Lingvistika

Basaraba i Kovač lažnog novca

Nebojsa Krstic RSS / 05.12.2010. u 03:27

Kad se Mirko Kovač obrati ovdašnjoj javnosti ja načuljim uši. Ovaj stožernik morala i intelektualnog prepoštenja u Ninu (br. 3125) odgovarajući na pitanje zašto je po odlasku u Hrvatsku srpski jezik zamenio hrvatskim, kaže:

"Kada jedan čovjek isključuje sebe iz neke zajednice, bilo da nekamo odlazi ili bira ono što se naziva «unutrašnji egzil», onda je i jezik bitna stavka te osobne drame. Onaj srpski jezik negdje od druge polovine osamdesetih godina, više nije bio moj jezik. Jezik rata, mržnje, uvreda, huškanja na druge, izazivao je otpor u meni. Ja više nisam razumio mnoge ljude, poznanike, pa i bivše prijatelje..."

Iz navedenog odgovora zaključujem da je Kovač nekamo odlazeći razmišljao koji li je to jezik sušta suprotnost jeziku rata, mržnje, uvreda i huškanja na druge. Ali nije se odlučio za ugrofinski. Odlučio se za hrvatski jezik, onaj iz druge polovice osamdesetih godina jer je valjda shvatio da je upravo to bio jezik mira, ljubavi, pohvala i pozivanja na suživot sa drugima.

Pošto nam je redefinisao pojam krivice čitavog naroda Kovač se u nastavku intervjua pozabavio Dobricom Ćosićem i time što ga je ovaj nazvao srpskim ustašom, rekavši da ako ga je on (Ćosić) tako nazvao onda je to za njega (Kovača) kompliment.

U sledećem broju istog lista oglasio se Aleksandar Mandić koji je napisao da ne može više da gleda "mrzonosce, alkoholisane talentoide, nacionalne penzionere, globalne provincijalce, histerične gospođe, pesnike koji eto moraju da novinare (a da nije Dobrice bili bi akademici), koji nagrđivanje Dobrice Ćosiča koriste kao lozinku".

U nekom od ovih predložaka sebe je prepoznao Basara koji je u svojoj redovnoj kolumni u Danasu (3.12.2010.) ponovio da su Ćosićevi nekadašnji partijski prijatelji banditi i zločinci koji su ljude izvodili na preki sud i streljali, a činili su i druga komunistička nepočinstva uključujući otimačinu imovine, a da je sam Dobrica Udbin cinkaroš. Dok je Mandić koji "drobelja" u odbranu Ćosićevu "ipak samo sitna riba pljuckavica".

Iz ove polemike jedini neoštećen na svoj se olimp vratio Mirko Kovač koji sad može da se uhvati za Basarin tekst i usklikne: "Unatoč ordinarnoj fašističko-lingvističkoj bedastoći koju sam izjavio, nisam bio u krivu!"

 

 



Komentari (263)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

iris.davidovich iris.davidovich 05:38 05.12.2010

1.

Iz navedenog odgovora zaključujem da je Kovač nekamo odlazeći razmišljao koji li je to jezik sušta suprotnost jeziku rata, mržnje, uvreda i huškanja na druge. Ali nije se odlučio za ugrofinski.

jes', pa da mu natovare nepoznavanje historije. grad u zrcalu je dobar, though.

edit: natera me sad da citam taj nin preko reda (soy gastarbajter, jos citam brojeve iz oktobra) - tek mi je kontradiktoran nastavak objasnjenja na to pitanje
blogovatelj blogovatelj 06:49 05.12.2010

Re: 1.

natera me sad da citam taj nin preko reda (soy gastarbajter, jos citam brojeve iz oktobra)


J...te sta vam je svima...
Sta se primate kao saucesce... Kakve veze ima sta tupani pisu i izjavljuju za novine, ma koje marke i pasmine tupani bili i ma koje marke i pasmine novine bile...
Samo im pravite reklame...
Zabole me za majmune... Dobra ti je muzika, to sam hteo da kazem...
AlexDunja AlexDunja 06:58 05.12.2010

Re: 1.

Dobra ti je muzika, to sam hteo da kazem...

odlična,
ali ova pjesma bi bolje odgovarala

anonimni anonimni 09:36 05.12.2010

Re: 1.

sta god se bude pisalo dalje, sve ce se svesti na ovaj komentar blagovatelja.
...sto se muzike tice...ona ce se komentarisati shodno ukusima...
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:46 06.12.2010

Re: 1.

Onaj srpski jezik negdje od druge polovine osamdesetih godina, više nije bio moj jezik. Jezik rata, mržnje, uvreda, huškanja na druge,

to nije bio jezik ni mnogih Srba koji su bili protiv ratova, mržnje i nacionalističkog ludila.
Pošto nam je redefinisao pojam krivice čitavog naroda

ne mislim da jeste niti da ceo narod može biti kriv, a verujem da to ni Kovač nije nigde rekao. Naš problem je što oni na koje se to odnosi poistovećuju sebe sa celim srpskim narodom.
U nekom od ovih predložaka sebe je prepoznao Basara koji je u svojoj redovnoj kolumni u Danasu (3.12.2010.) ponovio da su Ćosićevi nekadašnji partijski prijatelji banditi i zločinci koji su ljude izvodili na preki sud i streljali, a činili su i druga komunistička nepočinstva uključujući otimačinu imovine, a da je sam Dobrica Udbin cinkaroš. Dok je Mandić koji "drobelja" u odbranu Ćosićevu "ipak samo sitna riba pljuckavica".

ovo ste u potpunosti u pravu, način na koji ga Basara napada kao i način na koji ga Mandić brani su zapravo kontraefektivni. Mandićeva odbrana više napada no što brani Ćosića , kao što i Basara svojim stilom devalvira samog sebe
Odlučio se za hrvatski jezik, onaj iz druge polovice osamdesetih godina jer je shvatio da je upravo to bio jezik mira, ljubavi, pohvala i pozivanja na suživot sa drugima.

Ako je on to rekao onda je krajnje lud i idiot a ako mu se to podmeće nije korektno, tim pre što je i u Hrvatskoj jezik mržnje sve više bio prisutan.
Don Salieri Don Salieri 06:38 05.12.2010

Kovac

Hoce li biti na Foxu nesto o M. Kovaču?

Cuo sam da ima novog vlasnika. Prica se da je to neki lik zvani Krle Zvecka. Ko li je taj, da mi je znati...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:58 05.12.2010

Re: Kovac

Don Salieri
Hoce li biti na Foxu nesto o M. Kovaču?

Cuo sam da ima novog vlasnika ...


Ko - Fox ili Kovac?

Ali ne bih da skrecem temu. Ono sto je meni fascinantno u celoj prici o Kovacu je primer neverovatne zaludjenosti i ostrascenosti coveka koji je svoj jezik, "jezik rata, mržnje, uvreda, huškanja na druge" zamenio sa jos gorim po tim pitanjima - hrvatskim iz njegove tudjmanovsko-ustaske faze ... najustaskije posle one Paveliceve ...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:16 05.12.2010

Evo

pridruzicu se i ja Vesni Cosic u davanju podrske diskusiji. Nije me mrzelo da potrosim destak minuta i prekucam SJAJAN tekst Aleksandra Mandica koji je zasluzio mnogo istaknutije mesto u NIN nego sto su obicna "pisma citalaca":

Dosta!

I to smo docekali, da nam srpski etimolog iz Rovinja, na cirilici i cistom hrvatskom objasni kako je rec "ustasa", ako je napise Dobrica Cosic, nesto pohvalno - kompliment u stvari. To se danas ne moze prodati ni Hrvatima.
Ne mogu vise da gledam te mrznosce, alkoholisane talentoide, nacionalne penzionere, globalne provincijalce, histericne gospodje, pesnike koji eto moraju da novinare (da nije Dobrice bili bi akademici), koji nagrdjivanje Dobrice Cosica koriste kao lozinku.
Ko god hoce da mrda po kulturnoj pozornici oseca se nekako obavezan da za audiciju spremi jednu batinu za Cosica. To mu dodje kao neka ulaznica u srpsku kulturu. Ne secam se da ga je neko pohvalio javno, to se ne sme, nije moralno-politicki podobno. Cutke gledamo ovo javno vesanje nasred Terazija.
Najgore, uglavnom se na zna sta mu se zamera. Nije vise ni potrebno da se pljuvanje po Dobrici nekako objasni, podrazumeva se da je zasluzio.
Ponekad se iz besomucnih deracina moze razaznati da mu se zamera sto je bio komunista, pa onda nije, sto je hvalio Milosevica, pa onda ga smenjivao, sto nije bio nacionalista, pa onda jeste, sto je Gedza i cetnik (on kome su cetnici poklali porodicu). Nadenu mu ime otac nacije, pa se onda sprdaju kao da je on sebe tako nazvao. On je licno izazvao rat u Jugoslaviji! Zapenili, zapalili se jer Cosic ne reaguje, zamisljaju ga kao bokserski dzak.
Ali ima li koga u nasem okruzenju ko je prosao kroz krpunije lomove i dileme, ko ih je bolnije i javnije podneo, ko je ocrtao veci zivotni krug i ko se sa svojim zabludama i greskama postenije obracunao.
Kazu "slab pisac". Cita li iko sve ovo sto se kod nas sada pise, objavljuje i nagradjuje. Vise pisaca nego citalaca i vise nagrada nego pisaca? Koje su to uopste dimenzije u odnosu na Cosiceve knjige. I da njegove knjige zaista ne valjaju sta onda? Da li stvarno te knjige toliko smetaju nasoj kulturi? Ne lice na srpski film, sta li.
Gospodi kriticarima treba skrenuti paznju da je o tom opusu odrzan simpozijum na Univerzitetu Lomonosova i da je tem bila poredjenje sa Tolstojevim delom. Sa Tolstojem, u Rusiji. Koga interesuju zakljucci, neka se raspita. Bice iznenadjenja. Ako ima smeta Lomonosov, neka ponude svoja dela Jejlu i Kembridzu da se uporede sa Sekspirom. Moze li se zaista ignorisati cinjenica da su njegovi likovi i price postali deo nacionalnog spomenara, u narodu kome citanje nije jaca strana.
Cosic je najznacajnije ime nase generacije. Hteli su da ga cuju i Mihiz i Milosevic i Djindjic i patrijarh Pavle i Vens i Oven i Seselj i Tudjman i Comski i taksista na voznji do Skupstine i svi ostali koji imaju posla sa nama. Bilo im je prirodno i potrebno da cuju, kada su se pitali sta da cine, i nailazili su na coveka koji sumnja, na pesimistu koji strepi i trazi resenje. I naisli su na jednu stvar retku kod Srba, covek koji ume pazljivo, dugo i lepo da slusa.
Ima li ko mu se obratio za pomoc a da mu nije pomogao. Neka se javi, molim. Suprotnih primera - koliko hocete. Eto zasto je Dobrica omiljen. Nomen est omen iako on u Onoga ne veruje.
Cosic je kao onaj orman nasred sobe u Kisovoj prici, na koji junakinja udari ma gde krenula. Tako da ove muve podreparke udaraju o njega bilo gde da se upute, po posto glavom nalete na tvrdo, sutiraju i psuju. On jeste bio i model za onog pesnika u Kisovoj duhovitoj satiri, ali je sam za to pruzio podatke, to nije bila prepreka da Kis postane akademik i pored "svemoci" oca nacije.
Molim vas, prestanimo da se brukamo. Sta ce o nama misliti oni koji nemaju Dobricu a ne vole nas. Retko je naci nekoga da ga brani. To je tek neverovatno. Slutim da je razlog kukavicluk. Nece niko da se podmetne toj lavini koja meni sledi. Hvala na pitanju, nisam ja nikakav junak, ovo je pitanje ne dobrog, vec bilo kakvog ukusa. Dosta!

Aleksandar Mandic, reditelj
Beograd
aleksanadar aleksanadar 21:41 05.12.2010

Re: Evo

SJAJAN tekst


Е, текст је јадан и бедан. Арчење времена и простора.

Могу ја и у потанку анализу. Али, чему?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:56 05.12.2010

Re: Evo

aleksanadar

Е, текст је јадан и бедан. Арчење времена и простора.
Могу ја и у потанку анализу. Али, чему?


Hahaha a ja ne vidim ni чему sluzi ovaj tvoj "mudri" komentar ... valjda si osetio neodoljivu potrebu da "pljucnes"?
aleksanadar aleksanadar 22:30 05.12.2010

Re: Evo

valjda si osetio neodoljivu potrebu da "pljucnes"?


Не, таман посла.

Идемо редом. Прво ово:

Ne mogu vise da gledam te mrznosce, alkoholisane talentoide, nacionalne penzionere, globalne provincijalce, histericne gospodje, pesnike koji eto moraju da novinare (da nije Dobrice bili bi akademici)...


То је обична денунцијација оних који се усуде да критички говоре о Ћосићу.


Ne secam se da ga je neko pohvalio javno, to se ne sme


О, хвале га, за све паре, њему слични. То му дође као нека "улазница за српску културу" (како Мандић лепо рече). Јао нама, ако се тако улазница плаћа!


Najgore, uglavnom se na zna sta mu se zamera.


Не, управо супротно, добро је познато шта му се замера.

Ево, види мало ниже, цитирао сам... А то није све. Има још подоста.


Ali ima li koga u nasem okruzenju ko je prosao kroz krpunije lomove i dileme, ko ih je bolnije i javnije podneo, ko je ocrtao veci zivotni krug i ko se sa svojim zabludama i greskama postenije obracunao.


Слаб разлог да ме се приволи Добричином царству. Његови ломови и дилеме сада припадају историји самоуправног социјализма, а потом Милошевићеве Србије.


Cita li iko sve ovo sto se kod nas sada pise, objavljuje i nagradjuje.


Мандића, изгледа, брине што се данас мало чита...

Или мисли, можда, да све ово што се данас објављује не вреди пишљивог петопарца. Док, Ћосићеве књиге блистају непролазним сјајем!

Далеко је сунце, мој Мандићу.


o tom opusu odrzan simpozijum na Univerzitetu Lomonosova


Да ли је, том приликом, додељен почасни докторат Мири Марковић?

Руске институције су, некако, благонаклоне према одређеној категорији књижевних посленика из наше напаћене земље.

Слутим, што би рекао Дис.

Sta ce o nama misliti oni koji nemaju Dobricu...




Ово је сатира!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:59 05.12.2010

Re: Evo

Pa ok, ovo vec mnogo vise lici na pokusaj argumentovane kritike Mandicevog teksta ... ali sto se mene tice neubedljiva. Ja necu da se sluzim tvojim kvalifikacijama - ali Mandicevi argumenti su neuporedivo bolji i jaci

Cosic jeste nekad u Srbiji bio hvaljen i postovan ali vec odavno postoji jedna (pre)glasna grupa onih koji pokusavaju da ga na sve moguce nacine uvrede i pljunu ... i to pretezno grupisana oko slicnih politickih ideja i interesa. Jedna od takvih "muva podrepasa" je i ovaj Basara koji ne propusta ni najmanju mogucu priliku da ga pljune (iako je nekad bio i sam Cosicev "podrepas" ... Ogromna vecina drugih cuti i okrece glavu od svega ... A onih koji se usude da ga brane je izuzetno malo - zato se meni i svidja ovaj Mandicev istup...

Ima sigurno mnogo stvari koje se mogu kritikovati i kod Cosica ali meni se smucila to horsko i politicki motivisano pljuvanje u kojoj se svaka pa i najmanja "susa" oseca pozvanom i kvalifikovanom da ga pljune i uvredi ...
aleksanadar aleksanadar 23:30 05.12.2010

Re: Evo

ovo vec mnogo vise lici na pokusaj argumentovane kritike


Жао ми је што не могу то исто да кажем за твој одговор.

Јер, све што о Басари имаш да кажеш је "мува подрепаш", а није тзв. разлог, него је обична увреда.


A onih koji se usude da ga brane je izuzetno malo - zato se meni i svidja ovaj Mandicev istup...


Значи, теби се свиђа Мандићев текст, просто зато што он брани Ћосића, док га нико други не брани?
angie01 angie01 23:46 05.12.2010

Re: Evo

Значи, теби се свиђа Мандићев текст, просто зато што он брани Ћосића, док га нико други не брани?


Mandic, udvornichki drzavni kadar!
JJ Beba JJ Beba 00:59 06.12.2010

Re: Evo

Mandic, udvornichki drzavni kadar!

da i meni se tekst tako čini.
sada kada više ne režira DS priredbe, idu izbori valja da se zauzme nova pozicija...eto, pošto je podržao tijanićev reizbor dobio je neku emisju ala petkom u 22 da radi...
rekoh, idu izbori...
angie01 angie01 01:14 06.12.2010

Re: Evo

idu izbori...


valja opet da rezira!:)))
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:08 06.12.2010

Re: Evo

aleksanadar
Значи, теби се свиђа Мандићев текст, просто зато што он брани Ћосића, док га нико други не брани?


Ako deset ljudi na ulici sutira zrtvu koja lezi i ne brani se onda imam automatski simpatije prema pojedincu koji se izdvoji iz cutece gomile i stane u odbranu ... Cak i da zrtva ima svoj udeo u tome sto joj se desava - nacin je nedopustiv...

Inace je to samo jedan od razloga zasto mi se svidja Mandicev tekst ... A tvoj pokusaj argumentovane kritike, ostaje samo to - pokusaj. Par opstih mesta i zamerki politicke prirode Cosicu i nista vise. Cak i onaj deo o priznanju njegovom UMETNICKOM DELU u Rusiji pokusavas da demantujes "dosetkom" o Miri Markovic i pausalnom diskreditacijom ruskih institucija. Ne ostavljas utisak da si uopste informisan o konkretnoj stvari o kojo pise Mandic pa mi nije jasno zasto pokusavas da o tome diskutujes ...
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:29 06.12.2010

Re: Evo

pridruzicu se i ja Vesni Cosic u davanju podrske diskusiji. Nije me mrzelo da potrosim destak minuta i prekucam SJAJAN tekst Aleksandra Mandica koji je zasluzio mnogo istaknutije mesto u NIN nego sto su obicna "pisma citalaca":

Vaso, preporuka za napor što si prekucao ovaj Mandićev tekst koji upravo pokazuje da je onaj Kovač u pravu.
Ponekad se iz besomucnih deracina moze razaznati da mu se zamera sto je bio komunista, pa onda nije, sto je hvalio Milosevica, pa onda ga smenjivao, sto nije bio nacionalista, pa onda jeste, sto je Gedza i cetnik (on kome su cetnici poklali porodicu). Nadenu mu ime otac nacije, pa se onda sprdaju kao da je on sebe tako nazvao.

a ovo pokazuje sav apsurd srpskog nacionalizma i njegovu pogubnost po srpski narod.Manipulisanje svim i svačim samo da bi svoje teze pravdali i opravdali zbog pogubnosti svog delovanja i politike.
angie01 angie01 11:44 06.12.2010

Re: Evo

i ovo su najodgovorniji ljudi za sudbinu naroda?

Gospodari zivota i smrti- nobelovac i mirotvorci!

e, narode moj, pa moja komshinica Mileva vodi smislenije, konstruktivnije, pismenije i pre svega, sa mnogo pozitivnijom ideologijom razgovore-kako da vodi svoje domacinstvo od 5 chlanova!
mlekac mlekac 08:05 05.12.2010

nego,

dobar ti novi avatar!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:35 05.12.2010

Sukob u književnom centru

Kovač je rekao, šta je rekao "ćirilicom i na čistom hrvatskom", reagovao je Mandič, oglasio se Basara, a evo i savetnik Predsednika...

Ja ću, ipak, sačekati Karleušinu kolumnu u "Kuriru"... pa da se opredelim.
vojislav948 vojislav948 10:40 05.12.2010

Re: Sukob u književnom centru



Ја ћу, ипак, сачекати Карлеушину колумну у "Куриру" ... па да се определим.


Imenjače u pravu si ipak treba sačekati. Vreme je najbolji lek za mamurluk. Ono zaista leči sve rane.
girestracije girestracije 11:19 05.12.2010

Re: Sukob u književnom centru



Ja ću, ipak, sačekati Karleušinu kolumnu u "Kuriru"... pa da se opredelim.


Ostroumna i meni prihvatljiva odluka.

Verovatno i politicki profitabilna jer se njom biva na obe strane:
na strani onih oko "Kurira",
i onih,
okupljenih oko Centra za dekontaminaciju,
koji,
pomenutoj,
onomad,
u "Utisku nedelje",
dadose podrseku da ne odustaje od pismenog izrazavanja,
a nama, sto nam se kosa dize sto od "Kuirira", sto od svih obliika umetnickoog izrazavanja umetnice,
odrzase ubrzqani kurs tolerancije na glib, sto moralni, sto ostali.
aleksanadar aleksanadar 09:25 05.12.2010

Исти језик

zašto je po odlasku u Hrvatsku srpski jezik zamenio hrvatskim


Onaj srpski jezik... više nije bio moj jezik.


Хрвати и Срби, тврдим, говоре истим језиком. А говор им је поготову једнак негде од половине осамдесетих...

Како то овај добар књижевник не зна - не знам да објасним.


pozabavio Dobricom Ćosićem...


Basara koji je u svojoj redovnoj kolumni


Није нужно да ми Ковач или Басара говоре о непочинствима Добрице Ћосића, а да бих о њему и њима другачије мислио. А мислим лоше.

До тог мишљења стигао сам читајућу - не Басару - него самог Ћосића - његове дневничке белешке из 90-их, под насловом "Време змија". Објављивањем ових записа, Ћосић самога себе оптужује.

* * *

Из дневника

"Mi, Srbi, konačno više nemamo razloge da verujemo u Evropu kao poredak duhovnih i moralnih vrednosti. U ovom veku Evropa je izazvala dva svetska rata; ona je postojbina militantnih ideologija i revolucija; Evropa je postojbina rasizma i nacionalizma. Evropa je, sa Britanijom, najveći i najduži kolonizator na planeti. Evropa je danas satrap američkog hegemonizma, policajstva i kontrole nad malim i nerazvijenim narodima."

"Kakav treba da bude stav srpskog naroda prema Evropi? Od njene agresije, potčinjavanja i eksploatacije, možemo se spasavati, ali ne i spasti, samo podređivanjem njenim ciljevima i njenim interesima. Moramo postati evropski vazali. Moramo kao Bugari, to jest kao vazali da preživimo ofanzivu Amerike na Balkan i satrapsku politiku Evrope."

"Ja mrzim Evropu jer je namerna da uništi moj narod. I mrzeću je sve dok ubija Srbiju i Crnu Goru. Evropa nije na raskršću, kako misli Istorijski institut SANU. Evropa ima svoj jasno postavljeni cilj: da satrapstvom Americi potčini Rusiju, a da bi potčinila Rusiju i osvojila njene sirovine i energente, mora da osvoji i potčini Balkan i Srbiju. Tom potčinjavanju suprotstavio se srpski narod uz snažnu moralnu podršku grčkog naroda i dela makedonskog. Ostali su se predali i ponudili se da pomažu agresiju na Srbiju."

"Srbofobija je nova globalna ideologija mržnje."

"Mi smo simbol zla; mi smo sotona sveta. Nas svet mrzi iz plemenitih pobuda; iz sažaljenja prema stradalnicima i paćenicima od našeg zločinjenja. Nas mrze oni ‘obični ljudi’ i oni koji nikome nisu učinili zlo. Mrze nas pravednici. Slobodoljupci. Istinoljupci. Mi smo, prosto, zemaljske sotone. Sličnih zabludnih mržnji bilo je oduvek, ali nikad u razmerama sadašnje srbofobije."
dolybell92 dolybell92 10:54 05.12.2010

Re: Исти језик

Kako nemam želudac koji je u stanju da svari
ono što Dobrica Ćosić(89) izgovori a takođe i napiše,
te na osnovu navedenih izvoda (hvala), samo mogu da kažem
da mi je žao te individue: sa kolikom količinom
mržnje (još uvek) živi !?
On je u suštini, klasičan primer neobrazovane osobe,
koja je evidentno, nešto čitala tokom života,
a koja je zbog svog neobrazovanja,
sve prihvata samo sa predrasudama.
Tako to biva kad se čita svašta, bez znanja,
i bilo kakvog kriterijuma.

Na osnovu godina, mogla bi mu se pripisati
i staračka mizantropija, ali nažalost - ne,
on je tako mislio oduvek;
očito da su predrasude uvek bile dominantne.
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:56 05.12.2010

Re: Исти језик

apsolutno se sam opisao.

šta mene briga što jedan tip (polupisac) sa svojih 85 ili tako nešto
godina mrzi evropu.

ja ne mrzim.
me dopadaju mi se neke politike koje vode neke zemlje.
ali politike i političari se menjaju a francuska, na primer, ostaje prelapa tu.

p.s. mada ćerka istog živela i školovala se u rimu.
ja ne znam dobro geografiju, pa ne znam da li je italija u evropi ili u drenovi.
Sepulturero Sepulturero 16:01 05.12.2010

Re: Исти језик



До тог мишљења стигао сам читајућу - не Басару - него самог Ћосића - његове дневничке белешке из 90-их, под насловом "Време змија". Објављивањем ових записа, Ћосић самога себе оптужује.

* * *

Из дневника

"Mi, Srbi, konačno više nemamo razloge da verujemo u Evropu kao poredak duhovnih i moralnih vrednosti. U ovom veku Evropa je izazvala dva svetska rata; ona je postojbina militantnih ideologija i revolucija; Evropa je postojbina rasizma i nacionalizma. Evropa je, sa Britanijom, najveći i najduži kolonizator na planeti. Evropa je danas satrap američkog hegemonizma, policajstva i kontrole nad malim i nerazvijenim narodima."

"Kakav treba da bude stav srpskog naroda prema Evropi? Od njene agresije, potčinjavanja i eksploatacije, možemo se spasavati, ali ne i spasti, samo podređivanjem njenim ciljevima i njenim interesima. Moramo postati evropski vazali. Moramo kao Bugari, to jest kao vazali da preživimo ofanzivu Amerike na Balkan i satrapsku politiku Evrope."

"Ja mrzim Evropu jer je namerna da uništi moj narod. I mrzeću je sve dok ubija Srbiju i Crnu Goru. Evropa nije na raskršću, kako misli Istorijski institut SANU. Evropa ima svoj jasno postavljeni cilj: da satrapstvom Americi potčini Rusiju, a da bi potčinila Rusiju i osvojila njene sirovine i energente, mora da osvoji i potčini Balkan i Srbiju. Tom potčinjavanju suprotstavio se srpski narod uz snažnu moralnu podršku grčkog naroda i dela makedonskog. Ostali su se predali i ponudili se da pomažu agresiju na Srbiju."

"Srbofobija je nova globalna ideologija mržnje."

"Mi smo simbol zla; mi smo sotona sveta. Nas svet mrzi iz plemenitih pobuda; iz sažaljenja prema stradalnicima i paćenicima od našeg zločinjenja. Nas mrze oni ‘obični ljudi’ i oni koji nikome nisu učinili zlo. Mrze nas pravednici. Slobodoljupci. Istinoljupci. Mi smo, prosto, zemaljske sotone. Sličnih zabludnih mržnji bilo je oduvek, ali nikad u razmerama sadašnje srbofobije."

Није ми јасно шта вам се у овом тексту не допада. Па све је тачно што је написао.
aleksanadar aleksanadar 16:12 05.12.2010

Re: Исти језик

Није ми јасно...


Мржња је, драги колега, штетна емоција, која испуњава отровом људску душу.

А Ћосић каже: "Ја мрзим... "

Ето, то ми се, између осталог, не допада.
st.jepan st.jepan 16:15 05.12.2010

Re: Исти језик

Из дневника


Uuu, bre, pa to mogo loshe!
Ono jes' nekako sam (frenoloski) pretpostaljao da je loshe (sem onog "Dalekog sunceta", nista Cosicevo nisam citao), ali sam ipak podrazumevao, ako ne izvesnu knjizevnu vrednost, a ono makar elementarnu razboritost. Ko zna zasto sam tako mislio, valjda jer je Cosic ovde toliko uvazavan (u anketi koju sam, u okviru nekog mog projekta, sproveo medju par stotina najistaknutijih srpskih pisaca, na pitanje koga od kolega najvise cenite, ubedljivo najveci broj je odgovorio: Dobricu Cosica).
Sepulturero Sepulturero 16:25 05.12.2010

Re: Исти језик

aleksanadar
Није ми јасно...


Мржња је, драги колега, штетна емоција, која испуњава отровом људску душу.

А Ћосић каже: "Ја мрзим... "

Ето, то ми се, између осталог, не допада.


Да, ту имате право. И мени је то засметало али сам према Ћосићу добронамеран па сам му то отписао на "песничку слободу".

А зашто сам добронамеран према Ћосићу? Па зато што је написао књиге као што су Деобе или Корени. То не може нико да му одузме чак ни они који га, због политичких убеђења називају "полуписцем".
st.jepan st.jepan 17:56 05.12.2010

Re: Исти језик

Из дневника


Izvin'te me, neobavestenog, a ti dnevnici..., jel' to neko na kravno maznuo, te pakosno objavio ono sto je Cosic pisao samo za sebe, samozatajno i autoeroticno, tek onako..., eto..., da si da oduska?
Nije valjda on to pucanstvu predocio od svoje volje...?
Ne recite mi da je tome ipak tako, necu da verujem!
aleksanadar aleksanadar 19:42 05.12.2010

Re: Исти језик

Ne recite mi da je tome ipak tako, necu da verujem!


Oбјавио од своје воље, и на промоцији сопствене књиге био, и верним читаоцима аутограме делио.
hannah.greener hannah.greener 06:21 06.12.2010

Re: Исти језик

Ulećem jedared u neku kiosk-prodavnicu, tamo ispod Muzeja 25.maj, kasnim kod devojke, samo nešto da još kupim, kad ono... Mihailo Marković & Dobrica Ćosić kupuju neke čokolade.

"Nemoj tu, uzmi bolje ovu veliku, sa lešnicima..."

Ja toliku količinu mržnje prema svetu, prezira prema svemu što živi, toliko kvazi-filozofske distance prema egzistenciji, svojoj i tuđoj (ok je ova čokolada, ali čemu?), nikada pre nisam osetio. Prosto, aura zla... Moguće je da je sve to bio samo moj konstrukt, od sve te politke i od mog relativno bednog života, ali, od celog sveta, baš na njih dvojicu da naletim... Krajnje bizarna scena.

Došlo mi da se proderem - Kako vas, 'leba vam, nije sramota da posle svega što ste uradili, kupujete tu čokolade, njuškate ih i pipkate, kao da je sve u najboljem redu, kao da niste tolike živote upropastili svojim mrsomuđenjem i mudrim klimanjem glavama, ej bre, ja da sam onog zlikovca rodio, pa obesio bih se na prvo drvo...

Naravno, samo sam ćutao, kupio sam šta sam kupio i, prilično sjeban, izašao iz prodavnice. Posle mi bilo smešno - mislim, koji izgovor za kašnjenje... "Ljubavi, nećeš verovati na koga sam naleteo u radnji..."
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:31 06.12.2010

Re: Исти језик

Из дневника

Preporuka za ovaj komentar, a toplo preporučujem i Vasiliju da ga iz čisto edukativnih razloga pročita.
wukadin wukadin 10:15 07.12.2010

Re: Исти језик

aleksanadar
Објављивањем ових записа, Ћосић самога себе оптужује.* * *Из дневника"Mi, Srbi, konačno više nemamo razloge da verujemo u Evropu kao poredak duhovnih i moralnih vrednosti. U ovom veku Evropa je izazvala dva svetska rata; ona je postojbina militantnih ideologija i revolucija; Evropa je postojbina rasizma i nacionalizma. Evropa je, sa Britanijom, najveći i najduži kolonizator na planeti. Evropa je danas satrap američkog hegemonizma, policajstva i kontrole nad malim i nerazvijenim narodima.""Kakav treba da bude stav srpskog naroda prema Evropi? Od njene agresije, potčinjavanja i eksploatacije, možemo se spasavati, ali ne i spasti, samo podređivanjem njenim ciljevima i njenim interesima. Moramo postati evropski vazali. Moramo kao Bugari, to jest kao vazali da preživimo ofanzivu Amerike na Balkan i satrapsku politiku Evrope.""Ja mrzim Evropu jer je namerna da uništi moj narod. I mrzeću je sve dok ubija Srbiju i Crnu Goru. Evropa nije na raskršću, kako misli Istorijski institut SANU. Evropa ima svoj jasno postavljeni cilj: da satrapstvom Americi potčini Rusiju, a da bi potčinila Rusiju i osvojila njene sirovine i energente, mora da osvoji i potčini Balkan i Srbiju. Tom potčinjavanju suprotstavio se srpski narod uz snažnu moralnu podršku grčkog naroda i dela makedonskog. Ostali su se predali i ponudili se da pomažu agresiju na Srbiju.""Srbofobija je nova globalna ideologija mržnje.""Mi smo simbol zla; mi smo sotona sveta. Nas svet mrzi iz plemenitih pobuda; iz sažaljenja prema stradalnicima i paćenicima od našeg zločinjenja. Nas mrze oni ‘obični ljudi’ i oni koji nikome nisu učinili zlo. Mrze nas pravednici. Slobodoljupci. Istinoljupci. Mi smo, prosto, zemaljske sotone. Sličnih zabludnih mržnji bilo je oduvek, ali nikad u razmerama sadašnje srbofobije."


Шта је овде спорно, шта је ту Добрица рекао да није тачно?!
Једну дилему ипак имам - да ли да дам препоруку? Добрициним речима бих дао, а овоме на хрватском исписаном ћирилицом, како Мандић рече...
Иначе, ова назови полемика показује колико је НИН ниско пао. Не помажу ни историјски ЦД-и. Ја то не читам више, посебно не купујем.
wukadin wukadin 10:18 07.12.2010

Re: Исти језик

Овај... да ли постоје негативне препоруке?!
hannah.greener
Ulećem jedared u neku kiosk-prodavnicu, tamo ispod Muzeja 25.maj, kasnim kod devojke, samo nešto da još kupim, kad ono... Mihailo Marković & Dobrica Ćosić kupuju neke čokolade."Nemoj tu, uzmi bolje ovu veliku, sa lešnicima..."Ja toliku količinu mržnje prema svetu, prezira prema svemu što živi, toliko kvazi-filozofske distance prema egzistenciji, svojoj i tuđoj (ok je ova čokolada, ali čemu?), nikada pre nisam osetio. Prosto, aura zla... Moguće je da je sve to bio samo moj konstrukt, od sve te politke i od mog relativno bednog života, ali, od celog sveta, baš na njih dvojicu da naletim... Krajnje bizarna scena.Došlo mi da se proderem - Kako vas, 'leba vam, nije sramota da posle svega što ste uradili, kupujete tu čokolade, njuškate ih i pipkate, kao da je sve u najboljem redu, kao da niste tolike živote upropastili svojim mrsomuđenjem i mudrim klimanjem glavama, ej bre, ja da sam onog zlikovca rodio, pa obesio bih se na prvo drvo...Naravno, samo sam ćutao, kupio sam šta sam kupio i, prilično sjeban, izašao iz prodavnice. Posle mi bilo smešno - mislim, koji izgovor za kašnjenje... "Ljubavi, nećeš verovati na koga sam naleteo u radnji..."


А јел' било лепо време тог дана?! Мислим, што се нервирати кад је лепо време...
Зар не!?
vojislav948 vojislav948 10:24 05.12.2010

Basaraba i Kovač lažnog novca



Када један човек искључује


Kada je to tako ostavimo čoveka da se samoisključuje, a ove uključene da ostanu uključeni dok im izvori za napajanje ne presahnu. Priroda je čudo i ostavimo je da i dalje čini čarobna čuda. U svemu tome neko na kraju ispadne zaista prava luda.
jaksa scekic jaksa scekic 10:32 05.12.2010

Il ovo deo projekta

revitalizacije NIN-a sa novim glodurom

E, sad ozbiljno, Cosic je imao fantazmagoricnu sansu (zajedno sa Panicem) da spase Srbiju budalastaina u koje nas je Milosevic uterao.
Odustao je iz njemu poznatih razloga, i ostavio biciklistu na cedilu.
Za mene je ovo dovoljno. A sto se tice, Cosicevog vidjenje Srbije, sveta, mentaliteta i ostalih stvari , nismo na istoj strani ulice.

aleksanadar aleksanadar 10:43 05.12.2010

Re: Il ovo deo projekta

Cosic je imao fantazmagoricnu sansu... da spase Srbiju


Добро кажеш: "фантазмагоричну". Тј. слабу или никакву.

Да спасе Србију? Он?


Odustao je...


Није одустао. Био је смењен, скупштинском одлуком.

Сменио га је онај ко га на положај и довео.
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:58 05.12.2010

Re: Il ovo deo projekta

Сменио га је онај ко га на положај и довео.

a razloge za smenu pročitao onaj što je sad u hagu.
aleksanadar aleksanadar 11:27 05.12.2010

Re: Il ovo deo projekta

E, sad ozbiljno...


Озбиљно:

Дакле, Ћосић који је до половине шездесетих подржавао режим Јосипа Броза Тита (пуних двадесет година) и који је својом изјавом о Милошевићу као највећем српском политичару после Пашића, утицао и на „вођино“ грандоманско самопоуздање и на расположење јавност да прихвати његову деструктивну вољу, а подржавајући га и потом („А ја сам 1991. и 1992. ипак сарађивао са тим лицемером. Био сам у заблуди да је патриота више но властољубац. Како сам смео да верујем да тај пожаревачки Магбет може да прихвати било какву демократску и моралну реформу Србије?“, стр. 220) – Ћосић, личност тада у јавности од највећег угледа, сноси огромну моралну и политичку кривицу.

Златко Паковић
"Политика", 25. окт. 2008.
nobody is perfect nobody is perfect 12:28 05.12.2010

Re: Il ovo deo projekta

eh, kako smo se samo ponadali...
Sepulturero Sepulturero 16:07 05.12.2010

Re: Il ovo deo projekta

jaksa scekic
revitalizacije NIN-a sa novim glodurom

E, sad ozbiljno, Cosic je imao fantazmagoricnu sansu (zajedno sa Panicem) da spase Srbiju budalastaina u koje nas je Milosevic uterao.
Odustao je iz njemu poznatih razloga, i ostavio biciklistu na cedilu.
Za mene je ovo dovoljno. A sto se tice, Cosicevog vidjenje Srbije, sveta, mentaliteta i ostalih stvari , nismo na istoj strani ulice.



Одустао је јер је, чини ми се 1992 године, био у Бриселу у посети ЕУ па су му тамо очитали шта све треба да уради да би задовољио Империју и њене еврпске вазале. Све су му илузије пале у воду и онда је при повратку у Београд дао онај обесхрабрујући интервју на ТВ.
Каснија смена је била логична последица.
freehand freehand 19:53 05.12.2010

Re: Il ovo deo projekta

jaksa scekic
revitalizacije NIN-a sa novim glodurom

E, sad ozbiljno, Cosic je imao fantazmagoricnu sansu (zajedno sa Panicem) da spase Srbiju budalastaina u koje nas je Milosevic uterao.
Odustao je iz njemu poznatih razloga, i ostavio biciklistu na cedilu.
Za mene je ovo dovoljno. A sto se tice, Cosicevog vidjenje Srbije, sveta, mentaliteta i ostalih stvari , nismo na istoj strani ulice.


Ok je to Jakša, ni ja baš ne koračam tim njegovim stazama i bogazama, putevima i stranputicama.
Ali, obzirom da si pomenuo da je Mr. Kalemar imao dovoljno moralne i intelektualne hrabrosti i kuraži da uzme i aktivnu ulogu u politici, kao predsednik SRJ - koji mu to konkretan potez, odluku, izjavu - možemo zameriti? Šta je učinio protiv mira, čime je huškao na nastavak i rasplamsavanje rata, kojim je gestom pokazao da mu je do te vlasti stalo?
Hoću da kažem da je čin prihvatanja te funkcije bio čine odgovornosti i moralne čsstitosti, prema sebi, svom delu (kako ga god mi vrednovali) i prema onima koji su ga cenili. Daleko je najlakše bilo reći - hvala, ne mogu, mator sam, nemam vremena, tetka i lek...
Sem što mu svi tovare na glavu, obraz i leđa (sam se podmetnuo, to je nesporno) sve moguće i nemoguće grehe - koliko ih je među nama koji imaju pravo na to? Dakle, ne mislim da su anđeoski čisti, već da u tom javnom, političkom ili kulturnom životu nisu činili daleko gore nepodopštine od njega?
Razgrneš malo fraze i floskule i utvrdiš da su najveći deratori u stvari karijerističke šubare, titovke i polucilindri, neostverene ni u kuluturi, ni u politici, pa najčešće ni u privatnom životu, a koji bi svi, ko jenijendva - tako oh! ali TAKO! voleli da budu malo Dobrica!
Da NJIH neko zivka i pita šta misle, da ne moraju baš da se kurvaju po izmet-smeđoj štampi, da oni budu tatko na naciju...
Moram priznati da Kovača nisam (na žalost) čitao. Jendostavo, nije mi dopao ruku. Što ne znači da neću. ako mi se ovakvim budalastim i nedotupavnim izjavama nije preporučio kao čovek, ne znači da me svojim knjigama neće osvojiti kao pisac.
Na kom god jeziku pisao, koji ja mogu da razumem.
jaksa scekic jaksa scekic 21:07 05.12.2010

Re: Il ovo deo projekta

freehand
jaksa scekic
revitalizacije NIN-a sa novim glodurom

E, sad ozbiljno, Cosic je imao fantazmagoricnu sansu (zajedno sa Panicem) da spase Srbiju budalastaina u koje nas je Milosevic uterao.
Odustao je iz njemu poznatih razloga, i ostavio biciklistu na cedilu.
Za mene je ovo dovoljno. A sto se tice, Cosicevog vidjenje Srbije, sveta, mentaliteta i ostalih stvari , nismo na istoj strani ulice.


Ok je to Jakša, ni ja baš ne koračam tim njegovim stazama i bogazama, putevima i stranputicama.
Ali, obzirom da si pomenuo da je Mr. Kalemar imao dovoljno moralne i intelektualne hrabrosti i kuraži da uzme i aktivnu ulogu u politici, kao predsednik SRJ - koji mu to konkretan potez, odluku, izjavu - možemo zameriti? Šta je učinio protiv mira, čime je huškao na nastavak i rasplamsavanje rata, kojim je gestom pokazao da mu je do te vlasti stalo?
Hoću da kažem da je čin prihvatanja te funkcije bio čine odgovornosti i moralne čsstitosti, prema sebi, svom delu (kako ga god mi vrednovali) i prema onima koji su ga cenili. Daleko je najlakše bilo reći - hvala, ne mogu, mator sam, nemam vremena, tetka i lek...
Sem što mu svi tovare na glavu, obraz i leđa (sam se podmetnuo, to je nesporno) sve moguće i nemoguće grehe - koliko ih je među nama koji imaju pravo na to? Dakle, ne mislim da su anđeoski čisti, već da u tom javnom, političkom ili kulturnom životu nisu činili daleko gore nepodopštine od njega?
Razgrneš malo fraze i floskule i utvrdiš da su najveći deratori u stvari karijerističke šubare, titovke i polucilindri, neostverene ni u kuluturi, ni u politici, pa najčešće ni u privatnom životu, a koji bi svi, ko jenijendva - tako oh! ali TAKO! voleli da budu malo Dobrica!
Da NJIH neko zivka i pita šta misle, da ne moraju baš da se kurvaju po izmet-smeđoj štampi, da oni budu tatko na naciju...
Moram priznati da Kovača nisam (na žalost) čitao. Jendostavo, nije mi dopao ruku. Što ne znači da neću. ako mi se ovakvim budalastim i nedotupavnim izjavama nije preporučio kao čovek, ne znači da me svojim knjigama neće osvojiti kao pisac.
Na kom god jeziku pisao, koji ja mogu da razumem.


Pa ja bas i zameram Gedzi sto nije imao hrabrosti i ostao u dvojcu sa biciklistom, nego ga je pustio niz vodu i kvarno se povukao.
Normalno, posle mu je stigla kazna.
J
maksa83 maksa83 21:31 05.12.2010

Re: Il ovo deo projekta

Pa ja bas i zameram Gedzi sto nije imao hrabrosti i ostao u dvojcu sa biciklistom, nego ga je pustio niz vodu i kvarno se povukao.

Pretpostavljam iz istog razloga iz kog je naprasno nestao i Dragoslav Avramović?

Nemam pozitivno mišljenje o Dobricinom liku i delu, naprotiv, niti sam fan njegove književnosti (ima to-li-ko dobrih knjiga na svetu, prosto se nema vremena za Dobricu), ali zar ti nije palo na pamet da mu je "ponuđeno da na Košutnjaku dobije sopstvenu česmu", kao što je 99-te dobio jedan džoger koji je počeo svoju džoging rutu na Košutnjaku a završio je na Fruškoj Gori?

Slobodan Milošević se nije libio da kokne one koji mogu da ga ugroze.

Ili što reče Mira Marković kad su se uzverali na vlast: "sada možemo da sredimo koga hoćemo!".
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:48 05.12.2010

Re: Il ovo deo projekta

A sto se tice, Cosicevog vidjenje Srbije, sveta, mentaliteta i ostalih stvari , nismo na istoj strani ulice.

Jakša, tu sam, na tvojoj strani ulice.

aleksanadar aleksanadar 21:54 05.12.2010

Re: Il ovo deo projekta

Šta je učinio protiv mira, čime je huškao na nastavak i rasplamsavanje rata...


Очигледно, постоје различити и супротстављени ставови о лику и делу Добрице Ћосића.

Да разреши постојеће контроверзе, постарао се сам Ћосић, поверивши нам да је током 1991. и 1992. године сарађивао са Слободаном Милошевићем. Ту видим и одговор на горе постављено питање.

А горње питање можемо преформулисати и овако поставити: "Шта је учинио за мир и заустављање рата?"

* * *

Добрица Ћосић је, пре девет година, био хроничар разорне међународне неправде. Из дана у дан, бележио је све што се догађало, интензивно критикујући и злокобну неодговорност тадашње српске власти и рушилачку одговорност тадашњег удруженог евро-атлантског агресора. Да су ови дневници објављени непосредно после бомбардовања, док је Милошевић још био на власти, свог би писца довели тада у директан и оштар сукоб са режимом; данас, после једне деценије, кад је ситуација у Србији и са Србијом озбиљно промењена, ови су записи, у свом главном току, лањски снегови, што је и сам Ћосић, још тада, приметио: „Записи, који би пре неколико година били значајне, па и сензационалне књиге, данас, сутра, биће бивше, мртве књиге“ (стр. 238).

"Политика", 25. окт. 2008.
gorran2 gorran2 22:33 05.12.2010

Zar i ti, sine Brute...

freehand
Ali, obzirom da si pomenuo da je Mr. Kalemar imao dovoljno moralne i intelektualne hrabrosti i kuraži da uzme i aktivnu ulogu u politici, kao predsednik SRJ - koji mu to konkretan potez, odluku, izjavu - možemo zameriti?

Čika Dobrica je najistaknutiji i centralni lik političke doktrine koja se ukratko sastojala u tome da Srbiji treba dati odrešene ruke, i više slobode da, po potrebi i čvrstom rukom, sredi stanje na Kosovu. Milošević nije morao da izmišlja ideologiju. On je mudro ocenio da ona ima veliki politički potencijal u narodu, i, tokom leta 1987. dezertirao sa jugo-federalističkih na čika-Dobričine pozicije. Uostalom, javno mu je odavao priznanje kao prvom intelektualcu svog fronta.

Mislim da ova politika, da je kratkovida, nepromišljena i zaslepljena, i da je u krajnjoj liniji dovela do raspada Jugoslavije, rata i zločina.

Što je još gore, Dobrica je lučio i "meditacije" o srpsko-hrvatskom i inim "pitanjima". On je autor modernizovane verzije ravnogorstva - teorije o "humanom preseljenju" i razmeni stanovništva - koja je, u osnovi, i provedena tokom devedesetih. I dovela je do dva miliona proteranih i izbegleh.

Istina je da je ovo što danas postoji neka vrsta praktične realizacije njegove ideologije, ali ja mu ne bih za to odao priznanje. Naprotiv, mislim da je time (realizacijom) ex-yu osuđena na višedecenijske napetosti i varničenja i u budućnosti.

Ne kažem da bi njega trebalo osuditi i strpati u zatvor. Istina je da je on samo starac koji meditira. Ali, pokazalo se da takve ideologije umeju da budu veoma razorne.
freehand freehand 22:33 05.12.2010

Re: Il ovo deo projekta

aleksanadar
Да разреши постојеће контроверзе, постарао се сам Ћосић, поверивши нам да је током 1991. и 1992. године сарађивао са Слободаном Милошевићем

Ti, normalno, kao predsednik savezne države ni pomislio ne bi da razgovaraš sa predsednikom veće republike članice i najmoćnijim igračem bar 1000 kilometara unaokolo.
"Шта је учинио за мир и заустављање рата?"

Razgovarao, smirivao, slušao.
Više mu nije ni bilo u moći.
Pretpostavljam da bi ti dao pohapsiti buraniju (Momo, Milo, Slobo, Šeki, Đeneralštab i ostala vesela družina), odmah uveo zemlju u EU i NATo prethodno obavljajući sve što je bilo u agendi.
Tako za jedno oko pešes dana, ako bi malo požurio terajući birokratiju da ne koči sa prevođenjem i pečatiranjem.
freehand freehand 22:41 05.12.2010

Re: Zar i ti, sine Brute...

Gorran
Mislio sam da sam jasno napravio distinkciju između Ćosića koji serenda po salonima i Ćosića koji ima jasnu političku odgovornost kao nosilac funkcije koju je prihvatio.
A ovo
teorije o "humanom preseljenju" i razmeni stanovništva

Bar ti poznaješ istoriju, nemoj da ti šaljem pozdrave Lorda Mauntbatena, i da ti kopam linkove prema odlasku Britanije sa indijskog potkontinenta...
Na tu temu fascinantan je Salman Rušdi u "Deci ponoći". Vrhuni čovek, k'o Dobrice u Bajci.
dok je tražio Anđamu po moravskim virovima umesto u Tolstojevoj.

Krstić@
Ovo Basaraba - jel to u stvari - Basara Ben Tahat?!
gorran2 gorran2 22:46 05.12.2010

Re: Zar i ti, sine Brute...

nemoj da ti šalkjem pozdrave Lorda Mauntbatena

Ok, to stoji, naravno. Nisam ni mislio da je to izmislio u svetskim razmerama, nego u našoj konkretnoj situaciji.

Upravo to sam i hteo da kažem:

Ta ideologija i njena primena osudila nas je da u decenijama koje slede budemo neka vrsta Indije i Pakistana (nadam se u blažoj formi od originala).
freehand freehand 22:54 05.12.2010

Re: Zar i ti, sine Brute...

gorran2
nemoj da ti šalkjem pozdrave Lorda Mauntbatena

Ok, to stoji, naravno. Nisam ni mislio da je to izmislio u svetskim razmerama, nego u našoj konkretnoj situaciji.

Upravo to sam i hteo da kažem:

Ta ideologija i njena primena osudila nas je da u decenijama koje slede budemo neka vrsta Indije i Pakistana (nadam se u blažoj formi od originala).

Pa šta fali ako je prepisao malo od tvoraca demokratije i parlamentarizma u modernom smislu? Kojima težimo svim silama da se priključimo što je prije moguće?!
Šalim se naravno. Kroz suze. Jer su nam ostavili i Bangladeš i Kašmir.
Jebo oca ko je to sve smislio, a slutim da Dobrica nije. Možda malo pripomagao, iza ćoška, ali su mi ti Mauntbatenovi sunarodnici i naslednici najsumnjiviji. Nekako su uvek znali da za svoje ciljeve nađu i instaliraju odgovarajuće igrače na lokalnom terenu...
gorran2 gorran2 23:00 05.12.2010

Re: Zar i ti, sine Brute...

Jebo oca ko je to sve smislio

draft.dodger draft.dodger 23:20 05.12.2010

Re: Zar i ti, sine Brute...

Dobrica je VRHOVNI PARAZIT!
Izrazito zarazan parazit!
Opasan upišanko...
aleksanadar aleksanadar 23:35 05.12.2010

Re: Il ovo deo projekta

Ti, normalno, kao predsednik savezne države ni pomislio ne bi da razgovaraš sa predsednikom veće republike članice i najmoćnijim igračem bar 1000 kilometara unaokolo.


Не, нормално, ја не бих ни прихватио такву позицију у којој треба да се састајем и разговарам са шљамом, о најтежим политичким одлукама.

А Ћосић је такву позицију прихватио.


(Шљам = Слободан Милошевић)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:43 05.12.2010

Re: Il ovo deo projekta

А Ћосић је такву позицију прихватио.

Milošević nije napravio Ćosića...Nego je Ćosić napravio Miloševića...Nije Ćosić preuzeo Miloševićevu ideološku crtu, nego se dogodilo obrnuto..Milošević je preuzeo operacionalizaciju onoga što je Ćosić govorio...
Pa sad, neka čita Kovača svako kako ga volja...
freehand freehand 00:42 06.12.2010

Re: Il ovo deo projekta

Не, нормално, ја не бих ни прихватио такву позицију у којој треба да се састајем и разговарам са шљамом, о најтежим политичким одлукама.

А Ћосић је такву позицију прихватио.

Da je NIJE prihvatio sa punim bi ga pravom mogao nazvati upravo šljamom. Koji je trideset godina mudroserio stvarajući sebi ulogu srpskog Manitua a onda, kad mu je ponuđeno mesto sa koga (kao bajagi) može nešto zaista da uradi - on se izvukao kao smrdljivko. E pa, uprkos tome što mu je kao pametnom čoveku bilo potpuno jasno sa kim ima posla, i kolika mu je realno vlast ponuđena - on je Danajcima rekao OK, da probam da učinim šta mi je u moći.
Dakle, Aleksandre, ne branim ja ni Ćosićevu političku doktrinu na kojoj se napajao mnogi današnji liberal, ni njegove često blentave tlapnje nad šljivosrbijicom. Ali mi je bljutavo da slušam kako ga svaka šugava kera olajava, sa naglaskom na buvljivim strvožderima koji su mu do juče lizali cipele pošto do ruke često nisu stizali.
I gnjilo je slušati kad ga sitne duše štakorske napadaju horski, vežbajući svoje gromoglasove, za stvari sa kojima čak ni on nema veze.
BTW - ne sporim da takvi gorostasi ne žele da se sastaju sa šljamom, ali... Da pogledaš malo isečke iz novina, ko se sve sa šljamom sastajao, rukovao, dilovao, dogovarao, po neku bogami i popio?
Mislim, stav ti je ok sa stanovišta društva u kafiću, al' ti savetujem da ni u politiku ni u biznis, sa takvim čvrstim principima, ipak ne ulaziš. Jer vrlo brzo ne bi ništa ostalo ili od tebe ili od stavova. Ili od kompleta.

Kovačević;
Milošević nije napravio Ćosića...Nego je Ćosić napravio Miloševića...Nije Ćosić preuzeo Miloševićevu ideološku crtu, nego se dogodilo obrnuto..Milošević je preuzeo operacionalizaciju onoga što je Ćosić govorio...

Miloševića su, kao i Tuđmana i druge krvoločne pajace naše krvave drame sa kraja XX veka stvorile društvene i istorijske okolnosti. I Ćosić je na te tokove imao taman toliko uticaja koliko i Mile Budak ili Ante Starčević Ili ko bi već bio pandan u brackoj kroackoj državnoj tvorevini. Taman kao tvoj brka komandir stanice milicije što se napajao bilo čime iz one dve knjige što je pročitao mimo bukvara i pravila službe.
A Milošević, takav kakav je bio, napajao se svime što je moglo da mu donese više vlasti i da je učvsti i betonira. Od Tite i sedam sekretara SKOJ-a, preko Ćosića, Hitlera, Dalaj Lame do kapetana Džona Piplfoksa.
Al dobro, ako se mlađahni Vuk danas nije ničim ritnuo da zasluži jedno šiljenje - aj malo na ovog krezubog, makar treninga radi.
wukadin wukadin 11:38 07.12.2010

Re: Il ovo deo projekta

Odustao je iz njemu poznatih razloga, i ostavio biciklistu na cedilu.


Колико се сећам бициклиста је изгубио изборе, није било протеста због крађе као 1996. и 2000. (оба пута су на крају испоштовани резултати), а легитимитет је изборима дао самим својим изласком (ако се мисли на то да су избори у условима санкција, неслободних медија, итсл.). После тога је Шешељ Ћосића провука као крпу по патосу скупштине. Општи утисак је да је Ћосића још онда време прегазило, док је Панић просто доведен како би спречио/одложио бомбардовање, у чему се тада успело. Сад, што је себе можда, кажем можда, преозбиљно схватио, али ипак није озбиљно у све ушао, јер се без проблема повукао... мислим на Панића.
Ипак, да без стараца нема удараца показао је Ћосић пре годину дана у писму преЦеднику Тадићу.
milosss92 milosss92 11:21 05.12.2010

sigurno

Mirko Kovač koji sad može da se uhvati za Basarin tekst i usklikne: "Unatoč ordinarnoj fašističko-lingvističkoj bedastoći koju sam izjavio, nisam bio u krivu!"

sigurno
aleksanadar aleksanadar 11:32 05.12.2010

Re: sigurno

sigurno


Мирко Ковач, може бити, не чита новине "на страном језику". Те, нема за шта да се хвата.

Но, Басара се не осврће на Ковача, него на пискарање неког Мандића о неком Ћосићу.


rekavši da ako ga je on (Ćosić) tako nazvao onda je to za njega (Kovača) kompliment.


Mirko Kovač... sad može da... usklikne: "Unatoč ordinarnoj fašističko-lingvističkoj bedastoći koju sam izjavio... "


Ако је то све што је Ковач рекао о Ћосићу, онда је "фашистичко-лингвистичка" оцена малко прејака.
gedza.73 gedza.73 12:41 05.12.2010

Re: sigurno

milosss92

De si, bre, Milosssse? Nagrdi me, bre, čovečeo na jednom blogu, ali nisam zlopamtilo.
U to ime




'A propo' (da i ja konačno uturim negde ovu frazu) teme.
Jeste Ćosić 'mator, smotan, nacista, izlapeo, nepismen' i svašta nešto ali mi je izuzetno zanimljiv mentalni sklop dotičnog 'gospodina' Kovača.

Pošto je većina na blogu skrenula u trolovanje baveći se likom i delom 'smežuranog fašiste' voleo bih da se malo pozabave i gosn. Kovačem.

Ja se, eto na primer, pitam kad se uveče gospodični Kovač ušuška u krevet, pa na onom prelazu 'međ javom i snom' počne da sanjari ili razmišlja na zlikovačkomrzačkom ratnohuškačkom srpskom jeziku šta li tada radi
Da li mu se odmah stvori otpor pa poskoči iz tople postelje i ode da se istušira.
Da li ga to probudi, pa dugo ne može da zaspi?
I na kraju, kao najvažnije kako se to odražava na njegovo zdravlje?
Fizičko, naravno. Mentalno ne bih komentarisao ovog puta.
st.jepan st.jepan 15:02 05.12.2010

Re: sigurno

Kovač se u nastavku intervjua pozabavio Dobricom Ćosićem i time što ga je ovaj nazvao srpskim ustašom, rekavši da ako ga je on (Ćosić) tako nazvao onda je to za njega (Kovača) kompliment


... jer "srpski ustaša", znači ustanik, bundžija.

(svakako omaskom izostali nastavak citata koji, istinabog, tu Kovacevu izjavu cini nesto manje intrigantnom, ali i za nijansu smislenijom..., hm, na neki nacin i duhovitijom).
aleksanadar aleksanadar 16:17 05.12.2010

Re: sigurno

omaskom izostali nastavak citata...


Немам поменути примерак НИН-а, па питам:

Је ли Ковач о Ћосићу рекао само ово, што се овде наводи, и што је мање-више бенигно, или има још нешто, крупније?


Овако испада:

Ћосић (Ковачу): Ти си српски усташа.

Ковач (Ћосићу): То је за мене комплимент.


Па бих рекао да је Ћосић Ковача увредио, а да му Ковач није увредом узвратио.
st.jepan st.jepan 16:22 05.12.2010

Re: sigurno

Немам поменути примерак НИН-а, па питам:


Pa eto ti integralnog teksta odmah iznad ovog bloga.
Okacila autorka intervjua.
st.jepan st.jepan 19:47 05.12.2010

Re: sigurno

omaskom izostali nastavak citata...


Gopspodin Krstic ce se zbog ove svoje (ocito slucajne) omaske, svakako izviniti, kako Kovacu kojeg je (bez lose namere) prikazao tupavim i neoprostivo neduhovitim, tako i citaocima, koje je (bez lose namere) doveo u zabludu.

edit:
Sreca, te je Vesna iznad ovog bloga okacila integralnu verziju prepricanog.
Uzgred, falsifikat nije samo ono kad se reci menjaju ili nadgradjuju, vec i kad se selektivno brisu.
ana_radmilovic ana_radmilovic 23:39 05.12.2010

Re: sigurno

st.jepan


Gopspodin Krstic ce se zbog ove svoje (ocito slucajne) omaske, svakako izviniti, kako Kovacu kojeg je (bez lose namere) prikazao tupavim i neoprostivo neduhovitim, tako i citaocima, koje je (bez lose namere) doveo u zabludu.

edit:
Sreca, te je Vesna iznad ovog bloga okacila integralnu verziju prepricanog.
Uzgred, falsifikat nije samo ono kad se reci menjaju ili nadgradjuju, vec i kad se selektivno brisu.


vidi sad opet... joj, stipe, što me nervira kad nismo na istoj strani ulice.
postoji jedno veliko društvo mrzitelja dobrice, mnoge članove društva smatram, duhovitim i sa večinom se slažem u mnogočemu a na temu dobrice. mrze ga nacionalisti i ovi anti-to, jedni jer ćosić nije dovoljno nacionalista a drugi jer ga smatraju magom koji nas je ubajao... i sve je legitimno.
no čemu insistiranje na prenošenju jedne smešne rečenice u celosti, kao da će joj to promeniti smisao. kad kažem "smešna rečenica" ne mislim duhovita. mislim smešna, jadna. kao i cela instalacija koju je gosn kovač od sebe napravio.
basara je (za razliku od kovača) duhovot i njega ne komentarišem (to je pozitivna diskriminacija, dakle - ako imaš smisla za humor, piši šta 'oćeš)
st.jepan st.jepan 00:35 06.12.2010

Re: sigurno

što me nervira kad nismo na istoj strani ulice

a ja mislio, u tome i jeste draz
čemu insistiranje na prenošenju jedne smešne rečenice u celosti, kao da će joj to promeniti smisao.

Ne, upravo je obrnuto.
Prenosenje samo dela recenice po defaultu menja smisao te recenice.
U ovom slucaju, preneti deo jeste smesan i jadan, zvuci u najmanju ruku budalasto i klinacki prkosno (a bojim se, ponekom zvuci i mnogo grdje), dok u celini, ta recenica lici na osrednje duhovito, dakle ipak legitimno odbijanje Cosiceve jednko osrednje duhovite ping-pong loptice.
to je pozitivna diskriminacija, dakle - ako imaš smisla za humor, piši šta 'oćeš

Da, bas to je razlog sto se ne ljutim na tebe ni onda kad se (a najcesce biva) s tobom ne slazem
milosss92 milosss92 05:13 06.12.2010

Re: sigurno

gedza.73
De si, bre, Milosssse? Nagrdi me, bre, čovečeo na jednom blogu, ali nisam zlopamtilo.

Tako je bratac, ti pamtis samo drugim nacionalnostima.

Drago mi je kada se takvi slazu sa NK, znam da sam na pravoj strani ulice.

A ovo je samo jos jedan blog koji Krstic koristi da napadne Basaru zbog njegove kolumne, jedne od retkih koja se kriticki bavi tajkunsko-partijskom drzavom u kojoj je prakticno ukinuto istrazivacko novinarstvo i kritika u komercijalnim medijima.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:17 06.12.2010

Dobrici dati Nobela

Ja se uvek iznova zaprepašćujem kada vidim ovoliku erupciju mržnje prema Dobrici Ćosiću.



S pravom Ana konstatuje
postoji jedno veliko društvo mrzitelja dobrice,


Čemu tolika mržnja?
Te neki ne bi hodali ulicom kojom on hoda, te neki ne bi ni posetili Grocku jer on tamo ima vikendicu, te neki bi voleli da on sto pre ode sa ovog sveta, da se sto pre zaboravi.

E, ne može tako. Dobrica je dobar književnik. I ja ponavljam ono što sam već ranije iznosio, a što Dobričine mrzitelje dovodi do besa:

DOBRICU ĆOSIĆA POD HITNO PREDLOŽITI ZA NOBELA.

Ljudi moji, Srbije radi a ne Dobrice radi. Srbima bi dobro došlo da jedan njihov pisac dobije Nobela.

Znam, mnogi će reći da im ne treba Nobel koji se dobija preko imena Dobrice Ćosića, ali treba da se uozbiljimo. Krajnje je vreme. Srbiji treba Nobel, a ja ne vidim ko bi drugo mogao da bude kandidat. I moramo požuriti, jer niko nije večan, pa kad Dobrica umre, svi ćemo žaliti.

Ne šalim se. Počnimo akciju da Dobrica Ćosić dobije Nobelovu nagradu za književnost. Srbije radi.

angie01 angie01 09:23 06.12.2010

Re: Dobrici dati Nobela

Počnimo akciju da Dobrica Ćosić dobije Nobelovu nagradu


za mir!
draft.dodger draft.dodger 10:49 06.12.2010

Re: Dobrici dati Nobela

Potpisujem predlog!

Za MIR...
milosss92 milosss92 12:52 06.12.2010

Re: Dobrici dati Nobela

Počnimo akciju da Dobrica Ćosić dobije Nobelovu nagradu


Za ekonomiju, postigao je impresivne rezultate u toj oblasti '92/'93.

Realno za knjizevnost moze da dobije samo ako nadzivi sve druge pisce (van Srbije).
Ne smemo dakle zaboraviti i druga njegova dostignuca.
omega68 omega68 11:36 05.12.2010

Sad mi je tek jasno

zašto je prednost ovog naroda što je većinski funkcionalno nepismen
angie01 angie01 11:47 05.12.2010

,

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:08 05.12.2010

Re: ,

angie01
poshto nin ne chitam


Jedan deo iz intervjua narečenog Kovača magazinu iz BiH "Dani" privlači pažnji. U tom delu nije reč o Dobrici Ćosiću, već o Danilu Kišu i njegovoj poslednjoj želji da bude sahranjen po pravoslavnim običajima i u Beogradu.

"DANI: Negdje sam pročitao da “kad biste mogli da sad pitate Kiša”, pitali biste što je dozvolio da bude sahranjen po pravoslavnim običajima. Da li i to spominjete u knjizi koju čekamo da objavite?

KOVAČ: Imam jedno poglavlje o tome. I danas mi to nije jasno jer sam znao da nije bio vjernik. Ali ne bi bilo čudno ako to ne odgonetnemo. Putevi duše su zamršeni. Ja ne znam je li se on suočio s Bogom tih posljednjih dana na samrtnoj postelji, ali Stanko Cerović, koga je Kiš vrlo volio i koji je cijelo vrijeme proveo uz njegovu postelju, tvrdio mi je da je to Danilo učinio kako bi otjerao komuniste s groblja. Međutim, desilo se to da su komunisti hrlili na groblje, ali preobučeni u nacionaliste, jer, eto, vidite, Kiš je izabrao njih, Srbe, pravoslavce.
.....
Meni je žao što je donio takvu odluku da bude pokopan u Beogradu. Neki kažu da je njegova veličina u tome što im je sve oprostio. Ja bih lično više volio da je u oporuci ostavio da želi biti pokopan na nekom malom pariškom groblju, svejedno je li to jevrejsko groblje, katoličko ili pravoslavno. Možda je to uskogrudno, ali ja tako mislim."

Ne znam kojoj naciji, kojoj kulturi i kom etosu danas pripada M. Kovač, ali bez obzira kojoj, morao bi znati da se prema poslednjoj želji umirućeg treba odnositi sa pijetetom.

Očito da to Kovač ne zna, baš kao ni njegov zemljak Amfilohije.
koksy koksy 20:44 06.12.2010

Re: ,

Ne znam kojoj naciji, kojoj kulturi i kom etosu danas pripada M. Kovač, ali bez obzira kojoj, morao bi znati da se prema poslednjoj želji umirućeg treba odnositi sa pijetetom.

Očito da to Kovač ne zna, baš kao ni njegov zemljak Amfilohije.


Mirko Kovač ima tu tlapnju i malo-malo pa je negde saopšti. Kako stari (a ko ne stari?), nije isključeno da ćemo jednom od njega čuti da je Kiš - u stvari - svoju poslednju volju diktirao sužene svesti.
On ima tu jezivu, nekrofilsku potrebu da ovu priču iznova i iznova prežvakava kao da će se, eto, jednom probuditi i saznati da Kiš više nije u Aleji velikana a da pravoslavno pojanje bejaše samo jedan nesnosno ružan san Mirka Kovača. Možemo li uopšte zamisliti zanos s kojim bi to dočekao prepošteni Kovač?
Zašto ne primetiti: Kovač, naprosto, mrzi Srbiju. Njemu je ona odvratna! I ja sa tim Kovačevim osećanjem nemam nikakav problem. Problem se javlja onog trenutka kad se ta mržnje obavija u oblande i eufemizme i kad se "šugava ćirilica" (mladom članu aleksandru toplo preporučujem da se obavesti, mada ne verujem da će mu to obogatiti bedan nivo argumentacije) opravdava već antologijskim "vađenjem iz konteksta". Hoću reći, nije strašno priznati očigledno! Niti ćemo mi koji znamo o čemu se radi saznati nešto novo, niti će oni koji tapšu Kovačeva ramena (samo)zbog toga ista prestati tapšati. U tom - i samo u tom! - kontekstu valja shvatiti sav užas Kovačovog saznanja da činjenicu Kišovog poslednjeg ispraćaja nije u stanju (bar se nadam) promeniti.

p.s. Kada mladi i ideološki isprani član aleksandar kaže

него на пискарање неког Мандића


onda on ni ne sluti koliko je, u stvari, rekao o sebi.
I da bi se sve poklopilo, neka proveri, s kim je, tek nekoliko meseci pred smrt, Kiš radio jedan TV-serijal.
Za razliku od Anđe. njemu bi to još - možda - i moglo biti od pomoći.

looping looping 11:54 05.12.2010

Neminovnost

"Kada jedan čovjek isključuje sebe iz neke zajednice, bilo da nekamo odlazi ili bira ono što se naziva «unutrašnji egzil», onda je i jezik bitna stavka te osobne drame. Onaj srpski jezik negdje od druge polovine osamdesetih godina, više nije bio moj jezik. Jezik rata, mržnje, uvreda, huškanja na druge, izazivao je otpor u meni. Ja više nisam razumio mnoge ljude, poznanike, pa i bivše prijatelje..."

Lep izgovor kada covek nema izbora. Da nece mozda po Zagrebu da prica srpskim akcentom?
buba_truba buba_truba 12:01 05.12.2010

Re: Neminovnost

looping
Da nece mozda po Zagrebu da prica srpskim akcentom?

Kakav je taj srpski akcenat? Onaj piroćanski?
angie01 angie01 12:13 05.12.2010

Re: Neminovnost

Onaj srpski jezik negdje od druge polovine osamdesetih godina, više nije bio moj jezik. Jezik rata, mržnje, uvreda, huškanja na druge, izazivao je otpor u meni. Ja više nisam razumio mnoge ljude, poznanike, pa i bivše prijatelje..."


a shta, kao ovo nije tachno?
looping looping 12:18 05.12.2010

Re: Neminovnost

buba_truba
looping
Da nece mozda po Zagrebu da prica srpskim akcentom?

Kakav je taj srpski akcenat? Onaj piroćanski?

Ispravka: Srpskim jezikom.
Zaboravio sam da su srpski i hrvatski razliciti jezici ( takodje bosanski, crnogorski i p.b. koji jos )
looping looping 12:23 05.12.2010

Re: Neminovnost

angie01
Onaj srpski jezik negdje od druge polovine osamdesetih godina, više nije bio moj jezik. Jezik rata, mržnje, uvreda, huškanja na druge, izazivao je otpor u meni. Ja više nisam razumio mnoge ljude, poznanike, pa i bivše prijatelje..."


a shta, kao ovo nije tachno?


"Jezik rata, mržnje, uvreda, huškanja na druge"

Naravno da nije, covek je ocigledno citao pogresnu literaturu, druzio se sa pogresnim ljudima i pratio medije vise nego sto je trebalo.
angie01 angie01 12:56 05.12.2010

Re: Neminovnost

Naravno da nije, covek je ocigledno citao pogresnu literaturu, druzio se sa pogresnim ljudima i pratio medije vise nego sto je trebalo.


ma hajde- a onda se onaj ceo uzas samorodio!

sa svim posledicama u kojma josh uvek zivimo!

najvishe me fascinira ovde na blogu, sa koliko revnosti uchesnici zauzimaju strane i brane ljude i pojave od kojih su sushtinski i sami stradali, ne razmishljajuci uopshte o tome shta i kako se sve desilo-ti koji su zakuvali, uzvikivali parole na koje se lako nasedalo i manipulisali jeftinom demagogijom masama, trujuci ih, kako bi zeljeno reagovali-su se jedini okoristili, krvavo naplativshi plen tudjom krvlju, pa kapiram da u tom svom marku i dalje brane projekat-al mi svi obichni smo kolateralna shteta i kusamo posledicejer nismo adekvatno reagovali i to nam je jedino shto smo dobili-pa mi svaki put chudno, da neko to iz takve pozicije brani!
gedza.73 gedza.73 13:21 05.12.2010

Re: Neminovnost

angie01
sa koliko revnosti uchesnici zauzimaju strane i brane ljude i pojave od kojih su sushtinski i sami stradali, ne razmishljajuci uopshte o tome shta i kako se sve desilo-ti koji su zakuvali, uzvikivali parole na koje se lako nasedalo i manipulisali jeftinom demagogijom masama, trujuci ih, kako bi zeljeno reagovali-su se jedini okoristili, krvavo naplativshi plen tudjom krvlju, pa kapiram da u tom svom marku i dalje brane projekat-al mi svi obichni smo kolateralna shteta i kusamo posledicejer nismo adekvatno reagovali i to nam je jedino shto smo dobili-pa mi svaki put chudno, da neko to iz takve pozicije brani!

Ovo si vrlo dobro napisala.
Samo ima dosta građana i građanki, srba i srbkinja, onih koji žive u srbiji i njihovih žena, hrvata i hrvatica, bošnjaka i bošnjakinica, albanaca i albanki, crnogoraca i crnogorki koji ovaj tvoj komentar pripisuju isključivo i jedino srbima. I srbkinjama.
Ja smatram da to nije osobnost isključivo nas (srba) već da je to bilo na svim stranam u približno istoj meri.
I tu dođe do 'konflikata' između raznorodnih Srbija. Obično se potegne pitanje tuđeg dvorišta, sinora (međa), kokošaka i slične galanterije.

I uvek, nekim čudom, ispadne jedna strana grbava. Njoj pripišu monarhizam, velikoposedništvo, izrabljivanje drugoh naroda, netrpaljivost, nepismenost, četništvo, pravoslavno talibanstvo, okasnelost pri evoluciji i mnogo toga znanog i neznanog.

Eto, vrli Mirko Kovač je možda dobacio ponajdalje pa je ustvrdio da mu srpski jezik nije dovoljno aristokratski.
Bem ti sitno žito, što kažu ovi moji,
-oću ja iz sela, al neće selo iz mene.
looping looping 13:25 05.12.2010

Re: Neminovnost

angie01
Naravno da nije, covek je ocigledno citao pogresnu literaturu, druzio se sa pogresnim ljudima i pratio medije vise nego sto je trebalo.


ma hajde- a onda se onaj ceo uzas samorodio!

sa svim posledicama u kojma josh uvek zivimo!

najvishe me fascinira ovde na blogu, sa koliko revnosti uchesnici zauzimaju strane i brane ljude i pojave od kojih su sushtinski i sami stradali, ne razmishljajuci uopshte o tome shta i kako se sve desilo-ti koji su zakuvali, uzvikivali parole na koje se lako nasedalo i manipulisali jeftinom demagogijom masama, trujuci ih, kako bi zeljeno reagovali-su se jedini okoristili, krvavo naplativshi plen tudjom krvlju, pa kapiram da u tom svom marku i dalje brane projekat-al mi svi obichni smo kolateralna shteta i kusamo posledicejer nismo adekvatno reagovali i to nam je jedino shto smo dobili-pa mi svaki put chudno, da neko to iz takve pozicije brani!


Ne branim nikog osim sebe i onih koje smatram sebi slicnim.
Zao mi je onih koji se osecaju krivima ali ja ne delim taj osecaj kolektivne odgovornosti. Kao ni za mnoge stvari koje se trenutno desavaju u drzavi i svetu.

angie01 angie01 13:38 05.12.2010

Re: Neminovnost

Ne branim nikog osim sebe i onih koje smatram sebi slicnim.


ja ti rekoh-da i ti kusash posledice, sem ako si akter iz prve postave!

Zao mi je onih koji se osecaju krivima ali ja ne delim taj osecaj kolektivne odgovornosti. Kao ni za mnoge stvari koje se trenutno desavaju u drzavi i svetu.


svako je kriv za svoje postupke, u koje se ubraja i podrshka za nechije tudje, za chinjenje i ne chinjenje u trenucima gde to ima nedopustivu posledicu!
angie01 angie01 13:50 05.12.2010

Re: Neminovnost

Eto, vrli Mirko Kovač je možda dobacio ponajdalje pa je ustvrdio da mu srpski jezik nije dovoljno aristokratski.


vidish- njegova odluka je metaforichki mnogo slozenija od ove banalne kako je postavljena-i chudi me da svima odgovara da na tom nivou o njoj diskutuju!

ili me u stvari i ne chudi!


Bem ti sitno žito, što kažu ovi moji,
-oću ja iz sela, al neće selo iz mene.


ovo prosto za Kovacha ne stoji!


I uvek, nekim čudom, ispadne jedna strana grbava.


ovo je sasvim druga tema- to ko je koliko i kako kriv-sada sam samo pomenula tu lakocu zauzimanja strana i euforichnost odbrane necheg, shto je i tebe skenjalo,i to sada, kada se vec pojavio konobar sa onolikim tragichnim rachunom, da ne morash sam da sabirash, al si ti toliko zatrovan, da se za sopstvenog krvnikadrzish ko za slamku kojom jedino mozesh da dishesh, jer kad bi je pustio, nestala bi i slika koja je bila smisao!
looping looping 14:48 05.12.2010

Re: Neminovnost

angie01
Ne branim nikog osim sebe i onih koje smatram sebi slicnim.


ja ti rekoh-da i ti kusash posledice, sem ako si akter iz prve postave!

Zao mi je onih koji se osecaju krivima ali ja ne delim taj osecaj kolektivne odgovornosti. Kao ni za mnoge stvari koje se trenutno desavaju u drzavi i svetu.


svako je kriv za svoje postupke, u koje se ubraja i podrshka za nechije tudje, za chinjenje i ne chinjenje u trenucima gde to ima nedopustivu posledicu!

Ja kusam to sto kusam.
Dovoljno je zivot komplikovan i bez da ga sami sebi nepotrebno komplikujemo.
Jos mi samo to fali, da sebi nabacujem na savest tudje cinjenje i moje necinjenje.
Sve sto se izdesavalo je savrseno izrezirano i ja sa tim nemam nikakvih moralnih problema bez obzira sta o tome govorila kojekakva literatura.
Sto se mene tice ko hoce moze da spreci i III WW ako ima viska slobodnog vremena.

st.jepan st.jepan 15:12 05.12.2010

*

*
angie01 angie01 15:19 05.12.2010

Re: Neminovnost

ja sa tim nemam nikakvih moralnih problema


moralnost se ogleda i u stavu prema nechemu!

mozesh da podrzavash, da ne podrzavash i da se pravish kao da ne postoji,sve se rachuna!


Jos mi samo to fali, da sebi nabacujem na savest tudje cinjenje i moje necinjenje.


ja nisam nichiji sudija, niti to zelim da budem, svako ima pravo da izabere, samo iznosim svoje mishljenje.
Sepulturero Sepulturero 16:09 05.12.2010

Re: Neminovnost

buba_truba
looping
Da nece mozda po Zagrebu da prica srpskim akcentom?

Kakav je taj srpski akcenat? Onaj piroćanski?


Па, у случају Ковача то би био херцеговачки.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:29 05.12.2010

Re: Neminovnost

sada sam samo pomenula tu lakocu zauzimanja strana

Tu mislis na Kovaca, Cosica ili sebe?
st.jepan st.jepan 15:39 06.12.2010

Re: Neminovnost

Mirko Kovač je možda dobacio ponajdalje pa je ustvrdio da mu srpski jezik nije dovoljno aristokratski.

Reci za bilo koji jezik da je vise aristokratski od bilo kog drugog jezika, svakako je neopevana bedastoca. Posebno kad se porede aktuelni Srpski i aktuelni Hrvarski. Jer se ni jedan ni drugi ne temelje na aristokratskom prenemaganju, vec na narodnom govoru.

Jednako su neopevane jos neke bedastoce koje je tu navoodno izgovorio Kovac, ali molim vas, sa intervjuima oprezno. Mene su skoro redovno oblivali valunzi stida kad bih procitao nesto sto sam navodno rekao - jednom cak nedelju dana iz stana nisam izlazio.

Meni je, na primer, prirodno da govorim ekavicom (mada se, mahom rad' zabave, bez problema shaltujem), ali u nekim situacijama, ijekavska (takodje srpska) varijanta ucini mi se efektnijom, elegantnijom, dostojnijom. Na primer, lepa zena. Zar takva dragocenost nije zasluzila da bude nazvana lijepom zenom? Ili ona cuvena "bijela zena" iz narodne poezije - idealna zena, tj. plavusa ili depilirana crnka, 'bem li ga. Bela zena ne zvuci ni blizu toliko carobno i nedostizno.

Sem toga, tu je i problem sa ozakonjenom srpskom sintaksom koja, iz nepoznatog razloga, skoro da iskljucuje infinitive, pa time srpski jezik osudjuje na svu onu silu neizbeznih, a tako trapavih participa. Nesto odgovorniji prema lepoti i glatkoci iskaza, moraju stoga dobro da se oznoje ne bi li neku svoju recenicu ucinili i razumnjivom i elegantnom, a k tomu i kosher srpskom.

Upravo zato sam u jednom komentaru ispod ovog bloga, pledirao za kombinovanje, prozimanje, razlozno uzajamno pozajmnjivanje, presipanje iz varijante u varijantu tog (po lingvistickim standardima) istog, srpskog ili hrvatskog jezika.

Cemu dakle to gordo samoosudjivanje na siromastvo?
yugaya yugaya 16:10 06.12.2010

Re: borba za prevlast oko licitarskog srca

Cemu dakle to gordo samoosudjivanje na siromastvo?



Nacionalista, u principu, ne zna ni jedan jezik, niti tzv. varijante, ne poznaje druge kulture – ne tiču ga se. Ali stvar nije tako prosta. Ako i zna neki jezik, što će reći da kao intelektualac ima uvid u kulturno nasleđe neke druge nacije, velike ili male, to mu znanje služi samo tome da uspostavlja analogije, na štetu onih drugih, naravno.


Danilo Kis

mariopan mariopan 16:25 06.12.2010

Re: Neminovnost

Reci za bilo koji jezik da je vise aristokratski od bilo kog drugog jezika, svakako je neopevana bedastoća.

Rekoh i ja, baš tim rečima a nije srpski? Učinilo mi je prikladnije.


Cemu dakle to gordo samoosudjivanje na siromastvo?

Takođe dolazi iz bedastoće?
st.jepan st.jepan 16:38 06.12.2010

Re: Neminovnost

Cemu dakle to gordo samoosudjivanje na siromastvo?

Takođe dolazi iz bedastoće?


NEDVOJBENO, NARAVSKI, NEUPITNO, NARAVNO, NESUMNJIVO, DAPACE, ili, sto da ne, NATURLICH!

Sve je to kako gradjanin/gradjanka voli.
Pisite kako hocete, samo nemojte bezobalno i bezobzirce gnjaviti.
"Citalacki svijet se ne da gnjaviti" (M.K. zvani Fric)
mariopan mariopan 19:17 06.12.2010

Re: Neminovnost

st.jepan
Cemu dakle to gordo samoosudjivanje na siromastvo?

Takođe dolazi iz bedastoće?


NEDVOJBENO, NARAVSKI, NEUPITNO, NARAVNO, NESUMNJIVO, DAPACE, ili, sto da ne, NATURLICH!

Sve je to kako gradjanin/gradjanka voli.
Pisite kako hocete, samo nemojte bezobalno i bezobzirce gnjaviti.
"Citalacki svijet se ne da gnjaviti" (M.K. zvani Fric)

draft.dodger draft.dodger 12:34 05.12.2010

Još jedna Krstićeva slastica...

Kakav naslov!
Gaće se tresu...
Basaraba i Kovač lažnog novca...
Umesio... Krletka, bard iz Komunalca.

vladimir petrovic vladimir petrovic 12:41 05.12.2010

Cudan je Mirko Kovač

Nebojša Krstić
... Kad se Mirko Kovač obrati ovdašnjoj javnosti ja načuljim uši. Ovaj stožernik morala i intelektualnog prepoštenja u Ninu (br. 3125) odgovarajući na pitanje zašto je po odlasku u Hrvatsku srpski jezik zamenio hrvatskim, kaže:
"Kada jedan čovjek isključuje sebe iz neke zajednice, bilo da nekamo odlazi ili bira ono što se naziva «unutrašnji egzil», onda je i jezik bitna stavka te osobne drame. Onaj srpski jezik negdje od druge polovine osamdesetih godina, više nije bio moj jezik. Jezik rata, mržnje, uvreda, huškanja na druge, izazivao je otpor u meni. Ja više nisam razumio mnoge ljude, poznanike, pa i bivše prijatelje..."
Iz navedenog odgovora zaključujem da je Kovač nekamo odlazeći razmišljao koji li je to jezik sušta suprotnost jeziku rata, mržnje, uvreda i huškanja na druge. Ali nije se odlučio za ugrofinski. Odlučio se za hrvatski jezik, onaj iz druge polovice osamdesetih godina jer je shvatio da je upravo to bio jezik mira, ljubavi, pohvala i pozivanja na suživot sa drugima.



(Podvlačenje je moje).


Mene je čudio taj Mirko Kovač kada sam jednom pročitao, a govorio je on mnogo puta zašto se priklonio hrvatskoj varijanti našeg (nekada zvanog srpsko/hrvatski, odnosno hrvatsko/srpski) jezika, parafraziram, da mu hrvatski nekako aristokratskije zvuči u odnosu na srpski. Valjda je time hteo da se dodvori Hrvatima kod kojih je našao utočište, a da direktno uvredi Srbe. (Mene to nije bilo uvredilo).

Da se razumemo, ima pisaca koji su pisali na stranim jezicima. Da pomenem dvojicu veoma poznatih: Semjuel Beket je pisao na francuskom, kao i Milan Kundera. Ali nikada nisam čuo da je Kundera izjavio da je napustio maternji (češki) jezik zato što mu nije dovoljno gospodski zvučio, te je prešao na francuski, onda kada je morao da napustio svoju domovinu.

Čitajući i mnoge druge izjave Mirka Kovača, od kako je napustio Srbiju, ja sam stekao lični dojam da je on u duši - rdjav čovek. Medjutim, dobre su knjige koje on piše. Naime, u književnoj povesti imamo slučajeve da su neka dobra književna dela pisali - rdjavi ljudi, neki od njih bili su prave barabe. Jer, bilo bi naivno verovati da su sva dobra dela u književnosti pisali - dobri ljudi. Nisu.

Da pomenem još i to da smatram da Svetislavu Basari ne služi na čast što koristi svaku priliku da pljuje po Dobrici Ćosiću. Da ga ne voli, da se ne slaže sa njim i sa delovima njegove biografije - da, s tim se slažem, jer to je njegovo pravo, ali da ga pljuje svakom prilikom, umesnom i neumesnom, to prevazilazi razinu dobre polemičke kulture. Sve čekam da on, koji je pametan čovek i dobar pisac, to sam uvidi, pa da se mane ćorava posla.

tyson tyson 13:51 05.12.2010

Re: Cudan je Mirko Kovač


Tvoj komentar čine još zanimljivijim sve te hrvatske reči koje koristiš




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana