci temama o kojima nemam pojma. zbog toga se (uglavnom) trudim da izbegnem tanak led, i komentarisem samo teme u koje se (donekle) razumem.

ja npr. nikad nista ne bih objavljivao niti komentarisao na temu astronomije, a sve tvoje blogove na tu temu sam sa uzivanjem procitao.

Imam već iskustvo sa ovakvim pitanjima. Pročitam negde nešto, ali mi je potrebno dva sata da to ponovo nađem. Nije mi teško pa to i uradim, ali šta se posle desi? Pa taj kome sam podatak pronašao ne nađe za potrebno da kaže: "ok, hvala, u pravu si", nego se napravi kao da nije ni pitao ništa.


ja bih ti skinuo kapu kada bi ti pronasao neki eu directive ili regulation koji se tice iskljucivo prava deteta, kao sto bi verovatno i ti meni kada bih ja pronasao zivot na jupiteru. osim naravno ako pod 'pravima deteta' ne podrazumevas i ovakve direktive.

the bottom line: eu ne regulise prava deteta, niti na globalnom planu, niti u okviru evropske unije.

to cine neke druge institucije, kao sto su savet evrope, i pogotovo ujedinjene nacije. sa druge strane, drzave su te koje su nadlezene da tu regulativu sprovedu u praksi.

tako da nam ni u kom slucaju nije potrebna eu da bi 'uvazavali njene standarde' po pitanjima prava deteta, niti ce se situacija u tom pogledu pravno gledano iole promeniti u odnosu na situaciju sada.

ali tebi, iako ocigledno ne poznajes materiju, ni najmanje ne smeta da nam objasnjavas sve prednosti evropske unije i kako cemo se mi promeniti cim usvojimo eu standarde, pa i po pitanjima 'uvazavanja prava deteta'.

ja na temu astronomije necu nikad pisati ni komentarisati, ali kao sto rekoh, sa uzivanjem cekam tvoj sledeci blog.
sonja.m sonja.m 08:35 01.12.2010

pohvala

Zaista moram da te pohvalim.
Ovo je neobicno dobar tekst na ovu temu.
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:58 01.12.2010

Re: pohvala

Faaalaaa
Kazezoze Kazezoze 12:44 01.12.2010

Re: pohvala

sonja.m
Zaista moram da te pohvalim.
Ovo je neobicno dobar tekst na ovu temu.

aha, k'o da je kopirao kako francuska sobarica (femme de chambre française) vidi globalizaciju.
sve je med i mleko, mada nije napomenuo da je i taj med i to mleko genetski modifikovano...
wukadin wukadin 12:52 01.12.2010

Re: pohvala

Још да видимо да ли ће имати толико воље да одговори на примедбе, недоумице и отворена питања - мени и другима. У супротном ћутање схватам као одобравање, односно немање даљих аргумената...
sonja.m sonja.m 13:12 01.12.2010

Re: pohvala

Kazezoze
sonja.m
Zaista moram da te pohvalim.
Ovo je neobicno dobar tekst na ovu temu.

aha, k'o da je kopirao kako francuska sobarica (femme de chambre française) vidi globalizaciju.
sve je med i mleko, mada nije napomenuo da je i taj med i to mleko genetski modifikovano...


Stvarno si me nasmejao
Saša Zorkić Saša Zorkić 13:43 01.12.2010

Re: pohvala

aha, k'o da je kopirao kako francuska sobarica (femme de chambre française) vidi globalizaciju.
sve je med i mleko, mada nije napomenuo da je i taj med i to mleko genetski modifikovano...


To je kao kada bismo pričali o avionskom saobraćaju, pa ja govorim o njegovim prednostima, a vi kažete: da, ali nije u tom saobraćaju sve med i mleko, neko i strada.

Pa da, u pravu ste, samo jesu li te nesreće ono što karakteriše avionski saobraćaj?

U tekstu sam inače rekao da je globalizacija borba u kojoj pobeđuje jači, bezobrazniji, drskiji, pametniji, pa i onaj koji ima više sreće.

I rekao sam da će mnogi narodi propasti.

Nije dakle, sve med i mleko. :)
Saša Zorkić Saša Zorkić 13:48 01.12.2010

Re: pohvala

Још да видимо да ли ће имати толико воље да одговори на примедбе, недоумице и отворена питања


Da, hoću, naravno. Samo ponekad mi se čini da primedba nije upućena meni, pa ne bih da se "guram". Sem toga, ja sam na poslu, imam da radim i ne mogu odmah da pročitam i odgovorim :)
koksy koksy 14:04 01.12.2010

Re: pohvala


Kazezoze
aha, k'o da je kopirao kako francuska sobarica (femme de chambre française) vidi globalizaciju.
sve je med i mleko, mada nije napomenuo da je i taj med i to mleko genetski modifikovano...


Do-bar!
tripraseta92 tripraseta92 23:40 01.12.2010

Re: pohvala

Kazezoze
nije napomenuo da je i taj med i to mleko genetski modifikovano...


i da će preživeti samo oni jači
( "... drskiji, bolji, lepši, bezobrazniji, ili srećniji " )
koji uspeju da prežive ( i adaptiraju se na ) genetski modifikovanu hranu. Tja, samo ovo nije globalizacija već vulgarni biologizam .

Btw, nije ovo prva globalizacija. Beše već , onomad, ona koju nazivamo helenizacija: lepo su svi govorili grčki , živeli lepo od robovskog rada, pisali, čitali, išli u teatar ali nisu uspeli da dođu do nekih naučnih otkrića koje su im bile pred nosom jer su svi bili bolesno specijalizovani, blah,blah, blah.... ( kasnije se sve to samo malo romanizovalo, al' ostalo isto)... i onda su došli neki verski fundimentalisti i sve spalili.

A i Grci nisu "uzeli bogove" sa istoka!
.... blah,blah, blah... jao, mrzi me da i pišem o ovome
Saša Zorkić Saša Zorkić 11:21 02.12.2010

Re: pohvala

A i Grci nisu "uzeli bogove" sa istoka!

Bome jesu, iz Male Azije, Trakije (Dionis). Naravno, takva božanstva su potom prilagodili svojim potrebama i shvatanjima.
seceranac seceranac 08:43 01.12.2010

istorijat

Lep clanak mada ti fali malo istorije:
pre ove velike globalizacije postojala je jedna skoro podjednako velika iako se tada nije nazivala tako bila je bas to. Pocela je negde krajem 19. veka a zavrsila se sa krajem 20-tih godina 20. veka. Bila je mozda i jos snaznija od ove danasnje jer je polazna osnova bila drugacija. Uspela ja da od potpuno heterogenog sveta (u kojem mnogi nisu ni znali da postoje drugi) napravi pravu globalnu selendru u ekonomskom i kulturnom smislu. Azija je tada bila kulturoloski i ekonomski bliza zapadu nego danas.

Ono sto mene jako brine je cinjenica da taj eksperiment nije uspeo, naprotiv izazvao je veliku depresiju a potom i najveci rat u istoriji ljudskog roda.

ne znam kako ce se sada zavrsiti ali bice dobro ako se zavrsi samo na visedecenijskoj depresiji u koju smo vec usli
Saša Zorkić Saša Zorkić 14:21 01.12.2010

Re: istorijat

Samo da ne ispadne kao: mi lepo teli da bude kako treba, ali naišla globalizacija pa sve pokvarila.

Ako nešto nije u redu, za to nije kriva globalizacija nego ljudi.

Globalizacija je jedna faza u razvoju čovečanstva.

jinks jinks 14:53 01.12.2010

Re: istorijat

Ko je bio nosilac ovog eksperimenta?
wukadin wukadin 15:16 01.12.2010

Re: istorijat

Можда могу и ја да одговорим, мислим да знам на шта је Шећеранац мислио.
Носиоци су били колонијалне силе. Они који су видели Кинезе, Индусе или Африканце онако како Саша види (остале) Србе.
Saša Zorkić Saša Zorkić 17:01 01.12.2010

Re: istorijat

Ko je bio nosioc ovog eksperimenta?

Ja to ne vidim kao eksperiment u doslovnom smislu (јер eksperiment podrazumeva strogo kontrolisane uslove, isplanirane načine merenja itd.), ali dobro, recmo da je to bio eksperiment. Ko je bio nosilac? Pa svi oni kojima smetaju granice raznih tipova. Ko je bio nosilac eksperimenta sa rušenjem feudalnih prepreka (mostarina, putarina itd.)? Pa svi kojima su te prerpeke smetale.

Nosilac u ovom navedenom primeru su kapitalisti, trgovci, glumci, književnici, sportisti itd. itd. dakle svi kojima smetaju dražavne, nacionalne i druge prepreke za njihov rad. Glumci, književnici itd. svih bivših YU republika suočeni su sa problemom granica. Nekada su mnogo lakše dolazili do svoje publike. Dakle, oni su, a da toga nisu svesni, za globalizaciju.
jinks jinks 17:44 01.12.2010

Re: istorijat

Nosilac u ovom navedenom primeru su kapitalisti, trgovci, glumci, književnici, sportisti itd. itd. dakle svi kojima smetaju dražavne, nacionalne i druge prepreke za njihov rad. Glumci, književnici itd. svih bivših YU republika suočeni su sa problemom granica. Nekada su mnogo lakše dolazili do svoje publike. Dakle, oni su, a da toga nisu svesni, za globalizaciju.

Da, ali kako se uopšte postaje neko ko može da funkcioniše nezavisno od granica, kako postajete nosilac globalizacije i deo globalizacije.

Imate raznih kapitalista, glumaca, trgovaca, književnika ili sportista koji koliko god to želeli pomenute granice ne mogu da pređu.

Opet, mislim da primer YU možda nije najpogodniji kao ilustracija za globalizaciju ... ipak se tu radi o približno zajedničkom jezičkom prostoru kao i o, do izvesne mere, zajednički prepoznatljivoj kulturnoj potki ... što nije slučaj kada isti ti ljudi uopšte i pokušaju da priđu granicama pomenutog kulturnog prostora.

Prosto, da li je globalizacija više dvosmeran ili jednosmeran proces u slučaju ljudi koje ste pomenuli. Ne znam šta bilo ko od njih treba da uradi da bi se pojavio na globalnoj kulturnoj, estradnoj, umetničkoj sceni (dobro, za naučnu je to ipak manje više jasno, bar u nekim oblastima) ... bilo bi interesantno ako bi neko mogao da da odgovor na to pitanje.
Saša Zorkić Saša Zorkić 22:59 01.12.2010

Re: istorijat

Ne znam da li sam sasvim razumeo pitanja (jako zaostajem sa odgovorima jer imam dosta obaveza danas).
Dakle, razvoj neke delatnosti u principu zahteva sve veće i veće tržište i sve manje i manje administrativnih i birokratskih barijera. Ako pišete knjigu bolje vam je da se ona prodaje na velikom nego na malom tržištu i vi zato želite da ukinete granice (a sa njima i dodatne poreze i carine koji opterećuju cenu vaše knjige pa je ona preskupa i neće se prodati).

To je samo jedan banalan primer ali on govori o logici globalizacije.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 23:30 01.12.2010

Re: istorijat

pre ove velike globalizacije postojala je jedna skoro podjednako velika


Bilo je jos pokusaja pred kraj prve polovine proslog veka. Pravio se neki novi poredak ali se nije bas uspelo mada su tvorci bili izuzetno i drski i bezobrazni. Mozda i zato sto štuke, meseršmiti i ostala sredstva za pravljenje poretka nisu bila dovoljno efikasna kao današnja?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:51 01.12.2010

Eh, da su samo supermaketi u pitanju

Govoriti o globalizaciji, a explicite ne pomeniti i dominaciju (vojnu, ekonomsku, tehnološku, kulturnu...) Amerike na globalnom planu, blago rečeno, malo je neozbiljno.

Globalizacija i dominacija Amerike su suštinski povezane.

Mnogi teoretičari smatraju da je američka pozicija u savremenom svetu uporediva sa Rimskim Carstvom. Rimljani su širenjem latinskog jezika, valute i samog carstva bili možda prva naznaka globalizacije.

Drugi opet tvrde da je i ranije bilo velikih sila, poput Rima ili Britanske imperije, ali ni jedna od njih nije bila toliko premoćnija od svojih rivala.

Hteo sam da kažem, da globalizacija ne podrazumeva samo standardizaciju, iste supermarkete, modu, filmove i muziku, već i globalnu hegemoniju i dominaciju.

Nisu SAD intervenisale u Iraku, Avganistanu, Jugoslaviji... radi preuređenja supermarketa u Bagdadu, Kabulu, Beogradu...

Neslaganje sa imperijalnom dominacijom i hegemonijom najmoćnije sile nad čitavim svetom je suština antiglobalizma.
Dr M Dr M 09:26 01.12.2010

Re: Eh, da su samo supermaketi u pitanju

Globalizacija i dominacija Amerike su suštinski povezane.


Samo privremeno, po mom mišljenju.

Kad globalizacija uzme maha, i uključi i druge značajne sile, dominacija USA će biti prošlost.

Neslaganje sa imperijalnom dominacijom i hegemonijom najmoćnije sile nad čitavim svetom je suština antiglobalizma.


Zato treba podržati globalizaciju, da ne budemo u prilici da antiamerikanizam zamenjujemo antirusizmom ili antikinezizmom.

Za mene, globalizacija je najbolji lek protiv dominacije.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:28 01.12.2010

Re: Eh, da su samo supermaketi u pitanju

Dr M


Zato treba podržati globalizaciju, da ne budemo u prilici da antiamerikanizam zamenjujemo antirusizmom ili antikinezizmom.


Ja se opredeljujem u zavisnosti od toga čije mi bombe padaju na glavu i podržavam svaku vrstu globalizaciju, ali bez bombi i raketa.
Dr M Dr M 12:32 01.12.2010

Re: Eh, da su samo supermaketi u pitanju

podržavam svaku vrstu globalizaciju, ali bez bombi i raketa.


Isto, uz malu dopunu:

Sex bombe su OK!
dilan_dog_93 dilan_dog_93 12:39 01.12.2010

Re: Eh, da su samo supermaketi u pitanju

Sex bombe su OK!

Samo imaju jedan problem (kao i globalizacija)> nisu svima dostupne

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana